Υποδομές στην Ελλάδα

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Κεντρική Οδός Ε65: η "απελευθέρωση" του τμήματος Καλαμπάκα-Εγνατία την κάνει ευθέως ανταγωνιστική

κείμενο από το ypodomes.com
Μπορεί το ΣτΕ με απόφασή του θεωρητικά να ανάβει ένα πρώτο… πράσινο φως για την άρση περιβαλλοντικών κωλυμάτων που αντιμετωπίζει ο περίφημος οδικός άξονας Κεντρικής Ελλάδας, γνωστότερος και ως Ε 65, που πάντως παραμένει εδώ και χρόνια μόνο… στα χαρτιά, ωστόσο, άνθρωποι του κατασκευαστικού κλάδου εκτιμούν ότι η υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου που υλοποιείται με σύμβαση παραχώρησης θα εξαρτηθεί από δύο πράγματα.

 Αφενός το ένα μείζον ζήτημα είναι να ξεπερασθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλο το πακέτο των οδικών αξόνων. Δηλαδή η χρηματοδότησή τους, η συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και κοινοπραξιών, η συμμετοχή των τραπεζών, η περικοπή τεχνικού αντικειμένου, η συμμετοχή της ΕΤΕπ και η μόχλευση πόρων του ΕΣΠΑ, οι εγγυήσεις αναφορικά με τα διόδια κ.λπ.

 Αφετέρου, σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές του χώρου, το άλλο… θέμα συνδέεται με το παρασκήνιο και κυρίως με τον… ανταγωνισμό. Ο αυτοκινητόδρομος Ε 65 θα ξεκινά από το ύψος της Λαμίας, θα διατρέχει την Κεντρική Ελλάδα (κομμάτια της Θεσσαλίας, Δυτική Μακεδονία και Ηπείρου, με συνολικό μήκος 174 χλμ. και προϋπολογισμό 1,4 δισ. ευρώ) και θα μπορεί να συνδεθεί με την Εγνατία Οδό, καθώς άλλωστε το ΣτΕ φέρεται να απορρίπτεται αίτηση κυνηγετικών συλλόγων, ιππικών πολιτιστικών συλλόγων και δύο δήμων του Νομού Γρεβενών για αναστολή της κατασκευής του έργου λόγω περιβαλλοντικών ζητημάτων. Λόγω της ανωτέρω προσφυγής είχαν «μπλοκαριστεί» τα τελευταία 37 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέουν την Καλαμπάκα με την Εγνατία Οδό. Με απλά λόγια δηλαδή, αν προωθηθεί ο αυτοκινητόδρομος, θα είναι σχεδόν «παράλληλος» και ανταγωνιστικός με τον αυτοκινητόδρομο Μαλιακός-Κλειδί, το τμήμα δηλαδή της Εθνικής Οδού που περνάει και από τα Τέμπη!

 Στον Ε 65, ήτοι στην κοινοπραξία ΝΕΑ ΟΔΟΣ, συμμετέχουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι Ισπανοί συνεργάτες της Cintra και Ferrovial, ενώ στο Μαλιακός-Κλειδί, δηλαδή στην κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, συμμετέχουν οι Ελλάκτωρ, J&P ΑΒΑΞ, Vinci, Hochtief.

 Εάν τελικά προχωρήσει ο Ε 65, τότε αυτομάτως ο οδικός άξονας Μαλιακός-Κλειδί αποκτά έναν ισχυρό ανταγωνισμό καθώς μέσω του πρώτου θα μπορεί να διοχετευθεί μεγάλο μέρος της κίνησης προς Κεντρική, Βόρεια ή και Δυτική Ελλάδα. Δηλαδή, χαμένες κυκλοφοριακές ροές και μειωμένα έσοδα από διόδια για τα μέλη της κοινοπραξίας, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη. Κάτι που δεν το «βλέπουν με καλό μάτι» στην κοινοπραξία.

Πάντως, σχεδόν από το πρώτο χρονικό διάστημα, τόσο η αναγκαιότητα όσο και η βιωσιμότητα του Ε 65, που παρεμπιπτόντως είναι και επιδοτούμενος βάσει της σύμβασης από το Δημόσιο λόγω αρχικών εκτιμήσεων για χαμηλό κυκλοφοριακό φόρτο, είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση από στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου αλλά και από φορείς σε Ελλάδα και Βρυξέλλες. Πόσω μάλλον όταν η οικονομική κρίση έγινε εντονότερη. Και δεν λείπουν οι εκτιμήσεις παραγόντων ότι υπάρχουν σκέψεις ή και… πιέσεις ώστε να μην προχωρήσει και να ακυρωθεί τελικά το project, αν και αυτό θα σημαίνει δικαστικές διενέξεις και μπορεί να οδηγήσει σε καταβολή αποζημιώσεων από το Δημόσιο.

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Μετρό Αθήνας: ξεκινούν οι μελέτες της επέκτασης της γραμμής 2 στο Ίλιον, "ψήνεται" η δημοπράτηση του έργου

κείμενο από το ypodomes.com
Έπρεπε να περάσει 1, 5 έτος από την διεξαγωγή του σχετικού διαγωνισμού αλλά φτάσαμε επιτέλους στο σημείο να ολοκληρωθεί η δημοπράτηση των τοπογραφικών μελετών της επέκτασης της Γραμμής 2 προς Ίλιον και τμημάτων της νέας γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας.

Ο διαγωνισμός αντιμετώπισε πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις από αλλεπάλληλες ενστάσεις που υποβλήθηκαν. Τελικά με απόφαση της Αττικό Μετρό ΑΕ εγκρίθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού εγκρίθηκε.

Ανάδοχος των μελετών είναι η εταιρεία Ι.ΚΑΛΗΜΕΡΗΣ-Κ.ΚΟΤΣΟΒΟΣ-Ν.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Ο.Ε με μέγιστη αμοιβή όλων των επιμέρους μελετών της συμφωνίας –πλαίσιο 192.548,10 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ).

Η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα ενώ η ολοκλήρωση των μελετών παραπέμπεται για τα τέλη του 2013. Ωστόσο κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα η Αττικό Μετρό θα μπορεί να δημοπρατήσει τα έργα σύμφωνα με την προσφιλή της τακτική να διεξάγει σε δύο φάσεις τους διαγωνισμούς.

Η πρώτη φάση είναι η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η δεύτερη η κατάθεση τεχνικών και οικονομικών προσφορών που γίνεται σε χρονικό διάστημα που ξεπερνά το ένα έτος. Αν υπάρξει χρηματοδοτική κάλυψη το έργο της δημοπράτησης της επέκτασης προς Ίλιον θα μπορούσε να γίνει σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.

Η επέκταση προς Ίλιον θεωρείται πολύ σημαντική από την Αττικό Μετρό καθώς περιλαμβάνει  σήραγγα μήκους 4χλμ και 3 σταθμούς σε Πετρούπολη, Άγιο Ιερόθεο και Ίλιον. Με αυτή την επέκταση προβλέπεται να προστεθούν περισσότεροι από 70.000 νέοι επιβάτες στο δίκτυο του Μετρό καθημερινά ενώ τα δυτικά προάστια θα αποκτήσουν ακόμα καλύτερη σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας.

Αναφορικά με τις μελέτες για τμήματα της νέας Γραμμής 4 αυτά θα βοηθήσουν στην ολοκλήρωση των μελετών που διεξάγονται εδώ και καιρό με σκοπό να προχωρήσει η δημοπράτηση του πρώτου τμήματος από το Γαλάτσι μέχρι το κέντρο της Αθήνας στον Ευαγγελισμό.

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Κατάλογος Μεγάλων Έργων: οι Περιφέρειες Αττικής, Κ.Μακεδονίας και η Δυτική Ελλάδα οι κερδισμένες

 κείμενο από το ypodomes.com

Ο χτεσινός κατάλογος του ypodomes.com ανέδειξε για ακόμα μία φορά την αδύναμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Τα έργα κατασκευάζονται με το σταγονόμετρο, οι εταιρείες είναι ανίσχυρες και το σύστημα χωλαίνει.

Τα έργα τα οποία ξεκίνησαν τα τελευταία δύο χρόνια που ήδη η χώρα βυθιζόταν στην κρίση κυλούν με σημαντικά αργούς ρυθμούς ενώ άλλα που ξεκίνησαν πριν την κρίση έχουν κυριολεκτικά «χαθεί» κατασκευαστικά. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα είναι πολύ δύσκολο να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Στον χτεσινό κατάλογο εμφανίστηκαν περισσότερα από 60 έργα. Από αυτό το νούμερο τουλάχιστον τα 12 είναι επιβεβαιωμένα ως «παγωμένα». Τουλάχιστον άλλα 10 δεν είναι ακριβώς παγωμένα αλλά οι εργασίες είναι υποτονικές.

Αν χωρίσουμε τα έργα του καταλόγου ανά Περιφέρειες έχουμε τα παρακάτω στοιχεία:
  • ΑΤΤΙΚΗ:11
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:10
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ:8
  • ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ:6
  • ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ:5
  • ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:4
  • ΚΡΗΤΗ:4
  • ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:4
  • ΗΠΕΙΡΟΣ:4
  • ΘΕΣΣΑΛΙΑ:3
  • ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ:2
  • ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ:1
  • ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ:0

Από μία πρόχειρη ματιά βλέπουμε αμέσως ότι τα περισσότερα έργα γίνονται μαζεμένα σε 3 Περιφέρειες: Αττική, Θεσσαλονίκη και Δυτική Ελλάδα έχουν τόσα μεγάλα έργα σε εξέλιξη όσα έχουν μαζί οι υπόλοιπες 10 Περιφέρειες της χώρας. Χωρίς κάποιο εμφανώς μεγάλο έργο είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Μεταξύ των "χαμένων" Περιφερειών βρίσκουμε και το Βόρειο αλλά και το Νότιο Αιγαίο.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο του καταλόγου είναι η πληθώρα οδικών έργων και η απουσία μεγάλων έργων ενέργειας που είναι και το στοίχημα της χώρας για το παρόν και το μέλλον. Μικρή είναι και η συμμετοχή σε μεγάλα έργα ανάπλασης όπου μόνο δύο έργα (σε Φάληρο και Θεσσαλονίκη) υπάρχουν στον νέο κατάλογο.

Τέλος ιδιαίτερη σημασία έχει η επανεκκίνηση μεγάλων έργων που η κατασκευή τους είχε σταματήσει εδώ και χρόνια, όπως τα έργα του Μαλιακού Κόλπου, τα έργα Μετρό της Αθήνας  και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα.

Το σίγουρο είναι πως ο τωρινός κατάλογος ουσιαστικά περιγράφει το πόσο δύσκολη είναι για τον τομέα των υποδομών η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και πόσο σκληρή δουλειά πρέπει να γίνει για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Editorial: στην εντατική οι τεχνικές εταιρείες και τα μεγάλα έργα, ανάγκη αλλαγής στη σχέση με το Κράτος

κείμενο από το ypodomes.com
Με αφορμή τη σημερινή δημοσίευση του καταλόγου με τα μεγάλα έργα και ρίχνοντας μία προσεκτική ματιά συνειδητοποίησα πως πλέον τα μεγαλύτερα έργα στην Ελλάδα δυστυχώς δεν κατασκευάζονται.

Εκτός από τα μεγάλα έργα στους Αυτοκινητόδρομους (που μόνο ο Μορέας προχωρά), το Μετρό στη Θεσσαλονίκη ουσιαστικά σταμάτησε, το Άκτιο-Αμβρακία το ίδιο, τα έργα στους περισσότερους κάθετους της Εγνατίας το ίδιο και η ίδια εικόνα σε πολλά μα πάρα πολλά έργα.

Το δυστύχημα είναι πως πλέον οι εταιρείες ακόμα και αν το θέλουν δεν μπορούν να βάζουν «πλάτη» στα δημόσια έργα ενώ για τα έργα με παραχώρηση αν δεν υπάρχει συμμετοχή από το εξωτερικό είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμμετάσχουν.

Η κατάντια της Ελληνικής κατασκευαστικής αγοράς οφείλεται σε πολλούς παράγοντες αλλά ο κυριότερος είναι η έλλειψη χρημάτων. Οι εταιρείες αυτές αναπτυσσόμενες δημιούργησαν σημαντικές οφειλές σε τράπεζες. Εδώ και 3 σχεδόν χρόνια η χρηματοδότηση έχει πλέον σταματήσει και κανείς δεν  μπορεί να πει με σιγουριά τι θα γίνει.

Χωρίς να θέλω να γίνω υποστηρικτής των εταιρειών αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να δουλέψουν. Είναι πρακτικά αδύνατο να κατασκευάσουν έργα μιας και κεφάλαια σε ρευστό που απαιτούνται είναι τεράστια. Με ένα κράτος στα όρια της διάλυσης πως μπορούν να είναι σίγουρες ότι θα πάρουν τα χρήματα που δαπανούν;

Με αυτές τις συνθήκες πάμε σε συνθήκες απίστευτου ολιγοπωλίου που θα φέρει τα δημόσια έργα σύντομα σε αδιέξοδο. Η μία εταιρεία πίσω από την άλλη με τη μορφή ντόμινο καταρρέουν οικονομικά και το κράτος κοιτά αμήχανο.

Σε αυτή τη χρονική φάση πρέπει επειγόντως να υπάρξει μέριμνα για τεχνικές εταιρείες που έχουν ελπίδα να σταθούν και πάλι στα πόδια τους έτσι ώστε να μην καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα.

Ο στόχος είναι προφανής: να μην υπάρξουν νέες στρατιές ανέργων, να μην επεκταθούν τα φαινόμενα  απλήρωτων προμηθευτών, οργανισμών δημοσίου και να επιζήσουν τα ίδια τα έργα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην έχουμε σημαντικές πτώσεις στο επόμενο διάστημα.

Η αλήθεια είναι ότι κινήσεις γίνονται και νέες συνθήκες χρηματοδότησης θα έρθουν αλλά αυτή τη φορά οι πειραματισμοί δεν χωρούν. Πρέπει να βεβαιωθούμε πως το νέο περιβάλλον για τις εταιρείες στα δημόσια έργα θα είναι υγιές ούτως ώστε και οι εταιρείες να είναι υγιείς. Σε άλλη περίπτωση φοβάμαι πως θα έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα σε δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα σε όλη την επικράτεια.

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Πόσες γραμμές Μετρό χωράει η Αθήνα;

κείμενο από το ypodomes.com

Είναι ένα από τα πιο κύρια ερωτήματα για το μέλλον του Μετρό στην πόλη που ζουν και εργάζονται περίπου 4,5εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς σε αυτούς να συμπεριλάβουμε και μερικά εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονταιτην πόλη ετησίως τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.
Το κύριο χαρακτηριστικό για να επενδύσει μια πόλη σε Μετρό είναι οι ανάγκες που έχει αλλά και ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα. Μετρό μπορεί να κατασκευαστεί σε μία πολυπληθή περιοχή της πόλης αλλά και σε σημεία που μπορείνα φέρουν κόσμο μετά από λίγα χρόνια λόγω κατασκευής υποδομών (είτε αθλητικών είτε κοινωνικών).
Η Αθήνα λόγω της πυκνοκατοίκησης που τη διακρίνει είναι μια πόλη φτιαγμένη για υπόγειο Μετρό. Η πυκνή και σφιχτή της δόμηση επιτρέπει στο υπόγειο μέσο να ελίσσεται με ευκολία και να διανύει αποστάσεις σε πολύ μικρό χρόνο.

Που θα φτάσει το Μετρό μέχρι το 2020;
Αυτό το ερώτημα είναι σχετικά εύκολο να απαντηθεί. Από τους σχεδιασμούς της Αττικό Μετρό μας έχει προκύψει η Γραμμή 4. Αυτή θα είναι η κύρια κατασκευαστική ασχολία που θα έχουμε στο Αθηναϊκό Μετρό τα επόμενα χρόνια.
Είναι μία τεράστια γραμμή που ξεκινά από τον Περισσό, το Γαλάτσι, την Κυψέλη και διαμέσου του κέντρου (Ακαδημίας, Κολωνάκι, Ευαγγελισμό) θα καλύπτει το υπέρ-δομημένο Ανατολικά Προάστια σε Ίλιον, Γουδί, Ζωγράφου και επιστρέφοντας στην Λεωφόρο Κηφισίας θα φτάνει στα Βόρεια Προάστια περνώντας από Φιλοθέη, Ψυχικό, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Πεύκη και Λυκόβρυση τερματίζοντας στην Εθνική Οδό.
Επίσης μας προέκυψε ένα παρακλάδι από τον Ευαγγελισμό που μέσω Παγκρατίου, Καισαριανής και Υμηττού θα καταλήγει στην Άνω Ηλιούπολη. Όλο αυτό το σχέδιο θα μας πάρει μέχρι το 2025 τουλάχιστον.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΓΡΑΜΜΩΝ 1, 2 ΚΑΙ 3
Η Γραμμή 3 με την επέκταση της στον Πειραιά ολοκληρώνει την κατασκευή της και σειρά θα πάρει η γραμμή 2. Προτεραιότητα δίνεται στην βόρεια επέκταση της από το Περιστέρι στο Ίλιον μέσω της Πετρούπολης. Ακόμα προγραμματίζεται η νότια επέκταση της γραμμή από το Ελληνικό στην Γλυφάδα. Για την γραμμή 1 προγραμματίζεται η επέκταση της από την Κηφισιά στην Νέα Ερυθραία. Κάπως έτσι θα συμπληρωθεί το πάζλ των 4 γραμμών της Αθήνας.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Μιλώντας κανείς για την Αθήνα και το Μετρό θα μπορούσε να διακρίνει δύο μεγάλα κενά στην πόλη. Το πρώτο μεγάλο κενό είναι στα Νότια Προάστια μεταξύ της γραμμής που διατρέχει την Λεωφόρο Βουλιαγμένης (γραμμή 2) και αυτήν που καταλήγει στον Πειραιά (γραμμή 1). Επίσης χωρίς Μετρό είναι η Λεωφόρος Αθηνών η οποία ξεκινά από το Σκαραμαγκά και καταλήγει στο κέντρο της πόλης.
Εκεί σίγουρα «κρύβεται» μία μελλοντική γραμμή η οποία είχε αποτυπωθεί στο περίφημο σχέδιο «Σουφλιά» των 8 γραμμών και ήταν η 7η γραμμή. Μία γραμμή η οποία ξεκινώντας από το Χαϊδάρι, διατρέχει την Λεωφόρο Αθηνών φτάνει στο κέντρο και μέσω της Συγγρού και της Αμφιθέας φτάνει στον Άλιμο. Είναι μία ελκυστική, εμπορική γραμμή και μάλιστα θα μπορούσε να ενώνεται σε κεντρικά σημεία με τις άλλες γραμμές της πόλης.
Μία άλλη γραμμή η οποία έγινε κάποια στιγμή κουβέντα αλλά εγκαταλείφθηκε είναι η σύνδεση του Πειραιά με τα Νότια Προάστια. Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα στις συγκοινωνίες και οι οδικές αρτηρίες δυσχεραίνουν πολύ την μετακίνηση στις δύο περιοχές. Εκεί θα μπορούσε μελλοντικά να υπάρξει μία γραμμή από τις περιοχές του Πειραιά που να κινείται σχεδόν παραλιακά περνώντας από Μοσχάτο, Τζιτζιφιές, Παλαιό Φάληρο, ¶λιμο, και να φτάνει μέχρι την Γλυφάδασυναντώντας την Γραμμή 2.
Τέλος εδώ και χρόνια υπάρχει στο παρασκήνιο μία κουβέντα για την «κυκλική» γραμμή του Μετρό η οποία θα ενώνει τις υπάρχουσες γραμμές και θα λειτουργεί ως «παράκαμψη» του κέντρου στις μετακινήσεις από Προάστιο σε Προάστιο. Είναι μία ιδέα η οποία έχει εφαρμοστεί στο Μετρό της Μόσχας με μεγάλη επιτυχία ενώ πολλές άλλες πόλεις διαθέτουν παρόμοιες γραμμές που ουσιαστικά ανακουφίζουν τις μετακινήσεις μέσω των κεντρικών σταθμών του κέντρου της πόλης.

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Αυτοκινητόδρομοι: μέχρι τέλος του 2012 η επικύρωση των νέων συμβάσεων με τις κοινοπραξίες

κείμενο από το ypodomes.com
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υποβολή στη Βουλή και η έγκριση όλων των νέων συμφωνιών με τους παραχωρησιούχους για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων. Όπως αναφέρει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, «η επανεκκίνηση των Μεγάλων Οδικών Έργων και δη των Αυτοκινητοδρόμων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς αποτελούν βασικά έργα υποδομής για την ανάπτυξη». Στην κατεύθυνση αυτή, όπως διευκρινίζεται στο έγγραφο, «ο πρωθυπουργός όρισε ως διαπραγματευτή εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, τον κ. Ευθύμιο Βιδάλη, ο οποίος εργάζεται αμισθί με αποκλειστικό σκοπό την υποβολή προς έγκριση στη Βουλή, μέχρι το τέλος του έτους, όλων των νέων συμφωνιών με τους παραχωρησιούχους».

Πέρα όμως από τη συμφωνία- πλαίσιο με τους παραχωρησιούχους που θα επιδιώξει η κυβέρνηση, ο υπουργός αναφέρεται και στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), για να διαβεβαιώσει ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση από την ΕΤΕΠ, η οποία στο πλαίσιο των συνεργειών που έχουν αποφασιστεί στο επίπεδο των Αρχηγών Κρατών Μελών μεταξύ των πόρων του Κοινοτικού Προϋπολογισμού με δάνεια και εγγυήσεις μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στα αναπτυξιακά έργα της Χώρας». Επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι η ΕΤΕΠ συμμετέχει ήδη στη χρηματοδότηση των δύο Συμβάσεων Παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού και του Μορέα.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης ενημερώνει, όσον αφορά στο Ταμείο Επιμερισμού Κινδύνου για Έργα Υποδομών και Παραγωγικών Επενδύσεων, ότι οι Ελληνικές Αρχές, σε εφαρμογή των νέων διατάξεων, αξιολογούν τα έργα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το νέο αυτό εργαλείο, αξιοποιώντας με τον πλέον ωφέλιμο τρόπο για έργα που παράγουν έσοδα στους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων και των μεταφορών.

Το έγγραφο του υπουργού Ανάπτυξης διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία είχε ζητήσει να ενημερωθεί για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και την απορρόφηση κονδυλίων που, ενώ διατίθενται από την ΕΕ για την Ελλάδα, δεν έχουν απορροφηθεί.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Editorial: η δόση μαμούθ, η ελπίδα για το μέλλον και το βαρύ τίμημα

κείμενο από το ypodomes.com
Στην τελική ευθεία μπαίνουμε στον πολιτικό στίβο με έπαθλο την δόση των 32 δις ευρώ που υπόσχεται καλύτερες μέρες. Η αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα αλλά και η ανάγκη πράξεων εσωτερικά έτσι ώστε να πείσουμε ότι πραγματικά «κάτι κάνουμε» είναι σε καθημερινή βάση.

Η δόση των 32 δις ευρώ δεν είναι αυτή τη φορά ένας πακτωλός χρημάτων που θα περάσουν απαρατήρητα από τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Σύμφωνα με το δεύτερο Μνημόνιο ένα σημαντικό κονδύλι της τάξεως των 6 δις ευρώ θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς του προμηθευτές του που θα δώσει το φιλί της ζωής στην Ελληνική Οικονομία.

Με τις επιχειρήσεις να σπαρταρούν αυτά τα χρήματα θα δώσουν πνοή μετά από αρκετά χρόνια στην στεγνή αγορά. Άλλο ένα σημαντικό κονδύλι αρκετών δις ευρώ θα κατευθυνθεί στα περίφημα έργα του ΕΣΠΑ που είναι επίσης χρήματα για την πραγματική οικονομία.

Αυτό φυσικά θα πρέπει να είναι η αρχή καθώς μετά θα κληθούμε να πετύχουμε να παράγουμε μόνοι μας χρήματα. Δηλαδή να «γυρίσει η μπίλια» και να επιτύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης που μετά από 5 συνεχόμενα χρόνια έχει μετατρέψει ακόμα και εταιρείες κολοσσούς σε επισφαλείς  επιχειρήσεις.

Αυτό είναι και το κρίσιμο καθώς το ζητούμενο δεν είναι να μας δανείζουν επ` αορίστον χρήματα. Είναι τα χρήματα που θα μπουν στην χώρα να αξιοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργήσουν με τη σειρά τους νέα χρήματα, να παράξουν πλούτο.  Αυτό είναι η ανάπτυξη που επιδιώκεται.

Απαραίτητη προϋπόθεση μέχρι τότε είναι αυτή η δόση μαμούθ να έρθει στη χώρα και να πάει να κλείσει μερικές από τις αμέτρητες πληγές που έχει η χώρα. Δυστυχώς το τίμημα θα είναι και πάλι μεγάλο και κανείς δεν ονειρεύεται ότι μετά «θα ζήσετε εσείς καλά και εμείς καλύτερα». Η ποιότητα ζωής έχει γυρίσει 3 δεκαετίες πριν, εκεί που ξεκίνησε το λάθος μείγμα.

Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δημιουργήσουμε πλούτο και να φτάσουμε ξανά την οικονομία εκεί που ήταν το 2004 όταν πραγματικά η οικονομία είχε πολύ χρήμα και το διακινούσε. Τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα καθώς η φοροδοτικής μας ικανότητα πρέπει να είναι ικανή και συνεχής.

Το κράτος αλλάζει και μαζί αλλάζουμε και εμείς. Με βάναυσο και σκληρό τρόπο, χωρίς καμία επιστροφή.  Παιχνίδι εντυπώσεων δεν χωρά αυτή τη στιγμή και μόνο η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον μπορεί να κάνει ανεκτή τη σημερινή και κυρίως την αυριανή κατάσταση που θα κληθούμε όλοι να βρεθούμε

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Περιφερειάρχες σε Κυβέρνηση: ολοκληρώστε τον Ε65 από Λαμία μέχρι Εγνατία Οδό

κείμενο από το ypodomes.com
Την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε65 και την σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό όπως έχει προβλεφθεί ζητούν με κοινό έγγραφό τους προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, του αρχηγούς των κομμάτων της κυβέρνησης κ.κ Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη και τον υπουργό ανάπτυξης και υποδομών κ. Κωστή Χατζηδάκη οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και μετά από σχετικές αποφάσεις των τριών Περιφερειακών Συμβουλίων.

Οι Περιφερειάρχες τονίζουν την σημαντικότητα και την αναγκαιότητα της σύνδεσης του Οδικού Άξονα Ε-65 με την Εγνατία Οδό για να αποτελέσει τη βασική οδική αρτηρία, που θα συνδέει τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας με ασφάλεια και ταχύτητα τόσο μεταξύ τους, όσο και με τη Βόρεια και Νότια Ελλάδα, καθώς και με τον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης

Αναλυτικά στην επιστολή τους οι Περιφερειάρχες αναφέρουν:
Με μεγάλη αγωνία παρακολουθούμε τις προσπάθειες που γίνονται για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας μας, οι περισσότεροι εκ των οποίων αφορούν άμεσα ή έμμεσα  την Κεντρική και Βορειοδυτική Ελλάδα.

Ειδικότερα για τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, είναι ζωτικής και πρωτεύουσας σημασίας η ολοκλήρωση της κατασκευής του οδικού άξονα Ε-65  με κατάληξη στην Εγνατία οδό.   Για μας είναι δρόμος  «ζωής» για την ευρύτερη περιοχή που, όπως γνωρίζετε,  παρουσιάζει έντονη αναπτυξιακή υστέρηση.

Με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία, τους τελευταίους μήνες,  γινόμαστε αποδέκτες πληροφοριών περί προθέσεων είτε να μείνει ημιτελές το έργο, είτε,  στην ακόμη απευκταία περίπτωση,  να εγκαταλειφθεί πλήρως.

Για τις Περιφέρειες μας, η επανεκκίνηση του οδικού άξονα και η σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό είναι αδιαπραγμάτευτη. Θεωρούμε δε ότι το έργο πρέπει να συνεχιστεί με προτεραιότητα το τμήμα Μουργκάνι Καλαμπάκας – Εγνατίας, καθώς το υπόλοιπο τμήμα βρίσκεται σε καλή κατάσταση και μπορεί να εκτελεστεί σε δεύτερο στάδιο.

Κάθε άλλη σκέψη ή απόφαση κινείται σε λάθος κατεύθυνση, καθηλώνει αναπτυξιακά τις τρεις περιφέρειες και μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Μετρό Θεσσαλονίκης: για μία ακόμα φορά τα προβλήματα του Μετρό έφτασαν στην Βουλή

κείμενο από το ypodomes.com
Η βουλευτής εξέφρασε την  έντονη ανησυχία της για την πορεία υλοποίησης του μεγαλύτερου έργου της Θεσσαλονίκης την κατασκευή του Μετρό. Είκοσι χρόνια τώρα τα προβλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο και σήμερα  το έργο  έχει σχεδόν σταματήσει λόγω των καθυστερήσεων που αφορούν τις αρχαιολογικές ανασκαφές και  τις απαλλοτριώσεις, και από την άλλη πλευρά  λόγω της  χρηματοοικονομικής δυσκολίας του αναδόχου του έργου με αποτέλεσμα ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου να έχει μεταφερθεί και πέραν του  2016.

Η βουλευτής τόνισε ότι  η καθυστέρηση αυτή επιτείνει  τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους κατοίκους και τους καταστηματάρχες πέριξ των εργοταξίων, ενώ εντείνεται και η κυκλοφοριακή αναστάτωση στην πόλη και το σημαντικότερο τους εργαζόμενους σε ανασφάλεια, αφού χάνονται αντί να δημιουργούνται όπως έπρεπε για ένα έργο πλέον του 1δις θέσεις εργασίας .

Επιπρόσθετα έθεσε το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ του  αναδόχου και του ελληνικού δημοσίου και αν αυτές έχουν καρποφορήσει, ώστε και η πρόοδος του έργου  να διασφαλισθεί  εντός των όρων της σύμβασης, αλλά και για να μην βρεθούμε μπροστά σε μια χιονοστιβάδα απαιτήσεων του  αναδόχου δικαιολογημένων και μη. Παράλληλα,  η βουλευτής αναρωτήθηκε εάν υπάρχει από τη πλευρά του Υπουργείο κάποιο σχέδιο ανακούφισης των κατοίκων και καταστηματαρχών που πλήττονται από την καθυστέρηση του έργου.

Στην απάντησή του ο  Αναπληρωτής Υπουργός κ. Καλογιάννης  επεσήμανε ότι το έργο του Μετρό  Θεσσαλονίκης αποτελεί προτεραιότητα  για το Υπουργείο και συμφώνησε  με τη βουλευτή για τα προβλήματα που  υπάρχουν. Τόνισε ότι σε ότι αφορά τα αρχαιολογικά ευρήματα, έχει συσταθεί μία άτυπη επιτροπή αποτελούμενη από τους αρμόδιους φορείς που παρακολουθεί την εξέλιξη των εργασιών κάθε μήνα.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία απαλλοτριώσεων έχει επιταχυνθεί με την εφαρμογή του Ν. 4070/2012 και ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τον ανάδοχο για λύση των προβλημάτων.

Κατά τη δευτερολογία της,  η  βουλευτής επισήμανε ότι  είναι θετικό βήμα η σύσταση της  άτυπης επιτροπής, επιφυλάχθηκε όμως για  την αποτελεσματικότητά της. Πρότεινε δε για πιο ορθολογική λειτουργία του έργου να επιβλεφθεί από υπηρεσία που εδρεύει στη πόλη. Πιο συγκεκριμένα πρότεινε να αναλάβει Διευθύνουσα υπηρεσία του έργου η Εγνατία Οδός ΑΕ που έχει και ανάλογη εμπειρία και η Αττικό Μετρό να παραμείνει ως  Προϊσταμένη Αρχή. Τέλος, τόνισε την ανάγκη να βρεθεί τρόπος να ξεπεράσει ο Ανάδοχος την χρηματοπιστωτική δυσκολία που αντιμετωπίζει, χωρίς βέβαια να ζημιωθεί το δημόσιο συμφέρον.

Κατά τη δευτερολογία του  ο Αναπληρωτής Υπουργός, τόνισε ότι  σιγά - σιγά επιλύονται τα προβλήματα, όπως ο σταθμός της Ανάληψης, ενώ γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί και αυτό το έργο σ' εκείνα που μπορούν να απορροφήσουν μέχρι το 10%, έναντι του 6%  από την προκαταβολή.

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ολυμπία Οδός: ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για πιθανή κατάργηση στο τμήμα Πύργος-Τσακώνα

κείμενο από ypodomes.com
Την θέση της κυβέρνησης για την κατασκευή του τμήματος της Ολυμπίας Οδού Πύργου - Τσακώνα ζητά να πληροφορηθεί με ερώτηση του που κατέθεσε στον Υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.

"Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Κυριακάτικης Καθημερινής" (02/09/2012), στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων, τονίζεται με έμφαση ότι "η κατάργηση του τμήματος Πύργου - Τσακώνας θεωρείται δεδομένη από όλες τις πλευρές, λόγω και της ανυπέρβλητης δικαστικής εμπλοκής", αναφέρεται στην ερώτηση που περιήλθε σε γνώση του thebest.gr.

Και προστίθεται: "Ανεξάρτητα από την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις συμβάσεις παραχώρησης διότι ιδιωτικοποιούνται οι υποδομές, γνωρίζετε ασφαλώς ότι η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος Καλό Νερό - Τσακώνα είναι διαχρονικό αίτημα όλων των φορέων και των Δήμων της Μεσσηνίας. Επίσης γνωρίζετε ότι δικαστική εμπλοκή υπάρχει μόνο για ένα μικρό τμήμα του έργου Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα και συγκεκριμένα για το τμήμα στην περιοχή Καϊάφα μήκους 22 χιλιομέτρων. Συνεπώς αν το υπουργείο έχει διαρρεύσει την συγκεκριμένη είδηση είναι φανερό ότι δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για τις προθέσεις του, αφού είναι γνωστό ότι για την περιοχή της λίμνης Καϊάφα που υπάρχει δικαστική εμπλοκή, οι φορείς και η αυτοδιοίκηση της Μεσσηνίας προτείνουν την ολοκλήρωση του έργου με μηδενική παρέμβαση στο συγκεκριμένο υπoτμήμα.

Για το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα όμως δεν υπάρχει καν πρόσχημα δικαστικής εμπλοκής ούτε κάποιο άλλο κώλυμα αφού είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ακόμα και οι απαλλοτριώσεις. Συνεπώς μας προξενεί μεγάλη ανησυχία γιατί διαρρέονται πληροφορίες όπως αυτή που υπάρχει στο δημοσίευμα της «Καθημερινής την Κυριακής» στις 2/09/2012.

Πρέπει δε να τονίσω ότι το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου έχει ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη της Δυτικής Μεσσηνίας αλλά και της Νότιας Ηλείας και τη διασύνδεσή τους με τα αστικά κέντρα της Καλαμάτας και της Αθήνας. Το συγκεκριμένο τμήμα ταυτόχρονα αυξάνει τα επίπεδα ασφάλειας στις οδικές μετακινήσεις της περιοχής.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Αληθεύει ότι η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις που κάνει με τις τράπεζες και τους παραχωρησιούχους για την κατάργηση του Πύργος - Καλό Νερό- Τσακώνα; Και αν ναι, Γιατί; Με δεδομένο ότι το πρόβλημα της δικαστικής εμπλοκής στο υποτμήμα Πύργος- Καλό Νερό μπορεί να ξεπεραστεί με μηδενική παρέμβαση στο υπο δικαστική εμπλοκή υποτμήμα.

2. Αν χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της δικαστικής εμπλοκής θέλει το υπουργείο να απεντάξει όλο το τμήμα Πύργος- Καλό Νερό γιατί τουλάχιστον δεν διαπραγματεύεται να κατασκευαστεί έστω το υποτμήμα Καλό Νερό-Τσακώνα για το οποίο ακόμα και οι απαλλοτριώσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξη και οδική ασφάλεια της Μεσσηνίας".

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Editorial: η επέκταση του Τραμ για Πειραιά ξεκινά, το ερώτημα παραμένει αν θα αλλάξει την πόλη

κείμενο από το ypodomes.com
Το δίκτυο Τραμ στην Αθήνα σήμερα είναι όχι μόνο μικρό αλλά και ..κουτσό. Ενώ καταλήγει σε 3 σημεία το ένα από αυτά, το Φάληρο ουσιαστικά δεν είναι τερματικός σταθμός αλλά σταθμός μετεπιβίβασης. Αυτό είναι που κάνει τόσο κρίσιμη την επέκταση του μέσου στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά.

Η μονή κυκλική χάραξη των 5,4 χιλιομέτρων έχει φέρει πολλές αντιδράσεις αλλά πλέον έχουμε φτάσει στο παρά ένα για την έναρξη των εργασιών. Σίγουρα θα μπορούσε κάποιος να βρει μια πιο ελκυστική χάραξη αλλά στην περίπτωση του Πειραιά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πόλη-λιμάνι που σημαίνει πως ένα μεγάλο μέρος της πόλης συνορεύει με τη θάλασσα.

Αυτή η διαφορά είναι που κάνει το Τραμ να μοιάζει λίγο ασφυκτικά «χωμένο» στους στενούς δρόμους του Πειραιά. Η επέκταση ίσως φέρει και κάποιες ριζικές αλλαγές στο κυκλοφοριακό που μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Η σημαντικότερη από όλες είναι η μονοδρόμηση των 4 κύριων δρόμων της πόλης: Η Ηρώων Πολυτεχνείου είσοδος, η Λαμπράκη έξοδος. Η Βασιλέως Γεωργίου κάθοδος Δευτέρας Μεραρχίας άνοδος.

Αν και έχει εξαγγελθεί πολλές φορές το μέτρο της μονοδρόμησης των 4 αξόνων ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί. Η κατασκευή του Τραμ είναι η ευκαιρία για να γίνει πραγματικότητα. Όσοι το θεωρούν αργό μέσο θα αναθεωρήσουν καθώς η απόσταση από το Νέο Φάληρο μέχρι το Δημοτικό Θέατρο θα γίνεται σε 5 λεπτά χάρη στην αποκλειστική λωρίδα που θα διαθέτει.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα στον Πειραιά είναι το εκατέρωθεν παρκάρισμα των αυτοκινήτων ακόμα και στους βασικούς άξονες της πόλης που εκτός από τους παραπάνω 4 είναι και η παραλιακή Λεωφόρος.  Οι λεωφορειολωρίδες καταπατούνται ενώ ακόμα και στις μονοδρομημένες Εθν. Αντιστάσεως και Γούναρη υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα και στις δύο πλευρές.

Το Τραμ μπορεί με την κατασκευή του λοιπόν όχι να κάνει κατάληψη κρίσιμου οδοστρώματος όπως πολλοί υποστηρίζουν αλλά να κάνει «κατάληψη» εκεί που σήμερα παρκάρουν παράνομα εκατοντάδες αυτοκίνητα. Οι δρόμοι του Πειραιά θα είναι το ίδιο λειτουργικοί και θα αναβαθμιστούν οπτικά.

Μην ξεχνάμε πως με την λειτουργία του Τραμ το 2015 και του Μετρό το 2017-2018 θα «κοπούν» πολλές λεωφορειακές γραμμές που σήμερα φορτώνουν με κίνηση το λιμάνι και το κέντρο της πόλης, όπως αντίστοιχα έγινε και στο κέντρο της Αθήνας.

Το Τραμ ήρθε για να μείνει και όσο πιο γρήγορα το βοηθήσουμε να ενταχθεί σε αυτή την αφιλόξενη πόλη τόσο πιο γρήγορα θα επιτύχει στην αποστολή του και θα μας καλέσει για μια όμορφη και όχι τόσο αργή βόλτα στα μακρόστενα βαγόνια του.

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Μετρό Θεσσαλονίκης: δραματική επιστολή από την Κοινοπραξία κατασκευής, στο σημείο μηδέν τα έργα

κείμενο από το ypodomes.com

Το μετρό της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, προειδοποιεί με επιστολή η οποία απευθύνεται στο υπουργείο Υποδομών η κατασκευάστρια κοινοπραξία. Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο γενικός διευθυντής του έργου και εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, Μιχάλης Σίμας, υπογραμμίζεται ότι πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση, «ειδάλλως η διακοπή του έργου είναι αναπόφευκτη και μάλιστα σύντομα».

Με δηλώσεις του στον «Α» ο γενικός διευθυντής του έργου και εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, Μιχάλης Σίμας, τονίζει ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση παράδοση χώρων για να αναπτυχθούν τα εργοτάξια του μετρό, ενώ είναι εκ των ων ουκ άνευ η παρουσίαση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των αρχαιολογικών ανασκαφών.

«Τους περασμένους μήνες παρουσιάστηκε νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του μετρό της Θεσσαλονίκης. Με βάση το χρονοδιάγραμμα αυτό, το έργο θα είναι έτοιμο το Νοέμβριο του 2016. Ηδη χάθηκαν τρεις μήνες, αφού από την 1η του περασμένου Ιουνίου θα έπρεπε να μας είχαν παραδοθεί χώροι στο Παπάφειο, στο πάρκο Πατρικίου και στη Νέα Ελβετία για να εγκαταστήσουμε εργοτάξια. Κάτι τέτοιο δεν έγινε», επισημαίνει ο κ. Σίμας και προσθέτει: «Αν δε δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα του έργου, ακόμα κι αν δε σταματήσει να κατασκευάζεται, το μετρό δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από το 2018.
Πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν οι απαλλοτριώσεις...». Ο κ. Σίμας επισημαίνει επίσης ότι το έργο που κατασκευάζεται σήμερα είναι διαφορετικό από αυτό που δημοπρατήθηκε. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι από τους 13 σταθμούς του μετρό, άλλαξε η χωροθέτηση των εννιά! Και βέβαια δεν παραλείπει να αναφερθεί στις μακρόχρονες αρχαιολογικές ανασκαφές, τονίζοντας ότι, ενώ η εκτιμώμενη διάρκειά τους (για τους σταθμούς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης) ήταν οκτώ με δέκα μήνες, διαρκούν ήδη πεντέμισι χρόνια και συνεχίζονται.

Περιγράφοντας τη σημερινή εικόνα, ο κ. Σίμας αναφέρει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. «Στο εργοτάξιο του σταθμού Βενιζέλου, η ανασκαφή πρέπει να συνεχιστεί σε βάθος ακόμα τριών μέτρων. Σήμερα, κάθε μήνα, γίνεται ανασκαφή σε βάθος μόλις 15 εκατοστών. Αρα, για να κατέβουμε τρία μέτρα, απαιτούνται σχεδόν δύο χρόνια... Πρέπει λοιπόν να υπάρξουν άμεσα αποφάσεις και να γίνουν θεαματικές κινήσεις επίσπευσης των ανασκαφών», υπογραμμίζει ο κ. Σίμας.

Η έκθεση
Την επιστολή του κ. Σίμα συνοδεύει έκθεση στην οποία περιγράφεται η κατάσταση του έργου. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις και οι ανατροπές οφείλονται, κυρίως, σε δύο αίτια: α) τις απρόβλεπτης έκτασης και διάρκειας αρχαιολογικές ανασκαφές και β) τις καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις.

«Εχει παρέλθει το 95% του συμβατικά προβλεπόμενου χρόνου, σε τρεις μήνες λήγει η αρχική συμβατική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, και έχει εκτελεστεί μόνο το 24% αυτού, χωρίς καμία υπευθυνότητα του αναδόχου, όπως αναγνωρίζει και η Αττικό Μετρό», επισημαίνεται στην έκθεση.

Επίσης, τονίζεται ότι το ανατολικό τμήμα του έργου είναι δεσμευμένο λόγω του θέματος των απαλλοτριώσεων και ότι προτάθηκαν λύσεις αλλαγής του τρόπου κατασκευής των σηράγγων, οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι όλα τα αιτήματα, όπως και οι διαφωνίες του αναδόχου έχουν απορριφθεί, ενώ εκκρεμούν 65 υποθέσεις προς κρίση στα αρμόδια δικαστήρια, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, «χωρίς να εξεταστεί καμία αίτηση θεραπείας του από το Συμβούλιο Δημοσίων Εργων και τον υπουργό».

«Τα μεγάλα και πραγματικά προβλήματα του έργου δεν αντιμετωπίζονται, ο δε ανάδοχος, ευρισκόμενος προ ενός εντελώς άλλου έργου, από αυτό που εκείνος “μελέτησε” και “προσέφερε”, υφιστάμενος ένα υπέρμετρο και και μη δυνάμενο να προβλεφθεί επιπλέον κόστος, είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσει με κάθε τρόπο, ακόμη και με άρνηση εκτέλεσης εργασιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της σύμβασης και του έργου», προειδοποιεί ο κ. Σίμας στην επιστολή του.

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Καλοκαίρι του 2013 η λειτουργίας της επέκτασης του Μετρό για Ελληνικό

κείμενο από το ypodomes.com
Το επόμενο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η λειτουργία των τεσσάρων νεών σταθμών του Μετρό, σε Ηλιούπολη, Άλιμο, Αργυρούπολη και Ελληνικό, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη στα έργα.

Οι άλλες δύο επεκτάσεις των γραμμών του μετρό προς Χαϊδάρι αλλά και προς Θηβών, στο Περιστέρι, θα παραδοθούν το φθινόπωρο του 2013.

«Εκτός από την Ελλάδα της κρίσης, υπάρχει και η Ελλάδα των έργων και παλεύουμε τα έργα να νικήσουν την κρίση» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των έργων του μετρό για την Αθήνα.

Η επέκταση προς Ελληνικό θα εξυπηρετεί καθημερινά 80.000 επιβάτες και η διαδρομή Σύνταγμα-Ελληνικό, θα καλύπτεται μέσα σε 15 λεπτά.

Ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι προχωρούν κανονικά τα έργα της επέκτασης προς Πειραιά, αλλά και οι μελέτες για τη νέα γραμμή από το Γαλάτσι στο Πανεπιστήμιο, που θα καταλήγει, μέσω Καισαριανής, στη Λυκόβρυση.

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Η Νορβηγική PGS ανάδοχος για τις πρώτες σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη

κείμενο από το ypodomes.com
Η νορβηγική Petroleum Geo-Services (PGS) επιλέχθηκε για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης, με απώτερο στόχο να προκηρυχτεί γύρος παραχωρήσεων στις περιοχές αυτές στα μέσα του 2014, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη.

Σκάφος της PGS θα συλλέξει στοιχεία έως τα τέλη του έτους, είπε ο υπουργός Ενέργειας Ευάγγελος Λιβιεράτος, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής. Η αξία της σύμβασης δεν ανακοινώθηκε.

Βάσει των αποτελεσμάτων των ερευνών, η κυβέρνηση σκοπεύει να προκηρύξει γύρο παραχωρήσεων για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές αυτές στα μέσα του 2014.

«Υπάρχει αρκετά σοβαρή προοπτική» δήλωσε ο υπουργός. Οι έρευνες θα διενεργηθούν σε μια θαλάσσια ζώνη πλάτους 100-400 χιλιομέτρων, συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα εισάγει σχεδόν όλο το πετρέλαιο και φυσικό αέριο που καταναλώνει, δαπανώντας ετησίως περίπου 5% του ΑΕΠ. Έχει ήδη προκηρυχθεί γύρος παραχωρήσεων για τρεις περιοχές στα δυτικά της χώρας και οι ανάδοχοι θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Όσλου PGS διεξήγαγε ήδη ανάλογες έρευνες στην Κύπρο.

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

24 Σεπτεμβρίου η νέα έκδοση του καταλόγου με τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα, 3-23 Σεπτέμβρη η αναλυτική παρουσίαση

κείμενο από το ypodomes.com

  Ο Σεπτέμβριος έχει ήδη μπει και τα η καθημερινότητα στον κατασκευαστικό κόσμο γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Έργα που δεν χρηματοδοτούνται, δεν πληρώνονται ή απλά δεν μπορούν να εκτελεστούν από τεχνικές εταιρείες λόγω της ισχυρής οικονομικής κρίσης που σαρώνει την χώρα.

Δυστυχώς η κατάσταση σήμερα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική και το επόμενο διάστημα θα είναι εξίσου κρίσιμο με τα προηγούμενα. Σε αυτό το διάστημα θα φανεί αν μπορέσει ο κατασκευαστικός κλάδος να «πάρει τα πάνω του» και να αναλάβει την πρωτοβουλία στην προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλλει η χώρα για να τραβήξει την ανηφόρα της ανάπτυξης.

Το ypodomes.com σταθερό στο ραντεβού του ξαναφέρνει τους καταλόγους των μεγάλων έργων στην Ελλάδα! Στις 24 Σεπτεμβρίου έρχεται ο ανανεωμένος κατάλογος με τα μεγάλα έργα υπό κατασκευή στην Ελλάδα. Η νέα έκδοση του καταλόγου περιλαμβάνει μερικά νέα και ενδιαφέροντα έργα ενώ καταγράφονται οι εξελίξεις στα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή καθώς οι παρατάσεις και το πάγωμα είναι παντού παρόντα.

Από σήμερα μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου το ypodomes.com θα σας παρουσιάζει σε καθημερινή βάση την κατάσταση σε όλα τα έργα του καταλόγου θεματικά και ανά έργο. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία εκτός από την συνοπτική παρουσίαση μέσα από τον 6μηνιαίο κατάλογο να δείτε και την αναλυτική τους εικόνα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δημοσιεύσεων  ανά θεματική κατηγορία και έργο είναι το παρακάτω:
4 Σεπτεμβρίου: ΕΡΓΑ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙΑ: Λιμάνι Αιγίου, Λιμάνι Γυθείου, Λιμάνι Καβάλας
6 Σεπτεμβρίου: ΕΡΓΑ ΣΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: Αεροδρόμιο Σκιάθου, Αεροδρόμιο Πάρου
7 Σεπτεμβρίου: ΕΡΓΑ ΣΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης (επέκταση διαδρόμου 10-28 και έργα χερσαίου τμήματος, Αεροδρόμιο Ιωαννίνων
8 Σεπτεμβρίου: ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Αθήνα), Μουσείο Μεσσάρας (Κρήτη), Ρέμα Εσχατιάς (Αθήνα),     
9 Σεπτεμβρίου: ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Φράγματα: Πείρου-Παραπείρου Αχαΐας, Αποσελέμη Ηρακλείου, Αισώπου Κορινθίας, Ιλαρίωνα Κοζάνης, Γαδουρά Ρόδου
10 Σεπτεμβρίου: ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Ανάπλαση νέας παραλίας Θεσσαλονίκης, Ανάπλαση Δέλτα Φαλήρου (Πάρκο Στ.Νιάρχος)
11 Σεπτεμβρίου: ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ: έργα στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (παράκαμψη Μαλίων, Γούρνες-Χερσόνησος, Άγιος Νικόλαος-Καλό Χωριό)
12 Σεπτεμβρίου: ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ: Ανισόπεδος Κόμβος Κ16 Θεσσαλονίκη,  Κάθετος Άξονας Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας
13 Σεπτεμβρίου: ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ:  Κάθετοι Άξονες Εγνατίας Οδού: Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, Κοζάνη-Φλώρινα-Νίκη
14 Σεπτεμβρίου: ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ: έργα Μαλιακού Κόλπου (παράκαμψη Λαμίας, Στυλίδα-Ράχες), Οδικός Άξονας Άκτιο-Αμβρακία
15 Σεπτεμβρίου: ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ: Κάθετος Άξονας Εγνατίας Οδού: Κομοτηνή-Σύνορα και Ορμένιο-Αρδάνιο
16 Σεπτεμβρίου: ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ:  Θέρμη-Γαλάτιστα, Ποτίδαια-Κασσάνδρα, Καρτέρι-Πάργα, Θίσβη-Κανάβαρι
17 Σεπτεμβρίου: ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ: Ιόνια Οδός, Νέα Οδός, Αυτοκινητόδρομος Μορέας
18 Σεπτεμβρίου: ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ: Ολυμπία Οδός, Κεντρική Οδός Ε65, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
19 Σεπτεμβρίου: ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ: επεκτάσεις γραμμής 2 Άγιος Δημήτριος-Ελληνικό, Άγιος Αντώνιος-Ανθούπολη και επεκτάσεις γραμμής 3 Αιγάλεω-Αγία Μαρίνα, Αγία Μαρίνα- Δημοτικό Θέατρο Πειραιά  
20 Σεπτεμβρίου: ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: κατασκευή βασική γραμμής Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-Νέα Ελβετία,  ΤΡΑΜ ΑΘΗΝΑΣ: επέκταση Νέο Φάληρο-Πειραιάς
21 Σεπτεμβρίου: ΕΡΓΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΑΘΕΠ: Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός, Κιάτο-Ψαθόπυργος
22 Σεπτεμβρίου: ΕΡΓΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ (ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΑΘΗΝΑΣ): τμήμα Πειραιάς-3 Γέφυρες- ΣΚΑ
23 Σεπτεμβρίου: τα έργα που θα έρθουν στον  επόμενο κατάλογο: επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, Αεροδρόμιο Καστέλι Ηρακλείου, Επέκταση Λιμένα Πειραιά

Editorial: ζωτικής σημασίας οι παρεμβάσεις για την ομαλή κατασκευή των μεγάλων έργων

κείμενο από το ypodomes.com
Στην πιο αποφασιστική περίοδο εισέρχεται η χώρα και το μέλλον μας κρέμεται για μία ακόμα φορά από την απόφαση μας αν θα πάρουμε νέα σκληρά μέτρα λιτότητας. Ουσιαστικά στην Ευρώπη αναμένουν την εφαρμογή της απόφασης για μέτρα ύψους 11,5 δις ευρώ και από αυτό θα κριθεί η εκταμίευση ενός τεράστιου χρηματικού ποσού ύψους 31δις ευρώ και η δυνατότητα επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής κατά δύο χρόνια.

Στην φάση που βρισκόμαστε πια με 5 συνεχή χρόνια λιτότητας και τουλάχιστον άλλα δυο έρπουσας κρίσης δοκιμάζεται και πάλι η υπομονή και κυρίως η αντοχή μας. Από την άλλη πλευρά βιώνουμε μια ολοένα και αυξανόμενη παύση πληρωμών και στον Ιδιωτικό Τομέα με θύματα εκτός από την συναλλαγή των επιχειρήσεων και τους εργαζόμενους που βλέπουν τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών να αυξάνει δραματικά.

Στα μεγάλα αλλά και τα υπόλοιπα έργα υπάρχει το ίδιο σοβαρό πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή η χώρα μοιάζει σαν μια μηχανή που έχει μείνει από λάδια και ένα-ένα τα γρανάζια σταματούν να λειτουργούν. Αυτή είναι η συνέπεια της απουσίας χρήματος και η συρρίκνωση της οικονομίας εδώ και αρκετά χρόνια.

Η τρικομματική Κυβέρνηση που έχει η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει δείξει ότι θέλει να παρέμβει με θετικό τρόπο σε κάποιες περιπτώσεις. Μία από αυτές είναι η έγκριση ποσού 1.250.000 ευρώ για την πληρωμή των εργαζομένων στα εργοτάξια του δρόμου Άκτιο-Αμβρακία.

Το ίδιο θετική αναμένεται να γίνει και σε άλλα μεγάλα έργα που δείχνει για πρώτη φορά να σκύβει πάνω στην πραγματική οικονομία και να αποδίδει τα του Καίσαρος. Στο Μετρό Θεσσαλονίκης φαίνεται πως θα ληφθεί η απόφαση για αύξηση της προκαταβολής της αναδόχου εταιρείας ΑΕΓΕΚ από 6% σε 10%.

Αυτό θα έχει ευεργετικές συνέπειες στο έργο που χειμάζει για μία ακόμα φορά με τους εργαζόμενους να είναι σε αναμμένα κάρβουνα. Γενικά η εικόνα η οποία σχηματίζεται είναι μιας Κυβέρνησης που δεν μένει αμέτοχη (όπως γινόταν τουλάχιστον εδώ και δεκαετίες) αλλά έχει μάτια και αυτιά και επεμβαίνει όπου μπορεί.

Τα προβλήματα φυσικά έτσι όπως είναι συσσωρευμένα είναι τόσα πολλά που δεν θα λυθούν σε διάστημα ενός ή δύο μηνών. Αλλά βασικό-βασικότατο κριτήριο για να γίνει μια επαναφορά σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς είναι η εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 31 δις ευρώ από το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν μεγάλο μέρος του ποσού, που ξεπερνά τα 6δις ευρώ θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία της χώρας μέσω της εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου προς τις εταιρείες που σε μεγάλο βαθμό είναι επιχειρήσεις που κινούνται στον τεχνικό χώρο.

Ένα άλλο θετικό σημείο είναι η μερική –έστω επαναφορά της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω των Τραπεζών που εδώ και 4 χρόνια είναι παγωμένες. Εδώ είναι και το μυστικό για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κράτους και εταιρειών στα παγωμένα έργα των Αυτοκινητόδρομων.

Όσο και αν μπορέσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών να στηρίξει και να συμφωνήσει με τους παραχωρησιούχους ένα νέο πλαίσιο για την ολοκλήρωση των κατασκευών αν δεν έχουν «χρήμα» οι τράπεζες να το στηρίξουν τότε οι κατασκευές δεν θα τελειώσουν ποτέ. Και το χρήμα μέχρι να εγκριθεί η μεγάλη δόση των 31 δις ευρώ είναι στα χέρια των πιστωτών της χώρας μας.

Αυτό σημαίνει πως έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη αυτά τα χρήματα για να ανακινήσουμε την οικονομία μας που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση φοβάμαι πως θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ μεγαλύτερες και χειρότερες προκλήσεις.

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Μετρό Αθήνας: ΌΧΙ λένε οι εργαζόμενοι της γραμμής 1 (πρώην ΗΣΑΠ) στις αυξήσεις εισιτηρίων

κείμενο από το ypodomes.com
Κατηγορηματικά αντίθετοι με τα σενάρια για αυξήσεις κατά 25% στις τιμές των εισιτηρίων, τις οποίες χαρακτηρίζουν υπερβολικές και εξοντωτικές, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, σ ημειώνοντας, ότι αυτό θα αποτελέσει άλλο ένα σοβαρό κτύπημα στον ήδη «ψαλιδισμένο» οικογενειακό προϋπολογισμό των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.

Σε δήλωση του προέδρου του Σωματείου των Εργαζομένων Βασίλη Σταθούση σημειώνεται, ότι το χτύπημα είναι εξαιρετικά ισχυρό εάν σκεφτεί κανείς, ότι τα εισιτήρια από 80 λεπτά εκτοξεύτηκαν, τα τελευταία χρόνια, στο 1,40 ευρώ και τώρα θα φτάσουν στο 1,75, ενώ αντίθετα μισθοί και συντάξεις διαρκώς πετσοκόβονται.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον ΗΣΑΠ, οι αστικές συγκοινωνίες και το εισιτήριο δεν είναι είδος πολυτελείας, αλλά κοινωνικό αγαθό και για το λόγο αυτό η Πολιτεία οφείλει να επιδοτεί τις αστικές συγκοινωνίες, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες και να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές των εισιτηρίων.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα