Υποδομές στην Ελλάδα

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Κεντρική Οδός Ε65: ένας δρόμος πολλά πλεονεκτήματα

Η ολοκλήρωση της Εγνατίας δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες στην Ήπειρο και ενώνει το δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας. Οι 2 αυτοκινητόδρομοι που συνδέονται επίσης με την Ήπειρο είναι η Κεντρική Οδός Ε65 και η Ιόνια Οδός.
Η Κεντρική Οδός ξεκινά από τη Λαμία και συναντά τα Γρεβενά περνώντας από Δομοκό, Καρδίτσα, Λάρισα, Καλαμπάκα.
Πρόκειται να αλλάξουν την οικονομική γεωγραφία των περιοχών της Θεσσαλίας και της Ηπείρου και θα ενώσουν την Αθήνα με όλες τις πόλεις που θα διέρχονται οι 2 οδικοί άξονες.
Οι δύο συγκεκριμένοι δρόμοι, από την αρχή, παρουσιάστηκαν ως ανταγωνιστικοί μεταξύ τους. Κυρίως, δε, ως προς την εξυπηρέτηση των Ηπειρωτών οι οποίοι θα έχουν δύο επιλογές στο ταξίδι τους, από και προς την Αθήνα. Η μία μέσω Ιόνιας Οδού και Ρίου – Αντίρριου και η άλλη μέσω Ε65. Τελικώς, η δύο επιλογές, μάλλον, θα καταλήξουν σε μία. Αυτή του Ε65, αφού ήδη, σήμερα, πριν καν ολοκληρωθούν τα βασικά τμήματα του οδικού άξονα της Κεντρικής Ελλάδας, οι Γιαννιώτες οδηγοί ήδη δείχνουν την προτίμησή τους, στα ταξίδια τους, προς την Αθήνα, στον υπάρχοντα δρόμο, μέσω Τρικάλων λόγω της μη διέλευσης από τη γέφυρα του Ρίο- Αντίρριο που το πήγαινε-έλα κοστίζει σε ένα ιχ 22 ευρώ περίπου.
Για τους Ηπειρώτες η παράδοση της Εγνατίας άνοιξε νέους δρόμους προς τη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο το ανατολικό, κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας παραμένει ακόμα ένας Γολγοθάς υπομονής, ταλαιπωρίας και επικινδυνότητας. Η Ιόνια οδός φαίνεται ότι θα αργήσει ακόμα πάρα πολύ, όπως και η κατασκευή της Εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου. Βεβαίως μεγάλο ζητούμενο για τους Γιαννιώτες είναι η προσέγγιση της πρωτεύουσας. Σήμερα όποιος επιλέξει να ταξιδέψει από τα Γιάννενα μέσω Τρικάλων, Καρδίτσας και Λαμίας ο χρόνος του ταξιδιού και μόνο λόγω της ύπαρξης του τμήματος της Εγνατίας (κόμβος Πεδινής –Κόμβος Παναγιάς) έχει μειωθεί κατά σχεδόν μία ώρα, ενώ είναι κατά πολύ φθηνότερος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών» η Εγνατία οδός, επιβλέπουσα αρχή του κεντρικού οδικού άξονα, φαίνεται ότι από τα Γιάννενα μέχρι τη Λαμία ο χρόνος που θα χρειάζεται είναι μόλις δύο ώρες. Με άλλες δύο ώρες ταξίδι σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο φτάνει κανείς στην Αθήνα. Σήμερα το ταξίδι μέχρι τη Λαμία ξεπερνά τις τρεις ώρες.
Βεβαίως έρχονται πιο κοντά στα Γιάννενα και οι θεσσαλικές πόλεις: η Καλαμπάκα, τα Τρίκαλα, η Λάρισα και ο Βόλος με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης ο νέος αυτοκινητόδρομος δημιουργεί μεγάλες ελπίδες ανάτασης της οικονομίας κυρίως της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλίας που σήμερα έχει ένα εθνικό δρόμο μέτριας διατομής χωρίς ασφάλεια με πολλές και επικίνδυνες στροφές να προσεγγίσει κανείς πόλεις όπως η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, ενώ η διέλευση από τα Γρεβενά στην Καλαμπάκα είναι ένας άθλος της τετρακίνησης…
Από την απομόνωση, κόμβος…
Είναι σαφές επομένως, ότι με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου άξονα, τα Τρίκαλα και η Δυτική Θεσσαλία γενικότερα, από την οδική απομόνωση στην οποία βρίσκεται σήμερα, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συγκοινωνιακών εξελίξεων. Θα καταστεί κόμβος μεταφορών με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της περιοχής.
Γιάννενα-Μέτσοβο 40χλμ 20’
Μέτσοβο-Α/Κ Καλλιθέας 21,5χλμ 12’
Α/Κ Καλλιθέας-Τρίκαλα 64χλμ 32
Τρίκαλα-Καρδίτσα 30,5χλμ 15’
Καρδίτσα-Λαμία 80χλμ 5 40’
Λαμία-Αθήνα 214χλμ 110’
ΣΥΝΟΛΟ 450χλμ 3 ώρες και 49’
Με την ολοκλήρωση του Ε65 είναι σαφές ότι γίνεται ευθέως ανταγωνιστικός για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Θεσσαλίας και Ηπείρου τόσο στον ΠΑΘΕ όσο και στην Ιόνια Οδό. Φυσικά δε γνωρίζουμε επακριβώς της τελική παράδοση του αυτοκινητόδρομου αλλά αν υποθέσουμε ότι αυτό θα γίνει σε 4-5 χρόνια τότε θα φανεί η πραγματική χρήση του δρόμου αυτού. Είναι σίγουρο όμως πως η γέφυρα του Ρίο- Αντίρριο θα λειτουργεί ανασταλτικά λόγω του κόστους της για τους ταξιδιώτες της Ηπείρου αλλά και τους χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες από την γειτονική Αλβανία.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Σχόλια επισκεπτών. Ιανουάριος 2010

Λάζαρος Κ. είπε...
Πολύ ωραίο και αισιόδοξο το άρθρο σας σήμερα. Νομίζω ότι μέσα στη μιζέρια των ημερών χρειαζόμαστε τονωτικές ενέσεις ηθικού.
Πιστεύω ότι δε θα αργήσει η μέρα που οι αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας θα ολοκληρωθούν. Όταν γίνει αυτό, υπάρχει ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα: η βελτίωση του επαρχιακού δικτύου. Σίγουρα αυτός είναι ένας στόχος μακροπρόθεσμος, αλλά επιτέλους ας δείξουμε λίγη πίστη στους εαυτούς και τη χώρα μας.
15 Ιανουαρίου 2010 7:40 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...
Συμφωνώ με το σχόλιο του κου Καραγιάννη. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η Ιονία Οδός και μακάρι σύντομα να ολοκληρωθεί, μαζί με το Πάτρα-Κόρινθο που ειναι ο πιο επιβαρυμενος δρομος της Ελλαδας (δεν ξερω αν με το ανοιγμα της Εγνατιας, εχει περιοριστει δραματικα η κινηση φορτηγων, τα οποια κατεβαιναν αναγκαστικα στην Πατρα προ Εγνατιας).
16 Ιανουαρίου 2010 3:47 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...
Ακόμα η Β.Ελλάδα δεν έχει αντιληφθεί το αναπτυξιακό κέρδος από το έργο της Εγνατίας. Θα χρειαστούν λίγα χρόνια ακόμα για να καταλάβουν την σημασία του τεράστιου αυτού έργου.
Άντε να μπουν και τα διόδια για να υπάρξει και το οικονομικό κέρδος για την ελληνική οικονομία από τη διαμπερή κυκλοφορία των διεθνών μεταφορών. Χιλιάδες νταλίκες από την Ευρώπη χρησιμοποιούν σήμερα την Εγνατία με προορισμό την Τουρκία ή την Βουλγαρία.
Τέλος οι πινακίδες από Θεσσαλονίκη για Αθήνα δεν σε μπερδεύουν. Η κύρια και η πλέον ασφαλή παράκαμψη των Τεμπών ξεκινάει από την Κατερίνη μέσω Ελασσόνας. Τουλάχιστον εδώ μιλάμε για εθνική οδό ακόμα και αν έχει άσχημα χαρακτηριστικά...
Η "παραλιακή" παράκαμψη είναι δευτερεύουσα καθώς επιτρέπεται η διέλευση μόνο από Ι.Χ. και ο δρόμος είναι πολύ στενός (ως επαρχιακός). Μπορεί τα km να είναι λιγότερα αλλά το χρονικό κέρδος ελάχιστο...
16 Ιανουαρίου 2010 7:45 μ.μ.
Menelaos είπε...
Ισχύει μεν αυτό με την αλλαγή κυβερνήσεων, ας μην ξεχνάμε όμως πως στην προκειμένη περίπτωση τα έργα είχαν ΗΔΗ πάρει παράταση από τον Σουφλιά ο οποίος φρόντισε επιμελώς να ξεχάσει να το αναφέρει.
Επιπλέον, θα συμφωνήσω με το παραπάνω post. Μακάρι να βγούμε και οι δύο ψεύτες, αλλά ΠΟΛΥ δύσκολα θα δούμε πολλά με τέτοια οικονομική κατάσταση. Μακάρι να δώσουν βάση στα ΜΜΜ και ειδικά στα ΜΣΤ και στη βελτίωση των προβλημάτων των πόλεων μπας και αρχίσουμε να έχουμε λίγο περισσότερο τουρισμό γιατί ΜΟΝΟ έτσι θα σωθεί η κατάσταση οικονομικά. Και αυτό είναι το μόνο που με κάνει σχετικά αισιόδοξο. Ότι αν δεν είναι τυφλοί θα πρέπει να δουν ότι αυτά τα έργα δεν είναι σπατάλη αλλά επένδυση ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για να μας βοηθήσει να λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα...
07 Ιανουαρίου 2010 10:45 π.μ.
Σπύρος Γ. είπε...
H Ηπειρος είναι η φτωχότερη σε υποδομές και οικονομία γενικώς περιφέρεια της ΕΕ. Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να δημιουργηθεί ΜΣΤ στην πρωτεύουσά της, αφού αυτή έχει σήμερα κοντά 80.000 μόνιμο πληθυσμό, χώρια οι χιλιάδες φοιτητές, έντονο κυκλοφοριακό και δρόμους κατάλληλους για πεζοδρόμηση να αποσυμφορηθεί το κέντρο. Το πρώτο ΜΣΤ στην Ηπειρο λοιπόν θα μπορούσε να είναι το τραμ με μια διαμήκη (και για κάμποσο παραλίμνια) γραμμή Πανεπιστήμια-Εμπορικό Κέντρο- Αεροδρόμιο. Επειδή γνωρίζω καλά την πόλη πιστεύω ότι αυτό θα είχε μεγάλη επιτυχία και αποδοχή από την τοπική κοινωνία. Χώρια που θα κυκλοφορούσε πάντα ακόμη και στους συχνά παγωμένους δρόμους της πόλης όπου η λοιπή κυκλοφορία σταματά στον πολύ βαρύ χειμώνα που συνήθως έχει.
Κατά τα λοιπά στο πρώτο μου σχόλιο δεν αναφέρθηκα μόνο στα Γιάννενα αλλά στο τραμ γενικώς και στο πώς αντιμετωπίζεται και από τους σημερινούς κυβερνώντες.
Οι γνωστοί εμπαθείς ας βρουν κάτι άλλο να ασχοληθούν.
04 Ιανουαρίου 2010 9:02 μ.μ.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Μετρό Θεσσαλονίκης: Σενάρια για κατάργηση του Σταθμού "Παπαφη"


Σενάρια δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας σχετικά με την τύχη της κατασκευής του σταθμού του Μετρό Παπαφη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα απειλείται η κατασκευή του σταθμού καθώς σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του, το έργο είναι ακόμα μπλεγμένο σε ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα.
Και συνεχίζει "Σήμερα, ο κίνδυνος να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες ο σταθμός «Παπάφειο» και το μετρό της Θεσσαλονίκης να... λαβωθεί είναι πολύ μεγάλος. Η ζημιά που θα γίνει στο έργο, αλλά και στην πόλη (αν γίνει πραγματικότητα αυτό το πολύ άσχημο, αλλά διόλου απίθανο σενάριο) θα είναι πολύ μεγάλη, καθώς χιλιάδες κάτοικοι που μένουν στην περιοχή της Τούμπας και θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται μέσω του συγκεκριμένου σταθμού, θα μείνουν εκτός του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά.
Τον περασμένο Νοέμβριο ήρθε στο φως ο πρώτος από τους δύο μετροπόντικες, ο «Κωστίκας», ο οποίος έφτασε σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο φρεάτιο, έξω από τη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Την επόμενη εβδομάδα το... φως της μέρας αναμένεται να δει και ο δεύτερος μετροπόντικας, ο «Γιωρίκας». Τα δύο μηχανήματα μένουν σταματημένα περιμένοντας τις εξελίξεις στον επόμενο σταθμό, το «Παπάφειο».
Κι αυτό καθώς, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη διάνοιξη των σηράγγων του μετρό, θα πρέπει στα σημεία όπου προγραμματίζεται η κατασκευή των σταθμών να έχουν προηγηθεί ορισμένες εργασίες. Έτσι, θα πρέπει να γίνει μετατόπιση των δικτύων και των αγωγών των οργανισμών κοινής ωφελείας (ύδρευση, αποχέτευση, ΔΕΗ, ΟΤΕ, φυσικό αέριο), αλλά και να κατασκευαστούν οι διαφραγματικοί τοίχοι, δηλαδή το περίβλημα του σταθμού. Μόνον αν προηγηθούν αυτές οι εργασίες (οι οποίες στα εργοτάξια των σταθμών Ευκλείδη, Φλέμινγκ και Αναλήψεως προχωρούν κανονικά, ενώ πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα και στο σταθμό Πατρικίου), μπορούν να προχωρήσουν οι μετροπόντικες. Πόσος χρόνος απαιτείται για την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών στο σταθμό «Παπάφειο», ακόμη κι αν οι εργασίες ξεκινήσουν σήμερα; Τουλάχιστον έξι μήνες!
Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι, για να ξεκινήσουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες στο Παπάφειο, πρέπει να διευθετηθεί μια σειρά από γραφειοκρατικά ζητήματα, τα οποία είναι... εξαιρετικά μπλεγμένα. Αν ακολουθηθούν οι διαδικασίες με βάση το γράμμα του νόμου (δικαστικές αποφάσεις, απαλλοτριώσεις κ.λπ.), είναι άγνωστο πόσος χρόνος θα απαιτηθεί. Και στο μεταξύ, οι μετροπόντικες δεν μπορεί να μένουν ακινητοποιημένοι, διότι όλο το έργο θα μείνει πίσω.
Με αυτά τα δεδομένα εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μη γίνει καθόλου σταθμός στο Παπάφειο καθώς μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση περίπου 900 τ.μ. που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο του Παπάφειου Ορφανοτροφείου και τον προσεχή Μάρτιο, αν δεν υπάρξει αναβολή, θα γίνει το δικαστήριο για να καθοριστεί η τιμή μονάδας της αποζημίωσης. Τα χρήματα θα δοθούν στο ίδρυμα.
Ωστόσο, εκτός από τα 900 τ.μ., για τις ανάγκες του μετρό και της κατασκευής του απαιτούνται άλλα δύο στρέμματα, ως «οιονεί δουλεία», κάτι που σημαίνει ότι η χρήση τους θα ανήκει στο Παπάφειο, ωστόσο στην πράξη δε θα μπορεί να τα εκμεταλλευτεί καθ' οιονδήποτε τρόπο.
Στο μεταξύ, η διοίκηση του Παπαφείου πήρε στο παρελθόν απόφαση να παραχωρήσει τους χώρους που ζητήθηκαν, υπό τον όρο της αντιπαροχής, και με βασική προϋπόθεση η σχετική απόφαση να εγκριθεί από τις προϊστάμενες υπηρεσίες, δηλαδή το τότε υφυπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η απόφαση, που λήφθηκε με γνώμονα το συμφέρον της Θεσσαλονίκης και των κατοίκων της, άγνωστο για ποιους λόγους, δεν εγκρίθηκε.
Σύμφωνα με μηχανικούς που γνωρίζουν από έργα μετρό, υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα οι δύο μετροπόντικες να συνεχίσουν το υπόγειο ταξίδι τους στα έγκατα της Θεσσαλονίκης και ο σταθμός «Παπάφειο» να κατασκευαστεί εκ των υστέρων. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν προβλήματα. Ποια είναι αυτά; Πρώτο και κύριο το κόστος, που θα εκτιναχτεί, καθώς σημειακά θα πρέπει να γκρεμιστούν οι σήραγγες του μετρό που θα έχουν ήδη κατασκευαστεί. Και αν η κατασκευή του σταθμού γίνει εκ των υστέρων, πριν από την ολοκλήρωση του μετρό, έχει καλώς, καθώς το ζήτημα λύνεται. Αν όμως το έργο έχει ολοκληρωθεί, τότε θα πρέπει, για κάποιους μήνες, να διακοπεί η κυκλοφορία του μετρό.
Με προτροπή της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, λύση στο... γρίφο ανέλαβε να βρει, τις τελευταίες μέρες, η Διευθύνουσα Υπηρεσία Μετρό Θεσσαλονίκης της «Αττικό Μετρό ΑΕ». Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Ο προσανατολισμός είναι να αποφευχθούν οι απαλλοτριώσεις και να γίνει προσωρινή κατάληψη του χώρου όπου θα εκτελεστούν οι εργασίες. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστούν διυπουργικές αποφάσεις".

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Ιόνια Οδός: Πρόβλημα οι απαλλοτριώσεις στο Νομό Ιωαννίνων


Η Ιόνια Οδός προχωρά σημαντικά στο νότιο τμήμα της. Λόγω και της δέσμευσης του χρονοδιαγράμματος έχει δοθεί μεγάλη βάση από το Αγρίνιο μέχρι το Αντίρριο. Στο βόρειο τμήμα και ειδικά στο Νομό Ιωαννίνων όμως παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση. Στη περιοχή της Μυροδάφνης, γίνονται εκσκαφές σε μήκος τριών χιλιομέτρων. Μετά κανείς δε γνωρίζει τη χάραξη..
Τα γραφεία της εταιρίας Ferrovial Αgroman, ένας από τους τρεις εταίρους της κατασκευαστικής εταιρίας EuroIonia A.E., έστησε τα γραφεία της στην Πεδινή στις αρχές του καλοκαιριού. Λίγο καιρό μετά ξεκίνησε η διάνοιξη τριών χιλιομέτρων στη Μυροδάφνη, η οποία και συνεχίζεται.
Το μπλοκάρισμα του έργου απασχολεί τους πάντες, μεταξύ αυτών και το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Το ΤΕΕ, με νέα του παρέμβαση, ζητά από το υπουργείο Υποδομών να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων και των μελετών. Οι απαλλοτριώσεις, όπως έχει σημειωθεί αρκετές φορές, είναι το μεγάλο αγκάθι του έργου και σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, θα έπρεπε να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2008. Δυστυχώς, δεν ξεπερνούν σε ποσοστό μόλις στο 35%. Όπως αφήνει να εννοηθεί το Τεχνικό Επιμελητήριο, στον νομό Ιωαννίνων οι απαλλοτριώσεις δεν έχουν καν ξεκινήσει. Το ΤΕΕ εντοπίζει τη δυσκολία αποπεράτωσής τους στην εμπλοκή υπηρεσιών διαφόρων υπουργείων και στα συμφέροντα ιδιωτών. Υπάρχουν όμως και άλλα σημαντικά προβλήματα στην Ιόνια οδό, σε ένα έργο που υποτίθεται ότι πρέπει να δοθεί στους πολίτες σε τέσσερα χρόνια. Όπως επισημαίνει το Τ.Ε.Ε, υπάρχει καθυστέρηση εκ μέρους του Δημοσίου στη διαδικασία έγκρισης των κάθε είδους περιβαλλοντικών και άλλων αδειοδοτήσεων, καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για θέματα εναλλακτικής χάραξης σε συγκεκριμένα σημεία (όπως στην Παλιοβούνα, πριν το Αντίρριο) και καθυστέρηση στην ολοκλήρωση και παράδοση των μελετών από τον παραχωρησιούχο.
Το θέμα που έχει δημιουργηθεί όμως είναι αν όλα αυτά τα προβλήματα θα καθυστερήσουν την παράδοση των τμημάτων όπως έχουν ανακοινωθεί. Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα πρέπει επίσημα κάποιος να βγει και να ενημερώσει τα ΜΜΕ για τις νέες ημερομηνίες παραδόσεις. Φυσικά αν δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί η χάραξη 2,5 χρόνια μετά την λήξη του διαγωνισμού τότε τινάζεται στον αέρα κάθε είδους πιθανό χρονοδιάγραμμα. Οι σήραγγες πχ που προβλέπεται να κατασκευαστούν και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει ήδη θα καθυστερήσουν την παράδοση της Ιόνιας Οδού κατά ένα έτος τουλάχιστον.
Εν τω μεταξύ άκρα του τάφου σιωπή επικρατεί για την παράδοση της παράκαμψης Άρτας η οποία έπρεπε να δοθεί στην κυκλοφορία στα τέλη του έτους. Μπορεί να έπεσε η άσφαλτος, τα στηθαία και οι κολώνες για τον φωτισμό στο νέο τμήμα της Ιόνιας Οδού από Σελάδες μέχρι και Αγ. Δημήτριο, όμως αγκάθι αποτελεί η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου στον Αγ. Δημήτριο του Δ. Πέτα.
Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχει εγκριθεί ακόμη η νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία θα περνά πάνω από τον άξονα Άρτας-Τρικάλων και λόγω της πρόβλεψης τοποθέτησης διοδίων από την παραχωρησιούχο κοινοπραξία της Ιόνιας Οδού. Στο μεταξύ σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται και η υπόθεση που αφορά στις προσφυγές οι οποίες έχουν γίνει για το εν λόγω σημείο. Άρα το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το συγκεκριμένο κομμάτι της Ιόνιας Οδού θα αργήσει να δοθεί στην κυκλοφορία, με αποτέλεσμα η παράκαμψη να παραμένει «τυφλή».

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Ενέργεια: Τέλος του έτους αναμένεται η κατασκευή του South Stream


Τα σχέδια της Ρωσίας για νέους ενεργειακούς διαδρόμους για την διοχέτευση φυσικού αερίου στις αγορές της Ευρώπης παίρνουν σάρκα και οστά φέτος. Σύμφωνα με το πλάνο της Ρωσικής μεγάλο-εταιρείας Gazprom θα ξεκινήσει το μεγαλεπήβολο έργο του Southstream στα τέλη του 2010 και ολοκλήρωση 5 χρόνια μετά δηλαδή τέλη του 2015 ή εντός του 2016 αν υπάρξουν κάποιες μικρό-καθυστερήσεις. Στο έργο αυτό θα συμμετάσχει από κοινού και η Ιταλική εταιρεία Eni.
Ο Southstream θα ξεκινά από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και μέσω Βουλγαρίας θα διακλαδώνεται νότιο-δυτικά στην Ελλάδα και θα καταλήγει στη Νότια Ιταλία. Το άλλο τμήμα θα περνά από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία με προοπτική να καταλήγει στην Αυστρία. Ετησίως αναμένεται η μεταφορά 31δισ.κυβικών μέτρων φυσικού αερίου με ανώτατο όριο τα 63δις κυβικά μέτρα.
Το πιο δύσκολο μέρος του έργου είναι η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 900χλμ που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τις ακτές της Ρωσίας στις ακτές της Βουλγαρίας. Ο συγκεκριμένος αγωγός θεωρείται ανταγωνιστικός του αγωγού Nabucco που προγραμματίζεται από τις ΗΠΑ.
Φυσικά η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό το σχέδιο (μετά από αυτό του Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη) θεωρείται ύψιστης σημασίας για τη χώρας μας αφού γίνεται μέρος της ενεργειακής πίτας όπως θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια ενώ θα προσφέρει και σημαντική απασχόληση προσωπικού στις περιοχές που θα περνά: Θράκη, Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα. Το άγνωστο είναι οι διαθέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων που σίγουρα θα αντιταχθούν σε αυτό το σχέδιο μιας και ο αγωγός θα περνά από την Πίνδο. Άλλωστε είναι γνωστή η κόντρα μεταξύ του Αρκτούρου και του ΥΠΕΧΩΔΕ κατά τη διάρκεια κατασκευής της Εγνατίας Οδού που επέφερε μεγάλες αλλαγές στο έργο και σημαντική αύξηση του κόστους.

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

2010: μία χρονιά με προσδοκίες και ελπίδες

Η φετινή χρονιά είναι μια χρονιά γέφυρα για την εκκίνηση έργων πολύ σημαντικών για τα έργα υποδομής στη χώρα μας. Πέρσι και πρόπερσι ήταν οι αυτοκινητόδρομοι που επιτέλους μετά από χρόνια μπήκαν σε μια σειρά. Φέτος έχουμε κάποιες παραδόσεις κυρίως σε έργα Μετρό.
Περιμένουμε όμως τη δημοπράτηση πολλών, πάρα πολλών έργων. Έργα τα οποία ωρίμασαν και θα ολοκληρωθούν περίπου στο τέλος του ΕΣΠΑ (2013-2014).
Ποια έργα περιμένουμε να ολοκληρωθούν φέτος;
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο: τις επεκτάσεις του Μετρό προς Χαϊδάρι, Περιστέρι, το σταθμό Χολαργό, ο σταθμός ΣΚΑ του Προαστιακού, και το τμήμα της Ανατολικής Πελοποννήσου Τρίπολη- Αθήναιο. Προς το τέλος του έτους το τμήμα του Μαλιακού Στυλίδα-Ράχες, την μεγάλη επέκταση του Μετρό από τον Άγιο Δημήτριο στο Ελληνικό, την προσθήκη του σταθμού Αγία Παρασκευή, ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Κομοτηνή –Σύνορα, και Θεσσαλονίκη- Σέρρες-Προμαχώνας, ενώ θα ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα Πάτρας (Διακονιάρης, Παραγλαύκιες, Φράγμα Πείρου).
Σε πολλά έργα περιμένουμε φέτος να ανατεθούν και να ξεκινήσουν τις εργασίες κατασκευής τους.
-Επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης Πατρικίου Καλαμαριά
-Τραμ επέκταση από Φάληρο-Πειραιά σε κυκλική μορφή μονής τροχιάς (μάλλον εντός του πρώτου τριμήνου)
-Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου
-Κάθετος Άξονας Ιόνιας Οδού Ακτιο- Αμβρακία
Αρκετά έργα αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στο 2010.
-Προαστιακός επέκταση Κορωπί -Λαύριο (προς το τέλος του έτους)
-Υπογειοποίηση Ηλεκτρικού (Μετρό Γρ.1) από Φάληρο -Πειραιά και νέος ενδιάμεσος Σταθμός Καμίνια (τέλη του έτους)
-Επέκταση Γραμμή 1 (Ηλεκτρικού) από ΚΑΤ- Εθνική Οδό και υπογειοποίηση Σταθμού Κηφισιά (λίγες πιθανότητες)
-Εξωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (εντός του έτους και χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα πρόκειται για το σύνολο του άξονα)
-Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού (χωρίς να υπάρχει σχετική ανακοίνωση)
-Έργα ΕΡΓΟΣΕ με κυριότερα τις δημοπρατήσεις για την αναβάθμιση σε διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή από το Αίγιο μέχρι την Πάτρα.
-Τραμ Πάτρας (μικρές πιθανότητες)
Έτσι λοιπόν μεγάλες προσδοκίες γεννά το 2010 και θα δούμε αν όλα τα παραπάνω έργα θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά.

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Εγνατία Οδός: Δρόμος πρότυπο για τη Βόρεια Ελλάδα


Πριν από λίγες μέρες αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στη Βόρεια Ελλάδα για ένα εξαήμερο. Η Κοζάνη ορίστηκε ως το "κέντρο" των μετακινήσεων και ξεκινήσαμε. Στο δρόμο μετά τη Λάρισα ήρθε η "πίκρα" της παράκαμψης λόγω των Τεμπών αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια εναλλακτική και πιο σύντομη διαδρομή προς Κοζάνη. Με πολύ κίνηση αλλά και αρκετά καλή σήμανση φτάσαμε στον τελικό μας προορισμό.
Την δεύτερη μέρα του ταξιδιού αποφασίσαμε να κάνουμε τη διαδρομή Κοζάνη-Γιάννενα- Μέτσοβο. Η διαδρομή μέσω Εγνατίας ήταν φανταστική εν μέσω των ορεινών όγκων κυρίως της Πίνδου. Τα τεχνικά έργα που χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση του δρόμου είναι ορατά από το ύψος του δρόμου που πολλές φορές ήταν εκατοντάδες μέτρα. Οι σήραγγες και οι κοιλαδογέφυρες διαδέχονταν η μία την άλλη και χρειάστηκε μόλις 1 μία και 30 λεπτά γρήγορης και ασφαλούς οδήγησης. Στην επιστροφή και μόλις 20 λεπτά από τα Γιάννενα το Μέτσοβο αναμένεται όπως και όλη η Ήπειρος να ευεργετηθεί από το δρόμο που βγάζει από την απομόνωση όλη την περιοχή. Εδώ βρίσκεται και η μεγαλύτερη σήραγγα της Εγνατίας αλλά και όλης της Ελλάδας (σήραγγα Δρίσκου 4,6χλμ). Το μόνο τμήμα που χρειάζεται ολοκλήρωση είναι κάποια ελάχιστα χιλιόμετρα που όμως δεν εμποδίζουν την διαμπερή κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Η τρίτη μέρα είχε τη διαδρομή Φλώρινα - Πρέσπες. Μέσω ενός κάθετου άξονα (όχι επίσημος κάθετος) ο χρόνος ήταν πολύ καλός και σε μόλις 45 λεπτά ήμασταν εκεί. Ακόμα και ο επαρχιακός δρόμος προς τις Πρέσπες ήταν ανεκτός και σε καμία περίπτωση επικίνδυνος.
Η τέταρτη μέρα ήταν προς Καστοριά όπου μέσω του κάθετου άξονα της Εγνατίας που καταλήγει στα σύνορα (Κρυσταλλοπηγή) φτάσαμε σε 40 λεπτά και ενώ λείπει ένα τμήμα λίγων χιλιομέτρων. Εδώ να σημειώσω πως ο αυτοκινητόδρομος σε αυτό τον άξονα έχει εξαιρετική ποιότητα οδοστρώματος αλλά και στο σύνολο του ένας αυτοκινητόδρομος που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς.
Η πέμπτη και έκτη μέρα είχε διαδρομές προς Βέροια και Θεσσαλονίκη που σε χρόνο 30 λεπτών και 80 λεπτών αντίστοιχα φτάσαμε στους προορισμούς μας και το τμήμα Κοζάνη- Βέροια να είναι εντυπωσιακό στη διέλευση του από το Όρος Βέρμιο. Περισσότερες από 15 συνεχόμενες σήραγγες με κάποιες από αυτές να είναι με μήκος χιλιομέτρων.
Σήμερα με την Εγνατία ολοκληρωμένη, το δυτικό τμήμα που γυρίσαμε ολόκληρο μπορώ να πω πως το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων αλλά και εθνικών οδών είναι εξαιρετικό και οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί κάνοντας πραγματικότητα την υπόσχεση πολλών κυβερνήσεων γα ισχυρή ανάπτυξη. Όντως οι δρόμοι αυτοί είναι υποδειγματικοί και λίγο "ζήλεψα" άλλα και χάρηκα μαζί για αυτό το αποτέλεσμα.
Φυσικά ας μη μιλήσω για την επιστροφή από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα όπου ο πινακίδες σε μπερδεύουν να βγεις δεκάδες χιλιόμετρα πριν τα Τέμπη αλλά και την παραλιακή παράκαμψη που παρότι θεωρείται πιο εύκολη μας στοίχισε περίπου 2 έξτρα ώρες προσεκτικής και αργής οδήγησης λόγω των επαρχιακών οδών που αναγκαστικά ακολουθήσαμε.
Μπράβο για το αποτέλεσμα αυτό και εύχομαι σύντομα να κάνω και το ανατολικό τμήμα Θεσσαλονίκη- Κήποι Έβρου για να διαπιστώσω το ίδιο. Πως οι αυτοκινητόδρομοι αυτοί θα φέρουν τα μέγιστα θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Υπομονή για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας που τώρα κατασκευάζονται οι αυτοκινητόδρομοι και θα δούμε να ολοκληρώνονται σε 2-4 χρόνια. Ειδικά η Ιόνια Οδός θεωρώ ότι είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την πολυπόθητη ανάπτυξη στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου για την σύνδεση της με το υπόλοιπο δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Μετρό Θεσσαλονίκης: Για το 2014 μετατίθεται η παράδοση προχωρά η επέκταση για Καλαμαριά

Οι υποψίες των τελευταίων μηνών έγιναν βεβαιότητα για την παράδοση της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνει 9,6χλμ υπόγειας γραμμής και 13 σταθμούς από το Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία. Πλέον από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε παράδοση στα τέλη του 2012 πάμε για το 2014.
Τα έργα έχουν καθυστερήσει κυρίως λόγω των αρχαιολογικών ανασκαφών, διαφωνιών μεταξύ των υπευθύνων και προβλημάτων της κοινοπραξίας.
Οι Μετροπόντικες έχουν περίπου διανύσει το 30% της συνολικής υπόγειας διαδρομής ενώ για τα τελευταία 2χλμ που θα γίνει με ανοιχτό όρυγμα ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. Τα εργοτάξια στο κέντρο έχουν συμμαζευτεί αρκετά μειώνοντας τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργούν στην κίνηση αλλά και στα καταστήματα.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο ακόμα είναι η δημοπράτηση για την ανάδειξη αναδόχου για την επέκταση προς Καλαμαριά που εκκρεμεί από τον Ιούλιο του 2009. Πρόκειται για την πρώτη επέκταση προς τα Νοτιοανατολικά της πόλης που θα περιλαμβάνει 5χλμ υπόγειας γραμμής με 5 σταθμούς σε ΝΟΜΑΡΧΙΑ,ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΡΕΤΣΟΥ, ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΑ.
Όλα αυτά τα μάθαμε από τον Υφυπουργό Κο Μαγκριώτη που εκτός άλλων είπε ότι "η βασική γραμμή θα μπορούσε να παραδοθεί το 2012 μόνο με ένα... θαύμα”. Παρ όλα αυτά έκανε λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις και, όπως είπε, χάθηκε πολύτιμος χρόνος για το έργο. Ανέφερε επίσης ότι πολύ σύντομα η διοίκηση της Αττικό Μετρό, παρά τις αντιδράσεις που εκφράζονται, θα εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ξεπεραστούν εκείνα τα προβλήματα που δημιούργησαν τις όποιες καθυστερήσεις.
Σε ότι αφορά τις γραμμές επέκτασης ο υφυπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι “ζητήθηκε ήδη από την Αττικό Μετρό να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για να υπάρξει ανάδοχος και να αποφευχθούν τυχόν νέες καθυστερήσεις”. Φυσικά, όπως διευκρίνισε ο κ. Μαγκριώτης, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση των επεκτάσεων, διότι, όπως είπε, μέχρι σήμερα έχει διασφαλιστεί μόνο το 50% των κονδυλίων. Όσον αφορά το έργο του μετρό, σημείωσε ότι διαθέτει πιστοποιημένες δαπάνες ύψους 120 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 11% του συνολικού κόστους προϋπολογισμού (1,1 δισ. ευρώ).
Έτσι όλη υποθετική κουβέντα που ούτως ή άλλως γνωρίζαμε για καθυστέρηση τουλάχιστον ενός έτους γίνεται πραγματικότητα και πλέον θα πρέπει να υπολογίζουμε περίπου άλλα 4 χρόνια για την παράδοση αυτού του μεγάλου έργου και περίπου 5,5 χρόνια για την επέκταση προς Καλαμαριά.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Μετρό Αθήνας: 2,5 μήνες εκτός το τμήμα Φάληρο-Καλλιθέα

Μεγάλη ταλαιπωρία περιμένει τους επιβάτες που χρησιμοποιούν τη Γραμμή 1 του Μετρό της Αθήνας με κατεύθυνση από και προς Πειραιά καθώς από ΤΡΙΤΗ 12 Ιανουαρίου 2010 έως ΠΕΜΠΤΗ 1 Απριλίου 2010 τίθεται εκτός λειτουργίας το τμήμα ΦΑΛΗΡΟ - ΜΟΣΧΑΤΟ-ΚΑΛΛΙΘΕΑ. Αυτό σημαίνει πως χιλιάδες κόσμου καθημερινά θα πρέπει να επιλέγουν είτε εναλλακτικές διαδρομές είτε το κουραστικό δρομολόγιο πού θα γίνεται με τη Λεωφορειακή Γραμμή ΕΘΕΛ Χ13 που είναι ειδικά δρομολογημένο για αυτή τη διαδρομή.
Τα έργα στη γραμμή του ΗΣΑΠ έχουν αρχίσει σχεδόν ένα χρόνο και έχουν πάρει παράταση για τουλάχιστον 3-4 μήνες με στόχο να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.
Η διακοπή της γραμμής φυσικά επηρεάζει τόσο την επιβατική κίνηση στο Μετρό, την οικονομική ζημία που θα υποστεί κυρίως ο ΗΣΑΠ αλλά και η Αττικό Μετρό από την αναμενόμενη απώλεια επιβατών, αλλά και μεγάλη επιβάρυνση της κυκλοφορίας στις περιοχές του Πειραιά, Φαλήρου, Μοσχάτου και Καλλιθέας από την έλλειψη του μέσου για αυτό το χρονικό διάστημα.
Με τις ίδιες επιπτώσεις φυσικά θα είναι αυτό το διάστημα για την εμπορική κίνηση των καταστημάτων που βρίσκονται πέριξ αυτών των 3 σταθμών του Μετρό.
Φυσικά πρόκειται για ένα απαραίτητο έργο για τον εκσυγχρονισμό του ΗΣΑΠ που οι ταχύτητες του με την ολοκλήρωση των εργασιών θα βελτιωθούν σημαντικά αλλά ο θόρυβος από την παλιά επιδομή θα ελαχιστοποιηθεί. Κάποια μικροπροβλήματα με το θόρυβο στην αρχή εξαλείφθηκαν.
Σε αναμονή βρισκόμαστε επίσης και για τη δημοπράτηση της υπογειοποίησης του τμήματος Φάληρο-Πειραιάς και τη δημιουργία του νέου ενδιάμεσου σταθμού Καμίνια. Αυτό λογικά θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2010 και με την ανάδειξη του μειοδότη μέχρι τα τέλη του έτους.
Μέχρι όμως η Γραμμή 1 να γίνει Μετρό κανονικό οι επιβάτες του περάσουν δια πυρός και σιδήρου...

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Μετρό Αθήνας: Πρόοδος επεκτάσεων

Μετά τα αναθεωρημένα χρονοδιαγράμματα που καθυστερούν τις παραδόσεις των υπό κατασκευή επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας. Τον επόμενο μήνα (λέμε τώρα..) θα παραδοθεί ο σταθμός Χολαργός ανοίγοντας τις παραδόσεις του Μετρό. Ας δούμε τη σημερινή κατάσταση πως έχει:
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΑΙΓΑΛΕΩ -ΧΑΙΔΑΡΙ
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αρχιτεκτονικές εργασίες στο επίπεδο αποβάθρων (τοποθέτηση ψευδοροφών). Πραγματοποιούνται οι εργασίες αποκατάστασης της οδού στη βόρεια πρόσβαση του σταθμού Χαϊδάρι. Παράδοση της επέκτασης: Μάιος 2010
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ- ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ
Επέκταση με 2 σταθμούς ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ και ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ. Πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση της πλατείας στο χώρο του Ανατολικού Φρέατος του σταθμού ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ στη συμβολή Π. Τσαλδάρη και Α. Βεάκη. Ξεκίνησε η τοποθέτηση των ανοξείδωτων επενδύσεων και στους δύο σταθμούς. Παράδοση της επέκτασης Ιούνιος 2010.
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ -ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Επέκταση με 4 σταθμούς σε ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικών δικτύων και συστημάτων του Έργου. Σε προχωρημένο στάδιο η εγκατάσταση σιδηροτροχιών σε όλο το μήκος της Επέκτασης. Ξεκίνησε η προσωρινή αντιστήριξη των εκσκαφών της Ανατολικής Εισόδου του Σταθμού Αλίμου. Παράδοση της επέκτασης Φθινόπωρο 2010 με το σταθμό ΑΛΙΜΟΣ να παραδίδεται πιθανότατα μερικούς μήνες μετά.
ΣΤΑΘΜΟΙ ΧΟΛΑΡΓΟΣ & ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ενδιάμεσος σταθμός στη Γραμμή 3 προς ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης στους επιφανειακούς χώρους του σταθμού ΧΟΛΑΡΓΟΣ. Παράδοση σταθμού Φεβρουάριος 2010.
Ολοκληρώθηκαν τα αρχιτεκτονικά τελειώματα στο επίπεδο αποβάθρων στον σταθμό ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται στους υπόλοιπους χώρους του σταθμού. Παράδοση σταθμού αρχές 2011.

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Τραμ Ιωαννίνων:Στις καλένδες;

Η νέα χρονιά δεν ήρθε με χαρούμενα νέα για την ανάπτυξη Τραμ στα Γιάννενα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου η πολυδιαφημισμένη μελέτη σκοπιμότητας παραμένει στα αζήτητα στον ΟΑΣΑ, αφού η «ΤΡΑΜ Α.Ε» ακύρωσε την διαδικασία ανάθεσης από τον Φεβρουάριο.
Η μελέτη σκοπιμότητας για το Τραμ δεν έχει προχωρήσει και αν και η μελέτη είχε αρχικά προκηρυχθεί, πριν έναν χρόνο περίπου, από την «ΤΡΑΜ Α.Ε» ποτέ δεν ανατέθηκε εξαιτίας πολιτικής επιλογής από τα υπουργεία Μεταφορών (αρμόδιο) και κυρίως το ΠΕΧΩΔΕ (τη χρηματοδότηση) τον περασμένο Φεβρουάριο να σταματήσει τη... διαδικασία. Ουσιαστικά όσα ακούγαμε κατά καιρούς και ιδίως μήνες προ των εκλογών, από τον πρώην υφυπουργό Στ. Καλογιάννη και τον πρώην ΓΓΠΗ Δ. Πανοζάχο, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.
Πλέον το Γ ΚΠΣ από το οποίο χρηματοδοτούνταν η μελέτη, έληξε οριστικά και αν ποτέ αποφασιστεί να προκηρυχθεί τέτοια μελέτη θα χρειαστεί ένταξη στο ΕΣΠΑ ή να πληρωθεί από εθνικούς πόρους. Σε αυτό ακριβώς το στάδιο βρίσκεται και ο ΟΑΣΑ.
Μάλιστα για να αναλάβει ο ΟΑΣΑ την όλη διαδικασία προώθησης της μελέτης που είχε καταλήξει ...στα αζήτητα, το ζήτησε ο ίδιος ο Οργανισμός ως φορέας για όλες τις συγκοινωνίες. Μαζί με τη μελέτη των Ιωαννίνων, ίδια τύχη είχε και αυτή του Βόλου και εκπονείται μόνο αυτή για την Πάτρα.
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ευτυχώς τώρα η αρμοδιότητα ανήκει σε ένα υπουργείο) οφείλει να αποφασίσει αν θα ...δούμε ποτέ τραμ, αφού για τρένο δεν ελπίζουμε και πολύ.
Για την ιστορία υπενθυμίζουμε σημεία από την προκήρυξη που έγινε από την «ΤΡΑΜ Α.Ε» (είχε ημερομηνία Οκτωβρίου 2008) και η οποία ουδέποτε κατέληξε σε ανάθεση αφού ακυρώθηκε με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά τον Φεβρουάριο με την αλλαγή διοίκησης στην εταιρεία:
-Η ΤΡΑΜ Α.Ε. προκηρύσσει την ανάθεση της μελέτης με τίτλο «Μελέτη Σκοπιμότητας για την εξυπηρέτηση της Πόλης των Ιωαννίνων με Τραμ», με προεκτιμούμενη αμοιβή 325.574 € (χωρίς ΦΠΑ).
-Η σύμβαση χρηματοδοτείται από το Γ' Κ.Π.Σ. κατά 50% από το ΕΤΠΑ, Μέτρο 6.2 του Άξονα 6 του επιχειρησιακού προγράμματος Σιδηρόδρομοι-Αεροδρόμια-Συγκοινωνίες (Ε.Π. «ΣΑΑΣ») και κατά 50% από Εθνικούς Πόρους .
-Η μελέτη συντίθεται από τις ακόλουθες κατηγορίες μελετών:
α) κατηγορία 10 (Μελέτες Συγκοινωνιακών Έργων), με προεκτιμούμενη αμοιβή 299.979 ΕΥΡΩ (χωρίς ΦΠΑ)
β) κατηγορία 3 (Οικονομικές Μελέτες), με προεκτιμούμενη αμοιβή 25.595 ΕΥΡΩ (χωρίς ΦΠΑ).
Ως χρόνος παράδοσης από την ανάθεση ορίζονταν οι 12 μήνες και λογικά τώρα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ή να ολοκληρώνονταν, δεδομένου ότι ...θα χρηματοδοτούνταν από το Γ΄ΚΠΣ.
Στο σημείο που είμαστε σήμερα ουσιαστικά ξαναγυρνάμε από την αρχή αφού για να μπει το έργο της μελέτης αρχικά στο ΕΣΠΑ θα πρέπει να γίνει ανακατανομή κονδυλίων και με τη σημερινή οικονομική κατάσταση μάλλον θα πάει στις καλένδες.
Τώρα αναμένεται η αντίδραση των τοπικών φορέων προκειμένου να οριστικοποιηθεί η προώθηση ή μη αυτού του σημαντικού συγκοινωνιακού έργου.

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Ανατολική Οδός Πελοπονήσσου: απο τον Ιούνιο τα σπουδαία

Μια νέα σήραγγα αλλά και δύο καινούργιοι σταθμοί διοδίων θα περιμένουν τους οδηγούς που κινούνται στην εθνική οδό Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας.
Πρόκειται για τη δίδυμη «αδελφή» του Αρτεμισίου, της πρώτης σήραγγας που κατασκευάστηκε στην ηπειρωτική χώρα. Μια εικοσαετία μετά, το οδικό δίκτυο της περιοχής ολοκληρώνεται και θα διαθέτει μια σήραγγα 1.400 μέτρων για κάθε ρεύμα κυκλοφορίας, όπως επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας.
Στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης για τον αυτοκινητόδρομο ανατολικής Πελοποννήσου, που είχε επικυρωθεί στα μέσα του 2007, κατασκευάστηκε η δεύτερη σήραγγα και εκσυγχρονίστηκε η παλιά. Υπό κατασκευή είναι άλλες δύο σήραγγες στο Ραψομμάτι και το Καλογερικό, που θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2010, σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις που θα καταργήσουν τις στροφές κοντά στη Μεγαλόπολη και θα μειώσουν τη διαδρομή κατά 20 λεπτά. Ως το 2011 θα είναι έτοιμη ολόκληρη η διαδρομή ως την Καλαμάτα, ενώ ένα χρόνο μετά θα παραδοθεί και η διακλάδωση στο Λεύκτρο που θα εξυπηρετεί τη Σπάρτη. Η μία σήραγγα στο Ραψομμάτι όπως και το πολύπαθο τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα κατασκευάζονται από το Δημόσιο και έχουν αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα.
Μέσα στο νέο έτος θα έρθουν όμως και δύο καινούργιοι σταθμοί διοδίων, στην Ασέα και το Λεύκτρο, ενώ μαζί με τους υπάρχοντες στο Σπαθοβούνι και τη Νεστάνη θα λειτουργούν και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σε συνδυασμό με αναπροσαρμογές και αυξήσεις στις τιμές των διοδίων που πλέον θα καθορίζονται με βάση τη διαδρομή την οποία θα διανύει ο οδηγός.
Το θέμα των διοδίων στους εθνικούς δρόμους συζητήθηκε το Σάββατο στον Βόλο στη σύσκεψη εκπροσώπων από διάφορες περιοχές της χώρας. Το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπείες από τη ΒΑ Αττική, το Ρίο, την Τραγάνα, τη Θεσσαλία και την Πιερία, ενώ συμμετείχαν και οδηγοί που χρησιμοποιούν τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Κεντρικό σύνθημα ήταν «Φτάνει πια με τα διόδια» και αποφασίστηκε την Κυριακή το μεσημέρι να γίνουν κινητοποιήσεις σε όλους τους σταθμούς διοδίων, για να εκφραστεί η αντίδραση των φορολογουμένων στα ολοένα αυξανόμενα «χαράτσια» των εθνικών δρόμων.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα