Υποδομές στην Ελλάδα

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Σιδηρόδρομος: Εγκρίθηκαν οι όροι για την ηλεκτροκίνηση από Κιάτο έως Πάτρα

κείμενο από το ypodomes.com
Ένα σημαντικό βήμα για το έργο ολοκλήρωσης του εκσυγχρονισμού του Σιδηρόδρομου στο τμήμα από το  Κιάτο μέχρι την Πελοπόννησο έγινε πριν λίγες μέρες. Συγκεκριμένα μετά από πολλούς μήνες καθυστέρηση εγκρίθηκαν τελικά οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου της ηλεκτροκίνησης από το Κιάτο μέχρι την πόλη της Πάτρας.

Το έργο αυτό πλέον μπορεί να οδεύσει προς δημοπράτηση είτε ως ενιαίο έργο είτε τμηματικά.  Το απαιτούμενο για να ξεκινήσει το έργο ηλεκτροκίνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί πρώτα τα έργα επιδομές και υποδομής που εκτελούνται και να αρχίσουν και τα υπόλοιπα (στο τμήμα Ψαθόπυργος-Πάτρα).

Η αδειοδότηση  έγινε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ η κατάθεση του φακέλου είχε γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό.  Πρόκειται για Σιδηροδρομικό έργο και αφορά στην εφαρμογή συστήματος ηλεκτροκίνησης με  μονοφασικό εναλλασσόμενο ρεύμα, στην υπό κατασκευή νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Πάτρα που έχει συνολικό Uήκο3 106 χλμ. Υποσταθμοί θα κατασκευαστούν στις θέσεις: Ξυλόκαστρο (ΧΘ36,55), Αίγιο (ΧΘ 82,6), Ρίο (ΧΘ 120).

Το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ και να ολοκληρωθεί στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Με την λειτουργία της ηλεκτροκίνησης ένα express τρένο θα μπορεί να διανύει την απόσταση Αθήνα-Πάτρα σε λιγότερο από 2 ώρες φτάνοντας σε κατά τόπους ταχύτητες τα 160χλμ./ώρα.

ΤΑ ΕΡΓΑ
Αυτή τη στιγμή τα έργα που εκτελούνται στο τμήμα Κιάτο-Πάτρα είναι στα υποτμήματα Διακοπτό-Ροδοδάφνη και Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος ενώ κάποιες εργασίες εκτελούνται και στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη.

Το αμέσως επόμενο διάστημα περιμένουμε την δημοπράτηση-σκούπα για το τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη που θα ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό (σε αυτό το τμήμα) και θα απομένει η δημοπράτηση για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού τμήματος από τον Ψαθόπυργο μέχρι την Πάτρα και φυσικά το έργο της ηλεκτροκίνησης (και σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης) σε όλο το τμήμα από το Κιάτο μέχρι την Πάτρα.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Μετρό Αθήνας: Η αλλαγή χάραξης στην επέκταση προς Ίλιον φέρνει τα πάνω-κάτω στο έργο

κείμενο από το ypodomes.com
Μία από τις μεγάλες δημοπρατήσεις που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια είναι η επέκταση της γραμμής 2 από την Ανθούπολη στο Ίλιον. Εδώ και αρκετά χρόνια είχε γίνει γνωστό πως η γραμμή θα συνεχίζει αρχικά προς Πετρούπολη και κατόπιν προς Ίλιον.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές τελικά η οριστική χάραξη άλλαξε καθώς η αρχική επιλογή βρισκόταν σε πολύ σαθρά εδάφη. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την διερεύνηση των γεωλογικών δεδομένων της περιοχής διαπιστώθηκε πως σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται παλιά λιγνιτωρυχεία σε διάφορα βάθη που θα έβαζε σε κίνδυνο την κατασκευή του έργου (σήραγγες και σταθμούς δηλαδή).

Τελικά η πλέον εφικτή χάραξη είναι εκείνη που μετά τον επίσταθμο του σταθμού ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ είναι να κινείται με πορεία Βόρεια-Βόρειο-Ανατολικά (αντί για Βόρειο-Δυτικά προς τον Άγιο Ιερόθεο στο Περιστέρι).

Πλέον όλη η χάραξη κινείται  σχεδόν αποκλειστικά πάνω στη Λεωφόρο Θηβών έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για περαιτέρω επέκταση προς Καματερό και Ζεφύρι μέχρι τον υπό κατασκευή  Προαστιακό Σταθμό ΖΕΦΥΡΙ.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Το μήκος της επέκτασης με την νέα χάραξη είναι πλέον 4χλμ και περιλαμβάνει 3 νέους υπόγειους σταθμούς στις παρακάτω θέσεις:
ΣΤΑΘΜΟΣ 1:θα κατασκευαστεί στη συμβολή των οδών Θηβών και Καππαδοκίας (εντός των ορίων του Δήμου Ιλίου)
ΣΤΑΘΜΟΣ 2: θα κατασκευαστεί στη συμβολή των οδών Θηβών και Ελαιών (εντός των ορίων του Δήμου Ιλίου)
ΣΤΑΘΜΟΣ 3:θα κατασκευαστεί στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Παραμυθιάς (εντός των ορίων του Δήμου Ιλίου)

ΓΡΙΦΟΣ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ, ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ
Πλέον με την νέα χάραξη ανατρέπεται η προηγούμενη διάταξη των σταθμών και όπως φαίνεται και από τις παραπάνω θέσεις που θα κατασκευαστούν θα βρίσκονται όλοι εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιλίου που είναι ο μεγάλος κερδισμένος από αυτή την αλλαγή.

Πλέον οι ονομασίες των σταθμών αποτελούν γρίφο καθώς θα πρέπει να επιλεγούν ονόματα που θα καθορίζουν την θέση τους και μέχρι σήμερα συνήθως επιλέγονται είτε τα ονόματα των Δήμων που βρίσκονται οι σταθμοί, είτε εκκλησίες και τοπονύμια.

Όπως έχει υπολογίσει η Αττικό Μετρό από την λειτουργία των 3 νέων σταθμών της γραμμής 2 θα εξυπηρετούνται καθημερινά περίπου 46.500 κάτοικοι και 5.500 θέσεις εργασίας, συνολικά 51.000 επιβάτες. Ειδικά τις ώρες αιχμής υπολογίζεται ότι και στους 3 σταθμούς θα κινούνται (ανά ώρα) 4.440 επιβάτες.

Η επέκταση αυτή προς το παρόν βρίσκεται σε μελέτες (γεωλογικές, γεωφυσικές, γεωτεχνικές) και η χρηματοδότηση θα αναζητηθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 300εκ.ευρώ. Πάντως δεν περιμένουμε την δημοπράτηση της πριν το 2015 και την ολοκλήρωση της περίπου το 2020.

Με την λειτουργία της τα Δυτικά Προάστια της Αθήνας θα έχουν καλυφθεί σχεδόν πλήρως και θα απαιτούνται λιγότερα από 20 λεπτά για να φτάσει κανείς από τον τερματικό σταθμό στο Ίλιον στο Σύνταγμα. Με αυτή την επέκταση η γραμμή 2 θα φτάσει συνολικά τους 23 σταθμούς και θα εκτείνεται από το Ίλιον μέχρι το Ελληνικό.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Τα διευρυμένα μέσα σταθερής τροχιάς κάνουν την Αθήνα μεγάλη Ευρωπαϊκή Μητρόπολη

κείμενο από το ypodomes.com
Με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς η Αθήνα αρχίζει να αποκτά ένα σοβαρό δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τα 2000 που άνοιξαν τις πύλες τους οι γραμμές 2 και 3, η πρωτεύουσα με μόνιμο πληθυσμό που ξεπερνούσε τα 4 εκατομμύρια είχε μόλις 1 γραμμή, σχεδόν εξ`ολοκλήρου επιφανειακή και 23 σταθμούς.

Σήμερα 14 σχεδόν χρόνια από το άνοιγμα των 2 γραμμών του Μετρό το δίκτυο του Μητροπολιτικού Σιδηρόδρομου έχει φτάσει αισίως τους 64 σταθμούς, ενώ με την προσθήκη ενός ακόμα σταθμού, (ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ) θα φτάσουμε τους 65.

Το δίκτυο Μετρό της πόλης συμπληρώνει και ένα μικρό δίκτυο Τραμ που ξεκίνησε την λειτουργία του το καλοκαίρι του 2004. Διαθέτει δύο βασικές κατευθύνσεις, η μία, γραμμή από το Παλαιό Φάληρο μέχρι το Σύνταγμα και μία παραλιακή γραμμή από το Νέο Φάληρο μέχρι τη Βούλα. Αυτό το μικρό δίκτυο έχει αναδειχθεί εδώ και χρόνια ο κύριος στυλοβάτη των Αθηναίων που επιθυμούν να κατέβουν προς την παραλιακή είτε για μπάνιο, είτε για διασκέδαση.

Πέρα από τα δύο αυτά μέσα, από το 2004 στην Αθήνα λειτουργεί και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος ο οποίος προς το παρόν δεν διαχειρίζεται πολλούς επιβάτες καθημερινά λόγω των αραιών δρομολογίων του και των συνεχόμενων έργων.

Πάρα ταύτα ο Προαστιακός της Αθήνας έχει μία βασική γραμμή από τον Πειραιά μέχρι τις Αχαρνές και μία γραμμή που μέσω της Αττικής Οδού ξεκινά από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και καταλήγει βγαίνοντας από την Αθήνα, μέχρι το Κιάτο.

Αυτά τα 3 μέσα σταθερής τροχιάς αποτελούν σήμερα την μεγάλη προίκα της Αθήνας που υπόσχεται πως σε μερικά χρόνια θα έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ
Στο Μετρό της Αθήνας υπό κατασκευή είναι μία επέκταση 7,5χλμ από το σταθμό ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ μέχρι το κέντρο του Πειραιά, στο Δημοτικό Θέατρο. Η λειτουργία της τοποθετείται το 2017.

Στο Τραμ υπό κατασκευή είναι μία επέκταση από το Νέο Φάληρο στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά με μήκος 5,4χλμ. Η λειτουργία της τοποθετείται το 2015.

Στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο υπό κατασκευή είναι 3 νέοι σταθμοί: ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ, ΛΥΚΟΤΡΥΠΑ, ΖΕΦΥΡΙ. Οι δύο πρώτοι σταθμοί θα λειτουργήσουν σε μερικούς μήνες ενώ ο  τελευταίος σταθμός θα παραδοθεί το 2016.

Συνολικά υπολογίζεται πως μέχρι το 2017 η πόλη της Αθήνας θα έχει ένα πολύ σημαντικό δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς που θα καλύπτει περισσότερο από το 50% της πόλης δίνοντας την δυνατότητα σε Αθηναίους και επισκέπτες να μετακινούνται γρήγορα με ασφάλεια και άνεση και δεν θα θυμίζει σε τίποτα την κατάσταση στις συγκοινωνίες πριν το 2000 όταν ο βασιλιάς των δρόμων της Αθήνας ήταν το λεωφορείο.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Μεγάλα Έργα: Μεγάλες παραδόσεις έργων και το επόμενο διάστημα

κείμενο από το ypodomes.com
Τα μεγάλα έργα που εκτελούνται σήμερα στην Ελλάδα είναι πολλά αλλά η κρίση στην οποία περιστρέφεται η χώρα κάνει τα πράγματα δύσκολα. Πως μπορεί κανείς να πει πόσα πράγματα έχουν γίνει ενώ είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε αποτίμηση των πραγμάτων.

Στον τομέα των έργων μέσα έχοντας διανύσει τα 2/3 της χρονιάς μπορούμε να πούμε πως έχουμε σημαντικές παραδόσεις έργων, που τα περισσότερα είχαν βαλτώσει τα προηγούμενα χρόνια. Είχαμε σημαντικές παραδόσεις σε έργα Μετρό, σε οδικά έργα ενώ είχαμε και τμηματικές παραδόσεις σε έργα που εξακολουθούν να κατασκευάζονται έχοντας όμως παραδώσει κάποια τμήματα των έργων. Ας δούμε τα σημαντικότερα από αυτά:
  1. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣ ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ
  2. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
  3. ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΔΟΣΗ ΚΑΡΤΕΡΙ-ΠΑΡΓΑ
  4. ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΛΑΡΙΣΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ
  5. ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΑΙΓΙΟΥ


ΤΙ ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ;
Νέες παραδόσεις σε έργα θα έχουμε όμως από τον Σεπτέμβριο. Πρώτη και καλύτερη έρχεται η Τρίτη κατά σειρά φέτος επέκταση του Μετρό αυτή τη φορά από το Αιγάλεω στο σταθμό ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ.  Επίσης αναμένουμε την παράδοση του κάθετου άξονα της Εγνατίας Κομοτηνή-Σύνορα. Στο τέλος του έτους περιμένουμε και την παράδοση της Ανάπλασης της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκη με ένα μικρό τμήμα να παραδίδεται μέσα στον Σεπτέμβριο.

Αυτά δεν είναι και τα τελευταία έργα που θα δούμε να λειτουργούν μέσα στο 2013. Αν και με μικρότερες πιθανότητες από τα παραπάνω, περιμένουμε την λειτουργία  των σταθμών του Προαστιακού ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ και ΛΥΚΟΤΡΥΠΑ. Στο τέλος του έτους ίσως να δούμε  και τη λειτουργία και το Φράγμα Γαδουρά στη Ρόδο.

Πιο ενδιαφέρον είναι το 2014 με πολλές παραδόσεις έργων ενώ ο βασιλιάς στις παραδόσεις έργων αναμένουμε να είναι το 2015. Το έτος δεν είναι τυχαίο καθώς τότε λήγει ουσιαστικά το ΕΣΠΑ και πρέπει μέχρι τις 31-12-2015 να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα που κατασκευάζονται με κοινοτική χρηματοδότηση.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Editorial: Το 2013, η φτωχότερη χρονιά σε δημοπρατήσεις εδώ και μία δεκαετία

κείμενο από το ypodomes.com
Η νέα σεζόν  ξεκινά σε λίγες μέρες για όλους. Τα σχολεία θα ανοίξουν, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα κάνουν άλλον ένα δύσκολο προγραμματισμό, η κρίση θα συνεχίσει να υπάρχει και τα έργα θα εξακολουθήσουν να μας απασχολούν.

Μέσα στο καλοκαίρι παρατηρούσα καθημερινά την λίστα με τα νέα υπό δημοπράτηση έργα.  Ίσως είναι η πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 13 χρόνια που δεν υπάρχουν μεγάλες δημοπρατήσεις από Υπουργείο ή Περιφέρεια. Το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό έργο για όλο το καλοκαίρι ήταν το έργο σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με τον Αστακό (Πλατυγιάλι-Άγιος Δημήτριος) με 24εκ.ευρώ.

Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουμε ένα μεγάλο έργο από τον ΑΔΜΗΕ για το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με νησιά των Κυκλάδων με 240εκ.ευρώ. αλλά αυτό το έργο ανήκει στον όμιλο της ΔΕΗ που επενδύει συνεχώς.

Φυσικά αυτό που μπορεί κάποιος να αντιπαραθέσει είναι πως υπάρχουν πολύ μεγάλα έργα σε εκτέλεση τα οποία καλύπτουν την έλλειψη αυτή. Στην πραγματικότητα όμως ούτε αυτό ισχύει γιατί όλα εκείνα τα έργα που κατασκευάζονται σήμερα έχουν φοβερές καθυστερήσεις και σέρνουν μαζί τους όλη την παραγωγή έργων στην Ελλάδα.

Το 2013 μέχρι σήμερα είναι η φτωχότερη χρονιά σε δημοπρατήσεις έργων εδώ και πολλά χρόνια. Χειρότερη από το 2010, το 2011, το 2012. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η ουσία λοιπόν είναι για ποιο λόγο είναι τόσο λίγα τα έργα; Μία πρώτη απάντηση είναι πως το ΕΣΠΑ σιγά-σιγά ολοκληρώνεται και τα μεγάλα έργα αυτού του πακέτου έχουν ήδη δημοπρατηθεί και για να δούμε άλλα να δημοπρατούνται θα πρόκειται για έργα γέφυρες.

Ένας άλλος λόγος είναι η επίτευξη των στόχων από την Κυβέρνηση που «πιέζει» την παραγωγή έργων για να μην δημιουργούνται νέες ανάγκες χρηματοδότησης και επομένως νέα προβλήματα.

Νέα μεγάλα έργα δεν εξαγγέλλονται και ορθώς γιατί δημιουργούν ψευδαισθήσεις για «τουμπάρισμα» της κατάστασης ενώ αυτή δεν υπάρχει προς το παρόν και πρέπει να γίνει αντιληπτό πως με την βελτίωση της κατάστασης θα αυξηθούν τα μεγάλα έργα που έρχονται.

Αυτά που περιμένουμε ως μεγάλα έργα και θα τα δούμε με βραδείς ρυθμούς να δημοπρατούνται είναι η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, οι 3 ανισόπεδοι κόμβοι στο Σκαραμαγκά, η ανάπλαση της Πανεπιστημίου, τα σιδηροδρομικά έργα ολοκλήρωσης του ΠΑΘΕΠ και κάποια έργα τοπικής εμβέλειας.  Πάντως όλα θα κριθούν από την γενικότερη κατάσταση της χώρας που αν συνεχίσει να είναι βελτιωμένη τότε η παρούσα συγκυρία θα αλλάξει και θα δούμε και πάλι σημαντικά νέα μεγάλα έργα να δημοπρατούνται.

Καλή Εβδομάδα σε όλους

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Editorial: Παρατεταμένα τα προβλήματα στα μεγάλα έργα και τους αυτοκινητόδρομους

κείμενο από το ypodomes.com
Ενώ βρισκόμαστε σε θερινούς ρυθμούς είναι φανερό ότι ο Σεπτέμβριος που έρχεται θα ..βρέξει προβλήματα. Τα μηνύματα που έρχονται από το πεδίο των αυτοκινητόδρομων αλλά και των έργων γενικότερα δεν είναι ιδιαίτερα θετικά με αποτέλεσμα να επικρατεί ανησυχία.

Αναφορικά με την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων στην εκτέλεση των έργων παρακολουθούμε καθημερινά την ύπαρξη δεκάδων δημοσιευμάτων που μιλούν σχετικά. Βέβαια το πιο σημαντικό όλων είναι τα θέματα που παρουσιάζουν οι παγωμένοι αυτοκινητόδρομοι που δεν έχουν σταματήσει να μας απασχολούν εδώ και 5 χρόνια.

Άγνωστο είναι προς το παρόν το τι θα κάνει το Υπουργείο Υποδομών που έχει αναλάβει σωρεία προβλημάτων που ζητούν «λύση εδώ και τώρα». Το προφίλ του Υπουργού κου Χρυσοχοϊδη είναι χαμηλό καθώς προφανώς προσπαθεί να αποφύγει «φάουλ δηλώσεις» που θα δώσουν τροφή για μεγάλες αντιδράσεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κομμάτων και Βουλής που οι ερωτήσεις πέφτουν βροχή.

Αν γυρίσει κανείς τον χρόνο πίσω και πάμε στο 2011 όταν εκεί γύρω στον Μάιο επισημοποιήθηκε η παύση των εργασιών στους αυτοκινητόδρομους, θα δούμε πως ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε, ενώ ο χρόνος που έχει περάσει έχει φτάσει τα 2,5 χρόνια.

Τα έργα παραμένουν κολλημένα, οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές, το ίδιο το Υπουργείο που πανηγύριζε πριν λίγους  μήνες μοιάζει να είναι φειδωλό σε δηλώσεις και προβλέψεις και ίσως να έχουμε σημαντικά νέα, και πιθανόν όχι απαραίτητα ευχάριστα από τον Σεπτέμβριο στο θέμα των αυτοκινητόδρομων.

Τέλος αναφορικά και στα υπόλοιπα έργα πρέπει να πούμε πως είναι πολύ δύσκολη η εκτέλεση τους καθώς η ανάγκη θετικών αποτελεσμάτων στο πεδίο των οικονομικών αφήνει πίσω τα πάντα και φυσικά τα έργα που εκτελούνται.

Πάντως ο σοφός λαός μας λέει πως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και στην περίπτωση των έργων ο καπνός είναι διαρκής και επίμονος…

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Μεγάλες προσδοκίες στα έργα από την νέα σεζόν 2013-2014

κείμενο από το ypodomes.com
Βρισκόμαστε ακριβώς στο κέντρο του Αυγούστου στο τέλος της σεζόν 2012-2013. Σε αυτό το διάστημα ζήσαμε πολλά στον "μαγικό" κόσμο των έργων και των υποδομών.

Αυτό που πραγματικά έμεινε σε αυτό το διάστημα ήταν η αποτυχημένη φιέστα για την επανεκκίνηση των αυτοκινητόδρομων αλλά και η πραγματική επανεκκίνηση πολλών άλλων έργων που επί χρόνια έμεναν μισοτελειωμένα.

Ο μεγάλος στόχος που υπάρχει στην σεζον 2013-2014 που ξεκινά σε μερικές μέρες δεν είναι άλλος από την πραγματική επανεκκίνηση των αυτοκινητόδρομωων αλλά και την εκκίνηση των νέων μεγάλων έργων με παραχώρηση.

Ένα άλλο μεγάλο πεδίο συζήτησης αλλά και απόφασης θα είναι και η ένταξη έργων στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 που σύμφωνα με τις ενδείξεις θα είναι αρκετά διαφορετικό από το σημερινό.

Ζητούμενο στην νέα περίοδο είναι να δούμε πρόοδο στα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης που πλέον περιλαμβάνουν και την επέκταση προς Καλαμαριά και έχουν υπέρ-ανάδοχο τον ΑΚΤΩΡΑ.

Τέλος για την Αθήνα υπάρχουν πολλές εκρεμμότητες. Οι μεγάλες αναπλάσεις της πόλης που μέχρι σήμερα είναι μόνο μία (μιλάμε για τα έργα στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχου στον παλιό Ιππόδρομο στο Φάληρο) να πολλαπλασιαστούν.

Περιμένουμε την ανάπλαση της Πανεπιστημίου, την διπλή ανάπλαση Βοτανικού-Αλεξάνδρας, την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και το huge project που θα γίνει στο Ελληνικό. Επειδή στην Ελλάδα όμως έχουμε μάθει από εμπειρία πως "όταν ακούς πολλά κεράσια, βάστα και μικρό καλάθι" περιμένουμε έστω και κάποια από τα παραπάνω έργα να προχωρήσουν...

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Aυτοκινητόδρομοι: Μοιράζει εκ νέου την τράπουλα ο Χρυσοχοϊδης

κείμενο από το ypodomes.com
Ταυτοχρόνως αλλάζει η στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου προς τις υπηρεσίες και τους φορείς του Δημοσίου για τις οποίες στο εξής «θα χτυπάει κόκκινο» και οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίζουν ευθύνες για εμπλοκές και καθυστερήσεις των έργων αλλά και απέναντι στους εργολάβους, προς τους οποίους ο κ. Χρυσοχοΐδης φέρεται να στέλνει μήνυμα να ενισχύσουν την παρουσία τους στα εργοτάξια και να τρέξουν τα έργα, με βάση τις προκαταβολές που έχουν πάρει.

«Κανένας Ελληνας δεν είναι ικανοποιημένος», απαντά ο υπουργός στο ερώτημα αν τον ικανοποιεί η εικόνα των εργοταξίων, μετά τη συμφωνία του περασμένου Απριλίου που υλοποιείται με άμεσες προκαταβολές προς τους παραχωρησιούχους, συνολικού ύψους 155 εκατ. ευρώ. Η ίδια συμφωνία αναγνωρίζει συνολικό πακέτο εργολαβικών αποζημιώσεων 353,3 εκατ. ευρώ, που θα δοθούν με ξεχωριστά συμφωνητικά, ως εξής: προς την «Ολυμπία Οδό» 130 εκατ. ευρώ, στην «Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου» 59,5 εκατ. ευρώ, στη «Νέα Οδό» 90,5 εκατ. ευρώ και στην «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας» 73,50 εκατ ευρώ.

«Χαμηλοί ρυθμοί»
Ειδικότερα για την εικόνα που εμφανίζουν τα εργοτάξια το τελευταίο τρίμηνο, από το υπουργείο Υποδομών γίνεται λόγος για «χαμηλούς ρυθμούς» και «υποτυπώδεις εργασίες» στην «Ολυμπία Οδό», πλην του αφανούς έργου της επένδυσης σηράγγων, καθώς επίσης ότι «δεν είναι στο φουλ οι μηχανές» και ότι «θα μπορούσε να διπλασιαστεί άμεσα ο ρυθμός κατασκευής των έργων στον άξονα Μαλιακός - Κλειδί και στα Τέμπη».

Παράλληλα αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσουν εργασίες στα εργοτάξια της Ιόνιας Οδού, μετά την πρόσφατη έγκριση πίστωσης 25,8 εκατ ευρώ. «Παγωμένα» εξακολουθούν ωστόσο να είναι τα έργα στον άξονα κεντρικής Ελλάδας Ε-65, όπου υπάρχει διαφωνία εργολάβων και τραπεζών για τη χρηματοδότηση του έργου, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Το υπουργείο Υποδομών διατηρεί πρώτη προτεραιότητά του το ξεκίνημα της κατασκευής των μεγάλων οδικών έργων, που έχουν «παγώσει» εδώ και περίπου τρία χρόνια, λόγω της κρίσης και της διακοπής χρηματοδότησης των τραπεζών. Η κατασκευή τους, όπως αναφέρεται, «θα σηματοδοτήσει την ανάκαμψη της χώρας και της οικονομίας, με ευεργετικά αποτελέσματα στην απασχόληση».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αποτινάσσει δεσμεύσεις χρονοδιαγραμμάτων για την επανεκκίνηση των έργων διαπιστώνοντας αφ' ενός μεν ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι εξαγγελίες του προκατόχου του Κ. Χατζηδάκη, ενώ εκτέθηκαν ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη φιέστα της περασμένης άνοιξης στην Ολυμπία Οδό, αφ' ετέρου δε τη δυσκολία και την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, μέχρι την τελική συμφωνία πλήρους επανεκκίνηση των έργων.

Ειδικότερα εκκρεμούν τελικές αποφάσεις της Κομισιόν προκειμένου να καθοριστεί το ύψος των κονδυλίων που θα χορηγηθούν ως επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως επίσης το ύψος των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που θα πρέπει να περικοπούν από άλλα έργα και να διοχετευτούν στους αυτοκινητοδρόμους, ως χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου.

Επίσης είναι προς αντιμετώπιση θέματα που άπτονται του ανταγωνισμού και της εσωτερικής αγοράς.

Παράλληλα οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ κυρίως των παραχωρησιούχων και των συνολικά 50 λίγων εγχώριων και πολλών ξένων τραπεζών συνεχίζονται σε τεντωμένο σχοινί, με απροσδιόριστη κατάληξη.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δίνοντας το μήνυμα ότι πιστεύει πως θα υπάρξει τελική συμφωνία και τα έργα θα ξαναρχίσουν, δεν αποκλείει σε συνομιλητές του ακόμη και το ενδεχόμενο μιας ατυχούς κατάληξης, «η οποία θα ήταν καταστροφική όχι μόνο για τη χώρα και τα έργα, αλλά και για τις κατασκευαστικές εταιρείες και τις τράπεζες».

Ταυτοχρόνως ο κ. Χρυσοχοΐδης φέρεται να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο περικοπής τμημάτων των έργων είτε ακόμη ιεράρχησης προτεραιοτήτων για την προώθηση των έργων ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες που θα εξασφαλιστούν. «Να ολοκληρώσουμε από τα έργα αυτά που κάνουμε με απλό τρόπο, στο πλαίσιο των αναγκών της χώρας», λέει ο υπουργός.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό σε Ηλιούπολη, Άλιμο, Αργυρούπολη, Ελληνικό

κείμενο από το ypodomes.com
Στην κυκλοφορία παραδόθηκε στις 12 το μεσημέρι η επέκταση της γραμμής 2 του μετρό στα νότια προάστια. Η επέκταση περιλαμβάνει, συνολικά, τέσσερις νέους σταθμούς: Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό. Με τη νέα επέκταση εκτιμάται ότι θα εξυπηρετούνται καθημερινά επιπλέον 80.000 επιβάτες, γεγονός που σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους θα συμβάλει ουσιαστικά στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Η εκτίμηση από την Αττικό Μετρό είναι ότι με την έναρξη της λειτουργίας της επέκτασης θα μειωθούν κατά 50.000 οι ημερήσιες μετακινήσεις με ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ η διαδρομή Ελληνικό - Σύνταγμα θα γίνεται σε 14 λεπτά.

Είναι η μεγαλύτερη επέκταση του Μέτρο από το 2004 (η προηγούμενη ήταν η επέκταση της γραμμής 3 από την Εθνική Άμυνα στην Δουκίσσης Πλακεντίας με 6χλμ) και θα καλύψει μεγάλο μέρος των Νοτίων Προαστίων της πόλης που σήμερα εξυπηρετούνται μόνο με λεωφορεία.

Όλοι οι σταθμοί εδράζονται επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και θα διαθέτουν είσοδο-έξοδο και από τις δύο πλευρές της Λεωφόρου. Εντυπωσιακά στέγαστρα υποδηλώνουν την παρουσία τους  στους 4 σταθμούς. Κοινό στοιχείο για τους σταθμούς είναι πως έχουν κατασκευαστεί με πλαϊνές αποβάθρες όπως άλλωστε συμβαίνει με την συντριπτική πλειοψηφία των σταθμών του Αθηναϊκού Μετρό.

Με την λειτουργία της μεγάλης αυτής επέκτασης που κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο 550εκ.ευρώ, η γραμμή 2 θα διαθέτει πλέον 20 σταθμούς και θα εκτείνεται από το Ελληνικό μέχρι την Ανθούπολη, στην περιοχή του Περιστεριού. Η απόσταση Ελληνικό-Σύνταγμα θα διανύεται σε περίπου 14 λεπτά όταν η αντίστοιχη διαδρομή με ι.χ ή λεωφορείο απαιτεί τουλάχιστον 45 λεπτά οδυνηρής οδήγησης.

Η πρόσθεση των 4 νέων σταθμών της γραμμής 2 θα ανεβάσει το συνολικό αριθμό των σταθμών Μετρό της Αθήνας σε  64 (αν υπολογιστούν και οι 4 σταθμοί στην διαδρομή Δ.Πλακεντίας-Αεροδρόμιο).  Το δε συνολικό μήκος των 3 γραμμών Μετρό θα γίνει 25,6 (γραμμή 1) + 37,7 (γραμμές 2-3)= 63,3χλμ και αν υπολογίσουμε και το κοινό τμήμα με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο (20,7χλμ) τότε συνολικό το μήκος των 3 γραμμών θα γίνει 84χλμ.

Λόγω της έναρξης λειτουργίας των τεσσάρων νέων σταθμών θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια του ΟΑΣΑ
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, στην επέκταση του Ελληνικού θα χρησιμοποιηθούν πέντε συρμοί τρίτης γενιάς με έξι βαγόνια - από τους 17 που κατασκευάστηκαν στη Νότια Κορέα και βρίσκονται στο αμαξοστάσιο του Ελαιώνα. Οι υπόλοιποι 12 θα δρομολογηθούν στην επέκταση του Πειραιά.

Το πρόβλημα στη γραμμή των 5,5 χιλιομέτρων είναι ότι δεν θα λειτουργήσουν οι σταθμοί πάρκινγκ σε Ελληνικό και Αργυρούπολη με 1.000 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να λειτουργήσει ο σταθμός του Μετρό στο Χαϊδάρι, ο οποίος είναι ο τρίτος σταθμός των δυτικών προαστίων.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα