Υποδομές στην Ελλάδα

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Προαστιακός: τα έργα στον άξονα Πειραιάς- ΣΚΑ σιγά - σιγά ολοκληρώνονται

Μεγάλες αλλαγές παρατήρησα σαν επιβάτης του Προαστιακού σε μια μετακίνηση από Πειραιά σε Άνω Λιόσια και Κηφισίας. Καταρχάς αυτό που με χαροποίησε είναι ο χρόνος μετακίνησης από τον Πειραιά στον Κόμβο Κηφισίας μέσω Άνω Λιοσίων. Από τον Πειραιά μέχρι τα Άνω Λιόσια χρειάστηκαν 30 λεπτά περίπου άνετης διαδρομής με τον συρμό προς Κιάτο. Εκεί σχεδόν ταυτόχρονα ήρθε το ηλεκτροκινούμενο τρένο προς Αεροδρόμιο και σε 10 λεπτά περίπου ήμουν στο δαχτυλίδι της Κηφισίας. Συνολικά 45` είναι χρόνος καλύτερος και από τον Ηλεκτρικό και σε σαφώς καλύτερες συνθήκες. Τα τρένα ήταν σχεδόν γεμάτα και νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο το δρομολόγιο αστικής συγκοινωνίας ανά 20` μεταξύ Πειραιά και Άνω Λιοσίων. Νομίζω ότι θα έχει μεγάλη εμπορική επιτυχία αφού οι κάτοικοι της Βορειοδυτικής Αθήνας (Άγιοι Ανάργυροι, Ίλιον, Καματερό, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι) αλλά και των περιοχών της Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου, Χαλκηδόνας θα μπορούν να κάνουν τη διαδρομή προς κέντρο Αθήνας και στο Λιμάνι το Πειραιά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ας το σκεφτούν λίγο οι υπεύθυνοι...
Αναφορικά με τις γραμμές και την ηλεκτροκίνηση: Μεγάλος μέρος του αριστερού ημιδιαδρόμου είναι έτοιμο. Η σήραγγα στους Αγίους Αναργύρους είναι έτοιμη και ήδη χρησιμοποιείται. Οι γραμμές στο ΣΚΑ είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμες. Η ηλεκτροκίνηση και αυτή πλέον είναι σε μεγάλο μέρος του δικτύου έτοιμη αν ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου τότε περιμένουμε την έλευση της στον Σταθμό Λαρίσης (ή Athens Central όπως πολύ κομψά ενημέρωνε η φωνή από τα μεγάφωνα των τρένων) μέχρι τα τέλη του φετινού καλοκαιριού.
Σταθμοί υπό κατασκευή: εκτός από τον σταθμό φάντασμα της Μεταμόρφωσης, είδα έτοιμο τον σταθμό του Ταύρου, του Πύργου Βασιλίσσης και των Αχαρνών. Ίσως να τους δούμε να λειτουργούν εντός του Μαρτίου 2010 μεγαλώνοντας το δίκτυο των σταθμών.
Έπονται σημαντικές αλλαγές στον Προαστιακό και έχω την εντύπωση πως θα δούμε επιτέλους καλύτερες μέρες από αυτό το άμοιρο δίκτυο που άνοιξε πριν της ώρας του το 2004 και επί 6 χρόνια ταλαιπωρεί και ταλαιπωρείται...

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Μετρό Θεσσαλονίκης: προσπάθεια για λύσεις στα προβλήματα, θα προχωρήσουν οι επεκτάσεις

Στη διάρκεια της επίσκεψης στο Μετρό Θεσσαλονίκης ο Υπουργός Υποδομών Κος Ρέππας έκανε σημαντικές δηλώσεις για το άμεσο μέλλον του έργου της βασικής γραμμής από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό έως τη Νέα Ελβετία. Οι δηλώσεις που έκανε είναι οι παρακάτω:
«Θέλω να κάνω σαφές εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για μια ακόμα φορά, ότι το έργο είναι για μας ίσως το πιο σημαντικό, μεταξύ όλων των έργων που εποπτεύουμε. Είναι έργο ζωής για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Γνωρίζουμε τα προβλήματα, τα οποία έχουν μέχρι τώρα παρουσιαστεί. Είμαστε αποφασισμένοι να ρίξουμε όλο το βάρος προκειμένου να απεμπλέξουμε το έργο από αυτά τα προβλήματα, για να προχωρήσει απρόσκοπτα. Ήδη τα πρώτα βήματα τα έχουμε κάνει.
Έχουμε καταλήξει στην απόφαση για τις δέουσες οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές που είναι απαραίτητες προκειμένου η οργανωτική δομή που θα καθοδηγεί το έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη πλέον, να μπορεί να παίρνει γρήγορα αποφάσεις και να μπορεί να δίνει λύσεις στα προβλήματα την ώρα που παρουσιάζονται.
Επίσης έχουμε μια πολύ καλή, στενότατη και αποδοτική συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου τα προβλήματα που σχετίζονται με τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών να αντιμετωπίζονται και να λύνονται αμέσως. Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κα. Μενδώνη θα είναι τακτική επισκέπτρια της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να έχει η ίδια γνώμη για τα θέματα αυτά. Έχουμε δεσμευτεί, ότι θα είμαστε κάθε μήνα εδώ στη Θεσσαλονίκη, για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την πόλη και την περιοχή, αλλά και για το συγκεκριμένο έργο.
Εντοπίσαμε τα προβλήματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη αξία και πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα σε αυτήν την περίοδο. Είναι αυτά που αφορούν την απελευθέρωση του χώρου στο Πανεπιστήμιο, την ανάληψη των πρωτοβουλιών από την πλευρά μας για να απελευθερωθεί ο χώρος στου Παπάφη, τα προβλήματα στο Σταθμό Πατρικίου και στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας.
Είναι τέσσερα σημεία πάνω στα οποία θα ρίξουμε το βάρος μας από την Δευτέρα κιόλας, προκειμένου να έχουμε απαντήσεις κι έτσι να βοηθήσουμε ώστε το έργο να εξελιχθεί όσο γίνεται ταχύτερα.
Προβλήματα χρηματοδότησης δεν θα αντιμετωπίσουμε, έχουμε κάνει τον σχεδιασμό μας. Πιστεύουμε ότι ο Ανάδοχος θα κάνει κι εκείνος από την δική του πλευρά, όχι απλώς ό,τι προβλέπεται από τις συμβατικές υποχρεώσεις του, αλλά και κάτι παραπάνω, προκειμένου το έργο αυτό να ανακτήσει τον χρόνο που μέχρι τώρα έχει χαθεί λόγω των πολλών προβλημάτων κι έτσι να παραδοθεί σε χρήση χωρίς μεγάλη καθυστέρηση".
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επεκτάσεις προς Καλαμαριά κυρίως και κατά δεύτερο λόγο προς Σταυρούπολη. Χωρίς να γίνεται σαφές κάποιο χρονοδιάγραμμα μίλησε για καμία από τις 2 επεκτάσεις είπε:
"Το σχέδιο για την επέκταση των γραμμών του ΜΕΤΡΟ προς την Καλαμαριά και στη Δυτική περιοχή, παραμένει. Η επέκταση προς την Καλαμαριά είναι ένα έργο, το οποίο είναι υπαρκτό, θα πρέπει όμως να ολοκληρωθούν οι μελέτες, να ξεπεράσουμε κάποια προβλήματα με το Συμβούλιο της Επικρατείας και να προχωρήσουμε άμεσα στην ουσιαστική δημοπράτηση. Θα χρηματοδοτήσουμε άμεσα τις μελέτες για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ προς τα Δυτικά, για να είμαστε σε θέση σύντομα να δημοπρατήσουμε το έργο".
Όπως φαίνεται από τη συχνότητα των επισκέψεων των πολιτικών πρόκειται για τη σημαντικότερη προτεραιότητα του Υπουργείου. Το γεγονός ότι υπάρχει πρόθεση να λυθούν είναι πιο σημαντικό για αυτή την εποχή. Σίγουρα το Μετρό δεν πρόκειται να λειτουργήσει στα τέλη του 2012 αλλά 2 χρόνια αργότερα, εφόσον δεν προκύψουν έξτρα προβλήματα. Πλέον αυτό που προέχει είναι η λύση των προβλημάτων και η συγκράτηση του επιβαρυμένου χρονοδιαγράμματος. Μακάρι να ξεπεραστούν γρήγορα και οι εργασίες να εντατικοποιηθούν...

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Eξωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης: Δέσμευση για δημοπράτηση εντός του 2010

Σημαντική δέσμευση για την προώθηση του έργου της Εξωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης έδωσε ο Υπουργός Υποδομών Κος Ρέππας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον τέως Πρόεδρο της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» Απόστολο Γούλα και τον νέο Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Τάσο Μουρατίδη, συζητήθηκε η εξέλιξη των έργων της Εγνατίας Οδού και της Εξωτερικής Περιφερειακής.
Συγκεκριμένα ο Υπουργός δήλωσε: «Ενημερωθήκαμε για τις δραστηριότητες που αναπτύσσει η Εγνατία Α.Ε., η οποία αποτελεί ένα πετυχημένο πρότυπο οργάνωσης της κατασκευής μεγάλων έργων στην Ελλάδα.
Η ολοκλήρωση του οριζόντιου άξονα και στο τελευταίο μικρό τμήμα που απομένει, στην περιοχή του Περιστερίου της Ηπείρου, δίνει την οριστική μορφή του σε ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα, που έχουν γίνει στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.
Αναλαμβάνει τις επόμενες ημέρες η νέα Διοίκηση με επικεφαλής τον Καθηγητή τον κ. Μουρατίδη. Είχαμε την δυνατότητα σήμερα να ενημερωθούμε από τον κ. Γούλα και τον ευχαριστούμε για την πολύ σημαντική προσφορά του αυτά τα χρόνια στην υπηρεσία αυτή, για τα προγράμματα τα οποία αναλαμβάνει η Εγνατία, με πρώτο στόχο να δώσουμε ώθηση μέσα στο 2010 στην έναρξη κατασκευής της εξωτερικής περιφερειακής της Θεσσαλονίκης.
Φιλοδοξία μας είναι η κατασκευή του έργου να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό. Στόχος μας είναι η δημοπράτηση του δυτικού τμήματος του έργου από τον κόμβο Τιτάν μέχρι τα Κωνσταντινοπολίτικα, μήκους περίπου 9 χιλιομέτρων, να γίνει εντός του 2010.
Έχει γίνει με επιτυχία πλήρης διαβούλευση για το σύνολο της Εξωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Τα όποια προβλήματα και ενστάσεις που εκδηλώθηκαν θα αντιμετωπιστούν με πνεύμα καλής συνεννόησης, γιατί το έργο αυτό είναι αναγκαίο για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.
Είμαι αισιόδοξος, γιατί η τεχνογνωσία και η πολύ καλή στελέχωση που έχει η Εγνατία αποτελούν τα εχέγγυα πως θα επιτύχει και τους επόμενους στόχους, όπως και μέχρι τώρα στο όποιο έργο έχει αναλάβει».
Πρόκειται για την σημαντικότερη εξέλιξη απεμπλοκής έργου μέχρι σήμερα. Φυσικά το έργο δεν θα είναι ολοκληρωμένο στο σύνολο του αλλά ακόμα και αυτό το τμήμα των 9χλμ με την κατασκευή του θα δώσει σημαντικές ανάσες στο μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.
Ούτως ή άλλως γνωρίζαμε ότι υπήρχε σημαντική πιθανότητα το έργο να γίνει σε 2 φάσεις. Πλέον έχουμε τη επιβεβαίωση αλλά το σημαντικότερο, τη βούληση για την κατασκευή της πρώτης φάσης. Οι επόμενοι μήνες εφόσον ωριμάσει το έργο μελετητικά θα είναι οι πιο σημαντικοί για την οριστική δημοπράτηση της Εξωτερική Περιφερειακής που είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα πνοής για τη Θεσσαλονίκη.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Ανατολική Οδός: ένα δρόμος που θα φέρει τα πάνω κάτω


Λόγω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας αποφάσισα να το περάσω στην Πελοπόννησο. Ήταν επίσης και η πρώτη μου επίσκεψη μετά την εκκίνηση των έργων τόσο στην Ολύμπια Οδό όσο και στην Ανατολική Οδό. Φύγαμε λοιπόν Παρασκευή με τελικό προορισμό την Μονεμβασιά. Στο μυαλό μου είχα το προηγούμενο ταξίδι στη Δυτική Μακεδονία που η Εγνατία και οι κάθετοι της έκαναν το ταξίδι μας ξεκούραστο και ευχάριστο. Το πέρασμα από την Ολύμπια Οδό δεν είχε να παρουσιάσει κάτι ιδιαίτερο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα φτάσαμε στον κόμβο έξω από την Κόρινθο και μπήκαμε στην Ανατολική Οδό.
Η κάθοδος προς τα νότια ήταν αρκετά προβληματική γιατί υπήρχαν εργοτάξια στο μεγαλύτερο μέρος μέχρι τη Σήραγγα Αρτεμισίου. Υπό κατασκευή και οι 3 σήραγγες που θα εξαλείψουν τις μεγάλες κλίσεις που παρουσιάζει αυτό το τμήμα σήμερα. Έχουν διανοιχθεί πλήρως και απομένουν οι εργασίες σύνδεσης με τον αυτοκινητόδρομο. Στην επιστροφή δεν υπήρχε ούτε ένα εργοτάξιο και το ταξίδι ήταν άνετο και ασφαλές. Η απόσταση Κόρινθος-Τρίπολη ήταν κάτι περισσότερο από 35 λεπτά και το δράμα ξεκίνησε με την χρήση του δρόμου από την Τρίπολη μέχρι τη Σπάρτη αρχικά που διήρκησε 1 ώρα και η απόσταση Σπάρτη-Μονεμβασιά περισσότερο από 1 ώρα και 30 λεπτά. Έτσι για μια απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων απαιτήθηκαν 2 ώρες και 30 λεπτά! Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσω ότι ο συγκεκριμένος δρόμος θα παραμείνει ως έχει και ο κλάδος για Σπάρτη είναι αρκετά πιο κάτω από την Τρίπολη, μετά τον Κόμβο της Μεγαλόπολης στο ύψος του Λεύκτρου.
Στην Ανατολική Οδό που σύμφωνα με τις κατά καιρούς δηλώσεις είναι ο πιο προχωρημένος Αυτοκινητόδρομος σε παραχώρηση έχω να κάνω 2 παρατηρήσεις. Αρχικά είχα υποτιμήσει τη σημασία αυτού του δρόμου αλλά μετά το ταξίδι και την εικόνα που είδα των δρόμων πιστεύω πλέον ότι πρόκειται για έργο υψίστης σημασίας για την Πελοπόννησο.
1. Αυτός ο δρόμος είναι υπέρ-απαραίτητος για την Κεντρική, Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο. Οι δρόμοι εκτός της Ανατολικής Οδού είναι επιεικώς αισχροί με μεγάλες στροφές χωρίς ορατότητα.
2. Με την ολοκλήρωση τω έργων πρέπει να ανοίξει άμεσα η κουβέντα για κάθετες οδούς σε Αργός, Ναύπλιο, Γύθειο και Μονεμβασιά καθώς και σύνδεση με την Ολυμπία για σύνδεση με τη Δυτική Πελοπόννησο.
Το μεγάλο πρόβλημα της Πελοποννήσου σε αυτό το γεωγραφικό πεδίο είναι η μορφολογία του εδάφους. Είναι γεμάτη από βουνά με λίγες πεδιάδες με αποτέλεσμα το οδικό δίκτυο της περιοχής να είναι πάρα πολύ άσχημο. Με την φιλοσοφία του Έλληνα οδηγού να είναι στην κατηγορία του ζαμανφουτισμού γίνεται πολύ επικίνδυνη η κάθε διέλευση από τους δρόμους της περιοχής.
Ο κλάδος Λεύκτρο- Σπάρτη ήταν πολύ σωστή επιλογή να γίνει έστω και ζημιογόνος εμπορικά διότι εξυπηρετεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, αυτό της Νότιο-Ανατολικής Πελοποννήσου. Αυτό θα φέρει περισσότερους επισκέπτες και ίσως μελλοντικά το ισοζύγιο αυτού του κλάδου να είναι κερδοφόρο. Το γεγονός της επέκτασης του Αυτοκινητόδρομου μέχρι τη Σπάρτη θα μειώσει σημαντικά τη χρονοαπόσταση για τις περιοχές της Σπάρτης, Λεωνιδίου, Μονεμβασιάς, Νεάπολης και Μάνης.
Με την ολοκλήρωση του το 2012 θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής μόνο που χρειάζονται και άλλες οδικές παρεμβάσεις με δρόμους μικρότερους μεν ασφαλέστερους δε. Η Ανατολική Οδός θα λειτουργήσει καταλυτικά στην ανάπτυξη όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στη Μακεδονία και τη Θράκη με την Εγνατία και θα φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα. Ξέρω ότι πολλοί από εσάς δεν είστε φιλικά προσκείμενοι στην ιδέα των δρόμων αυτών και ειδικά με την επιβολή τσουχτερών διοδίων. Συμφωνώ πως τα διόδια είναι και θα γίνουν ακόμα πιο υπερβολικά. Όμως πρόκειται για πρωτογενείς τρόπους ανάπτυξης μιας χώρας και μετατροπής των περιοχών από καθαρά αγροτικές και υποτυπώδεις τουριστικές σε περιοχές ισχυρής ανάπτυξης. Τα νούμερα της ανάπτυξης της Εγνατίας που από δω και πέρα θα είναι σημείο αναφοράς πιστεύω ακράδαντα ότι θα αποδείξουν την αναγκαιότητα ενός πλήρους δικτύου Αυτοκινητόδρομων που πρώτα θα βοηθήσουν τους ίδιους τους κατοίκους των περιοχών και κατ` επέκταση την πολυπόθητη ανάπτυξη γενικότερα της χώρας μας.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Κεντρική Οδός: Και οικολογικά προβλήματα...

Η Κεντρική Οδός που θα συνδέει τη Λαμία την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα με την Εγνατία αργά κατασκευάζεται αλλά τα προβλήματα συσσωρεύονται. "Μπορεί η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος, γνωστού και ως Ε-65, να βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο, ωστόσο συνεχώς ανακύπτουν ενστάσεις και προβλήματα σχετικά με τη χάραξη και τα μέτρα προστασίας της πανίδας και της χλωρίδας. Μάλιστα, μετά από σχετική ερώτηση... των Οικολόγων Πράσινων, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως προκύπτει από την απάντηση του απερχόμενου επιτρόπου Περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα στον Μιχάλη Τρεμόπουλο.
Αυτό που προκαλεί εύλογη ανησυχία, είναι να κληθεί η Ελλάδα να οδηγηθεί σε αλλαγή χάραξης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ακόμη πιο σημαντικές καθυστερήσεις σε ένα έργο που ήδη φαίνεται πως έχει βγει εκτός χρονοδιαγραμμάτων.Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων επισημαίνει τις καταστροφές σε σημαντικές προστατευόμενες εκτάσεις NATURA 2000 στις όχθες του Σπερχειού και την εκτεταμένη απώλεια γαιών υψηλής παραγωγικότητας, ρωτώντας την Επιτροπή αν είναι ενήμερη για τα δεδομένα αυτά και αν έχει γίνει η απαραίτητη διερεύνηση όλων των εναλλακτικών λύσεων.Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει η απάντηση του Σταύρου Δήμα, ο οποίος προσθέτει ένα επιπλέον στοιχείο, έστω κι αν δεν αναφέρεται στην ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων.
Αυτό έχει να κάνει με τη χάραξη του δρόμου μέσα από περιοχές που χαρακτηρίζονται ως τόποι αναπαραγωγής και ανάπαυσης της καφέ αρκούδας.Με αυτό το δεδομένο δεν αποκλείεται η Ελλάδα να κληθεί να κατασκευάσει πρόσθετες σήραγγες και κοιλαδογέφυρες στην περιοχή που θα συνδέεται ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας με την Εγνατία Οδό στην οροσειρά της Πίνδου.Και αν συμβεί αυτό, τότε το κόστος θα ανεβεί σε δυσθεώρητα επίπεδα, όπως άλλωστε έγινε και στην περίπτωση του τμήματος Παναγιά – Γρεβενά της Εγνατίας Οδού, με αποτέλεσμα το έργο να καθυστερήσει για περίοδο ετών.«Ο αυτοκινητόδρομος Ε-65 έχει εγκριθεί ως μείζον έργο για συγχρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτίθεται να ζητήσει από τις ελληνικές αρχές πληροφορίες σχετικά με την αξιολόγηση επιπτώσεων που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο έργο, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων και μέτρων άμβλυνσης των συνεπειών του, ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο συμμορφώνεται προς τις αντίστοιχες διατάξεις των άρθρων 6 και 12 της ως άνω οδηγίας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο κ. Δήμας, ενώ από την πλευρά του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος σημειώνει: «Η απάντηση του κ.Δήμα έρχεται να δικαιώσει, έστω και με καθυστέρηση, όσους αγωνίζονται να μη θυσιαστεί η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στο βωμό της ευκολότερης λύσης για ένα ακόμη δρόμο.
Η Οδός που θα αλλάξει την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών της Δυτικής Θεσσαλίας θα περάσει απο τα 40 κύματα πιθανότατα θα αργήσει να ολοκληρωθεί και θα έχουμε να ασχολούμαστε για τα επόμενα 4 χρόνια.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Γήπεδο ΠΑΟ: συνεχίζεται η διαπραγμάτευση


Αποφάσεις αναμένονται για το γήπεδο του Παναθηναϊκού το επόμενο διάστημα. Τόσο ο Δήμος της Αθήνας όσο φυσικά και ο Παναθηναϊκός θέλουν να βρεθεί λύση και να ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες κατασκευής.
Το όλο ζήτημα περιπλέκεται από την παρουσία της τεχνικής εταιρείας που επιθυμεί να κατασκευάσει εμπορικό κέντρο προκειμένου να καταστεί κερδοφόρα η επένδυση που έχει κάνει στην περιοχή.
Το ΣτΕ είχε βγάλει απόφαση πέρυσι που ακύρωνε την υλοποίηση του εμπορικού κέντρου καθώς και του «πολυλειτουργικού» κέντρου του δήμου. Προέκυψε όμως ένα σημαντικό ζήτημα: η «Μπ. Βωβός Διεθνής Τεχνική Α.Ε.» είχε ήδη μεταβιβάσει στον δήμο Αθηναίων έκταση στην οποία θα ανεγερθεί τμήμα του γηπέδου, ως αντάλλαγμα (με βάση τις «ειδικές» πολεοδομικές ρυθμίσεις του νόμου) αυξημένο συντελεστή δόμησης για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου στο «γειτονικό» οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ 45α). Η εταιρεία δεν έχει προσφύγει δικαστικά για να άρει τη μεταβίβαση, κάτι που θα οδηγούσε είτε στη συνολική επανεξέταση των σχεδίων για το γήπεδο ή στην απαλλοτρίωση της έκτασης. Έχει όμως προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και η οικοδομική άδεια του γηπέδου.
Η εταιρεία επιμένει στην ανέγερση του εμπορικού κέντρου, προτείνοντας την παραχώρηση επιπλέον 3 στρεμμάτων από το ΟΤ 45α καθώς και τη μείωση του εμπορικού κέντρου από 69.000 τ.μ. σε 62.000 τ.μ.
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να παρουσιάσει μια νέα νομοθετική ρύθμιση για τη Διπλή Ανάπλαση, που να αντικαθιστά τις διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Το ΣτΕ είχε κρίνει ότι μπορεί να προχωρήσει το αθλητικό κέντρο χωρίς περαιτέρω ανάπτυξη κτιρίων εμπορικής χρήσης. Αυτό από μόνο του δείχνει να μην έχει εμπορικό όφελος καθώς το γήπεδο χρειάζεται συνδυαστική χρήση με το εμπορικό κέντρο για να είναι κερδοφόρο.
Τα επόμενα επεισόδια σε αυτό το σήριαλ θα κρίνουν και την τελική του έκβαση...

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Αστική Ανάπτυξη: Θα πεζοδρομηθεί η Βασ. Ολγας

Φιλοδοξίες να αλλάξει η Βασιλίσσης Ολγας και να αρχίσουν μέχρι τέλους του έτους οι εργασίες πεζοδρόμησης έχει ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας.
Η επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο μέσω της οικιστικής αναβάθμισής του είναι σήμερα το νέο «δόγμα» του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας.
Τελικός στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2014 να έχουν ολοκληρωθεί συνολικά τα έργα ενοποιησης των αρχαιολογικών χώρων στο κέντρο της Αθήνας και να αλλάξει συνολικά η εικόνα της πόλης όπως συνέβει και στην περιοχή του Θησείου.
Εκτός από τις πεζοδρομήσεις και την ανάδειξη των μνημείων που είναι διάσπαρτα σε όλο το κέντρο της πόλης, τo σχέδιο περιλαμβάνει ακόμη την ανάδειξη του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος σε συνδυασμό με τη δημιουργία του Μουσείου Αθηνών, ανακαινίσεις στις όψεις των κτιρίων όπως το Δημοτικό Νοσοκομείο «Ελπίς» και οι προσφυγικές πολυκατοικίες, καθώς και την αφαίρεση των διαφημιστικών πινακίδων.
Την ανάγκη αναπλάσεων περιοχών του κέντρου την έχουν επισημάνει πολλοί και πλέον αρχίζει να γίνεται συνείδηση προκειμένου το κέντρο της πόλης να μην μετατραπεί σε γκέτο μεταναστών το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα τόστο στη λειτουργία της πόλης όσο και στη μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας που έχει παρατηρηθεί.
Πεζοδρομήσεις, αστυνομία σε ποδήλατα είναι μερικά απο τα μέτρα που θα ξεκινήσουν με στόχο την εξάλειψη του παραπάνω φαινομένου.
Η πλέον πετυχημένη πεζοδρόμηση στην ΑΘήνα (ίσως και σε ολόκληρη την Ελλάδα) ήταν αυτή της οδού Αποστόλου Παύλου στο Θησείο που έφερε τα πάνω κάτω σε όλη την περιοχή. Σε όποια περιόδο και να πας ο ήχος των αυτοκινήτων και της κόρνας (έστω και αν η παρουσία σταθμευμένων οχημάτων είναι έντονη)είναι μακρινή ανάμνηση, ο πεζόδρομος είναι πεντακάθαρος και το κυρίαρχο στοιχείο είναι η Ακρόπολη ενωμένη πλέον με τη γειτονιά του Θησείου.
Ας δουμε αντίστοιχα έργα να γίνονται παντού και τότε θα μπορούμε να μιλάμε για εξωραισμό των πόλεων μεγάλων και μικρών. Οι πεζοδρομήσεις είναι δύναμη για τον πεζό και το πολίτη και αποδυνάμωση της κυριαρχίας του αυτοκινήτου.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Αττικό Τραμ: τι γίνεται με την επέκταση του Πειραιά;


Το Τραμ στον Πειραιά είναι όνειρο πολλών χιλιάδων κατοίκων του αλλά και πολλών χιλιάδων εργαζόμενων που μέχρι σήμερα αναγκάζονται σε πολύωρη ταλαιπωρία για την μετακίνηση τους από και προς το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Το έργο έχει περάσει από χίλια κύματα και αλλαγές χάραξης, πολέμους από την προηγούμενη δημοτική αρχή και εντέλει κατάφερε να βγει σαν διαγωνισμός πριν από 10 μήνες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα νέο για την τύχη αυτού τόσο σημαντικού έργου που θα δώσει μεγάλες ανάσες στο άλυτο κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο του Πειραιά. Μειοδότης έχει βγει, έχουν προκύψει κάποιες ενστάσεις και από τότε σιωπή...
Το σημερινό δίκτυο του Τραμ έχει αρχή (το Σύνταγμα) έχει τέλος στα νότια (Βούλα) αλλά δεν έχει τέλος στη νοτιοδυτική άκρη του. Το τέρμα στο ΣΕΦ δεν μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη λύση για τους επιβάτες με κατεύθυνση τον Πειραιά καθώς ο χρόνος που χρειάζεται για να μετεπιβιβαστούν είτε σε λεωφορεία είτε στη Γραμμή 1 υπερκαλύπτεται αν χρησιμοποιηθεί εξαρχής μια λεωφορειακή γραμμή. Έτσι έχει απομονωθεί ουσιαστικά από τον Πειραιά χάνοντας πολλούς επιβάτες, χρήματα και η πόλη χάνει τη δυνατότητα να ελαφρυνθεί κυκλοφοριακά. Ειδικά η σύνδεση με τα νότια προάστια θα έκοβε χιλιάδες αυτοκίνητα αν υπήρχε σύνδεση του Τραμ στο κέντρο της πόλης. Οι νότιες περιοχές της Αθήνας από Μοσχάτο μέχρι Βούλα έχουν παραδοσιακά εργασιακή σύνδεση με τον Πειραιά.
Αυτή η ιδιότυπη απομόνωση των μέσων σταθερής τροχιάς κάθε χρόνο κάνει χειρότερη την κατάσταση στον Πειραιά. Ας δοθεί επιτέλους το σήμα εκκίνησης των εργασιών του Τραμ για τον Πειραιά. Το κόστος δεν είναι τεράστια αλλά τα οφέλη θα είναι.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Φεβρουάριος 2010: Παραδόσεις έργων μέχρι το 2016

Η καθιερωμένη 6μηνιαία ανάρτηση με τη λίστα των έργων για τα επόμενα 6 χρόνια είναι εδώ. Πλέον σε αυτή την ανάρτηση προστίθεται και το έτος 2016. Αυτή η ανάρτηση είναι η πέμπτη στη σειρά για τις αναμενόμενες παραδόσεις έργων στη χώρα μας. Η ρευστότητα στα έργα υποδομής στη χώρα μας είναι πάντα παρούσα και τα έργα μοιάζουν με ..λάστιχο.
Σημειώνω πως τα έργα που περιμέναμε το 2009 και έχουν μπει στο φετινό έτος είναι σχεδόν όλα προς άμεση παράδοση. Το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του έτους μας επιφυλάσσουν παραδόσεις έργων σημαντικών.
Από την άλλη βλέπουμε ότι τα έργα ΟΣΕ και Μετρό να μετατίθενται συνεχώς χρονικά. Επίσης νέα έργα έρχονται στη λίστα και προσδιορίζονται για ολοκλήρωση το 2014 και το 2015 και το 2016.
Η λίστα δημοσιεύεται βάσει επίσημων ανακοινώσεων από τους αρμόδιους φορείς και από -όσο γίνεται- πιο έγκυρα δημοσιεύματα. Επίσης "σύμβουλος" σε αυτή τη λίστα είναι και τα αντίστοιχα site από Υπουργεία και των εταιρειών λειτουργίας των έργων.
Στη λίστα περιλαμβάνονται και έργα που δεν έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται προκειμένου μελλοντικά να μπορούμε να δούμε κατά πόσο μπορούν να είναι συγκεκριμένοι στις εκτιμήσεις τους και κατά πόσο τελικά μπορεί να καθυστερήσει ένα δημόσιο έργο.
Τέλος σε όσα δεν μπόρεσα να βρω οτιδήποτε που να παραπέμπει σε σοβαρή πληροφορία είναι τα λεγόμενα "ορφανά" έργα με αδιευκρίνιστες ημερομηνίες δημοπράτησης και παράδοσης.
Στην λίστα δεν μπαίνουν τα έργα του Τραμ σε α) Κερατσίνι και Πέραμα καθώς αναφέρονται σε χρόνους μετά το 2015, σε β)Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλο που είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και σε γ)Καβάλα και Καλαμάτα που δεν γνωρίζουμε αν θα προχωρήσουν σε δημοπρατήσεις. Ελπίζω όμως σε επόμενες λίστες να προστεθούν αν όχι όλες αλλά οι περισσότερες από αυτές τις πόλεις..

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2010
2010. Τον Μάρτιο θα λειτουργήσει ο σταθμός Χολαργός και τον Μάιο ο σταθμός Χαϊδάρι της Γραμμής 3. Τον Ιούνιο η επέκταση για Ανθούπολη και μέχρι το τέλος τους έτους η Γραμμή 2 της Αττικό Μετρό θα εγκαινιάσει μια μεγάλη επέκταση από τον Άγιο Δημήτριο έως το Ελληνικό με 4 Νέους Σταθμούς κ 5,5χλμ γραμμής. Μέσα στο έτος θα παραδοθεί το τμήμα της Ιόνιας Οδού Παράκαμψη Άρτας.
Τα τελευταία τμήματα του Μαλλιακού θα ολοκληρωθούν (Στυλίδα-Ράχες και Παράκαμψη Λαμίας). Τον Δεκέμβριο θα παραδοθεί στο σύνολο του ο Κάθετος Άξονας της Εγνατίας Κομοτηνή- Σύνορα. Το χειμώνα αναμένεται να λειτουργήσει ο Σταθμός Μετρό της Γραμμής 3 Αγία Παρασκευή. Η Πάτρα εντος του έτους θα γιορτάσει τα εγκαίνια 3 μεγάλων έργων της (Διακονιάρης, Παραγλαύκιες αρτηρίες, Φράγμα Πείρου –Παραπείρου). Θα παραδοθεί στο σύνολο του ο Κάθετος Άξονας της Εγνατίας Θεσσαλονίκη- Σέρρες- Προμαχώνας. Τέλος αναμένεται να λειτουργήσει και η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα ΣΚΑ-Κιάτο. Περιμένουμε την παράδοση του αριστερού ημιαδιαδρόμου στο τμήμα Αθήνα- 3 γέφυρες. Εντός του α εξαμήνου θα δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα Τρίπολη - Αθήναιο και Αθήναιο- Λεύκτρο της Ανατολικής Οδού.
-ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ- ΣΥΝΟΡΑ (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)
-ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ- ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΡΤΑΣ (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)
-ΜΑΛΛΙΑΚΟΣ – ΤΜΗΜΑ ΣΤΥΛΙΔΑ – ΡΑΧΕΣ (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)
-ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΣΕΡΡΕΣ- ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)
-ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΓΡΑΜΜΗ 2 ΕΠΕΚΤΑΣΗ 5,5 ΧΛΜ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ 1.ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, 2.ΑΛΙΜΟ, 3.ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, 4.ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)
-ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΠΑΤΡΑΣ (ΔΙΑΚΟΝΙΑΡΗΣ, ΠΑΡΑΓΛΑΥΚΙΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ, ΦΡΑΓΜΑ ΠΕΙΡΟΥ- ΠΑΡΑΠΕΙΡΟΥ)(ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)
-ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ – ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
-ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ – ΓΡΑΜΜΗ 2 ΕΠΕΚΤΑΣΗ 1,5 ΧΛΜ ΑΠΟ ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ 1.ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,2. ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ
-ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ – ΓΡΑΜΜΗ 3 ΕΠΕΚΤΑΣΗ 1,5 ΧΛΜ ΑΠΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ 1.ΧΑΙΔΑΡΙ
-ΜΑΛΛΙΑΚΟΣ – ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΛΑΜΙΑΣ -ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ-
-ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ - ΓΡΑΜΜΗ 3 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΣΤΑΘΜΩΝ 1.ΧΟΛΑΡΓΟΣ, 2. ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΔΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΡΙΠΟΛΗ- ΑΘΗΝΑΙΟ-ΛΕΥΚΤΡΟ

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2011
Τη χρονιά του 2011 συνεχίζονται τα έργα κυρίως εκτός Αθηνών. Το καλοκαίρι θα είναι έτοιμη η επέκταση του αεροδιαδρόμου στο Μακεδονία. Τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται η Ανατολική Οδός Πελοποννήσου με τα τμήματα Λεύκτρο –Παραδείσια και Λευκτρο-Σπάρτη. Εντός του καλοκαιριού θα παραδοθεί η επέκταση του Προαστιακού Κιάτο –Ξυλόκαστρο και τον Αύγουστο παραδίδεται το τμήμα της Ανατολικής Οδού Πελοποννήσου Παραδείσια-Καλαμάτα . Το Φθινόπωρο θα εγκαινιαστεί το τμήμα της Ιόνιας Οδού Αντίρριο (μετά τη σήραγγα Παλιοβούνας) – Παράκαμψη Αγρινίου. Θα παραδοθεί και ο δεξιός ημιδιάδρομος της διαδρομής ΟΣΕ 3 Γέφυρες-ΣΚΑ. Προστίθενται οι σταθμοί του ΗΣΑΠ ΙΛΙΣΟΣ και ΨΑΛΙΔΙ. Εγκαινιάζεται επιτέλους το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΔΟΣ ΤΜΗΜΑ ΤΣΑΚΩΝΑ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)
-ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΙΑΤΟ- ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)
-ΔΕΞΙΟΣ ΗΜΙΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΟΣΕ 3 ΓΕΦΥΡΕΣ-ΣΚΑ (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)
-ΣΤΑΘΜΟΙ ΗΣΑΠ ΙΛΙΣΟΣ ΚΑΙ ΨΑΛΙΔΙ (ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ)
-ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΡΡΙΟ-ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)
-ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ (ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΝΑΡΞΗ)

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2012
Το 2012 είναι μία πολύ σημαντική χρονιά καθώς θα ολοκληρώνονται μεγάλα τμήματα αυτοκινητοδρόμων. Τον Ιούνιο θα παραδοθεί το τμήμα της Ολύμπιας Οδού Κιάτο –Πάτρα –Πύργος. Εντός του 2012 αναμένεται το Τμήμα της Κεντρικής Οδού Εγνατία-Τρίκαλα. Το φθινόπωρο ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα ολοκληρωθούν τα έργα στα Τέμπη με διπλές σήραγγες και γέφυρες και θα περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη σήραγγα στην Ελλάδα με μήκος 6,5χλμ. Τον Δεκέμβριο θα είναι έτοιμο το νέο υπόγειο τμήμα Ν. Φάληρο –Πειραιά του Ηλεκτρικού με το Σταθμό Καμίνια ενώ η πρώτη μεγάλη επέκταση της Αττικό Τραμ θα είναι γεγονός με τη διαδρομή Νέο Φάληρο – Πειραιάς. Η Υπογειοποίηση και ο σταθμός ΟΣΕ Αθήνας θα είναι έτοιμη στα τέλη του έτους. Φέτος ολοκληρώνεται και η Ανατολική Οδός με το τμήμα Λεύκτρο-Σπάρτη
-ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΑΠΟ Ν. ΦΑΛΗΡΟ- ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΜΙΝΙΑ (ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ)
-ΑΤΤΙΚΟ ΤΡΑΜ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ Ν. ΦΑΛΗΡΟ ΕΩΣ ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΥΠΟ ΑΝΑΘΕΣΗ)
-ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ -ΤΜΗΜΑ ΚΙΑΤΟ-ΠΑΤΡΑ- ΠΥΡΓΟΣ- (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)
-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΕΜΠΩΝ (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)
-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΓΝΑΤΙΑ- ΤΡΙΚΑΛΑ (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)
-ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΡΑΜΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ (;)
-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΔΟΣ ΤΜΗΜΑ ΛΕΥΚΤΡΟ-ΣΠΑΡΤΗ (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2013
Μια χρονιά που ανήκει κυρίως στην περιφέρεια. Τον Οκτώβριο μήνα παραδίδεται, ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Οδού (Λαμία – Εγνατία). Τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμος και ο άξονας Άκτιο- Αμβρακία. Επίσης ολοκληρώνεται και η Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή Κιάτο –Ροδοδάφνη και θα παραδοθεί στο σύνολο του ο Κάθετος Άξονας της Εγνατίας Σιάτιστα- Κρυσταλλοπηγή.
-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΚΤΙΟ-ΑΜΒΡΑΚΙΑ (ΥΠΟ ΑΝΑΘΕΣΗ)
-ΟΣΕ Ν.Δ.Σ.Γ ΚΙΑΤΟ- ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)
-ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ (ΛΑΜΙΑ-ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΕΓΝΑΤΙΑ) (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)
-ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑ- ΚΡΥΣΤΑΛΟΠΗΓΗ (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2014
Συνεχίζονται οι παραδόσεις τμημάτων των Αυτοκινητοδρόμων. Μέσα στο Καλοκαίρι αναμένεται και η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού. Εντός του έτους αναμένεται η πλήρης κυκλοφορία της Ολύμπιας Οδού. Το Τραμ επεκτείνεται ακόμα περισσότερο σε Χατζηκυριάκειο και Φρεατύδα και θα παραδοθεί στο σύνολο του ο Κάθετος Άξονας της Εγνατίας Αρδάνιο- Ορμένιο- Σύνορα. Φέτος θα παραδοθεί το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη : το Μετρό με 13 Σταθμούς. Επίσης ο Προαστιακός θα εγκαινιάσει την επέκταση από το Σταθμό Κορωπί έως το Λαύριο.
-ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ : ΓΡΑΜΜΗ 1 ΜΕ 13 ΣΤΑΘΜΟΥΣ (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ- ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΊΣΗΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΔΕΚ. 2012)
-ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ (ΑΝΤΙΡΡΙΟ-ΑΓΡΙΝΙΟ-ΑΡΤΑ-ΓΙΑΝΝΕΝΑ).
-ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ.(ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ)
-ΤΡΑΜ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΕ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΚΑΙ ΦΡΕΑΤΥΔΑ (ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ)
-ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΡΔΑΝΙΟ-ΟΡΜΕΝΙΟ-ΣΥΝΟΡΑ (ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ)
-ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΟΡΩΠΙ ΕΩΣ ΛΑΥΡΙΟ ΜΕ 4 ΣΤΑΘΜΟΥΣ (ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ)

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2015
Μεγάλα έργα αρχίζουν να παραδίδονται και αυτή τη χρονιά. Στα μέσα του έτους θα είναι έτοιμο το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι το πλέον σύγχρονο στην Ελλάδα. Η Ανάπλαση Δέλτα (Λυρική, Εθν. Πινακοθήκη, Αγορά, Πάρκο) είναι έτοιμη, ενώ ολοκληρώνεται και η Ηλεκτροκίνηση του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη με πλήθος από σήραγγες και γέφυρες και θα παραδοθεί στο σύνολο του ο Κάθετος Άξονας της Εγνατίας Ξάνθη-Σύνορα Τον Δεκέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
-ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (ΥΠΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ)
-ΟΣΕ – ΝΕΑ ΔΙΠΛΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΙΘΟΡΕΑ- ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ – ΔΟΜΟΚΟΣ (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ)
-ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΕΛΤΑ ΦΑΛΗΡΟΥ (ΛΥΡΙΚΗ, ΕΘΝ. ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, ΠΑΡΚΟ) (ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ)
-ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΞΑΝΘΗ- ΣΥΝΟΡΑ (ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ)
-ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ)

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2016
Αυτή τη χρονιά έχουν την τιμητική τους τα έργα στα μέσα σταθερής τροχιάς. Στα τέλη του έτους αναμένεται να δοθεί στο κοινό η πρώτη μεγάλη επέκταση εδώ και 60 χρόνια του Ηλεκτρικού από το ΚΑΤ στην Εθνική Οδό με 5 υπόγειους Σταθμούς. Επίσης ο Πειραιάς και οι συνοικίες του αποκτούν επιτέλους σταθμούς Μετρό –6 το σύνολο-. Η πρώτη επέκταση στην ιστορία του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι γεγονός! Από Πατρικίου- Μίκρα με 5 σταθμούς. Οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής παίρνουν μπρος αφού είναι έτοιμοι. Έτοιμη η Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή και Ροδοδάφνη-Πάτρα με πλήθος από σήραγγες και γέφυρες
-ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΗΣΑΠ ΑΠΟ ΚΑΤ-Ε.Ο ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ 1.ΚΗΦΙΣΙΑ, 2.ΑΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ, 3.ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ, 4.ΕΚΑΛΗ, 5.ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ. (ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ)
-ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΓΡΑΜΜΗ 3 ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΧΑΙΔΑΡΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ. 1.ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, 2.ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, 3. ΝΙΚΑΙΑ, 4.ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, 5.ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 6.ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. (ΥΠΟ ΑΝΑΘΕΣΗ)
-ΝΕΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ)
-ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ: ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΡΕΤΣΟΥ, ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΑ (ΥΠΟ ΑΝΑΘΕΣΗ)
-ΟΣΕ – ΝΕΑ ΔΙΠΛΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ - ΠΑΤΡΑ (ΥΠΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ)

Με την επιφύλαξη των χρονοδιαγραμμάτων...

ΕΡΓΑ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ, ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ, ΟΡΦΑΝΑ
Εδώ έχουμε έργα που αναμένονται αλλά κανένας δεν γνωρίζει πότε θα δημοπρατηθούν και κυρίως πότε θα υλοποιηθούν..
-ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ-
-ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΘ -ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ-
-ΑΤΤΙΚΟ ΤΡΑΜ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ- ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ-
-ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ- ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ-
-ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΥΠΟ ΑΚΥΡΩΣΗ-
-ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ- ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ-
-ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΒΟΑΚ -ΑΓΝΩΣΤΟ-
-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΑΘΜΩΝ ΟΣΕ ΑΘΗΝΑΣ, ΠΕΙΡΑΙΑ-ΑΓΝΩΣΤΟ-
-ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΛΑΡΙΣΑ-ΒΟΛΟΣ -ΑΓΝΩΣΤΟ-

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΟΑΣΑ: Τα λεωφορεία εκτός κέντρου! Επιτέλους


Το σχέδιο για την απομάκρυνση των λεωφορειακών γραμμών από το κέντρο της Αθήνας θα αρχίσει σύντομα να υλοποιείται. Τόσο το Υπουργείο όσο και ο ΟΑΣΑ θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Στον νέο συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας, το μεγαλύτερο βάρος των καθημερινών μετακινήσεων θα σηκώσουν το Μετρό, ο Ηλεκτρικός, ο Προαστιακός και το τραμ, ενώ τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα έχουν κυρίως ρόλο τροφοδότη προς τα μέσα σταθερής τροχιάς.
Βασικός στόχος των αλλαγών που άρχισαν χτες και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του χρόνου, είναι να μειωθούν σημαντικά οι λεωφορειακές γραμμές που συνδέουν σήμερα τους περιφερειακούς δήμους απευθείας με το κέντρο της Αθήνας. Οι γραμμές αυτές πλέον θα μεταβληθούν σε τροφοδοτικές κυρίως του Μετρό, του Ηλεκτρικού και του Προαστιακού.
Μόλις προχθές εγκαινιάστηκε από τον υφυπουργό Υποδομών Ν. Σηφουνάκη ο μεγαλύτερος σταθμός μετεπιβίβασης στον σταθμό του Μετρό «Νομισματοκοπείο», ο οποίος εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 25.000 επιβάτες. Στον συγκεκριμένο σταθμό θα καταλήγουν δέκα γραμμές λεωφορείων από τις περιοχές της Αγίας Παρασκευής και των Μεσογείων, ενώ εντός του Μαρτίου θα τεθεί σε λειτουργία και ο γειτονικός σταθμός «Χολαργός».
Τρεις νέοι σταθμοί
Ο ανασχεδιασμός του δικτύου των αστικών συγκοινωνιών περιλαμβάνει τη δημιουργία και λειτουργία μέχρι το τέλος του χρόνου άλλων τριών μεγάλων σταθμών μετεπιβίβασης στο Περιστέρι (Ανθούπολη), στον Ελαιώνα και στο Ελληνικό. Η επιβατική κίνηση της επέκτασης προς το Περιστέρι και την Ανθούπολη υπολογίζεται ότι θα προσθέσει περίπου 50.000 νέους επιβάτες ημερησίως, ενώ η επέκταση προς το Ελληνικό αναμένεται να εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση περισσότερους από 80.000 επιβάτες. Ο σταθμός του Ελαιώνα που σήμερα εξυπηρετεί μόλις 3.000 επιβάτες την ημέρα, με τη μεταφορά των λεωφορειακών γραμμών στον σχεδιαζόμενο σταθμό μετεπιβίβασης θα εξυπηρετεί πάνω από 10.000 επιβάτες. Όλες οι αλλαγές προχωρούν έχοντας ως βάση τη διαβούλευση που έγινε πρόσφατα με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, όλους τους συναρμόδιους φορείς, αλλά και την επιστημονική κοινότητα.
Πιλότος για το νέο μοντέλο μετακινήσεων που θα ακολουθηθεί, θα είναι το παράδειγμα του Περιστερίου, όπου εδώ και περίπου έναν χρόνο έχουν καταργηθεί οι μεγάλες λεωφορειακές γραμμές προς το κέντρο και στη θέση τους λειτουργούν τοπικές γραμμές που εξυπηρετούν τη μετεπιβίβαση στο Μετρό. Οι συγκοινωνιολόγοι του ΟΑΣΑ υπολογίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι χρόνοι των διαδρομών έως 30%. Το μέτρο της μείωσης των λεωφορειακών γραμμών σχεδιάζεται να εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα στους Δήμους Αγίας Βαρβάρας, Νίκαιας, Κορυδαλλού, Χαϊδαρίου, Παπάγου, Χολαργού, Δάφνης, Αγίου Δημητρίου και Υμηττού. Θα ακολουθήσουν η Αργυρούπολη, το Ελληνικό, η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βουλιαγμένη και η Βάρη, ενώ αντίστοιχες κινήσεις θα γίνουν και στο Θριάσιο Πεδίο. «Το μεγάλο στοίχημα του νέου εγχειρήματος θα είναι να καταπολεμηθεί η διστακτικότητα του επιβατικού κοινού για τις μετεπιβιβάσεις, στις οποίες άλλωστε στηρίζεται η φιλοσοφία των αλλαγών», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι αρμόδιοι του ΟΑΣΑ. Διαδημοτικές γραμμές
Η όλη προσπάθεια θα ενισχυθεί και με την ίδρυση νέων διαδημοτικών γραμμών. Η πρώτη γραμμή που σχεδιάζεται θα συνδέσει τους Δήμους Μελισσίων- Βριλησσίων- Αμαρουσίου- Λυκόβρυσης- Πεύκης. Στη Δυτική Αθήνα μια δεύτερη γραμμή θα συνδέει Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα και Αιγάλεω.
Πάντως, οι περιοχές που δεν καλύπτονται ακόμα από τα μέσα σταθερής τροχιάς θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κυρίως από τις λεωφορειακές γραμμές- κορμούς, οι οποίες θα εξακολουθούν να καταλήγουν στον εσωτερικό δακτύλιο της Αθήνας. Παράλληλα, όμως, θα ενισχυθεί και η δημοτική συγκοινωνία.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Μετρό Θεσσαλονίκης: Συζήτηση για λύση των προβλημάτων

Γενική συζήτηση με θέμα τη λύση των προβλημάτων που υπάρχουν στο Μετρό Θεσσαλονίκης με υπόψη την επιστολή της ΑΕΓΕΚ για διακοπή των εργασιών στο τέλος του μήνα έγινε εχτές 1η Φλεβάρη 2010 στη Θεσσαλονίκη υπό τον Υφυπουργό Κό Μαγκριώτη.
Το πρώτο ζήτημα που υπάρχει τόσο από τους υπευθύνους όσο και από τους φορείς της πόλης είναι η μεταφορά της διοίκησης του μετρό από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και τη δημιουργία άτυπου συντονιστικού οργάνου, στο οποίο θα συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού.
Για τη μεταφορά της διοίκησης του έργου λέχθηκε πως μόλις οριστεί η νέα διοίκηση στην εταιρεία, η εποπτεία θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη. “Στόχος μας είναι να κερδίσουμε ένα μεγάλο μέρος του χαμένου χρόνου”, είπε ο κ. Μαγκριώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις του παρελθόντος, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις προσπάθειες που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Έγινε επίσκεψη στους χώρους του Μετρό αλλά ελέγχθηκε και η πορεία των αρχαιολογικών ανασκαφών που επηρεάζουν αρνητικά την εξέλιξη του έργου. Σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη, “οι αρχαιολογικές ανασκαφές είναι σημαντικές, το έργο που επιτελούν πολύ μεγάλο και το χρηματοδοτούμε. Η Κα Μενδώνη που συνόδευε τον Υφυπουργό δήλωσε “το ΚΑΣ συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα. Τα θέματα του μετρό θα μπαίνουν στη συνεδρίαση την ίδια ημέρα που θα έρχεται ο φάκελος, για να μην καθυστερεί η επίλυσή τους. Εκτός αυτού, όταν παραστεί ανάγκη, θα μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη κλιμάκιο του ΚΑΣ, για να λύνει επιτόπου τα ζητήματα... Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε το πολιτιστικό απόθεμα στο μέγιστο βαθμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει αφορμή ή αιτία να καθυστερήσει ένα έργο μακράς πνοής για την πόλη. Οι όποιες αρρυθμίες μπορούν να λυθούν με έναν καλό συντονισμό".
Η χαμηλή χρηματοδότηση που είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα στο Μετρό θα ξεπεραστεί σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υφυπουργού αφού υπάρχει εξασφαλισμένος δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το έργο θα απορροφήσει και πόρους και από το ΕΣΠΑ για να επιταχυνθεί το έργο.
Αναφορικά με την επιστολή της Κ/Ξ ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συνεργασία με την κοινοπραξία για την επίλυση όλων των προβλημάτων και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διακοπεί το έργο. Για το Παπάφειο έγιναν συναντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων με τη διοίκηση του ιδρύματος και αναμένεται σύντομα να παραχωρηθεί ο χώρος. Για τους μετροπόντικες που σταμάτησαν την υπόγεια πορεία τους εντός του εργοταξίου του ΑΠΘ, ο κ. Μαγκριώτης είπε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν πάλι το ταξίδι τους χωρίς όμως να διευκρινίσει το πόσο σύντομα θα γίνει αυτό. Να θυμίσουμε πως πριν λίγες μέρες έφτασε στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ και ο δεύτερος μετροπόντικας και πλέον μετά την υποχρεωτική συντήρηση τους πρέπει να συνεχίσουν ανεμπόδιστα το ταξίδι των συνολικά 7,7 χλμ.
Ο υφυπουργός ευχαρίστησε τους επαγγελματίες της πόλης, όπου υπάρχουν εργοτάξια, για την υπομονή τους, υπογραμμίζοντας ότι με τις αλλαγές που προωθούνται θα δοθούν λύσεις σε πολλά προβλήματα.
Είναι μια σημαντική εξέλιξη στο πολύπαθο έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης που περνάει συνεχώς κρίσεις και καλείται κάθε φορά να τις ξεπεράσει και να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή την ολοκλήρωση των εργασιών που με το αρχικό χρονοδιάγραμμά τον Δεκέμβριο του 2012 να φαίνεται όνειρο γίνεται προσπάθεια να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.
Μέχρι σήμερα οι παρατάσεις που έχουν δοθεί φτάνουν τους +20 μήνες δηλαδή ολοκλήρωση εντός του 2014. Το επόμενο βήμα λέγεται πως θα είναι η εξεύρεση λύσης για συντόμευση του έργου αλλά η εμπειρία του Μετρό της Αθήνας μας λέει πως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με την διατήρηση έστω αυτού του επιβαρυμένου χρονοδιαγράμματος.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα