Υποδομές στην Ελλάδα

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Σχόλια επισκεπτών Οκτωβρίου 2009

** Θα ήθελα να πω πως αυτό το μήνα είχαμε ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ σχόλια απο τους περισσότερους και πραγματικά δυσκολεύτηκα να διαλέξω και να καταλήξω σε μόνο 4. Νομίζω ότι ήταν ο κορυφαίος μήνας σχολιασμού για το ιστολόγιο. Μπράβο!
Σπύρος Καλόγηρος είπε...
Πράγματι είναι πολύ σημαντικά έργα υποδομής τα παραπάνω που θα βάλουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης(επιτέλους). Όμως θέλω να σταθώ σε ένα σημείο, ότι η αλήθεια είναι μία: Κοιτάμε περισσότερο τους αυτοκινητόδρομους και την πρόοδό τους γιατί πολύ απλά.... δεν υπάρχουν ΤΡΕΝΑ!! Είναι αδιανόητο να κάθεσαι και να περιμένεις κάθε Χ ώρες τρένο για αθήνα, όπως π.χ. εγώ από Λάρισα, να γίνεται σ αυτά τα 5 τρένα την ημέρα ο χαμός, και να ακούς το εκνευριστικό "κρουκου κρουκ" πάνω από τη λαμία και να πηγαίνεις με 20.. Δεν είναι πράγματα αυτά!! Όχι μόνο τιθορέα-λιανοκλάδι, αλλά 50 τέτοια έπρεπε να κατασκευάζονταν σ ολη την επικράτεια.. Αν υπήρχε η κατάλληλη υποδομή, υπερσύγχρονες ράγες, σταθμοί, συχνά δρομολόγια, κανείς από μας κύριοι δε θα ήθελε να πάρει την αμαξάρα του και να πάει στο άλλο άκρο της Ελλάδας.. Εξάλλου είναι και πιο οικολογικό ως μέσο το τρένο. Καλοί, χρυσοί οι αυτοκινητόδρομοι δε λέω, αλλά τρένο δεν είναι, και επίσης ωθούν τον κόσμο-σε κάποιο βαθμό- στο ΙΧ(εντάξει, τραβηγμένο αλλά ισχύει).. Και τελειώνω με τούτο: Ο κόσμος σήμερα θέλει ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΤΑΧΥΤΗΤΑ, και αυτό πρέπει να το δώσουν 80% τα τρένα και 20% οι εθνικές οδοί...Και ας κατασκευαστεί και δυτικός σιδηροδρομικός άξονας επιτέλους!!
5 Οκτώβριος 2009 11:03 μμ

Andreas είπε...
Διαφωνώ φίλε Ανώνυμε... Οι οδικοί άξονες:
1. Αθήνα-Θεσσαλονίκη
2. Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι
3. Ηγουμενίτσα-Κήποι (σύνολο Εγνατίας)
και μάλιστα με την σειρά που τους αναφέρω θεωρώ ότι είναι η ραχοκοκκαλιά των μεταφορών (ανθρώπων και εμπορευμάτων) της Ελλάδας και πρέπει πρώτα να αναπτύσσουμε και να εξελίσσουμε αυτούς και όταν φτάσουμε στο σημείο να είναι και οι τρεις εφάμιλλοι των ευρωπαϊκών να αναπτύξουμε το ίδιο δίκτυο και στις υπόλοιπες περιοχές. Πρώτα το νούμερο 1, μετά το 2 και τέλος το 3.
Η ζωή της χώρας (εμπορική, κοινωνική, πολιτική, κλπ) εξαρτάται από τα συγκεκριμένα δίκτυα επικοινωνιών που στην ουσία δεν είναι δίκτυα αλλά σημεία ένωσης.
13 Οκτώβριος 2009 10:38 πμ

Αλέξης Παπαζήσιμος είπε...
Όταν έγινε αυτός ο χάρτης προφανώς ο δημιουργός βιαζόταν να παρουσιάσει ένα πλάνο ανάπτυξης του μετρό. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε εδώ, εν αρχή με την Γραμμή 5. Χάραξη από την Πανεπιστημίου ή την Σταδίου, αν είναι δυνατόν και άλλη γραμμή από το κέντρο προτείνεται, και αναρωτιέμαι πόσες γραμμές ακόμη θα φορτώσουν το κέντρο. Μάλλον θα πρέπει πριν τραβάνε γραμμές σε ένα χάρτη να τον δουν πρώτα και να τον μελετήσουν. Η Αθήνα σαφώς και χρειάζεται ανάπτυξη ΜΣΤ, δεν υπάρχει αμφιβολία. Όλα τα ΜΣΤ εννοώ και δεν τα ξεχωρίζω για αυτό και πιστεύω πως πρέπει με σοβαρότητα να γίνει μελέτη και όχι έτσι μια γραμμή και όπου πάει.
27 Οκτώβριος 2009

lectoras85 είπε...
Γενικά φαίνεται ότι είναι πιο ενδιαφέρουσα η επέκταση στο Λαύριο, για συγκεκριμένους λόγους.
1. Η σύνδεση του λιμένα του Λαυρίου με την Αθήνα είναι ένα βήμα προς τη αποσυμφόρηση του Πειραιά, κυρίως από τα πλοία των Κυκλάδων και του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία θα κερδίσουν εύκολα 1 ώρα στο ταξίδι τους (με αποτέλεσμα στη τιμή των εισιτηρίων). Πιστέυω ότι ένας από τους κυριότερους λόγους που έχει ανακόψει το σχέδιο ανάπτυξης των λιμανιών της Αθήνας (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο) μέχρι τώρα είναι η έλλειψη αξιόπιστης μεταφορικής λύσης. Σκεφτείτε μάλιστα πόσο καθαρότερος θα είναι ο Σαρωνικός αν γλιτώσουμε το πηγενέλα τόσων πλοίων!
2. Η επέκταση αυτή θα εξυπηρετήσει όλοκληρη την Ανατολική Αττική και θα προσφέρει ένα μέσο σταθερής τροχιάς. Μάλιστα η χρήση του διαδρόμου της Λαυρεωτικής μπορεί να συνδυαστεί μ΄ένα διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης που θα υπάρχει αρμονικά με το σιδηρόδρομο. Με αυτό εννοώ την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και πυκνής δόμησης γύρω από τους σταθμούς και όχι την συνεχή αραιή δόμηση που συνδέεται με τις οδικές μεταφορές.
3. Η Ραφήνα απορροφάει κυρίως από τη Βόρεια Αττική και τα Βόρεια προάστεια. Λόγω απόστασης λοιπόν εκείνοι θα είναι πάντα προθυμότεροι να πάρουν το αυτοκίνητό τους από το να κατέβουν μέχρι την Αττική όδό να πάρουν τον προαστειακό. Επίσης δεν είναι εύκολο για τη Ραφήνα να αποκτήσει την υποδομή για να γίνει ΤΟ κεντρικό λιμάνι της Αθήνας, όπως θα μπορούσε να είναι το Λαύριο.
Η επέκταση για Λαύριο διασχίζει ένα μεγάλο μέρος της 'νέας' Αθήνας, συνδέεει ένα σημαντικό πόλο εργασίας, αλλά και μια πύλη εισόδου στην πόλη, δίνει περισσότερες ευκαιρίες για μια ισορροπημένη ανάπτυξη και είναι πιο εύκολη να κατασκευαστεί.
29 Οκτώβριος 2009 2:08 πμ

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Προαστιακός: Λαύριο ή Ραφήνα πρώτα; Ας συζητήσουμε


Η προηγούμενη ανάρτηση του Προαστιακού έγινε με σκοπό να γίνει μια ανασκόπηση στην μέχρι τώρα πορεία του ενδεχόμενου διαγωνισμού για το Λαύριο. Στο τέλος της ανάρτησης έθεσα το ερώτημα αν έπρεπε να προηγηθεί η επέκταση της Ραφήνας αντι του Λαυρίου. Με βάση τα σχόλια σας θεωρώ σκόπιμο η αμέσως επόμενη ανάρτηση του Προαστιακού να γίνει η βάση για αυτή τη συζήτηση.

ΛΑΥΡΙΟ ή ΡΑΦΗΝΑ;
Σίγουρα δεν πρόκειται να αποφασίσουμε εμείς ποια επέκταση θα γίνει πρώτα. Θα εξετάσουμε όμως αν είναι σωστή θέτοντας κάποια στοιχεία. Καταρχάς να πω ότι είμαι εξαιρετικά θετικός για την επέκταση που θα γίνει στο Λαύριο. Περνώντας όλο αυτό το διάστημα διερωτήθηκα για ποιο λόγο προχωρά πρώτα αυτή προς Λαύριο και όχι προς Ραφήνα. Το πιο βασικό επιχείρημα είναι η υποδομή που προσφέρει η Αττική Οδός. Ας δούμε λοιπόν.
Όταν αποφασίστηκε ο Προαστιακός να επεκταθεί προς την Ανατολική και Νότια Αττική υπήρχαν 2 σημαντικοί προορισμοί. Ο ένας σαν συνέχεια του διαδρόμου προς Αεροδρόμιο μέσω του σταθμού Κορωπί προς Λαύριο και ο άλλος προς Ραφήνα. Η επέκταση προς Λαύριο έχει το πλεονέκτημα να υπάρχει έστω και η υποτυπώδης υποδομή από την παλαιά γραμμή τρένου που υπήρχε. Επίσης το τέρμα της διαδρομής υπάρχει το Λιμάνι του Λαυρίου που μπορεί να γίνει ένα εναλλακτικό λιμάνι για την ακτοπλοΐα κυρίως. Από την άλλη η Ραφήνα έχει ως τέρμα ένα εξίσου σημαντικό λιμάνι το οποίο είναι συνεχώς αναπτυσσόμενο αλλά έπρεπε να περιμένουμε την επέκταση της Αττικής Οδού που το 2004 τερμάτισε αρκετά χιλιόμετρα πριν. Έτσι η απόφαση για επέκταση προς Λαύριο αποφασίστηκε αφού δεν υπήρχαν άλλα εμπόδια. Η μελέτη προχωρά και ο διαγωνισμός λογικά θα γίνει στα τέλη του 2010.
Η διαφορά από το 2004 με το 2009 είναι η εξής: η επέκταση της Αττικής Οδού σύμφωνα με τις νέες επεκτάσεις δεν πρόκειται να φτάσει στο Λιμάνι της Ραφήνας με αποτέλεσμα η επέκταση του τρένου εκεί να πρέπει να γίνει (μετά τον τερματισμό της Αττικής Οδού) με τον παραδοσιακό τρόπο της απαλλοτρίωσης ιδιοκτησιών και πέραν του ενδιάμεσου της Αττικής Οδού. Αυτό μάλλον δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά λύνει καθώς θα πρέπει να αναλογιστούμε από που πρέπει να χαραχτεί αυτή η διαδρομή , με τι κόστος και φυσικά με ποιές αντιδράσεις.
Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ της προώθησης της επέκταση πρώτα στη Ραφήνα για τα παρακάτω:
-Το Λιμάνι της Ραφήνας είναι πολύ πιο κοντά χιλιομετρικά από την Αθήνα (περίπου 30χλμ από το κέντρο της Αθήνας) και σε άμεση επαφή με τα Βόρεια Προάστια παρέχοντας γρηγορότερη πρόσβαση.
-Η ανάπτυξη των περιοχών κατά μήκος της Λ. Μαραθώνος αλλά και της Ραφήνας είναι πολλαπλάσια από αυτή στο διάδρομο προς Λαύριο , όπως και πληθυσμιακά.
Οι σταθμοί και τα χιλιόμετρα που πρέπει χρειάζονται για την προσέγγιση του λιμανιού της Ραφήνας είναι πολύ λιγότερα από εκείνη του Λαυρίου (επέκταση προς Λαύριο 8 Σταθμοί- 32χλμ), επέκταση προς Ραφήνα (4 Σταθμοί- περίπου 10χλμ).
-Το ίδιο το Λιμάνι της Ραφήνας είναι πολύ πιο εξελιγμένο σαν επιβατηγό από εκείνο του Λαυρίου με πολλά περισσότερα πλοία και δρομολόγια (όχι σαν υποδομές λιμανιού).
Από την άλλη:
--Η οδική σύνδεση του Λαυρίου είναι πολύ καλύτερη λόγω της Λεωφόρου Λαυρίου.
--Το Λιμάνι του Λαυρίου είναι πιο σύγχρονο και καλύτερο σε υποδομές σε σχέση με αυτό της Ραφήνας.
--Θα αναπτυχθεί και ένα τμήμα της Αττικής που τα τελευταία χρόνια έχει σχετικά παραμεληθεί.
Η εμπορική επιτυχία του μέσου και στη μία και στην άλλη περίπτωση θεωρώ πως είναι δεδομένη αλλά σαφέστατα αυτή προς Ραφήνα θα έχει πολύ μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία. Το Λαύριο όντας μια παλιά βιομηχανική πόλη δικαιούται ενός καλύτερου μέλλοντος και η έλευση του Προαστιακού είναι ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό βήμα. Η Ραφήνα από την άλλη δεν εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από το τρένο λόγω της μικρότερης απόστασης. Σίγουρα και οι 2 επεκτάσεις θα είναι μια μικρή συγκοινωνιακή επανάσταση για τα Μεσόγεια γενικότερα αφού η σημερινή κατάσταση είναι εξαιρετικά φτωχή με τα ΚΤΕΛ να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Εδώ θα ήθελα να προσθέσω πως μέχρι να ολοκληρωθούν οι 2 επεκτάσεις προς Ραφήνα και Λαύριο μπορεί να δημιουργηθούν express λεωφορειακές γραμμές όπως στο Αεροδρόμιο με σχετικά χαμηλό εισιτήριο έτσι ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο του κυκλοφοριακού χάους τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά στο κακοφτιαγμένο λιμάνι της Ραφήνας.
Δεν θέλω να προπαγανδίσω υπέρ της μια ή της άλλης επέκτασης, ούτως η άλλως η απόφαση έχει παρθεί και του χρόνου τέτοια εποχή λογικά θα βγει ο διαγωνισμός για το Λαύριο..

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Μετρό Αθήνας: Μελλοντική Γραμμή 5, μια πρώτη ματιά


ΓΡΑΜΜΗ 5 Βύρωνας- Πατησίων-Άνω Λιόσια (Σύμφωνα με το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής). Είναι μια γραμμή η οποία ξεκινά απο τα Ανατολικά Προάστια κάπου εκεί στην Νέα Ελβετία. Περνά απο Παγκράτι και Ιλίσια και προχωρά στο Σύνταγμα σε κοινή πορεία με τη Γραμμή 2 μέχρι την Ομόνοια. Εκεί ακολουθεί κοινή πορεία με τη Γραμμή 1 μέχρι τη Βικτώρια και συνεχίζει επι της Πατησίων μέχρι που συναντά τη Γραμμή 1 στο σταθμό Άνω Πατήσια. Απο εκεί συνεχίζει ελαφρώς κεκλιμένη πορεία μεχρι την Αττική Οδό και το σταθμό του Προαστιακού Μεταμόφωση. Απο κεί συνεχίζει ΒορειοΑνατολικά σε μια πορεία 4-5 χλμ περνώντας απο Αχαρνές, Ζοφριά,για να καταλήξει στα Άνω Λιόσια.
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η γραμμή με έχει προβληματίσει αρκετά σχετικά με την αναγκαιότητα της άλλα και την άμεση ως φαίνεται προτεραιότητα που της δίνεται για την αμέσως επόμενη γραμμή μετά την 4. Σίγουρα το τμήμα μέχρι την Αττική Οδό διέρχεται απο πυκνοκατοικημένες περιοχές αλλά η χάραξη μου μοιάζει διφορούμενη και πρόχειρη. Ισως με τις κατάλληλες αλλάγες και τροποποιήσεις να γίνει μια πραγματικά χρήσιμη Γραμμή χωρίς να ακολουθεί πορείες άλλων γραμμών για αρκετά χιλιόμετρα. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Ανατολικό της τέρμα θα μπορούσε να έλθει νοτιότερα τουλάχιστον μέχρι την Ηλιούπολη. Για το τμήμα μετά την Αττική Οδό θεωρώ πως αν τελικά παραμείνει θα πρέπει να γίνει σαν μια απο τις τελευταίες επεκτάσεις του δικτύου Μετρό της Αθήνας. Η Γραμμή αυτή έχει ανταποκρίσεις με όλες τις Γραμμές. Σύμφωνα με μια πρώτη ματιά οι απαραίτητοι σταθμοί ανέρχονται σε 21 με αραίωση των Σταθμών στο Βόρειο Άκρο. Θεώρησα απαραίτητη μια μικρή αλλαγή στη χάραξη στην Ανατολική πλευρά προκειμένου να συναντηθεί με τη Γραμμή 7 αλλά και στο κέντρο προκειμένου να έχει άλλη χάραξη από την σημερινή. Οι πιθανότερες τοποθεσίες και ονομασίες των σταθμών είναι οι παρακάτω:
1.ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ, 2.ΦΥΛΗ, 3.ΣΚΑ (ανταπόκριση με τον Προαστιακό), 4.ΜΕΝΙΔΙ, 5.ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ (ανταπόκριση με Προαστιακό), 6.ΑΛΣΟΣ, 7.ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ, 8.ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ (ανταπόκριση με τη Γραμμή 4), 9.ΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ, 10.ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ (ανταπόκριση με τη Γραμμή 1) , 11.Λ. ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ, 12.ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ (ανταπόκριση με τη Γραμμή 8), 13.ΠΑΤΗΣΙΩΝ, 14.ΒΙΚΤΩΡΙΑ (ανταπόκριση με τη Γραμμή 1), 15.ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ (ανταπόκριση με τη Γραμμή 4), 16.ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ (ανταπόκριση με τη Γραμμή 6), 17.ΣΥΝΤΑΓΜΑ (ανταπόκριση με τις Γραμμές 2,3), 18.ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ, 19.ΦΙΛΟΛΑΟΥ(ανταπόκριση με τη Γραμμή 7), 20.ΒΥΡΩΝΑΣ (ανταπόκριση με τη Γραμμή 8), 21.ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ
Προτεινόμενες κατασκευές:
Πρώτο τμήμα: Αγίου Μελετίου- Παναθηναικό Στάδιο 7 σταθμοί
Δεύτερο τμήμα: Παναθηναικό Στάδιο- Νέα Ελβετία 3 σταθμοί
Τρίτο τμήμα:Μεταμόρφωση - Αγίου Μελετίου 7 σταθμοί
Τέταρτο τμήμα: Ανω Λιόσια- Μεταμόρφωση 4 σταθμοί
Οι παραπάνω ονομασίες είναι υποθετικές και προέρχονται απο τη δική μου οπτική ματιά. Επίσης το ίδιο συμβαίνει με τις προτεινόμενες σειρές κατασκευής της Γραμμής 5. Σίγουρα μέχρι την τελική της μορφή θα υπάρξουν πολλές αλλαγές. Νομίζω πως είναι αρκετά επικοδομητικό να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες που θα υπάρξουν σε αυτη την Γραμμή που εξακολουθεί να μου φαίνεται σχετικά παράδοξη αφού ακολουθεί τη φιλοσοφία της Γραμμής 4 δηλαδή την εξυπηρέτηση της μισής πόλης απο άκρο σε άκρο...
*Συμπληρωματικά: θα ήταν πραγματικά χρήσιμο να καταθέσετε τις απόψεις σας σχετικά με τη γραμμή και με τη χάραξη και να δώσετε και δικές σας προτάσεις. Αν θεωρείτε πως θα είναι μακροσκελές στείλτε τις στο e-mail μου.
**Η εικόνα έγινε απο τον φίλο αναγνώστη Κώστα Γεροντή ο οποίος είναι υπεύθυνος και για τον "καλλιτεχνικό σχεδιασμό" του τίτλου.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Προαστιακός: Το Λαύριο είναι το επόμενο στοίχημα


Ο Προαστιακός της Αθήνας είναι ένα ημιτελές έργο το οποίο λειτουργεί κακήν κακώς λόγω των εν εξελίξει εργασιών αναβάθμισης και ηλεκτροκίνησης. Το επόμενο στοίχημα που μπαίνει με την ολοκλήρωση των επεκτάσεων προς Ξυλόκαστρο και της ηλεκτροκίνησης μέχρι το Κιάτο, τη Θήβα, τη Χαλκίδα και το...κέντρο της Αθήνας λέγεται επέκταση προς Λαύριο. Οι μελέτες προχωρούν και σε περίπου ένα χρόνο από τώρα στα τέλη του 2010 η γραμμή πρόκειται να δημοπρατηθεί. Εφόσον όλα πάνε καλά το καλοκαίρι του 2011 θα ξεκινήσει η κατασκευή του και στα τέλη του 2014 το τρένο θα ξανασφυρίξει στην Ανατολική και Νότια Αττική.
Η χάραξη έχει οριστικοποιηθεί εδώ και 2 χρόνια και η γραμμή θα έχει την πορεία του Προαστιακού προς Αεροδρόμιο μέχρι το σταθμό Κορωπί. Εκεί θα διακλαδώνεται προς Αεροδρόμιο και προς τη νέα πορεία προς Λαύριο. Συνολικά η γραμμή θα έχει 31χλμ. διπλής ηλεκτροκινούμενης γραμμής με εξαίρεση τα τελευταία 3χλμ που αφορούν το αστικό τμήμα της περιοχής του Λαυρίου και θα είναι μονή η γραμμή.
Οι Σταθμοί που πρόκειται να λειτουργήσουν είναι οι: Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κουβαράς, Κερατέα, Αμφίτροπης, Θορικό και 2 στάσεις στο αστικό τμήμα του Λαυρίου καθώς και ο τερματικός Σταθμός στο Λιμάνι του Λαυρίου.
Οι ταχύτητες που θα αναπτύσσονται θα είναι μέχρι 120χλμ/ώρα και η απόσταση από το Σταθμό Αθήνα έως το Λαύριο θα καλύπτεται σε 55 λεπτά. Θα διεξάγονται 2 δρομολόγια την ώρα ανά κατεύθυνση και είναι ένα μεγάλο στοίχημα τόσο για τον Προαστιακό όσο και για το μέλλον της Αττικής που σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο που παρουσιάστηκε πρόκειται να δώσει δυνατότητες μεγάλης ανάπτυξης στις περιοχές που θα διέρχεται το τρένο.
Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ο διαγωνισμός θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ (σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα).
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
Όπως όλα τα έργα και αυτό ήδη κουβαλά ιστορία 5 ετών στην πλάτη του. Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση των μελετών και δεν γνωρίζουμε αν το έργο αυτό θα τηρήσει ακόμα και αυτό το νέο χρονοδιάγραμμα. Επίσης το πιο σημαντικό είναι ότι το ΕΣΠΑ τελειώνει το 2013 και έστω με την προϋπόθεση των +2 ετών το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2015 όπως και να έχει. Κατά τη γνώμη μου δόθηκε λάθος προτεραιότητα καθώς η επέκταση προς Ραφήνα είναι πολύ πιο επείγουσα από αυτή που προχωρά. Αυτό όμως είναι θέμα για άλλη ανάρτηση..
Το επόμενο διάστημα είναι το πιο κρίσιμο καθώς θα γνωρίζουμε για την ολοκλήρωση των μελετών και την διάθεση για την διεξαγωγή του διαγωνισμού προκειμένου το 2014-2015 ο Προαστιακός να φτάσει στο λιμάνι του Λαυρίου..

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Κεντρική Οδός Ε-65: συνεχίζονται οι καθυστερήσεις...


ΘΕΩΡΙΑ
Ο Ε65 ή αλλιώς Κεντρική Οδός είναι ένας εντελώς νέος υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομος με αρχή την Λαμία (όπου συναντά την Νέα Οδό) και τέλος τα Γρεβενά (όπου συναντά την Εγνατία Οδό). Είναι μήκους 175χλμ κόστους 1,6δις €. Η διατομή μου είναι με 2 λωρίδες + ΛΕΑ ανά κατεύθυνση. Πρόκειται για ένα κάθετο οδικό άξονα που δημιουργεί μεγάλες ελπίδες ανάτασης της οικονομίας κυρίως της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλίας που σήμερα έχει ένα εθνικό δρόμο μέτριας διατομής χωρίς ασφάλεια και χρειάζεται να κάνεις πολλές και επικίνδυνες στροφές από τη Λαμία μέχρι το Δομοκό προκειμένου να προσεγγίσεις πόλεις όπως η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα ενώ η διέλευση από την Καλαμπάκα στα Γρεβενά είναι ένας άθλος της τετρακίνησης...
Εκτός άλλων ο Νομός Γρεβενών και η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας μετατρέπονται σε σημαντικό οδικό κόμβο αναβαθμίζοντας περιοχή ολόκληρη. Σε συνάρτηση με την Ιόνια Οδό, τον Αυτοκινητόδρομό Αιγαίου και την Εγνατία με τις κάθετες της δημιουργείται ένα σημαντικότατο οδικό πλέγμα στην Ηπειρωτική Ελλάδα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη όλως των περιοχών που διέρχονται αυτοί οι οδικοί άξονες.
ΠΡΑΞΗ
Αυτά είναι φυσικά η θεωρία. Στην πράξη τα υπό κατασκευή έργα καρκινοβατούν μέχρι τώρα και τα εργοτάξια δυστυχώς έχουν αναπτυχθεί μόνο κατά 30% ύστερα σχεδόν από 2 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα λέγεται εξεύρεση αδρανών υλικών καθώς η γεωγραφία του τοπίου δε βοηθά καθόλου με τους υπεύθυνους να ψάχνουν εναγωνίως για υποψήφια λατομεία. Η εύρεση λατομείων είναι κρίσιμου μεγέθους πρόβλημα αφού μπορεί να ανεβάσει κατακόρυφα το κόστος κατασκευής με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τσέπες μας...
Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι οι απαλλοτριώσεις καθώς οι προτεινόμενες αποζημιώσεις χαρακτηρίζονται φτωχές απο του δικαιούχους αγροτεμαχίων σε περιοχές που περνά ο άξονας (1.000€/στρέμμα για μη καλλιεργήσιμα χωράφια και 2.000€/στρεμμα για καλλιεργήσιμα) και φυσικά ζητούν πολλαπλάσια χρήματα. Αυτό φυσικά δημιουργεί έξτρα καθυστερήσεις μέχρι την τελική απαλλοτρίωση τους. Οι περιοχές που θίγονται άμεσα είναι τα ΔΔ Οξύνειας, Ξηροκάμπου, Αγίου Δημητρίου, Αγναντιάς, Χασίων, Καλαμπάκας, Βασιλικής, Θεόπετρας, Σαρακίνας. Οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων δεν έχουν πρόβλημα απέναντι στην κατασκευή του έργου αλλά ζητούν δίκαιες αποζημιώσεις για τις εκτάσεις τους που θα «θυσιαστούν» και οι οποίες για πολλούς είναι και το μοναδικό τους εισόδημά.
Επίσης έχει προκύψει ζήτημα ως γνωστόν αλλαγής χάραξης τόσο στον Θεσσαλικό Kάμπο όσο και στον ορεινό όγκο. Είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τις τοπικές αφού κάποιες θα ευεργετηθούν από τη διέλευση και άλλες θα μείνουν εκτός με αποτέλεσμα στο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Νομών και των Δήμων που διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος να γίνεται χαμός για το που θα περάσει ενώ και η Κοινοπραξία προσπαθεί νά βρεί όσο το δυνατόν καλύτερες λύσεις για να προχωρήσει το έργο.
ΕΡΓΑ
Στα τρία έχει κοπεί η εργολαβία καθώς. Από το Μακρυχώρι προς τη Φθιώτιδα το κατασκευάζει η εταιρία «Tέρνα» η οποία έχει εγκαταστήσει και το εργοτάξιό στην Ανάβρα. Από το Μακρυχώρι μέχρι τα Τρίκαλα, καθώς και ένα μικρό κομμάτι στο νομό Τρικάλων το κατασκευάζει η ισπανική εταιρία «Φεροβιάλ», ενώ από τα Τρίκαλα μέχρι την Παναγία θα το κατασκευάσει η επίσης ισπανική «Dragados».
Η σήραγγα Δομοκού έχει ξεκινήσει εδώ και 1 χρόνο χωρίς να υπάρχει κάποιο νεώτερο για την πρόοδο κατασκευής της. Στον κάμπο της Θεσσαλίας πριν λίγους μήνες ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες στον Νομό Καρδίτσας, με την εγκατάσταση του εργοταξίου στην περιοχή της Ανάβρας, ενώ πριν λίγες μέρες ξεκίνησε η λειτουργία του εργοταξίου στο Δ.Δ. Παλαιόπυργου του Δήμου Παλαιοκάστρου στο Νομό Τρικάλων.
Ωστόσο στο ορεινό τμήμα και της σύνδεσης με την Εγνατία ακόμα όλα είναι σκοτεινά και καθώς απαιτούνται πολύ σοβαρά τεχνικά έργα τίθεται θέμα μεγάλων -πλέον- καθυστερήσεων.
Με τα σημερινά δεδομένα είναι σχεδόν αδύνατη η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για παράδοση το 2013 του συνόλου του έργου με πιο πιθανό σενάριο το έργο να παραδοθεί τμηματικά και ...κολοβό. Δηλαδή τα πεδινά τμήματα από το Δομοκό και τη Θεσσαλική Πεδιάδα μέχρι και την Καλαμπάκα να παραδίδονται κανονικά και τα 2 άκρα στην Πίνδο και στον Όθρυ να παραδίδονται πολύ αργότερα.

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

ΟΣΕ: Σκέψεις και σχόλια

Δυστυχώς η ιστορία δείχνει ότι ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα την τελευταία εικοσαετία είναι πεδίο εκμετάλλευσης. Έχουν δοθεί τα τριπλάσια από τα απαιτούμενα χρήματα για να έχουμε ένα δίκτυο χωρίς ηλεκτροκίνηση και ούτε πρόκειται για τα επόμενα 5-6 χρόνια να είναι έτοιμη σε όλον τον ΠΑΘΕΠ. Είναι η Αθήνα εκείνη η πρωτεύουσα της Ευρώπης χωρίς πραγματικό δίκτυο Προαστιακού και φυσικά χωρίς ηλεκτροκίνηση. Μην μου πείτε ότι είναι δίκτυο αυτό που υπάρχει τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί ο βασικός άξονας και τα δρομολόγια αλλάζουν και γίνονται λάστιχο...
Είναι επίσης δεδομένο πως εφόσον κατοικήθηκε και επεκτάθηκε η πρωτεύουσα τα τελευταία 40-50 χρόνια κυρίως, υπάρχει πρόβλημα πέριξ των γραμμών του ΟΣΕ. Η υπογειοποίηση είναι το μέλλον κατά τη γνώμη μου και σωστά όλες οι αποφάσεις του ΣτΕ δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορεί η πυκνοκατοικημένη περιοχή των Σεπολίων και των υπόλοιπων περιοχών που έχουν πλήθος κατοίκων να μην απαιτεί την υπογειοποίηση. Θα είναι η φυσική εξέλιξη. Και ο αντίλογος ότι σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης υπάρχουν υπέργειες γραμμές είναι σωστός. ΟΧΙ όμως στο κέντρο. Εξάλλου η Αθήνα έχει μόνο ένα άξονα σιδηροδρόμου και όχι 4-5 όπως συμβαίνει σε άλλες μεγάλες πόλεις της Αθήνας. Είμαι λάτρης του σιδηροδρόμου και της χρήσης του αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας τον ξεπερνά. Πάντα λογαριάζουμε και τον παράγοντα αυτό και με βάση το γενικό συμφέρον, το περιβαλλοντικό και το ανθρώπινο αποφασίζουμε για την πορεία των έργων. Η υπογειοποίηση όλης της γραμμής θα ήταν ευχής έργον. Αλλά και η μερική που πρόκειται να γίνει είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα για την εξέλιξη του σιδηρόδρομου στην Αθήνα. Θα ομορφύνει το τοπίο και θα γίνει πιο ασφαλείς για τα ΙΧ και τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφής στις ισόπεδες διαβάσεις και σύγχρονο, γρήγορο, και ασφαλές για τους επιβάτες του.
Κατασκευάζεται ο κεντρικός σταθμός Αθήνας και ο ΣΚΑ εδώ και 6-7 χρόνια και ακόμα τίποτα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν υπάρχει η βούληση να ολοκληρωθεί εγκαίρως. Δεν είναι προτεραιότητα. Όταν θα γίνει τότε θα ολοκληρωθεί με ταχύτητα και θα πάρει την έκταση που του αξίζει.
Αν με ρωτήσετε θα σας πω ότι πλέον μετά απο όσα έχουν γίνει και ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα να έχει καταντήσει ένα αστείο η αξιοποίηση αυτού του σημαντικότατου (και περιβαλλοντικά πλέον) μέσου θα γίνει στις αρχές τις δεκαετίας του 2020. Ας μην το πάρουμε πολιτικά ότι το απαξιώνουν έτσι ώστε να έρθει ένας ιδιωτικός φορέας ως "μεσσίας" που θα μας "απαλλάξει" από τη φουρτούνα που λέγεται ΟΣΕ και Προαστιακός. Αυτό θα γίνει όταν το 90% των απαιτούμενων έργων και διαδικασιών θα έχει ολοκληρωθεί. Ας το πάρουμε ως σκέψη χρήσης του μέσου. Ο ΟΣΕ σχεδιάζεται κατά τη ταπεινή μου γνώμη για να ξεχωρίσει ως χρήση μέσου από το ΚΤΕΛ. Ας εξηγηθώ: Γιατί όλοι οι σύγχρονοι σταθμοί μεταφέρονται εκτός πόλης; Γιατί πλέον δεν γίνονται στάσεις σε κωμοπόλεις κ χωριά; Γιατί ο σιδηρόδρομος θα αφορά του κατοίκους μεγαλουπόλεων και τις κινήσεις τους. Το ΚΤΕΛ θα έχει την σταθερή του πελατεία σε όλη την Ελλάδα αφού αγγίζει τις πλατείες ακόμα και σε κωμοπόλεις και μικρά χωριά. Άρα ξεχωρίζει και η χρήση των μέσων.
Μην περιμένετε όμως φίλοι του σιδηρόδρομου πως τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα αποκτήσει αφού που αξίζει να έχει σαν σιδηρόδρομο. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι κατασκευαστικές εργασίες που απ ότι φαίνεται στον ΠΑΘΕΠ θα γίνει το 2016-2017 με τελευταία τα έργα μέχρι την Πάτρα, θα έχει ξεκινήσει για τα καλά η κουβέντα (και τα έργα ενδεχομένως) για τις απαιτούμενες γραμμές του Προαστιακού Θεσσαλονίκης, τη δημιουργία του Προαστιακού Θεσσαλίας, τις μελέτες για τον Δυτικό Άξονα και την νέα οριζόντια γραμμή Ηγουμενίτσα- Καλαμπάκα- Βόλο και φυσικά την Σιδηροδρομική Εγνατία. Όταν αυτά θα έχουν ανοίξει την όρεξη σε ιδιωτικούς φορείς, τότε ξαφνικά τα έργα θα τρέξουν και θα αποδώσουν αυτά που μπορούν να αποδώσουν.
Ελπίζω να διαψευστώ φυσικά και να απολογούμαι για τις λάθος σκέψεις μου τα επόμενα χρόνια. Γιατί όμως κάτι μου λέει πως δεν πρόκειται να γίνει αυτό;

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Προαστιακος: Ταλαιπωρία για ένα μήνα στα δρομολόγια προς Κιάτο


Οι εργασίες αναβάθμισης του κεντρικού άξονα Αθήνα-ΣΚΑ δημιουργεί προβλήματα στα καθημερινά δρομολόγια του Προαστιακού και του ΟΣΕ. Ειδικά τα δρομολόγια του Προαστιακού τροποποιούνται σχεδόν κάθε μήνα με αποτέλεσμα βέβαια την έλλειψη εμπιστοσύνης από το επιβατικό κοινό. Αυτή τη φορά τα αναγκαία βέβαια έργα που γίνονται στον κεντρικό άξονα της Πρωτεύουσας αναγκάζουν σε μεγάλες αλλαγές και ταλαιπωρία του επιβάτες της γραμμής Πειραιάς-Αθήνα-Κιάτο. Το δελτίο τύπου της Τραινοσέ λέει:
"Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ενημερώνει ότι από Δευτέρα 19/10/09 έως και Δευτέρα 23/11/09, θα επέλθουν σημαντικές τροποποιήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού στο τμήμα Πειραιά – Α. Λιόσια. Τα έργα εκτελούνται από τις ΕΡΓΟΣΕ (Γ’ ΚΠΣ) και ΕΔΙΣΥ, στην περιοχή Τρεις Γέφυρες– Αχαρνές, σε τμήμα του εθνικού άξονα και εισέρχονται στην τελευταία φάση τους.
Οι τροποποιήσεις έχουν ως αποτέλεσμα για τον Προαστιακό στο διάστημα αυτό, σημαντικός αριθμός δρομολογίων της διαδρομής Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς, να έχουν αναχώρηση και τέρμα στο σταθμό των Άνω Λιοσίων αντί του σταθμού Πειραιά.
Το επιβατικό κοινό που επιθυμεί να μεταβεί στο σταθμό Αθηνών και Πειραιά (και τους ενδιάμεσους σταθμούς) θα μπορεί να εξυπηρετείται περαιτέρω εναλλακτικά:
•με τη Γραμμή του Προαστιακού Α. Λιόσια – Αεροδρόμιο, με μετεπιβίβαση στο σταθμό Νερατζιώτισσα (σύνδεση με Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο) ή στο σταθμό Πλακεντίας (σύνδεση με Μετρό).
•Με τις λεωφορειακές γραμμές της ΕΘΕΛ Α12 και Β12, οι οποίες πραγματοποιούν στάση εξωτερικά του σταθμού Α. Λιόσια (στάση Γέφυρα Αττικής Οδού) και έχουν τέρμα - αφετηρία την οδό Μάρνης.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι με βάση την ενημέρωση που διαθέτει, οι παρούσες τροποποιήσεις δρομολογίων, είναι οι τελευταίες εκτεταμένες που θα επέλθουν σε δρομολόγια του Προαστιακού στο τμήμα αυτό, ενώ τα οφέλη είναι ενδεικτικά: η υπογειοποίηση περίπου 2 χλμ. στην περιοχή Αγ. Αναργύρων, η αύξηση της ασφάλειας κυκλοφορίας, η εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης προς την Αθήνα.
Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών στο τηλ. 1110 ή με τους κατά τόπους Σταθμούς κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους.
Για όσους λοιπόν χρησιμοποιούν ή προτίθενται να χρησιμοποιήσουν τις επόμενες μέρες και για ένα μήνα περίπου αυτούς τους συρμούς καλό θα ήταν να είναι πολύ ενημερωμένοι προκειμένου να αποφύγουν πολύωρη ταλαιπωρία.
Εδώ θα πρέπει επίσης να συμπληρώσει πως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΕΡΓΟΣΕ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο αριστερός ημιδιάδρομος στο τμήμα 3 Γέφυρες -ΣΚΑ. Αυτό σημαίνει πως με την παράδοση αυτού του τμήματος προς χρήση λογικά θα ανοίξουν και οι σταθμοί που υπάρχουν σε αυτό το τμήμα δηλαδή οι: ΘΥΜΑΡΑΚΙΑ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ, ΛΥΚΟΤΡΥΠΑ. Πρόκειται για σημαντικούς σταθμούς που βρίσκονται στα Δυτικά Προάστια και σε μέρη που δεν έχουν άλλο μέσο σταθερής τροχιάς. Αυτό πρακτικά σημαίνει επιβάτες για τον Προαστιακό που κάθε χρονιά είναι ζημιογόνος αλλά και καλύτερη μετακίνηση για τις περιοχές της Νέας Χαλκηδόνας, Αγίων Αναργύρων, Ίλιον, Καματερού. Υπό κατασκευή είναι επίσης ο κεντρικός σταθμός ΣΚΑ που θα είναι ο σταθμός διακλάδωσης όλων των γραμμών του Προαστιακού της Αθήνας ενώ επίσης υπό κατασκευή είναι και ο σταθμός ΤΑΥΡΟΣ που αναμένεται να παραδοθεί εντός του 2010.

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Μετρό Θεσσαλονίκης: Σε μπελάδες η επέκταση για Καλαμαριά;

Σε μπελάδες είναι πιθανό να μπει ένα ακόμα έργο που έχει δημοπρατηθεί το καλοκαίρι. Η πολυαναμενόμενη πρώτη επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς τη Μίκρα απέκτησε και αυτή τη δική της ιστορία εφόσον 3 μήνες μετά την δημοπράτηση της επέκτασης ήρθε το Συμβούλιο της Επικρατείας και έκρινε παράνομη την τροποποίηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή μετεπιβίβασης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας φρενάρει την επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά. Με την υπʼ αριθμ. 240/2009 γνωμοδότησή του το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε παράνομο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που εκδόθηκε για την επέκταση και συγκεκριμένα στο σκέλος που αφορά τη δημιουργία σταθμού μετεπιβίβασης, σε έκταση 30 στρεμμάτων στη Μίκρα.
Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος δεν είναι νόμιμο, καθώς επιχειρείται ο καθορισμός Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης (ΖΕΑ) στην περιοχή της Μίκρας και εγκρίνεται η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, συνισταμένη στον αποχαρακτηρισμό χώρου μνημείου πεσόντων και χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων και στο χαρακτηρισμό τους σε χώρο σταθμού μετεπιβίβασης.
Ακόμη γίνεται αποχαρακτηρισμός χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων, χώρου πρασίνου, χώρου βιολογικού καθαρισμού και χώρου στάθμευσης, οι οποίοι μετατρέπονται σε χώρο αμαξοστασίου.
Η ρύθμιση αυτή, όπως αναφέρει το ΣτΕ, προωθήθηκε “στο πλαίσιο επεκτάσεως του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά για τις ανάγκες μετεπιβίβασης των επιβατών από λεωφορειακές γραμμές και Ι.Χ. αυτοκίνητα στον καταληκτικό σταθμό της ανωτέρω επέκτασης (σταθμός Μίκρα), σε έκταση επιφάνειας περίπου 30 στρεμμάτων, πλησίον του ως άνω σταθμού μετρό”. Ακόμη επισημαίνει ότι “θα έπρεπε, πριν από την προτεινόμενη τροποποίηση του σχεδίου πόλεως Καλαμαριάς και τον καθορισμό Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης, να προηγηθεί αναθεώρηση του εγκεκριμένου γενικού πολεοδομικού σχεδίου αυτής, με τήρηση της σχετικής διαδικασίας και επανασχεδιασμό του χώρου”.
Από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών και της Δημοτικής αρχής χαρακτηρίστηκε ως "όχι ιδιαίτερα σοβαρό' το πρόβλημα με την απόφαση του ΣτΕ. Ειδικά ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Κος Οικονομίδης είπε πως τις επόμενες ημέρες και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα υπάρξει συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του ΣτΕ.
Αν θέλουμε να χαριτολογήσουμε λίγο λοιπόν πρέπει να επισημάνω πως η δημοπράτηση μέχρι τη Μίκρα ήταν ίσως το μοναδικό από τα έργα που δημοπρατήθηκαν φέτος που δεν είχε κανένα παρατράγουδο μέχρι σήμερα. Ας καλωσορίσουμε λοιπόν και αυτό το έργο στο club των ταλαιπωρημένων. Εμείς πάλι μόνιμοι θεατές θα παρακολουθήσουμε άραγε ένα ακόμα θεατρικό πολύχρονο σήριαλ;

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Εγνατία: Το 2010 τελειώνει λένε στο Υποδομών


Αμφισβητήθηκε η ολοκλήρωση του άξονα της Εγνατίας Οδού και φυσικά η παράδοση της από το νέο Υπουργείο Υποδομών και από τον Υφυπουργό υπεύθυνο για τα Δημόσια Έργα κο Μαγκριώτη. Συγκεκριμένα και με αφορμή την επίσκεψη του στο εργοτάξιο της γέφυρας του Κεντρικού Άξονα της Εγνατίας, στο Μικρό Περιστέρι του Δήμου Εγνατίας, στο Νομού Ιωαννίνων και αφού ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο του εργοταξίου κ. Παντελή Δελαπόγλου, ο οποίος σημείωσε πως: «εάν δεν υπάρξουν άλλα προβλήματα, αρχές του νέου χρόνου θα μπορεί να παραδοθεί σε χρήση η γέφυρα του οριζόντιου άξονα στο Περιστέρι».
Ο υφυπουργός δήλωσε:
«Η «Εγνατία Οδός» είναι το πιο μεγάλο δημόσιο έργο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στη χώρα μας, με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Πρέπει να είναι περήφανοι όλοι οι Έλληνες για το έργο αυτό. Η κατασκευή της ξεκίνησε την δεκαετία του ‘90 και προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς, βάζοντας με αυτό τον τρόπο στο συρτάρι τα σχέδια τρίτων για την κατασκευή της «Παρα-Εγνατίας».
Ήταν και είναι μια μεγάλη γεωστρατηγική επιτυχία που αποδεικνύει πως όταν το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας βάζει υψηλούς στόχους, μπορεί να τους πετύχει.
Για να αποκτήσει όμως και τον ευρύτερο αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό της χαρακτήρα η Εγνατία, θα πρέπει να κατασκευαστούν και οι κάθετες συνδέσεις της με τις Βαλκανικές χώρες, όπως και οι κόμβοι και οι συνδέσεις με τα τοπικά και περιφερειακά αναπτυξιακά κέντρα από την Ήπειρο, την Θεσσαλία, τη Μακεδονία μέχρι τη Θράκη(....)
Όπως διαπιστώνουμε όμως, παρ’ όλες τις προεκλογικές φιέστες των Ευρωεκλογών, ο οριζόντιος άξονας της Εγνατίας, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Πριν ένα μήνα δόθηκαν δύο τμήματα σε χρήση ενώ η γέφυρα στο Περιστέρι, όπως μας διαβεβαίωσε και ο υπεύθυνος του εργοταξίου, εάν δεν υπάρξουν άλλα προβλήματα, θα δοθεί σε χρήση στις αρχές του 2010 (...)
Τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια η Εγνατία Οδός κατασκευάζεται με δάνεια που ξεπερνούν το 1 δις € της εταιρείας Εγνατία Α.Ε. Ο κρυφός αυτός δανεισμός έγινε με υποθήκη τα μελλοντικά διόδια της Εγνατίας και δεν έχει εγγραφεί στο δημόσιο χρέος και στο έλλειμμα.
Από πέρυσι τέτοια εποχή, λόγω των επιταχυνόμενων πολιτικών εξελίξεων, η κυβέρνηση της ΝΔ θέλοντας να παρουσιάσει έργο, πίεζε την Εγνατία Α.Ε με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν ήδη αρκετές κακοτεχνίες και να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στα τμήματα που έχουν παραδοθεί. Στην αυριανή συνάντηση που θα έχω στα γραφεία της Εγνατίας Α.Ε, θα ζητήσω την επίλυση όλων των προβλημάτων που έχουν παραμείνει και την κάλυψη όλων των ελλείψεων, ιδιαίτερα στα συστήματα ασφαλείας».

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

ΒΟΑΚ: Πρόοδος αργή...


Ο ΒΟΑΚ είναι ένα ακόμα γεφύρι της Άρτας καθώς εξαιρέθηκε από τους δρόμους με παραχώρηση κινδυνεύοντας έτσι να τελειώσουν τα έργα σε αρκετά χρόνια από σήμερα. Η πρόοδος είναι τόσο αργή που περνάν τα χρόνια και οι αλλαγές στο τοπίο είναι σχεδόν αόρατες. Την Κρήτη την επισκέπτομαι τακτικά και είμαι απογοητευμένος από την κατάσταση του οδικού δικτύου που σε μερικές περιπτώσεις είναι δεκαετίας 1950.
ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Αναφορές στο οδικό τμήμα: Σταλίδα, Μάλια, Τάρμαρος, όρια νομού Λασιθίου μας λένε ότι τα έργα κυλάνε με ρυθμούς χελώνας.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τόσο ο νομάρχης Λασιθίου, όσο και οι φορείς της περιοχής, έχουν εκφράσει κατ' επανάληψη την ανησυχία τους για τη μεγάλη καθυστέρηση που σημειώνεται, αναφορικά με την ολοκλήρωση του έργου, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη να δοθεί σε κυκλοφορία το συγκεκριμένο τμήμα.
Αν και οι δηλώσεις των υπευθύνων της ΕΥΔΕ-ΒΟΑΚ και της αναδόχου εταιρίας συγκλίνουν στο γεγονός ότι το έργο θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2010. Ιδιαίτερα η δεύτερη εργολαβία στο τμήμα (Σταλίδα-Τάρμαρος-όρια νομού Λασιθίου), που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των χωματουργικών εργασιών. «Ενδιαφερόμαστε για την άμεση ολοκλήρωση των δύο αυτών έργων, τα οποία έχουν δημοπρατηθεί από το 2005 και 4 χρόνια μετά, και δεν έχουν ολοκληρωθεί», τόνισε ο νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης.
«Θελήσαμε να επισκεφθούμε τα συγκεκριμένα τμήματα του ΒΟΑΚ, προκειμένου να δούμε την πρόοδο που σημειώνεται σε αυτά. Αυτή τη χρονική περίοδο, η πρόσβαση στο Λασίθι γίνεται μέσω του οικισμού των Μαλίων, με απαράδεκτες χρονικές καθυστερήσεις για τους επισκέπτες της περιοχής μας και μεγάλη επικινδυνότητα. Μετά τη συνεργασία που είχαμε με το διευθυντή της ΕΥΔΕ-ΒΟΑΚ, ζητήσαμε να μας γνωστοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εργασιών».
ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Δηλώσεις είχαμε όμως και το καλοκαίρι που πέρασε απο τον Νομάρχη Ρεθύμνου για τα έργα του ΒΟΑΚ που βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο. Εγιναν οι παρακάτω προτάσεις που αφορούν (ακόμα) τις μελέτες για τα παρακάτω οδικά τμήματα:
-Βρύσες- Πετρέ συμφωνούν με την εντολή του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τις μελέτες προκειμένου να κατασκευαστεί και ο κόμβος Γερανίου.
-Κόμβος Αμαρίου-Σκαλέτα. Δεν συμφωνούν με την απλή διαπλάτυνση του δρόμου. Αντίθετα προτείνουν νοτιότερη χάραξη σύμφωνα και με τη γνώμη του μελετητή μέχρι την περιοχή του Σταυρωμένου.
-Σταυρωμένου-Γεροπόταμος-Εξάντη. Συμφωνούν με την πρόταση του μελετητή (καμία αναφορά σε αυτήν)
-Εξάντη-Φόδελε Εδώ δεν υπάρχει καν μελέτη!!! προτείνουν να γίνει έστω μια μελέτη που να προβλέπει διαπλάτυνση και νέα χάραξη οπου αυτό απαιτείται. Ετσι τα έργα πάνε πίσω αγαπητοί μου ένα ενδιάμεσο τμήμα είναι πολύ πιο πίσω από τα υπόλοιπα με αποτέλεσμα να τραβάει πίσω ΟΛΟ το έργο....
-Σούδα- Ακρωτήρι. Υπάρχει ανολοκλήρωτη μελέτη με την οποία δεν συμφωνούν ιδιαίτερα.
Επίσης η Νομαρχία Ρεθύμνου καταγγέλλει ότι οι μελέτες στο Νομό Χανίων περιλαμβάνει νέες χαράξεις ενώ στο Νομό τους μόνο αναβάθμιση με μικρότερο πλάτος κλπ.
Ο ΒΟΑΚ είναι ένας δρόμος πάνω από 250χλμ. Αντί οι μελέτες να περιλαμβάνουν 3-4 κομμάτια και να διενεργούνται συμπληρωματικά η μία στην άλλη, έχουν σπάσει σε 100 τμήματα και ανάλογα με τα τοπικά μικροσυμφέροντα υπάρχουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Κακοί δρόμοι, λάθος χάραξη, λάθος στροφές, επικινδυνότητα κλπ.

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Υποδομές: τι εκρεμμότητες πρέπει να γίνουν έργα;

Το νεοσύστατο Υπουργείο Υποδομών μας χαροποιεί ιδιαίτερη αφού (λογικά) θα είναι ένα Υπουργείο παραγωγής έργων. Χωρίς αγκυλώσεις άλλων αρμοδιοτήτων θα αφοσιωθεί στα έργα που έχει ανάγκη η χώρα. Να σας πω εδώ ότι το Υπουργείο Υποδομών είναι συγχώνευση του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και του Υπουργείου Μεταφορών.
Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σωστή κίνηση αφού είχαμε τόσα χρόνια έργα από το ΥΠΕΧΩΔΕ και λειτουργία από το Μεταφορών. Πλέον έχει πλήρη έλεγχο και αυτό ίσως λειτουργήσει θετικά.
Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν τόσο σε έργα υπό δημοπράτηση όσο και σε έργα που πρόκειται να δημοπρατηθούν είναι πολλά. Ας ρίξουμε μια ματιά.
ΟΔΙΚΑ
Περιμένουμε τις προσφορές στα τέλη του έτους για του Αυτοκινητόδρομους Αττικής. Περιμένουμε την υπογραφή της σύμβασης για τις εργολαβίες του Άκτιο- Αμβρακία. Έχουμε αναμονή για τη δημοπράτηση για τμήματα του ΒΟΑΚ, τμήματα καθέτων της Ιόνιας Οδού (Λευκάδα -Άκτιο, Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα κλπ).
ΜΕΤΡΟ
Σε εξέλιξη 2 διαγωνισμοί: επέκταση της Γραμμής 3 Χαϊδάρι- Δημοτικό Θέατρο, και της βασικής γραμμής στη Θεσσαλονίκη Πατρικίου- Μίκρα. Σε αναμονή για το διαγωνισμό της νέας γραμμής 4 μήκους 20χλμ και 20 σταθμούς. Θα μπει σε φάση μελέτης από προμελέτη η περαιτέρω επέκταση της Γραμμής 2 από την Ανθούπολη στο Ίλιον; Εξελίξεις και για τη δεύτερη επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης Δημοκρατίας-Νικόπολη. Προώθηση του διαγωνισμού του ΗΣΑΠ ΚΑΤ-Εθνική Οδός (20χλμ)
ΤΡΑΜ
Αναβάθμιση του ρόλου του Τραμ στην Αθήνα είναι το ζητούμενο μετά τη βύθιση του κατά τα 5 τελευταία χρόνια. Αναμένουμε τον ανάδοχο για την επέκταση προς Πειραιά αλλά και πραγματοποίηση και άλλων επεκτάσεων και σε άλλες περιοχές στην Αθήνα και τον Πειραιά.
Επίσης περιμένουμε την ολοκλήρωση της μελέτης για το Τραμ της Πάτρας και τη δημοπράτηση του αλλά και την προώθηση του σε Γιάννενα, Βόλο, Λάρισα και αλλού.
ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ-ΟΣΕ
Το μπάχαλο που υπάρχει γενικώς στα έργα σιδηροδρόμου δεν το καταλαβαίνω. Γιατί να χρειάζεται διπλός και τριπλός χρόνος για την αναβάθμιση του σιδηρόδρομου σε σχέση με τον αυτοκινητόδρομο; εν πέσει περιπτώσει περιμένουμε με αγωνία την εκτεταμένη ηλεκτροκίνηση από το Αεροδρόμιο και το Κιάτο μέχρι τη Χαλκίδα, τη Θήβα και τον Πειραιά. Νισάφι! Πολλαπλασιασμός των δρομολογίων και αξιοπιστία στα δρομολόγια και επίσπευση των έργων τόσο στον Κεντρικό Σταθμό Αθήνας όσο και στον άξονα αναβάθμισης σε 4 γραμμές Αθήνα- ΣΚΑ (και λειτουργίας του Σταθμού). Δρομολόγηση της επέκτασης μέχρι το Λαύριο και εκκίνηση της διαδικασίας επέκτασης προς Ραφήνα. Υπογειοποίηση και της γραμμής προς Ελευσίνα.
Επέκταση του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Σέρρες, και Χαλκιδική.
Να δημοπρατηθούν επιτέλους τα εναπομείναντα τμήματα υποδομής στο τμήμα μέχρι το Αίγιο και φυσικά μέχρι την Πάτρα και τα έργα επιδομής που εκκρεμούν και αυτά (δεν έχουν δημοπρατηθεί καν) μέχρι τη Ροδοδάφνη. Εδώ χρειάζεται εντυπωσιακή επίσπευση.
Επικαιροποίηση του δυτικού άξονα και της σιδηροδρομικής Εγνατίας.
ΛΙΜΑΝΙΑ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Εδώ ξεχωρίζει η δημοπράτηση αρχή του έτους του Νέου Αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλι. Επίσης έχουμε σημαντικές δημοπρατήσεις στους λιμένες Ηγουμενίτσας και Πάτρας.
Όπως καταλαβαίνετε είναι ένα βουνό από έργα που περιμένουν χρόνια να γίνουν πραγματικότητα και όχι μόνο να τα συζητάμε. Κάποια μπορούν να περιμένουν. Είναι όμως και μερικά που πρέπει να γίνουν πολύ σύντομα προκειμένου να βοηθήσουν στην απεμπλοκή τόσων πολλών έργων...

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Υποδομές του μέλλοντος: Διπλή ζεύξη Μαλλιακού. Μια μεγάλη ιδέα


Τα έργα και ιδιαίτερα τα μεγαλόπνοα είναι αυτά που μας ενθουσιάζουν περισσότερο. ΄Ενα έργο το οποίο στο παρελθόν με διαφορετική μορφή έφτασε στο παρά πέντε. Μια νέα πρόταση που έρχεται. Ο φίλος επισκέπτης Γιώργος Κανέλλης μου έστειλε μια δημοσίευση που βρήκε και είναι εξαιρετική. Είναι η παρακάτω:
"Η διπλή ζεύξη του Μαλιακού ξεκινά ανάμεσα στον Αγιο Κωνσταντίνο και τα Καμένα Βούρλα, στην θέση Ασπρονέρι και περνά με γεφύρωση στο ακρωτήρι "Λιχάδα" της Βόρειας Εύβοιας. Στη συνέχεια πορεύεται με συμβατική οδοποιία στη χερσαία ζώνη, στο Βόρειο άκρο της Εύβοιας, και καταλήγει στο ακρωτήρι "Βασιλίνα"απ' όπου με γεφύρωση περνά το δίαυλο Ωρεών και καταλήγει στο ακρωτήρι "Τάπια", κοντά στα διόδια της Πελασγίας. Συντομεύει τη διαδρομή για Αθήνα κατά 70 χλμ και δίνει χερσαία επικοινωνία στην Εύβοια με την Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία.
Κόστος
Είναι γεγονός ότι οι εκτιμήσεις των εισηγητών όσον αφορά το κόστος υλοποίησης του έργου κυμαίνονται από 600-1000 εκ. ευρώ. Τονίστηκε απ' όλους πως ο προσδιορισμός του κόστους θα εκτιμηθεί εφόσον προηγηθούν γεωλογικές έρευνες, γίνουν ερευνητικές γεωτρήσεις και ειδικές μελέτες οι οποίες είναι εντελώς απαραίτητες. Επιπλέον τονίστηκε ότι το κόστος του έργου δεν πρέπει να κριθεί στα στενά πλαίσια αυτού καθ' αυτού του έργου, αλλά από τα αναπτυξιακά οφέλη τα οποία θα προκύψουν για τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. (Υπόψη ότι το κόστος ολοκλήρωσης της ζεύξης Ρίου Αντιρρίου έφτασε στο ποσό των 750 εκ. ευρώ).
Απόσβεση έργου
Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το έργο μπορεί να αποσβεστεί σε 15 χρόνια, μόνο από την εξοικονόμηση καυσίμων."
ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ
Το έργο ζεύξης του Μαλιακού άνθισε την δεκαετία του 1990 και στα τέλη της δεκαετίας ήταν ήδη ένα ώριμο έργο προκειμένου να προκηρυχθεί ώς έργο (ίσως παραχώρησης) προκειμένου να συντομευτεί η απόσταση κατά 70χλμ ξεκινώντας απο τα Σκάρφεια Φθιώτιδος και φτάνοντας στις Ράχες Μαλιακού με την μορφή υποθαλάσσιας αρτηρίας. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το τμήμα αυτό έμεινε τελευταίο στην αναβάθμιση του σε αυτοκινητόδρομος με δεδομένο την υπάρξη της ζεύξης του Μαλιακού.
Το έργο ήταν οικονομικά και τεχνικά ίσου μεγέθους με αυτό της γέφυρας Ρίου -Αντιρίου αλλάσκόνταψε πάνω στις αντιδράσεις κυρίως των πολιτών και πολιτικών της Λαμίας οι οποίοι υποστήριζαν ότι η Λαμία θα απομονωθεί απο αυτό το έργο. Με σφοδρές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες ακόμα και απειλές ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έκανε πίσω κυρήσσοντας την άδοξη λήξη. Αυτό απογοήτευσε τους φορείς και πολίτες πάνω απο την Φθιώτιδα.
Για μένα τέτοιου είδους προτάσεις είναι όχι μόνο εξαιρετικές αλλά και ελπίδα για μεγάλα έργα του μέλλοντος. Με την πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος θα συντομευτεί η απόσταση Αθήνας -Θεσσαλονίκης κατά 70χλμ και τη χρονοαπόσταση κατά 50 λεπτά περίπου. Φυσικά με την παραχώρηση των Εθνικών Οδών είναι εξαιρετική δύσκολο να "περπατήσει" καθώς θα συγκρούονται οικονομικά μεταξύ τους.
Ισως λοιπόν στο μέλλον να υπάρξουν άνθρωποι που θα τολμήσουν ένα τέτοιο έργο που πραγματικά θα είναι ένα μεγάλο κόσμημα για τη χώρα και ένα καταπληκτικό κατασκευαστικό επίτευγμα.
* Το έργο αυτό δεν υπόκειται σε άμεση μελλοντική χρήση αλλά είναι μια εξαιρετική πρόταση. Μπορεί να μην γίνει ποτέ. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν ονειρευόμαστε τέτοιου είδους έργα. Αλλωστε το λέει και ο πρόλογος αυτού του ιστολογίου "Εδώ θα βρείτε αναρτήσεις που αφορούν τα έργα υποδομών που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα, αυτά που σχεδιάζονται αλλά ακόμα και αυτά .. που ονειρευόμαστε"

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Yποδομές: Πρόοδος των υπό κατασκευή έργων

Όπως πολλές φορές έχω αναφέρει η Ελλάδα δεν παύει να κατασκευάζει. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά τα έργα είναι διαχρονικά. Αυτό γίνεται και σήμερα. Ας δούμε λοιπόν σε μια γρήγορη ματιά τι γίνεται σήμερα στο πεδίο των υπό κατασκευή σημαντικών έργων στην χώρα μας κάνοντας μια ανασκόπηση :
Αυτοκινητόδρομοι
-Νέα Οδός: ολοκληρώθηκαν οι περισσότερες εργασίες παραδόθηκε ο άξονας Σχηματάρι- Χαλκίδα και περιμένουμε την παράκαμψη Υλίκης.
-Ιόνια Οδός: από την ίδια Κ/Ξ. έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αρκετές με σημαντικές καθυστερήσεις ειδικά στο τμήμα Άρτα-Γιάννενα. Παραδόθηκε η παράκαμψη Αγρινίου αναμένεται το επόμενο διάστημα η παράκαμψη Άρτας. Δύσκολα θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.
-Κεντρική Οδός: έχουν ξεκινήσει εργασίες αλλά η πληροφόρηση είναι με το σταγονόμετρο. Ενδεχόμενη αλλαγή στη συνάντηση με την Εγνατία Οδό και άγνωστο αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.
-Ανατολική Οδός: το πιο προχωρημένο από όλα τα έργα. Ήδη άνοιξε το δεύτερο σκέλος της σήραγγας Αρτεμισίου (κλείνοντας το πρώτο για αναβάθμιση). Από το 2010 αναμένουμε και τις πρώτες παραδόσεις μέχρι την Μεγαλόπολη. Ολοκλήρωση το 2012 όλου του έργου και μάλλον χωρίς καθυστερήσεις.
-Ολύμπια Οδός: όλη η προσπάθεια γίνεται στο τμήμα μέχρι την Πάτρα που είναι και το μεγάλο στοίχημα. Κινείται ικανοποιητικά. Το 2011 οι πρώτες παραδόσεις μέχρι το Αίγιο . Με ερωτηματικά το τμήμα μετά τον Πύργο που θα μείνει για το τέλος.
-Κάθετες Εγνατίας: 3 από τους πέντε άξονες είναι υπό κατασκευή και 2 από αυτούς θα παραδοθούν τέλη του 2010. Οι 2 πάνε για το 2015.
-Μαλιακός: Σε καθυστέρηση η παράκαμψη Λαμίας, το 2010 το τελευταίο τμήμα Στυλίδα-Ράχες.
Σιδηρόδρομοι
-Κιάτο-Ροδοδάφνη (Αίγιο) υπό κατασκευή σχεδόν όλο το τμήμα αλλά λόγω της καθυστέρησης των διαγωνισμών μάλλον πάμε για το 2014.
-Τιθορέα- Λιανοκλάδι- Δομοκός: σε πλήρη εξέλιξη. προσδοκούμε πως στα τέλη του 2013 θα έχουν ολοκληρωθεί και με την ηλεκτροκίνηση.
-Προαστιακός: σε εξέλιξη τα έργα από Αθήνα έως ΣΚΑ περιμένουμε την παράδοση του δεξιού ημιδιαδρόμου και εντός του 2010 τη λειτουργία του ΣΚΑ. Η ηλεκτροκίνηση σε Κιάτο και Χαλκίδα αναμένεται. Τέλη του έτους θα προστεθεί και το δρομολόγιο για Θήβα.
Μετρό
-Μετρό Θεσσαλονίκης: Ακόμα αναπτύσσονται εργοτάξια. Δύσκολα να παραδοθεί το 2012. Οι Μετροπόντικες πάνε καλά και αν συνεχίσουν έτσι (2300 και 1350μ αντίστοιχα) μέσα του 2011 θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους.
-Επεκτάσεις Αθήνα: τέλη του έτους αναμένονται οι επεκτάσεις σε Χαϊδάρι και Περιστέρι και ο σταθμός Χολαργός. Το 2010 η μεγάλη επέκταση για Ελληνικό και ο σταθμός Αγία Παρασκευή. Σε εξέλιξη η αναβάθμιση των γραμμών του ΗΣΑΠ.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα