Υποδομές στην Ελλάδα

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στις βασικές υποδομές της χώρας;

κείμενο από το ypodomes.com
Αν ξεκινήσουμε μία σοβαρή κουβέντα για τις βασικές υποδομές της χώρας και τις ελλείψεις που έχει σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες θα κάνουμε πολύ ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις.

Σήμερα εντός του 2015 έχουμε μία σαφή εικόνα στο τι έχουμε, τι ετοιμάζουμε και τι πρέπει να γίνει στο μέλλον για να ενδυναμωθεί η ισχύς της χώρας μας. Οι βασικές υποδομές μίας ανεπτυγμένης χώρας διαθέτουν ικανές βασικές υποδομές για τους κατοίκους τους.

Ενέργεια, ολοκληρωμένα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και αστικές δημόσιες εγκαταστάσεις για τον πληθυσμό: σχολεία (όλων των βαθμίδων), νοσοκομεία (όλων των βαθμίδων επίσης), δημόσια κτίρια διοίκησης και άλλων ασχολιών.

Ένα πρώτο αγκάθι που συναντούμε εδώ είναι η ενέργεια. Μπορεί η χώρα μας λόγω της κρίσης να παρουσιάζει επάρκεια στην κατανάλωση ηλεκτρισμού όμως υπάρχουν  σοβαρά θέματα. Το σημαντικότερο είναι η πηγή της παραγωγής που σήμερα κατά 88% βασίζεται σε «βρώμικες» ύλες όπως το πετρέλαιο και ο λιγνίτης και όλα τα συνεπακόλουθα που φέρνουν. Οι ΑΠΕ αν και η Ελλάδα διαθέτει άφθονα βουνά, θάλασσες και ηλιοφάνεια παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στις υπόλοιπες υποδομές αυτής της κατηγορίας μπορούμε να πούμε ότι τα πάμε σχετικά καλά με ανάγκη εκσυγχρονισμού σε επί μέρους υποδομές (καλύτερα σχολεία, ευπρεπείς σωφρονιστικά ιδρύματα ή νοσοκομεία, κ.α).

Στις υποδομές συγκοινωνιών-μεταφορών έχουμε μία πιο μεικτή εικόνα. Οι βασικές οδικές αρτηρίες με αυτοκινητόδρομους μέχρι το 2016 θα είναι ολοκληρωμένες. Τα λιμάνια της χώρας με εξαιρέσεις είναι σχετικά ικανοποιητικά με ανάγκη επί μέρους εκσυγχρονισμού που πραγματοποιείται.

Τα αεροδρόμια της χώρας με αιχμή του δόρατος το Ελ.Βενιζέλος έχουν επίσης μία καλή εικόνα. Περιμένουμε την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του Μακεδονία και την ανάπτυξη του Καστελίου στην Κρήτη. Και εδώ η κατάσταση χαρακτηρίζεται ικανοποιητική.

Στις αστικές μεταφορές Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν δρομολογήσει μεγάλα έργα με την Αθήνα να διαθέτει αξιόλογο πλέον δίκτυο Μετρό, να αναπτύσσει δίκτυο Τραμ και Προαστιακού. Η Θεσσαλονίκη αναπτύσσει δίκτυο Μετρό που θα καλύψει την πόλη ενώ ίσως δούμε και ένα μικρό δίκτυο Τραμ.

Σε πιο χαμηλό επίπεδο βλέπουμε στον Σιδηρόδρομο. Είναι απορίας άξιο πως σαν χώρα αφήσαμε να κατρακυλήσει τόσο πολύ ένα μέσο που στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα αγαπητό. Μέχρι το 2017 θα έχουμε ηλεκτροκίνηση με διπλή γραμμή από το Κιάτο μέχρι τη Αθήνα και μέχρι την Θεσσαλονίκη και μέχρι το 2020 μέχρι την Πάτρα. Ηλεκτροκίνηση θα διαθέτει επίσης το δίκτυο της Θεσσαλίας και η γραμμή Θεσσαλονίκη-Ειδωμενή.

Ωστόσο το δίκτυο δεν έχει κάποια σύνδεση με την Δυτική και Κεντρική Στερεά, την Ήπειρο, την Δυτική Μακεδονία,την Δυτική, Κεντρική και Νότια Πελοπόννησο. Αυτή η υστέρηση οφείλεται σε λάθη του παρελθόντος και στην κρίση της χώρας.

Εδώ εντοπίζεται μεγαλύτερη ανάγκη για μεγάλα έργα υποδομών για την σύνδεση περισσότερων περιοχών της χώρας με ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο. Ανάγκη επίσης υπάρχει για σύνδεση του δικτύου με όσο το δυνατόν περισσότερα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας δημιουργώντας ένα μεγάλο συγκοινωνιακό ιστό.

Η Ελλάδα του 2015 δεν έχει πολλά να φοβάται αλλά πολλά να κατακτήσει. Τα χρόνια που έρχονται μας δίνουν μια τεράστια ευκαιρία να αποδείξουμε ότι θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε και μοντέρνες υποδομές κάνοντας την Ελλάδα την σημαντικότερα πύλη της Ευρώπης.

Αν θα το κάνουμε τελικά είναι μία άλλου είδους κουβέντα.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Το 2016 μεταφέρεται η ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης

Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει κατασκευαστεί το μεγαλύτερο μέρος των έργων αναβάθμισης της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (ΔΕΣΠΕΡ), δίνοντας μία μεγάλη ανάσα στις μετακινήσεις, ειδικά των κατοίκων των δυτικών συνοικιών του πολεοδομικού συγκροτήματος.
 
Το έργο, στο σύνολό του, πάει μερικούς μήνες πίσω και θα ολοκληρωθεί εντός του 2016, προς τα τέλη, κι αυτό  επειδή έχουν υπάρξει καθυστερήσεις και εμπλοκές με τις μεταφορές των δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας.  
 
Το θετικό είναι ότι ξεπεράστηκε η δικαστική εμπλοκή που υπήρξε για τη νέα γέφυρα επί της οδού Βέμπο, στα όρια του δήμου Ευόσμου – Κορδελιού. Οι εργασίες συνεχίζονται πλέον με ταχείς ρυθμούς έτσι που το συγκεκριμένο έργο θα τελειώσει εντός της φετινής χρονιάς.
 
Όπως είπε στη Voria.gr ο διευθυντής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης της «Εγνατία Οδός ΑΕ» (σ.σ επιβλέπουσα αρχή), Κωνσταντίνος Παρδάλης,  μέχρι το τέλος Ιουλίου 2015 θα έχει κατασκευαστεί ο ανισόπεδος κόμβος ( Α/Κ) Ευκαρπίας ( κοντά στο ύψος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου) και ως το τέλος Αυγούστου ο Α/Κ Μαιάνδρου ενώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει κατασκευαστεί ο ένας κλάδος, ο βόρειος, της γέφυρας στην οδό Λαγκαδά, όπως δε γράφηκε παραπάνω, θα έχει κατασκευαστεί και  η γέφυρα στην οδό Βέμπο.  Επίσης, εντός του 2015 θα κατασκευαστεί και η γέφυρα  στην 3ης Σεπτεμβρίου.
 
Τα έργα που θα συνεχιστούν την επόμενη χρονιά και των οποίων η χρηματοδότηση πιθανώς θα μεταφερθεί στο ΣΕΣ 2014-2020, είναι ο Α/Κ Μακρυγιάννη και ο νότιος κλάδος της γέφυρας της Λαγκαδά.  Η γέφυρα, στο σύνολό της, δεν ολοκληρώνεται μέσα στο 2015  επειδή δεν έγινε έγκαιρα η μεταφορά ενός πυλώνας υπερυψηλής τάσης. Όσο για τον Α/Κ Μακρυγιάννη, που έχει κατασκευαστεί σε ποσοστό 40%, η καθυστέρηση οφείλεται σε εμπλοκή που αφορά δίκτυα της ΕΥΑΘ.
 
Με τα έργα που γίνονται στη ΔΕΣΠΕΡ, τις υπογειοποιήσεις, την κατασκευή γεφυρών, τις βελτιώσεις των εισόδων και εξόδων προς και από την οδική αρτηρία και όλα τα λοιπά τεχνικά, θα αναβαθμιστεί ουσιωδώς η Δυτική Περιφερειακή. Το συγκεκριμένο έργο, είναι ίσως το σημαντικότερο έργο υποδομής των τελευταίων 20-30 ετών,  για τη Δυτική Θεσσαλονίκη.
 
Να σημειωθεί ότι αυτό το τμήμα της οδού που επιβλέπει η Εγνατία Οδός Α.Ε.,  αρχίζει λίγο μετά τον Α/Κ  Κ16 ( περιοχή Λαχαναγοράς) και φθάνει ως μετά το νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Η αναβάθμιση αυτού του τμήματος της Περιφερειακής Οδού, γίνεται από δύο εταιρείες, τη Δομοτεχνική και την Intrakat, έχει δε συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.   
 
Τα έργα στον κόμβο της Λαχαναγοράς, προϋπολογισμού 52,6 εκατ. ευρώ, βρίσκονται σε εξέλιξη και επιβλέπονται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Τα μεγάλα πολιτιστικά έργα υποδομής: Από το Κέντρο Πολιτισμού μέχρι το Ακροπόλ

κείμενο από το ypodomes.com
Τα μεγάλα έργα υποδομής δεν είναι τα "βαριά έργα" για Μετρό, δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια. Η χώρα μας χάρη στον πολιτιστικό της πλούτο έχει την ευκαιρία με την ανάπτυξης κτιριακών υποδομών να αναδείξει αυτόν τον πλούτο και να προσφέρει στους  Έλληνες αλλά και τα εκατομμύρια των τουριστών, την ευκαιρία να θαυμάσουν και να γνωρίσουν μία πλευρά της χώρας η οποία έχει ομολογουμένως μείνει πίσω.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Η Αθήνα, ως το επίκεντρο του πολιτισμού της χώρας, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει τις πολιστικές της υποδομές με πολυάριθμα έργα, τα οποία στην πλειονότητα τους παραμένουν υπό κατασκευή.

Το μεγαλύτερο πλέγμα έργων πολιτισμού πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στο Φαληρικό Δέλτα. Εκεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κατασκευάζει την νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Νέα Λυρική Σκηνή. Σε ένα μοναδικό χώρο αυτά τα 2 κτιριακά έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν κατασκευαστικά σε 1 χρόνο και να ξεκινήσουν να λειτουργούν από το 2017.

Εξαιρετικής σημασίας για την πόλη είναι και η λειτουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στου Φιξ. Κατασκευαστικά το κτίριο είναι έτοιμο και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα περιμένουμε με ανυπομονησία τα εγκαίνια του χώρου. Η κατασκευή του υπήρξε περιπετειώδης και ανάγεται στα προολυμπιακά χρόνια. Το κόστος εκτιμάται σε πάνω από 80εκ.ευρώ.

Εντυπωσιακή μεταμόρφωση πραγματοποιείται και στην Εθνική Πινακοθήκη στην περιοχή του Χίλτον με τα έργα να είναι σε πλήρη εξέλιξη και η ολοκλήρωση να τοποθετείται το 2016. Το κόστος του φτάνει τα 50εκ.ευρώ.

Ένα ακόμα μεγάλο πολιτιστικό έργο έχουμε στο τουριστικό κέντρο της πόλης, στην Πλάκα με το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκή Τέχνης. Πρόκειται για ένα μεγάλο κατασκευαστικό εγχείρημα καθώς θα εκτείνεται σε συνολικά 17 κτίρια.

Αυτή την στιγμή στην Αθήνα συντελείται ένα πολύ μεγάλο έργο πολιτιστικού χαρακτήρα. Η Εθνική Πινακοθήκη με προϋπολογισμό 34 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή της και με 14 εκατ. ευρώ επιπλέον που συνεισφέρει το Ίδρυμα Νιάρχου για την κατασκευή της νέας επέκτασης, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πρώην εργοστάσιο ΦΙΞ στην Καλλιρρόης, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στην καρδιά πόλης ανάμεσα στην ρωμαϊκή και αρχαία Αγορά.

Σημαντικό έργο είναι επίσης και η μετατροπής του κτιρίου Ακροπόλ στην Πατησίων σε πολυχρηστικό χώρο πολιτισμού.

ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΘΗΝΑ
Εξαιρετικής σημασίας πολιτιστικά έργα δεν έχουμε μόνο στην Αθήνα. Κάποια από τα μεγάλα έργα που πραγματοποιούνται αυτή την εποχή είναι:
-ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΩΝ ΒΕΡΓΙΝΑΣ
-ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΑΡΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
-ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Σε αμφισβήτηση τίθεται το έργο Ελευσίνα-Υλίκη, έρχεται νέο πρόγραμμα κατασκευής υποδομών

κείμενο από το ypodomes.com
Η νέα αναμενόμενη αναβολή της εκκίνησης της δημοπράτησης του έργου με παραχώρηση Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη, ένα από τα νέα μεγάλα έργα της χώρας,  δεν είναι η μεγάλη είδηση της ημέρας.

Η μεγάλη είδηση είναι στο σκεπτικό της απόφασης που έχει την υπογραφή του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (ΟΙΚΥΝΑΤ) Γιώργου Σταθάκη, για την μετάθεση τους, όπου αυτολεξεί λέει τα παρακάτω:

1. Κρίνεται σκό̟πιµη η ε̟παναξιολόγηση και ιεράρχηση της κατασκευής του έργου και των χαρακτηριστικών του υ̟πό το ̟πρίσµα της νέας οικονοµικής κατάστασης και των υ̟πό διαµόρφωση ̟προγραµµάτων κατασκευής υ̟ποδοµών

2. Περαιτέρω κρίνεται σκό̟πιµη και η διερεύνηση εναλλακτικών συστηµάτων και µεθόδων δηµο̟πράτησης της κατασκευής και λειτουργίας του έργου µε στόχο τη βελτιστο̟ποίηση του οφέλους του ∆ηµοσίου συµφέροντος.

3. Σύµφωνα µε το άρθρο 6.1 της Προκήρυξης «Η Αναθέτουσα Αρχή διατηρεί το δικαίωµα να τρο̟πο̟ποιήσει τα χρονοδιαγράµµατα ο̟ποιασδή̟ποτε Φάσης του ∆ιαγωνισµού κατά την α̟πόλυτη κρίση της, χωρίς να φέρει ο̟ποιαδή̟ποτε ευθύνη έναντι των Ενδιαφεροµένων, των Υ̟ποψηφίων, των Προε̟πιλεγέντων, των ∆ιαγωνιζοµένων ή / και τρίτων…».

Οι παραπάνω λόγοι είναι πλεόν η επίσημη αλλαγή πλεύσης στον τομέα των μεγάλων έργων καθώς τίθεται εν αμφιβόλω η δημοπράτηση του στο μέλλον (άσχετα αν σε αυτή τη χρονική στιγμή πήρε παράταση).

Σε πρώτη φάση όπως λέει το σκεπτικό "κρίνετα σκόπιμη η επαναξιολόγηση και ιεράρχηση κατασκευής του έργου", φράση που ουσιαστικά βάζει σε περίοδο αμφισβήτησης αν το έργο τελικά προχωρήσει καθώς όπως λέει παρακάτω διαμορφώνεται νέο πρόγραμμα κατασκευής υποδομών, που προς το παρόν δεν είναι δημοσιεύσιμο.

Επί της ουσίας το επόμενο διάστημα κρίνεται πολύ σημαντικό καθώς βαδίζουμε με σιγουριά σε παράταση και των άλλων 2 διαγωνισμών για τη Ζεύξη Σαλαμίνας και το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλλι, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε έκπληξη και να δούμε κάποιο έργο που σήμερα είναι εκτός λίστας έργων με παραχώρηση. Για την ιστορία να πούμε πως η παράταση του έργου Ελευσίνα-Υλίκη είναι για τις 16 Ιουνίου 2015.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Έργα ανάπλασης, ενέργειας και μέσα σταθερής τροχιάς το μέλλον των έργων στην Ελλάδα

κείμενο από το ypodomes.com
Φτάνοντας στο σημείο να μιλάμε για ολοκλήρωση των δικτύων αυτοκινητοδρόμων και προώθηση των βασικών έργων για τον σιδηρόδρομο η Ελλάδα περνά στο επόμενο επίπεδο. Ευτυχώς θα έλεγα εγώ καθώς αυτό το γεγονός θα επιτρέψει στη χώρα να στρέψει τα κονδύλια υποδομών σε άλλα έργα που έχει μεγάλη ανάγκη η χώρα.

Το ερώτημα που τίθεται ευθέως είναι ποια θα είναι τα μελλοντικά μεγάλα έργα και υποδομές της χώρας; Ποια έργα θα μας απασχολήσουν; Σίγουρα το ερώτημα είναι ρητορικό άρα και η απάντηση. Μετά από 6-8 χρόνια οι ανάγκες της χώρας θα είναι διαφορετικές από σήμερα.

Μία από τις μεγάλες αδυναμίες της Ελλάδας και όλων των αστικών της κέντρων είναι η ανάπτυξη των πόλεων που στερούνται πολεοδομικής ορθότητας και ελεύθερων χώρων. Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν μεγάλες ανάγκες από απελευθέρωση χώρων. Το ίδιο έχουν και οι υπόλοιπες μεγάλες και μεσαίες πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη σαφώς υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες με την πρωτεύουσα να χρίζει άμεσης «απελευθέρωσης» χώρων σε αρκετές περιοχές. Η αύξηση του πρασίνου σε σχέση με άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης είναι ένα μεγάλο στοίχημα που θα μας απασχολήσει στο σύντομο μέλλον.

Ένα άλλο μεγάλο πεδίο που θα μας απασχολήσει είναι τα έργα ενέργειας. Συγκεκριμένα τα έργα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Φωτοβολταίκά, αιολικά πάρκα, γεωθερμία και άλλες μορφές ΑΠΕ θα έχουν την τιμητική τους τα επόμενα χρόνια.

Σίγουρα δεν θα τα δούμε με την σημερινή τους μορφή που λόγω επιδότησης το σύστημα ανάπτυξης ΑΠΕ είναι λίγο καιροσκοπικό. Το ζητούμενο που είναι δυνατό σημείο είναι η απεξάρτηση της χώρας από ρυπογόνες μορφές ενέργειας καθώς αυτή είναι και η παγκόσμια τάση.

Ένα τρίτο πεδίο έργων είναι τα έργα σταθερής τροχιάς. Με την ολοκλήρωση των βασικών δικτύων Μετρό (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και του βασικού δικτύου σιδηρόδρομου της χώρας ανοίγει την πόρτα για πολλά συμπληρωματικά έργα.

Καταρχάς ανοίγει η πόρτα για σιδηροδρομικά έργα στην Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα. Σε δεύτερο πλαίσιο έργα Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα έρθει να συμπληρώσει τα έργα που ήδη υπάρχουν, που κατασκευάζονται ή που προγραμματίζονται. Και τρίτον πιστεύω ότι θα ανοίξει επιτέλους η πόρτα για την ανάπτυξη Τραμ σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας όπως η Πάτρα, η Λάρισα, ο Βόλος, το Ηράκλειο κ.α

Ο προγραμματισμός μελλοντικών έργων τουλάχιστον στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης δεν είναι θέμα τάσης αλλά αναγκών.  Η χώρα μας έχει μία μεγάλη ευκαιρία τα επόμενα χρόνια να αλλάξει επίπεδο στην προώθηση έργων παρόμοιων με αυτές τις προηγμένες χώρες και να μην είναι μόνο η χώρα των οδικών έργων.

Αυτό αν θα το επιλέξουμε είναι θέμα πολιτικών και διαχείρισης των μελλοντικών κονδυλίων για ανάπτυξη, διαρκή ανάπτυξη με διακριτούς στόχους και έργα που να αποσκοπούν στην πραγματική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της χώρας μας που αύριο γιορτάζει 193 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του 1821.

Ας θυμόμαστε ότι είναι μία τεράστια ευκαιρία στα επόμενα 7 χρόνια και με δεδομένη την επανεκκίνηση της ανάπτυξης,  να οριοθετήσουμε όλους εκείνους τους στόχους για το αύριο της Ελλάδας που θα κάνουν το 2021 μία πραγματική γιορτή και την αφετηρία για μία διαφορετική και μία εντελώς Ευρωπαϊκή Ελλάδα, μιας και η Ελλάδα είναι η καρδιά και η ανάσα της Ευρώπης.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Αυτοκινητόδρομοι: Πάμε για ρήξη Υπουργείου-Παραχωρησιούχων;

κείμενο από το ypodomes.com
Σε αχαρτογράφητα νερά περνάμε πλέον και στο πεδίο των αυτοκινητόδρομων. Την χρονική στιγμή που τα 4+1 έργα είναι στην πιο κρίσιμη φάση τους, δηλαδή την ωρίμανση της κατασκευής τους, έρχεται η πρόθεση του Υπουργού ΟΙΚΥΝΑΤ Γιώργου Σταθάκη, για αναθεώρηση των συμβάσεων. Μιλάμε για τα έργα σε Ολυμπία Οδό, Ιόνια Οδό, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, Κεντρική Οδό Ε65 και Αυτοκινητόδρομο Μορέα.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες το απόγευμα το Υπουργείο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα την Εγνατία Οδό, ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε τα εξής:

Για τους Οδικούς Άξονες με Συμβάσεις Παραχώρησης. Το πρώτο πρόβλημα είναι το κόστος των έργων, το οποίο θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο εάν άλλαζε ο τρόπος προσδιορισμού των τιμών. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η ποιότητα των συμβάσεων και το αν διασφαλίζεται η ισότιμη αντιμετώπιση του δημόσιου συμφέροντος και των συμφερόντων των ιδιωτών.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, «Πρόθεσή μας, είναι στο μέτρο του δυνατού και αυτό το υπογραμμίζω και είναι δέσμευση της κυβέρνησης, να μελετήσουμε τις συμβάσεις με πρόθεση να τις αναθεωρήσουμε, προκειμένου να φέρουν αυτή την ισορροπία που δεν είχαν την εποχή που έγιναν, γιατί περισσότερες από αυτές - επαναλαμβάνω - έχουν γίνει στο παρελθόν και αναθεώρησή τους έγινε προ διετίας».

Για τα διόδια. Τα προβλήματα με τα διόδια αφορούν πρώτον τη συχνότητα και το ύψος τους καθώς είχαν φτιαχτεί με βάση τις προδιαγραφές της ελληνικής οικονομίας πριν το 2009, μια δομή που πλέον είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αυτή η πολιτική είναι χωρίς νόημα, διότι ούτε τα έργα γίνονται αποδοτικά, για τον απλούστατο λόγο όσο αυξάνεις τα διόδια τόσο μειώνεις τους κυκλοφοριακούς φόρτους που έχει ο δρόμος υπό συνθήκες μιας πολύ σκληρής οικονομικής πραγματικότητας.

Έχουμε δεσμευτεί, ότι θα αναθεωρήσουμε την πολιτική των διοδίων με πλήρως αναλογική χιλιομετροχρέωση για το σύνολο των δρόμων, με τη θέσπιση ηλεκτρονικών  διοδίων και με γνώμονα την κοινωνική μέριμνα ιδιαίτερα για ανθρώπους που χρησιμοποιούν τους δρόμους και έχουν κοινωνικά κριτήρια πολύ ισχυρά.

Για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού:  Είμαστε επιφυλακτικοί, θα δούμε και θα κάνουμε τη συζήτηση, το ΤΑΙΠΕΔδεν έχει ακόμη προκηρύξει τον Διαγωνισμό, που ήταν να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου. Η πολιτική ηγεσία θα εξετάσει όλα τα περιθώρια και τις δυνατότητες που έχουμε για να βρούμε άλλη λύση ή μια λύση την οποία θεωρούμε συμβατή με τις δικές μας προτεραιότητες".

ΚΑΙ ΤΩΡΑ;
Είναι σαφές ότι στο επόμενο διάστημα θα καλεστούν οι παραχωρησιούχοι και θα ζητηθεί να συναινέσουν σε τροποποίηση των συμβάσεων. Το ερώτημα που τίθεται είναι διπλό: α) αν η σημερινή χρονική περίοδος είναι η κατάλληλη, καθώς τα έργα είναι στην πιο κρίσιμη, κατασκευαστικά, φάση τους και β) αν (που είναι και το πιο πιθανό) οι παραχωρησιούχοι δεν συμφωνήσουν σε δεύτερη τροποποίηση των συμβάσεων (μετά από εκείνη του 2013).

Αυτό που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως από την Κυβέρνηση είναι πως λόγω της κατάστασης των οδικών αξόνων που βρίσκονται υπό κατασκευή και μάλιστα με πολύ αυστηρές προθεσμίες, κινδυνεύουν ερχόμενοι σε μία κόντρα με τους παραχωρησιούχους να καταφέρουν να "παγώσουν" εκ νέου τα έργα. Μην ξεχνάμε επίσης πως ηγετική θέση στις νέες συμβάσεις έχουν οι Τράπεζες.

Αυτό είναι ένα σαφώς καταστροφικό σενάριο για όλους και πρώτιστα για τη χώρα που περιμένει αυτούς τους άξονες εδώ και δεκαετίες. Η βάση της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια έχει στηριχθεί στην ολοκλήρωση των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων.

Εξίσου ριψοκίνδυνο είναι να βρεθεί το Υπουργείο με σειρά από οικονομικές απαιτήσεις λόγω παγώματος καθώς το πρόσφατο παρελθόν έδειξε ότι και η παραμικρή χρονική απόκλιση φέρνει απαιτήσεις για αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μην ξεχνάμε πως οι χρονικές καθυστερήσεις στα δημόσια έργα όταν δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη ο ανάδοχος δημιουργούν οικονομικές απαιτήσεις. Πάντως ο κος Σταθάκης για τους άξονες είπε και τόνισε "στο μέτρο του δυνατού" αντιλαμβανόμενος τη δυσκολία ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Κανείς δεν διαφωνεί πως τα διόδια που πληρώνουμε αυτή τη στιγμή είνα εξωπραγματικά για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της χώρας. Όμως όταν έχουμε να κάνουμε με 5 έργα που κοστίζουν πάνω από 6 δισ ευρώ καλό θα ήταν να έχουμε κατά νου ότι το κατάλληλο timing για νέες αλλαγές, ίσως, όταν ολοκληρωθούν και λειτουργήσουν πλήρως τα έργα για να γίνει πραγματική αποτίμηση της συμπεριφοράς των οδηγών και των στοιχείων της κανονκής περιόδου λειτουργίας.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου αναστέλλεται η ηλεκτρονική δημοπράτηση των έργων

κείμενο από το ypodomes.com
Μία μέρα μετά το δημοσίευμα του ypodomes.com με θέμα το πρόβλημα που δημιουργείται από 1η Μαρτίου στα υπό προκήρυξη έργα, το Υπουργείο ΟΙΚΥΝΑΤ έβγαλε ανακοίνωση που ξεκαθαρίζει πως η τροπολογία κατατίθεται με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και αναστέλλει τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και όλο τον νόμο 4281/2014 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένο υπάρχει άρθρο του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις» η κυβέρνηση μεταθέτει χρονικά την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις.

Όως αναφέρεται "η παράταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη καθώς το νέο σύστημα ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, έργων, προμηθειών και υπηρεσιών που διαμόρφωνε ο νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2014, δεν έχει ολοκληρωθεί από άποψης τεχνικών υποδομών και προετοιμασίας της δημόσιας διοίκησης και των φορέων της αγοράς για αυτόν.

Επιπλέον, ο ίδιος ο νόμος απαιτεί πλήθος δευτερογενών νομοθετικών και κανονιστικών πράξεων οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες με αποτέλεσμα σήμερα να μη μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή. Η πολιτική ολιγωρία των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο μεταρρυθμιστικός οίστρος που σταματούσε με την ψήφιση των νόμων και η συστηματική αδιαφορία για τους θεσμούς που καλούνταν να υποστηρίξουν αυτή την σημαντική τομή για τη χώρα και τα δημόσια οικονομικά οδήγησε στην σημερινή αναγκαιότητα να δοθεί παράταση στην ημερομηνία υιοθέτησης των νέων διαδικασιών".

Η νέα ελληνική κυβέρνηση "παραμένει αταλάντευτα προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της εφαρμογής ενός καθεστώτος σύναψης δημοσίων συμβάσεων, βασισμένο σε ένα ασφαλές πληροφοριακό σύστημα, με απλοποιημένες και διαφανείς διαδικασίες.

Σε αυτό το πλαίσιο προσανατολίζεται προς την ενσωμάτωση των νεώτερων ευρωπαϊκών οδηγιών στην εθνική νομοθεσία γύρω από τις δημόσιες συμβάσεις και στην συνεργασία με διεθνείς θεσμούς, όπως ο ΟΟΣΑ, για την υιοθέτηση των καλύτερων διεθνών πρακτικών ώστε να εξασφαλιστούν τα μέγιστα δημοσιονομικά οφέλη για τη χώρα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Να θυμίσουμε πως στο άρθρο του ypodomes ο ΣΑΤΕ μέσω του Προέδρου του κου Αθουσάκη είχε εκφράσει την αναγκαιότητα για την μετάθεση της έναρξης των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Θα γίνουν οι δημοπρατήσεις για Καστέλι, Ζεύξη Σαλαμίνας και Ελευσίνα-Υλίκη;

κείμενο από το ypodomes.com
Σε ρυθμούς προετοιμασίας για την πρόσκληση ενδιαφέροντος είναι και πάλι τα 3 νέα έργα με παραχώρηση που αφορούν την Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας, τον οδικό άξονα Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη και τo νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι.  To ερώτημα που προκύπτει είναι αν τελικά αυτά τα έργα θα καταφέρουν να προχωρήσουν στην πρώτη φάση που είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος ή θα έχουμε ακόμα μία παράταση.

Οι νέες ημερομηνίες για την υποβολή πρόσκλησης ενδιαφέροντος είναι οι παρακάτω:
1.Στις 31 Μαρτίου για την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Πέραμα  με κόστος 350εκ.ευρώ
2.Στις 7 Απριλίου για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου
3.Στις 24 Μαρτίου για τον νέο οδικό άξονα Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη με κόστος 450εκ.ευρώ


Υπενθυμίζουμε πως τα 3 έργα έχουν πάρει ήδη πολλές παρατάσεις λόγω του ρευστού οικονομικού κλίματος και στο Υπουργείο Υποδομών ελπίζουν πως αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι καλύτερα λόγω του βελτιωμένου κλίματος της χώρας.

Από τα 3 έργα ξεχωρίζει η Υποθαλάσσια Σαλαμίνας που υπόσχεται εμπορική επιτυχία λόγω της καθημερινής κίνησης που παρουσιάζει το σημερινό πορθμείο Περάματος-Σαλαμίνας. Το σχέδιο περιλαμβάνει δρόμο που θα ξεκινά από τη Λεωφόρο Σχιστού, θα καταλήγει στη νησίδα που βρίσκεται δίπλα από τα φέρυ και θα παρακάμπτει την πόλη των Παλουκίων.

Οι 3 διαγωνισμοί θα διεξαχθούν με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου που καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φόρεις να επιλέξουν την βέλτιστη μέθοδο για την κατασκευή των έργων. Η παραχώρηση θα διαρκέσει 35 χρόνια απο την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Αμβρακία Οδός: Ζωντάνεψαν (και πάλι) τα έργα, μερική ολοκλήρωση στο τέλος του 2015

κείμενο από το ypodomes.com
To έργο του υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία συνεχίζει να μας απασχολεί καθώς οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Εχθές η τετραπλή εργολαβία όπως γνωρίζει το ypodomes.com έκλεισε 5 χρόνια έργων και 2 χρόνια καθυστερήσεων από την αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης.

Αυτό που είναι δυσάρεστο στο μεγάλο αυτό οδικό έργο είναι πως τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και να μην βρίσκουν λύση. Πρόσφατα με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, η εργολαβία Νο3 στο τμήμα μετά την παράκαμψη Αμφιλοχίας (ΧΘ 29,9-ΧΘ35,0) πήρε νέα παράταση για τις 8 Ιουνίου 2015.

Αυτή όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι και η τελευταία παράταση για το συγκεκριμένο τμήμα, που όπως όλα δείχνουν γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.

Ωστόσο η ρευστή κατάσταση του έργου, προς το παρόν, δεν έχει "κλειδώσει" την παραπάνω προθεσμία.

ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ, ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ
Τα εργοτάξια του αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας, έχουν ζωντανέψει και πάλι τις τελευταίες ημέρες, σε ένα σκηνικό που το έχουμε δει να επαναλαμβάνεται πολλές φορές σε αυτή την πενταετία των έργων.

Στόχος παραμένει να ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους οι εργολαβίες 3 και 4 που περιλαμβάνουν την παράκαμψη Αμφιλοχίας και ένα τμήμα 6-8χλμ από το Άκτιο προς Βόνιτσα. Για το υπόλοιπο έργο θα χρειαστεί μία εργολαβία-σκούπα που θα μαζέψει ότι εργασίες απομείνουν απο τις παρούσες εργολαβίες. Κρίσιμος στόχος είναι να εξασφαλιστεί το απαραίτητο κονδύλι για να ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος.

Το περασμένο Φθινόπωρο το Υπουργείο Υποδομών, στη λίστα των έργων για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 είχε συμπεριλάβει και ένα ποσό 118,6εκ.ευρώ για την ολοκλήρωση των έργων. Αυτό το ποσό εφόσον παραμείνει ως έχει από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομων θα αποτελέσει και την εξασφάλιση ότι το έργο τελικά θα ολοκληρωθεί, έστω και τμηματικά μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Επίσημη πρεμιέρα για τον 9ο ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ - Μάρτιος 2015

κείμενο από το ypodomes.com
Συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε το 2011, το ypodomes.com με χαρά αναγγέλει τη δημοσίευση του 9ου ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝ ΈΡΓΩΝ - Έκδοση Μαρτίου 2015!
Η πρόοδος σε όλα τα μεγάλα έργα σε όλη την Ελλάδα, με στοιχεία και ημερομηνίες, συγκεντρωμένα σε ένα κατάλογο μοναδικής χρησιμότητας, για όσους δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τεχνικό κλάδο!

Ταυτόχρονα, δημοσιεύονται και οι updated ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕΩΝ & ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - Έκδοση Μαρτίου 2015!
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όλες οι προσεχείς δημοπρατήσεις έργων (που έχουν ήδη προκηρυχθεί και θα ξεκινήσουν στο προσεχές μέλλον) αλλά και τα μελλοντικά έργα (έργα που έχουν εξαγγελθεί και θα υλοποιηθούν στο μέλλον). Μείνετε μπροστά από τις εξελίξεις και προετοιμαστείτε έγκαιρα για τα νέα μεγάλα έργα που θα ξεκινήσουν ή προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.
 
 
ΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ;
Περιλαμβάνονται όλα τα μεγάλα έργα με προϋπολογισμό άνω των 4 εκ. ευρώ. Τα περισσότερα έργα έχουν προϋπολογισμό άνω των 20 εκ. ευρώ, ωστόσο στον Κατάλογο έχουν ενταχθεί και έργα μικρότερα αλλά με υπερτοπική σημασία.

ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ;
1. ΜΕΤΡΟ-ΤΡΑΜ:  4 μεγάλα έργα που εξελίσσονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
2. ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ: 9 μεγάλα έργα με κυριότερο στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός
3. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ: συνολικά 16  έργα με 23 εργολαβίες
4. ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ (ΠΛΗΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ): 17 μεγάλα έργα με 19 εργολαβίες
5. ΕΡΓΑ ΠΟΛΗΣ: συνολικά 19 με 20 εργολαβίες, με κορυφαίο το Κέντρο Πολιτισμού Ι.Σ. Νιάρχος
6. ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Από τα 4 έργα (και συνολικά 7 εργολαβίες) ξεχωρίζει η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κυκλάδων και η νέα λιγνιτική μονάδα "Πτολεμαΐδα 5"
7. ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ: 8 πολύ μεγάλα έργα με 9 εργολαβίες με κορυφαίο το έργο στον Προβλήτα ΙΙΙ στο Λιμάνι του Πειραιά
8. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: 6 μεγάλα έργα με 7 εργολαβίες. Ανάμεσα τους τα σπουδαία έργα του Αεροδρομίου Μακεδονία.
9. ΦΡΑΓΜΑΤΑ - ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ: συνολικά 9 έργα με 12 εργολαβίες, σε όλη την Ελλάδα με τα σημαντικότερα σε Κρήτη και Αχαΐα


Διαβάστε όλη την είδηση: http://ypodomes.com/index.php/alles-upodomes/afieromata/item/29299

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Ιόνια Οδός: Αναμένονται οι περιβαλλοντικοί όροι για τη διάνοιξη της σήραγγας Κλόκοβας

κείμενο από το ypodomes.com
Ενθουσιασμός υπήρξε εχθές από δημοσίευμα του τοπικού τύπου για εκκίνηση της διάνοιξης της σήραγγας Κλόκοβας. Το ypodomes.com απευθύνθηκε στην εταιρεία παραχώρησης (Νέα Οδός) για το θέμα και η απάντηση ήταν κατατοπιστική.

"Εργασίες προετοιμασίας ναι γίνονται για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Εργασίες διάνοιξης δεν μπορούν να ξεκινήσουν αν δεν υπογραφούν οι τροποποιημένοι περιβαλλοντικοί όροι". Με αυτή την απάντηση κλείνει προς το παρόν το θέμα της περίφημης διάνοιξης της σήραγγας που θα λύσει μελλοντικά το πρόβλημα των διελεύσεων που θα γίνονται μέσα και οχι περιξ του βουνού.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΔΙΑΝΟΙΞΗ
Επί της ουσίας η εταιρεία παραχώρησης είναι έτοιμη 100% να ξεκινήσει την διάνοιξη της σήραγγας των 2,9χλμ. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί το γραφειοκρατικό στάδιο των εργασιών.

Ποιό είναι αυτό; όταν εγκρίθηκε πέρυσι τέτοια εποχή να γίνει σήραγγα στην Κλόκοβα και όχι διαπλάτυνση του σημερινού δρόμου, ξεκίνησε ο αγώνας για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Αυτή η τροποποίηση είναι μια κοπιαστική χρονιώδης προσπάθεια που όντως χρειάστηκε πολλούς μήνες για να ολοκληρωθεί. Σήμερα είναι εγκεκριμένη και περιμένει την υπογραφή από το Υπουργείο ΠΑΠΕΝ προκειμένου να μπορεί να εφαρμοστεί.

Με την υπογραφή των Π.Ο. θα έχει ανοίξει ο δρόμος για τη διάνοιξη της σήραγγας Κλόκοβας που θα διανοιχθεί με παραδοσιακά μέσα και όχι ΤΒΜ (μετροπόντικα). Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα γίνεται μεγάλος αγώνας για να διατηρηθεί  σε ανεκτά επίπεδα.

Ωστόσο και για λόγους σημαντικούς (περίπλοκα έργα, απαλλοτριώσεις κλπ) αλλά και η καθυστέρηση της υπογραφής των περιβαλλοντικών όρων οι πιθανότητες για παράταση και παράδοση του δρόμου τμηματικά είναι πολύ μεγάλες αλλά προς το παρόν όχι ανακοινώσιμες αλλά ούτε και μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια.

Όπως είναι λογικό σε έργα τέτοιου μεγέθους και με τα "σουρεαλιστικά" χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν πριν 1,5 έτος τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΕΡΓΟΣΕ: Στην αναμονή για χρηματοδότηση η υπόγεια διάβαση στην Μενεμένη

κείμενο από το ypodomes.com
Στην χρηματοδότηση κόλλησε προς το παρόν το έργο της υπόγειας διάβασης στην περιοχή της Μενεμένης. Αν και ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου 2014 και προχώρησε σχετικά γρήγορα, η σύμβαση περιμένει την έλευση του νέου προέδρου αλλά και την εξασφάλιση  χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ.

Το έργο είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2014 που όμως δεν χρειάστηκε καθώς το έργο δεν συμβασιοποιήθηκε. Τώρα είμαστε στην προσπάθεια ένταξης του σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, μέσω της Συλλογικής Απόφασης Ε078/5 με κωδικό Πράξης: 2014ΣΕ07850000, εντάσσεται δε στην πράξη με τίτλο: «Κατασκευή κάτω διάβασης σιδηροδρομικών γραμμών της οδού  Αγ. Παρασκευής–Ν. Μενεμένη Θεσσαλονίκης».

Το έργο περιλαμβάνει δύο υπόγειες διαβάσεις, η μία για την κίνηση των αυτοκινήτων και η μία για την κίνηση των πεζών. Με την αποπεράτωσή του δεν θα υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος σε μία από τις πλέον πολυσύχναστες διαβάσεις εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, η οποία τέμνει τον κεντρικό δρόμο εισόδου στο κέντρο της Μενεμένης. Η κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών είναι αυξημένη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στο πλάι της διάβασης λειτουργεί το μηχανοστάσιο του ΟΣΕ με συχνή κίνηση αμαξοστοιχιών, που κάνουν ελιγμούς στις γραμμές.

Προσωρινός ανάδοχος είναι η εταιρεία ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ με ποσοστό έκπτωσης 36,75%. Το κόστος του έργου είναι 20,17εκ.ευρώ. Ο χρόνος υλοποίησης των εργασιών έχει οριστεί σε 22 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το αντικείμενο του έργου αφορά  στην κατάργηση υφιστάμενης ισόπεδης διάβασης για την αποκατάσταση της διακοπής του αστικού ιστού, που επιφέρει η ύπαρξη των σιδηροδρομικών γραμμών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μενεμένης.

Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η  απρόσκοπτη κυκλοφορία των σιδηροδρομικών συρμών και η ασφαλής σύνδεση (οδική και πεζών) αφ' ενός των δύο τμημάτων του Δήμου Μενεμένης των εκατέρωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών και αφ' ετέρου του βορείου και κεντρικού τμήματος του Δήμου με το κύριο οδικό δίκτυο προς νότο (οδοί Μοναστηρίου, Γρηγορίου Ε', κλπ.).

Τούτο πραγματοποιείται με την κατασκευή δύο ανισόπεδων διαβάσεων: α) Κ.Δ. πεζών στη Χ.Θ. 0+902,10 Σ.Γ. Θεσσαλονίκης - Φλώρινας (Θ–Φ) και β) στη Κ.Δ. οχημάτων Χ.Θ.1+130 Σ.Γ. Θεσσαλονίκης – Φλώρινας (Θ–Φ). Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται παράλληλα η σύνδεση και η αποκατάσταση της επικοινωνίας της ευρύτερης περιοχής (Θεσσαλονίκη, Αμπελόκηποι, Εύοσμος) με τον Δήμο Μενεμένης, η οποία σήμερα εξυπηρετείται από την ισόπεδη διάβαση της οδού Αγ. Παρασκευής (Χ.Θ. 0+902,10 της ΣΓ Θ-Φ).
      
Το έργο δίνει τη δυνατότητα κατάργησης της σημερινής ισόπεδης διάβασης των σιδηροδρομικών γραμμών, επί της οδού Αγ. Παρασκευής, με αποτέλεσμα την βελτίωση των οδικών κυκλοφοριακών συνθηκών στη περιοχή και την ασφαλέστερη κίνηση πεζών και οχημάτων, όπως επίσης και την απρόσκοπτη κυκλοφορία των σιδ/κών συρμών.

Η ισόπεδη διάβαση επί της οδού Αγ. Παρασκευής είναι η μοναδική σύνδεση των περιοχών εκατέρωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών, από τον Επιβατικό Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης (οδός Αγίων Πάντων) έως την οδό Αγαμέμνονος (δυτικά του Δενδροποτάμου, στην περιοχή του Δήμου Ευόσμου).

Αναλυτικότερα, το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει :
•    Το τεχνικό έργο κάτω διάβασης οχημάτων στην Χ.Θ.1+130 της Σ.Γ. Θ-Φ, κλειστής διατομής αξονικού μήκους 90,00 m,  με τις ράμπες εισόδου-εξόδου και τους τοίχους αντιστήριξης,
•    Το οδικό τμήμα της ΚΔΟ, διπλής κατεύθυνσης, μήκους 586,25 m, από την οδό Μοναστηρίου έως την οδό Αγ. Παρασκευής, με τις οριζόντιες και κατακόρυφες σημάνσεις και τις παράπλευρες οδούς,
•    Το τεχνικό έργο της Κάτω Διάβασης Πεζών, στην Χ.Θ.0+902,10 της ΣΓ Θ-Φ, κλειστής διατομής αξονικού μήκους 48,00 m,  με τις ράμπες εισόδου-εξόδου, τους τοίχους αντιστήριξης, τα κλιμακοστάσια και τους υδραυλικούς ανελκυστήρες,
•    Τα υδραυλικά έργα απορροής ομβρίων στα τεχνικά και τις οδούς, την εγκατάσταση δύο αντλιοστασίων και το δίκτυο απορροής ομβρίων σε τοπικό αποδέκτη,
•    Τον ηλεκτροφωτισμό των οδών και των τεχνικών έργων,
•    Την κατασκευή πλήρως σηματοδοτούμενου οδικού κόμβου στην συμβολή της οδού Καραντινού με την οδό Μοναστηρίου,
•    Τις απαιτούμενες σιδηροδρομικές εργασίες διατήρησης και αποκατάστασης της λειτουργίας των υφιστάμενων  σιδηροδρομικών γραμμών, έτσι ώστε να διατηρείται η ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική κυκλοφορία σηματοτεχνικά σε όλες τις φάσεις κατασκευής του έργου,  
•    Τις απαιτούμενες εργασίες για την προσαρμογή του εξοπλισμού σηματοδότησης, που βρίσκεται στην επηρεαζόμενη από τις κατασκευαστικές εργασίες περιοχή, με την εξασφάλιση συνεχούς λειτουργίας  του τηλεπικοινωνιακού δικτύου του Ο.Σ.Ε. και την απρόσκοπτη λειτουργία της σηματοτεχνικής περιοχής του ΤΧ5 (ως περιοχή ΤΧ5 νοείται οι γραμμές και ο σηματοτεχνικός εξοπλισμός από το ΤΧ2 έως το ΤΧ5) (χάλκινου καλωδίου και καλωδίου οπτικών ινών) κατά την διάρκεια της κατασκευής της Κάτω Διάβασης,  
•    Τις απαιτούμενες εργασίες για την προσαρμογή  του εξοπλισμού ηλεκτροκίνησης, που βρίσκεται στην επηρεαζόμενη από τις κατασκευαστικές εργασίες περιοχή.

Επισημαίνεται ότι για τις εργασίες στην περιοχή των σιδηροδρομικών γραμμών απαιτείται η προσωρινή αποξήλωση, μεταφορά, αποθήκευση και εν συνεχεία επανεγκατάσταση των υφισταμένων εγκαταστάσεων, καλωδίων κλπ. των συστημάτων Ηλεκτροκίνησης, Σηματοδότησης, Τηλεδιοίκησης, Τηλεπικοινωνιών κλπ., εργασίες οι οποίες θεωρούνται ότι περιλαμβάνονται στο φυσικό αντικείμενο του έργου.

Συμβατικά στο έργο λαμβάνεται σαν σημείο αναφοράς της χιλιομέτρησης το Κτίριο Επιβατών του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.Σ.Σ.Θ.).

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Κύπρος: Ανάπτυξη δικτύου Τραμ στη Λευκωσία μέχρι το 2020

κείμενο από το ypodomes.com
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ant1iwo.com με μελέτη που ανέλαβε ελληνικός οίκος, και ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, προετοιμάζεται η δημιουργία για Τραμ στην πρωτεύουσα της Κύπρου, Λευκωσία.

Το τράμ της Λευκωσίας θα ξεκινά από την περιοχή του νέου Γενικού Νοσοκομείου, θα εισέρχεται στη λεωφόρο Λεμεσού, θα διασχίζει τη λεωφόρο Μακαρίου, θα διέρχεται από τις οδούς Λεωνίδου και Ομήρου, θα μπαίνει στον οδό Κωστή Παλαμά, θα περνά από τη λεωφόρο Δημοσθένη Σεβέρη, θα συνεχίζει στη λεωφόρο Στροβόλου και θα καταλήγει στη λεωφόρο Μακαρίου στη Λακατάμια.

Οπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο Συντονιστής του Εργου Μιχάλης Λαμπρινός:
- Το μήκος υποδομής δικτύου του τραμ θα είναι 14 χιλιόμετρα
- Η συχνότητα διέλευσης τραμ θα είναι ανά 10 λεπτά
- Κάθε μέρα θα διανύει 3.091 χιλιόμετρα με 216 διαδρομές
- Θα διαθέτει 18 βαγόνια
- Θα αναπτύσσει μέση ταχύτητα 22,9 χιλιομέτρων την ώρα.

Το κόστος εφόσον παρθεί η πολιτική απόφαση το επόμενο διάστημα, θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί από κρατικούς πόρους και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το υπόλοιπο ποσό υπολογίζεται να καλυφθεί από στρατηγικό επενδυτή που θα επιλεγεί μέσω ανοικτού διαγωνισμού.
 
Ο Μιχάλης Λαμπρινός έδωσε και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου λέγοντας πως θα ζητηθούν προσφορές προς τα τέλη του χρόνου και αρχές του 2017 θα αρχίσει η υλοποίηση η οποία θα πάρει περίπου τρία χρόνια.
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Συγκοινωνιών, το τραμ, ως κύριο μεταφορικό μέσο αντί του μετρό, αποτελεί την πιο κατάλληλη λύση για πόλεις του μεγέθους της Λευκωσίας για δύο βασικούς λόγους:
- Το κόστος κατασκευής είναι πολύ μικρότερο
- Στον άξονα από τον οποίο διέρχεται το τραμ δίνεται μια πνοή αναζωογόνησης.

Παράλληλα, αναμένεται βελτίωση της προσβασιμότητας και του περιβάλλοντος, αύξηση της εμπορικής κίνησης και προσέλκυση νέων επενδύσεων σε αστικές περιοχές.

Μετρό Αθήνας: Θα προχωρήσει η δημοπράτηση της Γραμμής 4;

κείμενο από το ypodomes.com
Συνεχίζεται η αβεβαιότητα γύρω από το μέγαλο έργο της Αθήνας που δεν είναι άλλο από τη νέα Γραμμή 4 του Μετρό. Το έργο που εξαγγέλθηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο θα είναι το μεγαλύτερο αυτοτελές δημόσιο έργο που έχει δει η πρωτεύουσα εδώ και δεκαετίες.

Το κόστος του είναι 1,2 δις ευρώ, ενώ η γραμμή που θα κατασκευαστεί θα έχει μήκος 12,9χλμ και 14 σταθμούς όλοι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης όπως το Γαλάτσι, η Κυψέλη, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, η Καισαριανή, Ζωγράφου και Ιλίσια.

Αυτό που απασχολεί αρχικά είναι πλέον αν το έργο προχωρήσει τελικά σε δημοπράτηση. Στην Αττικό Μετρό, οι μελέτες για τους 9 από τους 14 σταθμούς είναι πολύ προχωρημένες και για τους υπόλοιπους 5 σε διαδικασία υλοποίησης. Προς το παρόν στόχος παραμένει η ολοκλήρωση του συνόλου των μελετών μέχρι τα τέλη του έτους.

Το δεύτερο είναι αν προχωρήσει αν θα επιλεχθεί η μία εργολαβία ή οι περισσότερες καθώς υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Πήγες του ypodomes.com αναφέρουν αυτή η ερώτηση εκ προοιμίου την απάντηση της καθως όπως λένε είναι αδύνατον όταν δημοπρατείς μία εντελώς νέα γραμμή Μετρό, να την "σπάσεις" σε περισσότερα από ένα κομμάτια για λόγους καθαρά τεχνικούς και πως η ίδια πρακτική ακολουθείται παγκοσμίως.

Τέλος ερώτημα αποτελεί αν αυτό το πλάνο των 14 σταθμών προχωρήσει ως είναι ή αν το φυσικό αντικείμενο μειωθεί και συμπεριλάβει τελικά μικρότερο αριθμό μήκους και σταθμών.

Το μεγάλο στοίχημα θα είναι να προχωρήσει η υλοποίησης ενός τόσο μεγάλου πλάνου που ουσιαστικά θα ήταν η "σημαία" του ενιαίου Υπουργείο Οικονομίας, Ναυτιλίας, Υποδομών και Τουρισμού και ένα φιλόδοξο πλάνο για την ανάπτυξη μέσα από μεγάλα δημόσια έργα.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Παράκαμψη Λαμίας: Στην κυκλοφορία δόθηκε το ρεύμα προς Αθήνα

κείμενο από το ypodomes.com
Στην κυκλοφορία δόθηκε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ypodomes.com πριν από λίγες ώρες ο κλάδος προς Αθήνα στο έργο της Παράκαμψης Λαμίας. Επίσης στην κυκλοφορία δόθηκε μία λωρίδα στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

To έργο που είναι έτοιμο εδώ και μήνες ουσιαστικά δίδεται στην κυκλοφορία χωρίς τυμπανοκρουσίες. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή μπορεί ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο να δοθεί πλήρως και ο κλάδος προς Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνοντας το βασικό κομμάτι της εργολαβίας της παράκαμψης Λαμίας που αφορά τα έργα στον κύριο άξονα του αυτοκινητόδρομου.

ΣΤΥΛΙΔΑ-ΡΑΧΕΣ
Για το τμήμα Στυλίδα-Ράχες είναι πολύ πιθανό να έχουμε παράδοση του δρόμου στην κυκλοφορία τo επόμενο διάστημα χωρίς ακόμα να έχει κλειδώσει το πότε.

Να θυμίσουμε πως τα έργα με την παράδοση τους θα περάσουν στην παραχώρηση του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, γνωστότερου ως Ε65 και σύμφωνα με τη νέα σύμβαση προβλέπεται και η λειτουργία ενός μετωπικού σταθμού διοδίων αλλά και πλευρικών.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Παράταση για τέλος του έτους στα έργα του σιδηροδρομικού τμήματος Διακοπτό-Ροδοδάφνη

κείμενο από το ypodomes.com
Μία ακόμα παράταση θα πάρει το σιδηροδρομικό έργο Διακοπτό-Ροδοδάφνη. Το έργο που έχει ξεκίνησει να κατασκευάζεται από τον Ιανουάριο του 2012 έχει φτάσει σε μεγάλο βαθμό ωριμότητας αλλά εμφανίζει κάποια μικρά προβλήμματα μέ μία απαλλοτρίωση στην περιοχή του Ελαιώνα. Από την πλευρά της ΕΡΓΟΣΕ δεν θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό το θέμα και πιστεύουν πως το έργο με μία παράταση μέχρι τα τέλη του έτους θα καταφέρει να ολοκληρωθεί συνολικά.

Το συγκεκριμενο έργο είναι από τα κρίσιμα της Βόρειας Πελοποννήσου και αφορά τον εκσυγχρονισμό του τμήματος αυτού με την εγκατάσταση διπλής σιδηροδρομικής γραμμής που (με μελλοντική εργολαβία) θα διαθέτει ηλεκτροκίνηση  και τη δυνατότητα για ταχύτητες μέχρι 160χλμ./ώρα.

Περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομής νέας διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής στο τμήμα από ΧΘ 73+135 έως ΧΘ 79+750 (80+493 ΝΣΓΥΤ), ενώ στην ίδια εργολαβία περιλαμβάνονται οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και στάσεις από το Κιάτο  μέχρι τη Ροδοδάφνη, οι οποίοι σημειωτέον είναι ολοκληρωμένοι εδώ και καιρό.  Το αρχικό κόστος του έργου ηταν 79,1εκ. και η Κοινοπραξία που ανάλεβε τα έργα (J&P-ΑΒΑΞ–ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ – INTRAKAT) το κατασκευάζει με έκπτωση 16,7%.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι τόσο η εργολαβία σκούπα Κιάτο-Ροδοδάφνη που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016 όσο και η εργολαβία Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος που κατασκευάζεται εδώ και 1,5 χρόνο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2016. Τέλος, σε φάση δημοπράτησης είναι και το επόμενο τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο που αναμένεται να περατωθεί το 2018. Στόχος είναι μέχρι το 2017 να λειτουργήσει το τμήμα Κιάτο-Ψαθόπυργος και μέχρι το 2020 να λειτουργήσει και το τμήμα μέχρι το λιμάνι της Πάτρας, ολοκληρώνοντας τον Σιδηροδρομικό ΠΑΘΕΠ.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Μετρό Θεσσαλονίκης: Μετά από 2,5 μήνες ξεκίνησαν και πάλι τα έργα

Μετά από δυόμισι μήνες απόλυτης αδράνειας στα εργοτάξια της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης, άρχισε κάτι να κινείται, με τους πολίτες να θέλουν να ελπίζουν σε ενδεχόμενη εξεύρεση λύσης στο γνωστό πρόβλημα, δηλαδή της αποχώρησης του αναδόχου από το έργο μετά τη λύση της σύμβασης.
 
Οι Θεσσαλονικείς δεν θα πρέπει να βιαστούν να αισιοδοξήσουν, καθώς ορισμένες εργασίες που γίνονται σε κάποια από τα εργοτάξια, είναι στο πλαίσιο του προσωρινού χρονοδιαγράμματος εργασιών, που έχει καταρτίσει η Αττικό Μετρό ΑΕ και που επανειλημμένως είχε καλέσει τον εργολάβο να εκτελέσει. Μέχρι τώρα ο εργολάβος κώφευε, τώρα δείχνει, σταδιακά, κάπως να ανταποκρίνεται. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η αλλαγή στάσης; Ενδεχομένως κάτι θετικό αν υπάρξει και ουσιαστική παρέμβαση του αναπλ. υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, όπως άλλωστε υποσχέθηκε.
 
Στην παρούσα φάση, εργασίες εκτελούνται στα εξής εργοτάξια:
 
-Στο νότιο τμήμα του σταθμού «Αγία Σοφία», κάτω από την οδό Εγνατίας, τοποθετούνται υποστηρικτικές αντηρίδες στο σκάμμα.
 
-Στο σταθμό «Ανάληψη» προχωρά η σκυροδέτηση της πλάκας του πυθμένα, έργο που είναι κοντά στην ολοκλήρωση.
 
-Στο σταθμό «Πανεπιστήμιο», προχωρούν οι γειώσεις στα η/μ και παράλληλα γίνονται προετοιμασίες για την προμήθεια και τοποθέτηση μικροπασσάλων αγκύρωσης της πλάκας πυθμένα.
 
-Γίνονται προετοιμασίες για σκυροδέτηση στο αμαξοστάσιο
 
-Απομακρύνονται οι αντηρίδες από το «Ν.Σ.Σταθμό».
 
-Ο ανάδοχος έχει επίσης υποβάλλει πάρα πολλές μελέτες η/μ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, οι εργασίες λαμβάνουν επιτυχανόμενους ρυθμούς και αναμένεται στις επόμενες ημέρες ο ανάδοχος  να ανταποκριθεί σε περισσότερα από τα αιτήματα της Αττικό Μετρό Α.Ε., στο πλαίσιο του προσωρινού χρονοδιαγράμματος εργασιών.
 
Το προσωρινό διάγραμμα, εφόσον ακολουθηθεί, είναι τετράμηνης διάρκειας, διάστημα στο οποίο θα πρέπει να βρεθεί λύση στη διάσταση μεταξύ Αττικό Μετρό Α.Ε. και αναδόχου κοινοπραξίας.  

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα