Υποδομές στην Ελλάδα

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ιόνια Οδός: Πολιτικές κόντρες στην παράκαμψη Άρτας

κείμενο από το ypodomes.com
Πολιτικές κόντρες έχουμε με στόχο το τμήμα της παράκαμψης Άρτας που δόθηκε πριν από λίγες μέρες στην κυκλοφορία. Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, με δήλωση του ασκεί κριτική στο υπουργείο Υποδομών. Ειδικότερα για το τμήμα Πέτα-Σελλάδες της παράκαμψης Άρτας-Φιλιππιάδας, υποστηρίζει ότι δόθηκε στην κυκλοφορία ημιτελές και χωρίς σήμανση με αποτέλεσμα να εγκυμονούνται κίνδυνοι για τα οχήματα.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων, αναφέρει στη δήλωση του ότι δόθηκε ατύπως στην κυκλοφορία το τμήμα Άγιος Δημήτριος - Σελλάδες της παράκαμψης Άρτας, μήκους 8 χλμ, που αποτελεί τμήμα της Ιόνιας οδού. Υπενθυμίζει ότι το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ είχε ανακοινώσει ότι, εντός του 2010, θα είχε ολοκληρωθεί το έργο στο σύνολό του.

«Δυστυχώς, προσθέτει, όχι μόνον δεν ολοκληρώθηκε, αλλά υπό την πίεση του χρόνου το έργο αποδόθηκε στην κυκλοφορία με ημιτελή ισόπεδο κόμβο στο ύψος της Ε.Ο. Άρτας - Τρικάλων και χωρίς σήμανση, με αποτέλεσμα να εγκυμονούνται σοβαρότατοι κίνδυνοι για τα διερχόμενα οχήματα».

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Καλογιάννης και οι βουλευτές της Ν.Δ από Άρτα και Πρέβεζα είχαν καταθέσει ερώτηση στη βουλή για την καθυστέρηση απόδοσης στην κυκλοφορία του τμήματος, (επρόκειτο να γίνει το Νοέμβριο) ωστόσο τώρα που δόθηκε ασκεί κριτική για τον ισόπεδο κυκλικό κόμβο, γνωρίζοντας ότι ο ανισόπεδος κατασκευάζεται και εκτιμάται ότι μέχρι το Πάσχα θα είναι έτοιμος.

Η επιβλέπουσα Υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών (ΕΥΔΕ-ΜΕΔΕ) έδωσε το τμήμα στην κυκλοφορία την περασμένη εβδομάδα, αφού τοποθετήθηκαν φανάρια στην έξοδο-είσοδο στους Σελλάδες και τοποθετώντας την κατάλληλη σήμανση στον κυκλικό κόμβο στον Άγιο Δημήτριο Πέτα. Ωστόσο ο κ. Καλογιάννης διαπιστώνει πρόβλημα ασφάλειας.

Πηγή: neoiagones.gr

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΣΟΚ: Η ΔΕΜΑ αφαίρεσε τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 από Βόλο και Λάρισα!

κείμενο από το ypodomes.com
Η οικονομική κρίση και η έλλειψη κονδυλίων στη χώρα μας οδήγησαν τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) στην αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από τον Βόλο και τη Λάρισα, ύστερα από την έκτακτη συνεδρίασή της στο Παρίσι το μεσημέρι της Παρασκευής.

Αφορμή δεν ήταν άλλη από την καθυστέρηση και αναβλητικότητα από ελληνικής πλευράς στο θέμα του Μεσογειακού Χωριού των αθλητών, αφού παρά το γεγονός ότι στον φάκελο υποψηφιότητας η Ελλάδα είχε υποσχεθεί δυο χωριά, ένα σε Βόλο και ένα σε Λάρισα, εν τέλει τα σχέδιά τους εγκαταλείφθηκαν και στη θέση τους προτάθηκε οι αθλητές να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια.

Πληροφορίες από το Παρίσι αναφέρουν πως η απόφαση ελήφθη κατά απόλυτη σχεδόν πλειοψηφία και πλέον αναμένεται μόνο η ανακοίνωση της απόφασης για νέα Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί σε ποια πόλη θα δοθεί το χρίσμα, με μεγάλο φαβορί την Ταραγόνα.

Βάσει προγράμματος, οι αγώνες θα ξεκινούσαν από τις 24 Ιουνίου και θα ολοκληρώνονταν στις 3 Ιουλίου του 2013 και σε αυτούς θα συμμετείχαν 4.000 αθλητές από 24 διαφορετικές χώρες. Θυμίζουμε ότι η ανάληψη των αγώνων από την Ελλάδα αποφασίστηκε στις 27 Οκτωβρίου του 2007 στην Πεσκάρα της Ιταλίας.

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Τραμ Αθήνας: Η δικαστική διαμάχη για την επέκταση του Τραμ συνεχίζεται με χαμένο τον Πειραιά

κείμενο από το ypodomes.com
Με την κίνηση της πρόσληψης εξειδικευμένου νομικού συμβούλου απάντησε η Τραμ ΑΕ στην εταιρείας Θεμέλη. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην δικαστική διαμάχη που έχουν πλέον οι δύο πλευρές καθώς η Θεμέλη προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δικαίωση της.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο διαγωνισμός που κλείνει δύο χρόνια σε τρεις μήνες ξεκίνησε τον Μάιο του 2009 με σκοπό την επέκταση του μέσου από το Νέο Φάληρο στον Πειραιά και κόστος 92.000.000 ευρώ. Από τις συμμετέχουσες εταιρείες μειοδότρια αναδείχτηκε η εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ η οποία πήρε το χρίσμα του «προσωρινού αναδόχου». Όλα αυτά συνέχισαν να ισχύουν μέχρι και πέρσι όταν η νέα διοίκηση της Τραμ «είδε παρατυπίες» στο φάκελο διεκδίκησης της εταιρείας.

Κινώντας τις διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις η ΘΕΜΕΛΗ έπαψε να έχει το χρίσμα και μειοδότρια εταιρεία γίνεται η ΤΟΜΗ η οποία στην αρχική βαθμολόγηση ήρθε τέταρτη αποκλείοντας τόσο την δεύτερη (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΔΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ) όσο και την τρίτη εταιρεία (ΓΑΝΤΖΟΥΛΑΣ) που συμμετείχε στον διαγωνισμό.

Αυτό όπως ήταν φυσικό κίνησε θυελλώδεις αντιδράσεις κυρίως από την ΘΕΜΕΛΗ η οποία κινήθηκε δικαστικά και μάλιστα φτάνοντας μέχρι τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Εκεί δικαιώθηκε πανηγυρικά απογοητεύοντας την διοίκηση της Τραμ ΑΕ η οποία συνεχίζει να έχει ως μειοδότρια εταιρεία την ΤΟΜΗ.

ΧΑΜΕΝΟ ΤΟ ΤΡΑΜ ΚΑΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Από όλη αυτή τη κωμωδία χαμένος είναι ο Πειραιάς ο οποίος περιμένει εδώ και χρόνια την έλευση του μέσου στην πόλη για να αλλάξει η κορεσμένη εικόνα των δρόμων του αλλά και το ίδιο το ΤΡΑΜ καθώς επανειλημμένα έχει τονιστεί πως μόνο με την επέκταση προς τον Πειραιά το Τραμ θα κατορθώσει να σταθεί οικονομικά καθώς σύμφωνα με τις μελέτες θα προσθέσει στο καθημερινό του δίκτυο περισσότερους από 25.000 νέους επιβάτες ισοσκελίζοντας την ζημιογόνα ετήσια χρήση του.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, το Τραμ διακινεί ετησίως 18-19 εκατ. επιβάτες, με τα έσοδα από τα εισιτήρια (εξαιρούνται οι κάρτες) να ανέρχονται μόλις στα 3,4 εκατ., όταν το αντίστοιχο μέγεθος στην ΕΘΕΛ φτάνει τα 65 εκατ. ευρώ.

Εξαιτίας των ανωτέρω μεγεθών, το Τραμ αδυνατεί να αποπληρώσει με ίδιες δυνάμεις προσωπικό και προμηθευτές, καταφεύγοντας συνεχώς σε νέο δανεισμό και σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (η τελευταία ΑΜΚ ήταν 5 εκατ. ευρώ).

Ως τα τέλη του 2009, τα έντοκα δάνεια ανέρχονταν στα 118 εκατ. ευρώ, οι συσσωρευμένες ζημιές στα 150 εκατ., το σύνολο των υποχρεώσεων στα 131 εκατ. και οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού στα 21 εκατ., για μια εταιρεία με 650 εργαζομένους και κύκλο εργασιών μόλις 5,6 εκατ. ευρώ.

Σήμερα το δίκτυο του Τραμ είναι «κουτσό» στην κατάληξη του στο Νέο Φάληρο καθώς οι επιβάτες προς Πειραιά προτιμούν τη χρήση λεωφορείων μιας και η μετεπιβίβαση είναι χρονοβόρα και δεν ωφελεί. Είναι απορίας άξιο πάντως γιατί η Τραμ ΑΕ δεν δέχεται την απόφαση της ΕΕ και επιμένει να τραβάει χρονικά μια υπόθεση η οποία μετά την εκδοθείσα απόφαση θα μπορούσε να έχει λήξει με την παράδοση του έργου στον αρχικό του μειοδότη.

Πηγή: ypodomes.com με πληροφορίες από το isotimia.gr

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Προαστιακός: υπολειτουργεί μέχρι νεωτέρας, άφαντοι οι σταθμοί σε Ταύρο και Αχαρνές!

κείμενο από τo ypodomes.com
Εν μέσω γενικότερης σύγχυσης για το θέμα του ΟΣΕ, ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος βαδίζει στο άγνωστο. Μέσα στο 2010 υπήρξαν ελπίδες ότι αυτό το πολύ σημαντικό μέσο θα καταφέρει να παίξει το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό το γεγονός ότι ενώ την χρονιά που μας πέρασε ξεκίνησαν τη λειτουργία τους δύο σταθμοί στο δίκτυο (Άγιοι Ανάργυροι και Μεταμόρφωση) ξεκίνησε έστω και με χίλια ζόρια ο ηλεκτροκινούμενος Προαστιακός στο Κιάτο ωστόσο είναι τόσο θολό το τοπίο που ο επιβάτες δεν μπορούν να εμπιστευτούν το μέσο αυτό.

Με τις απεργίες να διαδέχονται η μία την άλλη, οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια να βγάζουν μάτι, οι γραμμές να υπολειτουργούν, έργα να μην τελειώνουν δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αισιοδοξία όσον αφορά τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο Αθηνών.

Η ηλεκτροκίνηση δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα στον βασικό άξονα πράγμα τουλάχιστον παράδοξο καθώς θα έπρεπε να είναι το πρώτο τμήμα που θα είχε ηλεκτροκινούμενα τρένα. Αντ αυτού είναι παγιδευμένο ανάμεσα στα έργα διαπλάτυνσης των γραμμών, των έργων που δεν τελειώνουν ποτέ.

ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΤΑΘΜΟΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ
Ο κεντρικός σταθμός στην Αθήνα σήμερα έχει την ίδια εικόνα που είχε πριν από 3-4 χρόνια. Οι εργασίες είναι αφόρητα αργές και δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα ενδιαφέρον σχετικά με το μέλλον του κεντρικότερου σταθμού στη χώρα.

Ο σταθμός του Πειραιά είναι κυριολεκτικά φάντασμα με δρομολόγια ανά μία ώρα! Όποιος κάνει μια βόλτα στον ιστορικό σταθμό του Πειραιά θα διαπιστώσει πως οι επιβάτες είναι ελάχιστοι και μυημένοι στα δρομολόγια μιας και αν κάνει κάποιος το λάθος να χάσει ένα τρένο πρέπει να περιμένει μια ώρα ακόμα και αν θέλει να πάει μέχρι την Αθήνα.

Προφανώς λόγω της πιθανολογούμενης πώλησης μέρους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και πώλησης του δικτύου του Προαστιακού να έχουν παγώσει τα πάντα. Πόροι όχι μόνο δεν υπάρχουν αλλά γίνεται και προσπάθεια ισοσκέλισης του ισολογισμού του ομίλου.

Αυτά λειτουργούν εις βάρος της λειτουργίας του και δεν προβλέπεται η κατάσταση να καλυτερεύσει μέχρι να αποφασιστεί η επόμενη μέρα του Προαστιακού.

ΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΑΧΑΡΝΕΣ
Αναφορικά με τους σταθμούς Ταύρος και Αχαρνές είναι έτοιμοι εδώ και μήνες αλλά κανείς δεν τους εντάσσει στα δρομολόγια του Προαστιακού. Φυσικά οι σταθμοί αυτοί δεν θα φέρουν μεγάλες αλλαγές στα νούμερα του Προαστιακού αλλά είναι τουλάχιστον άδικο, σταθμοί που έχουν ολοκληρωθεί κατασκευαστικά να στέκουν άχρηστοι.

Ειδικά για τον σταθμό Ταύρος στο σημείο που έχει κατασκευαστεί μάλλον είναι απίθανο να έχει επιβατική κίνηση γιατί βρίσκεται σε σημείο εκτός της οικιστικής ζώνης και μακριά από οποιαδήποτε επαγγελματική ζώνη.

Αντίθετα ο σταθμός Αχαρνές με τη λειτουργία του θα δώσει την ευκαιρία σε κατοίκους της περιοχής που μέχρι σήμερα δεν έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιούν μέσα σταθερής τροχιάς να αποκτήσουν το δικό τους σταθμό.

Κλειδί σε όλα είναι η λειτουργία της βασικής γραμμής από τον Πειραιά μέχρι την Αθήνα και ακολούθως μέχρι το ΣΚΑ σε πολύ πιο τακτικά δρομολόγια που θα φέρουν κόσμο στο μέσο που θέλει να το χρησιμοποιεί αλλά αδυνατεί με τις σημερινές συνθήκες. Πάντως μέχρι νεωτέρας καλά νέα για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο δεν περιμένουμε..

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Νέο Αεροδρόμιο Ηρακλείου: πλησιάζει η ημέρα του διαγωνισμού, πληθαίνουν οι φήμες

κείμενο από το ypodomes.com
Καθώς η ημερομηνία υποβολής προσφορών πλησιάζει για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου η φημολογία σχετικά με το τι θα γίνει οργιάζει. Άλλοτε με την συμμετοχή των εταιρειών , άλλοτε με τα προβλήματα , άλλοτε με τις επιθυμίες των συμμετεχόντων.

Το καινούριο που θα βιώσουμε σε αυτόν το διαγωνισμό είναι η παρουσία πολύ μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων της Ευρώπης καθώς η στρατηγική θέση του Αεροδρομίου και οι προοπτικές που παρουσιάζει το κάνουν πολύ ενδιαφέρον.

Τα νούμερα φέρνουν το σημερινό αεροδρόμιο στο Ηράκλειο δεύτερο από πλευράς επιβατικής κίνησης. Αυτό λειτουργεί ήδη διαφημιστικά στον διαγωνισμό που θα λάβει χώρα σε λίγο καιρό. Η Κρήτη βρίσκεται σε ένα εμπορικά κομβικό σημείο μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και αυτό σημαίνει ότι ο ανάδοχος μπορεί να έχει απεριόριστη ανάπτυξη και όχι μόνο απαραίτητα επιβατική και τουριστική όπως συμβαίνει σήμερα.

Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ από την Ελευθεροτυπία μας ενημερώνει πως κάποιες ισχυρές κοινοπραξίες ίσως ζητήσουν πακέτο όλα τα αεροδρόμια της Κρήτης (μαζί με αυτά των Χανίων και της Σητείας δηλαδή) αλλά μάλλον δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.

Σχετική φημολογία έχει υπάρξει και στο παρελθόν σχετικά με την τύχη των περιφερειακών αεροδρομίων και ένα από τα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας ήταν και αυτό της «πακετοποίησης» ανά περιοχή. Αν αυτό το σενάριο ευσταθεί τότε το παραπάνω ρεπορτάζ δίνει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για το διαγωνισμό.

Από την άλλη η εταιρεία που έχει τους περισσότερους λόγους να θέλει να αποκτήσει αυτό το αεροδρόμιο είναι η Hochtief καθώς δεν θα ήταν στα συμφέροντα της εταιρείας ένα αεροδρόμια στα νότια της που θα λειτουργεί ανταγωνιστικά.

Από την άλλη οι κατασκευαστικοί όμιλοι στην Ελλάδα περιμένουν αυτό το έργο ως μάννα εξ ουρανού στην άνυδρη κατασκευαστική περίοδο που διανύουμε και που προβλέπεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 900.000.000 και το μεγάλο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση καθώς οι Ελληνικές Τράπεζες είναι άγνωστο αν θα δηλώσουν παρούσες με την σημερινή κατάσταση που επικρατεί.

Το ενδιαφέρον από την Γαλλία και την Γερμανία θεωρείται δεδομένο ενώ και οι κατασκευαστικές της Ισπανίας έχουν πατήσει πόδι τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει ενδιαφέρον από χώρα έκπληξη που θα επιχειρήσει να εμβολίσει τους ήδη υπάρχοντες μνηστήρες.

H ΘΕΣΗ ΜΟΥ: Η ανάπτυξη Μετρό μένει πίσω

κείμενο από το ypodomes.com
Καθώς η κουβέντα για τις συγκοινωνίες φουντώνει όλο και πιο πολύ, πίσω μένει η ανάπτυξη του Μετρό στην Αθήνα. Το μέσο κλείνει σε λίγες μέρες 11 χρόνια παρουσίας στην πόλη και μαζί με τον ΗΣΑΠ έχουν αποδειχθεί ότι είναι οι συγκοινωνιακοί καταλύτες του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης.

Σε απόλυτα νούμερα το δίκτυο των 3 γραμμών είναι πολύ μικρό για να καλύψει τις ανάγκες του λεκανοπεδίου και ενώ ξεκίνησε με μεγαλύτερες προοπτικές εντέλει όσο περνούν τα χρόνια τόσο οι επεκτάσεις γίνονται με αργούς ρυθμούς. Σε ένα χρόνο από τώρα κλείνουμε 20 χρόνια από την εκκίνηση των πρώτων εργασιών Μετρό και από τότε η ανάπτυξη είναι μάλλον μέτρια.

Αν υποθέσουμε ότι μέσα στο 2011 θα παραδοθούν οι υπόλοιπες επεκτάσεις που βρίσκονται ακόμα παγιδευμένες στο πρόβλημα με τα ηλεκτρομηχανολογικά τότε θα δούμε ότι στα 20 πρώτα χρόνια μπήκαν σε λειτουργία δύο γραμμές που η μία έχει μήκος 17χλμ και 20 σταθμούς και η άλλη έχει μήκος 42χλμ (μαζί με το δίκτυο του Προαστιακού) και 21 σταθμούς. Συνολικά 59χλμ δίκτυο και 41 σταθμούς.

Αν το δούμε ιστορικά τα νούμερα αυτά δεν είναι μικρά. 41 σταθμοί σε 20 χρόνια δεν είναι λίγοι σε μια προβληματική πόλη με κορεσμένους δρόμους και αρχαία παντού. Το ζήτημα είναι ότι οι δεκαετίες αργοποριών και απραξίας δημιουργούν την αίσθηση του «δεν είναι αρκετό». Τα 5 εκατομμύρια που υπάρχουν σε αυτή την πόλη κάνουν το όλο εγχείρημα να μικραίνει παρότι δεν είναι μικρό.

Το απογοητευτικό είναι ότι με την πάροδο του χρόνου δεν βλέπουμε την ένταση των κατασκευών να συνεχίζεται αλλά αντιθέτως να μειώνεται συνεχώς. Για να καταλάβουμε όλοι περί τίνος πράγματος μιλάμε ας δώσουμε μερικά στοιχεία.

Το 1997 όταν κατασκευάζονταν οι πρώτοι σταθμοί το αντικείμενο ήταν 19 σταθμοί προς 4 κατευθύνσεις, το 2002 με την προετοιμασία της Ολυμπιάδας κατασκευάζονταν 8 σταθμοί (+4 κοινοί με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο) προς 4 κατευθύνσεις, το 2007 κατασκευάζονταν 10 σταθμοί προς 4 κατευθύνσεις.

Το 2012 αν υποθέσουμε ότι θα παραδοθούν οι υπόλοιπες επεκτάσεις αλλά θα ξεκινήσει αυτή του Πειραιά τότε συνολικά θα κατασκευάζονται 6 σταθμοί σε μία μόνο κατεύθυνση. Φυσικά κάποιος μπορεί να πει ότι ειδικά το βόρειο άκρο της γραμμής 3 ολοκληρώθηκε. Τα άλλα 3 όμως;

Στην καλύτερη περίπτωση αν τον επόμενο χρόνο ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη της Γραμμής 4 θα έχουμε ανάδοχο το 2013 και βλέπουμε. Άρα για τα επόμενα χρόνια οι σταθμοί που θα λειτουργούν στην Αθήνα θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και προς το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε θα έχουμε λειτουργία των νέων επεκτάσεων και των νέων σταθμών. Ως γνωστόν η κατασκευή του Μετρό προϋποθέτει χρόνο και οι καθυστερήσεις στην Ελλάδα στα έργα Μετρό ήταν πάντα παρούσες.

Εδώ λοιπόν έρχεται το συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη Μετρό στην Αθήνα έχει χάσει την φλόγα της και η αρχική ιδέα της γρήγορης ανάπτυξης των γραμμών και την κάλυψης των περισσότερων περιοχών πάει στον κάλαθο των αχρήστων.

Είναι αριθμητικά και μαθηματικά βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια το δίκτυο θα παραμείνει ως έχει και μετά το 2018 θα δούμε νέες γραμμές και νέους σταθμούς. Ως τότε η Αθήνα πρέπει να έχει οργανώσει τις συγκοινωνίες της και να σκέφτεται το μέλλον του Μετρό καθώς ο πληθυσμός θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Η σημερινή κρίση όπως και να έχει κάποια στιγμή θα περάσει και η κληρονομιά που θα αφήσει θα είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το κίνητρο όμως θα λείπει καθώς το σημερινό δίκτυο εξακολουθεί να είναι λειτουργικό αλλά όχι πρακτικό για πολλές περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά.

Με την τάση της πόλης αυτής να αναπτύσσεται πιο πολύ κάθετα (σε ύψος δηλαδή) παρά οριζόντια (σε έκταση) την κάνει ιδανική για χρήση Μετρό. Το Μετρό του Λονδίνου με 11 τεράστιες γραμμές Μετρό μεταφέρει 3 εκατομμύρια επιβάτες την ημέρα δηλαδή περίπου 270.000 επιβάτες ανά γραμμή. Το Μετρό της Αθήνας με 3 γραμμές (εκ των οποίων οι 2 ατελείς) μεταφέρει περίπου 1.050.000 επιβάτες την ημέρα δηλαδή περίπου 350.000 επιβάτες ανά γραμμή. Και αυτό λόγω της πολύ σφιχτής δόμησης της.

Η κατάληξη του συλλογισμού μου είναι πως η χαλάρωση της ανάπτυξης Μετρό στην Αθήνα μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει και ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες. Οι κινήσεις συγχώνευσης είναι σωστές καθώς οι πολιτικές θα είναι κοινές. Που είναι όμως το όραμα της ανάπτυξης. Το έφαγε και αυτό η κρίση;

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Κοζάνη: Εξαγγέλθηκε η δημιουργία του μεγαλύτερου Φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο!

κείμενο από το ypodomes.com
Στην εξαγγελία δημιουργίας του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη (μέχρι σήμερα) προχώρησε ο πρωθυπουργός εχτές σε επίσκεψη του στην περιοχή μαζί με την Υπουργό ΠΕΚΑ.

Χαρακτήρισε την επένδυση έργο-οδηγό ενώ για την κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου θα απαιτηθούν περισσότερα από 600.000.000 ευρώ κάνοντας το ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην δεκαετία που διανύουμε και το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στην Δυτική Μακεδονία (μαζί με την κατασκευή της Εγνατίας Οδού στην περιοχή).

Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα είναι σε θέση να παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 200 MW, μεγαλύτερη από οποιοδήποτε φωτοβολταϊκό πάρκο λειτουργεί ήδη μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο. Με την κατασκευή και λειτουργία του θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη πτωτική πορεία στην απασχόληση.

Με αυτό τον τρόπο θα αξιοποιηθεί έκατσε 5.200 στρεμμάτων εξαντλημένου ορυχείου στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας αλλάζοντας τον προσανατολισμό της περιοχής από ρυπογόνο περιοχή σε περιοχή πράσινης ανάπτυξης δείχνοντας τον δρόμο για ανάλογα έργα στην περιοχή σε άλλα εξαντλημένα ορυχεία και την μετατροπή τους σε πηγές «καθαρής» πράσινης ενέργειας.

Η επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η κατασκευή να γίνει με στρατηγικό επενδυτή και για αυτό το λόγο η ΔΕΗ θα προκυρήξει τις επόμενες μέρες πρόσκληση ενδιαφέροντος για την συμμετοχή στο έργο. Δεν ανακοινώθηκε ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου (Δημόσιο, ΣΔΙΤ ή αυτοχρηματοδοτούμενο).

Στη συνέχεια μίλησε η Υπουργός Περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη που δίνοντας στοιχεία για το έργο είπε πως το Φ/Β πάρκο στην Κοζάνη με τη λειτουργία του θα καλύπτει την κατανάλωση σε περίπου 55.000 νοικοκυριά! Αυτό σημαίνει ότι από μόνο του το πάρκο θα έχει την ικανότητα κάλυψης μιας πόλης με το μέγεθος της Καβάλας ή των Χανίων! με την παραγωγή 260.000 MWh καθαρής ενέργειας, επιτυγχάνεται αποφυγή εκπομπών περίπου 300.000 τόνων CO2 ανά έτος στην ατμόσφαιρα.

Ταυτόχρονα, θα κατασκευαστεί στην ίδια περιοχή και μονάδα κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων ώστε να αυξηθεί σημαντικά η εθνική προστιθέμενη αξία στο έργο και να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα η ΔΕΗ μελετάει επιχειρηματικό σχέδιο εκμετάλλευσης των προς αποκατάσταση εδαφών των εξαντλημένων ορυχείων στην Δυτική Μακεδονία, με την χρήση ενεργειακών καλλιεργειών.


Η Υπουργός είπε πως τον τελευταίο χρόνο γίνεται προσπάθεια να αλλάξει το τοπίο στις ΑΠΕ ενώ έχουν ληφθεί μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες για την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και του περιορισμού της γραφειοκρατίας.

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Πειραιάς: Το παλιό εργοστάσιο του Κεράνη θα μπορούσε να γίνει χώρος πρασίνου και ανάπτυξης;

κείμενο από το ypodomes.com
Ένα από τα σημαντικότερα και πιο ιστορικά κτίρια του Πειραιά είναι αυτή την εποχή σε πλειστηριασμό. Πρόκειται για το εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας του Κεράνη που μετρά ιστορία πολλών δεκαετιών στην είσοδο του κέντρου της πόλης του Πειραιά. Άγονο βγήκε το μέχρι τώρα αποτέλεσμα αφού δεν βρέθηκε κανείς που να θέλει να αποκτήσει αυτό το ιστορικό κτίσμα.

Το ακίνητο είναι συνολικά 4,7 στρέμματα και βρίσκεται σε στρατηγική θέση πάνω στην στροφή για την κεντρική λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου. Επίσης βρίσκεται πάνω στις αρχές της οδού Πειραιώς (αριθμός 39) και αμέσως μετά την έξοδο από το λιμάνι του Πειραιά.

Είναι κρίμα πραγματικά που αυτή η έκταση δεν μπορεί να αγοραστεί από το Ελληνικό Δημόσιο και να αξιοποιηθεί καταλλήλως. Θα μπορούσε κάλλιστα να γκρεμιστεί, να διαπλατυνθεί η οδός Πειραιώς να διευκολυνθεί το μελλοντικό έργο της υπογειοποίησης του ΗΣΑΠ και της δημιουργίας του σταθμού ΚΑΜΙΝΙΑ όπως προβλέπει η αντίστοιχη εξαγγελία που είχε γίνει πριν από λίγα χρόνια.

Στο σημείο του εργοστασίου θα μπορούσε να γίνει ένας πολύ όμορφός χώρος πρασίνου (που σε απόσταση χιλιομέτρων δεν υπάρχει στην περιοχή του Πειραιά και των Καμινίων) αναβαθμίζοντας όλη την περιοχή και δίνοντας μεγάλη εμπορική αξία στα γύρω ακίνητα αλλά και αφορμή για γενικευμένη αναβάθμιση των γύρω κτιρίων. Σήμερα το σημείο του εγκαταλειμμένου εργοστασίου του Κεράνη είναι το πιο στενό μέρος της οδού Πειραιώς με μόλις μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

Με την υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ όλος ο δρόμος από το Στάδιο Καραϊσκάκη μέχρι την πλατεία Ιπποδαμμείας θα μπορούσε να μεταμορφώσει την πολύ άσχημη εικόνα της εισόδου του Πειραιά , η διαδρομή του Τραμ θα εξυπηρετούσε τους δεκάδες χιλιάδες με κατεύθυνση από το Νέο Φάληρο προς το λιμάνι και το κέντρο της πόλης αλλά και το γκρέμισμα του παλιού εργοστασίου του Κεράνη θα έδινε μια ακόμα δυναμική στην ανάπτυξη του δρόμου που σήμερα δείχνει τριτοκοσμικός.

Μακάρι το Υπουργείο Υποδομών ή το Υπουργείο Περιβάλλοντος ή ο Δήμος Πειραιά να μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αυτή την πολύ σημαντική έκταση που βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο για το εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και να αλλάξουν για πάντα την άσχημη σημερινή εικόνα.

ΗΣΑΠ: Επαναλειτουργία του τμήματος Ειρήνη- Κηφισιά

κείμενο από το ypodomes.com
Το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση του "ακρωτηριασμένου" ΗΣΑΠ θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011 με την επαναλειτουργία του τμήματος Ειρήνη - Κηφισιά που είχε διακοπεί για δύο εβδομάδες λόγω των εργασιών αναβάθμισης των γραμμών του ΗΣΑΠ και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του.

Σήμερα επίσης τίθεται και πάλι σε λειτουργία η άνοδος και η κάθοδος του σταθμού ΚΑΤ.

Αυτά είναι τα καλά νέα της ημέρας για τον ΗΣΑΠ που εδώ και δύο χρόνια λόγω των εργασιών αυτών ταλαιπωρεί τους εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες του και δημιουργεί καθυστερήσεις που φτάνουν και τις δύο ώρες για την μετακίνηση τους.

Το τμήμα που παραμένει κλειστό είναι το Μοναστηράκι - Αττική για τον ίδιο λόγο. Σύμφωνα με πληροφορίες από στέλεχος της κατασκευάστριας εταιρείας το τμήμα πρόκειται να δοθεί σε χρήση το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου με τη λειτουργία μονής γραμμής από το Θησείο στο Μοναστηράκι λόγω εύρεσης πολύ σημαντικών αρχαιολογικών θησαυρών.

Για την δική σας καλύτερη εξυπηρέτηση μπορείτε να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο κοινού που είναι το 210 32 93 000 και λειτουργεί κάθε μέρα.

Πελοπόννησος: Προχωρά η παράκαμψη Σελασίας και Σκούρας

κείμενο από το ypodomes.com
Θα προχωρήσει η παράκαμψη Σελλασίας και Σκούρας ενώ πολύ σύντομα θα γίνει και η δημοπράτηση του τμήματος που έχει καταρρεύσει. Η μελέτη για το έργο είναι έτοιμη, ενώ όσον αφορά το είδος των εργασιών που θα εκτελεστούν διευκρίνισε ότι προβλέπεται ανακατασκευή και στήριξη του σώματος της οδού που έχει υποστεί καθίζηση. Όσον αφορά το χρόνο περάτωσης του έργου, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα ενός έτους, δηλαδή εάν ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες, ο δρόμος αναμένεται να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία την άνοιξη του 2012.
Ο Περιφερειάρχης υποσχέθηκε ότι στο μελλοντικό έργο τα χρονοδιαγράμματα θα τηρούνται ευλαβικά ενώ τόνισε ότι θέλει η Πελοπόννησος να γίνει μια Ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Όσον αφορά τα άλλα μεγάλα οδικά έργα μίλησε για άρση της απομόνωσης της Νότιας Λακωνίας . Στο ΕΣΠΑ πρόκειται να ενταχθεί και ο οδικός άξονας Αρεόπολη- Γύθειο βοηθώντας ακόμα περισσότερο να υπάρχει μοντέρνο οδικό δίκτυο στην περιοχή καθώς σήμερα το υπάρχον οδικό δίκτυο χαρακτηρίζεται μάλλον επαρχιακό και δεν υπάρχει ούτε ένα χιλιόμετρο αυτοκινητόδρομου.

Για τα δύο μεγάλα έργα, της Ολυμπίας Οδού και της Ανατολικής Οδού είπε πως θα προχωρήσουν γρήγορα ενώ δεν αναφέρθηκε καθόλου στο οδικό δίκτυο της περιοχής της Αργολίδας ή της Μεσσηνίας.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ανατολική Οδός: Μέχρι το καλοκαίρι η παράδοση του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα

κείμενο από το ypodomes.com
Μέχρι το καλοκαίρι το Παραδείσια- Τσακώνα. Ο δόμος θα δοθεί πιθανότατα τον Ιούνιο εκτός από την τοξοτή γέφυρα. Το σύνολο του έργου θα δοθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Η γέφυρα που βρίσκεται στο σημείο της κατολίσθησης βρίσκεται σε κατασκευή και στα δύο της ρεύματα κυκλοφορίας. Το συνολικό μήκος της γέφυρας είναι 440 μέτρα.

Φυσικά είμαστε στο σημείο κατασκευής των βάθρων και ο στόχος είναι η ολοκλήρωση της γέφυρας μέχρι τα τέλη του 2011. Το άσχημο νέο είναι ότι από τα Παραδείσια μέχρι και την Καλαμάτα δεν θα υπάρχει ΛΕΑ και πλέον λόγω της οικονομικής κατάστασης είναι αδύνατο να γίνει. Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη αυτή θα υπάρχουν πολύ συχνά πάρκινγκ εκατέρωθεν του δρόμου σε πολύ μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο (περίπου ανά 2-3 χλμ¬).

Το έργο της κατασκευής του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα αποτελεί επιστημονικό πεδίο για αρκετούς επιστήμονες λόγω της αυξημένης τεχνικής δυσκολίας που έχει. Το σημαντικό πλέον πρόβλημα της χρηματοδότησης έχει παρέλθει και αυτό λύνει τα χέρια της ανάδοχης εταιρείας προκειμένου να το ολοκληρώσει φέρνοντας ακόμα πιο κοντά την Καλαμάτα με την Αθήνα.

Το ευτύχημα στο επόμενο τμήμα που ολοκληρώνει τον άξονα μέχρι την Καλαμάτα είναι ότι και αυτός θα έχει ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο των κατοίκων της Μεσσηνίας για ένα δρόμο σύγχρονο ασφαλές και με τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Πηγή: nettv.gr

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Διόδια: μέχρι το Μάρτιο η συμφωνία για τις τιμές στους αυτοκινητοδρόμους

κείμενο από το ypodomes.com
Μέχρι τον Μάρτιο εκτιμούν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία με τους παραχωρησιούχους για το ύψος των διοδίων στα μεγάλα οδικά έργα που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Όπως ανέφερε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο υφυπουργός Γ. Μαγκριώτης, οι διαρπαγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. «Μέχρι το τέλος του Μάρτη πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι», τόνισε, προσθέτοντας: «Συζητούμε τεχνικά θέματα και αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι οριστικές, όπως στην περιοχή Καϊάφα και Ζαχάρως, αποκλείουν δε την κατασκευή σημαντικών τμημάτων των έργων, αλλάζουν το φυσικό αντικείμενο...και φυσικά θέματα χρηματοοικονομικά».

Εξήγησε επίσης ότι το Δημόσιο μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί τον έμμεσο φόρο υπέρ του Δημοσίου που έχει ενσωματωθεί στα διόδια μέσω των συμβάσεων παραχώρησης που υπογράφηκαν πριν από μερικά χρόνια. «Με αυτήν λοιπόν την έννοια», διευκρίνισε, «έχει τη δυνατότητα το Δημόσιο να επαναδιαπραγματευτεί και αυτό θα κάνουμε, γιατί πρέπει να μειωθούν τα διόδια, ιδιαίτερα στην κατασκευαστική περίοδο».

Πηγή: NAYTEMΠΟΡΙΚΗ

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Νέο Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του τον Μάρτιο

κείμενο από το ypodomes.com
Αμεση ήταν η ανταπόκριση της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο αίτημα του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας, Ζαχαρία Καλογεράκη για συνάντηση και συζήτηση – ενημέρωση ως προς το έργο του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καλογεράκης συναντήθηκε χθες το απόγευμα στο υπουργείο με τον υφυπουργό, Γιάννη Μαγκριώτη, και το γενικό γραμματέα, Στέργιο Λαμπρόπουλο, οι οποίοι έχουν την ευθύνη χειρισμού του έργου του νέου αεροδρομίου Καστελλίου από την πλευρά του Υπουργείου.

Στη διάρκεια της συνάντησης οι κ.κ. Μαγκριώτης και Λαμπρόπουλος ενημέρωσαν τον κ. Καλογεράκη για τη φάση στην οποία βρίσκεται το έργο και το βηματισμό που έχει πραγματοποιηθεί. Από την πλευρά του ο κ. Καλογεράκης ζήτησε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας να έχει τον πρώτο λόγο σε κάθε νέα εξέλιξη και φάση του έργου, να έχει ρόλο, άποψη και ενεργό συμμετοχή, με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων να δεσμεύεται ότι τίποτα δε θα γίνεται χωρίς να υπάρχει συνεννόηση, ενημέρωση και διαβούλευση με τη Δημοτική Αρχή και τους κατοίκους. Οπως συμφωνήθηκε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας θα έχει πρωτεύοντα ρόλο, λόγο και συμμετοχή σε κάθε διαδικασία που σχετίζεται με το έργο, καθώς αποτελεί το Δήμο υποδοχής του νέου διεθνούς αεροδρομίου.

Επιπλέον, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας έθεσε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή και τους κατοίκους, όπως το κτηματολόγιο, τη δημιουργία ΣΧΟΟΑΠ, τη σύσταση αναπτυξιακού σχεδίου με προτεραιότητες τα απαιτούμενα συνοδά έργα και τα αντισταθμιστικά οφέλη για την υλοποίηση του νέου αεροδρομίου και την εφαρμογή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προσαρμοσμένης στα νέα δεδομένα.

Ουσιαστικά, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα έθεσε τις βάσεις και αποτέλεσε την αρχή μιας σειράς συναντήσεων που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, καθώς θα υπάρχει άμεση και διαρκής ενημέρωση και διάλογος με τη Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας σε όλη τη διάρκεια εξέλιξης του έργου του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Ανατολική Οδός: Λάθος συναγερμός για πολύμηνες εργασίες στον αυτοκινητόδρομο

κείμενο από το ypodomes.com
Λάθος συναγερμός τελικά αποδείχθηκε το δημοσίευμα πριν από λίγες ημέρες για εργασίες στον αυτοκινητόδρομο της Ανατολικής Οδού Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα πριν από μερικές ημέρες τόσο στην ιστοσελίδα μας όσο και στο σύνολο σχεδόν των ενημερωτικών sites δημοσιεύτηκε η είδηση για εργασίες από την ΧΘ 142 έως σχεδόν τα Παραδείσια με αποκλεισμό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μιας λωρίδας κυκλοφορίας και μάλιστα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η είδηση σχεδόν με τη δημοσίευση της προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια της και αρκετοί αναγνώστες μας ρώτησαν για την επαλήθευση της είδησης. Άμεσα μιλήσαμε με τον υπεύθυνο της κοινοπραξίας Μορέας κο Σακκά ο οποίος μας διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο κείμενο ΔΕΝ είναι υλικό από την κοινοπραξία αλλά μια ανακοίνωση από την Τροχαία η οποία ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στην κοινοπραξία για το χρονικό διάστημα σχεδόν μέχρι τα τέλη του έτους ΕΑΝ και εφόσον χρειαστεί να μπορούν να αποκλείουν μια λωρίδα κυκλοφορίας για τεχνικούς ή κατασκευαστικούς λόγους.

Έτσι κάπως μετατράπηκε μια αστυνομική δημοσίευση σε πολύμηνο αποκλεισμό λωρίδων κυκλοφορίας αναστατώνοντας τους χρήστες του δρόμου. Το ypodomes.com ενημερώνει και επίσημα ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και φυσικά ευχαριστεί τους αναγνώστες του για τη συμβολή τους στην αποκατάσταση της πραγματικότητας.

Σε συνέχεια της κουβέντας μας ο κος Σακκάς μας ενημέρωσε για τις εργασίες που γίνονται πριν από τον κόμβο στα Παραδείσια. Συγκεκριμένα μας είπε πως είπε πως είναι θέμα 2-3 ημερών για να αποκατασταθεί αυτή η ζημιά η οποία δεν αποφέρει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του δρόμου.

Η Ανατολική Οδός Πελοποννήσου φέτος αναμένεται να ολοκληρώσει όλο το βασικό της τμήμα και από τα Παραδείσια που φτάνει σήμερα μέχρι το Φθινόπωρο να έχει φτάσει μέχρι την Καλαμάτα μειώνοντας την χρονοαπόσταση Αθήνας- Καλαμάτας σε μόλις 2,5 ώρες. Μεγάλη προσπάθεια γίνεται για να παραδοθεί και ο κλάδος Λεύκτρο- Σπάρτη συντομότερα από τη συμβατική του ημερομηνία που είναι το Φθινόπωρο του 2012.

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ολική ανατροπή με τη σκέψη ταυτόχρονης λειτουργίας της επέκτασης για Καλαμαριά

κείμενο από το ypodomes.com
Ανατρεπτική αλλά θετική είδηση για το Μετρό Θεσσαλονίκης για την παράδοση της βασικής γραμμής και της επέκτασης για Καλαμαριά σε ταυτόχρονη χρονική περίοδο! Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την εφημερίδα Μακεδονία στο Υπουργείο Υποδομών σκέφτονται πολύ σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο το οποίο συνδέεται άμεσα με το τελικό κόστος του έργου που στις μελέτες θα διέθετε 2 αμαξοστάσια.

Οι μελέτες που έχουν στα χέρια τους αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ κάνει λόγο για ένα αμαξοστάσιο των συρμών στο τέλος της βασικής γραμμής στην περιοχή της Νέας Ελβετίας και ένα δεύτερο αμαξοστάσιο στην επέκταση της Καλαμαριάς στην περιοχή της Μίκρας. Με τις χρονικές αποκλίσεις στην ολοκλήρωση του βασικού έργου να είναι όλο και μεγαλύτερες στο Υπουργείο σκέφτονται να καταργηθεί το αμαξοστάσιο της Νέας Ελβετίας και να κατασκευαστεί μόνο το αμαξοστάσιο της Μίκρας, πράγμα που θα αποφέρει συνολικό όφελος στο έργο 250.000.000 ευρώ!

ΤΟ ΝΕΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Το νέο σενάριο σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι το εξής: και η βασική γραμμή και η επέκταση για Καλαμαριά να ολοκληρωθούν ταυτόχρονα και να παραδοθούν ταυτόχρονα στο κοινό συμπαρασύροντας την έναρξη λειτουργίας του μέσου στα τέλη του 2015. Άγνωστη είναι η τύχη των 2 τελευταίων σταθμών ΒΟΥΛΓΑΡΗ και ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ της βασικής γραμμής.

Οι οριστικές αποφάσεις για αυτό το ενδεχόμενο θα ληφθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο και σίγουρα πριν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της επέκτασης του Μετρό από το σταθμό Πατρικίου στη Μίκρα.

MΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Σχετικά με τις μελλοντικές επεκτάσεις έχουμε επιτάχυνση για τις μελέτες δυτικά, στην οδό Λαγκαδά μέχρι την Ευκαρπία. Το 2013 θα δημοπρατηθεί αυτή η γραμμή. Έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός της γραμμής από τη Ξηροκρήνη, την Μενεμένη, τους Αμπελόκηπους, τον Εύοσμο, το Ελευθέριο - Κορδελιό, μια γραμμή εγκάρσια δηλαδή στη δυτική πλευρά της πόλης.

Ξεκίνησε και ο σχεδιασμός μιας γραμμής που θα ξεκινά από το Πανεπιστήμιο στην Τούμπα και στη Χαριλάου που θα τελειώνει στη Ν. Ελβετία. Αυτό το δίκτυο των γραμμών του Μετρό είναι συνολικά 33 χλμ. και έχει 33 σταθμούς. Οι πόροι κατά το ήμισυ περίπου είναι διασφαλισμένοι, οι υπόλοιποι πρέπει να διασφαλιστούν για να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα το 2018 ή το 2020.



Εάν το σχέδιο ευοδώσει τότε θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο κατασκευής του έργου. Η πιο σημαντική είναι η διάνοιξη των σηράγγων της επέκτασης να ξεκινήσει από την ανατολική πλευρά της πόλης και να φτάσει στο κέντρο. Αν γίνει αυτό θα λυθεί και το πρόβλημα με το σταθμό ΑΝΑΛΗΨΗ που λόγω της στενότητας του χώρου απειλούνται τα μπαλκόνια των γειτονικών πολυκατοικιών. Μόλις φτάσουν στον συγκεκριμένο σταθμό οι μετροπόντικες μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και αν μεταφερθούν προς το τέλος της γραμμής και να συνεχίσουν με αντίθετη φορά.

Αυτό που δεν γίνεται κατανοητό ακόμα από αυτό το ενδεχόμενο είναι η σύμπτυξη των χρονοδιαγραμμάτων κατασκευής καθώς ακόμα και έτσι η επέκταση προς Καλαμαριά έχει οριστεί από τη διακήρυξη για ολοκλήρωση σε 60 μήνες δηλαδή 5 χρόνια.

Για να ολοκληρωθούν «πακέτο» οι δύο γραμμές (και να γίνουν μία ενιαία) θα πρέπει ο χρόνος ολοκλήρωσης της επέκτασης προς Καλαμαριά να πέσει στα 3,5 χρόνια τη στιγμή που είναι άγνωστο αν το σύνολο των απαιτούμενων χώρων είναι ελεύθερο (απαλλοτριώσεις) για την κατασκευή αλλά και οι ενδεχόμενες αρχαιολογικές ανασκαφές αν επηρεάσουν το σύνολο του έργου συμπαρασύροντας και την έναρξη της βασικής γραμμής η οποία ακόμα και με αυτό το ενδεχόμενο οδηγείται σε ένα ακόμα χρόνο εργασιών (από τα τέλη του 2014 στα τέλη του 2015). Πάντως ακόμα και έτσι αν τεχνικά είναι εφικτό πρόκειται για την καλύτερη είδηση για το Μετρό της πόλης τα τελευταία 3 χρόνια.

Πηγή: makthes.gr

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Εγνατία Οδός: Νέοι ΣΕΑ και νέα διόδια..

κείμενο από το ypodomes.com
Οι Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά στην Εγνατία Οδό. Μέσα στο 2011 θα λειτουργήσουν τρεις νέοι ΣΕΑ στο Ελευθεροχώρι Ημαθίας, στο Σώστη Ροδόπης και στο Αρδάνιο Έβρου. Σήμερα λειτουργεί μόνο ένας στην Κουλούρα Ημαθίας.

Όμως δεν θα είναι και οι μοναδικοί καθώς μέσα στο τρέχον έτος θα δημοπρατηθούν και άλλοι τρεις νέοι σταθμοί στην Καρβάλη Καβάλας, στο Περιστέρι Ιωαννίνων και στον Πολύμυλο Κοζάνης. Οι ΣΕΑ στην περίπτωση της Εγνατίας Οδού είναι απολύτως απαραίτητοι καθώς δεν υπάρχουν στα 670 χλμ ούτε παρκινγκ για τα οχήματα και τους επιβάτες , ούτε wc, ούτε πρατήρια υγρών καυσίμων με αποτέλεσμα το όχημα να πρέπει να εκτρέπεται της πορείας εκτός του αυτοκινητόδρομου.

Η κατασκευή και λειτουργία των ΣΕΑ είναι μια διαδικασία που έχει απασχολήσει εδώ και αρκετά χρόνια την Εγνατία Οδό ΑΕ μιας και οι διαγωνισμοί που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια είχαν ατυχή κατάληξη.

ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΙΟΔΙΩΝ
Ένα άλλο μεγάλο στοίχημα της Εγνατίας Οδού είναι τα διόδια που μέχρι σήμερα δεν καλύπτουν το σύνολο του αυτοκινητόδρομου. Οι δύο θέσεις που είναι σε λειτουργία είναι στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης (που αποδόθηκε στην Εγνατία Οδό ΑΕ) και στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Μέχρι την εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων θα έχουμε λειτουργία και άλλων «συμβατικών» σταθμών διοδίων στις θέσεις: Τύρια Ιωαννίνων, Μαλακάσι, Κλειδί Ημαθίας, Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης, Ίασμος Ροδόπης). Μάλιστα ο σχετικός διαγωνισμός για τους παραπάνω σταθμούς θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων όπου ο οδηγός θα πληρώνει ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει. Το ενιαίο αυτό λειτουργικό σύστημα, εάν δεν υπάρξουν προβλήματα, του χρόνου τέτοια εποχή θα λειτουργεί.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών οι τιμές στους σταθμούς διοδίων στην Εγνατία Οδό θα είναι χαμηλότερες από εκείνες των δρόμων με παραχώρηση. Το ετήσιο κόστος για τη συντήρηση του δρόμου είναι 80 με 100.000.000 ευρώ και με τη λειτουργία των σταθμών διοδίων θα αποπληρώνονται τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί κατά τη διάρκεια κατασκευής και το κόστος συντήρησης και λειτουργίας.

Για περισσότερες τοπικές ειδήσεις από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, πατήστε πάνω στην περιφέρεια που σας ενδιαφέρει στο χάρτη στα δεξιά της σελίδας!

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Τα διόδια κεντρικό πρόβλημα για Δημόσιο και παραχωρησιούχους

κείμενο από το ypodomes.com
Σημαντικές πληροφορίες έδωσε ο υφυπουργός Υποδομών κος Μαγκριώτης στο tovima.gr μιλώντας για τα προβλήματα με τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους υπό κατασκευή. Το σημαντικό νέο είναι ότι τον Μάρτιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους.

Ο στόχος είναι η μείωση της τιμής των διοδίων και η να αυξηθεί ο χρόνος εκμετάλλευσης από τους παραχωρησιούχους. Πάντως με σιγουριά είπε πως το δημόσιο δεν θα αναλάβει την είσπραξη των διοδίων σε καμία περίπτωση. Το ζήτημα με την αυξανόμενη άρνηση καταβολής διοδίων που γίνεται όλο και πιο έντονο προβληματίζει την Κυβέρνηση και έχει και οικονομική ζημιά από τη μη απόδοση του ΦΠΑ ενώ σύμφωνα με απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι νόμιμο να δίδονται όλα τα στοιχεία και οι φωτογραφίες.

Μέχρι σήμερα καμία από τις παραχωρησιούχους δεν έχει προβεί σε κάποια δικαστική κίνηση εναντίον των ατόμων που δεν κατέβαλαν το αντίτιμο. Εντός των επόμενων εβδομάδων αυτό θα αλλάξει καθώς θα βιώσουμε τις πρώτες δικαστικές διαμάχες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουν έτοιμα τα λάβαρα του πολέμου με τις κατασκευάστριες να έχουν τις ευλογίες του Δημοσίου και τις οργανώσεις και τους φορείς κατά των διοδίων να δίνουν υπέρ πάντων αγώνα για την κατάργηση της καταβολής αφού το κρίνουν αντισυνταγματικό και παράνομο.

Με την οικονομική κατάσταση στο κόκκινο, τους σταθμούς διοδίων και τα αντίτιμα να αυξάνονται γεωμετρικά σχεδόν είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι αντιδράσεις ενώ τα κινήματα ισχυρίζονται ότι μετρούν περισσότερα από 100.000 μέλη!

Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει εξετάσει το γεγονός της αποτροπής ταξιδιού με αυτές τις συνθήκες και με την βενζίνη στα ύψη ενώ δεν υπάρχει κανένα κίνητρο ή καμία ανταμοιβή σε συχνούς χρήστες που καθημερινά πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Με κάποιες εκπτώσεις, μειώσεις τιμών σε οχήματα που διανύουν πολύ μακρινές αποστάσεις θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερα οχήματα και να λιγοστέψουν τα σημερινά φαινόμενα που εξελίσσονται στο σημαντικότερο ίσως πρόβλημα των αυτοκινητόδρομων.

Πηγή: ypodomes.com με πληροφορίες από tovima.gr

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Ιόνια Οδός: Παραδίδεται σε μερικές μέρες το τμήμα Άγιος Δημήτριος - Σελλάδες

κείμενο από το ypodomes.com
Ένα πολύ ευχάριστο νέο για τους οδηγούς της Ιόνιας Οδούς έρχεται και μάλιστα από το Δημόσιο έργο που κατασκευάζεται. Συγκεκριμένα την επόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί το τμήμα της παράκαμψης Άρτας Άγιος Δημήτριος- Σελλάδες καθώς ολοκληρώνονται οι εργασίες. Το συνολικό μήκος του νέου τμήματος του αυτοκινητόδρομου είναι 8 χλμ και έρχεται να προστεθεί στο ήδη έτοιμο τμήμα της παράκαμψης.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο τμήμα δεν κατασκευάζεται από την εταιρεία παραχώρησης αλλά είναι Δημόσιο έργο. Μέχρι σήμερα δεν έχει παραδοθεί ούτε ένα χιλιόμετρο νέου αυτοκινητόδρομου από το παραχωρησιούχο ενώ μέσα στο 2011 δεν προβλέπεται να γίνει κάτι τέτοιο.

Η καθυστέρηση με την οποία θα δοθεί στην κυκλοφορία ξεπερνά το ένα έτος και ένας από τους επίσημους λόγους για την χρονική υστέρηση του έργου είναι η ολοκλήρωση όλων των παρεμβάσεων προκειμένου το τμήμα που θα παραδοθεί να τηρεί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Με την απόδοση και αυτού του τμήματος σε κυκλοφορία το μήκος του έτοιμου αυτοκινητόδρομου στην Ιόνια Οδό φτάνει τα 60 χλμ περίπου αν υπολογίσουμε τα 15χλμ της παράκαμψης Άρτας , τα 35χλμ της παράκαμψης Αγρινίου και τα 8χλμ που πρόκειται να δοθούν σε μερικές μέρες.

Έργο με παρελθόν και προβλήματα
Το τμήμα αυτό της παράκαμψης Άρτας-Φιλιππιάδας, ως δημόσιο έργο και κομμάτι της Ιόνιας οδού που είναι εκτός σύμβασης παραχώρησης, έχει μήκος 8 χιλιόμετρα και είναι έτοιμο εδώ και 1,5 χρόνο, όμως η εμπλοκή με τον κόμβο στον Άγιο Δημήτριο Πέτα, στο σημείο δηλαδή που τελειώνει το προηγούμενο τμήμα από το στρατόπεδο Φιλιππιάδας μήκους 15 χιλιομέτρων, δεν επέτρεψε να δοθεί νωρίτερα στην κυκλοφορία.

Ως γνωστόν, το πρώτο τμήμα των 15 χιλιομέτρων ( η κατασκευή του είχε αρχίσει το 1998) έχει δοθεί στην κυκλοφορία από το 2003. Μειονέκτημα του ο ισόπεδος κόμβος στην Καμπή και το γεγονός ότι στην αρχή δεν είναι αυτοκινητόδρομος, αλλά δρόμος διπλής κατεύθυνσης, χωρίς νησίδα.

Το δεύτερο τμήμα πέρασε από πολλές ...περιπέτειες χρηματοδότησης (από το 2002 μέχρι το 2005 το Νοέμβριο) μέχρι να αναλάβει την κατασκευή η εταιρεία ΕΛΤΕΡ το 2005 και αυτές οφείλονταν στο κόμβο Αγίου Δημητρίου και τις προσφυγές που κατατέθηκαν στο ΣτΕ.


Ο κόμβος η βασική αιτία
Η αρχική πρόβλεψη για μη ανισόπεδο κόμβο ήταν η αιτία που προκάλεσε όλη την αναστάτωση και την καθυστέρηση. Τη μια η Ιόνια ήταν υπερυψωμένη και την άλλη ο δρόμος Άρτα-Τρίκαλα, μέχρι που κατέληξαν στη λύση να υπερυψωθεί η Ιόνια με γέφυρα που κατασκευάζεται και από κάτω να περνά ο δρόμος Άρτα-Καρδίτσα.

Αυτό το έργο εκτελείται, αλλά προσωρινά για να δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα, κατασκευάστηκε κυκλικός ισόπεδος κόμβος στον οποίο υπολείπονται ελάχιστες παρεμβάσεις από τον ανάδοχο για να είναι ασφαλής.

Όλες αυτές οι εργασίες απαιτούν ελάχιστο χρόνο και καλό καιρό και από τη Δευτέρα που η ανάδοχος επιστρέφει στο έργο μετά τις διακοπές λόγω εορτών, αναμένεται να τις ολοκληρώσει για να δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα των 8 χιλιομέτρων που θα κάνει ευκολότερη και ασφαλέστερη την κίνηση των οδηγών.

Πηγή: neoiagones.gr

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΗΣΑΠ: Κλειστό το τμήμα Κηφισιά - Ειρήνη από την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου

κείμενο από το ypodomes.com
Η σαλαμοποίηση του ΗΣΑΠ συνεχίζεται προκειμένου τα έργα αναβάθμισης της γραμμής 1 του Μετρό της Αθήνας να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί στο κοινό. Με ανακοίνωση του ο ΗΣΑΠ ενημερώνει το επιβατικό κοινό πως από την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011 μέχρι και την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011 το τμήμα της γραμμής ΕΙΡΗΝΗ-ΚΗΦΙΣΙΑ θα παραμείνει κλειστό λόγω των εργασιών αναβάθμισης της υποδομής της γραμμής.

Για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει προσωρινή λεωφορειακή γραμμή με τον αριθμό Χ5 που θα καλύψει το τμήμα Ειρήνη- Κηφισιά. Να θυμίσουμε πως από τον Ιούλιο του 2010 βρίσκεται εκτός λειτουργίας το τμήμα ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ- ΑΤΤΙΚΗ για να γίνει αναβάθμιση της υποδομής αλλά και γενική ανακαίνιση της σήραγγας.

Από την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011 θα επαναλειτουργήσει ο σταθμός ΚΑΤ σε άνοδο και κάθοδο. Για την περίοδο που αναφέρθηκε παραπάνω τα τμήματα που θα λειτουργούν θα είναι τα ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ και ΑΤΤΙΚΗ- ΕΙΡΗΝΗ. Για το τμήμα Μοναστηράκι- Αττική που είναι κλειστό υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της γραμμής 3 από το Μοναστηράκι στο Σύνταγμα και από κει η χρήση της Γραμμής 2 από το Σύνταγμα μέχρι την Αττική.

Εδώ σημειώνεται πως στα έργα αναβάθμισης της υποδομής δεν περιλαμβάνεται το τμήμα ΦΑΛΗΡΟ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ που υπάρχει η πρόβλεψη για υπογειοποίηση της γραμμής και της δημιουργίας ενός ακόμα σταθμού στο ύψος του παλιού εργοστασίου Κεράνης με την ονομασία «Καμίνια».

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια κινητικότητα σχετικά με αυτή την σημαντική για τον Πειραιά υποδομή που θα αλλάξει όλο το πρόσωπο της πόλης και θα την αναβαθμίσει τόσο αισθητικά όσο και συγκοινωνιακά καθώς επιφανειακά θα περνούν τα Τραμ στην δικής του επέκταση από το Φάληρο στον Πειραιά.

Αεροδρόμιο Μακεδονία: Ξεκίνησε η κουβέντα για την παραχώρησή του

κείμενο από το ypodomes.com
Ένα ενδιαφέρον σενάριο για πιθανή παραχώρηση του Αεροδρομίου Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη είχαμε από δημοσίευμα της ιστοσελίδας voria.gr. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η επιδιωκόμενη παραχώρηση όλων των αεροδρομίων της χώρας σε ιδιώτες περιλαμβάνει και το «Μακεδονία».

Το σχέδιο που μελετάται για την περίπτωση του είναι η παραχώρηση του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης και πακέτο να αναλάβει και τα γειτονικά Αεροδρόμια της Κοζάνης , της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

Στον μήνα που διανύουμε πρόκειται να ψηφιστεί νομοσχέδιο για την μετατροπή των Ελληνικών Αεροδρομίων σε Ανώνυμες Εταιρείες και να προωθηθεί η παραχώρηση τους σε ιδιώτες. Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πολλά.

Το Αεροδρόμιο Μακεδονία είναι αυτή τη στιγμή σε φάση αναβάθμισης τόσο του διαδρόμου με επέκταση προς τη θάλασσα όσο και του Αεροσταθμού που θα γίνει μελλοντικά. Η σύνδεση του Αεροδρομίου και της Θεσσαλονίκης με μέσο σταθερής τροχιάς θεωρείται κρίσιμη και αυτή τη στιγμή εξετάζεται η περίπτωση του monorail.

Πάντως όπως και να έχει το διάστημα που θα χρειαστεί για να κατασταλάξουν στην απόφαση για την ενδεδειγμένη λύση για το «Μακεδονία» θα είναι τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο ενώ άγνωστο είναι ακόμα το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας αλλά και της επικύρωσης από τη Βουλή και τέλος της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και του Ιδιώτη.

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Τραμ Αθήνας: Το Τραμ θα φτάσει στα Άνω Πατήσια μέσω Πανεπιστημίου και Πατησίων

κείμενο από το ypodomes.com
Το Τραμ στην Αθήνα σήμερα είναι κομπάρσος και μάλιστα με περιορισμένη «εμφάνιση». Λόγω της πυκνής δόμησης και των στενών Αθηναϊκών δρόμων αποφεύγεται η ανάπτυξη του στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά ενώ ο μοναδικός διαγωνισμός για την επέκταση του μέσου στον Πειραιά είναι κολλημένος σχεδόν 2 χρόνια.

Ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα της ιστοσελίδας tovima.gr δίνει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για μια εξαγγελία που έχει γίνει και αν πραγματοποιηθεί θα αλλάξει την όψη της Ομόνοιας και της Πατησίων.

Πριν από λίγους μήνες το ΥΠΕΚΑ είχε παρουσιάσει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που μέσα σε όλα προέβλεπε την πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου και την επέκταση του Τραμ από το Σύνταγμα μέσω αυτής της οδού και της Ομόνοιας στην οδό Πατησίων και με τέρμα τα Άνω Πατήσια.

Αν πραγματοποιηθεί θα επισύρει σειρά συγκοινωνιακών αλλαγών με την μονοδρόμηση της Πατησίων (με κατεύθυνση προς Ομόνοια) και της Αχαρνών (με κατεύθυνση προς τα Άνω Πατήσια). Αυτό θα με τη σειρά του θα φέρει τεράστιες αλλαγές στις μετακινήσεις ι.χ και μέσων μαζικής μεταφοράς. Η γραμμή Τραμ στην Πατησίων θα σταματήσει λεωφορειακές γραμμές που τη χρησιμοποιούν σήμερα για διαδρομές μέχρι το κέντρο ενώ η Αχαρνών με την ενδεχόμενη μονοδρόμηση της ανανεώσει το κορεσμένο της προφίλ και την αυξημένη επικινδυνότητα που έχει.

Το Τραμ που αντιμετωπίζεται ακόμα και σήμερα σαν μέσο δεύτερης κατηγορίας περιορίζεται σε συμπληρωματικό μέσο των Νοτίων Προαστίων και ο αντικειμενικός του σκοπός ως εναλλακτικό μέσο αντί για Μετρό αλλά και τροφοδότης του Μετρό με τη σημερινή του μορφή είναι αδύνατο να ανταποκριθεί.

Στην κατάληξη του στο Φάληρο μοιάζει «κολοβό» καθώς δεν έχει πρόσβαση στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά ενώ η κατάληξη του στο κέντρο μοιάζει «ορφανή» καθώς δεν υπάρχει βόρειο τμήμα. Έτσι ο κόσμος στα Νότια δεν το προτιμά προς Πειραιά γιατί επιβάλλεται μετεπιβίβαση ενώ με ένα λεωφορείο προς Πειραιά φτάνει σε περίπου ίδιο χρόνο.

Ο κόσμος του κέντρου δεν το χρησιμοποιεί λόγω Μετρό ενώ οι συνοικίες που δεν είναι ανταγωνιστικές στο Μετρό όπως τα Πατήσια δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό το πολύ σημαντικό μέσο. Επίσης η επίδραση του μέσου είναι περιορισμένη αφού φτάνει μόνο μέχρι το Σύνταγμα και δεν δίνει επιλογή μετακίνησης με αυτό. Μια διαμπερής γραμμή Άνω Πατήσια- Φάληρο θα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση.

Μια ενδεχόμενη νέα γραμμή Σύνταγμα- Πατησίων- Άνω Πατήσια ια έδινε άλλη ώθηση στο μέσο θα λειτουργούσε ως μέσο σύνδεσης με το Μετρό στους σταθμούς Πανεπιστήμιο (Γραμμή 2), Ομόνοια (Γραμμές 1και 2), Βικτώρια (Γραμμή 1), ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ (Γραμμή 1).

Οι νέες στάσεις του Τραμ (σύμφωνα με το δημοσίευμα) θα είναι : ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΟΜΟΝΟΙΑ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΚΑΛΛΙΦΡΟΝΑ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ, ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ, ΦΙΞ, ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ, ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ.

Το 2011 για το Τραμ θα είναι μια χρονιά η οποία κρύβει εκπλήξεις καθώς η συγχώνευση του Τραμ με το Μετρό και τον ΗΣΑΠ θα φέρει πολλές αλλαγές και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις για το πιο αδικημένο μέσο σήμερα στην Αθήνα.

Πηγή : tovima.gr

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Yποδομές: Το 2011 έτος προσδοκίας αλλά και επιφύλαξης

κείμενο από το ypodomes.com
Η κατάσταση στα έργα στην Ελλάδα όπως είναι διαμορφωμένη από την χρονιά που έφυγε δεν αφήνει περιθώρια για πολλές ελπίδες σχετικά με την προώθηση νέων έργων και την ολοκλήρωση των έργων που είναι υπό κατασκευή.

Σχεδόν όλα τα έργα αυτή τη στιγμή είναι σε μια κατάσταση υπολειτουργίας ενώ πολλά κινδυνεύουν να μην αρχίσουν ποτέ λόγω της σφοδρής οικονομικής καταιγίδας που έχει πλήξει τα πάντα στην χώρα. Μεγάλα ονόματα του κατασκευαστικού κλάδου αισθάνονται να τρίζουν τα θεμέλια τους από την έλλειψη παραγωγής νέων έργων με το χαρακτηριστικό να μην υπάρχουν μεγάλα έργα.

Η φετινή χρονιά θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό ποιος θα καταφέρει να μείνει στη σκακιέρα και να διεκδικήσει μεγάλα έργα που από εδώ και μπρος θα δίδονται κυρίως με τη μορφή παραχώρησης. Τα δημόσια έργα θα περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα όπως είναι τα έργα Μετρό χωρίς να αποκλείσει κάποιος αυτή η τακτική να αλλάξει και μελλοντικά ακόμα και οι συγκοινωνίες να δοθούν κομμάτι ? κομμάτι σε ιδιωτικέ εταιρείες.

Το 2011 που μόλις μπήκε έρχεται ταπεινό και χωρίς περγαμηνές για τα έργα. Μέσα σε αυτό το έτος περιμένουμε ωστόσο την παράδοση κάποιων έργων αλλά και την εκκίνηση σε κάποια άλλα καθώς η χώρα κινδυνεύει να μείνει με τον κατασκευαστικό κλάδο στην κατάψυξη και χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς αντικείμενο.

Οι παραδόσεις που αναμένονται φέτος είναι:
Ιόνια Οδός: Παράκαμψη Άρτας
Ανατολική Οδός: τμήμα Παραδείσια- Τσακώνα- Καλαμάτα
Αττικό Μετρό: Επέκταση Γραμμής 2 από Άγιο Αντώνιο σε Ανθούπολη και από Άγιο Δημήτριο σε Ελληνικό
Αττικό Μετρό: Επέκταση Γραμμής 3 από Αιγάλεω σε Χαϊδάρι
Σταθμός ΣΚΑ (ΟΣΕ) ? Λειτουργία σταθμών Αχαρνές, Ταύρος, Πύργος Βασιλίσσης

Υπάρχουν και έργα τα οποία ξεκινούν αυτές τις μέρες όπως είναι το οδικό τμήμα Ποτίδαια- Κασσάνδρα στη Χαλκιδική. Μέσα στο 2011 είναι πιθανόν να αρχίσει και η επέκταση Μετρό και Τραμ στον Πειραιά όπως και η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά. Είμαστε εν αναμονή και για τον ανάδοχο στο έργο της αποχέτευσης στα Μεσόγεια Αττικής.

Αναφορικά με τις δημοπρατήσεις του 2011 θα έχουμε κάποιες μέσα στο έτος αλλά είναι οι περισσότερες για πολύ μεγάλα έργα όπως:
Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου
Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο (ΟΣΕ)
Κάθετος Εγνατίας Οδού τμήμα Κωσταράζι- Κρυσταλοπηγή

Αμφιβολίες για την προώθηση σε δημοπράτηση έχουμε ακόμα για την ανάπτυξη Τραμ στην Πάτρα ενώ. Με πολύ ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την έκταση του παλιού Αεροδρομίου στο Ελληνικό. Για διαγωνισμό πάει όμως και το μεγάλο Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην Κοζάνη που θα έχει ισχύ 200 MW και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Άγνωστο παραμένει αν η υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ από το Φάληρο στον Πειραιά γίνει πραγματικότητα. Ένα άλλο ζητούμενο είναι και η δημοπράτηση του σιδηροδρομικού τμήματος Αίγιο-Πάτρα που παραμένει απαρχαιωμένο.

Το ζητούμενο στα έργα υπό κατασκευή είναι η επιτάχυνση. Τα έργα με παραχώρηση όπως η Ιόνια Οδός, η Κεντρική Οδός Ε-65, η Ολυμπία Οδός και τα δημόσια έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης και του οδικού άξονα Άκτιο ? Αμβρακία περιμένουν από την Πολιτεία να ξεμπλοκάρει πολλά θέματα (αρχαιολογία, Απαλλοτριώσεις) για να τρέξουν με καλύτερους ρυθμούς και να υπάρξουν

Ένα άλλο αγκάθι που θέλουμε να λυθεί μέσα στο έτος είναι και το «ξεπάγωμα» των έργων που έχουν κολλήσει όπως: η παράκαμψη Λαμία, το οδικό τμήμα Στυλίδα- Ράχες, ο κάθετος της Εγνατίας Θεσσαλονίκη- Σέρρες-Προμαχώνας.

Το 2011 θα είναι η χρονιά έκπληξη ή θα είναι μια χρονιά που ο κατήφορος των υποδομών στη χώρα θα συνεχίσει; Ο χρόνος είναι αυτός που θα μας το δείξει . Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε..

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Μετρό Αθήνας: Άνοιξε ο σταθμός ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

κείμενο από το ypodomes.com
Παραδόθηκε πριν μερικές ώρες ο 30ος σταθμός του Μετρό της Αθήνας (34ος μαζί με τους σταθμούς που είναι κοινοί με τον Προαστιακό)!

Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είναι ένας σταθμός που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις για την κατασκευή του και που λόγω της κατασκευής του τα δρομολόγια στο τμήμα Εθνική Άμυνα- Αεροδρόμιο διεκόπησαν το 2009 για 6,5 μήνες!

Τα εγκαίνια έγιναν κεκλεισμένων των θυρών για προφανείς λόγους και μετά τις 1 το μεσημέρι τα τρένα άρχισαν να πραγματοποιούν στάσεις στον ολοκαίνουριο σταθμό.

Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ διαθέτει τρεις υπόγειους ορόφους εκ των οποίων ο ένας θα είναι για τα εκδοτήρια και ο άλλος θα είναι η αποβάθρα επιβίβασης - αποβίβασης.

Η αρχιτεκτονική του σταθμού είναι παρόμοια με τους άλλους δύο σταθμούς ΧΟΛΑΡΓΟ και ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ. Το γκρι χρώμα το αλουμίνιο και οι γρανίτες σε γκρι και μπορντό χρώμα κυριαρχούν. Ο Σταθμός ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ διαθέτει 3 υπόγεια επίπεδα, 2 εισόδους/εξόδους και αναμένεται να εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση 20.000 επιβάτες.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η απόσταση από την Αγία Παρασκευή έως το κέντρο της Αθήνας (Σύνταγμα) θα καλύπτεται πλέον με το Μετρό στον χρόνο των 13 λεπτών.

Το σημείο που βρίσκεται (Αγίας Παρασκευής και Πολυδούρη) είναι στα όρια των Δήμων της Αγίας Παρασκευής και του Χαλανδρίου και θα εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 20.000 επιβάτες.

Το ypodomes.com φυσικά θα είναι εκεί με επιτόπιο ρεπορτάζ και πολλές φωτογραφίες από τον 30ο σταθμό του δικτύου Μετρό της Αθήνας.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι παραδόσεις του Μετρό της Αθήνας ξεκίνησαν το 2000 με την πρώτη λειτουργία των γραμμών 2 και 3 και μέχρι σήμερα κατασκευάζονται συνεχώς επεκτάσεις του δικτύου.

* 28-01-2000. Σύνταγμα- Εθνική Άμυνα (7 Σταθμοί -Γραμμή 3)

* 28-01-2000. Σεπόλια- Σύνταγμα (7 Σταθμοί - Γραμμή 2)

* 16-11-2000. Σύνταγμα- Δάφνη (5 Σταθμοί- Γραμμή 2)

* 22-04-2003. Σύνταγμα-Μοναστηράκι (1 Σταθμός -Γραμμή 3)

* 06-08-2004. Σταθμός Νερατζιώτισσα (1 Σταθμός- Γραμμή 1)

* 30-07-2004. Εθνική Άμυνα- Αεροδρόμιο (3 Σταθμοί- Γραμμή 3)

* 05-06-2004. Δάφνη- Άγιος Δημήτριος (1 Σταθμός- Γραμμή 2)

* 09-08-2004. Σεπόλια- Άγιος Αντώνιος (1 Σταθμός - Γραμμή 2)

* 10-07-2006. Σταθμοί Παλλήνη, Παιανία/Κάντζα, Κορωπί (3 Σταθμοί - Γραμμή 3)

* 26-05-2007. Μοναστηράκι- Αιγάλεω (3 Σταθμοί - Γραμμή 3)

* 02-09-2009. Σταθμός Νομισματοκοπείο (Γραμμή 3)

* 23-07-2010. Σταθμός Χολαργός (Γραμμή 3)

* 30-12-2010. Σταθμός Αγία Παρασκευή (Γραμμή 3)

Μετρό Αθήνας: παραδόθηκε η νέα πλατεία Ελευθερίας πάνω από το νέο σταθμό ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ!

κείμενο από το ypodomes.com
Παραδόθηκε σήμερα στους πολίτες η ανακαινισμένη Πλατεία Δημοκρατίας στο Περιστέρι, εκεί όπου θα λειτουργήσει σε λίγο καιρό και ο νέος σταθμός του Μετρο ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ!

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, όπως σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, φρόντισε για την ανάπλαση του χώρου στην πλατεία, όπου για πολλά χρόνια βρίσκονταν τα εργοτάξια του μετρό, και παρέδωσε σήμερα στο κοινό την νέα αναβαθμισμένη πλατεία.

Η πλατεία, στην νέα της ενοποιημένη μορφή (κατά το παρελθόν ήταν δύο πλατείες που τέμνονταν από την οδό Παναγή Τσαλδάρη), καλύπτει μια έκταση 9 στρεμμάτων με χώρους πρασίνου και κοσμείται από την καλλιτεχνική δημιουργία του κ. Μουστάκα. Επίσης, ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της νέας πλατείας είναι ο μεγάλος γυάλινος θόλος που επιτρέπει στο φυσικό φως να προσεγγίσει τα δύο επίπεδα του Σταθμού Μετρό ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ.
Κατά την μικρή τελετή παράδοσης, ο κ. Χρήστος Τσίτουρας, Πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. τόνισε ότι : «από σήμερα οι κάτοικοι του Περιστερίου θα διαθέτουν μια πλατεία στολίδι για την ευρύτερη περιοχή, μια μικρή όαση πρασίνου και έναν χώρο περιπάτου για όλες τις οικογένειες. Μέσα στο 2011, οι κάτοικοι των δυτικών προαστίων θα έχουν 3 νέους σταθμούς Μετρό, στο Περιστέρι, στην Ανθούπολη και στο Χαιδάρι, προκειμένου με άνεση, ταχύτητα και ασφάλεια να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους στο Λεκανοπέδιο Αττικής.»

Αμέσως μετά, ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης ευχαρίστησε την Αττικό Μετρό ΑΕ για την συμβολή της στην ουσιαστική αναβάθμιση του Δήμου Περιστέριου, τόσο με την κατασκευή των Σταθμών Άγιος Αντώνιος, Περιστέρι και Ανθούπολη, όσο και με τις σημαντικές αναπλάσεις κατά μήκος της γραμμής του Μετρό.

Και τώρα τρέχουμε: Fast track Ελληνικού

κείμενο από το ypodomes.com
Fast track Ελληνικού! Έτσι θα μπορούσε να ονομαστεί η φούρια για την προώθηση πλέον του χώρου του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού που 10 χρόνια τώρα παραμένει αναξιοποίητος και παρατημένος.

Θα είναι το πρώτο ακίνητο του Δημοσίου μέσα στο 2011 που θα αξιοποιηθεί με τη συγκεκριμένη στρατηγική. Το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011 θα οριστούν οι σύμβουλοι του Δημοσίου που θα καταθέσουν προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του χώρους και ζητώντας μια «ταυτότητα» που θα καθορίζει το project.

Η γέννηση μιας νέας εταιρείας είναι στα σκαριά και θα ονομαστεί όπως όλα δείχνουν ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε. Θα γίνει η διαχειρίστρια όλης της έκτασης και η υπεύθυνη για την τύχη των 6.500 στρεμμάτων της συνολικής έκτασης. Το δεδομένο που υπάρχει σήμερα είναι πως η περιοχή δεν πρόκειται να πωληθεί αλλά να παραχωρηθεί με τη γνωστή διαδικασία των συμβάσεων παραχώρησης όπως έγινε και στην περίπτωση του Αεροδρομίου της Αθήνας Ελευθέριος Βενιζέλος.

Τα κίνητρα που θα δοθούν στους ενδιαφερόμενους είναι η μετατροπή του χώρου (τουλάχιστον μέρος του ) σε χώρο αναψυχής, διασκέδασης και επιχειρηματικής δράσης που θα φέρει και ανάλογο οικονομικό τίμημα για τα Δημόσια Ταμεία τόσο από την παραχώρηση και την επένδυση όσο και από την λειτουργία των επενδύσεων αυτών (ξενοδοχεία, Εμπορικά κέντρα, κλπ)

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη εξετάζει αυτήν την περίοδο την επέκταση της έκτασης που θα παραχωρηθεί. Συγκεκριμένα, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων είχε αποφασίσει την αξιοποίηση 5.500 στρεμμάτων στο Ελληνικό.

Η έκταση εν τω μεταξύ όσο πάει μεγαλώνει και θα προστεθεί όπως όλα δείχνουν και η έκταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, το γκολφ της Γλυφάδας και η Μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Ειδικότερα στο σχέδιο της κυβέρνησης για το Ελληνικό περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

* Ανέγερση ξενοδοχείων 5 αστέρων.

* Δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής.

* Κατασκευή νέων, σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων.

* Επέκταση και βελτίωση του γκολφ, προκειμένου να γίνει διεθνών προδιαγραφών.

* Κατασκευή εμπορικών κέντρων και γραφείων.

* Αναβάθμιση της μαρίνας Αγίου Κοσμά.

* Μετεγκατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, έτσι ώστε η συγκεκριμένη περιοχή να ενσωματωθεί σε εκείνη του Ελληνικού.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα