Υποδομές στην Ελλάδα

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ: Τι είναι υποδομές;

κείμενο από το ypodomes.com
Ανάπτυξη. Μία λέξη άγνωστη για την Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια. Από την χρυσή προηγούμενη δεκαετία που όλα έμοιαζαν δυνατά περάσαμε και πάλι στην Ελλάδα των λίγων ευκαιριών, της αναιμικής προόδου σε όλους τους τομείς. Είναι σαν να γύρισε πίσω το ρολόι της ιστορίας και να επαναλαμβάνει τις στροφές του.

Σήμερα ζούμε μέρες που οι παλαιότεροι ζούσαν καθημερινά. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη έργων ή υποδομών όμως. Είναι η έλλειψη ενός οράματος που θα περάσει στο λαό για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ του κόσμου είναι η κρίση και οι επιπτώσεις τις στην καθημερινότητα μας. Λείπει όμως το αναπτυξιακό όραμα.

Όταν το 1996 η Ελλάδα κέρδιζε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων η χώρα μπήκε σε ένα οκτάχρονο παραμύθι. Αυτό το παραμύθι κράτησε ως απόρροια των Αγώνων και δύο μετά τη λήξη. Τα σοβαρά προβλήματα με την έλλειψη νέων έργων φάνηκε το 2006 έγινε πιο έντονο το 2007 και το 2009 ήταν πλέον ολοφάνερο.

Για το παρελθόν σίγουρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Μπορούμε όμως να κάνουμε για το παρόν και το μέλλον. Αυτό είναι στα χέρια μας. Αυτό είναι που ζητάμε. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να οραματιστούμε μια νέα εικόνα για τις πόλεις μας, για τα χωριά μας. Να δώσουμε καινοτόμα αναπτυξιακά προγράμματα τα οποία θα λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για το αύριο.

Υποδομές και ανάπτυξη δεν είναι μόνο δρόμοι, δεν είναι μόνο μπετόν και άσφαλτος. Είναι πολλά περισσότερο. Υποδομές είναι και οι περιοχές που αναπλάθονται, που γίνονται πάρκα. Οι δρόμοι που γίνονται πεζόδρομοι και αποκτούν και ποδηλατοδρόμους. Υποδομές δημιουργούν και οι νέες μορφές πράσινης ενέργειας. Οικιακή αυτονομία στο ρεύμα μέσω των φωτοβολταϊκών ή εμπορική εκμετάλλευση φ/β πάρκων. Αιολική ενέργεια που στα νησιά μας υπάρχει άφθονη.

Τι είναι υποδομές; Είναι συνώνυμο με τη λέξη ανάπτυξη και τη λέξη πρόοδο. Μέσα από αυτά μπορούμε να οραματιστούμε ένα καλύτερο αύριο, για εμάς και τις επόμενες γενιές. Γιατί μπορούμε, εκτός από χρέη να τους μεταβιβάσουμε και μια καλύτερη Ελλάδα.

ΟΣΕ: τουλάχιστον μέχρι το 2015 τα έργα στη γραμμή Κιάτο - Αίγιο (Ροδοδάφνη)

κείμενο από το ypodomes.com
Τα έργα του ΟΣΕ για την αναβάθμιση της γραμμής Κιάτο - Ροδοδάφνη (Αίγιο) είναι σε εξέλιξη!

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η έγκριση από την ΕΡΓΟΣΕ της δημοπράτησης του τελευταίου τμήματος της γραμμής που περιλαμβάνει και την κατασκευή όλων των σταθμών και στάσεων. Τα υπόλοιπα 41χλμ μέχρι την Πάτρα παραμένουν σε μελέτη.

Όταν ολοκληρωθούν τα έργα τότε η μέγιστη ταχύτητα που θα αναπτύσσουν τα τρένα θα είναι 200χλμ/ώρα στο τμήμα από την Αθήνα μέχρι τη Λυγιά και 150χλμ/ώρα από τη Λυγιά μέχρι την Πάτρα.

ΤΜΗΜΑ ΚΙΑΤΟ-ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ (ΑΙΓΙΟ)
Πρόκειται για το σιδηροδρομικό τμήμα που αναβαθμίζεται σε διπλή γραμμή υψηλών ταχυτήτων και έχει μήκος 71χλμ. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 600.000.000 ευρώ. Συνολικά θα κατασκευαστούν

* Σήραγγες μήκους 12 χλμ.
* Cut & Cover μήκους 3,6 χλμ.
* 18 Σιδηροδρομικές Γέφυρες
* 65 Άνω και Κάτω Διαβάσεις Οδών
* 4 Σιδηροδρομικοί Σταθμοί (Ξυλόκαστρο, Ακράτα, Διακοφτό και Αίγιο)
* 6 Σιδηροδρομικές Στάσεις (Διμηνιό, Λυκοποριά, Λυγιά (περιοχή Δερβενίου), Πλάτανος, Ελαιώνας, Ελίκη)

Οι σημαντικότερες σήραγγες είναι αυτές του Μελισσίου(1.485 μέτρα), της Τράπεζας (2.748), του Πλατάνου (2.292 μέτρα) και του Αιγίου (3.252 μέτρα). Σε όλη την διαδρομή υπάρχουν πολλές γέφυρες που περνούν πάνω από διερχόμενα ρέματα. Σημαντικό είναι και το γεγονός της επαφής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής σε αρκετά σημεία με τον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας Οδού.

Όλα τα παραπάνω έργα εκτελούνται από το 2006 και το 2007 και το ποσοστό ολοκλήρωσης τους είναι αρκετά προχωρημένο. Η «αργοπορημένη» εργολαβία που ολοκληρώνει όλο το μήκος των 71χλμ της γραμμής είναι τα 7,5 περίπου χιλιόμετρα γραμμής στην περιοχή Διακοπτού και Ελαιώνα.

Αυτό εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και περιλαμβάνει:

* Την κατασκευή των χωματουργικών έργων της σιδηροδρομικής γραμμής και το υπόστρωμα επιδομής στην περιοχή Διακοπτού, Ελαιώνα ,Ροδιάς.
* Τις απαραίτητες σιδηροδρομικές γέφυρες ,οδικές γέφυρες, κάτω διαβάσεις οδών, γεφυρώσεις ποταμών και όλα τα αναγκαία τεχνικά έργα.
* Την πλήρη κατασκευή των κάθετων και παράπλευρων οδών και τα έργα διευθέτησης ομβρίων, αποστράγγισης ,αποκατάστασης αρδευτικών δικτύων κλπ.
* Όλες τις Η/Μ εγκαταστάσεις ηλεκτροφωτισμού των Άνω και Κάτω Διαβάσεων από Κιάτο μέχρι Ροδοδάφνη.

Το σημαντικό αυτής της εργολαβίας είναι ότι περιλαμβάνει και την κατασκευή των σταθμών και στάσεων της γραμμής σε : Ξυλόκαστρο, Ακράτα, Αίγιο, Διμηνιό, Λυγιά, Πλάτανο, Διακοπτό και Ελίκη.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 93.800.000 ευρώ και η δημοπράτηση του μετά την έγκριση από την ΕΡΓΟΣΕ αναμένεται να είναι άμεση. Ο χρόνος υλοποίησης ορίστηκε σε 2,5 χρόνια. Η ολοκλήρωση όλης της γραμμής μέχρι τη Ροδοδάφνη αναμένεται το 2015 ενώ στα έργα που υλοποιούνται δεν περιλαμβάνεται η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως και όταν ολοκληρωθούν τα έργα αν δεν δημοπρατηθεί σύντομα και η ηλεκτροκίνηση της γραμμής τα τρένα που θα κυκλοφορούν στην γραμμή μέχρι την ολοκλήρωση της εγκατάστασης της ηλεκτροκίνησης θα είναι πετρελαιοκίνητα.

ΤΜΗΜΑ ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ-ΠΑΤΡΑ
Το έργο περιλαμβάνει 41 νέας διπλής γραμμής υψηλών ταχυτήτων με μέγιστη ταχύτητα τα 200χλμ/ώρα. Εδώ το σημαντικό είναι φυσικά η επανασύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής με την πόλη της Πάτρας που έχει διακοπεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Ο διαγωνισμός έχει πέσει θύμα τόσο της κατάστασης που επικρατεί στον ΟΣΕ όσο φυσικά και της οικονομικής κρίσης.

Περιλαμβάνει σημαντικά τεχνικά έργα όπως η σήραγγα Παναγοπούλας μήκους 5.150 μέτρων. Η μελέτη προέβλεπε κατασκευή cut & cover τόσο στην περιοχή του Ρίου όσο και στην περιοχή της Πάτρας. Αν και είναι αποφασισμένη η υπογειοποίηση των γραμμών στην πόλη λόγω της κρίσης είναι πολύ πιθανό αυτό να μην είναι εφικτό. Ωστόσο είμαστε εν αναμονή οριστικών αποφάσεων.

Εκτός από τη σήραγγα Παναγοπούλας το τμήμα Ροδοδάφνη- Πάτρα περιλαμβάνει σύνδεση με τη ΒΙΠΕ Πατρών, τον επιλιμένιο Σιδ. Σταθμό, ανάπτυξη Σιδ. Συγκροτήματος Αγίου Διονυσίου και την κατασκευή των σταθμών και στάσεων σε Ροδοδάφνη, Σελιανίτικα, Καμάρες, Ψαθόπυργου, Αγίου Βασιλείου, Ρίου, Αγίου Διονυσίου, Επιλιμένιου Πάτρας.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΟΣΕ: σε δημοπράτηση και το τελευταίο τμήμα στη γραμμή Κιάτο - Ροδοδάφνη

κείμενο από το ypodomes.com
Μετά από τουλάχιστον 3 χρόνια απραξίας, με σημερινή της απόφαση η ΕΡΓΟΣΕ ανακοίνωσε την έγκριση για τη δημοπράτηση της κατασκευής διπλής σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Κιάτου και Ροδοδάφνης στο τμήμα από ΧΘ 73.135- ΧΘ 79.750 που είναι στην περιοχή μεταξύ Ακράτας και Διακοπτού.

Ο προϋπολογισμός είναι 93.800.000 ευρώ και η χρηματοδότηση είναι κατά 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 50% από το Β` ταμείο συνοχής. Η ολοκλήρωση των εργασιών ορίστηκε σε 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης (2,5 χρόνια).

Πρόκειται για το στοιχειωμένο τμήμα που άφηνε κενό στις εργασίες αναβάθμισης του συνολικού τμήματος σε διπλή γραμμή υψηλών ταχυτήτων. Το έργο που θα δημοπρατηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα έχει τον τίτλο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΠΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ Χ.Θ. 73+135 ΕΩΣ Χ.Θ. 79+750, ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΩΝ( ΚΤΙΡΙΑ, ΑΠΟΒΑΘΡΕΣ, ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ) ΚΑΙ Η/Μ ΟΔΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΙΑΤΟ-ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ».

ΝΕΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΕ ΑΚΡΑΤΑ, ΑΙΓΙΟ, ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ
Το αντικείμενο του έργου εκτός από την κατασκευή της υποδομής στο συγκεκριμένο τμήμα περιλαμβάνει και την κατασκευή των νέων σταθμών σε όλο το μήκος της γραμμής. Αναλυτικά:

* Την κατασκευή των χωματουργικών έργων της σιδηροδρομικής γραμμής και το υπόστρωμα επιδομής στην περιοχή Διακοπτού, Ελαιώνα ,Ροδιάς.
* Τις απαραίτητες σιδηροδρομικές γέφυρες ,οδικές γέφυρες, κάτω διαβάσεις οδών, γεφυρώσεις ποταμών και όλα τα αναγκαία τεχνικά έργα.
* Την πλήρη κατασκευή των κάθετων και παράπλευρων οδών και τα έργα διευθέτησης ομβρίων, αποστράγγισης ,αποκατάστασης αρδευτικών δικτύων κλπ.
* Την πλήρη κατασκευή των σιδηροδρομικών Σταθμών και Στάσεων Ξυλοκάστρου, Ακράτας, Αιγίου, Ν. Διμηνιού, Λυκοποριάς, Λυγιάς, Πλατάνου Διακοπτού και Ελίκης.
* Όλες τις Η/Μ εγκαταστάσεις ηλεκτροφωτισμού των Άνω και Κάτω Διαβάσεων από Κιάτο μέχρι Ροδοδάφνη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
"Η εξαιρετικά θετική αυτή εξέλιξη, σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο και κομβικό τμήμα για την ομαλή εξέλιξη του συνόλου του έργου κατασκευής της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Κιάτο-Πάτρας, προσδίδει μεγάλη ικανοποίηση, την οποία οφείλω να εκφράσω δημόσια" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ κ. Γιώργος Αθανασόπουλος και συνεχίζει:

"Οφείλω δημόσια επίσης να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τους υπόλοιπους συναδέλφους της Διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ, τα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, καθώς και την Δημοτική Αρχή Αιγιαλείας και τους εκπροσώπους των τοπικών Φορέων, που συνέβαλλαν καθοριστικά μέσα από επίπονο, εξαιρετικά δύσκολο αλλά απόλυτα αναγκαίο διάλογο και συνεργασία, στο ξεπέρασμα των δυσκολιών και των προβλημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έγιναν αποδεκτά από την ΕΡΓΟΣΕ, το σύνολο των τοπικών αιτημάτων που ήταν τεχνικά εφικτό να γίνουν και τα οποία ως γνωστό αποτελούν αντικείμενο εντονότατου προβληματισμού των τοπικών κοινωνιών και φορέων, για πάνω από μία δεκαετία.

Η ΕΡΓΟΣΕ, σε συνεργασία πάντοτε με τους αρμόδιους τοπικούς Φορείς, στην δύσκολη σημερινή συγκυρία, εργάζεται συστηματικά και επίπονα, για την ομαλή ολοκλήρωση των εργασιών των εργολαβιών που είναι σε εξέλιξη, καθώς και για την άμεση κατά το δυνατό δημοπράτηση και των υπολειπόμενων-μέχρι την Πάτρα- τμημάτων της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής, ώστε ο Σύγχρονος Σιδηρόδρομος, το μοναδικό Αναπτυξιακό, Περιβαλλοντικό και Ασφαλές Μέσο Μεταφοράς, να αποτελέσει και για την περιοχή μας, το συντομότερο δυνατό ,καθοριστικό Μοχλό Ανάπτυξης και Προόδου".

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Νέο Αεροδρόμιο Ηρακλείου: θα περιλαμβάνει εμπορικό πάρκο 400 στρ. και 18χλμ αυτοκινητόδρομου

κείμενο από το ypodomes.com
Τα "κρυφά" στοιχεία της διακήρυξης για το έργο του αεροδρομίου Καστελίου που θα βγει στη δημοπρασία τον Ιούνιο είναι αποκαλυπτικά. Κυρίως για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Καστελίου που θα απολαμβάνουν το...1% του τζίρου αφαιρουμένων των υπόλοιπων τελών!

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη σκληρό παζάρι μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και των μεγάλων κατασκευαστικών κολοσσών-ελληνικών και ξένων- για το αεροδρόμιο Καστελλίου που αναμένεται να είναι και το μεγαλύτερο που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα, αλλά το κράτος θα το παραχωρήσει σε ιδιώτες.

Στη διακήρυξη των 270 σελίδων που δημοσιεύει σήμερα η 'ΠΑΤΡΙΣ' είναι προφανές ότι όλες οι λεπτομέρειες ευνοούν τους εργολάβους και καθόλου το Καστέλλι, η ευρύτερη περιοχή του οποίου μάλλον είναι... ρηγμένη αφού θα παίρνει μόλις το 1% ως αντισταθμιστικό όφελος, ενώ ούτε τα υπόλοιπα (υποσχόμενα) έργα εμφανίζονται πουθενά! Πάντως ο εργολάβος θα παίρνει τέλη και από το αεροδρόμιο Ηρακλείου!

Επίσης δεν προκύπτει παραχώρηση των δυο βασικών αεροδρομίων της Κρήτης που ήδη λειτουργούν (Ηράκλειο-Χανιά) αλλά οι εργοληπτικές εταιρείες πιέζουν για να τα πάρουν! Πάντως, όπως προκύπτει από το σχέδιο του υπουργείου, δίδονται "τέλη" στον ανάδοχο κι έχουν σχέση με το υπάρχον "σπατόσημο" προφανώς για να χρηματοδοτηθεί εμμέσως το έργο.

Τα στοιχεία του έργου είναι εντυπωσιακά τουλάχιστον ως προς τους δια- δρόμους, τα οδικά δίκτυα και τα 400 στρέμματα που δίδονται για το εμπορικό κέντρο. Το αεροδρόμιο θα περιλαμβάνει ένα διάδρομο κατηγορίας Ε, μήκους 3.800 μέτρων, ένα τροχόδρομο παράλληλο και ισομήκη με τον διάδρομο κατηγορίας Ε πλάτους 45 μέτρων, με πρόβλεψη για μελλοντική δυνατότητα κατασκευής και δεύτερου τροχόδρομου, τρεις (3) κατ' ελάχιστον συνδετήριους τροχόδρομους υψηλής ταχύτητας και δύο (2) κατ' ελάχιστον συνδετήριους τροχό- δρομους μεταξύ αεροδρομίου και στρατιωτικού αεροδρομίου.

Το αεροδρόμιο επίσης θα περιλαμβάνει:

-Πέντε (5) κατ' ελάχιστον σταθερές θέσεις (γέφυρες επιβίβασης) τύπου Multiple Aircraft Ramp System (MARS), οι οποίες δέχονται έως και 10 αεροσκάφη για ταυτόχρονη εξυπηρέτηση και 25 κατ' ελάχιστον, επιπλέον θέσεις στάθμευσης στην πίστα, με δυνατότητα αυτόνομης προσέγγισης και απομάκρυνσης (τύπου Power In-Power Out), σύστημα αποθήκευσης και διανομής καυσίμων με υπόγειο δίκτυο τροφοδοσίας αεροσκαφών για κάθε θέση στάθμευσης.

-Χώρους στάθμευσης με χωρητικότητα κατ' ελάχιστον 800 οχημάτων, χώρους αναμονής για κατ' ελάχιστον 50 τουριστικά λεωφορεία, 150 ταξί και 20 επαγγελματικά οχήματα εξυπηρέτησης επιβατών (μίνι βαν ξενοδοχείων, κλπ) και θέσεις στάθμευσης για μέσα μαζικής μεταφοράς και πλήρες οδικό δίκτυο 2 λωρίδων ανα κατεύθυνση εντός του αεροδρομίου.

-Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων, το οποίο περιλαμβάνει σύστημα βιολογικού καθαρισμού που θα δέχεται τα λύματα του αεροδρομίου καθώς και των γειτονικών οικισμών. Αντιπλημμυρική προστασία και αποχέτευση ομβρίων υδάτων. Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

-Πρόβλεψη εμπορικής ζώνης 400 στρ. για την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου. Αστυνομικό σταθμό, 2 πυροσβεστικούς σταθμούς, ιατρικές εγκαταστάσεις, πύργο εναέριας κυκλοφορίας, με σύγχρονο σύ- στημα αεροβοηθημάτων, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών.

Οδικό δίκτυο σύνδεσης

Την μελέτη-κατασκευή και χρηματοδότηση των οδικών προσβάσεων σύνδεσης του νέου αεροδρομίου Καστελλίου με τον ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ, ήτοι, του νέου κλειστού αυτοκινητόδρομου (μήκους 18 χλμ. περίπου, διατομής 2 λωρίδων ανα κατεύθυνση με διαχωρισμένο οδόστρωμα), για την σύνδεση του νέου αεροδρομίου Καστελλίου με τον ΒΟΑΚ στην περιοχή της Χερσονήσου (με την κατασκευή και του νέου ζεύγους Ανισόπεδων Κόμβων (Α/Κ) στον ΒΟΑΚ, στην περιοχή της Χερσονήσου).

ΗΣΑΠ: το ΚΑΣ αποφάσισε την προσωρινή κατάχωση των αρχαίων που βρέθηκαν στα έργα στο Μοναστηράκι!

κείμενο από το ypodomes.com
Στη λύση της προσωρινής κατάχωσης για την προστασία των μνημείων που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης τμημάτων γραμμών της ΗΣΑΠ στην διαδρομή από Ομόνοια ως Μοναστηράκι, κατέληξε το ΚΑΣ στη σημερινή του συνεδρίαση.

Τα μνημεία αφορούν κυρίως τμήματα του Βωμού των Δώδεκα Θεών, της θεμελίωσης της Στοάς Ελευθερίου Διός και της οδού των Παναθηναίων. Επίσης βρέθηκαν τμήμα υστερωμαϊκού κτιρίου, κατάλοιπα εργαστηρίου λιθοξοϊας, πηγάδι, φρέαρ, θαλαμωτός μυκηναϊκός τάφος κα.

Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2010 και ολοκληρώθηκαν στο τέλος του Ιανουαρίου του 2011, αφορούσαν την περιοχή από την έξοδο της σήραγγας Μοναστηράκι προς Θησείο και έφτανε μέχρι την σήραγγα που χρησιμοποιείται ως μια από τις εισόδους στην Αρχαία Αγορά.

Το πρωί είχε προηγηθεί σύσκεψη εκπροσώπων του υπουργείου Υποδομών και του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού υπό τον υφυπουργό Σπύρο Βούγια και τη γενική γραμματέα Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδόνη, και τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΗΣΑΠ και της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Σύμφωνα με την κα Μενδόνη η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ θα εξετάσει εφικτές λύσεις για την ανάδειξη των μνημείων και φαίνεται πως κατάληξη θα είναι η υπογειοποίηση των γραμμών. Παράλληλα υπάρχει σκέψη η διεύρυνση της υπογειοποίησης των γραμμών για Φάληρο-Πειραιά να ξεκινήσει από το ιστορικό κέντρο. Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ δεσμεύτηκε ότι θα εκπονήσει προμελέτη η οποία θα διαρκέσει πέντε χρόνια.

Επίσης, πρόσθεσε η κα Μενδόνη, γίνεται συζήτηση για το μέλλον των γραμμών και την πιθανή απομάκρυνσή τους με σκοπό την ενοποίηση της περιοχής με τον υπόλοιπο χώρο της Αρχαίας Αγοράς ή ακόμα πιο φιλόδοξα, με το χώρο προς τον Κεραμεικό και το Θησείο.

«Να δώσουμε ένα νέο όραμα στην πόλη από την ενοποίηση προς Θησείο - Κεραμεικό. Έτσι όποιος περιδιαβαίνει τα σημαντικά μνημεία της περιοχής να βλέπει ό,τι περιέγραψε με ακρίβεια ο Θουκυδίδης», δήλωσε η κα Μενδόνη. Ο Βωμός των Δώδεκα Θεών αποτελούσε το «Σημείο Μηδέν» το Αρχαίων, από το οποίο μετρούσαν τις αποστάσεις.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού

Περισσότερα από 50 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, για να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους στην επικείμενη κατάχωση του Βωμού των Δώδεκα Θεών ή αλλιώς Βωμού του Ελέους που βρέθηκε στο Μοναστηράκι, κατά τη διάρκεια των εργασιών του ΗΣΑΠ για τη βελτίωση των γραμμών του Ηλεκτρικού.

Μια τριμελής επιτροπή της Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη και Διάσωση του Βωμού με επικεφαλής τον κ. Ευάγγελο Μπεξή παρέστη στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε και αυτό το θέμα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπεξής, «ζητάμε τώρα να σταματήσουν οι εργασίες, γιατί ο συγκεκριμένος βωμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εύρημα και ένα μνημείο για τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο».

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ανατολική Οδός: το φθινόπωρο το τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα

κείμενο από το ypodomes.com
Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ κου Λαμπρόπουλου για το οδικό έργο Παραδείσια- Τσακώνα έδωσε ο Υφυπουργός Υποδομών κος Μαγκριώτης. Διαβεβαίωσε ότι η κατασκευή του συγκεκριμένου τμήματος προχωρά κανονικά και μίλησε για παράδοση του τμήματος στην κυκλοφορία μέχρι το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Αναφορικά με τις οφειλές προς τον εργολάβο ο κος Μαγκριώτης είπε πως θα δοθούν άλλα 2.500.000 ευρώ για την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών και διευκρίνισε πως το έργο θα ολοκληρωθεί είτε από εθνικούς πόρους είτε μέσα από το ΕΣΠΑ. Χαρακτηριστικά είπε πως το Δημόσιο «ελάχιστα χρωστάει στον εργολάβο».

Το έργο της κατασκευής του οδικού τμήματος Παραδείσια- Τσακώνα είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα έργα προχειρότητας των μελετών με τις οποίες ακολούθως παρατηρούνται τεράστιες αστοχίες κατά την κατασκευή του έργου.

Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα μήκους 11χλμ έχει μία ιστορία 20 ετών αφού ξεκίνησε να κατασκευάζεται στη δεκαετία του 1990 μέχρι το 2002 και λίγους μήνες μετά την παράδοση του λόγω τεχνικής αστοχίας -η κατασκευή έγινε πάνω σε κατολισθαίνοντα εδάφη!- σχεδόν καταστράφηκε και διακόπηκε η κυκλοφορία τον Φεβρουάριο του 2003.

Ακολούθησαν πολλά υποστηρικτικά έργα αλλά με νέα δημοπράτηση το 2008 και με προϋπολογισμό 110.000.000 ευρώ κατασκευάζεται σαν Δημόσιο έργο παρότι ανήκει στον άξονα της Ανατολικής Οδού Πελοποννήσου που ενώνει την Κόρινθο και την Τρίπολη με την Σπάρτη και την Καλαμάτα.

Το έργο διαθέτει πιο δυναμική κατασκευή και αντί για επιχωματώσεις θα διαθέτει 4 γέφυρες συνολικού μήκους 1.100 μέτρων και ανακατασκευή στο σύνολο των 11 χιλιομέτρων. Ο κος Μαγκριώτης στην απάντηση του υπογράμμισε πως η μελέτη δεν έλαβε υπόψη της όλα τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Σύνταξη: ypodomes.com με πληροφορίες από express.gr

Μετρό Αθήνας: η μεγάλη επέκταση στο Ελληνικό αρχικά προβλεπόταν...εναέρια!

κείμενο από το ypodomes.com
Οι οδηγοί και οι κάτοικοι στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης τα τελευταία 5 χρόνια ζουν δίπλα στις κατασκευές για την επέκταση του Μετρό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη εν ενεργεία επέκταση του Μετρό της Αθήνας.

Συγκεκριμένα η «κόκκινη» Γραμμή 2 από τον σημερινό τερματικό σταθμό ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ διασχίζοντας κατά μήκος της Λεωφόρο Βουλιαγμένης από τους Δήμους Ηλιούπολης, Αλίμου, Αργυρούπολης θα φτάσει στο Ελληνικό στο ύψος του παλιού Αεροδρομίου.

Η επέκταση της γραμμής έχει μήκος 5,5 χιλιόμετρα υπόγειας σήραγγας και θα διαθέτει 4 σταθμούς: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Η αλήθεια είναι πως από όλες τις κατασκευές έργων Μετρό που έχουν γίνει στην Αθήνα αυτή εδώ είναι και η πιο «αθόρυβη». Η τεράστια Λεωφόρος έχει αυτή την ικανότητα καθώς η μόνη επιβάρυνση είναι σε κάποια μικρά τμήματα οι λωρίδες από 3 να περιορίζονται σε 2.

Η επέκταση προς το Ελληνικό όμως δεν ήταν σχεδιασμένη αρχικά ως υπόγεια. Το 2003 η τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κα Παπανδρέου ανακοίνωνε την προώθηση της επέκτασης ως «επίγεια και εναέρια». Οι γραμμές και οι σταθμοί είχαν σχεδιαστεί να γίνουν πάνω στην κεντρική νησίδα της Βουλιαγμένης άλλοι στο επίπεδο της γης και άλλοι εναέριοι. Είχαν προβλεφθεί ειδικά ηχοπετάσματα για τον θόρυβο που θα προκαλούσαν οι διερχόμενοι συρμοί. Μάλιστα είχε γίνει λόγος για ολοκλήρωση το 2007!

Το 2004 ο πρώην Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κος Σουφλιάς -ευτυχώς- ακυρώνει τον διαγωνισμό αναγνωρίζοντας ποσό ζημιογόνος θα ήταν οπτικά και περιβαλλοντικά. Ο νέος διαγωνισμός προβλέπεται με επιβάρυνση 60.000.000 και 6 επιπλέον μηνών αλλά τουλάχιστον η γραμμή συνεχίζει υπόγεια.

Στις αρχές του 2006 ανακοινώνεται ο ανάδοχος και ξεκινούν οι εργασίες με σκοπό την ολοκλήρωση τους στο τέλος του 2009. Η διάνοιξη της σήραγγας ήταν πραγματικά «αθόρυβη» και η όχληση ήταν ελάχιστη. Σε διάστημα περίπου 2 ετών διανοίχθηκαν τα 5,5 χιλιόμετρα σήραγγας.

Ο Μετροπόντικας που χρησιμοποιήθηκε είναι ο ίδιος που χρησιμοποιήθηκε στην διάνοιξη της σήραγγας από την Εθνική Άμυνα ως τη Δουκίσσης Πλακεντίας ενώ ονομάστηκε χαϊδευτικά «Νίνης» αναφερόμενος σε ποδοσφαιριστή της ομάδας του Παναθηναϊκού.

Οι κατασκευαστικές εργασίες των σταθμών δεν είχαν ιδιαίτερες δυσκολίες εκτός από το σταθμό ΑΛΙΜΟΣ που βρέθηκαν αρχαιότητες με αποτέλεσμα την καθυστέρηση σε σχέση με τους υπόλοιπους. Δόθηκε μια αρχική παράταση για τον Μάιο του 2010 αλλά μετά προέκυψε το πρόβλημα με τη Siemens και τις κατασκευαστικές εργασίες να γίνονται αργά.

Αυτή την εποχή το ποσοστό ολοκλήρωσης είναι περίπου στο 90% και η αναμονή για τις αποφάσεις σχετικά με τον περίφημο διαγωνισμό για τη σηματοδότηση θα απαιτήσει περίπου 1 έτος μέχρι να μπορέσει η επέκταση αυτή να λειτουργήσει.

Με την λειτουργία της αναμένεται να προσθέσει περισσότερους από 100.000 νέους επιβάτες ημερησίως ενώ θα καλύψει ένα μεγάλο τμήμα των Νοτίων Προαστίων. Τα σημεία των σταθμών είναι:

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ : Λεωφόρος Βουλιαγμένης και Κλεάνθους
ΑΛΙΜΟΣ: Λεωφόρος Βουλιαγμένης και Θερμοπυλών
ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ: Λεωφόρος Βουλιαγμένης και Πόντου
ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Λεωφόρος Βουλιαγμένης και Ιασωνίδου

Όλοι οι σταθμοί έχουν:

* τις αποβάθρες αριστερά και δεξιά (όπως είναι η συντριπτική πλειοψηφία των σταθμών της Αθήνας).
* θα διαθέτουν εισόδους- εξόδους και στις δύο ρεύματα της Λεωφόρου Βουλιαγμένης
* θα έχουν μεταλλικό στρογγυλό στέγαστρο

Ο σταθμός ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ μελλοντικά θα αποτελέσει σταθμό σύνδεσης με το δίκτυο του Τραμ ενώ ο σταθμός ΕΛΛΗΝΙΚΟ θα παρέχει πρόσβαση στο χώρο του Ελληνικού. Μετά τον τερματικό σταθμό θα λειτουργεί ένα νέο αμαξοστάσιο για τις ανάγκες των συρμών. Στα μελλοντικά πλάνα υπάρχει η σκέψη περαιτέρω επέκτασης της γραμμής έως το κέντρο της Γλυφάδας, σχέδιο το οποίο δεν έχει πολλές πιθανότητες να γίνει στο κοντινό μέλλον.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ανάπλαση Δέλτα Φαλήρου: νέο Πάρκο, Λυρική Σκηνή και Εθνική Βιβλιοθήκη δια χειρός Ρέντζο Πιάνο!

κείμενο από το ypodomes.com
Ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια ανάπλασης στην Αθήνα είναι αυτό της περιοχής του παλιού ιππόδρομου στο Φαληρικό Δέλτα. Εκεί πρόκειται να μεταμορφωθεί όλη η περιοχή και να αναδείξει τόσο την ομορφιά της περιοχής όσο και την νέα φυσιογνωμία των Νοτίων Προαστίων της πρωτεύουσας.

Το έργο έχει αναλάβει να το χρηματοδοτήσει 100% το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και οι πρώτες εργασίες αναμένονται στα τέλη του 2011. Ο συνολικός χώρος είναι 169.000 τ.μ και βρίσκεται ακριβώς στη συνάντηση των Λεωφόρων Συγγρού και Ποσειδώνος. Ο αρχικός προϋπολογισμός κάνει λόγο για 550.000.000 ευρώ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο. Είναι η μεγαλύτερη δωρεά για έργα κοινωνικού συνόλου που έχει γίνει ποτέ. Η ολοκλήρωση των έργων υπολογίζεται για το 2015.

ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;
Στο χώρο του παλιού Ιππόδρομου πρόκειται να δημιουργηθεί ένα νέο αστικό πάρκο (Πάρκο Σταύρος Νιάρχος) ενώ εκεί θα στεγαστεί -επιτέλους σε δικό της χώρο- η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη. Μόλις ξεκινήσει η επίσημη λειτουργία τους το Ίδρυμα θα παραδώσει τον έλεγχο και τη διαχείριση στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο αρχιτέκτονας που ανέλαβε την αρχιτεκτονική μελέτη είναι ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρεντζο Πιάνο.

Ο διάσημος αρχιτέκτονας ενσωμάτωσε στον σχεδιασμό στοιχεία του γύρω τοπίου- φως, θάλασσα, πέτρα και γη. Στην περιοχή του πρώην Ιπποδρόμου η πρόταση του Πιάνο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ενός λόφου ύψους 32 μέτρων με ήπια κλίση, ο οποίος θα αποτελέσει συγχρόνως την πράσινη στέγη της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής. Στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φύση και πράσινη τεχνολογία συναντιούνται.

Στην κορυφή του λόφου οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τη θέα προς τη θάλασσα και την Ακρόπολη μέσα από το Αναγνωστήριο, έναν χώρο 900 τ.μ. με γυάλινους τοίχους κατάλληλο για περισυλλογή, ανάγνωση ή διοργάνωση μικρών εκδηλώσεων. Ένα διάτρητο ηλιακό ιστίο, δηλαδή μεταλλικό στέγαστρο, με επιφάνεια 105 x 95 μέτρα θα υψώνεται 14 μέτρα πάνω από την κορυφή του λόφου, θα εκτείνεται πέρα από την περίμετρό του και θα στηρίζεται σε 40 μεταλλικούς στύλους.

Η επιφάνειά του θα αποτελείται από φωτοβολταϊκά πάνελ που θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου. Σε συνδυασμό με άλλα περιβαλλοντικά καινοτόμα σχέδια και πρακτικές που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας, της αποδοτικότητας του νερού, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα, το έργο αποσκοπεί να κατακτήσει την πλατινένια πιστοποίηση LΕΕD. Την πρώτη διάκριση για πράσινες κτιριακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και για έργο παρόμοιας κλίμακας στην Ευρώπη.

Τα δύο κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της νέας Λυρικής Σκηνής έχουν σχεδιαστεί σε ένα ενιαίο κτίσμα με γυάλινο κέλυφος που η κάλυψή του φτάνει το 15% της συνολικής έκτασης. Το γυάλινο κέλυφος, η Αγορά, είναι διαμορφωμένη ώστε να περιλαμβάνει και κοινό χώρο, ως τόπο συγκέντρωσης και ταυτόχρονα είσοδο προς τη Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή.

Κατά τον Ρέντζο Πιάνο, το καλύτερο σημείο για να εκτιμήσει κανείς την αρχιτεκτονική του τόπου και την ιδέα της διαφάνειας στον σχεδιασμό είναι η Εσπλανάδα με τις χαρακτηριστικές δεντροστοιχίες που θα αναπτύσσονται παράλληλα με το γυάλινο κτίσμα. Από αυτό το σημείο που προσφέρεται για τρέξιμο, ποδηλασία και άλλες δραστηριότητες φαίνεται η ενοποιημένη γυάλινη όψη των δύο κτιρίων.

Με τα έργα να ξεκινούν σε μερικούς μήνες το ενδιαφέρον για αυτό το πρωτοποριακό σχέδιο όλο και μεγαλώνει. Από τα τέλη του έτους που διανύουμε οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν και 4 χρόνια αργότερα θα ολοκληρωθούν.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Κοζάνη: σχέδια για μια νέα..Λίμνη Πλαστήρα στη Λίμνη Πολυφύτου!

κείμενο από το ypodomes.com
Είναι και οι δύο τεχνητές λίμνες, δημιουργήθηκαν σε περιοχές με μεγάλα ποτάμια και τα νερά τους χρησιμοποιούνται για άρδευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η λίμνη Πλαστήρα στο νομό Καρδίτσας και η λίμνη Πολυφύτου στο νομό Κοζάνης, συγκεντρώνουν γύρω τους ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, ενώ η πρώτη, τα τελευταία χρόνια, έχει αξιοποιηθεί ιδιαίτερα τουριστικά, προσελκύοντας επισκέπτες από ολόκληρη τη χώρα.

Το παράδειγμα της λίμνης Πλαστήρα, που φέρει το όνομα του στρατιωτικού και πολιτικού Νικόλαου Πλαστήρα, καθώς εκείνος οραματίστηκε τη δημιουργία και την αξιοποίησή της, επιθυμεί να ακολουθήσει, το επόμενο χρονικό διάστημα, και η λίμνη Πολυφύτου. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της παραλίμνιας περιοχής, πάνω σε μια μελέτη που εκπόνησε, από το 2007 μέχρι το 2009, η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ) και προβλέπει δράσεις συνολικού ύψους εκατό εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, που προβλέπει την ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων σε συνδυασμό με τη δημιουργία υποδομών από το δημόσιο τομέα, με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί τουριστικός πλούτος για την περιοχή και να συγκρατηθεί εκεί ο τοπικός πληθυσμός, που, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα απασχόλησης.

«Η λίμνη Πολυφύτου είναι μια πανέμορφη λίμνη, που σχηματίστηκε το 1973 στην κοιλάδα του Αλιάκμονα καλύπτοντας με τα νερά της το χωριό Νεράιδα. Με τη βοήθεια του φράγματος του Πολυφύτου και του υδροηλεκτρικού σταθμού, αρδεύονται ο κάμπος των Σερβίων και του Βελβεντού, αλλά και τα αγροκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας στη Βέροια και την Πιερία, ενώ υδρεύεται και η Θεσσαλονίκη» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Γιάννης Σόκουτης, με αφορμή τη συζήτηση του θέματος, την ερχόμενη Πέμπτη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.

Σε αυτή την περιοχή, που συνδυάζει το υδάτινο στοιχείο με τον ορεινό όγκο των Πιερίων, μπορούν, σύμφωνα με τον κ. Σόκουτη, να αξιοποιηθούν πλεονεκτήματα, όπως η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, η διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα, οι υφιστάμενες τουριστικές υποδομές (το αρχαιολογικό μουσείο Αιανής, τα κάστρα των Σερβίων, τα λαογραφικά και ιστορικά μουσεία στο Βελβεντό και τα Σέρβια, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Βούρινο, το μουσείο της Κοζάνης και οι υποδομές του Ναυτικού Ομίλου στη λίμνη), αλλά και οι φυσικές ομορφιές στα Μπουχάρια του Μικρόβαλτου και τα φαράγγια των Σερβίων και του Βελβεντού.

Ο κατάλογος των έργων που προβλέπονται από τη σχετική μελέτη περιλαμβάνει προτάσεις για διαμορφώσεις και αναπλάσεις οικισμών, οδικές συνδέσεις, δρόμους, κατασκευή λιμνοδεξαμενών και μικρών αρδευτικών έργων, βιολογικούς καθαρισμούς, αρχιτεκτονική και οικιστική αναβάθμιση οικισμών, και παρεμβάσεις που έχουν στόχο την δημιουργία χώρων προσέγγισης μικρών σκαφών εντός της λίμνης. Σχεδιάζονται, επίσης, διαμορφώσεις χώρων θέας και ψυχαγωγίας και εναλλακτικές δράσεις, όπως η κωπηλασία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στην περιοχή της λίμνης και την αξιοποίηση του πρώην οικισμού της ΔΕΗ στα Ίμερα. Τον οικισμό αυτό χρησιμοποιούσε η ΔΕΗ, ενώ σήμερα είναι εγκαταλειμμένος. Για το συγκεκριμένο σημείο, εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας τουριστικών καταλυμάτων και χώρου αναψυχής. Κάποιες από τις παραπάνω ενέργειες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, καθώς έχουν χρηματοδοτηθεί μελέτες και έργα από το ταμείο συνοχής.

«Η προσπάθειά μας είναι να κάνουμε ένα καλό μάρκετινγκ, ώστε να εντάξουμε για χρηματοδότηση έργα που αφορούν δημόσιες επενδύσεις και να προσελκύσουμε ιδιώτες, ώστε να επενδύσουν στην περιοχή» τονίζει ο κ. Σόκουτης και αναφέρει ότι με το ίδιο ?πνεύμα? θα γίνει ο σχεδιασμός για την ανάδειξη περιοχών όπως το Βόϊο και η Εορδαία.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΥΠΕΚΑ: προχωρά η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, το Τραμ θα φτάσει μέχρι το τέρμα Πατησίων!

κείμενο από το ypodomes.com
Σημαντικές παρεμβάσεις θα έχουμε για το κέντρο της Αθήνας με κυριότερη δράση την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, τη νέα γραμμή Τραμ μέχρι το τέρμα Πατησίων και την «ένωση της Ομόνοιας-Πατησίων-Γ` Σεπτεμβρίου».

Η Πανεπιστημίου θα ενταχθεί σε ένα πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό δακτύλιο που θα συνδέσει τον περίπατο των αρχαιολογικών χώρων με τα μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία της πόλης και τα ισχυρά πεδία της σύγχρονης πολιτιστικής και εμπορικής δραστηριότητας.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται ανασχεδιασμός της λεωφόρου Αμαλίας, ολόκληρης της ζώνης ανάμεσα στην Ακαδημίας και τη Σταδίου, και της οδού Πατησίων μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο και την πλατεία Αιγύπτου, με σαφή προτεραιότητα στον πεζό. Στην Πανεπιστημίου θα διέρχεται μόνο η γραμμή του τραμ, που θα καταλήγει στο τέρμα της οδού Πατησίων, αναλαμβάνοντας τον μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο των κεντρικών συνοικιών.

Η γραμμή του Τραμ ουσιαστικά επεκτείνεται από το σημερινό σταθμό στο Σύνταγμα εξυπηρετώντας για πρώτη φορά τους κατοίκους για μετακινήσεις εντός του Δήμου Αθηναίων. Με την δημιουργία της γραμμής αυτής μέχρι το τέρμα της οδού Πατησίων δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω εξάπλωση του Τραμ δυτικά και βόρεια του κέντρου.

Η διαμόρφωση μιας ευρείας ζώνης δραστηριοτήτων στο ενδιάμεσο των οδών Σταδίου και Ακαδημίας θα προσθέσει λειτουργίες για τον πεζό και θα συνδέσει, στην άλλη διάσταση, το εμπορικό κέντρο με τα Εξάρχεια και το Κολωνάκι. Συνδέονται η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το Μουσείου της Ακρόπολης με το Πολυτεχνείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο και, μέσα από τον κόμβο της Ομόνοιας, με το Μοναστηράκι, το Θησείο και τον περίπατο των αρχαιολογικών χώρων της αφετηρίας.

Η πλατεία Ομονοίας μετατρέπεται σε μια πραγματική πλατεία με πεζοδρόμηση από την Πατησίων ως την Γ΄ Σεπτεμβρίου. Η ευρύτερη αυτή παρέμβαση στην καρδιά της Αθήνας στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα αποτροπής της διαμπερούς κυκλοφορίας από το κέντρο της πόλης με ταυτόχρονη ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας, με τελικό σκοπό "όλοι οι δρόμοι να οδηγούν στον κέντρο" μόνο όταν στοχεύουν σε αυτό.

Για την κυκλοφοριακή επίλυση, θα αντιστραφεί η κίνηση στην Ακαδημίας και την Αγίου Κωνσταντίνου, θα δημιουργηθεί ένας μικρός δακτύλιος κυκλοφορίας στον κεντρικό πυρήνα και θα γίνει ανασχεδιασμός της δημόσιας συγκοινωνίας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση της πρόσβασης στο κέντρο με δημόσια μέσα μεταφοράς.

Η πολεοδομική αυτή παρέμβαση θα έχει καταλυτική σημασία για τη συλλογική αντίληψη της κεντρικότητας και θα μεταβάλει μεσοπρόθεσμα τη συνολική εξέλιξη του κέντρου. Η αρχιτεκτονική διαμόρφωση πρέπει να προκύψει από ένα διαγωνισμό με στρατηγικό στόχο να γίνουν η Πανεπιστημίου και η Ομόνοια μια γραμμική πλατεία που θα είναι πρότυπο για όλη την Ευρώπη. Το έργο μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί σε παράλληλες φάσεις για να έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στην καθημερινή και την εμπορική ζωή της πόλης.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ ΕΩΣ ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ
Οι παρεμβάσεις του προτεινόμενου Στρατηγικού Προγράμματος Ανάπλασης στην Περιοχή Μελέτης, οργανώνονται σε δύο κατευθύνσεις:

Η πρώτη σχετίζεται με την ανάπλαση / αναβάθμιση του δημόσιου και ιδιωτικού αδόμητου χώρου και με την αποκατάσταση συνδέσεων μεταξύ γειτονικών χώρων πρασίνου και συνάντησης κατοίκων και επισκεπτών. Υπό το πρίσμα της λογικής του δικτύου κίνησης πεζών, εντοπίζονται πόλοι και κύριοι διάδρομοι, που προνομιακά αποδίδονται στο περπάτημα και το ποδήλατο.

Στο πλαίσιο της συνολικής θεώρησης της Περιοχής Μελέτης, προτείνεται ένα πρόγραμμα ήπιων παρεμβάσεων και φροντίδας για το σύνολο των ελεύθερων χώρων της περιοχής, με στόχο την ανάδειξη των υφιστάμενων ποιοτήτων τους και τη βελτίωση της λειτουργικότητάς τους.

Εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή κρίνεται και η αναβάθμιση του παρόδιου χώρου στάσης και βαδίσματος με προτεραιότητα σε επιλεγμένες «διαδρομές», ενίσχυση του γραμμικού πρασίνου, «ηπιοποίηση» της κυκλοφορίας και τμηματικές πεζοδρομήσεις σε επιλεγμένα τμήματα μικρών οδών αλλά και βασικών αξόνων.

Η δεύτερη, εστιάζει στη διατήρηση και ενίσχυση του πολυλειτουργικού χαρακτήρα της Περιοχής και αφορά σε πολιτικές που θα διαφυλάξουν το χαρακτήρα της ως περιοχής γενικής κατοικίας, θα ρυθμίσουν τις πιέσεις από ενδεχόμενες αυξομειώσεις των αξιών γης και θα διευκολύνουν την πρόσβαση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην κατοικία και τις κοινωνικές υποδομές.

Σε αυτά τα πλαίσια, προτείνεται να διερευνηθεί η παροχή μιας σειράς κινήτρων για την ενίσχυση της κατοικίας και των χρήσεων που σχετίζονται με εμπορικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, η στροφή σε πολιτικές κοινωνικής κατοικίας με ενεργοποίηση του ανενεργού αυτή τη στιγμή κτιριακού δυναμικού της περιοχής, καθώς και η κάλυψη των αναγκών, με βάση τα νέα δημογραφικά δεδομένα, σε χώρους εκπαίδευσης και κοινωνικών υποδομών.

Ελληνικό: Η ναυαρχίδα για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη

κείμενο από το ypodomes.com
Ο χώρος του παλιού Αεροδρομίου στο Ελληνικό είναι η ναυαρχίδα της ανάπτυξης για την περιοχή της Αττικής. Αυτό ουσιαστικά λένε και ξαναλένε στην Κυβέρνηση και φυσικά αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί από τα μεγέθη. Μιλάμε για μία έκταση 6.500 στρεμμάτων η οποία βρίσκεται ίσως στην ιδανικότερη τοποθεσία.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ
Ο χώρος μέσα πρόκειται σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής σχέδια που έχουν ανακοινωθεί να αλλάξει ριζικά. Στον υπάρχοντα χώρο του παλιού αεροδρομίου θα προστεθεί το Γκολφ της Γλυφάδας και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Αυτός ο τεράστιος χώρος θα δομηθεί ανάλογα με τον προσανατολισμό που θα θελήσουν να του δώσουν. Η μισή περίπου έκταση θα μετατραπεί σε ένα Μητροπολιτικό Πάρκο παρόμοιο με αυτό του Λονδίνου.

Το πρότυπο ως φαίνεται θα είναι το Hyde Park του Λονδίνου και θα έχει όλα εκείνα τα στοιχεία των τεράστιων πάρκων στην Ευρώπη. Λιμνούλες, ποτάμια, χλωρίδα η οποία θα περιέχει από χαμηλή μέχρι ψηλή βλάστηση και από θάμνους μέχρι μεγάλα δέντρα. Θα γίνει διευθέτηση των ρεμάτων της περιοχής.

Στο υπόλοιπο της έκτασης θα δημιουργηθεί μια μικρή πόλη. Όπως έχει ανακοινωθεί θα γίνει ένα επιχειρηματικό κέντρο το οποίο πιθανόν να φιλοξενεί και 12 ουρανοξύστες (θα μοιάζει με το επιχειρηματικό κέντρο του Λονδίνου). Ερευνητικά κέντρα, επιστημονικά κέντρα θα υπάρχουν επίσης. Ένα τμήμα ίσως παραμείνει για την διεξαγωγή εκθέσεων

Με την ενοποίηση του χώρου με το παραλιακό μέτωπο το καλύτερο φιλέτο θα είναι αυτό που είναι πιο κοντά στη θάλασσα. Εκεί πιο πιθανόν είναι να δημιουργηθούν ξενοδοχειακές μονάδες πολλών αστέρων, θεματικά πάρκα, μαρίνες ενώ θα αξιοποιηθεί και το Γκολφ της Γλυφάδας.

Τα νούμερα για την απασχόληση από αυτή την επένδυση είναι τεράστια. Προβλέπονται περίπου 35.000 νέες θέσεις εργασίας που αντιστοιχεί στο σημερινό 5% του συνολικού αριθμού ανέργων της χώρας! Αυτό αφορά άμεσες θέσεις εργασίας. Αυτό που ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί είναι οι νέες θέσεις εργασίας που θα υπάρξουν και αυτές που διασφαλίζονται από την έμμεση απασχόληση με το Ελληνικό.

Το νούμερο της επένδυσης είναι επίσης τρομακτικό. Μέχρι τώρα έχουν μιλήσει για 5 έως 7 δις ευρώ που και είναι ένα από τα μεγαλύτερα νούμερα για ανάπλαση αστικού τοπίου που έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη. Αντίστοιχο πρόγραμμα γίνεται αυτή τη στιγμή και στο Λονδίνο στα πλαίσια της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 με στόχο μια ολόκληρη περιοχή να μεταμορφωθεί.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Ο χώρος που θα περικλείει αυτό το τεράστιο μέρος της πόλης αγκαλιάζεται από δυο μεγάλες λεωφόρους. Στη Βόρεια πλευρά κινείται κατά μήκος η Λεωφόρος Βουλιαγμένης. Από αυτή την πλευρά θα έρχονται οχήματα από το Κέντρο, τα Ανατολικά Προάστια, τα Βόρεια Προάστια, και τα Βόρεια Μεσόγεια. Εκεί θα βρίσκεται και ο μελλοντικός μεγάλος κόμβος της Αττικής Οδού.

Στη νότια πλευρά η Λεωφόρος Ποσειδώνος κατά πάσα πιθανότητα θα βυθιστεί αλλά θα διατρέχει όλη αυτή την πλευρά του χώρου. Από εκεί η πρόσβαση θα αφορά τα Νότια Προάστια, το Κέντρο, τα Δυτικά Προάστια και τον Πειραιά.

Στη Δυτική Πλευρά χωρίς να είναι κατά μήκος των συνόρων του διατρέχει η Λεωφόρος Αλίμου. Εκεί μάλλον δεν θα υπάρχει κάποια είσοδος. Στην Ανατολική πλευρά είναι η περιοχή της Γλυφάδας χωρίς κάποιο μεγάλο οδικό άξονα. Προφανώς ούτε από εκεί θα υπάρχει κάποια είσοδος.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Από όλες τις πλευρές τα λεωφορεία θα πηγαινοφέρνουν επιβάτες. Στη Βόρεια Πλευρά ο χώρος θα εξυπηρετείται από δύο νέους σταθμούς της Γραμμής 2 του Μετρό με τις ονομασίες ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ που βρίσκεται στη γωνία του χώρου 200 μέτρα μετά το Praktiker στο Ελληνικό. Ο δεύτερος σταθμός θα είναι ο μελλοντικός σταθμός ΕΛΛΗΝΙΚΟ που βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο του παλιού δυτικού αεροδρομίου. Από εκεί θα είναι προφανώς και η κεντρική είσοδος του χώρου.

Στη Νότια πλευρά κυριαρχεί το Τραμ που με αυτή την επένδυση θα ζήσει (επιτέλους) μέρες δόξας. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σχεδιάζεται η παραλιακή γραμμή του Τραμ να συνδεθεί με τους σταθμούς του Μετρό. Ουσιαστικά μπορεί να δημιουργήσει μία εσωτερική διακλάδωση του μέσου κάνοντας μια μοναδική διαδρομή από το χώρο και από το πάρκο, κυριαρχώντας στο χώρο.

Ένα από τα σενάρια που ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί είναι ο κόμβος των επεκτάσεων της Αττικής Οδού στο Ελληνικό, στην είσοδο του χώρου να έχει στη μέση Προαστιακό Σιδηρόδρομο προς το Αεροδρόμιο. Αν αυτό αληθεύει τότε και η σύνδεση με το Ελευθέριος Βενιζέλος θα είναι υπόθεση 10 λεπτών και θα προσθέσει άλλο ένα μέσο σταθερής τροχιάς στην περιοχή.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: Στα τέλη του 2012 στην κυκλοφορία η διπλή σήραγγα των 5,9 χλμ στα Τέμπη!

κείμενο από το ypodomes.com
Στα δύο «σπάει» η παράδοση των 25 χιλιομέτρων σηράγγων και αυτοκινητόδρομου στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα. Η εταιρεία κατασκευής «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» πριν από λίγο καιρό σε κοινή συνέντευξη τύπου είχε δηλώσει ότι θα υπάρξει καθυστέρηση 1 έτους στην παράδοση των έργων.

Εχτές με νέο δημοσίευμα ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας κος Γκατσώνης δήλωσε ότι: στα τέλη του 2012 θα δοθεί στην κυκλοφορία η μεγαλύτερη σήραγγα στην Ελλάδα μήκους 5,9 χιλιομέτρων η οποία θα διέρχεται από τον Κίσσαβο. Λίγους μήνες αργότερα (τον Μάρτιο του 2013) θα δοθούν και οι άλλες δύο σήραγγες μήκους 2 και 3 χιλιομέτρων αντίστοιχα μαζί με τη νέα γέφυρα του Πηνειού και του νέου αυτοκινητόδρομου στον Πλαταμώνα. Η σήραγγα του Κισσάβου θα έχει άλλη μια πρωτιά καθώς θα είναι και η μεγαλύτερη σε όλα τα Βαλκάνια.

Ο λόγος της διαφορετικής χρονικής παράδοσης δεν είναι άλλος από το πρόβλημα με τις απαλλοτριώσεις καθώς απομένει ένα τμήμα 100 στρεμμάτων για να μπουν και τα τελευταία εργοτάξια. Το πρόβλημα αναμένεται να ξεπεραστεί με την επιστράτευση του Ολυμπιακού Νόμου για τις απαλλοτριώσεις.

Έτσι, θα δίδεται το 70% της αντικειμενικής αξίας στον ιδιοκτήτη, ο χώρος θα απαλλοτριώνεται άμεσα και οι επιπλέον απαιτήσεις θα κρίνονται σε μελλοντικό χρόνο και χωρίς να επηρεάζουν την εξέλιξη ενός έργου. Πρόκειται σαφώς για μια σωτήρια λύση καθώς υπάρχουν περιπτώσεις απαλλοτριώσεων που διαρκούν αρκετά χρόνια.

Με την ολοκλήρωση των έργων (και των υπολοίπων στο Μαλιακό Κόλπο) η σύνδεση Αθήνας- Θεσσαλονίκης των δύο μεγάλων αστικών κέντρων- θα διανύεται από συνεχή, διαμπερή κλειστό αυτοκινητόδρομο που η ασφάλεια του θα έχει τον ίδιο μέσο όρο με τον Ευρωπαϊκό ενώ η μέγιστη επιτρεπτή ταχύτητα θα είναι 130χλμ. Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι κάποιος θα μπορεί να κάνει το δρομολόγιο αυτό σε λιγότερο από 4 ώρες, αλλά η παρουσία σχεδόν μιας ντουζίνας διοδίων το κάνει ανέφικτο.

Στο θέμα των διοδίων η κοινοπραξία μιλά για 10% των οδηγών ι.χ και 30% των οδηγών φορτηγών περνά χωρίς να πληρώνει. Προς το παρόν δεν έχουν αρχίσει να επιβάλλονται πρόστιμα που προβλέπει νέα ρύθμιση του Υπουργείου Υποδομών.

Τέλος στο θέμα της τιμής μέχρι τα τέλη Μαρτίου είναι πιθανόν να ακούσουμε καλά νέα σχετικά με την τιμή στα διόδια που είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Υπουργείου Υποδομών και εταιρειών παραχώρησης.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Εγνατία Οδός: έχουν μέλλον τα έργα στο Περιστέρι, παραδόθηκε ο κόμβος στο Ζαγόρι

κείμενο από το ypodomes.com
Τα έργα στην Εγνατία Οδό στην περιοχή της Ηπείρου ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υφυπουργού Υποδομών κου Μαγκριώτη

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΖΑΓΟΡΙ
Για το πρόβλημα με το τελευταίο τμήμα που έχει απομείνει στον άξονα της Εγνατίας Οδού, τη γέφυρα στο Περιστέρι ο κος Μαγκριώτης δήλωσε πως στο τμήμα μήκους 900 μέτρων που παραμένει ανολοκλήρωτο λόγω γεωλογικών προβλημάτων ολοκληρώθηκαν μέσω εργολαβίας μέτρα βελτίωσης της ευστάθειας της περιοχής.

Η απόδοση στην κυκλοφορία της γέφυρας και των προσβάσεών της, θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων πρόσθετων έργων σταθεροποίησης, και μόνον εφόσον πληρούνται όλες οι απαιτήσεις ασφάλειας και λειτουργικότητας της οδού. Πού σύντομα θα ανακοινωθεί το οριστικό χρονοδιάγραμμα απόδοσης του έργου στην κυκλοφορία.

Στον κόμβο Ζαγορίου ο κ. Μαγκριώτης είπε: «Ολοκληρώθηκε και αποδόθηκε στη κυκλοφορία στις 30 Νοεμβρίου 2010 το οδικό τμήμα Α/Κ Αράχθου-Μηλιωτάδες, μήκους 6 χλμ., με το οποίο συνδέεται η περιοχή Ανατολικού Ζαγορίου με την Εγνατία Οδό. Το έργο είχε προϋπολογισμό 11.200.000 ευρώ και η διάρκεια κατασκευής ήταν 18 μήνες».

ΚΟΜΒΟΣ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Μίλησε για ανάγκη κατασκευής ενός ακόμα κόμβου στα ανατολικά της πόλης. Αν και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λόγω του ανάγλυφου του εδάφους η Εγνατία Οδός ΑΕ σύντομα θα ανακοινώσει την λύση που προκρίνει.

ΣΕΑ
Ως γνωστό για την περιοχή της Ηπείρου υπογράφηκε στις 21 Φλεβάρη σύμβαση για την κατασκευή πάνω στην Εγνατία Οδό, Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στην περιοχή Ελευθεροχώρι Παραμυθιάς. Ο επόμενος ΣΕΑ για την Ήπειρο θα γίνει στο 100ο χλμ στον κόμβο Περιστερίου.

ΔΙΟΔΙΑ
Για τα διόδια της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ο κ. Μαγκριώτης ανέφερε ότι στη περιοχή της Ηπείρου θα κατασκευαστούν στη θέση Τύρια και στο Μαλακάσι, προσθέτοντας ότι έχει ήδη προκηρυχθεί με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου η ανάθεση σύμβασης «Συστήματος Ηλεκτρονικών Διοδίων» και υποβλήθηκαν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος στις 10 Φεβρουαρίου 2011.

Για τα έργα Οδικής ασφάλειας ο Υφυπουργός ανέφερε: Από το υπουργείο εκτελούνται ήδη εργασίες βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην Ε.Ο Αντιρρίου-Ιωαννίνων στα πλαίσια της εργολαβίας προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στα πλαίσια του νέου Εθνικού Προγράμματος Οδικής Ασφάλειας που ξεκινάει το υπουργείο και θα χρηματοδοτηθεί με πόρους 500 εκατ. ευρώ, προβλέπονται εργασίες σε μήκος 250 χλμ. οδικού δικτύου για το Νομό Ιωαννίνων, από τα οποία η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ θα δημοπρατήσει άμεσα τις μελέτες για τα πρώτα 200χλμ.

Ιόνια Οδός: σε εξέλιξη η μελέτη για την επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά!

κείμενο από το ypodomes.com
Τα έργα της Ιόνιας Οδού στην Ήπειρο απασχόλησαν αρκετά τον Υφυπουργό Υποδομών κο Μαγκριώτη καθώς πολλά γίνονται και υπάρχουν και κάποια σχέδια για το μέλλον. Μιλώντας γενικότερα για τα έργα στην Ήπειρο είπε ότι καθυστέρησαν να αρχίσουν αλλά στα επόμενα 3-4 χρόνια θα καταφέρουν μαζί με την Δυτική και την Βόρεια Ελλάδα να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ευημερίας για τους πολίτες.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΚΑΒΙΑ
Χαρακτήρισε τα Ιωάννινα «μεγαλούπολη δυναμικά αναπτυσσόμενη» και μίλησε για την συνέχιση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά. Αυτή τη στιγμή όπως είπε βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη του άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά που θα αποσυμφορήσει τα Ιωάννινα και θα προσφέρει πρόσβαση στο αεροδρόμιο αλλά και διαμπερή ελεύθερη οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο από την Κακαβιά στο οδικό δίκτυο της Ελλάδας. Ο προϋπολογισμός αυτού του έργου είναι 252.000.000 ευρώ.

Ο Υφυπουργός μίλησε για υλοποίηση συμπληρωματικών μελετών που επιβλήθηκαν ουσιαστικά από τους περιβαλλοντικούς όρους. Το θετικό νέο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να συγχρηματοδοτήσει τη μελέτη αυτή. Λόγω του γεγονότος της ύπαρξης περιβαλλοντικής αδειοδότησης το έργο θα μπορέσει με την ολοκλήρωση της μελέτης και την εξασφάλιση της δημοπράτησης να δημοπρατηθεί σαν ξεχωριστό δημόσιο έργο και να γίνει η επέκταση της Ιόνιας Οδού από την πόλη των Ιωαννίνων μέχρι το συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη δικτύωση της πύλης από και προς την Αλβανία και την ασφαλέστερη μετακίνηση των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών Αλβανών από και προς της χώρα μας. Επίσης θα διευκολύνει το εμπόριο και τις υπηρεσίες ενώ αναβαθμίζει και το Αεροδρόμιο στα Ιωάννινα σαν κόμβο για όλη την Ήπειρο.

Η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά είναι πάγιο αίτημα των φορέων της Ηπείρου και προκάλεσε αντιδράσεις το γεγονός της απόφασης η Ιόνια Οδός να τερματίζει στην πόλη των Ιωαννίνων. Ουσιαστικά αυτή η εξαγγελία είναι μια υπόσχεση για το μέλλον και την συγκατάθεση του Υπουργείο στο δίκαιο αίτημα των Ηπειρωτών.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Άκτιο- Αμβρακία: η 'ορφανή' 3η εργολαβία απέκτησε ανάδοχο ενώ τα έργα προχωρούν!

κείμενο από το ypodomes.com
Πριν από λίγες μέρες, την Τρίτη που μας πέρασε (Μαρτίου)ολοκληρώθηκε με αίσιο τέλος το σήριαλ με την 3η εργολαβία του οδικού άξονα Άκτιο- Αμβρακία. Το Υπουργείο Υποδομών υπέγραψε με τον δεύτερο ανάδοχο, την Ιόνιο ΑΤΕ και έτσι δρομολογείται κανονικά πλέον η κατασκευή του συνολικά.

Αυτό προέκυψε από την επίσκεψη στην Ήπειρο του Υφυπουργού Υποδομών κου Μαγκριώτη που αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του οδικού άξονα Άκτιο- Αμβρακία. Όπως ενημέρωσε οι υπόλοιπες εργολαβίες στο 1ο, 2ο, και 4ο τμήμα παρά τις καθυστερήσεις λόγω απαλλοτριώσεων και επιτάξεων και της έλλειψης οριστικών μελετών εξελίσσονται ομαλά.

Η μετατροπή του οδικού άξονα από επαρχιακό σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο είναι το σημαντικότερο οδικό έργο στην Δυτική Ελλάδα αλλά και την Ήπειρο μετά την κατασκευή της Ιόνιας Οδού.

Λόγω της σημαντικότητας του δρόμου οι εργασίες κατασκευής τρέχουν με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό και πλέον και με την προσθήκη της 3ης «ορφανής» εργολαβίας το έργο δεν έχει κανένα εμπόδιο. Η περιπέτεια που εξελίχθηκε είχε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς μετά τον διαγωνισμό τις 4 εργολαβίες των 48χλμ του δρόμου απέκτησαν : την 1η, 2η, 4η ο όμιλος ΑΕΓΕΚ και την 3η η εταιρεία Μηχανική.

Μετά την διαπίστωση της έλλειψης των μελετών και των προβλημάτων με τις απαλλοτριώσεις η Μηχανική απέστειλε έγγραφο διάλυσης της εργολαβίας, κρίνοντας προφανώς ότι δεν θα ήταν κερδοφόρα όπως εξελίσσονταν. Έτσι και σύμφωνα με τον Νόμο το έργο σε αυτές τις περιπτώσεις περνά στον αμέσως επόμενο ανάδοχο που ήταν η ΙΟΝΙΟΣ ΑΤΕ που ανήκει στον όμιλο της ΑΕΓΕΚ.

Τελειώνοντας η πρώτη φάση με τις περιπέτειες του διαγωνισμού και των προβλημάτων πέρασε ακριβώς ένας χρόνος από την διεξαγωγή του διαγωνισμού και η ελπίδα όλων τώρα είναι το έργο να τρέξει και να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2013.

Με την ολοκλήρωση του οι δυτικές ακτές της Ηπείρου και τα Ιόνια Νησιά θα έχουν πλέον άμεση πρόσβαση μέσω του άξονα Άκτιο- Αμβρακία και της Ιόνιας Οδού στο ταχύ οδικό δίκτυο της χώρας.

Ο κος Μαγκριώτης αναφέρθηκε και στο έργο της σύνδεσης της Πρέβεζας με τη Λευκάδα κάνοντας λόγο για τετελεσμένη ένταξη του στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου με προϋπολογισμό 23.000.000 ευρώ. Στις 28 Φεβρουαρίου το Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης Υγρότοπων Αμβρακικού γνωμοδότησε θετικά για τη κατασκευή του έργου και μετά από αυτό προωθείται η έκδοση των περιβαλλοντικών όρων προκειμένου, να εγκριθούν οι οριστικές μελέτες και να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να δημοπρατηθεί.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Προαστιακός Πάτρας: o πιο επιτυχημένος Προαστιακός στην Ελλάδα

κείμενο από το ypodomes.com
Σε μία εποχή απαξίωσης του ελληνικού σιδηροδρόμου, η Πάτρα δείχνει τη λύση. Ο νεοπαγής προαστιακός σιδηρόδρομος της Πάτρας, ο οποίος λειτουργεί από το περασμένο καλοκαίρι, θυμίζει πλέον τις ένδοξες ημέρες των ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομοι Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου), καθώς έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των Πατρινών.

Ο προαστιακός σιδηρόδρομος των Πατρών καταγράφει πληρότητες έως και 100% στις ώρες αιχμής, ενώ ήδη τον Δεκέμβριο είχε ξεπεράσει τους 30.000 επιβάτες τον μήνα. Οι τοπικοί φορείς έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημα και ζητούν από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ την επέκταση των δρομολογίων και στις όμορες περιοχές των Πατρών.

Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια η πόλη έχει χτιστεί και επεκταθεί ραγδαία με αποτέλεσμα να έχει αυξημένες μεταφορικές ανάγκες. Συν τοις άλλοις, η χρήση του αστικού σιδηροδρόμου έχει απαλλάξει τους κατοίκους της Πάτρας από το άχθος του μποτιλιαρίσματος και της εξεύρεσης θέσης στάθμευσης.

Η διαδρομή γίνεται στην παλιά Τρικουπική, μετρική γραμμή και τα δρομολόγια ξεκινούν από τις 6.30 το πρωί και σταματούν στις 22.30. Τα Railbus φεύγουν κάθε μία ώρα και πραγματοποιούν την διαδρομή Άγιος Ανδρέας - Κεντρικός Σταθμός - Καστελόκαμπος - Ρίο.

Από το Ρίο λεωφορείο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ παραλαμβάνει τους επιβάτες και τους προωθεί στο πανεπιστήμιο και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Το εισιτήριο στοιχίζει 1,40 ευρώ και η μηνιαία κάρτα 20 ευρώ (10 για τους φοιτητές) και η συνολική απόσταση που διανύεται είναι οκτώ χιλιόμετρα. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, όταν και κορυφωνόταν το Καρναβάλι δρομολογήθηκαν τριπλοί συρμοί Railbus, οι οποίοι κυκλοφορούσαν κατάμεστοι από κόσμο.

Το μέλος του Συλλόγου «Επιβάτης», μίας οργάνωσης που εργάζεται υπέρ της βιώσιμης κινητικότητας, κ. Β. Γκλαδάς, επισημαίνει ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι βελτίωσης των υπηρεσιών του αστικού σιδηροδρόμου της Πάτρας. «Έχουμε προτείνει να δημιουργηθούν και άλλες στάσεις για να συμπεριλάβει περιοχές με υψηλή πυκνότητα κατοίκων, αλλά και να επεκταθεί η διαδρομή και στα δύο σκέλη της» εξηγεί.

«Άνθρωποι που δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ το τρένο, πλέον το αγκαλιάζουν. Η χρήση του σιδηροδρόμου έχει επικροτηθεί από τον Εμπορικό Σύλλογο, το ΤΕΕ, την Περιφέρεια και την τοπική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι πρέπει να επεκταθεί για να ενθαρρύνει και τον εσωτερικό τουρισμό» συνεχίζει ο κ. Γκλαδάς. «Βέβαια, χρειάζεται να αλλάξει ο χρόνος αποχώρησης του λεωφορείου από το πανεπιστήμιο, διότι πολλοί φοιτητές εκείνη την ώρα βρίσκονται ακόμη στις αίθουσες. Πάντως, σίγουρα, αποτελεί την τελευταία μόδα της πόλης» καταλήγει.

Η αναπάντεχη επιτυχία του προαστιακού της Πάτρας καθιστά επίκαιρη παρόμοια μελέτη που είχε εκπονηθεί για λογαριασμό του υπουργείου Μεταφορών, η οποία προτείνει την προαστιακή, εσωτερική και τουριστική χρήση παλιών σιδηροδρομικών δικτύων.

Επί παραδείγματι, προτείνεται η χρήση της παλιάς, μετρικής γραμμής για εσωτερικές μετακινήσεις από την Αθήνα ως τη Ν. Πέραμο και από τους Αγίους Θεοδώρους έως το Κιάτο, καθώς και της ιστορική γραμμής του Πλαταμώνα στην Πιερία, η οποία μπορεί να ενισχύσει τον τουρισμό της περιοχής την θερινή περίοδο.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Μετρό Θεσσαλονίκης: ο Μετροπόντικας ''έσκασε μύτη'' στο σταθμό ΕΥΚΛΕΙΔΗε

κείμενο από το ypodomes.com
Το τελευταίο διάστημα η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης δείχνει ότι μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα της και να προχωρήσει. Χτες είχαμε μια σημαντική είδηση όσον αφορά την πρόοδο της κατασκευής του έργου. Ο πρώτος μετροπόντικας «έσκασε μύτη» στον σταθμό Ευκλείδη.

Ο σταθμός ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ είναι ο πρώτος σταθμός που ολοκληρώθηκε η κατασκευή του. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Kατσιμίδη. Η άφιξη του μηχανήματος στον 8ο σταθμό (αν υπολογίσουμε ότι κάποια στιγμή θα αρχίσει και η κατασκευή του σταθμού ΠΑΠΑΦΗ) είναι αρκετά σημαντική κυρίως για την ψυχολογία του έργου.

Πολλοί Θεσσαλονικείς μη βλέποντας ύστερα από 5 χρόνια να τελειώνει έστω μέρος των έργων αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την συνολική πρόοδο των εργασιών. Στην άφιξη βρισκόταν ο Υφυπουργός Υποδομών ο οποίος φανερά χαρούμενος για την πρόοδο του έργου μίλησε για το έργο και δήλωσε πως αν όλα πάνε καλά στα τέλη του έτους θα ξεκινήσει και η επέκταση για Καλαμαριά με 5χλμ και 5 σταθμούς. Εξασφαλισμένα είναι όπως είπε τα 550.000.000 που απαιτούνται για την κατασκευή.

Οι εργαζόμενοι όπως δήλωσε ο ίδιος είναι περίπου 850 και με την εκκίνηση των εργασιών κατασκευής της επέκτασης για Καλαμαριά ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιαστεί. Για τον σταθμό Παπάφη δήλωσε πως η θέληση του Υπουργείου είναι να βρεθεί η χρυσή τομή με το ίδρυμα και τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Για τις αρχαιολογικές έρευνες είπε ότι είναι οι πιο εκτεταμένες σε όλη την Ελλάδα και το τελικό τους κόστος θα φτάσει τα 60.000.000 ευρώ ενώ η ολοκλήρωση τους έχει φτάσει σε ποσοστό 45%. Για την ολοκλήρωση της βασικής γραμμής επανέλαβε πως θα γίνει τέλος του 2014 αρχές του 2015 ενώ για τα συνολικά 4 δις και την κατασκευή όλων των γραμμών και επεκτάσεων που σχεδιάζονται για την πόλη είπε πως πιστεύει ότι σε ορίζοντα δεκαετίας θα μπορέσει να ολοκληρωθεί όλο το δίκτυο.

Επόμενος σταθμός είναι ο ΦΛΕΜΙΝΓΚ και μετά...άγνωστο. Τα σενάρια που συζητούνται είναι πολλά με πρώτο και καλύτερο την διαγραφή από το έργο των σταθμών ΒΟΥΛΓΑΡΗ και ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ. Σε αυτή την περίπτωση η βασική γραμμή μετά το σταθμό ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ θα συνεχίσει προς την Καλαμαριά και θα καταλήξει στον μελλοντικό σταθμό ΜΙΚΡΑ. Πάντως η δυσκολία της περιοχής του σταθμού ΑΝΑΛΗΨΗ είναι μάλλον αυτή που θα κρίνει το μέλλον για την διάνοιξη της σήραγγας.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Μετρό Αθήνας: Οι 'εγκλωβισμένες' επεκτάσεις περιμένουν τη χρυσή λύση

κείμενο απότο ypodomes.com
Όσο περνά ο καιρός τόσο πιο πιθανό είναι να δούμε τις 3 επεκτάσεις της Αττικό Μετρό να λειτουργούν το 2012. Το πρόβλημα που υπάρχει από τον Ιούνιο του 2009 δεν έχει λυθεί ακόμα και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με σιγουριά πότε το έργο της σηματοδότησης που έχει αναλάβει η Siemens θα ξεκινήσει.

Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται από 6 έως 12 μήνες για την εγκατάσταση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού και την λειτουργία των νέων επεκτάσεων. Οι «εγκλωβισμένοι» σταθμοί αρχίζουν πλέον να φαίνονται ολοκληρωμένοι με τις εργασίες να πλησιάζουν το 100%. Αυτό σημαίνει πως τους επόμενους μήνες οι σταθμοί θα είναι έτοιμοι αλλά η Αττικό Μετρό δεν θα μπορεί να τους υπολογίζει.

Όσον αφορά το αντικείμενο αυτών των επεκτάσεων δεν είναι μικρό καθώς μιλάμε συνολικά για 8,5 χλμ νέας υπόγειας σήραγγας και 7 σταθμούς. Οι επεκτάσεις είναι:

Α. ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Είναι η μεγαλύτερη από τις 3 επεκτάσεις καθώς περιλαμβάνει 5,5 χιλιόμετρα υπόγειας σήραγγας και 4 νέους σταθμούς. Είναι επέκταση της «κόκκινης» Γραμμής 2. Θα λειτουργήσουν οι σταθμοί ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ και είναι όλοι χωροθετημένοι στον οδικό άξονα της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Με την λειτουργία της επέκτασης αυτής η Γραμμή 2 του Μετρό θα φτάσει μέχρι το παλιό «Δυτικό» Αεροδρόμιο και θα έχει καλύψει σημαντικό τμήμα των Νοτίων Προαστίων προσφέροντας εύκολή και γρήγορη πρόσβαση σε πολλά σημεία της Αθήνας μέσω του δικτύου Μετρό.

Β. ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ- ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ
Δεν είναι η μεγαλύτερη αλλά είναι μια πολύ σημαντική επέκταση. Είναι και αυτή επέκταση της Γραμμής 2 με 1,5 χιλιόμετρο υπόγειας σήραγγας και 2 σταθμούς με τα ονόματα ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ και ΑΝΘΟYΠΟΥΛΗ. Με την ολοκλήρωση της επέκτασης το Μετρό θα «αγγίξει» τον άξονα της Λεωφόρου Θηβών.

Επίσης θα είναι προπομπός για την μελλοντική επέκταση του Μετρό σε Πετρούπολη και Ίλιον. Και οι δύο σταθμοί θα εξυπηρετούν τον πυκνοκατοικημένο Δήμο Περιστερίου προσφέροντας πρόσβαση σε περιοχές με προβληματική συγκοινωνιακή μετακίνηση.

Γ. ΑΙΓΑΛΕΩ-ΧΑΙΔΑΡΙ
Είναι μία επέκταση της «μπλε» Γραμμής 3 που περιλαμβάνει 1,5 χιλιόμετρο υπόγειας σήραγγας και το σταθμό ΧΑΙΔΑΡΙ. Με τη λειτουργία του νέου σταθμού το Μετρό φτάνει στα όρια σχεδόν της πόλης στα δυτικά φτάνοντας στην πύλη προς Σκαραμαγκα, Ασπρόπυργο και Ελευσίνα και για αυτό το λόγο προβλέπεται να γίνει πολύ σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος.

Το παράδοξο με το σταθμό αυτό είναι πως ονομάζεται ΧΑΙΔΑΡΙ ενώ βρίσκεται ακριβώς έξω από το Δημαρχείο του Αιγάλεω! Με τη λειτουργία του σταθμού αυτού νέες περιοχές όπως το Χαϊδάρι και η Αγία Βαρβάρα θα έχουν το μέσο σε πολύ μικρή απόσταση ενώ είναι και η πύλη για την επερχόμενη επέκταση προς τις συνοικίες και το κέντρο του Πειραιά. Η ίδια εργολαβία περιλαμβάνει και το νέο αμαξοστάσιο στον Ελαιώνα.

Σε αναμονή της «πολυπόθητης» λύσης και τον απεγκλωβισμό των επεκτάσεων του Μετρό οι εξελίξεις θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες το επόμενο διάστημα και πλέον φαίνεται ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Να επισημάνουμε ότι με τη λειτουργία των παραπάνω σταθμών τουλάχιστον 150.000 επιβάτες (πολλοί από αυτούς νέοι επιβάτες) θα χρησιμοποιούν αυτούς τους σταθμούς. Πολλές λεωφορειακές γραμμές προς το κέντρο θα κοπούν και χιλιάδες αυτοκίνητα θα σταματήσουν να επιβαρύνουν την καθημερινή κυκλοφορία.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Kεντρική Οδός Ε-65: παρέμβαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για να συνεχιστεί το έργο

κείμενο από το ypodomes.com
Πρόταση να ξαναρχίσουν τα έργα στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας Ε-65 στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στη σημερινή του συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Υφυπουργό κ. Φίλιππο Σαχινίδη.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την πρόθεσή του να υπάρξει συνάντηση με τις κατασκευάστριες εταιρείες και τις τράπεζες ώστε να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με τη χρηματοδότηση.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε την αναγκαιότητα να συνεχιστούν τα έργα στην Ε-65 αναδεικνύοντας τη βαρύνουσα σημασία του αυτοκινητοδρόμου για την ώθηση της ανάπτυξης και την άρση της απομόνωσης της Δυτικής Θεσσαλίας.
Είπε ακόμη ότι ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία, η συνέχιση της χρηματοδότησης των μεγάλων έργων υποδομής αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να εισέλθει ξανά η Ελλάδα σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέδειξε τα προβλήματα που δημιουργεί η αναστολή των έργων στην Ε-65 επισημαίνοντας ότι έγιναν 450 απολύσεις αλλά και το ότι αφαιρούνται 30 εκατ. ευρώ που εισέρεαν μηνιαίως στην τοπική οικονομία.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε και στα έργα του Αχελώου αλλά και στη Μεσοχώρα ζητώντας να παρέμβει ο υπουργός Οικονομικών. Ειδικά για τη Μεσοχώρα, τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει η λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού συνεισφέροντας στην παραγωγή «καθαρής ενέργειας».

Στην τοποθέτησή του πρότεινε να χρηματοδοτηθούν οι Περιφέρειες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ώστε να πληρωθούν οι τεχνικές εταιρείες για τα έργα που έχουν κάνει αλλά και να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα έργα που είναι σε εξέλιξη ώστε να ολοκληρωθούν και να αποδοθούν στην κοινωνία.

Μιλώντας γενικότερα για την ανάπτυξη, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκρινε αναγκαία την εξειδίκευση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου ανά περιφέρεια ώστε να είναι συναφείς οι στόχοι κεντρικής κυβέρνησης και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ενώ τόνισε ότι οι αναπτυξιακές δράσεις πρέπει να υλοποιηθούν «με ταχύτητα και ευελιξία, χωρίς γραφειοκρατία και περίπλοκα σχήματα».

Ο κ. Κώστας Αγοραστός πρότεινε να μειωθούν τα τέλη στα περιφερειακά αεροδρόμια στα επίπεδα που είναι στην ΕΕ ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και να τονωθεί το τουριστικό ρεύμα, ενώ στην επισήμανση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι δια νόμου οι Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν μηδενικά ελλείμματα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας σχολίασε:

«Είναι αυτονόητο ότι και εμείς θέλουμε να προσφέρουμε στην πατρίδα μας και κυρίως τους συμπολίτες μας. Θα συμβάλλουμε στην προσπάθεια για μηδενικά ελλείμματα, όμως πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί με σαφήνεια η αφετηρία της αιρετής Περιφέρειας καθώς εμείς στη Θεσσαλία παραλαμβάνουμε χρέη, ελλείμματα και ζημιές στις εταιρείες. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν», είπε και ειδικά για τη μεταφορά των μαθητών ανέφερε ότι οι υποχρεώσεις της αιρετής Περιφέρειας ως τον Ιούνιο του 2011 ανέρχονται σε περίπου 11 εκατ. ευρώ. Με την ευκαιρία επανέφερε την αντίθεσή του στις συγχωνεύσεις σχολείων λέγοντας ότι ακόμη και με αμιγώς οικονομικούς όρους, μπορεί να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα αλλά θα διατεθούν πολλά περισσότερα στη μεταφορά των μαθητών.

Ο κ. Κώστας Αγοραστός προέτρεψε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει με θαρραλέα βήματα στο συμψηφισμό των χρεών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις με τα χρέη των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, ενώ για την έξοδο της χώρας από την κρίση υπογράμμισε:

«Απαιτείται ισχυρή δημόσια διοίκηση και πραγματικά καινούργιος σχεδιασμός της λειτουργίας του δημόσιου τομέα που να βασίζεται στη ταχύτητα, τη συνεργασία, τη μείωση γραφειοκρατίας, τις συνέργειες, τη διαφάνεια και την επικοινωνία. Ισχυρό δημόσιο τομέα έχουν τόσο η πιο ισχυρά αναπτυσσόμενη χώρα του πλανήτη, η Κίνα, όσο και μία από τις πλέον ώριμες οικονομίες, η Βρετανία.

Πρέπει να μας στηρίξετε, να μας εμπιστευτείτε. Τολμήστε το για να συμβάλλουμε στο να βγει η πατρίδα μας από την κρίση όσο το δυνατόν νωρίτερα», προέτρεψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Ανατολική Οδός: πρόταση-έκπληξη να μπει στο ΕΣΠΑ το τμήμα Παραδείσια -Τσακώνα

κείμενο από το ypodomes.com
Με στόχο την ομαλή ολοκλήρωση του έργου Παραδείσια-Τσακώνα, που είναι κομβικής σημασίας για τον Ε.Ο. Τρίπολης-Καλαμάτας, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υπέβαλλε πρόταση για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η Ειδική Υπηρεσία Ενίσχυσης της Προσπελασιμότητας του εν λόγω Υπουργείου ζητά από την Ε.Ε. την άμεση ένταξή του για το ποσό των 60 εκατ. ευρώ σαν επιλέξιμη δαπάνη (50% Ε.Ε. + 50% εθνικοί πόροι).

Το έργο είναι ώριμο, μπορεί να παράξει άμεσα δαπάνες, δεν έχει ανοικτές απαλλοτριώσεις και δεν έχει χρηματοδοτηθεί από το Γ ΚΠΣ. Συγκεντρώνει, δηλαδή, όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Η πρόταση από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έφυγε ήδη για τις Βρυξέλλες, ενώ η απάντηση αναμένεται στο επόμενο εικοσαήμερο.

Η ενδεχόμενη αποδοχή από την Ε.Ε. της πρότασης θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της χρηματοδότησης του έργου και θα δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί μέσα στο 2011 χωρίς την πληρωμή αποζημιώσεων που θα συνεπάγονται οι όποιες εξωσυμβατικές καθυστερήσεις.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς που είναι σε συνεχή επαφή με τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα και τον Υφυπουργό Ιωάννη Μαγκριώτη, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο εντός του 2011, δήλωσε τα εξής:

«Η εξέλιξη αυτή, στο βαθμό που θα καταλήξει θετικά, είναι πολύ σημαντική γιατί θα δώσει ένα τέλος στην πολύχρονη εκκρεμότητα και θα δικαιώσει τους αγώνες και τις προσπάθειές μας για την προσπελασιμότητα και την ανάπτυξης της Μεσσηνίας».

Θεσσαλονίκη: στο ΕΣΠΑ ο εντυπωσιακός Ανισόπεδος Κόμβος Κ16

κείμενο από το ypodomes.com
Ένα έργο ζωτικής σημασίας για την πόλη και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης παίρνει σάρκα και οστά με την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία- Θράκη 2007- 2013» μετά τη χθεσινή (Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011) υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης κ. Θύμιο Σώκο.

Πρόκειται για το έργο «Κατασκευή ανισόπεδου Κόμβου Κ16 στη συμβολή Π.Α.Θ.Ε και εσωτερικής Περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης» με προϋπολογισμό 115.400.000 ευρώ. Με το έργο ο σημερινός κόμβος θα μετατραπεί σε ανισόπεδο και θα προσφέρει όλες τις δυνατές κινήσεις.

Θα κατασκευασθούν εννέα γέφυρες καταστρώματος συνολικού εμβαδού 17.886 τμ ως εξής:τρεις γέφυρες στη διασταύρωση του Π.Α.Θ.Ε με την εσωτερική περιφερειακή, μία πάνω από την εσωτερική περιφερειακή, και οι υπόλοιπες πέντε πάνω από τον σωληνοδιάδρομο των ΕΛ.ΠΕ.

Η οδοποιία περιλαμβάνει κατασκευή προσβάσεων στις γέφυρες μήκους 7χλμ ενώ προβλέπεται δίκτυο παράπλευρων οδών, μήκους 10,5 χιλιομέτρων με παράλληλη βελτίωση της βατότητας του Π.Α.Θ.Ε και της εσωτερικής Περιφερειακής.

Το συνολικό κατασκευαστικό αντικείμενο συμπληρώνεται με έργα αποχέτευσης- αποστράγγισης, ηλεκτροφωτισμού, φωτεινή σηματοδότηση, σήμανση και εργασίες πρασίνου.

Μελετητικά το έργο είναι ώριμο και θα πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί να ξεκινήσει άμεσα διότι υπάρχει παλιά απαλλοτριωμένη έκταση του 1972 στην οποία μπορούν να εκτελεστούν εργασίες μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις στο σύνολό τους.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Για το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης κ. Θύμιο Σώκο το έργο είναι καθοριστικό για τη βελτίωση των μετακινήσεων, την ανάπτυξη του βιομηχανικού και βιοτεχνικού κλάδου της ευρύτερης περιοχής, τη βελτίωση της διασύνδεσης και λειτουργικότητας των διαπεριφερειακών δικτύων.

Λόγω της θέσης του στην είσοδο της πόλης της Θεσσαλονίκης και του μεγέθους του, αποκτά ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα ως έργο μεγάλο και σημαντικό.

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΟΣΕ: οι Σταθμοί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Λάρισα και Βόλο θα γίνουν εμπορικά κέντρα

κείμενο από το ypodomes.com
Σε ολικό... λίφτινγκ πέντε σιδηροδρομικών σταθμών σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Βόλο, το κόστος ανακατασκευής των οποίων ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά και στην αξιοποίηση του μεγάλου ακινήτου στη Λεύκα Αττικής (περιοχή Ρέντη) προχωρεί η ΓΑΙΑΟΣΕ, θυγατρική του ΟΣΕ για την ακίνητη περιουσία. Η κατασκευή των σύγχρονων σταθμών θα γίνει με συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιώτες, ενώ ο χρόνος εκμετάλλευσης θα προκύψει από σχετική αποτίμηση του κάθε έργου. Η αποπληρωμή του έργου στους ιδιώτες θα γίνει με την ενοικίαση των χώρων εστίασης και παρκινγκ, αλλά και των καταστημάτων που θα κατασκευαστούν.

Οι φάκελοι και των πέντε σταθμών έχουν παραδοθεί από τη ΓΑΙΑΟΣΕ στην Ελληνική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων όπου έχει ήδη επιλεγεί χρηματοοικονομικός σύμβουλος ο οποίος και θα αποτιμήσει τα έργα. Μετά την ολοκλήρωση της αποτίμησης θα αναζητηθούν επενδυτικά σχήματα τα οποία και θα κληθούν να κατασκευάσουν τους νέους σταθμούς.

Σημειώνεται ότι οι δύο σταθμοί στον Πειραιά και την Αθήνα δεν θα έχουν να ζηλέψουν τίποτα από ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο με καταστήματα, εστιατόρια, χώρους στάθμευσης ακόμα και κινηματογράφους και θα κατασκευαστούν με σύμβαση παραχώρησης. Στο σταθμό της Θεσσαλονίκης που είναι ανακαινισμένος καταλήγει το μετρό της πόλης και μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω αφού υπάρχει επιπλέον έκταση για νέα κτήρια.

Το οικόπεδο στη Λεύκα
Την αποδέσμευση των 20 πρώτων στρεμμάτων μεγάλου οικοπέδου στη Λεύκα, το οποίο εκτείνεται σε 120 στρέμματα, προωθεί η ΓΑΙΑΟΣΕ. Πρόκειται για την αποθήκη του ΟΣΕ η οποία θα μεταφερθεί στο Θριάσιο Πεδίο ενώ ήδη έχει γίνει πρόταση για την άμεση εκκαθάριση και αξιοποίηση του χώρου.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ, Ν. Ιωαννίδη, θα γίνει νέα κίνηση για να υπαχθεί στο σχέδιο πόλης, αν και ήδη προ 10ετίας έχει γίνει μία σχετική προσπάθεια.

Ωστόσο για 100 στρέμματα στα οποία εκτείνεται το εργοστάσιο συντήρησης τροχαίου υλικού του ΟΣΕ δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση μιας και η μετεγκατάσταση στο Θριάσιο θα κοστίσει περίπου 200 εκατ. ευρώ. Μία τέτοια κίνηση, τη στιγμή που στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένεται να μπει ιδιώτης επενδυτής, θα ήταν ρίσκο αφού και δεν υπάρχει διαβεβαίωση ότι το εργοστάσιο θα συνεχίσει να συντηρεί τα τρένα είτε του ΟΣΕ είτε ιδιωτών.

Συνομιλίες με δήμους
Σε συζητήσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ μετά από αιτήματα προς την εταιρεία για την αξιοποίηση ακινήτων τα οποία δεν είναι σιδηροδρομικά αλλά βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΟΣΕ. Τα περισσότερα αιτήματα τόσο σε Αττική όσο και στην υπόλοιπη χώρα περιλαμβάνουν αξιοποιήσεις από τους κατά τόπους δήμους είτε για βρεφονηπιακούς σταθμούς είτε για δημαρχεία ή δημοτικά κτήρια.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ εξετάζει τα σχετικά αιτήματα και ήδη έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές προκειμένου να αξιοποιήσει τα ακίνητα τα οποία αυτή τη στιγμή δε χρησιμοποιούνται από τον ΟΣΕ και παράλληλα απαιτούν μεγάλες δαπάνες για τη συντήρησή τους. Από τα κτήρια αυτά ο ΟΣΕ αναμένει σημαντικά έσοδα.

Πηγή: imerissia.gr

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Προαστιακός Αθήνας: Διαλύθηκε η εργολαβία για την ηλεκτροκίνηση Πειραιά-Αθήνα-ΣΚΑ

κείμενο από το ypodomes.com
Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας και μέσω της ιστοσελίδας της enet.gr δημοσιεύτηκε εχτές για το άμοιρο δίκτυο του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στην Αθήνα. Η σύμβαση με την οποία η Κ/Ξ Siemens AG- ΑΚΤΩΡ- ΤΕΡΝΑ αναλάμβανε τα έργα της ηλεκτροκίνησης- σηματοδότησης- τηλεδιοίκησης για το βασικό αστικό τμήμα της πόλης ΠΕΙΡΑΙΑΣ- ΑΘΗΝΑ- 3 ΓΕΦΥΡΕΣ-ΣΚΑ διαλύθηκε πριν λίγες μέρες..

Ένα έργο το οποίο θεωρείται αναγκαίο για να γίνει πλήρως λειτουργικός ο Προαστιακός της Αθήνας καθώς με την λειτουργία και των υπόλοιπων σταθμών θα μπορούσε να συμβάλλει στο συγκοινωνιακό δίκτυο της πρωτεύουσας και μάλιστα σε περιοχές χωρίς ανταγωνισμό από άλλα μέσα σταθερής τροχιάς.

Το έργο όπως αναφέρει το δημοσίευμα είχε αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2005 αλλά με αλλεπάλληλες (6 τον αριθμό) παρατάσεις φτάσαμε μέχρι την διάλυση της πολύτιμης εργολαβίας?

Το έργο έχει φτάσει στο 70% της ολοκλήρωσης του και τώρα θα πρέπει να γίνει νέος διαγωνισμός για το υπόλοιπο των έργων που σημαίνει ότι χρονικά πάμε πίσω για τουλάχιστον 2 χρόνια ενώ και το όνειρο ενός αξιοπρεπούς Προαστιακού δικτύου στην Αθήνα μετατρέπεται και πάλι σε όνειρο θερινής νυκτός.

Ακόμα και σήμερα που μιλάμε υπάρχουν σταθμοί που είναι έτοιμοι όπως οι σταθμοί στον Ταύρο στις Αχαρνές αλλά δεν λειτουργούν. Η γραμμή προς Χαλκίδα λειτουργείται από τον ΟΣΕ, την γραμμή προς Θήβα την έχουμε χάσει ενώ δεν γίνεται καμία κουβέντα για τις επεκτάσεις σε Λαύριο (που έχει εξαγγελθεί ωε έργο ΣΔΙΤ από το 2007) και Ραφήνα.

Ο βασικός κορμός της πόλης που περιελάμβανε η εργολαβία εάν ολοκληρώνονταν θα μετέτρεπε τον Προαστιακό σε ένα είδος επίγειου Μετρό με εξυπηρέτηση από την περιοχή του Πειραιά, στις δυτικές συνοικίες του Δήμου Αθηναίων μέχρι τα Βόρειο- δυτικά προάστια με πολύ καλές προοπτικές.

Είναι μια εξαιρετικά άσχημη εξέλιξη για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο που θα μπορούσε να συμβάλλει πολύ περισσότερο από το σημερινό δείγμα λειτουργίας. Το ypodomes.com θα σας ενημερώσει για κάθε εξέλιξη αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος .

Μετρό Αθήνας: Στις 12 Απριλίου η κατάθεση προσφορών για την επέκταση του Πειραιά

κείμενο από το ypodomes.com
Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να έχουμε επιτέλους τον ανάδοχο για την «καταραμένη» επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας από το Χαϊδάρι στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.

Στις 12 Απριλίου οι εταιρείες που συνεχίζουν στον διαγωνισμό έχουν καλεστεί να δώσουν τις οικονομικές τους προσφορές και αναμένεται να γίνει μεγάλη μάχη για το πρώτο έργο Μετρό της δεκαετίας που διανύουμε. Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των προσφορών θα έχουμε τον προσωρινό ανάδοχο και με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας μέχρι τον Ιούνιο πολύ πιθανό να έχουμε και την πολυπόθητη υπογραφή της σύμβασης.

Τα έργα θα αρχίσουν αμέσως μετά και σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού απαιτούνται 66 μήνες για την ολοκλήρωση της επέκτασης που θα φέρνει τις συνοικίες του Πειραιά στο κέντρο του σε μερικά μόλις λεπτά. Οι σταθμοί που θα κατασκευαστούν μετά το Χαϊδάρι είναι οι : ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.

Ο σταθμός ΠΕΙΡΑΙΑΣ θα κατασκευαστεί πλησίον του σημερινού σταθμού του ΗΣΑΠ και η όλη περιοχή θα λειτουργεί ως ένας τεράστιος συγκοινωνιακός κόμβος με τους σταθμούς του ΗΣΑΠ, του ΜΕΤΡΟ, του Προαστιακού που βρίσκεται 50 μέτρα πιο πέρα και του μελλοντικού σταθμού Μonorail του ΟΛΠ.

Όσον αφορά τον τερματικό σταθμό ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ αυτός θα γίνει στην σημερινή πλατεία Κοραή κάτω ακριβώς από το Δημαρχείο της πόλης φέρνοντας το Μετρό στο εμπορικό, διοικητικό και επιχειρηματικό κέντρο του Πειραιά.

ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ!
Σε αναμονή σύστασης επιτροπή Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ξεμπλοκάρισμα των επεκτάσεων του Μετρό προς Ανθούπολη, Ελληνικό και Χαϊδάρι βρίσκομαστε με το Υπουργείο Υποδομών να θέλει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Η εταιρεία Siemens που είναι και η ανάδοχος του έργου των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων έχει δικαστική διαμάχη παρασύροντας έτσι και τις πολύτιμες για τις συγκοινωνίες της Αθήνας επεκτάσεις του Μετρό.

Οι σταθμοί είναι σχεδόν ολοκληρωμένοι και απομένουν λεπτομέρειες όπως αρχιτεκτονικά τελειώματα και αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου σε κάθε σταθμό. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν μέσα στον Μάρτιο ξεμπλοκαριστούν οι σταθμοί η παράδοση τους στο κοινό θα απαιτήσει αρκετούς μήνες.

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ανατολική Οδός Πελοποννήσου: προχωρούν οι απαλλοτριώσεις, ικανοποίηση από την Ε.Ε.!

κείμενο από το ypodomes.com
Τα δημοσιεύματα για την Ανατολική Οδό είναι συνεχή ειδικά στον τοπικό τύπο. Τα νέα γενικότερα για τον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Κόρινθο και την Τρίπολη με την Καλαμάτα και τη Σπάρτη είναι σχεδόν πάντα καλά ενάντια στο γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας των υπόλοιπων αυτοκινητόδρομων που κατασκευάζονται αυτή την εποχή.

Σύμφωνα με αυτά λοιπόν μέσα στο 2011 θα έχει ολοκληρωθεί ο δρόμος μέχρι τη Σπερχογεία, ενώ η περιμετρική οδός της Καλαμάτας θα είναι έτοιμη μέσα στο 2013. Η Ανατολική Οδός είναι ολοκληρωμένη και λειτουργεί πλήρως στο τμήμα Κόρινθος- Τρίπολη- Παραδείσια. Από εκεί ξεκινά η εργολαβία του Δημόσιου Παραδείσια- Τσακώνα και συνεχίζει με την κατασκευή του τελευταίου τμήματος Τσακώνα- Καλαμάτα.

Η περιμετρική της πόλης που πολύ κουβέντα γίνεται τελευταία πλέον μπορεί κανείς να πει ότι μπαίνει σε φάση κατασκευής με τις απαλλοτριώσεις να είναι σε φάση πληρωμής. Το ύψος των απαλλοτριωθέντων εκτάσεων υπολογίζεται σε 30.000.000 ευρώ και τα χρήματα είναι διασφαλισμένα.

Επιπλέον θα υπάρξουν και συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις στην περιοχή από την οδό Αθηνών έως τον κόμβο Καρέλια σε μήκος 500 μέτρων και στον κόμβο της Αγιάννας. Από την άλλη πλευρά, μερική ανάκληση απαλλοτριώσεων θα έχουμε στον κόμβο της οδού Σπάρτης. Παράλληλα, όλες οι προσφυγές απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ εγκρίθηκαν και οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι του έργου».

Με καλές εντυπώσεις από την Ε.Ε
Εντυπωσιάστηκαν τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου από τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, κατά την επιθεώρησή τους πριν λίγες μέρες. «Έμειναν ικανοποιημένοι, εντυπωσιάστηκαν», επισήμανε στην ?Ε? ο Γιάννης Καρνέσης, διευθυντής Μελετών και Έργων Παραχώρησης του υπουργείου Υποδομών στην Πελοπόννησο, ο οποίος τους συνόδευε.

Παρατήρησε πως «είναι το καλύτερο έργο που έχουν δει στην Ελλάδα, απ? όσα κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης». Και εξήγησε ότι τα επαινετικά σχόλια ήταν τόσο για το δρόμο που έχει φτιαχτεί έως τα Παραδείσια, όσο και για το έργο που κατασκευάζεται στη Μεσσηνία, αλλά και για τις απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει.

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Τραμ Πάτρας: έγινε η μελέτη σκοπιμότητας και από τότε...άφαντο το Τραμ!

κείμενο από το ypodomes.com
Η Πάτρα για όσους δεν το γνωρίζουν είναι από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα που είχε δίκτυο τραμ και μάλιστα από τις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα γίνονται πολλές προσπάθειες το μοντέρνο Τραμ να ενταχθεί και πάλι στην πόλη της Πελοποννήσου.

Εδώ και πέντε χρόνια έχει εξαγγελθεί η επιστροφή του Τραμ μέσω ενός νέου δικτύου που θα αποτελείται αρχικά από μία γραμμή και θα έχει συνολικό μήκος 18 χιλιομέτρων. Η μελέτη σκοπιμότητας για την βιωσιμότητα του Τραμ ξεκίνησε το 2009 και τον Μάρτιο του 2010 ολοκληρώθηκε.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το Τραμ μπορεί να είναι βιώσιμο για την Αχαϊκή πόλη οριακά. Αυτό είναι ένα πρώτο θετικό βήμα για την ανάπτυξη του δικτύου στην πόλη αλλά δεν είναι αρκετό. Μετά τα αποτελέσματα της μελέτης κυριολεκτικά η υπόθεση «Τραμ στην Πάτρα» έγινε άφαντη και καμία αναφορά δεν είχαμε είτε από τον Δήμο Πατρέων είτε από το Υπουργείο Υποδομών που είναι και ο υπεύθυνος φορέας.

Φυσικά λόγω κρίσης τα περισσότερα έργα γνωρίζουμε ότι έχουν παγώσει αλλά η περίπτωση του Τραμ στην Πάτρα είναι ένα από τα έργα που έχει ήδη πίσω του μία μελέτη που υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξει συνέχεια αλλά και η ίδια η πόλη έχει ανάγκη από ένα μέσο σταθερής τροχιάς για να οργανώσει εκ νέου τις κακές αστικές συγκοινωνίες που έχει και σε συνδυασμό με την επιτυχία του Προαστιακού Σιδηρόδρομου να αποκτήσει τις συγκοινωνιακές υποδομές που θα έπρεπε να έχει.

Η χάραξη που επελέγη, συνδέει το Πανεπιστήμιο με το κέντρο της Πάτρας και το ΤΕΙ και διέρχεται από τις οδούς Νέα Εθνική Οδό, Μαιζώνος και Ρήγα Φεραίου (η διαδρομή χωρίζεται) , Σμύρνης και Καλαβρύτων. Επίσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας που αποδεικνύουν ότι ένα δίκτυο τραμ που λειτουργεί σε συνεργασία με το δίκτυο των λεωφορείων, παρουσιάζει θετικό δείκτη κοινωνικοοικονομικού οφέλους.

Ο προϋπολογισμός για τη δημιουργία του Τραμ ανέρχεται σε 200.000.000 ευρώ για τη γραμμή, 30.000.000 ευρώ για το αμαξοστάσιο και άλλα 30.000.000 ευρώ για τα 14 οχήματα τα οποία θα είναι ελαφρότερου τύπου από αυτά της Αθήνας. Σύμφωνα με την μελέτη, το 2025 θα μεταφέρονται από το τραμ περί τους 45.000 επιβάτες την ημέρα, περίπου (4.500 επιβάτες τις ώρες αιχμής) και η συνολική κυκλική διάρκεια της διαδρομής, θα είναι μία ώρα.

Σήμερα και πάλι η Πάτρα φιλοδοξεί να είναι η πρώτη πόλη εκτός Αθήνας που θα αποκτήσει και πάλι Τραμ που θα λειτουργεί και σαν σημείο αναφοράς για την πόλη. Η Πάτρα και λόγω της σχετικά κακής ρυμοτόμησης που έχει ευνοεί την ανάπτυξη Τραμ.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα