Υποδομές στην Ελλάδα

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΟΣΕ: έρχονται δημοπρατήσεις 660 εκ. ευρώ

κείμενο από το ypodomes.com
Έργα 660 εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να δημοπρατήσει ως το τέλος του 2011 η ΕΡΓΟΣΕ, θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΟΣΕ, η οποία έχει στην αρμοδιότητά της τα σιδηροδρομικά έργα.

Η εταιρεία που παραμένει ουσιαστικά «ακέφαλη», αφού η θέση του διευθύνοντος συμβούλου έχει προκηρυχθεί μέσω του opengov.gr και οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία ως το τέλος της εβδομάδας να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά διαγωνισμούς για κρίσιμα έργα που αφορούν στην ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Μάλιστα σε μια εποχή που οι δημοπρατήσεις δημόσιων έργων είναι εξαιρετικά λιγοστές τα σιδηροδρομικά έργα αναμένονται ως μάνα εξ ουρανού από τις εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου.

Στις γραμμές Αθήνα ? Θεσσαλονίκη και Κόρινθος ? Πάτρα τα δύο μεγάλα έργα

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της εταιρείας, όπως προκύπτει από έγγραφο που εστάλη στη Βουλή, η ΕΡΓΟΣΕ ως το τέλος του θα πρέπει να προχωρήσει στην δημοπράτηση των εξής έργων:

-Η κατασκευή της υποδομής της Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων Ροδοδάφνη ? Ψαθόπυργος. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 320 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση Προσπελασιμότητας» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

-Η Κατασκευή Επιδομής της Ν.Δ.Σ.Γ. Τιθορέα ? Δομοκός (με Ηλεκτροκίνηση και Ανακαίνιση Σταθμών Τιθορέας , Λιανοκλαδίου, Δομοκού και Κατασκευή Άνω Διάβασης στο Σ.Σ. Λιανοκλαδίου». Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 300 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

-«Ανάταξη συστήματος Ηλεκτροκίνησης ? Τηλεδιοίκησης Σιδηροδρομικής Γραμμής στο τμήμα Αχαρναί ? Τιθορέα». Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 22 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από Εθνικούς Πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

-«Υπολειπόμενες εργασίας κατασκευής κάτω διάβαση στη θέση Σαραγιά και κάτω διάβασης στη θέση Γκαζέλο και κατασκευή δύο Α.Σ.Ι.Δ. της γραμμής Παλαιοφάρσαλος ? Καλαμπάκα».

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3,1 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ε.Π. «Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρος 2007 ? 2013» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

-«Ολοκλήρωση υπολειπόμενων εργασιών υποδομής της παραλλαγής της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης ? Ειδομένης στο τμήμα Πολύκαστρο ? Ειδομένη». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 14,350 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ε.Π. «Μακεδονία ? Θράκη 2007 ? 2013» στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.

«Μάχη» κατασκευαστών για το Θριάσιο

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα που είχε προκηρύξει το προηγούμενο διάστημα η εταιρεία. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο διαγωνισμός για το έργο Β΄ λειτουργικής φάσης του συγκροτήματος Θριασίου Πεδίου, προϋπολογισμού δημοπράτησης 122 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς όμως να έχει προκύψει ανάδοχος.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διεξήχθη στα τέλη Σεπτεμβρίου και ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των κατασκευαστικών εταιρειών είναι ότι όλοι οι «μεγάλοι» του κλάδου έδωσαν το παρών καταθέτοντας προτάσεις.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις οικονομικές προσφορές που κατατέθηκαν την μεγαλύτερη έκπτωση με ποσοστό 33,97% φέρεται να προσφέρει το κοινοπρακτικό σχήμα Ιντρακάτ Α.Ε. - ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε., ακολούθησε η ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε., με έκπτωση 32,47%, το σχήμα J&P AΒΑΞ - ΕΤΕΘ με έκπτωση 31,65%, η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - ALSTOM με έκπτωση 30,59% και η ΤΕΡΝΑ με έκπτωση 30,20%.

Πρόκειται για το σημαντικότερο σιδηροδρομικό έργο της Αττικής καθώς με την υλοποίησή του θα ολοκληρωθεί το τερματικό του Θριάσιου Πεδίου στο οποίο θα συγκεντρωθούν πλειάδα σημαντικών λειτουργιών του Σιδηρόδρομου.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ολυμπία Οδός: κινητοποίηση από την Γαλαρία, δικαιώθηκε απολυμένος εργαζόμενος

κείμενο από το ypodomes.com
Δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζει το σωματείο «Η ΓΑΛΑΡΙΑ», το επίσημο σωματείο των εργαζομένων της Ολυμπίας Οδού. Αφορμή είναι η ..έξωση που δέχθηκε το σωματείο από την εταιρεία κατασκευής. Έτσι ετοιμάζονται να δώσουν το παρόν αύριο Παρασκευή 25 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και να αποτρέψουν την παύση λειτουργίας του γραφείου, εντός του χώρου της εταιρείας κατασκευής.

Η κόντρα του σωματείου με την Ολυμπία Οδό ΑΕ όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο έντονη και οι κινητοποιήσεις είναι πλέον συνεχείς. Να ενημερώσουμε πως πριν λίγες μέρες απολυμένος (μέλος του ΔΣ Γαλαρία) δικαιώθηκε και η απόλυση του κρίθηκε παράνομη. Με βάση αυτή την απόφαση η εταιρεία πρέπει να τον αποζημιώσει και να τον επαναπροσλάβει.

Από την άλλη στην εταιρεία Ολυμπία Οδός ΑΕ βλέπουν μέρα με τη μέρα οι εργασίες να παραμένουν παγωμένες και η πολυπόθητη λύση για την επανεκκίνηση των εργασιών να μην έρχεται. Το πρόβλημα με τις τράπεζες και το Δημόσιο παραμένει ενώ σημαντικό ερώτημα είναι τι γίνεται με τα υπενδεδυμένα χρήματα στις μέχρι τώρα εργασίες κατασκευής.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου τώρα έχει γίνει σαφές ότι αν υπάρξει «κόψιμο» μέρους του αυτοκινητόδρομου, στο τμήμα από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα, θα υπάρξουν σημαντικές αντιδράσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε υπερτοπικό επίπεδο καθώς θα θεωρηθεί πως υποβαθμίζεται συνολικά η περιοχή μένοντας εκτός του δικτύου αυτοκινητόδρομων.

Το μόνο θετικό στην όλη κατάσταση είναι η πρόοδος που υπάρχει στις απαλλοτριώσεις που αφήνει αχτίδες αισιοδοξίας, με την λύση και του προβλήματος να υπάρχουν διαθέσιμες οι εκτάσεις για να επιταχυνθούν τα έργα όταν και αν αρχίσουν..

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ιόνια Οδός: η σήραγγα στην Κλόκοβα φέρνει χαμόγελα αλλά και καθυστερήσεις

κείμενο από το ypodomes.com
Όταν το 2007 ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κος Σουφλιάς ανακοίνωνε την παραχώρηση για την κατασκευή του οδικού άξονα Αντίρριο-Ιωάννινα, της Ιόνιας Οδού δηλαδή, και οι πιο απαισιόδοξοι δεν είχαν προβλέψει την σημερινή κατάσταση του δρόμου.

Το χρονοδιάγραμμα, που δεν έχει καμία άξια πλέον έδινε ως έτος λειτουργίας το 2013 ενώ σημαντικά τμήματα του δρόμου θα είχαν ήδη παραδοθεί. Από τότε τα πράγματα άλλαξαν πολύ, φάνηκε πόσο απροετοίμαστα και πρόχειρα έγιναν αυτές οι συμβάσεις που όχι μόνο δεν βοήθησαν στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου αλλά έχουν προσθέσει βάρος και υπανάπτυξη.

Οι μελετητικές αστοχίες και μηδενική απαλλοτρίωση έκαναν το έργο μέχρι το 2010 να σέρνεται χωρίς κανένας να μπορεί να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την εξέλιξη του έργου. Τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά αν οι διαθέσιμοι χώροι είχαν δοθεί στην κατασκευάστρια εταιρεία και τα βήματα που θα χρειάζονταν σήμερα θα ήταν σαφώς λιγότερα.

Ένα σοβαρό λάθος που επεσήμαναν σχεδόν όλοι από την αρχή ήταν η απουσία σήραγγας στην περιοχή της Κλόκοβας, τον ορεινό όγκο ακριβώς μετά το Αντίρριο. Είναι τόσο φανερό ότι σε ένα τέτοιο σημείο για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου η σήραγγα είναι μονόδρομος. Τα χαρακτηριστικά της Κλόκοβας μοιάζουν αρκετά με τον ορεινό όγκο της Κακιάς Σκάλας στην Εθνική Οδό Αθήνας- Κορίνθου.

Φυσικά για να γίνουν τόσο σημαντικές αλλαγές θα πρέπει να γίνουν νέες μελέτες και νέος σχεδιασμός με ότι χρονική επιβάρυνση αυτό επιφέρει. Ένα άλλο ζήτημα είναι οι συνδέσεις της Ιόνιας Οδού με το τοπικό οδικό δίκτυο καθώς υπάρχουν πολλές αναφορές για ελλειπή σύνδεση.

Το γενικό χρονοδιάγραμμα του έργου είναι φανερό ότι πάει αρκετά πίσω και πλέον ακόμα και αν το ξεμπλοκάρισμα των έργων γίνει το επόμενο δίμηνο το έργο θα έχει μία καθυστέρηση που θα φτάνει και τα τρία χρόνια.
Αν και το μεγαλύτερο μέρος του αυτοκινητόδρομου είναι πεδινό, οι εργασίες είναι σε μικρή πρόοδο ενώ οι σήραγγες είναι ανέτοιμες. Αν συνυπολογίσουμε και την σήραγγα στην Κλόκοβα που θα απαιτήσει 3 με 4 χρόνια τότε το 2016 θα είναι μία λογική χρονιά για την συνολική απόδοση του οδικού άξονα στην κυκλοφορία.

Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί λύση σύντομα και οι εργασίες στα εργοτάξια θα ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2012. Σε άλλη περίπτωση η καθυστέρηση θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Τραμ και monorail έρχονται να 'ταράξουν' τα νερά στο λιμάνι του Πειραιά!

κείμενο από το ypodomes.com
Στο πλαίσιο του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου για την Αθήνα/Αττική, με χρονικό ορίζοντα το 2021, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και της ανατολικής Μεσογείου έχει την τιμητική του, καθώς αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και ενισχύεται ο ρόλος του ως «προνομιακός τόπος συμπύκνωσης κοινωνικών και παραγωγικών διεργασιών».

Τέσσερις μεγάλες πολεοδομικές παρεμβάσεις φιλοδοξούν να αλλάξουν το πρόσωπο του Πειραιά: εκσυγχρονισμός και επέκταση των μέσων σταθερής τροχιάς, ευρείες αναπλάσεις στο λιμάνι, αναβάθμιση της κεντρικής αγοράς και μεταμόρφωση της πλατείας Κοραή.

Παράλληλα, επιδιώκεται η ενδυνάμωση της σχέσης του με το κέντρο της Αθήνας, με τη δημιουργία της «συζυγίας» Αθήνας - Πειραιά, που ακολουθεί τρεις παράλληλους άξονες: τον συνδυασμένο άξονα της οδού Πειραιώς, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και των Μακρών Τειχών, τη λεωφόρο Συγγρού που συνδέει το κέντρο της Αθήνας με το φαληρικό θαλάσσιο μέτωπο και το κέντρο του Πειραιά και, τέλος, τη ζώνη των σιδηροδρομικών γραμμών ΟΣΕ στα δυτικά.

«Στόχος είναι να διαμορφωθεί μια νέα σχέση του Ελαιώνα και των συνοικιών που βρίσκονται ανάμεσα στην Ακρόπολη και τη θάλασσα, με την Αθήνα και τον Πειραιά», υποστηρίζουν οι πολεοδόμοι-αρχιτέκτονες, εμπνευστές του νέου Ρυθμιστικού.

Ειδικά για τον Πειραιά, οι βασικοί άξονες του νέου νομοσχεδίου περιλαμβάνουν τον χαρακτηρισμό της θαλάσσιας όψης του ως «τοπίο προτεραιότητας», με τη δημιουργία παράκτιου περιπάτου και ζώνης ήπιας κυκλοφορίας, την ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας με έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς, την ανάδειξη της ιστορικής πλατείας Κοραή, όπου στεγάζεται το δημαρχείο, τη δημιουργία εκτεταμένων πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, καθώς και σημειακές επεμβάσεις σε επίπεδο γειτονιάς.

Τραμ και monorail
Με το κυκλοφοριακό να αποτελεί το υπ? αριθμόν ένα πρόβλημα, οι προεκτάσεις του μετρό αναμένεται να ανακουφίσουν όχι μόνο τους κατοίκους της πόλης, αλλά και τους ταξιδιώτες. Προβλέπονται δύο γραμμές: η Πειραιάς - Κηφισιά - Νέα Ερυθραία (γραμμή 1) και η Πειραιάς - Χαϊδάρι - Πλακεντίας - Αεροδρόμιο (γραμμή 3), οι οποίες πρόκειται να λειτουργήσουν το 2016. Θα διαμορφωθούν τρεις στάσεις, στα Μανιάτικα, όπου θα δημιουργηθεί πλατεία, στον διατηρητέο σταθμό του ΗΣΑΠ και στην πλατεία Κοραή, που θα αναπλαστεί αναλόγως.

Επιπλέον, θα προεκταθεί και ο προαστιακός σιδηρόδρομος με τη γραμμή Πειραιάς - Αθήνα - Αχαρνές, καθώς και το τραμ σε τρεις άξονες: Π. Φάληρο - ΣΕΦ - Πειραιάς, Καμίνια - Φρεαττύδα/Χατζηκυριάκειο και Πειραιάς - Κερατσίνι - Πέραμα.

Τέλος, εισάγεται και μια καινοτομία, ένα υπερυψωμένο ειδικό μέσο σταθερής τροχιάς, το monorail, το οποίο θα τοποθετηθεί 6 μέτρα πάνω από το έδαφος και θα εξυπηρετεί όσους κινούνται στην περιοχή του λιμανιού.

Θαλασσινός περίπατος
Στρατηγικός στόχος του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου είναι η ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου και της αρχαιολογικής ζώνης του Πειραιά, με ταυτόχρονη ενίσχυση των κεντρικών χρήσεων των λιμενικών και ναυτιλιακών υπηρεσιών, του εμπορίου, της παραδοσιακής αγοράς και της κατοικίας. Για τους λιμένες Ζέας και Μικρολίμανου, κρίνεται αναγκαίος ο περιορισμός των χρήσεων αναψυχής και η προστασία των περιοχών κατοικίας και του παραδοσιακού εμπορίου μικρής κλίμακας.

Ως επιστέγασμα διαμορφώνεται ένας παράκτιος περίπατος που συνδέει τον Κεντρικό Επιβατικό Λιμένα με τη Ζέα, μέσω της Πειραϊκής Ακτής, η οποία αναδεικνύεται σε πράσινη αρχαιολογική ζώνη με ήπια κυκλοφορία. Στα χαρτιά παραμένει, πάντως, εδώ και έναν χρόνο το master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά για τη δημιουργία πολιτιστικής ακτής, καθώς και για την προέκταση του λιμανιού με δύο επιπλέον προβλήτες, ώστε να εξυπηρετούνται και μεγάλα κρουαζιερόπλοια. «Δεν υπάρχουν χρήματα για την υλοποίηση των έργων», απαντά ο γενικός γραμματέας του δήμου, Στυλιανός Διαμαντίδης.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ρέμα Εσχατιάς: ανάδοχο σχήμα για την διευθέτηση του ρέματος η Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΜΟΧΛΟΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ

κείμενο από το ypodomes.com
Όλες οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν στον σημαντικό διαγωνισμό για το περιβαλλοντικό έργο της διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς. Μειοδότρια ήταν η Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΜΟΧΛΟΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ με έκπτωση 13,12 %. Όπως χαρακτηριστικά ελέχθη τα ποσοστά έκπτωσης ήταν μικρά καθώς πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό έργο με πολλά εμπόδια λόγω της φύσης του αντικειμένου.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 83.763.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Αναλυτικά οι εκπτώσεις που δόθηκαν ήταν οι παρακάτω:

1.Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΜΟΧΛΟΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ 13,12%
2.ΤΕΡΝΑ 11,40%
3.ΑΕΓΕΚ 9,20%
4.J&P ΑΒΑΞ 8,60%
5.ALPINE 5,50%



Μετά την εξέταση των φακέλων και των προσφορών θα προχωρήσουμε στην οριστικοποίηση του αναδόχου και θα ακολουθήσει ο προσυμβατικός έλεγχος και φυσικά η υπογραφή της σύμβασης. Αυτό αναμένεται να γίνει σχετικά άμεσα καθώς δεν παρατηρήθηκαν ενστάσεις.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ
Πρόκειται για την πρώτη φάση των έργων που περιλαμβάνουν τη διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς από την πλατεία Ιλίου μέχρι την συμβολή των αγωγών στην Ευρυπίδου σε μήκος 3.300. μέτρων. Το ρέμα θα υπογειοποιηθεί και θα εγκιβωτιστεί με την κατασκευή δίδυμου κλειστού ορθογώνιου αγωγού. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί στην επιφάνεια ένα πάρκο πρασίνου και χώρος αναψυχής.

Η επόμενη δημοπράτηση θα είναι για το δεύτερο τμήμα του ρέματος από την Αττική Οδό μέχρι την Λεωφόρο Πάρνηθος μήκους 4.800 μέτρων. Η Δυτική Αττική εξακολουθεί να υποφέρει τους χειμερινούς μήνες ενώ με την διευθέτηση του ρέματος θα σταματήσει και η ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων και μπαζών.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου: το Μάρτιο του 2012 η χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, τον Οκτώβρη η δημοπράτηση

κείμενο από το ypodomes.com
Ευρεία σύσκεψη υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκο Σηφουνάκη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΥΠΕΚΑ, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, πραγματοποιήθηκε σήμερα, με αντικείμενο την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία μετείχαν οι συναρμόδιοι φορείς αλλά και οι μελετητές και είχε ως στόχο το συντονισμό τους, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, επίλυση των εκκρεμοτήτων και αποφασίστηκε η επίσπευση του χρονοδιαγράμματος εκπόνησης των μελετών.

Σύμφωνα με αυτό τον Μάρτιο του 2012 αναμένεται η υποβολή του αιτήματος χρηματοδότησης των έργων από το ΕΣΠΑ και τον Οκτώβριο η δημοπράτησή τους.

Τα έργα αφορούν τη μετατόπιση και μερική κάλυψη της παραλιακής λεωφόρου, την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών Καλλιθέας και Μοσχάτου και τη δημιουργία αστικού μητροπολιτικού πάρκου σε συνδυασμό με την κατασκευή προβλητών περιπάτου στην παραλιακή ζώνη.

Στη σύσκεψη δρομολογήθηκε η άμεση προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την κεντρική προβλήτα που προβλέπει το master plan του Renzo Piano. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προυπολογισμός των έργων ανάπλασης ανέρχεται σε 215 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι η διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Πειβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων ανάπλασης έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Χωραταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Μαρία Κάλτσα, και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτιστικής και Τουριστικής Υποδομής του ΥΠΟΤ, Γιάννης Πυργιώτης.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Αθήνα: μεταμόρφωση του παραλιακού μετώπου με τα έργα σε Φάληρο-Ελληνικό-Βουλιαγμένη

κείμενο από το ypodomes.com
Επενδυτικά προγράμματα-μαμούθ κυοφορούνται, εν μέσω κρίσης, στο θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής, από το Νέο Φάληρο μέχρι τη Βουλιαγμένη. Πρόκειται για τρία μεγάλα projects, με αιχμή το Ελληνικό, το συνεδριακό κέντρο στο Τάε Κβο Ντο και την περιοχή της Βουλιαγμένης.

Το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο όλων είναι το πρόγραμμα αξιοποίησης του Ελληνικού. Για το οποίο αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός, στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, από την Εταιρεία Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται, τελευταία, ως προς τη μετατροπή της ολυμπιακής εγκατάστασης του Τάε Κβο Ντο, στο Δέλτα Φαλήρου, σε συνεδριακό κέντρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυροί τουριστικοί όμιλοι σχεδιάζουν να αναλάβουν από κοινού τη διαχείριση και λειτουργία, καθώς και την υλοποίηση ολόκληρου του project, με στόχο την τουριστική άνοδο της περιοχής της πρωτεύουσας. Ενδείξεις επ? αυτού έδωσαν, με τις δύο σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις τους, στο χρηματιστήριο της Αθήνας, η εταιρεία Λάμψα (συμφερόντων της Alpha Bank), στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο Χίλτον, και η αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines.

Στις ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για «πρόθεση συμμετοχής ως μέλος ένωσης προσώπων σε διαδικασίες ανάληψης έργων ή/και προμηθειών ή/και υπηρεσιών, που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 3310/2005», του νόμου, δηλαδή, για τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις.

Διεθνής διαγωνισμός

Πιο σαφής ήταν η ανακοίνωση της Ιονικής Ξενοδοχειακής (συμφερόντων Λασκαρίδη), που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Επισημαίνει ότι «η εταιρεία έχει την πρόθεση να συμμετάσχει άπαξ στην προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού σε δύο φάσεις, με την κλειστή διαδικασία, με σκοπό την επιλογή αναδόχου για την ανάθεση του έργου ?Μελέτη, χρηματοδότηση, μετασκευή, κατασκευή, τεχνική διαχείριση, συντήρηση, λειτουργία και εκμετάλλευση των χώρων και εγκαταστάσεων της Ζώνης Ανάπλασης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου?, ως μέλος ένωσης προσώπων σε διαδικασίες ανάληψης έργων ή/και προμηθειών ή/και υπηρεσιών, που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 3310/2005».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη, ο τελικός πλειοδότης (αυτός που θα δώσει τη μεγαλύτερη προσφορά) θα αποκτήσει τον παραπάνω χώρο για διάστημα τουλάχιστον 30 ετών (δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το 2041). Στόχος είναι η δημιουργία υπερσύγχρονου συνεδριακού κέντρου, ώστε να καταστεί η Αθήνα σημαντικός προορισμός στον συνεδριακό τουρισμό!

Στο προς παραχώρηση ακίνητα περιλαμβάνονται η Πλατεία Νερού με τα κτίρια εξυπηρέτησής της, το κλειστό γυμναστήριο Τάε Κβο Ντο Φαλήρου με τον περιβάλλοντα χώρο, τμήμα της «Εσπλανάδας» στην κατάληξη της λεωφόρου Ποσειδώνος, και τμήμα της παραλιακής ζώνης που, έως σήμερα, παραμένει αδιαμόρφωτη. Παλαιότερα ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει η Lamda Development του ομίλου Λάτση, η Ελλάκτωρ και η J&P Άβαξ.

Στη Βουλιαγμένη έρχεται το Κατάρ μέσω της Αρχιεπισκοπής

Τα σενάρια περί πιθανού ενδιαφέροντος του Εμιράτου του Κατάρ για την περιοχή της Βουλιαγμένης, αναζωπύρωσε η πρόσφατη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο Κατάρ, όπου συναντήθηκε με τον εμίρη Αλ Θανί. Η Εκκλησία της Ελλάδας κατέχει στην περιοχή περίπου 80 ακίνητα συνολικής έκτασης 240 στρεμμάτων, τα οποία αποδεσμεύθηκαν, μετά πολυετή δικαστικό αγώνα.

Η αξία τους υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Άραβες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ενός συνολικού επενδυτικού προγράμματος στην περιοχή της Βουλιαγμένης. Το οποίο θα περιλάβει, πέραν της εκκλησιαστικής περιουσίας, τον Αστέρα και τη μαρίνα Βουλιαγμένης, η παραχώρηση της οποίας βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο.

Στον διαγωνισμό, που έχει προκηρύξει η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα/ΕΤΑ, η θυγατρική του ομίλου της Εθνικής, Αστήρ Παλλάς, έχει καταθέσει φάκελο δεσμευτικού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της διαδικασίας. Άλλος διεκδικητής είναι η Lamda Development (που κατά περίπου 77% ελέγχεται από τον όμιλο EFG, συμφερόντων Λάτση). Ο διαγωνισμός προβλέπει την παραχώρηση της μαρίνας για 40 χρόνια.

Η μαρίνα Βουλιαγμένης έχει δυναμικότητα 106 σκαφών, μήκους έως 45 μέτρων και φιλοξενεί, κυρίως, μεγάλες ιδιωτικές θαλαμηγούς. Το υπό παραχώρηση συγκρότημα, περίπου 35 στρεμμάτων, περιλαμβάνει γραφεία (εμβαδού 250 τ.μ.), εστιατόριο, καταστήματα (110 τ.μ.), βοηθητικούς χώρους και αποθήκες (300 τ.μ.). Σε ό,τι αφορά την πώληση του Αστέρα, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας (ελέγχει το 85% των μετοχών), οι ανάγκες για κεφάλαια, λόγω της συγκυρίας, και η συνακόλουθη προσπάθεια απομόχλευσης περιουσιακών στοιχείων, είναι πιθανόν να την οδηγήσουν σε επανεξέταση της πολιτικής της για τον Αστέρα.

Η μητέρα των μαχών για το Ελληνικό

Το μεγαλύτερο «φιλέτο» για τους ισχυρούς των κατασκευών είναι το Ελληνικό, ο διαγωνισμός του οποίου αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου. Βασική προϋπόθεση είναι να έχει εξομαλυνθεί το κλίμα στην ελληνική οικονομία. Εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα θα προσέλθει σοβαρός επενδυτής, για ένα επιχειρηματικό πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ, με την κατάσταση που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, η ανάπτυξη του χώρου θα περιλαμβάνει τεχνολογικό πάρκο, πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις και, ίσως, χρηματοοικονομικό κέντρο, μαζί με ξενοδοχεία, μία μαρίνα στον Άγιο Κοσμά και ένα χώρο πρασίνου, τόσο μεγάλο, όσο είναι το Χάιντ Παρκ στο Λονδίνο.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Αυτοκινητόδρομοι: Έρχονται οι 'Αυτοκινητόδρομοι Ελλάδας'

κείμενο από το ypodomes.com
Στην απορρόφηση της Γενικής Γραμματείας Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων (ΓΓΣΔΕ) από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), με στόχο την δημιουργία μίας εταιρίας που θα συντονίζει τα έργα συμβάσεων παραχώρησης και το τηλεδιόδιο, προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.

Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», η νεά καθετοποιημένη επιχειρησιακή μονάδα θα φέρει - κατά πάσα πιθανότητα - το όνομα «Αυτοκινητόδρομοι Ελλάδος» και θα αποτελεί τον εταιρικό μετασχηματισμό του ΤΕΟ, το οποίο θα απορροφήσει τις Ειδικές Υπηρεσίες Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) της ΓΓΣΔΕ, που έχουν ως αντικείμενο τα έργα με συμβάσεις παραχώρησης.

Η πρωτοβουλία λαμβάνεται προκειμένου η νέα εταιρία να είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις συνθήκες και στις απαιτήσεις της διαχείρισης των συμβάσεων παραχώρησης.

Η νέα εταιρία θα μπορεί να διαχειρίζεται δημόσια έργα με σύμβαση παραχώρησης και να εποπτεύει και να επιβλέπει την κατασκευή τους, να διαχειρίζεται τις συμβάσεις, αλλά κυρίως να αναλαμβάνει τον συντονισμό για την επίλυση όλων των προβλημάτων που ταλανίζουν τα συγκεκριμένα έργα (δίκτυα κοινής ωφέλειας, αρχαιολογικές ανασκαφές, τεχνικά και οικονομικά ζητήματα).

Επίσης, θα αναλάβει την καταγραφή και συγκέντρωση εσόδων και κυκλοφοριακών φόρτων από τα διόδια, και κυρίως την Οργάνωση του Κέντρου Ανταλλαγής Πληροφοριών και Πληρωμών (ΚΑΠΠ) για την διαχείριση και τον έλεγχο των συναλλαγών και των ηλεκτρονικών πληρωμών του διαλειτουργικού συστήματος των αυτοκινητοδρόμων, γνωστότερο ως τηλεδιόδιο.

Η στελέχωση της εταιρίας θα γίνει από την ΓΓΣΔΕ, αλλά και την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων (ΓΓΔΕ), καθώς και από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, που διαθέτουν σχετική τεχνογνωσία. Είναι, δε, βασικό ότι θα προικιστεί με τους πόρους του ΤΕΟ.

Πλήρης αναδιοργάνωση των δημοσίων έργων
Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του υπουργείου Υποδομών που είχε ξεκινήσει ο πρώην υπουργός, κ. Δημ. Ρέππας και επιταχύνεται σήμερα λόγω των εξελίξεων, προχωρούν μεγάλες αλλαγές στο άλλοτε οργανικό σκέλος των δημοσίων έργων του παλαιού υπουργείο Περιβάλλοντος, που μεταφέρθηκε πλέον στο πρώην υπουργείο Μεταφορών.

Κύκλοι του υπουργείου μεταδίδουν ότι έχει προγραμματιστεί ο ανασχεδιασμός των Διευθύνσεων, με στόχο να δημιουργηθεί και να αναβαθμιστεί ένας φορέας επιτελικού χαρακτήρα (ΓΓΔΕ) και να δημιουργηθούν τα εκτελεστικά «παρακλάδια», όπως η «Εγνατία Οδός», το ΤΕΟ, η «Κρήτη Υποδομές» και η «Δημόσια Κτίρια» ΑΕ (το υποψήφιο όνομα για την εταιρική μετεξέλιξη του ΟΣΚ που θα απορροφήσει την ΔΕΠΑΝΟΜ και την ΘΕΜΙΣ).

Σταδιακά, σχεδιάζεται να μείνει στο σκληρό πυρήνα των κρατικών λειτουργιών μόνο το επιτελικό σκέλος, ενώ θα υπάρξει εργασιακή κινητικότητα στους υπαλλήλους με στόχο την διαρκή επιμόρφωσή τους σε νέα αντικείμενα.

Εκτιμάται ότι η εν λόγω ανασυγκρότηση θα επιφέρει μείωση του κράτους στις υφιστάμενες Γενικές Γραμματείες κατά 30%. Είναι ενδεικτικό ότι θα ενοποιηθούν Ειδικές Υπηρεσίες Δημοσίων Έργων, όπως για παράδειγμα αυτή των Λιμένων με εκείνη των Αεροδρομίων. Οι υπολογισμοί του υπουργείου δείχνουν ότι έως το 2015 λόγω συνταξιοδοτήσεων, αποχωρήσεων και εφεδρειών ο αριθμός των υπαλλήλων θα έχει υποδιπλασιαστεί.

Αποκτά ζωή το ΤΕΟ
Το ΤΕΟ λειτουργεί πρακτικά χωρίς αντικείμενο και ουσιαστικές αρμοδιότητες εδώ και τρία χρόνια. Με εξαίρεση τους δύο τελευταίους σταθμούς διοδίων που εκμεταλλεύεται - σε Μάλγαρα και Άκτιο - η εταιρία έχει χάσει πλήρως τις παλιές αρμοδιότητές της, που διέθετε από την εποχή του κρατικού μονοπωλίου στους δρόμους.

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι απασχολεί 150 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 70 εργάζονται στα Μάλγαρα και 20 στο Άκτιο. Οι υπόλοιποι 60 υπάλληλοι εργάζονται στην κεντρική υπηρεσία στην Αθήνα, με λιγοστές αρμοδιότητες. Το ΤΕΟ, η λειτουργία του οποίου δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, εισπράττει μία σειρά από ανταποδοτικά τέλη.
Ειδικότερα, λαμβάνει ποσοστό των τελών κυκλοφορίας που πληρώνουν όλα τα βαρέα οχήματα της χώρας, αλλά και το 0,3% όλων των ασφαλιστηρίων συμβολαίων των αυτοκινήτων που συνάπτονται στην Ελλάδα. Επίσης, διαθέτει έναν σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινήτων (ΣΕΑ) στο Πολύκαστρο του Κιλκίς, ενώ εισπράττει ειδικό τέλος διασύνδεσης των πρατηρίων καυσίμων με το κυρίως οδικό δίκτυο.

Το 2010 η εταιρία παρουσίασε κέρδη προ φόρων 4,6 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο, που είναι και ο κύριος μέτοχος, έλαβε μέρισμα 35%. Η βελτίωση των μεγεθών του ΤΕΟ οφείλεται, κυρίως, στην κατά 40% περικοπή των δαπανών στη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Τις προηγούμενες χρονιές η εταιρία παρουσίασε ζημίες. Το 2008 με την παράδοση των σταθμών διοδίων στους παραχωρησιούχους δρομολογήθηκαν μαζικές μετατάξεις σε άλλους φορείς του δημοσίου.

Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης ότι το ΤΕΟ κατέβαλε το 2010 για 115 υπαλλήλους υπερωριακές αμοιβές ύψους 307.000 ευρώ. Την ίδια, στιγμή, όμως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα», σε παραχωρησιούχους με διπλάσιο προσωπικό και υπερδιπλάσιους σταθμούς διοδίων κατεβλήθησαν λιγότερα από 170.000 ευρώ. Και, μάλιστα, εάν δεν είχε μεσολαβήσει το Μνημόνιο, οι προβλεπόμενες υπερωρίες του ΤΕΟ θα έφταναν περίπου το μισό εκατ. ευρώ!

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Μετρό Αθήνας: 3 επεκτάσεις, 7 σταθμοί, 850 εκ. ευρώ όμηροι ενός σκανδάλου

κείμενο από το ypodomes.com
Σε περιβαλλοντική... «χρεοκοπία» για τους κατοίκους της Αθήνας που συνεχίζουν να ζουν σε θάλαμο τοξικών αερίων άλλα και οικονομική επιβάρυνση 250 εκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να επιστραφούν στην Ε.Ε. το ερχόμενο καλοκαίρι, οδηγεί η υπόθεση Siemens που, μεταξύ άλλων, έχει προκαλέσει το «πάγωμα» των τριών επεκτάσεων του Μετρό προς Ελληνικό, Ανθούπολη και Χαϊδάρι.

Οι επεκτάσεις αυτές έχουν ολοκληρωθεί στο κατασκευαστικό τους κομμάτι, ωστόσο δεν μπορούν να παραδοθούν καθώς από το καλοκαίρι του 2009, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν έχουν προχωρήσει, λόγω του σκανδάλου Siemens, στην υπογραφή της σύμβασης με τη γερμανική εταιρεία για την εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να συνεχίζεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση, της -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε.- πιο μολυσμένης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, αφού οι τρεις επεκτάσεις αφορούν τρεις πολύ κρίσιμες κυκλοφοριακά περιοχές του λεκανοπεδίου.

Επιπλέον, οδηγεί σε μια πολύ σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τα δημόσια ταμεία, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αφού όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να επιστραφούν το ερχόμενο καλοκαίρι 250 εκατ. ευρώ στην Κοινότητα.

Τα χρήματα αυτά αφορούν την κοινοτική συμμετοχή για την κατασκευή της επέκτασης του Μετρό από τον Άγιο Δημήτριο έως το Ελληνικό. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών η επιλεξιμότητα του έργου από το ΕΣΠΑ λήγει το καλοκαίρι και καθώς είναι αδύνατο πλέον να έχει παραδοθεί ως τότε η επέκταση, τα χρήματα αυτά θα πρέπει να επιστραφούν.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου και της Αττικό Μετρό, ακόμα κι αύριο να υπογραφεί η σύμβαση με την Siemens δεν είναι δυνατόν να παραδοθεί το έργο μέχρι το καλοκαίρι, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 10 μήνες προκειμένου να εγκατασταθούν τα συστήματα που -σημειωτέον- μόνο η γερμανική εταιρεία διαθέτει και είναι συμβατά με τα συστήματα του υφιστάμενου δικτύου.

Η περίοδος επιλεξιμότητας των δυο άλλων επεκτάσεων, προς Ανθούπολη και Χαϊδάρι λήγει το 2015, οπότε για την ώρα τουλάχιστον, δεν υπάρχει κίνδυνος επιστροφής των κοινοτικών κονδυλίων.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει τέσσερις προϋποθέσεις, προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση με τη γερμανική εταιρεία και να παραδοθούν οι νέοι σταθμοί: Να ανάψει το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να περάσει η σύμβαση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, να δοθεί και η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καθώς και να επιβληθεί πρόστιμο στη Siemens.

Από όλα αυτά, έχει γίνει μόνο το πρώτο και δεδομένης της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας θεωρείται αδύνατο να υπάρχει εξέλιξη επί του θέματος μέσα στο επόμενο διάστημα.

«ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΑ» ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ 850 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Μ' αυτό τον τρόπο συνεχίζουν να παραμένουν «παγιδευμένα» στο υπέδαφος της Αθήνας περίπου 850 εκατ. ευρώ που είναι το κόστος των τριών επεκτάσεων που θα μπορούσαν να εξυπηρετούν τους πολίτες, άλλα και να μειώσουν τους ρύπους και τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα που σύμφωνα με την Ε.Ε. κοστίζουν κάθε χρόνο σε απώλεια τουλάχιστον 300.000 ζωών στην Ευρώπη.

Οι τρεις «παγωμένες» επεκτάσεις είναι αυτές προς Ελληνικό, Ανθούπολη και Χαϊδάρι που περιλαμβάνουν συνολικά εφτά νέους σταθμούς.

Το μόνο καλό νέο από το μέτωπο του Μετρό είναι ότι με καθυστέρηση δυο ετών φαίνεται ότι ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την επέκταση προς τον Πειραιά. Ήδη αναδείχθηκε ο προσωρινός μειοδότης και στην Αττικό Μετρό εκτιμούν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει υπογραφεί η σύμβαση, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα που θα χρειαστούν εξήντα πέντε μήνες για να ολοκληρωθούν.

Το έργο της επέκτασης από Χαϊδάρι έως Πειραιά έχει προϋπολογισμό 515 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή σήραγγας 7,6 χιλιομέτρων και έξι σταθμών στις περιοχές Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Όταν τεθεί σε λειτουργία θα εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση. Αυτό φαίνεται πάντως ότι θα είναι και το μοναδικό έργο Μετρό που θα «τρέξει» μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την κατασκευή της νέας γραμμής 4 που έχει ήδη εξαγγελθεί.

Αντίστοιχα «παγωμένα» είναι τα πράγματα και στη Θεσσαλονίκη. Εκεί «τρέχει» μόνο ο διαγωνισμός για την επέκταση προς Καλαμαριά. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα κληθούν οι τέσσερις εναπομείναντες συμμετέχοντες στη β' φάση του διαγωνισμού να παραλάβουν τα τεύχη δημοπράτησης, προκειμένου να καταθέσουν τις προσφορές τους στις αρχές του χρόνου.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Μετρό Θεσσαλονίκης: ερωτηματικά για τις απαλλοτριώσεις στην επέκταση προς Καλαμαριά

κείμενο από το ypodomes.com
Προβληματισμός επικρατεί στον Δήμο Καλαμαριάς για το κόστος των απαλλοτριώσεων στην επέκταση της οδού Πόντου, όπως φάνηκε από τα ερωτήματα που τέθηκαν κατά την έκτακτη συνεδρίου του δημοτικού συμβουλίου, που έγινε εχθές Κυριακή μεσημέρι και είχε σαν θέμα την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης ανατολικά.

Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι εύλογος, γιατί η Πόντου, κάτω από την οποία θα περάσει η γραμμή του Μετρό, από την οδό Καυκάσου και πέρα, στενεύει και από την διασταύρωση με την οδό Αγ. Νικολάου και μετά, δεν έχει διανοίγει. Όλο αυτό το τμήμα δε, μέχρι τη Μίκρα, εκεί που θα κατασκευαστεί ο 5ος και τελευταίος σταθμός της συγκεκριμένης επέκτασης, είναι μήκους 2,5 χλμ., οπότε εύκολα συμπεραίνεται ότι το κόστος της απαλλοτρίωσης θα είναι πολύ σεβαστό για τον Δήμο.

Πέρα από αυτό, όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, το κόστος ανεβαίνει ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η επέκταση της Πόντου προβλέπεται να έχει μεγαλύτερο πλάτος από ότι το κατασκευασμένο τμήμα, αφού σχεδιάζεται στα 40 μέτρα, από τα 22 του υφιστάμενου.

Για την ιστορία του πράγματος σημειώνουμε ότι η Πόντου, είχε χαρακτηριστεί δημοτική οδός και όχι δημόσια με αποτέλεσμα οι απαλλοτριώσεις να βαρύνουν οικονομικά το Δήμο, ο οποίος στο παρελθόν, επειδή δεν διέθετε τους πόρους για να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες, είχε επανειλημμένα φθάσει στα δικαστήρια για το θέμα.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Μετρό Αθήνας:οι μελέτες για την Γραμμή 4 δημοπρατούνται, όμως άγνωστη η προώθηση των πρώτων τμημάτων

κείμενο από το ypodomes.com
Υπό τις παρούσες συνθήκες, η δημιουργία νέας γραμμής μετρό στην Αθήνα, όπως άλλωστε και οποιοδήποτε άλλο μεγάλο έργο, φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η «Αττικό Μετρό», όμως, δεν εγκαταλείπει το... όνειρο και προετοιμάζει το έδαφος ώστε αν οι καταστάσεις το επιτρέψουν, να προκηρύξει το έργο στα τέλη του 2012. Και μάλιστα, δεν φείδεται χρημάτων: ανέθεσε με κόστος 8,5 εκατ. ευρώ υπηρεσίες τεχνικών συμβούλων για τα μελλοντικά έργα του μετρό, αν και όποτε γίνουν.

Ο διαγωνισμός
Τη στιγμή, λοιπόν, που η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως τρόπους περιορισμού του ελλείμματος, η «Αττικό Μετρό Α.Ε.» αποφάσισε να διαθέσει 8.516.914 ευρώ (χωρίς να συμπεριληφθεί ο ΦΠΑ!) σε εξωτερικούς συμβούλους, οι οποίοι θα γνωμοδοτήσουν επί των έργων, που είναι λίαν αμφίβολο αν και πότε θα ξεκινήσουν. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε (προφανώς υπό αρκετά διαφορετικές συνθήκες) στις αρχές του 2007 και επί τρία χρόνια είχε κολλήσει λόγω προσφυγών των συμμετεχόντων.

Τελικά, μετά την εκδίκαση των προσφυγών, η ηγεσία της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» κατοχύρωσε στις 14 Οκτωβρίου το αποτέλεσμα, με την ανάθεση του έργου στην υπό σύσταση σύμπραξη εταιρειών Cowi A/S - The Louis Gerger Group, Inc. - ΝΑΜΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί και Μελετητές Α.Ε. - Δ.Κ. Αρώνης - Δρέττας - Καρλαύτης και έστειλε τη σύμβαση για έλεγχο νομιμότητας στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να υπογραφεί.

Ολα αυτά δεδομένης της κακής συγκυρίας και παρ? ότι η «Αττικό Μετρό Α.Ε.» θα μπορούσε απλώς να αξιοποιήσει τους περίπου 400 μηχανικούς που διαθέτει στο προσωπικό της με 20 χρόνια εμπειρίας (σ.σ. η εταιρεία ιδρύθηκε το 1991) και οι οποίοι έφεραν εις πέρας το έργο μέχρι σήμερα.

Ταυτόχρονα με αυτήν την απόφαση, η «Αττικό Μετρό» προχωρεί και σε άλλες, ανάλογης λογικής, κινήσεις. Πρόσφατα η εταιρεία αποφάσισε τη διεξαγωγή διαγωνισμού για δύο έργα: την ανάθεση γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών και μελετών για το τμήμα Ευαγγελισμός - Βύρωνας - Ηλιούπολη (προϋπολογισμού 2.385.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ) και τοπογραφικών μελετών για τα τμήματα Περισσός - Αλσος Βεΐκου και Μαρούσι - Εθνική Οδός (προϋπολογισμού 192.246 ευρώ χωρίς ΦΠΑ).

Στο μέλλον
Με την εξαίρεση του τμήματος Περισσού - Αλσους Βεΐκου, τα υπόλοιπα τμήματα έχουν συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό του υπουργείου Υποδομών στην τρίτη και τέταρτη φάση του έργου αντίστοιχα, δηλαδή... στο απώτερο μέλλον.

Αλλά ας δούμε συνοπτικά τα χαρακτηριστικά της γραμμής 4 του μετρό. Σε πλήρη ανάπτυξη, η γραμμή ξεκινάει από τον σταθμό του ηλεκτρικού στον Περισσό (και όχι στο Αλσος Βεΐκου, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί) και καταλήγει στη Λυκόβρυση. Το συνολικό μήκος της γραμμής είναι 55 χιλιόμετρα και ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός 3,3 δισ. ευρώ. Εφ? όσον υλοποιηθεί, είναι προφανές ότι θα προσφέρει τα μάλα στη μετακίνηση των Αθηναίων, εξυπηρετώντας περίπου μισό εκατομμύριο επιβάτες καθημερινά.

Λόγω του μεγέθους του έργου, το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε το «σπάσιμο» του έργου σε τέσσερα τμήματα και τη σταδιακή του υλοποίηση. Η αλλαγή αυτή περιλαμβάνεται στις προτάσεις του υπουργείου προς τον Οργανισμό Αθήνας, εν όψει νέου ρυθμιστικού της Αθήνας:

- Α΄ φάση, Περισσός - Ευαγγελισμός (11 σταθμοί - 11,3 χλμ.), με προϋπολογισμό 1,3 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι αν βρεθούν χρήματα, θα μπορούσε να προκηρυχθεί στα τέλη του 2012.

- Β΄ φάση, Ευαγγελισμός - Μαρούσι (12 σταθμοί - 13,1 χλμ.). Με προϋπολογισμό 1,35 δισ. ευρώ. Φιλόδοξος ορίζοντας δημοπράτησης, το καλοκαίρι του 2013.

- Γ΄ φάση, Ευαγγελισμός - Βύρωνας (2 σταθμοί, 3 χλμ.), περίπου 250 εκατ. ευρώ.

- Δ΄ φάση Μαρούσι - Λυκόβρυση (2 σταθμοί, 3,5 χλμ.), περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Το «όνειρο»
Αυτά τα έργα το υπουργείο εκτιμά ότι θα μπορεί να φέρει εις πέρας σε βάθος 10-15 ετών. Υπό μελέτη, επίσης, βρίσκεται η επέκταση της γραμμής 2 από Ανθούπολη προς Ιλιον, για την οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ειδική γεωφυσική έρευνα, λόγω της ύπαρξης παλαιών λιγνιτωρυχείων.

Η επέκταση αυτή, ωστόσο, δεν αποτυπώνεται στους στόχους του υπουργείου, επομένως βρίσκεται εκτός προτεραιοτήτων. Το απόλυτο «όνειρο» αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα της «Αττικό Μετρό»: δημιουργία ενός δικτύου 8 γραμμών και 200(!) σταθμών, που θα καλύπτει το 85% της ευρύτερης περιοχής του Λεκανοπεδίου...

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ελληνικό: ξεκινά η μαραθώνια διαπραγμάτευση για την αξιοποίηση του χώρου

κείμενο από το ypodomes.com
Ξεκινά η διαδικασία αποκρατικοποίησης του Ελληνικού την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 16 Νοεμβρίου.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα ενημερωθούν από τους συμβούλους του έργου (Citigroup, Τράπεζα Πειραιώς) για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά την επιλογή του παραχωρησιούχου της έκτασης του Ελληνικού που θα αξιοποιηθεί και παράλληλα, αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη της σχετικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσημη πρόσκληση ενδιαφέροντος αναμένεται την 1η Δεκεμβρίου 2011. Και σε αντίθεση με όσα αναφέρονταν στο παρελθόν, περί μιας κλασικής ανταγωνιστικής διαδικασίας, το ΤΑΙΠΕΔ τώρα διχάζεται για τον τρόπο επιλογής παραχωρησιούχου.

Αρχικά σχεδιαζόταν μια καθαρά διαγωνιστική διαδικασία, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος υποβάλλει το δικό του σχέδιο (master plan) και εγκρίνεται το καλύτερο και συμφερότερο για το Ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο φέρεται να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για μια διαδικασία που θα βασιστεί στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.


Η τελευταία διαδικασία προβλέπεται από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία και σύμφωνα με αυτή, οι υποψήφιοι παραχωρησιούχοι θα υποβάλουν ο καθένας από ένα master plan το οποίο και θα αξιολογηθεί.

Στη συνέχεια, το καλύτερο από αυτά θα τεθεί υπ? όψιν όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και συμφερότερη για το Ελληνικό Δημόσιο λύση-αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το προτεινόμενο στον ανταγωνιστικό διάλογο master plan να συνιστά σύνθεση επιμέρους «κομματιών» από τα master plans περισσοτέρων του ενός ενδιαφερομένων.

Η λύση αυτή, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εγκυμονεί κινδύνους, καθώς ο ανταγωνιστικός διάλογος προκρίνεται σε έργα για τα οποία η αναθέτουσα αρχή (το Ελληνικό Δημόσιο) πληρώνει για την υλοποίησή τους. Αντίθετα, στο Ελληνικό ο στόχος είναι ο παραχωρησιούχος να πληρώσει για την ανάπτυξη του έργου και στη συνέχεια να επιτύχει απόσβεση της επένδυσής του και τέλος να πραγματοποιήσει το όποιο κέρδος.

Επιπλέον στόχος είναι ο ανάδοχος-παραχωρησιούχος να προκαταβάλει μέρος των κερδών της επένδυσης που θα γίνει σε βάθος χρόνου στο Ελληνικό Δημόσιο, αμέσως μετά τη υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Το ποσό αυτό κατ? άλλους μπορεί να είναι της τάξης των μερικών εκατοντάδων εκατ. ευρώ (π. χ. 500 εκατ. ευρώ) και κατ? άλλους μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ ή ακόμη και να φτάσει έως 2 δισ. ευρώ.

Το ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως π. χ. από τους συντελεστές οικοδόμησης, το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία που θα συσταθεί για την εκμετάλλευση της έκτασης, τους ρυθμούς απόσβεσης της επένδυσης κ. ο. κ.

Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν λάθος τη διαδικασία επιλογής παραχωρησιούχου μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου, υποστηρίζοντας ότι κάθε ενδιαφερόμενος θα προσφέρει μια λύση την οποία ο ίδιος θα έχει επιλέξει με δικά του κριτήρια κόστους επένδυσης, επιστροφής κεφαλαίου κ. λπ.

Μάλιστα το master plan που θα υλοποιήσει θα αποτελέσει μια μάλλον ακριβή υπόθεση, αφού το κόστος του εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1,0 έως 1,5 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση του ανταγωνιστικού διαλόγου, κανένας δεν θα θελήσει η δουλειά του (ή μέρος αυτής) να αποτελέσει λύση για έναν ανταγωνιστή του. Αντίθετα, ο ίδιος θα είχε κάθε λόγο να υπογράψει ισχυρές συμφωνίες εμπιστευτικότητας με τον παραχωρούντα την έκταση του Ελληνικού.

Stress test

Η παραχώρηση της έκτασης του Ελληνικού θα αποτελέσει αναμφίβολα το μεγάλο «stress test» για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, την ελκυστικότητά της σε ξένες επενδύσεις και εν γένει για την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Αποτελεί το φιλέτο της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και ίσως το σημαντικότερο προς αξιοποίηση ακίνητο σε ολόκληρη την λεκάνη της Μεσογείου. Οι ειδικοί αναφέρονται σ αυτή ως να πρόκειται να δημιουργηθεί το νέο και σύγχρονο Μονακό.

Στο μεταξύ, οι κλυδωνισμοί σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο τις τελευταίες εβδομάδες απέτρεψαν ήδη μια σημαντική αποκρατικοποίηση. Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ καταγράφουν την απώλεια άλλης μιας «σίγουρης» αποκρατικοποίησης για το 2011 που αφορά την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: υπεγράφη η σύμβαση για το μεγάλο έργο του Ανισόπεδου Κόμβου Κ16

κείμενο από το ypodomes.com
Μετά από πολλούς μήνες αναμονής τελικά έφτασε η ώρα της υπογραφής της σύμβασης για τον ανισόπεδο κόμβο Κ16 στην Θεσσαλονίκη, στη συμβολή της Εθνικής Οδού με την Περιφερειακή Οδό.

Η ανάδοχος εταιρεία είναι η J&P ΑΒΑΞ η οποία επικράτησε μεταξύ των 7 σχημάτων που προσήλθαν στον διαγωνισμό. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 89.500.000 ευρώ αλλά χάρις στην έκπτωση που έδωσε η τεχνική εταιρεία η τελική αξία φτάνει τα 52.603.875,67 ευρώ. Η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 62 μήνες από την υπογραφή της σύμβαση (η ολοκλήρωση προβλέπεται στις αρχές του 2017).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο οδικό έργο στην Θεσσαλονίκη τα τελευταία 10 χρόνια που αναβαθμίζει την είσοδο της Θεσσαλονίκης και δίνει πολλές επιλογές κατεύθυνσης στους οδηγούς. Ο Ανισόπεδος Κόμβος Κ16 θα είναι ένας πολλαπλός πολυόροφος κόμβος και είναι η αρχή της ανισοπεδοποίσης της εσωτερικής περιφερειακής που εδώ και χρόνια ασφυκτιά από την κίνηση πολλών χιλιάδων αυτοκινήτων που ξεπερνούν τις δυνατότητες εξυπηρέτησης που έχει.

ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Μετατροπή τoυ ισόπεδου κόμβου της δυτικής Θεσσαλονίκης στην συμβολή του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ με την εσωτερική περιφερειακή σε ανισόπεδο. Κατασκευάζονται 9 γέφυρες, οι 3 στην διασταύρωση του ΠΑΘΕ με την εσωτερική περιφερειακή, η μία πάνω από την εσωτερική περιφερειακή (επί της οδού Πόντου, διπλής κυκλοφορίας) και οι υπόλοιπες 5 γέφυρες πάνω από τον σωληνοδιάδρομο των ΕΛ.ΠΕ.

Περιλαμβάνονται έργα αποχέτευσης ? αποστράγγισης που γίνονται με επενδεδυμένες τάφρους, όπου απορρέουν οι αποχετεύσεις των γεφυρών και του παράπλευρου δικτύου. Η οδοποιία περιλαμβάνει κατασκευή προσβάσεων στις γέφυρες, δίκτυο παράπλευρων οδών με πλάτος κυκλοφορίας από 6,00 μ. έως 7,50 μ και βελτίωση της βατότητας του ΠΑΘΕ και της εσωτερικής περιφερειακής.

Για την βελτίωση του υπεδάφους και την μείωση των καθιζήσεων θα κατασκευαστούν χαλικοπάσσαλοι. Το συνολικό έργο συμπληρώνουν ο ηλεκτροφωτισμός και η φωτεινή σηματοδότηση των ισόπεδων κόμβων επί της οδού Πόντου, η σήμανση και η φύτευση των χώρων μεταξύ των κλάδων.

Οδικός Άξονας Άκτιο-Αμβρακία: το 2012 σε λειτουργία το τμήμα της παράκαμψης Αμφιλοχίας

κείμενο από το ypodomes.com
Μία από τις πιο πολυδιαβασμένες ειδήσεις της Δυτικής Ελλάδας τον Σεπτέμβρη που πέρασε ήταν η φημολογούμενη παράδοση στην κυκλοφορία του πρώτου τμήματος του δρόμου από Λουτράκι έως Αμβρακία (ευρεία παράκαμψη της Αμφιλοχίας).

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι αδύνατο αυτό να επιτευχθεί καθώς το κατασκευαστικό αντικείμενο αν και δεν έχει προβλήματα δεν έχει φτάσει στο επίπεδο εκείνο που θα μιλάμε για παραδόσεις τμημάτων. Εξάλλου και σύμφωνα με τις μελέτες τα τμήματα των δρόμων αναμένεται να δοθούν συνολικά στην κυκλοφορία το 2013.

Πάντως αν όλα κυλήσουν ομαλά ίσως μέσα στο 2012 (χωρίς να μπορεί κάποιος να πιθανολογεί) ίσως δοθεί προτεραιότητα και να ολοκληρωθεί η παράκαμψη Αμφιλοχίας, Αν αυτό συμβεί θα αποσυμφορήσει την εθνική οδό Αγρινίου - Αμφιλοχίας που ιδίως κατά το καλοκαίρι παρατηρείται κυκλοφοριακό έμφραγμα, καθώς η εθνική οδός διέρχεται μέσα από το κέντρο της Αμφιλοχίας, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να χρειάζονται ακόμη και δύο ώρες για μία απόσταση που δεν ξεπερνά τα 12 λεπτά.

Το έργο του οδικού άξονα ξεκίνησε με την υπογραφή της σύμβασης τον Μάρτιο του 2010 κληρονομώντας σημαντικά προβλήματα. Από τις 4 εργολαβίες η μία ξεκίνησε μόλις πριν λίγους μήνες λόγω αποχώρησης του αρχικού αναδόχου και της αντικατάστασης του από άλλο.

Τα γνωστά προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις είναι και εδώ παρόντα αλλά λύνονται, καθυστερώντας όμως την συνολική πρόοδο του έργου. Ένα από τα θετικά του κατασκευαστικού αντικειμένου είναι η μέχρι τώρα μηδενική αναφορά σε παράταση των ημερομηνιών παράδοσης του συνολικού έργου που τοποθετείται στο καλοκαίρι του 2013.

Πάντως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων των απαλλοτριώσεων. Το έργο αυτό θα συνδέσει τη Δυτική Ελλάδα με το αεροδρόμιο του Ακτίου, την πόλη της Πρέβεζας, τα δυτικά παράλια και τα νησιά του Ιονίου.

Το 2012 αναμένεται και η προώθηση διπλανών αξόνων όπως αυτό της οδικής σύνδεσης Λευκάδας, της Πρέβεζας και τμημάτων του δρόμου Ηγουμενίτσα-Πρέβεζα.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ξεκινούν οι μελέτες για τον οδικό άξονα Ελευσίνα - Θήβα - Υλίκη

κείμενο από το ypodomes.com
Με μία πολύ σημαντική απόφαση το Υπουργείο Υποδομών ενέκρινε το διαγωνισμό που έγινε προ ημερών για την εκπόνηση της μελέτης για σειρά Γεωτεχνικών Ερευνών και μελετών στους πιο σημαντικούς άξονες της Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα:

1.Οδικός Άξονας Ελευσίνα- Θήβα- Υλίκη
2.Θήβα-Λειβαδιά
3.Αράχωβα-Ιτέα (κατά τμήματα)
4. Λαμία-Ιτέα- Αντίρριο (κατά τμήματα)

Οι γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες αποφασίστηκαν καθώς υπάρχει ανάγκη της ολοκλήρωσης τους, προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη ωρίμανση των μελετών για τη δημοπράτηση της κατασκευής των παραπάνω αξόνων.

Η προεκτιμώμενη δαπάνη της μελέτης ήταν 4.400.000,00 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 23%). Η ανάθεση της μελέτης του παραπάνω έργου τελικά ανατίθεται στον διαγωνιζόμενο: «ΟΜΙΛΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Τ.Ε. - ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Τ.Ε. -ΓΕΩΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ Α.Τ.Ε.» , που υπέβαλε την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, με το ποσό των 2.957.984,00 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω μελετών ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την προώθηση με παραχώρηση του Αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα- Θήβα- Υλίκη, ενός δρόμου που θα παρακάμπτει ολόκληρο το Νομό Αττικής, συντομεύοντας την απόσταση Θεσσαλονίκης ?Πάτρας κατά σχεδόν 60 χιλιόμετρα.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους οδικούς άξονες είναι εξίσου σημαντικοί καθώς με την αναβάθμιση τους θα λειτουργούν συμπληρωματικά τους αυτοκινητόδρομους με τους οποίους θα συναντώνται όπως ο ΠΑΘΕ, η Κεντρική Οδός Ε65, και ο Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα- Θήβα- Υλίκη.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Ολυμπία Οδός: ένας αυτοκινητόδρομος με Πανευρωπαϊκή σημασία

Τo νευραλγικό ρόλο της Ελλάδας αλλά και του λιμανιού της Πάτρας, όπως και της Ολυμπίας Οδού καθώς και τη μεγάλη σημασία που έχει η χώρα μας για την ευρωπαϊκή και ιδιαίτερα τη γερμανική οικονομία αποκαλύπτει το σχέδιο που ενέκρινε μόλις πριν από μία εβδομάδα η Κομισιόν για το νέο κεντρικό δίκτυο μεταφορών της Ε.Ε.

Η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου θα απαιτήσει επενδύσεις 31,7 δισ. ευρώ, τα οποία ετοιμάζονται να μοιραστούν, ήδη, οι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι της Ευρώπης (γερμανικοί και γαλλικοί κατά κύριο λόγο), αλλά και οι κατά χώρα επιχειρηματικοί όμιλοι που συνεργάζονται μαζί τους.

Το νέο δίκτυο μεταφορών της Ε.Ε. δημιουργεί, ουσιαστικά, ένα νέο «Ελντοράντο» (δρόμος χρυσού στις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνα) για τους επιχειρηματικούς ομίλους της Ευρώπης, αφού θα συνδέει όλες τις υποδομές-«φιλέτα», περιλαμβάνοντας οδικούς άξονες, παλιές και νέες σιδηροδρομικές υποδομές και όλα τα νευραλγικά λιμάνια και αεροδρόμια της Ευρώπης.

Δεν είναι τυχαίο πως, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το σχέδιο προβλέπει ότι ζωτικής σημασίας κόμβους του νέου κεντρικού συστήματος διευρωπαϊκών μεταφορών αποτελούν οι κύριοι οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες της χώρας, τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας, καθώς και πολλά λιμάνια και αεροδρόμια σε ελληνικά νησιά.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τους δέκα κύριους «διαδρόμους»-άξονες που προβλέπει το σχέδιο, η Ελλάδα εντάσσεται στον τέταρτο διάδρομο, ο οποίος ξεκινά από το λιμάνι του Αμβούργου και καταλήγει σε Αθήνα-Πειραιά - Πάτρα, διασχίζοντας την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ο άξονας ξεκινά από το Αμβούργο, περνά από το Ροστόκ, φθάνει στη Σόφια και κατευθύνεται στη Θεσσαλονίκη και τον πόλο Αθήνα-Πειραιά. Ο άξονας Σόφια-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, με έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιχειρηματικών ομίλων από τη Γερμανία, αλλά και στρατηγικών της συμμάχων, όπως η Κίνα.

Τι προβλέπει το σχέδιο
Το ευρωπαϊκό σχέδιο (ΤΕΝ-Τ) προβλέπει ότι το κεντρικό δίκτυο θα συνδέει οδικώς και σιδηροδρομικώς 83 ευρωπαϊκά λιμάνια, θα συνδέει με τρένο 37 κύρια αεροδρόμια, θα περιλαμβάνει 15.000 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο θα αναβαθμιστεί, ώστε να διακινούνται σε αυτό τρένα υψηλών ταχυτήτων. Για τη δημιουργία του νέου δικύου προβλέπονται 35 μεγάλης κλίμακας διασυνοριακά έργα, ώστε να μειωθούν τα σημεία συμφόρησης.

Στόχος της Ε.Ε. είναι να μειωθεί στα 30 λεπτά ο χρόνος που θα χρειάζονται επιβάτες και εμπορεύματα για να φθάσουν από το δευτερεύον δίκτυο στο νέο υψηλών ταχυτήτων κεντρικό δίκτυο, που θα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Ε.Ε. Η Ε.Ε. επιχειρεί να προλάβει το «μποτιλιάρισμα» στο ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών, καθώς -σύμφωνα με τις προβλέψεις- οι εμπορευματικές μεταφορές αναμένεται να αυξηθούν κατά 80% μέχρι το 2050, ενώ οι μετακινήσεις επιβατών υπολογίζεται ότι θα υπερδιπλασιαστούν.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ολυμπία Οδός: δεν υπάρχει απόφαση να σταματήσει στην Πάτρα ο δρόμος, λέει Βουλευτής

κείμενο από το ypodomes.com
Την διαβεβαίωση του προς τους Ηλείους συντοπίτες του, ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει νέα σύμβαση για την Ολυμπία Οδό με περιορισμένο το φυσικό αντικείμενο του έργου μέχρι την Πάτρα, γνωστοποίησε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Κουτσούκος μέσω επιστολής του στον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Χαράλαμπο Καφύρα.

Ο κ. Κουτσούκος απευθυνόμενος στον κ. Καφύρα μετά την πρόθεση του τελευταίου να παραιτηθεί από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας εφόσον ανακοινωθεί επίσημα η διακοπή του έργου της Ολυμπίας Οδού στα όρια της Πάτρας αφήνοντας έξω την Ηλεία, τόνισε ότι συμφωνεί μαζί του.

Ωστόσο ενημερώνει ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων τον διαβεβαίωσε πως με βάση τις συζητήσεις που γίνονται με τις Τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων δεν υπάρχει καμία απόφαση με βάση την οποία να συνάγεται το συμπέρασμα ότι το έργο θα σταματήσει στη Πάτρα, η δε προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο ξεμπλοκάρισμα της χρηματοδότησης των αυτοκινητοδρόμων και την επανεκκίνηση των έργων.

Με τη διαβεβαίωση αυτή του υφυπουργού Εργασίας, η υπόθεση της Ολυμπίας Οδού φαίνεται να μη θεωρείται λήξασα σε ότι αφορά την Ηλεία. Ειδικότερα ο κ. Κουτσούκος στην επιστολή του προς τον κ. Καφύρα αναφέρει τα εξής:

"Αγαπητέ Μπάμπη, Είναι αυτονόητο ότι συμφωνώ απόλυτα μαζί σου με τις θέσεις που διατυπώνεις στο έγγραφο που μου κοινοποίησες σχετικά με την Ολυμπία Οδό και τις αρνητικές επιπτώσεις για τον τόπο μας στην περίπτωση που το φυσικό αντικείμενο του έργου σταματήσει στην Πάτρα.

Υπενθυμίζω για το ίδιο θέμα και με το ίδιο περιεχόμενο τοποθετηθήκαμε στην τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή μας στο Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Γιάννη Μαγκριώτη. Συμφωνώ επίσης μαζί σου και με της αποφάσεις που πήρατε στην σύσκεψη που πραγματοποίησες με τους Δημάρχους του Νόμου για τις ενέργειες σας και τον τρόπο αντίδραση σας.

Χωρίς να θέλω να σε καθησυχάσω, μιας και γνωρίζεις πως η υφιστάμενη σύμβαση του έργου επιτρέπει στις τράπεζες και την κοινοπραξία να επαναδιαπραγματεύονται ασκώντας μάλιστα και απαράδεκτο εκβιασμό με το σταμάτημα του έργου, σε ενημερώνω ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων με διαβεβαίωσε πως με βάση τις συζητήσεις που γίνονται με τις Τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων δεν υπάρχει καμία απόφαση με βάση την οποία να συνάγεται το συμπέρασμα ότι το έργο θα σταματήσει στη Πάτρα, η δε προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο ξεμπλοκάρισμα της χρηματοδότησης των αυτοκινητοδρόμων και την επανεκκίνηση των έργων.

Σε κάθε περίπτωση όμως θέλω να επαναλάβω αυτό που τόνισα και στην τελευταία σύσκεψη με τον κύριο Μαγκριώτη, για να είναι γνωστό και στους συμπατριώτες μας , ότι δηλαδή δεν προτίθεμαι να ψηφίσω νέα σύμβαση για την Ολυμπία Οδό με περιορισμένο του φυσικού αντικείμενου του έργου μέχρι την Πάτρα".

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ολυμπία Οδός: στα δικαστήρια και στην Ευρώπη θα καταφύγει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για το ΄κούρεμα΄

κείμενο απο το ypodomes.com
Στα δικαστήρια και σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς θα προσφύγει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για να μην "κουρευτούν" η Ολυμπία Οδός και ο περιφερειακός δρόμος της Καλαμάτας. Αυτό δήλωσε χθες στην Καλαμάτα ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, πιεζόμενος από την έντονη κινητοποίηση που σημειώνεται στην Ηλεία.

Εν τούτοις, απέφυγε να αναφερθεί σε πολιτικές πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος που διαγράφεται με την υπογραφή νέας σύμβασης η οποία θα κυρωθεί από τη Βουλή, αντικαθιστώντας αυτές που ισχύουν σήμερα και δεν εκτελούνται.

Ο κ. Τατούλης μίλησε για ασυνέπεια της κυβέρνησης, των αναδόχων και των τραπεζών, ενώ άφησε και αιχμές για τον τ. υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά.
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, κο Ραγκούση, υπέβαλε η βουλευτής Ν.Γιαννακοπούλου, με θέμα το μέλλον της Ολυμπίας Οδού και το τυχόν "κούρεμα" του φυσικού αντικειμένου του έργου.

Αναλυτικά, η ερώτηση παρατίθεται παρακάτω:

"Η σημασία της δημιουργίας ενός οδικού άξονα, στα πρότυπα της Ολυμπίας Οδού, στη Δυτική Πελοπόννησο είναι σαφές ότι αποτελεί κομβικό ζήτημα για την προοπτική ανάπτυξης ολόκληρης της Πελοποννήσου. Ωστόσο, πλέον η ολοκλήρωση του έργου είναι εξαιρετικά αμφίβολη, ενώ η διακοπή των εργασιών στο τμήμα Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα καθιστά πλέον το ενδεχόμενο μη ολοκλήρωσης του έργου πολύ πιθανό κι εμάς υπόλογους στους πολίτες, δίχως να γνωρίζουμε με ακρίβεια εάν έχει αποφασιστεί κάτι ή όχι όσον αφορά το μέλλον του έργου.

Συγκεκριμένα,

Α) Η πρόσφατη σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών, με θέμα την «Ολυμπία Οδό», και η μη πρόσκληση των εκπροσώπων της Μεσσηνίας, οι οποίοι τελικά παρευρέθησαν,

Β) Το τελευταίο ζήτημα - κώλυμα που ετέθη από το Υπουργείο και αφορούσε τη διακοπή της χρηματοδότησης των έργων από τις τράπεζες, παρά τις σχετικές συμφωνίες, και

Γ) η πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρίας «Ολυμπία Οδός» που κατηγορεί για ολιγωρία το Υπουργείο φανερώνουν τις προθέσεις των εμπλεκόμενων τη στιγμή που ένα έργο - τομή για την αναπτυξιακή πορεία της Πελοποννήσου φαίνεται να εγκαταλείπεται, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη στόχευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου που σε πρόσφατη συνάντηση, μάς διαβεβαίωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε θετική κατεύθυνση με τελικό σκοπό την ολοκλήρωση του συνόλου του οδικού έργου, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί».

Χαρακτηριστικά, σε πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου, των παραχωρησιούχων και των εμπλεκόμενων τραπεζών, διέρρευσε ότι μεταξύ άλλων προωθείται μία σημαντική αλλαγή στις συμβάσεις. Η αλλαγή αυτή προβλέπει την περικοπή του φυσικού αντικειμένου σε δύο από τους οδικούς άξονες που κατασκευάζονται με σύμβαση παραχώρησης, ενώ συγκεκριμένα στην Ολυμπία Οδό ο αυτοκινητόδρομος θα φτάσει μέχρι την Πάτρα και περικόπτεται το κομμάτι μέχρι τον Πύργο και την Τσακώνα. Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Τι θα γίνει τελικά με τον οδικό άξονα της Ολυμπίας Οδού; Θα σταματήσει στην Πάτρα ή θα φτάσει ως την Τσακώνα, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης;"

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΕΡΓΟΣΕ:αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις της περιοχής Σήραγγας Όθρυος, η εργολαβία σκούπα έρχεται

κείμενο από το ypodomes.com
Μόλις πριν από λίγες μέρες αναρτήθηκε στο Διαύγεια η απόφαση της ΕΡΓΟΣΕ για την παρακατάθεση αποζημίωσης για την Συμπληρωματική αναγκαστική απαλλοτρίωση στην περιοχή εξόδου της Σήραγγας Όθρυος στο τμήμα από ΧΘ 14,150- ΧΘ 24,692 της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων μεταξύ των περιοχών Λιανοκλαδίου και Δομοκού.

Πρόκειται για τμήμα των μεγάλων έργων που εκτελούνται εδώ και χρόνια στο τμήμα αυτό και τα οποία έχουν παρουσιάσει σχετική καθυστέρηση τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα για την υπόθεση των απαλλοτριώσεων λύνει κατά πολύ σημαντικό πρόβλημα με την ανάπτυξη του εργοταξίου.

Να θυμίσουμε αν και οι 3 εργολαβίες του συγκεκριμένου τμήματος έχουν προχωρήσει αρκετά ωστόσο θα χρειαστεί εργολαβία σκούπα που θα ολοκληρώσει όλες τις υπάρχουσες εκκρεμότητες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των έργων.

Το έργο της αναβάθμισης τόσο του τμήματος αυτού όσο και του τμήματος Τιθορέας- Λιακοκλαδίου εντάσσονται στα πολύ μεγάλα έργα που όταν ολοκληρωθούν θα μεταμορφώσουν τα σιδηροδρομικά ταξίδια μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης ρίχνοντας την χρονοαπόσταση σε περίπου 3 ώρες και 10 λεπτά ενώ οι ταχύτητες σε κάποια τμήματα θα φτάνουν και τα 200χλμ ανά ώρα.

Οι σκιές στην ολοκλήρωση των έργων έχει γίνει έντονη με την οικονομική κρίση και το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των τμημάτων αυτών μήκους 106χλμ δεν θα είναι νωρίτερα στην καλύτερη περίπτωση από το 2015. Το πολύ ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις 2 εργολαβίες σκούπες που περιμένουμε το επόμενο διάστημα.

Η ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΠΑΘΕ
Το τμήμα Πάτρα ?Αθήνα- Θεσσαλονίκη είναι ο κεντρικός σιδηροδρομικός άξονας της χώρας. Στο τμήμα Αθήνα-Θεσσαλονίκη τα 106 χλμ του τμήματος Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός θα ολοκληρώσουν τα έργα συνολικού μήκους 500χλμ και θα εκσυγχρονίσουν τις εμπορικές και επιβατικές μεταφορές με σιδηρόδρομο στην Ελλάδα που επί δεκαετίες παραμένουν ο φτωχός συγγενείς των ΚΤΕΛ και των ιχ.

Στο τμήμα Αθήνα-Πάτρα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα καθώς το τμήμα από την Αθήνα μέχρι το Κιάτο είναι έτοιμο και με ηλεκτροκίνηση. Έργα γίνονται από το Κιάτο μέχρι το Αίγιο, στην περιοχή της Ροδοδάφνης, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΕΡΓΟΣΕ ο σύγχρονος σιδηρόδρομος μέχρι το 2016 θα φτάσει μέχρι το Ρίο.

Τα τελευταία χιλιόμετρα μέχρι την πόλη της Πάτρας είναι το μεγάλο αγκάθι καθώς η απόφαση για υπογειοποίηση 5 χλμ με την ανάλογη κοστολόγηση του κάνει το έργο στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο δύσκολα υλοποιήσιμο και βάζουν την πόλη της Πάτρας σε μία ιδιότυπη σιδηροδρομική απομόνωση.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Νέα Οδικά έργα Αττική: δείτε τα νέα έργα που προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια

κείμενο από το ypodomes.com
Οραμα ή έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα; Η κρίση και η συνεπακόλουθη άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα στη χώρα μας η οποία οδήγησε πρόσφατα και στην ακύρωση του διαγωνισμού για νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι δεν αποθαρρύνει το υπουργείο Υποδομών. Στις προτάσεις του για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής περιλαμβάνεται πλήθος νέων οδικών έργων, ανάμεσα στα οποία για πρώτη φορά τη ζεύξη του κόλπου της Ελευσίνας μέσω της Σαλαμίνας και την αναβάθμιση της κυκλοφοριακής ικανότητας της Αττικής Οδού στα κορεσμένα της τμήματα.

Το κείμενο των προτάσεων κατατέθηκε από το υπουργείο Υποδομών στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ημερίδα με θέμα το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας. Ποια είναι λοιπόν τα πιο αξιοσημείωτα από τα έργα που προτείνει να ενταχθούν στον σχεδιασμό της Αττικής για την επόμενη 15ετία;

Για πρώτη φορά, το υπουργείο Υποδομών μιλάει για μέτρα αναβάθμισης της κυκλοφοριακής ικανότητας της Αττικής Οδού, στο τμήμα ανάμεσα στους κόμβους Δουκίσσης Πλακεντίας και Εθνικής Οδού. Πηγές του υπουργείου Υποδομών διευκρινίζουν ότι η πρόταση αναφέρεται σε αύξηση των κόμβων εισόδου/εξόδου, προκειμένου οι υπάρχοντες κόμβοι να αποσυμφορηθούν. Ανάλογη πρόταση είχε κάνει στο παρελθόν από τη θέση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ο κ. Γιώργος Σουφλιάς.

Για πρώτη φορά, επίσης, το υπουργείο Υποδομών μιλάει για «διπλή» ζεύξη της Σαλαμίνας: όχι μόνο με την υποθαλάσσια σύνδεση Περάματος - Σαλαμίνας, αλλά και με τη ζεύξη Σαλαμίνας - Πάχης Μεγάρων. Στις προτάσεις του, το υπουργείο εκτιμά πως πρόκειται για έργα τοπικής σημασίας, που θα διευκολύνουν την κίνηση προς και από Σαλαμίνα.

Αξιοσημείωτη είναι και η πρόταση του υπουργείου για τον άξονα Θήβας-Ελευσίνας, ο οποίος έχει ήδη περιληφθεί στο σχέδιο του ρυθμιστικού. Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου, ο άξονας (εκτιμώμενου μήκους 50 χλμ.) θα ξεκινά από την περιοχή της Υλίκης, αλλά αντί να καταλήγει στην εθνική οδό, στο ύψος της Ελευσίνας, θα καταλήγει στην Αττική Οδό, στον κόμβο Αγίου Λουκά.

Οσον αφορά τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, το υπουργείο επιμένει μαξιμαλιστικά, περιλαμβάνοντας εκτός από τη σύνδεση της δυτικής περιφερειακής Υμηττού με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, τη σήραγγα στον Υμηττό (στο ύψος της Αργυρούπολης) προς Κορωπί και αεροδρόμιο, καθώς και δύο επιπρόσθετα τμήματα: στη βόρεια είσοδο του αεροδρομίου (εκεί όπου συγκεντρώνονται όλα τα καινούργια εμπορικά κέντρα) και στη Ραφήνα

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

H απόφαση για το χρέος ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα;

κείμενο από το ypodomes.com
Μία άλλη μέρα ξημερώνει σήμερα για την Ελλάδα. Συμπτωματικά η σημερινή μέρα είναι ιστορική για τη χώρα μας εδώ και 72 χρόνια. Αυτή η σύμπτωση σε κάποιους μπορεί να είναι τυχαία ενώ σε άλλους σημαδιακή. Το γεγονός είναι πως σε αυτή την πλευρά της γης κάτι θα αλλάξει.

Εμείς όλοι που ζούμε σε ένα δηλητηριασμένο περιβάλλον εδώ και 2 χρόνια βλέπουμε να αποφασίζεται η τύχη μας για το επόμενο μεγάλο χρονικό διάστημα των 8 ετών. Σε αυτό το χρονικό πλαίσιο πρέπει να έχουν αλλάξει όλα.

Ο τρόπος που εργαζόμαστε, ο τρόπος που πληρωνόμαστε, η δημόσια διαχείριση, η πολιτική διαχείριση του τόπου και ο τρόπος σκέψης και δράσης για όλους. Για τον μέσο Έλληνα εχτές δεν άλλαξε κάτι. Και όμως, άλλαξαν τα πάντα.

Ίσως για πρώτη φόρα σε αυτή την γωνιά της Ευρώπης λόγω του γεγονότος ενός «οικογενειακού Ευρωπαϊκού νομίσματος» θα πρέπει θέλουμε ή όχι αυτή την οικονομία, αυτή τη χώρα να την κάνουμε Ευρωπαϊκή. Αν με ρωτήσει κάποιος αν αυτό μου αρέσει, θα πω όχι. Η Ελλάδα πρέπει να ελέγχεται από τους Έλληνες.

Αλλά σε αυτή τη φάση της ιστορίας μας ίσως πρέπει να βάλουμε λίγο κρασί στο νερό μας και να δούμε με πιο ευρεία ματιά αυτό που θα γίνει. Έχουμε όλοι πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική καταιγίδα που 2 χρόνια τώρα κατακλύζει την χώρα από άκρη σε άκρη.

Μέσα όμως από κάθε τι κακό πάντα συμβαίνει κάτι καλό. Αυτό που θέλω να πω αγαπητοί φίλοι είναι πως πρέπει να δούμε το χτεσινό γεγονός σαν ευκαιρία και όχι σαν κατάρα ή καταδίκη.

Τώρα πρέπει και εμείς να πιέσουμε για καλύτερες πολιτικές , να τελειώσουμε με το πελατειακό κράτος που έκανε τεράστια ζημιά, να βελτιώσουμε τα δεδομένα για εμάς και τις επόμενες γενιές Ελλήνων. Το σημαντικό από εδώ και μπρος είναι με τις συνθήκες τις οποίες διαμορφώνονται να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο που θα μας βγάλει από το τέλμα της αδιαφορίας, του ζαμανφουτισμού και του ωχαδερφισμού που κατατρέχει αυτή τη χώρα και τελικά την καταδίκασε.

Η πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα εχτές δεν είναι το οριστικό φάρμακο για εμάς. Είναι όμως μια συνταγή. Αν αυτή η συνταγή γιατρέψει τις χρόνιες πληγές ενός κράτους που βασανίζεται στο να επιλέξει αν έχει Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, σοβιετικές δομές δημόσιας διοίκησης ή πολιτικές που μας γυρίζουν 100 χρόνια πίσω.

Αν λοιπόν η συμφωνία που έγινε εχτές μας διασφαλίζει ότι κάποια χρόνια είναι δύσκολα αλλά είναι η διέξοδος από το τούνελ για μια πιο δίκαιη κοινωνία με ισονομία και δικαιοσύνη, με ένα κράτος εταίρο με τον πολίτη και όχι δυνάστη και τιμωρό, με σαφή Ευρωπαϊκό προσανατολισμό με στόχο η Ελληνική Κοινωνία να είναι περήφανο μέλος της Πανευρωπαϊκής Οικογένειας, τότε όλοι ας παλέψουμε για να κάνουμε αυτό το στόχο εφικτό.

Ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο και ποιος ξέρει, μπορεί αυτή τη φορά να τα καταφέρουμε πραγματικά.


Νίκος Καραγιάννης

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα