Υποδομές στην Ελλάδα

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025

Ποια είναι τα μεγάλα έργα υποδομών που ξεκίνησαν το 2024 - Ποια ολοκληρώθηκαν

κείμενο από το ypodomes.com

Το 2024 φεύγει αλλά αφήνει ως κληρονομιά για το 2025 περισσότερα από 30 μεγάλα έργα τα οποία υπεγράφησαν και είναι πλέον σε φάση κατασκευής. Πολλά από αυτά είναι έργα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης πράγμα που δημιουργεί μια χρονική πίεση στην ολοκλήρωση της υλοποίησης τους.

Το σημαντικότερο από άποψης κόστους έργο που είδαμε να ξεκινά το 2024 ήταν το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα (IRC) στο Ελληνικό του οποίου το κατασκευαστικό κόστος ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση του θα γίνει ένα από τα τοπόσημα της περιοχής του Ελληνικού. Το έργο υλοποιεί το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-HARD ROCK και κατασκευαστής είναι η ΤΕΡΝΑ.

Ακόμα ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο μπήκε σε φάση υλοποίησης είναι η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης με 400 εκατ. ευρώ. Το έργο υλοποιεί το σχήμα ΔΕΗ-ΔΕΠΑ Εμπορίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.

Στα πολύ μεγάλα έργα που υπεγράφησαν ήταν στην εκπνοή του έτους, το οδικό έργο Ιωάννινα-Κακαβιά. Με κόστος που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ θα συμβάλλει στην ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού και στην σημαντική βελτίωση της οδικής ασφάλειας ενώ θα συνδέσει τη χώρα μας με την Αλβανία. Τα έργα ανέλαβε από το υπουργείο Υποδομών η AVAX.

Έργα άνω των 100 εκατ. ευρώ

Στα έργα άνω των 100 εκατ. ευρώ ξεχωρίζουμε το Riviera Galleria με περίπου 135 εκατ. ευρώ κόστος. Η σύμβαση υπεγράφη τον Ιούνιο με ανάδοχο την ΜΕΤΚΑ για τη δημιουργία του πρώτου μεγάλου παράκτιου mall της χώρας. Η ολοκλήρωση του τοποθετείται στα μέσα του 2026.

Στην ίδια κατηγορία θα βρούμε επίσης το Φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο που ανέλαβε η AKTOR με κόστος 104 εκατ. ευρώ. Το έργο υπόσχεται να λύσει το αρδευτικό και υδροδοτικό πρόβλημα του νησιού και θεωρείται από τα κορυφαία του είδους του.

Το ίδιο συμβαίνει και με το μεγάλο έργο ύδρευσης ΄Άρτας-Πρέβεζας-Λευκάδας με κόστος 140 εκατ. ευρώ που ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ. Στα 100 εκατ. ευρώ ανέρχεται περίπου το κατασκευαστικό κόστος για το πρώτο Data Center της Microsoft που ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σημαντικό αστικό έργο αποτελεί και η κατασκευή των Αθλητικών Εγκαταστάσεων στο Ελληνικό από το σχήμα AKTOR-METKA που υπέγραψαν σύμβαση με την Lamda Development. Οι εγκαταστάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2025, ως ένα από τα πρώτα έργα σε λειτουργία στον πόλο του Ελληνικού. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Επίσης στα μεγάλα έργα προστέθηκε και το κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ για τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία με κόστος 160 εκατ. ευρώ και ανάδοχο το σχήμα METLEN-ATΕΣΕ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νέα έργα-ΣΔΙΤ της χώρας.

Έργα 50-100 εκατ. ευρώ

Σε αυτή την κατηγορία συναντάμε πολύ σημαντικά έργα όπως τα Εγγειοβελτιωτικά Έργα Αιτωλοακαρνανίας που ανέλαβε η AKTOR. Το κόστος ανέρχεται σε 64 εκατ. ευρώ.

Στα μεγάλα έργα απορριμμάτων αυτής της χρονιάς εντάσσονται και οι ΜΕΑ Βόλου και Αχαϊας που με κόστος 45 και 93 εκατ. ευρώ υπόσχονται να αναβαθμίσουν τους δύο νομούς που βρίσκονται.

Ένα εξαιρετικής σημασίας κτιριακό έργο που ξεκίνησε επίσης είναι το έργο για το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά. Τις πρώτες εργασίες ανέλαβε η AKTOR και αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα η κυρίως εργολαβία. Το κόστος αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό έργο πολιτισμού που ξεκίνησε μέσα στο 2024 ήταν και το κτιριακό έργο μετατροπής του Silo στο λιμάνι του Πειραιά σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Τα έργα ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ και είναι προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ.

Μεγάλο έργο είναι και αυτό της διανομής νερού από τα δίκτυα του Ανάβαλου στην Αργολίδα με ανάδοχο την ΤΕΚΑΛ αλλα και της αποχέτευσης Δηλεσίου με 53 εκατ.ευρώ.

Μεγάλο ενεργειακό έργο και αυτό της αναβάθμισης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κεφαλονιάς-Ζακύνθου-Λευκάδας με κόστος σχεδόν 100 εκατ. ευρώ με ανάδοχο το σχήμα FULGOR-HELLENIC CABLES.

Έργα έως 50 εκατ. ευρώ

Σε αυτή την κατηγορία ξεχωρίζουμε το έργο για τον αγωγό φυσικού αερίου Νέα Μεσσημβρία-Γευγελή με κόστος 45 εκατ. ευρώ που ανέλαβε από τον ΔΕΣΦΑ η ΤΕΡΝΑ με κόστος 36 εκατ. ευρώ.

Στις Κυκλάδες είδαμε επίσης να υπογράφονται οι συμβάσεις για τις Μονάδες Απορριμμάτων Τήνου (7 εκατ.-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ) και Άνδρου (13 εκατ.-ΗΛΕΚΤΩΡ).

Δύο πολύ μεγάλα έργα στην Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού-Αλεξάνδρας ξεκίνησαν και πρόκειται για τα έργα υποδομών και πρασίνου στον Βοτανικό από ΖΙΤΑΚΑΤ και ΟΔΟΣ ΑΤΕ. Το αρχικό τους κόστος ανέρχεται σε περίπου 37 εκατ. ευρώ έκαστο.

Στα οδικά έργα ξεχωρίζουμε την αναβάθμιση της ΠΕΟ Αθηνών-Θηβών με 46 εκατ. ευρώ (ΕΛΤΕΡΓΑ) και την παράκαμψη Γιάλοβας (AKTOR)

Σημαντικά είναι και τα έργα τα Δίκτυα Ύδρευσης Κιλκίς, ο Φωτοβολταικός Σταθμός στην Εορδαία Κοζάνης (43 εκατ.-ΑΚΤΟR) και στην Μεγαλόπολη (43 εκατ.-ΑVAX) η αποχέτευσης του νότιου τμήματος Κυθήρων (30 εκατ.-ΧΩΡΟΤΕΧΝΙΚΗ), τα αντιπλημμυρικά έργα στο Λουτράκι (22 εκατ.-ΖΙΤΑΚΑΤ), την υπογειοποίηση του ΤΟΕΒ Γαστούνης, την μονάδα επεξεργασίας νερού στο Αμάρι Κρήτης (22 εκατ-THALIS-ΤΕΡΝΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ), η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου (17 εκατ.-ΤΕΡΝΑ) και η εγκατάστασης επεξεργασίας νερού στην Αιγιαλεία (24 εκατ.-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ).

Τα έργα που ολοκληρώθηκαν

Στα έργα που ολοκληρώθηκαν το 2024 εντοπίζουμε 4 κορυφαία έργα. Αυτό του Μετρό Θεσσαλονίκης (AKTOR-WEBUILD-HITACHI) με κόστος που τελικά ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ και που αποτελεί ένα από τα κορυφαία έργα υποδομής της χώρας και το μεγαλύτερο στη Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο είναι η κατασκευαστική ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης στο τέλος του έτους με κόστος άνω του 1 δισ. ευρώ και το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στα μέσα του 2025.

Το τρίτο είναι η απόδοση των τμημάτων Λαμία-Ξυνιάδα (310 εκα. ευρώ) και Τρίκαλα-Καλαμπάκα του αυτοκινητοδρόμου Ε65 (ΤΕΡΝΑ) και το τέταρτο είναι η ολοκλήρωση από την ΜΕΤΚΑ του αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού σχεδόν 14 χρόνια από την υπογραφή των πρώτων συμβάσεων.

Αξιοσημείωτες είναι και η ολοκληρώσεις των έργων για το FSRU Αλεξανδρούπολης, ο Πύργος Πειραιά, η ΜΕΑ Αμαρίου, η Πανεπιστημιούπολη Κοζάνης, η ΜΕΑ Κεφαλονιάς, η πλήρης λειτουργία και της τρίτης ΜΕΑ Πελοποννήσου, ο οδικός άξονας Καλλονή-Σίγρι κ.α.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα