Υποδομές στην Ελλάδα

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΥΠΕΚΑ: έρχεται η δημοπράτηση για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και της επέκτασης του Τραμ

κείμενο από το ypodomes.com
Σε παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας προχωράει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η γενική γραμματέας Μαρία Καλτά, δήλωσε πως ως το τέλος του μήνα θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου και την κατασκευή γραμμής τραμ που θα συνδέει το κέντρο της πόλης με τα Κάτω Πατήσια. Η προκοστολόγηση του έργου είναι ύψους 180 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από ευρωπαϊκούς πόρους.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται εντός των ημερών η ανάθεση της μελέτης της για την πεζοδρόμηση της οδού Βασιλίσσης Όλγας που έχει ως στόχο δημιουργία ενός ενιαίου χώρου που θα περιλαμβάνει τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, το Ζάππειο και τους αρχαιολογικούς του χώρους, τον Εθνικό Κήπο.

Το σχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος περιλαμβάνει ακόμη την υλοποίηση παρεμβάσεων στο Γεράνι στο Κέντρο της Αθήνας, με την ανάπλαση της περιοχή, όπως επίσης και στο Μεταξουργείο.

Ειδικά για το επιβαρημένο τμήμα του κέντρου της Αθήνας το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπλαση με διεύρυνση των πλατειών του Αγίου Παντελεήμονα και της Αττικής και της οδού Αγορακρίτου.

Τέλος, από κοινού τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε απαλλοτριώσεις στην Ακαδημία Πλάτωνος με την επέκταση του πρασίνου κατά 10 στρέμματα και την προσπάθεια ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Το φάντασμα της Υποθαλάσσιας Θεσσαλονίκης ακόμα μας απασχολεί..

κείμενο από το ypodomes.com
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει στην κοινοπραξία Θερμαϊκή Οδός να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο το 50% της αποζημίωσης με μετρητά και το υπόλοιπο 50% με ομόλογα αντίστοιχης σημερινής αξίας.

Όπως είναι φυσικό, η κοινοπραξία απέρριψε την πρόταση, απαιτώντας να πληρωθεί με μετρητά για το σύνολο του ποσού που έχει επιδικαστεί. Εντός των προσεχών ημερών και αφού εξετάσει τα δεδομένα και τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, το υπουργείο αναμένεται να ορίσει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να πληρώσει την αποζημίωση.

Σημειώνεται ότι στην κοινοπραξία Θερμαϊκή Οδός συμμετέχουν με ποσοστό 50% τόσο ο όμιλος Ελλάκτωρ όσο και ο ελληνικών συμφερόντων ολλανδικός οίκος Archirodon.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία της υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης ήταν ύψους 475 εκατ. ευρώ και ανατέθηκε στην κοινοπραξία Θερμαϊκή Οδός τον Οκτώβριο του 2006. Λίγο μετά την εγκατάσταση των εργοταξίων, κάτοικοι της Θεσσαλονίκης υπέβαλαν προσφυγές κατά του έργου, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι εργασίες μέχρις ότου αποφανθεί το ΣτΕ.

Στο μεταξύ, απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ακύρωσε τη μέθοδο κατασκευής της υποθαλάσσιας αρτηρίας, προκρίνοντας διαφορετικό τρόπο για τη δημιουργία της σήραγγας και αλλάζοντας ουσιαστικά τους όρους της υπογραφείσας σύμβασης.

Τα σοβαρά αυτά εμπόδια και ταυτόχρονα η απροθυμία του υπουργείου Δημοσίων Έργων να διευθετήσει τις εκκρεμότητες προκειμένου το έργο να ξεμπλοκαριστεί οδήγησαν την κατασκευάστρια κοινοπραξία και τις χρηματοδότριες τράπεζες στην απόφαση να καταγγείλουν τη σύμβαση και να διεκδικήσουν την ανάλογη αποζημίωση.

Το διαιτητικό δικαστήριο επιδίκασε τελικά το συνολικό ποσό των 73 εκατ. ευρώ (67,8 εκατ. ευρώ η κύρια αποζημίωση και περίπου 5 εκατ. ευρώ επιμέρους αποζημιώσεις), το οποίο και οφείλει να καταβάλει το προσεχές διάστημα το ελληνικό δημόσιο στους δύο κατασκευαστικούς.

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Τα ΚΤΕΛ ετοιμάζονται να πάνε Ελαιώνα!

κείμενο από το ypodomes.com
Φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα στο θέμα της δημιουργίας νέου σταθμού το οποίο εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει παγώσει. Εδώ και πολλά χρόνια έχει προωθηθεί η ιδέα της δημιουργίας νέου σταθμού για τα ΚΤΕΛ στην περιοχή του Ελαιώνα, όπου βρίσκεται και ο ομώνυμος σταθμός του Μετρό.

Το θέμα αυτό όμως επί πολλά χρόνια παρέμεινε ανενεργό παρότι είναι δεδομένο το ενδιαφέρον των κατασκευαστών να συμμετάσχουν στο εν λόγω project. Ωστόσο φαίνεται όμως ότι αυτή τη φορά το θέμα έχει ανακινηθεί για τα καλά και σύντομα θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις.

Σε πρώτη φάση υπήρξε πριν από λίγες μέρες συνάντηση της διοίκησης των ΚΤΕΛ με την διοίκηση της Αττικό Μετρό, στην οποία ανήκει ο χώρος όπου πρόκειται να δημιουργηθεί το νέο ΚΤΕΛ. Το σχέδιο προβλέπει ότι η Αττικό Μετρό θα διατηρήσει το 50% της ιδιοκτησίας του νέου σταθμού των ΚΤΕΛ, ένα 15% θα κρατήσει η Κοινοπραξία των ΚΤΕΛ ενώ το υπόλοιπο 35% θα πάρει το ιδιωτικό σχήμα που θα αναλάβει την κατασκευή του έργου.

Πάντως, ακόμη δεν έχει υπάρξει απόφαση με ποιο τρόπο θα γίνει η ανάθεση του έργου. Αν αυτό το κάνει η Αττικό μετρό τότε θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός ενώ σε περίπτωση που η ανάθεση γίνει μέσω της Κοινοπραξίας των ΚΤΕΛ μπορεί το έργο να ανατεθεί απευθείας, ωστόσο θα πρέπει να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση στην Βουλή.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη η καταβολή της επιδότησης ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν την ανανέωση του στόλου που πραγματοποιήθηκε από τα ΚΤΕΛ πριν από μια τριετία. Ωστόσο, η διοίκηση των ΚΤΕΛ εμφανίζεται αισιόδοξη ότι το θέμα θα επιλυθεί σύντομα καθώς φαίνεται ότι υπάρχει η αντίστοιχη διάθεση από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΗΣΑΠ: Κλειστό το τμήμα Μοναστηράκι- Άνω Πατήσια από 28 Μάη, σε λειτουργία όλη η γραμμή στις 7 Ιούνη!

κείμενο από το ypodomes.com
Μία ακόμα διακοπή σε τμήμα της γραμμής 1 του Μετρό της Αθήνας. Με ανακοίνωση του ο ΗΣΑΠ κάνει γνωστό πως από το ερχόμενο Σάββατο 28 Μαϊου έως και την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011 θα παραμείνει κλειστό το τμήμα ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ- ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ προκειμένου να γίνουν απαραίτητες εργασίες για την αναβάθμιση της γραμμής.

Για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε αυτό το τμήμα της γραμμής η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται:

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ - ΑΤΤΙΚΗ με τις γραμμές 2 & 3 του ΜΕΤΡΟ &
ΑΤΤΙΚΗ - ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ με τη λεωφορειακή γραμμή Χ8

Το σημαντικό νέο σε αυτή την είδηση είναι πως από την Τρίτη 7 Ιουνίου 2011 επαναλειτουργεί το κλειστό τμήμα του ΗΣΑΠ Μοναστηράκι- Αττική και επαναλειτουργούν οι σταθμοί ΟΜΟΝΟΙΑ & ΒΙΚΤΩΡΙΑ. Μετά από 11 μήνες εργασιών για την ανακαίνιση της σήραγγας οι επιβάτες θα μπορούν και πάλι να χρησιμοποιούν στο σύνολο της τη γραμμή 1 ενώ σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΗΣΑΠ θα απαιτείται μία μετεπιβίβαση στο σταθμό ΟΜΟΝΟΙΑ για λόγους που ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστοί.

Μετρό Θεσσαλονίκης: η πρώτη ξενάγηση στον υπόγειο κόσμο του Μετρό είναι γεγονός!

κείμενο από το ypodomes.com
Η πρώτη βόλτα στα υπόγεια του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι γεγονός και μάλιστα με διάρκεια 45 λεπτά πηγαίνε- έλα. Όχι, δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο και όχι, δεν άνοιξαν οι πύλες του για το κοινό (που τέτοια τύχη).

Κάποιοι λίγοι και τυχεροί (μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, φορείς, δημοσιογράφοι κ.α) είχαν την ευκαιρία να είναι από τους πρώτους ..μη εργαζόμενους- στο Μετρό Θεσσαλονίκης να ταξιδέψουν στην διαδρομή Ευκλείδης- Βιβλιοθήκη ΑΠΘ και να δουν το τεράστιο έργο που επιτελείται στον υπόγειο κόσμο του Μετρό.

Τα έργα Μετρό είναι από τα πολυπλοκότερα στον κόσμο. Γίνονται σε αστικό περιβάλλον, συχνά κορεσμένο. Πρέπει να ξεπεράσουν δυσκολίες που πολλοί δεν φαντάζονται. Πόσο μάλλον σε μία πόλη με ιστορία που μετρά σε χιλιάδες χρόνια.

Το μικρό θαύμα που συντελείται είναι σε εξέλιξη και αν όλα πάνε καλά σε 4 χρόνια από σήμερα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης θα μπορούν να χρησιμοποιούν την πρώτη γραμμή του Θεσσαλονικιώτικου Μετρό μετακινούμενοι από το Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τον σταθμό Πατρικίου.

Οι «πρώτοι» ταξιδιώτες πάντως μετακινήθηκαν από το σταθμό Ευκλείδη και μέσω των σταθμών Φλέμινγκ και Αγία Σοφία (που ακόμα είναι χωρίς πλάκα οροφής) κατέληξαν στον σταθμό του Αριστολείου Πανεπιστήμιου.

Το βάθος στο οποίο γίνονται οι εργασίες είναι τα 20 μέτρα και οι δυσκολίες πάμπολλες. Τα τεχνικά μυαλά έχει χρειαστεί πολλές φορές να σπαζοκεφαλιάσουν για να βρουν λύσεις σε προβλήματα που οι μελέτες αγνόησαν, όπως τα περίφημα μπαλκόνια του σταθμού ΑΝΑΛΗΨΗ που λίγο έλλειψε να γίνουν θύματα των κατασκευών καθώς αγνοήθηκαν..

«Ιστορική στιγμή» χαρακτήρισε το «ταξίδι» στο εργοτάξιο του μετρό ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Η διοίκηση του «Μετρό Θεσσαλονίκης» ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους και τους φορείς της πόλης που παρευρέθηκαν εκεί, για το έργο, την εξέλιξή του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Τα επίπεδα των σταθμών στη Θεσσαλονίκη είναι τέσσερα: στο πρώτο επίπεδο (αυτό που είναι και το πιο κοντινό στην επιφάνεια) θα βρίσκονται τα εκδοτήρια. Στο επίπεδο -2 και -3 θα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της εταιρείας ενώ στο -4 επίπεδο θα βρίσκονται οι αποβάθρες.

Σε αντίθεση με το Μετρό της Αθήνας το Μετρό στη Θεσσαλονίκη θα είναι πιο ασφαλές διαθέτοντας σταθμούς με κεντρική αποβάθρα και γραμμές εκατέρωθεν της. Σε όλους του σταθμούς θα υπάρχουν θύρες ασφαλείας που θα ανοίγουν μόνο με την έλευση του συρμού και εφόσον αυτό έχει σταματήσει.

Κυλιόμενες σκάλες και ανελκυστήρες για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών ακόμα και αυτών που ανήκουν σε πιο ευαίσθητες κατηγορίες για να μπορούν άνετα να κινούνται προς και μέσα στους σταθμούς (ΑμΕΑ, ηλικιωμένοι κλπ).

Οι μετροπόντικες είναι τα «καμάρια» του Μετρό και μάλιστα πήραν και ποντιακά ονόματα, αυτά του Γιωρίκα και του Κωστίκα. Έχουν διανύσει τη μισή απόσταση και τώρα ξεκινούν και πάλι για τη συνέχεια του ταξιδιού τους που δεν θα τελειώσει πριν το 2012.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ανατολική Οδός: Μάχη με το χρόνο για να φτάσει ο δρόμος στην Καλαμάτα

κείμενο από το ypodomes.com
Μάχη με το χρόνο δίνει ο "Μορέας" για να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα και να ολοκληρώσει τον αυτοκινητόδρομο έως τον κόμβο της Σπερχογείας, στο "Πράκτικερ", μέσα στο 2011. Στο πολύπαθο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα η ένταξή του στο ΕΣΠΑ - αναμένεται να εγκριθεί αυτές τις ημέρες - έχει αλλάξει το κλίμα και εκτιμάται ότι με την επιτάχυνση των εργασιών θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί το Μάρτιο ή μέσα στην άνοιξη του 2012, το αργότερο.

«Οριακά προλαβαίνουμε», επεσήμανε στέλεχος του "Μορέα", αναφερόμενος στην καθυστέρηση που υπάρχει στην ευθεία της Ανθειας, λόγω των αρχαίων που έχουν βρεθεί και της άρνησης ιδιοκτήτη να παραδώσει το κτήμα του, παρά τη συντελεσθείσα απαλλοτρίωση.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣ
Το ΚΑΣ έδωσε επιτέλους το "πράσινο φως" για την εκτέλεση εργασιών στον αυτοκινητόδρομο, στην ευθεία της Ανθειας. Στο συγκεκριμένο σημείο όπου είχαν βρεθεί αρχαία και η υπόθεση εκκρεμούσε εδώ και καιρό, καθυστερώντας τις εργασίες, το Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι τα ευρήματα δεν ήταν αξίας κι ενέκρινε την καταστροφή ενός μέρους τους και το θάψιμό τους......

Ωστόσο, στην ευθεία της Ανθειας για την κατασκευή της γέφυρας απ' όπου θα περάσει ο αυτοκινητόδρομος πάνω από την υφιστάμενη εθνική που θα "βυθίσει" κιόλας, υπάρχει μια ακόμα εκκρεμότητα με τη διαφωνία της ιδιοκτήτριας του γειτονικού κτήματος να παραδώσει το χώρο. Για να ξεπεραστεί και αυτό το πρόβλημα, που έχει πάει πίσω την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, αναμένεται η έκδοση απόφασης διοικητικής αποβολής.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Προαστιακός Πάτρας: σε λίγο καιρό επεκτείνεται μέχρι τον Ψαθόπυργο!

κείμενο από το ypodomes.com
Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του Προαστιακού σιδηροδρόμου ήταν η συνάντηση που είχε σήμερα στην Αθήνα με ανώτερα στελέχη του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού, Περιβαλλοντικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού κυρία Λένα Καλεντζώτη. Η κ. Καλεντζώτη, με τον κ. Οικονόμου από τον ΟΣΕ Πάτρας, συναντήθηκαν στις 4 μ.μ. με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο, καθώς επίσης και με ανώτερα διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η οποία έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και διήρκεσε για περισσότερο απο δύο ώρες, συμφωνήθηκε να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης η λειτουργία εντός του καλοκαιριού της γραμμής του Προαστιακού Σιδηροδρόμου έως τον Ψαθόπυργο.

Η κ. Καλεντζώτη δεσμεύτηκε από την πλευρά της ότι ο Δήμος θα συνδράμει άμεσα αυτή την προσπάθεια στον βαθμό που του αναλογεί και θα κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες.

Επίσης η αντιδήμαρχος έθεσε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις στάσεις του Προαστιακού, ιδίως σε περιοχές που είναι πυκνοκατοικημένες (π.χ. η Αγυιά), αλλά και το θέμα της επέκτασης σε αμέσως επόμενη φάση, της γραμμής μέχρι τα Καμίνια, το οποίο αποτελεί αίτημα του Δήμου Πατρέων.

Η κ. Καλεντζώτη, ζήτησε επίσης να διερευνηθεί το ενδεχόμενο της επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας του Προαστιακού για την εξυπηρέτηση ιδίως της νεολαίας που διασκεδάζει και την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, λόγω της δυνατότητας της ασφαλούς μετακίνησής τους κυρίως μετά τα μεσάνυχτα, ενώ έθεσε και το ζήτημα της τόνωσης της παραλιακής ζώνης με τη χρήση του Προαστιακού.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε σαφές ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την διευκόλυνση των πολιτών κατά τη χρήση του Προαστιακού και για φέτος θα αναζητηθεί κάθε δυνατή λύση στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, ενώ από του χρόνου θα ολοκληρωθούν και θα τελειοποιηθούν οι δομές.

Η κ. Καλεντζώτη δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένη από την πορεία της σύσκεψης και μας ενημέρωσε ότι θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα για την οριστικοποίηση του σχεδιασμού.

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Νέο Αεροδρόμιο Ηρακλείου: ο διαγωνισμός για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της δεκαετίας πλησιάζει

κείμενο από το ypodomes.com
Εντός του 2016 μετατίθεται η έναρξη λειτουργίας για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης. Μετά τις αλλεπάλληλες αναβολές στην ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού, είμαστε ένα βήμα πριν την 7η Ιουνίου.

Οι φορείς της Κρήτης ελπίζουν ότι δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου που έγινε ποτέ στην Κρήτη. Μεγάλα σχήματα από Ελλάδα και Ευρώπη βρίσκονται σε θέσεις μάχης για την απόκτηση του σημαντικότερου περιφερειακού αεροδρομίου της Ελλάδας.

Το έργο εφόσον τελικά δημοπρατηθεί τον Ιούνιο και εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα αναδειχθεί και ο ανάδοχος για την κατασκευή του αεροδρομίου. Το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης, που θα κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης, είναι προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ και θα καταλαμβάνει, μαζί με όλα τα έργα υποδομής, έκταση 6.000 στρεμμάτων.

Το νέο αεροδρόμιο, θα ενταχθεί αρμονικά στο περιβάλλον και στην αρχιτεκτονική της Κρήτης, ενώ στα έργα υποδομής του περιλαμβάνεται και η κατασκευή οδικού άξονα που θα συνδέει το αεροδρόμιο με τον Βόρειο και το Νότιο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ).

Το νέο αεροδρόμιο θα έχει διάδρομο προσαπογείωσης 3.800 μέτρων, εξυπηρετώντας και μεγάλα αεροσκάφη, ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες αερομεταφορών του νησιού.

Επιπλέον, θα κατασκευαστεί παράλληλος βοηθητικός διάδρομος προσαπογείωσης, το κτίριο του αεροδρομίου θα είναι βιοκλιματικό, θα κατασκευαστούν ταινιόδρομοι μεταφοράς επιβατών, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του αεροδρομίου.

Παράλληλα, θα κατασκευαστούν σκιασμένοι χώροι στάθμευσης, ελικοδρόμιο, αερολέσχη, εγκαταστάσεις για τις ενισχυτικές και τις βοηθητικές λειτουργίες του αεροδρομίου. Επίσης, θα υπάρξει και πρόβλεψη για την επέκταση του αεροδρομίου και των χώρων στάθμευσης αεροσκαφών.

Το συνολικό κόστος του αεροδρομίου, μαζί με την εξυπηρέτηση των δανείων και τις απαλλοτριώσεις, αναμένεται να φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, εκτιμάται ότι την περίοδο κατασκευής του θα δημιουργηθούν 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ την περίοδο λειτουργίας του οι θέσεις εργασίας θα ανέλθουν σε 2.500.

Όσον αφορά στο σημερινό αεροδρόμιο του Ηρακλείου (το Νίκος Καζαντζάκης) με τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου θα απελευθερωθεί και θα αξιοποιηθεί καταλλήλως. Στα υπέρ του νέου αεροδρομίου θα είναι η γρήγορη και εύκολη πρόσβαση, ενώ θα υπάρξει αποκατάσταση του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής.

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Κοζάνη: Το τεράστιο έργο του φράγματος Ιλαρίωνα θα δημιουργήσει μία καινούργια λίμνη!

κείμενο από το ypodomes.com
Μια ολοκαίνουρια λίμνη θα αποκτήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η Δυτική Μακεδονία εξασφαλίζοντας οφέλη όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το υδροηλεκτρικό φράγμα του Ιλαρίωνα, η υδροδότηση των γύρω περιοχών και η τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής των νομών Γρεβενών και Κοζάνης.

Τα έργα της ΔΕΗ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ενώ σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Δασταμάνη, σημείο αιχμής της διεκδίκησης της Περιφέρειας θα είναι η επιβολή ανταποδοτικού τέλους ύδατος 2%, το οποίο θα πρέπει να αποδοθεί στις τοπικές κοινωνίες. «Θα καλυφθεί με νερό μια μεγάλη περιοχή, ενώ η επιφάνεια του ταμιευτήρα θα φτάσει τα 22 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στην ανώτατη στάθμη του.

Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 250 εκατομμύρια ενώ θα παράγονται 410 γιγαβατώρες ετησίως» αναφέρει χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή οι εργασίες υλοποιούνται υπό το «άγρυπνο μάτι» του φορέα που δημιούργησαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να παρακολουθήσει την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων εκτέλεσης του έργου και όχι μόνο.

Στο μεταξύ, στα αναπτυξιακά σχέδια της ΑΝΚΟ για την προστασία και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: η μεταφορά με ράγες της βυζαντινής Μονής Τορνικίου έξω από τα όρια του ταμιευτήρα, η προστασία της Μονής της Ζάβουρδας που βρίσκεται σε μια τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλους, η ενίσχυση του ασκηταριού του Αγίου Νικάνορα και η προστασία του από την υγρασία ώστε να διατηρηθούν οι αγιογραφίες, η ανάπτυξη της παραλίμνιας οδοποιίας ώστε να αποτελέσει πλεονέκτημα για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.

Σύμφωνα με τo σχεδιασμό, ο κατακλυσμός, που θα σημάνει τη δημιουργία της λίμνης και την ολοκλήρωση του έργου, θα γίνει εντός του 2012.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη προβλήματα και ανολοκλήρωτα έργα που έχουν να κάνουν με τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων, τη σωστή υλοποίηση αποστραγγιστικών έργων, την αποκατάσταση των περιοχών όπου υπήρξαν παρεμβάσεις, την δημιουργία έργων ανάπτυξης (χώροι αναψυχής, πρόσβαση των δημοτικών διαμερισμάτων προς τη λίμνη που θα δημιουργηθεί, αγροτικοί δρόμοι) και την υλοποίηση των αρχαιολογικών ανασκαφών που έχουν προγραμματιστεί.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Άκτιο- Αμβρακία: χωρίς μεγάλα προβλήματα η κατασκευή, ξεκίνησε και η 3η εργολαβία

κείμενο από το ypodomes.com
Χωρίς μεγάλα προβλήματα προχωρά η κατασκευή του οδικού άξονα Άκτιο- Αμβρακία του ουσιαστικά πρώτου κάθετου άξονα της Ιόνιας Οδού. 14 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης πολλά από τα προβλήματα έχουν λυθεί, άλλα εξακολουθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το θέμα των απαλλοτριώσεων υπάρχει ακόμα αλλά όσο περνά ο καιρός τόσο λιγοστεύει ως ζήτημα. Επίσης ένα σημαντικό θέμα που καθυστερεί τη συνολική πρόοδο είναι η πρόοδος της 3ης εργολαβίας που όμως υπογράφηκε πριν από λίγο καιρό.

Η ανάπτυξη των εργοταξίων δεν είναι ακόμα στο 100%, παρόλα αυτά η πρόοδος του έργου σε γενικές γραμμές μπορεί να χαρακτηριστεί καλή. Από τις 4 εργολαβίες κάποιες μπορούν να χαρακτηριστούν προχωρημένες ενώ η πιο «άγουρη» είναι η 3η εργολαβία που λόγω της απόσυρσης της Μηχανικής άργησε να ενταχθεί στο κατασκευαστικό αντικείμενο.

Γενικά το έργο της κατασκευής του οδικού άξονα Άκτιο- Αμβρακία μπορεί να χαρακτηριστεί ως «βατό» καθώς λόγω του ανάγλυφου του εδάφους δεν χρειάζεται σημαντικά τεχνικά έργα όπως σήραγγες ή μεγάλες γέφυρες. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι η νέα χάραξη που έχει σε πολλά σημεία πράγμα που είναι σαφώς πιο δύσκολο από μια διαπλάτυνση ήδη υπάρχοντος δρόμου.

Αυτή τη χρονική περίοδο προχωρούν οι μελέτες εφαρμογής και η ανάπτυξη των εργοταξίων σε όσα σημεία έχουν παραδοθεί (απαλλοτριωμένα). Η καθυστέρηση ή όχι της τελικής ημερομηνίας παράδοσης του έργου -τον Μάρτιο του 2013- έχει να κάνει με την χρονική απόδοση των υπό επίταξη ακινήτων.

Αν αυτά αργήσουν μοιραία όλο το έργο θα «πάει πίσω». Αν αυτά παραδοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα τότε θα επιτρέψει στον εργολάβο την επίσπευση των εργασιών κατασκευής του νέου αυτού οδικού άξονα.

Θα πρέπει να ενημερώσουμε ότι ο σημερινός επαρχιακός δρόμος από το Άκτιο καταλήγει στην μέσα στην πόλη της Αμφιλοχίας δημιουργώντας το καλοκαίρι κυκλοφοριακό κομφούζιο. Με την ολοκλήρωση του νέου οδικού άξονα ο δρόμος θα καταλήγει χαμηλά στο ύψος της λίμνης Αμβρακίας λειτουργώντας και ως περιφερειακός για την Αμφιλοχία, λύνοντας ένα πρόβλημα δεκαετιών.

Το μήκος του νέου αυτοκινητόδρομου είναι 48,5 χιλιόμετρα ενώ ο συμβατικός χρόνος παράδοσης είναι 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης (τον Μάρτιο του 2010). Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 292.000.000 ευρώ. Όταν λειτουργήσει ο δρόμος η προσέγγιση προς Νότο (προς Λευκάδα) αλλά και προς Βορά (Πρέβεζα και μέχρι Ηγουμενίτσα) θα είναι παιχνιδάκι μέσω ενός σύγχρονου κλειστού αυτοκινητόδρομου με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Δημοσκόπηση για τους Αυτοκινητόδρομους: Δείτε τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα!

κείμενο από το ypodomes.com
Το θέμα της εμπλοκής της κατασκευής των αυτοκινητόδρομων μας έχει απασχολήσει πολύ το 2011. Είναι γεγονός πως το πρόβλημα αγγίζει σχεδόν το σύνολο της Κεντρικής, Δυτικής και Νότιας Ελλάδας και φέρνει πίσω την ανάπτυξη.

Η δημοσκόπηση του ypodomes.com έγινε με σκοπό να αποτυπώσει τις απόψεις των αναγνωστών του για το θέμα και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα του. Σε σύνολο 254 απαντήσεων στις 4 ερωτήσεις που τέθηκαν είχαμε συντριπτικές απαντήσεις που δείχνουν και την γνώμη των αναγνωστών. Στην 4η ερώτηση είχαμε διασπορά των απαντήσεων.

Ας δούμε όμως τα αποτελέσματα αναλυτικά:
Η πρώτη ερώτηση ήταν: «Ποιά θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αυτοκινητόδρομοι στην Ελλάδα»;

Εδώ η συντριπτική πλειοψηφία των απαντήσεων σε ποσοστό 81% θεωρεί ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση των έργων. Σε ποσοστό 38% θεωρούν ότι πρόβλημα αποτελεί και η ασφάλεια καθώς τα μισοτελειωμένα έργα ενέχουν κινδύνους. Έκπληξη αποτελεί το γεγονός πως μόλις τρίτο σε ποσοστό 26% θεωρείται, στην άτυπη αυτή δημοσκόπηση, σαν πρόβλημα τα διόδια (πλήρης απάντηση: είναι πολύ ακριβά και το σύστημα πρέπει να αλλάξει). Σε ποσοστό μόλις 2% θεωρήθηκε ως πρόβλημα η χάραξη των δρόμων και η καταστροφή της φύσης και του περιβάλλοντος από την κατασκευή τους.

Η δεύτερη ερώτηση ήταν: «Ποιά είναι η γνώμη σας για το υπάρχον σύστημα και ύψος των διοδίων;» που στοχεύει στην διαπίστωση για το δικαιότερο σύστημα καταβολής διοδίων.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο πως δεν τα ακριβά διόδια δεν ήταν η δημοφιλέστερη απάντηση αλλά η τρίτη ουσιαστικά δείχνοντας ότι το κοινό του ypodomes.com θεωρεί πως πρέπει να είναι δικαιότερο. Έτσι σε ποσοστό 44% (ισοψήφησαν 2 απαντήσεις) οι αναγνώστες μας θεωρούν πως α) το σύστημα πρέπει να αλλάξει (με τη χρήση ηλεκτρονικών διοδίων, βινιέτας κλπ) και β) τα διόδια είναι ακριβά και το σύστημα πρέπει να αλλάξει γιατί δεν είναι δίκαιο.

Σε ποσοστό 10% θεωρήθηκε ως συνολικό μειονέκτημα το γεγονός ότι τα διόδια είναι πολύ ακριβά. Ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξεως του 2% θεωρεί δεν χρειάζεται καμία αλλαγή, ούτε στο σύστημα ούτε στο αντίτιμο.



Η τρίτη ερώτηση ήταν: «Ποιό σύστημα διοδίων θεωρείτε ότι πρέπει να εφαρμοστεί στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους;» που εξειδικεύει την ερώτηση για το προτιμητέο σύστημα χρέωσης και ύψους των διοδίων.



Η δημοφιλέστερη απάντηση με το συντριπτικό 85% απάντησε πως θεωρεί ως καλύτερο σύστημα τα ηλεκτρονικά διόδια (μηχανισμός στην είσοδο και την έξοδο του δρόμου για τον ακριβή υπολογισμό των χιλιομέτρων). Οι υπόλοιπες απαντήσεις κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά ποσοστά καθώς με ποσοστό 5% θεωρούν την βινιέτα ως καλύτερο σύστημα, ένα 4% προτιμά το σημερινό σύστημα διοδίων ενώ υπάρχει και ένα 5% που θέλει να καταργηθούν τα διόδια.

Η τέταρτη ερώτηση ήταν: «Σε ποιόν αυτοκινητόδρομο θεωρείτε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για να ολοκληρωθεί;» και θέλαμε να διαπιστώσουμε σε ποιο αυτοκινητόδρομο δίνουν μεγαλύτερη σημασία ως προς την ολοκλήρωση της κατασκευής τους.

Η δημοφιλέστερη απάντηση σε ποσοστό 40% θεωρεί ότι πρέπει να προηγηθεί η Ολυμπία Οδός ενώ δεύτερη σε προτιμήσεις με 33% θεωρεί ότι πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η Ιόνια Οδός.

Από εκεί και πέρα σε πολύ μικρότερα ποσοστά οι επόμενες απαντήσεις: με 9% η ολοκλήρωση του Αθήνα- Θεσσαλονίκη (Μαλιακός και έργα Τεμπών), με 7% η Κεντρική Οδός που συνδέει τη Λαμία με την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και καταλήγει στην Εγνατία Οδό, με 4% η Ανατολική Οδός που συνδέει την Κόρινθο και την Τρίπολη με την Καλαμάτα και τη Σπάρτη.

Με 3% οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, με 2% η Εγνατία Οδός και οι κάθετοι και μόλις με 1% ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ).

Πηγή: ypodomes.com

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ο μελλοντικός σιδηρόδρομος περιλαμβάνει Σιδ. Εγνατία και Δυτικό Άξονα

κείμενο από το ypodomes.com
Φιλόδοξα είναι τα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών για τις σιδηροδρομικές μεταφορές της χώρας, την ώρα που, ελέω κρίσης, η τρόικα κόβει γραμμές του σιδηροδρομικού δικτύου και οδηγεί σε απομόνωση από το χάρτη ολόκληρες περιοχές.

Παρά το γεγονός ότι η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει την υλοποίηση φιλόδοξων σχεδίων για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, το υπουργείο Υποδομών διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναθεώρηση του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, στην οποία προχωρά η ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσει ότι, έστω και μετά από 10 ή 20 χρόνια, θα έχει κατοχυρώσει τη χρηματοδότηση του σιδηροδρομικού σχεδιασμού της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη συνάντηση που είχε την εβδομάδα που πέρασε, στις Βρυξέλλες, με το γενικό διευθυντή Κινητικότητας και Μεταφορών της ΕΕ, M. Ruete, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χάρης Τσιόκας, έθεσε ως προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης τη σιδηροδρομική Εγνατία, που θα συνδέει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με αυτό της Ηγουμενίτσας.

Παράλληλα, για πρώτη φορά, πρότεινε τη δημιουργία των σιδηροδρομικών Δαρδανελλίων, γραμμή που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τις χώρες του Ευξείνου Πόντου, έργο που, αν τελικά επιτευχθεί η συγχρηματοδότησή του, θα αποτελέσει την καλύτερη λύση για τις ευρωπαϊκές μεταφορές, μειώνοντας τα κόστη τους και τις αποστάσεις τους.

Στόχος της συνάντησης ήταν η διαπραγμάτευση και επίτευξη συμφωνίας για τη συγχρηματοδότηση των ελληνικών τμημάτων του πολυτροπικού δικτύου μεταφορών, αλλά και η προετοιμασία αναθεώρησης του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η κατά προτεραιότητα ένταξη στο κεντρικό δίκτυο του σιδηροδρομικού άξονα ΠΑΘΕΠ (Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας), όπως και η ανάπτυξη της σιδηροδρομικής Εγνατίας (μέσω και παραλιακής χάραξης) και του δυτικού άξονα με προτεραιότητα τη γραμμή Ηγουμενίτσα - Ιωάννινα - Καλαμπάκα (Κοζάνη).

Ο βασικός αυτός κορμός διασφαλίζει τις εξόδους της χώρας προς Αλβανία, FUROM, Βουλγαρία και Τουρκία, αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη μετατροπή της σε διαμετακομιστικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Από την Ήπειρο ως τη Θράκη
Με τον όρο «σιδηροδρομική Εγνατία» αναφερόμαστε σε ένα δίκτυο που προτείνεται να εκτείνεται από την Ήπειρο ως τη Θράκη και θα διέρχεται από τη δυτική, κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Ο κεντρικός άξονας της σιδηροδρομικής Εγνατίας καθορίζεται από τα δύο άκρα του, δηλαδή δυτικά το λιμένα της Ηγουμενίτσας και ανατολικά το Πύθιο (τη συνοριακή διέλευση στα ελληνοτουρκικά σύνορα).

Στη σιδηροδρομική Εγνατία συμπεριλαμβάνονται οι γραμμές που εξυπηρετούν και άλλες περιοχές εκατέρωθεν του κεντρικού αυτού άξονα, όπως περιφέρειες (π.χ. τη Θεσσαλία), πόλεις στη Μακεδονία και τη Θράκη (π.χ. βόρειος Ν. Έβρου, Καβάλα) και πόλους έλξης μετακινήσεων (π.χ. ΒΙΠΕΘ).

Υφιστάμενο δίκτυο
Τo υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο εκτείνεται στη Μακεδονία και τη Θράκη και περιλαμβάνει τις γραμμές:

Φλώρινα - Κοζάνη - Έδεσσα - Πλατύ - Θεσσαλονίκη.
Λάρισα - Κατερίνη - Πλατύ - Θεσσαλονίκη.
Θεσσαλονίκη -Ειδομένη.
Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας - Σέρρες - Δράμα - Ξάνθη - Κομοτηνή - Αλεξανδρούπολη - ελληνοτουρκικά σύνορα - Ορμένιο.

Επομένως, το υφιστάμενο δίκτυο επιτρέπει μετακινήσεις από τη Φλώρινα και την Κοζάνη (στο δυτικό άκρο) ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα (Πύθιο) και Ορμένιο (στο ανατολικό άκρο).


Πλεονεκτήματα του έργου
Με την κατασκευή της σιδηροδρομικής Εγνατίας θα συντομευτεί δραστικά ο χρόνος διαδρομής μεταξύ των πόλεων της δυτικής Μακεδονίας και της Αθήνας. Με την ολοκλήρωση των έργων σύνδεσης, οπότε θα υπάρχει πλήρης αξιοποίηση του άξονα Αθηνών - Θεσσαλονίκης, η διαδρομή Καλαμπάκας - Κοζάνης θα διαρκεί 50 λεπτά και η διαδρομή Τρικάλων - Κοζάνης 1 ώρα.



Ο χρόνος διαδρομής Αθήνας - Κοζάνης μέσω Καλαμπάκας θα είναι 3 ώρες και 45 λεπτά, Αθήνας - Φλώρινας μέσω Καλαμπάκας 4 ώρες και 55 λεπτά και Αθήνας - Ιωαννίνων μέσω Καλαμπάκας 3 ώρες και 30 λεπτά.

Υπολογίζεται, επίσης, ότι κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των τμημάτων του δυτικού σιδηροδρομικού άξονα η μέση επιβατική κίνηση θα ανέρχεται:

στο τμήμα Ηγουμενίτσα - Κοζάνη σε περίπου 4.000 επιβάτες ημερησίως,
στο τμήμα Ιωάννινα - Ρίο σε 5.000 επιβάτες ημερησίως και
στο τμήμα Πάτρα - Καλαμάτα σε 1.500 επιβάτες ημερησίως.

Η συνδυασμένη λειτουργία του σιδηροδρόμου και των λιμανιών της χώρας εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα των ενταγμένων έργων, αφού εκτιμάται ότι το εμπορευματικό έργο του ΟΣΕ, λόγω των νέων συνδέσεων το 2015, θα αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας τα 3 εκατομμύρια τόνο-χιλιόμετρα το χρόνο.

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας: η κορδέλα των εγκαινίων το 2014!

κείμενο από το ypodomes.com
Το 2014 θα πέσει η «καρό σημαία» στην πίστα αγώνων της Χαλανδρίτσας, η κατασκευή της οποία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Real News σε περίπου 3 χρόνια από τώρα, θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της πίστας, αλλά και όλων των υποστηρικτικών εγκαταστάσεων που είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή αγώνων.

Η επένδυση ύψους 94,6 εκατ. ευρώ πήρε το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση, σημαίνοντας την εκκίνηση για τη δημιουργία ενός έργου που θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για όλη τη χώρα.

Η πίστα θα έχει συνολικό μήκος 4.880 μέτρα και πλάτος 15 μέτρα, ενώ η κύρια ευθεία θα φθάνει τα 904 μέτρα. Θα μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες F1, Superbike και Καρτ. Θα έχει θέσεις για 48.500 θεατές, εστιατόρια, πάρκινγκ 2800 θέσεων, ελικοδρόμιο και θέατρο.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ανατολική Οδός: Στην Καλαμάτα ο δρόμος στο τέλος του έτους, το 2013 στην Σπάρτη

κείμενο από το ypodomes.com
Η Ανατολική Οδός Πελοποννήσου (ή αν θέλετε ο οδικός άξονας Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο- Σπάρτη) είναι ο αυτοκινητόδρομος με την μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με τους 5 υπό κατασκευή οδικούς άξονες σε όλη τη χώρα.

Οι πρωτιές του (μέχρι στιγμής) δεν σταματούν εκεί.

Ήταν ο πρώτος αυτοκινητόδρομος που ξεκίνησαν εργασίες όταν οι υπόλοιποι ακόμα έψαχναν το βηματισμό τους.
Είναι ο πρώτος -και μοναδικός μέχρι σήμερα- που έχει παραδώσει νέο τμήμα αυτοκινητόδρομου στην κυκλοφορία (τμήματα από την Τρίπολη μέχρι τα Παραδείσια στην Μεγαλόπολη) και όχι απλώς αναβαθμισμένο υπάρχων εθνικό δρόμο.

Αυτός ο αυτοκινητόδρομος εξακολουθεί να είναι υπό κατασκευή και μάλιστα υπολογίζεται πως εντός του 2011 (αν δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα) ο δρόμος θα φτάσει το νότιο άκρο του, την Καλαμάτα. Τα έργα εξελίσσονται με εντατικούς ρυθμούς πράγμα που υποδηλώνει και την γρήγορη απόδοση του στους οδηγούς.

Η ιστοσελίδα μας σε επικοινωνία που είχε με τον προϊστάμενο επικοινωνίας κο Σακκά ζήτησε να μάθει την πρόοδο του έργου καθώς και τα πιθανά εμπόδια στην εξέλιξη των εργασιών. Η ολοκλήρωση συνολικά του έργου μετατίθεται πλέον για το 2013 ενώ ο αυτοκινητόδρομος θα φτάσει στην Καλαμάτα στο τέλος του έτους. Σύμφωνα με την απάντηση που λάβαμε:

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και εφόσον δεν έχουμε προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του 2011 ο αυτοκινητόδρομος θα έχει φτάσει στην είσοδο της Καλαμάτας (Α/Κ εισόδου Καλαμάτας ή Θουρίας - οδός προς Σπερχόγεια) ενώ το τμήμα από τον Α/Κ Θουρίας μέχρι τον Α/Κ Δυτικής Εισόδου Καλαμάτας θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2012.

Είναι μία πολύ ευχάριστη είδηση για τους χρήστες του δρόμου καθώς σε μερικούς μήνες η πρόσβαση στην Καλαμάτα θα διανύεται κατά τουλάχιστον 20` γρηγορότερα. Φυσικά εξακολουθεί να υπάρχει το θέμα με το τμήμα Παραδείσια- Τσακώνα το οποίο λειτουργεί ως δημόσιο έργο (δεν είναι στην αρμοδιότητα του Μορέα) αλλά και εκεί περιμένουμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και στο τέλος του 2011 να υπάρχει έστω και σαν «λειτουργικό» τμήμα και ο αυτοκινητόδρομος να είναι συνεχής μέχρι τον Α/Κ Θουρίας.

ΛΕΥΚΤΡΟ- ΣΠΑΡΤΗ
Ο κλάδος που θα ενώνει τον βασικό άξονα με την Σπάρτη μέσω του Λεύκτρου είναι και αυτός υπό κατασκευή. Η εκτίμηση με τα σημερινά δεδομένα σύμφωνα με τον κο Σακκά, είναι ότι θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2013, με την προϋπόθεση των έγκαιρων απαλλοτριώσεων που εκκρεμούν στο τμήμα της παραλλαγής χάραξης του ποταμού Ευρώτα, καθώς και της ολοκλήρωσης των αρχαιολογικών εργασιών που λαμβάνουν χώρα σε πολλά σημεία του υπό κατασκευή τμήματος.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο κλάδος αυτός πραγματικά βγάζει από την απομόνωση όλη την Νότιο- Ανατολική Πελοπόννησο που οι οδικές της υποδομές είναι ιδιαίτερα φτωχές. Από τον αυτοκινητόδρομο θα ευεργετηθεί όχι μόνο η πόλη της Σπάρτης αλλά και οι περιοχές της Μάνης, της Μονεμβασιάς και της Νεάπολης.

Διπλή Ανάπλαση Λ.Αλεξάνδρας- Βοτανικού: κατατέθηκε η τροπολογία, τέλος το γήπεδο Μπάσκετ

κείμενο από το ypodomes.com
Χωρίς να περιλαμβάνει γήπεδο μπάσκετ και με μείωση του συντελεστή δόμησης κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη «Διπλή Ανάπλαση» στον Βοτανικό!

Το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό και η «Διπλή Ανάπλαση» είχαν παγώσει για τα καλά. Εδώ και αρκετούς μήνες υπήρχε αναμονή, ώστε να φτάσει στη Βουλή η τροπολογία, με τις αλλαγές που έγιναν στο αρχικό πλάνο.

Για να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού, προϋποτίθεται η έκδοση άδειας κατεδάφισης των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεών του στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Την Πέμπτη, τελικά, έφτασε επιτέλους στο κοινοβούλιο η νέα ρύθμιση η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

- Μειώνονται οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί στην δόμηση που θα καταλάμβανε το κτίριο καλαθοσφαίρισης.

- Ενσωματώνεται στο κτίριο του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου οι εμπορικές χρήσεις αυτού, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί εκτός του κελύφους του γηπέδου.

- Αυξάνονται σε ποσοστό 50% περίπου οι αθλητικές χρήσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού με ταυτόχρονο περιορισμό κατά το ήμισυ περίπου της κάλυψης της εγκατάστασης.

- Μειώνονται οι θέσεις στάθμευσης των εγκαταστάσεων. Οι θέσεις στάθμευσης που προορίζονται αμιγώς για τις ανάγκες των αθλητικών εγκαταστάσεων περιορίζονται, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων για τον προβλεπόμενο αριθμό θέσεων στάθμευσης αθλητικών εγκαταστάσεων, σε 450 περίπου θέσεις, εκ των οποίων οι 300 τοποθετούνται κάτω από το γήπεδο ποδοσφαίρου.

- Μειώνεται δραστικά ο συντελεστής δόμησης 1,6 από Ο.Τ. 45α της περιοχής ανάπλασης Π. με τον προσδιορισμό νέου συντελεστή δόμησης 1,2.Με τον παραπάνω σχεδιασμό, σύμφωνα πάντα με την τροπολογία επιτυγχάνονται τα εξής:- Μειώνεται η συνολική δόμηση του προγράμματος στην περιοχή του Βοτανικού κατά 66.000 τ.μ. περίπου., δηλαδή μειώνεται η προβλεφθείσα κατά ποσοστό 60%.

- Η νέα επιτρεπόμενη δόμηση θα είναι σαφώς μικρότερη από την αρχική.- Αυξάνονται στην περιοχή οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου κατά 30.000 τ.μ. περίπου, πέραν αυτών που είχαν προβλεφθεί αρχικά. Με την αύξηση αυτοί οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου στις δύο περιοχές της ανάπλασης ανέρχονται πλέον σε 100.000 τ.μ. περίπου.

- Καταργείται πλήρως το δημοτικό πολυλειτουργικό κτίριο του Δήμου.

- Καταργείται πλήρως το γήπεδο μπάσκετ

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Κάθετος Εγνατίας Θεσσαλονίκη- Σέρρες- Προμαχώνας: έκπτωτη η ανάδοχη εταιρεία από το έργο!

κείμενο από το ypodomes.com
Μία μόλις μέρα μετά την επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών κου Μαγκριώτη και τις δηλώσεις που έκανε για τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Θεσσαλονίκη- Σέρρες- Προμαχώνας» ήρθε μία σημαντική είδηση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα imerissia.gr «σε οριστική έκπτωση της αναδόχου εταιρείας «Αττικατ ΑΤΕ», που είχε αναλάβει την κατασκευή του τμήματος «Στρυμονικό - Λευκώνας - Α/Κ Χριστού», μήκους 22 χλμ., και προϋπολογισμού 96 εκατ. ευρώ, στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας, προέβη η Εγνατία Οδός ΑΕ, καθώς οι εργασίες είχαν σταματήσει από τον Ιούλιο του 2009 και δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί η «χρυσή τομή» για να ξαναρχίσουν.Η σύμβαση είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2006 και το έργο έπρεπε να παραδοθεί τον Ιανουάριο του 2009.».

Να θυμίσουμε ότι στις δηλώσεις του ο κος Μαγκριώτης είχε αναφέρει πως αν δεν ευοδώσουν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση του έργου από την ανάδοχο εταιρεία για το τμήμα Στρυμονικό- Λευκώνας- Α/Κ Χριστού τότε οι εναπομείνασες εργασίες θα προστεθούν στην εργολαβία «σκούπα» για την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα που εδώ και 2 χρόνια ταλαιπωρείται από τις καθυστερήσεις στην πρόοδο των εργασιών του.

Κάθετοι Εγνατίας: Δημοπρατούνται τις επόμενες μέρες έργα 200 εκ ευρώ σε Φλώρινα και Καστοριά

κείμενο από το ypodomes.com
Δύο πολύ μεγάλα οδικά έργα πρόκειται να δημοπρατηθούν σε μερικές μέρες. Και τα δύο έργα αφορούν τμήματα καθέτων αξόνων της Εγνατίας Οδού. Πρόκειται για :


1.Κάθετος άξονας Εγνατίας Σιάτιστα- Κρυσταλλοπηγή: τμήμα ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ- ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗ

Με την δημοπράτηση αυτού του τμήματος ολοκληρώνεται όλος ο κάθετος άξονας και βάζει σε τροχιά ανάπτυξης όλη την περιοχή βόρεια της Σιάτιστας. Το έργο αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό και η οδική σύνδεση με την Αλβανία θα είναι αναβαθμισμένη σε αυτοκινητόδρομο.

2.Κάθετος άξονας Εγνατίας Νίκη- Κοζάνη- Λάρισα: τμήμα ΝΙΚΗ-ΦΛΩΡΙΝΑ.

Το έργο αυτό είναι το πρώτο τμήμα ενός πολύ μεγάλου κάθετου άξονα που θα ξεκινά από τα σύνορα στην περιοχή των Πρεσπών, θα διασχίζει κάθετα τη Δυτική Μακεδονία περνώντας από Φλώρινα και Κοζάνη και θα καταλήγει μέσω της Ελασσόνας στην πόλη της Λάρισας.

Είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο που επεκτείνει την οδική επιρροή της Εγνατίας Οδού για πρώτη νότια από τον βασικό οριζόντιο άξονα που ενώνει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους Έβρου.

Τα δύο αυτά έργα συνολικά ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 200.000000 ευρώ και θεωρούνται από τα μεγαλύτερα οδικά έργα που θα δημοπρατηθούν μέσα στο 2011.

Την είδηση αυτή την έδωσε ο Υφυπουργός Υποδομών απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κου Τζικαλάγια. Όπως χαρακτηριστικά είπε (είναι σπουδαία έργα ) «για τη Φλώρινα, που είναι η πιο αδικημένη σαν Νομός, γιατί δεν περνά μέσα από αυτή όπως και από άλλους δυο νομούς της Βορείου Ελλάδος ο Οριζόντιος Άξονας της Εγνατίας, τα προβλήματα και οι ελλείψεις είναι ακόμα πιο μεγάλα».

«Γι' αυτό δώσαμε προτεραιότητα -κάποιοι το θεώρησαν ίσως και λίγο υπερβολή- στην κατασκευή του κάθετου άξονα Νίκης-Φλώρινας και στη συνέχεια στη σύνδεση της Φλώρινας με την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη, με την Εγνατία, που είναι και η προτεραιότητα της Φλώρινας και δική σας και όλων των συναδέλφων της περιοχής.

Μάλιστα θα ήθελα να σας πω ότι, εκτός από το Φλώρινα-Νίκη που σύντομα δημοπρατείται, θα παρουσιάσουμε και τη μελέτη με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Μακεδονίας πολύ σύντομα για την κατασκευή του Οδικού Άξονα Φλώρινας-Πτολεμαΐδας, που είναι απόλυτη προτεραιότητα και δική σας».

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Κεντρική Οδός Ε-65: Αισιοδοξία για την επανέναρξη των εργασιών

κείμενο από τo ypodomes.com
Κύκλο επαφών στην Αθήνα με τους αρμόδιους υπουργούς εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός με σκοπό την επανέναρξη και την απρόσκοπτη συνέχιση όλων των μεγάλων έργων του Θεσσαλικού διαμερίσματος.

Παράλληλα πέτυχε τη δρομολόγηση σύσκεψης, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαΐου για όλα τα έργα στο Υπουργείο Υποδομών με τον κ. Μαγκριώτη.

Την εκτίμησή του για επανέναρξη των έργων στην Ε-65 εξέφρασε ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, ο οποίος τον επισκέφτηκε στο Υπουργείο και του μετέφερε την κοινή θέση της τοπικής κοινωνίας για την αναγκαιότητα επανέναρξης και ολοκλήρωσης των έργων στο νευραλγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο για την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και φυσικά την Θεσσαλία.

Ο κ. Γιάννης Μαγκριώτης ανέφερε ότι το Υπουργείο Υποδομών κατέθεσε την πρότασή του στην κοινοπραξία που κατασκευάζει το δρόμο και αναμένει την απάντησή της ως το τέλος Μαΐου.

Ο υφυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η εξέλιξη για το έργο θα είναι θετική, ενώ επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις συνολικά για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους είναι δύσκολες και σύνθετες αφού η ελληνική κυβέρνηση συνδιαλέγεται με 44 τράπεζες και 21 κατασκευαστικές εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Πολύ σημαντικά έργα δημοπρατούνται μέχρι τέλος Ιουνίου

κειίμενο από το ypodomes.com
Στο άμεσο επόμενο διάστημα σημαντικοί διαγωνισμοί θα έρθουν στην επιφάνεια, ενώ κάποιοι άλλοι θα ολοκληρωθούν. Τα προβλήματα με τις ελάχιστες δημοπρατήσεις παραμένουν ενώ οι ελπίδες για ανάκαμψη παρουσιάζουν πολλά πισωγυρίσματα. Ωστόσο οι επόμενες δημοπρατήσεις παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο κατασκευαστικά όσο και επενδυτικά.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δημοπρατήσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου;

ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ
Στις 24 Μαΐου δημοπρατούνται τα έργα για το φράγμα Αποσελέμη που θα «ξεδιψάσει» το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο. Το κόστος είναι 68.880.000 ευρώ, ο χρόνος υλοποίησης είναι 32 μήνες και οι εργασίες περιλαμβάνουν:

* Τα έργα εκτροπής υδάτων Οροπεδίου Λασιθίου.
* Τα έργα Σήραγγας Οροπεδίου Λασιθίου, που περιλαμβάνουν τη διάνοιξη και κατασκευή Σήραγγας Οροπεδίου - Ταμιευτήρα Αποσελέμη, με μηχάνημα ΤΒΜ απλής ή διπλής ασπίδας και τοποθέτηση χαλυβδοσωλήνα.
* Τα έργα κατάντη εξόδου των νερών Σήραγγας Οροπεδίου.
* Τη διευθέτηση χειμάρρου Αποσελέμη

ΟΑΣΑ- ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
Στις 24 Μαϊου είναι και ο διαγωνισμός για το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου των συγκοινωνιών της Αθήνας. Είναι η πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, πραγματοποιείται με ΣΔΙΤ και έχει διάρκεια 12 έτη. Πρόκειται για διαγωνισμό που φιλοδοξεί να λύσει το πρόβλημα της λαθρεπιβίβασης που τείνει να πάρει διαστάσεις μάστιγας.

ΚΟΜΒΟΣ Κ16
Πρόκειται για σημαντικότατο οδικό έργο στη Θεσσαλονίκη. Αφορά την κατασκευή ανισόπεδου κόμβου στη συμβολή της περιφερειακής οδού με τον ΠΑΘΕ. Η ημέρα δημοπράτησης είναι στις 31 Μαϊου και ο προϋπολογισμός είναι 115.400.000 ευρώ. Οι εργασίες περιλαμβάνουν:
Το σημερινό κόμβο που θα μετατραπεί σε ανισόπεδο και θα παρέχει όλες τις δυνατές κινήσεις. Θα κατασκευασθούν εννέα γέφυρες καταστρώματος, προσβάσεις στις γέφυρες, ενώ προβλέπεται δίκτυο παράπλευρων οδών, μήκους 10,5 χιλιομέτρων.

ΕΡΓΟΣΕ τμήμα ΚΙΑΤΟ- ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ
Είναι το σημαντικότερο σιδηροδρομικό έργο τα τελευταία 4 χρόνια. Θα ολοκληρώσει την αναβάθμιση των γραμμών και κατασκευή νέων σταθμών από το Κιάτο μέχρι την περιοχή του Αιγίου (Ροδοδάφνη). Η ημέρα διεξαγωγής είναι η 7η Ιουνίου. Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 93.800.000 ευρώ και ο χρόνος υλοποίησης είναι 30 μήνες. Το έργο περιλαμβάνει:

* Κατασκευή διπλής σιδηροδρομικής γραμμής από την ΧΘ 73,135 έως την ΧΘ 79,750
* Νέους Σταθμούς και στάσεις σε Ξυλόκαστρο, Ακράτα, Αίγιο, Νέο Διμηνιό, Λυγιά, Πλάτανος, Διακοπτό, Ελίκη

ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Στις 7 Ιουνίου περιμένουμε και τον μεγαλύτερο διαγωνισμό του έτους που αφορά την κατασκευή του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου. Πρόκειται για έργο παραχώρησης και ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 800.000.000 ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στην Κρήτη εδώ και δεκαετίες. Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τις προσφορές και την μάχη για το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης.

ΓΑΙΑΟΣΕ- ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΡΙΑΣΙΟ
Είναι ένα έργο παραχώρησης και αυτό το οποίο μετατίθεται χρονικά συνεχώς. Αυτή την φορά ελπίζουμε και οριστικά στις 27 Ιουνίου να έχουμε τη συμμετοχή πολλών σχημάτων που θα επιδιώξουν να κερδίσουν για τα επόμενα 35 χρόνια το σημαντικότερο ακίνητο του Σιδηρόδρομου. Ο διαγωνισμός παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω της πιθανής συμμετοχή από COSCO και ΟΛΠ. Ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 150.000.000 ευρώ.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ

Μέσα στο επόμενο δίμηνο όμως περιμένουμε την συνέχεια του διαγωνισμού της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας από το Χαϊδάρι στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Οι προσφορές έχουν δοθεί και περιμένουμε την κρίση της επιτροπής.

Η ενεργοποίηση της δημοπράτησης της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον. Δύο σημαντικά οδικά έργα στη Βόρεια Ελλάδα: Κορομηλιά- Κρυσταλλοπηγή στον κάθετο της Εγνατίας Σιάτιστα- Κρυσταλλοπηγή και Νίκη- Φλώρινα στον κάθετο της Εγνατίας Νίκη- Κοζάνη-Λάρισα.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Τραμ Ιωαννίνων: παρουσιάστηκε η Β' Φάση της μελέτης σκοπιμότητας, επιλέχθηκε η διαδρομή!

κείμενο από το ypodomes.com
Έργο πνοής που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών των Ιωαννίνων με την ανάπτυξη νέων, φιλικών προς το περιβάλλον συγκοινωνιακών υποδομών χαρακτήρισε το ΤΡΑΜ η Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου -Μπάστα στην τοποθέτησή της κατά την παρουσίαση από τους μελετητές της Β- φάσης της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του μέσου σταθερής τροχιάς.

Όπως είναι γνωστό στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου εκπονείται η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας μέσου σταθερής τροχιάς ΤΡΑΜ στα Ιωάννινα. Η Μελέτη χωρίζεται σε τρείς φάσεις:

ΦΑΣΗ Ι : Υφιστάμενη Κατάσταση - Εκτιμήσεις Αναγκών και Προοπτικές

ΦΑΣΗ ΙΙ : Διαμόρφωση, Ανάλυση και Αξιολόγηση Χαράξεων

ΦΑΣΗ ΙΙΙ : Πολυκριτηριακή Ανάλυση - Περιγραφή και Τεκμηρίωση Βέλτιστης Λύσης

Στο πλαίσιο αυτό το πρωί της Τετάρτης (4/5/11), η Γενική Γραμματέας, με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Ηπείρου και τους μελετητές παρουσίασαν τη Β΄ φάση της μελέτηςσε φορείς των Ιωαννίνων.

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου, άνοιξε με τοποθέτησή της η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε πως τόσο για την ίδια όσο και για τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες η δημιουργία σύγχρονων και λειτουργικών συγκοινωνιακών υποδομών αποτελεί σημείο κομβικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και για την οικονομία του τόπου η οποία θα ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής.

«Έχουμε μπροστά μας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη νέων σύγχρονων συγκοινωνιακών υποδομών, φιλικών προς το περιβάλλον, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για του πολίτες και την οικονομία της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Γεωργακοπούλου-Μπάστα και ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως το Δήμο Ιωαννιτών να αξιοποιήσει τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα JESSICA- για το οποίο έχουν δεσμευθεί από το ΠΕΠ Ηπείρου 15εκατ. ευρώ- για έργα βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης.

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Ακολούθησε από τους μελετητές η παρουσίαση της Β΄φάσης της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του μέσου σταθερής τραχιάς ΤΡΑΜ.Τα κύρια σημεία της παρουσίασης είναι:

Αντικείμενο του Έργου είναι:

* Η εξέταση της σκοπιμότητας ανάπτυξης γραμμών Τραμ στην πόλη των Ιωαννίνων
* Η διερεύνηση εναλλακτικών δυνατοτήτων διέλευσης γραμμής (ή γραμμών) τραμ στην πόλη των Ιωαννίνων
* Η οικονομοτεχνική αξιολόγηση της λύσης.

Σιδηρόδρομος: σε δημοπράτηση το τελευταίο τμήμα του άξονα Κιάτο - Ροδοδάφνη μαζί με τους σταθμούς

κείμενο από το ypodomes.com
Μετά από αρκετά χρόνια αναμονής, το έργο της ολοκλήρωσης του σιδηροδρομικού άξονα από το Κιάτο μέχρι και την περιοχή της Ροδοδάφνης Αιγίου παίρνει σάρκα και οστά. Η δημοπράτηση του τελευταίου τμήματος από την ΕΡΓΟΣΕ ξεκινά από τη ΧΘ 73,135 και καταλήγει έως την ΧΘ 79,750, είναι γεγονός και η ημερομηνία διεξαγωγής είναι η 7η Ιουνίου 2011.

Το έργο προϋπολογισμού 93.800.000 ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ) και χρόνου ολοκλήρωσης 30 μηνών (2,5 χρόνια) είναι το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό έργο που δημοπρατείται τα τελευταία χρόνια. Εκτός από την κατασκευή των νέων διπλών σιδηροδρομικών γραμμών στο παραπάνω τμήμα συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι νέοι σταθμοί και στάσεις στο τμήμα από το Κιάτο μέχρι την Ροδοδάφνη.

Συγκεκριμένα πρόκειται να κατασκευαστούν οι νέοι Σιδηροδρομικοί Σταθμοί: Ξυλόκαστρο, Ακράτα, Αίγιο και οι Σιδηροδρομικές στάσεις: Νέο Διμηνιό Λυκοποριά, Λυγιά, Πλάτανος, Διακοπτό, Ελίκη.

Να σημειώσουμε ότι εδώ και χρόνια κατασκευάζεται το υπόλοιπο τμήμα από το Κιάτο μέχρι τη Ροδοδάφνη και αφορά τη συνολική μετατροπή της παλιάς γραμμής σε Διπλή Ηλεκτροκινούμενη Υψηλών Ταχυτήτων και περιλαμβάνονται σημαντικά τεχνικά έργα με σήραγγες , γέφυρες κλπ

Η ολοκλήρωση των εργασιών αυτού του έργου θα σημάνει και την επαναλειτουργία της γραμμής μέχρι την Ροδοδάφνη και αυτό υπολογίζεται ότι δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από το 2014 ή το 2015. Η γραμμή δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν ολοκληρωθεί η τελευταία εργολαβία που δημοπρατείται τον Ιούνιο.

Για να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του τμήματος Κιάτο - Ροδοδάφνη απομένει πλέον η δημοπράτηση της εγκατάστασης ηλεκτροκίνησης που σαφώς θα ολοκληρωθεί μεταγενέστερα από τις εργασίες υποδομής , επιδομής και κατασκευής των σταθμών.

Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί κατά 50 % από το Β` Ταμείο Συνοχής (Κατασκευή νέας διπλής σιδηροδρομικήςγραμμής στο τμήμα Κιάτο - Ροδοδάφνη), Αριθμός Απόφασης 5701/24-12-2004 όπως τροποποιήθηκε με την5391/6-11-2006, και κατά 50 % από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Μετρό Αθήνας: Νέο πάγωμα εργασιών στον ΗΣΑΠ μέχρι τις 2 Αυγούστου!

κείμενο από το ypodomes.com
Με το ξεφύλλισμα της μαργαρίτας μπορεί πλέον κάποιος να παρομοιάσει τα έργα της γραμμής του ΗΣΑΠ στο τμήμα μεταξύ Θησείου και Μοναστηρακίου. Εδώ και τρεις εβδομάδες έρχονται αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν κάθε φορά την προηγούμενη με αποτέλεσμα τα έργα να ξεκινούν και να σταματούν συνεχώς.

Με νέα δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών μετά από αίτηση της ομάδας των δωδεκαθεϊστών τα έργα στο τμήμα Θησείο- Μοναστηράκι παγώνουν εκ νέου μέχρι τις 2 Αυγούστου 2011 (!!!) οπότε και θα εκδικαστεί η υπόθεση.

Για όσους δεν γνωρίζουν η διαμάχη αφορά την ανακάλυψη του βωμού των 12 Θεών ακριβώς κάτω από τις γραμμές και την απόφαση για προσωρινή κατάχωση που είχε παρθεί πριν από λίγο καιρό με τις ευλογίες του ΚΑΣ.

Αυτό δημιούργησε προβλήματα με ομάδες πολιτών που κατέθεσαν ένσταση την οποία κέρδισαν. Ο ΗΣΑΠ με δική του παρέμβαση επικαλέστηκε την καθημερινή ανάγκη για μετακίνηση και τα έργα ξαναξεκίνησαν. Τελικά με αυτή την νέα απόφαση τα έργα μπήκαν εκ νέου...στο ψυγείο.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον δεν είναι πότε θα αποδοθεί η γραμμή καθώς εκεί αναμένεται μακρά διαδικασία αλλά τι μέλλει γενέσθαι με το τμήμα Μοναστηράκι- Αττική με τα έργα της υπόγειας σήραγγας τα οποία δεν έχουν κάποια σχέση με τα έργα στο τμήμα Θησείο- Μοναστηράκι.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη είναι απαραίτητη η ενημέρωση του επιβατικού κοινού που ταλαιπωρείται χωρίς να φταίει. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τινάζεται στον αέρα και μια πιθανή απόδοση της σήραγγας θα ελάττωνε το πρόβλημα με την πολύμηνη διακοπή της διαμπερής κυκλοφορίας της γραμμής 1 του Μετρό της Αθήνας από τον Πειραιά στην Κηφισιά, χωρίς την ταλαιπωρία της διπλής μετεπιβίβασης.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Πράσινη Ενέργεια: 21 συμμετοχές στην πρώτη φάση για το μεγάλο φ/β πάρκο της Κοζάνης

κείμενο από το ypodomes.com
Με ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ευρώπη και ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξεύρεση μακροχρόνιου Στρατηγικού Εταίρου δεν άφησε ασυγκίνητες πολλές εταιρείες και κοινοπρακτικά σχήματα και έτσι φτάσαμε στον εντυπωσιακό αριθμό των 21 συμμετοχών σε αυτή την πρώτη φάση.

Η όλη διαδικασία έληξε την Παρασκευή 29 Απριλίου 2011 ενώ εκτός από τις Ελληνικές είχαμε και ξένες συμμετοχές από συνολικά 9 χώρες. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 200MW, την κατασκευή και λειτουργία ενός εργοστασίου παραγωγής φ/β συστημάτων κ.α

Οι προτάσεις θα εξεταστούν από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες και θα ακολουθήσει η β` φάση της διαδικασίας επιλογής Στρατηγικού εταίρου όπου θα κληθούν για την Υποβολή Προτάσεων.

Παρακάτω σας παραθέτουμε τον πίνακα με τις 21 συμμετοχές:

1. Lanco Solar International Ltd (Ινδία)
2. Κοινοπραξία Μακεδονική Φωτοβολταϊκή: Ελλάκτωρ Α.Ε., ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε., ΙΝΤΡΑΚΑΤ, DAMCO Energy S.A., Διεθνής Κατασκευαστική A.T.T.N.E. (Ελλάδα)
3. Toshiba Corporation - Mitsubishi Corporation (Ιαπωνία)
4. Siemens AG - Siemens A.E. (Γερμανία)
5. China North Industries Corp. (NORINCO) - ΑΤΕΣΕ Α.Ε. (Κίνα - Ελλάδα)
6. Elecnor S.A. (Ισπανία)
7. Yingli Green Energy Holding Co. ("Yingli Solar") (Κίνα)
8. Q-Cells SE - REC - Schneider Electric (Γερμανία - Νορβηγία)
9. SunEdison Hellas Solar Energy S.A. (μητρική: ΗΠΑ)
10. SPWR Solar Energeiaki Hellas (100% θυγατρική της SunPower Corp.) - METKA Α.Ε. (ΗΠΑ - Ελλάδα)
11. Κοινοπραξία ESSE s.rl.: Enel Green Power Spa - Sharp Corporation - Sharp Electronics (Italia) Spa (Ιταλία Ιαπωνία)
12. EDF Energies Nouvelles (Γαλλία)
13. Hanergy Holding Group Ltd (σε συνεργασία με τη 5K Enterprises S.A.) (Κίνα)
14. Shanghai Aerospace Automobile Electromechanical Co. Ltd (Κίνα)
15. AES Solar Energy Limited (ΗΠΑ)
16. Enolia Energy S.A. - ITOCHU Corporation - Abeinsa Ingeniera y Construccion S.A. - Solar Cells Εναλλακτικά Συστήματα Παραγωγής Ενέργειας Α.Ε. - Yingli Green Energy Holding Co. Ltd (Ελλάδα - Ιαπωνία - Ισπανία - Κίνα)
17. J&P AVAX S.A. - Sorgenia SpA - W?rth Solar GmbH Co., KG (Ελλάδα - Ιταλία - Γερμανία)
18. Centrotherm Photovoltaics AG - Dongfang Electric International Corporation - DTS Hellas S.A. (Γερμανία - Κίνα - Ελλάδα)
19. Sojitz Corporation - ISOLUX INGENIERIA S.A. (Ιαπωνία - Ισπανία)
20. CEEG Research Solar Institute Co. Ltd* (Κίνα)
21. GMG International Engineering & Equipment Co. Ltd - Positive Energy* (Κίνα - Ελλάδα).

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

πράσινη ενέργεια, το κλειδί για τις επενδύσεις του μέλλοντος

κείμενο από το ypodomes.com
Η μεγάλη ενεργειακή ευκαιρία για την Ελλάδα είναι κυριολεκτικά πάνω μας. Η χώρας μας, στο νότιο άκρο της Ηπείρου έχει το μεγάλο προσόν να είναι η πιο ηλιόλουστη περιοχής της Ευρώπης. Αυτό κάνει την χώρα ιδανική στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες είναι από τους πρώτους πανευρωπαϊκά στην χρήση του «ηλιακού θερμοσίφωνα» που υπάρχει σχεδόν σε κάθε Ελληνική ταράτσα.

Η δεκαετία που διανύουμε είναι η χρυσή ευκαιρία που μας δίνεται τόσο για την μεγάλη στροφή σε πράσινες μορφές ενέργειας όσο και σε γενικευμένη χρήση τους. Οι φωτοβολταϊκοι σταθμοί και τα μεγάλα φ/β πάρκα αρχίζουν και πληθαίνουν σε όλη την επικράτεια επηρεάζοντας θετικά τόσο το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας στη χρήσης «βρώμικης» ενέργειας όσο και στην μικροοικονομία του τόπου εγκατάστασης τους.

Ακόμα, η οικιακή χρήση δίνει την ευκαιρία στην απαλλαγή από τους ολοένα και πιο τσουχτερούς λογαριασμούς ηλεκτρικού αλλά και στην απόδοση κάποιου (μικρού ή μεγάλου ) ετήσιου και εξασφαλισμένου εισοδήματος.

Ο ?αντίζηλος των φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα είναι τα αιολικά πάρκα. Λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου η χώρας μας έχει επίσης μεγάλα πλεονεκτήματα στην εγκατάσταση και χρήση αυτής της πράσινης μορφής ενέργειας. Τα χιλιάδες Ελληνικά βουνά αλλά και οι θάλασσες του Αιγαίου και Ιόνιου προσφέρονται για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων τόσο στα ηπειρωτικά όσο και στα υπεράκτια μέρη της χώρας.

Έχουν πιο δυνατούς παίκτες και εδώ δεν υπάρχει το οικονομικό όφελος δε μικρό-ιδιώτες. Όμως προσφέρουν εξίσου στην τοπική οικονομία αλλά και στο ενεργειακό ισοζύγιο. Το θέμα είναι το πόσο αποφασισμένοι είμαστε ως χώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα και να γίνουν γενναίες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά και σε άλλες ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, όπως της γεωθερμίας , της δύναμης των κυμάτων κλπ

Μία τέτοια κίνηση είναι και ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη του τεράστιου φωτοβολταϊκου πάρκου στην Κοζάνη που θα έχει θηριώδεις ισχύ (περίπου 200 MW). Αυτό θα πρέπει να είναι και ο οδηγούς για παρόμοια έργα, ειδικά σε προβληματικές περιοχές που στερούνται ευκαιριών απασχόλησης σε άλλους τομείς (γεωργίας, κτηνοτροφίας, τουρισμού κλπ).

Πάρα ταύτα μετά την ανακοίνωση του Φ/Β στην Κοζάνη αλλά και του διαγωνισμού για το Φ/Β στην Μεγαλόπολη (ισχύος 50 ΜW) δεν έχουμε δει στην επιφάνεια άλλα μεγαλεπήβολα σχέδια κυρίως από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ. Θα περίμενε κανείς ότι θα έπρεπε τέτοια σχέδια να πληθαίνουν, αντίθετα όμως δεν φαίνεται να υπάρχει εμφανής κινητικότητα.

Αντίθετα οι ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα ολοένα και μεγαλώνουν αναπληρώνοντας αυτό το κενό καθώς σε καθημερινή βάση ανακοινώνονται από εταιρείες νέες επενδύσεις αλλά και μεγαλύτεροι στόχοι για το μέλλον.

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Τραμ Αθήνας: Η διαμάχη για την επέκταση στον Πειραιά συνεχίζεται

κείμενο από το ypodomes.com
Βραδυφλεγή βόμβα για την βιωσιμότητα της νέας εταιρείας ΣΤΑΣΥ (Σταθερή Συγκοινωνία) εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η ελλειμματική λειτουργία του τραμ καθώς η εταιρεία αδυνατεί να βρει το δρόμο της με βασική αιτία την μη υλοποίηση της επέκτασης προς τον Πειραιά για την οποία μάλιστα ούτε καν είναι ορατό το αν και πότε θα καταφέρει τελικά να κατασκευαστεί.

Η ΤΡΑΜ Α.Ε. και η αρχική μειοδότρια του έργου κατασκευαστική εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ συνεχίζουν να αντιδικούν στα ελληνικά αλλά τα ευρωπαϊκά δικαστήρια την ώρα που το αρμόδιο υπουργείου αποφεύγει να λάβει οποιαδήποτε θέση και το μόνο για το οποίο δίνει διαβεβαιώσεις είναι ότι, παρά τις τεράστιες καθυστερήσεις, δεν κινδυνεύουν τα κονδύλια για την κατασκευή του έργου της επέκτασης, όταν αυτό ξεμπλοκάρει.

Ένας ακόμη διαγωνισμός - θρίλερ
Ο σχεδιασμός του διαγωνισμού που, τελευταία φορά, προκηρύχθηκε τον Μάιο του 2009 ανέφερε ότι το τραμ θα άρχιζε τα δρομολόγια του προς τον Πειραιά στις αρχές του 2011. Το χρονοδιάγραμμα ήταν εφικτό καθώς θα ακολουθούνταν η μέθοδος της ταχείας προκατασκευής η οποία εξασφάλιζε μεγάλη ταχύτητα αλλά και ποιότητα στην κατασκευή.

Όμως το έργο της επέκτασης αντί να αποτελέσει ανάσα ζωής για το ελλειμματικό τραμ, που μόλις σε μια 6ετία λειτουργίας συσώρευσε ζημιές άνω των 155 εκατομμυρίων, εξελίχθηκε σε δικαστικό θρίλερ μετά την απόφαση της ΤΡΑΜ να κατοχυρώσει το έργο στο σχήμα Τέρνα Ενεργειακή ? ΤΟΜΗ που είχε λάβει την τέταρτη θέση στην κατάταξη, ενώ προσωρινός ανάδοχος είχε αναδειχθεί η ΘΕΜΕΛΗ. Οι λόγοι για τους οποίους η ΤΡΑΜ απέρριψε τις τρεις πρώτες εταιρείες και κατέληξε στον τέταρτο μειοδότη δεν ικανοποίησαν τις υπόλοιπες εταιρείες και ιδίως την πρώτη στην κατάταξη ΘΕΜΕΛΗ.

Προσφυγή σε Ελλάδα και ΕΕ
Η τελευταία καταγγέλλοντας την διαδικασία προσέφυγε εκτός από τις ελληνικές αρχές και στην ΕΕ η οποία σε σχετική επιστολή της απορρίπτει το σκεπτικό της ΤΡΑΜ και ζητά από την εταιρεία να σεβαστεί τους κανόνες τους υγιούς ανταγωνισμού.

Ωστόσο η δικαστική διαμάχη συνεχίζεται καθώς η ΤΡΑΜ ως απάντηση στην επιστολή της ΕΕ προχώρησε στην πρόσληψη εξειδικευμένου νομικού συμβούλου που ανέλαβε την νομική εκπροσώπησή της στην υπόθεση εμμένοντας στην θέση της.

Μεγάλες απώλειες
Το μόνο βέβαιο συμπέρασμα από τον? καυγά είναι πως χαμένο βγαίνει το τραμ αφού η επέκταση του έργου στον Πειραιά είναι κρίσιμης σημασίας για την βιωσιμότητά του αφού εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει περίπου 35.000 εως 40.000 επιβάτες σε ημερήσια βάση με αποτέλεσμα το τραμ από τα λειτουργικά του έσοδα να καλύπτει περίου το 70% -75% του λειτουργικού κόστους.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, το Τραμ διακινεί σε ημερήσια βάση περίπου 65.000 επιβάτες και τα έσοδά του από τα εισιτήρια ανέρχονται μόλις σε 3,4 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς σε αυτό το ποσό να υπολογίζονται τα έσοδα που αναλογούν στην ΤΡΑΜ από την πώληση των καρτών.

Με αυτά τα μεγέθη το τραμ βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων του. Τα έσοδά του καλύπτουν ένα εξαιρετικά μικρό μέρος από το κόστος προσωπικού που ανέρχεται σε 21 εκατομμύρια ευρώ ετησίως την ώρα που το τραμ έχει το φθηνότερο προσωπικό με το κόστος ανά εργαζόμενο ανέρχεται μόλις σε 31,500 ευρώ την ώρα που το αντίστοιχο κόστος σε άλλους συγκοινωνιακούς φορείς είναι πολύ μεγαλύτερο.

Πηγή: euro2day.gr

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα