Υποδομές στην Ελλάδα

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Μετρό Αθήνας: Παραδόθηκε ο Σταθμός Χολαργός σε λειτουργία!

κείμενο από www.ypodomes.com
Παραδόθηκε πριν από λίγο και επίσημα στο κοινό και σε λειτουργία ο σταθμός της Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας ΧΟΛΑΡΓΟΣ. Πρόκειται για ένα σταθμό ο οποίος αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό από το επιβατικό κοινό ειδικά των Βορειοανατολικών Προαστίων της Αθήνας και αναμένεται να εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 20.000 επιβάτες.


Ιστορικό- Κατασκευή

Ο σταθμός Χολαργός εντάσσεται στην εργολαβία κατασκευής των ενδιάμεσων σταθμών της Γραμμής 3 μεταξύ των σταθμών Εθνικής Άμυνας και Χαλανδρίου. Το κέλυφος του σταθμού είχε ήδη κατασκευαστεί από την εργολαβία επέκτασης της Γραμμής 3 από την Εθνική Άμυνα στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

Τότε λόγω έλλειψης χρόνου (για την παράδοση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004) μετατέθηκε η ολοκλήρωση τους. Ο διαγωνισμός έγινε το 2006 και η ανάδοχος κοινοπραξία ήταν η ΑΕΓΕΚ/Impregilo/Alstom που ανέλαβε την ολοκλήρωση των σταθμών Χολαργός και Νομισματοκοπείο και την εκσκαφή και κατασκευή του σταθμού Αγία Παρασκευή.

Οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν στις 15 Μαρτίου του 2007. Η αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσης ήταν το 2007 αλλά μετατέθηκε για τα τέλη του 2008. Λόγω της εμπλοκής με την εκσκαφή του σταθμού Αγία Παρασκευή καθυστέρησε και άλλο ο σταθμός και προγραμματίστηκε να λειτουργήσει μετά το άνοιγμα του σταθμού Νομισματοκοπείου. Δόθηκε ημερομηνία παράδοσης στα τέλη του 2009 και ακολούθως τον Φεβρουάριο του 2010. Εκεί προέκυψε το πρόβλημα με την Siemens και φτάσαμε στη σημερινή ημερομηνία παράδοσης.

Ενδιαφέροντα στοιχεία
Ο Σταθμός Χολαργός είναι ο 57ος σταθμός του δικτύου του Μετρό της Αθήνας (και για τις 3 γραμμές) και ο 19ος σταθμός της Γραμμής 3. Βρίσκεται ανάμεσα στον σταθμό Εθνική Άμυνα και το σταθμό Νομισματοκοπείο στην συμβολή των οδών Μεσογείων και Φανερωμένης και εντός του Δήμου Χολαργού.

Είναι η 5η φορά που σταθμός ή επέκταση του Μετρό της Αθήνας παραδίδεται τον μήνα Ιούλιο. Οι προηγούμενες παραδόσεις ήταν την 1-7-1928 ο σταθμός Καλλιθέα, στις 21-7-1930 εγκαινιάστηκε και λειτούργησε ως υπόγειος ο σταθμός Ομόνοια, στις 5-7-1956 παραδόθηκε ο σταθμός Πευκάκια και στις 30-7-2004 παραδόθηκε η επέκταση της Γραμμής 3 από την Εθνική Άμυνα ως το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Το Λιμάνι του Πειραιά θα μετατραπεί σε μια τεράστια Πολιτιστική Ακτή!

κείμενο από www.ypodomes.com
Η μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε μια τεράστια πολιτιστική ακτή πρόκειται να γίνει σύντομα πραγματικότητα!

Το σχετικό επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ Α.Ε. για τη δημιουργία της «Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά» εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Υπουργό, κο Γερουλάνο, την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου, κα Μενδώνη, και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΟΛΠ Α.Ε., κο Ανωμερίτη ενώ πραγματοποιήθηκε και επιτόπια αυτοψία των στελεχών του ΥΠ.ΠΟ.Τ. με επικεφαλή την ΓΓ του Υπουργείου.

Η Αναπτυξιακή Επιτροπή Πειραιά και η Διυπουργική Επιτροπή για το αναπτυξιακό σχέδιο του ΟΛΠ Α.Ε. είχαν κατ΄αρχήν εγκρίνει πρόταση του Οργανισμού για την μετατροπή της Ηετιώνιας περιοχής σε «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά», πρόταση την οποία άμεσα υιοθέτησαν ο Νομάρχης Πειραιά κ. Ι. Μίχας και οι Δήμαρχοι Πειραιά και Δραπετσώνας κ.κ. Παν. Φασούλας και Αλέξ. Χρυσός και οι επαγγελματικοί φορείς της πόλης.

Μια ακτή γεμάτη πολιτισμό

Η Πολιτιστική Ακτή Πειραιά θα εκτείνεται από τον Άγιο Διονύσιο και την Ηετιώνια Ακτή μέχρι το κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας, στην άκρη του λιμανιού του Πειραιά.
Με την υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα αναδειχθεί τόσο η πολιτιστική κληρονομιά του Πειραιά όσο και η μακρόχρονη ιστορία του.
Τα έργα που θα υλοποιηθούν είναι τα παρακάτω:

* Διαμόρφωση - Ανάδειξη της Ηετιώνιας Πύλης
* Μεταστέγαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά στο σύγχρονο κτίριο του ΟΛΠ στο Καστράκι.
* Μετατροπή του κτηρίου του SILO (ρολόι) σε Εθνικό Ναυτικό Μουσείο και Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων.
* Μετατροπή της Πέτρινης Αποθήκης σε Μουσείο Μετανάστευσης.
* Αποκατάσταση και Διαμόρφωση του Προβλήτα "Κράκαρη" σε χώρο εικαστικών και άλλων πολιτιστικών δράσεων, χώρου αποχαιρετισμού και εστίασης.
* Μετατροπή των δύο πολυόροφων αποθηκών (8.500τ.μ.) σε Θεματικό Πάρκο για την Ιστορία του Πειραιά και της Ναυτιλίας, πολυχώρους εκθέσεων, εκδηλώσεων, καινοτομίας και τουρισμού.

Γ.Ανωμερίτης: Το Λιμάνι θα γίνει Πύλη Πολιτισμού και Τουρισμού
Ο Πρόεδρος του ΟΛΠ Α.Ε., αναφερόμενος στις αναπτυξιακές προοπτικές του λιμανιού του Πειραιά με την υλοποίηση του σχεδίου, δήλωσε: «Μαζί με τις οικονομικές δραστηριότητές του, ο ΟΛΠ ΑΕ βάζει την σφραγίδα του, μετατρέποντας το Λιμάνι σε Πύλη Πολιτισμού και Τουρισμού για την χώρα και σε βασικό λιμάνι τουριστικής αναφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΧΟΛΑΡΓΟΣ!!

Με δελτίο τύπου του Υπουργείου Υποδομών ανακοινώθηκε ότι από αύριο Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010 παραδίδεται στο κοινό και σε λειτουργία ο σταθμός της Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας ΧΟΛΑΡΓΟΣ.
Η παράδοση θα γίνει στις 10:00 το πρωί. Διαβάστε περισσότερα στο www.ypodomes.com

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ολυμπία Οδός: Το ΣτΕ κάνει δεκτό αίτημα μη διέλευσης του δρόμου απο τη λίμνη Καϊάφα!!

κείμενο από www.ypodomes.com
Άνω κάτω στην Ολυμπία Οδό. Ενώ μόλις χτες παρουσιάσαμε την εξέλιξη των έργων μέχρι την Πάτρα ο δρόμος από τον Πύργο και μετά ουσιαστικά μπλοκάρεται μέχρι νεωτέρας. Με απόφαση του ΣτΕ ακυρώνεται υπουργική απόφαση του 2006 για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη διέλευση του αυτοκινητόδρομου από το οικοσύστημα του Καϊάφα.

Συγκεκριμένα το Ε` τμήμα του ΣτΕ συζήτησε την αίτηση κατοίκων και ιδιοκτητών ακινήτων του Δήμου Ζαχάρως και σύμφωνα με την απόφαση η λίμνη Καϊάφα εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000. Δεν εκτιμήθηκε ότι η διέλευση του δρόμου θα έχεις σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην λίμνη όσο και στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Επίσης έλαβε υπόψη και την προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν η οποία ουσιαστικά παρέμβει στο θέμα δίνοντας την κατευθυντήρια γραμμή.

Τι γίνεται τώρα;
Οι επιπτώσεις από την απόφαση του ΣτΕ όσον αφορά τη διέλευση του αυτοκινητόδρομου είναι μεγάλες καθώς πρέπει να γίνει άλλη χάραξη η οποία όμως θα ανεβάσει το κόστος της κατασκευής κατά αρκετά δεκάδες εκατομμύρια. Το Υπουργείο Υποδομών έχει υπόψη του το θέμα εδώ και καιρό και υπήρχε η γνώση για μια πιθανή αρνητική γνωμάτευση από το ΣτΕ.

Σοβαρό είναι και το ενδεχόμενο ο δρόμος να μην φτάσει εντέλει στην Τσακώνα αλλά με δεδομένη την απόφαση σε αυτή τη χρονική περίοδο (τέλη Ιουλίου) οι τελικές αποφάσεις ίσως μεταφερθούν για τις αρχές Σεπτεμβρίου και αφού έχουν εξεταστεί όλες οι πιθανές λύσεις.

Ολυμπία Οδός: Γκάζι σε όλα τα μέτωπα μέχρι την Πάτρα

κείμενο από www.ypodomes.com
Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα έργα της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα. Σε 10 σημεία της διαδρομής διεξάγονται εργασίες με σκοπό να μην χαθεί ούτε μια μέρα. Οι οδηγοί οφείλουν να είναι προσεκτικοί και πρέπει να σημειώσουμε ότι όλες οι εργασίες γίνονται με σωστή σήμανση για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων.

Στο τμήμα αυτό θα έχουμε περισσότερα από 16 χλμ σηράγγων (και στις δύο κατευθύνσεις). Στο φυλλάδιο που διανέμει η Κοινοπραξία αυτές τις μέρες αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της διάνοιξης οι βασικότεροι γεωλογικοί σχηματισμοί είναι μάργες, κροκαλοπαγή, χαλαροί ψαμμίτες και ασβεστόλιθοι. Η μέθοδος εκσκαφής είναι η ΝΑΤΜ (Αυστριακή μέθοδος). Σε αυτή την περίπτωση δεν χρησιμοποιείται ΤΒΜ (μετροπόντικας δηλαδή) αλλά συμβατικά μέσα (μηχανήματα κλπ)

Πρόοδος στις σήραγγες

* Σήραγγα Δερβενίου: 480μ προς Πάτρα 627 προς Κόρινθο πλήρως διανοιγμένα
* Σήραγγα Μαύρων Λιθαριών: 1.160 προς Πάτρα (1.064μ διανοιγμένα) , 1.189μ προς Κόρινθο (1.111μ διανοιγμένα)
* Σήραγγα Ακράτας: Εδώ η ανακάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων θα καθυστερήσει τη γενικότερη πρόοδο της σήραγγας. 790μ προς Πάτρα (123μ διανοιγμένα), 252μ προς Κόρινθο (208μ διανοιγμένα).
* Σήραγγα Πλάτανου: 1.571μ προς Πάτρα (1.011μ διανοιγμένα), 1.677μ (825μ διανοιγμένα).
* Σήραγγα Παναγοπούλας: Εδώ έχουμε συνεχόμενες εναλλαγές σήραγγας και δρόμου 530μ+ 555μ +4015μ προς Κόρινθο (0+0+620μ διανοιγμένα) και 3.160 προς Πάτρα (435μ διανοιγμένα).

Τα έργα στο δρόμο
(ΧΘ= χιλιομετρική θέση. Τα χιλιόμετρα μετρούν από την Αθήνα με κατεύθυνση προς Πάτρα)

* ΧΘ 141,200-142,500 κατασκευή ημιστέγαστρου μεταξύ Ξυλοκάστρου και Δερβενίου.
* ΧΘ 145,700-146,700 τεχνικό έργο κάλυψης Ακράτας μεταξύ Δερβενίου και Ακράτας.
* ΧΘ 149,700-151,550 κατασκευή γέφυρας ποταμού Κράθη μεταξύ Ακράτας και Α/Κ Καλαβρύτων.
* ΧΘ 158,250-163,650 κατασκευή Ανισόπεδου Κόμβου Καλαβρύτων και τμήματος Αυτοκινητόδρομου
* ΧΘ 172,000-175,500 εργασίες κατασκευής Αυτοκινητόδρομου στον Ανισόπεδο Κόμβο Αιγίου.
* ΧΘ 176,900-180,900 κατεδάφιση και ανακατασκευή της γέφυρας του ποταμού Μεγανίτη στο ύψος του Α/Κ Παραλίας Αιγίου.

Μεταξύ Σελιανίτικων και Ρίου:

* ΧΘ 187,600-191,550 κατασκευή σηράγγων Παναγοπούλας
* ΧΘ 192,800-197,520 κατασκευή σηράγγων Παναγοπούλας
* ΧΘ 201,800-205,150 ειδικά τεχνικά έργα διαπλάτυνσης
* ΧΘ 205,300-209,000 Κατασκευή Α/Κ Ρίου.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης, τον Απρίλιο του 2011 θα ξεκινήσουν να παραδίδονται τα πρώτα τμήματα του δρόμου μέχρι την Πάτρα. Εκείνη τη χρονική περίοδο θα παραδοθούν τα τμήματα

1. Α/Κ Αρχαίας Κορίνθου- Α/Κ Κιάτου,

2. Α/Κ Σελιανίτικων- Α/Κ Κ1 Περιφερειακής Πατρών

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 10 χρόνια Γέφυρα Oresund: ένα κατασκευαστικό θαύμα που ένωσε δύο χώρες

κείμενο από ypodomes.com
Μια δεκαετία έχει περάσει από τότε που η Γέφυρα Oresund άνοιξε στο κοινό, ενώνοντας τη Δανία με τη Σουηδία, και από τότε πολλά έχουν αλλάξει στην περιοχή.

Ήταν 1η Ιουλίου 2000 όταν τα πρώτα αυτοκίνητα διέσχισαν τη γέφυρα, από την πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, προς την πόλη Μάλμο στη Σουηδία. Την 1η Ιουλίου 2010, στα διόδια του Lernacken, η μπάρα είχε ανοίξει 51 εκ. φορές δίνοντας πρόσβαση σε αυτοκίνητο προς τη γέφυρα. Μέσα σε 10 χρόνια, 76 εκ. επιβάτες έχουν περάσει στην άλλη πλευρά με τρένο ενώ συνολικά πάνω από 194 εκ. επιβάτες έχουν μετακινηθεί μέσω της γέφυρας (με αυτοκίνητο ή τρένο). Αυτός ο αριθμός ισοδυναμεί με 13 φορές τον πληθυσμό της Δανίας και της Σουηδίας μαζί ή ακόμα και με 52 φορές τον πληθυσμό της περιοχής Oresund και στις 2 χώρες.

Στην αρχή, επικρατούσε μεγάλος σκεπτικισμός σχετικά με την επιτυχία του εγχειρήματος και την αποδοχή από τους 2 λαούς. Η εικόνα σήμερα είναι εντελώς διαφορετική. Πάνω από 25.000 Δανοί ζουν σήμερα στην Scania (την απέναντι περιοχή στη Σουηδία) και πάνω από 24.000 επιβάτες και από τις 2 χώρες διακινούνται καθημερινά προς την εργασία τους μέσω της γέφυρας. Σημαντικό ποσοστό των κατοίκων των 2 περιοχών στη Δανία και τη Σουηδία έχουν συγγενείς, φίλους ή συναδέλφους που ζουν στην απέναντι περιοχή.

Ας δούμε την ιστορία αυτού του κατασκευαστικού θαύματος...

Γέφυρα Storebaelt: ο προπομπός της γέφυρας Oresund
Η πρώτη μεγάλη ιδέα για κατασκευή γέφυρας στη Δανία ήταν η σύνδεση ανάμεσα στα νησιά Funen και Zealand, πάνω στο οποίο βρίσκεται η Κοπεγχάγη. Αφορούσε δηλαδή τη σύνδεση πάνω από το λεγόμενο Great Belt (το Μεγάλο Στενό μπορούμε να πούμε στα Ελληνικά), που ουσιαστικά χωρίζει τη Δανία στη μέση και αποτελεί τη μεγαλύτερη θαλάσσια δίοδο που ενώνει τον κόλπο του Κατεγάτη με τη Βαλτική Θάλασσα.

Από τον 19ο αιώνα η συγκοινωνία ανάμεσα στα 2 μεγάλα νησιά γινόταν με φέρρυ αλλά οι συχνές θύελλες και οι κακές καιρικές συνθήκες απαγόρευαν πολλές φορές (ιδίως το χειμώνα) την λειτουργία της γραμμής.

Η κατασκευή της γέφυρας εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της Δανίας τον Ιούνιο του 1987 και μετά από 12 χρόνια εντατικού σχεδιασμού και κατασκευής, η νέα γέφυρα εγκαινιάστηκε από τη Βασίλισσα της Δανίας τον Ιούνιο 1998, ως το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην ιστορία της Δανίας (μέχρι τότε).

Η σύνδεση αποτελούνταν από τα εξής τμήματα:
-Γέφυρα ανάμεσα στο νησί Zealand και το μικρό νησάκι Sprogo, μήκους 6,79 χλμ-
-Γέφυρα (οδική και σιδηροδρομική σύνδεση) ανάμεσα στο Sprogo και το νησί Funen, μήκους 6,61 χλμ
-Υποθαλάσσιο σιδηροδρομικό τούνελ ανάμεσα στο νησί Zealand και το νησί Sprogo, μήκους 8 χλμ

Μάλιστα οι 2 πυλώνες της Ανατολικής γέφυρας αποτελούν το υψηλότερο σημείο της Δανίας, με υψόμετρο 254 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Μετά από την επιτυχία και αποδοχή του έργου από τους κατοίκους της Δανίας, άρχισαν οι πρώτες σκέψεις για το τολμηρό εγχείρημα της σύνδεσης της χώρας με τη Σουηδία.

Ένα κατασκευαστικό θαύμα κατασκευάστηκε σε λιγότερο από 8 χρόνια!
Η ιδέα για τη σύνδεση ανάμεσα στη Δανία και τη Σουηδία είχε ιστορία πάνω από 100 χρόνων. Τη δεκαετία του '30 και του '50 υπήρξαν διάφορες προτάσεις για σύνδεση μέσω του νησιού Saltholm και τελικά το 1973 υπογράφηκε συμφωνία ανάμεσα στις 2 κυβερνήσεις. Το σχέδιο όμως απορρίφθηκε τελικά από τη Δανία, η οποία θεώρησε ότι δεν ήταν βιώσιμη η μετεγκατάσταση του αεροδρομίου Kastrup της Κοπεγχάγης πάνω στο νησί.

Η τελική συμφωνία για τη σύνδεση υπογράφηκε ανάμεσα στις Κυβερνήσεις της Δανίας και της Σουηδίας στις 23 Μαρτίου 1991 και ακολούθησαν 2 χρόνια μελετών και προγραμματισμού των έργων.

Το Σεπτέμβριο του 1993 ξεκινούν οι πρώτες εργασίες στην πλευρά της Δανίας ενώ το 1995 άρχισε η εξόρυξη του βυθού κάτω από τη θάλασσα. Το 1997 τοποθετήθηκαν τα πρώτα υδατοστεγή θεμέλια των πυλώνων από την πλευρά της Σουηδίας για την ανέγερση της γέφυρας ενώ το 1999 ολοκληρώθηκε το υποθαλάσσιο τούνελ και τοποθετήθηκε και το τελευταίο κομμάτι της γέφυρας, ενώνοντας για πρώτη φορά τις 2 χώρες.

Τον Ιούνιο του 2000 άνοιξε για πρώτη φορά η γέφυρα στο κοινό, σε μια πρώτη επαφή γνωριμίας. Χιλιάδες πολιτών κατέκλυσαν τη γέφυρα διασχίζοντάς την με τα πόδια ή με ποδήλατο. Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την 1η Ιουλίου 2000, από τη Βασίλισσα της Δανίας και το Βασιλιά της Σουηδίας.

Πρωτοποριακός σχεδιασμός που περιλαμβάνει γέφυρα, υποθαλάσσια αρτηρία και ένα τεχνητό νησί!

Η φιλοσοφία του έργου ήταν η έμφαση στην απλότητα και ο σεβασμός στις σκανδιναβικές αρχιτεκτονικές παραδόσεις. Το έργο υλοποιήθηκε με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας προσοχή στην όσο το δυνατόν λιγότερη επίπτωση στο οικοσύστημα της περιοχής. Βασικός αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο Georg K.S. Rotne.

Η σύνδεση του Oresund αποτελείται από ένα υποθαλάσσιο τούνελ και ένα τεχνητό νησί στην πλευρά της Δανίας και μια γέφυρα από την πλευρά της Σουηδίας.

Το υποθαλάσσιο τούνελ έχει μήκος 4 χλμ και βρίσκεται κάτω από το κανάλι Drogden στην πλευρά της Δανίας. Βλέποντας κανείς την περιοχή από ψηλά, διακρίνει καθαρά τις 2 εισόδους του τούνελ, οι οποίες «κοιτάνε» ουσιαστικά η μία την άλλη και οριοθετούν σαφώς που βρίσκεται το υποθαλάσσιο τούνελ. Η οδική αρτηρία έχει επαρκή συστήματα φωτισμού καθώς και φίλτρα φωτός για να μπορεί η όραση των οδηγών να προσαρμόζεται εύκολα στο τεχνητό φως του τούνελ. Αντίστοιχα, οι σιδηροδρομικές αρτηρίες έχουν μηχανισμούς αποσυμπίεσης του αέρα, για να μη δημιουργούνται προβλήματα όταν διέρχονται οι αμαξοστοιχίες.

Το τεχνητό νησί ονομάζεται Peberholm και δημιουργήθηκε με τα υλικά που προέκυψαν από την εξόρυξη του βυθού για την κατασκευή του τούνελ. Η οδική και η σιδηροδρομική γραμμή αλλάζουν πορεία όταν φθάνουν πάνω στο νησί, καθώς στο υποθαλάσσιο τούνελ κινούνται παράλληλα ενώ στη γέφυρα κινούνται σε δύο επίπεδα (στο πάνω τα αυτοκίνητα και στο κάτω τα τρένα).

Η γέφυρα από την πλευρά της Σουηδίας αποτελείται από 2 μικρές γέφυρες προσέγγισης και μια μεγάλη υψηλή γέφυρα. Με άνοιγμα 490 μέτρων, η ψηλή γέφυρα είναι η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου και για τις οδικές και για τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

Μείνετε συντονισμένοι στο ypodomes.com για το 2ο μέρος του αφιερώματος, με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που προκάλεσε η γέφυρα στους 2 λαούς!

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Μεσογειακοί 2013: Αμφίβολη η κατασκευή των Μεσογειακών χωριών

κείμενο από ypodomes.com
Προβλημάτων συνέχεια για τις υποδομές των Μεσογειακών Αγώνων. Η διοργάνωση που θα γίνει το 2013 στο Βόλο και τη Λάρισα περνά δύσκολες μέρες λόγω οικονομικής στενότητας.

Ο Υπουργός Εργασίας, κος Λοβέρδος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, κου Ροντούλη, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη δυνατότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την ανέγερση των Μεσογειακών Χωριών.

Χαρακτηριστικά ανέφερε «πρέπει να το ξαναδούμε» ενώ είπε πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον αγοράς από δικαιούχους για τα σπίτια που θα δημιουργηθούν.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου, κος Βούλγαρης,δήλωσε ότι υπάρχει έγγραφη διαβεβαίωση ότι έχουν εξασφαλιστεί 150.000.000 ευρώ για την κατασκευή των χωριών. Όπως δήλωσε «δεν έχουμε περιθώρια για υπαναχωρήσεις. Αν δεν γίνουν τα Μεσογειακά χωριά θα χάσουμε τους αγώνες» αναστατώνοντας τους φορείς των δύο μεγάλων Θεσσαλικών πόλεων.

Ο δήμαρχος Βόλου και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων περιμένει τώρα μια ξεκάθαρη θέση σχετικά με το μέλλον της υπόθεσης. Σίγουρα η κρίση που περνά η χώρα κάνει τέτοιου είδους επενδύσεις πολύ αμφίβολες και το επόμενο διάστημα θα φανεί αν οι εξελίξεις θα είναι θετικές ή αρνητικές για το φλέγον ζήτημα της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων.

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Επεκτάσεις Αττικής Οδού: Αντιδράσεις και διαβουλεύσεις για την προώθηση του έργου

κείμενο από ypodomes.com
Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού ή Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής έχουν γίνει πεδίο διαβουλεύσεων το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα. Πιο συγκεκριμένα, όπως φαίνεται, διαφωνούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) με το Υπουργείο Υποδομών (ΥΠΟΜΕΔΙ) για το μήκος και το γενικό σχεδιασμό των επεκτάσεων.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, διαφωνεί με την άμεση δημοπράτηση του έργου και θέλει να ολοκληρωθεί το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας. Από την πλευρά του το ΥΠΟΜΕΔΙ βλέπει να κυλά ο χρόνος και οι επεκτάσεις να παραμένουν στο ράφι, αφήνοντας μια σημαντική συγκοινωνιακή επένδυση για την πρωτεύουσα της χώρας.

Το έργο έχει κριθεί ούτως ή άλλως απαραίτητο για την εξομάλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Αθήνας δίνοντας νέες διεξόδους και αποσυμφορώντας τόσο την υπάρχουσα Αττική Οδό όσο και άλλες κεντρικές αρτηρίες που έχουν υποστεί μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο (Λ. Κηφισού, Κατεχάκη κλπ).

Εξίσου σημαντικό θεωρείται το έργο και από τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς πρόκειται για ένα τεράστιο έργο με μεγάλα οικονομικά μεγέθη και ένα από τα λίγα πολύ μεγάλα έργα που αναμένονται στη χώρα το επόμενο διάστημα (μαζί με το Νέο Αεροδρόμιο Ηρακλείου , την Εξωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης και την Νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας).

Οι διαφωνίες
Το Υπουργείο Υποδομών ζητά να παραμείνει στον σχεδιασμό τόσο η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού όσο και η σήραγγα Υμηττού με τον κλάδο έως το αεροδρόμιο. Ζητά επίσης και την άμεση προώθηση της δημοπράτησης του έργου. Το ΥΠΕΚΑ διαφωνεί με τα παραπάνω δημιουργώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας για το έργο.

Το έργο
Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού δημοπρατήθηκαν για πρώτη φορά το 2001 επί εποχής του υπουργού κου Λαλιώτη αλλά δεν προχώρησαν γιατί όταν άλλαξε η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στους υπεραστικούς δρόμους με παραχώρηση (Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός κλπ). Δημοπρατήθηκαν και πάλι το 2009 αλλά με την αλλαγή κυβέρνησης ακυρώθηκε ο διαγωνισμός μιας και το έργο θεωρήθηκε φαραωνικό.

Οι αντιδράσεις
Πολλές οι αντιδράσεις για την κατασκευή αυτών των επεκτάσεων. Έχουν γίνει πεδίο μάχης μεταξύ των κομμάτων της Βουλής. Πολλοί από τους Δήμους όπου έχει προβλεφθεί η χάραξη διαφωνούν τόσο με τα στοιχεία όσο και με τον τρόπο διέλευσης. Περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν αντιταχθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας ότι ο Υμηττός πρέπει να μείνει αλώβητος και να μην διαταραχθεί περισσότερο το οικοσύστημα του.

Πολλοί οι εμπλεκόμενοι, πολλά τα προβλήματα. Έτσι το επόμενο διάστημα θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις για το μεγαλύτερο οδικό έργο της Αττικής αυτής της δεκαετίας.


Πηγή: newsroom ypodomes.com με πληροφορίες από kathimerini,gr

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Μετρό Αθήνας: Η Νέα Γραμμή 4 θα έρθει;

κείμενο από ypodomes.com
Η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας μας έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Τώρα φαίνεται ακόμα πιο κοντά στο να προχωρήσει το σχέδιο ανάπτυξης αυτής της πολύ σημαντικής γραμμής που θα ενώνει τα βόρεια προάστια με το κέντρο της Αθήνας σχηματίζοντας το λατινικό γράμμα «U». Οι πληροφορίες αν και έρχονται συγκεχυμένες μιλούν για διαφοροποίηση της γραμμής η οποία μπορεί να γίνει κυκλική.

Επίσημα δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση εκτός από τη πρόθεση του Υπουργείου Υποδομών να συμπεριλάβει τον Βύρωνα και την Καισαριανή στη νέα αυτή Γραμμή.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Η γραμμή 4 αποτελείται από 3 τμήματα. Το πρώτο τμήμα αποτελούσε παρακλάδι της Γραμμής 2 από το Σταθμό Πανεπιστήμιο έως το Άλσος Βείκου. Το δεύτερο τμήμα ήταν παρακλάδι της Γραμμής 3 και κινούνταν κατά μήκος της Λεωφόρου Κηφισίας (Κατεχάκη- Μαρούσι). Το ΥΠΕΧΩΔΕ επί εποχής Σουφλιά ένωσε αυτά τα δύο παρακλάδια με προσθήκη σταθμών στο ενδιάμεσο τμήμα Πανεπιστήμιο- Ιλίσια- Κατεχάκη.

Η πρώην ηγεσία σχεδίαζε την κατασκευή αυτής της Γραμμής χρηματοδότηση μέσω τιτλοποίησης των μελλοντικών εσόδων της Αττικής Οδού. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών σχεδιάζει να προχωρήσει την κατασκευή της Γραμμής 4 του Αθηναϊκού Μετρό μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, χωρίς όμως και πάλι να πρόκειται για το οριστικό πλάνο χρηματοδότησης αυτής της πολύ σημαντικής νέας γραμμής.

Με τα σημερινά δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολο η γραμμή ενταχθεί στο ΕΣΠΑ λόγω της προτεραιότητας της επέκτασης της Γραμμής 3 από το Χαϊδάρι στον Πειραιά αλλά και των επεκτάσεων του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη.

Το φθινόπωρο που μας έρχεται ίσως να είναι και το πλέον καθοριστικό, μιας και το project αυτό ύψους πάνω από 2,1 δις ευρώ θα μας απασχολήσει με την προώθηση του ή όχι.

Να θυμίσουμε πως με την λειτουργία της Γραμμής 4 αναμένεται να μετακινούνται σε καθημερινή βάση περισσότεροι από 400.000 επιβάτες σε περισσότερους από 20 σταθμούς.

Κόρινθος: υπεγράφη η σύμβαση για το Φράγμα του Ασωπού

κείμενο από ypodomes.com
Το σημαντικότερο έργο για το Νόμο Κορινθίας ξεκινά μετά την σημερινή υπογραφή σύμβασης. Πρόκειται για το φράγμα του Ασωπού που ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες και περνά σε φάση υλοποίησης. Το κόστος θα φτάσει τα 31.300.000 ευρώ και ανάδοχος εταιρεία είναι η Ιόνιος ΑΕ. Την σύμβαση υπέγραψε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Μπατζελή.

Πρόκειται για χωμάτινο φράγμα με αργιλικό πυρήνα στεγάνωσης, ύψους 68 μέτρων. Το μήκος της στέψης του φράγματος θα είναι 425μ, το μέγιστο πλάτος στη βάση του θα φθάνει τα 450μ ενώ ο όγκος του επιχώματος θα είναι 4.000.000 κυβικά μέτρα. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια κατασκευής αναμένεται να φτάσουν τις 250.

Ο συνολικός όγκος αποθήκευσης του φράγματος θα είναι 20.000.000 κυβικά μέτρα και με τη συνεχή ροή του ποταμού υπολογίζεται ότι θα αξιοποιούνται 41.000.000 κυβικά μέτρα νερού κάθε χρόνο και θα αρδεύονται 50.000 στρέμματα γης.

Με το συγκεκριμένο έργο ωφελούνται 4.000 αγρότες της περιοχής, ενώ αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης της Κορίνθου και δίνεται νέα πνοή στην τουριστική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές με τον αγωγό των 4 χιλιομέτρων που κατασκευάζεται.

Πηγή: korinthia.gr

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Εξαγγελία για τις πρώτες αναπλάσεις χώρων απο το ΥΠΕΚΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

κείμενο από ypodomes.com
Ένα μεγάλο βήμα στην απελευθέρωση χώρων στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ανακοινώθηκαν τα πρώτα έργα αστικών αναπλάσεων, με τις αντίστοιχες απαλλοτριώσεις χώρου, στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο σε περιοχές με έντονη έλλειψη πράσινου, χρησιμοποιώντας πόρους του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ).

Συγκεκριμένα, οι δύο πρώτες αναπλάσεις στην Αθήνα θα γίνουν σε δύο πυκνοκατοικημένες περιοχές στα Σεπόλια και τα Πατήσια. Η πρώτη, στα Σεπόλια, αφορά στο πρώην εργοστάσιο «Κοροπούλη» (έκτασης 4,3 στρεμμάτων) και αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων και συλλόγων της περιοχής να γίνει χώρος πράσινου. Η δεύτερη ανάπλαση θα γίνει στα Άνω Πατήσια, στο χώρο του παλιού εργοστάσιου «Ελληνική Εριουργία» (έκτασης 8,4 στρεμμάτων) το οποίο περιλαμβάνει και διατηρητέα κτήρια. Οι δύο αυτοί χώροι επιλέχθηκαν από το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, και με το κριτήριο της θέσης τους δίπλα σε σχολικούς χώρους.

Το ΥΠΕΚΑ προχωρά στις πολεοδομικές ρυθμίσεις που θα τους ορίσουν ως ελεύθερους χώρους πράσινου στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Κατόπιν, ο Δήμος Αθηναίων θα προχωρήσει στις αναγκαίες πράξεις αναλογισμού και θα βεβαιωθούν τα ποσά που χρειάζονται για τις απαλλοτριώσεις (περίπου 14 εκατ. ευρώ).

Για τη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, οι πρώτες αναπλάσεις που επιλέχθηκαν σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, θα γίνουν σε υποβαθμισμένες γειτονίες της πόλης. Η πρώτη αφορά στη δημιουργία χώρου πρασίνου-πάρκου, έκτασης 2 στρεμμάτων, δίπλα σε σχολικό χώρο και σε αθλητικό κέντρο του Ε? Δημοτικού Διαμερίσματος (οδός Καρακάση, περιοχή Μαρτίου).

Η δεύτερη ανάπλαση αφορά σε τμήματα ζώνης πράσινου κατά μήκος και εκατέρωθεν των τειχών της Άνω Πόλης, έκτασης 1,6 στρεμμάτων. Πρόκειται για μια ζώνη πράσινου που έχει αρχίσει εν μέρει να υλοποιείται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων. Όμως, ορισμένα τμήματα χρειάζεται να απαλλοτριωθούν για να επιλυθούν υπάρχοντα θέματα υγιεινής και ασφάλειας σε αυτή την πυκνοδομημένη γειτονιά της πόλης. Με την απελευθέρωση αυτών των τμημάτων θα ολοκληρωθεί ένας σημαντικός χώρος πράσινου και περιπάτου, που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων της Άνω Πόλης και ταυτόχρονα θα συμβάλλει και στην ανάδειξη των βυζαντινών τειχών.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ στη συμπλήρωση των αναγκαίων στοιχείων και διαδικασιών που απαιτούνται και θα βεβαιωθούν τα ποσά που χρειάζονται για τις απαλλοτριώσεις και υπολογίζονται περίπου 4,6 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΕΚΑ θα διαθέσει τα χρήματα από το ταμείο του ΕΤΕΡΠΣ και ακολούθως οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης θα ολοκληρώσουν τις εργασίες, χρηματοδοτώντας και υλοποιώντας τα απαραίτητα έργα διαμορφώσεων των χώρων.

Ιωάννινα: Τα έργα στο αεροδρόμιο θα ολοκληρωθούν το 2012

κείμενο από ypodomes.com
Ένα από τα σημαντικότερα έργα που γίνονται στα Ιωάννινα είναι η αναβάθμιση του Αεροδρομίου των Ιωαννίνων. Πρόκειται άλλωστε για το μοναδικό αεροδρόμιο της Ηπείρου. Το επίσημο όνομα του Αεροδρομίου είναι Βασιλεύς Πύρρος. Το έργο αυτό έχει την δική του ιστορία βέβαια.

Το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων είναι ένα έργο που δημοπρατήθηκε και υπογράφηκε η κατασκευή του στις 20.11.2006, με συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης τις 28.5.2012 και αφορά την επέκταση και την αναβάθμισή του με εγκατάσταση συστήματος ενόργανης προσέγγισης, που θα παρέχει τη δυνατότητα προσγείωσης αεροσκαφών σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, που είναι συνήθεις στην περιοχή.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 52.000.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα, έχει κατασκευαστεί περίπου το 25% του φυσικού αντικειμένου του έργου και οι γενόμενες πληρωμές ανέρχονται στα 5 εκατ. ευρώ. Αφορούν το νέο δάπεδο στάθμευσης αεροσκαφών και τους δύο τροχιοδρόμους, βόρειο και νότιο, μήκους 400 και 150 μ. αντίστοιχα.

Αυτό που έχει καθυστερήσει την επιτάχυνση των εργασιών, είναι το αίτημα προς την ΥΠΑ για τη μετατόπιση του πύργου ελέγχου, προκειμένου να εγκατασταθεί το σύστημα τυφλής προσγείωσης - το ILS - και οι απαιτούμενες αλλαγές στη χωροθέτηση του νέου αεροσταθμού.

Από την τοπική κοινωνία έχουν υπάρξει παράπονα για την καθυστέρηση των εργασιών καθώς η αρχική ημερομηνία παράδοσης ήταν για τον Μάιο του 2010. Ο Υφυπουργος Υποδομών κος Μαγκριώτης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ήπειρο του ευχήθηκε να μην υπάρξει άλλη μετάθεση στην ημερομηνία και το έργο να ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια, τον Μάιο του 2012.

Τα έργα που θα μπουν στη ζωή μας μέχρι τον Μάρτιο του 2011

κείμενο από ypodomes.com
Τα μεγάλα έργα που γίνονται στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσουν περισσότερο. Ειδικά τα έργα που προγραμματίζονται στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν όμως και έργα ώριμα που κατασκευάζονται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και πρόκειται να μπουν στην καθημερινότητα μας το επόμενο επτάμηνο. Έργα τα οποία πέρασαν όπως σχεδόν όλα από καθυστερήσεις και γκρίνιες, και θα είναι έτοιμα σε λίγο καιρό να τα χρησιμοποιούμε και να καλυτερεύσουμε τις μετακινήσεις μας.

Ποια είναι αυτά τα έργα και πότε αναμένεται να παραδοθούν; Όλα αυτά με την προϋπόθεση να μην υπάρξουν φυσικά περαιτέρω καθυστερήσεις. Τα έργα που θα παρουσιαστούν παρακάτω είναι προς παράδοση από τώρα μέχρι και τον Μάρτιο του 2011. Τα έργα που ρεαλιστικά δεν πρόκειται να παραδοθούν μέχρι τότε παρότι υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα, θα παρουσιαστούν με την διευκρίνιση πως μάλλον θα υπάρξει παράταση. Ας τα δούμε:

Μετρό Αθήνας: Πρόσθεση ενδιάμεσου σταθμού ΧΟΛΑΡΓΟΣ. Ανήκει στη Γραμμή 3 και βρίσκεται μεταξύ των σταθμών Εθνική Άμυνα και Νομισματοκοπείου. Με καθυστέρηση θα παραδοθεί τις επόμενες ημέρες προσθέτοντας στο δίκτυο περίπου 30.000 επιβάτες καθημερινά.

Μετρό Αθήνας: Πρόσθεση ενδιάμεσου σταθμού ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Ανήκει στη Γραμμή 3 και βρίσκεται μεταξύ των σταθμών Νομισματοκοπείο και Χαλάνδρι. Σταθμός με μεγάλη ιστορία λόγω μη πρόβλεψης της κατασκευής του. Προγραμματισμένη παράδοση: Σεπτέμβριος 2010.

Μετρό Αθήνας: Επέκταση της Γραμμής 3 από Αιγάλεω στο Χαιδάρι: Με αρχική παράδοση το Δεκέμβριο του 2008 και με δεδομένη την εμπλοκή λόγω Siemens είναι άγνωστη η ακριβής ημερομηνία παράδοσης της επέκτασης με ένα σταθμό (Χαιδάρι) και το αμαξοστάσιο του Ελαιώνα. Προγραμματισμένη ημερομηνία : έως τον Μάρτιο του 2011

Μετρό Αθήνας: Επέκταση της Γραμμής 2 από Άγιο Δημήτριο στο Ελληνικό. Υπόγεια επέκταση με 4 σταθμούς (ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ) και αρχική παράδοση τον Δεκέμβριο του 2009. Για τους ίδιους λόγους καθυστερεί. Προγραμματισμένη παράδοση: έως τον Μάρτιο του 2011

Μετρό Αθήνας: Επέκταση της Γραμμής 2 από τον Άγιο Αντώνιο στην Ανθούπολη. Υπόγεια επέκταση με 2 σταθμούς (ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ). Αρχική παράδοση τον Δεκέμβριο του 2008 και με τους ίδιους λόγους καθυστερεί καθώς οι σταθμοί είναι σχεδόν έτοιμοι. Προγραμματισμένη παράδοση: έως τον Μάρτιο του 2011.

Προαστιακός Αθήνας: Πρόσθεση σταθμού Μεταμόρφωση. Είναι έτοιμος από το Φθινόπωρο του 2008 (!!) αλλά δεν λειτουργεί λόγω πρωτόγνωρων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Βρίσκεται μεταξύ των σταθμών Αχαρνές και Ηράκλειο. Προγραμματισμένη παράδοση: τέλη Ιουλίου 2010.

Προαστιακός Αθήνας: Πρόσθεση σταθμών Αχαρνές, Άγιοι Ανάργυροι και Ταύρος. Οι σταθμοί είναι έτοιμοι και περιμένουν το σήμα για να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους. Προγραμματισμένη παράδοση : από τον Μάρτιο του 2010. Αναμένουμε νέα ημερομηνία αλλά λογικά μέχρι το Φθινόπωρο πρόκειται να λειτουργήσουν.

Προαστιακός Αθήνας Γραμμή προς Χαλκίδα και Θήβα. Η ηλεκτροκίνηση έχει φτάσει τόσο στη Χαλκίδα όσο και στη Θήβα. Με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία έναρξης δρομολογίων από τον Προαστιακό (τώρα εξυπηρετούνται από τον ΟΣΕ) αλλά λογικά θα είναι μέχρι το τέλος του χρόνου και περιμένουμε επίσημη ενημέρωση.

Ανατολική Οδός Πελοποννήσου: ο δρόμος που ενώνει Κόρινθο-Τρίπολη-Καλαμάτα και σύνδεση Λεύκτρο- Σπάρτη προχωρά με αυξημένες επιδόσεις. Περιμένουμε την παράδοση των τμημάτων Τρίπολη- Αθήναιο και Λεύκτρο-Παραδείσια. Προγραμματισμένη παράδοση: με τις τελευταίες ειδήσεις αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2010.

Νέο Γήπεδο ΑΕΛ: Το νέο καμάρι για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς. Αυτή η αθλητική υποδομή θα ολοκληρωθεί σύντομα. Προγραμματισμένη παράδοση: Νοέμβριος- Δεκέμβριος 2010.

Ιόνια Οδός: Παράκαμψη Άρτας : Με σχετική καθυστέρηση το τμήμα αυτό του δρόμου αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα προσθέτοντας αλλά 17χλμ αυτοκινητόδρομου. Προγραμματισμένη παράδοση: Οκτώβριος 2010


Είναι έργα μεταφορικού χαρακτήρα (εκτός από το γήπεδο της Λάρισας) αλλά αναμένονται με μεγάλη αγωνία από τους πολίτες που πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουν. Θα αλλάξει άραγε κάτι;

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης: Μετακομίζει στη Σίνδο

κείμενο από: www.ypodomes.com
Ο κύβος ερρίφθη και η απόφαση για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι γεγονός. Με εξαγγελία της Υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κας Κατσέλη ανακοινώθηκε η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο.

Σύμφωνα με το πλάνο μέχρι τον Οκτώβριο η ΔΕΘ θα διεξάγει ειδική μελέτη για τη χωροθέτηση και την ανάπτυξη των συνεδριακών και εκθεσιακών υποδομών. Όσον αφορά το κόστος της μετεγκατάστασης δεν έγινε σαφές. Το ίδιο ισχύει και για το πότε θα αρχίσει και πότε θα ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση.

Ο χώρος που θα ελευθερωθεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προορίζεται για Μητροπολιτικό Πάρκο χωρίς όμως να γίνεται κάποια σαφή αναφορά. Είναι η σημαντικότερη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια για την ΔΕΘ όπου η ιστορία της μετεγκατάστασης πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω ενώ και τα σημεία που είχαν προεπιλεγεί ήταν επίσης πολλά και διάσπαρτα σε όλη την πόλη.

Για την Helexpo αναζητείται στρατηγικός εταίρος ενώ σοβαρό ενδεχόμενο παρουσιάζει και η περίπτωση παραχώρησης του management. Εκτός αυτών ετοιμάζονται και άλλες παρεμβάσεις για την πόλη ύψους 100.000.000 ευρώ αλλά προς το παρόν δεν έγινε κάποια αναφορά για το που θα πάνε αυτά τα χρήματα και σε ποιες δράσεις.

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Νέο Γήπεδο ΑΕΚ: Συνάντηση με τον Υφυπουργό, τα νέα σχέδια σε μερικές ημέρες!

κείμενο από www.ypodomes.com

Μεγάλη προσπάθεια γίνεται από την νέα διοίκηση της ΑΕΚ για να προχωρήσει επιτέλους η κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Μια από τις σημαντικότερες κινήσεις των ημερών ήταν η συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κο Μωραϊτη για να συζητήσουν το φλέγον θέμα της ομάδας.

Όπως αναφέρθηκε η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και οι ενδείξεις δείχνουν ότι το Υπουργείο βλέπει με ευαισθησία το θέμα του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Από πλευράς ΑΕΚ το παρών έδωσαν ο πρόεδρος της ομάδας κος Αδαμίδης, ο πρόεδρος της ερασιτεχνικής κος Χατζηχρήστος και ο Γενικός Γραμματέας κος Τόγελος.

Στον υφυπουργό κατέθεσαν την πρόθεση τους για την άμεση κατασκευή του νέου γηπέδου έτσι ώστε να πάψει η ΑΕΚ να είναι «άστεγη». Ο στόχος πλέον είναι τις επόμενες ημέρες να κατατεθούν τα σχέδια κατασκευής του νέου γηπέδου στην ιστορική έδρα της κιτρινόμαυρης ομάδας, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Από την πλευρά του το Υπουργείο θα κάνει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να μην χαθεί και άλλος χρόνος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σχεδιάζεται ποδοσφαιρικό γήπεδο 30.000 θέσεων στην Νέα Φιλαδέλφεια, ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ 5.000 θέσεων, πάρκινγκ χωρητικότητας 800 θέσεων και ήπιες εμπορικές χρήσεις για την βιωσιμότητα του έργου. Το κόστος κατασκευής όλων των παραπάνω υπολογίζεται σε 80 - 100.000.000 ευρώ.

Η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Μεγάλων Έργων και Υποδομών είναι γεγονός 08-07-2010

κείμενο από www.ypodomes.com

Μια επιτροπή διαφορετική από όλες τις άλλες μας υπόσχεται η κυβέρνηση. Η Επιτροπή Μεγάλων Έργων και Υποδομών υπό τον κο Ρέππα είναι γεγονός και συνεδρίασε για πρώτη φορά! Στην πρώτη αυτή συνάντηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων.

Στόχος είναι η προώθηση των διαδικασιών των μεγάλων έργων στη χώρα και η αποφυγή μεγάλων επιβραδύνσεων λόγω εμπλοκής πολλών υπηρεσιών. Τα έργα παραχώρησης ήταν το κυρίαρχο θέμα συζήτησης. Αυτά που κατασκευάζονται αλλά και αυτά που πρόκειται να κατασκευαστούν.

Δύο σημαντικές αποφάσεις της επιτροπής ήταν να προωθηθούν άμεσα έτσι ώστε να ωριμάσουν μελετητικά δύο έργα με παραχώρηση:

* Ο Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα- Θήβα-Υλίκη (θα ενώνει τις δύο εθνικές οδούς Πάτρα -Αθήνα και Αθήνα-Λαμία παρακάμπτοντας σχεδόν όλο το Νομό Αττικής.
* Η Υποθαλάσσια Ζεύξη Λευκάδας και η σύνδεση της Λευκάδας με τον οδικό άξονα Άκτιο- Αμβρακία

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η δημιουργία του master plan για τη Θεσσαλονίκη. Επίσης συζητήθηκαν προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες: οι απαλλοτριώσεις και επιτάξεις γης , οι αρχαιολογικές έρευνες, τα διόδια, η χρηματοδότηση και οικονομική παρακολούθηση των έργων, οι περιβαλλοντικές εγκρίσεις και τα ΔΚΩ (Δίκτυα Κοινής Ωφέλειας).

Μετά από αυτή την πρώτη συνάντηση που ουσιαστικά ήταν αναγνωριστική συμφωνήθηκε η επόμενη να γίνει σε 15 μέρες.

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Μετρό Θεσσαλονίκης: Σχεδιάζονται επεκτάσεις για Αεροδρόμιο, Ευκαρπία και Εύοσμο

κείμενο από www.ypodomes.com
Μεγάλα νέα για το μέλλον του Μετρό Θεσσαλονίκης είχαμε χτες από τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κο Ρέππα. Μέσα από την παρουσίαση του προγραμματισμού των μελλοντικών έργων για την πόλη, ο Υπουργός ανακοίνωσε και την πλήρη ανάπτυξη του Μετρό στην πόλη.

Έτσι εκτός από τη βασική γραμμή ΝΣΣ- Νέα Ελβετία θα έχουμε τις ακόλουθες επεκτάσεις. Υπόψη θα πρέπει να ληφθεί ότι στην τελική του μορφή το Μετρό θα περιλαμβάνει στον κεντρικό κορμό 4 διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι επεκτάσεις με χρονική προτεραιότητα είναι οι παρακάτω:

Επέκταση 1: Σταθμός Πατρικίου - Μίκρα.
Είναι η πρώτη επέκταση του Μετρό στην πόλη. Αυτή τη στιγμή γίνεται η προεπιλογή των συμμετεχόντων για την τελική φάση του διαγωνισμού που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Έχουν ολοκληρωθεί: η τοπογραφική έρευνα, οι γεωλογικές έρευνες, η γεωμετρική χάραξη της γραμμής, η επιλογή των θέσεων των 5 σταθμών (ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΡΕΤΣΟΥ, ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΑ).
Βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η εκπόνηση προωθημένης προμελέτης των σταθμών, των σηράγγων και των φρεάτων, που καλύπτει συγκοινωνιακά, στατικά, αρχιτεκτονικά, ηλεκτρομηχανολογικά, σιδηροδρομικά και λειτουργικά θέματα. Με απόφαση της νέας διοίκησης της ΑΜ, η μελέτη εκπονείται από την εταιρία με βοήθεια από ειδικούς συμβούλους σε ειδικά θέματα. Οι μελέτες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2010.
Στο πέρας της γραμμής στην περιοχή της Μίκρας μπορεί να χωροθετηθεί το αμαξοστάσιο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα της εξυπηρέτησης της βασικής γραμμής, αλλά και των άλλων επεκτάσεων.

Επέκταση 1α. Μίκρα- Αεροδρόμιο
Εδώ έχουμε μια πρωτότυπη πρόταση για επέκταση της γραμμής από το σταθμό Μίκρα στο Αεροδρόμιο Μακεδονία όχι με το Μετρό αλλά με monorail*. Είναι μια πρόταση που εξετάζεται το κατά πόσο είναι εφικτή. Έχει γίνει μόνο η προκαταρκτική επιλογή της χάραξης. Πιθανότατα θα υπάρξουν 3 ενδιάμεσοι σταθμοί. Το μέλλον αυτής της επέκτασης που είναι ίσως και η πιο εμπορική θα φάνει μάλλον σε μεταγενέστερη περίοδο.

Επέκταση 2: Σταθμός Δημοκρατίας- Ευκαρπία- Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Είναι η δεύτερη επέκταση που ανήκει και αυτή στην πρώτη γενιά επεκτάσεων του Μετρό η οποία μάλλον θα ολοκληρωθεί σε περισσότερες από μια φάσεις. Γίνεται προσπάθεια να βρεθεί χρηματοδότηση για αυτή τη σημαντικότατη επέκταση για τα Βόρεια Προάστια της πόλης.
Έχουν ολοκληρωθεί: η τοπογραφική έρευνα έως τον σταθμό Ευκαρπίας, οι γεωλογικές έρευνες στο τμήμα αυτό, η γεωμετρική χάραξη της γραμμής, η επιλογή των θέσεων των 5 σταθμών (ΝΕΑΠΟΛΗ, ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΠΟΛΙΧΝΗ, ΕΥΚΑΡΠΙΑ, ΝΟΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ). Στο τμήμα Ευκαρπία - Νοσοκομείο Παπαγεωργίου οι μελέτες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και είναι πιθανό να γίνει σε μεταγενέστερη περίοδο.

Επέκταση 3: ΝΣ Σταθμός- Εύοσμος- Σχολές
Πρόκειται για μια νέα επέκταση που μέχρι τώρα απλά συζητούνταν. Θα καλύπτει μεγάλο μέρος από τα δυτικά προάστια της πόλης φτάνοντας μέχρι τον Εύοσμο. Έχει γίνει μόνο η προκαταρτική επιλογή της χάραξης μέσα από αρκετές εναλλακτικές χαράξεις και έχουν επιλεγεί προκαταρκτικά οι θέσεις 4 νέων σταθμών (ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, ΜΕΝΕΜΕΝΗ, ΕΥΟΣΜΟΣ, ΣΧΟΛΕΣ). Εδώ θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε στα μέση και τέλη της δεκαετίας για να δούμε πως θα προχωρήσει.

Όσον αφορά τη βασική γραμμή τα προβλήματα όπως τα ανέφερε ο κος Ρέππας είναι το μεγάλο κόστος των αρχαιολογικών ανασκαφών, τα σταματημένα ΤΒΜ, οι καθυστερήσεις που μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 2,5 χρόνια. Σημείωσε επίσης ότι ενώ έχει περάσει τα 64% του συμβατικού χρόνου οι κατασκευές φτάνουν το 14,5%.

Ο Υπουργός για την εξέλιξη των έργων είπε πως ««Αν οι προσπάθειες για ανάταξη αυτού του παγιδευμένου έργου δεν αποδώσουν θα πάρουμε επώδυνες και ρεαλιστικές αποφάσεις για όλους μας. Η διαπραγμάτευση με τον ανάδοχο κατασκευής βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά η ώρα της ολοκλήρωσης έχει φτάσει στο τέλος. Οφείλουμε να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για το μέλλον του έργου, για την ίδια την πόλη». Ο Υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο ακύρωσης του έργου.


*Το monorail είναι υπέργειο μέσο το οποίο κινείται σε μονή ράγα. Οι σταθμοί είναι επίσης υπέργειοι. Ένα τέτοιο σχέδιο ανάπτυξη monorail υπάρχει στο λιμάνι του Πειραιά. Monorail δίκτυο ανέπτυξε πρόσφατα το Dubai.

Θεσσαλονίκη: Εξαγγελίες για μεγάλα έργα, θα γίνει Ζεύξη του Θερμαϊκού!

κείμενο από www.ypodomes.com
Μεγάλες εξαγγελίες είχαμε σήμερα σχετικά με το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Υπουργός ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ κος Ρέππας έκανε λόγο για «οικιστική έκρηξη» στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Τα μεγάλα νέα από αυτή τη συνέντευξη τύπου είναι η περαιτέρω επέκταση του Μετρό σε Αεροδρόμιο, Εύοσμο, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, η δημοπράτηση της Εξωτερικής Περιφερειακής αλλά και για πρώτη φορά ανακοινώνεται η πρόθεση «Ζεύξης του Θερμαϊκού» με παραχώρηση!

Τα έργα που προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια στη Θεσσαλονίκη είναι :

Α. Ο επανασχεδιασμός του εσωτερικού δακτυλίου με:
1. Την αναβάθμιση της εσωτερικής περιφερειακής από Κ16 (Κόμβος Λαχαναγοράς) έως Κ12 (Κόμβος με την ΕΟ Θεσ/νίκης-Μουδανιών) και η σύνδεση της με το αεροδρόμιο.
2. Τον επανασχεδιασμό της παράκαμψης του ιστορικού κέντρου από την πλευρά της θάλασσας (πρώην υποθαλάσσια αρτηρία).

Β. Ο επανασχεδιασμός του εξωτερικού δακτυλίου - Ζεύξη Θερμαϊκού με:
1. Την κατασκευή της Εξωτερικής Περιφερειακής από τον Α/Κ Τιτάνα (Κ4), έως τη σύνδεση της με την ΕΟ Θεσ/νίκης - Μουδανιών στην περιοχή Σχολαρίου.
2. Την ολοκλήρωση του σχεδιασμού από τον Α/Κ Σχολαρίου μέχρι την περιοχή Αγγελοχωρίου και τη Ζεύξη του Θερμαϊκού (Αγγελοχώρι - Α/Κ Αξιού στον ΠΑΘΕ).

Γ. Η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας μέσω αυτοκινητοδρόμων.

Δ. Η κατασκευή της βασικής γραμμής του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης και η υλοποίηση της επέκτασής της αφενός προς Καλαμαριά και αεροδρόμιο και αφετέρου προς τις Δυτικές συνοικίες.

Εκτός των παραπάνω ανακοινώθηκε η βελτίωση του αεροδρομίου Μακεδονία με αποπεράτωση τις 31-12.2012, η δημιουργία εμπορευματικού κέντρου (όπως το Θριάσιο στην Αθήνα) στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, η αναβάθμιση του σιδηρόδρομου καθώς και 30 σταθμών Προαστιακού, η μετεξέλιξη των ΣΑΣΘ σε Μητροπολιτικό Φορεά και η επέκταση του ΟΑΣΘ σε όλο το Νομό.

Τρεις θα είναι οι βασικοί άξονες προγραμματισμού για το μέλλον της πόλης:


Πρώτος άξονας:
Εκπόνηση master plan για ένα νέο χωροταξικό, πολεοδομικό, αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και κυκλοφοριακό επανασχεδιασμό του μητροπολιτικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Το master plan θα πραγματοποιηθεί ύστερα από διεθνή διαγωνισμό και την ευθύνης υλοποίησης αναλαμβάνει ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης.
Δεύτερος άξονας:
Συγκρότηση κατάλληλων οργανωτικών δομών (στο πλαίσιο της μητροπολιτικής διοίκησης του συγκροτήματος) που θα εξειδικεύσουν το master plan, θα προγραμματίσουν, συντονίσουν και διαχειριστούν την εκτέλεση των έργων.


Προτείνεται να αναλάβουν:
- Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσ/νίκης (ΟΡΘ) τον στρατηγικό χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, τόσο της Θεσσαλονίκης, όσο και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
- Το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) την υποστήριξη του ΟΡΘ με επικαιροποιημένα συγκοινωνιακά δεδομένα.
- Η Εγνατία Οδός Α.Ε τον Προγραμματισμό, συντονισμό και διαχείριση των έργων.
- Το Αττικό Μετρό το σχεδιασμό και κατασκευή των μέσων σταθερής τροχιάς.
- Επίσης σημαντικό ρόλο θα έχουν οι αναβαθμισμένες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Τρίτος άξονας:
Εξεύρεση των κατάλληλων χρηματοδοτικών πηγών και εργαλείων, δημόσιων και ιδιωτικών, για την αποτελεσματική υλοποίηση του γενικού σχεδιασμού, οικονομική στήριξη των υπό εκτέλεση έργων και των άμεσα δημοπρατούμενων.


Η υλοποίηση του MASTER PLAN στοχεύει:

* στην βελτίωση ή επέκταση υφισταμένων υποδομών και κατασκευή νέων βασικών και αναγκαίων,

* στην ανάπλαση ιστορικών συνόλων και υποβαθμισμένων περιοχών,

* στην δημιουργία μεγάλων εκτάσεων πράσινων με πάρκα και λειτουργίες αναψυχής

* στην ανάκτηση του δημόσιου χώρου και στη διάθεσή του στους πολίτες και τους πεζούς.

* στην διατροπικότητα των συγκοινωνιακών φορέων στην κατεύθυνση υποκατάστασης των ΙΧ από τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Σε αυτή τη βάση θα συγκροτηθεί από το Υ.ΠΕ.Κ.Α. ένα ευρύ πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων σε πάνω από δέκα περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος. Οι αστικές αυτές αναπλάσεις θα αποτελέσουν την συνέχεια και εξειδίκευση της υλοποίησης του master plan που θα προκύψει από τον Διεθνή Διαγωνισμό.

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές περιοχές επεμβάσεων:

* Περιοχή Σίνδου, Βιομηχανική Ζώνη, ΤΕΙ Θεσ/νίκης/ΔΕΘ (μετεγκατάσταση ΔΕΘ)
* Λιμάνι - Λαχανόκηποι, Ιδιοκτησίες ΟΣΕ
* Επεμβάσεις στο Βορειοδυτικό Τόξο
* ΔΕΘ, ΓΣΣ, Μουσεία, Πανεπιστήμιο, Νέο δημαρχιακό μέγαρο, Θαλάσσιο μέτωπο Λευκού Πύργου έως και παλιά ηλεκτρική εταιρία
* Τούμπα - Καλαμαριά

Κατά τον προγραμματισμό του ΟΡΘ, η προετοιμασία για την διενέργεια της προκήρυξης του διαγωνισμού για το master plan θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του έτους με στόχο περαίωσής του εντός του 2011.

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Μαλιακός: Τα έργα σε στασιμότητα, άγνωστη η τύχη τους

κείμενο από www.ypodomes.com

Πάγωμα που μπορεί να επιφέρει και καθυστέρηση μέχρι και 3 χρόνια έχουμε στις δύο τελευταίες εργολαβίες του Μαλιακού Κόλπου. Οι δύο εργολαβίες είναι ανατεθειμένες στην εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ.

Η πρώτη αφορά την παράκαμψη Λαμίας (4,1 χλμ) και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έπρεπε να παραδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2009. Η δεύτερη αφορά την παράκαμψη Στυλίδας και Καραβόμυλου (19,2χλμ) και έπρεπε να παραδοθεί μέχρι τα τέλη του φετινού καλοκαιριού. Τα έργα δεν εκτελούνται με αποτέλεσμα να υφίσταται τόσο πρακτικό πρόβλημα από την μη ολοκλήρωση του ΠΑΘΕ όσο και τεχνικά.

Το όλο πρόβλημα αγγίζει και το έργο της κατασκευής του Ε-65 που περιμένει την ολοκλήρωση του Μαλιακού για την εγκατάσταση σταθμών διοδίων. Το τμήμα Σκάρφεια- Λαμία-Ράχες ανήκει στην κοινοπραξία του Ε-65 για την χρηματοδότηση του νέου αυτοκινητόδρομου Λαμία-Τρίκαλα-Εγνατία (Κεντρική Οδός).

Λόγω της μη παράδοσης των έργων αυτών είναι πιθανό να έχουμε μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις λόγω οικονομικής στέρησης (δεν υπάρχει ούτε ένας σταθμός για την χρηματοδότηση!). Για την αποφυγή ενός τέτοιου δεδομένου κατασκευάζεται σταθμός διοδίων κοντά στις Θερμοπύλες που είναι πιθανό να λειτουργήσει τους επόμενους μήνες.

Ειδικά το έργο της παράκαμψης Λαμίας είναι ουσιαστικά στην αρχή και κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να γίνει. Το Υπουργείο έχει στα πιθανά σχέδια ακόμα και επαναδημοπράτηση του έργου για την απεμπλοκή του. Πιο προχωρημένο είναι το έργο παράκαμψης Στυλίδας αλλά και αυτό παρουσιάζει μεγάλη χρονική απόκλιση.

Τα τμήματα πρέπει βάσει της σύμβασης παραχώρησης να δοθούν στην Κοινοπραξία τον Ιούνιο του 2011 αλλά κάτι τέτοιο πλέον φαντάζει σχεδόν ακατόρθωτο. Η εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ υποστηρίζει ότι τα έργα σταμάτησαν γιατί το Υπουργείο δεν εκπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Σημειώνουν ότι το Δημόσιο τους χρωστά από τα έργα του Μαλιακού 24.000.000 ευρώ ενώ οι συνολικές οφειλές φτάνουν τα 70.000.000 ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Ιόνια Οδός: Δέσμευση για ολοκλήρωση το 2013

κείμενο από www.ypodomes.com

Δέσμευση του Υφυπουργού ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ για ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού στα τέλη του 2013 υπήρξε χθες κατά τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του στη Δυτική Ελλάδα. Επισκέφθηκε εργοτάξια της Ιόνιας Οδού και υποσχέθηκε την επίλυση των προβλημάτων των απαλλοτριώσεων.

Για να «τρέξει» το έργο υποσχέθηκε την ενεργοποίηση ολυμπιακών διατάξεων. Ο δήμαρχος Αγρινίου κος Μοσχολιός έθεσε το θέμα της οδικής σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό στον κόμβο του Αγγελόκαστρου.

Εκτός άλλων ο δήμαρχος Αγρινίου ζήτησε την κατασκευή του διαγώνιου άξονα Πλατυγιάλι- Αγρίνιο- Καρπενήσι- Λαμία, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο θα συμβάλλει στην άρση της γεωγραφικής απομόνωσης της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Υφυπουργός υποσχέθηκε ότι τουλάχιστον το έργο της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό θα γίνει «παρά την οικονομική κρίση», ενώ θα γίνουν και όλα τα μεγάλα έργα υποδομής της Δυτικής Ελλάδας.

Προαστιακός Αθήνας: Στα τέλη Ιουλίου θα λειτουργήσει ο σταθμός Μεταμόρφωση!

κείμενο από www.ypodomes.com
Στα τέλη Ιουλίου θα λειτουργήσει οριστικά ο σταθμός Μεταμόρφωση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου Αθηνών. Ο σταθμός είναι έτοιμος από το Φθινόπωρο του 2008 και δεν λειτούργησε γιατί δεν είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια.


Μετά από πολλές κόντρες μεταξύ υπηρεσιών , Νομαρχίας, ΟΣΕ και Υπουργείου εντέλει θα παραδοθεί στο κοινό ο πολύπαθος σταθμός. Σε σχετική της ανακοίνωσε η ΕΡΓΟΣΕ τονίζει ότι τελικά στις 18 Ιουνίου 2010 εκδόθηκε η απαιτούμενη οικοδομική άδεια. Στην ίδια ανακοίνωση η ΕΡΓΟΣΕ αναφέρει ότι έχει καταθέσει ένσταση κατά του προστίμου των 700.000 ευρώ που της επιβλήθηκε ακριβώς για τον ίδιο λόγο.


Πριν λειτουργήσει ο σταθμός θα ακολουθήσει ένα 20 ήμερο δοκιμών του σύνολο των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων έτσι ώστε ο σταθμός να λειτουργήσει και να πληροί όλες τις προβλεπόμενες συνθήκες λειτουργικότητας και ασφάλειας.


Ο σταθμός Μεταμόρφωση του Προαστιακού βρίσκεται στο Δήμο Μεταμόρφωσης και εντός της Αττικής Οδού. Χωροθετικά είναι ανάμεσα στο σταθμό Ηράκλειο και στο σταθμό Αχαρναί. Θα ενταχθεί στο δρομολόγιο του Προαστιακού «Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος- Άνω Λιόσια». Τα δρομολόγια σε ώρες αιχμής θα είναι ανά 15 λεπτά διευκολύνοντας τις μετακινήσεις τόσο από Δήμο Μεταμόρφωσης όσο και στους όμορους Δήμους.

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Δάνειο 2 δις ευρώ προς την Ελλάδα για μεγάλα αναπτυξιακά έργα

κείμενο από www.ypodomes.com
Δάνειο ύψους 2 δις ευρώ απέσπασε η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την ολοκλήρωση μεγάλων αναπτυξιακών έργων. Από την Ελληνική πλευρά παραβρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών κος Παπακωνσταντίνου και η υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Ναυτιλίας κα Κατσέλη.

Το 30% του ποσού (600.000.000 ευρώ) θα εκταμιευτούν άμεσα και τα υπόλοιπα θα δοθούν με την υλοποίηση και την πρόοδο των έργων που εντάσσονται σε αυτό το χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η διάρκεια του δανείου είναι 25ετής ενώ το επιτόκιο δανεισμού θα κυμαίνεται από 2%-4% ανάλογα με το ποσό δανεισμού που θα εκταμιεύεται.

Το πόσο του δανείου από την ΕΤΕπ θα δοθεί σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα υποδομής της χώρας μας όπως σιδηροδρομικές μεταφορές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ύδρευση , απόβλητα, έρευνα, καινοτομία, πληροφορική και επικοινωνίες κ.α

Το μισό του ποσού αυτού θα διατεθεί για σιδηροδρομικές μεταφορές οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής :

* Ολοκλήρωση του βασικού σιδηροδρομικού άξονα Πάτρα- Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Εύζωνοι.
* Την ολοκλήρωση του Σ.Κ.Α (Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών) που θα γίνει ο βασικός σιδηροδρομικός κόμβος της Αττικής.
* Το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο.
* Την σύνδεση του σιδηρόδρομου με το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο (λιμάνι του Πειραιά).

Εκτός του δανείου των 2 δις ευρώ η χώρα μας υπέγραψε και την χρηματοδοτική σύμβαση ύψους 285.000.000 ευρώ για το πρόγραμμα JESSICA (Joint European Support For Sustainable Investment In City Areas). Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για έργα αστικής ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα.

Θεσσαλονίκη: Στις 15 Ιουλίου αρχίζει η μετακόμιση στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο

κείμενο από www.ypodomes.com
Στις 15 Ιουλίου ξεκινά η μετεγκατάσταση στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης! Είναι ένα πολύ σημαντικό νέο μετά τις αλλεπάλληλες μεταθέσεις στην ημερομηνία παράδοσης. Ο δήμαρχος της πόλης κος Παπαγεωργόπουλος έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξη τύπου εχτές.

Ο δήμαρχος υποσχέθηκε την καταβολή των 6.500.000 ευρώ που είναι οφειλές προς της κατασκευάστρια κοινοπραξία. Αμέσως μετά ξεκινά η μετακόμιση καθώς και η μεταφορά των υπηρεσιών. Ο δήμαρχος θα αποχωρήσει τελευταίος δήλωσε ο κος Παπαγεωργόπουλος.

Το Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο οικόπεδο του πρώην στρατοπέδου Τσιρογιάννη που μετονομάστηκε σε «δημοτικό παρκινγκ» αργότερα. Πολλοί έχουν κατηγορήσει την αισθητική του κτιρίου λόγω του όγκου του και του μεγέθους του.

Το νέο δημαρχείο θα διαθέτει και 681 δημόσιες θέσεις παρκινγκ οι οποίες μοιράζονται σε 3 υπόγεια διευκολύνοντας κατά πολύ τη στάθμευση τόσο στους συναλλασσόμενους με το Δήμο όσο και τους πολίτες που θέλουν να σταθμεύσουν τα οχήματα τους στην περιοχή. Το κτίριο θα διαθέτει προσβάσεις για τα ΑμΕΑ σε όλα τα σημεία του.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα