Υποδομές στην Ελλάδα

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Προαστιακός: Η ηλεκτροκίνηση έφτασε στη Χαλκίδα, το ηλεκτρικό τρένο θα αργήσει


Mε μια ανακοίνωση της ΕΔΙΣΥ ανακοινώθηκε ότι τέθηκε υπό τάση η διακλάδωση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Οινόη μέχρι τη Χαλκίδα. Έκτοτε έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να μάθουμε αν με την ηλεκτροκίνηση ξεκίνησαν και τα δρομολόγια του Προαστιακού προς τη Χαλκίδα. Προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε στο site της τραινοσε ούτε κάποια άλλη ΕΠΙΣΗΜΗ ανακοίνωση για την έναρξη των δρομολογίων του Προαστιακού από την Αθήνα μέχρι τη Χαλκίδα. Τις επόμενες ημέρες λογικά θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια και περιμένουμε να μάθουμε την συχνότητα αφού μόλις ηλεκτροδοτηθεί και ο σταθμός της Αθήνας (Σταθμός Λαρίσης) τότε θα ξεκινήσουν τα ηλεκτρικά τρένα Desiro που διαθέτει η Προαστιακός.
Είναι ένα μεγάλο βήμα για τον Προαστιακό που σύντομα θα εντάξει στο δίκτυο της και τη Χαλκίδα και πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την ηλεκτροδότηση του Κιάτου που έρχεται και αυτή σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Προς το παρόν λόγω της μη ηλεκτροδότησης μέχρι τον Κεντρικό Σταθμό Αθήνας τα δρομολόγια θα εξακολουθούν να διεξάγονται από τα rail-bus.
Η ανακοίνωση είναι η παρακάτω:
Ο Εθνικός Διαχειριστής Σιδηροδρομικής Υποδομής Α.Ε. (Ε.ΔΙ.Σ.Υ.), στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, πρόκειται να θέσει υπό τάση από την Πέμπτη 29 Απριλίου 2010 και από ώρα 07:00, τις πάγιες εγκαταστάσεις ηλεκτρικής έλξης, στο τμήμα γραμμής Σ.Σ. Οινόης – Σ.Σ. Χαλκίδας .
Η τάση λειτουργίας του ηλεκτροδοτούμενου σιδηροδρομικού δικτύου είναι 25.000 V – 50 Hz. Κάθε προσέγγιση στην Ηλεκτροκινούμενη γραμμή και στις πάγιες εγκαταστάσεις αυτής καθώς και η αφαίρεση εξαρτημάτων από του πυλώνες στήριξης της εναέριας γραμμής (Γραμμή Επαφής) είναι « άκρως επικίνδυνη για την ζωή» .
ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ- ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ :
1. Να ανεβαίνετε στην οροφή των αμαξοστοιχιών.
2. Να αγγίζετε τους στύλους ή τις κατασκευές , που στηρίζουν τους εναέριους αγωγούς ηλεκτρικής έλξης (Γραμμή Επαφής)
3. Να πλησιάζετε από αμέλεια ή εκουσίως με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο τη Γραμμή Επαφής (π.χ. μεταφορά αντικειμένων μεγάλου ύψους ).
4. Να αγγίζετε τις σιδηροτροχιές , τους ιστούς φωτοσημάτων ή τις άλλες μεταλλικές κατασκευές που ευρίσκονται επί της σιδηροδρομικής γραμμής και στη γύρω από αυτή περιοχή, (σε απόσταση 10 μέτρων από τη σιδηροδρομική γραμμή).
5. Να ρίπτετε σύρματα, ράβδους ή άλλα αντικείμενα, νερό και άλλα υγρά επί της Γραμμής Επαφής .
6. Να κυκλοφορείτε στις περιοχές των εγκαταστάσεων ηλεκτροκίνησης ( υποσταθμοί , υπαίθριοι οικίσκοι, ερμάρια , κ.λ.π.).
7. Να διέρχεστε από τις ισόπεδες διαβάσεις με οχήματα ή φορτία επί οχημάτων, ύψους μεγαλύτερου των 4,5 μέτρων ή ύψους μεγαλύτερου του αναγραφόμενου επί των οδικών πινακίδων σήμανσης των ειδικών κατασκευών περιορισμού του ανώτατου οδικού περιτυπώματος διέλευσης ( θύρες περιτυπώματος ).
8. Να πλησιάζετε στους θραυσμένους αγωγούς ηλεκτρικής έλξης , οι οποίοι έχουν πέσει στο έδαφος , σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων.
9. Να αφαιρείτε εξαρτήματα ή αγωγούς από τις πάγιες εγκαταστάσεις ηλεκτρικής έλξης .
10. Να παίζουν παιδιά στην περιοχή των στην περιοχή των πάγιων εγκαταστάσεων ηλεκτροκίνησης και στην περιοχή γύρω από την ηλεκτροδοτούμενη σιδηροδρομική γραμμή.
11. Να πλησιάζετε τις εγκαταστάσεις ηλεκτροκίνησης (Υποσταθμούς ), σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από αυτές .
12. Να ρίπτετε αντικείμενα , νερό ή άλλα υγρά στην περιοχή γύρω από την ηλεκτροδοτούμενη σιδηροδρομική γραμμή και στις εγκαταστάσεις της.
13. Να έλθετε σε επαφή με κάθε μέσο με τις μεταλλικές κατασκευές που φέρουν αγωγούς για την τροφοδοσία της Γραμμής Επαφής .
14. Να προκαλείτε από αμέλεια ή εκουσίως θραύση μονωτήρων ή κόψιμο αγωγών με τη χρήση κυνηγετικών όπλων ή με άλλο τρόπο.
15. Να διατηρείτε μόνιμες ή προσωρινές επιφανειακές σωληνώσεις άρδευσης παράλληλες ή διασταυρούμενες με τις σιδηροδρομικές σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων.
Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών , των νομών Βοιωτίας και Ευβοίας οι οποίες γειτνιάζουν με το ηλεκτροδοτούμενο σιδηροδρομικό δίκτυο Σ.Σ. Οινόης – Σ.Σ. Χαλκίδας να γνωστοποιούν άμεσα κάθε ανωμαλία ή βλάβη εξοπλισμού ηλεκτροκίνησης , που παρατηρούν, στα αστυνομικά τμήματα , σε άλλες Αρχές , στον πλησιέστερο σιδηροδρομικό σταθμό ή στο ρυθμιστή έλξης του Ε.ΔΙ.Σ.Υ. , τηλ. 2102422039.

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Σχόλια επισκεπτών μηνός Απριλίου 2010

Γεώργιος είπε...
1. Τεράστιο λάθος η μη υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος.
2. Θα μπορούσε ενα ικανό τμημα του παλαιου αεροδρομίου να οικοδομηθεί με συχρονα πρότυπα (-υπογεια όλα τα δίκτυα κοινης ωφελειας ακομα και το ρεύμα-) όπως το ολυμπιακό χωριό. Μετα την πώληση αυτών των ακινήτων θα μπορουσαν τα εσοδα να χρησιμευσουν στις απαλλοτριωσεις σε διαφορα τμηματα της Αθηνας για κατασκευή μεμονωμένων πάρκων. Το εναπομεινον τμήμα μπορουσε να γίνει πάρκο
3.Δε νομίζω οτι μια μητερα θα ξεκινησει με το παιδί της στο καρότσι απο το Γαλατσι π.χ. παίρνοντας συγκοινωνιες να παει στο παρκο. Και αν το κάνει θα ειναι μια κι εξω αφου θα χρειαστει αξιοσημείωτο χρονο για να φτασει. Κατά τον ίδιο τρόπο δε νομιζω οτι παιδια πέραν των γειτονικών δήμων θα μπορεσουν να χαρουν το παρκο.
Δεν ξερω αλλά πιο πολυ για θέμα γοήτρου μου κάνει η όλη κατασκευή του.
15 Απριλίου 2010 4:15 μ.μ.

ektoras είπε...
... και ευχαριστούμε τους έλληνες πολίτες που τους στήριξαν. Που τους άρεσε αυτό που άκουγαν στα δίαφορα μπαλκόνια και δεν το σύγκριναν με τη σκληρή πραγματικότητα. Που πίστευαν ακόμη και τον προηγούμενο πρωθυπουργό του 2009 που έλεγε ότι η Ελλάδα έδειξε ότι είναι μια ισχυρή οικονομία. Που επιβραβεύει το ψέμα και την αρπαχτή και γελάει με αυτούς που δουλεύουν σκληρά ως κορόιδα. Που το όνειρό του είναι ακόμη μια θέση στο δημόσιο για να τα ξ##$ εις βάρος των άλλων κορόιδων που τον πληρώνουν.
Που ενώ οι έλληνες έχουν την ικανότητα να κάνουν μεγάλα πράγματα (και το δείχνουν όταν φεύγουν στο εξωτερικό που βρίσκουν επιτέλους λίγη οργάνωση και αναγνώριση της προσπάθειάς τους) παρόλα αυτά το μόνο που σκέφτονται είναι η λούφα.
Και ναι, ολοι το κάναμε και όλοι φταίμε γι αυτό. Και μακάρι ας είναι αυτή τη φορά που θα βάλουμε μυαλό ως κοινωνία και θα αλλάξουμε. Και που το κράτος θα αναλάβει (ή θα το ανγκάσουμε εμείς οι πολίτες να αναλλάβει) το καθήκον του, δηλαδή την εγγύηση της ευτυχίας και της ευζωίας των κατοίκων!
Αλλά φτάνει πια με όλον αυτό το μηδενισμό. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας (πρώτα εμείς και μετά οι υπόλοιποι) και ας συνηδητοποιήσουμε πως ζούσαμε σ΄ένα ψέμα και πρέπει να αλλάξουμε μυαλά.
Ας σταματήσουμε να ζούμε με τα ψέμματα (τα δικά μας και των άλλων) και με δανεικά.
17 Απριλίου 2010 6:33 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...
1. Αφήστε ρεύμα να τρέχει όλο το 24ωρο να δούμε αν θα κλέψει κανείς σύρμα.
2. Δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει με την ηλεκτροκίνηση? Ξέρει κανείς ότι η βιομηχανική ζώνη της Άθήνας είναι στα οινόφυτα. Ξέρει κανείς πόσοι ανεβοκατεβαίνουν στην περιοχή καθημερινά για το μεροκάματό τους? (και οι υπόλοιποι κατεβαίνουν από Χαλκίδα). Αν υπάρχει μια γραμμή που έπρεπε να τρέχει εδω και χρόνια είναι αυτή. Και σε συνδυασμό με τοπικά λεωφορειάκια θα γινόταν η εξυπηρέτηση.
Prevezanos
27 Απριλίου 2010 6:33 μ.μ.

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Προαστιακός Αθήνας: Η ηλεκτροκίνηση μέχρι το Κιάτο έτοιμη τον Μάιο


Τα νέα για τον Προαστιακό ειδικά τον τελευταίο καιρό είναι αρκετά. Είμαστε σε αναμονή για το opening των 3 σταθμών στο βόρειο άκρο της Αθήνας (Κάτω ΣΚΑ, Άγιοι Ανάργυροι, Ταύρος) οι οποίοι έχουν μια μικρή καθυστέρηση για τεχνικούς λόγους. Επίσης έχουμε το αιώνιο θέμα του σταθμού Μεταμόρφωση που ακόμα δεν γνωρίζουμε πότε θα ανοίξει ξεπερνώντας το τέρας της γραφειοκρατίας που τον βασανίζει εδώ και σχεδόν 2 χρόνια. Τα έργα συνεχίζονται πάντως με αμείωτους ρυθμούς και σίγουρα η είδηση της χρηματοδότησης μέσω του Υπ. Υποδομών για μια σειρά από έργα του Προαστιακού είναι μια ακόμα θετική εξέλιξη.
Στα θέματα της ηλεκτροκίνησης έχουμε την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης επιτέλους μέχρι το Κιάτο. Αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος Μαΐου αλλά περιμένουμε και την επίσημη ανακοίνωση από την εταιρεία του Προαστιακού για την επιβεβαίωση της πληροφορίας.
Στο μέτωπο της ηλεκτροκίνησης προς Θήβα και Χαλκίδα δεν υπάρχει κάτι νεώτερο ενώ απορία προκαλεί ειδικά ή μη χρήση της ηλεκτροκίνησης για τη Θήβα και την έναρξη των δρομολογίων του Προαστιακού. Προφανώς κάποιος τεχνικός λόγος θα υπάρχει ή λειτουργικό πρόβλημα της Προαστιακός. Θα πρέπει λοιπόν να λυθεί γρήγορα αυτό το ζήτημα γιατί με τον καιρό αφού αυτό που φαίνεται είναι πως ο Προαστιακός μπορεί να κερδίσει το στοίχημα με την κερδοφορία αφού η εμπιστοσύνη του κοινού αρχίζει και κυμαίνεται σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα από αυτά του παρελθόντος. Με τις κατάλληλες κινήσεις το μέσο αυτό μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση της πρωτεύουσας. Επίσης έχει το προσόν να κινείται σε περιοχές όπως τα Βορειοδυτικά Προάστια που έχουν πολύ κακή συγκοινωνία και δεν έχουν μέσα σταθερής τροχιάς. Περιοχές όπως το Ίλιον, οι Άγιοι Ανάργυροι, το Καματερό, η Χαλκηδόνα και άλλες περιοχές μπορούν κάλλιστα να εξυπηρετηθούν από το δίκτυο του Προαστιακό γεμίζοντας τα βαγόνια και τα ταμεία της εταιρείας.
Η αίσθηση όμως που έχω είναι πως σιγά -σιγά ο Προαστιακός θα βρει τη θέση που του αξίζει αρκεί από δω και πέρα να γίνουν οι σωστές κινήσεις και τα μεγάλα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί για την ανάπτυξη του μέσου να αποδώσουν αυτά που πρέπει. Αν όμως και το επόμενο διάστημα ξανακολλήσει και αφεθεί στην τύχη του τότε μοιραία θα μαραζώσει και πάλι και θα χάσει και την εμπιστοσύνη του επιβατικού (και του σημερινού και του μελλοντικού) κοινού του. Περιμένουμε τις άμεσες κινήσεις των φορέων έτσι ώστε να δούμε περισσότερο κόσμο στα όμορφα βαγόνια του Προαστιακού Σιδηρόδρομου Αθηνών..

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Θεσσσαλονίκη: Μητροπολιτικό Πάρκο στο στρατόπεδο Μελά;


Πολλά δημοσιεύματα έχουν βγει τα τελευταία χρόνια σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στη Θεσσαλονίκη. Τα 2 επικρατέστερα σημεία όμως είναι ο χώρος της ΔΕΘ όπου θα μπορούσε να γίνει μετά την μετεγκατάσταση της και ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.
Για την πρώτη περίπτωση έχουμε να πούμε πολλά ακόμα καθώς ακόμα δεν υπάρχει δεδομένη απόφαση για την μετεγκατάσταση αλλά ούτε και απόφαση για το σημείο που θα πάει η ΔΕΘ. Άρα μάλλον για τα επόμενα χρόνια είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι εκεί θα γίνει και το Πάρκο της πόλης της Θεσσαλονίκης. Αντίθετα η περίπτωση του στρατοπέδου Π. Μελά έχει πολλά συγκριτικά αποτελέσματα. Βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο στα δυτικά της πόλης και είναι συνολικής έκτασης 363 στρεμμάτων.
Με τη δημιουργία του πάρκου θα έχουμε δύο βασικούς παράγοντες ανατροπής. Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι η γενικότερη αναβάθμιση των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης που σήμερα είναι εντελώς υποβαθμισμένα ενώ υπολογίζεται πως το καλοκαίρι η θερμοκρασία θα μειώνεται αισθητά. Επιπλέον η αντιστοιχία πράσινου από 0,83τμ ανά κάτοικο θα ανέβει σε πάνω από 10τμ.
Σε ημερίδα που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη η καθηγήτρια του ΑΠΘ Μαίρη Ανανιάδου- Τζημοπούλου είπε: "Είναι επείγουσα η θεσμική κατοχύρωση ως χώρων πρασίνου όλων των στρατοπέδων, σε όλη τους την έκταση, ως σύγχρονων μεγάλων αστικών, ως και μητροπολιτικής εμβέλειας πάρκων, με την επανάχρηση μόνο του υφιστάμενου κτιριακού δυναμικού και την απαγόρευση νέας δόμησης", ενώ ο δήμαρχος Σταυρούπολης Σάββας Σερασίδης, μίλησε με στοιχεία πως η αναλογία θα φτάσει στα 14,33τμ/κάτοικο με τη δημιουργία του πάρκου αλλάζοντας όλη τη φυσιογνωμία της περιοχής.
Η μετατροπή του πρώην στρατοπέδου είναι εφικτή καθώς στις δύο γωνίες του θα διαθέτει 2 σταθμούς μετρό (στην μελλοντική επέκταση του μέσου στη Θεσσαλονίκη προς Σταυρούπολη και Ευκαρπία) διευκολύνοντας την πρόσβαση από ολόκληρη την πόλη. Είναι σαφές ότι υπάρχει η ανάγκη για τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου για την πόλη. Η τοποθεσία αυτή παρουσιάζει όλα τα πλεονεκτήματα για να ξεκινήσει η συζήτηση με όλους τους φορείς για την ανάπτυξη του. Είναι πολύ σημαντικό αρχικά όμως να υπάρχει θετική ανταπόκριση από όλους για την απρόσκοπτη συνέχεια και να μην υπάρχουν φαινόμενα τύπου μετρό...
Εμείς βέβαια εννοείται πως υποστηρίζουμε με θέρμη τέτοιες ενέργειες που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα και αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Βέβαια γνωρίζουμε πως στην Ελλάδα για να φτάσουμε στη τελική απόφαση περνάμε από 40 κύματα αλλά νομίζω ότι σε αυτή τη προσπάθεια υπάρχει κοινή θέληση για την προώθηση αυτού του σημαντικού πράσινου έργου αστικής ανάπλασης.

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Αεροδρόμιο Μακεδονία: Επέκταση αεροδιαδρόμου και νέος αεροσταθμός;

Με όχι και τόσο γρήγορους ρυθμούς προχωρά το έργο της επέκτασης του αεροδιαδρόμου 10-28 στο Αεροδρόμιο Μακεδονία. Ενώ το έργο οφείλει να παραδοθεί προς χρήση σε ένα έτος από σήμερα οι εργασίες δεν συμβαδίζουν με το χρονοδιάγραμμα. Για την ιστορία θα πω, πως η κοινοπραξία ανέλαβε με την από 31.10.2005 σύμβαση την κατασκευή του έργου «επέκταση διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών 10-28 Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης Μακεδονία». Το έργο αφορά την επέκταση κατά 1.000 μέτρα του αεροδιαδρόμου προσαπογείωσης ακόμα και υπερατλαντικών πτήσεων για την αναβάθμιση του Αεροδρομίου. Από τότε οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και αναφορικά με την ολοκλήρωση των εργασιών δεν υπάρχει ακόμα σαφής πληροφόρηση.
Εν τω μεταξύ συζητείται στους κύκλους του Υπουργείου ο τρόπος εύρεσης πόρων για την κατασκευή νέου Αεροσταθμού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» που θα προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες σύγχρονες και ανάλογες με εκείνο της Αθήνας.
Η προμελέτη υπάρχει από το 2003 και ο πορυπολογισμός κατασκευής του πλησιάζει τα 800εκ€. Πριν από λίγο καιρό είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Υποδομών Κος Μαγκριώτης σε συνάντησης με τη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) το υπουργείο εξετάζει όλες τις δυνατότητες να ενταχθεί το έργο σε κάποιο πρόγραμμα. Επίσης υπογράμμισε πως με τις παρούσες υποδομές του αεροσταθμού «Μακεδονία», η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, ειδικά σε περιόδους αιχμής, είναι προβληματική.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη, η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, ακύρωσε το έργο το 2004, με την προοπτική να το εντάξει στο Δ΄ ΚΠΣ, κάτι που, όπως σημείωσε ο κ. Μαγκριώτης «δεν έπραξε ποτέ».
Είναι μάλλον ένα έργο επόμενης γενιάς και προφανώς μετά το 2015 αφού και σήμερα να αποφασιστεί θα χρειαστεί χρόνος για τη μελέτη, χρηματοδότηση, δημοπράτηση και ολοκλήρωση ενός τέτοιου project. Πάντως είναι θετικό βήμα το ότι βρίσκεται έστω σε επίπεδο συζήτησης καθώς έτσι πρόκειται να ωριμάσει για να προχωρήσει στα επόμενα αναγκαία βήματα.

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ιόνια Οδός: Μεγάλη πρόοδος στο έργο


Σημαντικές εξελίξεις έχουμε στην πρόοδο του Αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας Οδού που λύνει τα προβλήματα της ένα -ένα και προχωρά με ταχύς ρυθμούς πλέον στην υλοποίηση του έργου.
Αρχίζοντας από το Αντίρριο έχουμε το τέλος της διάνοιξης της σήραγγας της Μακύνειας που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες και "γιορτάστηκε" η τελική διάνοιξη της. Όσον αφορά τη σήραγγα της Παλιοβούνας παρότι ακούγονται πολλές φωνές πως είναι σίγουρο ότι θα γίνει σήραγγα η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε ακόμα ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ αφού δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις και επίσημες ανακοινώσεις για την τελική χάραξη αν θα γίνει με σήραγγα ή αναβάθμιση του υπάρχοντος δρόμου. Με την επέμβαση του Υπουργείου Υποδομών δίδονται αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις στα τμήματα Αντίρριο- Κεφαλόβρυσο και Κουβαρας-Κομπότι Αρτας. Αυτό σημαίνει ότι οι μπουλντόζες πιάνουν δουλειά άμεσα και εκεί. Επίσης σε εξέλιξη βρίσκονται πλέον και οι εργασίες μετά το Κομπότι όπου τα έργα δεν είναι εμφανή γιατί ακολουθούν διαφορετική χάραξη από τη σημερινή.
Προχωρούν εντατικά πλέον και τα έργα από την Κάμπη Αρτας μέχρι το Νομό Ιωαννίνων δουλεύοντας πλέον συστηματικά. Και δεύτερο μέτωπο εργασιών ανοίχθηκε στο νομό Ιωαννίνων για την κατασκευή της Ιόνιας οδού, μετά από αυτό στην περιοχή της Μυροδάφνης, αφού το τελευταίο διάστημα τα μηχανήματα δουλεύουν προετοιμάζοντας την έναρξη της διάνοιξης της σήραγγας Αμπελιάς. Η ισπανική εταιρεία Ferrovial Agroman που έχει αναλάβει στα πλαίσια της σύμβασης παραχώρησης την κατασκευή της Ιόνιας στο νομό Ιωαννίνων έχει αναθέσει σε υπεργολάβο το έργο και εδώ και λίγες εβδομάδες άρχισαν οι εργασίες διαμόρφωσης προετοιμασίας της πλαγιάς στην οποία θα γίνει η διάτρηση για να κατασκευαστούν οι δίδυμες σήραγγες μήκους 900 μέτρων περίπου η καθεμία. Είμαστε σε μια μικρή αναμονή για την απαλλοτρίωση στο σημείο εκείνο αλλά πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα.
Ήδη οι εργασίες στο τμήμα αυτό μέχρι Σκλίβανη εξελίσσονται και ανάλογα με την πορεία των απαλλοτριώσεων θα επεκτείνεται το μέτωπο, με επόμενο το τμήμα Αβγό-Αμπελιά-Εγνατία, ωστόσο ακόμη το έργο στο νομό βρίσκεται σε αρχικά στάδια, άλλωστε είναι από τα τελευταία που πρέπει να παραδοθούν από τον παραχωρησιούχο.
Η παράκαμψη Άρτας πρόκειται -άνευ απροόπτου- να παραδοθεί τον Οκτώβριο με καθυστέρηση ενός έτους. Το όλο τμήμα εκεί είναι το Άγιος Δημήτριος-Σελλάδες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την εποχή εμφανίζεται στην περιοχή της Αμφιλοχίας όπου ακόμα οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει αν και πρόκειται για το συνδετήριο τμήμα της Ιόνιας από Βορρά σε Νότο και φυσικά ο λόγος είναι οι γνωστές αποζημιώσεις και απαλλοτριώσεις. Εδώ περιμένουμε το επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Συνοψίζοντας λοιπόν τα προβλήματα της Ιόνιας Οδού έχουν συρρικνωθεί σημαντικά και τα σημαντικότερα εμφανίζονται στην Παλιοβούνα που θα πρέπει να λυθεί άμεσα καθώς είναι η αρχή του Αυτοκινητόδρομου και στην Αμφιλοχία. Από κει και πέρα το έργο τρέχει είτε με μέση είτε με μεγάλη ταχύτητα. Τα χρονοδιαγράμματα δεν νομίζω να τηρηθούν και περιμένουνε νέο χρονοδιάγραμμα που θα είναι και το οριστικό.
Γενικά έχουμε μπει πλέον σε μια οριστικά θετική πορεία στο έργο της Ιόνιας Οδού που τα εργοτάξια έχουν καταλάβει στο συνολικού σχεδόν μέρος της χάραξης. Αν όλα κυλήσουν ομαλά από εδώ και πέρα τότε δεν έχουμε να φοβόμαστε καθόλου για την τύχη αυτού του πολύ μεγάλου αναπτυξιακού έργου που θα μεταμορφώσει όλη την Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο που δικαιολογημένα παραπονιέται οτι είναι ο ουραγός της Ελληνικής Οικονομίας.

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Όνειρα για νέο γήπεδο!!

Μεγάλες προσδοκίες για τα Ιωάννινα έχουμε τον τελευταίο καιρό από την είδηση της διάθεσης της διοίκησης του ΠΑΣ Γιάννενα για τη δημιουργία γηπέδου! Η τεχνική έκθεση για το νέο γήπεδο του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στο παλιό αεροδρόμιο του Κατσικά ολοκληρώθηκε και αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το μεγάλο εγχείρημα.
Το αθλητικό κέντρο θα περιλαμβάνει χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων - γήπεδο ποδοσφαίρου και προπονητικό κέντρο - με τις προβλεπόμενες αθλητικές, συνοδευτικές και εμπορικές χρήσεις, αθλητικό πάρκο, υδάτινο πάρκο, green park (οικολογικό πάρκο), χώρους στάθμευσης, καθώς και χώρους για πολιτιστικό δρώμενα. Αναλυτικά:
Γήπεδο Ποδοσφαίρου
Προτείνεται η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου χωρητικότητας 20.000 θεατών (όλοι καθήμενοι), στεγασμένου και στους τέσσερεις τομείς.
Χρήσεις Γηπέδου Ποδοσφαίρου
Κύριες αθλητικές δραστηριότητες (65% της συνολικής δόμησης του γηπέδου)
Σύνοδες χρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων (17,5% της συνολικής δόμησης του γηπέδου)
• Χώροι εκπαίδευσης
• Χώροι αναψυχής και εστίασης της αθλητικής ομάδας
• Αθλητικοί ξενώνες
• Εκθεσιακοί χώροι
• Παιδότοποι
• Χώροι μέσων μαζικής ενημέρωσης
Εμπορικές χρήσεις (17,5% της συνολικής δόμησης του γηπέδου).
(όπως cafe, εστιατόρια, μαγειρεία, μπουτίκ αθλητικών ειδών, εμπορικά καταστήματα,
συνεδριακό κέντρο, χώροι ψυχαγωγίας και αναψυχής, κλπ).
Προπονητικό κέντρο
Το προπονητικό κέντρο περιλαμβάνει πέντε γήπεδα ποδοσφαίρου και βοηθητικές κτηριακές εγκαταστάσεις. Ένα από τα γήπεδα ποδοσφαίρου προβλέπεται να είναι στεγασμένο, ενώ σε δύο από αυτά προβλέπονται πυλώνες φωτισμού.
ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Αθλητικό πάρκο: περιλαμβάνει την κατασκευή 3 γηπέδων μίνι ποδοσφαίρου 5X5, 3 υπαίθριων γηπέδων καλαθοσφαίρισης, 3 γηπέδων αντισφαίρισης, χώρων υποδοχής και ανάπαυσης, αναψυκτηρίων, βοηθητικών χώρων, καθώς και τη διαμόρφωση του άμεσου περιβάλλοντα χώρου των παραπάνω εγκαταστάσεων.
Υδάτινο πάρκο: περιλαμβάνει κολυμβητική δεξαμενή, ανοιχτούς παιδότοπους, επιφάνειες νερού, εγκατάσταση αναψυκτηρίων, εγκαταστάσεις βοηθητικών χώρων, καθώς και τη διαμόρφωση του άμεσου περιβάλλοντα χώρου των παραπάνω εγκαταστάσεων.
Green Park - πράσινο - οικολογικό πάρκο: περιλαμβάνει χώρους πρασίνου με χαμηλή και ψηλή φύτευση, θεματικούς κήπους, πλατείες, χώρους υπαίθριων εκθέσεων, καθώς και τη διαμόρφωση του άμεσου περιβάλλοντα χώρου των παραπάνω εγκαταστάσεων.
Ακόμα δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του γηπέδου και όλων των υπολοίπων αλλά το επόμενο διάστημα θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη πρόοδο του εγχειρήματος και αν εντέλει γίνει πραγματικότητα ή μείνει μακέτα όπως τόσες άλλες...Εγώ θα ευχηθώ καλή επιτυχία σε αυτή την προσπάθεια του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ που θα αλλάξει και όλη την εικόνα των ευρύτερων Ιωαννίνων.

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Μετρό Θεσσαλονίκης: Η Εκκλησία και πάλι χτυπά..

Το Μετρό Θεσσαλονίκης βρίσκεται για άλλη μια φορά σε δύσκολη θέση, αυτή τη φορά με αρνητικό πρωταγωνιστή την Εκκλησία. 3 χρόνια μετά την παρέμβαση της στην επέκταση για Πειραιά με αποτέλεσμα να κοπεί ο τερματικός σταθμός Ευαγγελίστρια και να οδηγήσει (εν μέρει) το διαγωνισμό σε ακύρωση ξαναχτυπά και στο Μετρό Θεσσαλονίκης για τον ταλαίπωρο σταθμό Παπάφειο.
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αυτή τη φορά με ένσταση στο ΣτΕ ζητά την ακύρωση της απόφασης για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου ενώ ζητά και την ακύρωση της απόφασης Σουφλιά για προσωρινή κατάληψη μέρους του χώρου. Με την κίνηση αυτή ήρθε φυσικά αντιμέτωπος με το Υπουργείο Υποδομών που κάνει αγώνα για την επίσπευση των εργασιών της κατασκευής του Μετρό που ήδη μετρά καθυστερήσεις 18 μηνών..
Το παρασκήνιο αυτής της υπόθεσης εντέλει όμως οδηγεί την υπόθεση στα δικαστήρια καθώς το Υπουργείο ουσιαστικά πιστεύει ότι τα βαθύτερα κίνητρα είναι οικονομικά προκειμένου να ωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από την παραχώρηση του χώρου. Το ΔΣ του Παπαφείου που πρόεδρος είναι ο Μητροπολίτης είχε ζητήσει αντιστάθμισμα (οικονομικό) για την παραχώρηση και δεν δόθηκε κάτι. Έτσι από την συμμαχία περάσαμε στην αντιπαλότητα και την τελική κίνηση ένστασης στο ΣτΕ. Με την επίσπευση της εκδίκασης λόγω του κατεπείγοντος της υπόθεσης θα έχουμε την επόμενη μάχη με τις 2 πλευρές να πιστεύουν ότι θα κερδίσουν. Πρόκειται όμως για άλλη μια επίθεση άδικη από την εξουσία της Εκκλησίας προς τον απλό κόσμο που περιμένει τόσο να ολοκληρωθούν οι εργασίες για να μην συνεχιστεί η όχληση των περιοχών τους όσο και από τη λειτουργία που θα αποφέρει μόνο καλό. Ποιός από την Μητρόπολη θα εξηγήσει ότι καθυστερεί ή και αναβάλει την πρόοδο του μεγαλύτερου κατασκευαστικού έργου στην πόλη γιατί δεν δόθηκαν αντισταθμιστικά οφέλη. Εγώ θα έλεγα σαν πολίτης αλλά εν πάση περιπτώσει και σαν χριστιανός ότι η Εκκλησία μας θα έπρεπε να είναι αμέριστος συμπαραστάτης σε τέτοιες περιπτώσεις έργων που εξυπηρετούν χιλιάδες ανθρώπους και όχι να έρχεται αντιμέτωπη και με το δημόσιο αίσθημα. Κατά την ταπεινή μου γνώμη τέτοιες ενέργειες απομακρύνουν τον κόσμο και δεν βοηθούν σε τίποτα. Αξίζει αυτό για μερικές δεκάδες χιλιάδες Ευρώ;
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;
Τα 2 επικρατέστερα σενάρια σήμερα είναι τα εξής: οι 2 μετροπόντικες να συνεχίσουν το ταξίδι τους μετά το σταθμό Παπάφειο και με την απόφαση να γίνει διάνοιξη στην περιοχή (εφόσον φυσικά κερδηθεί απο το Υπουργείο) ανεβάζοντας και πάλι το κόστος στα ύψη ή να καταργηθεί ο σταθμός αφού η εμπλοκή αυτή κανείς εν ξέρει μέχρι που μπορεί αν φτάσει και πόσο μπορεί να κοστίσει. Ο συμβιβασμός τουλάχιστον σε αυτή τη φάση φαντάζει αδύνατος..
Σε κάθε περίπτωση θεωρείται κρίσιμο οι 2 Μετροπόντικες ότι πρέπει να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του μήνα για να προχωρήσει το έργο της διάνοιξης. Ένα άλλο θέμα που προέκυψε αυτό τον καιρό είναι "στενότητα" του χώρου στο σταθμό Ανάληψη όπου μάλλον θα χρειαστεί οι 2 σήραγγες να "πλησιάσουν" η μια την άλλη καθώς είναι περιορισμένος ο χώρος. Είναι όμως ένα αμιγώς κατασκευαστικό πρόβλημα από αυτά που προκύπτουν συνεχώς και ειδικά σε μεγάλα έργα όπως αυτό του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Οι εργασίες πάντως στα εργοτάξια δείχνει να έχουν πυκνώσει και με λήψη των κατάλληλων αποφάσεων επιτέλους αυτή η κατασκευή να τρέξει και να κερδίσει λίγο από το χαμένο χρόνο..

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Αττικό Αλσος: Ανοιξε τις πύλες του και σας περιμένει ανανεωμένο!

Επιτέλους και ένα πράσινο νέο για την γκρίζα πρωτεύουσα. Το εγκαταλειμμένο Αττικό Άλσος μέσω της Υπερνομαρχίας Αθηνών- Πειραιώς αναγεννήθηκε και πλέον μπορεί η οικογένεια, ο νέος, το ζευγάρι, ο αθλητής, η παρέα να περάσει ευχάριστα σε ένα πράσινο περιβάλλον τις ελεύθερες ώρες του.
Την ανάπλαση του Αττικού Άλσους εγκαινίασε η Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς κα Ντίνα Μπέη εγκαινίασε την ανάπλαση του Αττικού Άλσους, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, των κομμάτων, της αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.
Εκατοντάδες νέα δένδρα και ακόμη περισσότερα θαμνώδη φυτά, νέα μονοπάτια και διαδρομές τζόκινγκ, φιλόξενα στέκια με πράσινο και υπέροχη θέα, υπερσύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές και αναβαθμισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι μερικά μόνο από όσα συναντά πλέον ο επισκέπτης στο Αττικό Άλσος μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης που ανέλαβε η Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς.
«H σημερινή μέρα είναι κορυφαία για την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς καθώς παραδίδουμε στους πολίτες ένα Αττικό Άλσος μεταμορφωμένο και πλήρως αναβαθμισμένο, καταπράσινο, φιλόξενο και λειτουργικό» τόνισε η κα Μπέη στην τελετή εγκαινίων του έργου ανάπλασης, επισημαίνοντας ότι φιλοδοξία της Υπερνομαρχίας ήταν ο πράσινος αυτός χώρος, που δίνει οξυγόνο σε όλο το Λεκανοπέδιο, «να αποτελέσει τη νέα πράσινη στάση ζωής, το νέο καταφύγιο των κατοίκων που θα αναζητήσουν δροσιά, πράσινο, όμορφη θέα, αναψυχή αλλά ταυτόχρονα ψυχαγωγία και αθλητισμό».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε η Υπερνομάρχης για το αθλητικό πάρκο πολλαπλών δραστηριοτήτων που παραδίδεται στο πλαίσιο της ανάπλασης και το οποίο αποτελείται από πλήρως ανακαινισμένα γήπεδα τένις, μπάσκετ, βόλεϊ και ποδοσφαίρου 5Χ5. Ένα αθλητικό πάρκο όπου με τη σημαντική βοήθεια της Γ.Γ. Αθλητισμού θα προσφέρεται δωρεάν άθληση και παροχή υπηρεσιών εκμάθησης αθλημάτων στους πολίτες.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ
Το Αττικό Άλσος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα συστήματος λόφων με το όνομα «Τουρκοβούνια» (πριν την Τουρκοκρατία οι λόφοι ονομάζονταν Λυκοβούνια).
• Το Άλσος καθαρίζεται καθημερινά, κλαδεύεται και αποψιλώνεται
• Φυλάσσεται περιμετρικά
• Επισκευάσθηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τοποθετήθηκε μια παιδική χαρά
• Απομακρύνθηκαν τόνοι από μπάζα και σκουπίδια
• Αποκαταστάθηκε μέρος του φωτισμού
• Ανατέθηκε και παραλήφθηκε από το ΙΓΜΕ Γεωτεχνική Μελέτη Ευσταθείας των πρανών
• Λειτούργησε το ξεχασμένο υπαίθριο Θέατρο με μεγάλη επιτυχία.
Η ανάπλαση του Αττικού Άλσους έγινε μέσω του Γ ΚΠΣ με κόστος 8.925.000€. Το Αττικό Άλσος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους πρασίνου στο κέντρο του Λεκανοπεδίου Αττικής και το υψηλότερο σημείο της Αθήνας, με συνολική έκταση 650 στρεμμάτων και μέγιστο υψόμετρο 338 μέτρων.
• Η περιοχή Α’, έκτασης 120 στρεμμάτων περιλαμβάνει επεμβάσεις όπως φυτεύσεις, σημεία θέας, γήπεδα, μονοπάτια, παιδική χαρά, κλπ. Η είσοδος είναι από την οδό Ελληνικού.
• Η περιοχή Β, έκτασης 60 στρεμμάτων, αφορά επεμβάσεις όπως η αναμόρφωση του θεάτρου, πλατώματα, σκίαστρα, παιδική χαρά, χώρο στάθμευσης χωρητικότητας περίπου 100 θέσεων, γήπεδα, κλπ. Η είσοδος είναι από την οδό Καρπενησιώτη.
Οι βασικές αρχές τις Αρχιτεκτονικής Μελέτης είναι οι παρακάτω:
• Η λειτουργική και οπτική σύνδεση των παρεμβάσεων με τον ιστό τις πόλης.
• Η εφαρμογή βιοκλιματικής αντίληψης σύμφωνα με τη φιλοσοφία του οικολογικού σχεδιασμού.
• Η εύκολη προσπέλασή του από τις ομάδες επισκεπτών (παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένοι, κλπ)
• Η εσωτερική του οργάνωση με ορθολογική και λειτουργική διάταξη χώρων και η ανάπτυξη δικτύου κυκλοφορίας
• Η ανάπτυξη του φυτικού πλούτου
• Ο εξοπλισμός με σύγχρονες εγκαταστάσεις υποδομής
Επίσης φυτεύτηκαν 1.165 δέντρα και 1.277 ποώδη και θαμνώδη φυτά. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τις παρακάτω δράσεις:
1. Βοτανικός Περίπατος
2. Θάμνοι της Αττικής
3. Μετεωρολογικός Σταθμός
4. Δημιουργικός χώρος για δημιουργία Φυτολογίου του Αττικού Άλσους από
μαθητές
5. Αθλητικές Εγκαταστάσεις (οι αθλητικές εγκαταστάσεις αναβαθμίστηκαν και εμπλουτίστηκαν με νέα σύγχρονα γήπεδα. Συνολικά, στις περιοχές Α και Β, το Αττικό Άλσος διαθέτει 2 γήπεδα 5x5, 4 γήπεδα τένις, 2 γήπεδα μπάσκετ και 2 γήπεδα βόλεϊ).
6. Διαμόρφωση διαδρομής Jogging, 7. Δίκτυο Μονοπατιών, 8. Διαμόρφωση Παιχνιδότοπων,
9. Ανάδειξη Σημείων Θέας, 10. Στέγαστρα & Πλατώματα για πραγματοποίηση εκδηλώσεων,
11. Υπαίθριο Αμφιθέατρο - Εκσυγχρονισμός και ανακαίνιση των χώρων για ένα
λειτουργικό θέατρο σύγχρονων απαιτήσεων,12. Αποκατάσταση και εγκατάσταση αρδευτικού δικτύου, 13. Έργα πυροπροστασίας και αποκατάστασης, βελτίωσης και εγκατάστασης
δικτύου πυρόσβεσης, 14. Διευθέτηση χώρων στάθμευσης, 15. Πρόσβαση Α.Μ.Ε.Α.
Τέτοιες παρεμβάσεις μας δίνουν κουράγιο ότι η υδροκέφαλη Αθήνα μπορεί να αναδείξει τις ομορφιές της και να δώσει στους κατοίκους της ανάσες πρασίνου και χαλάρωσης στο κέντρο ακριβώς της πόλης. Φυσικά κρίσιμο για την επιτυχία και την συμμετοχή του κόσμου είναι η συντήρηση και η επαρκής φύλαξη του πάρκου για να το χαίρονται οι πολίτες για πολλά χρόνια.
Πολλά μπράβο και περιμένουμε και άλλα τέτοια.

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Αθλητικές Υποδομές: Ο Ολυμπιακός αποκτά Κολυμβητήριο στο Μικρολίμανο


Σημαντική απόφαση πήρε εχτές 12 Απριλίου ο Δήμος Πειραιά με την παραχώρηση για τα επόμενα 50 χρόνια έκτασης στο Μικρολίμανο για τη δημιουργία Κολυμβητηρίου.
Ο Δήμαρχος Πειραιά Κος Φασούλας δήλωσε: "Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την πόλη του Πειραιά και τον Ολυμπιακό. Συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού και φίλο, τον Γιάννη Συγγελίδη, για το πώς και πού θα προχωρήσουμε. Μετά από πολλά χρόνια, ο Δήμος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να παραχωρήσει στον Ολυμπιακό τη χρήση για μια περίοδο πενήντα ετών του χώρου στο Δελφινάριο για να κατασκευάσει ένα σύγχρονο κολυμβητήριο. Ένα κολυμβητήριο που θα ανταποκρίνεται όχι μόνο στις σύγχρονες απαιτήσεις των αθλητών, αλλά κυρίως στην ιστορία και την προσφορά του Ολυμπιακού στον Αθλητισμό και στον υγρό στίβο. Βάζουμε, με την πρωτοβουλία μας αυτή, τέλος σε μια αδικία χρόνων. Αποτελούσε ντροπή ο Ολυμπιακός και ο Εθνικός, δυο ομάδες ιστορικές, να μην έχουν κολυμβητήριο. Σήμερα λύνουμε το πρόβλημα για τον Ολυμπιακό.
Παράλληλα ικανοποιούμε ένα αίτημα των πολιτών του Πειραιά για να αξιοποιηθεί ο χώρος στο Δελφινάριο. Να πάψουν οι πολίτες να ταλαιπωρούνται τους καλοκαιρινούς μήνες και να δουν την περιοχή να αναβαθμίζεται. Πιστεύουμε ότι ο Πειραιάς, με συγκροτημένα βήματα, γίνεται και στην πράξη αθλητική πρωτεύουσα της Ελλάδας. Είμαι αισιόδοξος ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η κυβέρνηση θα στηρίξουν τις προσπάθειές μας να αναβαθμιστεί η περιοχή γύρω από το ΣΕΦ και να στηρίξουμε τον Ολυμπιακό με τη στήριξη του σχεδίου μας. Στο κλειστό αυτό κολυμβητήριο είμαι βέβαιος ότι θα γραφτούν νέες σελίδες επιτυχιών για τον Ολυμπιακό και την Ελλάδα. Τέλος, με την απόφασή μας αυτή διαφυλάσσεται ο χώρος του κτήματος Δηλαβέρη και αποφεύγεται η τσιμεντοποίηση της περιοχής".
Για τον Ολυμπιακό πρόκειται για μια πολύ σημαντική μέρα καθώς μέσα στην καρδιά του Πειραιά σε στρατηγικά συγκοινωνιακό σημείο θα δημιουργηθεί το υγρό παλάτι του που όπως προσδοκά θα του φέρει τίτλους. Τεχνικά στοιχεία προς το παρόν δεν υπάρχουν αλλά λογικά το επόμενο διάστημα πρόκειται να δημοσιοποιηθούν. Το σίγουρο είναι πως η ομάδα του Πειραιά θα πάψει να βασανίζεται και να τρέχει από κολυμβητήριο σε κολυμβητήριο δημιουργώντας τη δική του στέγη.

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες


Με διαφοροποίηση από τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης προχωρούν οι διαθέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Μετά την αλλαγή των επεκτάσεων της Αττικής Οδού παύει να ισχύει η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος και η σύνδεση του Πάρκου με τον Άγιο Κοσμά προφανώς για οικονομικούς λόγους.
Το ευχάριστο είναι ότι απομακρύνεται η προοπτική ανέγερσης τόσο κατοικιών όσο και εμπορικής ζώνης με ότι αυτό συνεπάγεται (εμπορικά κέντρα τύπου mall, καφέ κλπ)
Είμαστε σε αναμονή για την παρουσίαση του τελικού πλάνου προκειμένου να ξεκινήσει επιτέλους η διαδικασία μετατροπής του τεράστιου αυτού χώρου από απομεινάρι αεροδρομίου σε ένα αστικό πάρκο που θα αλλάξει την εικόνα όλης της Αθήνας και ακόμα περισσότερο των Νοτίων Προαστίων που μέχρι σήμερα δεν έχουν ένα μεγάλο πάρκο αναψυχής. Έχουν περάσει 9 χρόνια από την κατάργηση του Ελληνικού και νομίζω και εγώ ότι ήρθε η ώρα για την ανάπτυξη αυτού του χώρου που θα ομορφύνει την Αθήνα.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Η οικονομία είναι η λέξη κλειδί σε αυτή τη φάση και αυτή θα καθορίσει το σχέδιο ανάπτυξης του πάρκου. Βασικός στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η ελεύθερη πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο της Αθήνας. Σε πρώτη φάση μέσα στα επόμενα 4 χρόνια θα πέσουν όλες οι περιφράξεις στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στο Κανόε- Καγιάκ, στις εγκαταστάσεις Σόφτμπολ και στο Κέντρο Ξιφασκίας προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος, να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση του κοινού και να γίνει δενδροφύτευση όλων των ελεύθερων χώρων. Οι όποιες πολεοδομικές παρεμβάσεις θα γίνουν μόνο στα υφιστάμενα κτίρια που υπάρχουν στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, ενώ τα έσοδα για τη συντήρηση του πάρκου θα προέρχονται από την εκμετάλλευση των Ολυμπιακών Ακινήτων.
Πλέον τα κόστη αναλογικά θα πέσουν τόσο για την φύτευση δένδρων και θάμνων όσο και για την μετατροπή το χώρου με ήπιες παρεμβάσεις.
Το ετήσιο λειτουργικό κόστος ανέρχεται σε 1εκ€ ετησίως χωρίς να υπολογίζονται όμως καταστροφές από καιρικές συνθήκες. Άγνωστο είναι αν το κόστος αυτό προβλέπει τη φύλαξη του πάρκου, την ειδίκευση προσωπικού καθώς και την προβολή του για την προσέλκυση τουριστών και πολιτών.
Με την επίσημη ανακοίνωση όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν και μακάρι γρήγορα να δούμε μπουλντόζες να παίρνουν μπρος και χιλιάδες δέντρα να πρασινίσουν την αχανή περιοχή του παλιού μας αεροδρομίου.

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Στοκχόλμη: Συγκοινωνίες για οσκαρ


Αν εντυπωσιαστήκατε από τις υποδομές της Κοπεγχάγης και μελαγχολήσατε τότε για την Στοκχόλμη ετοιμαστείτε για βαθιά μελαγχολία. Πρόκειται για μια πόλη που είναι 1,2εκατομύρια κατοίκους και Μητροπολιτικά φτάνει τα 2 εκατομμύρια. Δηλαδή το μισό πληθυσμό από την Αθήνα. Η έκταση της (Stockholm County) ίσως να είναι ίση με το Νομό Αττικής καθώς τα προάστια απλώνονται κυκλικά από την πόλη σαν ένα δίκτυο από μικρές κωμοπόλεις.
Το δίκτυο των συγκοινωνιών είναι ιδιαίτερα εξελιγμένο. Έχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακό, Τοπικά Τρένα και Λεωφορεία. Στο Αεροδρόμιο Arlanda υπάρχουν ΜΣΤ όπως μια υπερταχεία που σε μεταφέρει σε 20` στο κέντρο της πόλης αλλά και απλά commuter τρένα που σε πάνε στο κέντρο. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις και πούλμαν. Για όποια πληροφορία θές υπάρχει ειδική υπηρεσία πληροφόρησης στο Αεροδρόμιο που όχι μόνο σου λένε πως να πας αλλά στο εκτυπώνουν κιόλας. Με χαμόγελο..
Ο κεντρικός τους σταθμός ονομάζεται Τ-Centralen και ακριβώς στο κέντρο της πόλης κυρίως υπόγεια αλλά και σε ανοιχτό χώρο καταλαμβάνοντας ένα τεράστιο χώρο σε έκταση (και περιλαμβάνει φυσικά και τα υπεραστικά τρένα με την ονομασία του Σταθμού Stockholm C. Εκεί συναντιούνται τα πάντα και από κει εξαπλώνονται σε όλη τη Στοκχόλμη.
Το Μετρό τους είναι ένα καταπληκτικό δίκτυο έξυπνα ανεπτυγμένο αφού έχουν 3 βασικές γραμμές με πολλές απολήξεις που συνιστούν ένα δίκτυο 7 γραμμών Μετρό. Η συχνότητα ήταν συνεχής και όλο το 24ωρο ενώ το μήκος της αποβάθρας και των τρένων είναι μεγαλύτερο κατά ένα συρμό από το Μετρό της Αθήνας (περίπου 140 μέτρα). Τα τρένα τους τα έχουν αντικαταστήσει με καινούργια συνεχόμενα (όπως τα δικά μας της β` γενιάς).Σε κάποιες επεκτάσεις έχουν μεταμορφώσει του σταθμούς σε έργα τέχνης κάνοντας τες να μοιάζουν με σπηλιές και χιονισμένες εκτάσεις με διάφορα χρώματα. Πάρα ταύτα το δικό μας Μετρό είναι απείρως πιο όμορφο. Αρκετοί σταθμοί σε προάστια είναι είτε επίγειοι είτε υπέργειοι ενώ το έδαφος (τουλάχιστον αυτό που είδα εγώ) ήταν σκέτος γρανίτης. Είναι σχετικά καθαρό Μετρό και πολύ εξυπηρετικό με ευγενέστατους υπαλλήλους.
Τα λεωφορεία καλύπτουν όποιο μέρος της πόλης δεν καλύπτεται από ΜΣΤ. Στις στάσεις είναι αναρτημένο το πρόγραμμα άφιξης του λεωφορείου που τηρείται πιστά. Ένα πράγμα που με εντυπωσίασε είναι πως όταν χρειάστηκε να κινηθούμε με λεωφορείο και αυτά λόγω έργων είχαν μετατοπιστεί υπήρχαν ειδικευμένοι υπάλληλοι στις στάσεις των λεωφορείων (!!) για να δίνουν κατευθύνσεις στους επιβάτες που ρωτούσαν. Μελαγχολήσατε; Επίσης τα λεωφορεία αναγράφουν όπως και στο Μετρό την επόμενη στάση βοηθώντας πολύ στο να μην χαθείς.
Γενικά η Στοκχόλμη είναι μια Μητρόπολη της Σκανδιναβίας η οποία λειτουργεί με ακρίβεια ρολογιού. Παρότι δεν είναι μια τουριστική πόλη έχει όλα εκείνα τα μέσα που θα βοηθήσουν τον τουρίστα να περάσει καλά και να αισθανθεί μέρος της πόλης.
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Πρόκειται μάλλον για άνιση σύγκριση καθώς το Μετρό της Στοκχόλμη άρχισε να δημιουργείται την δεκαετία του 1960 και πλέον είναι σχεδόν ολοκληρωμένο. Επίσης το Τραμ , ο Προαστιακός τα Τοπικά τρένα και τα λεωφορεία δημιουργούν ένα ισχυρό δίκτυο που σε προσελκύει να το χρησιμοποιήσεις παρότι πανάκριβο.
Η Αθήνα σαφώς έχει δημιουργήσει τις υποδομές αλλά χρειάζεται πολλά παραπάνω για να θεωρήσει ότι ο πολίτης έχει σοβαρό κίνητρο να πάρει τη συγκοινωνία και να μετακινηθεί. Είμαστε νομίζω ακόμα στο 40% από το δίκτυο που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αυτό της Στοκχόλμης. Και μην ξεχνάμε ότι σε επίπεδο Μητροπόλεων η Αθήνα είναι ένα επίπεδο παραπάνω από αυτό της Στοκχόλμης. Είναι πάνω από 4 εκατομμύρια και βρίσκεται στη β` κατηγορία μεγαλουπόλεων της Ευρώπης (η πρώτη αφορά πόλεις με παραπάνω από 8 εκατομμύρια (Λονδίνο, Παρίσι, Μόσχα, Κωνσταντινούπολη). Και πάλι εγώ θα πω πως τα καλά παραδείγματα πρέπει να τα ακολουθούμε. Είπαμε πως σε αισθητική και λειτουργία πλέον όλα τα μέσα μας είναι μια χαρά. Λείπει το ολοκληρωμένο δίκτυο και το κυριότερο ΜΙΑ πολιτική ανάπτυξης ασχέτως αλλαγής κομμάτων στην εξουσία. Αν είναι να αναθεωρούμε με κάθε αλλαγή κυβέρνησης και την ανάπτυξη των συγκοινωνιών τότε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αποκτήσουμε το δίκτυο που θα άξιζε η πόλη.
Αυτά , και σας προτείνω ανεπιφύλακτα αυτή την όμορφη πόλη με τους ευγενικούς Σουηδούς που σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν την πόλη σου...

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Θεσσαλονίκη: Θα γίνει η Κοπεγχάγη του Μέλλοντος;


Με αφορμή το ταξίδι μου στη Σκανδιναβία ταξίδεψα σε Κοπεγχάγη και Στοκχόλμη. Θα μπορούσες κάλλιστα να τις παρομοιάσεις με την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Και οι ομοιότητες σταματούν εδώ καθώς δυστυχώς για μας είναι πολύ πιο εξελιγμένες σαν πόλεις και φυσικά συγκοινωνιακά. Στην παρούσα ανάρτηση θα προσπαθήσω να σας δώσω όσες περισσότερες πληροφορίες για την πρωτεύουσα της Δανίας και πως θα μπορούσε η Θεσσαλονίκη να την αντιγράψει.
Η Κοπεγχάγη (στα δανικά København) σημαίνει Εμπορικό λιμάνι έχει πολλά διαφορετικά συστήματα μέσων σταθερής τροχιάς. Ο πληθυσμός της πόλης επίσημα έχει 500.000 κατοίκους αλλά Μητροπολιτικά φτάνει περίπου το 1.700.000 κατοίκους (δηλαδή ένας στους 3 κατοίκους της Δανίας μένει στην Κοπεγχάγη).
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Η Κοπεγχάγη έχει ένα αρκετά εξελιγμένο σύστημα μεταφορών που είναι επαρκές. Το Μετρό μπήκε στη ζωή της πόλης το 2002 και είναι στα πρότυπα του υπό κατασκευή Μετρό της Θεσσαλονίκης. Μια βασική γραμμή με 2 καταλήξεις. Η κατάληξη για το Αεροδρόμιο Kastrup ολοκληρώθηκε το 2007. Οι σταθμοί πριν την πόλη (στα προάστια) είναι επιφανειακοί. Η πλατφόρμα είναι κεντρική με πόρτες που ανοίγουν αυτόματα με την έλευση του τρένου. Οι συρμοί του τρένου είναι επίσης χωρίς οδηγό αλλά αυτόματοι. Το μήκος της αποβάθρας όμως είναι περίπου το μισό από ότι στην Αθήνα, δηλαδή περίπου 60-70 μέτρα και φυσικά το ίδιο και τα τρένα. Ελπίζω ότι στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης να μην είναι τόσο μικροί οι σταθμοί και τα τρένα. Η έλευση των τρένων ήταν περίπου ανά 5 λεπτά και το σύστημα μετρό λειτουργούσε όλο το 24ωρο απλά μεταξύ 3 με 4 το πρωί ήταν πιο αραιά τα δρομολόγια για την απαραίτητη συντήρηση του δικτύου (ενώ το δικό μας Μετρό χρειάζεται 5 ώρες κάθε μέρα). Αυτή την εποχή κατασκευάζουν άλλη μια γραμμή κυκλική η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2018. Και το εννοούν...
Κατά τα άλλα υπάρχουν κάποιες γραμμές λεωφορείων ενώ για τους τουρίστες και τους χρήστες του κέντρου υπάρχει μια συχνότατη λεωφορειακή γραμμή η Cirkel. Φυσικά υπάρχει ευρύ δίκτυο Προαστιακού στην πόλη που εξυπηρετεί πολύ καλά αλλά και το λεγόμενο RE (δηλαδή Regional=Τοπικά τρένα). Γραμμές τρένου οι οποίες είναι ουσιαστικά τροφοδοτικές στο γενικότερο σύστημα Μετρό χωρίς να βγαίνουν στα προάστια). Κίνηση αυτοκινήτων στους δρόμους δεν υπάρχει αφού δεν υπήρχε λόγος να το χρησιμοποιήσεις ενώ είναι και η παγκόσμια πρωτεύουσα για τους ποδηλάτες οι οποίοι κυριαρχούν σε όλη την πόλη της Κοπεγχάγης. Δεν υπάρχει δρόμος χωρίς ποδηλατόδρομο ενώ υπήρχαν και ειδικά ποδήλατα για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες με ειδικό χώρο για τα μωρά ή τα μικρά παιδάκια (!!). Επιστημονική φαντασία εεε; Θέλετε και άλλο; Μπορείς να πάρεις το ποδήλατο το οποίο ανήκει στο Δήμο να το χρησιμοποιήσεις και να το αφήσεις σε όποιο σημείο εσύ νομίζεις (εννοείται εκεί που υπάρχει στάθμευση ποδηλάτων). Χωρίς χρήματα..
Γενικά η Κοπεγχάγη νομίζω είναι ένα πολύ καλό πρότυπο για τη Θεσσαλονίκη για την ανάπτυξη σοβαρού συστήματος συγκοινωνιών που να καλύπτει την πόλη. Τώρα που γίνεται το Μετρό το οποίο είναι σχεδόν ολόιδιο με της Κοπεγχάγης μπορεί να γίνει ένας σχεδιασμός με Προαστιακό, Τραμ και ποδήλατα. Μεγάλο μέρος της πόλης είναι επίπεδο που βοηθά την κίνηση με ποδήλατο ενώ το Τραμ θα μπορούσε να καλύψει τις περιοχές της πόλης με ύψωμα. Το Μετρό αν αναπτυχθεί μέχρι τη Σταυρούπολη και μελλοντικά προς Σίνδο και Κορδελιό μπορεί σε συνδυασμό με την ανάπτυξη Προαστιακού και τροφοδοτικά λεωφορεία προς αυτά τα μέσα από τις γειτονικές περιοχές να καλύψει τις Δυτικές Συνοικίες και προάστια της πόλης. Ανατολικά με ανάπτυξη Μετρό προς α)Καλαμαριά (και αεροδρόμιο μελλοντικά) β)Νέα Ελβετία και μία νέα γραμμή Μετρό από κέντρο για Τούμπα και τροφοδοτικά λεωφορεία. Οι ποδηλατόδρομοι αν αναπτυχθούν και άλλο θα μπορούσαν να εκτοπίσουν τα αυτοκίνητα που παρκάρουν συνεχώς πάνω στους ποδηλατόδρομους.
Είναι επιλογή μας λοιπόν αν θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει τόσο όμορφη όσο της αξίζει...
**Πρέπει να προσθέσω επίσης ότι όντως υπήρχε και θαλάσσια αστική συγκοινωνία ενώ από το Αεροδρόμιο έχεις την επιλογή του Μετρό, του Προαστιακού, των Λεωφορείων και υπάρχει και σύνδεση με το Μάλμε της Σουηδίας μέσω υποθαλάσσιας σήραγγας και οδικώς από την γέφυρα του Oresund η οποία είναι 16,4χλμ μήκος και είναι ένα ακόμα μνημείο. Θα διαφωνήσω συμφωνώντας με τους φίλους σχολιαστές. Η νοοτροπία η σημερινή ΜΠΟΡΕΙ και ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξει. Δεν ήμασταν πάντα έτσι. ΑΝ κάποιοι οραματιστούν μια Θεσσαλονίκη αντάξια του ονόματος της και πάψει το αλληλοφάγωμα και κάνουμε έργα αντί να λέμε έργα τότε θα έχουμε και τη Θεσσαλονίκη που μας αξίζει αλλά και γενικότερα τις πόλεις που μας αξίζουν.

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Ενέργεια: Υπογραφή για τον ΕλληνοΒουλγαρικό Αγωγό Φυσικού Αερίου

Στην ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη στοχεύει η κυβέρνηση με τη υπογραφή πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη δύο συμφωνιών για τη σύσταση των εταιρειών που θα αναλάβουν την κατασκευή και την εμπορική εκμετάλλευση του νέου ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, η αποπεράτωση του οποίου τοποθετείται το 2012.
Η αφετηρία του αγωγού οριοθετείται στην Κομοτηνή, ενώ η κατάληξη στη Στάρα Ζαγόρα. Η υπουργός ΠΕΚΑ Κα Μπιρμπίλη δήλωσε πως “ο αγωγός σε συνδυασμό με τον ελληνοϊταλικό αγωγό, που είναι επίσης υπό κατασκευή, θα διασφαλίσει την παροχή φυσικού αερίου σε όλη τη βαλκανική χερσόνησο”.
Παρόντες στην υπογραφή των συμφωνιών ήταν ο βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Τράιτσο Τράικοφ και ο υφυπουργός Ενέργειας της Ιταλίας Στέφανο Σάλια.
Ο προϋπολογισμός του έργου, που σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη αναμένεται να ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους, ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκατ. ευρώ είναι κοινοτική συμμετοχή.
"Σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε έναν τόνο αισιοδοξίας, ένα μήνυμα αναπτυξιακό από την πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη", ανέφερε σε δηλώσεις της η υπουργός, επισημαίνοντας ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι και ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα, όπως είπε, το εν λόγω ενδιαφέρον επισφραγίστηκε με το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Ρωσία.
Η πρώτη από τις συμφωνίες που υπεγράφησαν αφορά τη σύσταση της εταιρείας Asset Company, με έδρα τη Σόφια, που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού. Σ' αυτήν, όπως συμφωνήθηκε, συμμετέχουν με ποσοστό 50% η βουλγαρική BEH (Bulgarian Energy Holdings) και με 50% η ελληνοϊταλική κοινοπραξία IGI/ ΠΟΣΕΙΔΩΝ, που ελέγχεται από τη ΔΕΠΑ (50%) και την ιταλική Edison (50%).
Η δεύτερη συμφωνία αφορά την ίδρυση εμπορικής εταιρείας, με έδρα την Αθήνα, η οποία θα έχει την ευθύνη της εμπορικής διαχείρισης. Σ' αυτήν συμμετέχουν η ΔΕΠΑ και η BEH, με 35% η κάθε μία, όπως και η ιταλική Edison με 30%.
Ο αγωγός IGB με συνολικό μήκος 170 χλμ. θα δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής αερίου προς τη Βουλγαρία από διάφορες πηγές, όπως ο ελληνοτουρκικός αγωγός, το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας ή μέσω του εθνικού συστήματος αερίου.
Οι διασυνδέσεις αυτές αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για την εισαγωγή ποσοτήτων αραβικού ΥΦΑ στη ΝΑ Ευρώπη, διαφοροποιώντας ουσιαστικά τις εισαγωγές της περιοχής.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Elpedison, σύμπραξη της ΕΛΠΕ και της Edison, αναμένεται να εκδηλώσει, τις προσεχείς ημέρες, το ενδιαφέρον της για την εκμίσθωση των λιγνιτωρυχείων της Βεύης.

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Εργα Μαλιακού: η παράκαμψη Λαμίας και το Στυλίδα -Ράχες σε αναμονή..

Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή η έξοδος των οχημάτων από τα αστικά κέντρα κορυφώνεται. Πολλά τα σημεία που πρέπει να προσέξετε. Στον Μαλιακό τα 2 εναπομείναντα έργα σε εξέλιξη έχουν κολλήσει ως φαίνεται. Πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν πως η καθυστέρηση των έργων οφείλεται στην υποχρηματοδότηση απο το Κράτος. Ειδικά το τμήμα της Παράκαμψης Λαμίας δείχνει όχι μόνο να έχει σταματήσει αλλά να έχει εγκαταλειφθεί. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου αυτού που ουσιαστικά μαζί με το Στυλίδα -Ράχες ολοκληρώνει τον Αυτοκινητόδρομο από την Αθήνα μέχρι και τα Τέμπη που είναι τα επόμενα έργα. Καθυστερήσεις φαίνεται όμως ότι θα υπάρξουν και σε αυτό το τμήμα κόβοντας τις ελπίδες των οδηγών για ολοκλήρωση των τμημάτων αυτών το Καλοκαίρι που έρχεται.
Σύμφωνα με τα επίσημα χρονοδιαγράμματα του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ η Παράκαμψη Λαμίας έπρεπε να έχει παραδοθεί από τον Αύγουστο του 2009 (!!) αλλά η εικόνα όταν περνάς από τα έργα δεν είναι ενθαρρυντική. Η προθεσμία για το τμήμα Στυλίδα -Ράχες είναι για το Καλοκαίρι του 2010 (σε ελάχιστους μήνες από σήμερα) αλλά δεν είναι μεγάλες οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο. Το Υπουργείο προς το παρόν δεν έχει δώσει στοιχεία για την εξέλιξη και περιμένουμε κάποια στιγμή να μας ανακοινώσει τις οριστικές ημερομηνίες αυτών των έργων.
ΤΑ 2 ΕΡΓΑ
Το αντικείμενο του πρώτου έργου είναι η κατασκευή τμήματος του ΠΑΘΕ (Νέα Οδός πλέον) από την Νέα Κοίτη Σπερχειού έως το τέλος του Α.Κ. Ροδίτσας, στο οποίο περιλαμβάνονται, α) η αρτηρία, μήκους περίπου 4,06km, ως διαπλάτυνση ή/και βελτίωση της χάραξης της υφιστάμενης Ν.Ε.Ο., β) ο ανισόπεδος κόμβος Ροδίτσας (μορφής "τρομπέτας"), που εξυπηρετεί την σύνδεση της πόλης της Λαμίας με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ., γ) οι παράπλευρες, οι εγκάρσιες οδοί και οι τοπικές οδοί, δ) η αναδιευθέτηση της Νέας Κοίτης του Σπερχειού, από την εκβολή αυτού μέχρι τη Χ.Θ. 5+561 (περίπου 250m ανάντη του ΠΑΘΕ), η οποία Χ.Θ. ταυτίζεται με την Χ.Θ. 5+600 της υδραυλικής μελέτης, ε) η αναδιευθέτηση της Τάφρου Λαμίας από τη εκβολή αυτής στην Νέα Κοίτη Σπερχειού (Χ.Θ. 0+000) έως τη Χ.Θ. 5+000, στ) η αναδιευθέτηση τμήματος του χειμάρρου Ξηριά, μήκους περίπου 660m και ζ) η αποκατάσταση των επηρεαζόμενων έργων των αρδευτικών δικτύων Ανθήλης - Ροδίτσας.
Το αντικείμενο του δεύτερου έργου είναι η κατασκευή τμήματος του ΠΑΘΕ (Νέα Οδός πλέον) από τον Α.Κ. Αγίας Μαρίνας έως τον Α.Κ. Ραχών, στον οποίο περιλαμβάνονται, η αρτηρία, μήκους περίπου 19,2 χλμ τυπικής διατομής 22,65 μ, εκ των οποίων τα 1,2 χλμ ως διαπλάτυνση ή/και βελτίωση της χάραξης της υφιστάμενης Ν.Ε.Ο. ενώ τα υπόλοιπα 18,00 χλμ διαμορφώνονται με νέα χάραξη, τρεις σήραγγες διπλού κλάδου συνολικού μήκους 3,00 χλμ (μονού κλάδου) με τα δύο κτίρια εξυπηρέτησης αυτών, τέσσερις κοιλαδογέφυρες ( τρεις διπλού κλάδου και μία μονού) συνολικού μήκους 1,8 χλμ (μονού κλάδου), τρείς ανισόπεδους κόμβους, μία γέφυρα, άνω και κάτω διαβάσεις και παράπλευρους και κάθετους οδούς συνολικού μήκους 25 χλμ.
Ελπίζω πολύ σύντομα να έχουμε νέα από το κομβικό αυτό σημείο της Εθνικής Οδού αφού όλες οι διαδρομές προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν αυτό το οδικό τμήμα της χώρας.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα