Υποδομές στην Ελλάδα

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Mετρό Θεσσαλονίκης: Ο Μετροπόντικας άρχισε και η Καλαμαριά ετοιμάζεται!

Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι το όνειρο όλων των κατοίκων σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας. Είναι ένα έργο που θα βάλει τη Θεσσαλονίκη στο χάρτη της Ευρώπης ως μια προηγμένη συγκοινωνιακά πόλη και σε συνδυασμό με άλλα έργα υποδομής θα γίνει πόλος έλξης για τους Ελληνες και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Εδώ και 2,5 χρόνια, οι εργασίες συνεχίζονται με ανάμεικτους ρυθμούς. Μια τα προβλήματα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, μια τα προβλήματα της Κ/Ξ ανάγκασαν το χρονοδιάγραμμα να είναι στριμωγμένο αρκετά.
Ο πρώτος μετροπόντικας ξεκίνησε το ταξίδι του την εβδομάδα που μας πέρασε και περιμένει το "νονό" Κο Σουφλιά σε μερικές μέρες να τον αποχαιρετήσει και να ξεκινήσει το ταξίδι των 7.600μ που θα διαρκέσει περίπου 2 χρόνια. Ο "Κωστίκας" θα προηγείται κατά 2 μήνες στο χρονοδιάγραμμά του "Γιωρίκα", του δεύτερου Μετροπόντικα, ο οποίος συναρμολογείται στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.
Τα έργα επιταχύνονται για να προλάβουν το χρονοδιάγραμμα αλλά πολύ δύσκολα το έργο θα ολοκληρωθεί στην προγραμματισμένη ημερομηνία παράδοσης, που είναι στις 2 Οκτωβρίου 2012.
Το μεγάλο νέο της επόμενης εβδομάδας είναι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η αναμενόμενη ανακοίνωση της δημοπράτησης της επέκτασης του μετρό προς την Καλαμαριά, μήκους 5 χιλιομέτρων, με 5 σταθμούς, που θα εξυπηρετεί επιπλέον 80.000 -100.000 κατοίκους της πόλης. Η χρηματοδότηση της επέκτασης είναι εξασφαλισμένη από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013 και το κόστος είναι 400 εκ. €.
Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θα δώσει πληροφορίες και για την άλλη επέκταση του Μετρό προς Σταυρούπολη, η οποία ακόμα ψάχνει χρηματοδότηση έτσι ώστε να δημοπρατηθεί σύντομα και να μπορέσει να λειτουργήσει 2-3 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της βασικής γραμμής.
Αφού ολοκληρωθούν οι δημοπρατήσεις αυτές, θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις που γίνονται στην Αττικό Μετρό για τις επόμενες επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης. Αντικειμενικά, πέραν των επεκτάσεων της βασικής γραμμής προς Κορδελιό ανατολικά και Αεροδρόμιο δυτικά, είναι θεμιτή η ανάπτυξη μας δεύτερης γραμμής που θα ξεκινάει από τον Εύοσμο, θα συναντά την γραμμή προς Σταυρούπολη στο στρατόπεδο, θα συνεχίζει προς Πολίχνη και Νεάπολη και μέσω της Αγίου Δημητρίου θα συναντά τη βασική γραμμή στο σταθμό Συντριβάνι, θα κατεβαίνει Τσιμισκή, θα συναντά και πάλι τη βασική γραμμή στο σταθμό Ευκλείδη και θα συνεχίζει προς Τούμπα και Άνω Τούμπα.

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Σχόλια Επισκεπτών Ιανουαρίου 2009 Νο2

Ανώνυμος είπε...
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Ένα έργο μεγάλης σημασίας και απαραίτητο για τους γνωστούς λόγους που και αναφέρατε. Πάντα κατά την διάρκεια εκτέλεσης ενός μεγάλου έργου θα υπάρχει και η ανάλογη ταλαιπορεία. Χρησιμοποιώ καθημερινά τον ηλεκτρικό και ξέρω οτι αφού ολοκληρωθεί το έργο η διαδρομή θα είναι σαφώς πιο ευχάριστη και πιο σύντομη. Υπομονή! Κάλιο αργά παρά ποτέ. Εύχομαι δε σύντομα να ξεκινήσουν και τα έργα επέκτασης προς την Εθνική Οδό μια και μένω Ν. Ερυθραία...
20 Ιανουάριος 2009 8:11 μμ

Τάσος είπε...
Σήμερα η διαδρομή Πειραιάς-Κηφισιά γίνεται σε 51 λεπτά. Άραγε πόσα λεπτά θα είναι το κέρδος σε χρόνο με την αναβάθμιση;
Και μια παρατήρηση. Η γραμμή του ΗΣΑΠ είναι ΜΕΤΡΟ. Νευριάζω όταν ακούω την ξεπερασμένη ονομασία "Ηλεκτρικός". Σε μερικά χρόνια το δίκτυο Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα έχει εξηλεκτριστεί. Αυτό τότε δεν θα είναι "Ηλεκτρικός";
22 Ιανουάριος 2009 4:31 μμ

Ανώνυμος είπε...
Αν και δεν είμαι από την Κρήτη από αυτά που έχω διαβάσει γενικότερα για το θέμα πιστεύω πως ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης η ΒΟΑΚ όπως αλλιώς λέγεται,είναι η ραχοκοκαλιά του συστήματος μεταφορών στην Κρήτη για αυτό και εκφράζω και εγώ την ευχή μου να υλοποιηθεί ταχύτατα και τουλάχιστον μέχρι το 2015.
25 Ιανουάριος 2009 5:58 μμ

Ανώνυμος είπε...
Ούτε και έγω είμαι από την Κρήτη και το θεωρώ έργο μεγάλης σημασίας. Είμαι σίγουρος πια οτι σε αυτή την χώρα εξαγγελίες και ανακοινώσεις γίνονταν και θα γίνονται αλλά απο έργα τίποτα, από αναβολή σε αναβολή και απο καθυστέρηση σε καθυστέρηση... Προσωπική άποψη δε είναι οτι η δημιουργία Κρητικού Σιδηροδρόμου είναι ακόμη πιο σημαντικό. Κάποτε ένας πολιτικός ονόματι Χαρίλαος Τρικούπης οροματιζόταν μια Ελλάδα γεμάτη σιδηρόδρομο και κάποιος άλλος ονόματι Αντώνης Τρίτσης (όλοι τον κορόϊδευαν) έβλεπε την Πανεπιστημίου πεζοδρομιμένη με τραμ και μετρό. Μήπως χρειαζόμαστε ιδέες σαν και αυτές;
26 Ιανουάριος 2009 3:46 μμ

Ανώνυμος είπε...
Μπραβο, ελπιζω να συνεχιστει αυτη η ταση που ξεκινα ωστε και αλλοι ευποροι συμπολιτες μας να αποδωσουν (με δικο τους οικονομικο κερδος στο τελος) τεχνη, γνωσεις και ελπιδες σε ολους μας. (...)

Ανώνυμος είπε...
Τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα και γενικότερα στην Ελλάδα, παρ'όλες τις καθυστερήσεις, γίνονται σημαντικότατα άλματα αλλά ακόμη σημαντικότερο είναι το ό,τι οι καινούριες υποδομές συντηρούνται κατά τρόπο άψογο. Μια που μιλάμε για την Ιταλία, αλλά αυτό ισχύει και αλλού, είναι ότι οι καινούριες υποδομές δείχνουν τρισάθλιες αν και καινούριες διότι συντήρηση δεν υπάρχει ούτε στο ελάχιστο. Όσο για τις καθυστερήσει που έλεγα στην Αθήνα, δεν φταίνε πάντα οι κυβερνήσεις: σκεφτείτε πόσο πίσω είναι πολλές φορές οι κάτοικοι ορισμένων περιοχών της Αθήνας, ή μάλλον κάποιες οργανώσεις δήθεν κατοίκων, που καθυστερούν ένα έργο όπως το νέο Σταθμό Λαρίσης του Τομπάζη, που θα ήταν κοσμογονία για την ιστορικότατη πλην όμως υποβαθμισμένη περιοχή του Κολωνού Κάποια στιγμή, αντί να γίνουν προσφυγές για να σταματήσουν τα έργα, το υγιές μέρος του πληθυσμού της πόλης θα πρέπει να μαζέψει υπογραφές και να προσφύγει στο ΣΤΕ για να γίνουν τα έργα.
26 Ιανουάριος 2009 10:00 μμ

Ανώνυμος είπε...
Η Αθήνα έχει ανάγκη από ρεαλισμό και δράση. Το Ελληνικό Κράτος δεν έχει τα κονδύλια για να αναπλάσει τον Ελαιώνα χωρίς την ιδιωτική πρωτοβουλία. Από την άλλη, ο Ελαιώνας, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Ομόνοια, είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Η προτεινόμενη λύση "γήπεδο-εμπορικό κέντρο" μπορεί να μην είναι ιδανική αλλά είναι η καλύτερη δυνατή, πιστεύω, για μια περιοχή τρισάθλια, και κυρίως υπήρχαν οι πόροι και η πολιτική βούληση για να προχωρήσει. Κοιτάξτε τι έγινε στο Ελληνικό: οι κάτοικοι αρνήθηκαν την πρόταση του Σουφλιά να κτιστεί μέρος του μελλοντικού πάρκου. Τα κατάφεραν και ιδού τα αποτελέσματα: ακόμα και οι κάτοικοι έπαψαν να ενδιαφέρονται για το Ελληνικό! Οπότε, πάρκο δεν θα έχουμε, πάρκο-κατοικία ούτε και σε 15 χρόνια (...)
28 Ιανουάριος 2009 4:50 μμ

PaCh είπε...
Οι αφορισμοί είναι ευτελείς και παιδιάστικοί!
Οι πόλεις δεν είναι παιδάκια! Είναι χαοτικά συστήματα που αναπτύσσονται σύμφωνα με τις αναγκες τους αλλά και το χαρακτήρα τους. Κάθε τέτοια σύγκριση είναι χρήσιμη για τη συνολική πρόοδο των ίδιων των πόλεων.Μέσα από τη σύγκριση μαθαίνεις και προλαβαίνεις. Και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η σύγκριση τώρα που είμαστε σε μία ένωση κρατών και μοιραζόμαστε κοινά όνειρα, νόμους και προϋπολογισμούς (...)
Και τι μαθαίνουμε από τη σύγκριση; Οτι οι Ιταλοί δεν είναι τοσο ντιζαινάτοι όσο λένε ότι είναι;Οτι Ευρώπη δεν είναι μονο το Παρίσι;; Ιδια δίκτυα συγκοινωνίας υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις χωρίς απαραίτητα να είναι προτεύουσες. Αρα η σύγκριση αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να είσαι Πρωτεύουσα για να έχεις συγκοινωνίες.
Αυτό που με προβληματίζει έντονα όμως είναι ότι συνήθως οι εντυπωσικές υποδομές είναι αποτέλεσμα φασιστικών καθεστώτων, ενώ οι δημοκρατικές διαδικασίες αδυνατούν να φτιάξούν ένα πεζοδρόμιο!!
Και προβληματίζομαι ακόμα πιο έντονα αν προσθέσω τα πρόσφατα γεγονότα και τις εξελίξεις με το γήπεδο, την ανάγκη ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία λυρικής σκηνής, τους αιώνες διαμαχών γύρω από το οικόπεδο που τελικά ανεγέρθει το υπέροχο νέο μουσείο της Ακρόπολης, τα 200 χλμ ανα ώρα στην αριστερή λωρίδα της Αττικής οδού,τη κατάντια των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, τις αντιδράσεις για το πάρκινγκ στην πατησιών αποτέλεσμα της κουτοπονηριάς του δήμου και άλλα πολλά...
Αλλα δε καταλήγω ότι χρειαζόμαστε ένα δικτάτορα. Συμπεράνω ότι η δημοκρατία μας δυσλειτουργεί. Οι ελληνικές πόλεις θα μπορούσαν αν είναι καθ΄όλα πιο όμορφες και πιο λειτουργικές αν υπήρχε πρώτα από όλα η θέληση από τους πολίτες τους και αίσθημα συλλογικής ευθύνης. Οι κυβερνήσεις πάνε και έρχονται,αλλά η νοοτροπία δεν αλλάζει.
Σας συγχαίρω για την εξαιρετική δουλεία σε αυτό το ιστολόγιο.
Κλείνω υπευθυμίζοντας ότι οι σταθμοί του μετρό του Παρισιού σχεδιάστηκαν από το Αρ Νουβώ αρχιτέκτονα Γκιμάρ για να είναι έτοιμοι για τη Διεθνή Εκθεση του 1900, μόνο μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με πολλές εξαιρετικές προτάσεις. Οι φυτόμορφες μεταλλικές του κατασκευές που σήμερα είναι διατηρητεές και θεωρούνται έργα τέχνης, τότε κέρδισαν γιατί συνδύαζαν οικονομία και καλαισθησία Αλλά δεν έγιναν απόλυτως αποδεκτές από όλους τους τότε χρήστες και λαικούς κριτές. Για αυτό τέτοιες συγκρίσεις είναι απαραίτητες. Για να ορίζουμε κριτήρια με βάση των άνθρωπο και όχι τα στενά χρονικά περιθώρια μιας μόδας
28 Ιανουάριος 2009 4:54 μμ

Ανώνυμος είπε...
Συγκρίνετε μία πόλη κόσμημα με μία πόλη έκτρωμα. Παλιά και η Αθήνα με τα τραμ και τα νεοκλασσικά της ήταν κόσμημα. Ωστόσο, αυτό δεν άρεσε σε κάποιους κι έτσι...σήμερα η σύγκριση με τη Ρώμη είναι τουλάχιστον ατυχής.
28 Ιανουάριος 2009 10:30 μμ

Ανώνυμος είπε...
Το πρόβλημα της Αθήνας είναι ακριβώς αυτή η ηττοπάθεια και ισοπεδωτική διάθεση (αναφέρομαι στο αμέσως προηγούμενο ποστ). Η Ρώμη είναι κόσμημα και άρα βρίσκεται στο αλώβητο; Όλες οι πόλεις του κόσμου είναι κόσμημα πλην της Αθήνας; Και την Αθήνα, την πόλη όπου ζούμε, εργαζόμαστε, ερωτευόμαστε, διασκεδάζουμε, δημιουργούμε, πρέπει να τη φτύνουμε και έτσι να την καταδικάσουμε στον αφανισμό; Η Αθήνα είναι αυτό που έχουμε: πιο γενναίο είναι να έχεις κάτι άσχημο και να το κάνεις κόσμημα παρά να έχεις ένα κόσμημα και απλώς να το αφήσεις όπως το βρήκες. Η Αθήνα μπορεί και πρέπει να συγκρίνεται με τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, ως προς τις πάσης φύσεως υποδομές, και να προσπαθήσει να τις φτάσει όπου ακόμη καθυστερεί, και να είναι υπερήφανη όπου υπερτερεί (και υπερτερεί σε κάποιους τομείς) και αυτό λόγω της δυναμικής και της ποιότητας των ανθρώπων που την κατοικούν: οι άνθρωποι είναι η δύναμη των πόλεων πρωτίστως. Και αν μάθουμε να βλέπουμε με άλλα μάτια την Αθήνα, θα γίνει όλο και ομορφότερη. Επ'ευκαιρία, συγχαρητήρια στον κύριο Καραγιάννη για τη δουλειά του και το μεράκι του.
29 Ιανουάριος 2009 11:55 πμ

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Σχόλια Επισκεπτών Ιανουαρίου 2009 Νο1

Ανώνυμος είπε...
Για τα περισσότερα από αυτά τα έργα που αναφέρονται εκτός των έργων που θα γίνουν με σύμβαση παραχώρησης,οι μελέτες τους έχουν προκυρηχθεί από το 2006 και μετά με χρόνο ολοκλήρωσης των μελετών από 12 έως και 30 μήνες ανάλογα,οπότε το 2014 είναι εφικτό τα περισσότερα από αυτά να έχουν ολοκληρωθεί,με την προυπόθεση οι μελέτες να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2010.
5 Ιανουάριος 2009 6:33 μμ

Ανώνυμος είπε... (σχετικά με το Τραμ στο Βόλο)
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα κανείς δεν βιάζεται! Θα προλάβουν τους Μεσογειακούς του 2013; Αν εξαιρέσεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καμμία επαρχιακή πόλη δεν διαθέτει αξιόλογη συγκοινωνία με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερκατάχρηση του ΙΧ και να έχει επέλθει ήδη κυκλοφοριακός κορεσμός.
25 Ιανουάριος 2009 12:13 πμ

Fil είπε...
Τεράστιο έργο,επιτέλους..
Οφειλουμε να αναγνωρίσουμε όλοι στο σημερινό υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ ότι προχώρησαν σε 5 χρόνια όλα σχεδόν τα έργα με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ξεκίνησαν επίσης αρκετά και γενικά το συγκεκριμένο υπουργείο κινήθηκε πολύ ικανοποιητικά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Μακάρι και σε άλλα υπουργεία να υπήρχε αντίστοιχη αποτελεσματικότητα.
13 Ιανουάριος 2009 4:52 μμ

Ανώνυμος είπε...
Είναι πολυ θετικό γεγονός η παράδοση στην κυκλοφορία αυτών των τμημάτων της Εγνατίας Οδού,με τα οποία μειώνονται οι αποστάσεις ανάμεσα στις πόλεις τις οποίες διασχίζει ο άξονας αυτός,αν και θα έπρεπε να είχαν δοθεί πρίν την Πρωτοχρονιά αφού ήταν ήδη έτοιμα από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Τώρα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της σημερινής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ θα πώ ότι ειδικά στην περίπτωση της Εγνατίας τον Μάρτιο του 2004 που ανέλαβε τα περισσότερα προβλήματα είχαν επιλυθεί και ειδικά η Μεσόγεια χάραξη από τον Στρυμώνα έως την Νέα Πέραμο Καβάλας βρισκόταν σε εξέλιξη η μελέτη του έργου,καθώς επίσης και ο δεύτερος κλάδος της Σήραγγας Μετσόβου με τις προσβάσεις της ήταν στην φάση κατάρτισης της οριστικής μελέτης χάραξης,άρα συνέχισε από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και αν προσπάθησε να παρουσιάσει ότι αυτή ξεκίνησε από το μηδέν.Επίσης άκουσα τον Σουφλιά σήμερα να επαναλαμβάνει ότι αυτός ενεργοποίησε το μεγάλυτερο πρόγραμμα δημόσιων έργων που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα προσθέτοντας σε αυτά και τις συμβάσεις παραχώρησης που τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται ακόμα στην φάση εγκατάστασης των εργοταξίων.
13 Ιανουάριος 2009 6:02 μμ

Ανώνυμος είπε...
Με μεγαλη χαρα βλεπουμε ενα τεραστιο εργο στο τελος του. Συγχαρητηρια στον Κυριο Σουφλια προσωπικα, εναν ανθρωπο που απεχει απο τις καναλομαχιες και τα ευκολοσχολια (που ακμαζουν παντου στην χωρα μας) και με συνεχες και επιπονο εργο καταφερε να ολοκληρωσει εναν τοσο μεγαλο εργο.
Οσο για τους υπολοιπους δρομους, αλλοι ειναι ηδη στο σταδιο της κατασκευης η στο στησιμο των εργοταξιων.
Παρα τους πολεμους των κατασκευαστικων, που ποτε δεν σχολιαζεται απο τα καναλια (σε πολλες περιπτωσεις οι εθνικοφρονες κατασκευαστες ως τυπικοι Ελληνες και αυτοι παρεμποδιζουν ενα εργο με παμπολες ενστασεις, τις πταιει?), ο οδικος χαρτης τησ ηπειρωτικηε Ελλαδος προχωρει με ικανοποιητικους ρυθμους.
Ας πιεσουμε ολοι τωρα για την 4η γραμμη του μετρο, για το Μητροπολιτικο παρκο, και την αναπλαση των αθλιων Κουντουριωτικων...
καλη χρονια σε λους τους Βορειοελλαδιτες και με'γεια σας!
14 Ιανουάριος 2009 9:47 μμ

Λευτέρης Βρύσινας είπε...
Τα ΚΤΕλ έχουν κολλήσει σε λογικές του '50. Μπορούν μέσω ΣΔΙΤ να επεκταθούν και στον σιδηρόδρομο, να γίνουν μέτοχοι, να αναδιοργανώσουν τις γραμμές των λεωφορείων τους τροφοδοτικά προς το τρένο και θα βγάλουν φράγκα. Πολλά φράγκα! Δοκιμασμένη και πολύ πετυχημένη συνταγή στην Ευρώπη. Αλλά εδώ πού μυαλό!
Ειδικά στην Κρήτη μιλάμε για πολλά κέρδη αν η γραμμή που θα φτιαχτεί συνδεθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα(δίκτυο ΟΣΕ,) μέσω rail ferries.
Κτελάδες ξυπνήστε επιτέλους!
18 Ιανουάριος 2009 8:32 μμ

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Δίκτυο για Ποδηλατόδρομους στη Θεσσαλονίκη !!

Μετά την ανακοίνωση για δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης πήρε την πρωτοβουλία και έκανε ένα βήμα παραπάνω σχεδιάζοντας το πρώτο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην πόλη, συνολικού μήκους 12 χλμ.
Το χρονοδιάγραμμα μιλά για ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αλλά και σε ένα χρόνο να είναι αξίζει η αναμονή. Η διαδρομή θα συνδέει την παραλιακή ζώνη με κομβικούς κάθετους άξονες, όπως αυτοί της Αριστοτέλους και της Δ. Γούναρη.
Το βασικό τμήμα του ποδηλατόδρομου θα αναπτύσσεται στην παραλιακή ζώνη της πόλης και συγκεκριμένα σε μήκος 3,2 χιλιομέτρων στη νέα παραλία -στο τμήμα της από το ύψος του Μεγάρου Μουσικής μέχρι και την πλατεία Λευκού Πύργου- καθώς και σε μήκος 1,2 χιλιομέτρων στην παλιά παραλία μέχρι και το ύψος του λιμανιού.
Το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων θα διατρέχει το πάρκο του Ξαρχάκου, σε μήκος 350 μέτρων, την οδό Αγγελάκη, σε μήκος 500 μέτρων, και την οδό Εθνικής Αμύνης, σε μήκος 450 μέτρων. Το επόμενο μεγάλο τμήμα του ποδηλατόδρομου, μήκους 1,7 χιλιομέτρων, θα είναι στην οδό Αγίου Δημητρίου και συγκεκριμένα στο τμήμα της από την Εθνικής Αμύνης μέχρι και την Κατσιμίδη.
Όπως προβλέπεται από τη μελέτη που έχουν συντάξει οι αρμόδιες υπηρεσίες της αντιδημαρχίας Δημοτικών Έργων και Κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομοι θα αναπτυχθούν ακόμη στην οδό Καυταντζόγλου, σε μήκος 500 μέτρων, στη λεωφόρο Στρατού, σε μήκος 650 μέτρων, καθώς και στις οδούς Σαλαμίνος (180 μέτρα), Πολυτεχνείου (550 μέτρα), Αναγεννήσεως (650 μέτρα), Δωδεκανήσου (350 μέτρα) και Στρατηγού Καλλάρη (150 μέτρα).
Επιπλέον οι Θεσσαλονικείς θα μπορούν να απολαύσουν μία βόλτα με ποδήλατο στον άξονα της Αριστοτέλους, σε μήκος 700 μέτρων, αλλά και στον πεζόδρομο της Δημητρίου Γούναρη, σε μήκος 600 μέτρων.
Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του ποδηλατόδρομου είναι η δωρεάν χρήση των ποδηλάτων που θα ανήκουν στον Δήμο και οι πολίτες θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν και να τα αφήνουν σε άλλο σημείο του ποδηλατόδρομου χωρίς χρέωση.
Θα είναι εφοδιασμένα με GPS, ώστε να καθίσταται δυνατός ο εντοπισμός τους σε περίπτωση κλοπής. Για να παραλάβει κάποιος πολίτης ένα ποδήλατο, πρέπει να κάνει χρήση μιας ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία θα εκδίδεται από τις υπηρεσίες του δήμου και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του κατόχου της.
Για τη λειτουργία του συστήματος αυτού ο δήμος Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται στην αγορά περίπου 300 ποδηλάτων σε πρώτη φάση και συνολικά 1.000 στην πλήρη ανάπτυξη του έργου. Τα ποδήλατα θα είναι σταθμευμένα σε περίπου είκοσι χώρους, που θα διαμορφωθούν για το σκοπό αυτό σε διάφορα σημεία της πόλης και σε στάσεις του ΟΑΣΘ για συνδυασμένη μετακίνηση μέσα στη πόλη.
Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν συντάξει οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, ο συνολικός προϋπολογισμός του εγχειρήματος προϋπολογίζεται στο ύψος των περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ. Ειδικότερα σε 1,5 εκατ. ευρώ προϋπολογίζεται το κόστος κατασκευής του δικτύου των ποδηλατοδρόμων και στο ίδιο ύψος η δαπάνη για την ανάπτυξη του συστήματος των κοινόχρηστων ποδηλάτων.
ΕΚΡΗΞΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ
Στο μεταξύ μετά την πρόσκληση που απηύθυνε η ενδιάμεση διαχειριστική αρχή Μεταφορών προς τους ΟΤΑ, αντίστοιχες προτάσεις με αυτή του δήμου Θεσσαλονίκης για την κατασκευή δικτύων ποδηλατοδρόμων υπέβαλαν ακόμη οι δήμοι Παλλήνης Χαλκιδικής, Αμαλιάδας, Βόλου, Βριλησσίων, Εκάλης, Κηφισιάς, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Κω, Λαμίας, Μελισσίων, Ναυπάκτου, Νέας Ερυθραίας, Παλαιού Ψυχικού, Πάτρας, Ρόδου, Τριπόλεως και Χαλανδρίου.
Σύμφωνα με την πρόσκληση της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής Μεταφορών, οι προτάσεις των δήμων πρέπει να αφορούν έργα με υψηλή ωριμότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να είναι δυνατή η ανάδειξη αναδόχων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και η ολοκλήρωση των σχεδιαζόμενων έργων μέχρι το τέλος του 2009.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Αθήνα- Ρώμη : Διαφορές στις υποδομές

Η Αθήνα και η Ρώμη είναι 2 πόλεις που μοιάζουν και είναι τόσο διαφορετικές μαζί! Είναι πόλεις που κατοικούνται απο Μεσογειακούς λαούς, των οποίων η φλόγα είναι τέτοια που πολλές φορές καταστρέφει την ίδια τους την πόλη. Σαφώς διαφέρει από τη σύγκριση με το Μιλάνο.
Η Ρώμη είναι μια πόλη που οι υποδομές της είναι ελαφρά καλύτερες από την Αθήνα. Βασικά κερδίζει την Αθήνα μάλλον στα σημεία και στις λεπτομέρειες, όπως θα δούμε παρακάτω. Με βάση την εμπειρία που είχα απο την επίσκεψη μου στην Ρώμη σας παρουσιάζω την άποψη μου για τις υποδομές των 2 πόλεων.
ΜΕΤΡΟ

Ρώμη: 2 γραμμές- 49 Σταθμοί
Αθήνα: 3 γραμμές - 55 Σταθμοί

Η Ρώμη έχει 2 γραμμές Μετρό αλλά σε αριθμό σταθμών είναι ελαφρώς λιγότεροι απ `οτι στην Αθήνα. Η γραμμή 1 είναι 19 χλμ και έχει 27 σταθμούς.Η δεύτερη γραμμή είναι 20 χλμ με 22 σταθμούς. Η εκκίνηση της λειτουργίας ήταν το 1955 με ένα πρώτο τμήμα και η σημερινή μορφή ολοκληρώθηκε το 2000. Η Αθήνα έχει 3 γραμμές με 55 Σταθμούς. Σαφώς η Αθήνα υπερέχει διότι εξυπηρετεί πολύ περισσότερες κατευθύνσεις με το Μετρό της. Επίσης θα αναφέρω για μια ακόμη φορά ότι το Μετρό της Αθήνας είναι ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ και δείχνει 9 χρόνια μετά τη λειτουργία των 2 νέων γραμμών και 5 χρόνια μετά την ανανέωση του Ηλεκτρικού (Μετρό Γραμμή 1) ολοκαίνουργιο. Το αντίστοιχο της Ρώμης είναι πολύ βρώμικο και τα τρένα, ακόμα και τα καινούργια, έχουν την αίσθηση της βρωμιάς. Δεν θα μιλήσω για τα παλιά τους τρένα τα οποία είναι ακόμη χειρότερα.
Η Αθήνα έχει υπο κατασκευή 7 χλμ γραμμής με 10 Σταθμούς, ενω σχεδιάζει επεκτάσεις για τη γραμμή 1 προς Βορρά με 6 Σταθμούς, για τη γραμμή 2 προς Δύση και Νότο με 5 Σταθμούς, της γραμμής 3 προς Πειραιά με 6 Σταθμούς και τη νέα γραμμή 4 με 20 Σταθμούς. Η Ρώμη έχει μια νέα γραμμή 3 υπό κατασκευή με περίοδο ολοκλήρωσης το 2012 με 30 Σταθμούς (προυπήρχε σαν light rail) και μια επέκταση της γραμμής 2 (3 Σταθμοί) ενώ ένα παρακλάδι της γραμμής 2 (Β1-4 Σταθμοί) είναι υπο κατασκευή και σχεδιάζεται μια 4η Γραμμή, της οποίας το κεντρικό τμήμα θα είναι έτοιμο το 2015 καθώς και επεκτάσεις για τις γραμμές 1,2,3.
ΤΡΑΜ
Μεγάλη διαφορά καθώς η Ρώμη διαθέτει 8 γραμμές Τραμ και αρκετά χιλιόμετρα γραμμής. Η Αθήνα διαθέτει μόνο 3 γραμμές και 2 επεκτάσεις, προς Πειραιά και Αργυρούπολη. Τα Τραμ στη Ρώμη είναι διαφόρων τύπων: από τραμ 80ετίας μέχρι και πολύ μοντέρνα ολοκαίνουργια. Στην Αθήνα λόγω νεότητας τα Τραμ είναι μόνο καινούργια.
ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ
Η Ρώμη έχει ένα αρκετά εξελιγμένο σύστημα Προαστιακού Σιδηροδρόμου, με 8 γραμμές που διατρέχουν την Ρώμη σχεδόν προς όλες τις κατευθύνσεις και συνδέουν την πρωτεύουσα με όλες τις κοντινές πόλεις. Η Αθήνα έχει μόλις 2 γραμμές σε λειτουργία, υπο κατασκευή άλλες 3 (Χαλκίδα, Θήβα, Ξυλόκαστρο) και σχεδιάζει άλλες 2 (Ραφήνα και Λαύριο). Αρα και στο Τραμ είναι πίσω.
ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ-ΤΡΟΛΛΕΫ
Τα λεωφορεία στη Ρώμη είναι σαν αυτά της Αθήνας, με τη διαφορά οτι υπάρχει ένα εξελιγμένο σύστημα τηλεειδοποίησης στους Σταθμούς, μέσω του οποίου αναγράφεται κατά τα πρότυπα του Μετρό ποιό λεωφορείο έρχεται και σε πόση ώρα. Επίσης είναι καλύτερη η συχνότητα των λεωφορείων καθώς δεν χρειάστηκε ποτέ να περιμένουμε περισσότερο από 8-10 λεπτά για το λεωφορείο, σε όποια περιοχή πηγαίναμε. Δεν έχουν λεωφορεία φυσικού αερίου όπως έχει η Αθήνα και δεν έχουν Τρόλλεϋ. Επίσης ήταν σαφώς πιο βρώμικα τα λεωφορεία στη Ρώμη. Αρα εδώ υπάρχει μια ισορροπία.
ΔΡΟΜΟΙ
Οι κεντρικοί αλλά και οι υπόλοιποι δρόμοι στο κέντρο της Ρώμης είναι κλάσεις ανώτεροι από αυτούς της Αθήνας και με πολύ περισσότερο πράσινο. Παρά ταύτα, η κίνηση στους δρόμους είναι σχεδόν ίδια με αυτή της Αθήνας, αφού μάλλον και οι Ρωμαίοι αγαπούν το Ι.Χ. τους.
Ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Ρώμης είναι χάλια σε εμφάνιση, σε οδόστρωμα και σε χρήση. Η Αττική Οδός είναι τουλάχιστον 3 επίπεδα καλύτερη και πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι για αυτήν. Είναι η πρώτη εικόνα που έχει ο επισκέπτης από την Αθήνα. Η αντίστοιχη της Ρώμης είναι πολύ-πολύ χειρότερη, ίσως και λόγω παλαιότητας.
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ-ΤΡΕΝΑ
Τα υπεραστικά τρένα της Ρώμης, με εξαίρεση την υπερταχεία, είναι τα ίδια χάλια με τα δικά μας, με μια σημαντική διαφορά.... Είναι ΜΟΝΟ ηλεκτροκίνητα. Ας μην κάνουμε γενικότερη σύγκριση με τα αντίστοιχα δικά μας δίκτυα.....
**Να τονιστεί οτι ο κεντρικός Σταθμός Termini(αντίστοιχος με το Σταθμό Λαρίσσης) είναι υπερσταθμός με όλη τη σημασία της λέξης. Τεράστιος, με 8 αποβάθρες, με δεκάδες καταστήματα, εστιατόρια, γεμάτο με μηχανήματα με touch screen οθόνες για πληροφορίες σχετικά με δρομολόγια, τιμές κλπ, ανταπόκριση με 2 γραμμές μετρό υπογείως, τερματικός σταθμός για τουλάχιστον 10 γραμμές λεωφορείων.
Το Αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης είναι παλαιότερο απο το «Ελ.Βενιζέλος» αλλά ακολουθεί πιστά την εικόνα του Μετρό. Βρωμιά παντού , πάτωμα επικαλυμένο με πλαστικό, ούτε ίχνος εμφανούς καθαριότητας και καθαρίστριας. ΠΟΥΘΕΝΑ. Το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει κατηγορηθεί για έλλειψη προσωπικότητας και εμφάνισης, αλλά είναι πολλές κλάσεις καλύτερο, καθαρότερο και πρακτικότερο από αυτό της Ρώμης. Για αυτό και κάθε χρόνο, από το 2002 μέχρι και πέρσι, το αεροδρόμιο μας στα Σπάτα παίρνει το ένα βραβείο μετά το άλλο.
Συμπερασματικά, η Ρώμη είναι ανώτερη σε υποδομές αλλά όχι με μεγάλη διαφορά από την Αθήνα, την οποία χωρίζει μεγάλη απόσταση από άλλες μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις (Παρίσι, Λονδίνο, Μαδρίτη, Βερολίνο, Μόσχα κλπ). Σε μια δεκαετία από σήμερα, όμως, αν γίνουν αυτά που έχουν εξαγγελθεί, η Αθήνα θα βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο από πλευράς υποδομών. Τώρα χάνουμε στα σημεία....

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Nέα Εθνική Λυρική Σκηνή και ανάπλαση του Δέλτα Φαλήρου

Λίγους μήνες μετά από την εκκίνηση της προμελέτης, παρουσιάστηκε σήμερα επίσημα ένα τμήμα της ανάπλασης της μεταμόρφωσης του Δέλτα Φαλήρου. Είναι μάλιστα τόσο σημαντικό το γεγονός ώστε παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός κος Κ.Καραμανλής, υπουργοί, βουλευτές όλων των κομμάτων κλπ. Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως είναι «μέρα προσμονής και υπερηφάνειας για ένα μεγαλειώδες έργο» και πως "το κέντρο είναι σταθμός στη ζωή του τόπου μας και η ακτινοβολία του θα ξεπεράσει τα σύνορα".
Η επίσημη ονομασία θα είναι "Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος" και θα γίνει στον εγκαταλελειμένο χώρο του παλαιού ιπποδρόμου, χαμηλά στη Λ. Συγγρού, σε μια περιοχή μεταξύ των Δήμων Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου.
Πρόκειται για ένα τεράστιο project, το οποίο περιλαμβάνει τη Νέα Εθνική Λυρική Σκηνή, την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Αγορά , πολυχώρους καθώς και χώρους αναψυχής για τους πολίτες, συνολικού εμβαδού 166.000τμ. Ο στόχος των δημιουργών είναι να ολοκληρωθεί το 2015 και να αποδοθεί άμεσα, τόσο στο φιλοθεάμον κοινό όσο και στους απλούς πολίτες και τουρίστες που θα επιθυμούν να το επισκεφθούν.
Το κόστος της εκτέλεσης των εργασιών ανέρχεται σε 450εκ.€ και είναι δωρεά του ιδρύματος Νιάρχου.
Την παρουσίαση της προμελέτης έκανε ο διεθνούς φήμης Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, ο οποίος έχει αναλάβει τον σχεδιασμό του έργου.
Ο Πιάνο είναι γνωστός για πολλά έργα, όπως το Πολιτιστικό Κέντρο Ζορζ Πομπιντού, η ανάπλαση του παλιού λιμανιού της Γένοβας και της πλατείας Πότσνταμ στο Βερολίνο, το κέντρο Πάουλ Κλέε στη Βέρνη, τα καινούργια γραφεία των Νew Υork Τimes, αλλά και την Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας.
Το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διαθέτει όλο τον απαραίτητο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και θα φιλοξενεί ελληνικές αλλά και διεθνείς παραγωγές.
Επίσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο-μουσείο θα εκτεθούν και πολύτιμα κειμήλια της ιστορίας του μουσικού θεάτρου (όχι και πολύ γνωστού στο ευρύ κοινό).
Εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος είπε: «Μας τιμά η δυνατότητα που μας παρέχεται να τιμήσουμε την Ελλάδα».
Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2009 και, όπως είπαμε, η ολοκλήρωση τους τοποθετείται εντός του 2015.

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης: Αργά... Πιο αργά...

Ο ΒΟΑΚ ή Ε90 είναι ο βασικός οδικός άξονας της Κρήτης. Συνδέει τις μεγαλύτερες πόλεις μεταξύ τους: από το Καστέλλι μέχρι τη Σητεία, περνώντας από τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο.
Φυσικά με ελάχιστες εξαιρέσεις, ο δρόμος αυτός σήμερα είναι σε τριτοκοσμική κατάσταση και είναι πάγιο αίτημα των τοπικών φορέων και κατοίκων η μετατροπή του σε σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο.
Έχει τη δυστυχία, μαζί με τα Τέμπη και τον άξονα Κόρινθος- Πάτρα, να είναι χαρακτηρισμένος ως εθνική «σκοτώστρα» με δεκάδες θανάτους και εκατοντάδες τραυματισμούς κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, αυτός ο δρόμος θα μετατραπεί σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με τα σχετικά χαρακτηριστικά: 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ. Το κεντρικό του τμήμα είναι το Χανιά- Άγιος Νικόλαος μήκους 200 χλμ και σε αυτό το τμήμα υπάρχουν κάποια μικρά τμήματα έτοιμα. Υπό μελέτη είναι περίπου 150χλμ τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από δράσεις του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Μέχρι το τέλος του 2009 (με τη λήξη της παράτασης του Γ΄ ΚΠΣ) θα είναι έτοιμα περίπου 50 χλμ αυτοκινητόδρομου.
Πάντα σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο ΒΟΑΚ θα ολοκληρώσει ως Δημόσιο Εργο τις κατασκευαστικές εργασίες του με το ΕΣΠΑ 2007-2013.
Όταν ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος, οι αποστάσεις θα μειωθούν κατά πολύ (Χανιά- Ηράκλειο σε 50 λεπτά, Χανιά-Άγιος Νικόλαος σε 1 ώρα και 30 λεπτά) . Το κόστος θα ξεπεράσει τα 400 εκ. € μόνο για τα 80 χλμ. ενώ για τα υπόλοιπα χιλιόμετρα δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη χρηματοδότηση.
Δικαιολογημένα πρέπει να υπάρχει σκεπτικισμός για το έργο, γιατί τα περισσότερα Δημόσια έργα καθυστερούν σε τραγικό πολλές φορές βαθμό και το βλέπουμε καθημερινά.
Τα έργα που έχουν εξαγγελθεί απο πέρσι για το νησί πρέπει να παραδοθούν προς ώφελος των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών και θα βοηθήσουν στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών της χώρας αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας των μεταφορών και στην Κρήτη, προκειμένου να ακολουθήσει τους υπόλοιπους υπό κατασκευή άξονες της Ελλάδας.
Έτσι το 2013 μάλλον φαντάζει πολύ κοντινό για να έχει ολοκληρωθεί η μετατροπή του θανατηφόρου αυτού άξονα, που δεν ταιριάζει στην τουριστικά ανεπτυγμένη Κρήτη, σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Γήπεδο ΠΑΟ: Θα γίνει το γήπεδο ή δεν θα γίνει; Ιδού η απορία

Ψάχνουν να βρουν τρόπο επίλυσης του κόμπου που δημιούργησε η απόφαση του ΣτΕ για το πάγωμα των έργων τόσο για το γήπεδο του Παναθηναϊκού όσο και για την διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας. Με νέα νομοθετική ρύθμιση θα λυθούν πολλά απο τα σημερινά προβλήματα και σίγουρα δεν θα περιλαμβάνει μεγάλες εμπορικές χρήσεις, πράγμα που ανατρέπει την εμπορικότητα άρα και την επένδυση για την κατασκευή του γηπέδου.
Το σίγουρο είναι ότι οι φίλοι του Παναθηναϊκού δυστυχώς τουλάχιστον για το 2010 δεν πρόκειται να δουν ολοκληρωμένο το κομμάτι που αφορά την αθλητική υποδομή, δηλαδή το ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Πάντως η απόφαση του ΣτΕ δεν επηρεάζει την διπλή ανάπλαση παρά μόνο την ανέγερση του παρακείμενου εμπορικού κέντρου ιδιωτικής εταιρείας. Πολλοί όμως θεωρούν ότι το γήπεδο και το εμπορικό κέντρο είναι αλληλένδετα αφού το εμπορικό κέντρο θα εξασφαλίσει την εμπορική επιτυχία του γηπέδου του Παναθηναϊκού.
Πρόκειται φυσικά για μια ακόμη απόδειξη ότι τα σημαντικά έργα πρέπει ΠΡΩΤΑ να περνούν από το ΣτΕ πριν από οτιδήποτε άλλο έτσι ώστε με την δημοπράτηση και εκκίνηση των εργασιών να μην μπορεί κανένας να αναβάλει ή να καθυστερήσει την εξέλιξη των εργασιών....
Εδώ είχαμε παρέμβαση 130 πολιτών που καθυστερούν ένα έργο που απασχολεί χιλιάδες φίλους της ομάδας της Αθήνας και μια επένδυση που θα προσφέρει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας..

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Προαστιακός Αθήνας: Χαλκίδα και Θήβα έρχονται φέτος

Ο Προαστιακός της Αθήνας από πολλούς σήμερα χαρακτηρίζεται "προαστειακός" και μάλλον όχι αδίκως. Τα αραιά δρομολόγια, οι πολλές αλλαγές δρομολογίων κυρίως στο αστικό τμήμα της Αθήνας αλλά και οι ελλειπείς συρμοί, με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση με δυσαρεστημένους επιβάτες, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του Προαστιακού σήμερα.
Περιμένουμε πολλά από τον Προαστιακό, κυρίως τη βελτίωση της αξιοπιστίας του. Φέτος λοιπόν τα έργα του Προαστιακού θα γίνουν ορατά και στους επιβάτες με την προσθήκη 2 νέων γραμμών. Αναλυτικά:
ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ
Τα έργα μετατροπής της μετρικής γραμμής σε κανονική διπλή και ηλεκτροκινούμενη προς Χαλκίδα προχωρούν ικανοποιητικά και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και αναμένεται στο τελευταίο τετράμηνο του έτους (το πιθανότερο γύρω στον Αύγουστο) να παραδοθεί στο κοινό μετά απο διακοπή 3 ετών. Θα είναι η 3η γραμμή του Προαστιακού μετά το Αεροδρόμιο και το Κιάτο. Το δρομολόγιο Αθήνα-Χαλκίδα υπολογίζεται περίπου στα 55 λεπτά και η συχνότητα θα είναι ανά 30 λεπτά.
Προς το τέλος τους έτους, θα προστεθεί και η 4η γραμμή Αθήνα-Θήβα, όπου εκεί το μόνο που χρειάζεται είναι η ηλεκτροκίνηση και τα συνοδευτικά έργα (τηλεδιοίκηση κλπ).
Και αυτή η γραμμή θα πραγματοποιεί δρομολόγια ανά 30 λεπτά (τις ώρες αιχμής τουλάχιστον).
Το ιδιαίτερο σε αυτές τις δύο επεκτάσεις είναι ότι έχουν κοινή γραμμή μέχρι την Οινόη, όπου θα διακλαδώνεται η γραμμή προς Χαλκίδα και προς Θήβα. Οι σταθμοί που θα συναντούν και στις 2 επεκτάσεις ανακαινίζονται προκειμένου να υποδεχτούν τον Προαστιακό έχοντας υποστεί "λίφτινγκ".
Οι σταθμοί από την Αθήνα που θα συναντούν κοινά και οι 2 γραμμές είναι οι:
ΘΥΜΑΡΑΚΙΑ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, ΛΥΚΟΤΡΥΠΑ, ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ, ΣΚΑ (υπο κατασκευή) και ΑΧΑΡΝΕΣ, ΔΕΚΕΛΕΙΑ, ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΑΦΙΔΝΕΣ, ΣΦΕΝΔΑΛΗ, ΑΥΛΩΝΑ, ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ, ΟΙΝΟΗ (υπο ανακαίνιση). Από την Οινόη, η γραμμή για Χαλκίδα θα περιλαμβάνει τους σταθμούς: ΚΑΛΟΧΩΡΙ, ΑΥΛΙΔΑ, ΣΤΕΝΟ, ΧΑΛΚΙΔΑ. Απο την Οινόη γραμμή για Θήβα θα περιλαμβάνει τους σταθμούς: ΤΑΝΑΓΡΑ, ΕΛΑΙΩΝΑΣ, ΥΠΑΤΟ, ΘΗΒΑ.
Το 2009 είναι μία πολύ σημαντική χρονιά για τον Προαστιακό καθώς θα προσθέσει αλλές 2 γραμμές στη λειτουργία του.
Για το άμεσο μέλλον αναμένουμε τη λειτουργία του σταθμού ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ και το 2011 η γραμμή προς ΚΙΑΤΟ θα επεκταθεί μέχρι το ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ. Το 2011 αναμένεται στην ίδια γραμμή να προστεθεί και ο σταθμός ΖΕΦΥΡΙ. Στη βασική γραμμή θα προστεθούν οι σταθμοί ΘΥΜΑΡΑΚΙΑ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, ΛΥΚΟΤΡΥΠΑ, ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ και ο σταθμός ΤΑΥΡΟΣ.
Υπο δημοπράτηση για το 2010 είναι η γραμμή προς ΛΑΥΡΙΟ με έτος ολοκλήρωσης το 2014 ενώ ακόμα σε προμελέτη βρίσκεται η γραμμή προς ΡΑΦΗΝΑ που μάλλον θα είναι έτοιμη μετά το 2016 συμπληρώνοντας το παζλ του Προαστιακού για αυτή τη δεκαετία τουλάχιστον.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ:
1. ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΘΗΝΑ- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
2. ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΘΗΝΑ- ΚΙΑΤΟ (μελλοντικά ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ) και μικρή διακλάδωση για ΛΟΥΤΡΑΚΙ
3. ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΘΗΝΑ- ΧΑΛΚΙΔΑ (υπό κατασκευή)
4. ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΘΗΝΑ- ΘΗΒΑ (υπό κατασκευή)
5. ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΘΗΝΑ- ΛΑΥΡΙΟ (υπό μελέτη)
6. ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΘΗΝΑ- ΡΑΦΗΝΑ (υπό προμελέτη)

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

ΗΣΑΠ: Ξεκινούν τα έργα αναβάθμισης

Ξεκινούν τα έργα για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροτροχιών του Ηλεκτρικού από το Φάληρο μέχρι την Κηφισιά,καθώς και την ενίσχυση και αναβάθμιση της σήραγγας από το Μοναστηράκι μέχρι την έξοδο του τρένου στην επιφάνεια, κοντά στον σταθμό Αττική.
Φυσικά όλα αυτά γίνονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση αλλά νομίζω το σημαντικό είναι ότι τελικά γίνονται.
Το έργο θα διαρκέσει όλη τη φετινή χρονιά και θα είναι έτοιμο το πρώτο εξάμηνο του 2010. Μέχρι εδώ όλα καλά. Τα άσχημα νέα είναι ότι μαζί με τα έργα ξεκινάει και η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Η έναρξη των έργων φέρνει αναστάτωση απο δώ και στο εξής, με αρχή αυτό το Σαββατοκύριακο.
Το συνολικό κόστος τους ανέρχεται σε 79,1 εκατ. ευρώ. Τα έργα θα εκτελούνται κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Ο κυριότερος λόγος είναι για να αυξηθεί η ταχύτητα του μέσου, στα 80χλμ/ώρα (όσο είναι δηλαδή και στο μετρό). Επίσης θα περιοριστεί σημαντικά ο αρκετά εκνευριστικός πολλές φορές θόρυβος απο την τριβή των συρμών με τις σιδηροτροχιές, γεγονός που θα ανακουφίσει όχι μόνο τους επιβάτες αλλά και τους κατοίκους πέριξ της γραμμής.
Από τις 26.01.2009, τα δρομολόγια θα γίνουν πιο αραιά και για αυτό το λόγο θα χρειαστεί η δρομολόγηση λεωφορείου από τον ΟΑΣΑ με διαδρομή από Ομόνοια μέχρι Πειραιά, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη κίνηση.
Με την εντατικοποίηση των έργων από τον Μάιο, η κυκλοφορία των συρμών θα διακόπτεται διαδοχικά τα Σαββατοκύριακα στα τμήματα Ταύρος - Ομόνοια, Πειραιάς - Ταύρος, Αττική - Ανω Πατήσια, Ειρήνη - Κηφισιά, Ηράκλειο - Ειρήνη, Ν. Ιωνία - Ηράκλειο, Πειραιάς - Αττική. Ο ΗΣΑΠ έχει ξεκινήσει σχετική ενημερωτική εκστρατεία, ενώ πληροφορίες δίδονται και στο τηλέφωνο 210 - 32.93.000.
Στην τελική τους μορφή, οι γραμμές θα έχουν όψη ίδια με εκείνες του μετρό, καθώς τις ξύλινες σανίδες επάνω στις οποίες στηρίζονται οι ράγες θα αντικαταστήσει οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν).
Ετοιμαστείτε λοιπόν αγαπητοί επιβάτες του Ηλεκτρικού για ταλαιπωρία αλλά κάνετε υπομονή καθώς τα δύσκολα έπονται: μέσα στο 2010 θα γίνουν και τα έργα βύθισης της γραμμής από το Φάληρο μέχρι τον τερματικό σταθμό του Πειραιά.

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Κρητικός Σιδηρόδρομος: Όλοι θέλουν να γίνει. Θα υπάρξει συνέχεια;

Εδώ και 115 χρόνια συζητούν στην Κρήτη για τη δημιουργία Σιδηροδρόμου. Ακόμα και σήμερα παραμένει μια ιστορία που κάθε φορά έχει διαφορετικές χαράξεις. Το αίτημα των πολιτών της μεγαλονήσου παραμένει και περιμένει να γίνουν γενναίες κινήσεις.
Η πιο σημαντική κίνηση αναμένεται από την Περιφέρεια Κρήτης που έχει στα πλάνα της να συντάξει μελέτη σκοπιμότητας για την δημιουργία Σιδηροδρόμου ο οποίος θα ενώνει τα μεγάλα αστικά κέντρα του νησιού , δηλαδή Χανιά-Ρέθυμνο-Ηράκλειο-Άγιος Νικόλαο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
Το θετικό σε όλη αυτή την ιστορία είναι η στάση του ΟΣΕ που εμφανίζεται θετικός. Βέβαια το μεγάλο ερωτηματικό είναι η χρηματοδότηηση διότι πιστεύω ότι εμπορικά θα είναι επιτυχημένο project. Ο Σιδηρόδρομος απαιτεί πολύ μεγάλα κεφάλαια και συχνά χρειάζονται πολύ μεγάλα τεχνικά έργα (Γέφυρες-σηραγγες κλπ). Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που θα συναντήσουν στην προσπάθεια αυτή είναι οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις για τον χώρο που θα χρειαστεί να καταλάβει ο Σιδηρόδρομος.
Στην Κρήτη μιλούν για ΣΔΙΤ και δικαίως φυσικά, αφού η Κεντρική Κυβέρνηση μόλις πριν λίγους μήνες ματαίωσε τον Δυτικό Σιδηροδρομικό Αξονα, οπότε η δημιουργία Σιδηρόδρομου στην Κρήτη σαν δημόσια επένδυση μάλλον φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός.
Το ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα είναι πολύ σημαντικό αλλά είναι μόνο η αρχή. Χρειάζεται συστηματική προσπάθεια και πολύχρονο τρέξιμο για να καταφέρουν αυτό που πολλές γενιές Κρητικών επιθυμούν.
Το κόστος δημιουργίας αναμένεται να είναι σε λογικά πλαίσια αλλά χωρίς συγκεκριμένο ύψος ακόμα, πράγμα που κάνει τη μελέτη σκοπιμότητας αναγκαία. Ο χρόνος μετακίνησης θα μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα και φυσικά το ταξίδι θα γίνεται με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια.
Ο εκτιμώμενος χρόνος ταξιδιού στην απόσταση Χανιά -Ρέθυμνο υπολογίζεται σε 20 λεπτά ενώ στο δρομολόγιο Ρέθυμνο-Ηράκλειο σε 30 λεπτά. Συνολικά η απόσταση Χανιά-Ηράκλειο θα περιοριστεί σε 50 μόλις λεπτά.
Αντιδράσεις εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν, αλλά ενδεχόμενα μπορεί να υπάρξει μια σημαντική αντίδραση από τα ΚΤΕΛ του νησιού που θίγονται άμεσα αλλά και από τα τουριστικά πούλμαν, αφού πολλοί τουρίστες, Έλληνες και μη, μπορεί να προτιμήσουν το ταξίδι με το Σιδηρόδρομο.

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Εγνατία Οδός: Παραδόθηκαν άλλα 4 τμήματα μήκους 70χλμ

Άλλα 4 τμήματα παραδόθηκαν σήμερα στην Εγνατία Οδό, συνολικού μήκους 70χλμ, και πλέον το τμήμα Γρεβενά-Κήποι Έβρου μήκους 516χλμ. διανύεται ολόκληρο ως αυτοκινητόδρομος.
Τα τμήματα που δόθηκαν στην κυκλοφορία είναι τα εξής:
• Στρυμόνας – Αγ. Ανδρέας της μεσόγειας χάραξης μήκους 41 χλμ.
• Παράδεισος Καβάλας – Α/Κ Βανιάνου (γέφυρα Νέστου) μήκους 7 χλμ.
• Α/Κ Αράχθου – Α/Κ Χρυσοβίτσας (Περιστερίου) 9 χλμ.
• Α/Κ Μικροκάστρου – Α/Κ Αλιάκμονα μήκους 13χλμ.
Όπως ανακοινώθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου θα παραδοθούν και τα τελευαταία 50χλμ και έτσι η Εγνατία Οδός, ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα μήκους 670χλμ, στο βασικό άξονα θα λειτουργήσει (με τους προβλεπόμενους σταθμούς διοδίων).
Αναλυτικά τα τμήματα:
Είναι τμήμα μήκους 41 χλμ και εκτείνεται από τον Στρυμόνα ποταμό μέχρι την αρχή της Παράκαμψης της Καβάλας. Το τμήμα αυτό αντικαθιστά την παλαιά εθνική οδό που είναι παραθαλάσσια μειώνοντας την απόσταση κατά 10 χλμ, το χρόνο ταξιδιού τουλάχιστον κατά 15 λεπτά. Διαθέτει 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ, με διαχωριστικό τύπου new jersey.
Περιλαμβάνονται:
• η δίδυμη σήραγγα του Συμβόλου, μήκους 1.150 μέτρων
• μεγάλα τεχνικά έργα (Γέφυρες – Άνω Διαβάσεις), συνολικού μήκους 800 μέτρων περίπου
• πλήθος μικρών τεχνικών έργων (Κάτω Διαβάσεις –οχετοί)
• παράπλευρο και κάθετο δίκτυο, συνολικού μήκους 70χλμ περίπου
Τον Ιούνιο του 2008 δόθηκε στην κυκλοφορία ο δεξιός κλάδος της γέφυρας του Στρυμόνα και ο ανισόπεδος κόμβος Στρυμόνα που συνδέουν την Εγνατία Οδό με τις Σέρρες και τη Δράμα».
2ο τμήμα : Παράδεισο Καβάλας μέχρι τον Α/Κ Βανιάνου (γέφυρα Νέστου).
Το μήκος είναι 7χλμ και θα διαθέτει επίσης 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ, με διαχωριστικό τύπου new jersey.
Το τμήμα περιλαμβάνει:
• τρείς γέφυρες συνολικού μήκους 550 μέτρων διπλού κλάδου
• μία σήραγγα μήκους 300 μέτρων διπλού κλάδου
**Στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των παρόδιων περιοχών και της προσπάθειας αναβάθμισης της περιοχής του Δέλτα του Νέστου ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έδωσε εντολή και ξεκινούν άμεσα η κατασκευή εξόδου από την Εγνατία Οδό προς το Δέλτα του Νέστου καθώς και η λήψη μέτρων για τη διευθέτηση των ρεμάτων της περιοχής ώστε να προστατευθούν τα χωριά κοντά στην Εγνατία Οδό. Τα έργα αυτά θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.
3ο Τμήμα : Α/Κ Αράχθου – Α/Κ Χρυσοβίτσας (Περιστερίου) 9 χλμ
Πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της Εγνατίας οδού, που κατασκευάστηκε στην περιοχή των Ιωαννίνων, με το οποίο αντικαθίστανται 15 χλμ της παλαιάς Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Τρικάλων, στην οποία εδώ και πολλά χρόνια ταλαιπωρούνται οι οδηγοί που κινούνται στην περιοχή λόγω του μικρού πλάτους του οδοστρώματος και των πολλών στροφών της χάραξης.
Με την ολοκλήρωση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και της γέφυρας του Αράχθου μειώνεται, σε σχέση με την παλαιά Εθνική Οδό, η απόσταση Ιωαννίνων-Μετσόβου κατά 11 χλμ αλλά κυρίως μειώνεται σημαντικά, τουλάχιστον κατά 40 περίπου λεπτά, ο χρόνος ταξιδιού από το κέντρο των Ιωαννίνων μέχρι το Μέτσοβο.
Το τμήμα που παραδίδεται περιλαμβάνει :
• Δύο γέφυρες συνολικού μήκους 650 μέτρων διπλού κλάδου
• Δύο σήραγγες, μία μικρή μήκους 300 μέτρων και μία μεγάλη μήκους 2.400 μέτρων περίπου
4ο τμήμα : Α/Κ Μικροκάστρου – Α/Κ Αλιάκμονα μήκους 13 χλμ
Πρόκειται για τμήμα του κάθετου άξονα που ενώνει την Εγνατία Οδό με την Καστοριά και από εκεί με τα Ελληνο-Αλβανικά σύνορα.
Τα πρώτα 5 χλμ. από τον κόμβο Σιάτιστας μέχρι τον κόμβο Μικροκάστρου του τμήματος αυτού δόθηκαν στην κυκλοφορία στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2007.
Σήμερα δίνονται στην κυκλοφορία τα επόμενα 13χλμ. από τον Α/Κ Μικροκάστρου μέχρι τον Α/Κ Αλιάκμονα στην περιοχή του Βοίου απ’ όπου ο ταξιδιώτης μπορεί να συνεχίσει στη παλαιά Εθνική Οδό προς Καστοριά και Ελληνο-Αλβανικά σύνορα.
Ο νέος αυτοκινητόδρομος αντικαθιστά τμήμα της παλαιάς Εθνικής οδού Σιάτιστας - Καστοριάς μήκους 19χλμ και ελαττώνεται με τον καινούριο δρόμο ο χρόνος ταξιδιού κατά τουλάχιστον 20 λεπτά, δεδομένου ότι το παλαιό δίκτυο στη περιοχή έχει πολλές στροφές και στενή διατομή.
Το τμήμα αυτό έχει δύο μεγάλες γέφυρες συνολικού μήκους 500 μέτρων.

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Η δημιουργία του Τραμ Βόλου μπαίνει σε φάση μελέτης

Ευνοικά προχωράει πλέον μετά απο χρόνια προσπαθειών το θέμα της χρηματοδότησης, προμελέτης και κατασκευής δικτύου τραμ στο Βόλο.
Τη θετική αυτή εξέλιξη για το Δήμο Βόλου μετέφερε στον δήμαρχο Βόλου Αλέκο Βούλγαρη χθες το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, που είχε συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Κώστα Χατζηδάκη πρίν λίγες μέρες. Το γεγονός αλλαγής της ηγεσίας του Υπουργείου θεωρείται ότι δεν θα επηρεάσει την εξέλιξη του έργου.
Θα δοθεί εντολή από το Υπουργείο Μεταφορών στον ΟΑΣΑ και στην ΤΡΑΜ ΑΕ να προχωρήσουν σε μια προμελέτη, όπως ήδη κάνουν στην Πάτρα και τα Ιωάννινα, για να διερευνηθεί πώς και με ποιους όρους μπορεί να προχωρήσει το έργο του τραμ στο Βόλο.
Ο δήμαρχος Βόλου εξέφρασε την ικανοποίησή του γι΄ αυτή τη θετική εξέλιξη, που έρχεται λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση της χρηματοδότησης του δικτύου των ποδαλητοδρόμων από το Υπουργείο Μεταφορών και επικοινώνησε αμέσως με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Σιμόπουλο, ο οποίος βρέθηκε στο Βόλο μαζί με στελέχη του ΥΜΕ, προκειμένου να συζητήσουν με τη δημοτική αρχή για το πλαίσιο της συνεργασίας, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της προμελέτης.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Βόλου μέσω της ΔΕΜΕΚΑΒ έχει προχωρήσει στην εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για μέσο σταθερής τροχιάς στην πόλη του Βόλου μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος TranSUrban, στο οποίο συμμετείχαν η ΔΕΜΕΚΑΒ εκ μέρους του Δήμου Βόλου ως επικεφαλής και η ΔΕΜΚΑ εκ μέρους του Δήμου Νέας Ιωνίας ως εταίρος.
Μετά από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στο Δήμο Βόλου πραγματοποιήθηκαν επιτόπου επισκέψεις στελεχών και υποβλήθηκαν φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος από όλες ουσιαστικά τις γνωστές εταιρίες του χώρου: BOMBARDIER, SIEMENS, INEKON, TRANSLOHR VEOLIA, TRANSDEV και ALSTOM/Ν. ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ.
Το ποσό για τη χρηματοδοτήση της μελέτης σκοπιμότητας για την λειτουργία τραμ στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου αγγίζει τα 400.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα απορροφηθεί από πιστώσεις του ΕΣΠΑ.
Στη σύσκεψη στην Αθήνα εκτός από το Δήμαρχο Βόλου πήραν ακόμη μέρος ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας ( ΟΑΣΑ) κ.κ. Γούναρης και Κοντογιάννης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της ΤΡΑΜ Α.Ε κ. Παναγιωτάκης. Η μελέτη θα υλοποιηθεί από την ΤΡΑΜ Α.Ε σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ.
Η μελέτη που θα εκπονηθεί, σύμφωνα με το Δήμαρχο Βόλου , θα περιλαμβάνει την οικονομική και τεχνική σκοπιμότητα και όλες τις τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και λειτουργία τραμ και βέβαια όλα τα απαραίτητα τεχνικά στοιχεία, προκειμένου μέσα από τις εναλλακτικές διαδρομές, να προκριθεί ως πλέον εφικτή διαδρομή η λειτουργία του τραμ σε ολόκληρο το Πολεοδομικό Συγκρότημα και ειδικότερα σε μία συνολική διαδρομή 18 χιλιομέτρων.
ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Ο Δήμαρχος Βόλου χαρακτήρισε την πρόσφατη σύσκεψη στην Αθήνα αποφασιστικής σημασίας καθώς υπήρξαν δεσμεύσεις, όπως είπε, των συμμετεχόντων για την υλοποίηση των παρακάτω χρονοδιαγραμμάτων. Ειδικότερα αποφασίστηκε:
- Η Α΄ φάση να αφορά στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, προκειμένου να βγει στον «αέρα» ο διαγωνισμός για την επιλογή του γραφείου που θα αναλάβει τη σύνταξη της οικονομικοτεχνικής μελέτης, της μελέτης σκοπιμότητας και της τεχνικής μελέτης. Η προθεσμία που ορίστηκε για να βγει στον «αέρα» η προκήρυξη είναι η 15η Μαρτίου του 2009
- Η Β’ φάση είναι η 30η Μαΐου του 2009 για να υπογραφεί η σύμβαση, ενώ η μελέτη θα παραδοθεί στις 30 Μαρτίου του 2010.
Ο Δήμαρχος Βόλου είπε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια σύνταξης της μελέτης και αντλώντας τα πρώτα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία ο Δήμος θα αρχίσει συζητήσεις με την ΤΡΑΜ Α.Ε για το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του έργου, όπου θα είναι σίγουρη η συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.
Ο Δήμαρχος Βόλου είπε ακόμη ότι είναι μία σημαντική στιγμή για την πόλη και για το συγκεκριμένο έργο, αφού όπως σημείωσε έχουμε πλέον μπροστά μας την αφετηρία, τον προγραμματισμό και τη χρηματοδότηση της μελέτης. Χωρίς τη μελέτη, πρόσθεσε, που θα δώσει τα απαραίτητα τεχνικοοικονομικά στοιχεία, τόσα χρόνια δεν μπορούσαμε να έχουμε ουσιαστικές προτάσεις από υποψήφιους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού , καθώς ήδη για το θέμα του τραμ έχουν ήδη επισκεφθεί το Δήμο επενδυτές από τη Γερμανία, την Κίνα και το Ισραήλ.
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει η μελέτη, δεν μπορούμε, είπε ο Δήμαρχος Βόλου, να διαμορφώσουμε την οικονομική δυνατότητα χρηματοδότησης και λειτουργίας του έργου. Αυτό θα υπάρχει, όπως υπογράμμισε, μέχρι τα τέλη του 2009, όταν θα υπάρχουν οι ενδείξεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τα διάφορα χρηματοδοτικά σχήματα, είτε ιδιωτικά είτε με εκπροσώπους του Υπουργείου Μεταφορών για ενδεχόμενη χρηματοδότηση του έργου από πόρους του ΕΣΠΑ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν το έργο αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέχρι το 2013 που θα γίνουν οι Μεσογειακοί Αγώνες, ο Δήμαρχος Βόλου δεν το απέκλεισε, αφού, όπως είπε, οι πρωταρχικές λύσεις που έχουν προταθεί δεν θα επιφέρουν μεγάλη αναταραχή στην πόλη, καθώς δεν προβλέπεται ιδιαίτερα μεγάλο τεχνικό έργο.

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

ΟΣΕ: Η ηλεκτροκίνηση επεκτάθηκε μέχρι τον Δομοκό

Ολοκληρώθηκε, και μάλιστα στον προβλεπόμενο χρόνο, από την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. το έργο της ηλεκτροκίνησης του τμήματος Λάρισα-Δομοκός.
Ειδικότερα, παραδίδεται η ηλεκτροκίνηση της γραμμής καθόδου από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας ως το Σιδηροδρομικό Σταθμό Παλαιοφαρσάλου και η ηλεκτροκίνηση της γραμμής ανόδου από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Παλαιοφαρσάλου ως το Σιδηροδρομικό Σταθμό Δομοκού, συνολικού μήκους 55 χλμ περίπου.
Η τροφοδοσία με ρεύμα του συγκεκριμένου τμήματος παρέχεται από τους υποσταθμούς της Λάρισας (στην περιοχή του Μεζούρλου) και Παλαιοφαρσάλου.
Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί ουσιαστικό μέρος του Σχεδίου Ανασυγκρότησης του Ελληνικού Σιδηροδρόμου που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών τον περασμένο Αύγουστο και εντάσσεται στον άξονα «Ανάπτυξη».
ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ
Η ηλεκτροκίνηση, που αποτελεί ήδη καθεστώς στις περισσότερες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, εισάγει το σιδηρόδρομο σε νέα εποχή.
Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Θεσσαλονίκης – Λάρισας, Λάρισας – Δομοκού, Αεροδρομίου-Νερατζιώτισσας και Θεσσαλονίκης-Ειδομένης.
Με την ολοκλήρωσή της στο σύνολο του βασικού άξονα, οι επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές αναμένεται να αναβαθμιστούν σημαντικά. Οι υπερσύγχρονες ηλεκτράμαξες και οι συρμοί του ΟΣΕ παρέχουν μεγαλύτερη άνεση ταξιδίου και επιτυγχάνουν υψηλότερες ταχύτητες, άρα και μεγαλύτερη συνέπεια δρομολογίων, καθώς και ουσιαστική μείωση του χρόνου διαδρομής.
Βασικό πλεονέκτημα της ηλεκτροκίνησης θεωρείται η προστασία του περιβάλλοντος, η οποία επιτυγχάνεται με μείωση της εκπομπής ρύπων, περιορισμό της ηχορύπανσης, εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων και αποδέσμευση από το πετρέλαιο.
Τέλος, η ενεργοποίηση της ηλεκτροκίνησης στον κύριο σιδηροδρομικό άξονα ΠΑΘΕΠ θα συμβάλει από κοινού με τη Σηματοδότηση, την Τηλεδιοίκηση και τις Τηλεπικοινωνίες στον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του και τη μετατροπή του σε άξονα Υψηλών Ταχυτήτων.

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Υποδομές 2009@Ελλάδα: επόμενη στάση: το μέλλον (Β` ΜΕΡΟΣ)

Αστικά Μέσα Σταθερής Τροχιάς

ΜετρόΤραμ υπό κατασκευή
-Μετρό Θεσσαλονίκης ( 12 Σταθμοί)
-Γραμμή 2 από Άγιο Αντώνιο-Ανθούπολη (2 Σταθμοί)
-Γραμμή 2 από Άγιο Δημήτριο- Ελληνικό (4 Σταθμοί)
-Γραμμή 3 από Αιγάλεω-Χαιδάρι (1 Σταθμός)
-Γραμμή 3 προσθήκη σταθμών (3 Σταθμοί)

Μετρό –Τραμ υπό μελέτη και δημοπράτηση
-Νέα Γραμμή 4 Άλσος Βείκου-Κέντρο Αθήνας-Μαρούσι (20 Σταθμοί)
-Γραμμή 1 από Κηφισιά-Εθνική Οδό (4 Σταθμοί)
-Γραμμή 1 προσθήκη 2 σταθμών («Ιλισός» και «Ψαλίδι»)
-Γραμμή 1 υπογειοποίση Φάληρο-Πειραιάς (1 νέος Σταθμός)
-Γραμμή 3 Χαιδάρι- Δημ. Θέατρο (6 Σταθμοί)
-Γραμμή 2 Ανθούπολη-Ίλιον (3 Σταθμοί)
-Γραμμή 2 Ελληνικό- Γλυφάδα (2 Σταθμοί)
-Επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης (Δημοκρατίας-Σταυρούπολη)
-Επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης (Πατρικίου- Καλαμαριά)
-Αττικό Τραμ επέκταση από Φάληρο –Πειραιάς
-Τραμ Πάτρας
-Τραμ Ιωαννίνων- Τραμ Βόλου
-Αττικό Τραμ –επέκταση προς Χατζηκυριάκειο, Φρεαττύδα, Καμίνια, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Αργυρούπολη.

Το μεγαλύτερο έργο Μετρό στη χώρα μας αυτή την περίοδο είναι η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ένα μεγάλο έργο που θα βοηθήσει σημαντικά στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης. Κατασκευάζονται 9,6χλμ γραμμής με 13 Σταθμούς και η παράδοση τους προβλέπεται μάλλον εντός του 2013.
Επεκτάσεις του Αττικού Μετρό: Γραμμή 2 –Νότια Επέκταση από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι το Ελληνικό (5,5χλμ γραμμής με 4 Σταθμούς) και παράδοση το 2010, Δυτική Επέκταση από Άγιο Αντώνιο έως Ανθούπολη (1,5χλμ με 2 Σταθμούς) με παράδοση το 2009. Γραμμή 3- πρόσθεση 3 Σταθμών στη Γραμμή προς Δουκίσσης Πλακεντίας με παράδοση σταδιακά από το 2009-2010-2011. Δυτική επέκταση από Αιγάλεω μέχρι το Χαιδάρι (1,5χλμ με 1 Σταθμό) το 2009.
Υπό δημοπράτηση είναι η επέκταση από Χαιδάρι προς Πειραιά (7,5χλμ γραμμής με 6 Σταθμούς) με παράδοση το 2015. Υπό δημοπράτηση σε μερικές μέρες θα είναι και η επέκταση του Αττικού Τραμ: προς Πειραιά (5,4χλμ) με παράδοση το 2011
Υπό μελέτη βρίσκονται
Α) Η νέα Γραμμή 4 – είναι σε φάση μελέτης η νέα αυτή Γραμμή (20χλμ με 20 Σταθμούς) ξεκινά από Γαλάτσι – Κέντρο Αθήνας- Ζωγράφου- και καταλήγει στο Μαρούσι)
Β) Η επέκταση της Γρ.1 από Κηφισιά έως Ε.Ο Αθηνών Λαμίας με 5 Σταθμούς.
Γ) Επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης : προβλέπονται 11,0 χλμ γραμμής με 10 νέους Σταθμούς προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη και βρίσκονται σε φάση μελέτης.
Δ) Επέκταση του Τραμ προς Χατζηκυριάκειο και Φρεαττύδα και.
Ε) Επέκταση του Τραμ απο παραλία Ελληνικού στο Σταθμό Μετρό Αργυρούπολη.
Προαστιακός και Υπεραστικός Σιδηρόδρομος
-Αναβάθμιση σε τετραπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή από Αθήνα-ΣΚΑ για χρήση και από τον Προαστιακό και τον Υπεραστικό Σιδηρόδρομο (υπό κατασκευή).
-Επέκταση Προαστιακού μέχρι το Ξυλόκαστρο (υπό κατασκευή).
-Επέκταση Προαστιακού προς Χαλκίδα και Θήβα (υπό κατασκευή).
-Επέκταση Προαστιακού προς Λαύριο (υπό μελέτη και δημοπράτηση).
-Επέκταση Προαστιακού προς Ραφήνα (υπό μελέτη).
-Επέκταση Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Σέρρες (υπό μελέτη).
-Νέα Διπλή και Ηλεκτροκινούμενη Σιδηροδρομική Γραμμή από Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός (υπό κατασκευή).
-Νέα Διπλή και Ηλεκτροκινούμενη Σιδηροδρομική Γραμμή Κιάτο-Αίγιο (υπό κατασκευή).
-Νέα Διπλή και Ηλεκτροκινούμενη Σιδηροδρομική Γραμμή Αίγιο-Ψαθόπυργος (υπό δημοπράτηση)
-Ηλεκτροκίνηση ΣΚΑ-Τιθορέα
-Νέος Σταθμός Προαστιακού Μεταμόρφωση (υπό κατασκευή).
-Νέος Σταθμός Ταύρος (υπό μελέτη)

Πολλά σχέδια για το μέλλον υπάρχουν για τον ΟΣΕ τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο Αθηνών αλλά και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή τα έργα είναι υπό κατασκευή ενώ ηλεκτροκίνηση σε όλη τη χώρα υπάρχει μόνο στο κομμάτι Θεσσαλονίκη –Εύζωνοι και Θεσσαλονίκη-Λαρισα-Δομοκός και στο τμήμα του Προαστιακού Νερατζιότισσα- Αεροδρόμιο ενώ σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο το τμήμα ΣΚΑ-Τιθορέα.
Πολύ μεγάλα έργα εκσυγχρονισμού γίνονται σε όλη τη χώρα. Ο Προαστιακός Αθηνών θα προσθέσει 4 Σταθμούς από την Αθήνα στο ΣΚΑ. Το καλοκαίρι του 2010 θα παραδοθεί η επέκταση Κιάτο-Ξυλόκαστρο. Επίσης υπό κατασκευή είναι οι διαδρομές προς Χαλκίδα και Θήβα. Υπό μελέτη είναι οι επεκτάσεις προς Ραφήνα και Λαύριο με αυτή του Λαυρίου να δημοπρατείται σύντομα. Ξεκίνησε ο Προαστιακός Θεσσαλονίκης προς Λάρισα.
Ο ΟΣΕ κάνει μεγάλες προσπάθειες να αναπτύξει ένα μοντέρνο δίκτυο πανελλαδικά και αυτή τη στιγμή γίνονται μεγάλα έργα στη διαδρομή Λιανοκλάδι- Δομοκός και Κιάτο-Αίγιο και αναμένονται αυτά από Αίγιο προς Ψαθόπυργο Αχαίας. Τα έργα αυτά θα παραδίδονται σταδιακά από το 2010 έως το 2013. Η ηλεκτροκίνηση της Γραμμής Πάτρα- Αθήνα- Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι είναι υπό κατασκευή και πρόκειται να ολοκληρωθεί περί το 2014.

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Υποδομές 2009@Ελλάδα: επόμενη στάση: το μέλλον (Α` ΜΕΡΟΣ)

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρόλα τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς αλλά και τώρα με την παγκόσμια οικονομική κρίση έχει να επιδείξει μεγάλη πρόοδο σε όλους τους τομείς και έχει μειώσει αισθητά την απόσταση που τη χωρίζει από τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Νέοι Αυτοκινητόδρομοι έχουν μπει στη ζωή μας και πολύ από αυτούς έχουν γίνει καθημερινότητα. Οι αυτοκινητόδρομοι που λειτουργούν είναι περίπου 1.570χλμ:
- Εγνατία Οδός 600χλμ(εκτός κάποιων μικρών τμημάτων)
- Αττική Οδός 65χλμ
- Ελευσίνα- Κιάτο 100χλμ(ΠΑΘΕ)
- Μεταμόρφωση-Λαμία 210χλμ(ΠΑΘΕ)
- Ράχες- Τέμπη (ΠΑΘΕ)140χλμ
- Σκοτίνα-Θεσσαλονίκη 100χλμ (ΠΑΘΕ)
- Κάθετοι άξονες Εγνατίας 250χλμ
- Γέφυρα Ριο-Αντιρριο 3χλμ
- Κόρινθος-Τρίπολη 90χλμ
Τα αεροδρόμια της χώρας αναβαθμίζονται με πρώτο και καλύτερο το Ελ. Βενιζέλος που έχει πολυβραβευτεί. Σε πορεία αναβάθμισης σε διεθνές αεροδρόμιο που θα δέχεται και υπερατλαντικές πτήσεις και το αεροδρόμιο Μακεδονία.
Τα μέσα σταθερής τροχιάς στην Αθήνα επεκτείνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Σήμερα λειτουργεί ένα δίκτυο με 3 Γραμμές που έχει μήκος 56χλμ και 55 σταθμούς. Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, το Αττικό Τραμ και άλλα έργα ώθησαν την Ελλάδα μπροστά και βελτίωσαν την ποιότητα ζωής των πολιτών που ζουν σε αυτή τη χώρα.
Όμως αυτά είναι η αρχή. Η συνέχεια προβλέπεται πιο συναρπαστική και υπόσχεται σε 6-7 χρόνια από σήμερα η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις πιο μοντέρνες συγκοινωνιακά χώρες της Ευρώπης. Η αλήθεια είναι ότι γκρινιάζουμε συχνά, θέλω όμως να πιστεύω ότι είναι δημιουργική γκρίνια και πως μέσα από τον διάλογο και την πίεση βγαίνουν πάντα θετικά αποτελέσματα,
Το όραμα πολλών γενεών Ελλήνων έχει αρχίσει ήδη να παίρνει σάρκα και οστά.
Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια
Αυτοκινητόδρομοι υπό κατασκευή:
-Ανατολική Οδός Πελοπονήσσου (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα) (Λεύκτρο-Σπάρτη)
-Ολύμπια Οδός (Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα)
-Νέα Οδός (αναβάθμιση τμημάτων από Μεταμόρφωση-Σκάρφεια και Σχηματάρι-Χαλκίδα)
-Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (περιλαμβάνεται η σήραγγα Τεμπών)
-Ιόνια Οδός (Αντίρριο-Αγρίνιο-Άρτα-Ιωάννινα)
-Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας
Μια ολόκληρη γενιά αυτοκινητοδρόμων ετοιμάζονται και θα ολοκληρωθούν με χρονικό ορίζοντα το 2014. Εντός της επόμενης δεκαετίας όμως θα υπάρξει και συνέχεια και με άλλους αυτοκινητόδρομους.
Αυτοκινητόδρομοι υπό μελέτη:
-Κάθετος άξονας Εγνατίας Θεσσαλονίκη-Σέρρες- Προμαχώνας
-Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής ( Υμηττός- Αγία Μαρίνα, Υμηττός-Λ.Ποσειδώνος, επέκταση μέχρι τη Ραφήνα)
-Εξωτερική περιφερειακή Θεσσαλονίκης
-Αναβάθμιση ΒΟΑΚ σε αυτοκινητόδρομο
Ενώ θα υπάρξουν και μια σειρά από άλλα οδικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2007-2013 τα οποία θα τονώσουν ακόμα περισσότερο την περιφέρεια.
Οδικά μέχρι το 2014
-Τρίκαλα- Άρτα
-Λάρισα- Φάρσαλα
-Λαμία –Ιτέα –Αντίρριο
-Αγρίνιο – Καρπενήσι
-Χαλκίδα- Ψαχνά- Ιστιαία-Αιδηψός
-Σύνδεση Πρέβεζας με Ιόνια Οδό
-Σύνδεση Λευκάδα με Άκτιο
-Τρίπολη- Βυτίνα –Αρχαία Ολυμπία
-Αναβάθμιση Λεωφόρου Θηβών
-Επέκταση ταχείας Λεωφόρου Μαρκοπούλου – Λαυρίου στο Σούνιο
-Κατασκευή Λεωφόρου Κύμης και σύνδεση της με Νέα Εθνική Οδό

Η ολοκλήρωση του ΠΑΘΕ επιτέλους ξεκίνησε και είναι από τα πολύ σημαντικά έργα. Τα έργα των Τεμπών (σήραγγες 11.5χλμ και αρκετές γέφυρες) θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2012 σταματώντας το βάσανο χιλιάδων οδηγών καθημερινά.
Τα έργα του Μαλλιακού μήκους 70χλμ είναι σε εξέλιξη και απομένουν η παράκαμψη Λαμίας και το τμήμα Στυλίδα-Ράχες που θα ολοκληρωθούν το 2009 και το 2010 αντίστοιχα. Έτσι ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Αθήνα – Θεσσαλονίκη.
Η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού θα πραγματοποιηθεί εντός του 2009 με κάποια μικρά τμήματα. Οι κάθετοι της Εγνατίας θα παραδοθούν και αυτοί μέχρι τα τέλη του 2009.
Ο Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος- Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος για Σπάρτη έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται από το Καλοκαίρι του 2007 και θα αρχίσει να παραδίδεται τμηματικά από το τέλος του 2009 έως την ολοκλήρωση του το Μάρτιο του 2011.
Η Ιόνια Οδός από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα (σύνδεση με Εγνατία Οδό) ξεκίνησε και αυτός να κατασκευάζεται από το Καλοκαίρι του 2008 με χρονικό ορίζοντα το 2014 αλλά τμηματικά θα αρχίσει να παραδίδεται από το καλοκαίρι του 2010.
Ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Λαμία-Γρεβενά) είναι ένας ολοκαίνουργιος Αυτοκινητόδρομος ο οποίος έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται από το Φθινόπωρο του 2008. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι μάλλον εντός του 2014.
Ο Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος -Πάτρα-Καλαμάτα είναι ένα σημαντικό έργο το όποιο έχει αρχίσει ακόμα να κατασκευάζεται από το Καλοκαίρι του 2008 . Ό χρόνος παράδοσης του ορίζεται χρονικά τον Αύγουστο του 2014. Το σημαντικό τμήμα όμως μέχρι την Πάτρα θα είναι έτοιμο 2 χρόνια νωρίτερα (2012).
Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού (Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής) δεν έχουν ξεκινήσει καθώς περιμένουμε την επαναδημοπράτηση του έργου. Φέτος όμως θα είναι και η χρονιά για τη δημοπράτηση (επιτέλους) της εξωτερικής περιφερειακής Θεσσαλονίκης που θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά τα επόμενα χρόνια.


to be continued.. (ΑΥΡΙΟ ΤΟ Β` ΜΕΡΟΣ)

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

2009@Eλλάδα: τι περιμένουμε φέτος;

Η φετινή χρονιά είναι μια χρονιά γέφυρα για την εκκίνηση έργων πολύ σημαντικών για τα έργα υποδομής στη χώρα μας. Πέρσι ήταν οι αυτοκινητόδρομοι που επιτέλους μετά από χρόνια μπήκαν σε μια σειρά. Φέτος έχουμε κάποιες παραδόσεις κυρίως σε έργα Μετρό αλλά και την ολοκλήρωση της Εγνατίας.
Περιμένουμε όμως τη δημοπράτηση πολλών, πάρα πολλών έργων. Έργα τα οποία ωρίμασαν και θα ολοκληρωθούν περίπου στο τέλος του ΕΣΠΑ (2012-2013).
Ελπίζω φέτος να γίνει η ανατροπή και η λίστα με τα υπό μελέτη έργα να είναι εντελώς ανανεωμένη.
Ποια έργα περιμένουμε να ολοκληρωθούν φέτος;
Μέσα στο πρώτο τετράμηνο: Η Εγνατία Οδός θα ολοκληρωθεί εκτός απο κάποια μικρά τμήματα που θα δοθούν το 2010. Μέσα στο πρώτο εννιάμηνο θα παραδοθούν : ο σταθμός Μεταμόρφωση και ο σταθμός ΣΚΑ του Προαστιακού, ο αυτοκινητόδρομος Σχηματάρι-Χαλκίδα και το τμήμα της Ανατολικής Πελοπονήσσου Τρίπολη- Αθήναιο, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Προς το τέλος του έτους (εκτός απροόπτου) θα παραδοθούν και επεκτάσεις της Αττικό Μετρό: επέκταση από Άγιο Αντώνιο με 2 Σταθμούς (Περιστέρι και Ανθούπολη) , επέκταση από Αιγάλεω με το σταθμό Χαιδάρι και προσθήκη του Σταθμού Νομισματοκοπείο.
Σε πολλά έργα περιμένουμε φέτος να ξεκινήσουν τη δημοπράτηση τους και ίσως κάποια από αυτά να ξεκινήσουν και τις εργασίες κατασκευής τους.
Ποια είναι όμως αυτά που θα δημοπρατηθούν φέτος:
-Τραμ επέκταση από Φάληρο-Πειραιά σε κυκλική μορφή μονής τροχιάς (μάλλον εντός του πρώτου διμήνου)
-Υπογειοποίηση Ηλεκτρικού (Μετρό Γρ.1) από Φάληρο -Πειραιά και νέος ενδιάμεσος Σταθμός Καμίνια (τέλη του έτους)
-Επέκταση Γραμμή 1 (Ηλεκτρικού) από ΚΑΤ- Εθνική Οδό και υπογειοποίηση Σταθμού Κηφισιά (με πολύ μικρές πιθανότητες)
-Προσθήκη σταθμών Ιλισός και Ψαλίδι στο δίκτυο του Ηλεκτρικού. (προς το τέλος του έτους)
-Εξωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (εντός του έτους και μέχρι την Καρδία και όχι για το σύνολο του άξονα)
-Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού (χωρίς να υπάρχει σχετική ανακοίνωση)
-Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής (μάλλον προς το τέλος του έτους)
-Επέκταση Γραμμή 3 από Χαιδάρι –Δημοτικό Θέατρο (επαναδημοπράτηση ανάδοχος μετά το καλοκαίρι).
-Έργα ΕΡΓΟΣΕ με κυριότερα τις δημοπρατήσεις για την αναβάθμιση σε διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή το τμήμα από το Αίγιο μέχρι τον Ψαθόπυργο.
-Μετρό Αθήνας Γραμμή 4 Άλσος Βείκου- Πανεπιστήμιο-Μαρούσι (με μικρές πιθανότητες)
-Επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης Πατρικίου Καλαμαριά (με μικρές πιθανότητες)
-Προαστιακός επέκταση Κορωπί -Λαύριο (με μικρές πιθανότητες)

Έτσι λοιπόν μεγάλες προσδοκίες γεννά το 2009 και θα δούμε αν όλα τα παραπάνω έργα θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά. Εργα τα οποία θα φέρουν μικρές ή μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας, κυρίως όμως θα την βελτιώσουν.

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

Ταξίδι στο μέλλον: Η Ελλάδα την πρωτοχρονιά του 2015

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους. Συνήθως αυτές τις μέρες τα παραμύθια για τον Άγιο Βασίλη, τους καλικάντζαρους και τα ξωτικά δίνουν και παίρνουν. Έτσι και εγώ λέω σήμερα να πω ένα παραμύθι. Όχι όμως για το παρελθόν, όπως συνηθίζεται, αλλά για το μέλλον. Σήμερα λέω να κάνουμε ένα εικονικό ταξίδι: στη χώρα μας, 6 χρόνια από σήμερα. Πώς θα είναι η Ελλάδα την Πρωτοχρονιά του 2015; Τι υποδομές θα έχει και τι σχέδια για το μέλλον; Θα είναι πιο ανθρώπινη άραγε;
Who knows...
Θα κάνουμε ένα εικονικό ταξίδι στο μέλλον και τα στοιχεία που παρατίθενται είναι προϊόν της φαντασίας του υπογράφοντος...

...Στην Ελλάδα οι τελευταίες μέρες του 2014 θα είναι πολύ σημαντικές για τα έργα υποδομών που γίνονται στη χώρα. Πρόκειται να παραδοθούν σημαντικά έργα, καθώς είναι η τελευταία παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και η χώρα μας (ως συνήθως) έχει μείνει λίγο πίσω και εκμεταλλεύεται τον κανόνα Ν +2 (δηλαδή δίνει μια παράταση 2 ετών προκειμένου τα ενταγμένα έργα να ολοκληρωθούν και να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ). Μετά τις (συνηθισμένες πλέον) απειλές από τις Βρυξέλλες, τα έργα έτρεξαν και είναι έτοιμα να παραδοθούν.
Η φετινή χρονιά (το 2014) ήταν πολύ σημαντική καθώς παραδόθηκαν και τα τελευταία τμήματα των αυτοκινητοδρόμων που ξεκίνησαν το 2007 και το 2008. Η Ιόνια Οδός, η Ολύμπια Οδός, ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (αν δεν έχει αλλάξει φυσικά και αυτός όνομα), η Ανατολική Οδός Πελοποννήσου, η Εγνατία και η Νέα Οδός διατρέχουν πλέον την Ελλάδα από άκρη σε άκρη προσφέροντας άνετα και ασφαλή ταξίδια. Φυσικά, επειδή είμαστε στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν κρούσματα υπερβολικής ταχύτητας και σοβαρών παραβάσεων του ΚΟΚ αλλά και πάλι τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη βελτίωση στους δείκτες τροχαίων ατυχημάτων και θανάτων.
Με μεγάλη καθυστέρηση, αυτές τις μέρες παραδίδεται και το τελευταίο τμήμα (επιτέλους) της διπλής σιδηροδρομικής ηλεκτροκίνητης γραμμής στον άξονα του ΠΑΘΕ Ψαθόπυργος-Πάτρα. Όλο το υπόλοιπο τμήμα είναι πλέον έτοιμο. Η απόσταση Αθήνα-Θεσσαλονίκη καλύπτεται σε 3 ώρες και 10 λεπτά (καθόλου εντυπωσιακό αλλά πολύ βελτιωμένο) ενώ η διαδρομή Αθήνα-Πάτρα σε 1 ώρα και 50 λεπτά.
Ο Προαστιακός Αθηνών ολοκληρώνει σε λίγο καιρό την επέκταση από το Κορωπί έως το Λαύριο, ενώνοντας και πάλι το σημαντικό αυτό λιμάνι με σιδηρόδρομο έπειτα από 70 χρόνια.
Ο Προαστιακός Θεσσαλονίκης έχει υπο κατασκευή την επέκταση προς Χαλκιδική και Σέρρες.
Τα έργα του Μετρό στην Αθήνα είναι σε εξέλιξη, καθώς μετά την ανακατανομή του ΕΣΠΑ, εκτός από την επέκταση προς Πειραιά (Δημοτικό Θέατρο), υπο παράδοση είναι η επέκταση από την Ανθούπολη προς το Ίλιον (3 Σταθμοί ) και το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 από το Άλσος Βεϊκου προς τον Ευαγγελισμό. Υπο κατασκευή βρίσκονται και τα υπόλοιπα τμήματα της Γραμμής 4 από τον Ευαγγελισμό προς την Κατεχάκη και από Κατεχάκη προς Μαρούσι. Σε δημοπράτηση βρίσκεται η τελική επέκταση της Γραμμής 2 από το Ελληνικό στη Γλυφάδα ενώ σε στάδιο μελέτης είναι η 5η κυκλική Γραμμή του Μετρό της Αθήνας.
Ο Ηλεκτρικός γιόρτασε μετά απο 60 χρόνια την πρώτη του επέκταση, από την Κηφισιά μέχρι το 20ο χλμ της Εθνικής Οδού!!! Υπο κατασκευή είναι και η δεύτερη επέκταση από την Εθνική Οδό προς τον Άγιο Στέφανο, η οποία θα είναι έτοιμη σε 4 χρόνια (2019). Υπο μελέτη είναι η 6η Γραμμή του Μετρό από το Φάληρο στο Ελληνικό.
Το Μετρό Θεσσαλονίκης, που ήδη λειτουργεί από το 2013, προετοιμάζεται να γιορτάσει την πρώτη επέκταση απο το Σταθμό Πατρικίου προς την Καλαμαριά (5 Σταθμοί). Υπό κατασκευή είναι και η επέκταση προς Σταυρούπολη (5 Σταθμοί), που θα είναι έτοιμη το καλοκαίρι του 2015 (καθυστέρησε λόγω εύρεσης αρχαίων). Υπο δημοπράτηση είναι οι επεκτάσεις προς Κορδελιό (4 Σταθμοί) και προς Αεροδρόμιο (2 Σταθμοί).
Το Τραμ μετά την επέκταση στον Πειραιά και τις γειτονιές του (Καμίνια, Φρεαττύδα, Χατζηκυριάκειο) και την σύνδεση με το Μετρό στο Σταθμό Αργυρούπολη, έχει υπο κατασκευή την επέκταση προς Πατήσια και προς Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Πέρσι το πρώτο Τραμ της περιφέρειας λειτούργησε στην Πάτρα ενώ υπο παράδοση είναι το Τραμ σε Ιωάννινα, Βόλο και Λάρισα. Υπο κατασκευή είναι και η πρώτη γραμμή Τραμ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς και σε Ξάνθη και Καλαμάτα.
Αυτές τις μέρες αναμένεται και η παράδοση των επεκτάσεων της Αττικής Οδού, που θα δώσει μεγάλες ανάσες στο κυκλοφοριακό έμφραγμα της πόλης. Να θυμίσω ότι οι επεκτάσεις είναι προς τη Λ. Βουλιαγμένης και τη Λ. Ποσειδώνος (μέσω της Περιφερειακής Υμηττού), προς την Αγία Μαρίνα και προς Ραφήνα.
Μετά την παράδοση του μισού τμήματος της Εξωτερικής Περιφερειακής μέχρι την Καρδία Θεσσαλονίκης το 2013, υπό κατασκευή είναι και το υπόλοιπο τμήμα με παράδοση το Δεκέμβριο του 2016.
Σε μερικές μέρες, η Κρήτη θα γιορτάσει τα εγκαίνια του Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου, το οποίο μαζί με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα και το «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, θα αποτελούν τα 3 καλύτερα αεροδρόμια της χώρας. Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι είναι εντυπωσιακό καθώς διαθέτει υπερσύγχρονα συστήματα στον αεροσταθμό του, καθώς και διπλό διάδρομο προσγειώσεων-απογειώσεων.
Τη νέα χρονιά στον τομέα της ενέργειας, αναμένεται η λειτουργία του τεράστιου θαλάσσιου αιολικού πάρκου στην Τήνο, το οποίο θα ηλεκτροδοτεί σχεδόν όλες τις Κυκλάδες χρησιμοποιώντας την ενέργεια των κυμάτων και του ανέμου. Παρόμοια συστήματα ετοιμάζονται στην Νότια Κρήτη, στην Πύλο καθώς και στη Θάσο.
Μετά από πολλά χρόνια διενέξεων, παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο και το Νέο γήπεδο της ΑΕΚ στους Θρακομακεδόνες το οποίο χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο των Βαλκανίων....
Η επιστροφή στο 2009 δεν μοιάζει και τόσο μίζερη... Είναι η προετοιμασία τόσων σημαντικών έργων ή γινόμαστε άπληστοι και θέλουμε και άλλα;
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα