κείμενο από το ypodomes.com
Το 2024 φεύγει αλλά αφήνει ως κληρονομιά για το 2025 περισσότερα από 30 μεγάλα έργα τα οποία υπεγράφησαν και είναι πλέον σε φάση κατασκευής. Πολλά από αυτά είναι έργα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης πράγμα που δημιουργεί μια χρονική πίεση στην ολοκλήρωση της υλοποίησης τους.
Το σημαντικότερο από άποψης κόστους έργο που είδαμε να ξεκινά το 2024 ήταν το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα (IRC) στο Ελληνικό του οποίου το κατασκευαστικό κόστος ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση του θα γίνει ένα από τα τοπόσημα της περιοχής του Ελληνικού. Το έργο υλοποιεί το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-HARD ROCK και κατασκευαστής είναι η ΤΕΡΝΑ.
Ακόμα ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο μπήκε σε φάση υλοποίησης είναι η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης με 400 εκατ. ευρώ. Το έργο υλοποιεί το σχήμα ΔΕΗ-ΔΕΠΑ Εμπορίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.
Στα πολύ μεγάλα έργα που υπεγράφησαν ήταν στην εκπνοή του έτους, το οδικό έργο Ιωάννινα-Κακαβιά. Με κόστος που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ θα συμβάλλει στην ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού και στην σημαντική βελτίωση της οδικής ασφάλειας ενώ θα συνδέσει τη χώρα μας με την Αλβανία. Τα έργα ανέλαβε από το υπουργείο Υποδομών η AVAX.
Έργα άνω των 100 εκατ. ευρώ
Στα έργα άνω των 100 εκατ. ευρώ ξεχωρίζουμε το Riviera Galleria με περίπου 135 εκατ. ευρώ κόστος. Η σύμβαση υπεγράφη τον Ιούνιο με ανάδοχο την ΜΕΤΚΑ για τη δημιουργία του πρώτου μεγάλου παράκτιου mall της χώρας. Η ολοκλήρωση του τοποθετείται στα μέσα του 2026.
Στην ίδια κατηγορία θα βρούμε επίσης το Φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο που ανέλαβε η AKTOR με κόστος 104 εκατ. ευρώ. Το έργο υπόσχεται να λύσει το αρδευτικό και υδροδοτικό πρόβλημα του νησιού και θεωρείται από τα κορυφαία του είδους του.
Το ίδιο συμβαίνει και με το μεγάλο έργο ύδρευσης ΄Άρτας-Πρέβεζας-Λευκάδας με κόστος 140 εκατ. ευρώ που ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ. Στα 100 εκατ. ευρώ ανέρχεται περίπου το κατασκευαστικό κόστος για το πρώτο Data Center της Microsoft που ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.
Σημαντικό αστικό έργο αποτελεί και η κατασκευή των Αθλητικών Εγκαταστάσεων στο Ελληνικό από το σχήμα AKTOR-METKA που υπέγραψαν σύμβαση με την Lamda Development. Οι εγκαταστάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2025, ως ένα από τα πρώτα έργα σε λειτουργία στον πόλο του Ελληνικού. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ.
Επίσης στα μεγάλα έργα προστέθηκε και το κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ για τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία με κόστος 160 εκατ. ευρώ και ανάδοχο το σχήμα METLEN-ATΕΣΕ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νέα έργα-ΣΔΙΤ της χώρας.
Έργα 50-100 εκατ. ευρώ
Σε αυτή την κατηγορία συναντάμε πολύ σημαντικά έργα όπως τα Εγγειοβελτιωτικά Έργα Αιτωλοακαρνανίας που ανέλαβε η AKTOR. Το κόστος ανέρχεται σε 64 εκατ. ευρώ.
Στα μεγάλα έργα απορριμμάτων αυτής της χρονιάς εντάσσονται και οι ΜΕΑ Βόλου και Αχαϊας που με κόστος 45 και 93 εκατ. ευρώ υπόσχονται να αναβαθμίσουν τους δύο νομούς που βρίσκονται.
Ένα εξαιρετικής σημασίας κτιριακό έργο που ξεκίνησε επίσης είναι το έργο για το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά. Τις πρώτες εργασίες ανέλαβε η AKTOR και αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα η κυρίως εργολαβία. Το κόστος αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.
Σημαντικό έργο πολιτισμού που ξεκίνησε μέσα στο 2024 ήταν και το κτιριακό έργο μετατροπής του Silo στο λιμάνι του Πειραιά σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Τα έργα ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ και είναι προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ.
Μεγάλο έργο είναι και αυτό της διανομής νερού από τα δίκτυα του Ανάβαλου στην Αργολίδα με ανάδοχο την ΤΕΚΑΛ αλλα και της αποχέτευσης Δηλεσίου με 53 εκατ.ευρώ.
Μεγάλο ενεργειακό έργο και αυτό της αναβάθμισης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κεφαλονιάς-Ζακύνθου-Λευκάδας με κόστος σχεδόν 100 εκατ. ευρώ με ανάδοχο το σχήμα FULGOR-HELLENIC CABLES.
Έργα έως 50 εκατ. ευρώ
Σε αυτή την κατηγορία ξεχωρίζουμε το έργο για τον αγωγό φυσικού αερίου Νέα Μεσσημβρία-Γευγελή με κόστος 45 εκατ. ευρώ που ανέλαβε από τον ΔΕΣΦΑ η ΤΕΡΝΑ με κόστος 36 εκατ. ευρώ.
Στις Κυκλάδες είδαμε επίσης να υπογράφονται οι συμβάσεις για τις Μονάδες Απορριμμάτων Τήνου (7 εκατ.-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ) και Άνδρου (13 εκατ.-ΗΛΕΚΤΩΡ).
Δύο πολύ μεγάλα έργα στην Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού-Αλεξάνδρας ξεκίνησαν και πρόκειται για τα έργα υποδομών και πρασίνου στον Βοτανικό από ΖΙΤΑΚΑΤ και ΟΔΟΣ ΑΤΕ. Το αρχικό τους κόστος ανέρχεται σε περίπου 37 εκατ. ευρώ έκαστο.
Στα οδικά έργα ξεχωρίζουμε την αναβάθμιση της ΠΕΟ Αθηνών-Θηβών με 46 εκατ. ευρώ (ΕΛΤΕΡΓΑ) και την παράκαμψη Γιάλοβας (AKTOR)
Σημαντικά είναι και τα έργα τα Δίκτυα Ύδρευσης Κιλκίς, ο Φωτοβολταικός Σταθμός στην Εορδαία Κοζάνης (43 εκατ.-ΑΚΤΟR) και στην Μεγαλόπολη (43 εκατ.-ΑVAX) η αποχέτευσης του νότιου τμήματος Κυθήρων (30 εκατ.-ΧΩΡΟΤΕΧΝΙΚΗ), τα αντιπλημμυρικά έργα στο Λουτράκι (22 εκατ.-ΖΙΤΑΚΑΤ), την υπογειοποίηση του ΤΟΕΒ Γαστούνης, την μονάδα επεξεργασίας νερού στο Αμάρι Κρήτης (22 εκατ-THALIS-ΤΕΡΝΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ), η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου (17 εκατ.-ΤΕΡΝΑ) και η εγκατάστασης επεξεργασίας νερού στην Αιγιαλεία (24 εκατ.-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ).
Τα έργα που ολοκληρώθηκαν
Στα έργα που ολοκληρώθηκαν το 2024 εντοπίζουμε 4 κορυφαία έργα. Αυτό του Μετρό Θεσσαλονίκης (AKTOR-WEBUILD-HITACHI) με κόστος που τελικά ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ και που αποτελεί ένα από τα κορυφαία έργα υποδομής της χώρας και το μεγαλύτερο στη Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο είναι η κατασκευαστική ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης στο τέλος του έτους με κόστος άνω του 1 δισ. ευρώ και το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στα μέσα του 2025.
Το τρίτο είναι η απόδοση των τμημάτων Λαμία-Ξυνιάδα (310 εκα. ευρώ) και Τρίκαλα-Καλαμπάκα του αυτοκινητοδρόμου Ε65 (ΤΕΡΝΑ) και το τέταρτο είναι η ολοκλήρωση από την ΜΕΤΚΑ του αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού σχεδόν 14 χρόνια από την υπογραφή των πρώτων συμβάσεων.
Αξιοσημείωτες είναι και η ολοκληρώσεις των έργων για το FSRU Αλεξανδρούπολης, ο Πύργος Πειραιά, η ΜΕΑ Αμαρίου, η Πανεπιστημιούπολη Κοζάνης, η ΜΕΑ Κεφαλονιάς, η πλήρης λειτουργία και της τρίτης ΜΕΑ Πελοποννήσου, ο οδικός άξονας Καλλονή-Σίγρι κ.α.