Υποδομές στην Ελλάδα

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Άκτιο- Αμβρακία: Με αργούς ρυθμούς οι εργασίες και η 3η εργολαβία ακόμα... ορφανή

κείμενο από το ypodomes.com
Αργή πρόοδος και στον οδικό άξονα Ακτίο- Αμβρακία. Ο κάθετος άξονας της Ιόνιας Οδού βρίσκεται υπό κατασκευή αλλά θα ολοκληρωθεί κατά τα 3/4. Αυτό συμβαίνει γιατί η ορφανή 3η εργολαβία δεν έχει δοθεί ακόμα σε κάποια από τις επόμενες τεχνικές εταιρείες που συμμετέχουν. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθεί στον κατασκευαστικό όμιλο της ΑΕΓΕΚ που συμμετείχε μέσω μιας από τις εταιρείες της και ήρθε δεύτερη χάνοντας από την εταιρεία Μηχανική.

Για όσους δεν θυμούνται το έργο της κατασκευής 8χλμ αυτοκινητόδρομου που ανέλαβε η Μηχανική το «επέστρεψε» μετά από λίγους μήνες δηλώνοντας αδυναμία. Στο σύνολο του το έργο έχει μήκος 48χλμ και εκτείνεται από το Άκτιο (και την υποθαλάσσια αρτηρία) μέχρι την Αμβρακία 15χλμ νότια της Αμφιλοχίας που θα ενώνεται με την Ιόνια Οδό.

Τα υπόλοιπα 40χλμ που κατασκευάζει ο όμιλος της ΑΕΓΕΚ προχωρούν και αυτά με αργά βήματα καθώς τα γνωστά προβλήματα των απαλλοτριώσεων και των αρχαιολογικών ευρημάτων είναι παρόντα και εδώ. Ειδικά το θέμα των απαλλοτριώσεων είναι σχεδόν σε μηδενικό βαθμό. Σημαντικά τεχνικά προβλήματα δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα αλλά βαίνοντας για τον πρώτο χρόνο εργασιών μάλλον το χρονοδιάγραμμα για παράδοση το 2013 είναι πολύ αισιόδοξο για να είναι πραγματικό.

Να θυμίσουμε ότι οι συμβάσεις για την κατασκευή του οδικού άξονα έγινε στις 16 Μαρτίου 2010 και ήταν ίσως το μεγαλύτερο οδικό έργο που συμβασιοποιήθηκε μέσα στην χρονιά που εκπνέει τις επόμενες μέρες.

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Κεντρική Οδός Ε-65: Εγκρίθηκαν 65 εκ. ευρώ για την χρηματοδότηση του έργου

κείμενο από το ypodomes.com
Θετικές εξελίξεις έχουμε στον Αυτοκινητόδρομο Κεντρική Οδός Ε-65 καθώς εγκρίθηκε ποσό 65.739.405 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα neosagon.gr η απόφαση με αριθμό 2232/21-12-2010 είναι αυτή που θα βοηθήσει τον αυτοκινητόδρομο να πάρει την κατάλληλη ώθηση και να ολοκληρωθεί έστω με μικρή καθυστέρηση.

Η χρηματοδότηση έρχεται από το ΕΣΠΑ και το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και η κοινοπραξία κατασκευής πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από ευχαριστημένη καθώς μέσα στο έτος που τελειώνει είχαν βγει πολλά «προφητικά» δημοσιεύματα που είχαν αναγγείλει τον επικείμενο «θάνατο» του έργου και φυγής των ισπανικών εταιρειών που είναι συμμέτοχες.

Τα χρήματα αυτά θα είναι και η κινητήριος δύναμη του έργου για τους πρώτους μήνες του 2011 καθώς όπως ειναι γνωστό οι τράπεζες που χρηματοδοτούν και τον Ε-65 αντιμετωπίζουν πλέον με πολύ καχυποψία την χρηματοδότηση και αυτό έχει φέρει σημαντικές καθυστερήσεις.

Όπως είναι γνωστό εργασίες γίνονται από την αρχή του έργου λίγο πριν την είσοδο της Λαμίας σε κόμβο με τον ΠΑΘΕ και μέχρι την Καλαμπάκα δηλαδή σε μήκος 144χλμ. από την Καλαμπάκα και μέχρι την συμβολή με την Εγνατία στο Νομό Γρεβενών το έργο είναι μπλοκαρισμένο για περιβαλλοντικούς λόγους και αναμένεται απόφαση από το ΣτΕ.

Η Κεντρική Οδός Ε-65 είναι από τα έργα που έχουν αντιμετωπιστεί με πολύ αρνητικά δημοσιεύματα και πλέον με όπλο την χρηματοδότηση που έρχεται όλοι ελπίζουν πως θα δούμε τα εργοτάξια να πληθαίνουν και οι εργασίες να αρχίζουν να αποδίδουν μιας και το 2011 είναι η τέταρτη χρονιά για το έργο από τότε που υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης.

Πηγή:neosagon.gr

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Ολυμπία Οδός: Ραγδαίες εξελίξεις στην κατασκευή του δρόμου λόγω υποχρηματοδότησης

κείμενο από το ypodomes.com
Ραγδαίες εξελίξεις θα έχουμε ως φαίνεται στην Ολυμπία Οδό. Ο υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομος με μήκος από την Ελευσίνα μέχρι την Καλαμάτα μέσω Κορίνθου και Πάτρας δέχεται άλλο ένα χτύπημα αυτή τη φορά οικονομικό. Μετά το πάγωμα των εργασιών στο τμήμα Πύργος- Τσακώνα έρχεται αυτή τη φορά η οικονομική κρίση να κάνει την κατάσταση εκρηκτική.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την παρουσίαση του έργου σε δημοσιογράφους και την ανακοίνωση για διετή καθυστέρηση του έργου λόγω προβλημάτων με τις απαλλοτριώσεις, την αρχαιολογική υπηρεσία, την χρηματοδότηση από Δημόσιο και Τράπεζες.

Τώρα το πρόβλημα επεκτείνεται καθώς παραμονές Χριστουγέννων η εταιρεία κατασκευής απέλυσε 27 άτομα λόγω της οικονομικής κατάστασης. Όπως εξήγησε η εταιρεία ο λόγος είναι πως τα μοναδικά έσοδα αυτή τη στιγμή του έργου είναι από τα διόδια και πως η χρηματοδότηση από Δημόσιο και Τράπεζες έχει παγώσει!

Εκπρόσωπος των εργαζομένων είπε πως "μέχρι το τέλος του Γενάρη υπάρχει κίνδυνος να μείνουν χωρίς δουλειά οι μισοί από τους εργαζόμενους που ανέρχονται συνολικά σε 2.800 άτομα"! Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα καθώς οι φήμες για οικονομικά προβλήματα του έργου υπάρχουν εδώ και καιρό χωρίς όμως κανένας να τα επιβεβαιώνει ή να τα διαψεύδει.

Οι Τράπεζες από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν επισφαλή τα δάνεια με αποτέλεσμα να μην γίνεται η εκταμίευση τους και το έργο να μην μπορεί να έχει την απαιτούμενη πρόοδο. Όλα αυτά σε ένα έργο που μέχρι τον Σεπτέμβριο στην κυριολεξία «πέταγε».

Τώρα για την επίλυση του πολύ σοβαρού προβλήματος που έχει ανακύψει το Υπουργείο Υποδομών είναι σε διαπραγματεύσεις με την Κοινοπραξία και αυτό θα διαρκέσει τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες. Η Ολυμπία Οδός είναι ένας από τους στρατηγικούς αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας καθώς είναι ένας άξονας Ανατολής ? Δύσης που δίνει στην Αττική και την υπόλοιπη Νότια Ελλάδα την πρόσβαση μέσω του λιμανιού της Πάτρας στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Αυτό καθιστά και την ολοκλήρωση του ως απαραίτητη ενώ και η πολλαπλή συνάντηση του με τα έργα που γίνονται για τον Σιδηρόδρομο έχουν περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Το Υπουργείο καλείται για μια ακόμα φορά να λύσει τον γόρδιο δεσμό που πλέον δεν αφορά μόνο την δική του συμμετοχή αλλά και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από τις τράπεζες που πλέον αμφισβητούν την χρηματοδοτική του συμβολή.

Οι εξελίξεις αμέσως μετά τη λήξη της εορταστικής περιόδου αναμένονται καταιγιστικές με τους χρήστες του δρόμου και τους φορείς της ευρύτερης περιοχής να ανησυχούν για την τύχη ενός από τα μεγαλύτερα υπό κατασκευή έργα στη χώρα.

Πηγή: ypodomes.com με πληροφορίες από την τοπική τηλεόραση Patra tv

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Εγκαίνια για τη σήραγγα Γκρόπας, ενημέρωση για τον Ε-65

κείμενο από το ypodomes.com
Με την τελετή των εγκαινίων θεωρείται και επίσημα πλέον ότι η σήραγγα της Γκρόπας στην Εθνική Οδό Τρικάλων- Άρτας δόθηκε στην κυκλοφορία. Η σήραγγα κατασκευάστηκε στον οδικό άξονα που συνδέει τα Τρίκαλα με την Άρτα μέσω Πύλης-Στουρναρέικων-Μεσοχώρας.

Ο Υφυπουργός Υποδομών κος Μαγκριώτης είπε πως «κατασκευάστηκε από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η σήραγγα αποπερατώθηκε και λειτουργεί δοκιμαστικά εδώ και μέρες. Με την κατασκευή της σήραγγας γίνεται πιο σύντομη και πιο ασφαλής η επικοινωνία της Θεσσαλίας με τη Δυτική Ελλάδα, δεδομένου ότι παρακάμπτεται ο Αυχένας της Γκρόπας που παρουσιάζει έντονα προβλήματα καταπτώσεων και η κυκλοφορία διακόπτεται τους χειμερινούς μήνες λόγω των χιονοπτώσεων.

Το μήκος της σήραγγας είναι 1.500 μ., και στο έργο περιλαμβάνονται και οι οδικές προσβάσεις αυτής μήκους 1.200 μ. και περιλαμβάνει όλον τον απαραίτητο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (εγκαταστάσεις φωτισμού-οδοφωτισμού, πυρανίχνευσης, πυρόσβεσης, αερισμού, σύστημα κεντρικού ελέγχου SCADA κ.λπ.) καθώς και κτίριο εξυπηρέτησης εμβαδού περίπου 200 τ.μ. Το έργο αυτό στοίχισε 23,5 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση του έργου έγινε εξ ολοκλήρου από Εθνικούς πόρους. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο τόσο για τη Θεσσαλία όσο και για τη Δυτική Ελλάδα γιατί ο δρόμος αυτός αποτελεί σήμερα τη μοναδική οδική σύνδεση, μεταξύ της Θεσσαλίας και του νομού Άρτας».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟ Ε-65
Για τον Ε-65, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε: «Έχετε δίκιο, τα προβλήματα είναι πολλά. Το ΣτΕ απαγόρευσε τις εργασίες στο τελευταίο τμήμα του δρόμου, μέχρι τη σύνδεσή του με την Εγνατία οδό, για περιβαλλοντικούς λόγους.

Οι καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις είναι μεγάλες. Υπενθυμίζω ότι έπρεπε να έχουν παραδοθεί στις αρχές του 2009 όλοι οι χώροι ελεύθεροι στους κατασκευαστές για να ξεκινήσουν τα εργοτάξια σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου.

Δυστυχώς η προηγούμενη Κυβέρνηση που έφτιαξε τη Σύμβαση και την κύρωσε με νόμο στη Βουλή το καλοκαίρι του 2007, μέχρι τις εκλογές του Οκτώβρη του 2009 είχε παραδώσει ελεύθερους μόνον το 15% περίπου των χώρων.

Επίσης υπήρχαν πολλά προβλήματα με την αρχαιολογία, το περιβάλλον και τα δίκτυα Οργανισμών Κοινής Ωφελείας. Σημαντικές καθυστερήσεις παρουσίασε και η κατασκευή του τμήματος από Ανισόπεδο Κόμβο Αλαμάνας μέχρι Α/Κ Καρπενησίου. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη καθυστέρηση των απαλλοτριώσεων. Γι? αυτό και αναγκαστήκαμε να ψηφίσουμε τροπολογία στη Σύμβαση παραχώρησης τη προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που δημιουργούσαν οι αποκλειστικές προθεσμίες στη σύμβαση παραχώρησης.

Διαφορετικά και η κατασκευή των έργων θα παρέμενε μετέωρη αλλά και το Δημόσιο θα πλήρωνε υψηλές ποινικές ρήτρες.

Παρ? όλες τις καθυστερήσεις από προβλήματα που έχει η Σύμβαση, αλλά και από προβλήματα του Παραχωρησιούχου, εμείς εγγυόμαστε πως ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας θα κατασκευαστεί με μικρές χρονικές αποκλίσεις».

ΓΙΑ ΤΟΝ Α/Κ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ
Για την κατασκευή του Ανισόπεδου Κόμβου Βελεστίνου, ο Υφυπουργός τόνισε:
«Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ). Πιστεύω πως μετά τις γιορτές μπορεί να αρχίσει η κατασκευή του Κόμβου. Παράλληλα προχωράμε τη μελέτη για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που θα στοιχίζουν 14 εκατ. ευρώ. Με το έργο αυτό θα προστατευθεί το Στρατόπεδο Αρμάτων από τις πλημμύρες και τις κακοτεχνίες των προηγούμενων έργων. Θα συμβάλλει επίσης πάρα πολύ στην αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής και στην περιβαλλοντική και παραγωγική αναβάθμισή της. Τα νερά που θα συγκεντρώνονται θα παροχετεύονται στη λίμνη Κάρλα».

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Μετρό Αθήνας: θέμα ημερών η παράδοση του σταθμού Αγία Παρασκευή

κείμενο από το ypodomes.com
Θέμα ημερών είναι πλέον η λειτουργία του σταθμού ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ της Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας. Οι δοκιμές των συστημάτων και όλων των λειτουργιών για την ασφαλή κίνηση των συρμών και των επιβατών είναι σε πλήρη εξέλιξη και όπως όλα δείχνουν πριν την αλλαγή του έτους ο σταθμός θα μπει στην «πρίζα».

Στα θετικά του νέου σταθμού είναι η θέση του, μπορεί να μην είναι στο κέντρο του Δήμου αλλά στα σύνορα με το Χαλάνδρι αλλά θα δημιουργήσει άλλο ένα πόλο ανάπτυξης ενώ και η εύρεση θέσης παρκινγκ θα είναι πολύ πιο εύκολη. Το σημείο που βρίσκεται είναι και σχετικά κοντά με τη Λεωφόρο Κηφισίας και αναμένεται ένα μεγάλο μέρος του καθημερινού της κοινού να είναι επιβάτες που να κατευθύνονται προς την Κηφισίας.

Άλλο ένα πλεονέκτημα του σταθμού είναι η δυνατότητα μετεπιβίβασης σε λεωφορεία καθώς ο γύρω χώρος είναι ακόμα ανεκμετάλλευτος. Τόσο ο Δήμος Αγίας Παρασκευής όσο και ο Δήμος Χαλανδρίου θα πρέπει να «κουμπώσουν» στα τοπικά τους δρομολόγια και μια νέα στάση, έξω από τον σταθμό του Μετρό.

Όσο για την αρχιτεκτονική του σταθμού, δεν περιμένουμε κάτι νέο και θα έχει την ίδια φιλοσοφία με τους υπόλοιπους σταθμούς με το κόκκινο χρώμα να είναι κυρίαρχο στις επιφάνειες.

Μετά την παράδοση του σταθμού ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ περιμένουμε και τις (τελικές ελπίζουμε) ανακοινώσεις για τις 3 επεκτάσεις προς Χαϊδάρι, Ανθούπολη, Ελληνικό που λόγω της εμπλοκής με τη Ζημενς δεν μπορούν να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν στο Αθηναϊκό κοινό.

Το νωρίτερο που θα πρέπει να περιμένουμε για τις παραδόσεις των επεκτάσεων είναι από το τέλος του καλοκαιριού μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Για τα μελλοντικά σχέδια εκτός από την Γραμμή 4 θα έχουμε (ακόμα πιο μελλοντικά) και την ολοκλήρωση της γραμμής 2 προς Ίλιον και Γλυφάδα.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάτι καθώς η συγχώνευση Μετρό- ΗΣΑΠ- Τραμ μπορεί να φέρει τα πάνω- κάτω στα μελλοντικά σχέδια του ενιαίου πλέον οργανισμού και των σχεδιασμών για την κάλυψη της πόλης από Τραμ και υπόγειο Σιδηρόδρομο.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Θεσσαλονίκη: Ξεκινά η μελέτη για τη σύνδεση του Αεροδρομίου με Monorail

κείμενο από το ypodomes.com
Η Θεσσαλονίκη ενδέχεται να αποκτήσει το δικό της monorail. Σύμφωνα με δημοσίευμα του agelioforos.gr γίνεται αναγνωριστική μελέτη από την «Αττικό Μετρό ΑΕ» για την δυνατότητα ανάπτυξης του monorail από τον μελλοντικό τερματικό σταθμό του Μετρό στην Καλαμαριά (σταθμός ΜΙΚΡΑ) μέχρι το Αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Το monorail είναι ένα υπέργειο μέσο το οποίο κινείται σε μία γραμμή και ουσιαστικά είναι «χωμένο» μέσα σε αυτή. Όλη η κατασκευή του στηρίζεται σε γέφυρες και είναι η εναλλακτική λύση στα μέσα σταθερής τροχιάς σε σχέση με το Μετρό και με το Τραμ.

Έχει τα ίδια πλεονεκτήματα με Μετρό και Τραμ (δεν εκπέμπει ρύπους, κινείται με ηλεκτρισμό, μεταφέρει πολλούς επιβάτες) και κοστίζει σχετικά φτηνά. Ένας από τους σοβαρότερους λόγους που προτείνεται το monorail είναι και η μικρή επιβατική κίνηση που ίσως δεν δικαιολογεί την επένδυση με Μετρό.

Ο Υφυπουργός Υποδομών κος Μαγκριώτης το χαρακτηρίζει «φτηνό και λειτουργικό». Ένα ενδεικτικό κόστος για την απόσταση Καλαμαριά- Αεροδρόμιο μήκους 6,3 χλμ είναι 300-400.000.000 ευρώ και μετά την αναγνωριστική μελέτη θα φανεί αν είναι δυνατή η ανάπτυξη του. Ο χρόνος που θα χρειαζόταν για αυτή τη διαδρομή είναι μόλις 12 λεπτά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτό το σχέδιο είναι το πάντρεμα Μετρό- monorail καθώς το ένα μέσο καταλήγει σε υπόγειο σταθμό (ΜΙΚΡΑ) και από κει σε ένα υπέργειο μέσο. Η ενδεδειγμένη λύση είναι η συνύπαρξη των δύο μέσων υπόγεια και η σταδιακή άνοδος του monorail στην υπέργεια μορφή του στην γέφυρα όπου και θα γίνει η κατασκευή του.

Ανάλογο παράδειγμα συνύπαρξης Μετρό- Funicular (ένα παρόμοιο μέσο το οποίο μεταφέρει σε σταθερές ράγες και είναι ιδανικό για κατοικημένες πλαγιές) υπάρχει στην πόλη της Βαρκελώνης όπου τα δύο μέσα συναντούνται υπόγεια και το funicular συνεχίζει την πορεία του ανεβαίνοντας.

Για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης φυσικά το παράδειγμα της Κοπεγχάγης είναι ενδεικτικό. Το Μετρό της Κοπεγχάγης είναι το πρότυπο της κατασκευής του Μετρό της Θεσσαλονίκης και έχει τα ίδια χαρακτηριστικά σε συρμούς, αποβάθρες κλπ. Τα τελευταία χιλιόμετρα του Δανέζικου Μετρό προς το Αεροδρόμιο Kastrup είναι σε υπέργεια μορφή πάνω σε γέφυρα και μάλιστα η αποβάθρα του αεροδρομίου είναι και αυτή πάνω σε γέφυρα προφανώς για τεχνικούς λόγους και μάλιστα είναι μέρος του Αεροδρομίου χωρίς να χρειάζεται να βγεις εκτός αεροσταθμού.

Πηγή: ypodomes.com με πληροφορίες από agelioforos.gr

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Κεντρική Οδός Ε-65: Η ταυτότητα του μεγαλύτερου έργου της Θεσσαλίας

κείμενο από το ypodomes.com
Ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας ή Ε-65 όπως είναι ευρύτερα γνωστός είναι ένας από τους οδικούς άξονες που κατασκευάζεται με το σύστημα της παραχώρησης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης στις 31 Μαρτίου 2008. Η ισχύς της περιόδου παραχώρησης είναι 30 χρόνια (λήξη: 31 Μαρτίου 2038) και η κατασκευαστική περίοδος 66 μήνες (λήξη: 30 Σεπτεμβρίου 2013).

Αυτό θα ίσχυε φυσικά αν δεν υπήρχαν τα γνωστά προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις, την υποχρηματοδότηση, τα αρχαιολογικά ευρήματα και άλλα προβλήματα που απασχολούν και αυτό το πολύ μεγάλο έργο. Το τμήμα από την Καλαμπάκα μέχρι και την σύνδεση με την Εγνατία Οδό που τερματίζει ο Ε-65 έχει «παγώσει» λόγω προσφυγής στο ΣτΕ για περιβαλλοντικούς λόγους.

Το υπόλοιπο τμήμα είναι σε κατασκευή όπου έχει αποδοθεί ο απαιτούμενος χώρος από το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα (σχεδόν τρία χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης) σημεία στα οποία δεν γίνονται εργασίες.

Η εταιρεία παραχώρησης είναι μια κοινοπραξία εταιρειών που αποτελείται από τις: ACS GROUP (DRAGADOS, IRIDIUM), CINTRA, ΓΕΚ- ΤΕΡΝA.

Την κατασκευή αυτού του μεγάλου έργου έχει αναλάβει η εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος E65», που αποτελεί κοινοπραξία των εταιριών FERROVIAL-AGROM?N S.A, DRAGADOS CONSTRUCTIONES και Γ.Ε.Κ. ΤΕΡΝΑ.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο ξεκινά λίγο πριν την πόλη της Λαμίας σε ένα ημικόμβο με τον ΠΑΘΕ και διασχίζοντας δυτικά της Λαμίας, το δυτικό τμήμα του Θεσσαλικού κάμπου που συναντά τις πόλεις Καρδίτσα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα, καταλήγει σε ανισόπεδο κόμβο με την Εγνατία Οδό στο Νομό Γρεβενών(στο Δρυμό της Πίνδου), Το συνολικό μήκος είναι 174χλμ και είναι το μεγαλύτερο μέρος είναι με νέα χάραξη.

Ο αυτοκινητόδρομος σε όλο του το μήκος θα διαθέτει 2 λωρίδες +ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του, συναντάμε:

* 15 Κόμβους

* 6 Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών

* 3 Σταθμούς Πυροσβεστικής Και Τροχαίας

* 7 x 2 Σήραγγες (Συνολικό Μήκος 18.285 M)

* 146 Γέφυρες (Άνω / Κάτω Διαβάσεις)

* 88 Διαβάσεις Πανίδας

Η κατασκευή του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδος συνδέοντας τον ΠΑΘΕ με την Εγνατία Οδό δίνει νέες εναλλακτικές διαδρομές, βοηθά στην γιγάντωση των οικονομιών που διασχίζει, καλυτερεύει τις εν γένει κυκλοφοριακές συνθήκες και μετατρέπει όλη τη Δυτική Θεσσαλία σε ένα κομβικό σημείο μετακινήσεων από και προς τη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Η χρηματοδότηση
Το συνολικό κόστος του έργου βάσει της σύμβασης είναι περίπου 1,65 δισ. ευρώ.
Η χρηματοδότηση θα γίνει: Με κεφάλαια του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων της Ε.Ε.) ύψους 500 εκατ. Ευρώ, με ιδία κεφάλαια ύψους περίπου 217 εκατ. Ευρώ, με τραπεζικά κεφάλαια.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αυτοκινητόδρομος είναι λίγο έως πολύ γνωστά και στους υπόλοιπους δρόμους με παραχώρηση. Μετά την απόφαση για την τύχη του τμήματος Καλαμπάκα- Εγνατία θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την ολοκλήρωση του άξονα, ενώ πλέον τα χρονοδιαγράμματα όπως είχαν δοθεί από το Υπουργείο δεν ισχύουν και το βάρος πέφτει στα σημεία που είναι σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες. Μία από τις μεγαλύτερες σήραγγες του έργου είναι στο τμήμα Λαμία- Δομοκός και έχει μήκος περίπου 3χλμ. Φυσικά υπάρχουν και άλλες μικρότερες αλλά και σημεία που συναντά τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Με την ολοκλήρωση του άξονα αυτού η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος και η Θεσσαλία θα γίνουν οι περιοχές με τους περισσότερους αυτοκινητόδρομους και η πρόσβαση στα Νότια της χώρας θα είναι πολύ πιο εύκολη και πολύ πιο ασφαλής.

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Συνεδρίαση Διυπουργικής: Παραχωρούμε Ελληνικό και πλήθος εκτάσεων για εξεύρεση 7 δις ευρώ

κείμενο από το ypodomes.com
Έγινε την Τετάρτη η πολυσυζητημένη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων. Συμμετείχαν τα περισσότερα από τα κορυφαία υπουργικά στελέχη. Στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι η εισροή εσόδων ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2011-2013 και ειδικότερα η είσπραξη τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέσα στο 2011.

Οι αποφάσεις που έλαβαν είναι οι παρακάτω:

Α. Αξιοποίηση της Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας
Θα γίνει καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με περίοδο ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2011.

Η αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού. Με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και με τη χρήση της διαδικασίας fast-track, αποφασίστηκε α) συγκρότηση φορέα ειδικού σκοπού ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε στον οποίο περιέρχεται η διαχείρισή της, και β) η πρόσληψη χρηματοοικονομικών και τεχνικών συμβούλων για την αξιοποίηση της έκτασης.

Θα γίνει επιλογή και προώθηση αξιοποίησης συγκεκριμένων σημαντικών ακινήτων. Αποφασίστηκε η συγκρότηση Ομάδων Διοίκησης Έργου με τη συμμετοχή και εξειδικευμένων συμβούλων για την άρση των διοικητικών εμποδίωνκαι την προώθηση αξιοποίησης συγκεκριμένων σημαντικών ακινήτων από τους υπεύθυνους φορείς (ΚΕΔ, ΕΤΑ/Ολυμπιακά Ακίνητα).

Θα εφαρμοστούν θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές για την άσκηση ενιαίας και αποτελεσματικής πολιτικής διαχείρισης δημόσιας περιουσίας. Στο πλαίσιο αυτό: α) η ΔΕΑΑ εξέτασε θετικά και εισηγείται την συγκρότηση Γενικής Γραμματείας Αξιοποίησης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας στο Υπουργείο Οικονομικών η οποία θα εποπτεύει τις κτηματικές υπηρεσίες, τα εθνικά κληροδοτήματα, και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΝΠΔΔ, και β) προωθεί τη δημιουργία ενός φορέα χρηματοοικονομικής διαχείρισης των ώριμων προς αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου με τη μορφή Α.Ε. στον οποίο θα περιέρχονται ακίνητα από υφιστάμενους φορείς του δημοσίου και σε επόμενη φάση θα διαθέσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Β. Αποκρατικοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις. Θα γίνει άμεση πρόσληψη χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων για την:

* Επέκταση σύμβασης παραχώρησης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου
* Αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ
* Αναζήτηση στρατηγικού εταίρου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).


Θα γίνει αναζήτηση χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων (η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου 2011) για:

* τον διαχωρισμό των λειτουργιών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων
* την είσοδο στρατηγικών επενδυτών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μέσω συμβάσεων παραχώρησης,
* το αεροδρόμιο στο Καστέλλι Κρήτης και την αξιοποίηση του αεροδρομίου Ηρακλείου Ν. Καζαντζάκης
* την αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ
* την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ομίλου ΟΣΕ
* την επέκταση συμβάσεων παραχώρησης στην Αττική Οδό και Εγνατία Οδό
* την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ
* την αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων και του Ψηφιακού Μερίσματος
* την αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στο Αττικό λιμενικό σύστημα
* τη μελέτη στρατηγικής και συμβάσεων παραχώρησης για λιμάνια και ιδιαίτερα για 11 περιφερειακούς οργανισμούς λιμένων
* τη μελέτη στρατηγικής και συμβάσεων παραχώρησης για 850 περιφερειακούς λιμένες (μαρίνες)
* την αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στην βιομηχανία ΛΑΡΚΟ,
* την αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ,
* την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΠΑΠ και διαχείριση της συμμετοχής του δημοσίου,
* την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στον ΟΔΙΕ,
* την πώληση της συμμετοχής του δημοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας, και
* τη μετοχοποίηση/ είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα κρατικά λαχεία (Εθνικό, Λαϊκό).



Παρακάτω παρουσιάζεται η λίστα με τα Δημόσια Ακίνητα προς Αξιοποίηση


1. ΕΛΛΗΝΙΚΟ - ΑΤΤΙΚΗ- 5.500.000 ΤΜ- ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΑΝΑΨΥΧΗ, ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ

2. ΑΦΑΝΤΟΥ- ΡΟΔΟΣ- 1.500.000 ΤΜ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

3.ΠΡΑΣΟΝΗΣΙ- ΡΟΔΟΣ-80.000.000 ΤΜ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

4.ΒΟΡΡΑΣ, ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ-ΠΕΛΛΑ- 18.000.000 ΤΜ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΑΝΑΨΥΧΗ

5.ΑΝΤΙΡΡΙΟ-ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ-223.000 ΤΜ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΑΝΑΨΥΧΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

6.ΓΟΥΡΝΕΣ- ΗΡΑΚΛΕΙΟ- 750.000 ΤΜ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΑΝΑΨΥΧΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

7.ΤΟΠΕΙΡΟΥ- ΞΑΝΘΗ- 8.000.000 ΤΜ- ΗΠΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ, ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

8.ΕΡΜΙΟΝΗ- ΑΡΓΟΛΙΔΑ- 153.000 ΤΜ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

9.ΣΙΘΩΝΙΑ, ΛΙΒΑΡΙ- ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ- 94.000 ΤΜ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

10.ΤΟΡΩΝΗ, ΣΥΚΙΑ- ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ- 76.000 ΤΜ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

11.ΚΤΗΜΑ ΚΑΛΩΝ ΝΕΡΩΝ- ΜΑΓΝΗΣΙΑ- 152.000 ΤΜ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

12.ΚΤΗΜΑ ΣΚΑΛΑΣ, ΣΚΟΤΙΝΑΣ- 427.215 ΤΜ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

13. ΑΛΥΚΕΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ- ΑΤΤΙΚΗΣ- 1.487.634 ΤΜ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

14. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ- 47.165 ΤΜ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αθήνα: Έρχεται η τηλεματική σε Λεωφορεία και Τρόλεϊ

κείμενο από το ypodomes.com
Σύστημα Τηλεματικής για λεωφορεία και τρόλεϊ μέσω ΣΔΙΤ θα εφαρμόσει ο ΟΑΣΑ. Οι επιβάτες θα ενημερώνονται για τον ακριβή χρόνο διέλευσης των λεωφορείων και τρόλλεϋ σε φωτεινό πίνακα σε κάθε στάση, στο κινητό τους τηλέφωνο ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

Πράσινο φως δόθηκε για την έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για το έργο της τηλεματικής στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ, κατόπιν στενής συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ και της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεματικής στην ΕΘΕΛ (αστικά λεωφορεία) και στον ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) για την πληροφόρηση των επιβατών και την διαχείριση του στόλου τους με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός δικτύου 1000 «έξυπνων» στάσεων σε όλη την περιοχή αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ. Οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων, από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς επίσης και από το κινητό τους τηλέφωνο και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

Προβλέπεται επίσης, η δημιουργία κέντρου ελέγχου απ? όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και βελτιστοποίηση του συγκοινωνιακού έργου.

«Το έργο θα αναβαθμίσει ποιοτικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό και θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χάρης Τσιόκας.

Έργο Τηλεματικής ως έργο ΣΔΙΤ
Στο πλαίσιο του έργου ο ανάδοχος θα αναλάβει την χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του έργου για 2 έτη, ενώ θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών κατά την περίοδο λειτουργίας του, ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Το ελληνικό δημόσιο δεν «αγοράζει μια προμήθεια» αλλά μια υπηρεσία, ενώ στο τέλος της δωδεκαετούς διάρκειας της σύμβασης το σύστημα θα μείνει στην κυριότητα του ΟΑΣΑ.
Για πρώτη φορά θα συνδυαστούν κοινοτικοί πόροι με ιδιωτικά κεφάλαια σε έργο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα με πληρωμές διαθεσιμότητας.

Διαγωνιστική Διαδικασία
Η διαγωνιστική διαδικασία θα βασίζεται σε αντικειμενικό και διαφανή τρόπο αξιολόγησης τόσο στη φάση προεπιλογής όσο και στη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών.
Το έργο αυτό εντάσσεται στο συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό αναδιοργάνωσης των αστικών συγκοινωνιών, που έχει ως στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη και την βέλτιστη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, διατηρώντας τον καθαρά δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, το σύστημα της τηλεματικής θα αναβαθμίσει σημαντικά το επίπεδο ενημέρωσης των πολιτών και θα βοηθήσει στην καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου τους.

Προετοιμάζεται και το «ηλεκτρονικό εισιτήριο»
Παράλληλα, ένα ακόμη σημαντικό έργο για τις αστικές συγκοινωνίες που ανακοίνωσε ο Υπουργός κ. Ρέππας προωθείται προς δημοπράτηση. Πρόκειται για το έργο υλοποίησης αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου που θα εισάγει το «ηλεκτρονικό εισιτήριο» σε όλα τα μέσα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης του ΟΑΣΑ και θα δώσει λύση στο πρόβλημα της λαθρεπιβίβασης και της πλαστογράφησης εισιτηρίων.

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ανατολική Οδός: Απρίλιο και Οκτώβριο του 2011 το Παραδείσια - Τσακώνα

κείμενο από το ypodomes.com
Τη διαβεβαίωση ότι "σε κάθε περίπτωση ο αυτοκινητόδρομος θα κατασκευαστεί παρ? όλες τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα" έδωσε για την Ολυμπία Οδό ο υφυπουργός Υποδομών Γιάν. Μαγκριώτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Γιάν. Λαμπρόπουλου.

Παράλληλα όμως σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο που θα διαχειριστεί τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσφυγή που έχουν καταθέσει κάτοικοι των Βραχνέικων για το τμήμα Πάτρα-Πύργος. Ήδη έχουν εκδοθεί δύο αποφάσεις μετά από προσφυγές ενδιαφερομένων, η μια για την περιοχή του Καϊάφα και η άλλη για την περιοχή του Δήμου Ζαχάρως με τις οποίες ακυρώνεται η κατασκευή των τμημάτων του αυτοκινητοδρόμου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση τέθηκε το ερώτημα από τον κ. Λαμπρόπουλο για το ποιος δεν θέλει να κατασκευαστεί ο δρόμος στο τμήμα Καλό Νερό-Τσακώνα, για να απαντήσει ο ίδιος ότι δεν το θέλουν οι τράπεζες που έχουν υπογράψει συμφωνίες δανειοδότησης με όρους που σήμερα τις ζημιώνουν και οι κατασκευάστριες εταιρείες επειδή εκτιμούν ότι το τμήμα αυτό δεν θα είναι προσοδοφόρο.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα ο κ. Μαγκριώτης σημείωσε ότι "ασφαλώς οι τράπεζες κοιτάνε τα συμφέροντά τους όπως και οι παραχωρησιούχοι, μόνο που θα έλεγα ότι οι τράπεζες αυτές έχουν υπογράψει τις συμβάσεις που έχουν κυρωθεί με νόμο στη Βουλή". Για να προειδοποιήσει στη συνέχεια: "Στέλνουμε και εμείς μήνυμα στις τράπεζες όπως και στους παραχωρησιούχους ότι στην περίπτωση αυτή δεν θα είναι το Δημόσιο και ο φορολογούμενος πολίτης και τα ίδια τα έργα που θα βγουν χαμένα.

Γι' αυτό θα πρέπει να κατανοήσουν ότι μόνο μια ανοικτή και δημόσια διαβούλευση και συζήτηση μπορεί να δώσει απάντηση και λύση στα θέματα, διαφορετικά το Δημόσιο έχει όλη τη δυνατότητα να διεκδικήσει τα δικαιώματά του".

ΤΣΑΚΩΝΑ-ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ
Εξ άλλου ο κ. Μαγκριώτης απαντώντας στα ζητήματα τα οποία αφορούν το τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα ανέφερε ότι το τμήμα θα παραδοθεί με μικρή παράκαμψη τον Απρίλιο του 2011, ενώ το τμήμα μαζί με τη γέφυρα στο σημείο κατολίσθησης θα έχει παραδοθεί στις 28 Οκτωβρίου 2011.

Ο υφυπουργός μίλησε για ευθύνες του Δημοσίου σχετικά με το εν λόγω έργο και σε διαφορετικές φάσεις για να διαβεβαιώσει ότι όλα τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί και η παράδοση θα γίνει την ημερομηνία που προαναφέρθηκε.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Τρίκαλα: παραδόθηκε στην κυκλοφορία η σήραγγα της Γκρόπας!

κείμενο από το ypodomes.com
Παραδόθηκε χθες στην κυκλοφορία η σήραγγα της Γκρόπας στο Νομό Τρικάλων!

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα έργα οδικής υποδομής στο νομό, καθώς η νέα σήραγγα, μήκος 1.500 μέτρων, θα συνδέει τα Τρίκαλα με την Άρτα μέσω Πύλης-Στουρναρέικων-Μεσοχώρας. Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγεται πλέον ο Αυχένας Γκρόπας, μια περιοχή με συχνές καταπτώσεις βράχων καθώς και προβλήματα προσπελασιμότητας το χειμώνα λόγω χιονοπτώσεων.

Με τη λειτουργία της νέας σήραγγας θα μειωθεί η χρονοαπόσταση από Τρίκαλα προς Άρτα αλλά παράλληλα θα αυξηθεί η ασφάλεια και άνεση των οδηγών που κινούνται στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο.

Σήμερα Πέμπτη θα γίνει ξενάγηση των δημοσιογράφων στη σήραγγα, μετά από πρόσκληση του Νομάρχη Τρικάλων, κου Βλαχογιάννη.

Τα επίσημα εγκαίνια και η παράδοση του έργου από το ΥΠΟΜΕΔΙ στη Νομαρχία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 20/12, από τον Υφυπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ, κο Μαγκριώτη.

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Το Ελληνικό αλαλούμ στα έργα είναι ακόμα εδώ

κείμενο από το ypodomes.com
Τα έργα στην Ελλάδα έχουν όλα τη δική τους ιστορία για να διηγηθείς. Δεν υπάρχει μεγάλο έργο που να έγινε χωρίς κόντρες, αλλαγές, καθυστερήσεις, μπλοκαρίσματα, φωνές, παραφωνίες και όλα τα υπόλοιπα «Ελληνικά».

Ποιος μπορεί να ξεχάσει (από τους μεγαλύτερους) τον χαμό που έγινε για τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού που ανήκει στην Αττική Οδό. Δεκάδες οργανώσεις δημοτικές, περιβαλλοντικές, φιλοζωικές έκαναν ότι μπορούσαν για να μην γίνει αυτό το έργο. Φυσικά έγινε, με πολλές μετατροπές , επανασχεδιασμούς, αύξηση κόστους και άλλα πολλά.

Έχουμε φυσικά και τις τεχνικές αστοχίες στις μελέτες που και αυτές είναι μέρος της Ελληνικής πραγματικότητας. Πάρτε για παράδειγμα τον δρόμο κάτω στη Μεσσηνία Παραδείσια- Τσακώνα που είχε κατασκευαστεί , ολοκληρωθεί και λίγους μήνες μετά την πανηγυρική της (πάντα) παράδοση στην κυκλοφορία κατέρρευσε μαζί με τον λόφο. Κάποιοι παλαιότεροι θα θυμούνται ανάλογο περιστατικό και στην Εθνική Οδό Αθήνα- Λαμία στο ύψος της Μαλακάσας.

Τα προβλήματα που κληρονομούν οι μελέτες είναι και αυτά σημαντικό πρόβλημα. Η Ολυμπία Οδός είχε μελετηθεί να περάσει μέσα από οικοσύστημα (αυτό του Καϊάφα στον Πύργο) και φυσικά όταν αυτό έφτασε στην ΕΕ τότε μας έδωσαν ένα μεγαλοπρεπές όχι και τώρα ψαχνόμαστε για τη χάραξη.

Μελέτες επί μελετών είναι επίσης ένα εθνικό σπορ. Διπλές, τριπλές, τετραπλές μελέτες όλες φυσικά με το αζημίωτο κάθε φορά που αλλάζει η καρέκλα (ακόμα και με το ίδιο κόμμα στην Κυβέρνηση). Υπέργειο Μετρό από τον Άγιο Δημήτριο στο Ελληνικό μελέτησε το ΠΑΣΟΚ επί υπουργίας της κας Παπανδρέου, υπόγειο το έκανε η ΝΔ με υπουργό τον κο Σουφλιά. Γραμμή U σχεδίασε η ΝΔ για την τέταρτη υπόγεια διαδρομή Μετρό στην Αθήνα, τώρα γίνεται Υ με την προσθήκη παρακλαδιού στα Νότια.

Φυσικά όλα αυτά με κόστος. Μήπως θα πρέπει τα έργα να γίνονται με μια φυσική συνέχεια; Εκτός από τεράστιο κόστος για νέες μελέτες κάθε φορά έχουμε και τεράστιο χάσιμο χρόνου. Μήπως θα έπρεπε οι αποφάσεις για τα έργα να είναι προϊόν συνολικής μελέτης και όχι κυβερνητικής πολιτικής;

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΝΑΙ, ΕΡΓΑ ΟΧΙ
Εξαγγελίες επί εξαγγελιών είχαμε μέσα στο 2010 αλλά έργα ούτε για δείγμα. Το μεγαλύτερο έργο που δημοπρατήθηκε μέσα στο 2010 ήταν το έργο αποχέτευσης στα Μεσόγεια με κόστος 113.000.000 ευρώ. Ναι, σίγουρα δεν υπάρχουν τα χρήματα αλλά το "πολύ μπλα μπλα" και οι υποσχέσεις δεν κάνουν καμία διαφορά.

Τα έργα σίγουρα αλλάζουν τη ζωή μας, τα ονειρευόμαστε αλλά κανείς Έλληνας δεν είναι εκτός πραγματικότητας. Όλοι βιώνουμε τις συνέπειες των λαθών που έγιναν εδώ και πολλές δεκαετίες. Ας μην υποτιμούν την νοημοσύνη μας και όταν δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν έργα και μεγαλεπήβολα σχέδια ας τα αφήσουμε απλά για λίγο πιο μετά.

Άλλωστε το γεγονός ότι οι ιδιώτες θα τα πάρουν όλα δεν τρομάζει παρά μόνο λίγους, βολεμένους στο σύστημα. Έγινε κάτι κακό από την παραχώρηση μιας προβλήτας στο λιμάνι του Πειραιά στους Κινέζους της COSCO; Μήπως είναι άσχημη η επιλογή της κατασκευής, λειτουργίας της γέφυρας του Ρίο- Αντίρριο από τους Γάλλους της VINCI; Οι Γερμανοί της HOCHTIEF λειτουργούν υποδειγματικά το Αεροδρόμιο της Αθήνας. Η Αττική Οδός που λειτουργεί εξαρχής με παραχώρηση σε ιδιώτες δεν είναι ένα στολίδι; Χιλιάδες κόσμου εργάζονται άμεσα ή έμμεσα για αυτές τις εταιρείες. Επίσης δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έρχονται κάθε χρόνο στα Δημόσια Ταμεία από τους φόρους.

Αν σήμερα το Δημόσιο δεν μπορεί να συντηρήσει υποδομές και να φτιάξει άλλες ας γίνει μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. Μόνο καλό μπορεί να κάνει. Άλλωστε οι παραχωρήσεις περιουσιακών στοιχείων έχουν μια χρονική διάρκεια. Κάποτε αυτά θα επιστραφούν στην Δημόσια Διοίκηση αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα τα θέλουν πίσω.

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΗΣΑΠ: Αρχαιολογικά εργοτάξια στο τμήμα Θησείο- Μοναστηράκι

κείμενο απο το ypodomes.com
Άσχημα τα μαντάτα για τις εργασίες ανακαίνισης της υποδομής του ΗΣΑΠ που έχει κόψει στα δύο (και στα τρία πολλές φορές) την κίνησης της πρώτης γραμμής Μετρό της Αθήνας. Με τα προβλήματα λόγω συνεχών αρχαιολογικών ευρημάτων να κάνουν το πρόβλημα όλο και πιο έντονο τις τελευταίες μέρες στήθηκαν κανονικά αρχαιολογικά εργοτάξια στο τμήμα της γραμμής από το Θησείο μέχρι το Μοναστηράκι.

Αναμενόμενο ήταν καθώς η περιοχή σφύζει από «αρχαία Αθήνα». Οι γραμμές που τοποθετήθηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα δεν είχαν την ευαισθησία που επιδεικνύεται σήμερα και πλέον οι εργασίες των αρχαιολόγων και ο απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωση τους είναι αυτή που θα καθορίσει την επαναλειτουργία του συνόλου της γραμμής που σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα τις μέρες της δόξας μεταξύ 2004 και 2009 που λειτουργικά ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Η ανακοίνωση που έβγαλε ο ΗΣΑΠ άλλωστε πριν από λίγες μέρες ήταν πολύ προσεκτικά διατυπωμένη καθώς αποφεύγεται η αναφορά συγκεκριμένης ημερομηνίας και μάλλον πάμε σε καθυστέρηση η οποία θα κυμαίνεται από 3 μήνες μέχρι ?άγνωστο.

Από την άλλη πλευρά το γεγονός της χαμηλής ταχύτητας στα έτοιμα τμήματα της γραμμής δημιουργεί ανησυχίες για το συνολικό αποτέλεσμα που μέσω των έργων αυτών θα έπρεπε να είναι και η μεγαλύτερη ταχύτητα των τρένων (λόγω της συνεχόμενης νέας γραμμής) σε επίπεδο Μετρό που θα κατέβαζε τους χρόνους που απαιτούνταν (1 ώρα περίπου από τον Πειραιά στην Κηφισιά σε 45 λεπτά).

Σημαντικό είναι και το γεγονός της αραίωσης των δρομολογίων στο τμήμα που λειτουργεί δηλαδή στο Πειραιάς- Μοναστηράκι και Αττική- Ειρήνη που είναι σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερη των 10 λεπτών ακόμα και τις ώρες αιχμής. Το τμήμα δε Ειρήνη- Κηφισιά είναι εξαντλητικά αραιό με τους επιβάτες πολλές φορές να διαμαρτύρονται για τις μεγάλες καθυστερήσεις.

Για σήμερα ο ΗΣΑΠ θα έχει στάση στα δρομολόγια μεταξύ 11:00 και 17:00.

Το ypodomes.com θα σας ενημερώνει για κάθε εξέλιξη στο θέμα του ΗΣΑΠ που καθημερινά εξυπηρετεί περισσότερους από 400.000 επιβάτες.

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Παρουσίαση των έργων του ΟΣΕ μέσα από το INVEST IN GREECE

κείμενο από το ypodomes.com
Η εταιρεία INVEST IN GREECE διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα τα Δημόσια έργα και την αξιοποίηση της Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας. Μέσα από την ομιλία του εκπρόσωπου του ΥΠΟΜΕΔΙ έγιναν σημαντικές αναφορές για το μέλλον του Σιδηρόδρομου στην Ελλάδα.

Στα άμεσα σχέδια της Κυβέρνησης ανακοινώθηκε η πρόθεση για την ολοκλήρωση των Σιδηροδρομικών Υποδομών στον ΠΑΘΕΠ (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Προμαχώνα). Βάσει αυτού ειπώθηκε πως το νέο έτος (2011) θα δημοπρατηθούν σιδηροδρομικά έργα 1 δις ευρώ.

* Έχει ξεκινήσει ταυτόχρονα και η προσπάθεια εξυγίανσης του ΟΣΕ και των υπολοίπων εταιρειών του (ΕΔΙΣΥ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ,ΕΡΓΟΣΕ κλπ).
* Έχει ξεκινήσει η διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς και στις σιδηροδρομικές μεταφορές για να υπάρξουν σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις.
* Όσον αφορά τα Εμπορευματικά κέντρα είναι θέμα λίγων ημερών ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου στο οποίο υπάρχει και διεθνές ενδιαφέρον.
* Αντίστοιχα ετοιμάζεται και Εμπορευματικό κέντρο στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη
* Ετοιμάζεται και η δημιουργία μεγάλων σιδηροδρομικών σταθμών ( Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς)

Στοιχεία και νούμερα δόθηκαν και για την αξιοποίηση της Σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία η συνολική έκταση που καταλαμβάνουν τα ακίνητα του ΟΣΕ ανέρχεται σε περίπου 90 εκατομμύρια τ.μ., ενώ ο αριθμός των κτιριακών εγκαταστάσεων αγγίζει τα 4.600 με συνολικό εμβαδόν 540.000 τ.μ.

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Κεντρική Οδός: Νέο αφεντικό του παραχωρησιούχου η Εγνατία Οδός ΑΕ

κείμενο από το ypodomes.com
Στην Εγνατία Οδό ΑΕ ανήκει και επίσημα η Κεντρική Οδός Ε-65. Σύμφωνα με δημοσίευμα το Υπουργείο Υποδομών μεταβίβασε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Δημοσίου που αφορούν στη μελέτη, κατασκευή, επέκταση, οργάνωση, εξοπλισμό, εκμετάλλευση, διοίκηση, επίβλεψη, παρακολούθηση, λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητόδρομου.

Αυτό σημαίνει ότι ο παραχωρησιούχος (η Νέα Οδός ΑΕ) θα έχει ως υπεύθυνο φορέα την Εγνατία Οδό ΑΕ και όχι το Υπουργείο Υποδομών. Για αυτό το λόγο έγινε και διάθεση 150.000.000 ευρώ στην Εγνατία προκειμένου να καλύψει δαπάνες που προβλέπονται μέσα από την σύμβαση του Ε-65 με το Δημόσιο.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη που δίνει ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες σε θέματα οδικών αξόνων. Η ΕΟΑΕ πλέον θα διαχειρίζεται σχεδόν στο σύνολό της όλους τους μεγάλους οδικούς άξονες της Βόρειας Ελλάδας και επεκτείνεται και προς.. Νότο.

Για το μέλλον ήδη η Εγνατία Οδό έχει αναλάβει τον Ε-61 ( τον οδικό άξονα που ενώνει Δράμα και Καβάλα) και τον άλλο μεγάλο οδικό άξονα Λάρισα- Κοζάνη- Φλώρινα-Νίκη (σύνορα).

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ανατολική Οδός: Παραδόθηκε το τμήμα Λεύκτρο - Παραδείσια

κείμενο από το ypodomes.com
Οι παραδόσεις τμημάτων του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα συνεχίζονται. Μετά την παράδοση του τμήματος Τρίπολη - Αθήναιο (3/11/2010) και του ημικόμβου Αλφειού (29/11/2010), ο οποίος εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης, σήμερα παραδόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα Λεύκτρο - Παραδείσια.

Το νέο τμήμα, μήκους 5 περίπου χιλιομέτρων, συνδέει το υφιστάμενο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου με τα Παραδείσια, μειώνοντας το χρόνο διαδρομής και φέρνοντας την Καλαμάτα ακόμα πιο κοντά στην Αθήνα.

Με την παράδοσή του, οι μετακινούμενοι έχουν πλέον στη διάθεσή τους μια ενιαία διαδρομή μέσω αυτοκινητοδρόμου σε μήκος 113 χιλιομέτρων, από την Κόρινθο έως τον ανισόπεδο κόμβο Παραδεισίων.

Οι εργασίες κατασκευής των υπολειπόμενων τμημάτων συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Το υπόλοιπο μέρος του Έργου μέχρι την Καλαμάτα, που κατασκευάζεται από τον ΜΟΡΕΑ, προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2011. Με την ολοκλήρωσή του θα μειωθεί κατά πολύ ο σημερινός χρόνος διαδρομής, κάνοντας το ταξίδι πιο γρήγορο και πιο ασφαλές.

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα- Θήβα- Υλίκη: Κατασκευή 50 χλμ υπερσύγχρονου δρόμου

κείμενο από το ypodomes.com
Η επόμενη χρονιά θα είναι η χρονιά των «παραχωρήσεων». Κατασκευές , αεροδρόμια, λιμάνια και άλλα θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι και αν δημιουργηθούν επενδύσεις. Τα μεγάλα έργα που θα γίνουν με παραχώρηση είναι πέντε. Μέσα στο 2011 ένα από τα έργα που πρόκειται να μας απασχολήσει είναι ο Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα- Θήβα- Υλίκη.

Μπορεί να μην ακούγεται σαν ένα τεράστιο έργο στην πραγματικότητα όμως είναι. Το συνολικό του μήκος φτάνει περίπου τα 50χλμ δημιουργώντας τις αρχικές προϋποθέσεις για μεγάλο κατασκευαστικό ενδιαφέρον. Το βασικότερο πλεονέκτημα όμως αυτού του νέου οδικού άξονα είναι πως παρακάμπτει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Αττική και όχι μόνο αυτό.

Αυτός που θα θελήσει να χρησιμοποιήσει τον αυτοκινητόδρομο για να μετακινηθεί από την Υλίκη στην Ελευσίνα θα γλυτώσει περίπου 80χλμ δρόμου και τουλάχιστον 3 σταθμούς διοδίων. Το κόστος μετακίνησης για τα 50χλμ θα είναι σαφώς λιγότερα από αυτά που χρειάζεται σήμερα να δαπανήσει κάποιος συν το γεγονός ότι ο χρόνος οδήγησης θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 40 λεπτά!

Ήδη από το καλοκαίρι έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης ο υπουργός Υποδομών κ. Δημήτρης Ρέππας. Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση θα προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων τεχνικών εταιρειών καθώς πρόκειται για ένα δρόμο με συνεχή και πυκνή ροή λόγω της στρατηγικής θέσης που έχει.

Η χάραξη του αυτοκινητόδρομου δεν θα ακολουθεί την παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας- Θήβας αλλά θα είναι νέα με 3 λωρίδες ανά κυκλοφορία και Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ). Θα ξεκινάει από την Αττική Οδό στο ύψος της Ελευσίνας και θα καταλήγει στον ΠΑΘΕ στο ύψος της Υλίκης παρακάμπτοντας έτσι την Αττική. Το έργο αυτό συζητιέται περισσότερο από 10 χρόνια.

Τα υπόλοιπα έργα που σχεδιάζει το Υπουργείο Υποδομών να τα προωθήσει με τη μέθοδο της παραχώρησης είναι η υποθαλάσσια σύνδεση της Λευκάδας με την Αιτωλοακαρνανία, η υποθαλάσσια σύνδεση της Σαλαμίνας και φυσικά το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου που μετρά λίγες βδομάδες πλέον για την δημοπράτηση του.

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Μετρό Θεσσαλονίκης: Τον Φλεβάρη στο σταθμό Ευκλείδης ο πρώτος Μετροπόντικας

κείμενο από το ypodomes.com
Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η κατασκευή των δύο σηράγγων του Μετρό Θεσσαλονίκης. Οι δύο Μετροπόντικες κινούνται πλέον σε εδάφη που δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα και η καθημερινή πρόοδος είναι ορατή. Σε τρείς μήνες από σήμερα ο πρώτος Μετροπόντικας αναμένεται να «σκάσει μύτη» στο σταθμό Ευκλείδης ο οποίος θεωρείται και ο πιο προχωρημένος κατασκευαστικά σε όλο το έργο.

Μετά από περίπου ένα μήνα θα ακολουθήσει και ο δεύτερος. Οι επόμενοι σταθμοί που περιμένουν την έλευση των Μετροποντίκων είναι οι σταθμοί: ΦΛΕΜΙΝΓΚ, ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ και φυσικά ο σταθμός ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ που θα είναι και ο σταθμός διασταύρωσης για την επέκταση προς Καλαμαριά.

Ο Υφυπουργός που επισκέφθηκε το εργοτάξιο εχτές το πρωί δήλωσε: «Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι ένα πολύπαθο και ταλαιπωρημένο έργο. Αφήνουμε πίσω όμως τους πρόχειρους σχεδιασμούς της πρώτης απόπειρας της δεκαετίας του '80 να κατασκευαστεί μια γραμμή Μετρό στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το λανθασμένο ξεκίνημα και οι έντονες συγκρούσεις της εποχής δεν επέτρεψαν στη Θεσσαλονίκη να έχει σήμερα τη λειτουργία της πρώτης γραμμής.

Τα προβλήματα και της δεύτερης προσπάθειας είναι μεγάλα από το ξεκίνημά της. Γι' αυτό και υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις. Μπορούμε όμως να πούμε ότι το 2006 έγινε το αποφασιστικό βήμα. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι αρκετά από τα προβλήματα που οδήγησαν στις μεγάλες καθυστερήσεις έχουν ξεπεραστεί. Παραμένουν ακόμα αρκετά που πρέπει να λυθούν.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι το πιο μεγάλο δημόσιο έργο που κατασκευάζεται σήμερα στη χώρα μας, μας ενώνει όλους, γι' αυτό είναι κοινή αγωνία και προσπάθεια όλων μας η ταχύτερη ολοκλήρωσή του.

Γρήγορα θα δημοπρατηθεί η επέκταση προς την Καλαμαριά, ταυτόχρονα προχωρούν και οι μελέτες για την επέκτασή του στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Η κατασκευή του είναι πολύ δύσκολο και σύνθετο τεχνικό έργο. Το ελληνικό όμως τεχνικό δυναμικό και οι κατασκευαστικές εταιρίες με τη συνεργασία ευρωπαϊκών μπορούν και αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα.

Η κατασκευή του σταθμού στον «Ευκλείδη» είναι ένα δείγμα της πολυπλοκότητας του έργου αλλά και των δυνατοτήτων που έχει ο τεχνικός κόσμος της χώρας μας και το κατασκευαστικό δυναμικό.

Η σημερινή (χτεσινή) επίσκεψη γίνεται με την ευκαιρία της (προ)χθεσινής γιορτής της Αγ. Βαρβάρας, η οποία είναι η προστάτιδα των εργαζομένων στα υπόγεια έργα. Είναι μαζί μας η Εθνική Επιτροπή Σηράγγων, η οποία είναι ένας μη κυβερνητικός φορέας από ειδικούς επιστήμονες και όπως ορίζει η αντίστοιχη κοινοτική οδηγία είναι σύμβουλος της πολιτείας και ταυτόχρονα ασκεί επιστημονικό αλλά και κοινωνικό έλεγχο, τόσο στα υπόγεια έργα που κατασκευάζονται όσο και σε αυτά που λειτουργούν.

Είναι ακόμα ένα δείγμα της μεγάλης σημασίας που δίνει η ελληνική πολιτεία στην ποιότητα των δημοσίων έργων, στη λειτουργικότητά τους και στην ασφάλεια παρέχουν στον πολίτη».
Σήμερα αναμένεται η συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο Υφυπουργός και περιμένουμε φυσικά τις επόμενες ενδιαφέρουσες εξελίξεις αλλά και μια έκθεση προόδου του έργου συνολικά που κλείνει 4,5 χρόνια εργασιών.

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Ανατολική Οδός: Πρόβλημα χρηματοδότησης για το Παραδείσια- Τσακώνα

κείμενο από το ypodomes.com
Ένα σημαντικό δημοσίευμα είχαμε χτες σε τοπικό τύπο της Καλαμάτας καθώς σύμφωνα με αυτό υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποχρηματοδότησης. Όπως γράφει το δημοσίευμα το έργο κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου στο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα θα χρηματοδοτηθεί άμεσα με 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2011 προβλέπεται χρηματοδότηση ανάλογη με αυτή του πρώτου εξαμήνου του 2010 όταν εκταμιεύονταν για το έργο 5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών κο Κουσελά για την πορεία του έργου, η χρηματοδότηση αυτή διασφαλίζει τη συνέχιση των εργασιών. Ο κος Κουσελάς είπε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα το έργο έχει χρηματοδοτηθεί με 5 εκατομμύρια ευρώ και πλέον οφείλονται στην κατασκευάστρια εταιρεία 3,7 εκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη πλευρά όμως παράγοντες της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το έργο, εκτιμούν ότι απαιτείται άμεση εκταμίευση τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ευρώ για να τρέξουν οι εργασίες.

Στο άλλο μέτωπο των έργων η κοινοπραξία «Μορέας» προχωράει με εντατικούς ρυθμούς και την Τρίτη ή την Τετάρτη θα παραδώσει στην κυκλοφορία το τμήμα Παραδείσια - Λεύκτρο μήκους 6 χιλιομέτρων. Ο «Μορέας» θα εισπράξει σύντομα 10 εκατομμύρια ευρώ όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης και ο αυτοκινητόδρομος θα φθάσει στην Καλαμάτα το φθινόπωρο του 2011.

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Εγνατία Οδός ΑΕ: Ηλεκτρονικά διόδια ακόμα και στο Άκτιο, διάψευση για Χαλκιδική!

κείμενο από το ypodomes.com
Επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός της Εγνατίας Οδού για την «Προμήθεια, εγκατάσταση προσωρινή λειτουργία και συντήρηση συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων (ΣΗΔ) απρόσκοπτης διέλευσης από πολλαπλές λωρίδες κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, στους Κάθετους Άξονες και σε άλλες οδούς αρμοδιότητας της Εγνατίας Οδού ΑΕ».

Η νέα διαγωνιστική διαδικασία κρύβει ..εκπλήξεις καθώς η τοποθέτηση ηλεκτρονικών διοδίων δεν θα αφορά μόνο τον βασικό άξονα της Εγνατίας Οδού όπως αρχικά ήταν γνωστό αλλά και όποιο οδικό άξονα έχει την αρμοδιότητα ή την εποπτεία του! Έτσι λοιπόν εκτός από τον οδικό άξονα Ηγουμενίτσα- Θεσσαλονίκη- Κήποι Έβρου που είναι ο οριζόντιος άξονας προβλέπται τοποθέτηση ηλεκτρονικών διοδίων στους κάθετους Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή και Θεσσαλονίκη-Σέρρες.

Αυτά σε πρώτη φάση. Η δεύτερη φάση (η πιο μελλοντική) είναι η τοποθέτηση ηλεκτρονικών διοδίων και σε άλλους οδικούς άξονες όπως ο Άκτιο- Αμβρακία, Κλειδί-Χαλάστρα- Εύζωνοι και Θεσσαλονίκη - Νέα Μουδανιά!!!

Πρακτικά όταν κάποιος θελήσει μελλοντικά από την Θεσσαλονίκη να κάνει ένα μπάνιο στην Χαλκιδική θα πρέπει να πληρώσει διόδια και μάλιστα πολύ αλμυρά!! Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους άξονες όπως ο Άκτιο - Αμβρακία που για ένα δρόμο μόλις 48χλμ θα πρέπει το χέρι να μπαίνει βαθειά στην τσέπη.

Το ΥΠΟΜΕΔΙ με χτεσινοβραδυνή του ανακοίνωσε ουσιαστικά εκθέτει την Εγνατία Οδό ΑΕ αναφέροντας ότι δεν ήταν ποτέ στα σχέδια της Κυβέρνησης να βάλει διόδια στη Χαλκιδική. Ζήτησε όπως γράφει και την απόσυρση του σχετικού κειμένου που αφορά τη Χαλκιδική.

Τα νέα δεν είναι και τόσο αισιόδοξα και αυτό που προκαλεί εντύπωση πλέον είναι η γενίκευση της τοποθέτησης διοδίων και εκτός των Αυτοκινητόδρομων που δόθηκαν με παραχώρηση. Πλέον διόδια θα μπουν και σε οδικούς άξονες που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.

Άγνωστη παραμένει η αντίδραση των πολλών φορέων κατά των διοδίων που το φαινόμενο τους τα επόμενα χρόνια θα γιγαντωθεί και σε όλο και περισσότερους Ελληνικούς δρόμους θα καταλαμβάνουν χώρο δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις λειτουργώντας αποτρεπτικά στην συχνή χρήση τους.

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Μετρό Αθήνας: Με αργούς ρυθμούς βαδίζουμε για την ολοκλήρωση

κείμενο από το ypodomes.com
Οι αργοί ρυθμοί συνεχίζονται στις επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας. Τα μέτωπα έχουν πλέον λεπτομέρειες και ο χρόνος περνά χωρίς να ολοκληρώνονται. Η υπόθεση της Siemens τραβά σε μάκρος και το φως στο τούνελ μακρινό. Στο Υπουργείο αναμένουν αποφάσεις προκειμένου να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν μέσα στο 2011 οι τρεις επεκτάσεις και οι επτά νέοι σταθμοί του δικτύου.

Η καλή είδηση του μήνα για το Μετρό είναι η παράδοση μέχρι το τέλος του έτους για τον σταθμό ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Τα αρχιτεκτονικά τελειώματα είναι σε εξέλιξη ενώ η κατασκευή ανοξείδωτου στεγάστρου στην κύρια είσοδο- έξοδο είναι σε εξέλιξη. Η δεύτερη είσοδος είναι ολοκληρωμένη.

Ο περιβάλλον χώρος είναι και αυτός υπό διαμόρφωση και η κατασκευάστρια εταιρεία είναι έτοιμη να παραδώσει τον ιστορικό αυτό σταθμό σαν Χριστουγεννιάτικο μποναμά στους Αθηναίους και όχι μόνο επιβάτες.

Η αναμενόμενη κίνηση για αυτόν το σταθμό δεν αναμένεται πολύ μεγάλη και δεν θα ξεπερνά τους 10.000 επιβάτες ημερησίως. Η περιοχή που βρίσκεται ο σταθμός είναι αραιοκατοικημένη και στα σύνορα των Δήμων Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου.

Στην επέκταση προς Ελληνικό είναι σε εξέλιξη η τοποθέτηση ψευδοροφών στους σταθμούς ΕΛΛΗΝΙΚΟ και ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ. Το στέγαστρο της δεύτερης εισόδου ολοκληρώνεται στο σταθμό ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ενώ με αρκετή καθυστέρηση ολοκληρώνονται τα έργα στην μεσαία νησίδα της Βουλιαγμένη στο φρέαρ του Αγίου Βασιλείου, ανάμεσα στους σταθμούς ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ και ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ.

Η επέκταση προς Χαϊδάρι και αυτή πάει αργά προς την ολοκλήρωση καθώς σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η αποκατάσταση της βόρειας εισόδου του Σταθμού. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η κατασκευή της πλάκας του 2ου ορόφου του χώρου στάθμευσης.

Στην επέκταση προς Ανθούπολη Περιστερίου σε εξέλιξη βρίσκεται η καλλιτεχνική σύνθεση του γλύπτη Μουστάκα στην πλατεία Δημοκρατίας ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανέγερσης ανοξείδωτου στεγάστρου της κύριας εισόδου. Σε εξέλιξη και η εγκατάσταση ακυρωτικών μηχανημάτων και φωτιστικών στους 2 σταθμούς.

Από την νέα χρονιά θα έχουμε και τις εξελίξεις σχετικά με την συγχώνευση των συγκοινωνιακών φορέων μεταξύ των οποίων και η Αττικό Μετρό που πιθανόν να γίνει «ένα» με ΗΣΑΠ και ΤΡΑΜ.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Μετρό Αθήνας: Γραμμή 4, μια γραμμή με παρελθόν αλλά και μέλλον

κείμενο από το ypodomes.com
Η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας είναι σίγουρα η πιο πολυσυζητημένη για το μέλλον του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου στην πρωτεύουσα. Εκτός από την χρησιμότητα της είναι και αυτή που σύμφωνα με τις μελέτες θα αλλάξει για πάντα τα συγκοινωνιακά δεδομένα στην Αθήνα και τα προάστια.

Όταν ξεκινούσαν τα έργα κατασκευής των γραμμών 2 και 3 στις αρχές της δεκαετίας του 1990 είχαν ξεκινήσει και οι σκέψεις για τις μελλοντικές επεκτάσεις των γραμμών αυτών. Αρχικά είχε αποφασιστεί στο σταθμό Πανεπιστήμιο να ξεκινά ένα παρακλάδι της Γραμμής 2 και να φτάνει μέχρι το Άλσος Βείκου στο Γαλάτσι. Η επέκταση σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το 2006.

Στη Γραμμή 3 υπήρχε άλλο ένα παρακλάδι από τον σταθμό Πανόρμου και μέχρι το σταθμό Μαρούσι που θα συναντούσε τη Γραμμή 1 του ΗΣΑΠ. Η Γραμμή αυτή θα πήγαινε υπόγεια κάτω από την Λεωφόρο Κηφισίας και μετά την Αττική Οδό θα είχε κατεύθυνση Βόρειο- Δυτική. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την λειτουργία της γραμμής το 2006.

Το καταπληκτικό σε αυτό τον αρχικό σχεδιασμό ήταν ότι μέσα στο βασικό έργο των γραμμών δεν υπήρχε η πρόβλεψη για τα παρακλάδια των γραμμών ούτε στο σταθμό Πανεπιστήμιο ούτε στον σταθμό Πανόρμου. Μάλλον δείχνει και την ελαφρότητα με την οποία είχαν παρθεί τότε οι αποφάσεις αυτές.

Μετά την λειτουργία του 2000 των δύο νέων γραμμών ξεκίνησε η κουβέντα για τις επεκτάσεις. Μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχαν δοθεί οι προτεραιότητες και τα δύο παρακλάδια έμειναν «ορφανά» ως μετά- Ολυμπιακά έργα.

Το 2005 ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε την περίφημη μετατροπή των δύο παρακλαδιών σε μία νέα ενιαία γραμμή με την προσθήκη ενός ακόμα τμήματος που θα ξεκινούσε από τον σταθμό Πανεπιστήμιο στην Ακαδημίας θα περνούσε από τα Ανατολικά Προάστια και θα κατέληγε στο σταθμό Κατεχάκη.

Εκεί θα γινόταν και η ένωση με το άλλο παρακλάδι παρακάμπτοντας το σταθμό Πανόρμου.
Έτσι γεννήθηκε η Γραμμή 4 που ξέρουμε σήμερα. Η επίσημη αιτιολογία ήταν πως θα έπρεπε να διακοπούν οι γραμμές 2 και 3 για αρκετό διάστημα για την κατασκευή των παρακλαδιών και πως τεχνικά δεν ήταν εύκολο αν εφαρμοστεί.

Για τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν από το 2005 μέχρι το 2009 κάθε χρονιά υπήρχαν και τα σχετικά δημοσιεύματα για την «επιθυμία» κατασκευής της Γραμμής 4 με ένα μοντέλο χρηματοδότησης μέσα από τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από την Αττική Οδό. Όταν δηλαδή η Αττική Οδός θα περνούσε στο Δημόσιο θα είχε ήδη υποθηκευμένα τα έσοδα της προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η νέα Γραμμή και να μην επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Ήταν μια αρκετά δυναμική πρόταση η οποία υπήρχε στο τραπέζι των συζητήσεων μέχρι και τις αρχές του 2010 όπου και εγκαταλείφθηκε. Το 2009 αναγγέλθηκε ότι έφτασε η στιγμή της δημοπράτησης της Γραμμής χωρίς όμως να δοθεί καμία πληροφορία για τον τρόπο κατασκευής της, αν θα χωριζόταν κατά τμήματα κλπ δείχνοντας μια γνωστή πολιτική εξαγγελία.

Με την αλλαγή της Κυβέρνησης η ενασχόληση με την προώθηση της Γραμμής 4 συνεχίστηκε μάλλον σε νέα βάση. Σχεδόν από την αρχή δημοσιεύματα προανήγγειλαν αλλαγή στη χάραξη. Όλα αυτά κράτησαν σχεδόν ένα χρόνο. Πριν από λίγο καιρό σε μια συνάντηση ακούσαμε για πρώτη φορά κάτι πιο σαφές για την κατασκευή της Γραμμής 4 καθώς και την επίσημη εξαγγελία για ένα παρακλάδι προς τα Νότιο- Ανατολικά Προάστια.

Η Γραμμή γίνεται σχεδόν κυκλική, ενώνεται με το σταθμό Περισσό της Γραμμής 1 και φτάνει μετά το Μαρούσι στη Λυκόβρυση.

Ανακοινώθηκε πως το πρώτο τμήμα θα δημοπρατηθεί (καλώς ερχόντων των πραγμάτων) το 2012 και θα είναι το τμήμα ΆΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ- ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. Θα περιλαμβάνει 9 σταθμούς και ο προϋπολογισμός θα είναι περίπου 1 δις ευρώ. Η χρηματοδότηση πιθανόν να γίενι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μελλοντικά με την ακόλουθη σειρά θα δημοπρατηθούν τα τμήματα Ευαγγελισμός- Κατεχάκη, Ευαγγελισμός- Νότιο- Ανατολικά Προάστια, Κατεχάκη- Μαρούσι. Για τα τμήματα προς Περισσό και Λυκόβρυση δεν μάθαμε κάτι παραπάνω.

Ακόμα και σήμερα όμως υπάρχει η ασάφεια για τη Γραμμή 4. Δεν υπάρχει ούτε ένας χάρτης στην Αττικό Μετρό που να απεικονίζει την Γραμμή 4 όπως επανασχεδιάστηκε ενώ δεν υπάρχουν θέσεις σταθμών στην χάραξη προς τα Νότιο-Ανατολικά Προάστια.

Τα έργα υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν πλήρως μέχρι το 2022. Με τα σημερινά δεδομένα. Το Μετρό είναι μια πανάκριβη επένδυση και στην σημερινή οικονομική συγκυρία δεν είναι εύκολο να βρίσκονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του. Πρόκειται όμως για το μεγαλύτερο μελλοντικό συγκοινωνιακό έργο για τα επόμενα 10-12 χρόνια που θα γίνει στην Αθήνα.

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Προαστιακός Αθήνας: Καθυστερεί η ηλεκτροκίνηση στα δρομολόγια προς Κιάτο

κείμενο από το ypodomes.com
Η ηλεκτροκίνηση έχει φτάσει στο Κιάτο εδώ και ένα μήνα. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχουμε δει να γίνονται δοκιμαστικά δρομολόγια προφανώς για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των ηλεκτρικών τρένων του Προαστιακού όταν αυτός ξεκινήσει τα επίσημα δρομολόγια με Desiro.

Από ανεπίσημες πληροφορίες (χωρίς να υπάρχει κάποια σχετική επιβεβαίωση) μαθαίνουμε πως «υπάρχει πιθανότητα να ξεκινήσουν την περίοδο των γιορτών». Η ιστοσελίδα μας απέστειλε συγκεκριμένα ερωτήματα για την επίσημη λειτουργία των ηλεκτρικών τρένων προς το Κιάτο αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Κανείς υπεύθυνος δεν έχει βγει να πει μια κουβέντα που να οριοθετεί την περίοδο κατά την οποία ο κόσμος που χρησιμοποιεί αυτό το δρομολόγια θα μπορεί να χρησιμοποιεί αυτά τα τρένα και όχι τα rail bus.

Μιλώντας για τα rail bus πριν από λίγες μέρες είχαμε και άλλο περιστατικό δίωρης καθυστέρησης με αποτέλεσμα να εξαγριωθεί ο κόσμος που περίμενε μάταια το τρένο. Ενόψει εξελίξεων υπάρχουν κάποια σημάδια παρακμής και ελπίζουμε να σταματήσουν σύντομα.

Ένα άλλο νέο που μάθαμε είναι πως τα δρομολόγια ΔΕΝ θα είναι ανά 15 λεπτά αλλά και πάλι ωριαία. Η δικαιολογία που προβάλλεται είναι πως πρέπει ο κόσμος πρέπει πρώτα να εμπιστευτεί τον Προαστιακό και μετά να γίνουν συχνότερα δρομολόγια!!! Δυστυχώς αυτή την εποχή λειτουργεί μια φοβερή ράδιο- αρβύλα ενημέρωση η οποία μπερδεύει τον κόσμο δεν υπάρχει σαφήνεια της κατάστασης και γενικά θυμίζει καταστάσεις τριτοκοσμικές.

Το ypodomes.com θα συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης για τις εξέλιξης σε ένα μέσο που από πρωταγωνιστής τον υποχρεώνουν σε ρόλο κομπάρσου παρότι έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του και την λειτουργία του από το δημόσιο χρήμα.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα