Υποδομές στην Ελλάδα

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Επέκταση Τραμ Πειραιά: Στρώνονται οι γραμμές, ξεκίνησε η κατασκευή των στάσεων

κείμενο από το ypodomes.com
Με βελτιωμένους ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά. Το έργο περιλαμβάνει 5,4 κυκλικής μονής γραμμής που ξεκινά από το Καραϊσκάκη και μέσω του κέντρου και του λιμανιού του Πειραιά τερματίζει στο ΣΕΦ.
Αυτή την εποχή εκτός από το στρώσιμο των γραμμών έχει ξεκινήσει και η κατασκευή των σταθμών. Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό η πρόοδος είναι η παρακάτω:
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες μετατόπισης δικτύων ΟΤΕ και Οπτικών Ινών στην οδό Εθν. Αντιστάσεως, οι εργασίες οδοφωτισμού στο προσκείμενο πεζοδρόμιο της Γρ. Λαμπράκη και το προσκείμενο της Εθν Αντιστάσεως.
Ξεκίνησαν από την ΕΥΔΑΠ και βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ύδρευσης στο προσκείμενο πεζοδρόμιο της οδού Γρ Λαμπράκη (μεταξύ των οδών Βενιζέλου – Καραολή).
Ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή της Ευαγγελίστριας, στην οδό Γρ. Λαμπράκη. Καθώς αποκαλύφθηκαν, κατά την εκσκαφή του τροχιόδρομου, αρχαιολογικά ευρήματα στην αρχή της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, διενεργείται ευρεία αρχαιολογική ανασκαφή.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής επιδομής, σε συνεχή γραμμική ανάπτυξη, από την γέφυρα Παπανδρέου (μέσω Μ. Ασίας και αναστροφής Λαμπράκη) μέχρι το μέσον της οδού Γρ Λαμπράκη. Ξεκίνησαν χωματουργικές εργασίες κατασκευής τροχιοδρόμου στην οδό Εθν. Αντιστάσεως.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση σιδηροτροχιών και, ήδη, τοποθετήθηκαν περίπου 200μ στην οδό Μικράς Ασίας (μετά τη γέφυρα Παπανδρέου) και 200μ στην οδό Γρ. Λαμπράκη (γέφυρα – Πύλης), ενώ ετοιμάζονται για τοποθέτηση άλλα 200μ στην οδό Γρ. Λαμπράκη (Πύλης – Βενιζέλου) και 200μ στην οδό Μ. Ασίας (πεζογέφυρα – αναστροφή).
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής των στάσεων της οδού Μικράς Ασίας και της γέφυρας Λαμπράκη. Ξεκίνησαν οι χωματουργικές εργασίες για την κατασκευή της στάσης Ευαγγελίστριας καθώς και εργασίες για την κατασκευή της σύνδεσης της προβλεπόμενης στάσης Καραϊσκάκη με την υπάρχουσα υπόγεια διάβαση.
Ολοκληρώθηκε η θεμελίωση της πεζογέφυρας Λαμπράκη και προγραμματίζονται εργασίες ανωδομής της. Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες θεμελίωσης των ιστών Catenary στην οδό Μ. Ασίας και, στο προσεχές διάστημα, ολοκληρώνονται και στην οδό Γρ. Λαμπράκη.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αστικού σχεδιασμού, στο προσκείμενο της οδού Γρ. Λαμπράκη (από γέφυρα Λαμπράκη έως Βενιζέλου), το προσκείμενο πεζοδρόμιο της Εθν. Αντιστάσεως, το απέναντι πεζοδρόμιο της οδού Β. Γεωργίου κ.λπ. Έχουν εγκατασταθεί 48 συστήματα υπογειοποίησης κάδων απορριμμάτων και προγραμματίζεται η διαδικασία παραλαβής τους και η άμεση έναρξη λειτουργίας τους. (η αναφορά σε απέναντι και προσκείμενο σχετίζεται με την χωροθέτηση της κυκλοφορίας του ΤΡΑΜ).

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος: Κυλλήνη-Αμαλιάδα η τρίτη εργολαβία

κείμενο από το ypodomes.com
Αποκαλύφθηκε και η τρίτη εργολαβία του Αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος που είναι το τμήμα Κυλλήνη-Αμαλιάδα. Πρόκειται για τμήμα 10,9χλμ (ΧΘ.46,5-ΧΘ 57,4) το οποίο είναι σε εντελώς νέα χάραξη. Στο έργο περιλαμβάνεται ο Ανισόπεδος Κόμβος Γαστούνης.
Το αρχικό κόστος του έργου εκτιμήθηκε σε 53,25εκ.ευρώ (κόστος με ΦΠΑ) ποσό που ήδη το Υπουργείο δέσμευσε προκειμένου να προκηρυχθεί τις επόμενες μέρες η σχετική εργολαβία.
Το έργο αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον και πάλι πολλών εταιρειών και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν στην "μάχη" του διαγωνισμού.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Τα έργα που αποτελούν το φυσικό αντικείμενο του έργου είναι τα παρακάτω:
1.Τμήμα 10,9χλμ με κατά τόπους ημιτελείς χωματουργικές εργασίες από άλλον ανάδοχο.
2. Ανισόπεδο Κόμβο Γαστούνης (ΧΘ. 53,676)
3.Νέοι και αναβαθμιζόμενοι παράπλευροι και κάθετοι δρόμοι
4.Λοιπά συνοδά έργα δηλαδή, έργα αποχέτευσης ομβρίων, αποστράγγισης, έργα σήμανσης, ασφάλισης, περίφραξης, μεγάλα και μικρά τεχνικά έργα, έργα περιβάλλοντος, οδοφωτισμός, τηλεφωνοδότηση, δίκτυα άρδευσης- πυρόσβεσης.
5.Ολοκλήρωση ημιτελών έργων σε γέφυρες, νέες διαβάσεις, οχετούς για την έντεχνη ολοκλήρωση τους
6.Μονάδες ελέγχου ρύπανσης (ΜΕΡ) πλησίων των ακροβάθρων της Γέφυρας Πηνειού
7.Εργασίες πρασίνου
8. Προσωρινές παραλλαγές οδών και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια κατασκευής των έργων
Επίσης περιλαμβάνονται κάθε είδους χωματουργικά έργα (με τα σχετικά έργα δανειοθαλάμων και αποθειοθαλάμων), τεχνικών έργων, έργων ευστάθειας πρανών και βελτίωσης συμπεριφοράς τν έργων έναντι υποχωρήσεων (εξυγιάνσεις), οδοστρωσίας, ασφαλτικών, σήμανσης (κατακόρυφης και οριζόντιας), ασφάλισης, περίφραξης των οδικών έργωνμ αποχέτευσης-αποστράγγισης, Η/Μ, εγκατάστασης πρασίνου, άρδευσης-συντήρησης πρασίνου, μετατοπίσης-αποκατάστασης δικτύων ΟΚΩ κλπ
Να θυμίσουμε πως έχουν ήδη προκηρυχθεί οι 2 πρώτες δημοπρατήσεις που αφορούν τα τμήμα Αμαλιάδα-Δουναίικα (ΧΘ 57,4-66,36) και Δουναίικα-Πύργος (ΧΘ 66,36-74,5).
Η πρώτη δημοπράτηση (Δουναίικα-Πύργος) ύστερα από 2 αναβολές έχει μεταφερθεί για τις 8 Μαϊου, ενώ η δεύτερη στο τμήμα Αμαλιάδα-Δουναίικα που επίσης αναβλήθηκε λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των μηχανικών έχει προσδιοριστεί να επαναδημοπρατηθεί στις 17 Μαίου 2016.

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

ΕΡΓΟΣΕ: Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του Σταθμού Παλαιοφάρσαλος έχοντας σηματοδότηση-ηλεκτροκίνηση

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον Σ.Σ. Παλαιοφαρσάλου στο πλαίσιο του έργου «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης και Αντικατάσταση 70 αλλαγών τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του Άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας» ανάδοχος της οποίας είναι η ΑΚΤΩΡ.
Οι εργασίες περιελάμβαναν την ανακαίνιση των κύριων γραμμών του σταθμού καθώς και την αντικατάσταση 14 αλλαγών τροχιάς.
Με το πέρας των εργασιών ο Σ.Σ. Παλαιοφαρσάλου είναι ένας πλήρως ανακαινισμένος σταθμός, με σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση.
Επίσης στον σταθμό προβλέπεται, από εδώ και στο εξής, να γίνεται η αλλαγή μηχανών, που ως σήμερα γινόταν στον Δομοκό, μιας και ο Σ.Σ. Δομοκού είναι σε διαδικασία πλήρους ανακαίνισης στο πλαίσιο του έργου «Υπολειπόμενες εργασίες ολοκλήρωσης της υποδομής και των κτιριακών εγκαταστάσεων και κατασκευή της επιδομής, των Η/Μ εγκαταστάσεων, της σηματοδότησης, των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτροκίνησης της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Τιθορέα – Δομοκός».

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Ιόνια Οδός: Ο Αυτοκινητόδρομος με τις 4 Σήραγγες και τις 13 Γέφυρες

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία ένα μεγάλο τμήμα της Ιόνιας Οδού, το οποίο θα αποτελέσει ανάσα για την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία.
Πρόκειται για το τμήμα από τον Κουβαρά μέχρι την Αμφιλοχία, το οποίο θα παρακάμπτει και την Αμφιλοχία.
Ο δεύτερος χρονικός ορίζοντας τοποθετείται προς το τέλος του έτους και θα φέρει πλέον την Ιόνια κυριολεκτικά στην Ήπειρο, καθώς στην κυκλοφορία θα δοθεί το τμήμα από την Άρτα μέχρι τα Γιάννινα!
Σε έντεκα μήνες από τώρα, τον Μάρτιο του 2017, το σύνολο του κάθετου δυτικού άξονα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και να πάρει τη δική του θέση στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι της περιοχής.
Στο μήκος της Ιόνιας Οδού, κατασκευάζονται τέσσερις σήραγγες και πρόκειται για τις ακόλουθες:
– Σήραγγα Μακύνειας μήκους 542 μ στη Χ.Θ. 4+000
– Σήραγγα Κλόκοβας μήκους 2950 μ στη Χ.Θ. 6+380
– Σήραγγα Καλυδώνας μήκους 1200 μ στη Χ.Θ. 24+020
– Σήραγγα Αμπελιάς μήκους 900 μ στη Χ.Θ. 192+000
Δεκατρείς γέφυρες δεν είναι λίγες… Ξεχωρίζουν η γέφυρα στον Εύηνο, η γέφυρα στο Μενίδι, με μήκος άνω του μισού χιλιομέτρου, η περίφημη γέφυρα στην Κλεισούρα, που στις μελέτες της Ιόνιας Οδού ονομάζεται «Τσαγκαρόπουλου» και η γέφυρα Κρυφοβού.
Τα διόδια της Ιόνιας
Από τα Ιωάννινα μέχρι το Αντίρριο θα λειτουργήσουν τέσσερις σταθμοί διοδίων, το κόστος των οποίων προς το παρόν, είναι άγνωστο.
Δύο από τους τέσσερις θα βρίσκονται στην γεωγραφική ενότητα της Ηπείρου και οι υπόλοιποι στην Αιτωλοακαρνανία.
Σταθμοί διοδίων θα λειτουργούν στο Τέροβο, στο Κομπότι, στο Αγγελόκαστρο και στην Κλόκοβα.
Πέραν αυτών όμως θα λειτουργήσουν και δέκα πλευρικοί σταθμοί διοδίων. Κατασκευάζονται –διπλοί- στην Γαβρολίμνη, στον Ανισόπεδο Κόμβο Μεσολογγίου, στον Κουβαρά, στον Ανισόπεδο Κόμβο Άρτας, στον Ανισόπεδο Κόμβο Γοργόμυλου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ιόνια θα λειτουργήσουν πέντε σταθμοί εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών. Οι θέσεις που έχουν οριστεί είναι στον Ανισόπεδο Κόμβο Ευηνοχωρίου, στην Αμβρακία, στην Αμφιλοχία, στη Φιλιππιάδα και στο Επισκοπικό.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Κομισιόν: Συμφωνία ορόσημο για καλύτερες σιδηροδρομικές υπηρεσίες στους επιβάτες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες το βράδυ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ σχετικά με την τέταρτη δέσμη μέτρων για τους σιδηροδρόμους. Πρόκειται για μια σειρά μέτρων που θα καταστήσουν τις ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές μεταφορές περισσότερο καινοτόμες και ανταγωνιστικές. Η συμφωνία θα βελτιώσει ιδίως τις επιδόσεις των σιδηροδρομικών μεταφορών στην ΕΕ προς όφελος των επιβατών με σταδιακό άνοιγμα των εσωτερικών σιδηροδρομικών αγορών. Η συμφωνία πρέπει πλέον να εγκριθεί από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εντός των προσεχών ημερών. Αφού εγκριθεί, η δέσμη μέτρων θα συμπληρώσει τον ενιαίο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό χώρο και, κατά συνέπεια, θα συμβάλει στην υλοποίηση του προγράμματος της παρούσας Επιτροπής για δικαιότερη και βαθύτερη εσωτερική αγορά.
Η επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ κα Violeta Bulc δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές μεταφορές. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, ο σιδηροδρομικός τομέας δεν διέθετε κίνητρα ώστε να προσαρμοστεί στην καταναλωτική ζήτηση και, ως εκ τούτου, το μερίδιο αγοράς των σιδηροδρομικών μεταφορών σημείωσε σταθερή μείωση.
Το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς θα συμβάλει στη βελτίωση των επιδόσεων των σιδηροδρομικών μεταφορών. Με την εν λόγω συμφωνία θα δημιουργηθούν επίσης νέες επενδυτικές ευκαιρίες και θα ευνοηθεί η δημιουργία θέσεων απασχόλησης στον τομέα. Τέλος, αναμένεται ότι η συμφωνία θα ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να χρησιμοποιούν περισσότερο τους σιδηροδρόμους και, συνεπώς, ότι θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων μας για απαλλαγή από ανθρακούχες εκπομπές. Μεγαλύτερη ελκυστικότητα των σιδηροδρόμων σημαίνει κέρδος για όλους.»
Μετά τη σημερινή συμφωνία, η τέταρτη δέσμη μέτρων για τους σιδηροδρόμους θα ανοίξει σταδιακά τις εσωτερικές επιβατικές σιδηροδρομικές αγορές στον ανταγωνισμό. Το βαθμιαίο άνοιγμα της αγοράς θα αποφέρει πολλά οφέλη στους επιβάτες, τις δημόσιες αρχές και την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της. Ειδικότερα θα αποφέρει τα εξής:
1. Αναζωογόνηση των εσωτερικών σιδηροδρομικών αγορών. Τις τελευταίες δεκαετίες, η σιδηροδρομική κίνηση σημείωσε σταθερή μείωση και παράλληλα διατηρήθηκαν τα εγχώρια μονοπώλια. Με την τέταρτη δέσμη μέτρων για τους σιδηροδρόμους, όλες οι ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές επιχειρήσεις θα μπορούν να παρέχουν σιδηροδρομικές μεταφορές σε ολόκληρη την ΕΕ. Όσον αφορά τις «εμπορικές» μεταφορές, οι νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να λειτουργήσουν από το 2020. Από το 2023, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να αναθέτουν συμβάσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας σιδηροδρομικών μεταφορών με ανταγωνιστικές προσκλήσεις υποβολής προσφορών ανοικτών σε όλες τις ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, πλην ορισμένων ειδικών περιπτώσεων.
2. Βελτίωση της ικανότητας των σιδηροδρομικών μεταφορών να ανταποκρίνονται στη ζήτηση της αγοράς και των καταναλωτών. Το άνοιγμα της αγοράς θα ευνοήσει την ανάδειξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και θα προσφέρει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές. Επιπλέον, η ανταγωνιστική πίεση από τις νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις θα επιβάλει στις κατεστημένες επιχειρήσεις να προσαρμοστούν και να προσανατολιστούν περισσότερο προς τον καταναλωτή.
Ωστόσο, ο ανταγωνισμός δεν είναι αυτοσκοπός και τα κράτη μέλη θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα να αναθέτουν συμβάσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας σιδηροδρομικών μεταφορών, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι στόχοι επιδόσεων (ποιότητα, χρονική ακρίβεια, κλπ.). Οι επιβάτες θα αποκομίσουν τα οφέλη αυτών των εξελίξεων. Βάσει της πείρας των κρατών μελών που έχουν ήδη ανοίξει την εσωτερική αγορά τους, παρατηρούνται συχνότερα δρομολόγια, καλύτερες υπηρεσίες και χαμηλότεροι ναύλοι.
3. Υλοποίηση των πολιτικών προτεραιοτήτων του Προέδρου Juncker. Στην επιστολή προθέσεων προς τους Προέδρους του Κοινοβουλίου και το Συμβούλιο της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Juncker και ο πρώτος Αντιπρόεδρος κ. Timmermans τόνισαν τη σημασία της τέταρτης δέσμης μέτρων για τους σιδηροδρόμους όσον αφορά την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της Επιτροπής. Με το σταδιακό άνοιγμα των εσωτερικών σιδηροδρομικών αγορών, η δέσμη μέτρων θα συμπληρώσει την εσωτερική αγορά σιδηροδρομικών μεταφορών και, ως εκ τούτου, θα συμβάλει άμεσα στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων της Επιτροπής για δικαιότερη και βαθύτερη εσωτερική αγορά.
Θα ευνοήσει επίσης τις επενδύσεις στον σιδηροδρομικό τομέα και από στοιχεία των κρατών μελών που έχουν ελευθερώσει τις αγορές τους, προκύπτει ότι το άνοιγμα της αγοράς είχε θετική επίπτωση στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Τέλος, οι σιδηροδρομικές μεταφορές αποτελούν μακράν το πιο βιώσιμο είδος μεταφορών και η τέταρτη δέσμη μέτρων για τους σιδηροδρόμους αναμένεται ότι θα αυξήσει την ελκυστικότητά τους και, ως εκ τούτου, ότι θα καταστήσει δυνατή τη στροφή από άλλους περισσότερο ρυπογόνους τρόπους μεταφορών στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για απαλλαγή από ανθρακούχες εκπομπές.
Η συμφωνία πρέπει πλέον να εγκριθεί από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εντός των προσεχών ημερών. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εγκριθεί τυπικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ. Η εν λόγω έγκριση αναμένεται έως το φθινόπωρο του 2016.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Μεγάλες επενδύσεις σε έργα μεταφορών φέρνει η απόκτηση του ΟΛΠ από την COSCO

κείμενο από το ypodomes.com
Η προσφώνηση του Προέδρου της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά ως "μαργαριτάρι της Μεσογείου¨ ίσως ακούγεται υπερβολική στα αυτιά μας.
Στην ουσία η παραπάνω προσφώνηση δεν είναι κάτι άλλο από την απεικόνιση του τι σημαίνει για τον Κινεζικό κολοσσό το ελληνικό λιμάνι. Το ¨μαργαριτάρι" είναι κάτι σπάνιο, είναι κάτι που πρέπει να ψάξεις πολύ για να το βρεις.
Αυτό έκαναν οι Κινέζοι το 2009 και πέτυχαν διάνα. Είδαν ότι οι ανεκμετάλλευτες δυνατότητες του λιμανιού είναι τεράστιες γεγονός που καταγράφηκε από την αλματώδη αύξηση της εμπορικής κίνησης από 1,5 προβλήτα που διαχειρίζονται.
Τώρα με την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών η COSCO θα λειτουργήσει και τον (ελαφρώς προβληματικό και χρίζων ανακατασκευής) πρώτο προβλήτα, που μέχρι πρότινως είχε υπό την σκέπη του ο ΟΛΠ, τον Ιούνιο θα δοθεί προς χρήση ένα τμήμα του 3ου Προβλήτα ενώ το 2018 θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως όλος ο 3ος προβλήτας.
Η δυναμική αναπτυξιακή προοπτική που αναμένεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο με την ορθόδοξη εκμετάλλευση και άλλων χώρων στα διοικητικά όρια του λιμανιού θα δώσει επίσης αποτελέσματα.
Εδώ πλέον εισέρχεται και φλέγον ζήτημα των υποστηρικτικών υποδομών για λειτουργήσει ομαλά το λιμάνι στην εκρηκτική άνοδο που θα έχει τα επόμενα χρόνια.
Οι σημερινές συνθήκες είναι μεν καλές αλλά δεν είναι αρκετές για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας το βαρύ έργο των μεταφορών όπως αυτές θα διαμορφωθούν στο μέλλον.
Πέρα από τη σιδηροδρομική γραμμή που υπάρχει σήμερα και που ενώνει το λιμάνι με το Θριάσιο και κατ` επέκταση με το σιδηροδρομικό δίκτυο, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορέσει να δεχθεί τους μεγάλους φόρτους των επόμενων ετών που θα είναι σταθερά αυξητικοί.
Εδώ, έρχεται ο σχεδιασμός για τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Θριάσιο-Θήβα που μπορεί να δώσει τη λύση καθώς θα υπάρχει πλέον χώρος για να μπορούν τα εμπορευματικά τρένα να διεξάγουν περισσότερα δρομολόγιο στην (μελλοντικά) κορεσμένη σιδηροδρομικά Αττική. Επιπλέον θα συντομεύσει την διαδρομή προς Θεσσαλονίκη και προς σύνορα κατά 30χλμ.
Ο σχεδιασμός μιλά για κατασκευή που θα τραβήξει χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ (2021-2027) ή άλλο χρηματοδοτικό μείγμα αλλά είναι σοβαρή η πιθανότητα να επισπευθεί το project καθώς αν υπολογισθεί η αύξηση των φορτίων από εμπορευματοκιβώτια τα επόμενα χρόνια θα μας φέρει σε μία δύσκολη σιδηροδρομικά διαχείριση.
Αναφορικά με το οδικό δίκτυο της περιοχής είναι σαφέστατα καλό το ότι η Εθνική Οδός προς Πελοπόννησο αλλά και η Αττική Οδό είναι κοντά αλλά θα χρειαστουν ενισχύσεις και εδώ.
Οι φόρτοι που θα δεχθεί η Νέα Οδός (το τμήμα του ΠΑΘΕ από την Αθήνα μέχρι τη Φθιώτιδα) θα είναι εξαιρετικά μεγάλοι και το ίδιο και η Αττική Οδός. Τα βασικά έργα θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για να βοηθήσουν στην απρόσκοπτη ροή στη μεταφορική κίνηση είναι η σύνδεση της Λ.Σχιστού με την Αττική Οδό μέσω ενός πολυεπίπεδου ανισόπεδου κόμβου.
Το έργο αυτό έφτασε στο παρά πέντε να δημοπρατηθεί το 2013 αλλά τελικά το συγκεκριμένο έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ.
Δεύτερο αλλά ανώριμο έργο είναι αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα-Υλίκη ο οποίος ήταν μέχρι και πέρυσι ένα από τα νέα έργα με παραχώρηση ωστόσο ακυρώθηκε λόγω πιθανής απαίτησης άλλου παραχωρησιούχου (Νέα Οδός).
Αυτός ο νέος οδικός άξονας επίσης θα πρόσφερε μία διαδρομή κατά 50χλμ συντομότερη αλλά και θα παρέκαμπτε όλη την Αττική άμεσα δίνοντας εναλλακτική όδευση για τα μεταφορικά δρομολόγια.
Οι γενικότερες υποδομές που θα χρειαστεί το λιμάνι θα πρέπει οπωσδήποτε να αποτιμηθούν με μία μελέτη, ένα master plan στο οποίο θα κινείται χρόνο με το χρόνο αυτή η μεγάλη επένδυση.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο αυτό που είπε ο Κινέζος επικεφαλής της COSCO Xu Lirong πως με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, Cosco θα κεφαλαιοποιήσει τη στρατηγική ευκαιρία που παρουσιάζει η πρωτοβουλία “One Belt, One Road”, ξεκινώντας δυναμικά μια νέα σειρά επενδύσεων σε υποδομές και λειτουργίες, που θα εξορθολογίσουν πλήρως τις επιδόσεις του λιμανιού και θα βοηθήσουν τον ΟΛΠ να αξιοποιήσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του και να καταστεί ένα από τα κορυφαία λιμάνια στην Ευρώπη.
Ποιες θα είναι αυτές οι επενδύσεις και λειτουργίες; Δεν μένει παρά να το μάθουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία o αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο-Σπάρτη

κείμενο από το ypodomes.com
Ένας νέος αυτοκινητόδρομος παραδόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία και υπόσχεται να αναβαθμίσει τις οδικές διαδρομές στην νότιο-ανατολική Πελοπόννησο. Πριν από λίγο εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα  ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο-Σπάρτη, τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Μορέα, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών.
Την παραδοσιακή κορδέλα έκοψε ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών, ο νέος οδικός κλάδος είναι το πρώτο αυτοτελές ολοκληρωμένο τμήμα που παραδίδεται με σύμβαση παραχώρησης.
Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης είπε "είναι ημέρα χαράς για την Πελοπόννησο. Παραδίδουμε ένα υπέροχο δρόμο που συντομεύει την απόσταση από την Αθήνα. Από τη διαπραγμάτευση έχουμε κέρδος εκατοντάδων εκατομμυρίων. Στις αρχές Ιουλίου θα παραδοθεί ο κόμβος Μεγαλόπολης και τον Σεπτέμβριο θα παραδοθεί η Περιμετρική Καλαμάτας.
Πιστεύουμε ότι τα έργα υποδομών που βοηθούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι στην προτεραιότητα του Υπουργείο, δίνουμε τα έργα στον Ελληνικό λαό".

Ο νέος αυτοκινητόδρομος ολοκληρώνει τις 2 βασικές οδικές αρτηρίες του Αυτοκινητόδρομου Μορέα Κόρινθος-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη αφήνοντας τελευταία εκκρεμότητα την Περιμετρική Καλαμάτας που αναμένεται να λειτουργήσει το ερχόμενο Φθινόπωρο.
Το έργο περιλαμβάνει 46χλμ σύγχρονου κλειστού αυτοκινητόδρομου που θα ξεκινά με ανισόπεδο κόμβο από τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα (τμήμα Τρίπολη-Καλαμάτα) στην περιοχή του Λεύκτρουκαι θα καταλήγει κυριολεκτικά στην ...πόρτα της Σπάρτης.
Διαθέτει 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση (χωρίς ΛΕΑ) και 2 ανισόπεδους κόμβους σε Λογκάνικο και Πελλάνα, 3 γέφυρες, 2 στον ποταμό Ευρώτα (από 315 μέτρα έκαστη) και μία στον ποταμό Βουτικιώτη (275 μέτρα). Ο νέος άξονας θα καταλήγει σε ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή της Σπάρτης.
Από σήμερα οι οδηγοί θα μπορούν να διανύουν την απόσταση μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης μήκους 178χλμ σε κάτι λιγότερο από 2 ώρες ασφαλούς και γρήγορης οδήγησης, περίπου 20 λεπτά γρηγορότερα από το υπάρχον οδικό δίκτυο. Οι ταχύτητες που θα μπορούν να αναπτύσσουν οι οδηγοί θα είναι μέχρι 130χλμ.
Τα 46χλμ. του δρόμου θα απαιτούν περίπου 20 λεπτά οδήγησης ενώ όλοι οι χρόνοι από τη Σπάρτη με τα κοντινά αστικά κέντρα θα μειωθούν κατά πολύ.
Συγκεκριμένα, το Σπάρτη-Μεγαλόπολη θα γίνεται σε 25 λεπτά, το Σπάρτη-Τρίπολη σε μόλις 30 λεπτά και το Σπάρτη-Καλαμάτα σε περίπου 45 λεπτά.
Στον αυτοκινητόδρομο θα λειτουργήσει ένας σταθμός διοδίων στην περιοχή της Πετρίνας στο 10οχλμ του αυτοκινητόδρομου. Σημαντικό στοιχείο αναφοράς είναι πως μετά τα διόδια της Πετρίνας οι μετακινήσεις στον αυτοκινητόδρομους μεταξύ των χωριών αλλά και της σύνδεσης τους με τη Σπάρτη θα γίνονται χωρίς την καταβολή διοδίων καθώς δεν θα υπάρχει σταθμός διοδίων στην κατάληξη του αυτοκινητόδρομου στη Σπάρτη. Πάντως μέχρι το Πάσχα όλες οι μετακινήσεις θα γίνονται δωρεάν και η κανονική επί πληρωμή λειτουργία των διοδίων θα ξεκινήσει αμέσως μετά.
Η λειτουργία του Λεύκτρου-Σπάρτη έχει εξαιρετική σημασία για όλη την Νότιο-Ανατολική Πελοπόννησο η οποία δεν διαθέτει καλές οδικές υποδομές. Έτσι από τη λειτουργία του νέου οδικού άξονα θα ευεργετηθεί η περιοχή της Λακωνίας, της Ανατολικής Αρκαδίας και φυσικά ηΜάνη η οποία θα εξυπηρετείται πλέον διπλά έχοντας την ευκαιρία να διαλέξει διαδρομή από Καλαμάτα ή Σπάρτη. 

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Αγοραστός: Με την υλοποίηση του Λαμία-Ξυνιάδα ο Ε65 θα πάψει να είναι τυφλός δρόμος

κείμενο από το ypodomes.com
Επίσκεψη στα έργα της Ε65 πραγματοποίησαν ο γενικός γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Δέδες και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, συνοδευόμενοι από τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη, τους βουλευτές Τρικάλων κα Παναγιώτα Δριτσέλη και κ. Σάκη Παπαδόπουλο, τον δήμαρχο Καλαμπάκας κ. Χρήστο Σινάνη και άλλα στελέχη του Υπουργείου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα το σημείο που επισκέφτηκαν ήταν η γέφυρα Πηνειού της Ε 65 στο Γλίνος Τρικάλων, όπου ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο του έργου για το κατασκευαστικό κομμάτι. Στη συνάντησή τους οι κ.κ. Γ. Δέδες και Κ. Αγοραστός είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για όλα τα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Υπάρχει μια άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών. Προσπαθούμε σε μια δύσκολη και σκληρή πραγματικότητα να ανταποκριθούμε σε μια σειρά ζητημάτων. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου, που βρίσκετε εδώ ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας ο Γιώργος Δέδες και είναι ευχάριστο που προχωράει το έργο της Ε65.

Με χαρά ενημερωθήκαμε για στις προθέσεις του Υπουργείου και της Κυβέρνησης να συνεχιστεί η Ε65 στο τμήμα Ξυνιάδα- Λαμία έτσι ώστε να μη μείνει τυφλός ο αυτοκινητόδρομος. Παράλληλα προχωρά ο διαγωνισμός των 8,5 εκατ. για το έργο στη Γυρτώνη έτσι ώστε να υπάρξει μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργικότητα.

Είναι ευχάριστο ότι η Σκόπελος που αντιμετώπισε σειρά προβλημάτων, λόγω της θεομηνίας πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο για την αποκατάσταση των δρόμων. Η αποκατάσταση της γέφυρας της Διάβας επίσης πρόκειται να χρηματοδοτηθεί για να μην υπάρξει πρόβλημα στην ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων. Αλλά και στον Ταυρωπό που συζητάμε για την υπογείωση των δικτύων άρδευσης και ύδρευσης.

Παράλληλα συζητήσαμε για τον κόμβο που δημιουργείται στον Πυργετό και ο οποίος δεν προβλεπόταν στην αρχική μελέτη, αλλά και τον σταθμό του προαστιακού που πρόκειται να δημιουργηθεί στην Ιτέα, ζητήματα τα οποία διεκδικήσαμε με τον Δήμο Τεμπών και πλέον με τη στήριξη του Υπουργείου γίνονται πραγματικότητα. Η ατομικότητα σκοτώνει την πραγματικότητα και την αποτελεσματικότητα. Οι συνεργασίες και οι συνέργειες δίνουν λύσεις».

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Πειραιάς: Εγκαινιάστηκε η Ράλλειος Σχολή

κείμενο από το ypodomes.com
Σε θερμό κλίμα ικανοποίησης για την ολοκλήρωση του πολύπαθου και εμβληματικού έργου για τον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια του νέου σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος της Ραλλείου Σχολής Πειραιά, στη διασταύρωση των οδών Λαμπράκη και Επονιτών στο Νέο Φάληρο.
Χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, τα εγκαίνια του νέου σχολικού συγκροτήματος της Ραλλείου Σχολής Πειραιά πραγματοποιήθηκαν από τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη και τον Δήμαρχο Πειραιά κ Γιάννη Μώραλη, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς κ. Γιώργου Γαβρίλη.
Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ Θόδωρος Δρίτσας, ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κων/νος Αρβανιτόπουλος, Βουλευτές, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων, όπως επίσης της εκπαιδευτικής κοινότητας της Ραλλείου Σχολής και του Πειραιά.
-«Τέτοια έργα δεν ανήκουν σε κανέναν υπουργό και σε καμία κυβέρνηση. Ανήκουν στους πολίτες, στον ελληνικό λαό και στα παιδιά, που θα χαρούν αυτές τις εγκαταστάσεις» τόνισε ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, εγκαινιάζοντας το νέο σχολικό συγκρότημα.
Ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση και το ΥΠΟΜΕΔΙ έδωσαν αγώνα επιτυγχάνοντας την επανεκκίνηση και ολοκλήρωση των κολλημένων έργων της προηγούμενης περιόδου, με αποτελεσματικότητα και προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που ολοκληρώνονται από το ΥΠΟΜΕΔΙ, για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης ενός νέου προγράμματος έργων, με έμφαση στα μικρομεσαία έργα κοινωνικής κατεύθυνσης και κοινωνικών υποδομών, για τα επόμενα πέντε χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα ο κ. Χρήστος Σπίρτζης παρουσίασε τον προγραμματισμό που υλοποιεί το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Πειραιά για την ολοκλήρωση των εν εξελίξει έργων και την προώθηση νέων αναγκαίων κοινωνικών και αναπτυξιακών υποδομών στην πόλη του Πειραιά.
O Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης υπογράμμισε, ότι «η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς για ολόκληρο τον Πειραιά», ενώ τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, πως η Ράλλειος Σχολή Πειραιά, στεγάζεται πλέον σε έναν χώρο αντάξιο της ιστορίας της, επισημαίνοντας πως λύθηκε οριστικά ένα χρόνιο ζήτημα, το οποίο πέρασε από πολλές δυσκολίες και χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες για την οριστική διευθέτησή του.
Ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε επίσης στη γόνιμη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Δήμου και Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ για την προώθηση των έργων της πόλης και ανήγγειλε θετικές εξελίξεις για την προώθηση της κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ Γιώργος Γαβρίλης τόνισε στην ομιλία του ότι «τα σημερινά εγκαίνια αποτελούν μια ξεχωριστή στιγμή για τον Πειραιά. Με την ολοκλήρωση του έργου, η πόλη αποκτά ένα σύγχρονο διδακτήριο και ταυτόχρονα ανακτά ένα σύμβολό της, 44 χρόνια μετά την κατεδάφιση του ιστορικού κτιρίου της Ραλλείου.
Πρόκειται για ένα έργο που το οφείλαμε στην κοινωνία, στη νέα γενιά και στους εκπαιδευτικούς και τελικά στην ιστορία της ίδιας της πόλης». Ο κ Γαβρίλης μίλησε ακόμη για τις κατασκευαστικές εμπλοκές και τα προβλήματα που αντιμετώπισε το έργο την τελευταία επταετία, σημειώνοντας ότι «το Υπουργείο Υποδομών παρενέβη με ουσιαστικό και κυρίως με αποτελεσματικό τρόπο, για την ολοκλήρωση του έργου».

Το έργο υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, υπό την ευθύνη της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ Α.Ε.) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Πειραιά. Το νέο κτιριακό συγκρότημα της Ραλλείου αποτελείται από τρία κτίρια (Γυμνάσιο, Λύκειο, Αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων).
Τα κτίρια συνδέονται με στεγασμένο χώρο. Η συνολική επιφάνεια των κύριων και βοηθητικών χώρων του κτιρίου είναι 5682,42 τετραγωνικά μέτρα. Εφαρμόζονται βιοκλιματικές εφαρμογές και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου διαμορφώνονται αυλή συγκέντρωσης και διαλειμμάτων μεταξύ των υπόστεγων χώρων, γήπεδα αθλοπαιδιών, καθιστικά και χώροι πρασίνου.
Κατά την τελετή των εγκαινίων ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης βράβευσε συμβολικά, ως εκπροσώπους των συντελεστών του έργου, τον εργολήπτη/ μηχανικό κ. Στάθη Κοκκίνη, και την αρχιτέκτονα του έργου η κ. Διονυσία Κοπανά, αρχιτέκτων/μηχανικός, υποδιευθύντρια Μελετών της ΚΤΥΠ ΑΕ.

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Γενικός Γραμματέας Υποδομών: Μάρτιο 2017 σε λειτουργία οι Σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα

κείμενο από το ypodomes.com
Τον Μάρτιο του 2017, εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθούν οι σήραγγες των Τεμπών που εντάσσονται στον ΠΑΘΕ, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε την περιοχή συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Τεμπών, Κ. Κολλάτο.
Παράλληλα ανέφερε ότι τον ερχόμενο Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι εργασίες για δημιουργία κόμβου στο ύψος του Πυργετού, έργο που αποτελεί πάγιο αίτημα του δήμου Τεμπών, ώστε να εξασφαλιστεί η περαιτέρω αξιοποίηση της κοιλάδας των Τεμπών ως αυτόνομου τουριστικού προορισμού. Μάλιστα, προς τούτο υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη, την οποία ο δήμος Τεμπών και η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν ως στόχο να εντάξουν στο νέο ΕΣΠΑ.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης και η δημιουργία ενδιάμεσου σταθμού του προαστιακού στην Ιτέα - έργο για το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη.
Όσον αφορά δε, στο θέμα κόστους των διοδίων που απασχολεί ιδιαίτερα τους κατοίκους της γύρω περιοχής, ο κ. Δέδες ανέφερε ότι το υπουργείο διαπραγματεύεται με τους παραχωρησιούχους, προκειμένου να υιοθετηθεί σύστημα χρέωσης ανά χιλιόμετρο.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος: Για αναβολή οδεύει και η δημοπράτηση Αμαλιάδα-Δουναίικα;

Προς αναβολή οδεύει και ο διαγωνισμός για τη δημοπράτηση του δεύτερου τμήματος «Αμαλιάδα-Δουνέικα», μήκους 8,14 χλμ, του αυτοκινητόδρομου Πάτρα Πύργος, ο οποίος είναι προγραμματισμένος για τις 19 Απριλίου του 2016.
Η αποχή των εργοληπτών δεν πρόκειται να λήξει πριν από την ψήφιση των δύο σχεδίων νόμου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, συνεπώς ήδη το υπουργείο αναζητά την επόμενη ημερομηνία ορισμού της δημοπράτησης, πιθανότατα στο β’ δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι η δημοπράτηση για το πρώτο τμήμα «Πύργος-Δουνέικα» έχει οριστεί για τις 5 Μαΐου, με την προσδοκία ότι θα έχουν ψηφιστεί τα δύο σχέδια νόμου και έχει λήξει η αποχή. Ειδάλλως, επειδή θα είναι η Τρίτη συνεχόμενη αναβολή για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, βάσει νόμου θα πρέπει να τροποποιηθούν τα τεύχη δημοπράτησης, εξέλιξη που συνεπάγεται δίμηνη καθυστέρηση.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών ήδη έχουν προχωρήσει σημαντικά την επεξεργασία και του τρίτου διαγωνισμού, (τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές) ο οποίος – σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς»- θα διεξαχθεί στις 14 ή 15 Ιουνίου του 2016.
Παράλληλα συνεχίζεται με πυρετώση ρυθμό η κατάρτιση της μελέτης κόστους-οφέλους που θα σταλεί μαζί και με τα υπόλοιπα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) για να αξιολογηθεί εγκριθεί ως μεγάλο έργο η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος και να ξεκινήσει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Υψηλόβαθμα στελέχη προσδιορίζουν την αποστολή του φακέλου σε 3-4 μήνες και εκτιμούν ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχουν υπογραφεί τα συμφωνητικά με τους αναδόχους και θα ξεκινήσουν οι εργασίες και στα τρία οδικά τμήματα που θα έχουν δημοπρατηθεί ως τότε.

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Άκτιο-Αμβρακία: Οι 6 λόγοι που καρκινοβατεί το έργο

κείμενο από το ypodomes.com
Εδώ και χρόνια γνωρίζουμε πως το έργο στον αυτοκινητόδρομο Άκτιο-Αμβρακία είναι προβληματικό με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι και οι ταξιδιώτες της περιοχής.
Έχουν περάσει 6 χρόνια από την ανάθεση των έργων αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί στην κυκλοφορία ούτε μέτρο δρόμου. Ποιες είναι οι σημαντικότερες αιτίες για αυτή την κατάσταση;
Σύμφωνα με απάντηση σε ερώτηση βουλευτή για τα έργα στην περιοχή από το Υπουργείο Υποδομών σε έγγραφο που διαθέτει το ypodomes.com είναι 6 οι βασικοί λόγοι που το έργο ταλαιπωρεί και ταλαιπωρείται:
1. Δεν γίνονται αποδεκτές οι διαδικασίες επίταξης από ορισμένους ιδιοκτήτες (απαλλοτριωθέντων ακινήτων)
2. Επανειλημμένες αναβολές των δικασιών για τον καθορισμό τιμών μονάδων για την αποζημίεων των απαλλοτριωθένων ακινήτων, ενδεικτικά αναφέρετια ότι σε ορισμένα τμήματα του έργου έχει οριστεί νέα δικάσιμος για προσωρινό προσδιορισμό τιμής αποζημίωσης ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν Μάιο και Ιούνιο 2015 (!!).
3.Ανάγκη αντιμετώπισης γεωτεχνικών προβλημάτων και κυρίως κατολισθήσεων.
4.Ανάγκη τροποποίησης μελετών στις περιοχές των κόμβων (πούντας, Κ3 Υδραγωγεόυ Βόνιτσας, Κατούνας) για τη λειτουργική ένταξη του έργου με τις τοπικές συνδέσεις όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά τις πρόσφατες επεμβάσεις που έγιναν σε αυτές μετά τη δημοπράτηση του έργου.
5.Ανάγκη περιβαλλοντικής αδειοδότησης των παραπάνω τροποποιησεων. Όπως αναφέρεται μέχρι σήμερα έχει αδειοδοτηθεί μόλις μία τροποποίηση μελέτης.
6.Συνεχιζόμενες ακόμα και σήμερα αρχαιολογικές έρευνες με ανάγκη τροποποίησης μελέτης στο τμήμα του κόμβου Δρυμού λόγω εντοπισμού σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων.

Οι 4 εργολαβίες που είναι σε εξέλιξη όπως είναι γνωστό δεν πρόκειται να ολοκληρώσουν το σύνολο του αυτοκινητόδρομο αλλά μέρος αυτού (τα 2 άκρα με τις παρακάμψεις Βόνιτσας και Αμφιλοχίας) ενώ θα δημοπρατηθεί η λεγόμενη εργολαβία-σκούπα για να τελειώσει οριστικά η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Η ολοκλήρωση αυτών των 4 εργολαβιών εκτιμάται από το Υπουργείο ότι θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2017.

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Εγκρίθηκε το πρώτο Ελληνικό έργο για χρηματοδότηση από το Πακέτο Γιουνκέρ

κείμενο από το ypodomes.com
Το πρώτο έργο που θα χρηματοδοτηθεί στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), σχέδιο Γιούνκερ, αναμένεται να γίνει γνωστό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στο πλαίσιο της Υψηλού Επιπέδου Διάσκεψη που διοργάνωσε στην Eυρωπαϊκή Επιτροπή το European Political Strategy Centre.
Σημειώνεται πως στη συνάντηση με θέμα " Europe As an Investment Destination" έλαβε μέρος η Μαρία Σπυράκη.
Η κα Σπυράκη στην ίδια ανακοίνωση επικαλούμενη πληροφορίες αναφέρει ότι το έργο που θα χρηματοδοτηθεί είναι ιδιωτικό, και προέρχεται από μια μικρομεσαία επιχείρηση με καινοτόμα κατεύθυνση.
Έως τώρα έχουν χρηματοδοτηθεί περισσότερες από 200 δράσεις σε 22 χώρες και έχουν μοχλευθεί περισσότερα από 76 δισεκατομμύρια ευρώ.
"Με τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος, οι ελληνικές επιχειρήσεις περνούν το κατώφλι του σχεδίου Γιούνκερ χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που δίνουν οι εγγυήσεις του EFSI και της European Investment Bank (Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων). Η επιλογή της χρηματοδότησης είναι ανά πρόγραμμα και όχι ανά χώρα. Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και οι επιχειρήσεις πρέπει να σπεύσουν.
Η κυβέρνηση οφείλει να υποστηρίξει τις προσπάθειές τους με τον ορισμό Εθνικής Επενδυτικής Τράπεζας ( NPB), και την προώθηση συνεργειών του Ιδιωτικού με τον Δημόσιο Τομέα" τόνισε χαρακτηριστικά η Μαρία Σπυράκη που συμμετείχε στην Διάσκεψη.

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη: Η οδική και σιδηροδρομική παράκαμψη της Αττικής

κείμενο από το ypodomes.com
Τα οδικά και σιδηροδρομικά έργα στον ΠΑΘΕ έχουν πάρει τον δρόμο τους οριστικά και μέχρι το τέλος του 2017 (ή τις αρχές τυ 2018) θα έχουν ολοκληρωθεί, συνδέοντας τις 2 Μητροπόλεις της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται μία προσπάθεια να διερευνηθεί η χωρητικότητα που μπορούν να αντέξουν αυτές οι διαδρομές. Αναφορικά με τον δρόμο, τουλάχιστον μέχρι το Σχηματάρι, διαθέτει 3 λωρίδες κυκλοφορίας ανά ρεύμα κατεύθυνσης.
Στις "καλές εποχές" βλέπαμε συχνά-πυκνά το φαινόμενο του μποτιλιαρίσματος. Τώρα εν μέσω κρίσης αυτό δεν συμβαίνει έχουμε όμως και αλλαγή στα χαρακτηριστικά των μεταφορών.
Όσον αφορά το σιδηρόδρομο τα αιώνια έργα της Αττικής, θα ολοκληρωθούν φέτος και το τμήμα ΣΚΑ-Θήβα θα διαθέτει διπλή γραμμή, μία για κάθε ρεύμα κυκλοφορίας.
Εδώ αρχίζει και μπαίνει πλέον ο παράγοντας της μελλοντικής συμφόρησης. Όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, η μεγάλη διαφορά έρχεται κυρίως από τις εμπορευματικές μεταφορές.
Η ανάδειξη του λιμανιού του Πειραιά, ως πύλη εισόδου των Κινεζικών εμπορευμάτων προς την Ευρώπη, έφερε και άλλες πολυεθνικές εταιρείες που είδαν σημαντική μείωση στον τελικό χρόνο μέσω της Ελλάδας.
Με την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ η COSCO αναμένεται να επενδύσει σημαντικά ποσά για να αυξήσει τη διακίνηση μέσω εμπορευματοκιβωτίων στους 3 Προβλήτες που διαθέτει το λιμάνι.
Για να δώσουμε μία σύγκριση πρέπει να πούμε πως από τον ένα προβλήτα το 2010 διακινούνταν 660.000 εμπορευματοκιβώτια, ενώ το 2018 ο αριθμός αυτός θα έχει δεκαπλασιαστεί φτάνοντας τα 6,5εκ.εμπορευματοκιβώτια σε 3 προβλήτες χωρίς να υπολογιστεί η αύξηση που θα έρθει από ακόμα ένα (αυτόν που διαχειρίζεται μέχρι σήμερα ο ΟΛΠ).
Αυτοί οι αριθμοί μπορεί να είναι μαγικοί για την οικονομία και την απασχόληση, αλλά για να λειτουργήσει το σύστημα μεταφορών και να αποδώσει τα μέγιστα χρειάζονται επαρκείς υποδομές.
Αυτό σημαίνει πως ο οδικός και σιδηροδρομικός διάδρομος ειδικά στο κομμάτι της Αττικής που ζουν και εργάζονται περίπου 4,5 εκατομμύρια άτομα θα δημιουργήσει συνθήκες κυκλοφοριακής ασφυξίας με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Επιπλέον όσον αφορά το σιδηρόδρομο θα έχουμε την αυξημένη λειτουργία του Προαστιακού που αναμένεται να ξεκινήσει το 2017 και θα πρέπει στη διπλή γραμμή μέχρι τη Θήβα, να χωρέσουν, Προαστιακός, Υπεραστικά και Εμπορικά τρένα.
Επίσης θα πρέπει να συνυπολιγοστεί πως η ΕΡΓΟΣΕ έχει προϋπολογίσει ένα ποσό γύρω στα 100εκ.ευρώ για την κατά τόπους αναβάθμιση της υποδομής στο τμήμα ΣΚΑ-Οινόη που παρουσιάζει προβλήματα και που θα δεχθεί τον κύριο όγκο αυτών των μεταφορών.
Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Όπως σας είχε αποκαλύψει πριν από περίπου 20 ημέρες το ypodomes.com στον ΟΣΕ σχεδιάζεται ήδη η μελλοντική λύση που θα φέρει διπλό αποτέλεσμα. Η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Θριάσιο-Θήβα θα παρακάμπτει σχεδόν όλη την Αττική και μειώνει την απόσταση κατά 30χλμ.
Το έργο θα επιδιωχθεί να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πακέτο τα επόμενα χρόνια καθώς υπάρχουν άλλα έργα μπροστά από αυτό.
Με τη λειτουργία του θα επιτρέψει τη διάχυση των μεταφορών σε 2 διαφορετικούς διαδρόμους ενώ θα βάλει στο σιδηροδρομικό υπεραστικό χάρτη νέες περιοχές και θα μετατρέψει τη Θήβα σε ένα από τους μεγάλους κόμβους του δικτύου.
Στο οδικό μέρος υπήρχε ως έργο παραχώρησης το Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη που τελικά ακυρώθηκε το 2015 λόγω προβλημάτων από την διεκδίκηση χρημάτων από την εταιρεία παραχώρησης Νέα Οδός (θα δημιουργούσε Γεγονός Ευθύνης του Δημοσίου).
Ο σχεδιασμός περιελάμβανε κατασκευή κλειστού αυτοκινητόδρομου με 2 λωρίδες +ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας που θα παρέκαμπτε εντελώς την Αττική και το κέρδος των οδηγών θα έφτανε τα 50χλμ.
Εξάλλου σε πρόσφατη ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή τησ ΝΔ Ευάγγελου Μπασιάκου, η απάντηση ήταν πως το έργο δεν διαθέτει μελέτες για να μπορέσει κάποια στιγμή να προχωρήσει καθώς είχε προβλεφθεί να υλοποιηθεί μέσω του Ανταγωνιστικού Διαλόγου που προβλέπει διαμόρφωση της μελέτης μέσω αυτού.
Στο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε τώρα και ενόψει του προγραμματισμού των έργων της επόμενης γενιάς το βέβαιο είναι πως η οδική και σιδηροδρομική παράκαμψη Αττικής θα μας απασχολήσει έντονα τα επόμενα χρόνια καθώς παρότι δεν υπάρχουν τα εκτιμώμενα κονδύλια για να υλοποιηθεί η ίδια η αγορά θα απαιτήσει την κατασκευή της.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Κάτι καινούργιο έρχεται στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια

κείμενο από το ypodomes.com
Fraport Greece θα ονομάζεται τελικά το σχήμα Fraport-Slentel (Κοπελούζος) που θα διαχειρίζεται τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια για τα επόμενα 40 χρόνια.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εχθές με τους δημοσιογράφους δόθηκαν οι πρώτες εξηγήσεις για τις επενδύσεις, τη λειτουργία και τα οφέλη των 14 αεροδρομίων από εδώ και έπειτα.
Ο δρ.Στέφαν Σούλτε, Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport ανέφερε πολλές φορές την πίστη του για το μέλλον της χώρας αλλά και της επένδυσης που θα γίνει. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κοπελούζος μίλησε για ένα πολλαπλό μήνυμα που δίνει αυτή η επένδυση σε όλο τον κόσμο. "Κάτι καινούργιο έρχεται" είπε χαρακτηριστικά ενώ μίλησε για το προσφερόμενο τίμημα που παρότι ήταν 500εκ.ευρώ υψηλότερο από το αμέσως επόμενο. "Δεν έχουμε μετανοιώσει, καθώς δώσαμε αυτό που πιστεύαμε ότι αξίζουν αυτά τα Αεροδρόμια. Είναι σημαντικό που η Fraport πιστεύει στην Ελλάδα" σημείωσε.
Η διαδικασία μεταφοράς των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016. Τότε θα καταβληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 1,2 δις ευρώ σε μετρητά, χρήματα που είναι ήδη δεσμευμένα σύμφωνα με τον κο Σούλτε.
Όμως το Δημόσιο εκτός από αυτό το εφάπαξ ποσό θα λαμβάνει 23εκ.ευρώ κάθε χρόνο ενώ μελλοντικά θα καταβάλλεται ένα κυμαινόμενο fee πράγμα που σημαίνει πως όσο αναπτύσσονται τα αεροδρόμια τόσο μεγαλύτερο ποσό θα έχει να λαμβάνει το Δημόσιο.
Θα επενδυθούν περίπου 330εκ.ευρώ τα επόμενα 4 χρόνια με τα κυριότερα έργα να είναι επεκτάσεις των αεροσταθμών και των διαδρόμων προσαπογειώσεων. Τα έργα θα εκτελούνται ταυτόχρονα σε όλα τα Αεροδρόμια (που προφανώς ανάλογα με το έργο θα έχουν και διαφορετικό χρονοδιάγραμμα). Το πλήρες πρόγραμμα των αναβαθμίσεων θα γίνει γνωστό στο τέλος του φετινού καλοκαιριού.
Σε ερώτηση του ypodomes.com σχετικά με τους διαγωνισμούς αλλά και την γνωστή Ελληνική γραφειοκρατία (σχετικά με τις άδειες) ο κος Κοπελούζος είπε πως πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση αλλά το κράτος θα βοηθήσει ενώ για τους διαγωνισμούς είπε πως ήδη έχουν ξεκινήσει μελέτες που πάνω τους θα υποστηριχθούν οι διαγωνισμοί για τα απαιτούμενα έργα.
Όπως σημείωσε ο δρ. Σούλτε στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια οι επιβάτες θα απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και ασφάλεια πράγμα που χαρακτήρισε σημαντικό και ο κος Κοπελούζος καθώς όπως είπε "είναι το πρώτο και το τελευταίο που βλέπει ένας επιβάτης όταν έρχεται στη χώρα".
Για τα οφέλη ο δρ. Σούλτε ανέφερε πως με την αναμενόμενη αύξηση των πτήσεων και την διακίνηση επιβατών θα υπάρξει αύξηση του τουρισμού, της απασχόλησης ενώ θα απασχοληθούν και ντόπιοι εργαζόμενοι από την αύξηση της εμπορικής κίνησης. Ήδη έχουν γίνει συναντήσεις με 2 κορυφαίους tour operator χωρίς όμως να γίνει γνωστό ποιοι είναι αυτοί. Για το υπάρχον προσωπικό είπε πως θα υπάρξουν κίνητρα για να παραμείνουν και πως θα είναι η ραχοκοκαλιά του προσωπικού.
Ο κος Κοπελούζος τόνισε πως θα υπάρχουν 14 πύλες εισόδου-εξόδου στη χώρα. "Μέχρι σήμερα είχαμε Παράδεισο χωρίς εισόδους. Με τη βοήθεια της fraport θα επιδιώξουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που είναι και ο βασικός μας στόχος".
Εκτίμηση της Fraport είναι πως το τελικό ποσό που θα χρειαστεί να επενδυθεί θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από όσο έχει αρχικά υπολογιστεί. Αρκετά συντηρητικός εμφανίστηκε ο δρ. Σούλτε στις προβλέψεις του για την ετήσια προβλεπόμενη αύξηση καθώς μίλησε για 3% ετησίως.
Στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια πέρυσι διακινήθηκαν περίπου 23εκ.επιβάτες. Το τέλος στα 14 αεροδρόμια για επιβάτες εντός ζώνης Σένγκεν είναι 12 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη αυτή τη στιγμή, με τη χρέωση να ανεβαίνει στα 22 ευρώ για επιβάτες εκτός Σένγκεν.
Όταν αναλάβει η κοινοπραξία Fraport - Slentel τη διαχείρισή τους το τέλος θα διαμορφωθεί στα 13 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη, ανεξαρτήτως εαν θα ταξιδεύει εντός ή εκτός συνθήκης Σένγκεν. Όταν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση επενδύσεων στα αεροδρόμια, ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αναμένεται να έχει χρονική διάρκεια περίπου 4 ετών, τότε η κοινοπραξία θα έχει το δικαίωμα να ανεβάσει το τέλος στο 18 ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Στέφαν Σούλτε, δεν είναι σίγουρο ότι το τέλος θα αυξηθεί. Όπως είπε "δεν είμαστε εδώ για το γρήγορο κέρδος, πιστεύουμε σε αυτή τη χώρα. Δεν θέλουμε ακριβά αεροδρόμια γιατί θέλουμε περισσότερους επιβάτες". Τέλος σε ερώτηση του ypodomes.com για το αν κατέβουν για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι αναφέρθηκε πως είναι προσηλωμένοι στο project που αναλαμβάνουν, πως δεν έχουν πρόθεση να συμμετάσχουν ενώ θα επιδιώξουν την αναβάθμιση του Αεροδρομίου των Χανίων.
Τα αεροδρόμια που παραχωρούνται είναι του Άκτιου (PVK), της Καβάλας (KVA) της Θεσσαλονίκης (SKG) της Κέρκυρας (CFU), των Χανίων/ Κρήτης (CHQ), της Κεφαλονιάς (EFL), της Κω (KGS), της Μυτιλήνης (MJT), της Μυκόνου (JMK), της Ρόδου (RHO), της Σάμου (KGS), της Σαντορίνης (JTR), της Σκιάθου (JSI) και της Ζακύνθου (ZTH).

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Κατασκευές: Από την απαισιοδοξία στα έργα, ένα μέλλον δρόμος

κείμενο από το ypodomes.com
Μιλώντας για τις υποδομές εδώ και χρόνια, έχω την πεποίθηση πως ήρθε η ώρα για την επόμενη σελίδα. Η Ελλάδα της κρίσης, έφερε στο χώρο των υποδομών τεράστια προβλήματα και αδιέξοδα. Δεν είναι άλλωστε κρυφό πως η κατασκευή περνά την χειρότερη περίοδο της μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σχεδόν στο σύνολο τους τα μεγάλα έργα που ξεκίνησαν από το 2008 και μετά δεν μπορούν να ολοκληρωθούν. Ο προγραμματισμός νέων έργων επίσης είναι επί της ουσίας ένα ευχολόγιο που όλοι θέλουμε να γίνει πραγματικότητα.
Ο ΣΑΤΕ πριν από λίγες μέρες έκρουσε (όπως άλλωστε είχαμε κάνει και εμείς πριν ακριβώς μία εβδομάδα) τα καμπανάκια κινδύνου για την απουσία ενός νέου μπουκέτου έργων που θα κρατήσει βιώσιμες της ελληνικές τεχνικές εταιρείες.
Ο χειρότερος παράγοντας στην 8ετή κρίση της χώρας μας είναι η απαισιοδοξία που έχει κληρονομήσει σε όλο τον κατασκευαστικό κόσμο. Αυτό το συναίσθημα το καταλαβαίνεις σε κάθε κουβέντα που κάνεις με ανθρώπους του κλάδου.
Η κατάρρευση ενός από τους παραδοσιακούς πυλώνες της Ελληνικής Οικονομίας, της κατασκευής έχει φέρει πλήγμα και σε όσα επαγγέλματα σχετίζονται μαζί της και είναι εκατοντάδες. Άρα αυτή η απαισιοδοξία έχει πλέον ποτίσει και όλους αυτούς τους κλάδους.
Αυτή η διάχυση της απαισιοδοξίας απασχολεί περίπου το 1/10 των Ελλήνων και αυτό το ποσοστό είναι τεράστιο. Είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορείς να το αγνοήσεις. Είναι τόσο μεγάλο που αν δεν κάνει κάτι η σημερινή Κυβέρνηση αυτή η απαισιοδοξία και η μιζέρια θα μπολιάζει όλο και περισσότερους.
Ακούμε και γράφουμε εδώ στο ypodomes.com για τα νέα μεγάλα σχέδια ένταξης έργων στα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι στην επιφάνεια. ΕΣΠΑΠακέτο ΓιούνκερΣΔΙΤ, και άλλες μορφές οικονομικής ροής χρήματος προς την Ελλάδα είναι διαθέσιμες και χρίζουν αξιοποίησης.
Αυτό που πρέπει να γίνει αυτή την εποχή κατανοητό είναι η διαχείριση αυτής της κατάστασης. Όσοι ασχολούμαστε με τον τεχνικό κλάδο βλέπουμε αυτό το pause που έχει γίνει στην παραγωγή νέων έργων. Η εξαγγελία τόσων πολλών ταυτόχρονων project εφόσον προχωρήσουν θα είναι μία μεγάλη ευτυχία για όλο τον κλάδο.
Χρειάζεται όμως να μπει μία σειρά, να επικρατήσει ένας ρεαλισμός στο τι μπορούμε πραγματικά να προχωρήσουμε και σε τελική ανάλυση να μπει μία ιεράρχηση για το τι πρέπει να προχωρήσει. Αυτός ο παράγοντας μπορεί να φαίνεται δευτερεύοντας αλλά στην πραγματικότητα είναι ο πιο ουσιώδης. Τα έργα που πρέπει να προχωρήσουν ως άμεση ανάγκη είναι και εκείνα που στο τέλος θα είναι πιο εμπορικά άρα θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση που χρειάζονται.
Επίσης οι Περιφέρειες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα να εντάσσουν στον ΕΣΠΑ και να δημοπρατούν τη νέα γενιά έργων καθώς η μεγάλη καθυστέρηση στις δημοπρατήσεις μικρών και μεσαίων έργων απλά προκαλεί αργό θάνατο σε μεγάλη μερίδα των τεχνικών εταιρειών.
Η αναδίπλωση του κλάδου επίσης είναι επιβεβλημένη. Όσοι στρουθοκαμηλίζουν πιστεύοντας ότι θα ξαναγυρίσουμε στις ανέμελες μέρες πριν το 2008 απλά αυταπατώνται. Συνενώσεις εταιρειών και εξωστρέφεια πρέπει να μπουν στο κάδρο όλων των οργανώσεων του κλάδου και να δίδεται τεχνική βοήθεια σε όσους θέλουν αλλά δεν ξέρουν, σε όσους θέλουν αλλά δεν μπορούν.
Αυτό που τελικά χρειάζεται είναι όχι ατελείωτη υποσχεσιολογία για έργα, αλλά κινήσεις. Και μέχρι τώρα οι κινήσεις από πλευράς Υπουργείου είναι λίγες, πολύ λίγες. Ωραία είναι τα πλάνα για το μέλλον αλλά κάποια στιγμή πρέπει το μέλλον να έρθει στο παρόν γιατί αν δεν γίνει αυτό και σχετικά σύντομα τότε μεγάλο μέρος του κλάδου κινδυνεύει απλά να γίνει παρελθόν περιμένοντας ένα μέλλον που δεν έρχεται ποτέ.

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος 2001-2016: Τα 15 χρόνια μίας από τις μεγαλύτερες Υποδομές της Χώρας

κείμενο από το ypodomes.com
Όταν στην δεκαετία του 1990 ξεκίνησα να κάνω τα πρώτα μου αεροπορικά ταξίδια, όταν επέστρεφα στην Ελλάδα αισθανόμουν ντροπή για το Αεροδρόμιο της Αθήνας στο Ελληνικό. Ταβάνια που έσταζαν, ελλειπής υποδομές, ανοργανωσιά και κυρίως έλλειψη επαγγελματισμού αναδύονταν σε όλη την έκταση του αεροδρομίου.
Μετά, το 1997 ξεκίνησε η κατασκευή και τα σχέδια για αυτό το νέο αεροδρόμιο δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες για το ΝΕΟ που έρχεται. Χρειάστηκαν 4 χρόνια συνεχόμενων εργασιών (τότε που τα έργα εκτελούνταν στο χρόνο τους), και τελικά έφτασε η μεγάλη στιγμή, ήρθε ο Μάρτιος του 2001.
Τα εγκαίνια για τη λειτουργία του Αεροδρομιου "Ελευθέριος Βενιζέλος" έγιναν στις 29 Μαρτίου και θυμάμαι πως το γεγονός ήταν μεγάλο, η χώρα ζούσε τη δική της ανύψωση. Ένα χρόνο νωρίτερα είχαν τεθεί σε λειτουργία οι γραμμές 2 και 3 του Μετρό ενώ εκείνες τις μέρες λειτούργησε και το πρώτο τμήμα της Αττικής Οδού από τη Δ.Πλακεντίας μέχρι το Αεροδρόμιο.
Απευθείας συνδέσεις με τα media, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της χώρας, όλα τα πολιτικά κόμματα και φυσικά οι κορδέλες. Η λειτουργία του σηματοδότησε τη νέα εποχή για την Αθήνα αλλα και την Ελλάδα γενικότερα. Ένα κόσμημα, σύγχρονο, λειτουργικό, απολύτως τεχνοκρατικό, δεν θύμιζε δημόσια δομή αλλά μία πολυτέλεια σε εκείνη την Ελλάδα.
Υπήρξαν πολλοί σταθμοί στην 15ετή ιστορία του Ελ.Βενιζέλος. Το 2004 το Αεροδρόμιο συνδέθηκε διπλά με την Αθήνα, καθώς Μετρό και Προαστιακός ξεκίνησαν τα δρομολόγια τους λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας του 2004. Μαγικές εικόνες για την πρωτεύουσα, μαγικές εικόνες και για το αεροδρόμιο της πόλης.
Το 2007 έκανε το πρώτο απόλυτο ρεκόρ το οποίο χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να πέσει. Το 2011 κλείνοντας την πρώτη δεκαετία το Αεροδρόμιο της Αθήνας έβλεπε με τρόμο την κρίση να το χτυπά και όντως αυτό έγινε. Μέχρι και το 2012 όμως.
Από το 2013 και μετά το Αεροδρόμιο ανακάμπτει και βασικοί παράγοντες σε αυτό ήταν 2 αεροπορικές εταιρείες. Από τη μία η Aegean έβρισκε το βηματισμό της ως ο φυσικός διάδοχος της Ολυμπιακής και προσθέτοντας πτήσεις, μεγάλωνε μαζί με το "Βενιζέλος".
Το 2014 γίνεται το μεγάλο βήμα και έρχεται η Ryanair. Σχεδόν αμέσως γίνεται η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία του αεροδρομίου και σε 1,5 έτος καταφέρνει να μεταφέρει από/προς το Αεροδρόμιο 3 εκατομμύρια επιβάτες.
Το 2015 είναι η Ονειρεμένη Χρονιά του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Η μία μετά την άλλη οι αεροπορικές εταιρείες του κόσμου έλκονται όπως οι μέλισσες από τη γύρη και δημιουργούν μία μεγάλη ευφορία που καταλήγει στην χρονιά του απόλυτου ρεκόρ. Το κατόρθωμα του 2007 επιτέλους καταρρίπτεται πανηγυρικά. 18,1 εκατομμύρια επιβάτες περνούν από το Βενιζέλος και επισήμως το ΑΙΑ γυρνά την πλάτη στην κρίση και βλέπει ως πρωτοπόρος της χώρας ανάπτυξη με μεγάλες προοπτικές.
Προχθές στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε η εικόνα χαράς και αγαλίασης ήταν παντού. Όχι άδικα, όχι υπερφίαλα, το Αεροδρόμιο της Αθήνας το Ελ.Βελ. που πολλοί προσφωνούν χαϊδευτικά δείχνει τον δρόμο της ανάπτυξης και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Τώρα, ο στόχος είναι τα επόμενα 5 χρόνια που θα μας φέρουν στα 20 έτη του Αεροδρομίου να γεμίσουν περισσότερο τους χώρους του και αυτή η αγαπημένη υποδομή της Ελλάδας να μεγαλώσει και μαζί της να μεγαλώσουν και οι δικές μας ελπίδες.
Ένα από τα βασικότερα στοιχεία επιτυχίας του Αεροδρομίου είναι φυσικά οι άνθρωποι του. Παρά τα πολλά και σημαντικά βραβεία και διεθνείς διακρίσεις (61 συνολικά) παραμένουν σεμνοί, με χαμηλό προφίλ, εργάτες της επιτυχίας αυτής της μεγάλης για τη χώρα, υποδομής.

Η 15ΕΤΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Τα νούμερα είναι καθηλωτικά για τα ελληνικά δεδομένα:
Επιβάτες: 218,7εκ.επιβάτες
Πτήσεις: 2,7εκ.
Αποσκευές: 92.587.725
Εμπορεύματα/τόνοι: 1.492.425
Έλληνες Επιβάτες: 104.900.000
Ξένοι Επιβάτες: 113.800.000
Μετεπιβιβαζόμενοι Επιβάτες: 49.000.000
Ανακύκλωση/τόνοι: 40.290
Για τα 15 χρόνια του αεροδρομίου, ο CEO του ΔΑΑ, Γιάννης Παράσχης, δήλωσε:  «Συμπληρώνοντας τα 15 χρόνια λειτουργίας του αεροδρομίου μας, αφήνουμε πίσω μας μια διαδρομή γεμάτη από σημαντικές στιγμές και εμπειρίες, από την ανάπτυξη και το πέρασμα στην εφηβεία ως την ωρίμανση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, μιας υποδομής αλλά κυρίως μιας επιχειρησιακής και επιχειρηματικής κοινότητας 300 φορέων και επιχειρήσεων και 14.000 εργαζομένων, που σύντομα απέδειξε πως είναι ένα σημαντικό παραγωγικό κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία, με ουσιαστικά οφέλη για την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό και την κοινωνία, σε εθνική αλλά και τοπική κλίμακα.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε, ανέπτυξαν δύο κυρίως χαρακτηριστικά στην αεροδρομιακή κοινότητα. Το πρώτο είναι η προσαρμοστικότητα σε συνθήκες που συνεχώς αλλάζουν και το δεύτερο η συνεργασία. Αυτά είναι τα εφόδια που μας επέτρεψαν να ανταποκρινόμαστε σε σημαντικές προκλήσεις, συνολικά στα 15 χρόνια λειτουργίας του αεροδρομίου, αλλά και ιδιαίτερα δυναμικά κατά την τελευταία πενταετία.
Γιορτάζουμε τα 15 χρόνια σε μία περίοδο που, παρά τις δυσκολίες στη χώρα, τα μηνύματα και οι προοπτικές για το αεροδρόμιο της Αθήνας παραμένουν καταρχάς ιδιαίτερα θετικά. Η επιτυχία είναι πάντα αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, συλλογικής προσπάθειας και προσήλωσης σε κοινούς στόχους.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συναδέλφους και όλους τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες μας στην αεροδρομιακή κοινότητα της Αθήνας, για την αφοσίωση και τη συμβολή τους.»

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Νέο Γήπεδο ΑΕΚ: Υπέγραψε το ΥΠΕΝ την έκδοση οικοδομικής άδειας, ένα βήμα πριν τα έργα

κείμενο από το ypodomes.com
Η ΑΕΚ θα καταθέσει τον φάκελο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, η οποία θα εκδοθεί σ' έναν μήνα. Εντός Μαΐου είναι πλέον πολύ πιθανό να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες για την ανέγερση της «Αγιάς Σοφιάς».
Ένα ακόμη βήμα για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ έγινε σήμερα, αφού ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης υπέγραψε για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, η ΑΕΚ μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση της οικονομικής άδειας μια διαδικασία που θα διαρκέσει τουλάχιστον 30 ημέρες.
Έτσι το όνειρο των απανταχού φίλων της Ένωσης παίρνει σάρκα και οστά, αφού άμεσα θα κατατεθεί ο φάκελος στη Δ.Ο.Κ.Κ. (Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών) για την έκδοση άδειας ανέγερσης και πλέον είναι πολύ πιθανό μέσα στον Μάιο να αρχίσουν τα έργα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα