Υποδομές στην Ελλάδα

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Ελληνικό: Έτοιμη να ξεκινήσει το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στην Ευρώπη δηλώνει η Λάμδα

κείμενο από το ypodomes.com
"Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το μεγαλύτερο έργο μικτής ανάπλασης στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς. Οι μπουλντόζες μπορούν να μπουν στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, από τις αρχές του επόμενου έτους, σε λιγότερο από επτά μήνες δηλαδή, αμέσως μόλις δοθεί το πράσινο φως πρώτα από την Βουλή και έπειτα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα εξετάσει το Σχέδιο Γενικής Διάταξης (Master Plan)", δηλώνει ο Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, εταιρίας που κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό και υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινοπραξία επενδυτών Global Investment Group, ο οποίος αποτελείται από τον Όμιλο Λάτση, την Κινεζική Fosun και την Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi.
"Στο μεσοδιάστημα που θα προηγηθεί, η κοινοπραξία είναι πρόθυμη να παράσχει οποιεσδήποτε διευκρινίσεις και βοήθεια, εάν ζητηθούν, προκείμενου το έργο να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό", αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο κ. Αθανασίου, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μελέτες από διεθνείς και ελληνικές εταιρίες που καλύπτουν κάθε πτυχή του έργου: περιβαλλοντικές, οικονομικές κοινωνικές κλπ συνολικού κόστους άνω των 10 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των έργων που έχουν ανακοινωθεί αλλά και τους τομείς από τους οποίους θα ξεκινήσει η ζήτηση θέσεων εργασίας, από τις συνολικά 70.000 περίπου άμεσες και έμμεσες θέσεις που θα δημιουργηθούν, ο κ. Αθανασίου σημειώνει: "Το έργο ξεκινά με την πλήρη εκκαθάριση της συνολικής έκτασης 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και σε χρονικό διάστημα 6 με 9 μήνες η έκταση θα είναι έτοιμη προκειμένου να ξεκινήσουν οι αναπλάσεις, με πρώτο έργο τη δημιουργία του μεγαλύτερου παραλιακού πάρκου στην Ευρώπη, έκτασης 2.000 στρεμμάτων, που θα αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερο στο είδος τους διεθνώς", αναφέρει ο κ. Αθανασίου, δείχνοντας μας στο χάρτη, που βρίσκεται στο τοίχο του γραφείου του, το πράσινο του πάρκου να κυριαρχεί στην έκταση του χώρου ανάπλασης.
Η έναρξη των έργων σηματοδοτεί την ενίσχυση κλάδων που έχουν πληγεί καίρια από την κρίση, όπως των κατασκευών, της τσιμεντοβιομηχανίας, της χαλυβουργίας, του κλάδου αλουμινίου, των προμηθευτών και μεταφορών από ευρύτατο τομέα προϊόντων αλλά και υπηρεσιών.

Πλήρης Αναβάθμιση Παραλιακού μετώπου
Όπως αναφέρει ο κ. Αθανασίου, ταυτόχρονα ξεκινούν και τα έργα για την πλήρη αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, της Μαρίνας αλλά και της κατασκευής πέντε ξενοδοχειακών μονάδων.
Στην παραλία θα δημιουργηθεί ένα "επτάστερο" ξενοδοχείο, που δεν υπάρχει άλλο στην χώρα μας, που θα δίνει την αίσθηση ενός "σκάφους" δυναμικότητας 250 κλινών, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα έχουν δυναμικότητα τουλάχιστον 2.200 κλινών. Τα ξενοδοχεία θα λειτουργούν όλο το χρόνο, δημιουργώντας τουλάχιστον 5.500 νέες θέσεις εργασίας από όλο το φάσμα των τουριστικών ειδικοτήτων.
Παράλληλα, θα προχωράει η κατασκευή υψηλού κτηρίου με χρήσεις κατοικίας, μοναδικής αρχιτεκτονικής που θα αποτελέσει τοπόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη. Το κτίριο θα είναι από τα ελάχιστα που βρίσκονται σε τόσο κοντινή απόσταση από το κέντρο μεγάλης πρωτεύουσας μπροστά σε παραλιακό μέτωπο, με περίπου 200 διαμερίσματα, για τα οποία έχει ήδη αρχίζει να εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον, όπως μας αναφέρει ο κ. Αθανασίου.
Τα παραπάνω έργα θα παραδοθούν εντός της πρώτης πενταετίας, καθώς θα έχουν διαμορφωθεί και ολοκληρωθεί παράλληλα όλα τα έργα υποδομών με συνέπεια το πάρκο και η παραλία να είναι αυτοτελώς προσβάσιμα.
Μιλώντας γενικότερα για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, τονίζει τη δημιουργία μιας νέας παραλίας ελεύθερης πρόσβασης, μήκους μεγαλύτερης του ενός χιλιομέτρου που στη μια άκρη της θα έχει τη μαρίνα και στην άλλη ένα διεθνές εμβέλειας ενυδρείο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη που ένα μέρος του θα είναι και υποθαλάσσιο.
Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας - Οι τομείς και οι κλάδοι
Ερωτηθείς για επιπλέον νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στην φάση ανάπλασης ο κ.Αθανασίου εστιάζει στις ανάγκες που θα προκύψουν από το εμπορικό κέντρο που θα δημιουργήσει 4.500 νέες θέσεις εργασίας, καθώς και στην απορρόφηση 2.000 θέσεων εργασίας από την κατασκευή και λειτουργία του Διεθνούς Ιατρικού Κέντρου και 2.500 θέσεων εργασίας από την κατασκευή και λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημιακού Κέντρου.
Νέες θέσεις εργασίας από ευρύ φάσμα ειδικοτήτων δημιουργούνται από νέες χρήσεις όπως από τη δημιουργία πρότυπου επιχειρηματικού πάρκου, συνεδριακό κέντρου, νέου γηπέδου γκολφ, της αξιοποίησης του Ολυμπιακού Κέντρου κανό -καγιάκ κλπ.
Η ένταξη στο Σχέδιο Γενικής Διάταξης (Master Plan) σημαντικών εκτάσεων για κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις, όπως παιδικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικές εγκαταστάσεις, πολιτισμικοί χώροι, εγκαταστάσεις πρόνοιας/υγείας για την εξυπηρέτηση τόσο του πληθυσμού της περιοχής όσο και άλλων περιοχών του λεκανοπεδίου θα συμβάλει όχι μόνο στην διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας αλλά και στην ανάγκη νέων προσλήψεων.
Οφέλη για το περιβάλλον και την κοινωνία
Τα οφέλη έχουν ανακοινωθεί εκτενώς από τον Επενδυτή (την Lamda Development) αλλά και από την Πολιτεία. Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον ο κ. Αθανασίου δίνει έμφαση στο γεγονός ότι πρόκειται για μία πρότυπη αστική ανάπλαση με πολύ χαμηλό μέσο συντελεστή δόμησης, μικρότερο του 0,5 συντελεστή κάλυψης μικρότερο του 30% και εισφορά σε γη. Μια πολεοδόμηση πολύ πιο ήπια όχι μόνο από τη συνηθισμένη στους όμορους δήμους και στην Αττική, αλλά και σε συμφωνία με τα υψηλότερα πρότυπα παγκοσμίως.
Στέκεται επίσης στα οφέλη για τον Τουρισμό. Η δημιουργία του Marina Bay Sands στην Σιγκαπούρη, που αποτελεί έργο υποπολλαπλάσιας σημασίας σε σχέση με την ανάπλαση του Ελληνικού, αύξησε τον τουρισμό της πόλης κατά 20%!
Η συμβολή της ανάπλασης του Ελληνικού θα είναι καθοριστική για το μέλλον της Αθήνας αλλά και της χώρας, καθώς θα προσελκύσει παραπάνω από ένα εκατ. τουρίστες και θα διευρύνει την παραμονή τους στην πρωτεύουσα, από μόλις 2 διανυκτερεύσεις που παραμένει σήμερα.
Ερωτηθείς για την κριτική που έχει ασκηθεί για χαμηλό τίμημα ο κ.Αθανασίου αναφέρει αναλυτικά: Εκτός από την καταβολή στο Δημόσιο των 915 εκατ. ευρώ σε δόσεις σε διάρκεια 10 ετών, θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στις επενδυτικές υποχρεώσεις αξίας 4,6 δισ. ευρώ σε βάθος 15 ετών και στην απόδοση στο Ελληνικό Δημόσιο του 30% των καθαρών κερδών, πλέον μιας ελάχιστης απόδοσης για τα 99 χρόνια της διάρκειας της σύμβασης. Έτσι λοιπόν αν συνυπολογιστούν οι υποχρεώσεις του επενδυτή στις οποίες προστίθεται και η ανάληψη της κάλυψης του κόστους συντήρησης του Πάρκου, η τιμή του στρέμματος τελικά διαμορφώνεται πολύ υψηλότερα από την σημερινή αξία στρέμματος στους όμορους Δήμους.
Τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο κατά την 25ετή επενδυτική δραστηριότητα του έργου (κατασκευή & λειτουργία), που υπολογίζονται σε σύνολο φόρων (εισοδήματος, εταιρικών, ασφαλιστικές εισφορές, φόροι ακινήτων, ΦΠΑ) ανέρχονται σε περισσότερα από 13,5 δις ευρώ. Αναφέρεται επίσης στα επιπλέον έσοδα που θα έχει το ελληνικό δημόσιο από τον επικείμενο διαγωνισμό αδειοδότησης του καζίνο, καθώς και από τους φόρους παιγνίων σε ετήσια βάση.
Το μεγαλύτερο μέρος του έργου προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε βάθος δωδεκαετίας, με τον ακριβή χρόνο ολοκλήρωσης του να εξαρτάται από την οικιστική ανάπτυξη και ειδικότερα την κατασκευή 8.000 κατοικιών. Ο κ.Αθανασίου επισημαίνει ότι η ζήτηση τους είναι τελικά εκείνη που θα καθορίσει τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της ανάπλασης. Εάν η ζήτηση των κατοικιών είναι σημαντική, η πλήρης ανάπλαση του έργου θα ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα, και σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζονται τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των υπόλοιπων έργων που προαναφέρθηκαν.
* Νέο Μητροπολιτικό Πάρκο στην περιοχή του Ελληνικού.
- Έκταση 2.000 στρέμματα
- Πεδίο του 'Αρεως: 270 στρέμματα
- Εθνικός Κήπος:160 στρέμματα
- Κτήμα Συγγρού: 950 στρέμματα
- Πάρκο Τρίτση: 1000 στρέμματα
- Hyde Park Λονδίνου: 1.420 στρέμματα

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Ακυρώθηκε επίσημα το έργο για την Υποθαλάσσια Ζεύξη Λευκάδας

κείμενο από το ypodomes.com
Οριστικό τέλος έδωσε η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών να ακυρώσει τον "παγωμένο" διαγωνισμό για την κατασκευή της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Λευκάδας-Αιτωλοακαρνίας.
Σύμφωνα με την από 31.5.2016 απόφαση του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζης, ο διαγωνισμός ακυρώνεται για τους παρακάτω λόγους:
-Αντίρρηση των θεσμικών εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ως έργο παραχώρησης
-Επέλευση του καταστροφικού σεισμού της 17ης Νοεμβρίου που "απαιτεί την εκ νέου ιεράρχηση και σχεδιασμό των απαιτούμενων έργων υποδομής".
Όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό της απόφασης "στην παρούσα φάση η Αναθέτουσα Αρχή συμμεριζόμενη τις ανωτέρω αντιρρήσεις και προβληματισμούς δεν ενδιαφέρεται για την κατασκευή του και σύμφωνα με τα άρθρα 6.1 και 6.2 της Προκήρυξης δύναται να ακυρώσει το διαγωνισμό μετά από γνώμη της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού" (η οποία επίσης συμφώνησε στην ακύρωση του διαγωνισμού.
Με αυτό τον τρόπο έχουμε το αναμενόμενο τέλος για το έργο της Μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του έργου: υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας - Ν. Αιτωλοακαρνανίας" και φυσικά τελειώνει και η "περιπέτεια" για τους 2 μονομάχους που έκδήλωσαν ενδιαφέρον, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ.
Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την παράγραφο 6.5 του τεύχους δημοπράτησης την οποία επικαλείται η απόφαση του Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ αν ο διαγωνισμός ακυρωθεί (...) οι Διαγωνιζόμενοι δεν δικαιούνται αποζημίωσης.
Πρόκειται για το δεύτερο έργο παραχώρησης που ακυρώνεται μετά τον Αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη. Ο μόνος διαγωνισμός που διασώθηκε και προχωρά από τη νέα γενιά αυτών των έργων είναι η Υποθαλάσσια Σαλαμίνας με το σχετικό διαγωνισμό να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Ολυμπία Οδός: Έτοιμο για παράδοση τις επόμενες βδομάδες το τμήμα Κόρινθος-Κιάτο

κείμενο από το ypodomes.com
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με φόντο την παράδοση του πρώτου τμήματος της Ολυμπίας Οδού ισχύουν από σήμερα 22 Ιουνίου και μέχρι την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016.
Συγκεκριμένα οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Ν.Ε.Ο. Κορίνθου-Πατρών από το ύψος του κόμβου της Αρχ. Κορίνθου (86ο χλμ) έως το ύψος του κόμβου του Κιάτου (106ο χλμ), προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες κατασκευής της αντιολισθηρής στρώσης του ασφαλτοτάπητα των δύο κλάδων του νέου αυτοκινητοδρόμου από τον αρμόδιο Κατασκευαστή (ΤΕΡΝΑ, μέλος της Κ/Ξ ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ).
Κατά τη διάρκεια των εργασιών η κυκλοφορία θα διεξάγεται σε μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και μια επιπλέον ενδιάμεση λωρίδα που θα διατίθεται στην κατεύθυνση αιχμής, είτε από τον βόρειο είτε από το νότιο κλάδο του νέου αυτοκινητοδρόμου, σύμφωνα με τη προσωρινή σήμανση που θα υλοποιηθεί για κάθε φάση ξεχωριστά.
Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω εργασιών, η κυκλοφορία θα μπορεί να διεξάγεται πλέον και στις δύο κατευθύνσεις από τους νέους ολοκληρωμένους κλάδους του νέου αυτοκινητόδρομου, με δύο λωρίδες και λωρίδα έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση.
Αυτό σημαίνει πως αποκαλύπτεται η ημερομηνία παράδοσης του τμήματος Αρχαία Κόρινθος-Κιάτο; Θα το μάθουμε τις αμέσως επόμενες μέρες καθώς όπως μαθαίνει το ypodomes.com η πληροφορία κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Ιόνια Οδός: Θέμα ημερών η πλήρης διάνοιξη της Σήραγγας Κλόκοβας

κείμενο από το ypodomes.com
Με μόλις 14 μήνες εργασίες και με εντυπωσιακούς ρυθμούς (καθόλου συνηθισμένους στη χώρα) σχεδόν ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της Σήραγγας Κλόκοβας, στον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού.
Το έργο της διάνοιξης ξεκίνησε πέρυσι τον Μάιο και ομολογουμένως ούτε οι πιο αισιόδοξοι δεν περίμεναν ότι θα φτάσουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στην ολοκλήρωση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η πανηγυρική διάνοιξη της Σήραγγας θα γίνει στις 28 ή τις 29 Ιουνίου παρούσια πολιτικών, δημοσιογράφων και φυσικά στελεχών της εταιρείας και του Υπουργείου Υποδομών.
Η μήκους 2.884 μέτρων Σήραγγα αποτελεί ένα μεγάλο όνειρο για την Ιόνια Οδό καθώς αρχικά είχε αποφασιστεί η διέλευση από τον ορεινό όγκο της "Παλιοβούνας" ή Κλόκοβας περιμετρικά, διατηρώντας τη σημερινή χάραξη.
Το ενδεχόμενο αυτό ευτυχώς απετράπη και μάλιστα αξίζει να σημειώσουμε πως το γεγονός πως έχουμε τελικά τη Σήραγγα Κλόκοβας οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην προσφυγή στο ΣτΕ το 2009 του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου και πολιτών κατά της περιμετρικής χάραξης της Κλόκοβας.
Είναι ίσως από τις ελάχιστες φορές που μία προσφυγή στο ΣτΕ όχι μόνο δεν έφερε προβλήματα στο έργο αλλά κυριολεκτικά το ευεργέτησε, μαζί και τους οδηγούς αλλά και την κατασκευάστρια εταιρεία, καθώς η κατασκευή της Σήραγγας έφερε επιβάρυνση του κόστους κατά 100εκ.ευρώ.
Αυτό γιατί στις αρχικές μελέτες όπως αναφέραμε και πιο πάνω δεν είχε συμπεριληφθεί η κατασκευή Σήραγγας.
Η Σήραγγα Κλόκοβας, με την ολοκλήρωση και λειτουργία της θα είναι μία από τις 10 μεγαλύτερες οδικές Σήραγγες στην Ελλάδα, η 2η μεγαλύτερη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (πίσω από τη Σήραγγα Παναγοπούλας) και η μεγαλύτερη στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Να σημειώσουμε πως με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών θα δοθούν 55εκ.ευρώ, στα πλαίσια της συμφωνίας του 2013, συνεχίζοντας την απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης. Ο Υπουργός Υποδομών από το βήμα Συνεδρίου στην Πάτρα, όπου παραβρέθηκε το ypodomes.com ανέφερε πως τον Μάρτιο θα έχουμε την παράδοση της λειτουργικής Ιόνιας Οδού.

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Συνδέοντας την Ευρώπη: Πως μοιράζονται τα 6,7δις ευρώ για έργα μεταφορών στις 28 χώρες της Ε.Ε

κείμενο από το ypodomes.com
6,7 δις ευρώ για μεταφορικά έργα ενέκρινε η Κομισιόν. Συνολικά 195 έργα θα υλοποιηθούν μέσω του CEF (Connecting Europe Facilites) και 9 από αυτά αφορούν τη χώρα μας. Από αυτά τα έργα το σημαντικότερο για την Ελλάδα είναι το Ψαθόπυργος-Ρίο όπου εξασφαλίζει την υλοποίηση του.
Να σημειώσουμε πως πρόκειται για τη δεύτερη φάση του CEF καθώς στην πρώτη φάση ολοκληρώθηκε το 2015 με την Ελλάδα να αποσπά χρηματοδότηση 500εκ.ευρώ για τα 2 μεγάλα σιδηροδρομικά έργα της χώρας (Τιθορέα-Δομοκός και Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος).
Σήμερα θα δούμε τι ποσά εξασφάλισε η κάθε χώρα σε αυτή τη δεύτερη φάση χρηματοδότησης και να επισημάνουμε ότι θα υπάρξει ένας ακόμα τελικός γύρος με ότι χρηματοδότηση έχει απομείνει και εκεί θα προκριθούν τα πιο ώριμα έργα συνολικά σε όλη την Ευρώπη.
Παρακάτω θα δείτε τα ποσά ανά χώρα και το σημαντικότερο project. Μεγάλη κερδισμένη είναι η Πολωνία που απέσπασε 1,9δις ευρώ, δηλαδή περίπου το 25% του διαθέσιμου ποσού.
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: 154εκ.ευρώ με σημαντικότερο έργο το σιδ.τμήμα Κόστεντες-Σεπτέμβρη με 151εκ.ευρω.
ΒΕΛΓΙΟ: 61,3εκ.ευρώ με σημαντικότερο έργο το SESAR Deployment με 23,4εκ.ευρώ.
ΤΣΕΧΙΑ: 589,1εκ.ευρώ με σημαντικότερα τα έργα στη σιδ.γραμμή Πράγα-Τσερνόσιτσε με 97εκ.ευρώ και έργα ERTMS/ETCS με 141εκ.ευρώ.
ΔΑΝΙΑ: 40,2εκ.ευρώ με σημαντικότερο έργο το ERTMS με 18εκ.ευρώ.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ:189,2εκ.ευρώ με σημαντικότερο έργο το SESAR Deployment με 95εκ.ευρώ.
ΕΣΘΟΝΙΑ: 15εκ.ευρώ με σημαντικότερο έργο το διεθνές έργο Rail Baltica με 10εκ.ευρώ.
ΙΡΛΑΝΔΙΑ: 20,1εκ.ευρώ με σημαντικότερο έργο το SESAR Deployment με 10εκ.ευρώ.
ΕΛΛΑΔΑ: 94,1εκ.ευρώ με σημαντικότερο έργο το σιδηροδρομικό τμήμα Ψαθόπυργος-Πάτρα με 78,5εκ.ευρώ.
ΙΣΠΑΝΙΑ:87,1εκ.ευρώ με σημαντικότερο το ERTMS έργο με 36εκ.ευρώ.
ΓΑΛΛΙΑ: 141εκ.ευρώ με σημαντικότερο έργο το SESAR Deployment με 31εκ.ευρώ.
ΚΡΟΑΤΙΑ: 306,9εκ.ευρώ με σημαντικότερο έργο το σιδ.τμήμα Κρίζεβτσι-Κοπριβνιτσα-Σύνορα με 241εκ.ευρώ.
ΙΤΑΛΙΑ: 91,4εκ.ευρώ με σημαντικότερο έργο ERTMS με 45,7εκ.ευρώ.
ΚΥΠΡΟΣ:0,8εκ.ευρώ
ΛΕΤΟΝΙΑ:2,4εκ.ευρώ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ:204,8εκ.ευρώ με σημαντικότερο έργο το διεθνές έργο Rail Baltica με 190εκ.ευρώ.
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: 0,1εκ.ευρώ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ: 809,6εκ.ευρώ με σημαντικότερο έργο το διεθνές έργο CoRISMa με 692εκ.ευρώ και τη σιδ.γραμμή Ζαχαλομπάτα-Πουζταζαμπολτς με 231εκ.ευρώ
ΜΑΛΤΑ: 0,2 εκ.ευρώ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: 117,8εκ.ευρώ με σημαντικότερο έργο το SESAR Deployment με 49,7εκ.ευρώ
ΑΥΣΤΡΙΑ: 43,5εκ.ευρώ με σημαντικότερο έργο το SESAR Deployment με 24εκ.ευρώ
ΠΟΛΩΝΙΑ:1,9δις ευρώ με σημαντικότερα έργα:σιδ.γραμμή Ζαμπρζε-Κατοβίτσε-Κρακοβίαμε 410εκ.ευρώ,τη σιδ.γραμμή Τσιζεφ-Μπιαλιστοκ με 302εκ.ευρώ, τη σιδ.γραμμή Κρακοβία-Ρουτζιτς με 320εκ.ευρώ, τη σιδ.ένωση με το λιμάνι του Γκντανσκ με 115εκ.ευρώ, τη σιδ.γραμμη Σιεντιτσε-Τέρεσπολ με 109εκ.ευρώ, τη σιδ.ένωση με το λιμάνι του Γκντύνια με 163εκ.ευρω, έργο διαχείρισης του συστήματος μς 125εκ.ευρώ, τη σιδ.ένωση με τα λιμανια Τσετσιν και Σβινουτσιε με 122εκ.ευρώ, περαιτέρω βελτίωση της γραμμής μέσα στο λιμάνι του Γκντανσκ με 93εκ.ευρώ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ:423,1εκ.ευρώ με σημαντικότερο έργο την σιδ.γραμμή Μπέιρα Αλτα με 375εκ.ευρώ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: 519,3εκ.ευρώ με σημαντικότερο έργο τη σιδ.γραμμή Μπράσοβ-Σιγκισοάρα ΜΕ 440εκ.ευρώ.
ΣΛΟΒΕΝΙΑ:132,6εκ.ευρώ με σημαντικότερο έργο τη σιδ.γραμμή Ζίντανι Μοστ-Τσέλιγε με 117,6εκ.ευρώ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ:507,5εκ.ευρώ με σημαντικότερα έργα τη σιδ.γραμμή Ντέβινσκα Νόβαβες-Σύνορα με Τσεχία με 200εκ.ευρώ, σιδ.έργο στο Γκαμπτσίκοβο με 122,9εκ.ευρώ, τη σιδ.γραμμή Λιτπόβσκι-Τατρυ με 80εκ.ευρώ και το οδικό έργο στον αυτοκινητόδρομο Τσαντκα-Σβρτσινοβετς 74,3εκ.ευρώ.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: 40,2εκ.ευρώ με σημαντικότερο έργο το SESAR Deployment με 15εκ.ευρώ.
ΣΟΥΗΔΙΑ: 65,3εκ.ευρώ με σημαντικότερο έργο το SESAR Deployment με 49,7εκ.ευρώ.
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ:132εκ.ευρώ με σημαντικότερο έργο το SESAR Deployment με 61εκ.ευρώ

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Η Ανάσταση των έργων Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

κείμενο από το ypodomes.com
Μία άλλη εικόνα στα έργα Μετρό της χώρας έχουμε τους τελευταίους μήνες. Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη που επί 5 χρόνια είχαμε διαρκή προβλήματα, φαίνεται ότι ξεπερνιούνται και ότι περνάμε σε μία νέα περίοδο.
Στα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης, σήμερα υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας μεταξυ Αττικό Μετρό, Υπουργείου Υποδομών, Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Θεσσαλονίκης για το δύσκολο έργο του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Είναι όμως ίσως η πρώτη φορά που δεν βλέπουμε έριδες και εκατέρωθεν κατηγορίες με θύμα το έργο.
Στην περίπτωση της Αθήνας είχαμε μία "ξαφνική" καταιγίδα κακών ειδήσεων το 2015 με το έργο να βαλτώνει για μήνες, κυρίως για λόγους οικονομικούς. Αυτό κόστισε περίπου 1 χρόνο έργων και ένα χρόνο κολλημένο Μετροπόντικα.
Φέτος η εικόνα που παρουσιάζει το έργο είναι εντελώς διαφορετική με το έργο να έχει πάρει και πάλι μπρος. Ο Μετροπόντικας έχει ξεκινήσει από τη Νίκαια για το σταθμό ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ και οι πληροφορίες που λαμβάνει το ypodomes.com λένε ότι τα πάει εξαιρετικά και θα φτάσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Η όλη επέκταση δεν συναντά προβλήματα, εκτός από το σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑ που λόγω αλλαγής της μελέτης και των προβλημάτων που συναντήθηκαν στο υπέδαφος αποτελεί αίνιγμα. Συνολικά όμως το έργο πάει εξαιρετικά.
Στη Θεσσαλονίκη μιλάμε για μία Ανάσταση του έργου καθώς μετά από πολλά χρόνια προβλημάτων, συγκρoύσεων και παύσης των έργων, τώρα έχουμε εικόνα προόδου των έργων με πολλά εργοτάξια να δουλεύονται συστηματικά και παράλληλα να έχουν ξεκινήσει και πάλι οι αρχαιολογικές εργασίες.
Οι 2 Μετροπόντικες έχουν ξεκίνησει και πάλι το ταξίδι τους και όπως όλα δείχνουν (ίσως με μία μικρή απόκλιση) θα ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com aπό τα 1.900 μέτρα που απέμεναν από τη Νέα Ελβετία μέχρι την Ανάληψη, το πρώτο ΤΒΜ έχει καλύψει περίπου τα 550 μέτρα και το δεύτερο μηχάνημα τα 50 μέτρα.
Ο κλάδος προς Καλαμαριά το έργο επίσης προχωρά με καλούς ρυθμούς και τα εργοτάξια στους σταθμούς προχωρουν χωρίς προβλήματα. Η έλευση των Μετροποντίκων αναμένεται αρχές του 2017 και άμεση εκκίνηση της διάνοιξης της σήραγγας.
Αν δεν έχουμε άλλες ανατροπές η βασική γραμμή θα λειτουργήσει το 2020. Για τη λειτουργία του κλάδου της Καλαμαριάς όλα θα κριθούν από την απόδοση των ΤΒΜ, αλλά σήμερα ο στόχος είναι να λειτουργήσει ταυτόχρονα με τη βασική γραμμή.

Αξιοποίηση Ελληνικού: Το 2018 ξεκινούν τα έργα, δίκτυο Τραμ θα ενώνει Ποσειδώνος-Βουλιαγμένης

κείμενο από το ypodomes.com
Για το 2018 μετατίθεται στην καλύτερη περίπτωση η εκκίνηση των έργων για την Αξιοποίηση του Ελληνικού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Lamda Development Τάσο Γιαννίτση.
Ο κος Γιαννίτσης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ είπε πως εφόσον τα διαδικαστικά θέματα ολοκληρωθούν μέχρι τον Νοέμβριο τότε το πολύ σε 1,5 χρόνο τα έργα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν.
Οι επενδύσεις που θα έρθουν στην περιοχή του Ελληνικού σύμφωνα με τον κο Γιαννίτση εκτιμώνται σε περίπου 10 δις ευρώ και εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα τα έργα θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο του 2018. Σημείωσε πως θα δημιουργηθούν μέχρι και 70.000 θέσεις εργασίας.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΡΑΜ
Στην Αξιοποίηση του Ελληνικού ισχυρό ρόλο καλούνται να παίξουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς με ιδιαίτερη βαρύτητα στα δίκτυα Μετρό και Τραμ.
Σήμερα η περιοχή "περιβάλλεται" από το Μετρό στο βόρειο τμήμα με τους σταθμούςΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΟ ενώ μελλοντικά θα έχουμε και ένα τρίτο σταθμό στα ανατολικά όρια της επένδυσης πιθανότατα με την ονομασία ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ.
Στο παραλιακό τμήμα υπάρχουν περίπου 10 στάσεις ξεκινώντας από τον Άλιμο και φτάνοντας στη Γλυφάδα. Σε αυτά σύμφωνα με ασφαλείς πηγές θα προστεθεί ένα σημαντικό εσωτερικό δίκτυο που θα ενώνει την παραλία με τη Λ.Βουλιαγμένης που προσωρινά τοποθετείται στο δυτικό τμήμα της επένδυσης, στην περιοχή με τα πολυκαταστήματα ενώ σχεδιάζεται η σύνδεση αυτού του δικτύου με τους σταθμούς Μετρό Αργυρούπολη και Ελληνικό. Το δίκτυο αυτό ήδη αποτυπώνεται στο πρόσφατο βίντεο της Lamda για την επένδυση.
Να θυμίσουμε πως η Αττικό Μετρό είχε ήδη από καιρό έτοιμη μία μικρή επεκταση που θα ένωνε το παραλιακό τμήμα με τη Λ.Βουλιαγμένης το οποίο θα χρειαστεί να τροποποιηθεί για να καλύψει τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν.
Μαζί με το δίκτυο λεωφορείων θα υπάρχει πλήρης κάλυψη του χώρου, ενώ ακόμα παραμένει άγνωστο με ποιο τρόπο θα επιδιωχθεί η πολύτιμη σύνδεση με το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος .

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Ιόνια Οδός: Θέμα ημερών η πλήρης διάνοιξη της Σήραγγας Κλόκοβας

κείμενο από το ypodomes.com
Με μόλις 14 μήνες εργασίες και με εντυπωσιακούς ρυθμούς (καθόλου συνηθισμένους στη χώρα) σχεδόν ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της Σήραγγας Κλόκοβας, στον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού.
Το έργο της διάνοιξης ξεκίνησε πέρυσι τον Μάιο και ομολογουμένως ούτε οι πιο αισιόδοξοι δεν περίμεναν ότι θα φτάσουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στην ολοκλήρωση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η πανηγυρική διάνοιξη της Σήραγγας θα γίνει στις 28 ή τις 29 Ιουνίου παρούσια πολιτικών, δημοσιογράφων και φυσικά στελεχών της εταιρείας και του Υπουργείου Υποδομών.

Η μήκους 2.884 μέτρων Σήραγγα αποτελεί ένα μεγάλο όνειρο για την Ιόνια Οδό καθώς αρχικά είχε αποφασιστεί η διέλευση από τον ορεινό όγκο της "Παλιοβούνας" ή Κλόκοβας περιμετρικά, διατηρώντας τη σημερινή χάραξη.
Το ενδεχόμενο αυτό ευτυχώς απετράπη και μάλιστα αξίζει να σημειώσουμε πως το γεγονός πως έχουμε τελικά τη Σήραγγα Κλόκοβας οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην προσφυγή στο ΣτΕ το 2009 του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου και πολιτών κατά της περιμετρικής χάραξης της Κλόκοβας.

Είναι ίσως από τις ελάχιστες φορές που μία προσφυγή στο ΣτΕ όχι μόνο δεν έφερε προβλήματα στο έργο αλλά κυριολεκτικά το ευεργέτησε, μαζί και τους οδηγούς αλλά και την κατασκευάστρια εταιρεία, καθώς η κατασκευή της Σήραγγας έφερε επιβάρυνση του κόστους κατά 100εκ.ευρώ.
Αυτό γιατί στις αρχικές μελέτες όπως αναφέραμε και πιο πάνω δεν είχε συμπεριληφθεί η κατασκευή Σήραγγας.

Η Σήραγγα Κλόκοβας, με την ολοκλήρωση και λειτουργία της θα είναι μία από τις 10 μεγαλύτερες οδικές Σήραγγες στην Ελλάδα, η 2η μεγαλύτερη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (πίσω από τη Σήραγγα Παναγοπούλας) και η μεγαλύτερη στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Να σημειώσουμε πως με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών θα δοθούν 55εκ.ευρώ, στα πλαίσια της συμφωνίας του 2013, συνεχίζοντας την απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης. Ο Υπουργός Υποδομών από το βήμα Συνεδρίου στην Πάτρα, όπου παραβρέθηκε το ypodomes.com ανέφερε πως τον Μάρτιο θα έχουμε την παράδοση της λειτουργικής Ιόνιας Οδού.

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Αντίστροφη μέτρηση για τους Αυτοκινητόδρομους: 10 μήνες μέχρι τη λειτουργία

κείμενο από το ypodomes.com
Από αυτό το μήνα και μέχρι να φτάσουμε στο τέλος Μαρτίου όπου υπάρχει η γνωστή δέσμευση για λειτουργία όλου του δικτύου αυτοκινητόδρομων της χώρας (έστω με ελλείψεις) το ypodomes.com ξεκινά την αντίστροφη μέτρηση.
Στις αρχές κάθε μήνα θα βλέπουμε τι έχει γίνει, τι περιμένουμε και τι απομένει. Τώρα αρχές Ιουνίου είμαστε 10 μήνες πριν την ολοκλήρωση των δρόμων. Τι γίνεται όμως; που είμαστε σήμερα;
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Τα έργα προχωρούν και όλα δείχνουν ότι τα δύσκολα τέλειωσαν. Αυτή την εποχή δουλεύονται και τα τμήματα των εμπλοκών με το σιδηρόδορομο. Το αν έχουμε κάποια υποτμήματα στην κυκλοφορία το επόμενο διάστημα, αυτό θα το μάθουμε σύντομα.
Στα θετικά η συνεχής εργοταξιακή κάλυψη τουλάχιστον μέχρι το Διακοπτό που δείχνει ότι με τις απαλλοτριώσεις λίγο-πολύ τελειώσαμε. Στην πρόοδο είμαστε περίπου στο 77%.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
Εδώ τα πράγματα είναι εύκολα άλλα δύσκολα. Πρακτικά τα έργα είναι σχεδόν ολοκληρωμένα και απομένουν οι συνδέσεις με τον αυτοκινητόδρομο εκατέρωθεν. Τα δύσκολα έχουν να κάνουν με κάποιες αποζημιώσεις που ζητά ο κατασκευαστής και την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης που προς το παρόν δεν έχει υπογραφεί. Πρόκειται για έργο το οποίο δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Το 95% της προόδου τα λέει όλα.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ
Εδώ τα έργα προχωρούν καλά, είμαστε πάνω από το 78% και η αισιοδοξία περισσεύει. Το γεγονός του μήνα θα είναι -άνευ απροόπτου- το ξετρύπημα της Σήραγγας Κλόκοβας. Σχεδόν 3χλμ διανοίχθηκαν σε περίοδο 14 μηνών, δημιουργώντας ένα μικρό μύθο για το μέλλον. Τα περισσότερα τμήματα είναι ολοκληρωμένα και μάλιστα ασφαλτοστρωμένα. Αν θα έχουμε παραδόσεις τμημάτων; Στο νότιο τμήμα κάτι θα υπάρξει σύντομα. Θέματα με απαλλοτριώσεις υπάρχουν ακόμα κυρίως στο νότιο τμήμα.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ
Εδώ τα έργα προχωρούν πιο ανεμπόδιστα και πάμε με καλούς μηνιαίους ρυθμούς. Είμαστε λίγο κάτω από το 80% και ο αγώνας δρόμου συνεχίζεται. Το τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα πάει για αυτοτελή παράδοση τον ερχόμενο Μάρτιο.
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΣ ΜΟΡΕΑΣ
Εδώ μας έμειναν τα ...ψιλά. Με το βασικό άξονα Κόρινθος-Καλαμάτα και το Λεύκτρο-Σπάρτη να λειτουργούν όλα δείχνουν καλά. Έχουμε υπόσχεση για παράδοση του Α/Κ Μεγαλόπολης μέσα στο μήνα ενώ για τον Σεπτέμβριο περιμένουμε και το τελευταίο τμήμα που δεν είναι άλλο από την Περιφερειακή Καλαμάτας.
Νέο ραντεβού, στις αρχές Ιουλίου για τη συνοπτική ματιά στην αντίστροφη μέτρηση για τους υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομους.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Πρόταση για νέα Υπέρ-Σήραγγα 26χλμ στο Σιδηροδρομικό Διάδρομο Πράγα-Δρέσδη

κείμενο από το ypodomes.com
Την κατασκευή μιας μεγάλης Σιδηροδρομικής Σήραγγας συνολικού μήκους 26χλμ στη βάση του βουνού Erzgebirge/Krusne στα Γερμανό-Τσεχικά σύνορα προτάθηκε από τους μελετητές για την αναβάθμιση του διαδρόμου Πράγα-Δρέσδη.
Η νέα αυτή Σήραγγα, που έρχεται λίγες μέρες να βγει στην επιφάνεια αφότου λειτούργησε η θηριώδης σιδηροδρομική σήραγγα Gotthard στην Ελβετία μήκους 57χλμ, εφόσον κατασκευαστεί θα μεταμορφώσει τις σιδηροδρομικές μεταφορές μεταξύ των 2 χωρών ενώ θα μειωθούν οι χρόνοι και προς τα Βαλκάνια.
Με την κατασκευή της νέας σήραγγας θα αυξηθει η χωρητικότητα των γραμμών που σήμερα είναι ένα από τα προβληματικά σημεία του διαδρόμου ΤΕΝ-Τ Orient/Mediterranean και διεξάγεται κατά μήκος του ποταμού Έλβα.
Τα επιβατικά δρομολόγια θα δουν εντυπωσιακή μείωση των απαιτούμενων χρόνων και σύμφωνα με τις μελέτες θα είναι κατά 2 ώρες και 50 λεπτά συντομότερες ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί και η ρύπανση που προκαλείται στην Κοιλάδα του Έλβα. Σημαντικό στοιχείο είναι πως η Σιδηροδρομική Σήραγγα θα προφυλάσει τα τρένα από τις συχνές πλημμύρες που συμβαίνουν στον ποταμό Έλβα.
Οι μελέτες της νέας γραμμής έχουν ξεκινήσει από τα μέσα του 2014 και τώρα στόχος είναι να εγκριθούν από τα 2 κράτη, να βρεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση να τεθεί το χρονοδιάγραμμα, να γίνει η δημοπράτηση του έργου και προχωρήσει η υλοποίησημ σε ένα χρονικό πλάνο που θα μας οδηγήσει στην επόμενη δεκαετία για μία ενδεχόμενη λειτουργία αυτής της γραμμής.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Προς υλοποίηση χωρίς το τμήμα ΓΟΥΔΗ-ΜΑΡΟΥΣΙ-ΕΘΝ.ΟΔΟΣ η Γραμμή 4 του Μετρό

κείμενο από το ypodomes.com
"Μονόπαντη" μπήκε στη λίστα των έργων προς χρηματοδότηση στο πόρταλ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας.
Σύμφωνα με τη λίστα που υπάρχει, κατατέθηκαν 3 ξεχωριστά έργα για να βρουν επενδυτές. Το πρώτο είναι το γνωστό τμήμα ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ, το δεύτερο τμήμα είναι ο κλάδος ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΑΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ και το τρίτο τμήμα είνια το ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΠΕΡΙΣΣΟΣ.
Από τη λίστα λείπει όλο το βόρειο-ανατολικό τμήμα της γραμμής από το Γουδή μέχρι την Εθνική Οδό, με μήκος 15χλμ και 11 σταθμούς. Αυτό γεννά και τα πρώτα ερωτήματα, για ποιο λόγο δεν μπήκε για χρηματοδότηση καθώς το τμήμα ειδικά επί της Κηφισίας θεωρείται κρίσιμο για την ανακούφιση του σοβαρού κυκλοφοριακού προβλήματος που έχει ο συγκεκριμένος οδικός άξονας.
Η "μονόπαντη" είσοδος της Γραμμής 4, όμως δημιουργεί και ερωτηματικά σχετικά με το αν βρεθεί πρόθυμος επενδυτής (ή επενδυτές) να δώσουν 2,1 δις ευρώ και να περιμένει ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα όχι μόνο για να πάρει τα λεφτά του αλλά και το εκτιμώμενο κέρδος του και μάλιστα μέρος αυτών από το Ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στην ανάλυση των έργων θα υπάρξει σχήμα ΣΔΙΤ με τον επενδυτή να συμμετέχει και στην περίοδο λειτουργίας καθώς όπως αναφέρεται "έσοδα θα έλθουν από την πώληση εισιτηρίων, τη διαφήμιση, από τα πάρκινγκ, άλλες εμπορικές δραστηριότητες όπως επίσης πληρωμές διαθεσιμότητας από το Κράτος".
Εδώ σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ypodomes.com τόσο αυτά τα έργα Μετρό όσο και τα υπόλοιπα που υπάρχουν μέσα, προς το παρόν δεν είναι έργα του "Πακέτου Γιούνκερ" αλλά έργα που απευθύνονται στην Παγκόσμια Επενδυτική Κοινότητα για να βρουν χρηματοδότες.
Η διαφορά έγκειται στο γεγονός πως τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τον EFSI (το Πακέτο Γιούνκερ δηλαδή) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωμένες, ώριμες μελέτες, να έχουν αξιολογηθεί και είνα "bankable" δηλαδή διαπραγματεύσιμα για χρηματοδότηση.
ΤΙ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ
Τα τρία τμήματα που προωθούνται προς υλοποίηση μέσω της χρηματοδότησης από την Παγκόσμια Επενδυτική Κοινότητα είναι:
1.ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ: Κόστος: 1,5 δις ευρω, 12,9χλμ γραμμής, 14 σταθμοί. Έργο μαμούθ, με χρυσοφόρο συμβόλαιο για αυτόν που θα το αναλάβει. Θα διατρέχει τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης: Γαλάτσι, Κυψέλη, Γκύζη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ιλίσια, Ζωγράφου, Καισαριανή. Το κόστος αναλύεται σε 870εκ.ευρώ στα έργα πολιτικού μηχανικού, 390εκ.ευρώ στα Η/Μ συστήματα και 240εκ.ευρώ σε προμήθεια 18 συρμών. Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα το έργο θα μπορεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2017.
Η διάρκεια κατασκευής αναμένεται να διαρκέσει 8 χρόνια, δηλαδή η λειτουργία τοποθετείται το 2025. Εκτιμάται ότι θα το τμήμα αυτό θα το χρησιμοποιούν 220.000 επιβάτες καθημερινά ενώ με τη λειτουργία του τμήματος θα μειωθεί κατά 53.000 η κυκλοφορία των οχημάτων.
2.ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΑΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Κόστος: 370εκ.ευρώ. 5χλμ, 4 σταθμοί. Θα εξυπηρετεί πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης, το Παγκράτι, ο Βύρωνας, ο Υμηττός και η Άνω Ηλιούπολη. Το κόστος αναλύεται σε 229,4εκ.ευρώ στα έργα πολιτικού μηχανικού, 88,8εκ.ευρώ στα Η/Μ συστήματα και 51,8εκ.ευρώ σε προμήθεια συρμών. Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα το έργο θα μπορεί να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2018.
Η διάρκεια κατασκευής αναμένεται να διαρκέσει 6 χρόνια, δηλαδή η λειτουργία τοποθετείται το 2025. Εκτιμάται ότι θα το τμήμα αυτό θα το χρησιμοποιούν 76.000 επιβάτες καθημερινά ενώ με τη λειτουργία του τμήματος θα μειωθούν οι εκλυόμενοι ρύπου κατά 68 τόνους/ημέρα.
3.ΠΕΡΙΣΣΟΣ-ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ: Κόστος: 220εκ. ευρώ 3χλμ, 2 σταθμοί. Το κόστος αναλύεται σε 140,8εκ.ευρώ στα έργα πολιτικού μηχανικού, 55εκ.ευρώ στα Η/Μ συστήματα και 24,2εκ.ευρώ σε προμήθεια συρμών. Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα το έργο θα μπορεί να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2018.
Η διάρκεια κατασκευής αναμένεται να διαρκέσει 6 χρόνια, δηλαδή η λειτουργία τοποθετείται το 2024. Εκτιμάται ότι θα το τμήμα αυτό θα το χρησιμοποιούν 29.000 επιβάτες καθημερινά ενώ με τη λειτουργία του τμήματος θα μειωθούν οι εκλυόμενοι ρύπου κατά 26 τόνους/ημέρα.
Τα νεότερα για τη χρηματοδότηση των τμημάτων αυτών θα τα έχουμε εφόσον υπάρχει η σχετική "όρεξη" από τους επενδυτές.

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στο 80% οι Σήραγγες, στο 60% η πρόοδος

κείμενο από το ypodomes.com
Η εξέλιξη των εργασιών στο Μετρό Θεσσαλονίκης βρέθηκε επί τάπητος χθες στην πρώτη συνεδρίαση με τη νέα του σύνθεση στη Θεσσαλονίκη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό ΑΕ. Παράλληλα, σήμερα τα μέλη του ΔΣ επισκέφθηκαν τα εργοτάξια της βασικής γραμμής και της επέκτασης προς την Καλαμαριά, καθώς και τα αρχαιολογικά ευρήματα του σταθμού Βενιζέλου.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Αττικό Μετρό ΑΕ, σε ένδειξη σεβασμού προς την ιστορία και τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε τη Ροτόντα, και ξεναγήθηκε από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Σταμάτη Χονδρογιάννη.
Κατασκευαστικές και αρχαιολογικές εργασίες πραγματοποιούνται σε εργοτάξια της βασικής γραμμής και κατασκευαστικές εργασίες στην επέκταση της Καλαμαριάς.
Όπως ενημερώθηκε και το διοικητικό συμβούλιο κατά την επίσκεψή του, τα έργα πολιτικού μηχανικού έχουν υλοποιηθεί κατά 60%, ενώ οι αρχαιολογικές εργασίες έχουν υλοποιηθεί κατά 80%.
Τέλος, από τις 23 Μαΐου 2016 ξεκίνησε την πορεία του από το εργοτάξιο της Νέας Ελβετίας και ο δεύτερος μετροπόντικας. Οι σήραγγες ΤΜΒ έχουν διανοιχθεί κατά 80% περίπου με δύο μηχανήματα (μετροπόντικες), τα οποία θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους ως το τέλος του έτους.
Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε: «Ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης ικανοποιήθηκε. Η νέα διοίκηση δείχνει τη δέουσα προσοχή στο έργο της Θεσσαλονίκης, ακούει την τοπική κοινωνία και φροντίζει για την άμεση επίλυση όποιων ζητημάτων τυχόν προκύψουν κατά την πορεία των εργασιών.
Η επίσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου στο έργο της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει ότι το έργο αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρεία. Μετά την επανεκκίνηση των εργασιών τον Μάρτιο, το έργο της κατασκευής του Μετρό της Θεσσαλονίκης έχει μπει ξανά σε τροχιά ολοκλήρωσης».
Από πλευράς του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Θόδωρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αττικό Μετρό Α.Ε. είχε την ευκαιρία να εξετάσει από κοντά την πορεία υλοποίησης των εργασιών του μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.
Η εκκίνηση του δεύτερου μετροπόντικα και η λειτουργία διπλής βάρδιας στο εργοτάξιο «Αγία Σοφία» εντάσσονται στο σχεδιασμό μας για έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου, το οποίο αναμένουν εδώ και χρόνια οι πολίτες της Θεσσαλονίκης».

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Ο Πειραιάς αλλάζει, μεγαλώνει και διεκδικεί νέα έργα

κείμενο από το ypodomes.com
Στον Πειραιά η λειτουργία της πόλης εδώ και δεκαετίες μοιάζει παγιδευμένη. Στενοί δρόμοι, ανύπαρκτα έργα, κακοί χειρισμοί από την τοπική κοινωνία. Το αποτέλεσμα είναι η πόλη να μείνει πίσω σε θέματα υποδομών, σε θέματα εικόνας, σε θέματα λειτουργικότητας.
Για να πάει κάποιος στον Πειραιά, είτε από τα προάστια του είτε από την υπόλοιπη Αθήνα, απαιτεί υπομονή και κυρίως ώρα. Για να φτάσεις στο λιμάνι ακόμα περισσότερο. Τα κρουαζιερόπλοια, στριμωγμένα προσπαθούν να χωρέσουν στο ασφυκτικο πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η φύση, βλέπετε το λιμάνι του Πειραιά είναι από τα ελάχιστα φυσικά λιμάνια της χώρας.
Όμως η κακή εικόνα δεν σταματά εκεί μόνο. Το κέντρο της πόλης μοιάζει να έχει καταληφθεί από εργοτάξια, η Αγορά της πόλης μοιάζει βγαλμένη από άλλη δεκαετία και ταιριάζει σε κάποια άλλη Ήπειρο, σίγουρα όχι Ευρωπαϊκή, τα δικαστήρια είναι απαρχαιωμένα, η γραμμή 1 του Μετρό συνεχίζει να αποκόπτει τη χερσόνησο του Πειραιά από την υπόλοιπη πόλη, ενώ τα ριμαγμένα και εγκατελειμένα κτίρια είναι πολλά και στέκουν στα καλύτερα σημεία της πόλης.
Αυτό το status όμως αλλάζει. Το θετικό είναι ότι δεν αλλάζει μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις. Ο Πειραιάς ετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα και αυτό θα φανεί σταδιακά τα επόμενα.
Μία σειρά από κινήσεις που ξεκινούν από το επίπεδο της Κεντρικής Κυβέρνησης και φτάνουν στο Δήμο δείχνουν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για να γίνει ο Πειραιάς η μεγάλη Ευρωπαϊκή πόλη, ζωντανό κομμάτι της πρωτεύουσας για να παίξει το ρόλο που του ανήκει δικαιωματικά. Του επιχειρηματικού και ναυτιλιακού πόλου.
Στον τομέα των συγκοινωνιών έχουμε το μεγάλο έργο της επέκτασης του Μετρό από την Αγία Μαρίνα μέχρι το Δημοτικό Θέατρο. Η επέκταση των 7,5χλμ θα έχει 6 σταθμούς, 3 στα προάστια της πόλης: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια και 3 στην ίδια την πόλη και μάλιστα ο ένας στην καρδιά της: Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο. Η λειτουργία της γραμμής τοποθετείται το 2019 με την ελπίδα ότι δεν θα έχουμε άλλες καθυστερήσεις.
Το Τραμ επεκτείνεται από το Φάληρο μέχρι το κέντρο και το λιμάνι και θα περνά από τις οδούς Μικράς Ασίας, Λαμπράκη, Β.Γεωργίου, Α.Ποσειδώνος, Ε.Αντιστάσεως, Ο.Σκυλίτση. Θα έχει μονή γραμμή και θα διαγράφει κυκλική πορεία. Θα έχει στάση στο Δημοτικό Θέατρο που θα το συνδέει με το Μετρό αλλά και 100 μέτρα από το σταθμό Πειραιάς.
Στην περιοχή του σταθμού Πειραιάς θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος συγκοινωνιακός κόμβος της πρωτεύουσας με 2 σταθμούς Μετρό (γραμμές 1 και 3), σταθμό Τραμ, Προαστιακό, λεωφορεία, τρόλεϊ και φυσικά το λιμάνι.
Ο Προαστιακός αναμένεται από το 2017 να πυκνώσει τα δρομολόγια του χάρη στην ολοκλήρωση των έργων ηλεκτροκίνησης και από 1 τρένο ανά ώρα να έχουμε 3-4 τρένα ανά ωρά που θα εξυπηρετούν το αστικό τμήμα Πειραιάς-ΣΚΑ.
Αυτό σημαίνει λιγότερα λεωφορεία και τρόλεϊ από άλλες περιοχές, μείωση των ι.χ. λόγω των νέων μέσων άρα σημαντική μείωση της κίνησης μέσα στο εμπορικό κέντρο της πόλης.
Στα μελλοντικά έργα θα έχουμε την υπογειοποίηση της γραμμής 1 από το Φάληρο στον Πειραιά μέ ένα νέο σταθμό στο ύψος του Κεράνη (θα λέγεται Καμίνια), ενώ εξετάζει η πιο γρήγορη σύνδεση της Λ.Ποσειδώνος με το Λιμάνι του Πειραιά. Τέλος και το Τραμ εξετάζεται να φτάσει μέχρι την κρουαζιέρα.
Η Περιφέρεια και ο Δήμος επίσης σχεδιάζουν την ανασυγκρότηση της εικόνας της πόλης με μεγάλες παρεμβάσεις. Η πιο σημαντική είναι η δημιουργία Κλειστής Αγοράς για να σταματήσει να υφίσταται αυτή η κακή εικόνα που υπάρχει σήμερα, η μεταφορά των Δικαστηρίων στο κέντρο, δίπλα σχεδόν από το Δημαρχείο δημιουργώντας μία Τριλογία, Δημοτικό Θέατρο-Δημαρχείο-Δικαστήρια.
Η ολοκλήρωση των έργων και η συστηματική λειτουργία των μονοδρομήσεων θα φέρουν καλύτερη εικόνα στην πόλη ενώ η ορθότερη επιχειρηματική εκμετάλλευση του λιμανιού του Πειραία θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων και την αναγέννηση του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής ως ναυτιλιακού κέντρου.
Στο λιμάνι θα έχουμε την κατασκευή νέου προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια που θα δώσει ανάσα στο κορεσμένο λιμάνι ενώ τα έργα για την Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου συνδέονται άμεσα με τη γενικότερη εικόνα του Πειραιά καθώς η εικόνα του Φαλήρου εισερχόμενος ή εξερχόμενος από την πόλη μόνο κολακευτική δεν είναι.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Ελβετία: Εγκαινιάστηκε η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στον κόσμο με 57χλμ μήκος

Το μεγαλύτερο και βαθύτερο τούνελ του κόσμου εγκαινιάστηκε την Τρίτη στην Ελβετία, μετά από πολλά χρόνια εργασιών.
Ο Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Γιόχαν Σνάιντερ-Άμαν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν ταξίδεψαν με την αμαξοστοιχία "Gottardo 2016" που εγκαινίασε την νέα αυτή σύνδεση.
Η 57 χιλιομέτρων σήραγγα San Gottardo θα παρέχει μια υψηλών ταχυτήτων σιδηροδρομική σύνδεση της Βόρειας με τη Νότια Ευρώπη, διασχίζοντας την καρδιά των Ελβετικών Αλπεων και ξεπερνά σε μήκος την 53,9 χιλιομέτρων σιδηροδρομική γραμμή Σεικάν στην Ιαπωνία
Αγαθά που μέχρι στιγμής μεταφέρονταν με εκατομμύρια φορτηγά κάθε χρόνο, τώρα θα μεταφέρονται με τρένα που θα διασχίζουν τη σήραγγα, δημιουργώντας έναν εμπορικό άξονα μεταξύ Ρότερνταμ και Γένοβας.
Η νέα αυτή σιδηροδρομική σύνδεση εγκαινιάστηκε με δύο τρένα να ξεκινούν από αντίθετες κατευθύνσεις , δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατοντάδες τυχερούς που κέρδισαν σε κλήρωση, να ταξιδέψουν στο παρθενικό τους ταξίδι κυριολεκτικά μέσα στις Αλπεις.
Η κατασκευή της σήραγγας κόστισε πάνω από 12 δις. εκατομμύρια, και οι μηχανικοί έπρεπε να μελετήσουν υπέδαφος που αποτελείτο από 73 διαφορετικά είδη πετρώματος.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Στη Γενική Γραμματεία Υποδομών 4 έργα που προτείνονται για το Πακέτο Γιουνκέρ

κείμενο από το ypodomes.com
Ο Γιώργος Δέδες αναλαμβάνει την υλοποίηση των πρώτων 5 μεγάλων έργων που προτείνει το Υπουργείο Υποδομών να χρηματοδοτηθούν από το EFSI, γνωστότερο ως Πακέτο Γιουνκέρ στη χώρα μας.
Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, ανατείθετα ο προγραμματισμός, η ωρίμανση και η υποβολή προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) των έργων:
1.Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση & εκμετάλλευση του έργου της Υποθαλάσσιας Oδικής Zεύξης Νήσου Σαλαμίνας.
2.Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση & εκμετάλλευση του έργου της νότιας επέκτασης της Περιμετρικής Υμηττού μέσω αστικής σήραγγας και την αναβάθμιση της κυκλοφοριακής ικανότητας της Λεωφόρου Βουλιαγμένης νότια της σύνδεσης με τη σήραγγα.

3.Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση & εκμετάλλευση του έργου του λιμένα Λαυρίου μετά των συνδέσεων με τον προαστιακό σιδηρόδρομο και την Αττική Οδό.
4.Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση & εκμετάλλευση του έργου του λιμένα Αλεξανδρούπολης μετά των οδικών συνδέσεων με την Εγνατία Οδό και τη βιομηχανικήπεριοχή Αλεξανδρούπολης και την αναβάθμιση και ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.
Τα έργα αυτά οριστικά θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο της παραχώρησης καθώς όπως αναφέρεται στην απόφαση " αποσκοπούν στη μόχλευση ιδιωτικών πόρων και καταρχήν αναφέρονται σε έργα παραχώρησης. Αναφορικά με το έργο  για τη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο και το λιμένα Αλεξανδρούπολης, υπάρχει μία απορία καθώς το έργο δεν υπάρχει στον επίσημο κατάλογο έργων του Υπουργείου Οικονομίας με τα 42+1 έργα που προκρίθηκαν για να ενταχθούν προς χρηματοδότηση στο EFSI.
Υπεύθυνη θα είναι η Διεύθυνση Προγραμματισμού Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών για τα έργα που θα εκτελεστούν με σύμβαση παραχώρησης.
Τα έργα που δεν εντάχθηκαν μέσα στον ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Υποδομών είναι η κατασκευή του Νέου Τερματικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) στον Ελαιώνακαθώς και η ανάπτυξη δικτύου Υδατοδρομίων που πιθανότατα θα οδεύσουν στις αγκάλες της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών και την κα Πέτη Πέρκα.
Να σημειώσουμε πως αυτές οι προτάσεις, ακόμα και αν ενταχθούν προς χρηματοδότηση στο EFSI δεν εξασφαλίζουν 100% την χρηματοδότηση τους καθώς θα πρέπει να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα έργα.
Επίσης δεν έχει καμία σχέση με το ΕΣΠΑ ή τα προηγούμενα πακέτα βοήθειας από την ΕΕ μιας και δεν μιλάμε για επιδότηση ή επιχορήγηση αλλά για "μόχλευση κεφαλαίων" δηλαδή χρημάτων που θα επενδυθούν από την Παγκόσμια Επενδυτική Κοινότητα (όποιον ενδιαφερθεί) και θα πρέπει να επιστραφούν με κάποιο τρόπο.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα