Υποδομές στην Ελλάδα

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ιόνια Οδός: παράταση στις επιτάξεις εκτάσεων στο τμήμα Κουβαράς-Κομπότι

κείμενο από το ypodomes.com
Με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών παρατάθηκε η επίταξη 2.217 στρεμμάτων που αφορούν την κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας Οδού. Οι περιοχές οι οποίες επηρρεάζονται από αυτή την απόφαση είναι οι παρακάτω:

1.Τμήμα Κουβαράς-Κομπότι από ΧΘ 82.139,40- ΧΘ 90.595,40 έκταση 787,950 m2 στο Δημοτικό Διαμέρισμα Στάνου του Δήμου Αμφιλοχίας, Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Παράταση μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2011.
2.Τμήμα Κουβαράς- Κομπότι από ΧΘ 90.595,40- ΧΘ 96.587,50 έκταση 430.650m2 στους Δήμους Φυτειών, Αμφιλοχίας, Μενιδίου και Κομποτίου Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Παράταση μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2011.
3.Τμήμα Κουβαράς-Κομπότι από ΧΘ 106.624,00- ΧΘ 115.500,30 έκταση 435.401m2 Δημοτικό Διαμέρισμα Ανοιξιάτικο του Δήμου Αμφιλοχίας, Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Παράταση μέχρι 10 Δεκεμβρίου 2011.
4.Τμήμα Κουβαράς- Κομπότι από ΧΘ 115.500,30- ΧΘ 123.589,00 έκταση 165.000m2 στο Δήμο Μενιδίου Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Παράταση μέχρι 10 Δεκεμβρίου 2011.
5.Τμήμα Κουβαράς-Κομπότι από ΧΘ 123.589,00- ΧΘ 129.053,27 έκταση 398.000m2 στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κομποτίου και Σελλάδων του Δήμου Κομποτίου, Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Παράταση μέχρι 10 Δεκεμβρίου 2011.

Να σημειώσουμε ότι τα τμήματα των επιτάξεων αφορούν το τμήμα του δρόμου που ξεκινά εκεί που τελειώνει το τμήμα του Αυτοκινητόδρομου μετά το Αγρίνιο στον Κουβαρά και μέχρι την περιοχή του Κομποτίου λίγο πριν την είσοδο στον Νομό Άρτας και την Ήπειρο.

Η παράταση δίδεται προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των απαλλοτριωμένων εκτάσεων και να είναι έτοιμες εάν και όταν δοθούν προς χρήση στην Κοινοπραξία Παραχώρησης. Ως γνωστόν προς το παρόν η κατασκευή του δρόμου είναι παγωμένη και δεν προβλέπεται να αρχίσουν τα έργα πριν το 2012.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε-65, ένα έργο φάντασμα

κείμενο από το ypodomes.com
Τα αφιερώματα στα μεγάλα υπό κατασκευή έργα στην Ελλάδα συνεχίζονται και σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα υπό κατασκευή «παγωμένο» έργο. Ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας είναι ένας από τους 5 οδικούς άξονες που την προηγούμενη δεκαετία δόθηκαν σε ιδιώτες προκειμένου να τους κατασκευάσουν και να τους εκμεταλλευτούν για αρκετές δεκαετίες.

Ο συγκεκριμένος δρόμος έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σε σχέση με τους υπόλοιπους. Είναι σχεδόν στο σύνολο του σε νέα χάραξη πράγμα που κάνει την ολοκλήρωση του ακόμα πιο δύσκολη αφού δεν έχει τμήματα που απλώς πρέπει να διαπλατυνθούν όπως πχ στην Ολυμπία Οδό.

Έργα δεν γίνονται εδώ και πολύ καιρό και παραμένει «παγωμένη» η κατασκευή του με τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει για το σύνολο των περιοχών που διαπερνά.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ Ε-65- ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο Αυτοκινητόδρομος που είναι ευρέως γνωστός ως Ε-65 ξεκινά από τον Μαλλιακό Κόλπο λίγο πριν την είσοδο της πόλης της Λαμίας (ερχόμενοι από Αθήνα) συνεχίζει με κατεύθυνση βόρεια και διασχίζει όλη την Δυτική Θεσσαλία περνώντας από Καρδίτσα- Τρίκαλα- Καλαμπάκα για να τερματίσει στην Δυτική Μακεδονία πάνω στον άξονα της Εγνατίας Οδού στην περιοχή Παναγιά του Νομού Γρεβενών. Πρόκειται για ένα δύσκολο αυτοκινητόδρομο αφού διασχίζει τον ορεινό όγκο της Στερεάς, τις πεδιάδες της Θεσσαλίας και τέμνει τον όγκο της οροσειράς της Πίνδου στα Γρεβενά.

Περιλαμβάνει κατασκευή 175χλμ νέου αυτοκινητόδρομου. Ανάδοχος του έργου είναι η Κοινοπραξία Νέα Οδός που αποτελείται από τις εταιρείες CINTRA S.A, DRAGADOS, ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ ΑΕ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Μάιο του 2005 και ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου 2007 με την υπογραφή της σύμβασης. Η έναρξη της περιόδου παραχώρησης ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2008 με σκοπό να ολοκληρωθούν οι εργασίες 66 μήνες αργότερα, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2013.

Τεχνικές Λεπτομέρειες
Ο Ε-65 θα περιλαμβάνει τον Μαλλιακό Κόλπο από τα Σκάρφεια μέχρι τις Ράχες και ξεκινώντας από τη Λαμία θα διασχίζει τον ορεινό όγκο μέχρι το Δομοκό, θα συνεχίζει πεδινά στις πόλεις Καρδίτσα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα και θα καταλήγει στην Παναγιά Γρεβενών που θα συνδέεται με την Εγνατία Οδό. Στην κατασκευή του τα δυσκολότερα τμήματα είναι τα Λαμία-Δομοκός που περιλαμβάνει και την μεγάλη σήραγγα Δομοκού και Καλαμπάκα-Παναγιά Γρεβενών

Τα τμήματα που θα κατασκευαστούν είναι τα παρακάτω:
Α. Λαμία- Δομοκός- Καρδίτσα 83χλμ
Β. Καρδίτσα- Τρίκαλα 27χλμ
Γ. Τρίκαλα-Καλαμπάκα- Παναγιά Γρεβενών 65χλμ

Στο σύνολο του ο Αυτοκινητόδρομος θα διαθέτει 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ με διαχωριστικό τύπου Jersey στο μέσον, 23 Ανισόπεδους Κόμβους (Α/Κ), Σήραγγες διπλού κλάδου μήκους 10χλμ, Cut and cover μήκους 620 μέτρων, Απλές γέφυρες 2,5χλμ, Κοιλαδογέφυρες 6,3 χλμ. Σε όλο το μήκος του δρόμου θα υπάρχουν ΣΕΑ (Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων) καθώς και 24ωρη παρακολούθηση από την διαχειρίστρια εταιρεία.

Εξέλιξη- Πρόοδος έργου
Ουσιαστικά τα έργα κατασκευής ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 με τις προκαταρκτικές εργασίες της σήραγγας Δομοκού. Ακολούθησε η διάνοιξη αρκετών χιλιομέτρων σε περιοχές που δεν είχαν προβλήματα. Το πρόβλημα των απαλλοτριώσεων ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη του έργου καθώς ακόμα και σήμερα υπάρχουν αρκετά χιλιόμετρα μπλοκαρισμένα.

Με την κρίση να χτυπά και την πόρτα του Ε-65 οι εργασίες έχουν σταματήσει εδώ και ένα χρόνο. Σημαντικότερη αιτία είναι η αλλαγή στάσης από τις συμμετέχουσες τράπεζες που απαιτούν υψηλότερα επιτόκια και διασφάλιση για την οικονομική βιωσιμότητα του οδικού άξονα.

Στην περίπτωση του Ε-65 δεν υπάρχει ακόμα σαφές χρονοδιάγραμμα και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για την ολοκλήρωση του. Το τμήμα Καλαμπάκα- Εγνατία μήκους 65 χιλιομέτρων είναι μπλοκαρισμένο από προσφυγές για περιβαλλοντικούς λόγους και αναζητείται εναλλακτική διαδρομή ή άλλη πρόσφορη λύση.

Το έργο αρχικά είχε διαιρεθεί σε τρία υποτμήματα που θα λειτουργούσαν κατά σειρά:
24 μήνες - Σύνδεση με Ε.Ο Λαμία - Καρπενήσι
45 μήνες - Τρίκαλα- Καλαμπάκα- Παναγιά Γρεβενών
66 μήνες - Λαμία- Τρίκαλα

Οφέλη
Ο Αυτοκινητόδρομος Ε-65 για πρώτη φορά θα βγάλει από την αφάνεια τις περιοχές της Δυτικής Θεσσαλίας, της νότιο-ανατολικής Πίνδου και του Νότου της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι μια περιοχή με εκπληκτικές φυσικές ομορφιές οι οποίες θα μπορούν να δουν οι επισκέπτες μέσω του νέου αυτού δρόμου.

Είναι ο δεύτερος (μετά την Εγνατία) αυτοκινητόδρομος που συναντά άλλους 3 στα άκρα του: στα Σκάρφεια τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, στα Σκάρφεια την Νέα Οδό και στην Παναγιά Γρεβενών την Εγνατία.

Οι περιοχές που θα ωφεληθούν άμεσα είναι οι Νομοί: Φθιώτιδας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Γρεβενών και έμμεσα ο Νομός Λάρισας. Εξασφαλίζεται γρήγορη σύνδεση μεταξύ πολλών αγροτικών περιοχών αλλά και αρκετών περιφερειακών αστικών ιστών.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι η διαδρομή από τις περιοχές που συναντά ο Ε-65 προς Λάρισα, Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα μειωθεί δραστικά με όλα τα οφέλη που θα φέρει αυτή η μείωση.

Ένα άλλο σημαντικό όφελος είναι η λειτουργία του Ε-65 ως εναλλακτική διαδρομή προς και από την Ήπειρο και τα Δυτικά Βαλκάνια με ευεργετικές συνέπειες στην κίνηση των άλλων μεγάλων οδικών αξόνων ενώ αναμένεται με την λειτουργία του να επιδράσει θετικά στην αγροτική ανάπτυξη και τον τουρισμό.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Κατάλογος Έργων: Αφιέρωμα στους Κάθετους Άξονες της Εγνατίας Οδού

κείμενο από το ypodomes.com
Το μεγαλύτερο Ελληνικό κατασκευαστικό project που ξεκίνησε πριν 15 χρόνια αλλά θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια μετά είναι η Εγνατία Οδός και οι κάθετοι της. Ο οριζόντιος άξονας της Εγνατίας Οδού από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους Έβρου με κέντρο την Θεσσαλονίκη έχει ολοκληρωθεί από το 2009 αλλάζοντας για πάντα τον οδικό χάρτη της Ελλάδας και ολόκληρων των Βαλκανίων.

Τα έργα τα οποία πλέον μας απασχολούν είναι αυτά της ολοκλήρωσης των κάθετων αξόνων. Πλέον έχουμε έργα σε 5 διαφορετικούς κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού και θα τα δούμε αναλυτικά. Πρόκειται για τους Κάθετους:
1.Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή
2.Κοζάνη-Νίκη
3.Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας
4.Κομοτηνή-Σύνορα
5.Αρδάνιο-Ορμένιο

ΣΙΑΤΙΣΤΑ-ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗ
Ο κάθετος άξονας Σιάτιστα-Ιεροπηγή-Κρυσταλλοπηγή είναι τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών. Εξασφαλίζει τη σύνδεση προς Pogrades - Cafasan - Δυρράχιο στο νότιο τμήμα της Αλβανίας και αποτελεί κλάδο του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου VIII.

Κατασκευάζεται με διατομή τετράιχνου αυτοκινητοδρόμου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και Λωρίδα ΄Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) ανα κατεύθυνση.Ο άξονας έχει συνολικό μήκος περίπου 72 χλμ. Στην κυκλοφορία είναι το τμήμα Σιάτιστα- Κορομηλιά μήκους 51χλμ ενώ με ανάδοχο και αναμονή για την υπογραφή της σύμβασης και την εκκίνηση των εργασιών είναι το τμήμα Κορομηλιά- Ιεροπηγή- Κρυσταλλοπηγή μήκους 21χλμ. Το έργο και ολόκληρος ο άξονας αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014.

ΚΟΖΑΝΗ-ΝΙΚΗ
Πρόκειται για ένα νέο κάθετο άξονα που ξεκινά από την πόλη της Κοζάνης, περνά από την Πτολεμαΐδα την Φλώρινα και καταλήγει στα σύνορα με τα Σκόπια. Πριν λίγες μέρες έγινε η δημοπράτηση του πρώτου τμήματος από την Φλώρινα μέχρι την Νίκη, στα σύνορα. Ανάδοχος υπάρχει και αν όλα πάνε καλά οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2012. Το επόμενο τμήμα που θα δημοπρατηθεί είναι το Φλώρινα-Πτολεμαΐδα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ
Ο άξονας αποτελεί απόληξη του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου ΙV (Βερολίνο - Πράγα- Βουδαπέστη - Σόφια - Ελληνο-βουλγαρικά σύνορα) και βασική σύνδεση του οδικού δικτύου της χώρας μας με τη Βουλγαρία. Η ολοκλήρωση του άξονα από Θεσσαλονίκη έως Σόφια αποτελεί έργο προτεραιότητας τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Μελετάται και κατασκευάζεται με διατομή τετράιχνου αυτοκινητοδρόμου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και Λωρίδα ΄Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση. Ο άξονας έχει μήκος 96 χλμ. και αποτελείται από τα εξής τμήματα:
1.Δερβένι-Λαχανάς-Ριζιανά μήκους 35χλμ, είναι σε κυκλοφορία
2.Ριζιανά- Στρυμονικό μήκους 8χλμ είναι σε κυκλοφορία αλλά θα γίνει αναβάθμιση και διαπλάτυνση του τμήματος.
3.Στρυμονικό-Λευκώνας- ΑΚ Χριστού μήκους 22 χλμ είναι υπό κατασκευή.
4.Α/Κ Χριστού- Σιδηρόκαστρο μήκους 10χλμ είναι σε κυκλοφορία αλλά θα γίνει αναβάθμιση και διαπλάτυνση.
5.Σιδηρόκαστρο-Α/Κ Πετριτσίου μήκους 9 χλμ είναι υπό κατασκευή
6.Α/Κ Πετριτσίου- Προμαχώνας μήκους 12χλμ είναι σε κυκλοφορία.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ-ΣΥΝΟΡΑ
Ο άξονας αυτός μήκους 23 χλμ. αποτελεί τμήμα του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου ΙΧ. Η κατασκευή του άξονα αποφασίστηκε στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας για την ανάπτυξη των οδικών συνδέσεων μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας ενώ θα έχει ταχύτητα μελέτης 80 χλμ./ώρα.

Το συνολικό μήκος των 23 χλμ. της αρτηρίας είναι περίπου 19,0 χλμ. σε νέα χάραξη και 4 χλμ. βελτίωση του υφιστάμενου άξονα. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο (2) γεφυρών, (5) οδικών σηράγγων, συνολικού μήκους 1,7 χλμ. περίπου και επτά (7) Ισόπεδων Κόμβων σύνδεσης.

Το έργο δημοπρατήθηκε συνολικά στις 15/12/2006 με προϋπολογισμό 85.000.000 ευρώ (με ΦΠΑ) και η σύμβαση κατασκευής υπογράφτηκε στις 20/07/2007. Οι εργασίες κατασκευής προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται να γίνει στο βόρειο τμήμα του μέχρι το τέλος του 2011 ενώ για το νότιο τμήμα του στα τέλη του 2012.

ΑΡΔΑΝΙΟ-ΟΡΜΕΝΙΟ
Ο άξονας Αρδάνιο - Ορμένιο μήκους 124 χλμ. είναι άξονας στρατηγικής σημασίας και βασική σύνδεση με την Βουλγαρία. Αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και απόληξη του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου IX στο ελληνικό έδαφος.

Ο άξονας αναβαθμίζεται με στόχο τη μετατροπή του σε κλειστή οδό ταχείας κυκλοφορίας διατομής πλάτους 12/14 μ. με μία λωρίδα κυκλοφορίας και λωρίδα έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση [2x(1+ΛΕΑ)]. Κατασκευάζεται μεγάλος αριθμός τεχνικών, ανισόπεδοι κόμβοι εισόδου/εξόδου, παράπλευρο δίκτυο καθώς και παρακάμψεις οικισμών.

Το συνολικό κόστος του (μελέτη, απαλλοτριώσεις, κατασκευή κλπ) ανέρχεται περίπου σε 270.000.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, εκ των οποίων το 65% είναι η κοινοτική συνδρομή του ΕΤΠΑ. Η κατασκευές σε αυτό τον κάθετο είναι ως εξής:
1.Αρδάνιο- Σουφλί-Μάνδρα μήκους 33χλμ είναι υπό κατασκευή
2.Παράκαμψη Σουφλίου μήκους 5χλμ είναι σε κυκλοφορία
3. Μανδρα-Ψαθάδες (Διδυμότειχο) μήκους 14χλμ είναι υπό κατασκευή αλλά με πολλά προβλήματα
4. Διδυμότειχο-Σύνορα μήκους 72χλμ είναι σε κυκλοφορία.

Η Εγνατία Οδός έχει στην επίβλεψη της και άλλους αυτοκινητόδρομους όπως η κατασκευή του οδικού έργου Ποτίδαια-Κασσανδρεία στην Χαλκιδική.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Η Κ/Ξ ΙΝΤΡΑΚΑΤ- ΘΕΜΕΛΗ μειοδότησε στο διαγωνισμό της Β' φάσης Θριασίου & σταθμού ΖΕΦΥΡΙ!

κείμενο από το ypodomes.com
Άλλο ένα έργο βρήκε το δρόμο του έστω και δύσκολα. Πρόκειται για το Σιδηροδρομικό έργο «Κατασκευή Β` λειτουργικής φάσης Θριάσιου Πεδίου και κατασκευή ΣΣ Ζεφυρίου» που δημοπρατήθηκε πριν 3 μέρες. Η προσέλευση αυτή τη φορά ήταν σημαντική καθώς 7 τεχνικά σχήματα κατέθεσαν προσφορές.

Από τις οικονομικές προσφορές που δόθηκαν η χαμηλότερη είναι της Κοινοπραξίας ΙΝΤΡΑΚΑΤ- ΘΕΜΕΛΗ που κατεβαίνουν για πρώτη φορά μαζί σε ένα μεγάλο έργο. Η μέση έκπτωση που δόθηκε ήταν 33%. Να σημειώσουμε πως ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου είναι 122.193.000 ευρώ χωρίς να συνυπολογισθεί ο ΦΠΑ. Η χρονική διάρκεια του έργου έχει καθοριστεί σε 36 μήνες και αν έχουμε υπογραφή μέχρι το τέλος του έτους τότε στις αρχές του 2015 το έργο θα ολοκληρωθεί.

Είναι ένα το σημαντικότερο σιδηροδρομικό έργο της Αττικής και πρόκειται για την ολοκλήρωση του τεράστιου τερματικού του Θριάσιου Πεδίου που θα συγκεντρώσει όλες τις σημαντικές λειτουργίες του Σιδηρόδρομου απελευθερώνοντας την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά από την κίνηση των φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Στο αντικείμενο εργασιών περιλαμβάνονται τα έργα υποδομής των γραμμών εντός του Συγκροτήματος (εκτός αυτών που εκτελούνται στα πλαίσια της κατασκευής της Α` λειτουργικής φάσης), τα έργα σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και ηλεκτροκίνησης το συνόλου των γραμμών, προμήθεια γερανογεφυρών και του μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς και την κατασκευή των κτιριακών έργων που είναι αναγκαία για την λειτουργία του Συγκροτήματος.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Μέσα στο αντικείμενο των εργασιών περιλαμβάνεται και η κατασκευή ενός νέου Προαστιακού Σταθμού με την ονομασία «ΖΕΦΥΡΙ» και θα εξυπηρετεί την γραμμή Αθήνα- Κιάτο. Ο σταθμός θα βρίσκεται μεταξύ των σταθμών ΣΚΑ ΑΧΑΡΝΑΙ και ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ και θα ενταχθεί στη γραμμή Αθήνα- Κιάτο. Πρόκειται για ένα σταθμό που θα καλύψει μία περιοχή η οποία σήμερα όχι μόνο δεν έχει μέσο σταθερής τροχιάς αλλά ακόμα και η εξυπηρέτηση με τα λεωφορεία κρίνεται ανεπαρκής.

Κάθετος Εγνατίας τμήμα Κορομηλιά- Κρυσταλλοπηγή: μειοδότης η Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-J&P ΑΒΑΞ

κείμενο από το ypodomes.com
Πραγματοποιήθηκε η δημοπράτηση του οδικού τμήματος Κορομηλιά- Κρυσταλλοπηγή που αποτελεί και το τελευταίο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα- Κρυσταλλοπηγή. Πρόκειται για το σημαντικότερο οδικό έργο στην Δυτική Μακεδονία και ένα από τα μεγαλύτερα εν ενεργεία οδικά έργα στην Ελλάδα.

Μειοδότης αναδείχθηκε η Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ- ΤΕΡΝΑ J&P ΑΒΑΞ με ποσοστό έκπτωσης που αγγίζει το 17%. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος των χαρτιών και των εγγράφων των συμμετεχόντων και με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια ένσταση θα αναδείξει την Κοινοπραξία σε ανάδοχο και θα υπογραφεί η σύμβαση, μέχρι τα τέλη του 2011.

Το τμήμα που δημοπρατήθηκε είχε αρχικό προϋπολογισμό 120.500.000 ευρώ που περιλαμβάνει ΦΠΑ, ενώ η ολοκλήρωση του αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής. Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά την κατασκευή κλειστού αυτοκινητόδρομου από την περιοχή της Κορομηλιάς μέχρι τα Ελληνό-Αλβανικά σύνορα συνολικού μήκους 16,2 χιλιομέτρων. Θα διαθέτει 2 λωρίδες και ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας.

Στο έργο συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή 3 ανισόπεδων κόμβων, τη δίδυμη σήραγγα Ιεροπηγής και κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου. Περιλαμβάνεται ακόμη ο όρος της προαίρεσης για την κατασκευή του υπόλοιπου τμήματος (Κρυσταλλοπηγή), με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 38 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΠΕΠ 2007 - 2013.

Ο κάθετος άξονας 45 αποτελεί τμήμα του πανευρωπαϊκού άξονα VIII, έχει μήκος περίπου 72 χλμ. και συνδέει την Εγνατία Οδό με τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το τμήμα «Κορομηλιά - Κρυσταλλοπηγή» αποτελείται από τα υποτμήματα: α) «Κορομηλιά - Ιεροπηγή», μήκους 13,5 χλμ. και β) το πρώτο μέρος του τμήματος «Ιεροπηγή - Κρυσταλλοπηγή», μήκους 2,7 χλμ.

Το υπόλοιπο τμήμα του κάθετου από την Κορομηλιά μέχρι την Σιάτιστα και την ένωση της με τον βασικό άξονα της Εγνατίας Οδού είναι κατασκευασμένο από προηγούμενες εργολαβίες και λειτουργεί κανονικά.

ΕΡΓΟΣΕ: ολοκληρώνεται η διάνοιξη της σήραγγας Πλατάνου μήκους 2.400 μέτρων

κείμενο από το ypodomes.com
Ένα πολύ ευχάριστο νέο μας επιφυλάσσουν για σήμερα ή το πολύ αύριο στη σιδηροδρομική σήραγγα στον Πλάτανο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από 5 χρόνια δύσκολων εργασιών, (τον Οκτώβριο του 2006 ξεκίνησαν τα πρώτα σκαψίματα) έφτασε η ώρα να γίνει το πρώτο «ξετρύπημα» της Σήραγγας Πλατάνου μήκους 2400 μ., με είσοδο στο Χωριό του Πλατάνου και έξοδο στο κόμβο του Διακοπτού - Καλαβρύτων όπου πάει και «κουμπώνει» συναντώντας την υπό κατασκευή γέφυρα Λαδοποτάμου.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα μιλούσε για παράδοση πολύ νωρίτερα αλλά λόγω γεωλογικής αστάθειας χρειάστηκε πολύ περισσότερη προσοχή και πιο αργή πρόοδος προκειμένου να υπάρξει κάποιο απρόοπτο στην διάρκεια της διάνοιξης της.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι διανοίγεται η πρώτη σήραγγα καθώς πλέον οι σιδηροδρομικές σήραγγες είναι διπλές, όπως επιτάσσουν οι κανόνες ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι ένα μεγάλο βήμα προς την προσπάθεια ολοκλήρωσης της σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο- Ροδοδάφνη (Αίγιο) που σύμφωνα με τα αναθεωρημένα χρονοδιαγράμματα θα παραδοθεί συνολικά (μαζί και με τους σταθμούς) σε λειτουργία στα τέλη του 2016.

Αν και πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και θετικό γεγονός, ωστόσο υπάρχει πάντα η αρνητική πλευρά. Όλο αυτό το διάστημα στα εργοτάξια της περιοχής τόσο της Σιδηροδρομικής σήραγγας όσο και στα εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού σχεδόν το σύνολο του προσωπικού πέραν από περίπου 20 άτομα έχουν πλέον απολυθεί και δεν θα έχουν ούτε τη χαρά να δουν να ολοκληρώνεται ένα έργο στο οποίο η προσωπική τους εργασία συνέβαλε στην πρόοδο του.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν θα γίνει κάποιου είδους φιέστα προκειμένου να γιορταστεί αυτή η σημαντική στιγμή για το σιδηροδρομικό αυτό έργο ωστόσο με την σημερινή συγκυρία δεν φαντάζει και τόσο πιθανό.

ΕΡΓΟ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΠΛΑΤΑΝΟΥ
Το έργο « Κατασκευή Σήραγγας Τράπεζας, Πλατάνου και γέφυρας Λαδοπόταμου στο τμήμα Κιάτο - Αίγιο της Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων Αθηνών - Πατρών» υπογράφηκε στις 28/9/2006. Ο προϋπολογισμός του είναι 100,5 εκ ευρώ ενώ η ανάδοχος Κοινοπραξία είναι η J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε. - ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. Αρχικός χρόνος υλοποίησης ήταν 36 μήνες που όμως, όπως και τα περισσότερα έργα, δεν ήταν εφικτή.

Στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή:
Της σήραγγας Πλατάνου για διπλή γραμμή μήκους 2292,9 m με 2 στοές διαφυγής συνολικού μήκους 645m και Cut &Cover εισόδου και εξόδου συνολικού μήκους 33μέτρων.

Η σήραγγα Πλατάνου ξεκινά από τον οικισμό Πλατάνου, διέρχεται κάτω από τη Νέα Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών και καταλήγει στην περιοχή της Τράπεζας, πλησίον της οδού με κατεύθυνση τα Καλάβρυτα και τη γέφυρα του ποταμού Λαδοπόταμου η οποία θα συνδέσει την έξοδο της σήραγγας Πλατάνου με την είσοδο της σήραγγας Τράπεζας. Η σήραγγα Τράπεζας περνάει κάτω από τον οικισμό Τράπεζα και στην έξοδό της (πλευρά του Διακοπτού) περνάει κάτω από τη Νέα Εθνική Οδό.

Στην ίδια εργολαβία συμπεριλαμβάνεται επίσης:

Της γέφυρας του ποταμού Λαδοποτάμου μήκους 109,50 μέτρων.
Την σήραγγα Τράπεζας για διπλή γραμμή μήκους 2.748,12m με 2 στοές διαφυγής συνολικού μήκους 398m και Cut &Cover εισόδου και εξόδου συνολικού μήκους 34.51 μέτρων.

Είναι μία ευκαιρία να δώσουμε συγχαρητήρια όχι μόνο στις εταιρίες κατασκευής αλλά κυρίως σε αυτούς τους ανθρώπους που με την καθημερινή τους εργασία έκαναν εφικτό το γεγονός της διάνοιξης αυτής της μεγάλης σιδηροδρομικής σήραγγας αλλά δεν θα έχουν την ευκαιρία να δουν ολοκληρωμένο το έργο στο οποίο προσλήφθηκαν.

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Μετρό Θεσσαλονίκη: τέλος οι ανασκαφές, ξεκινά και ο σταθμός Σιντριβάνι

κείμενο από το ypodomes.com
Η κατασκευή ενός ακόμη σταθμού του μετρό, του δεύτερου κατά σειρά στον οποίο ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική ανασκαφή, ξεκινά τις επόμενες μέρες.

Πρόκειται για το σταθμό «Σιντριβάνι», όπου οι αρχαιολόγοι είναι έτοιμοι να δώσουν τη θέση τους στο τεχνικό τμήμα του μετρό. Κι αυτό, παρά το ότι γίνονται τροποποιήσεις στην αρχική μελέτη του σταθμού, καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποφάσισε τη διατήρηση της τρίκλιτης βασιλικής που ήρθε στο φως, η οποία καταλαμβάνει το ένα τρίτο του σταθμού. Με βάση την απόφαση του ΚΑΣ, η βασιλική θα καταχωθεί.

Η κατασκευή του σταθμού «Σιντριβάνι» έρχεται να προστεθεί στην κατασκευή του σταθμού στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, που ξεκίνησε πρόσφατα. Εκεί εκτελούνται εργασίες κατασκευής της πλάκας οροφής, της πλάκας διακίνησης των επιβατών, της πλάκας πυθμένα αλλά και της βόρειας πρόσβασης.

Σε διπλή βάρδια
Με εξαίρεση τους σταθμούς «Ν. Σ. Σταθμός» και «Σιντριβάνι», το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι παραδομένο στους αρχαιολόγους. Και παρά τα προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν, οι ανασκαφικές έρευνες εκτελούνται πλέον με ταχύτατους ρυθμούς, σε διπλή βάρδια.

Ετσι, ενώ οι ανασκαφές επρόκειτο να ολοκληρωθούν το 2013, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη, το πρώτο εξάμηνο του 2012 δε θα υπάρχει πουθενά αρχαιολογικό σκάμμα.

Σήμερα, αρχαιολογική ανασκαφή σε δύο βάρδιες εκτελείται στο βόρειο τμήμα της διακλάδωσης προς Σταυρούπολη (βρίσκεται λίγο πριν από το σταθμό «Δημοκρατίας»). Το ίδιο συμβαίνει και στο σταθμό «Δημοκρατίας».

Στο νότιο τμήμα του σταθμού Βενιζέλου έχουν τοποθετηθεί προσωρινές μεταλλικές γέφυρες, πάνω στις οποίες διεξάγεται η κυκλοφορία. Η αρχαιολογική έρευνα, και σε αυτήν την περίπτωση σε δύο βάρδιες, γίνεται σε όλο το σταθμό, και στο βόρειο τμήμα, και κάτω από τις μεταλλικές γέφυρες.

Στο σταθμό «Αγίας Σοφίας», όπου αναμένεται να έρθουν στο φως σπουδαία ευρήματα, βρίσκεται σε εξέλιξη η αρχαιολογική έρευνα, επίσης σε δύο βάρδιες. Στο βόρειο τμήμα του σταθμού τοποθετείται αυτές τις μέρες σκέπαστρο. Η ανασκαφή έχει προχωρήσει σημαντικά στο νότιο τμήμα, όμως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη, για στατικούς λόγους αντιστήριξης του σταθμού. Ετσι, φυτεύτηκε και αποδόθηκε στους πολίτες.

Σημειωτέον ότι ο σταθμός «Αγίας Σοφίας» αποτελεί ορόσημο για την ολοκλήρωση του μετρό. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε δοθεί από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, η ολοκλήρωση των ανασκαφών προβλεπόταν να γίνει το Νοέμβριο του 2013, ενώ σήμερα μιλάμε για σχεδόν ενάμισι χρόνο νωρίτερα.

Στα ανατολικά
Στο Πανεπιστήμιο, έχουν σταματήσει προσωρινά οι εργασίες εκσκαφής του σταθμού, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν από τις αρχές του επόμενου έτους. Ωστόσο, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες κατασκευής των φρεατίων.

Για το σταθμό στον αύλειο χώρου του Παπάφειου ορφανοτροφείου, εκφράζεται από στελέχη της Διεύθυνσης Μετρό Θεσσαλονίκης της «Αττικό Μετρό ΑΕ» η αισιοδοξία ότι ενδεχομένως μέχρι το τέλος του χρόνου να ξεκινήσουν εργασίες κατασκευής.

Ο σταθμός «Ευκλείδης» είναι πιο μπροστά απ' όλους, καθώς έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στο σταθμό «Φλέμινγκ» προχωρούν εργασίες κατασκευής του σταθμού, ταυτόχρονα, όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη αρχαιολογική έρευνα, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Στο σταθμό «Ανάληψη», όπου πρόσφατα έκλεισε η οδός Δελφών από τη συμβολή της με τη Μάρκου Μπότσαρη, μέχρι τη συμβολή της με την Πέτρου Συνδίκα, εξελίσσονται προπαρασκευαστικές εργασίες για την έναρξη κατασκευής των διαφραγματικών τοίχων, δηλαδή του περιγράμματος του σταθμού.

Ανατολικότερα, δηλαδή στους σταθμούς «Βούλγαρη» και «Νέα Ελβετία», δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες, καθώς εκκρεμούν οι απαλλοτριώσεις.


Η βασιλική
Η τρίκλιτη βασιλική που ήρθε στο φως στο σταθμό «Σιντριβάνι», στην περιοχή όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν το ανατολικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα των μέχρι σήμερα ανασκαφών του μετρό.

Η βασιλική, με μαρμαροθετημένα δάπεδα, διαστάσεων 17,60x11,50 μέτρα, ανάγεται στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους (5ος αιώνας). Ο ναός χτίστηκε στη θέση προγενέστερου λατρευτικού κτιρίου, στο οποίο ανήκει εξαιρετικής ποιότητας ψηφιδωτό δάπεδο με παράσταση του πτηνού «Φοίνιξ» που πατά σε άνθος, ενώ γύρω του, πάνω σε βλαστούς κληματίδας, φωλιάζουν πτηνά.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Οδικός Άξονας Καρτέρι - Πάργα: το σημαντικότερο σε εξέλιξη οδικό έργο στην Ήπειρο

κείμενο από το ypodomes.com
Το μοναδικό μεγάλο οδικό έργο σε εξέλιξη στην Ήπειρο, από τον κόμβο Καρτερίου μέχρι τον κόμβο Πάργας, επιθεώρησε χθες ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και ενημερώθηκε από την ανάδοχο εταιρεία για την καλή πορεία υλοποίησης του.

Παράλληλα συζήτησε με τους εκπροσώπους της αναδόχου και την αντιμετώπιση προβλημάτων για να εξυπηρετηθεί η κατασκευή και ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την έγκριση πίστωσης ύψους 1εκ. ευρώ προκειμένου να γίνει μετακίνηση των δικτύων ΔΕΗ και ΟΤΕ για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες.

Αν και ο κ. Καχριμάνης, δικαιολογημένα, εξέφρασε με δηλώσεις την ικανοποίηση του για την εξέλιξη των εργασιών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το πιο σοβαρό έργο που εκτελείται στη Βορειοδυτική Ελλάδα, μετά τη διακοπή των εργασιών της Ιόνιας Οδού, υπάρχουν κι άλλα τμήματα της εθνικής οδού Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας που πρέπει να προωθηθούν για να κατασκευαστούν με πιστώσεις του ΕΣΠΑ, όπως το τμήμα Πλαταριά-Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα-Πάργα, πλην της γέφυρας Δέσπως που είναι ενταγμένο στην υφιστάμενη εργολαβία, κατ΄εξαίρεση και προτεραιότητα.

Η τύχη αυτών των μελετών που είχαν εγκριθεί επί υπουργίας Γ. Σουφλιά στο ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι άγνωστη και σίγουρα χωρίς ώριμα έργα δεν μπορεί να ζητηθεί η ένταξη.

Πάντως ο κ. Καχριμάνης εμφανίστηκε διεκδικητικός για αύξηση πιστώσεων στο ΠΕΠ Ηπείρου και από τομεακά προγράμματα που δεν έχουν απορρόφηση, αφού με την μείωση της εθνικής συμμετοχής ελλατώθηκαν κατά πολύ οι διαθέσιμοι πόροι του. Αυτό θα ζητήσει τη Δευτέρα κατά τη συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο της Ε.Ε, στην Αθήνα.

Δρόμος 15 χλμ και πλάτους 13,5 μέτρων
Το έργο Καρτέρι - Πάργα (μέσω Εγνατίας θα συνδέει ασφαλέστερα και ταχύτερα τα παράλια) είναι μήκους 15 χιλιομέτρων με πλάτος 13,5 μέτρων. Περιλαμβάνει 6 ισόπεδες διαβάσεις, 6 μεγάλα τεχνικά και 70 μικρά.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 39,2 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ηπείρου. Αρχικά ήταν ενταγμένο στο τομεακό του υπουργείου Υποδομών, αλλά στην πορεία...φορτώθηκε στο ΠΕΠ και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να ζητηθεί αύξηση πόρων.

«Μετά από πολύ καιρό παίρνουμε μια ευχάριστη είδηση. Γίνεται ένα από τα πιο ωραία έργα. Οι εργασίες έχουν προχωρήσει αρκετά και θέλω να συγχαρώ την ανάδοχο εταιρία ΤΕΡΝΑ, καθώς και την επίβλεψη που γίνεται από το Ειδικό Κλιμάκιο του ΥΠΕΚΑ.

Είναι ένα έργο που ενέταξε στο ΕΣΠΑ η πρώην Κρατική Περιφέρεια (νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας) και το οποίο συνεχίζουμε εμείς. Θα είμαστε από κοντά για να λυθούν όλα τα θέματα.

Μετά από αυτό το τμήμα, , έχουμε και την εκκρεμότητα στην γέφυρα της Δέσπως», τόνισε ο Περιφερειάρχης στις δηλώσεις του και πρόσθεσε ότι μετά το Καρτέρι, για τη διευκόλυνση των εργασιών, θα χρειαστεί για ένα χρονικό διάστημα να λειτουργήσει προσωρινή παράκαμψη, θέμα που θα εξετάσει η Περιφέρεια, ενώ έχει ζητήσει νέα χρηματοδότηση για το τρέχον έτος.

Θα ζητήσει ενίσχυση του ΠΕΠ με πόρους
Ο Περιφερειάρχης, έκανε γνωστό ότι το θέμα αυτό θα το θέσει, μαζί με άλλα που αφορούν το ΕΣΠΑ, την ερχόμενη Δευτέρα σε συνάντηση που θα έχει μαζί με την υπεύθυνη της Διαχειριστικής Αρχής με τον αρμόδιο Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.: «Το ΕΣΠΑ Ηπείρου - συνέχισε- δεν έχει κανένα πρόβλημα για τον κανόνα ν+3 και θα γίνει αγώνας για το τι πιστώσεις μπορούμε να πάρουμε, γιατί το ΠΕΠ Ηπείρου, «πληρώνει» ιδιαίτερα την αλλαγή της Κοινοτικής/ Εθνικής συμμετοχής σε 95 - 5%.

Εμείς είχαμε μέση κοινοτική συμμετοχή 71% περίπου, τώρα που θα γίνει 95% καταλαβαίνετε ότι η διαφορά των 24 μονάδων σημαίνει πάρα πολύ μεγάλη μείωση του προγράμματος.

Ευτυχώς για μας άλλες περιοχές και άλλα τομεακά προγράμματα έχουν προβλήματα και πιστεύω όταν ένα πρόγραμμα πηγαίνει καλά, κανένας δεν το αφήνει αβοήθητο. Άλλωστε ο τόπος της Ηπείρου, έχει ανάγκη αρκετά έργα υποδομών και για μας έργα σημαίες είναι τα έργα Περιβάλλοντος και οι Δομές στις μεταφορές»

Έργα πρώτης προτεραιότητας
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε σειρά έργα που θεωρούνται πρώτης προτεραιότητας για τη βελτίωση των υποδομών στα παράλια της Ηπείρου, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Τα παράλια του Ιόνιου, χρειάζονται αυτόν τον δρόμο, την ανακατασκευή του τμήματος της γέφυρας Δέσπως και κάποιους κόμβους ακόμη. Μας ενδιαφέρει η είσοδος της Ηγουμενίτσας, για την οποία εγκρίναμε τις απαλλοτριώσεις, μας ενδιαφέρει η σύνδεση με την Αλβανία. Αυτές τις ημέρες δημοπρατείται το έργο ύδρευσης για τα Σύβοτα και όλο το παράλιο κομμάτι αυτό.

Επίσης έχουμε εγκρίνει την ένταξη της αποχέτευσης οικισμών του Δήμου Πάργας, Προωθούμε τάχιστα τη μελέτη και ευελπιστούμε να την έχουμε τελειωμένη Πέρδικα - Σύβοτα - Πλαταριά, ώστε όλα αυτά να συνδεθούν με τον Βιολογικό της Ηγουμενίτσας.

Αλλά και στην περιοχή της Πρέβεζας, μας ενδιαφέρουν οι υποδομές της αποχέτευσης και της ύδρευσης. Θεωρώ ότι έτσι θα βοηθήσουμε στη βελτίωση των υποδομών της Ηπείρου».

Τέλος απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για τη κριτική που δέχεται από την μειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, τόνισε και τα εξής:

«Δεν είναι καλό σε μια τόσο δύσκολη εποχή, κάποιοι να θέλουν να μηδενίσουν τα πάντα. Γίνεται αγώνας. Αν θέλουν να μάθουν μπορούν. Είναι δεκατρείς περιφερειάρχες και δεκατρείς περιφέρειες οι οποίοι αγωνίζονται να φέρουν αποτέλεσμα.

Σήμερα η πατρίδα έχει ανάγκη από χαμηλούς τόνους και δουλειά. Είμαστε σε δύσκολη καμπή, που κανένας δεν ξέρει τι αύριο θα έχουμε. Ο, τι κερδίζουμε σήμερα, είναι μεγάλο πράγμα. Ο αγώνας δεν σηκώνει αναβολές».

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Editorial: η χώρα σε κρίση , τα έργα χωρίς ανταπόκριση

κείμενο από το ypodomes.com
Ο Σεπτέμβρης έχει μπει για τα καλά και οι εξελίξεις πάντα τρέχουν πιο γρήγορα από εμάς. Το δεδομένο είναι πως οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες αλλά και στο εσωτερικό της χώρας η ηρεμία για την δράση ορισμένων πραγμάτων είναι απούσα.

Εδώ και μήνες παλεύουμε με την ρήση Χρεωκοπούμε ή όχι; η καταστροφολογία επηρεάζει όχι μόνο εμάς εδώ στην Ελλάδα που πλέον έχουμε σχεδόν σταματήσει να ασχολούμαστε με κάθε τι επικοδομητικό και το μόνιμο θέμα συζήτησης είναι η κρίση και οι επιπτώσεις της στην καθημερινότητα μας.

Αναφορικά με τα έργα, σήμερα δημοσιεύτηκε από την ιστοσελίδα μας ο επικαιροποιημένος κατάλογος με τα μεγάλα έργα. Είναι ένας κατάλογος ο οποίος έχει δύο όψεις. Από την μία σε αυτή την έκδοση μπήκαν 7 νέα μεγάλα έργα και από την άλλη έχουμε πάρα πολλά έργα με την σήμανση: ΠΑΓΩΜΕΝΑ.

Αυτή είναι μία πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί.Την αδυναμία χειρισμού μιας κατάστασης τόσο περίπλοκης σε σημείο να έχει χαθεί το μετρό και η ουσία. Μεγαλόπνοα σχέδια εξαγγέλονται εδώ και 1,5 χρόνο σε διάφορα σημεία της χώρας και το αποτέλεσμα παραμένει στο απόλυτο μηδέν.

Καμία από τις εξαγγελίες δεν έφτασε καν στο σημείο δημοπράτησης ή υλοποίησης. Τώρα ακούμε για το σχέδιο ΗΛΙΟΣ, για την ενεργοποίησης του Ελληνικού και για το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην Κοζάνη. Ποιο από αυτά έστω τα έργα θα φτάσει έστω σε σημείο υλοποίησης;

Πάσχουμε τόσο σοβαρά από την ίωση εξαγγελιών που η εντύπωση που μένει πλέον είναι ότι όταν εξαγγέλεται ένα έργο στο μυαλό του πολιτικού έχει ήδη υλοποιηθεί.. Έχει καλύψει και μερικές χιλιάδες θέσεις εργασίας και πάμε για την επόμενη εξαγγελία.

Είμαστε πρωταθλητές στις εξαγγελίες και κουμπούρες στην εφαρμογή τους. Δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να βρούμε μία άκρη μέσα στο χαοτικό και πολλές φορές ανικάνο δημόσιο τομέα που τελικά όλα εγκαταλέιπονται πριν φτάσουμε σε οποιοδήποτε σημείο ωριμότητας.

Είναι βαθύ πρόβλημα κρίσης η έλλειψη προγραμματισμού σωστής δρομολόγησης και εφαρμογή των εξαγγελιών που πρέπει να μετατραπούν σε έργα και να συμβάλλουν τελικά με την υλοποίηση τους στην προσπάθεια ανόρθωσης της ταλαίπωρης χώρας που σύρεται και διασύρεται διεθνώς εδώ και 2 χρόνια χωρίς κανένα οίκτο.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Υπογειοποίηση ΗΣΑΠ Φάληρο-Πειραιά: οι Περιβαλλοντικοί Όροι εγκρίθηκαν, αλλάζει ριζικά όψη η περιοχή!

κείμενο από το ypodomes.com
Το έργο της υπογειοποίησης του τμήματος της γραμμής 1 του ΗΣΑΠ από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά έχει εξαγγελθεί τουλάχιστον εδώ και 6 χρόνια. Αφού έχει συρθεί σε συρτάρια και συρτάρια τελικά φέτος φαίνεται ότι βρίσκει το δρόμο του αφού από το τέλος Μαϊου έχουν εγκριθεί οι Περιβαλλοντικοί Όροι για το αντικείμενο του έργου.

ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ - ΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ
Σήμερα το έργο της ανακαίνισης των γραμμών της πράσινης γραμμής του Αθηναικού Μετρό αφορά το τμήμα από την Κηφισιά μέχρι το Φάληρο. Αυτό έγινε λόγω του προγραμματισμού για την υπογειοποίηση των γραμμών.

Αν κάποιος κάνει τη διαδρομή προς Πειραιά θα διαπιστώσει πως ακριβώς μετά το σταθμό ΦΑΛΗΡΟ οι γραμμές ξαναγίνονται παλιές με ξύλινη υποδομή μέχρι και τον τερματικό σταθμό στον Πειραιά.

Το έργο της υπογειοποίησης θα συμβάλλει στην αλλαγή της εικόνας της εισόδου στην Χερσόνησο του Πειραιά, δηλαδή στο κέντρο της πόλης και τις πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Καστέλας, του Χατζηκυριακείου και της Καλλίπολης.

Οι γραμμές θα υπογειοποιηθούν αμέσως μετά την έξοδο από το σταθμό του ΠΕΙΡΑΙΑ στο ύψος της Πλατείας Ιπποδαμειας (ΧΘ 0,380). Από εκεί και για 1.320 μέτρα θα είναι σε υπόγεια διαδρομή (στο ύψος της Λεωφόρου Λαμπράκη στη ΧΘ 1,700) η οποία σιγά- σιγά θα βγαίνει στην επιφάνεια μέχρι να ενωθεί με την υπάρχουσα γραμμή ακριβώς πριν από το σταθμό ΦΑΛΗΡΟ.

Η υπογειοποίηση των γραμμών θα γίνει με τη μέθοδο του cut and cover ενώ το τμήμα που θα ανέρχεται στην επιφάνεια θα γίνει σε ανοικτής διατομής περιβάλλον.

Ο νέος Σταθμός
Στο ύψος του εργοστασίου του Κεράνη και 10 μέτρα κάτω από τη γή (14 μέτρα η θεμελίωση και 10 μέτρα οι αποβάθρες) θα κατασκευαστεί ένας νέος σταθμός με την ονομασία ΚΑΜΙΝΙΑ λόγω της γειτνίασης του με την ομώνυμη συνοικία του Πειραιά. Ο σταθμός θα έχει μήκος 140 μέτρα προκειμένου να μπορεί να δέχεται και συρμούς με 7 βαγόνια (από 6 που σήμερα διακινούνται σε Μετρό και ΗΣΑΠ).

Ο σταθμός ουσιαστικά θα διαθέτει δύο υπόγειους ορόφους που αναμένεται καθημερινά να εξυπηρετούν περισσότερους από 20.000 επιβάτες. Η είσοδος- έξοδος του σταθμού θα είναι μία.

Πάνω από το υπογειοποιημένο τμήμα θα διέρχεται η νέα γραμμή του Τραμ που θα την χρησιμοποιήσει προκειμένου να καταστεί εφικτό να μπει στο σφιχτό κέντρο της πόλης του Πειραιά.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο η περιοχή θα είναι κυριολεκτικά αγνώριστη καθώς ο τείχος που χωρίζει τη Χερσόνησο του Πειραιά με το υπόλοιπο τμήμα του λόγω των γραμμών του ΗΣΑΠ δεν θα υφίσταται πλέον και θα δημιουργηθούν:

Μία νέα συμπαγής λεωφόρος που θα φτάνει στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά
Μία νέα γραμμή Τραμ που θα φτάνει στο κέντρο, το λιμάνι του Πειραιά και μελλοντικά και άλλες συνοικίες της πόλης
Ένα σύγχρονο υπογειοποιημένο τμήμα της πράσινης γραμμής του ΗΣΑΠ (Μετρό) με ένα νέο σταθμό σε ένα πολύ κεντρικό σημείο μεταξύ του κέντρου και των Καμινίων και πάνω στην αρχή του οδικού άξονα της Πειραιώς.

Αν και κανείς δεν έχει βγει να ενημερώσει για το μέλλον αυτού του έργου η έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων είναι προμήνυμα για την ένταξη του σε κάποιο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ προκειμένου να είναι δυνατή η χρηματοδότηση και εν τέλει η δημοπράτηση του.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Μεταφορά των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα: ένα όνειρο στα συρτάρια του Υπουργείου Υποδομών

κείμενο από το ypodomes.com
Σε... σίριαλ έχει μετατραπεί η κατασκευή του Κεντρικού Σταθμού Αθηνών Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΑΥΛΕ) στην περιοχή του Ελαιώνα, όπου πρόκειται να μεταφερθούν τα 32 ΚΤΕΛ του Κηφισού και τα 11 ΚΤΕΛ της οδού Λιοσίων.

Ο διαγωνισμός είναι άφαντος ενώ παλαιότερα η Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας (ΑΜΕΛ) έχει εισηγηθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ ο νέος σταθμός να γίνει με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Το έργο της μεταφοράς των ΚΤΕΛ ακριβώς πανω από το σταθμό της γραμμής 3 του Μετρό ΕΛΑΙΩΝΑΣ έχει προϋπολογισμό περίπου 50.000.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι χρειάζεται περίπου 18 μήνες για να ολοκληρωθεί. Με την έναρξη λειτουργίας θα πάψουν να λειτουργούν οι τριτοκοσμικοί σταθμοί σε Κηφισό και Λιοσίων ενώ θα ζωντανέψει και ο σταθμός ΕΛΑΙΩΝΑΣ που ουσιαστικά δημιουργήθηκε στη μέση του ..πουθενά με την προοπτική να γίνει συγκοινωνιακός κόμβος σε συνδυασμό με τα ΚΤΕΛ.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ
Η μελέτη, που έχει γίνει από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προβλέπει τη μεταφορά των δύο ΚΤΕΛ (Κηφισού και Λιοσίων) πάνω από το αμαξοστάσιο της Aττικό Mετρό στη στάση «Ελαιώνας», σε μία έκταση 90 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 45 θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των ΚΤΕΛ.

Ο νέος σταθμός θα κατασκευαστεί στα 23 στρέμματα και τα υπόλοιπα 22 στρέμματα θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικές χρήσεις (ξενοδοχείο, τράπεζες, καταστήματα, φαρμακεία, σουπερμάρκετ).

H ημερήσια επιβατική κίνηση των ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων, σε αναχωρήσεις και αφίξεις, κυμαίνεται μεταξύ 25.000 και 30.000, εκτιμάται όμως ότι η μετεγκατάστασή τους στον Eλαιώνα, περιοχή η οποία όχι μόνο εξυπηρετείται από το μετρό αλλά αποτελεί και κόμβο βασικών οδικών αξόνων (λεωφόρο Π. Ράλλη, Ιερά Οδό κ.τ.λ.), θα αυξήσει σημαντικά την κίνηση και θα ξεπεράσει τους 35.000 επιβάτες.

Η κίνηση αυτή θα αποσυμφορήσει κατά τι και τους οδικούς άξονες του Κηφισού και της Λιοσίων ενώ θα δημιουργηθεί ένας νέος εμπορικός πόλος με καταστήματα που θα βρουν πλέον ελκυστική την περιοχή με ευεργετικές συνέπειες στην απασχόληση και την οικονομία.

Προς το παρόν το όλο εγχείρημα παραμένει στα συρτάρια για να ..μην σκονίζεται και με το νου στην κρίση αφήνεται για ..αργότερα.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Αυτοκινητόδρομος Μορέας: αρχές του `12 φτάνει Καλαμάτα, αρχαία βρέθηκαν στον κλάδο Λεύκτρο - Σπάρτη

κείμενο από το ypodomes.com
Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς τα έργα στον Αυτοκινητόδρομο Μορέα, τον δρόμο που ξεκινά από την Κόρινθο και μέσω της Τρίπολης φτάνει στην Καλαμάτα και την Σπάρτη. Αφού είχαμε τη χαρά να δούμε κάποιες παραδόσεις τμημάτων και να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο κομμάτι αυτοκινητόδρομου από την Κόρινθο μέχρι και τα Παραδείσια, στην Μεγαλόπολη, τον ενδιαφέρον πλέον είναι στο νότιο τμήμα του έργου.

Τα έργα αφορούν το τμήμα από τα Παραδείσια μέχρι την πόλη της Καλαμάτας και τον κλάδο Λεύκτρο - Σπάρτη. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το τμήμα Παραδείσια- Τσακώνα κατασκευάζεται ως δημόσιο έργο εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς να έχει ολοκληρωθεί.

ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ
Το πρώτο τμήμα ερχόμενοι από την Τρίπολη προς το Νότο είναι το Παραδείσια- Τσακώνα μήκους 11χλμ. Πρόκειται για ένα πραγματικά καταραμένο τμήμα του δρόμου που ενώ είχε ολοκληρωθεί στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, αποδείχτηκε ότι οι μελέτες ήταν εντελώς λαθεμένες και το έργο επαναδημοπρατήθηκε. Σήμερα και αφού η χρηματοδότηση αποκαταστάθηκε λόγω της εισόδου του έργου στο ΕΣΠΑ έχουμε ωε καταληκτική ημερομηνία παράδοσης τον Οκτώβριο του 2012.

Το δεύτερο τμήμα του δρόμου αφορά την χάραξη από την Τσακώνα μέχρι τον Ανισόπεδο Κόμβο Θουρίας, στο ύψος του Praktiker στην βόρεια είσοδο της πόλης της Καλαμάτας. Το μήκος του δρόμου είναι 23,5 χιλιόμετρα και είναι το πλέον προχωρημένο τμήμα του νέου αυτοκινητόδρομου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε η παράδοση του αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2012.

Το τρίτο τμήμα είναι από τον Ανισόπεδο Κόμβο Θουρίας μέχρι τον Ανισόπεδο Κόμβο Ασπροχώματος, της Δυτικής Εισόδου της Καλαμάτας. Εκεί οι εργασίες είναι σαφώς πιο πίσω και αφορούν κατασκευή αυτοκινητόδρομου μήκους 4,5 χιλιομέτρων. Ο προγραμματισμός για την παράδοση αυτού του τμήματος είναι για το Καλοκαίρι ή το τέλος του 2012.

ΛΕΥΚΤΡΟ- ΣΠΑΡΤΗ
Το τέταρτο και σημαντικότερο τμήμα αφορά τον κλάδο του Αυτοκινητόδρομου Λεύκτρο- Σπάρτη. Οι πληροφορίες μας λένε ότι προχωρά καλά αν και υπάρχει θέμα σε ένα τμήμα του δρόμου με αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Μέρος των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν θα καταχωθεί για να διατηρηθεί, ενώ για ένα άλλο εγκρίθηκε η μη διατήρηση.

Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου εγκρίνεται η διατήρηση σε κατάχωση των αρχαίων καταλοίπων, που αποκαλύφθηκαν στη χιλιομετρική θέση 16+080, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Κυπαρισσίου Λακωνίας.

Με δεύτερη απόφαση, εγκρίνεται η μη διατήρηση των αρχαίων καταλοίπων, που αποκαλύφθηκαν στην περιοχή «Χλέβαινα» Λακωνίας, στις θέσεις 10Α (χ.θ. 23+880), 10Β (χ.θ. 23+985) και 10Γ (χ.θ. 23+765) λόγω της αποσπασματικής κατάστασης διατήρησής τους.

Παράλληλα εγκρίνεται η διατήρηση σε κατάχωση του ταφικού οικοδομήματος, που αποκαλύφθηκε στην περιοχή «Ψυχραίικα» Λακωνίας, στη θέση 11Δ (χ.θ. 25+925). Ο προγραμματισμός της παράδοσης του δρόμου που έχει μήκος 46 χιλιόμετρα είναι για το καλοκαίρι του 2013.

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν κάποια θέματα με τις απαλλοτριώσεις των απαραίτητων εκτάσεων αν και είναι σε πολύ μικρό βαθμό. Με την ολοκλήρωση του συνόλου του έργου ο Αυτοκινητόδρομος Μορέας θα είναι ο δεύτερος υπεραστικός οδικός άξονας , μετά την Εγνατία Οδό, που ολοκληρώνεται συνολικά.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ιόνια Οδός: στη Βουλή το θέμα του ανισόπεδου Κόμβου της παράκαμψης Άρτας

κείμενο από το ypodomes.com
Το θέμα της καθυστέρησης ολοκλήρωσης του ανισόπεδου κόμβου στην Άρτα έφερε στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης καταθέτοντας Ερώτηση με τους βουλευτές Κων/νο Παπασιώζο (Ν. Άρτας) και Δημ. Τσουμάνη (Ν. Πρέβεζας) προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Πρόκειται για τον κόμβο που θα αντικαταστήσει τον σημερινό προσωρινό και ισόπεδο με τον οποίο δόθηκε στην κυκλοφορία και το δεύτερο τμήμα της παράκαμψης, αλλά λόγω προβλημάτων στη χρηματοδότηση ο ανάδοχος δεν τον ολοκλήρωσε ακόμη. Στην τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Άρτα τέθηκε το θέμα από τους φορείς και αναμένονταν θετική εξέλιξη για τη χρηματοδότηση.

Πάντως οι βουλευτές της Ν.Δ και ιδίως ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ ξεχνούν ότι επί της δικής τους κυβέρνησης χάθηκε πολύς χρόνος μέχρι να αποφασιστεί ο ανισόπεδος κόμβος...

Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν:

«Η παράκαμψη της Ιόνιας οδού στο ύψος της Άρτας, από τον κόμβο Σελλάδων έως τη Φιλιππιάδα, έχει συνολικό μήκος 23 χιλιόμετρα περίπου.

Το πρώτο τμήμα της παράκαμψης, μήκους 15 χιλιομέτρων, από τον κόμβο Αγίου Δημητρίου μέχρι τη Φιλιππιάδα ολοκληρώθηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία προ οκταετίας περίπου. Το υπόλοιπο τμήμα, από τον κόμβο Σελλάδων μέχρι τον κόμβο του Αγίου Δημητρίου ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2005. Η ολοκλήρωση του τμήματος αυτού, μήκους 8 χιλιομέτρων και η απόδοσή του σε κυκλοφορία είχε προγραμματιστεί να γίνει στο τέλος του 2009. Αυτό δεν έγινε, λόγω καθυστερήσεων στη συμπληρωματική σύμβαση εργασιών.

Τον Ιούνιο 2010, απαντώντας σε Ερώτησή μας στη Βουλή, ο Υφυπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ διαβεβαίωνε ότι « ... ο ανισόπεδος κόμβος της Άρτας προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010»! Ούτε αυτό έγινε.

Τον Ιανουάριο 2011, πριν από οκτώ (8) μήνες, απαντώντας σε νέα Ερώτησή μας, ο αρμόδιος Υφυπουργός διαβεβαίωνε ότι « ... η ημερομηνία περαίωσης του έργου έχει οριστεί στις 30 Ιουνίου 2011». Ούτε και αυτό το χρονοδιάγραμμα έχει τηρηθεί!

Σήμερα βρισκόμαστε σχεδόν στα μέσα Σεπτεμβρίου 2011 και το χειρότερο είναι ότι απομένουν να εκτελεστούν σημαντικές εργασίες στον ανισόπεδο κόμβο Άρτας, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί το έργο τους επόμενους μήνες. Τονίζεται δε, ότι η υφιστάμενη προσωρινή σύνδεση μέσω ισόπεδου κόμβου εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τους διερχόμενους.

Αναρωτιόμαστε, μαζί με όλους τους Ηπειρώτες, πως είναι δυνατό το Υπουργείο να ολοκληρώσει την Ιόνια οδό, όταν για ένα μικρό τμήμα της, μήκους 8 χλμ., έχει δώσει επισήμως τρία χρονοδιαγράμματα και δεν έχει τηρήσει κανένα!

Συγκρίνουν επίσης οι Ηπειρώτες τον οργασμό μεγάλων έργων υποδομής στην Ήπειρο επί Νέας Δημοκρατίας από το ΥΠΕΧΩΔΕ - όπως η ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, η έναρξη της Ιόνιας, η παράκαμψη της Άρτας- με τη σημερινή πλήρη απραξία του Υπουργείου Υποδομών, που έχει οδηγήσει σε απελπιστική κατάσταση τον τεχνικό κόσμο της χώρας.

Οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:

Για ποιους λόγους αδυνατεί το Υπουργείο να τηρήσει έστω κι ένα χρονοδιάγραμμα έργου;
Για ποιους λόγους έχουν ουσιαστικά διακοπεί οι εργασίες στον ανισόπεδο κόμβο της Άρτας;
Πότε, επιτέλους, θα ολοκληρωθεί και θα αποδοθεί στην κυκλοφορία ο κόμβος;
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της Ιόνιας οδού, στην οποία οι εργασίες έχουν σταματήσει από τις αρχές του 2011;

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας (5-11 Σεπτεμβρίου)

κείμενο από το ypodomes.com
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν η τελευταία εβδομάδα πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έτσι κυριάρχησαν τα έργα της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, με το Μετρό της πόλης να έχει ακατάπαυστη ειδησεογραφία.

Η δημοπράτηση του οδικού τμήματος Νίκη- Φλώρινα μήκους 14,5 χλμ που ανήκει στον άξονα Κοζάνη -Νίκη- Φλώρινα, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Προσωρινός μειοδότης η Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ- ΤΕΡΝΑ- ΜΟΧΛΟΣ. Το έργο είναι ένα από τα σημαντικότερα στη Δυτική Μακεδονία.

Εν μέσω πολλών δημοσιευμάτων για το Μετρό της Θεσσαλονίκης τελικά το συμπέρασμα ήταν πως επιτέλους ξεκίνησε η κατασκευή του σταθμού ΑΝΑΛΗΨΗ, ενώ ο πρώτος μετροπόντικας «έσκασε μύτη» στο σταθμό ΦΛΕΜΙΝΓΚ. Ξεκινούν επίσης ο Ν.Σ. Σταθμός, ο σταθμός Σιντριβάνι ενώ άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τους σταθμούς ΒΟΥΛΓΑΡΗ - ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ. Το αμαξοστάσιο τελικά κλήρωσε να γίνει στην Πυλαία.

Η επέκταση για Καλαμαριά ελέω ΔΕΘ, πήρε μπρος! Οι Περιβαλλοντικοί Όροι εγκρίθηκαν και περνάμε σύντομα στην β` φάση με στόχο να αρχίσουν οι εργασίες το καλοκαίρι του 2012. Το αμαξοστάσιο της Μίκρας τελικά δεν θα το δούμε ποτέ..

Στο Μετρό της Αθήνας μπορεί τα έργα να έχουν κολλήσει και οι νέες επεκτάσεις να είναι ..κάπου στο μέλλον, ωστόσο η τεχνολογία είναι εδώ. Από τον Δεκέμβριο μας υπόσχονται δωρεάν WI FΙ internet σε 7 κεντρικούς σταθμούς. Γιατί όχι σε όλους;

Οι Αυτοκινητόδρομοι μάλλον θα μας απασχολήσουν πολύ στο κοντινό μέλλον αλλά όχι για την κατασκευή τους αλλά για την κόντρα τους με το Υπουργείο Υποδομών. Η Ολυμπία Οδός εξέδωσε ανακοίνωση που ρίχνει τις ευθύνες στο ΥΠΟΜΕΔΙ και πήρε οργισμένη απάντηση από το Υπουργείο. Αποτέλεσμα : μηδέν.

Το σχέδιο ΗΛΙΟΣ είναι άλλο ένα υποθετικό επενδυτικό όραμα της τάξεως των 20 δις ευρώ που έρχεται από τη Γερμανία. Θέλουν να εκμεταλλευτούν τον ήλιο και τη θάλασσα με την πράσινη ενέργεια. Εμείς δεν μπορούμε;

Στους κάθετους της Εγνατίας Οδού: το Αρδάνιο- Ορμένιο θα ολοκληρωθεί το 2014 ενώ το Κομοτηνή- Σύνορα το 2012. Τμηματικά εννοείται και αν δεν έχουμε περαιτέρω προβλήματα.

Μέχρι το 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η νέα γραμμή Κιάτο ?Ρίο ενώ το δίκτυο θα επεκταθεί μέχρι την Ηλεία. Στον Σιδηρόδρομο μιλάμε πάντα μελλοντικά καθώς επί του παρόντος λειτουργεί με ..δεκανίκια. Ένα άλλο μη ενθαρρυντικό νέο ήταν και η μηδενική συμμετοχή στον διαγωνισμό για τη Β` φάση του Θριάσιου Πεδίου.

Στο Monorail του Πειραιά αναμένεται σε δύο εβδομάδες η εύρεση τεχνικού συμβούλου και πάμε για τη β` φάση του διαγωνισμού με στόχο τα έργα να αρχίσουν μέσα στο 2012 και να καλύψουν το λιμάνι από άκρη σε άκρη.

Ξεκινά η β` φάση του διαγωνισμού του Φ/Β πάρκου στην Κοζάνη. Οι μνηστήρες είναι 15 και αναμένεται μεγάλη μάχη για την κατασκευή ενός «πράσινου μεγαθηρίου» από ηλιακά πάνελς.

Κωμικοτραγικές καταστάσεις στον ΗΣΑΠ με τις μετατάξεις των υπαλλήλων να επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό τα δρομολόγια που έφτασαν να γίνονται ανά 30 λεπτά και από Μετρό να θυμίζει Προαστιακό Σιδηρόδρομο..

ΜΙΚΡΑ
Στη Θεσσαλονίκη κατεδάφισαν κτίριο για τη διάνοιξη της Αγίου Δημητρίου. 100εκ ευρώ για έργα πολιτισμού στην Κρήτη. Στην Αθήνα πέρασε η τροπολογία για την ανέγερση τεμένους. Στον Δήμο Καβάλας περνά το πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Από μέρα σε μέρα το αναβαθμισμένο Αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης θα παραδοθεί.

Ανησυχούν στην Κέρκυρα και τους Παξούς για τα έργα των φραγμάτων. Υπεγράφη η σύμβαση για τον οδικό άξονα Αταλάντη ? Όρια Νομών Φθιώτιδας/Βοιωτίας. Εγκρίθηκαν 65 εκ ευρώ για το τμήμα του ΒΟΑΚ Γούρνες- Χερσόνησος. Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην Ελβετία έχοντας αυτοκινητόδρομους σκέφτονται μελλοντικά. Τι θα κάνουν; Θα βάλουν ηλιακούς συλλέκτες στους αυτοκινητόδρομους τους. Στην Ιερουσαλήμ ξεκίνησαν τα πρώτα δειλά δρομολόγια με το ολοκαίνουργιο Τραμ! Η Κύπρος θα παίρνει για 6 μήνες ηλεκτρικό ρεύμα από τα Κατεχόμενα. Οδικό έργο στην Σερβία πήρε η δική μας ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Σιδηρόδρομος: γρήγορα προχωρά το έργο σύνδεσης του λιμανιού στο Ικόνιο με το δίκτυο και το Θριάσιο

κείμενο από το ypodomes.com
Ποιός είπε ότι ο Σιδηρόδρομος είναι μόνο για επιβατικές μεταφορές; Ένα από τα σημαντικότερα παρακλάδια υπηρεσιών είναι οι εμπορικές μεταφορές. Εδώ και αρκετά χρόνια ο ΟΣΕ προσπαθεί να ολοκληρώσει το σημαντικότερο έργο εμπορικής εκμετάλευσης.

Αυτό δεν είναι άλλο από την σύνδεση των Εμπορευματικών Προβλήτων του Ικονίου με το Θριάσιο Πεδίο και το υπόλοιπο Σιδηροδρομικό Δίκτυο. Τα έργα εξελίσσονται με ικανοποιητική πλέον ταχύτητα και δεν θα περάσει μεγάλο διάστημα από την οριστική διασύνδεση του Λιμανιού με το Θριάσιο πεδίο.

Ήδη οι γραμμές έφτασαν στον παραχωρημένο προβλήτα της ΣΕΠ, και στον προβλήτα Ι του ΟΛΠ. Η εγκατάσταση των σιδηροτροχιών έχει ηδη ολοκληρωθεί σε όλο το λιμάνι. Έχει γίνει αποξήλωση της παράπλευρης εισόδου του Β6 τομέα επάνδρωσης, προκειμένου να προχωρήσει το έργο μέχρι την αφετηρία του που θα είναι μπροστά στο κτήριο του ΣΕΜΠΟ όπου μελλοντικά θα ξεκινήσει η άμεση φορτοεκφόρτωση των κοντέινερ που θα έχουν καταληκτικό προορισμό το Θριάσιο.

Από την άλλη, οι κατασκευαστικές προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς τη διάνοιξη στοών στο Σχιστό, αλλά και την αποπεράτωση της γέφυρας στην Αθηνών - Κορίνθου.

Το έργο μετά την ολοκλήρωσή του εκτιμάται ότι θα δώσει τεράστια ανάσα στο κυκλοφοριακό των παραλιμένιων Δήμων, μια και όλα τα φορτία με προορισμό τον Πειραιά θα παραπεμφθούν στο Θριάσιο, ενώ εντός των τέρμιναλ θα διακινούνται μόνο τράνζιτ κοντέινερ.

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Ιόνια Οδός - Ολυμπία Οδός: τα φαντάσματα που κάποτε θα είναι αυτοκινητόδρομοι!

κείμενο από τo ypodomes.com
Όταν παραδόθηκε το 2004 σε χρήση η παγκόσμιας κλάσης γέφυρα που ενώνει το Ρίο με το Αντίρριο και την Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο γεμίσαμε με περηφάνεια. Είχαν ήδη εξαγγελθεί οι κατασκευές των αυτοκινητόδρομων και στις δύο πλευρές του δρόμου.

Η Ελληνική μιζέρια πανταχού παρούσα κατέληξε με πολλά παρατράγουδα να ολοκληρωθούν δύο μεγάλοι διαγωνισμοί παραχώρησης. Ο πρώτος αφορούσε την κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα μετατρέποντας την κατ` ευφημισμό Εθνική Οδό (που μοιάζει περισσότερο με επαρχιακό Γ` κατηγορίας δρόμο) σε ένα άνετο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών δρόμο.

Μάλιστα δόθηκε και ένα όνομα που να ταιριάζει στην χάραξη του οδικού άξονα: Ιόνια Οδός, καθώς ο δρόμος «ακολουθεί» την ακτογραμμή του Ιόνιου Πελάγους και έχει μια φυσική συνέχεια τόσο στην Στερεά Ελλάδα όσο και στην Ήπειρο.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε το 2007 και οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν το 2008 και από το πρώτο κιόλας διάστημα άρχισαν οι παλινωδίες με τις απαλλοτριώσεις και τα προβλήματα στη χάραξη.

Κάτω από το «αυλάκι» δημοπρατήθηκε ως έργο παραχώρησης και ο οδικός άξονας Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα. Ο δρόμος αυτός αγκαλιάζει τις βόρειες και δυτικές ακτές της Πελοποννήσου και μετατρέπει ένα δρόμο- σκοτώστρα σε σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο που υπέρ- καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης.

Το όνομα που δόθηκε ήταν ιστορικής σημασίας : Ολυμπία Οδός, προς τιμήν της Ολυμπίας που αν και βρίσκεται εκτός της χάραξης του δρόμου είναι το σημείο σύμβολο σε όλη την βόρειο- δυτική Πελοπόννησο. Οι εργασίες μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2008.

Όταν ξεκίνησαν και τα δύο αυτά μεγάλα έργα το χρονοδιάγραμμα έδινε το 2011 ως έτος ολοκλήρωσης σημαντικών τμημάτων σύμφωνα με τις αποκλειστικές προθεσμίες που είχαν υπογραφεί.

Μετά ..ήρθε η κρίση. Αργά στην αρχή, καταιγιστικά μετά τα νέα για την διακοπή των εργασιών στα εργοτάξια των δύο αυτοκινητόδρομων, μετά οι τράπεζες σταμάτησαν την ροή της χρηματοδότησης.

Μέχρι το 2008 είχαμε δύο δρόμους καρμανιόλες και ένα έργο παγκόσμιο κόσμημα και σύμβολο της τεχνοκρατικής Ελλάδας. Σήμερα έχουμε το ίδιο έργο σύμβολο και δύο υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομους με μισοτελειωμένες σήραγγες, γέφυρες και λωρίδες κυκλοφορίας.

Το δε παράδοξο είναι η συνέχιση της πληρωμής διοδίων σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Τα χρήματα που υποτίθεται δίνει ο Ελληνικός λαός για την αποπληρωμή μέρους του έργου είναι πλέον η μοναδική πηγή εσόδων με την διαφορά ότι έργα δεν υπάρχουν!

Τα δημοσιεύματα μιλούν για επανεκκίνηση των έργων στις αρχές του 2012 και λύση των προβλημάτων. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν όντως έτσι είναι ή αν οι «αρχές του 2012» γίνουν «τέλος του 2012» ή και παραπέρα.

Η «Ιόνια Οδός» και η «Ολυμπία Οδός» είναι εδώ για να μας υπενθυμίζουν ότι είμαστε καλοί σε δύο τμήματα των έργων: στο σχεδιασμό και στη λειτουργία (μαζί φυσικά με τις κορδέλες εγκαινίων). Στην κατασκευή παραμένουμε κουμπούρες και στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Οικογένειας.

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Κάθετος Εγνατίας Νίκη - Φλώρινα: προσωρινός μειοδότης η Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ - ΜΟΧΛΟΣ

κείμενο από το ypodomes.com
Με επιτυχία διεξήχθη εχθές, η δημοπράτηση του οδικού τμήματος Νίκη- Φλώρινα ο οποίος θα αποτελέσει το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα 50 της Εγνατίας Οδού «Νίκη- Φλώρινα- Κοζάνη».

Προσωρινός μειοδότης ήταν η Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-ΜΟΧΛΟΣ με μέση έκπτωση 17,35% επικρατώντας των υπόλοιπων συμμετεχόντων. Παρατράγουδα δεν υπήρξαν και αναμένεται σύντομα η κατακύρωση του διαγωνισμού στην κοινοπραξία με την υπογραφή της σύμβασης να τοποθετείται στα τέλη του έτους.

Η ολοκλήρωση των εργασιών είναι καθορισμένη σε 60 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 79.950.000 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει κατασκευή δρόμου 14,5 χιλιομέτρων, με διατομή (πλάτους 17 μ.) τετράιχνης οδού διαχωρισμένων οδοστρωμάτων με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, την κατασκευή δύο ανισόπεδων και ενός ισόπεδου κόμβου, την κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου και την αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου.

Η αρχή του έργου είναι στα σύνορα της χώρας με την ΠΓΔΜ στον συνοριακό σταθμό της Νίκης ενώ θα καταλήγει έξω από την πόλη της Φλώρινας.

Ο ΚΑΘΕΤΟΣ
Ο Κάθετος άξονας 50 της Εγνατίας Οδού «Νίκη- Φλώρινα- Κοζάνη» έχει μήκος 78,50 χιλιόμετρα μήκος ενώ αποτελεί την νότια απόληξη του Πανευρωπαϊκού οδικού άξονα Χ. Το επόμενο έργο μελλοντικά θα είναι το Φλώρινα- Πτολεμαΐδα ενώ το τελευταίο τμήμα θα είναι το Πτολεμαΐδα- Κοζάνη.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Κάθετος Εγνατίας Αρδάνιο - Ορμένιο: το 2014 η ολοκλήρωση όλου του άξονα

κείμενο από το ypodomes.com
Ο Υφυπουργός Υποδομών επισκέφτηκε και το εργοτάξιο της Κορνωφωλιάς του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού Αρδάνιο- Ορμένιο. Εκεί έκανε δηλώσεις τόσο για την πρόοδο των έργων του κάθετου άξονα όσο και για τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών της Εγνατίας Οδού.

Πρώτα μίλησε για τον κάθετο άξονα που βρίσκεται υπό κατασκευή και δήλωσε:

Κάθετος Άξονας 80 της Εγνατίας Οδού: «Αρδάνιο- Ορμένιο»
Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΑΜΘ). Το τμήμα «Αρδάνιο - Λύρα - Μάνδρα» μήκους 41χλμ. και προϋπολογισμού 86.100.000 ευρώ, δημοπρατήθηκε στις 22.02.2011. Οι εργασίες στο έργο έχουν ξεκινήσει και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το Καλοκαίρι του 2014.

Το τμήμα «Μάνδρα - Ψαθάδες» μήκους 14χλμ. και προϋπολογισμού 52.000.000 ευρώ χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια. Λόγω κακής διαχείρισης του έργου από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και μεγάλων ευθυνών του αναδόχου το έργο ουσιαστικά είχε σταματήσει το 2009. Η «Εγνατία Οδός ΑΕ» αφού κήρυξε έκπτωτο τον ανάδοχο έχει στείλει τη σύμβαση για το υπολειπόμενο έργο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκτιμάται σε 14 μήνες.

Το τμήμα «Ψαθάδες - Ορμένιο» μήκους 73χλμ. περίπου, έχει κατασκευασθεί και αποδοθεί παλαιότερα στη κυκλοφορία. Εξετάστηκε από την «Εγνατία Οδό ΑΕ» η Ευρεία Παράκαμψη της Ορεστιάδας, μήκους 12χλμ. με προϋπολογισμό 13εκ. ευρώ. Η κατασκευή όμως του έργου αντιμετωπίζει σημαντικούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

Μετά μίλησε για τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητηστών (ΣΕΑ) Σώστη και Αρδανίου της Εγνατίας Οδού και είπε:

Η «Εγνατία Οδός Α.Ε». έχει δημοπρατήσει τη ανάθεση δυο Συμβάσεων Παραχώρησης για την «Ανάπτυξη, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση ζεύγους ΣΕΑ Σώστη και Αρδανίου της Εγνατίας Οδού».

Για το ζεύγος των ΣΕΑ Αρδανίου έχει υπογραφεί η Σύμβαση Παραχώρησης ενώ έχει επιλεγεί ο Προσωρινός μειοδότης για το ζεύγος των ΣΕΑ Σώστη και το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύναψη της σχετικής σύμβασης. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει.

Κάθετος Εγνατίας Κομοτηνή - Νυμφαία - Σύνορα : στο τέλος του έτους θα παραδοθεί το Βόρειο τμήμα

κείμενο από το ypodomes.com
Νέα περιοδεία πραγματοποίησε χθες ο Υφυπουργός Υποδομών, κος Μαγκριώτης, στη Θράκη με φόντο τα μεγάλα έργα της περιοχής!

Ειδικότερα έκανε δηλώσεις κατά την επίσκεψη του στην Κομοτηνή που αφορούσαν τον σημαντικό κάθετο οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού Κομοτηνή- Νυμφαία- Ελληνό- Βουλγαρικά Σύνορα αλλά και του Ανισόπεδου Κόμβου στην Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής

Συγκεκριμένα δήλωσε:

Κάθετος άξονας 75 της Εγνατίας Οδού: «Κομοτηνή - Νυμφαία - Ελληνοβουλγαρικά σύνορα»

Το έργο είναι προϋπολογισμού 89.000.000 ευρώ και η σύμβαση του έργου υπογράφτηκε στις 20.7.2007 με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Προσπελασιμότητας (ΕΠ-ΕΠ). Το Βόρειο τμήμα του άξονα μήκους 14,5χλμ. προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς και προβλέπεται η ολοκλήρωση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2011.

Το Νότιο τμήμα του άξονα, από την Π.Ε.Ο. «Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης» έως τον Κόμβο Πανδρόσου, μήκους 9χλμ., η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» το επανασχέδιασε λόγω κατασκευαστικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων στον αρχικό σχεδιασμού. Το έργο είναι υπό ένταξη στην Διαχειριστική Αρχή. Οι εργασίες στο τμήμα αυτό θα ξεκινήσουν σύντομα και ο χρόνος ολοκλήρωσης εκτιμάται σε 12 μήνες από την έναρξη των εργασιών.

2.Ανισόπεδος Κόμβος Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής
Μέσω του κόμβου αυτού θα εξασφαλίζεται η σύνδεση της Βιομηχανικής περιοχής Κομοτηνής, δια της Εγνατίας οδού, τόσο με την πόλη της Κομοτηνής και τις υπόλοιπες περιοχές προς τα δυτικά, όσο και με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τις υπόλοιπες περιοχές προς τα Ανατολικά.

Το προεκτιμώμενο κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 5.000.000 ευρώ. Οι μελέτες έχουν εκπονηθεί από την «Εγνατία Οδό ΑΕ» και το έργο είναι ώριμο. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ ΑΜΘ.

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Το σκοτεινό τούνελ των εγκλωβισμένων επεκτάσεων και τα φωτεινά γραφεία των υπευθύνων

κείμενο από το ypodomes.com
Τα έργα των επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας είναι ολοκληρωμένα εδώ και μήνες. Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδας της Αττικό Μετρό και δει την πρόοδο των έργων, εδώ και 6 μήνες σχεδόν οι εργασίες έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση του εδάφους.

Σε άλλη περίπτωση οι σταθμοί και οι επεκτάσεις θα είχαν λειτουργήσει και οι συγκεκριμένες εργασίες θα συνεχίζονταν για καιρό. Το δυστύχημα να βρισκόμαστε σε αυτή τη χρονική περίοδο με 3 επεκτάσεις που κανείς δεν λέει να βάλει το χέρι του και να τις βγάλει από τη λάσπη είναι πραγματικά εξοργιστικό.

Είναι αδιανόητο μια τέτοια περιουσία να μένει αναξιοποίητη, δημιουργώντας ζημιά τόσο στις περιοχές που υποθετικά θα ευεργετούσε όσο και τις δεκάδες επιχειρήσεις που θα λειτουργούσαν πέριξ των σταθμών.

Η απασχόληση από τη λειτουργία 7 νέων σταθμών θα ήταν επίσης καθοριστική για την τοπική οικονομία αλλά και για την μείωση της ανεργίας που είναι μάλλον ανεξέλεγκτη. Οι μεταφορές στις νέες επεκτάσεις θα μείωναν την κίνηση των οχημάτων και την χρήση βενζίνης για τη μετακίνηση.

Υπολογίζεται ότι με αυτούς τους 7 νέους σταθμούς θα έχουμε 160.000 μετακινήσεις την ημέρα. Αν υπολογίσουμε το χαμένο διάστημα που δεν λειτουργούν και το πολλαπλασιάσουμε τόσο η οικονομική ζημιά από τον εγκλωβισμό τους είναι τεράστια τόσο για την ΣΤΑΣΥ που είναι η νέα εταιρεία διαχείρισης όσο και για την κίνηση, εργασία, επιχειρηματικότητα και όλα τα καλά που φέρνει ένας σταθμός Μετρό.

Απορώ λοιπόν πως κανείς δεν προσμετρά όλα τα παραπάνω και αυτοί οι σταθμοί αντί να τρέξουν και να ολοκληρωθούν το συντομότερο να πηγαίνουν ως μπαλάκι του πινγκ-πονγκ από τον ένα Υπουργό στον επόμενο.

Όταν πριν από λίγο καιρό αλληλογραφούσα με ένα φίλο Γερμανό, λάτρη των μέσων σταθερής τροχιάς και τον ενημέρωνα για τα νέα σχέδια με επεκτάσεις και γραμμές μου είχε απαντήσει σκωπτικά «το καλύτερο που έχετε να περιμένετε είναι να ολοκληρωθούν οι τρέχουσες επεκτάσεις με τις οποίες καθυστερήσεις και για τα υπόλοιπα ας το ξανασυζητήσουμε σε 5-6 χρόνια».

Δεν συμφώνησα τότε μαζί του αλλά με τους μήνες να περνούν και τη λύση να παραμένει στα συρτάρια σκέφτομαι πόσο δίκιο είχε τελικά. Οι διαγωνισμοί είναι παγωμένοι εδώ και χρόνια, η εξαγγελία για τη γραμμή 4 έχει καταντήσει περίπου σαν την εξαγγελία του Μετρό Θεσσαλονίκης που ήταν επί 20 χρόνια το αστείο της πόλης και 3 επεκτάσεις με 7 σταθμούς να μην μπορούν να ολοκληρωθούν.

Φυσικά μέσα από τα τούνελ του Μετρό της Αθήνας δεν πρόκειται να δούμε κάποια λύση στο πρόβλημα που υπάρχει εδώ και 2,5 χρόνια αλλά εκεί ψηλά στα γραφεία των υπευθύνων δεν υπάρχει κανείς να πάρει το «βάρος» και να μας δώσει τη χαρά ότι κάτι γίνεται και κάτι κινείται;

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Μετρό Θεσσαλονίκης: ξεκίνημα για Ν.Σ. Σταθμό, Σιντριβάνι, Ανάληψη

κείμενο από το ypodomes.com
Σε δύο ακόμη σημεία, εκτός από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα εργασίες για την κατασκευή των σταθμών του μετρό Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την περιοχή Σιντριβανίου και την περιοχή της Ανάληψης, οι οποίες θα απελευθερωθούν εντός των επόμενων ημερών από την αρχαιολογική σκαπάνη.

Ήδη, τον τελευταίο περίπου μήνα στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής του επιστάθμου, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου δέκα μήνες.

Στο Συντριβάνι, οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στα δύο τρίτα του σταθμού. Στην υπόλοιπη περιοχή, οι μελέτες της αρχαιολογίας θα συνεχίσουν καθώς ήρθε στο φως μία από τις πιο σημαντικές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, η Βασιλική.

Πρόκειται για τμήμα τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, πιθανότατα κοιμητηριακού χαρακτήρα. Από την ανασκαφή ήρθαν στο φως μεταξύ άλλων φράγμα πρεσβυτερίου, υπολείμματα σύνθρονου, βάση Αγίας Τράπεζας, δύο βάσεις δαπέδων και μαρμάρινες βάσεις κιόνων.

Παράλληλα, από τις 4 Σεπτεμβρίου και για δέκα μήνες θα ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Δελφών εξαιτίας των εργασιών κατασκευής του σταθμού «Ανάληψη».

Συγκεκριμένα, θα εφαρμοσθούν οι εξής κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

1. Διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε τμήμα της οδού Δελφών, από τη συμβολή της με την οδό Μ. Μπότσαρη μέχρι την οδό Π. Συνδίκα.

2. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται μέσω των οδών Μ. Μπότσαρη, Σόλωνος και Π. Συνδίκα.

3. Μετατρέπονται σε αδιέξοδα τα τμήματα των οδών Αναλήψεως και Χατζηλαζάρου, από την οδό Μυκηνών μέχρι την οδό Δελφών.

4. Μετατρέπεται σε αδιέξοδο το τμήμα της οδού Ψυχάρη, από την οδό Λυσικράτους μέχρι την οδό Δελφών.

5. Η είσοδος του Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων επί της οδού Δελφών καταργείται προσωρινά και οι ανάγκες του Νοσοκομείου θα εξυπηρετούνται πλέον από τις εισόδους επί των οδών Χαλκιδικής και Ψυχάρη.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του Νοσοκομείου, η οδός Λυσικράτους αμφιδρομείται.

Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη των εργασιών στην ευρύτερη περιοχή πραγματοποιείται με σημαντική καθυστέρηση, εξαιτίας των σύνθετων γεωτεχνικών προβλημάτων που εντοπίσθηκαν.

Την ίδια ώρα, οι δύο μετροπόντικες κάνουν και αυτοί τις διακοπές τους, καθώς βρίσκονται ακινητοποιημένοι ο πρώτος στον σταθμό του Ευκλείδη και ο δεύτερος στον σταθμό Φλέμινγκ, όπου πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης των ΤΒΜ.

Σχετικά με την επέκταση του μετρό προς τα ανατολικά, σημειώνεται ότι έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επέκταση του έργου στην Καλαμαριά, ενώ η δημοπράτηση της συγκεκριμένης γραμμής αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, σύμφωνα με την «Αττικό μετρό ΑΕ» το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιλυθούν και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις απαλλοτριώσεις στους σταθμούς Παπάφειου και Πατρικίου, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες και σε αυτούς τους ζωτικούς για το έργο σταθμούς.

Αναλυτικότερα, στις 26 Σεπτεμβρίου ορίζεται από το εφετείο Θεσσαλονίκης η οριστική τιμή μονάδος για την αποζημίωση που θα κληθεί να πληρώσει η «Αττικό Μετρό ΑΕ» στη διοίκηση του Παπάφειου. Για τον σταθμό της πλατείας Πατρικίου, είναι σε εκκρεμότητα οι αποφάσεις για τη διακλάδωση, για την οποία η προσωρινή τιμή μονάδος θα οριστεί από το μονομελές πρωτοδικείο στις 7 Φεβρουαρίου 2012.

Παράλληλα, αναμένονται και οι αποφάσεις για τον σταθμό. Ειδικότερα, η πρώτη συμπληρωματική απαλλοτρίωση, όπου θα οριστεί η προσωρινή τιμή μονάδος, θα εκδικαστεί στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ στις 14 Νοεμβρίου θα εκδικαστεί η αρχική απαλλοτρίωση του σταθμού από το εφετείο Θεσσαλονίκης.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Χαλκιδική: το 2015 η ολοκλήρωση του άξονα Ποτίδαια - Κασσανδρεία, δείτε την πρόοδο των έργων!

κείμενο από το ypodomes.com
Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε τη Δευτέρα στη Χαλκιδική, ο Υφυπουργός Υποδομών κος Μαγκριώτης αναφέρθηκε σε κάθε ένα από τα έργα υποδομής και τις μελέτες που υλοποιούνται τη περίοδο αυτή από το Υπουργείο Υποδομών και τη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναλυτικά:

Κατασκευή Οδικού Τμήματος Ποτίδαια - Κασσανδρεία του Οδικού Δικτύου Κασσάνδρας Ν. Χαλκιδικής
Δημοπρατήθηκε στις 6 Ιουλίου 2010 και υπογράφηκε η σύμβαση στις 29 Δεκεμβρίου 2010. Η Προβλεπόμενη διάρκεια του έργου είναι 1.500 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης, με προϋπολογισμό ένταξης: 80 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ε.Π. Μακεδονία - Θράκη. Το έργο κατασκευάζεται.

Περιμετρική Οδός Πολυγύρου, Τμήμα Άγιος Βλάσης προς Βράσταμα
Δημοπρατήθηκε στις 15 Ιουνίου 2010 και στις 8 Φεβρουαρίου 2011 υπογράφηκε σύμβαση με προβλεπόμενη διάρκεια έργου 1.480 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης. Ο Προϋπολογισμός ένταξης ανέρχεται στα 8,65 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ε.Π. Μακεδονία - Θράκη. Η κατασκευή αφορά οδικό τμήμα μήκους 2 χλμ., από τον Άγιο Βλάση, που καταλήγει η επαρχιακή οδός «Γερακινής - Πολυγύρου», μέχρι τη συμβολή με την επαρχιακή οδό «Πολυγύρου - Βραστάμων».

Το υπ` όψη οδικό τμήμα θα παρακάμπτει τον Πολύγυρο και θα εκτρέπει τη διερχόμενη κυκλοφορία, από και προς τη χερσόνησο της Σιθωνίας, από τον πολεοδομικό ιστό στην περιαστική οδό. Το έργο κατασκευάζεται.

«Βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη - Πολύγυρος τμήμα «Θέρμη Γαλάτιστα».
Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου είναι 36 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων . Το Έργο διακρίνεται στα εξής δύο τμήματα:

α) Υποτμήμα «Θέρμη - Όρια Νομού Θεσ/νίκης», μήκους 16,1 χλμ. περίπου

β) Υποτμήμα «Όρια Νομού Θεσ/νίκης - Γαλάτιστα», μήκους 4,3 χλμ. περίπου

Το έργο δημοπρατήθηκε από την «Εγνατία Οδός ΑΕ», αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε την υπογραφή της σύμβασης με τον μειοδότη. Το έργο θα επαναδημοπρατηθεί εντός του 2011.

«Αναβάθμιση του Τμήματος «Ν. Μουδανιά - Ποτίδαια»
Το έργο, αρμοδιότητας της «Εγνατία Οδός ΑΕ» έχει προϋπολογισμό περί τα 57 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ και απαλλοτριώσεις περίπου 5 εκ. ευρώ). Στο υφιστάμενο οδικό τμήμα των 5,2 χλμ. της Επαρχιακής Οδού «Ν. Μουδανιά - Ποτίδαια», προβλέπεται η αναβάθμισή της και η μετατροπή της σε αυτοκινητόδρομο.

Στο έργο συμπεριλαμβάνονται επεμβάσεις βελτίωσης των υφισταμένων ανισόπεδων κόμβων «N. Πλαγίων» και «Πορταριάς», καθώς επίσης και η δημιουργία δύο νέων ανισόπεδων κόμβων «Φλογητών» και «Διονυσίου» στο τμήμα Σωζόπολη- Ν. Μουδανιά. Λόγω δικαστικών προσφυγών των κατοίκων αναφορικά με τις απαλλοτριώσεις προκλήθηκαν καθυστερήσεις.

Στις 8 Ιουνίου 2011 αναβλήθηκε από το δικαστήριο για τις 14 Δεκεμβρίου 2011 η δικάσιμος για τον καθορισμό της τιμής μονάδας των απαλλοτριώσεων. Ελπίζω να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα που ορισμένοι δημιουργούν αδικαιολόγητα και ταλαιπωρούν τους ανθρώπους της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης και τους επισκέπτες. Η ένταξη και δημοπράτηση του έργου μπορεί να γίνει το Α? τρίμηνο 2012.

«Παράκαμψη της Αρναίας» εκτιμώμενου προϋπολογισμού 29,5 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για νέα χάραξη της Εθνικής Οδού Θεσ/νίκης - Ιερισσού, παράκαμψης του οικισμού της Αρναίας, μήκους 5,2 χλμ και συνδετήριας οδού προς Μ. Παναγία μήκους 3,0 χλμ, με εφαρμογή διατομής μία (1) λωρίδα ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ συνολικού πλάτους 11/14. Η δαπάνη του έργου υπολογίζεται σε 25.500.000 ευρώ. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013.

Για το οδικό τμήμα Τρυπητή - Ουρανούπολη, μήκους περίπου 7 χλμ., εκπονείται η μελέτη διαπλάτυνσης με την εποπτεία της ΔΔΕ/ΠΚΜ, με προϋπολογισμό αμοιβής 400.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από την ΣΑΜΠ008, που ολοκληρώθηκε και θα προωθηθούν οι διαδικασίες κατασκευής του έργου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαγκριώτης στα παρακάτω έργα που βρίσκονται σε στάδιο ωρίμανσης των μελετών και περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων:

«Σύνδεση της Εγνατίας με το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής» τμήμα «Κόμβος Γερακαρούς - Άγιος Πρόδρομος».

Η μελέτη του έργου είναι ήδη υπό σύνταξη στα πλαίσια του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων. Προβλέπεται νέα χάραξη από Αγ. Πρόδρομο έως τον κόμβο της Γερακαρούς με παράκαμψη των οικισμών, με πλάτος δρόμου 11 μ και μήκος 16,2 χλμ. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου θα είναι της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, με 5 εκατ. ευρώ οι απαλλοτριώσεις. Έχει υποβληθεί και αναμένεται η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Εκτιμάται η ολοκλήρωσή της μέχρι το τέλος του 2011.

Οδικός άξονας «Πολύγυρος - Ουρανούπολη» τμήμα Πολύγυρος - Ιερισσός - Τρυπητή
Στο ανωτέρω τμήμα η μελέτη του έργου είναι ήδη υπό σύνταξη στα πλαίσια του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων. Η σύμβαση ανάθεσης της μελέτης ύψους 2.184.000 ευρώ υπεγράφη στις 13 Σεπτεμβρίου 2010 και αφορά βελτιώσεις υφισταμένων τμημάτων ή νέες χαράξεις όπου απαιτείται με δίιχνη διατομή 11,00 μ.

Η μελέτη χωρίζεται σε τρία τμήματα 1) Πολύγυρος- Ρέμα Κούνδουρου, που θα ολοκληρωθεί το Γ? τρίμηνο 2012, 2) Ρέμα Κούνδουρου- Ιερισσός που θα ολοκληρωθεί το Γ` τρίμηνο 2012 και 3) Ιερισσός- Τρυπητή που θα ολοκληρωθεί το Δ? τρίμηνο 2011. Το κόστος του έργου προϋπολογίζεται περί τα 100 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση του έργου σχεδιάζεται ανά τμήματα.

Για το οδικό τμήμα Κασσανδρεία - Πευκοχώρι, μήκους 23,0χλμ. εκπονούνται οι μελέτες με την εποπτεία της ΔΔΕ/ΠΚΜ, με χρηματοδότηση από την ΣΑΜΠ008/3, με προϋπολογισμό αμοιβής 2.300.000 ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2011.

Οδικός άξονας Ν.Μουδανιά - Ψακούδια - Νικήτη:
α) Για το οδικό τμήμα Ν. Μουδανιά - Ψακούδια, μήκους 29 χλμ. έχει ανατεθεί η μελέτη νέας χάραξης, προϋπολογισμού αμοιβής 1.940.000 ευρώ με χρηματοδότηση από την ΣΑΜΠ008, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2011.

β) Για το οδικό τμήμα Ψακούδια - Νικήτη, ανατέθηκε μελέτη νέας χάραξης, προϋπολογισμού αμοιβής 1.480.000 ευρώ με χρηματοδότηση από την ΣΑΜΠ008, Υπογράφηκε η σχετική σύμβαση στις 3 Σεπτεμβρίου 2010 και η περάτωση της μελέτης προβλέπεται στις 3 Φεβρουαρίου 2012.

Οδικό τμήμα Κελλί - Νικήτη:
Για τον κάθετο άξονα Κελλί - Νικήτη εκπονούνται οι μελέτες με την εποπτεία της ΔΔΕ/ΠΚΜ με προϋπολογισμό αμοιβής 1.100.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από την ΣΑΜΠ008.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα