Υποδομές στην Ελλάδα

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Νέα δέσμευση Χρυσοχοϊδη για ΒΟΑΚ και Αεροδρόμιο Καστελίου

κείμενο από το ypodomes.com
Πεπεισμένος ότι θα γίνουν τα μεγάλα έργα που έχουν εξαγγελθεί για την Κρήτη εμφανίστηκε ο Υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κο Αρναουτάκη αλλά και το Δήμαρχο Μίνωα Πεδιάδας κο Καλογεράκη. Μετά τη συνάντηση έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σε όλους τους συμπολίτες μας στην Κρήτη, ότι αυτά που ανακοίνωσα στην Κρήτη και για τα οποία δεσμεύτηκα ενώπιων τους, για τα μεγάλα έργα, τις μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις  στο νησί, αρχίζουν μέρα με τη μέρα να γίνονται πραγματικότητα.

Να ξεκινήσω από το γεγονός, ότι έχουμε ήδη υπογράψει δύο συμβάσεις για δυο μεγάλα τμήματα του ΒΟΑΚ, τον κόμβο που οδηγεί στα Χανιά και το Πάνορμος – Εξάντης. Σε λίγες μέρες θα υπογραφεί και η σύμβαση για την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα του ΒΟΑΚ Απομαρμά - Αγία Βαρβάρα, ένα έργο, όπως ξέρετε πολύ καλά, πολυβασανισμένο.

Ενεκρίθησαν μέσω του νέου προγράμματος 30 εκατ. ευρώ για την οδική ασφάλεια στο ΒΟΑΚ, ένα πάγιο αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης και τα επόμενα χρόνια θα γίνουν όλες οι αναγκαίες μελέτες και παρεμβάσεις, προκειμένου ο δρόμος να γίνει πιο ασφαλής και να περιοριστούν τα τροχαία ατυχήματα. Ο Περιφερειάρχης θα διαχειριστεί το ποσό αυτό και με βάση τις υπάρχουσες μελέτες, θα προωθήσει άμεσα παρεμβάσεις, που πρέπει και μπορεί να γίνουν στο δρόμο.

Όπως ακριβώς είχα υποσχεθεί, προχωράμε στην αναγνωριστική μελέτη για τον ΒΟΑΚ, σε συνδυασμό με οικονομικά και κυκλοφοριακά στοιχεία, έτσι ώστε στα τέλη του Α’ εξαμήνου του επόμενου έτους να έχουμε στα χέρια μας μια πρώτη μελέτη, σκοπιμότητας, προκειμένου να προκηρύξουμε το διαγωνισμό παραχώρησης του ΒΟΑΚ χωρίς διόδια, με πληρωμές διαθεσιμότητας,  σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία ήδη δουλεύει συστηματικά πάνω σε αυτό το εγχείρημα, αξιοποιώντας παράλληλα το πακέτο Γιούνκερ.   

Εγκρίναμε για το υπάρχον αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», όπως είχα υποσχεθεί και παρουσιάσει στους Κρήτες, ποσό 20 εκατ. ευρώ για να εκσυγχρονιστεί, να επεκταθεί και να διευκολυνθεί η πρόσβαση, καθιστώντας το πιο λειτουργικό, φιλόξενο και αποτελεσματικό για την οικονομία του νησιού. Θεωρώ, πως πρόκειται για μια  σημαντική παρέμβαση, που με τη συνδρομή της Περιφέρειας και του Δήμου Ηρακλείου, πολύ γρήγορα μετά την εκπόνηση των σχετικών μελετών θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών.

Εγκρίθηκαν επίσης από το Εθνικό Πρόγραμμα 90 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προχωρήσουμε στις απαλλοτριώσεις του νέου αεροδρομίου της Κρήτης στο Καστέλι. Ήδη ολοκληρώνονται οι διαδικασίες της κτηματογράφησης. Πολύ σύντομα το Υπουργείο σε συνεργασία με το Δήμο Καστελίου και την Περιφέρεια Κρήτης θα ολοκληρώσει όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να γίνουν οι απαλλοτριώσεις.

Επίσης από τους πόρους αυτούς θα χρηματοδοτηθεί και θα προκηρυχθεί σύντομα η μελέτη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωροταξικής Ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την Αναπτυξιακή Μελέτη της περιοχής πέριξ του αεροδρομίου Καστελίου, γιατί συνολικά όπως μπορείτε να φανταστείτε το εκεί οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό τοπίο θα αλλάξει ριζικά.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις, που δεν είναι προεκλογικές εξαγγελίες και δεν έμειναν στα χαρτιά από την ημέρα που ήρθα στην Κρήτη πριν από 20 ημέρες, είναι γεγονότα, τα οποία θα προχωρήσουν, έτσι ώστε η Κρήτη να έχει τις υποδομές που της αξίζουν.  

Επίσης, κάναμε κάποιες αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις πριν από λίγες ημέρες και διευκολύναμε τη λειτουργία και χρηματοδότηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, έτσι ώστε και αυτό το ζήτημα πλέον να μπει σε μια σειρά.

Είμαι πολύ ευτυχής, γιατί οι εξαγγελίες έχουν προχωρήσει, με κορυφαίο το αεροδρόμιο του Καστελίου. Μεταθέσαμε το διαγωνισμό για την 17 Φεβρουαρίου, σε 2 μήνες περίπου από σήμερα και τούτο διότι το ζήτησαν οι υποψήφιοι διαγωνιζόμενοι. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και μεγάλο έργο για το οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Σας βεβαιώνω, ότι στις 18 Φεβρουαρίου θα υπάρχουν κατατεθειμένοι φάκελοι από μεγάλους κατασκευαστικούς και αεροπορικούς οίκους, οι οποίοι θα θελήσουν να αναλάβουν την κατασκευή και τη διαχείριση του αεροδρομίου του Καστελίου. Το μεγάλο αυτό εγχείρημα για την Κρήτη προχωράει πολύ καλά.

Πιστεύω, πως μέχρι τέλος του Α’ εξαμήνου του επόμενου έτους θα είμαστε σε θέση να έχουμε στα χέρια μας τον τελικό φάκελο με τον τελικό μειοδότη».

Σταύρος Αρναουτάκης: «Οι εξαγγελίες του κ. Χρυσοχοΐδη γίνονται πράξη. Πολλοί πίστευαν, ότι αυτά ήταν λόγια του αέρα. Αποδεικνύεται όμως, από τη συνεργασία που είχαμε με τον Υπουργό, μαζί με τους Δήμους Μίνωα Πεδιάδα και Ηρακλείου, με την Περιφέρειά μας, ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε για την επόμενη μέρα, για τα μεγάλα έργα στην Κρήτη.

Αυτό γίνεται γιατί υπάρχει δέσμευση του Υπουργού του κ. Χρυσοχοΐδη, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και γίνεται πράξη αυτή η δέσμευση, να γίνουν τα μεγάλα έργα στην Κρήτη: ο Βόρειος Οδικός Άξονας, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το αεροδρόμιο στο Ηράκλειο αλλά και τα άλλα έργα που ανακοίνωσε ότι έχουν δημοπρατηθεί.

Θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια, θα είναι χρόνια που μόνο μεγάλα έργα θα γίνονται στο νησί μας και χρειάζεται εδώ η συνέχεια, η διεκδίκηση, ο οραματισμός που έχουμε όλοι μας, διότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετυχαίνουμε το στόχο.  Θεωρώ ότι και το επόμενο χρονικό διάστημα ενωμένοι θα διεκδικούμε για την υλοποίηση των έργων. Πάνω απ’ όλα είναι ο οραματισμός, είναι η διεκδίκηση, είναι η υλοποίηση. Και στο πρόσωπο του κ. Χρυσοχοΐδη βλέπουμε την υλοποίηση».

Ζαχαρίας Καλογεράκης: «Σήμερα από τα λόγια περνάμε στα έργα. Διαψεύδονται πολλοί που είχαν προβλέψει διαφορετικά τις συνθήκες των εξελίξεων σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις, που ο Υπουργός είχε ανακοινώσει πριν από περίπου 20 ημέρες. Σε συνεργασία με το Υπουργείο και τον Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη, με τον Περιφερειάρχη, δρομολογούμε και υπογράφηκαν σήμερα οι απαλλοτριώσεις στην περιοχή, ύψους 90 εκατ.. Στη συνέχεια, τα Διοικητικά Δικαστήρια θα προσδιορίσουν τις τιμές μονάδες. Είναι ένα πρώτο βήμα προς την υλοποίηση ενός έργου που για 12-13 χρόνια ακούμε στο Δήμο μας και δε το βλέπουμε: το νέο αεροδρόμιο του Καστελίου.

Η σημερινή εξέλιξη είναι θετική. Ενημερωθήκαμε από τον Υπουργό ότι παράλληλα με την αναβολή του διαγωνισμού για τις 17 του μήνα, υπάρχει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον και γι’ αυτό δόθηκε και αυτή η αναβολή.

Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι επιτέλους η ομηρία στην περιοχή τελειώνει και σήμερα γίνεται ένα βασικό βήμα που είναι η χρηματοδότηση των απαλλοτριώσεων, που ελπίζω πολύ σύντομα, το επόμενο διάστημα, να έχουμε και τις τιμές μονάδες, ώστε να μπορεί ο κόσμος να πάρει τα χρήματα του στην περιοχή που απαλλοτριώνεται.

Θέλω, επίσης, τελειώνοντας να τονίσω πως η σημερινή ρευστή πολιτική κατάσταση, σήμερα το Υπουργείο κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του, πρέπει τα πολιτικά κόμματα στο σύνολο τους να δεσμευτούν για τα μεγάλα έργα και τις παρεμβάσεις στην Κρήτη, ότι θα συνεχίσουν και θα τιμήσουν τις υπογραφές που σήμερα μπήκαν». 

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο: Σε 5 χρόνια μειώθηκαν 35% οι μετακινήσεις

Κείμενο από το ypodomes.com
Η οικονομική κρίση είχε σημαντικές επιπτώσεις, πέραν όλων των άλλων, και στις μετακινήσεις μας. «Θύμα» των νέων δεδομένων που δημιουργήθηκαν στη χώρα από το 2010 και μετά έπεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, και η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου Χαρίλαος Τρικούπης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το thebest.gr, η μείωση των διελεύσεων από την Γέφυρα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή αφού από το 2009 μέχρι και το 2013 αγγίζει το 35%. Όσο δε για το 2014, μπορεί να μην υπάρχουν ακόμα επισήμως νούμερα πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι αναμένεται περαιτέρω μείωση εκτιμάται ότι θα προσεγγίζει το 5%.

Στην πορεία των ετών όμως άλλαξε και το προφίλ των οχημάτων που περνούν από τη Γέφυρα αφού μειώθηκε το ποσοστό των ΙΧ. Και αυξήθηκε εκείνο των μηχανών, των φορτηγών και κατ’ ελάχιστο των λεωφορείων.

Αναλυτικά: Το 2009 η μέση ημερήσια κυκλοφορία ήταν στα 13.826 οχήματα δηλαδή ξεπερνούσαν, σε ετήσια βάση, οι διελεύσεις ξεπερνούσαν τα 5εκ. Ο αριθμός των ημερήσιων διελεύσεων άρχισε να πέφτει σταδιακά.

Το 2010 ο μέσος όρος ήταν 12.064, το 2011 έπεσαν στις 10.980, το 2012 στις 9.289 και το 2013 στις 8.706 ή σε ετήσια βάση κοντά στα 3εκ., ενώ όπως προαναφέρθηκε το 2014 αναμένεται να κλείσει με περαιτέρω μείωση.

Με άλλα λόγια, στα χρόνια του Μνημονίου, η Γέφυρα έχασε περίπου 2εκ. διελεύσεις το χρόνο, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος! Τώρα όσον αφορά στο προφίλ των οχημάτων που χρησιμοποιούν τη Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης τα στοιχεία δείχνουν τα εξής:

Το 2009 τα Ι.Χ. αποτελούσαν το 87% της κίνησης ενώ σήμερα έχουν πέσει στο 82,3%. Τα φορτηγά ήταν στο 6% και σήμερα ανέβηκαν στο 7,7%, οι μοτοσυκλέτες ήταν στο 4,5% και τώρα το 7%, ενώ τα λεωφορεία από το 2% ανέβηκαν στο 3%.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, με το πέρασμα των χρόνων έχει δεκαπλασιαστεί η χρήση του e-pass αφού το 2009 αφορούσε το 1,4% των διελεύσεων ενώ το 2014 έφθασε το 10,4%.

Όπως μας εξηγεί ο υπεύθυνος επικοινωνίας της «Γέφυρας» Γιάννης Φρέρης η αύξηση των ποσοστών σε φορτηγά και λεωφορεία αποδίδεται στα ειδικά πακέτα προσφορών που υπάρχουν ενώ για το e-pass η άνοδος οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύ οικονομικό και το επιλέγουν όσοι χρησιμοποιούν τη Γέφυρα συχνά.

Την ώρα δε που οι οδηγοί των Ι.Χ. δε διαθέτουν τα 13,2 ευρώ για την απλή διέλευση από τη Γέφυρα έχει αυξηθεί κατακόρυφα η κίνηση στα φέρρυ-μποτ όπους η απλή διέλευση κοστίζει 6,5 ευρώ.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν και οι υπεύθυνοι της Γέφυρας, πολλοί από όσους χρησιμοποιούσαν το έργο για να κάνουν τη βόλτα τους πλέον, λόγω της κρίσης, δεν φθάνουν καν μέχρι το βενζινάδικο και αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Αίτηση διάλυσης της σύμβασης του Μετρό Θεσσαλονίκης κατέθεσε η κοινοπραξία κατασκευής

κείμενο από το ypodomes.com
Ο κύβος ερρίφθη για το Μετρό Θεσσαλονίκης και το πρώτο μέρος του δράματος είναι γεγονός. Με ανακοίνωση της η Αττικό Μετρό έκανε γνωστό πως η ανάδοχος Κ/ξια του Έργου "Μελέτη, Κατασκευή και Θέση σε Λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης" επέλεξε σήμερα, μετά την έκδοση σχετικής Απόφασης του αρμοδίου Διαιτητικού Δικαστηρίου για το θέμα της οριακής προθεσμίας του Έργου, να υποβάλλει Αίτηση Διάλυσης της Σύμβασης.

Η Αττικό Μετρό μετά από έλεγχο της αίτησης, θα προβεί, εντός του προβλεπομένου από τη νομοθεσία 15νθημέρου, στις νόμιμες ενέργειες με γνώμονα, όπως πάντα, τη διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος.

Επί της ουσίας από εδώ και εμπρός θα αρχίσει ένα γαϊτανάκι εξελίξεων με θύμα και πάλι το έργο. Το ypodomes.com θα σας ενημερώνει άμεσα για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην Ελλάδα, που ταυτόχρονα είναι και το πιο άτυχο.

Σιδηρόδρομος: Παραδόθηκε η Σήραγγα Όθρυος, η 2η μεγαλύτερη στην Ελλάδα

κείμενο από το ypodomes.com
Η ολοκλήρωση των εργασιών στο όρος Όθρυς, όπου κατασκευάζεται μερικά από τα έργα του τμήματος της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων, Λιανοκλάδι - Δομοκός είναι γεγονός. Μιλάμε για ένα ογκώδες έργο με μία εντυπωσιακή δίδυμη σήραγγα 6,3χλμ έκαστη.

Η αποπεράτωση της σήραγγας θα επιτρέψει μέχρι το 2017 την ολοκλήρωση του άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη και θα επαναφέρει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό χάρτη. Είναι προφανές ότι με αυτό το έργο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μπορέσει να κερδίσει χρόνο στο Αθήνα -Θεσσαλονίκη και με την ηλεκτροκίνηση θα μπορέσει επιτέλους να δει μια εξαιρετικά μεγάλη εξοικονόμηση για την εταιρία και βελτίωση των αποτελεσμάτων της.

Παράλληλα, η ΕΡΓΟΣΕ έχει προχωρήσει την εργολαβία - σκούπα των υπολειπόμενων εργασιών στην νέα σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέας - Δομοκού, προϋπολογισμού 415 εκατ. ευρώ. Tα έργα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2013 από την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ  J&P ΑΒΑΞ. Η ολοκλήρωση τους αναμένεται στα τέλη του 2016.

Το έργο περιλαμβάνει εργασίες ολοκλήρωσης της υποδομής και των κτιριακών εγκαταστάσεων και κατασκευή της επιδομής, των ηλεκτρομαγνητικών εγκαταστάσεων, της σηματοδότησης, των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτροκίνησης της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων.

Με την ολοκλήρωσή της το τραίνο θα χρειάζεται 3,15' για να ταξιδέψει από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλάζοντας τον χάρτη των μεταφορών.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η νέα χάραξή της γραμμής, η οποία σχεδιάστηκε για ταχύτητες 200 χλμ ανά ώρα, ξεκινά από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Τιθορέας κατευθύνεται ανατολικά, διασχίζοντας το όρος Καλλίδρομο με δίδυμη σήραγγα μήκους 9,2 χλμ ανά κατεύθυνση, και ακολουθώντας πεδινή διαδρομή, μέσω της πεδιάδας του Σπερχειού ποταμού καταλήγει στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιανοκλαδίου. Στη συνέχεια, διασχίζει το όρος Όθρυς με δίδυμη σήραγγα, μήκους 6,3 χλμ ανά κατεύθυνση και ακολουθώντας πεδινή διαδρομή μέσω του οροπέδιου του Δομοκού (αποξηραμένη λίμνη Ξυνιάδας ), κατέρχεται τον ορεινό όγκο του Δομοκού καταλήγοντας στην Θεσσαλική πεδιάδα  και  στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Δομοκού.

Πρόκειται για διπλή γραμμή 106 χλμ με 4 σήραγγες μονής γραμμής,  συνολικού μήκους  30 χλμ, 12 σήραγγες διπλής γραμμής μήκους 4,4 χλμ, 18 Cut & Cover διπλής γραμμής συνολικού μήκους 2,3 χλμ, 6 Cut & Cover μονής γραμμής συνολικού μήκους 1, 7 χλμ, 49 Σιδηροδρομικές Γέφυρες μήκους 6 χλμ, 32 Ανισόπεδες Διαβάσεις μήκους 2, 7 χλμ και 2 νέους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς στο Μώλο και στον Άγιο Στέφανο, καθώς και 2  νέες στάσεις στις Αγγείες και στο Θαυμακο.

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Σιδηρόδρομος: Ολοκληρώνεται η εργολαβία στον Όθρυ, σε 24 μήνες η ολοκλήρωση όλων των έργων

κείμενο από το ypodomes.com
Με γοργά βήματα προχωρά η ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών  έργων στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός. Σύμφωνα με πολύ ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com σε μερικές ημέρες ολοκληρώνεται η παλιά εργολαβία στο όρος Όθρυς.

Η εργολαβία περιλάμβανε και την διάνοιξη της Σήραγγας Όθρυος, με μήκος 6,2χλμ. Με το τέλος της παρούσας εργολαβίας αναλαμβάνει αμέσως τη «σκυτάλη» των έργων η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-J&P που είναι ο ανάδοχος των έργων ολοκλήρωσης του εκσυγχρονισμού του τμήματος Τιθορέα-Δομοκός.

Στα 106 χιλιόμετρα έργων πρόκειται να εγκατασταθεί ηλεκτροκίνηση αλλά και τηλεδιοίκηση-σηματοδότηση. Τα έργα στην περιοχή έχουν ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια με πολλαπλές εργολαβίες καθώς το τμήμα «σαλαμοποιήθηκε» με αποτέλεσμα να υπάρχουν διάσπαρτες 6 εργολαβίες.

Σήμερα, η ΕΡΓΟΣΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών φαίνεται αποφασισμένη να παραδώσει έργο καθώς τα συνεχόμενα έργα των τελευταίων 10-12 ετών δεν έχουν κανένα effect στους πολίτες που ακούν για σιδηροδρομικά έργα αλλά δεν τα βλέπουν μέχρι τώρα στην καθημερινότητα τους.

Ο επιπλέον λόγος επιτάχυνσης των έργων δεν είναι άλλος από την μεγάλη σιδηροδρομική άνθηση στον τομέα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Εδώ έχουμε ένα εκπληκτικό μέλλον καθώς λόγω Cosco στον Πειραιά όταν ολοκληρωθούν τα έργα από 40 δρομολόγια το μήνα θα πενταπλασιαστούν και θα φτάσουν στα 200.

Έτσι αυτή τη στιγμή η ΕΡΓΟΣΕ είναι η εταιρεία κλειδί για την διεύρυνση των οριζόντων του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας με το βασικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη να αποτελεί το διακαή πόθο για το Υπουργείο Υποδομών.

ΠΟΛΛΑ ΕΡΓΑ ΚΑΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Μετά την παράδοση του τμήματος από την Αθήνα μέχρι την Κόρινθο και το Κιάτο το 2006 δεν έχουμε να παραδίδεται σε εθνικό επίπεδο κανένα νέο σιδηροδρομικό τμήμα. Σήμερα, τα αναβαθμισμένα τμήματα του ΠΑΘΕΠ είναι το Κιάτο-Αθήνα-Τιθορέα και το Δομοκός-Θεσσαλονίκη.

Ο στόχος είναι σε 24 μήνες από σήμερα, να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα στο Τιθορέα-Δομοκός και να ξεκινήσουν τα δρομολόγια τα ηλεκτροκίνητα τρένα μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων με απώτερο σκοπό τις αγορές της Ευρώπης.

ΤΙΘΟΡΕΑ-ΔΟΜΟΚΟΣ, ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΜΕ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ
Το έργο-σκούπα των 106 χιλιομέτρων όταν λειτουργήσει θα δώσει νέα εντυπωσιακά τεχνικά. Η δίδυμη σήραγγα Καλλιδρόμου θα είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας και των Βαλκανίων με μήκος 9χλμ σε κάθε κατεύθυνση. Η δίδυμη σήραγγα Όθρυος θα είναι μέσα στις 3 μεγαλύτερες σήραγγες της χώρας με μήκος 6,2χλμ.

Μέσα στο έργο περιλαμβάνονται σημαντικά ακόμα έργα όπως κοιλαδογέφυρες και cut&cover τμήματα. Οι επιβάτες στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη μετά την Τιθορέα θα βλέπουν το τρένο να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες που κατά τόπους θα φτάνουν τα 200χλμ και σήραγγες με γέφυρες να εναλλάσσονται συνεχώς.

Άλλωστε η διάνοιξη της σήραγγας Καλλιδρόμου ξεκίνησε το 1997 και χρειάστηκαν 15 χρόνια μέχρι την τελική της διάνοιξη το καλοκαίρι του 2012.

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Ολυμπία Οδός: "Ξετρυπήθηκε" η Σήραγγα Παναγοπούλας, η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα

κείμενο από το ypodomes.com
Η Ολυμπία Οδός είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και της Ηπείρου. Συνδέει τις τρεις Περιφέρειες και την Πρωτεύουσα της χώρας με τη σημαντικότερη πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη, το λιμάνι της Πάτρας.

Ο νέος, σύγχρονος και άνετος αυτοκινητόδρομος θα προσφέρει μια αναβαθμισμένη και ασφαλέστερη σύνδεση προς το νοτιοδυτικό τμήμα της Ελλάδας, και συγκεκριμένα προς και από το λιμάνι της Πάτρα, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις τουριστικές περιοχές, και θα ενισχύσει τις εξαγωγές και την αγροτική παραγωγή.  

Στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού διαπιστώθηκε πληθώρα «συναντήσεων» του οδικού έργου με τα σιδηροδρομικά έργα που διεξάγονται παράλληλα (από άλλες εργολαβίες). Σε περίπου οκτώ σημεία είναι οι σοβαρότερες "εμπλοκές".

Σχεδόν στο σύνολο τους τα προβλήματα αυτών των συναντήσεων διευθετήθηκαν επιτυχώς και με πολύ γρήγορες διαδικασίες. Θέμα εξακολουθεί να υπάρχει στην περιοχή Καμάρες, καθώς στο σημείο ο σιδηρόδρομος θα περνά από πάνω. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμεί σύντομα μία απόφαση από το Υπουργείο Υποδομών να αναθέσει στην Ολυμπία Οδό την κατασκευή μίας γέφυρας που θα λύσει το θέμα καθώς μία χρονική καθυστέρηση θα δημιουργούσε πρόβλημα στην χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια.

ΞΕΤΡΥΠΗΘΗΚΕ Η ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΑ
Το μεγάλο χθεσινό νέο ήταν η διάνοιξη και της τελευταίας σήραγγας στην περιοχή της Παναγοπούλα. Εδώ και καιρό είχαν διανοιχθεί τόσο η μεγάλη σήραγγα των 4.033 μέτρων όσο και η μικρότερη των 530 μέτρων. Εχθές ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της σήραγγας των 555 μέτρων που ολοκληρώνει τη «δύσκολη» δουλειά του ..ξετρυπήματος. Από εδώ και έπειτα τα έργα θα συνεχιστούν με τη μόνιμη επένδυση και τα Η/Μ.

Στόχος είναι η σήραγγα Παναγοπούλας να δοθεί στην κυκλοφορία μέχρι τα τέλη του 2015. Όταν λειτουργήσει θα γίνει η 3η μεγαλύτερη οδική σήραγγα στην Ελλάδα, πίσω από την Σήραγγα Τ2 των Τεμπών που έχει μήκος 6.000 μέτρα και την Σήραγγα Δρίσκου στην Εγνατία Οδό (στην περιοχή του Μετσόβου) με μήκος 4.500 μέτρα.   

Η συγκεκριμένα σήραγγα στον κλάδο προς Πάτρα θα έχει μία σήραγγα 3.200 μέτρων και όπως αναφέρθηκε παραπάνω 3 στον κλάδο προς Αθήνα.  Στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα θα λειτουργήσουν επίσης οι Σήραγγες Δερβενίου με μήκος 480+629 μέτρα (μόνο στον κλάδο προς Αθήνα), η Σήραγγα Μαύρων Λιθαριών με μήκος 1.189 μέτρα (1.160 προς Πάτρα), η Σήραγγα Ακράτας με μήκος 798+523 μέτρα (μόνο στον κλάδο προς Αθήνα) και η Σήραγγα Πλατάνου με μήκος 1.677 μέτρα (1.565 μέτρα προς Πάτρα).

Έργα διάνοιξης πλέον διεξάγονται μόνο στη Σήραγγα Πλατάνου, στον κλάδο προς Αθήνα με το εναπομείναν τμήμα να είναι περίπου 200 μέτρα.  Η ολοκλήρωση της διάνοιξης υπολογίζεται μέσα στο επόμενο διάστημα.

1,487 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ, ΤΟ 2016 ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Το συνολικό κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 1,487 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από ένα συνδυασμό ιδιωτικών κεφαλαίων (τραπεζικά δάνεια και ίδια κεφάλαια), ευρωπαϊκών κονδυλίων, τη συμβολή των χρηστών και το Ελληνικό Δημόσιο. Στο θέμα της λειτουργίας του δρόμου έχουμε ήδη το πρώτο αίτημα από τον παραχωρησιούχο για παράταση 157 ημερών που μεταφράζεται σε περίπου 5 μήνες. Ο λόγος είναι η καθυστερημένη απόδοση του κόμβου Ρίου (δόθηκε στην κοινοπραξία τον Ιούνιο του 2016).Το Δημόσιο από την πλευρά του αποφάσισε να προσφύγει στην Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών. Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός της απουσίας από τη χθεσινή εκδήλωση υψηλόβαθμης εκπροσώπησης από το Υπουργείο Υποδομών. Αντίθετα το παρών έδωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.  Χωρίς να είναι σαφές οδηγούμαστε σε σταδιακή λειτουργία ανά τμήματα από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και ολοκλήρωση του έργου το 2016, όχι μόνο λόγω της αίτησης του παραχωρησιούχου αλλά και για τις "σιδηροδρομικές" εμπλοκές.

ΓΕΦΥΡΕΣ
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του έργου είναι οι 209 γέφυρες του τμήματος Κόρινθος- Πάτρα και συγκεκριμένα 47 γέφυρες, 22 άνω διαβάσεις και 140 κάτω διαβάσεις αγγίζουν σήμερα ποσοστό ολοκλήρωσης 58%.  Οι 43 απ΄αυτές είναι μεγαλύτερες από 25μ. και η μεγαλύτερη είναι του ποταμού Κράθι και έχει μήκος 190 μέτρα.

Στο έργο περιλαμβάνονται επίσης τα τμήματα  Ελευσίνα- Κόρινθος & Περιμετρική Πατρών που διεξάγονται εργασίες αναβάθμισης ή εκσυγχρονισμού. Από τον Αύγουστο 2008, η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. διαχειρίζεται το δίκτυο από την Ελευσίνα έως την Πάτρα συνολικού μήκους 201,5 χλμ και με τα παρακάτω τμήματα:
•    2 Τομείς Διαχείρισης (Τομ.1: Ελευσίνα-Ξυλόκαστρο, Τομ.2: Ξυλόκαστρο-Μιντιλόγλι)
•    2 Κέντρα Διαχείρισης Κυκλοφορίας (ΚΔΚ1: Κακιά Σκάλα, ΚΔΚ2: Ευρεία Παράκαμψη Πατρών)
•    4 Τεχνικές Βάσεις Λειτουργίας και Συντήρησης (Πέραμος, Κιάτο, Ακράτα, Ευρεία Παράκαμψη Πατρών)
•    35 οχήματα Περιπολίας και Επέμβασης
•    7 Σταθμοί Διοδίων (Ελευσίνα, Ισθμός, Ζευγολατιό, Ρίο, Πέραμος, Αγ. Θεόδωροι, Πάχη)
•    415 άτομα προσωπικό
•    Υπεργολάβοι (Οδικής Βοήθειας, Καθαριότητας, Πρασίνου, Αποκατάστασης Στηθαίων, ΗΗΜ Συντήρησης, κ.α.), όπου απασχολούνται 150 περίπου άτομα

Το μετοχικό σήμερα αναλύεται παρακάτω:
Εταιρία Παραχώρησης: ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.
Μέτοχοι: VINCI CONCESSIONS S.A.S. (29.9%), HOCHTIEF PPP SOLUTIONS GmbH (17%), J&P-ΑΒΑΧ Α.Ε. (17%), ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ (17%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (17%), ΑΘΗΝΑ Α.Τ.Ε. (2.1%)
Λειτουργός: ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.
Κατασκευαστής: ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Σε ανεξέλεγκτη περιδίνιση τα έργα Μετρό στη Θεσσαλονίκη

κείμενο από το ypodomes.com
O "μύλος" γύρω από τα έργα της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης συνεχίζεται. Από τη μία ο Περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας ζητά να αναλάβει την κατασκευή του Μετρό η ...Εγνατία, από την άλλη η Αττικό Μετρό καλεί την κοινοπραξία του έργου να δηλώσει άμεσα τις προθέσεις της, η υπόθεση στου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ παραμένει εκκρεμείς, οι εργαζόμενοι ζητούν σύνεση και λογική για να συνεχίσει το έργο και οι Θεσσαλονικείς μένουν και πάλι χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα για το Μετρό της πόλης.

ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Η ΕΓΝΑΤΙΑ
Την άποψη πως πρέπει να αναλάβει η Εγνατία Οδός την κατασκευή του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε εχθές ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια συνάντησης, που είχε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τής εταιρείας, Γεώργιο Σκόρδα.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της περιφέρειας, ο κ. Τζιτζικώστας εξέφρασε την άποψή του ότι το έργο δεν μπορεί να διοικείται από την Αθήνα και για αυτόν τον λόγο -όπως είπε- πρέπει να ανατεθεί στην εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

Φυσικά ο Περιφερειάρχης δεν εξήγησε πως μία εταιρεία με μηδενική εμπειρεία σε έργα Μετρό θα καταφέρει να οργανώσει ομάδα, να ελέγξει σε τι κατάσταση είναι το έργο, με ποιο νομικό καθεστώς θα μπορούσε η Εγνατία να αναλάβει τα έργα και τι χρόνος θα χρειαζόταν για μία τέτοια, εκ βάθρων αλλαγή.

ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ:ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ
Η Αττικό Μέτρο έχοντας την πλάτη στον τοίχο από την εξέλιξη της διαιτησίας και την άρνηση του εργολάβου να αναλάβει την συμπληρωματική σύμβαση για νέες αρχαιολογικές εργασίες καλεί με έγγραφο της την κοινοπραξία κατασκευής να δηλώσει άμεσα τις προθέσεις της.

Την καλεί να πει δηλαδή αν θα μείνει στο έργο. Το σημείο κλειδί είναι πως η Αττικό Μετρό έχει ήδη στα σκαριά την άμεση προκήρυξη έργου-σκούπα σε περίπτωση που ο εργολάβος δηλώσει την επιθυμία να διαλύσει την κοινοπραξία. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί το έργο να καθυστερήσει περίπου 1 χρόνο αλλά σε αυτό το διάστημα θα έχουν λυθεί τα ούτως ή άλλως σοβαρά προβλήματα του έργου και θα μπορέσει ένα δυνατό σχήμα να ολοκληρώσει τα έργα που κοστολογούνται σε περίπου μισό δις ευρώ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ:ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι αλλάζοντας άρδην την ρητορική τους ζητούν σύνεση και λόγικη για να μην τιναχθεί το έργο στον αέρα. Πρόκειται για αλλαγή τακτικής σε σχέση με τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις τους που στόχευαν πάντα την Αττικό Μετρό. Η ανακοίνωση τους αναφέρει μεταξύ άλλων: "...απευθύνουμε μία τελευταία έκκληση να επικρατήσει η σύνεση, η ωριμότητα και η λογική. Δεν είναι δυνατόν, το μοναδικό μεγάλο έργο της χώρας, το οποίο έχει εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του στο σύνολό της, να βρίσκεται σε τέτοια δεινή θέση. Παράλληλα, περιμένουμε και απαιτούμε πλέον από όλους τους πολιτικούς φορείς της πόλης, να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με τις ενέργειες που θα αναλάμβαναν προκειμένου να ξεμπλοκάρουν το πολύπαθο έργο.

Τέλος, δηλώνουμε, σε περίπτωση που δεν πρυτανεύσει η λογική, πως είμαστε έτοιμοι, όπως και στο παρελθόν, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, εκθέτοντας τους υπευθύνους στην κοινή γνώμη".

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Μετρό Θεσσαλονίκης: Αρνήθηκε η κοινοπραξία τη νέα σύμβαση για τα αρχαιολογικά, πάμε για θρίλερ;

κείμενο από το ypodomes.com
Όχι. αυτή ήταν η απάντηση της κοινοπραξίας κατασκευής της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Αττικό Μετρό για την συμπληρωματική σύμβαση 25εκ.ευρώ για νέες αρχαιολογικές εργασίες.

Αυτό το νέο μόνο καλό δεν μπορεί να θεωρηθεί και πλέον όλοι περιμένουν τις εξελίξεις στο θέμα της συνέχισης ή όχι της παρούσας εργολαβίας για την ολοκλήρωση του πιο πολύκροτου έργου στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.

Μετά την δικαίωση του εργολάβου πριν από 10 ημέρες η συνέχεια αναμένεται περιπετειώδης. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν αλλά η κοινοπραξία προς το παρόν δεν έχει κάνει τη δική της κίνηση.

Το βέβαιο είναι ότι και πάλι τα έργα του Μετρό έρχονται σε δεύτερη μοίρα και οι πρωταγωνιστές αυτού του "έργου" δεν είναι οι εργασίες αλλά η ίντριγκα. Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώνεται πως η περίπτωση του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι ένα μελλοντικό case study για το πως υλοποιείται ένα έργο όταν δεν είναι θωρακισμένο από πουθενά αλλά με σημαία την προχειρότητα και την καιροσκοπία βυθίζεται σε μία διαρκή δίνη χωρίς να μπορεί ποτέ να βγει από αυτή.

8 χρόνια έργων, ημιτελείς εργασίες, αβέβαιο μέλλον, πολιτικές κόντρες, τοπικές κόντρες, αρχαιολογικές κόντρες, ενδοεργασιακές κόντρες, εταιρικές επιδιώξεις έχουν καταστρέψει την εικόνα αλλά και το ίδιο το έργο που αντί να αποτελεί το σήμα κατατεθέν του μέλλοντος της πόλης είναι σήμερα ένα βαρίδι που έχει κάτσει σε όλους βαρύ.

Από το ypodomes.com έχουμε πει πολλές φορές ότι το έργο είναι θύμα μιας άνευ προηγουμένου παράλογης νοοτροπίας που δεν οδηγεί πουθενά. Τώρα που φτάσαμε στο σημείο η κοινοπραξία να έχει κερδίσει το πάνω χέρι θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως αντιδρούν οι κατά καιρούς "προστάτες" των συμφερόντων του έργου και της πόλης και να μας δώσουν αξιόπιστες απαντήσεις για το απίστευτο κατάντημα σε ένα -παρ`ολίγον- έργο-σημαία για τη Θεσσαλονίκη που και πάλι, δικαίως, διαμαρτύρεται.

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Δείτε την λίστα με τα 63 Μεγάλα Έργα που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015

κείμενο από το ypodomes.com
Ούτε ένα, ούτε δύο, περισσότερα από 65 μεγάλα έργα περιμένουμε να ολοκληρωθούν από τον Ιούνιο φέτος, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015, που είναι και το ορόσημο της οριστικής παύσης για το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Τα έργα αυτά είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα και δίνουν ανάπτυξη και απασχόληση σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου των κατασκευών. Πρόκειται για έργα που πιάνουν όλο το φάσμα, από οδικά έργα μέχρι φράγματα και από Νοσοκομεία μέχρι αναπλάσεις χώρων.

Μερικά από αυτά είναι από τα σπουδαιότερα έργα που κατασκευάζονται σε ολόκληρη την Ελλάδα και είναι σημεία αναφοράς σε πολλές περιοχές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα 4 έργα για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Άκτιο-Αμβρακία, τα σιδηροδρομικά έργα στο τμήμα Διακοπτό-Ροδοδάφνη, το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, το Φράγμα Τριανταφυλλιάς στη Φλώρινας, οι 4 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που είναι ξανά σε κατασκευή και πολλά ακόμα.

Όσο και αν φαίνεται παράδοξο τα έργα αυτά ήρθαν και «στριμώχτηκαν» στην ουσία στο τέλος της προγραμματικής περιόδου αυτού του ΕΣΠΑ τόσο λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που έπληξε την χώρα όσο και λόγω ανετοιμότητας τα προηγούμενα χρόνια να μπουν σε μία σειρά.

Έτσι δημιουργήθηκε το φαινόμενο την τετραετία 2009-2013 να δούμε ελάχιστα μεγάλα έργα να ολοκληρώνονται και να παραδίδονται και για την διετία 2014-2015 να έχουμε περισσότερα από 65 μεγάλα έργα να ολοκληρώνονται και να τίθενται σε λειτουργία.

2015, Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
1.    ΦΡΑΓΜΑ ΓΑΔΟΥΡΑ ΡΟΔΟΣ (ΜΕΤΩΝ-ΑΕΓΕΚ), ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
2.    ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΦΙΞ (ΑΚΤΩΡ), ΑΤΤΙΚΗ
3.    ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΜΟΡΕΑΣ- ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (ΜΟΡΕΑΣ), ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
4.    ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΜΟΡΕΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΕΥΚΤΡΟ-ΣΠΑΡΤΗ (ΜΟΡΕΑΣ), ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
5.    ΒΟΑΚ- ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΑΛΟ ΧΩΡΙΟ (ΑΚΤΩΡ-ΕΛΤΕΡ), ΚΡΗΤΗ
6.    ΕΡΓΑ B ΦΑΣΗΣ ΛΙΜΕΝΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ – (ΕΛΤΕΡ), ΗΠΕΙΡΟΣ
7.    ΦΡΑΓΜΑ ΙΛΑΡΙΩΝΑ ΚΟΖΑΝΗΣ (ΑΕΓΕΚ), ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
8.    ΚΑΘΕΤΟΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- ΣΕΡΡΕΣ- ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ, ΥΠΟΤΜΗΜΑ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟ- Α/Κ ΧΡΙΣΤΟΥ  (ΤΕΡΝΑ-ΑΕΓΕΚ), ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
9.    ΚΑΘΕΤΟΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗ-ΝΙΚΗ, ΤΜΗΜΑ ΦΛΩΡΙΝΑ-ΝΙΚΗ (ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-ΜΟΧΛΟΣ), ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
10.    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΓΟΡΙΤΣΑ-ΑΓΡΙΑ (ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ), ΘΕΣΣΑΛΙΑ
11.    ΑΝΙΣΟΠΕΔΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΑΡΑΓΛΑΥΚΙΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ ΜΕ ΛΙΜΑΝΙ ΠΑΤΡΑΣ (ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ), ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
12.    ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ (Χ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ), ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ
13.    ΦΡΑΓΜΑ ΠΕΙΡΟΥ-ΠΑΡΑΠΕΙΡΟΥ  ΑΧΑΙΑΣ (ΜΗΧΑΝΙΚΗ), ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
14.    ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΥΡΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (ΕΛΤΕΡ), ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
15.    ΦΡΑΓΜΑ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑ (ΙΟΝΙΟΣ), ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
16.    ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΑΡΑΣ ΚΡΗΤΗ (PC DEVELOPMENT), ΚΡΗΤΗ
17.    ΟΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΙΣΒΗ-ΚΑΝΑΒΑΡΙ (ΜΕΤΚΑ), ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
18.    ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΑΡΔΑΝΙΟ- ΟΡΜΕΝΙΟ ΤΜΗΜΑ : ΜΑΝΔΡΑ- ΨΑΘΑΔΕΣ (ΑΕΓΕΚ), ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ
19.    ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΗΤΕΙΑΣ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ (Γ. ΠΕΤΡΗΣ Α.Τ.Ε. – ΑΤΕΣΕ Α.Ε. – ΕΛΙΚΑ Α.Τ.Ε.Ε.), ΚΡΗΤΗ
20.    ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΡΟΥ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΕΔΙΟΥ ΕΛΙΓΜΩΝ (ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ), ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
21.    ΟΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ-ΚΑΛΥΒΙΑ-ΛΑΓΟΝΗΣΙ-ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ (ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ), ΑΤΤΙΚΗ
22.    ΣΥΝΔΕΣΗ ΛΙΜΕΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΠΑΘΕ (ΑΚΤΩΡ), ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
23.    ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΛΙΜΕΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ (Κ/Ξ ΖΑΡΡΑΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Α.Ε. - ΔΟΒΡΙΔΗΣ Ε.Ε.) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ
24.    ΑΚΤΙΟ-ΑΜΒΡΑΚΙΑ (ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΧΘ ΧΘ35-ΧΘ49-31.12.2014-CONSORZIO STABILE ITALIMPRESE SOCIETA CONSORTILE A RESPONSABILITA LIMITATA), ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
25.    ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑ ΣΕΡΡΕΣ-ΑΜΦΙΠΟΛΗ, ΤΜΗΜΑ ΜΕΣΟΡΡΑΧΗ-ΑΜΦΙΠΟΛΗ (ΑΝΑΔΟΧΟΣ) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
26.    ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΑΜΠΕΛΑ-ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ

Εκτός από τα 26 παραπάνω έργα που ήταν προγραμματισμένα να ολοκληρωθούν το 2014 έχουμε σειρά από έργα που θα ολοκληρωθούν το 2015.
1.    ΑΚΤΙΟ-ΑΜΒΡΑΚΙΑ (ΔΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΧΘ0-ΧΘ22 30.6.2015- ΑΕΓΕΚ Α.Ε.), ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
2.    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
3.    ΜΑΛΛΙΑΚΟΣ - ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΛΑΜΙΑΣ (ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ), ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
4.    ΜΑΛΛΙΑΚΟΣ - ΤΜΗΜΑ ΣΤΥΛΙΔΑ - ΡΑΧΕΣ  (Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ- ΤΕΡΝΑ), ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
5.    ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ - Ν.Δ.Σ.Γ.Υ.Τ ΔΙΑΚΟΠΤΟ- ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ (ΙΝΤΡΑΚΑΤ- ΑΕΓΕΚ- J&P), ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
6.    ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑ-ΒΟΛΟΣ-Α`ΦΑΣΗ (Λ.ΡΗΓΑΣ)-ΘΕΣΣΑΛΙΑ
7.    ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΒΕΡΟΙΑ-ΣΚΥΔΡΑ, ΤΜΗΜΑ  ΕΡΓΟ ΠΑΤΡΙΔΑ-ΝΑΟΥΣΑ (ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
8.    ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ
9.    ΚΑΘΕΤΟΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΣΙΑΤΙΣΤΑ-ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗ. ΤΜΗΜΑ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ-ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗ  (ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-J&P ΑΒΑΞ), ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
10.    ΚΑΘΕΤΟΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΑΡΔΑΝΙΟ-ΟΡΜΕΝΙΟ –ΤΜΗΜΑ ΑΡΔΑΝΙΟ-ΜΑΝΔΡΑ (ΙΟΝΙΟΣ ΑΤΕ), ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ
11.    ΕΡΓΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΤΟΜΗ), ΗΠΕΙΡΟΣ
12.    ΟΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ- ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ  (ΙΝΤΡΑΚΑΤ), ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
13.    ΟΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΗ-ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ  (ΤΡΙΚΑΤ ΑΤΕ-ΤΟΜΗ ΑΤΕΒΕ), ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
14.    ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΑΧΑΡΝΕΣ-ΤΙΘΟΡΕΑ (ΤΕΡΝΑ), ΑΤΤΙΚΗ- ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
15.    ΦΡΑΓΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ  (ΚΞ ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ – ΑΚΜΗ ΑΤΕ), ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
16.    ΛΙΜΑΝΙ ΓΥΘΕΙΟΥ, ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ (ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ), ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
17.    ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΛΙΜΕΝΑ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ   (Χ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ), ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
18.    ΡΕΜΑ ΕΣΧΑΤΙΑΣ – 1ο ΤΜΗΜΑ  (ΑΚΤΩΡ-ΜΟΧΛΟΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ), ΑΤΤΙΚΗ
19.    ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ-ΠΥΛΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΡΑΒΟΠΟΡΟΥ ΕΩΣ ΛΥΓΑΡΙΑ (ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΤΕ) – ΘΕΣΣΑΛΙΑ
20.    ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ (ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ)
21.    ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  (τμήμα Ευκαρπία-Εύοσμος)   (ΙΝΤΡΑΚΑΤ), ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
22.    ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ( Εύοσμος-ΑΚ16)  (ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ), ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
23.    ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ-ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΛ.ΣΟΥΤΖΟΥ (ΑΚΤΩΡ), ΑΤΤΙΚΗ
24.    ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (ΕΚΤΕΡ), ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
25.    ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ   (ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ), ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
26.    ΦΡΑΓΜΑ ΑΣΩΠΟΥ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ (ΙΟΝΙΟΣ), ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
27.    ΟΔΙΚΟ ΕΡΓΟ ΔΡΥΟΠΗ-ΓΑΛΑΤΑΣ  (ΑΡΧΙΚΟΝ),ΑΤΤΙΚΗ
28.    ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΚΙΑΘΟΥ- ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ (ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ), ΘΕΣΣΑΛΙΑ
29.    ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (ΚΕΛ) ΚΡΩΠΙΑΣ-ΠΑΙΑΝΙΑΣ  («Κ.ΡΟΥΤΣΗΣ Α.Ε.-ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε.-ΑΑΓΗΣ Α.Ε.»), ΑΤΤΙΚΗ
30.    ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΠΑΙΑΝΙΑΣ- Β ΦΑΣΗ ), (ΝΕΜΕΣΙΣ), ΑΤΤΙΚΗ
31.    ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ Ε65, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΘΕΣΣΑΛΙΑ
32.    ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΑ: ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΕΜΠΩΝ-ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ  (ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ 3 ΣΗΡΑΓΓΕΣ) ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
33.    ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΙΛΚΙΣ-ΔΟΙΡΑΝΗ ΤΜΗΜΑ: ΑΣΣΗΡΟΣ-ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ (ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
34.    ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΚΒΑΘΥΝΣΗΣ ΛΙΜΕΝΟΛΕΚΑΝΗΣ ΔΙΑΥΛΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ (ΚΞ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ-ΕΤΕΘ), ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ
35.    ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΣΕ ΔΙΟΝΥΣΟ, ΔΡΟΣΙΑ, ΡΟΔΟΠΟΛΗ, ΣΤΑΜΑΤΑ, ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ (ΤΟΞΟΤΗΣ) ΑΤΤΙΚΗ
36.    ΟΔΙΚΟ ΕΡΓΟ ΦΩΚΙΑΝΟΣ-ΚΥΠΑΡΡΙΣΙ (ΣΧΣ ΑΤΕΕ) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ,
37.   ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΠΑΤΡΑΣ (ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ), ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
 

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ανάγκη επιτάχυνσης των μεγάλων έργων ΕΣΠΑ φέρνουν οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις

κείμενο από το ypodomes.com
Βλέποντας την καθημερινή εξέλιξη των έργων και ειδικότερα των μεγάλων έργων της χώρας, αρχίζω να ανησυχώ ιδιαιτέρως. Από τα 30 και πλέον έργα που σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που υπήρχαν στις αρχές του 2014 μόνο ..1 τελικά έκοψε το νήμα και ολοκληρώθηκε.

Αυτό το κάκκιστο στατιστικό νούμερο σημαίνει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι πως πρέπει μέσα στο 2015 να ολοκληρωθούν περίπου 65 μεγάλα έργα (με κόστος άνω των 20εκ.ευρώ). Το δεύτερο είναι πως οι καθυστερήσεις αυτές φέρνουν την εξέλιξη των έργων και πάλι στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο.

Όλα αυτά τα έργα τραβούν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Οι καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών αλλά και η φετινή μπορεί να μην δείχνουν επικίνδυνες αλλά είναι και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.

Η εξήγηση είναι απλή: αν δεν ολοκληρωθούν όλα αυτά τα έργα (που δεν είναι εξάλλου χαρατκτηρισμένα ως έργα-γέφυρες και έτσι προς το παρόν δεν μπορούν να τραβήξουν κεφάλαια από το ΣΕΣ 2014-2020) μέχρι το τέλος του 2015 τότε θα χάσουν το υπόλοιπο της χρηματοδότησης τους.

Αυτό θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις: Η χαμένη χρηματοδότηση θα χαθεί από την ΕΕ ως μη απορροφήσιμη και τα μη ολοκληρωμένα έργα θα πρέπει να βρουν άμεσα πόρους να ολοκληρωθούν καθώς σε άλλη περίπτωση θα έχουμε το φαινόμενο ημιτελών κατασκευών.

Σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος θα είναι ακόμα μεγαλύτερος καθώς (πιθανότατα) τα έργα που δεν θα καταφέρουν να ολοκληρωθούν on time θα επιδιωχθεί να χρηματοδοτηθούν από το ΣΕΣ 2014-2020 αφαιρώντας πολύτιμα κεφάλαια από νέα έργα για αυτή την περίοδο.

Μπορεί το παραπάνω σενάριο να ακούγεται -προς το παρόν- καταστροφολογικό όμως η πραγματικότητα των έργων στην Ελλάδα είναι η συνεχής μετακίνηση τους σε μελλοντικό χρόνο. Ήδη το ΥΠΟΜΕΔΙ προνοώντας προχώρησε ως έργο γέφυρα την ολοκλήρωση των έργων στο Άκτιο-Αμβρακία επιβεβαιώνοντας τις Κασσάνδρες που μιλούσαν για έργο που δεν τελειώνει το 2015.

Τώρα ο κατάλογος των έργων που πρέπει να ολοκληρωθουν μέσα στο 2015 είναι τόσο μεγάλος που προσωπικά δεν θυμάμαι να έχει ξαναυπάρξει, ακόμα στα χρόνια της Ολυμπιακής Προετοιμασίας του 2004.

Το βέβαιο είναι πως στους φορείς υλοποίησης πρέπει ΤΩΡΑ να ηχήσουν καμπανάκια κινδύνου και να αυξήσουν την ταχύτητα υλοποίησης των έργων για να μην έχουμε να συζητάμε σε 12 μήνες από σήμερα δυσάρεστες καταστάσεις για έργα που δεν μπόρεσαν.

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ολυμπία Οδός: Γκρεμίστηκε μία γέφυρα για να ενωθεί ένα χωριό

κείμενο από το ypodomes.com
Τα δελτία τύπου που έρχονται από την Ολυμπία Οδό και αφορούν τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις συνήθως είναι τυπικά και αποτελούν μια διαδικασία που δεν δίδεται ιδιαίτερη προσοχή.

Έτσι, όταν με αφορμή την κατεδάφιση της γέφυρας Μελισσίου στην Κόρινθο με κάλεσαν για να δω από κοντά την διαδικασία που ακολουθείται, σκέφτηκα ότι δεν θα είναι κάτι τόσο σπουδαίο.  Με αυτό το σκεπτικό ξεκίνησα έχοντας μικρές προσδοκίες.

Η προετοιμασία για την κατεδάφιση ξεκίνησε από νωρίς το πρωί και το μεσημέρι όλοι οι εργαζόμενοι του εργοταξίου ήταν σε κατάσταση ετοιμότητας. Οι συνεννοήσεις μεταξύ τους ήταν συνεχείς και τα κινητά τηλέφωνα «είχαν πιάσει φωτιά».  Άνθρωποι και μηχανήματα γέμισαν την περιοχή.

Όλος ο εργοταξιακός κόσμος ήταν εκεί, άνθρωποι από την εταιρεία, κάμεραμαν, τροχαία, αστυνομία, ο ανεξάρτητος μηχανικός για την επίβλεψη και πολύς ακόμα κόσμος είχε κατακλύσει την ευρύτερη περιοχή.

Περίπου στις 4 η τροχαία απέκλεισε ένα τμήμα δρόμου προκειμένου να γίνει η κατεδάφιση. Το χωριό μαζεύτηκε γύρω από το χώρο, τα μηχανήματα έπιασαν δουλειά, και στις 7.30 η γέφυρα έπεσε.  Τέλος εποχής για την παλιά γέφυρα. Ένα ηλικιωμένος, κάτοικος του χωριού, μιλώντας στο ypodomes.com είπε «ήμουν εδώ όταν χτίστηκε και είμαι εδώ, τώρα που γκρεμίστηκε, ανυπομονώ να δω πως θα διαμορφωθεί αυτός ο νέος χώρος του χωριού».

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΝΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
Η κατεδάφιση της γέφυρας Μελισσίου έχει μία ιδιαίτερη σημασία για το έργο της Ολυμπίας Οδού. Χτίστηκε το 1968 όταν διανοίχθηκε η «Νέα Εθνική». Τότε στο βωμό του δρόμου το Μελίσσι «διαμελίστηκε», κόπηκε στα δύο.

Από ένα όμορφο αμφιθεατρικό, παραλιακό χωριό, ελέω δρόμου έγινε 2 χωριά με μία εθνική στη μέση. Αυτός ο διαχωρισμός διαρκεί τώρα 46 χρόνια. Οι κάτοικοι για να μετακινηθούν από το ένα σημείο στο άλλο χρησιμοποιούν κάποιες και κάποιες υπόγειες διαβάσεις, συχνά ευάλωτες στα έντονα καιρικά φαινόμενα».

Η Ολυμπία Οδός, με την καθαίρεση της παλιάς γέφυρας, διορθώνει ένα ιστορικό λάθος. Στη θέση της γέφυρας, θα δημιουργηθεί ένας πολύ μεγαλύτερος χώρος (η νέα εθνική θα περνά σε κλειστό τμήμα από την περιοχή).

Το χωριό θα ενωθεί, έχοντας απευθείας πρόσβαση το πάνω μέρος του χωριού με το παραλιακό. Πάνω στο τμήμα αυτό θα δημιουργηθεί μία πλατεία, μία παιδική χαρά και γύρω χαμηλή βλάστηση για να δημιουργήσει ένα αρμονικό τοπίο με την περιοχή.

«Λίγο πιο πάνω από τον σημερινό δρόμο υπήρχε μία παιδική χαρά πριν κοπεί το χωριό στα δύο» λέει στο ypodomes.com  ένας άλλος κάτοικος του χωριού.

Σήμερα, εκατέρωθεν της παλιάς –γκρεμισμένης πλέον-  γέφυρας έχουν ήδη κατασκευαστεί δύο τμήματα. Το επόμενο διάστημα θα χτιστεί και το ενδιάμεσο τμήμα και μέχρι το καλοκαίρι η κατασκευή θα έχει δημιουργηθεί. Το μήκος του σκεπασμένου τμήματος θα είναι περίπου 200 μέτρα και η επιφάνεια που δημιουργηθεί θα είναι περίπου 2,5 στρέμματα.

«Αυτή είναι η επιδίωξη της Ολυμπίας Οδού» μας λέει η Σοφία Στάμου, μέλος του τμήματος επικοινωνίας της εταιρείας παραχώρησης. «Δεν μικραίνουμε απλώς τις αποστάσεις με τη κατασκευή ενός ασφαλούς κλειστού αυτοκινητόδρομου, ενώνουμε κοινωνίες και δημιουργούμε αειφόρες υποδομές πρώτα απ` όλα για τους κατοίκους των περιοχών που διέρχεται ο δρόμος. Το Μελίσσι είναι μία τέτοια περίπτωση».  

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ=ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Η χθεσινή μου επίσκεψη στο εργοτάξιο της περιοχής με έκανε λίγο πιο σοφό. Με εντυπωσίασε το μέγεθος του έργου, όχι κατασκευαστικά αλλά σε επαγγελματικό επίπεδο. Για να γίνει μια «απλή κατεδάφιση γέφυρας» χρειάστηκε να συνεργαστούν δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) άνθρωποι.

Αυτό που σε εμάς καταλήγει ως ένα συνηθισμένο δελτίο τύπου 2 γραμμών, απαιτεί τη συνεννόηση εβδομάδων από πολλές ομάδες επαγγελματιών που πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά για να λειτουργήσουν όλα σαν Ελβετικό ρολόι και να υπάρξει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Εντύπωση μου έκανε, ο πολύς καλός συντονισμός που είδα, δε φάνηκε ούτε ένα λεπτό να υπάρχει η –γνωστή- ελληνική ανοργανωσιά. Η εικόνα της ομάδας που υπήρχε στο εργοτάξιο και η σύνδεση των ανθρώπων εκεί είναι τόσο έντονη που με έκανε να ενθουσιαστώ. Το αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία πολύ νωρίτερα από το προγραμματισμένο (δόθηκε στις 2.30 το πρωί αντί για τις 7 το πρωί).

Όταν μαζεύτηκαν αργά το βράδυ οι άνθρωποι του εργοταξίου, ήταν σε κατάσταση ευφορίας. «Το έργο προχωρά καλά γιατί δουλεύουμε ως ομάδα και όχι ατομικά, ελπίζουμε να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα και σύντομα ο κόσμος να δει τι έργο γίνεται εδώ» είπε στο ypodomes εργαζόμενος του εργοταξίου και συνέχισε «αυτό που εμένα με ικανοποιεί είναι όταν ολοκληρωθεί με το καλό και περνάω από αυτό εδώ το σημείο να λέω, αυτό είναι και δικό μου το έργο, ήμουν και εγώ εδώ».

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Η Διαιτησία δικαιώνει την Κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης, άμεσος κίνδυνος αποχώρησης

κείμενο από το ypodomes.com
Από μία κλωστή κρέμεται πλέον η ολοκλήρωση του μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς το διαιτητικό δικαστήριο δικαίωσε, με ψήφους 2-1, σύμφωνα με την ιστοσελίδα voria.gr την ανάδοχο κοινοπραξία, κρίνοντας ότι έχει το δικαίωμα να εγκαταλείψει αμέσως το πολύπαθο έργο.

Ουσιαστικά, η διαιτησία έκρινε ότι η Αττικό Μετρό κακώς επέκτεινε μονομερώς το χρονοδιάγραμμα παραμονής του εργολάβου μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να αποχωρήσει από το έργο, χωρίς να εκπέσουν οι εγγυητικές του.

Έτσι, η επόμενη μέρα του μετρό εξαρτάται από τις διαθέσεις της κοινοπραξίας, η οποία, εάν αποχωρήσει, το υπολειπόμενο αντικείμενο του έργου αναγκαστικά θα επαναδημοπρατηθεί, κάτι που σημαίνει νέες καθυστερήσεις.

Βέβαια, ο εργολάβος μπορεί να παραμείνει στο έργο, εκδοχή που είναι η πιθανότερη, και με ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί τη θετική για τον ίδιο πρώτη απόφαση της διαιτησίας, να ζητήσει διαπραγμάτευση με το ελληνικό δημόσιο για μία συμβιβαστική λύση-πακέτο, που θα περιλαμβάνει ένα μέρος των οικονομικών διεκδικήσεών του,  οι οποίες στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Εάν τα περί νέας διαπραγμάτευσης δεν γίνουν δεκτά, μπορεί επίσης να μείνει και να αναμένει τις αποφάσεις της διαιτησίας επί των οικονομικών απαιτήσεών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσουν οι εκπρόσωποι των πέντε εταιρειών που συμμετέχουν στην Κοινοπραξία, για να αποφασίσουν για την αποχώρησή της ή όχι από το έργο.

Με δηλώσεις του στη Voria.gr, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρήστος Τσίτουρας τόνισε ότι επιθυμία της εποπτεύουσας αρχής είναι ο εργολάβος να παραμείνει στο έργο για να το ολοκληρώσει, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο απευθείας διαπραγμάτευσης με τον εργολάβο για τις οικονομικές απαιτήσεις του.

«Η κατασκευάστρια κοινοπραξία πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να μείνει ή να αποχωρήσει από το έργο. Εάν φύγει, μόνη λύση είναι η επαναδημοπράτηση, η οποία θα γίνει με τέτοιους όρους και διαδικασίες, ώστε οι καθυστερήσεις να ελαχιστοποιηθούν. Εάν μείνει, μόνο αποδεκτό πεδίο για τις διεκδικήσεις του είναι η επιτροπή διαιτησίας, στην οποία έχει προσφύγει», τονίζει ο κ.Τσίτουρας.

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

12 σήραγγες μετατρέπουν το Κόρινθος-Πάτρα σε Αυτοκινητόδρομο υψηλών προδιαγραφών

κείμενο από το ypodomes.com
Το πλέον δύσκολο έργο χαρακτηρίζεται η αναβάθμιση σε αυτοκινητόδρομο του τμήματος Κόρινθος-Πάτρα. Σήμερα οι ..θαρραλέοι οδηγοί που διασχίζουν το τμήμα αυτό είναι αναγκασμένοι να οδηγούν ανάμεσα σε ένα στενό δρόμο χωρίς ασφάλεια από τη μία και με τα εργοτάξια σε συνεχή διάταξη δίπλα τους από την άλλη.

Όμως το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής δεν θα επέτρεπε και κάτι άλλο. Πρόκειται για ένα καθημερινό άθλο των ανθρώπων της Ολυμπίας Οδού, του επιστημονικού προσωπικού και των εργαζομένων που αντίστοιχα δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες με την κυκλοφορία των οχημάτων στην κυριολεξία σε απόσταση αναπνοής. Σύμφωνα με όσα μαθαίνει το ypodomes.com τα έργα τρέχουν με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς παρά τις σημαντικές δυσκολίες.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που παρουσιάζει αυτός ο άξονας σήμερα, υπάρχει ένα συστατικό επιτυχίας. Σε κανένα σημείο του δρόμου δεν υπάρχει τρομερή στένωση και ανά λίγα χιλιόμετρα υπάρχει ένα –έστω υποτυπώδες- άνοιγμα για προσωρινή στάση οχημάτων.

120 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΕ 12 «ΚΡΥΦΕΣ» ΣΗΡΑΓΓΕΣ
Στην πραγματικότητα ένα ακόμα πιο δύσκολο έργο έχει ήδη συντελεστεί στον δρόμο αυτό. Στα 120 χιλιόμετρα αναβάθμισης του δρόμου σε κατασκευή βρίσκονται και 12 σήραγγες που θα συντελέσουν τα μέγιστα στην μετατροπή του δρόμου σε ένα κλειστό ασφαλές αυτοκινητόδρομο.

Συνολικά οι σήραγγες είναι συνολικού μήκους 10.375μ. Η μεγαλύτερη είναι η σήραγγα Παναγοπούλας με 4,2χλμ μήκος περίπου ενώ η πιο δύσκολη είναι η σήραγγα Πλατάνου μήκους 1,6χλμ λόγω του ασταθούς γεωλογικού υπεδάφους.

Όλες οι σήραγγες είναι διανοιγμένες ενώ σε διάνοιξη παραμένει μόνο η σήραγγα στον Πλάτανο. Εκτός από τις σήραγγες υπάρχουν και υπόγεια τμήματα (cut and cover), συνολικού μήκους 3.374 μέτρα.

ΕΝΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΓΩΝ
Σε περίπου 1 χρόνο (στο τέλος του 2015 όπως προβλέπει η ανανεωμένη σύμβαση) τα 120 χλμ. του τμήματος Κόρινθος – Πάτρα, θα είναι εντελώς διαφορετικά για τον οδηγό, για να κυριολεκτούμε θα είναι αγνώριστο σε σχέση με το παρελθόν. Σε όλο το μήκος θα υπάρχουν 2 λωρίδες κυκλοφορίας +ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και μεσαίο διαχωριστικό διάζωμα. Ο αυτοκινητόδρομος αυτός θα έχει πλάτος  26,5 μέτρα  με εξαίρεση το τμήμα Έξοδος Πάτρας – Διόδια Ρίουμήκους 6 χλμ  που θα διαθέτει 4 Λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με συνολικό πλάτος 33,15 μέτρα.

Αυτή την εποχή προετοιμάζεται η παράδοση των πρώτων τμημάτων στην κυκλοφορία και πιθανότατα το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε και την πρώτη μεγάλη παράδοση τμήματος.

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

24 μήνες για τη λειτουργία σύγχρονου σιδηρόδρομου από Πελοπόννησο μέχρι Θεσσαλονίκη

κείμενο από το ypodomes.com
Εδώ και χρόνια μιλάμε για τα σιδηροδρομικά έργα της χώρας αλλά αυτό που δεν βλέπουμε είναι να ολοκληρώνονται και να αποδίδονται στους πολίτες. Από την εποχή της παράδοσης του τμήματος των σιδηροδρομικών Τεμπών τα έργα έχουν μπει σε ένα συνεχόμενο φαύλο κύκλο εργολαβιών.

Τώρα, έχουμε εισέλθει σε μία εποχή που τα έργα αυτά είναι σε πολύ ώριμο στάδιο και ο χρόνος πλέον τρέχει αντίστροφα για την ολοκλήρωση τους. Μάλιστα τα έργα αυτά τρέχουν τόσο γρήγορα που η ΕΡΓΟΣΕ ζητά επιπλέον χρηματοδότηση για να καλύψει τις ανάγκες που έχουν προκύψει.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΡΕΧΕΙ
Μαζί με τα έργα όμως τρέχει και ο χρόνος. Σε λίγες εβδομάδες θα εισέλθουμε στο 2015 και πλέον τα έργα δεν πρέπει μόνο να ωριμάζουν αλλά να φτάσουν στο σημείο της ολοκλήρωσης και το αποτέλεσμα της επένδυσης εκατοντάδων εκατομμυρίων με εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση να πιάσει τόπο. Η πραγματικότητα του ολοκληρωμένου σύγχρονου δικτύου σιδηρόδρομων είναι άλλωστε μία ανάγκη.

ΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ
Εδώ στο ypodomes έχουμε σε καθημερινή βάση ενημέρωση για αυτά τα πολύ σημαντικά έργα που ξεπερνούν το 1 δις ευρώ σε κόστος.

ΛΙΜΕΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ-Σύμφωνα με τα νέα χρονοδιαγράμματα στο τέλος του 2014 θα έχουμε την ολοκλήρωση του μικρού -αλλά σημαντικού- σιδηροδρομικού έργου σύνδεσης του λιμένα Αλεξανδρούπολης με το εθνικό σιδηροδρομικο δίκτυο.

ΑΝΑΤΑΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ-Στα μέσα του 2015 πρόκειται να ολοκληρωθεί η ανάταξη της ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Μενίδι-Τιθορέα ενώ πολύ πιθανό είναι να ενεργοποιηθεί και προαίρεση για την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Αθήνα-Μενίδι.

Α`ΦΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑ-ΒΟΛΟΣ-Τα έργα Α`φάσης (με φορέα υλοποίησης τον ΟΣΕ) πρέπει να ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2015. Ωστόσο αν δεν δημοπρατηθούν (από την ΕΡΓΟΣΕ) τα έργα Β` φάσης τα ηλεκτροκινούμενα τρένα δεν θα μπορούν να διασχίζουν την απόσταση μεταξύ των 2 μεγάλων Θεσσαλικών πόλεων.

ΔΙΑΚΟΠΤΟ-ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ-Αν και η εργολαβία έχει επίσημο χρονοδιάγραμμα για τον Φεβρουάριο του 2015, η ολοκλήρωση του πρώτου μεγάλου έργου της ΕΡΓΟΣΕ τοποθετείται στα τέλη του 2015 με το τμήμα Διακοπτό-Ροδοδάφνη. Ωστόσο το τμήμα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει  αν δεν ολοκληρωθούν τα άλλα έργα της βόρειας Πελοποννήσου.

ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ-ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΣ-Το αμέσως επόμενο τμήμα, μέχρι τον Ψαθόπυργο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα είναι ολοκληρωμένο τον Φεβρουάριο του 2016. Ωστόσο η πολυπλοκότητα του έργου ιδιαίτερα στη σήραγγα, δημιουργεί αμφιβολίες για την χρονική απόδοση του έργου στην κυκλοφορία. Ούτε αυτό το τμήμα μπορεί να λειτουργήσει αν δεν ολοκληρωθούν τα άλλα έργα της Βόρειας Πελοποννήσου.

ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ-Τον Ιούνιο τυ 2016 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της Β`φάσης του Θριάσιου Πεδίου και του Προαστιακού Σταθμού ΖΕΦΥΡΙ. Τα έργα είναι πολύ προχωρημένα και το χρονοδιάγραμμα θεωρείται ρεαλιστικό.

ΚΙΑΤΟ-ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ-Είναι το πλέον σημαντικό έργο για να λειτουργήσει ο σιδηρόδρομος στη Βόρεια Πελοπόννησο. Πρόκειται για έργο-σκούπα που μαζεύει όλα τα υπολοιπόμενα έργα στο τμήμα αυτό. Η ολοκλήρωση του τον Σεπτέμβριο του 2016 θεωρείται ρεαλιστική μιας και δεν περιέχει μεγάλα τεχνικά έργα. Εφόσον γίνει πραγματικότητα τότε θα ξαναδούμε το μοντέρνο τρένο να κυκλοφορεί και πάλι στο τμήμα Κιάτο-Ψαθόπυργος.

ΑΝΑΤΑΞΗ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-Είναι το έργο προπομπός για την ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είναι τοποθετημένο για τον Σεπτέμβριο του 2016.

ΤΙΘΟΡΕΑ-ΔΟΜΟΚΟΣ-Αυτό είναι ΤΟ σημαντικότερο σιδηροδρομικό έργο εδώ και 10 χρόνια τουλάχιστον. Εφόσον ολοκληρωθούν τα έργα-σκούπα (που μαζεύουν τα υπόλοιπα παλαιών εργολαβιών αλλά εγκαθιστούν και ηλεκτροκίνηση) σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Δεκέμβριο του 2016, τότε θα σημάνει και η λήξη των έργων εκσυγχρονισμού σε όλο τον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Από τις αρχές του 2017 το σύγχρονο ηλεκτροκίνητο τρένο θα μπορεί να κινείται με ασφάλεια, ταχύτητα από τη μία πόλη στην άλλη σε περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά.

Σημαντικό στοιχείο για να τηρηθούν τα παραπάνω είναι η τήρηση των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων και η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων για να μην υπάρξουν "ατυχήματα" με καθυστερήσεις, απαιτήσεις εργολάβων κ.α Εξίσου σημαντικό είναι το στοιχείο πως ναι μεν τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί στο τμήμα Κιάτο-Ψαθόπυργος αλλά δεν θα λειτουργεί η ηλεκτροκίνηση καθώς αυτό αποτελεί αντικείμενο διαγωνισμού που αναμένεται με το νέο ΣΕΣ.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα