Υποδομές στην Ελλάδα

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Γήπεδο ΠΑΟ: παρουσιάστηκε η εντυπωσιακή διπλή ανάπλαση

Άλλη μια σημαντική μέρα για την οικογένεια των πρασίνων ήταν σήμερα καθώς παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, αποκαλύφθηκε στο ΟΑΚΑ η μακέτα της διπλής ανάπλασης της Λεωφόρου και του Βοτανικού.
Στις μακέτες που παρουσιάστηκαν απεικονίζονται το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ, το νέο δημαρχιακό μέγαρο και ένα εμπορικό κέντρο.
Ο Δήμαρχος κ. Κακλαμάνης ο οποίος από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του έκανε ότι μπορούσε προκειμένου ο Παναθηναϊκός να αποκτήσει το δικό του σπίτι. Εμφανίστηκε λοιπόν συγκινημένος στην ομιλία του, ευχαρίστησε αρχικά τον Γιάννη Βαρδινογιάννη "που έδωσε και τη ψυχή του για να γίνει το έργο πραγματικότητα", ενώ ευχαρίστησε και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά.
Ευχαρίστησε τους προκατόχους τους κ. Μπεχράκη, και κ. Μπακογιάννη αλλά και τον κ. Σουφλιά, (ο οποίος είναι γνωστός οπαδός του Παναθηναϊκού).
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να καταγγείλει τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά του έργου, τονίζοντας ότι αυτοί που εναντιώνονται "ζουν μέσα στη μιζέρια και φαντάζονται πράγματα που δεν υπάρχουν, προσπαθώντας να βάλουν εμπόδια, αλλά δεν θα καταφέρουν τίποτα" καθώς θα δημιουργηθούν 2 τεράστια πάρκα σε Αλεξάνδρας και Βοτανικό.
Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Γιαννακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως "βλέπουμε ένα αριστούργημα" ευχαρίστησε τους κ. Κακλαμάνη και Σαμαρά. Τόνισε πως "σύντομα η παναθηναϊκή οικογένεια θα δει το σπίτι που της αρμόζει και που θα έπρεπε να είχε εδώ και δεκαετίες".
Λίγες μέρες πριν την πρώτη παρουσίαση των μακετών του νέου γηπέδου στον Βοτανικό, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις νέες μακέτες του γηπέδου, όπως θα είναι στην τελική του μορφή, εντός, εκτός αλλά και στους πέριξ χώρους, αλλά και πληροφορίες για το "παλάτι" του Βοτανικού.
Το νέο γήπεδο λοιπόν, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2010, θα έχει χωρητικότητα 40.000 θεατών, ενώ σύμφωνα με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα είναι από τα πλέον "πράσινα" γήπεδα της Ευρώπης. Όσον αφορά στην πρόσβαση έχει επιπλέον προβλεφθεί εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους του γηπέδου αλλά και ποδηλατόδρομος.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ:

1.Αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο.
2.Εξαιρετική ορατότητα και ακουστική από όλες τις θέσεις
3.Υψηλή ποιότητα και αισθητική
4.Σκεπαστές θέσεις σε όλο το γήπεδο
5.Ασφαλές, άνετο και λειτουργικό
6.Μέριμνα για όλες τις ανάγκες (θεατών, χορηγών και οργανωτών)

ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Χωρητικότητα 40.000 ατόμων. Τρία διαζώματα στην δυτική και ανατολική εξέδρα. Δύο διαζώματα στην βόρεια και νότια εξέδρα. Στέγαστρο-επιφάνεια 22.000m2. Πλάζα-επιφάνεια 21.600m2. Ανατολική κερκίδα 12.724 θέσεις. Δυτική κερκίδα 11.920 θέσεις. Βόρεια κερκίδα 6.817 θέσεις. Νότια κερκίδα 6.817 θέσεις. 208 θέσεις Δημοσιογράφων. 464 θέσεις θεατών με κινητικά προβλήματα.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ
Το γήπεδο θα χτιστεί με πράσινες υποδομές καθώς θα διαθέτει ειδικά υλικά φιλικά προς το περιβάλλον έτσι ώστε να εξοικονομεί ενέργεια. θα γίνεται ανακύκλωση υλικών, συλλογή βρόχινου νερού και επαναχρησιμοποίηση του. Επίσης θα υπάρχει διευκόλυνση πρόσβασης σε πεζούς και ποδήλατα.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Τραμ: όλα ακίνητα....

Το Τραμ στην Αθήνα έχει τραυματική ιστορία αλλά και το παρόν δεν πάει πίσω. Απο το 2004 περιμένουμε την επέκταση για Πειραιά και ακόμα ούτε ο διαγωνισμός δεν έχει βγεί στον αέρα. Ολοι γνωρίζουν πως χωρίς αυτή την επέκταση το Τραμ εμπορικά είναι ζημιογόνο ώς μέσο. Επίσης γνωρίζουμε ότι ο Πειραιάς κινείται στα όρια της κυκλοφοριακής ασφυξίας και χρειάζεται ΑΜΕΣΑ μέσα σταθερής τροχιάς.
Παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία γρηγοράδα προκειμένου το Τραμ να φτάσει μετά το τέλος του διαγωνισμού σε 2 έτη στον Πειραιά.
Οι επόμενες επεκτάσεις είναι μόνο στα λόγια καθώς δεν γνωρίζουμε αν αυτές (προς Χατζηκυριάκειο, Δραπετσώνα, Κερατσίνι) είναι εντός της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 ή έστω αν σε κάποια αναθεώρηση βρούν τόπο να χωρέσουν.
Για την επόμενη δεκαετία το Τραμ δε φαίνεται να πείθει πολλούς απο τους υπέυθυνους ότι μπορεί να συμβάλλει και να συμπληρώσει ενα ευρύ δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς στην Αθήνα.
Το Τραμ σήμερα είναι παραγκωνισμένο ώς μέσο στην Αθήνα και χρειάζεται ένα θαύμα για να πάει μπρος. Δεν γίνεται με μιαμιση γραμμή να περιμένεις το μέσο να είναι κερδοφόρο. Ουτε να είναι μονόπλευρο. Δεν γίνεται ανάπτυξη μέσου μόνο στη μία πλευρά της Αθήνας (Πειραιάς και Νότια Προάστια), πρέπει το Τραμ να διευρυνθεί σε όλες τις περιοχές της πρωτεύουσας.
Μια καλή ιδέα θα ήταν η ιδιωτικοποίηση του έτσι ώστε η εταιρεία που θα το αναλάβει να κάνει όντως κινήσεις έτσι ώστε να είναι εμπορικό και να έχει αρκετες γραμμές στο δίκτυο του αλλά και ανταποκρίσεις με το Μετρο και τον Προαστιακό.
Με στεναχωρεί που το Τραμ δεν έχει πολλόυς συμμάχους. Είναι όμορφο, οικολογικό, χωρά πολλούς επιβάτες, απο όπου περνά συμβάλλει στον εξωραισμό της περιοχής, είναι σχετικά φτήνο, γρήγορο στην κατασκευή του, αποτρέπει τη χρήση του ι.χ και άλλα πολλά.
Είμαι ρομαντικός; μμμμ μπα, μάλλον ανήσυχος είμαι...

Σχόλια Επισκεπτών Οκτωβρίου 2008 Νο2

Ανώνυμος είπε...
Ο Προαστιακός είναι μεγάλη υπόθεση και το αποδεικνύει η όλο και αυξανόμενη επιβατική κίνηση που παρατηρείται κυρίως στη γραμμή προς το αεροδρόμιο. Γι' αυτό πρέπει η Πολιτεία να το ενισχύσει και να το υποστηρίζει.

15 Οκτώβριος 2008 7:45 μμ

Ανώνυμος είπε...
Είναι το μόνο έργο με σύμβαση παραχώρησης που ξεκίνησαν οι εργασίες του πρίν ενεργοποιηθεί ο χρόνος της παραχώρησης και το μόνο που απ΄ότι φαίνεται θα τελειώσει και στην ώρα του.
Η Κοινοπραξία Μωρέας που θα το κατασκευάσει και θα το εκμεταλευτεί,θα καταφέρει πιστεύω μέχρι τις 3 Μαρτίου του 2010 να τελειώσει το τμήμα από Κόρινθο μέχρι Παραδείσια βάσει της σύμβασης.
Τώρα για το τμήμα από Παραδείσια μέχρι Τσακώνα που κατασκευάζει το Δημόσιο κανονικά θα έπρεπε να τελειώσει στις 30 Ιουνίου 2009,αλλά λόγω ότι η χρηματοδοτησή του δεν είναι συνεχής θα τελειώσει αργότερα,για αυτό και ο Σουφλιάς στην περιοδεία που έκανε πρόσφατα μίλησε για παράδοση το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Τέλος το τμήμα από Τσακώνα μέχρι Καλαμάτα βάσει της σύμβασης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 3 Ιουλίου 2011 και το τμήμα από Λεύκτρο μέχρι Σπάρτη,πρέπει να ολοκληρωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου 2012,αλλά απ΄ότι γνωρίζω και τα δύο αυτά τμήματα βρίσκονται στο αρχικό στάδιο κατασκευής τους.

18 Οκτώβριος 2008 6:24 μμ

Ανώνυμος είπε...
Συμφωνώ με το Νίκο Καραγιάννη.Να προσθέσω μόνο ότι για να κατανοήσει κανεις πληρως τους ρυθμούς προόδου της μελέτης και υλοποίησης των επεκτάσεων του μετρό της Αθήνας δεν έχει παρά να επισκεφτεί το http://www.ametro.gr/page/default.asp?la=1&id=7
όπου θα διαπιστώσει, με αναφορές πεπραγμένων κάθε μήνα, την "πραγματική" πρόοδο.Εκεί ο επισκέπτης μαθαίνει για παράδειγμα ότι το μήνα που μας πέρασε τοποθετήθηκε η μεμβράνη υδατοστεγάνωσης στον τάδε σταθμό...ενδεικτικό του πως λειτουργεί το "σκηνικό" της ενημέρωσης που δεν ειναι παρά καθρέφτης της πραγματικής κατάστασης (τέλματος).Όσο για τις μελέτες;-το νέο αποτελεσματικό όπλο "ενημέρωσης" αλλά στην ουσία συγκάλυψης καθυστερήσεων και αδυναμιών: αν η επέκταση της γραμμής 4 είναι για 10 χρόνια υπό μελέτη αυτό από μόνο του αρκεί.Έτσι εκπαιδεύεται ο Ελληνας : μαθαίνει ότι υπάρχει και η μελέτη για να περάσει κάτι στην υλοποίηση.Μόνο μια πληροφορία αποκρύπτεται συστηματικά: ο χρόνος.

25 Οκτώβριος 2008 10:10 μμ
Ανώνυμος είπε...
Δεν νομίζω ότι τα έργα, από τη στιγμή που ξεκινούν, καθυστερούν πολύ, το αντίθετο θα έλεγα (αν συγκρίνουμε με το εξωτερικό, με εξαίρεση ίσως την Ισπανία, η οποία όμως αποτελεί μοναδική περίπτωση). Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι περνάει πολύς χρόνος από τη μελέτη μέχρι το ξεκίνημα των εργασιών ενώ τα έργα μετρό θα έπρεπε να είναι απόλυτης πρωτεραιότητας. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι μέχρι το 2020, την επόμενη δεκαετία δηλαδή, θα ολοκληρωθούν τα προγραμματισμένα και τα υπό εκτέλεση έργα ούτως ώστε να διαθέτει η Αθήνα 130 περίπου χλμ. μετροπολιτικού σιδηροδρόμου...

25 Οκτώβριος 2008 11:39 μμ
Ανώνυμος είπε...
ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΛΕΕΙ: Το μεγαλύτερο μέτωπο έργων Μετρό που έχει ποτέ υλοποιηθεί στην Ελλάδα προχωράει σήμερα με εντατικούς ρυθμούς. Όλοι οι εργαζόμενοι της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ενώνουν καθημερινά τις προσπάθειές τους για να παραδώσουν εμπρόθεσμα τους σύγχρονους Σταθμούς Μετρό σε μια σειρά νέων περιοχών της Αθήνας, στο Περιστέρι, στην Ανθούπολη, στο Χαϊδάρι, στο Χολαργό, στο Χαλάνδρι, στην Αγία Παρασκευή, στην Ηλιούπολη, στον 'Aλιμο, στην Αργυρούπολη και στο Ελληνικό.

27 Οκτώβριος 2008 4:48 μμ

doin είπε...
Όχι στην Υποθαλάσσια της Θεσσαλονίκης!
Υπάρχουν και άλλες λύσεις για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Θα μπορούσε με τα ίδια χρήματα να υλοποιηθούν μια σειρά από έργα τα οποία θα είχαν πολλαπλάσια αποτελέσματα:
- η λειτουργία ενός τραμ το οποίο θα λειτουργεί στην παράλια δίπλα στην θάλασσα. σε περίπτωση που δεν είναι αρκετή η υπάρχουσα παράλια (σε πλάτος) ας μπαζωθούν και 1-2 μέτρα ακόμη.
- έργα παρέμβασης στον ήδη υπάρχων περιφερειακό με σκοπό να απαλειφθούν οι ανηφόρες και οι κατηφόρες που πάντα καθυστερούν την κίνηση των βαρέων οχημάτων και των νέων ή / και «φοβισμένων» οδηγών.
- δημιουργία νέου υπόγειου περιφερειακού, ακριβώς κάτω από τον ήδη υπάρχων, διπλής κυκλοφορίας με εισόδους και εξόδους.
- δημιουργία νέων μικρών υπόγειων πάρκινγκ, σχεδόν ένα για κάθε οικοδομικό τετράγωνο.
Ας μην φοβόμαστε να επεκταθούμε υπόγεια εφόσον δεν έχουμε άλλες λύσεις για υπέργεια επέκταση των δραστηριοτήτων μας.
Φυσικά, υπόγεια, η Θεσσαλονίκη κρύβει σε πολλά σημεία πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα. Αυτά τα προβλήματα θα ξεπεραστούν με τον ίδιο τρόπο που θα τα ξεπεράσει και το Μετρό Θεσσαλονίκης.
Τέλος, δυο παραδείγματα από την Ισπανία η οποία ως χώρα είναι πολύ κοντά στα ελληνικά δεδομένα:
- στην Παμπλόνα υπάρχουν μικρά σε μέγεθος υπόγεια πάρκινγκ ενώ η ανακύκλωση των σκουπιδιών γίνεται με πολύ μικρούς υπέργειους κάδους από τους οποίους τα σκουπίδια καταλήγουν σε υπόγειους μεγάλους κάδους.
- στην Βαρκελώνη υπάρχει δίκτυο υπόγειου αυτοκινητόδρομου διπλής κυκλοφορίας με εισόδους και εξόδους σε διάφορα σημεία, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από υπέργειο αυτοκινητόδρομο διπλής κυκλοφορίας.
Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, το έχουν κάνει άλλοι πριν από εμάς.
Δημήτριος Δοϊνάκης
μηχ/γος μηχ/κος βιομηχανίας
e-mail doinakis@yahoo.gr

27 Οκτώβριος 2008 12:10 μμ

Σχόλια Επισκεπτών Οκτωβρίου 2008 Νο1

Ανώνυμος είπε...
Το ζήτημα είναι να ξεκινήσουν τα έργα επιτέλους,αφού η σύμβαση παραχώρησης είχε ενεργοποιηθεί από τις 19 Δεκεμβρίου 2007 και ακόμα και σήμερα δεν έχει ξεκινήσει να γίνεται τίποτα ούτε από Αντίρριο έως Ιωάννινα,ούτε από Αθήνα έως Μαλλιακό λόγω δικαστικών διενέξεων για το μοίρασμα του έργου από Έλληνες "Τέρνα" και Ισπανούς "Dragados,Ferrovial" που είναι και ανάδοχοι αυτού.
Μετά από όλα αυτά είμαι σίγουρος ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα δώσει νέες παρατάσεις για το έργο,αφού βάσει της σύμαβσης τα έργα μέχρι τον Μαλλιακό πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 19 Αυγούστου 2009,πράγμα που είναι πλέον αδύνατο.

6 Οκτώβριος 2008 5:44 μμ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ είπε...
Να προσθέσω στις διαπιστώσεις ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ τρέχουν τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης...για όσο ακόμα υπάρχουν.Φανταστείτε τι θα γίνει όταν η "ισχυρή Ελλάδα" μείνει μόνο με την "εθνική συμμετοχή".Και κάτι ακόμα.Ας βγεί ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ να πει τι χρειάζεται να γίνει στην Ελλάδα σε όλες τις υποδομές αντί να μιλάει για "το μεγαλύτερο μέτωπο έργων μετρό στην Ευρώπη".Αυτη θα είναι η σκληρή πραγματικότητα.Γιατί τα έργα υποτίθεται ότι γίνονται σε ένα στρατηγικό πλαίσιο με συγκεκριμένες αναπτυξιακές κατευθύνσεις και όχι τοποθετώντας κάθε δυο χρόνια ένα από τα εκατοντάδες κομμάτια του παζλ.

6 Οκτώβριος 2008 9:07 μμ

Ανώνυμος είπε...
ΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ, ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΟΝΕΙΡΟ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ 2 ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΕΣ ΔΕΝ ΛΕΩ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ, ΑΛΛΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ. 1 ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΕΞΩ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΥΡΙΑΣΑΝ...

11 Οκτώβριος 2008 2:51 μμ

neokopos είπε...
Ένα τρομερά ευχάριστο νέο για την Πάτρα και την Ελλάδα της περιφέρειας γενικότερα. Επιτέλους η βελτίωση της ποιότητας ζωής γίνεται προτεραιότητα και νικά τη μίζερη λογική της ... ψωροκώσταινας.

11 Οκτώβριος 2008 3:36 μμ
Ανώνυμος είπε...
Είναι πολύ θετικό το γεγονός αυτό για την Πάτρα που έχει σημαντικό κυκλοφοριακό πρόβλημα και μακάρι στην επόμενη πεναετία το έργο να υλοποιηθεί.Το πλεονέκτημα του Τράμ είναι ότι χρειάζεται το μισό χρόνο κατασκευής και κοστίζει τουλάχιστον 40% φθηνότερα από μια υπόγεια γραμμή Μετρό,αφού η γραμμή του Μετρό στην Θεσσαλονίκη μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων θα στοιχίσει 1,1 δισ. Ευρώ.
Η μόνη ένσταση που έχω είναι πως με την μέθοδο ΣΔΙΤ που προωθείται η κατασκευή του χρειάζεται περίπου 2,5 χρόνια από την προκύρηξη του μέχρι την ανάδειξη αναδόχου και την έναρξη κατασκευής του.

11 Οκτώβριος 2008 5:22 μμ
Φώτης είπε...
Στη Γερμανία συνδυάζεται το τραμ με μετρό: η γραμμή του τραμ γίνεται υπόγεια (σαν μετρό) στο κέντρο της πόλης. Στην Πάτρα που το κέντρο έχει πολύ στενούς δρόμους θα μπορούσε να γίνει κι αυτό σε περιορισμένη έκταση (πχ. 3-4 σταθμοί = 2-3 km). Η αύξηση του κόστους θα είναι σχετικά μικρή, αλλά θα κερδηθεί χώρος.

11 Οκτώβριος 2008 10:36 μμ
Ανώνυμος είπε...
τι να κάνει το τραμ στα Γιάννενα? μας δουλεύουν? αντι να το φτιάξουν στη Λάρισα, το Ηράκλειο και το Βόλο, το φτιάχνουν στις πιο μικρές πόλεις.

12 Οκτώβριος 2008 3:14 μμ
ΜΙΛΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ είπε...
Δεν νομίζω, οτι είμαι προκατειλημμένος, αλλά διατηρώ την επιφύλαξή μου άν θα προχωρήσει το Τραμ της Πάτρας. Εχουμε επανέλθει σε κλίμα σαφώς εχθρικό για τα μέσα σταθερής τροχιάς, όπως σαφώς αποδεικνύει η πρόσφατη "εκστρατεία" εξυγίνασης του ΟΣΕ, η εγκατάλειψη του Δυτικού Σιδηροδρομικού άξονα, κ.λ.π. Προτείνω επίσης (προς αψευδή επιβεβαίωση) την ανάγνωση της πρόσφατης ανάρτησης του παρόντος ιστολογίου μόλις πριν λίγες μέρες (6/10/08) με τίτλο: "Εργα 2008: διαφορές απο πέρσι...πολύ λίγες".
Είναι βαθύτατη η ευχή μου να διαψευστώ. Φοβούμαι, όμως, οτι η κυρίαρχη στη χώρα μας επί πολλές 10ετίες πολιτικοκοινωνική κουλτούρα ΔΕΝ υποστηρίζει τα μαζικά μέσα συγκοινωνίας, όπως τραίνο, μετρό, τραμ. Η ανεξέλεγκτη και εκθετική αύξηση των ΙΧ "ταριάζει" με την πολιτιστική εικόνα του νεο-Ελληνα και θεωρείται σημαντικό εξάρτημα της κοινωνικής του αναγνώρισης και αυτοσεβασμού. Κάτι, που επιβεβαιώνει οχι μόνον η παθιασμένη επιδίωξη του ακριβού ΙΧ αλλά και ο τρόπος οδήγησής του.
Ασφαλώς η ΠΑΤΡΑ (και όχι μόνον) δικαιούνται ανθρώπινες καθημερινές μαζικές συγκοινωνίες. Σε πολλές Ελληνικές πόλεις (ουσιαστικά στις περισσότερες πρωτεύουσες Νομών) χρειάζεται η προώθηση του Τραμ και η παράλληλη εγκατάλειψη του ΙΧ στην αποστολή του καθημερινού συγκοινωνιακού έργου. Υπενθύμιση: στις αρχές του 20ου αιώνα λειτουργούσε τραμ σε 7 Ελληνικές πόλεις (Αθήνα,Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα,Βόλος και Καρλόβασι Σάμου!!!) Ετσι για να συνειδητοποιούμε σε τι φάση ανάπτυξης υποδομών βρισκόμαστε...

12 Οκτώβριος 2008 8:36 μμ

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Σχόλιο: Πότε θα είναι έτοιμες οι επόμενες επεκτάσεις του Μετρό στην Αθήνα;

Στην Αθήνα ξεκίνησε το 1990 ένας τεράστιος αγώνας για τη δημιουργία δικτύου Μετρό το οποίο θα έκανε πιο ανθρώπινο το τοπίο των μετακινήσεων στην Αθήνα αλλά θα διευκόλυνε και τις μετακινήσεις εκατομμυρίων πολιτών και τουριστών. Όταν άνοιξαν οι πύλες του Μετρό το 2000 ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε: "και τώρα γρήγορα για τις επεκτάσεις". Θυμάμαι πως όταν έμπαινα στην ιστοσελίδα του Μετρό σχετικά με τις επεκτάσεις σύμφωνα με τα γραφόμενα μέχρι το 2006 το Μετρό θα είχε φτάσει στο Γαλάτσι, στο Μαρούσι, στη Γλυφάδα και στο Αιγάλεω.
Ίσως ήταν υπεραισιόδοξο το σενάριο αυτό και μη εφαρμόσιμο σύμφωνα και με το δύσκολο γεωλογικό τοπίο στην Αθήνα αλλά είναι πολύ απογοητευτικό μετά από 7 χρόνια λειτουργίας και 4 μετά τις πρώτες μικρές επεκτάσεις να έχουμε μόλις 3 Σταθμούς παραδοτέους (μέχρι το Αιγάλεω) και οι επεκτάσεις προς Χαϊδάρι, Ανθούπολη θα είναι έτοιμοι στα τέλη του 2009 και αυτή στο Ελληνικό το 2010.
Η νέα γραμμή 4 με 20 Σταθμούς και προϋπολογισμό 2 δις Ευρώ που αποτελείται από τα παλιά παρακλάδια των Γραμμών 2 και 3 και έχει τη διαδρομή Γαλάτσι-Κέντρο Αθήνας-Ανατολικά Προάστια και Μαρούσι μέσω της Λ. Κηφισίας είναι ακόμα σε στάδιο μελέτης και είναι άγνωστο αν μέσα στο 2009 θα διεξαχθούν οι διαγωνισμοί για την κατασκευή του και με τι χρονικό ορίζοντα θα είναι έτοιμο.
Η θρυλική πλέον επέκταση για τον Πειραιά με 6 Σταθμούς και κόστος 600 εκ. Ευρώ έχει βαλτώσει και δεν υπάρχει κανένα νέο για τον ανάδοχο και αν μέχρι το 2015 θα έχει φτάσει επιτέλους στις πολυπληθείς συνοικίες του Πειραιά καθώς και στο κέντρο του.
Πρόσφατα ο νυν Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε την διεξαγωγή προμελέτης για την επέκταση της Γραμμής 2 από Ανθούπολη μέχρι το Ίλιον με 3 Σταθμούς.
Επίσης σε στάδιο μελέτης είναι η επέκταση της Γραμμής 1 από την Κηφισιά μέχρι το 20χλμ της Εθνικής με 4 Σταθμούς και κόστος 450 Εκ. Ευρώ σε πρώτη φάση και μέχρι τον Άγιο Στέφανο με 2 Σταθμούς σε δεύτερη.
Μιλάμε για τον προγραμματισμό των επεκτάσεων του Μετρό με χρονικό ορίζοντα το λιγότερο το 2015. Είναι συνολικά 35 νέοι Σταθμοί και μία νέα Γραμμή.
Σίγουρα είναι μια μεγάλη επένδυση που πρόκειται να γίνει αλλά ας γίνω λίγο ο δικηγόρος του διαβόλου..
Αυτές οι επεκτάσεις ή εν πάσει περιπτώσει οι περισσότερες από αυτές θα έπρεπε ήδη είτε να κατασκευάζονται είτε να λειτουργούν. Είμαστε σχεδόν 9 χρόνια μετά την έναρξη του Δικτύου του Μετρό στην Αθήνα αλλά μόλις 10 Σταθμοί επιπλέον λειτουργούν εκ των οποίων οι 3 είναι στο δίκτυο του Προαστιακού. Από μόνο του αυτό είναι ένα πολύ αρνητικό στατιστικό για την ανάπτυξη του Μετρό στην Αθήνα. Μιλάμε για μια πόλη 4.5 εκατομμυρίων πολιτών και περίπου άλλων τόσων τουριστών (ημεδαπών και αλλοδαπών).
Έχω ξαναπεί ότι κατά την ταπεινή μου γνώμη θα έπρεπε οι ταχύτητες να είναι πολλαπλάσιες από τις σημερινές και οι επεκτάσεις να προγραμματίζονται πολύ πριν την παράδοση τμημάτων των Γραμμών.
Το 2009 θα είναι κρίσιμο έτος για το μέλλον του Μετρό στην Αθήνα καθώς θα επεκταθεί (αν όλα πάνε καλά) και θα αποφασιστεί το μέλλον των προαναφερόμενων επεκτάσεων.
Λόγω όμως των μεγάλων χρονικών αποκλίσεων στις παραδόσεις το 2010 θα μιλάμε για τα ίδια σχέδια που είχαμε το 2002! (με εξαίρεση την επέκταση προς Άγιο Στέφανο) και τα σχέδια για περαιτέρω επεκτάσεις θα είναι μακρινά καθώς τα χρήματα που θα χρειαστούν για τους 35 νέους Σταθμούς θα ξεπεράσουν τα 3,5 δις Ευρώ.
Άρα νέες επεκτάσεις ή νέες γραμμές από το 2018 και βλέπουμε...

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Σχόλια Επισκεπτών: οι θέσεις για τον Κρητικό Σιδηρόδρομο

Η παρακάτω ανάρτηση δημοσιεύετε απο mail που μου εστάλη απο το blog cretanrail.wordpress.com και αναπτύσσει τις θέσεις που έχουν για τη δημιουργία Σιδηροδρόμου στην Κρήτη.

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΚΡΗΤΗΣ

- Ανάθεση μελέτης σκοπιμοτητας από τον ΟΣΕ για την σιδηροδρομική γραμμή Χανίων-Ρεθύμνου-Ηρακλείου με την μορφή ΣΔΙΤ (ΕΡΓΟΣΕ, τεχνικές εταιρίες, ΚΤΕΛ, Τοπική Αυτοδιοίκηση Κρήτης, ναυτιλιακές εταιρίες, αυτοκινητιστές)
- Η γραμμή μπορεί να λειτουργήσει ως σιδηρόδρομος (επιβατικός ή και εμπορευματικός) του ΟΣΕ ή ως προαστιακός σιδηρόδρομος ή ως tram-train καλύπτοντας την απόσταση σε διάστημα μίας ώρας
-Σημεία προτεινόμενης χάραξης: Χανιά (κεντρικός σταθμός στις Μουρνιές, ανταποκρινόμενος με τραμ προς Χανιά και αεροδρομιο), Σούδα(λιμάνι), Βρύσες, Γεωργιούπολη, Ρέθυμνο (κεντρικός σταθμός στου Γάλλου ανταποκρινόμενος με τραμ προς Ρεθυμνο), Πέραμα, Γαράζο, Ανώγεια, Γάζι, Ηράκλειο (κεντρικός σταθμός στο ΠΕΠΑΓΝΗ, όπου θα ανταποκρίνεται με τραμ προς Ηράκλειο και αεροδρόμιο)
-Επεκτάσεις:
α. από Χανιά προς Κολυμπάρι ,Καστέλλι Κισσάμου, Παλιόχωρα
β. από Βρύσες προς Χώρα Σφακίων
γ. από Ρέθυμνο προς Σπήλι, Αγία Γαλήνη, Μοίρες, Τυμπάκι, Αγία Βαρβάρα, Ηράκλειο
δ. από Ηράκλειο προς Αρκαλοχώρι, Βιάννο, Ιεράπετρα
ε. από Ηράκλειο προς Χερσόνησσο, Μάλλια, Νεάπολη, Άγιο Νικόλαο, Σητεία

Μάλιστα από Καστέλλι Κισσάμου, μπορεί να δρομολογηθεί rail ferry προς Νεάπολη Λακωνίας και από κει με σιδηροδρομική σύνδεση προς Γύθειο, Σπάρτη με τελική κατάληξη στην Τρίπολη, ώστε να υπάρχει σύνδεση με το κεντρικό εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, που οδηγεί και στον σιδηροδρομικό σταθμό Λαρίσης της Αθήνας

Στους κεντρικούς σταθμούς Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, θα προβλέπεται ανταπόκριση με γραμμές των ΚΤΕΛ (αστικών και υπεραστικών) καθώς και με ταξί, για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, όπως συμβαίνει σε όλους τους πανελλήνιους σιδηροδρομικούς σταθμούς

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Τραμ Ιωαννίνων: η μελέτη σκοπιμότητας δημοπρατείται!!

Το Τραμ φαίνεται να βρίσκει το βηματισμό του πλέον. Αν και ήταν προγραμματισμένο μετά την Πάτρα να γίνει μελέτη σκοπιμότητας και για την πόλη των Ιωαννίνων ωστόσο είναι μια μεγάλη είδηση για τα μέσα μαζικής μεταφοράς για την περιφέρεια.
Με αυτόν τον τρόπο το Υπουργείο Μεταφορών δεν έμεινε στα λόγια (δηλ. εξαγγελίες) και η μελέτη σκοπιμότητας για την ανάπτυξη Τραμ στην πόλη των Ιωαννίνων είναι πλέον γεγονός. Ένα γεγονός που θα επιτρέψει στη σπουδαία αυτή πόλη να αναβαθμιστεί συγκοινωνιακά αλλά και αισθητικά και να είναι η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα μετά την Πάτρα που θα αποκτήσει τον δικό της τροχιόδρομο.
Ο χρόνος αποπεράτωσης της μελέτης και σε αυτή την πόλη είναι 12 μήνες (όπως στην Πάτρα) και λαμβάνει υπόψη της συγκοινωνιακά, οικονομικά, τεχνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια χρηματοδοτείται από το Γ' ΚΠΑΣ και συγκεκριμένα από το Μέτρο 6.2 του επιχειρησιακού προγράμματος Σιδηρόδρομοι-Αεροδρόμια-Συγκοινωνίες.
Για την ανάπτυξη του Τραμ στα Γιάννενα ο υφυπουργός Σταύρος Καλογιάννης , σημειώνει ότι η εκπόνηση της μελέτης θα συνδυαστεί με το Ρυθμιστικό και συγκεκριμένα αναφέρει: «Η κατασκευή δικτύου τροχιοδρόμου στα Ιωάννινα αποτελεί μια πολύ ελκυστική λύση με σημαντικά περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά οφέλη.
Στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει δοθεί εντολή στους μελετητές για τη διερεύνηση χάραξης μέσων σταθερής τροχιάς. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη στην Α' Φάση της μελέτης η οποία έχει ολοκληρωθεί, έχουν προταθεί εναλλακτικές χαράξεις, οι οποίες θα ληφθούν υπ΄ όψιν στη μελέτη σκοπιμότητας.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη βάση για την χάραξη του Τραμ αλλά αντικειμενικά με 2 γραμμές συνολικού μήκους 10χλμ αρχικά θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του δικτύου που θα δημιουργηθεί και αργότερα με κάποιες επεκτάσεις να καλύψει το σύνολο της πόλης που άλλωστε έχει θαυμάσια ρυμοτομία -πράγμα δύσκολο για Ελληνική πόλη-.
Στις αρχές του 2010 θα υπάρξει η συνέχεια και ευελπιστούμε να είναι θετική καθώς η τοπική κοινωνία αλλά και η τοπική Αυτοδιοίκηση βλέπουν με πολύ καλό μάτι την προοπτική ύπαρξης Τραμ στην πόλη καθώς θεωρούν πως εκτός από την βελτίωση των συγκοινωνιών θα αποτελέσει και αφορμή για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της πόλης των Ιωαννίνων αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Τώρα πλέον ανοίγει ο δρόμος για το ενδιαφέρον και άλλων μεγάλων Ελληνικών πόλεων όπως η Λάρισα, ο Βόλος, το Ηράκλειο, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Καλαμάτα κλπ.

Ποδηλατόδρομοι στην Αθήνα: Οχι δεν είναι ανέκδοτο

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήρθε μια είδηση για πολλούς εξωπραγματική για την Ελλάδα και για την Αθήνα. Το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα κατασκευής ποδηλατοδρόμων με την ονομασία «ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ». Μέχρι σήμερα μόνο κάποιοι Δήμοι είχαν ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα και φυσικά με περιορισμένη επιτυχία. Για πρώτη φορά λοιπόν ήρθε από την κεντρική εξουσία μια εξαγγελία η οποία φυσικά μας χαροποιεί.
Για την πόλη της Αθήνας αποφασίστηκε να μελετηθούν άμεσα και να κατασκευαστούν μέσω του Υπουργείου Μεταφορών 2 ποδηλατοδρόμοι :
1. Ο πρώτος ποδηλατοδρόμος θα αποτελεί ένα μεγάλο τόξο που θα συνδέει δύο πάρκα, της Σχολής Χωροφυλακής στη Λεωφόρο Μεσογείων και των Ιλισίων, µέσω του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί, της Πολυτεχνειούπολης και της Πανεπιστημιούπολης. Το μήκος του θα είναι 13χλμ και η διάρκεια κατασκευής θα είναι 2 χρόνια (τα οποία για να είμαι ειλικρινής μου φαίνονται αρκετά). Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 1.950.000€).
2. Ο δεύτερος ποδηλατοδρόμος θα έχει μήκος 8,4 χλµ. Θα συνδέει το Παναθηναϊκό Στάδιο µε το Φαληρικό όρµο ακολουθώντας πεζόδρομους και δρόµους ήπιας κυκλοφορίας. Εκεί θα συναντάται µε το μελλοντικό παραλιακό ποδηλατοδρόμο μεταξύ Τουρκολίμανου και Βάρκιζας. Και σε αυτό το ποδηλατοδρόμο θα χρειαστούν 2 χρόνια εργασιών και ο προϋπολογισμός του θα φτάσει τα 1.200.000€.
Δεν σταματούν όμως εδώ οι ενέργειες καθώς το Υπουργείο αποδεσμεύει 15εκ€ προκειμένου οι Δήμοι από μόνοι τους να αποφασίσουν την κατασκευή Δημοτικών ποδηλατοδρόμων (το ποσό μάλλον είναι μικρό αναλογικά με το ενδιαφέρον που θα προκύψει.
Τέλος το επόμενο χρονικό διάστημα ο ΗΣΑΠ και το Μετρό* θα προχωρήσει σε κατασκευή στάθμευσης (δέστρες) ποδηλάτων στους σταθμούς του καθώς και ειδικής ράμπας κύλισης των ποδηλάτων στα πρότυπα άλλων Σταθμών Μετρό του εξωτερικού.
* Λόγω του γεγονότος της απαγόρευσης της εισόδου των ποδηλάτων στο Μετρό το Υπουργείο θα αναθέσει μελέτη εφικτότητας εισόδου του.
Για όλους εμάς που έχουμε επισκεφθεί μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις προκαλεί χαρά η πρόθεση και μόνο κατασκευής ποδηλατοδρόμων στις δικές μας πόλεις. Ίσως να είναι και μια σωστή προώθησης της χρήσης ποδηλάτων που θα συμβάλλουν και αυτά με τον τρόπο τους στη μείωση του κυκλοφοριακού, του νέφους και της αδηφάγας όρεξης κατάληψης όλων των διαθέσιμων χώρων των πόλεων μας από τα ΙΧ.

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Ανατολική Οδός Πελοπονήσσου: γκαζώνει ο δρόμος για το 2012

Με την επίσκεψη του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κου Σουφλιά έγινε η πρώτη επιθεώρηση σε αυτοκινητόδρομο παραχώρησης (από τους συνολικά 5 που είναι υπό κατασκευή). Η επιθεώρηση έγινε στα έργα κατασκευής της Ανατολικής Οδού Πελοπονήσσου. Ως γνωστό ο άξονας αυτός περιλαμβάνει την διαδρομή Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα (μήκους 158χλμ) και τον κλάδο Λεύκτρο-Σπάρτη(47χλμ). Ο προϋπολογισμός του αυτοκινητόδρομου είναι 1,1 δις ευρώ και περιλαμβάνει 26 ανισόπεδους κόμβους.
Ο Υπουργός δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τις εργασίες μέχρι σήμερα, χαρακτήρισε "απέραντο εργοτάξιο" τον άξονα αφού αυτή τη στιγμή γίνονται έργα σε 100 από τα 160χλμ του συνολικού μήκους.
Εκτιμήθηκε ότι εντός του 2011 ο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα θα είναι έτοιμος ενώ προς το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί και ο κλάδος Λεύκτρο- Σπάρτη.
Με την ολοκλήρωση των έργων η απόσταση Κόρινθος- Καλαμάτα θα είναι 75` λεπτά μόλις και η απόσταση Κόρινθος-Σπάρτη σε 90`.
Ένα χρόνο νωρίτερα (το 2010) θα είναι έτοιμο το τμήμα Κόρινθος- Τσακώνα μήκους 120χλμ. Οι εργασίες περιλαμβάνουν:
- σημαντικές βελτιώσεις στο τμήμα Κόρινθος – Τρίπολη
- Κατασκευή των τμημάτων από την Τρίπολη ως την Καλαμάτα και το Τμήμα Αθήναιο – Σπάρτη.
Ως δημόσιο έργο κατασκευάζονται τα τμήματα Αθήναιο – Λεύκτρο και Παραδείσια-Τσακώνα.

Αναλυτικά οι εργασίες
- Γίνονται εργασίες ανακατασκευής και βελτίωσης σε μήκος 60 χλμ στο τμήμα Κόρινθος – Τρίπολη.
- Έχουν ήδη ολοκληρωθεί εργασίες διαμόρφωσης Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) πλάτους 2,30 μέτρων), και γίνονται εργασίες προστασίας πρανών και αντιπλημμυρικά έργα και αλλαγές στηθαίων ασφαλείας.
- Κατασκευάζεται ο νέος Ανισόπεδος Κόμβος Αγ. Βασιλείου και ο ΣΕΑ – ΚΕΣ Νεστάνης.
- Έχει ξεκινήσει και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς η κατασκευή νέων σηράγγων στο τμήμα Κόρινθος Τρίπολη που βελτιώνουν σημαντικά την χάραξη του δρόμου : Οι σήραγγες Στέρνας μήκους 900 μέτρων, ανά κλάδο, οι σήραγγες Νεοχωρίου μήκους 700 μέτρων, ανά κλάδο, ο δεύτερος κλάδος της σήραγγας Αρτεμισίου μήκους 1.460 μέτρων
**Το 65% των εργασιών στις σήραγγες είναι ήδη έτοιμο.
- Έχει ξεκινήσει η κατασκευή του τμήματος από τον Ανισόπεδο Κόμβο Νότιας Εισόδου Τρίπολης – σήραγγα Καλογερικού – Αθήναιο. Ξεκίνησε ήδη η διάνοιξη της σήραγγας του Καλογερικού που θα έχει μήκος 650 μέτρα ανά κλάδο.

Τμήματα που κατασκευάζονται ως Δημόσια Έργα
- Μετά τα προβλήματα που υπήρξαν αλλά ξεπεράστηκαν προχωράν πλέον με γοργούς ρυθμός το τμήμα Αθήναιο - Σήραγγα Ραψομάτη – Λεύκτρο, μήκους 14,6 χλμ. Έχει ολοκληρωθεί ο αριστερός κλάδος της σήραγγας Ραψομάτη καθώς και το τμήμα Μαλωτά – Λεύκτρο. Έχει ξεκινήσει η εκσκαφή του δεξιού κλάδου της σήραγγας Ραψομάτη. Το τμήμα Αθήναιο Λεύκτρο θα παραδοθεί στην κυκλοφορία στο τέλος του 2009.
- Το τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα μήκους 11 χλμ, προχωρά κανονικά και θα παραδοθεί το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Είναι η πρώτη ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόοδο κάποιου αυτοκινητόδρομου και είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει με δυσπιστία την προκαταβολική μεγάλη αύξηση των διοδίων. Θα είναι μεγάλη επιτυχία λοιπόν όλων των Κοινοπραξιών που έχουν αναλάβει τα έργα παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων να είναι πιο σύντομοι από τις επίσημες ημερομηνίες περάτωσης των τμημάτων των έργων.

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Προαστιακός Αθήνας: Φουλ για τον Ταύρο!!!

Ο Προαστιακός Αθήνας είναι σε μια περίοδο γενικής συσκότισης. Ίσως και λόγω συγγένειας με τον ΟΣΕ να έχει επηρεάσει την κατάσταση. Το γεγονός είναι πως εδώ και πολύ καιρό δεν έχουμε ακούσει νέα σχετικά με τα έργα σε γραμμές και σταθμούς. Ο υπό κατασκευή σταθμός της Μεταμόρφωσης είναι σχεδόν έτοιμος και προφανώς το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν τα εγκαίνια του.
Όμως στο βασικό κορμό του Προαστιακού που είναι μεταξύ Πειραιά και ΣΚΑ θα προστεθεί ένας νέος Σταθμός στον Ταύρο (με την ομώνυμη ονομασία).
Ο Σταθμός ήταν στον αρχικό σχεδιασμό στην χάραξη από την Αθήνα στον Πειραιά και η θέση του είναι ανάμεσα στους Σταθμούς Ρέντη και Ρουφ.
Λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων καθυστέρησε η έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που έδωσε την συγκατάθεση της ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες για την εκκίνηση των εργασιών κατασκευής του Σταθμού.
Το κόστος των εργασιών ανέρχεται περίπου σε 1,5 εκ. Ευρώ αλλά κανένας δε γνωρίζει πότε θα είναι έτοιμος. Ο ίδιος ο Υπουργός Μεταφορών Κος Χατζηδάκης είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα ακριβές χρονοδιάγραμμα αλλά δεν θα κρατήσει αρκετά (χρονικά η κατασκευή του). Το ύφος του Σταθμού θα είναι ανάλογο με το Σταθμό Ρέντη και περίπου στο ίδιο μέγεθος και με τα ίδια χαρακτηριστικά.
Για τον Δήμο Ταύρο είναι μια σημαντική εξέλιξη αφού η περιοχή θα αποκτήσει εκτός από Σταθμό Μετρό (Ηλεκτρικός) και Σταθμό Προαστιακού πυκνώνοντας τη συγκοινωνία της. Μέχρι το τέλος του έτους είναι πολύ πιθανόν να γίνουν τα εγκαίνια του Σταθμού Μεταμόρφωση ολοκληρώνοντας τη γραμμή προς το Αεροδρόμιο.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Τραμ Πάτρας: η μελέτη σκοπιμότητας για το Τραμ ξεκινά

Από τον Αύγουστο που μας πέρασε η ΤΡΑΜ Α.Ε. προκήρυξε την ανάθεση της μελέτης σκοπιμότητας για την ανάπτυξη συστήματος Τραμ στην πόλη της Πάτρας.
Πρόκειται για ιστορική μελέτη καθώς η Πάτρα γίνεται η πρώτη πόλη εκτός Αθηνών που θα αποκτήσει Τραμ -κάποια χρόνια αργότερα φυσικά-.
Η Πάτρα η οποία και αυτή ταλαιπωρείται από τα κυκλοφοριακά προβλήματα σίγουρα χαμογελά με αυτή την εξέλιξη και περιμένουν με αγωνία την συνέχεια η οποία αφού ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας (η διάρκεια σύμφωνα με την Αττικό Τραμ θα είναι 12 μήνες) θα ακολουθήσει η κυρίως μελέτη του έργου που εκεί θα ξεκαθαρίσουν η χάραξη και οι πρώτες γραμμές του Τραμ στην Πάτρα και θα ακολουθήσει διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη του μειοδότη για την κατασκευή του έργου.
Σύμφωνα με την μέχρι τώρα εμπειρία από την κατασκευή του Τραμ στην Αθήνα και ειδικά με τα προκατασκευασμένα τμήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην επέκταση του δικτύου στη Βούλα, ο χρόνος κατασκευής θα είναι πολύ πιο σύντομος πλέον.
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί και το μήκος του Τραμ σε πρώτη φάση καθώς και οι πιθανότερες πρώτες επεκτάσεις του στην πόλη.
Πάντως σύμφωνα με δημοσιεύματα η κατασκευή θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ(σύμπραξη με ιδιωτική εταιρεία δηλαδή), σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά. Σε πρώτη φάση, το τραμ αναμένεται να αποκτήσει ένα δίκτυο που θα συνδέει το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της Πάτρας, αλλά και τα δύο νοσοκομεία (ΠΓΝΠ και «Άγιος Ανδρέας») με το κέντρο της πόλης και με χρήση τμήματος της σημερινής σιδηροδρομικής γραμμής, εφόσον ολοκληρωθεί βεβαίως η υπογειοποιημένη γραμμή του ΟΣΕ.

Μετρό Θεσσαλονίκης: επεκτείνονται τα εργοτάξια

Το Μετρό Θεσσαλονίκης μεγαλώνει και αποκτά και άλλα εργοτάξια. Μετά από το περιπετειώδες καλοκαίρι με τα οικονομικά προβλήματα της Κ/Ξ που ξεπεράστηκαν, πλέον επιταχύνονται οι ρυθμοί. Πρεμιέρα θα έχουμε λοιπόν για το Σταθμό Φλέμινγκ που θα επιδεινώσει περισσότερο την ήδη άσχημη κατάσταση του κυκλοφοριακού της πόλης.
Φυσικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα αλλάζουν από καιρό σε καιρό για αυτό θα πρέπει οι πολίτες που χρησιμοποιούν αυτό το τμήμα της πόλης να ενημερώνονται τακτικά.
Σύμφωνα με τις εφημερίδες μέχρι το τέλος του έτους θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα 4 μέτωπα της γραμμής στους Σταθμούς: Ανάληψη, Μηνά Πατρικίου, Βούλγαρη και Νέα Ελβετία, ενώ παράλληλα θα συνεχίζονται οι εργασίες και στα υπόλοιπα ανοιχτά εργοτάξια.
Ειδικά ο Σταθμός Πατρικίου θα είναι από τους πιο σημαντικούς καθώς σε αυτόν τον Σταθμό η Γραμμή του Μετρό η γραμμή θα διακλαδώνεται προς Καλαμαριά όπου θα γίνει και η πρώτη επέκταση (θα περιλαμβάνει περίπου 5χλμ υπόγειας γραμμής με 5 Σταθμούς)
Σήμερα στα υπάρχοντα εργοτάξια έχει ξεκινήσει η κατασκευή των Σταθμών με τις κύριες κατασκευαστικές εργασίες να είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο τελευταίος σταθμός που προστέθηκε στους Σιδηροδρομικό Σταθμό, Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγία Σοφία, Σιντριβάνι, Παπαφη είναι ο Σταθμός Ευκλείδης.
Στα νέα εργοτάξια η γύρω περιοχή θα θυμίζει μάλλον ..ζούγκλα καθώς ήδη υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τη Στάθμευση και την κίνηση των δρόμων. Με την ένταξη των εργοταξίων αναμένεται να επιδεινωθεί η κατάσταση αλλά μιας και πρόκειται για το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό έργο της πόλης οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι πρέπει να επιδείξουν την ίδια υπομονή με τους υπόλοιπους της πόλης απ όπου περνά η γραμμή του Μετρό.
Στους 2 τελευταίους Σταθμούς (Βούλγαρη -Νέα Ελβετία) ειδικά που η κατασκευή θα γίνει με ανοιχτό όρυγμα εκεί θα πρέπει να γίνουν ειδικές κυκλοφοριακές συνθήκες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το -σίγουρα- τεράστιο πρόβλημα.
Μετά από περίπου 2,5 χρόνια εργασιών τα δύσκολα είναι μπροστά και για περίπου 2 χρόνια. Από την εμπειρία της Αθήνας μετά από αυτό το διάστημα θα αρχίσουν να περιορίζονται οι καταλήψεις χώρων και σιγά -σιγά οι Θεσσαλονικείς θα αποκτήσουν τους χώρους των εργοταξίων μεταμορφωμένους.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Σχόλια επισκεπτών: Κρητικός Σιδηρόδρομος:

Πριν απο λίγες μέρες έλαβα ένα mail απο μια ομάδα ανθρώπων στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο που αγωνίζοντα για τη διάδοση της ιδέας για την ανάπτυξη Σιδηροδρομικής γραμμής στην Κρήτη.
Εγω είμαι υπέρμαχος και σύμμαχος για οποιαδήποτε κίνηση ανάπτυξης ΜΣΤ και ειδικά στην Κρήτη όπου οι συγκοινωνιακές υποδομές είναι ανεπαρκείς.
Ζήτησα λοιπόν να μου στείλουν ένα κείμενο με το οποίο να γίνει μια ενημέρωση και όντως το έλαβα και σας το παρουσιάζω:

Σύντομο Ιστορικό Κρητικών Σιδηροδρόμων

Ο σιδηρόδρομος είναι γέννημα της βιομηχανικής επανάστασης του 18ου αιώνα και έχει χώρα γέννησης την Αγγλία.
Πρώτη νύξη για σιδηρόδρομο γίνεται στην Κρήτη, το 1893, όταν ο Οθωμανός Γενικός Διοικητής Kρήτης, Μαχμούτ Τζελάλ υπόσχεται μεταξύ διάφορων έργων και την ίδρυση σιδηροδρόμου.
Ακολουθεί το 1895 επίσκεψη του Βέλγου προξένου στην Αθήνα Louis Rochelle που μαζί με τον μηχανικό Σαββάκη και κλιμάκιο ξένων και ντόπιων μηχανικών, περιοδεύουν σε περιοχές της διαδρομής Χανίων-Ηρακλείου και καταλήγουν σε σχέδιο γραμμής που θα ξεκινούσε από τα Χανιά και θα διερχόταν από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, θα κατέβαινε προς Μεσαρά και Κόκκινο Πύργο με προοπτική κατάληξης προς το Ρέθυμνο.
Το 1903 στην αυτόνομη πλέον Κρήτη, ο μηχανικός Ε. Μειμαράκης, είχε εκπονήσει μελέτη σιδηροδρομικής σύνδεσης του Ηρακλείου με την Μεσσαρά.
Το 1908 εκπονείται μελέτη από τον μηχανικό Σ. Πεζανό σύμφωνα με την οποία, σε πρώτη φάση προβλέπονταν σιδηροδρομική γραμμή από το Καστέλλι Κισσάμου προς Χανιά, Ρέθυμνο, Μυλοπόταμο, Άγιο Μύρωνα, Ηράκλειο, Αρχάνες, Καστέλλι Πεδιάδος, Άγιο Νικόλαο και διακλάδωση από Καστέλλι Πεδιάδος προς Ίνι.
Σε δεύτερη φάση προβλέπονταν επεκτάσεις από Άγιο Νικόλαο προς Ιεράπετρα και Σητεία, από Ίνι προς Τυμπάκι, Άγιο Βασίλειο και Ρέθυμνο, από Ίνι προς Βιάνο και από Καστέλλι Κισσάμου προς Κάνδανο.
Το 1913 στην ενωμένη με την Ελλάδα, Κρήτη, υποβάλλονται δύο προτάσεις για σιδηρόδρομο στην πεδιάδα της Μεσαράς και τραμ στα Χανιά, με την συμμετοχή και Γάλλων τεχνοκρατών.
Το 1921 ο ήδη γνωστός μας Σαββάκης πρότεινε ενόψει της από τότε προγραμματιζόμενης διαπλάτυνσης των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων, το υλικό του δικτύου που θα αποξηλωνόταν και καταργούνταν (επιδομή, τροχαίο υλικό, σήματα) να μεταφερθεί στην Κρήτη και να χρησιμοποιηθεί εκεί για κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου μετρικού εύρους, στην εξής διαδρομή:
Κίσσαμος-Χανιά-Γεωργιούπολη-Ρούστικα-Άγιος Βασίλης-Τυμπάκι-Καστέλλι Πεδιάδος-Αρχάνες-Ηράκλειο, με διακλαδώσεις από Ρούστικα προς Ρέθυμνο και από Καστέλλι Πεδιάδος προς Νεάπολη και Άγιο Νικόλαο.
Όλες αυτές οι προσπάθειες δεν υλοποιήθηκαν, όμως η ανάγκη για κατασκευή του λιμένα Ηρακλείου, οδήγησε στον επόμενο χρόνο στην κατασκευή του βιομηχανικού σιδηροδρόμου, μετρικού μήκους, 6 χιλιομέτρων, από τον Κούλε του Ηρακλείου, δυτικά, προς τον Ξηροπόταμο κοντά στο Γάζι, όπου υπήρχε νταμάρι, όπου φορτώνονταν λίθοι προκειμένου να αποπερατωθούν ο τεχνητός λιμένας και ο υπήνεμος μώλος Ηρακλείου. Μάλιστα οι ράγιες σώζονταν έως το 2003 στην παραλία του Ηρακλείου, μπροστά από το παλιό ΞΕΝΙΑ. Πληροφορίες υπάρχουν και για κάποιο σιδηρόδρομο ντεκωβίλ μικρού μήκους στην επαρχία Κισσάμου.
Επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, το θέμα του σιδηροδρόμου αναζωπυρώνεται με την πρόταση Ιαπώνων επενδυτών για συνδυασμενη δημιουργία τουριστικών επενδύσεων και σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας, κατά μήκος της βόρειας ακτής, που βρίσκονται τα μεγάλα αστικά κέντρα του νησιού και μάλιστα συμπληρώθηκε από πρόταση για δημιουργία σταθμού Διαλογής στο Ηράκλειο και σύνδεσή του μέσω σιδηροδρομικών πορθμείων με την Ιταλία, για προώθηση με βαγόνια ψυγεία (INTERFRIGO) των κρητικών προιόντων, ιδιαίτερα των πρώιμων.
Το 2000 ο φιλοσιδηροδρομικός δήμαρχος Ηρακλείου Κώστας Ασλάνης εγκρίνει δύο μελέτες: η πρώτη προβλέπει την ανάπτυξη προαστιακού σιδηροδρόμου από Ηράκλειο προς Ρέθυμνο και Χανιά.
Η δεύτερη, πιο προβεβλημένη, προβλέπει την ανάπτυξη τροχιοδρόμου στο Ηράκλειο σε δύο διαδρομές: η πρώτη από το κατασκευαζόμενο τότε Παγκρήτιο Στάδιο προς τα Λιοντάρια και το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης και η δεύτερη από τα Λιοντάρια προς την Κνωσσό, με τις εξής επεκτάσεις: από το Παγκρήτιο Στάδιο προς το Γάζι και τα Λινοπεράματα, από το αεροδρόμιο προς Άγιο Ιωάννη, Καρτερό και Χάνι Κοκκίνη και από Κνωσσό προς Πανεπιστήμιο.
Το καλοκαίρι του 2007, στο συνέδριο των απόδημων Κρητών, που έγινε στο Ηράκλειο, δύο έγκριτοι συγκοινωνιολόγοι, ο Γιώργος Νάθενας και ο Βασίλης Οικονομόπουλος προτείνουν την ανάπτυξη σιδηροδρόμου στην Κρήτη, στην διαδρομή Χανιά-Ρέθυμνο-Ηράκλειο σε 50 λεπτά (20+30 λεπτά) και με πρόβλεψη για επεκτάσεις προς Κίσσαμο, Νέο Αεροδρόμιο Καστελίου Πεδιάδος και Άγιο Νικόλαο.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας υπεσχέθη στους δύο συγκοινωνιολόγους την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας, η οποία, στις 14 Μαίου 2008 με ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη, ζητήθηκε από τους βουλευτές Σκουλάκη, Λαμπίρη, Σκουλά, Κεγκέρογλου, Σκραφνάκη, Στρατάκη και Καρχιμάκη και με αναμονή τοποθετήσεων και από τους λοιπούς βουλευτές Κρήτης.
Επίσης θετικά τοποθετήθηκαν επί του θέματος οι Οικολόγοι, μέλος των οποίων, ο καθηγητής ΕΜΠ Σπύρος Γιακουμάκης, πρότεινε τραμ στο Ρέθυμνο.

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Εργα 2008: διαφορές απο πέρσι...πολύ λίγες

Στα τέλη του 2007 αναρτήθηκαν όλα τα έργα που είναι σε εξέλιξη αυτά που είναι σε δημοπράτηση αλλά και αυτά που είναι υπο μελέτη και πρόκειται να δημοπρατηθούν.
Δυστυχώς πολύ λίγες μεταβολές έχουμε μέχρι σήμερα σε αυτές τις λίστες. Αυτές που μας ενδιαφέρουν είναι βέβαια οι λίστες με τις δημοπρατήσεις και με τις μελέτες. Ας δούμε την πρόοδο:
ΕΡΓΑ ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2007(ΜΕ ΠΑΥΛΑ ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ)
-Μετρό Γραμμή 4 Άλσος Βείκου- Πανεπιστήμιο-Μαρούσι -Καμία εξέλιξη
-Επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης Πατρικίου Καλαμαριά -Καμία εξέλιξη
-Προαστιακός επέκταση Κορωπί -Λαύριο -Καμία εξέλιξη
-Τραμ επέκταση απο Φαληρο-Πειραιά σε κυκλική μορφή μονής τροχιάς -Καμία εξέλιξη
-Υπογειοποίηση Ηλεκτρικού (Μετρό Γρ.1) απο Φάληρο -Πειραιά και νεος ενδιάμεσος Σταθμός Καμίνια-Καμία εξέλιξη
-Επέκταση Ηλεκτρικού απο ΚΑΤ- Εθνική Οδό και υπογειοποίηση Σταθμού Κηφισιά- Καμία εξέλιξη
- Τραμ Λάρισας****(δεν υπάρχει κάτι προς δημοσίευση)
-Προαστιακός Σιδηρόδρομος Λάρισας-Βόλου**** (δεν υπάρχει κάτι για δημοσίευση)
-Επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης απο Δημοκρατίας-Σταυρούπολη-Καμία εξέλιξη
-ΟΣΕ τμήμα Ροδοδάφνη-Πάτρα-Καμία εξέλιξη
-Αεροδρόμιο Ανδραβίδας απο στρατιωτικό σε πολιτικό-Καμία εξέλιξη.
-Εξωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης-Καμία εξέλιξη
-Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού-Καμία εξέλιξη

ΕΡΓΑ ΥΠΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ-Επεκτάσεις Αττικής Οδού-Καμία εξελιξη-Θα γίνει νέος διαγωνισμός.
-Επέκταση Μετρό Γρ. 3 Χαιδάρι-Πειραιάς -απο καλοκαίρι 2006!!-Καμία εξέλιξη
-Γήπεδο Παναθηναικού-Ναιιιι!!! Ξεκίνησε
-Υπογειοποίηση ΟΣΕ στο τμήμα Άθήνα -3 Γέφυρες -Πως είπατε;
-Κεντρικοί Σταθμοί ΟΣΕ Αθήνας και Πειραιά (θα δίδονταν σε Ιδιωτες- άγνωστη η τύχη τους).
Το πρόβλημα δεν σταματάει εδώ καθώς αυτά είναι έργα που είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Ακόμα πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι δεν παράγονται και νέα καθώς θα πρέπει να υπάρξει και νέα γενιά έργων προκειμένουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της χώρας. Περιμένουμε εξελίξεις με νέα και κυρίως και άλλα έργα για να θωρακιστεί η αναπτυξιακή πολιτική της Ελλάδας.

Νέα Οδός: Αναβαθμίζεται η Εθνική απο την Μεταμόρφωση μέχρι τον Μαλλιακό

Η εταιρεία παραχώρησης Νέα Οδός ΑΕ έχει αναλάβει την κατασκευή της Ιόνιας Οδού από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα και ταυτόχρονα έχει αναλάβει και την εκμετάλλευση της Εθνικής Οδού από τον Ανισόπεδο Κόμβο Μεταμόρφωσης στην Αθήνα μέχρι τον Ανισόπεδο Κόμβο στα Σκάρφεια στον Μαλλιακό Κόλπο.
Ο λόγος που δόθηκε στην Κ.Ξ και αυτό το τμήμα είναι επειδή η Ιόνια Οδός θεωρείται ζημιογόνος αυτοκινητόδρομος λόγω της μικρής διέλευσης οχημάτων που προβλέπεται σε σχέση με την κατασκευή και τη λειτουργία του Αυτοκινητόδρομου. Έτσι το χρυσό τμήμα της Εθνικής Οδού θα αντισταθμίζει το γεγονός αυτό.
Οι εργασίες που προβλέπονται για την αναβάθμισης του δρόμου είναι οι παρακάτω:
-Αναβάθμιση της ποιότητας του οδοστρώματος όπου αυτό είναι απαραίτητο
-Διαπλάτυνση του οδοστρώματος στο τμήμα Ριτσώνα-Θήβα μήκους 14 χλμ.
-Αποπεράτωση επιπλέον 37χλμ Αυτοκινητόδρομου στα τμήματα Αγ. Κωνσταντίνου, Καμένων Βούρλων και Σχηματαρίου-Χαλκίδας
-Κατάργηση των στροφών της Υλίκης
-Κατασκευή περισσότερων ΣΕΑ (φαγάδικα-καφέ-βενζινάδικα)
-Αναβάθμιση των Ανισόπεδων Κόμβων όπου αυτό είναι απαραίτητο.
-Περίφραξη όλου του Αυτοκινητόδρομου (συνολικό μήκος περίπου 400χλμ)
-Ενοποίηση των στηθαίων ασφαλείας σε ένα τύπο (New Jersey) καθώς θεωρείται ασφαλέστερο.
-Διαπλάτυνση των ΛΕΑ όπου κριθεί απαραίτητο
-Βελτίωση της σήμανση
-24ωρη επιτήρηση του Αυτοκινητόδρομου και συνεχείς περιπολίες.
Όλα τα παραπάνω θα κοστίσουν περίπου 200εκ. Ευρώ και μας υπόσχονται ανετότερη και ασφαλέστερη οδήγηση σε ένα δρόμο όπου οι λακκούβες, τα σαμαράκια, οι απότομες κλίσεις και το οδόστρωμα σκοτώστρα σε πάμπολλα σημεία είναι το σήμα κατατεθέν.
Τώρα μας υπόσχονται ότι σε 20 μήνες όλα τα παραπάνω θα είναι έτοιμα και θα χαιρόμαστε να οδηγούμε σε όλη τη διαδρομή μέχρι και τα Σκάρφεια.

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Μετρό: Η επέκταση για Ελληνικό θα αργήσει μερικούς μήνες

Το Μετρό και οι επεκτάσεις του μας απασχολούν πολύ τακτικά μιας και είναι ένα από τα μεγαλύτερα project σε εξέλιξη. Είναι απογοητευτικό αλλά όλες οι ενδείξεις των επεκτάσεων δείχνουν συνεχείς καθυστερήσεις σε όλα τα μέτωπα.
Πριν από λίγες μέρες ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επισκέφθηκε τα εργοτάξια της Αττικό Μετρό στην επέκταση της Γραμμής 2 από τον Άγιο Δημήτριο στο Ελληνικό με 4 Σταθμούς. Ο Μετροπόντικας με το όνομα Νίνης έχει σκάψει περισσότερα από 4.700μέτρα πλέον και απομένει ένα μικρό τμήμα για την σύνδεση με την υπό λειτουργία γραμμή στον Άγιο Δημήτριο.
Μέχρι σήμερα η πρόοδος του έργου αυτού περιλαμβάνει:

-Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των Σταθμών ΕΛΛΗΝΙΚΟ και ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ και βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη οι εργασίες αρχιτεκτονικών τελειωμάτων, δηλαδή η εγκατάσταση γρανιτών, μαρμάρων, κλπ.
-Στον Σταθμό ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ , έχει κατασκευαστεί το κέλυφος, και αμέσως μετά την απομάκρυνση του Μετροπόντικα θα κατασκευαστούν οι όροφοι του Σταθμού.
-Σύντομα θα ολοκληρωθούν οι εκσκαφές στον Σταθμό ΑΛΙΜΟ που εμφανίζει μικρή καθυστέρηση λόγω των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων και των σχετικών εγκρίσεων από το ΚΑΣ.
-Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή και ξεκίνησαν τα αρχιτεκτονικά τελειώματα στον υπόγειο χώρο στάθμευσης 8 συρμών μετά τον τερματικό Σταθμό του Ελληνικού, μήκους υπόγειας σήραγγας 897 μ.
Τα καλά νέα τελειώνουν εδώ καθώς η προγραμματισμένη παράδοση ήταν τον Δεκέμβριο του 2009. Από την αρχή του έργου υπήρχαν διάσπαρτες πληροφορίες για παράταση του έργου και τώρα πλέον επίσημα ανακοινώθηκε η παράταση της παράδοσης για την Άνοιξη του 2010. Εγώ θα έλεγα εκ πείρας ότι μάλλον προς το τέλος του έτους θα γίνει η παράδοση αν και το απεύχομαι.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα