Υποδομές στην Ελλάδα

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Θα προχωρήσουν τα νέα έργα παραχώρησης για Σαλαμίνα, Καστέλι, Λευκάδα και Ελευσίνα-Υλικη;

κείμενο από το ypodomes.com
Μετά τις συνεχόμενες εξαγγελίες για παύσεις ιδιωτικοποιήσεων, ερώτημα αποτελεί αν θα συνεχιστεί η νέα γενιά έργων με παραχώρηση που αφορούν συνολικά 4 μεγάλα έργα.

Πρόκειται για τα γνωστά έργα της Υποθαλάσσιας Σαλαμίνας, Λευκάδας τον οδικό άξονα Ελευσίνα-Υλίκη και το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι. Τα 4 αυτά έργα έχουν συνολικό κόστος 1,7 δις ευρώ και θα πραγματοποιούνταν με τη μέθοδο της παραχώρησης για 30 χρόνια.

Η αλλαγή πλεύσης της νέας Κυβέρνησης εγείρει ερωτήματα αν για αυτά τα έργα θα συνεχιστεί η προσπάθεια δημοπράτησης τους, αν θα δημοπρατηθούν διαφορετικά ή απλά σταματήσουν οι προσπάθειες δημοπράτησης. Να θυμίσουμε πως από το Φεβρουάριο του 2012 τα 3 πρώτα έργα έχουν πάρει 7 παρατάσεις, ενώ λίγο πριν τις εκλογές ξεκίνησε η διαδικασία δημοπράτησης της Υποθαλάσσιας Λευκάδας με συμμετοχές από ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ.

Αναφορικά με το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι, η πρώτη προσπάθεια ξεκίνησε το 2009 από τον πρώην Υπουργό Γιώργο Σουφλιά. Ξαναβγήκαν στην επιφάνεια αποτυχημένα το 2011 από τον πρώην Υπουργό κο Ραγκούση με άγονη δημοπράτση και πέρυσι το καλοκαίρι ανακοινώθηκε η εκ νέου δημοπράτησης του απο τον πρώην Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Επί της ουσίας περιμένουμε τις προθέσεις για αυτά τα έργα τόσο του Νέου Υπουργού Οικονομίας κου Σταθάκη, όσο και του αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών κου Σπίρτζη, ανθρώπου εξαιρετικά έμπειρου στα θέματα υποδομών και μέχρι πρότινως Προέδρου του ΤΕΕ Ελλάδας.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Με μεγάλες προκλήσεις ξεκινά Υπουργός Υποδομών ο Χρήστος Σπίρτζης

κείμενο από το ypodomes.com
Ξεκινά δειλά-δειλά η νέα περίοδος διακυβέρνησης της χώρας και οι νέοι υπουργοί έγιναν γνωστοί. Στο υπερυπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού επικεφαλής είναι ο Γιώργος Σταθάκης.

Αναπληρωτής Υπουργός για το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είναι ο Χρήστος Σπίρτζης (πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ). Η δουλειά τους ξεκινά και τα θέματα που θα απασχολήσουν από την πρώτη μέρα είναι ακόμα περισσότερα. Πολλές οι εκκρεμότητες, πολλά τα προβλήματα, πολλές οι υποχρεώσεις.

ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ
Το πρώτο μεγάλο θέμα που θα χρειαστεί άμεση επέμβαση είναι τα έργα που κατασκευάζονται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Πολλά από αυτά τα έργα δεν πάνε ιδιαίτερα καλά και η χρηματοδότηση τους κινδυνεύει λόγω λήξης της χρηματοδότησης στο τέλος του 2015. Αν μέχρι τότε (ή το πολύ το πρώτο τρίμηνο του 2016) τα έργα αυτής της κατηγορίας δεν ολοκληρωθούν τότε θα πρέπει να βρεθούν κονδύλια από άλλες πηγές χρηματοδότησης (νέο ΕΣΠΑ, ΠΔΕ) για να μην «παγώσουν».  

Αυτό θα ήταν καταστροφικό για πολλούς λόγους. Οι καθυστερήσεις μαθηματικά θα φέρουν αξιώσεις αποζημιώσεων στις εργολαβίες ενώ θα χαθούν πολύτιμα κονδύλια που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε νέα έργα.

ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2014-2020
Εδώ το πρόβλημα είναι αντίστροφο. Έχουμε περάσει ήδη στο δεύτερο έτος εφαρμογής του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και ακόμα δεν έχουμε δει έργα να δημοπρατούνται. Ακολουθώντας κατά γράμμα τα προηγούμενα χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα αυτό θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων, στην απορρόφηση των κονδυλίων, στην ομαλότερη ροή της παραγωγής δημόσιων έργων.

ΤΑΙΠΕΔ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ
To be or not to be; Αυτό μάλλον σκέφτονται στο ΤΑΙΠΕΔ που μάλλον θα αλλάξει ονομασία (και ρόλο;). Ήδη για το Λιμάνι του Πειραιά εξαγγέλθηκε από τον αν.Υπουργό κο Δρίτσα η διακοπή του διαγωνισμού παραχώρησης του. Μεγάλο ερωτηματικό η αξιοποίηση του Ελληνικού καθώς η σύμβαση έχει υπογραφεί (δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή). Ο ίδιος ο αν.Υπουργός Υποδομών κος Σπιρτζής είχε παρουσιάσει προ μηνών μία έκθεση για αξία 3,3 δις ευρώ της αξίας του Ελληνικού έναντι των 900 εκ.ευρώ που υπογράφηκε. Ερώτημα και τα αεροδρόμια καθώς τα παχυλά 1,2 δις της Fraport αποτελούν πολύ ελκυστική πρόταση για να την αρνηθεί η νέα ηγεσία.

ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ
Έχουμε 4 έργα που από το 2012 βρίσκονται στην προσπάθεια να δημοπρατηθούν αλλά δεν τα έχουν καταφέρει. Μόνο η Υποθαλάσσια Λευκάδας τελικά κατάφερε να ξεκινήσει με την διαδικασία της  προεπιλογής. Τα άλλα 3 (Υποθαλάσσια Σαλαμίνας, Αεροδρόμιο Καστελίου, άξονας Ελευσίνα-Υλίκη) έχουν παραταθεί για τον Απρίλιο. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί αν η νέα κυβέρνηση θα τα προχωρήσει ή κάποια από αυτά θα πάρουν την άγουσα για τα αποδυτήρια.

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πιο καυτή πατάτα είναι εδώ. Μνημείο κακής διαχείρισης και προβλημάτων το έργο που 8,5 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών πάγωσε, δέθηκε σαν Γόρδιος Δεσμός  και περιμένει τον «Αλέξανδρο του». Η κοινοπραξία διεκδικεί περίπου μισό δις ευρώ δηλαδή έξτρα 50% του προϋπολογισμού ολόκληρου του έργου. Οι αποφάσεις εδώ πρέπει να ληφθούν «χθες».

ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ 4 ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ένα έργο που εξαγγέλθηκε από την προηγούμενη ηγεσία αλλά δεν πρόλαβε να δημοπρατηθεί. Αν και έχουν ταχθεί υπέρ του έργου στο ΣΥΡΙΖΑ (ειδικά στην περίοδο της εκλογής Δημάρχου στην Αθήνα) παραμένει ερωτηματικό αν το έργο προχωρήσει ή παραμείνει μία όμορφη μακέτα.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Εδώ πρέπει να συνεχιστεί η επιτάχυνση των έργων ολοκλήρωσης του ΠΑΘΕΠ που ομολογουμένως έχουν αποκτήσει καλό βηματισμό. Απομένουν μικρότερα έργα αλλά και η νέα στρατηγική για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του σιδηρόδρομου στη  χώρα μας που λόγω της ανάπτυξης των λιμανιών δείχνει να βρήκε τον χαμένο του κρίκο..

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Σταθάκης Υπερυπουργός, Χρήστος Σπίρτζης στο ΥΠΟΜΕΔΙ

κείμενο από το ypodomes.com
Ένα πρόσωπο-έκπληξη που ανέλαβε χαρτοφυλάκιο στη νέα κυβέρνηση είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ο κ. Σπίρτζης είναι ο νέος αναπληρωτής Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ο Χρήστος Σπίρτζης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και εξακολουθεί να ζει. Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι παντρεμένος με τη Δήμητρα Φουφρή και έχουν δύο παιδιά, τον Παναγιώτη και την Κάλλια.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση. Διετέλεσε Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και των οργάνων Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από το 1986 έως το1993.

Το 1996 ορίστηκε Επιμελητής της ΜΕ Νέων Μηχανικών του ΤΕΕ. Σε ηλικία 28 χρονών εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.

Από το 2000 έως το 2003 διετέλεσε Μέλος στη ΔΕ του ΤΕΕ, ενώ από το 1999 έως το 2008 ήταν Μέλος της ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος, στην Εκτελεστική Επιτροπή της οποίας εκλεγόταν συνεχώς από το 2002 έως το 2007.

Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε Β' Αντιπρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ, αρμόδιος για την Ενέργεια, την Ανάπτυξη, την Απασχόληση, το Ασφαλιστικό, την ’δεια ’σκησης Επαγγέλματος, τις Εκδόσεις, τη δεοντολογία Εκπροσωπήσεων και την Τράπεζα Πληροφοριών.

Εκπροσώπησε το ΤΕΕ σε κοινωνικές δράσεις για το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού και τους ελεύθερους χώρους, για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και ήταν υπεύθυνος για κοινές δράσεις με άλλους Φορείς, όπως το Παρατηρητήριο Φυσικών Καταστροφών, το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας και την προετοιμασία για διακριτό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.

Ως Υπεύθυνος για την Ενέργεια συνέβαλε στην ολοκλήρωση του νομοθετικού και επιστημονικού έργου για την εξοικονόμηση ενέργειας και για την απόκτηση ενός μακροχρόνιου στρατηγικού ενεργειακού σχεδίου.

Συμμετέχει στην προσπάθεια για ένα σύγχρονο χωροταξικό σχεδιασμό της Χώρας για ένα άλλο ρυθμιστικό σχέδιο και μια διαφορετική αντίληψη για την ανάπτυξη, τον πόλεμο με τη γραφειοκρατία, τη βελτίωση της ζωής του Πολίτη. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 είναι Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Υποθαλάσσια Ζεύξη Λευκάδας: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ κατέθεσαν εκδήλωση ενδιαφέροντος

κείμενο από το ypodomes.com
Με μία απρόσμενη εξέλιξη, προχθές 20 Ιανουαριου ξεκίνησε ο διαγωνισμό για το μεγάλο έργο με παραχώρηση που αφορά την Υποθαλάσσια Ζεύξη Λευκάδας. Πρώτο το ypodomes.com σας αποκαλύπτει πως το έργο με τίτλο "Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του έργου: υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας - Ν. Αιτωλοακαρνανίας" δημοπρατήθηκε κανονικά την ίδια στιγμή που τα έργα για την Υποθαλάσσια Σαλαμίνας και τον οδικό άξονα Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη πήραν νέες δίμηνες παρατάσεις.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος κατέθεσαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο ΑΚΤΩΡ δύο από τις κλασσικές δυνάμεις της κατασκευαστικής κοινότητας της Ελλάδας. Το έργο συναντά σημαντικές αντιδράσεις κυρίως από την κοινωνία της Λευκάδας. Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Σε αυτή τη διαδικασία θα συμμετέχουν (για πρώτη φορά στην Ελλάδα) όλοι οι ενδιαφερόμενοι: οι συμμετέχοντες, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα αρμόδια Υπουργεία.

Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε τρεις (3) φάσεις:
Α' Φάση: Εκδήλωση Ενδιαφέροντος - Προεπιλογή,
Β' Φάση: Ανταγωνιστικός Διάλογος - Διαβούλευση,
Γ' Φάση: Υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών και ανάδειξη Αναδόχου.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ypodomes.com, σε αυτή τη χρονική στιγμή είμαστε στην πρώτη φάση της προεπιλογής, θα εξεταστεί η ικανότητα των εταιρειών και στη συνέχεια θα περάσουμε στην κύρια φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου και της διαβούλευσης, Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και του τελικού σχεδιαμσού, το Δημόσιο θα πρέπει να διαθέτει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και να εκδόσει τα τεύχη δημοπράτησης για την Γ` φάση που είναι η υποβολή Δεσμευτικών προσφορών από όπου θα προκύψει η ανάδειξη του Αναδόχου. Σε κάθε περίπτωση δεν περιμένουμε οι εργασίες κατασκευής να ξεκινήσουν νωρίτερα από το 2017 ενώ η ολοκλήρωση δεν θα μπορεί να είναι εφικτή νωρίτερα από το 2021.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Πρόκειται για έργο παραχώρησης της μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του έργου της οδικής σύνδεσης της Λευκάδας με τον Ν. Αιτωλοακαρνανίας μέσω υποθαλάσσιας σήραγγας (σε αντικατάσταση της υφιστάμενης γέφυρας), με τα συνοδά έργα.

Το έργο περιλαμβάνει:
— Την κατασκευή οδικού τμήματος συνολικού μήκους 3 χλμ. περίπου (συμπεριλαμβανομένης της υποθαλάσσιας σήραγγας). Η αφετηρία θα βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού 42 (Αμφιλοχία-Λευκάδα) νοτιοανατολικά του Κάστρου της Αγ. Μαύρας και το πέρας θα βρίσκεται στον περιφερειακό δακτύλιο της πόλης της Λευκάδας,

— Την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας κάτω από τον υφιστάμενο Δίαυλο Λευκάδας, με τα απαραίτητα τεχνικά έργα εισόδου και εξόδου, συνολικού μήκους 1,1 χλμ. περίπου, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη διέλευση των πλοίων από τον Δίαυλο και η ταυτόχρονη είσοδος/έξοδος των οχημάτων στο νησί της Λευκάδας, καθώς και την κατασκευή των απαραίτητων οδικών συνδέσεων με το υφιστάμενο δίκτυο,

— Τη διαπλάτυνση του Διαύλου Λευκάδας, στο τμήμα από το τεχνικό έργο της υποθαλάσσιας σήραγγας μέχρι το κάστρο Αγ. Μαύρας,

— Την κατασκευή Τουριστικού Λιμένα (Μαρίνας) σκαφών μεγάλου μήκους στην περιοχή του Διαύλου, βορειοανατολικά του υφιστάμενου και υπό λειτουργία τουριστικού λιμένα σκαφών αναψυχής Λευκάδας, εφόσον ενταχθεί στο έργο παραχώρησης.

Τα τυχόν απαιτούμενα συνοδά έργα (ευρύτερες διευθετήσεις, ευρύτερα οδικά έργα
κ.λπ.), περιβαλλοντικά και λοιπά θέματα και εγκαταστάσεις, θα ανακύψουν κατά τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Εγκαινιάστηκε επίσημα η έναρξη κατασκευής του Δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ της COSCO

κείμενο από το ypodomes.com
Εγκαινιάστηκε  και τυπικά στις εγκαταστάσεις της ΣΕΠ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά) η έναρξη των εργασιών για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά μέσω της δημιουργίας της νέας Δυτικής Προβλήτας ΙΙΙ. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 230 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να αυξήσει την ετήσια δυναμικότητα διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων της ΣΕΠ, από τα 3,7 εκατ. σε 6,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα επένδυση αποτελεί το σημείο αναφοράς της συμφωνίας φιλικού διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ, προϊόν διεργασιών που διήρκεσαν σχεδόν δύο χρόνια. Η συμφωνία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το διοικητικό συμβούλιο και τη γενική συνέλευση του ΟΛΠ, υπογράφηκε από το υπ. Ναυτιλίας και ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, πριν από περίπου ένα μήνα. Βάσει αυτής, το 2021, όταν και προβλέπεται να λειτουργήσει η νέα Δυτική Προβλήτα ΙΙΙ, τα ετήσια έσοδα του ΟΛΠ θα ανέλθουν σε 109,3 εκατ. ευρώ, μέγεθος που ισοδυναμεί με τον σημερινό ετήσιο τζίρο του. H αξία της νέας σύμβασης ΟΛΠ-ΣΕΠ κυμαίνεται μεταξύ 860 εκατ. ευρώ - 1,1 δισ. ευρώ, ανάλογα με το χειρότερο και καλύτερο σενάριο αντίστοιχα, έναντι περίπου 550 εκατ. ευρώ, που ήταν η μέχρι σήμερα αξία της συμφωνίας των δύο πλευρών.

Σημειωτέον ότι κατά το 2014, η ΣΕΠ διακίνησε συνολικά 2,987 εκατ. εμπορευματοκιβώτια από τις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που διαχειρίζεται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Cosco Pacific, μητρικής της ΣΕΠ, η ετήσια αύξηση είναι της τάξεως του 18,5% σε σχέση με το 2013, όταν είχαν διακινηθεί 2,512 εκατ. εμπορευματοκιβώτια. Σε μηνιαία βάση, τον Δεκέμβριο διακινήθηκαν 254,6 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, έναντι 237,1 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια τον αντίστοιχο μήνα του 2013, μια μεταβολή της τάξεως του 7,3%. Εν ολίγοις, η ΣΕΠ λειτουργεί σήμερα στο 85% της ετήσιας δυναμικότητάς της, που υπολογίζεται σε 3,7 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, γεγονός που δικαιολογεί την προσπάθειά της να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τη δυναμικότητα του λιμανιού. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο ρυθμός της αύξησης στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων κατέγραψε αισθητή επιβράδυνση κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, καθώς δεν ξεπέρασε το 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Εν τω μεταξύ, σε σχετική της μελέτη, η εταιρεία Βusiness Monitor International κάνει λόγο για διατήρηση της ανοδικής πορείας του λιμανιού του Πειραιά, κυρίως ως αποτέλεσμα των πρόσθετων επενδύσεων, καθώς η οικονομία παραμένει ευάλωτη. Σύμφωνα με την BMI, κατά το 2015, προβλέπεται αύξηση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον ΟΛΠ κατά 17%, λαμβάνοντας υπόψη της σενάριο ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 1,2% κατά το τρέχον έτος, πρόβλεψη που διατηρεί και για το 2016.

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Υποδομές: Ανάπτυξη μέσω των έργων, το μεγάλο στοίχημα

κείμενο από το ypodomes.com
Δύο μέρες πριν τις εκλογές και το πολιτικό θερμόμετρο όπως είναι λογικό είναι στα ύψη. Κόντρες, εξαγγελίες, καταγγελίες και πολιτικός λόγος έχουν τα σκήπτρα αυτές τις μέρες.

Από τη Δευτέρα, το αποτέλεσμα των εκλογών θα έχει δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα στη χώρα. Μία πραγματικότητα που θα μας οδηγήσει το επόμενο διάστημα στο μέλλον μας.

Εδώ στο ypodomes όλα αυτά τα χρόνια φροντίζουμε να είμαστε οπαδοί των έργων και όχι των αρχιτεκτόνων. Το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά. Η είδηση με επίκεντρο το έργο θα υπερέχει έναντι όλων, ανεξάρτητα αν αυτό είναι και πολιτική επιδίωξη.

Σε αυτά τα 4,5 χρόνια που λειτουργεί το ypodomes τα είδαμε όλα. Να καταρρέει η χώρα, να καταρρέουν τα έργα και πολλές φορές δυστυχώς να καταρρέουν και συνάνθρωποι μας. Πέρα, από το καθημερινό ενημερωτικό προφίλ αυτού του portal αυτό που πάνω από όλα πρέπει να διορθώσουμε αυτή την πτώση.

Ζήσαμε την πτώση της πρώτης περιόδου των αυτοκινητόδρομων, την παύση πολλών έργων ανά την Ελλάδα, την διάλυση συμβάσεων που θα «πήγαιναν μπροστά» το σιδηρόδρομο. Είδαμε και καταγράψαμε την αγωνία πολλών φορέων και πολιτών για το παγωμένο τοπίο των έργων που κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τη μεγάλη κατασκευαστική οικογένεια της Ελλάδας.

Το τελευταίο έτος είδαμε κάποιες αναλαμπές. Είδαμε να ζωντανεύουν τα έργα στους αυτοκινητόδρομους, να παίρνουν μπρος έργα που ήταν κλινικά νεκρά. Από την άλλη καταγράφουμε καθημερινά τραγικές καθυστερήσεις στις υλοποιήσεις των έργων.

Το πιο τραγικό είναι πως όταν μιλάμε με υπευθύνους τομέων έργων θεωρούν απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν (ανεξέλεγκτες πολλές φορές) καθυστερήσεις.

Αυτό λοιπόν που εγώ θα επιθυμούσα να αλλάξει στον τομέα που ασχολούμαι είναι αυτό: να υπάρχει περισσότερος επαγγελματισμός, λιγότερος τυχιοδιωκτισμός και να δούμε μεγαλύτερη «υγεία» στα έργα και τις κατασκευές.

Θα πρέπει να αγαπήσουμε πιο πολύ τα έργα, είναι κτήμα του λαού, είναι πληρωμένα από αυτόν και είναι για αυτόν. Εύχομαι λοιπόν την Κυριακή ο νικητής να μεριμνήσει και να αγαπήσει τις υποδομές, να δώσει μεγάλη έμφαση στην αναπτυξιακή τους διάσταση και την πραγματική τους συμβολή στην απασχόληση.

Πάνω από όλα εύχομαι κερδισμένη από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής να είναι η χώρα μας, η Ελλάδα.

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Αυτοκινητόδρομοι: Το αβέβαιο μέλλον των "κομμένων" τμημάτων σε Ολυμπία και Ε65

κείμενο από το ypodomes.com
Σε κατασκευαστική τροχιά είναι εδώ και 1 έτος τα έργα στους αυτοκινητόδρομους αλλά όχι και τα τμήματα που "κόπηκαν" είτε οριστικά είτε χρονικά. Τα «κουρεμένα» τμήματα θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα όχι για την κατασκευή τους αλλά για το μέλλον τους.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Πρόκειται για τμήματα των Αυτοκινητόδρομων της Ολυμπίας Οδού και του Ε65. Στην Ολυμπία βγήκε από τη σύμβαση παραχώρησης όλο το δυτικό τμήμα από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα, ένα τμήμα με μήκος 180χλμ. Στον Ε65 "αναβλήθηκαν" τα τμήματα Λαμία-Ξυνιάδα και Τρίκαλα-Καλαμπάκα-Εγνατία.

Ποια θα είναι η τύχη τους; Διφορούμενες είναι ακόμα οι απαντήσεις και οι υποθέσεις εργασίας προς το παρόν συμπυκνώνονται σε εξαγγελίες. Το ερώτημα είναι αν τα τμήματα αυτά αποτελούν μέρος του στρατηγικού πλάνου της χώρας για τις οδικές μεταφορές.

Έτσι σήμερα σας παρουσιάζουμε την σημερινή τους κατάσταση με την ελπίδα πως σύντομα θα πάρουν τον δρόμο της κατασκευής με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.


ΠΑΤΡΑ-ΤΣΑΚΩΝΑ
Σε αυτό το κομμάτι υπήρξε τριπλός διαχωρισμός από το Υπουργείο Υποδομών για να μπορέσουν κάποια στιγμή να κατασκευαστούν. Η πρώτη δημοπράτηση που αφορά το τμήμα Πάτρα-Πύργος μήκους 75χλμ ήδη πήρε παράταση για τις 31 Μαρτίου καθώς η αρχική ημερομηνία για τις 27 Ιανουαρίου επεφτε πάνω στις εκλογές. Ωστόσο πέφτει στα χέρια της νέας Κυβέρνησης η τύχη του. Χρηματοδοτείται ως ένα από τα πρώτα έργα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 σαν δημόσιο έργο με κόστος 443εκ.ευρώ.

ΤΣΑΚΩΝΑ-ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ
Το μήκος του τμήματος είναι 50χλμ. Εδώ υπάρχουν πολλά κακά. Κουρεμένο ως τμήμα, ακυρωμένοι περιβαλλοντικοί όροι λόγω περιβαλλοντικών, μικρή ημερήσια κίνηση. Για αυτό το τμήμα όλα είναι πιθανά. Ο Υπουργός Υποδομών προ μηνών είχε πει ουσιαστικά πως δύσκολα θα μπορέσει κάτω από αυτές τις συνθήκες να γίνει κάτι.

ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ-ΤΣΑΚΩΝΑ
Σε αυτό το τμήμα έχουμε δύο πράγματα να σημειώσουμε. Η Τσακώνα θα αποτελέσει σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο καθώς ενώνεται με τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα και πιθανολογείται πως θα έχει αξιόλογη κίνηση. Η δέσμευση του Υπουργείου Υποδομών για ολοκλήρωση των μελετών και δημοπράτηση δεν επετεύχθη τελικά και πλέον το έργο αρχίζει να "απομακρύνεται" επικίνδυνα χρονικά. Το μήκος του συγκεκριμένου τμήματος είναι 30χλμ.

ΛΑΜΙΑ-ΞΥΝΙΑΔΑ
Έκπληξη προκάλεσε εξαρχής το κόψιμο αυτού του τμήματος που θα λειτουργούσε ως φυσικός τροφοδότης για τον Ε65. Με την σύνδεση με τον ΠΑΘΕ θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερη ημερήσια κίνηση.

Ανεξήγητο; Όχι  αν σκεφτεί κανείς ότι είναι ένα ορεινό τμήμα που θα χρειάζονταν σημαντικά τεχνικά έργα. Ούτε χρήματα υπάρχουν, ούτε χρόνος. Το μέλλον αυτού του τμήματος που έχει μήκος 30χλμ έχει "δεθεί"με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και απομένει η ενεργοποίηση του. Το γεγονός της σύνδεσης με τον ΠΑΘΕ θα οδηγήσει δυνητικά κάποια στιγμή μελλοντικά στην κατασκευή του.

ΤΡΙΚΑΛΑ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΕΓΝΑΤΙΑ
Εδώ τα πράγματα είναι επίσης δύσκολα. Με προβλήματα λόγω κακής χάραξης και αναγκαστικής επιλογής νέας το τμήμα αυτό πιθανότατα θα το δούμε στο ..απώτερο μέλλον. Έχει μήκος 60 χλμ αλλά περνά από μεγάλους ορεινούς όγκους και οι απαιτήσεις σε μεγάλα τεχνικά είναι πολλές εξασφαλίζοντας του μία θέση για το  ..μέλλον. Λίγες οι ελπίδες να το δούμε να κατασκευάζεται την επόμενη πενταετία. Στα θετικά φυσικά το γεγονός πως υπάρχει σαν τμήμα μέσα στην αναθεωρημένη σύμβαση. Πρόσφατα έγινε γνωστό πως θα τερματίζει στην περιοχή Κηπουργιό Γρεβενών.

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Σιδηρόδρομος: Σε 2 χρόνια ολοκληρώνεται ο διάδρομος Αθήνα-Θεσσαλονίκη

κείμενο από το ypodomes.com
Πόσο κοντά είμαστε στην απόκτηση ενός σοβαρού σιδηροδρομικού δικτύου; Αυτό το ερώτημα έρχεται πολλές φορές να δημιουργήσει απορίες σχετικά με τα έργα τα οποία δείχνουν να μην τελειώνουν ποτέ.

Τα έργα δεν τελειώνουν ποτέ; Εδώ και πολλά χρονιά το τμήμα Δομοκός-Θεσσαλονίκη έχει ολοκληρώσει τα έργα εκσυγχρονισμού και η ηλεκτροκίνηση είναι πραγματικότητα.

Το νότιο τμήμα Δομοκός-Αθήνα έχει εν μέρει ηλεκτροκίνηση, η οποία όμως δε λειτουργεί προς το παρόν. Θα χρειαστεί να περιμένουμε περίπου 5 μήνες ακόμα μέχρι να ολοκληρωθούν τα εργα από την πρωτεύουσα μέχρι την Τιθορέα που αφορούν την "επιδιόρθωση" της κατεστραμμένης ηλεκτοκίνησης που εγκαταστάθηκε την προηγούμενη δεκαετία αλλά λεηλατήθηκε στα χρόνια της κρίσης.

Από το καλοκαίρι και μετά το υπόλοιπο έργων στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονικη θα είναι στο τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός μήκους 106χλμ. Αυτά τα 106χλμ ουσιαστικά χωρίζουν την Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη σε επίπεδο εκσυγχρονισμού.

Με τις σημερινές συνθήκες το 2017 και αυτά τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί και πλέον ο μοντέρνος σιδηρόδρομος θα έχει φτάσει και στην Ελλάδα σε μία ενιαία διπλή ηλεκτροδοτούμενη γραμμή που θα επιτρέπει σε σύγχρονα ηλεκτροκίνητα τρένα να διασχίζουν την απόσταση των 500χλμ σε περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά.

Αυτό το ρέκβιεμ των έργων στο βασικό ελληνικό σιδηροδρομικό διάδρομο θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών διαδρομών σε επιβατικό και εμπορικό επίπεδο.

Ειδικά στην διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αναμένεται να υπάρξει booming κυρίως λόγω του λιμανιού του Πειραιά αλλά και λόγω άλλων σημαντικών λιμανιών που θα έχουν σύνδεση με το σιδηρόδρομο όπως η Αλεξανδρουπολη, η Θεσσαλονίκη και πιθανότατα ο Βόλος.

Ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε να επιβεβαιωθεί η χρονική προθεσμία των 2 ετών από σήμερα.

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Υποδομές και Έργα: Στη νέα Κυβέρνηση η ελπίδα για ανάπτυξη

κείμενο από το ypodomes.com
Να λοιπόν που για 3η φορά σε 2 χρόνια καλούμαστε να εκλέξουμε Κυβέρνηση στην Ελλάδα. Τα διλήμματα γνωστά, η κατάσταση γνωστή, το αποτέλεσμα όμως των εκλογών άγνωστο.

Στα 2,5 χρόνια που άντεξε η τελευταία Κυβέρνηση στον τομέα των έργων κατάφερε να συνεφέρει αρκετές «άρρωστες» καταστάσεις στις κατασκευές. Ξεκίνησαν και πάλι οι αυτοκινητόδρομοι, πήραν μπρος έργα που είχαν είτε επισήμως είτε ανεπισήμως παγώσει λόγω της κρίσης.

Είδαμε 2 νέα έργα Μετρό να προοδεύουν, είδαμε όμως και το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης να βαλτώνει. Είδαμε να προχωρούν τα έργα στις συγκοινωνίες και 7 νέους σταθμούς Μετρό, είδαμε όμως και την ανάσχεση στη δημοπράτηση των νέων μεγάλων έργων παραχώρησης που ακόμα τους περιμένουμε.

Σε γενικό επίπεδο θα έλεγε κανείς πως κάτω από τις συνθήκες που λειτούργησε ο τομέας των κατασκευών ήταν ικανοποιητικός. Στα μείον η πολύ κακή κατάσταση των περισσότερων εταιρειών του χώρου και η δυστοκία στην παραγωγή έργων.

Τώρα, έχουμε ένα νέο πεδίο που πρέπει να τα καταφέρουμε. Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 δίνει μεγάλες δυνατότητες στη νέα Κυβέρνηση να φέρει σε κατασκευή νέα μεγάλα έργα που θα προσθέσουν ανάπτυξη στη χώρα ακριβώς την ώρα που το χρειάζεται πιο πολύ παρά ποτέ.

Ζητούμενο επίσης είναι η προσέλκυση επενδύσεων με τον τουρισμό και την ενέργεια να ξεχωρίζουν αλλά και τη δημιουργία συνθηκών για μεγαλύτερες και βιώσιμες επενδύσεις σε νέους τομείς, όπως η τεχνολογία και η έρευνα.

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΣΠΑ
Μία κρίσιμη λεπτομέρεια, για τη νέα Κυβέρνηση είναι και η επιτυχής ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013 που ολοκληρώνεται χρηματοδοτικά σε 11 μήνες. Εδώ όποιος αναλάβει το κρίσιμο Υπουργείο Υποδομών (ή όπως θα λέγεται)  θα πρέπει σε ελάχιστο χρόνο να ενημερωθεί και να δώσει απτά δείγματα άμεσα.

Τα έργα που τρέχουν με την κάλυψη του ΕΣΠΑ θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους  να ολοκληρωθούν για να μην μείνουν «στον αέρα» ανολοκλήρωτα και χωρίς να έχουν χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ. Εδώ θα βρούμε πάρα πολλά έργα.

Σε λίγες μέρες από σήμερα θα ξέρουμε την επόμενη μέρα της χώρας, πάντα με την ελπίδα ότι θα είναι καλύτερη από την σημερινή και με την προσμονή καλύτερων συνθηκών τόσο για τους πολίτες όσο και για την μεγάλη αναπτυξιακή κατηγορία των  κατασκευών.

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΒΟΑΚ: Παραδόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα Άγιος Νικόλαος-Καλό Χωριό

κείμενο από το ypodomes.com
Σε κυκλοφορία παραδόθηκε ο νέος δρόμος από τον Άγιο Νικόλαο στο Καλό Χωριό η χρήση του οποίου αναμένεται να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία στην ανατολική Κρήτη, κάτι που θα φανεί τους καλοκαιρινούς μήνες!

Το  έργο δημοπρατήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών (ΥΠΟΜΕΔΙ) το 2009 και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν  54εκ.ευρώ και ανάδοχος εταιρεία ήταν η Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΕΛΤΕΡ που πήρε το έργο δίνοντας έκπτωση 31%. Το μήκος του έργου είναι 9,5χλμ.

Αντικείμενο του έργου ήταν η ολοκλήρωση κατασκευής δίιχνης αρτηρίας διατομής 12,50μ, (ένα μικρό τμήμα περί την Χ.Θ. 4+350 έως 4+750 θα κατασκευαστεί σε τετράιχνη διατομή) του οδικού τμήματος Άγιος Νικόλαος - Καλό Χωριό του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Το έργο αρχίζει από την Χ.Θ. 0+000 δρόμος προς Κριτσά, όπου κατασκευάζεται και ο κόμβος Αγίου Νικολάου και καταλήγει στη Χ.Θ. 9+050 στο Καλό Χωριό. Περιλαμβάνεται και μια σήραγγα 288 μέτρων.

Επίσης έγινε η κατασκευή παραλλήλων οδών, η αποκατάσταση καθέτων οδών μέσω διαβάσεων και η σύνδεση αυτών με το υφιστάμενο δίκτυο, καθώς και η βελτίωση υφιστάμενου συνδετήριου δρόμου από την Χ.Θ. 9+050 της αρτηρίας (τέλος) έως την παλαιά Εθνικό Οδό Αγίου Νικολάου - Σητείας στη Χ.Θ. 10+200 για την λειτουργία του όλου κατασκευαζόμενου έργου, με τη διαμόρφωση ισόπεδου κόμβου.

Επιπλέον έγινε η κατασκευή του Ανισόπεδου κόμβου Αγίου Νικολάου μετά της προβλεπόμενης από την μελέτη κάτω διάβασης και των τοίχων αντιστήριξης, η κατασκευή Η/Φ στις περιοχές Ανισόπεδου Κόμβου Αγίου Νικολάου, στο πέρας της εργολαβίας (σύνδεση του υπό κατασκευή τμήματος με την παλαιά Εθνική οδό), στις θέσεις των μεγάλων γεφυρών καθώς κα στην είσοδο και έξοδο της σήραγγας, η κατασκευή τεσσάρων μεγάλων γεφυρών και τεχνικών γεφύρωσης ρεμάτων, Άνω και Κάτω Διαβάσεων για την αποκατάσταση των κυρίων και δευτερευουσών οδών, καθώς και η κατασκευή μικρών τεχνικών έργων (οχετών) και τοίχων .αντιστήριξης.

Ικανοποίηση Ροκαδάκη
Όπως αναφέρει το cretalive.gr, o Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και Πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ ) κ. Γρηγόρης Ροκαδάκης σε δηλώσεις του σχετικά με την παράδοση σε κυκλοφορία του νέου δρόμου Αγ. Νικολάου – Καλού Χωριού ανέφερε μεταξύ άλλων :

“Χαίρομαι που παραδίδεται στην κυκλοφορία το έργο « Ν.Ε.Ο. Άγ- Νικόλαος – Καλό Χωριό του ΒΟΑΚ». Το νέο αυτό έργο που παραδίδεται σε χρήση σήμερα το μεσημέρι, είναι πολύ σημαντικό, είναι έργο πνοής σύγχρονο, ένας δρόμος ασφαλής, Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που θα δώσει  ανάσα στην κοινωνία  και εξυπηρετεί τις ανάγκες του εθνικού καθώς και του επαρχιακού οδικού δικτύου”.

Ο κ. Ροκαδάκης στη συνέχεια εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί το έργο θα ανακουφίσει όλο το Νομό Λασιθίου, θα διευκολύνει την ενδοδημοτική κίνηση, τόσο για ότι αφορά  τους κατοίκους της περιοχής όσο και τις επιχειρήσεις, και επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο έργο θα δώσει ανάσα στους πολίτες της Κρήτης, καθώς και στο πλήθος των τουριστών που επισκέπτονται το νησί και την περιοχή.

Το έργο αφορά την κατασκευή της νέας Εθνικής οδού από τον Α/Κ/ Κριτσάς, μέχρι τον Ι/Κ Καλού Χωριού, συνολικού μήκους 10,0 χλμ.  Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 54 εκατ. Ευρώ και ανάδοχος του έργου είναι η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.Το έργο παραδίδεται  έπειτα  από διενέργεια σχετικής διοικητικής παραλαβής από την Διεύθυνση Συγκοινωνιακών ‘Εργων του Οργανισμού, όπως προβλέπεται στο άρθρο 72 του Ν.3669/2008 και την σχετική αδειοδότηση της Αστυνομικής Δ/νσης Λασιθίου

Η κυκλοφορία των οχημάτων από κόμβο Ξηροκάμπου προς Καλό Χωριό και από Καλό Χωριό προς κόμβο Ξηροκάμπου  θα διεξάγεται μέσω του νέου τμήματος του Β.Ο.Α.Κ. που κατασκευάστηκε από την ανάδοχο εταιρεία (νέος Ανισόπεδος Κόμβος Αγίου Νικολάου – νέος Ισόπεδος Κόμβος Καλού Χωριού ) , το τμήμα του οποίου από Χ/Θ 197+000 (Ανισόπεδος κόμβος Αγίου Νικολάου) έως τη Χ/Θ 206+750 (ισόπεδος κόμβος Καλού Χωριού)  δίνεται σε κυκλοφορία με διπλή κατεύθυνση.

Η κυκλοφορία των οχημάτων από Άγιο Νικόλαο προς Καλό Χωριό και αντίστροφα δύναται να διεξάγεται παράλληλα μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού , η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά.

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Εξωτερικός Δακτύλιος Θεσσαλονίκης: Σε διαβούλευση η Περιβαλλοντική Αδειοδότηση του έργου

κείμενο από το ypodomes.com
Προχωρά η υλοποίηση από την Εγνατία Οδό ΑΕ, του νέου σχεδίου για την ανάπτυξη του Εξωτερικού Δακτυλίου Θεσσαλονίκης, καθώς δημοσιοποιήθηκε η ΜΠΕ για την Περιβαλλοντική Αδειοδότηση του έργου.  Το νέο μεγάλο οδικό έργο για τη Θεσσαλονίκη έχει ως στόχο την ωρίμανση του οδικού αξονα που θα ξεκινά από τον Α/Κ Χορτιάτη και θα κατλήγει σε σύνδεση με τον δρόμο Θεσσαλονίκη-Γαλάτιστα-Πολύγυρος. Οι διαστάσεις του έργου αγγίζουν τις Περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

Εφόσον ολοκληρωθεί το στάδιο της απόκτησης έγκρισης από το ΥΠΕΚΑ της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση κονδυλίων για την υλοποίηση του έργου. Ο «Εξωτερικός Δακτύλιος Θεσσαλονίκης» (ήΕξωτερική Περιφερειακή αν θέλετε) είναι επίσημα σε φάση μελετών εδώ και περίπου 1 έτος περίπου. Επί της ουσίας έχει ξεκινήσει συνολική μελέτη για όλο τον άξονα που θα έρθει να «εξασφαλίσει» τη βιώσιμη κινητικότητα της πόλης της Θεσσαλονίκης και να δώσει νέα διάσταση στις οδικές μεταφορές σε όλο το Νομό αλλά και το Νομό Χαλκιδικής.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ
Η τελική χάραξη του δρόμου ορίστηκε να ξεκινά από τον Ανισόπεδο Κόμβο Χορτιάτη και διασχιζοντας το Νομό Θεσσαλονίκης περνώντας από Πεύκα, και Ραιδεστό θα καταλήξει σε σύνδεση με την Εθνική Οδό Θέρμης-Γαλάτισταμε σαφή στόχευση την Κεντρική Χαλκιδική.

Μία πρώτη εκτίμηση για το μήκος του δρόμου είναι 30 με 35 χιλιόμετρα, χωρίς όμως να αποτελεί το τελικό νούμερο. Το κόστος θα γίνει γνωστό όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες που είναι χρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το έργο του Εξωτερικού Δακτυλίου Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί ένα αποσπασματικό έργο κατασκευής οδικού άξονα, αλλά μέρος του συνολικού πλάνου για την πόλη (masterplan) και μέρος του Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών της Θεσσαλονίκης.

Η λειτουργία του Δακτυλίου θα επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς θα σταματήσει η διαμπερή κίνηση από το ένα άκρο της πόλης στο άλλο, που σήμερα απλά επιβαρύνει την ήδη κορεσμένη κυκλοφοριακά πόλη και θα εξυπηρετεί τις προαστιακές και υπεραστικές διαδρομές.

Ιδιαίτερα ευεργετημένη θα είναι και η Χαλκιδική, η οποία εκτός από το δυτικό τμήμα της που διαθέτει αυτοκινητόδρομο (Θεσσαλονίκη-Μουδανιά-Ποτίδαια) θα αποκτήσει σχεδόν απευθείας πρόσβασης στο κεντρικό της τμήμα αυξάνοντας  τις εναλλακτικές διαδρομές ταχείας διέλευσης. Αυτό εκτιμάται πως θα επιφέρει σημαντική αύξηση στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και του τουρισμού.

ΑΒΕΒΑΙΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Το οραματικό πλάνο για την κατασκευή του Εξωτερικού Δακτυλίου Θεσσαλονίκης κολλάει σε ένα αστάθμητο παράγοντα που λέγεται Νέο ΕΣΠΑ.  26 δις ευρώ διατίθενται στη χώρα μας για την περίοδο 2014-2020. Από αυτά μόνο τα 4,2 δις ευρώ κατευθύνονται στον τομέα των υποδομών και του περιβάλλοντος με τα περισσότερα κονδύλια να είναι ήδη «πιασμένα» από άλλες δράσεις.

Επίσης η γενική οδηγία της ΕΕ είναι λιγότεροι δρόμοι και ανάπτυξη του σιδηρόδρομου τα επόμενα χρόνια, κάνοντας την χρηματοδότηση του Εξωτερικού Δακτυλίου Θεσσαλονίκης ένα πολύ δύσκολο στοίχημα για να κερδηθεί.

Μέσα στο σχέδιο της δημιουργίας και λειτουργίας του άξονα δεν υπάρχει η παρουσία σιδηρόδρομου που θα μπορούσε να προσελκύσει πιθανή χρηματοδότηση της ΕΕ. Το ενδιαφέρον πλέον είναι αν το μεγάλο αυτό έργο θα είναι μέσα στα προς ένταξη προγράμματα του Νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 ή αν το πλάνο κατασκευής θα μεταφερθεί για πιο μελλοντικό χρόνο.

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

10 προτάσεις για την Αναβάθμιση της Αθήνας από το Υπουργείο Τουρισμού

κείμενο από το ypodomes.com
Δέκα προτάσεις-δράσεις, για την αναβάθμιση της Αθήνας, περιλαμβάνονται σε Επιχειρησιακό Σχέδιο, που παρουσίασε χθες η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, σε εκδήλωση, που διοργάνωσαν το υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, στο ξενοδοχείο Intercontinental, με θέμα «Η Αθήνα πρωτεύουσα του ελληνικού τουρισμού».  

Η υπουργός τόνισε ότι στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών για αναγέννηση του ελληνικού τουρισμού, βρίσκεται και  η Αθήνα για την οποία  πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε να βελτιώνεται συνεχώς η εικόνα της, να εκσυγχρονίζονται οι υποδομές της ώστε να είναι  λειτουργική και προσβάσιμη, να εμπλουτίζεται το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν και να αναβαθμίζεται το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στόχος μας είπε η κυρία Κεφαλογιάννη είναι «να καταστεί Μητροπολιτικό Κέντρο Τουρισμού σε ευρωπαϊκό και  παγκόσμιο επίπεδο και να γίνει ισχυρός και ελκυστικός τουριστικός προορισμός City Break». Επίσης επισήμανε ότι «η  Αθήνα αναδεικνύεται σε πόλη που μπορεί επάξια να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει εκατομμύρια τουρίστες.

Τα μελλοντικά σχέδια για την ανάπλαση ιστορικών κομματιών του κέντρου, η δημιουργία του νέου πολιτιστικού άξονα στο Φαληρικό Δέλτα, μπορούν να αλλάξουν σημαντικά την Πρωτεύουσα. Το Υπουργείο Τουρισμού, συνεργάζεται με συναρμόδια Υπουργεία, στηρίζει τις πρωτοβουλίες για τη νέα εικόνα της Πρωτεύουσας και τη δημιουργία νέων υποδομών προσέλκυσης επισκεπτών, όπως ο σχεδιασμός διαδρομών που θα αναδεικνύουν ενδιαφέροντα στοιχεία της πόλης».

«Είχαμε χρέος να φέρουμε την ανάπτυξη στην Αθήνα και ήδη σε δυόμισι χρόνια θέσαμε τις βάσεις ώστε με τις νέες δράσεις που προωθούμε να κάνουμε την πόλη μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης» ανάφερε η υπουργός. Επιπρόσθετα επισήμανε πώς αποτελεί συλλογική ευθύνη η συνέχιση της ανόδου του τουρισμού και κάλεσε όλες τις δυνάμεις του κλάδου να εντείνουν την μέχρι σήμερα αποδοτική προσπάθεια που φέρνει τον κλάδο στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς  και ταυτόχρονα τον ανάγει σε ισχυρή βάση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Το Σχέδιο Αναβάθμισης της Αθήνας, όπως το παρουσίασε η κυρία Κεφαλογιάννη, συμπεριλαμβάνει σειρά μέτρων που αφορούν την Ασφάλεια, την αναβάθμιση του Ιστορικού Κέντρου, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσα από στοχευμένες πολεοδομικές παρεμβάσεις, την τουριστική ανάπτυξη, την προστασία των εμπόρων από το ανεξέλεγκτο παρεμπόριο.

Συγκεκριμένα, οι δέκα προτάσεις, αφορούν :
1.    Ενταξη δράσεων στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό.
2.    Δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού εντοπισμού συγκεκριμένων προβλημάτων και διοχέτευσης της πληροφορίας προς τους φορείς παρέμβασης.
3.    Κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος συστηματικής Αστυνόμευσης  περιοχών προτεραιότητας από την άποψη του αθηναϊκού τουρισμού για έλεγχο κάθε παραβατικής συμπεριφοράς.
4.    Εντατικοποίηση του έργου των υφιστάμενων αλλά και η συγκρότηση νέων συνεργείων στον Δήμο Αθηναίων, για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων.
5.    Συγκεκριμένες αλλαγές στο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που είτε δεν είναι σαφές είτε μη επιχειρησιακά επαρκές.
6.    Αλλαγές πολιτικής, σχεδιασμού και πρακτικών που επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα και τη λειτουργικότητα της πόλης αλλά δεν αφορούν στο Υπουργείο Τουρισμού.
7.    Ενίσχυση της εικόνας και της λειτουργίας της πόλης με παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας.
8.    Έμφαση στην ενίσχυση των επιχειρήσεων του κέντρου της Αθήνας.
9.    Ενίσχυση υποδομών και διευκόλυνση της προσβασιμότητας στους τουριστικούς πόρους.
10.    Παρατηρητήριο Τουρισμού Αθήνας – Αττικής

Το Σχέδιο, το οποίο εκπονήθηκε από διεπιστημονική ομάδα, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Αρχιτέκτονα – Πολεοδόμο – Χωροτάκτη  Δρ. Δημήτρη Οικονόμου, περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την Αισθητική και Τεχνική Αποκατάσταση της εικόνας της πόλης και την αναβάθμιση του Ιστορικού της Κέντρου.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο έχει ως στόχο την υποστήριξη του αστικού τουρισμού στην Αθήνα αλλά και άλλων μορφών τουρισμού άμεσα συνδεόμενων με την πόλη (πχ. τουρισμός κρουαζιέρας), μέσω της βελτίωσης της εικόνας και λειτουργίας της πόλης στο άμεσο μέλλον.
Βασίζεται σε δράσεις κυρίως άμεσης απόδοσης και είναι δυνατόν να αμβλύνει σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες που έχουν τα προβλήματα στην εικόνα και λειτουργία περιοχών της Αθήνας.

ΓΓ ΕΟΤ
Στη σημασία της συνεργασίας της πολιτείας με τους ιδιώτες στον τομέα του τουρισμού και στα μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα αυτής αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Πάνος Λειβαδάς λέγοντας ότι «η συνεργασία που μέχρι σήμερα επιτεύχθηκε αποτελεί φωτεινό παράδειγμα». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι για την ανάπλαση της Αθήνας είναι σημαντικό να υπάρξουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και επιπλέον των σημερινών ενέργειες υποστήριξης των ειδικών μορφών τουρισμού.

Επίσης αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις που έγιναν στα τελευταία δυόμισι χρόνια για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού τουρισμού η οποία και επιτεύχθηκε, μεταξύ άλλων, μέσα από στοχευμένες κινήσεις, δράσεις, άνοιγμα νέων τουριστικών αγορών, και υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων επικοινωνίας του ελληνικού τουριστικού πλεονάσματος. Ακόμα ο κ. Λειβαδάς επισήμανε ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να προσφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΤΕ
Στις διακριτές επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού και την σημασία που έχει να συνεχιστεί η προσπάθεια ανάδειξής του αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης. Χαρακτήρισε το 2014 ως «χρυσή χρονιά του ελληνικού τουρισμού», και εξέφρασε την βούληση του κλάδου «να χτιστεί ένα καλύτερο 2015» μέσα από δράσεις, και συνεργασία πολιτεία και ιδιωτών. Επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξήρε την συνεργασία που είχε ο κλάδος με την κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη  λέγοντας ότι «προώθησε πλούσιο νομοθετικό έργο, έδωσε ποιότητα στην εικόνα της χώρας στον τουριστικό κλάδο, και ένωσε τον τουριστικό κόσμο στην κοινή προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού τουρισμού».

ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Το «Επιχειρησιακό Σχέδιο Αναβάθμισης του Κέντρου της Αθήνας» παρουσίασε ο αρχιτέκτονας κ. Δημήτρης Οικονόμου αναφέροντας ότι αυτό αφορά και τους τουρίστες, και τους κατοίκους και τους εργαζόμενους και πώς μέσα από τις παρεμβάσεις που προτείνονται επιχειρείται μια συνολική λύση αποκατάστασης προβλημάτων που σήμερα υπάρχουν και αφορούν μεταξύ άλλων την καθαριότητα, τα πεζοδρόμια, τις σημάνσεις, τις όψεις των κτηρίων κ.α.

Επίσης ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην προσέγγιση του θέματος μέσα από αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν ενώ τόνισε τη σημασία που έχει η όλη προσπάθεια και κυρίως η συνέχισή της μέσα από την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού  καταγραφής και επίλυσης σχετικών προβλημάτων με στόχο την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης και την διευκόλυνση της καθημερινότητα επισκεπτών, κατοίκων και εργαζομένων.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Πάτρα-Πύργος: Για τις 31 Μαρτίου παρατάθηκε η δημοπράτηση του μεγάλου οδικού έργου

κείμενο από το ypodomes.com
Γεγονός είναι η πρώτη μετάθεση ημερομηνίας της δημοπράτησης του τμήματος της Δυτικής Ολυμπίας Οδού Πάτρα-Πύργος. Το έργο των 443εκ.ευρώ που ήταν προγραμματισμένο να δημοπρατηθεί στις 27 Ιανουαρίου, είχε την ατυχία να πέσει ακριβώς πάνω στις εκλογές και έτσι η μετάθεση ήταν αναμενόμενη.

Η νέα ημερομηνία για τη δημοπράτηση είναι στις 31 Μαρτίου με όλα τα ενδεχόμενα να είναι πλέον ανοιχτά και στα χέρια της Κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης από το Υπουργείο Υποδομών η μετάθεση της ημερομηνίας έγινε λόγω υποβολής ερωτημάτων αλλά και παράτασης χρόνου από ενδιαφερόμενα σχήματα. Παράλληλα έχει ζητηθεί και η χορήγηση στοιχείων της μελέτης που υπάρχει από την Ολυμπία Οδό.

Τέλος ένα ακόμα πρόβλημα που έχει προκύψει είναι η μη λειτουργία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών δημοπρατήσεων "λόγω αλλαγής της βάσης δεδομένων για λόγους ασφαλείας".

Η νέα παράταση οδηγεί μαθηματικά το έργο σε μεγάλες καθυστερήσεις με τη λειτουργία του να πηγαίνει κατ` ελάιχιστο το 2019 καθώς σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού ο χρόνος υλοποίησης της σύμβασης έχει οριστεί σε 36 μήνες (δηλαδή 3 χρόνια).

Τώρα το ενδιαφέρον εστιάζεται και σε άλλα έργα που είναι προγραμματισμένη η δημοπράτηση τους για τις επόμενες ημέρες και βδομάδες.

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Μετρό Αθήνας: Γνωρίζετε την ηλικία και τα γενέθλια των σταθμών;

κείμενο από το ypodomes.com
Εδώ και 146 χρόνια στην Αθήνα υπάρχει ένα δίκτυο Μετρό το οποίο την τελευταία 15ετία γιγαντώθηκε και έγινε στο σύνολο του ένα από τα πιο καλαίσθητα και λειτουργικά συστήματα Μετρό στην Ευρώπη.  Δικαίως χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένα μεγάλο έργο τέχνης.

Πράγματι στους περισσότερους σταθμούς συναντάμε και ένα κομμάτι ιστορίας της πόλης. Πόσα όμως ξέρουμε για την ηλικία και τα «γενέθλια» των σταθμών αυτών; Σήμερα το ypodomes.com κάνει ένα ταξίδι στην ιστορία του δικτύου Μετρό της πόλης και σας αποκαλύπτει την …ηλικία αλλά  και τα γενέθλια πολλών από τους σταθμούς από τον Γενάρη μέχρι και τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Στις 28 Ιανουαρίου 15 χρονών γίνονται οι σταθμοί: ΣΥΝΤΑΓΜΑ (ΓΡΑΜΜΗ2 ΚΑΙ 3), ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, ΠΑΝΟΡΜΟΥ, ΚΑΤΕΧΑΚΗ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ, ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ, ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ, ΑΤΤΙΚΗ, ΣΕΠΟΛΙΑ.  Αυτοί οι σταθμοί έχουν περάσει στην …εφηβεία πλέον.

26 χρόνια ζωής κλείνει ο σταθμός ΤΑΥΡΟΣ στις 6 Φλεβάρη  καθώς άνοιξε τις πύλες του το 1989. Στις 12 Φεβρουαρίου οι σταθμοί ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ, ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ έχουν γενέθλια και κλείνουν 59 χρόνια ζωής καθώς εκείνη την μέρα του 1956 άνοιξαν για πρώτη φορά τις πύλες τους. Στις 27 Φεβρουαρίου οι Μαθουσάλες του δικτύου είναι εδώ: 146 χρόνια ζωής κλείνουν οι σταθμοί ΠΕΙΡΑΙΑΣ (ο αρχικός σταθμός) και ΘΗΣΕΙΟ όντας από τους παλαιότερους σταθμούς Μετρό στον κόσμο.

Τον μήνα Μάρτιο έχουμε επίσης αρκετά γενέθλια: την 1η Μαρτίου γίνεται 67 χρονών ο σταθμός ΒΙΚΤΩΡΙΑ, στις 4 Μαρτίου γίνεται 58 χρονών ο σταθμός ΗΡΑΚΛΕΙΟ, στις 14 Μαρτίου γίνονται 59 χρονών οι σταθμοί ΠΕΡΙΣΣΟΣ, ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ενώ στις 27 Μαρτίου γίνεται 26 χρονών ο σταθμός ΚΑΤ.

Μήνας Απρίλιος, ο καιρός καλυτερεύει και ανοιξιάτικα γενέθλια έχουν οι σταθμοί: στις 5 Απριλίου μόλις 2 ετών γίνονται οι σταθμοί: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ  και στις 22 Απριλίου 12 ετών θα γίνει ο σταθμός ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ (της γραμμής 3).  Τον Μάιο ο σταθμός ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ της γραμμής 1 γίνεται 120 ετών (στις 17 του μήνα). Τα ανοιξιάτικα γενέθλια κλείνουν οι σταθμοί ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, ΕΛΑΙΩΝΑΣ, ΑΙΓΑΛΕΩ που κλείνουν στις 26 του μήνα 8 χρόνια ζωής.

Το καλοκαίρι έχουμε επίσης αρκετά γενέθλια: Τον Ιούνιο, στις 5 του μήνα έχουμε τα ενδέκατα γενέθλια του σταθμού ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ενώ στις 30 του μήνα έχουμε τα εξηκοστά έκτα γενέθλια του σταθμού ΑΤΤΙΚΗ.

Ο μήνας όμως με τα περισσότερα γενέθλια είναι ο Ιούλιος: πρωτομηνιά και ο σταθμός ΚΑΛΛΙΘΕΑ γιορτάζει τα 87 του χρόνια. Στις 5 του μήνα ο σταθμός ΠΕΥΚΑΚΙΑ γίνεται 59. Και συνεχίζουμε, στις 17 Ιουλίου κλείνουν 2 έτη ζωής οι σταθμοί ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ, στις 21 του μήνα 85 ετών γίνεται ο υπόγειος σταθμός ΟΜΟΝΟΙΑ, στις 23 Ιουλίου 5 ετών γίνεται ο σταθμός ΧΟΛΑΡΓΟΣ, στις 30 Ιουλίου τα 11 κλείνουν οι σταθμοί ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ.

Τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε τα μπάνια του λαού αλλά επίσης έχουμε και γενέθλια των σταθμών του λαού: Στις 4 Αυγούστου ο Άγιος Ελευθέριος γίνεται 54 ετών, στις 6 Αυγούστου 11 χρόνια κλείνει ο σταθμός ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑ, στις 9 του μήνα 11 γίνεται και ο σταθμός ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ και στις 10 του μήνα 58 θα γίνει ο σταθμός ΚΗΦΙΣΙΑ.

Σεπτέμβριος, ο μήνας της επιστροφής στα θρανία και στις …γιορτές το πρώτο τριήμερο του μήνα. Πρωτομηνιά και ο σταθμός ΜΑΡΟΥΣΙ γίνεται 58, στις 2 Σεπτεμβρίου 6 ετών γίνεται ο σταθμός ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ και στις 3 ο σταθμός ΕΙΡΗΝΗ γίνεται 33 ετών.

Ο Οκτώβριος όμως μπορεί να θυμίζει εποχή βροχών αλλά από γενέθλια σταθμών ..αναβροχιά. Παραλίγο να συμβεί το ίδιο και τον Νοέμβριο αλλά ευτυχώς στις 16 του μήνα έχουμε τα γενέθλια των σταθμών ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΣΥΓΓΡΟΥ ΦΙΞ, ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ και ΔΑΦΝΗ που γίνονται 15.

Για τον τελευταίο μήνα του έτους θα έχουμε …παιδικά γενέθλια. Συγκεκριμένα, στις 14 Δεκεμβρίου 2 ετών γίνεται ο σταθμός ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ και στις 30 του μήνα 5 ετών γίνεται ο σταθμός ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.

Φυσικά στο δίκτυο του Μετρό της Αθήνας μπορεί να έχουμε να γιορτάζουμε τις επετείους έχουμε όμως και «εγκυμοσύνες». Τα επόμενα γεννητούρια του δικτύου αναμένονται το 2018 με εξάδυμα! Συγκεκριμένα θα μας καλοσωρίσουν οι σταθμοί ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ και ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Εκτός φυσικά αν η εγκυμοσύνη (δηλαδή η κατασκευή) έχει καθυστέρηση.

Τέλος μην ξεχνάμε και τις …εξωσωματικές καθώς προσπάθειες για νέα εγκυμοσύνη (βλέπε κατασκευή της γραμμής 4) γίνονται για ακόμα 14 σταθμούς. Αν θα πετύχει η προσπάθεια, θα το μάθουμε από τη νέα Κυβέρνηση. Μέχρι τότε θα γιορτάζουμε τους σταθμούς που έχουμε. Ας τους χαιρόμαστε!

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Ανάπτυξη: Ανάγκη για "βροχή έργων"

κείμενο από το ypodomes.com
Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι υποδομές; Γιατί δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία στα έργα; Αυτά τα 2 ερωτήματα μπορεί να έχει κάποιος «αμύητος» επισκέπτης του ypodomes.com.

Πράγματι η συνεχής ενασχόληση με τον τομέα των κατασκευών στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο εύκολο πράγμα. Προϋποθέτει καθημερινή, πολύωρη ενημέρωση από φορείς του Δημοσίου προκειμένου να σας δίδεται το καλύτερο αποτέλεσμα.

Σε αυτό το portal είμαστε –ως γνωστόν- θερμοί υποστηρικτές των έργων. Πιστεύω πως μέσα από τα έργα, μέσα από μία συντονισμένη «βροχή έργων» η χώρα μπορεί να βρει το δρόμο της προς την ανάπτυξη.

Θα ήταν λοιπό ευτύχημα να υπάρξει μία τέτοια εξέλιξη στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι εύκολο, το ξέρω, υπάρχουν πολλές πολιτικές που είναι διαφορετικές αλλά δεν πιστεύω ότι καταλήγουν κάπου, χωρίς τον τομέα των υποδομών.

Δεν είναι τυχαίο πως όλες οι ανεπτυγμένες χώρες δημιούργησαν ισχυρές υποδομές για να βασίσουν την οικονομία τους. Αυτό το δρόμο πιστεύω πως πρέπει να ακολουθήσουμε. Δημιουργία σημαντικών υποδομών, αλληλοσύνδεση μεταξύ τους και προχωράμε.

Ακούω πολλούς να μιλούν για συμφέροντα στο χώρο των υποδομών που μονοπωλούν τα έργα και κατηγορούν συγκεκριμένες εταιρείες. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με αυτό το σκεπτικό. Είναι κίτρινο, επί της ουσίας αναπόδεικτο και τελικά βλαπτικό για τα ίδια τα συμφέροντα της χώρας μας.

Τα μεγάλα έργα αναγκαστικά θα περάσουν μέσα από τα χέρια των μεγάλων τεχνικών μας εταιρειών. Εκείνων που έχουν τα εχέγγυα για να κατασκευάσουν σημαντικά έργα με ολοκληρωμένη τεχνογνωσία και γνώση.

Είναι δουλειά της κάθε Κυβέρνησης να τηρεί τους κανόνες του παιχνιδιού και να δίνει με δίκαιους όρους τα μεγάλα έργα, στον φθηνότερο αλλά και ικανό. Είναι δουλειά του Κράτους να δημιουργεί περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού και να αποδίδει τα του Καίσαρος τω Κέσαρη.

Αλλά προς Θεού δεν πρέπει να πυροβολούμε τα έργα, τις υποδομές. Είναι ένας μοναδικός αιμοδότης της οικονομίας. Σε κάθε κατασκευαστικό έργο ενεργοποιούνται περίπου 600 διαφορετικά επαγγέλματα. «Σκοτώνοντας» τα έργα σκοτώνουμε και όλους αυτούς που απασχολούνται γύρω από την κατασκευή.

Το έχω πει στο παρελθόν και θα το πω και τώρα: μην πυροβολείτε τα έργα, είναι σαν να στρέφετε το όπλο ενάντια σε όλους μας.

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Πόσο κοντά είμαστε στην ολοκλήρωση των μεγάλων βασικών υποδομών της χώρας;

κείμενο από το ypodomes.com
Είναι αλήθεια πως εδώ και αρκετά χρόνια στη χώρα γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια να αναπτυχθούν υποδομές. Από τη δεκαετία του 1990 όταν ξεκίνησαν τα πρώτα μεγάλα έργα (Αττική Οδός, Μετρό Αθήνας, τμήματα αυτοκινητόδρομων) ήταν φανερό πως πρόκειται για μία δύσκολη υπόθεση.

Αυτό γιατί χάθηκαν 3 ολόκληρες δεκαετίες. Σε αυτές η υπόλοιπη Ευρώπη οχύρωσε τις υποδομές της και δημιούργησε ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη. Στη χώρα μας αυτές οι 3 δεκαετίες άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους και στις αρχές του 1990 βρεθήκαμε σε μία άσχημη πραγματικότητα.

Το οδικό δίκτυο απαρχαιωμένο, ο σιδηρόδρομος εγκαταλελειμμένος για σχεδόν 100 χρόνια, ανύπαρκτο δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κακές συγκοινωνίες σε όλες τις πόλεις, ανεπαρκή αεροδρόμια και λιμάνια, ελλιπής παραγωγή ενέργειας και ανάγκη εισαγωγών για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών.

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Αυτό που ξεκίνησε τότε πήρε μία πρώτη μορφή το 2000 και το 2004 με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Η πρώτη μεταμόρφωση ήταν γεγονός. Η Αθήνα απέκτησε ένα νέο σύγχρονο αεροδρόμιο, ένα μικρό δίκτυο Μετρό, καλύτερους δρόμους με την Αττική Οδό να αλλάζει τα δεδομένα και ένα μικρό δίκτυο προαστιακού και τραμ.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα είχαμε την ολοκλήρωση της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Αθήνα-Θεσσαλονίκης (εκτός Μαλιακού και Τεμπών) και του ανατολικού τμήματος της Εγνατίας Οδού από  Θεσσαλονίκη μέχρι Κήπους.

Στο σιδηρόδρομο εκσυγχρονίστηκαν σημαντικά τμήματα του Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη. Σε αεροδρόμια και λιμάνια είδαμε κυρίως σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα να εκτελούνται μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το κομβικό σημείο ήταν εντέλει το 2004. Σε αυτό το χρονικό σημείο φάνηκε η ανάγκη για πλήρη εκσυγχρονισμό όλων των βασικών υποδομών της χώρας με βασική προτεραιότητα στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.

Αποφασίστηκε οι μεγάλοι οδικοί άξονες να παραχωρηθούν σε ιδιώτες και να ολοκληρωθεί ο σιδηροδρομικός ΠΑΘΕΠ ενώ στόχος για Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν η μετατροπή σε Μητροπόλεις.

Όλο αυτό το συνολικό σχέδιο αλλαγής της εικόνας των υποδομών της χώρας ξεκίνησε να υλοποιείται το 2007 με τα έργα στους αυτοκινητόδρομους, το σιδηρόδρομο, το Μετρό στη Θεσσαλονίκη και τις επεκτάσεις στην Αθήνα. Δυστυχώς το 2010 η ισοπεδωτική κρίση στη χώρα, πάγωσε για 3 χρόνια όλα τα μεγάλα έργα και έφερε συνολικά το σχεδιασμό για ολοκλήρωση των βασικών υποδομών πίσω.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΧΟ
Το 2015 βρίσκει την Ελλάδα,  πολύ κοντά στο στόχο της: να αποκτήσει δυνατές υποδομές, παρόμοιες με εκείνες που διαθέτουν οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης. Πόσο κοντά είμαστε όμως;

Οι χρονιές σταθμοί για τη χώρα είναι το 2016 και μέχρι το 2020. Τότε θα έχουν ολοκληρωθεί μία σειρά από πολύ μεγάλες υποδομές, τόσο μεγάλες που οριστικά θα βάλουν την Ελλάδα στο χάρτη των χωρών με προηγμένες υποδομές.

ΤΟ 2016
Το 2016 θα βρει την Ελλάδα με ολοκληρωμένο τον βασικό της αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Κόρινθος-Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Σε αυτή τη χρονιά θα ολοκληρωθεί η Ιόνια Οδός από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα (δίχως τη μεγάλη σήραγγα Κλόκοβας) και η Αμβρακία Οδός από Άκτιο μέχρι Αμφιλοχία. Θα ολοκληρωθεί το τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα του Ε65. Στην Πελοπόννησο εκτός από τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθο-Τρίπολη-Καλαμάτα θα λειτουργήσει και ο κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη.

Στην ίδια χρονιά θα λειτουργήσει αναβαθμισμένο το αεροδρόμιο Μακεδονία, το λιμάνι της Πάτρας και θα δοθούν στην κυκλοφορία η Δυτική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης και όλα τα έργα στους κάθετους της Εγνατίας. Προς το τέλος της χρονιάς θα ανοίξει τις πύλες του Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο που θα αλλάξει για πάντα την εικόνα στα νότια της πόλης.

ΤΟ 2017-2018
Αυτές οι 2 χρονιές είναι αφιερωμένες στα έργα σταθερής τροχιάς. Το 2017 ολοκληρώνεται ο σιδηροδρομικός άξονας Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ενώ το 2018 ο άξονας Ρίο-Κιάτο-Αθήνα πλήρως ηλεκτροκινούμενοι. Πρόκειται για ιστορική μεταμόρφωση του σιδηρόδρομου στη χώρα καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της οι 4 μεγάλες Ηπειρωτικές της πόλεις θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους με τρένο (Πάτρα, Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη). Πλήρως ηλεκτροκίνητο θα είναι το δίκτυο της Θεσσαλίας.

Το 2017 θα λειτουργήσει μεγαλύτερο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Το 2018 θα είναι μία χρονιά Μετρό. Στην Αθήνα θα λειτουργήσει η επέκταση προς Πειραιά μεγαλώνοντας και άλλο το δίκτυο των 3 γραμμών. Στη Θεσσαλονίκη προς το τέλος του έτους θα λειτουργήσουν η βασική γραμμή Ν.Σ.Σταθμός-Νέα Ελβετία και ο πρώτος κλάδος Πατρίκιος-Μίκρα.

Το 2019-2020
Σε αυτές τις χρόνιες περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες του οδικού δικτύου : Πάτρα-Πύργος και Καλό Νερό-Τσακώνα, ολοκλήρωση του Ε65 από Λαμία μέχρι Εγνατία, ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών έργων μέχρι το λιμάνι της Πάτρας, ηλεκτροκίνηση του τμήματος Προμαχώνας-Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο. Πολύ πιθανό σε εκείνη τη χρονιά να λειτουργήσει το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι αλλά και να φτάσει ο προαστιακός της Αθήνας στο Λαύριο.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω σήμερα, είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην ολοκλήρωση των μεγάλων βασικών υποδομών της χώρας. Αυτό ίσως είναι και η μεγαλύτερη κατάκτηση στον τομέα των έργων και των υποδομών της χώρας.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα