κείμενο από το ypodomes.com
"Μονόπαντη" μπήκε στη λίστα των έργων προς χρηματοδότηση στο πόρταλ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας.
Σύμφωνα με τη λίστα που υπάρχει, κατατέθηκαν 3 ξεχωριστά έργα για να βρουν επενδυτές. Το πρώτο είναι το γνωστό τμήμα ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ, το δεύτερο τμήμα είναι ο κλάδος ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΑΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ και το τρίτο τμήμα είνια το ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΠΕΡΙΣΣΟΣ.
Από τη λίστα λείπει όλο το βόρειο-ανατολικό τμήμα της γραμμής από το Γουδή μέχρι την Εθνική Οδό, με μήκος 15χλμ και 11 σταθμούς. Αυτό γεννά και τα πρώτα ερωτήματα, για ποιο λόγο δεν μπήκε για χρηματοδότηση καθώς το τμήμα ειδικά επί της Κηφισίας θεωρείται κρίσιμο για την ανακούφιση του σοβαρού κυκλοφοριακού προβλήματος που έχει ο συγκεκριμένος οδικός άξονας.
Η "μονόπαντη" είσοδος της Γραμμής 4, όμως δημιουργεί και ερωτηματικά σχετικά με το αν βρεθεί πρόθυμος επενδυτής (ή επενδυτές) να δώσουν 2,1 δις ευρώ και να περιμένει ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα όχι μόνο για να πάρει τα λεφτά του αλλά και το εκτιμώμενο κέρδος του και μάλιστα μέρος αυτών από το Ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στην ανάλυση των έργων θα υπάρξει σχήμα ΣΔΙΤ με τον επενδυτή να συμμετέχει και στην περίοδο λειτουργίας καθώς όπως αναφέρεται "έσοδα θα έλθουν από την πώληση εισιτηρίων, τη διαφήμιση, από τα πάρκινγκ, άλλες εμπορικές δραστηριότητες όπως επίσης πληρωμές διαθεσιμότητας από το Κράτος".
Εδώ σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ypodomes.com τόσο αυτά τα έργα Μετρό όσο και τα υπόλοιπα που υπάρχουν μέσα, προς το παρόν δεν είναι έργα του "Πακέτου Γιούνκερ" αλλά έργα που απευθύνονται στην Παγκόσμια Επενδυτική Κοινότητα για να βρουν χρηματοδότες.
Η διαφορά έγκειται στο γεγονός πως τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τον EFSI (το Πακέτο Γιούνκερ δηλαδή) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωμένες, ώριμες μελέτες, να έχουν αξιολογηθεί και είνα "bankable" δηλαδή διαπραγματεύσιμα για χρηματοδότηση.
ΤΙ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ
Τα τρία τμήματα που προωθούνται προς υλοποίηση μέσω της χρηματοδότησης από την Παγκόσμια Επενδυτική Κοινότητα είναι:
Τα τρία τμήματα που προωθούνται προς υλοποίηση μέσω της χρηματοδότησης από την Παγκόσμια Επενδυτική Κοινότητα είναι:
1.ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ: Κόστος: 1,5 δις ευρω, 12,9χλμ γραμμής, 14 σταθμοί. Έργο μαμούθ, με χρυσοφόρο συμβόλαιο για αυτόν που θα το αναλάβει. Θα διατρέχει τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης: Γαλάτσι, Κυψέλη, Γκύζη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ιλίσια, Ζωγράφου, Καισαριανή. Το κόστος αναλύεται σε 870εκ.ευρώ στα έργα πολιτικού μηχανικού, 390εκ.ευρώ στα Η/Μ συστήματα και 240εκ.ευρώ σε προμήθεια 18 συρμών. Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα το έργο θα μπορεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2017.
Η διάρκεια κατασκευής αναμένεται να διαρκέσει 8 χρόνια, δηλαδή η λειτουργία τοποθετείται το 2025. Εκτιμάται ότι θα το τμήμα αυτό θα το χρησιμοποιούν 220.000 επιβάτες καθημερινά ενώ με τη λειτουργία του τμήματος θα μειωθεί κατά 53.000 η κυκλοφορία των οχημάτων.
2.ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΑΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Κόστος: 370εκ.ευρώ. 5χλμ, 4 σταθμοί. Θα εξυπηρετεί πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης, το Παγκράτι, ο Βύρωνας, ο Υμηττός και η Άνω Ηλιούπολη. Το κόστος αναλύεται σε 229,4εκ.ευρώ στα έργα πολιτικού μηχανικού, 88,8εκ.ευρώ στα Η/Μ συστήματα και 51,8εκ.ευρώ σε προμήθεια συρμών. Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα το έργο θα μπορεί να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2018.
Η διάρκεια κατασκευής αναμένεται να διαρκέσει 6 χρόνια, δηλαδή η λειτουργία τοποθετείται το 2025. Εκτιμάται ότι θα το τμήμα αυτό θα το χρησιμοποιούν 76.000 επιβάτες καθημερινά ενώ με τη λειτουργία του τμήματος θα μειωθούν οι εκλυόμενοι ρύπου κατά 68 τόνους/ημέρα.
3.ΠΕΡΙΣΣΟΣ-ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ: Κόστος: 220εκ. ευρώ 3χλμ, 2 σταθμοί. Το κόστος αναλύεται σε 140,8εκ.ευρώ στα έργα πολιτικού μηχανικού, 55εκ.ευρώ στα Η/Μ συστήματα και 24,2εκ.ευρώ σε προμήθεια συρμών. Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα το έργο θα μπορεί να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2018.
Η διάρκεια κατασκευής αναμένεται να διαρκέσει 6 χρόνια, δηλαδή η λειτουργία τοποθετείται το 2024. Εκτιμάται ότι θα το τμήμα αυτό θα το χρησιμοποιούν 29.000 επιβάτες καθημερινά ενώ με τη λειτουργία του τμήματος θα μειωθούν οι εκλυόμενοι ρύπου κατά 26 τόνους/ημέρα.
Τα νεότερα για τη χρηματοδότηση των τμημάτων αυτών θα τα έχουμε εφόσον υπάρχει η σχετική "όρεξη" από τους επενδυτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου