Υποδομές στην Ελλάδα

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Κατατίθεται στη Βουλή το νέο πλαίσιο για τις Πρότυπες Προτάσεις - Μέχρι πότε θα επεκταθεί η σύμβαση της Αττικής Οδού

 κείμενο από το ypodomes.com

 Θέμα ημερών η κατάθεση του νομοσχεδίου που θα ανοίξει τον δρόμο για τη βελτίωση του πλαισίου υλοποίησης των προτύπων προτάσεων. Όπως ανέφερε, εχθές, κατά την πρώτη ημέρα του 7ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών – ITC2024, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο εγείρονται ζητήματα συμβατότητας με το Κοινοτικό Δίκαιο, δεδομένου ότι οποιοδήποτε έργο θα πρέπει να περάσει από το ραντάρ της DG Comp, κι εν γένει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Μιλώντας για τις ανάγκες για νέα συγκοινωνιακά έργα στο λεκανοπέδιο, παραδέχθηκε χαρακτηριστικά ότι «όντως χρωστάμε έργα στην Αττική», αντέτεινε όμως ότι «οι πρότυπες προτάσεις δεν είναι τοτέμ». 

Αναφερθείς στο κρίσιμο ζήτημα της συμμετοχής του δημοσίου στη χρηματοδότηση των προταθέντων έργων, που αποτελεί και ένα από τα μέχρι σήμερα «αγκάθια», ο κ. Ταχιάος ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι πάρα πολύ δύσκολη, δεδομένων των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα συζητάμε. Αλλά δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι τα έργα παραχώρησης μεταφέρουν στον χρήση ένα -συχνά μεγάλο- μέρος του κόστους. Πρέπει να δούμε πρώτα τις πρότυπες προτάσεις και μετά θα συζητήσουμε εάν, πότε και με ποιους όρους θα καταβληθεί η συμμετοχή του δημοσίου», είπε.

Νωρίτερα στην «Τράπεζα των Κατασκευών» τέθηκε από εκπροσώπους των κατασκευαστικών ομίλων το θέμα της χρήσης των πρότυπων προτάσεων ως ένα εργαλείο υλοποίησης μεγάλων έργων με τη συνεργασία πολιτείας και αγοράς.

Για το θέμα των έργων ΣΔΙΤ, ο κ. Ταχιάος επισήμανε για ακόμα μία φορά πως ως εργαλείο έχουν «ταβανιάσει», καθώς το όριο των πληρωμών διαθεσιμότητας προς το ΑΕΠ δεν είναι άπειρο. «Εγχειρήματα που μεταφέρουν στις μελλοντικές γενιές βάρος που δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούν να σηκώσουν δεν γίνονται εξαρχής αποδεκτά», κατέληξε ο κ. Ταχιάος.

Όπως είπε, στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Γιώργος Συριανός, διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, είναι μονόδρομος η προώθηση έργων στην Αττική, μέσω των πρότυπων προτάσεων. «Τα έργα αυτά αν υλοποιηθούν θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του λεκανοπεδίου και τις μετακινήσεις», σημείωσε, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στα μακροπρόθεσμα οφέλη από την αύξηση του ΑΕΠ λόγω της υλοποίησης αυτών των έργων.

 

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Ξεκινά σήμερα το ITC 2024 - Αύριο η ημέρα των Υποδομών με 9 συνεδρίες και 39 ομιλητές - Δείτε αναλυτικά

 κείμενο από το ypodomes.com

Την σκυτάλη θα πάρει στο Μέγαρο Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών αύριο 17 Σεπτεμβρίου η ημέρα των Υποδομών όπου σε 9 συνεδρίες, 39 καταξιωμένοι ομιλητές από τον ευρύτερο τεχνικό, τον χρηματο-οικονομικό και πολιτικό χώρο θα συζητήσουν για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο των κατασκευών. Μέχρι σήμερα το πρωί έχουν γραφτεί πάνω από 1.100 σύνεδροι για να παρακολουθήσουν ζωντανά τις εργασίες του ITC 2024.

Ποιο είναι το φετινό πρόγραμμα των Υποδομών

Το φετινό πρόγραμμα της ημέρα των Υποδομών ξεκινά στις 9:30 με την έναρξη των εργασιών και την παρουσίαση του επίσημου βίντεο του ITC 2024.

Στις 09:45 ξεκινά η συνεδρία: Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τα έργα στα μέσα σταθερής τροχιάς: Σιδηρόδρομος, μετρό και τραμ πως μπορούν να αναπτυχθούν με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία;

Η ανάταξη μέσω έργων του σιδηρόδρομου, το πρόγραμμα έργων για την αναβάθμιση τμημάτων. Ποιο είναι το μέλλον του δικτύου Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έχει ρόλο το Τραμ; Πως επιτυγχάνουμε καλύτερα αποτελέσματα με βάση την κοινή ευρωπαϊκή εμπειρία;

Ομιλητές θα είναι οι:

-Κωνσταντίνος Μαγουλάς – Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

-Νικόλαος Κουρέτας – Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικό Μετρό Α.Ε.

-Χρήστος Παληός – Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΓΟΣΕ

-Γιάννης Βαλαβάνης, Director, Metro & Rail Projects, Hill International

-Δημήτρης Κατσώχης, Senior Manager, Head of Transport & Urban Planning, Planet

Συντονισμός πάνελ: Όλγα Κλώντζα, δημοσιογράφος, businessdaily.gr

Στις 10:35 ξεκινά το fireside chat: Η Ελλάδα στο χάρτη των ενεργειακών διαδρόμων

Η χώρα μας εντάσσεται στον ευρύτερο ευρωπαϊκό σχεδιασμό με στόχο την επάρκεια και την διασυνδεσιμότητα. Ο ρόλος των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και τα επόμενα πλάνα.

Ομιλητές θα είναι οι:

Αλεξάνδρα Σδούκου – Υφυπουργός Ενέργειας, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Μάνος Μανουσάκης – Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΑΔΜΗΕ

συζήτηση με την Χρύσα Λιάγγου, δημοσιογράφος, Καθημερινή

Στις 11:00 ξεκινά η συνεδρία: Χρηματοδότηση και μεγάλα project – Ο ρόλος Υπερταμείου και Ταμείου Ανάκαμψης – Οι νέες μέθοδοι για την υλοποίηση έργων

Ο μεγάλος ρόλος της χρηματοδότησης στα έργα. ΕΣΠΑ, RRF και τραπεζική χρηματοδότηση αποτελούν τα κλειδιά για να τρέξουν τα έργα και ο μεγάλος παράγοντας που λέγεται ‘χρόνος’. Ο σημαίνων ρόλος του Υπερταμείου στην υλοποίηση έργων.

Ομιλητές θα είναι οι:

-Γρηγόρης Δημητριάδης – Διευθύνων Σύμβουλος Υπερταμείου

-Κωνσταντίνος Μακέδος –  Πρόεδρος ΤΜΕΔΕ

-Παναγιώτης Σταμπουλίδης – Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ

-Δημήτρης Σαμαράς – Πρόεδρος του Ομίλου “Σαμαράς & Συνεργάτες”

Συντονισμός πάνελ: Πέννυ Κούτρα, δημοσιογράφος, euro2day.gr, news247.gr

Στις 12:20 ξεκινά το fireside chat: Η Ελλάδα στο χάρτη των ενεργειακών διαδρόμων 

Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι καταλύτης για την υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής της χώρας. Ποια είναι η συμβολή της ΕΤΕπ στην ανάπτυξη της Ελλάδας;

Ομιλητής είναι ο:

Ιωάννης Τσακίρης – Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

συζήτηση με την Πέννυ Κούτρα, δημοσιογράφο euro2day.gr, news247.gr

Στις 12:30 ξεκινα η συνεδρία: Η τράπεζα των κατασκευών: Η επόμενη ημέρα στα μεγάλα έργα

Η καθιερωμένη τράπεζα των κατασκευών επιστρέφει και πάλι για να καταγράψει τις νέες προκλήσεις. Η μεγάλη ανάκαμψη των έργων, η αναζήτηση χρηματοδοτήσεων, η έλλειψη προσωπικού αλλά και η επόμενη ημέρα στις υποδομές είναι κάποια από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη φετινή συνεδρία.

Ομιλητές είναι ο:

-Χρήστος Σταϊκούρας – Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

-Γιώργος Στασινός – Πρόεδρος ΤΕΕ

-Χρήστος Παναγιωτόπουλος – Διευθύνων Σύμβουλος ΤΕΡΝΑ

-Αναστάσιος Αρανίτης – Γενικός Διευθυντής ΙΝΤRAKAT-ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ

-Κωνσταντίνος Μιτζάλης – Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΑΒΑΞ

-Ντίνος Μπενρουμπή – Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ

Συντονισμός πάνελ: Νίκος Καραγιάννης, δημοσιογράφος, ypodomes.com

Στις 14:40 ξεκινά η συνεδρία: Smart, Green and Digital Construction: Reshaping the cities of tomorrow

Πως χτίζουμε σήμερα σύγχρονα κτίρια; ποιες είναι οι παγκόσμιες τάσεις και τα νέα υλικά που φέρνουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις κατασκευές; Ποιες μεθόδους χρησιμοποιούν οι εταιρείες ανάπτυξης, ο τεχνικός κλάδος και η βιομηχανία των κατασκευών.

Ομιλητές είναι οι:

-Νικόλαος-Ιωάννης Δήμτσας – Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Dimand

-Κωνσταντίνος Μπήτρος – Διευθύνων Σύμβουλος Inventio Edge

-Δημήτρης Χανής – Διευθύνων Σύμβουλος ΗΡΑΚΛΗΣ

-Γιάννης Πανιάρας – Διευθυντής Δραστηριοτήτων Ευρώπης, Όμιλος ΤΙΤΑΝ (TBC)

-Χρόνης Ακριτίδης – Διευθύνων Σύμβουλος ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ Α.Ε.

-Βασιλική Καλαμποκίδου, Vice President System Certification, TÜV HELLAS (TÜV NORD)

-Δημοσθένης Καλετζιώτης - Διευθύνων Σύμβουλος Praksys, Sidenor

Συντονισμός πάνελ: Νίκος Ρουσάνογλου, δημοσιογράφος, Καθημερινή

Στις 15:45 ξεκινά η συνεδρία: Το μέλλον στα έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ: υπάρχει χώρος για νέους αυτοκινητοδρόμους; Μπαίνει στο κάδρο η συντήρηση;

Ποιο είναι το μέλλον των έργων παραχωρήσεων; Πώς προχωρούν τα εμβληματικά έργα στους αυτοκινητόδρομους; Υπάρχει χώρος για άλλα οδικά έργα ή φτάσαμε στο τέλος της κυριαρχίας τους;

Ομιλητές είναι οι:

-Νικόλαος Ταχιάος – Υφυπουργός Υποδομών, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

-Μάνος Μουστάκας – Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

-Γιώργος Συριανός – Πρόεδρος ΣΤΕΑΤ, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

-Παναγιώτης Παπανικόλας – Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. – Πρόεδρος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. – Διευθυντής Ελλάδας, VINCI Concessions

-Costanzo Graffi – Transport Director Continental Europe AECOM

-Χρήστος Ράδος  – Διευθύνων Εταίρος RACE Σύμβουλοι Μηχανικοί

Στις 17:00 ξεκινά η συνεδρία: Οι μεγάλες προκλήσεις στα έργα – Πως θα βελτιωθεί η ωρίμανση και θα θωρακιστεί η εύρυθμη υλοποίηση στις κατασκευές

Για πρώτη φορά ζωντανά από το Μέγαρο Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, διοργανώνεται μια συζήτηση που αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο με την συμμετοχή των θεσμικών οργάνων του τεχνικού κλάδου στα πλαίσια του ITC 2024.

Ομιλητές είναι οι:

Ζαχαρίας Αθουσάκης – Πρόεδρος ΣΑΤΕ

Δέσποινα Καλλιδρομίτου – Πρόεδρος ΣΕΓΜ

Κωνσταντίνος Γκολιόπουλος – Πρόεδρος ΠΕΔΜΕΔΕ

Μαρία Τσιομπάνου – Πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ

Αθανασία Οικονόμου – Τομεάρχης Υποδομών, Νέα Δημοκρατία

Συντονισμός πάνελ: Ηλίας Παλιαλέξης, δημοσιογράφος, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για να παρακολουθήσετε ζωντανά και ΔΩΡΕΑΝ την παραπάνω συνεδρία αλλά και όλο το πρόγραμμα του ITC 2024,   πατήστε εδώ για να εγγραφείτε και να εξασφαλίσετε μια θέση στο Μέγαρο Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Μπορείτε πάντα να ανατρέξετε στο www.itcgreece.gr για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και την εν γένει διοργάνωση του Συνεδρίου.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Ποια είναι τα 12 έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης

 κείμενο από το ypodomes.com

Τις Δράσεις, μέσω των οποίων υλοποιούνται συνολικά 18 έργα, που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην εκδήλωση με τίτλο «Συγχρηματοδοτούμενα Έργα Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και Κοινωνική Ανταποδοτικότητα», η οποία διεξήχθη στο περίπτερο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Βασίλης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος και η Γενική Γραμματέας Μεταφορών Δέσποινα Παληαρούτα.

Τα έργα αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 5,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), αφορούν, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας παρεμβάσεις:

· Ενίσχυσης της ασφάλειας των μεταφορών,

· Υλοποίησης βιώσιμων υποδομών,

· Προώθησης της ηλεκτροκίνησης και της πράσινης μετάβασης και

· Τόνωσης του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Αναλυτικά οι δράσεις και τα επιμέρους έργα που παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είναι τα εξής:

1. Η κατασκευή του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), που περιλαμβάνει τρία υποτμήματα:

i. Χανιά – Ηράκλειο προϋπολογισμού 2,057 δισ. ευρώ (Παραχώρηση με τις απαλλοτριώσεις).

ii. Χερσόνησος – Νεάπολη προϋπολογισμού 349 εκατ. ευρώ (ΣΔΙΤ).

iii. Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ (Δημόσιο Έργο).

2. Κατασκευή του Βόρειου τμήματος «Τρίκαλα – Εγνατία» του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), προϋπολογισμού 480 εκατ. ευρώ.

3. Παρεμβάσεις αναβάθμισης σε 13 περιφερειακά αεροδρόμια με σκοπό τη συμμόρφωση με τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφαλείας της Αεροπορίας (EASA), προϋπολογισμού 134 εκατ. ευρώ.

4. Αποκατάσταση προσβασιμότητας μετά τις καταστρεπτικές συνέπειες της καταιγίδας «DANIEL»:

i. 1.009 σημεία παρέμβασης στο Οδικό Δίκτυο: Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα ολοκληρωθούν εργασίες αποκατάστασης ύψους 410 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ.

ii. Σιδηροδρομικό Δίκτυο: Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα ολοκληρωθούν εργασίες αποκατάστασης ύψους 188 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 452 εκατ. ευρώ

5. Έξυπνες Γέφυρες: Αξιολόγηση της δομικής απόκρισης επιλεγμένων σιδηροδρομικών και οδικών γεφυρών στο σύνολο της χώρας. Παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο μέσω σύγχρονων συστημάτων. Η επιλογή των γεφυρών γίνεται σε συνεργασία με τον ΟΣΕ και τις 13 Περιφέρειες. Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 222,4 εκατ. ευρώ.

6. Ολοκληρωμένο Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα Ενιαίου ψηφιακού Χάρτη Απαλλοτριώσεων και Διεκδικήσεων της χώρας (e-apallotriosis): Το έργο, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, αποτελεί μέρος της ευρύτερης δράσης ψηφιοποίησης των αρχείων του Κράτους.

7. Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τεχνικών Έργων και Πόρων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών: Η εφαρμογή θα επιτρέπει μέσω ψηφιακών εργαλείων τη διαχείριση εγγράφων και πληροφοριών, καθώς και τη βελτιστοποίηση συνεργασίας υπηρεσιών. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 12,4 εκατ. ευρώ.

8. Έργα Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο: Η δράση προϋπολογισμού 45,2 εκατ. ευρώ αφορά τη μελέτη – κατασκευή για την υλοποίηση βραχυπρόθεσμων επεμβάσεων σε 630 επικίνδυνα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

9. Οργανωτική μεταρρύθμιση σιδηροδρομικού τομέα: Η δράση προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ αφορά τη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου, δημόσιου φορέα, διαχειριστή της Σιδηροδρομικής Υποδομής.

10. Ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΣΕ: Η δράση προϋπολογισμού 46,6 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει:

· Την εγκατάσταση και τη λειτουργία συστημάτων τηλεματικής και συλλογής κομίστρου.

· Υποδομή για έξυπνους σταθμούς.

· Ψηφιακή εξυπηρέτηση, διαχείρισης αιτημάτων επιβατικού κοινού και παραπόνων.

11. Αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτικής Αττικής. Το έργο, προϋπολογισμού 135 εκατ. ευρώ αφορά την κατασκευή μονής γραμμής μήκους 36 χλμ. από τα Άνω Λιόσια μέχρι τον παλιό Σιδηροδρομικός Σταθμό Μεγάρων.

12. Ηλεκτροκίνηση: Η δράση περιλαμβάνει τα παρακάτω έργα:

i. Πράσινες Δημόσιες Μεταφορές (προϋπολογισμού 137,4 εκατ. ευρώ): Αντικατάσταση παλαιότερων λεωφορείων με 250 νέα σύγχρονα ηλεκτρικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία έχουν ενταχθεί στον στόλο των αστικών συγκοινωνιών των δύο πόλεων από τον Μάιο του 2024.

ii. Φορτίζω Παντού (προϋπολογισμού 173,8 εκατ. ευρώ).

iii. Πράσινα Ταξί (προϋπολογισμού 82,8 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον, περιλαμβάνεται ο Σχεδιασμός και ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (Μ.Υ.Φ.Α.Η.) σταθμών φόρτισης επιβατικών αυτοκινήτων.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης: αντίστροφη μέτρηση για την υπογραφή της σύμβασης για το τμήμα Χανιά - Ηράκλειο του ΒΟΑΚ

 κείμενο από το ypodomes.com

Διπλός στόχος έχει τεθεί πλέον για τον ΒΟΑΚ και ιδιαίτερα για το βασικό του τμήμα Χανιά-Ηράκλειο.

Όπως ανέφερε από το βήμα της 88ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στόχος είναι να υπογραφεί η σύμβαση τον προσεχή Νοέμβριο. Δεύτερος στόχος είναι να προχωρήσει το ενδιάμεσο μέτρο για την οδική ασφάλεια επί του ΒΟΑΚ όσο αυτός κατασκευάζεται με την τοποθέτηση κολωνακίων με πιλότο την παρόμοια παρέμβαση στην εθνική οδό Πάτρα-Πύργος.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την διαχείριση του διαγωνισμού του ΒΟΑΚ, το πιο δύσκολο από τα μεγάλα έργα. Όπως τόνισε "Το πιο σύνθετο, το πιο περίπλοκο, αυτό με τις πιο βαριές κληρονομιές από το παρελθόν. Και πράγματι μας πήρε περισσότερο χρόνο, απ’ όσο θα ήθελα κι εγώ, για να μπορούμε να το δρομολογήσουμε». Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε πως πριν το τέλος του έτους θα υπογραφεί η σύμβαση για να ξεκινήσει η υλοποίηση του τμήματος Χανιά-Ηράκλειο με τον Νοέμβριο να φαίνεται να είναι ο μήνας-στόχος.

Ο διαγωνισμός στο βασικό τμήμα του ΒΟΑΚ, Χανιά-Χερσόνησος, περιλαμβάνει 157 χιλιόμετρα κλειστού αυτοκινητόδρομου με πολλούς ανισόπεδους κόμβους και σήραγγες σε κάποια σημεία. Ανάδοχος του έργου έχει αναδειχθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο νέο οδικό έργο της χώρας, το μεγαλύτερο της τρέχουσας δεκαετίας, που έρχεται να συμπληρώσει το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της χώρας.

Σε φάση κατασκευής είναι τα δύο ανατολικά τμήματα Χερσόνησος-Νεάπολη (με ανάδοχο το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤRAKAT και Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος με ανάδοχο εταιρεία την ΑΚΤΩΡ.

Το μεγάλο στοίχημα κατά την διάρκεια της κατασκευής θα είναι η ταυτόχρονη κυκλοφορία οχημάτων και η εκτέλεση των έργων αναβάθμσισης του ΒΟΑΚ σε κλειστό αυτοκινητόδρομο. Το έργο θυμίζει σε πολλά σημεία του την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Πάτρα όπου υπήρχε επίσης ταυτόχρονη κυκλοφορία και έργα.

Αναφορικά με την παρέμβαση οδικής ασφάλειας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως "είναι απολύτως επιβεβλημένο στον ΒΟΑΚ, πριν ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο, να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις, όχι φτηνές, σημαντικές παρεμβάσεις ως προς την οδική ασφάλεια. Έχω ζητήσει από τον Υπουργό να μελετήσει και να υλοποιήσει τέτοιες παρεμβάσεις, ώστε κάποιες από αυτές να είναι έτοιμες και πριν από το επόμενο καλοκαίρι. Αν έπρεπε να το οπτικοποιήσετε, σκεφθείτε λίγο τις παρεμβάσεις που κάναμε στην παλιά οδό Πάτρας – Πύργου. Κολωνάκια, τα οποία κάνουν δύο λωρίδες και μία σε συγκεκριμένα σημεία για κάποια χιλιόμετρα και μετά το ανάποδο για να μπορούν να γίνονται οι σχετικές προσπεράσεις".

Το έργο του ΒΟΑΚ

Τα τεχνικά χαρακτηριτσικά του τμήματος Χανιά-Χερσόνησος περιλαμβάνουν: Μήκος αυτοκινητοδρόμου: 157,5 χλμ. και παράπλευρου / κάθετου δικτύου περίπου 150 χλμ. Η τυπική διατομή του αυτοκινητόδρομου έχει πλάτος οδοστρώματος 21,5 μέτρα από 12,50 σήμερα.

Θα διαθέτει 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ, 26 σήραγγες μονού κλάδου συνολικού μήκους περίπου 34 χλμ., 10,80 χλμ. νέες γέφυρες, 23 εκ των οποίων υπερβαίνουν τα 100 μέτρα μήκος και 20 νέους ανισόπεδους κόμβους και αναβάθμιση των υπαρχόντων 18 ανισόπεδων κόμβων στις Παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου.

Το έργο του ΒΟΑΚ αποτελεί το μεγαλύτερο νέο οδικό έργο στη χώρα που υλοποιείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ουσιαστικά "κλείνει" τα μεγάλα έργα υπεραστικών αξόνων της χώρας.

Όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατη επίσκεψη του στο έργο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, θεωρείται σήμερα ως ο μεγαλύτερος υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομος στην Ευρώπη. Το συνολικό μήκος του είναι 294 χλμ. και διατρέχει οκτώ δήμους της περιφέρειας Κρήτης κατά μήκος της Βόρειας ανεπτυγμένης ακτής της νήσου και στους τέσσερις νομούς.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

"Τροχοδρομεί" η επέκταση του αεροδρομίου "Ελ.Βενιζέλος" - Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή Project Manager

 κείμενο από το ypodomes.com

Σε ρυθμούς εκκίνησης της πρώτης μεγάλης επέκτασης είναι πλέον το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος καθώς είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή Project Manager.

Το έργο έχει κινητοποιήσει ελληνικές και διεθνείς εταιρείες συμβούλων-μηχανικών που θα δώσουν μάχη για την απόκτηση ενός από τα σημαντικότερα συμβόλαια pm στον χώρο των ελληνικών κατασκευών.  Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο και η ολοκλήρωση εκτιμάται ότι θα είναι σχετικά σύντομη.

Μετά την επιλογή του Project Manager, αναμένεται να τρέξει ο βασικός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου για την κατασκευή της μεγάλης επέκτασης του αεροδρομίου, ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ. Είναι η πρώτη από τις συνολικά τρεις φάσεις στις οποίες το αεροδρόμιο σταδιακά θα φτάσει να έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης έως και 50 εκατομμύρια επιβατών.

[caption id="attachment_93404" align="aligncenter" width="872"] To masterplan του Αεροδρομίου της Αθήνας[/caption]

Η πρώτη φάση της επέκτασης

Η πρώτη φάση της επέκτασης των υποδομών του αεροδρομίου (με κωδικό 33ΜΑΡ) είναι όχι απλά προ των πυλών αλλά σε εξέλιξη καθώς έχει ξεπεραστεί η μάξιμουμ ικανότητα του αεροδρομίου (είναι 26 εκατ. επιβάτες και το 2023 εξυπηρετήθηκαν 28 εκατ. επιβάτες). Όπως έχει γίνει γνωστό, η επιλογή του αναδόχου για την επέκταση θα γίνει τους επόμενους μήνες, με στόχο τα έργα να ολοκληρωθούν το 2028. Με την παράδοση των νέων χώρων το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος θα μπορεί να καλύψει επιβατική κίνηση μέχρι και 33 εκατ. επιβατών ετησίως.

Πιο αναλυτικά η πρώτη φάση των επεκτάσεων των υποδομών του ΔΑΑ περιλαμβάνει 4 διαφορετικά έργα:

1.Την επέκταση του κτιρίου του κεντρικού τερματικού σταθμού κατά περίπου 81.000 τετραγωνικά μέτρα, που θα αποτελείται κυρίως από νέες αίθουσες επιβίβασης επιβατών με φυσούνα και λεωφορεία, επέκταση του χώρου check-in συμπεριλαμβανομένης μιας νέας πρόσοψης του τερματικού σταθμού, μιας νέας αίθουσας διαλογής αποσκευών που συνοδεύεται από επέκταση της περιοχής παραλαβής καθώς και νέους χώρους για εμπορικά καταστήματα και χώρους γραφείων.
2.Την ανάπτυξη μιας νέας πίστας στάθμευσης 32 αεροσκαφών με σχετικούς τροχόδρομους, δύο νέες γέφυρες εξυπηρέτησης (φυσούνες) και ένας σταθμός εξυπηρέτησης αεροσκαφών (ramp service),
3.Ένα νέο VIP τέρμιναλ.
4.Επέκταση του οδικού δικτύου στην περιοχή του τέρμιναλ, καθώς και κατασκευή νέου πολυώροφου πάρκινγκ.

Η πρώτη φάση των επεκτάσεων είχε μπει σε τροχιά υλοποίησης από το 2018 αλλά "πάγωσε" το 2020  λόγω του covid-19. Ωστόσο η ταχεία ανάκαμψη της κίνησης του ΔΑΑ,  ειδικότερα το 2022 και το 2023 επανέφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για την πρώτη μεγάλη επέκταση των υποδομών του αεροδρομίου.

Το 95% που είναι το στατιστικό που σημαίνει την ενεργοποίηση των επεκτάσεων στα αεροδρόμιο διεθνώς "πιάστηκε" τον Απρίλιο του 2023.

Εντυπωσιάζει η επιβατική κίνηση

Στο πρώτο οκτάμηνο του 2024 η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος της Αθήνας κινείται σε εντυπωσιακά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΔΑΑ η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 13,9%. Συνολικά 21,26 εκατ. επιβάτες χρησιμοποίησαν το αθηναϊκό αεροδρόμιο σε αυτή την περίοδο. Από το σύνολο των επιβατών,  14,9 εκατομμύρια ήταν επιβάτες εξωτερικού και 6,3 εκατομμύρια επιβάτες εσωτερικού.

Αν διατηρηθεί το επίπεδο αυξήσεων στην κίνηση επιβατών μέχρι το τέλος του έτους, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος θα έχει καταγράψει μια από τις πιο "ονειρικές" χρονιές στην ιστορία του καθώς  μπορεί να ξεπεράσεις τους 31,5 εκατομμύρια επιβάτες.

Σε επίπεδο Αυγούστου η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2024 ανήλθε σε 3,64 εκατ., αυξημένη κατά 10,5% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Αυγούστου 2023. Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν κατά 6,8% και 12,1% τα αντίστοιχα περυσινά μεγέθη.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Υπογράφεται η σύμβαση για τη "Νέα Αττική Οδό" - Το 2025 η διαδοχή στην παραχώρηση

 κείμενο από το ypodomes.com

Θέμα ημερών είναι πλέον οι υπογραφές για την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες, εντός της εβδομάδας, θα υποραφεί η νέα σύμβαση παραχώρησης για την "Νέα Αττική Οδός".  Αυτό επιβεβαίωσε και με δηλώσεις του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο από την ΔΕΘ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης.

Να θυμίσουμε πως πριν από μερικές ημέρες ιδρύθηκαν οι δύο εταιρείες που θα τρέξουν την παραχώρηση από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Επόμενα βήματα μετά την υπογραγή της σύμβασης θα είναι η κύρωση του νέου νόμου από την Βουλή των Ελλήνων. Το οικονομικό κλείσιμο κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στα τέλη του 2024.

Για τους συνδρομητές αλλά και τους χρήστες της Αττικής Οδού, η αλλαγή της παραχώρησης φέρνει και μείωση στο τίμημα των διοδίων το οποίο μειώνεται στα 2,50 ευρώ από 2,80 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Σε σχέση με την έναρξη της νέας παραχώρησης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα χρειαστεί να περιμένει μερικούς μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να παραλάβει και να λειτουργήσει τον μεγάλο άξονα της Αττικής.

Ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης από το βήμα της πρόσφατης γενικής συνέλευσης είχε εκτιμήσει πως η ολοκλήρωση των διαδικασιών για να μπορέσει να παραλάβει τον άξονα θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των παραχωρήσεων που γίνεται μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από ένα σχήμα σε ένα άλλο, γεγονός που καθιστά μοναδική την σχετική διαδικασία.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, σε παλαιότερη δημοσιογραφική ενημέρωση χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση την παράδοση της Αττικής Οδού εντός του πρώτου τριμήνου του 2025, στο νέο παραχωρησιούχο, διευκρινίζοντας ότι στο μεσοδιάστημα θα διασφαλιστεί η λειτουργία υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Τα σενάρια που τρέχουν για το ενδιάμεσο διάστημα είναι αρκετά ένα εκ των οποίων είναι να παραμένει ως λειτουργός η σημερινή κοινοπραξία ελέγχει την Αττική Οδό (ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-EGIS). Ωστόσο όλα θα οριστικοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για να υπάρξει "βελούδινη" μεταβίβαση από την μια παραχώρηση στην άλλη.

Μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης θα ολοκληρωθούν τα έργα συντήρησης όπως προβλέπεται σε αυτήν. Στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο συμβάσεων παραχώρησης θα ολοκληρωθεί ο εκτενής έλεγχος του αυτοκινητοδρόμου σημείο-σημείο για να μπορέσει να παραδοθεί αρχικά στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στη συνέχεια στην νέα παραχωρησιούχο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Μικρή παράταση στους διαγωνισμούς για τα αρδευτικά έργα μέσω ΣΔΙΤ σε Καρδίτσα και Πέλλα

 κείμενο από το ypodomes.com

Μικρές παρατάσεις πήραν οι διαγωνισμοί για δύο αρδευτικά έργα-ΣΔΙΤ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς οι ενδιαφερόμενοι ζητούν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν στην διαδικασία υποβολής προσφορών.  Σε αυτή την περίπτωση υπήρξαν αποφάσεις για μικρή χρονική μετάθεση στον διαγωνισμό για τα αρδευτικά σε Πέλλα και Θεσσαλία.

Στόχος είναι η ολοκλήρωση των διαγωνισμών τους επόμενους μήνες και η έναρξη των έργων από τα σχήματα που διεκδικούν τα μεγάλα αυτά έργα που έρχονται μάλιστα σε μια περίοδο στην οποία η απειλή της ξηρασίας δείχνει να είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Τα έργα έχουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αρδευτικό Αλμωπαίου

Για τις 24 Σεπτεμβρίου (από 10.9) έχει οριστεί ως η καταληκτική ημερομηνία για να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές για το έργο που αφορά στο Αρδευτικό Σύστημα Αλμωπαίου στην Πέλλα. Το κόστος του έργου με ΦΠΑ ανέρχεται σε 122,14 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό που ξεκίνησε στις 24.7.2023 έχουν συμμετάσχει τα σχήματα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-INTRAKAT, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΑΒΑΞ-THALIS-ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ.

Το έργο αφορά την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του Αρδευτικού Δικτύου Αλμωπαίου. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
- την εκπόνηση μελετών κατασκευής και κατασκευαστικών μελετών
- την κατασκευή αρδευτικού δικτύου (αγωγός μεταφοράς από φράγμα Αλμωπαίου, πρωτεύον, δευτερεύον και τριτεύον δίκτυο) και συνοδών έργων (δεξαμενές, αντλιοστάσια, Η/Μ, συστήματα αυτοματισμών, τηλεελέγχων και τηλεχειρισμών)
- την συντήρηση και λειτουργία του αρδευτικού δικτύου και των συνοδών έργων για 23 έτη.

Αρδευτικό Υπέρειας-Ορφανών

Εδώ η καταληκτική ημερομηνία πήγε στις 24 Σεπτεμβρίου (από 10.9 αρχικά) στο έργο για τα Αρδευτικά δίκτυα Υπέρειας Λάρισας - Ορφανών Καρδίτσας. Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ ανέρχεται 132,98 (χωρίς ΦΠΑ 107,2 εκατ. ευρώ). Πιο συγκεκριμένα μέχρι τότε καλούνται να δώσουν τις προσφορές τους τα σχήματα THALIS-ΑΒΑΞ-ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-INTRAKAT, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, METKA-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 16.6.2023.

Το έργο αποτελεί ΣΔΙΤ και περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία σωληνωτού αρδευτικού δικτύου για την άρδευση των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων των αγροκτημάτων Πολυνερίου, Σταυρού, Κατωχωρίου, Ελληνικού, Βρυσιών & Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και Ορφανών, Φύλλου και Λεύκης του Νομού Καρδίτσας. Τα δίκτυα θα αρδεύουν ακαθάριστη έκταση περί τα 74.650 στρέμματα και καθαρή έκταση 67.780 στρεμμάτων.

Αρδευτικό Ταυρωπού

Να θυμίσουμε ότι και στο αρδευτικό έργο Ταυρωπού δόθηκε παράταση για τις 20 Σεπτεμβρίου. Το κόστος του έργου με ΦΠΑ ανέρχεται σε 159,65 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 128,75 εκατ. ευρώ). Τα σχήματα που έχουν συμμετάσχει μέχρι και τη Β` φάση του διαγωνισμού που ξεκίνησε στις 18.11.2022 είναι ΜΕΤΚΑ-ΙNTRAKAT-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Χ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ.

Το Αρδευτικό δίκτυο Ταυρωπού, που εξυπηρετεί συνολικά έκταση 115.000 στρεμμάτων, αποτελείται από τα έργα μεταφοράς και διανομής του νερού (κεντρικός προσαγωγός, πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο) και τα δίκτυα εφαρμογής (τριτεύον δίκτυο).

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Μετρό Θεσσαλονίκης: στο 94,6% η πρόοδος του έργου - Πως θα λειτουργήσει την 30η Νοεμβρίου η βασική γραμμή (φωτο)

 κείμενο από το ypodomes.com

Στην τελική ευθεία εισέρχεται 18,5 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης. Σε χθεσινή δημοσιογραφική επίσκεψη στο Αμαξοστάσιο και την γραμμή του Μετρό, έγινε μια πρώτη βόλτα με συρμό του Μετρό από το Αμαξοστάσιο μέχρι τον σταθμό ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.

Στη συνέχεια ακολούθησε συνέντευξη τύπου στην οποία μίλησαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTRAKAT και της ΑΚΤΩΡ Αλέξανδρος Εξάρχου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό Νίκος Κουρέτας.


Αυτό που λέχθηκε πολλές φορές ήταν η οριστική εμπορική λειτουργία της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης την 30η Νοεμβρίου. Ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως σήμερα είμαστε στο 94,6% της συνολικής προόδου και πως το υπόλοιπο ποσοστό αφορά τις δοκιμές των συστημάτων.

Όπως τόνισε "Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποδεικνύει, στην πράξη, πως σχεδιάζει, δρομολογεί, υλοποιεί και παραδίδει στους πολίτες της Θεσσαλονίκης έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους, αναβαθμίζουν το επίπεδο των υποδομών στις υπηρεσίες μεταφορών, αναδεικνύουν το ρόλο και τις αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και μετατρέπουν τη Θεσσαλονίκη σε ένα πρότυπο ανάπτυξης για όλη τη χώρα".

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος όπως είπε "η πολεοδομική λειτουργία του Μετρό, θα αλλάξει ριζικά πολλά πράγματα στη Θεσσαλονίκη. Αυτό προκύπτει και από την Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης. Δεν σταματάμε εδώ".

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρος Εξάρχου από την πλευρά του υπογράμμισε πως «Το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης έχει τελειώσει» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, ο οποίος πρόσθεσε ότι πλέον απομένει να ολοκληρωθούν οι δοκιμές και ότι στο τέλος Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη θα έχει Μετρό. Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι η εταιρεία τήρησε τη δέσμευσή της για παράδοση του έργου στην συγκεκριμένη ημερομηνία από την πρώτη στιγμή που ο Όμιλος Intrakat εξαγόρασε την ΑΚΤΩΡ στα τέλη του 2023.

Τα βήματα για την παράδοση της βασικής γραμμής

Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό, Νίκος Κουρέτας, έχει υπάρξει πολύ καλή συνεργασία με όλους του εμπλεκόμενους φορείς για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως η διαδικασία για τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τη χώρα.

Οι δοκιμές συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, από την κατασκευαστική κοινοπραξία, την THEMΑ και την TUV, εχει γίνει εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή πιστοποιούνται οι δοκιμές. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου η ΤΗΕΜΑ για ένα 8ωρο καθημερινά έχει αναλάβει τις δοκιμές με την επίβλεψη της Ελληνικό Μετρό.

Από τον Οκτώβριο θα αναλάβει 2 οκτάωρα για να φτάσει στην ανάληψη όλης της λειτουργίας του Μετρό μέχρι την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας.

Όπως είπε επίσης ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, είναι σημαντικό που την λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει μια ιδιωτική εταιρεία, μια Ιταλογαλλική εταιρεία που ξέρει να κάνει την δουλειά, έχει μεγάλη εμπειρία. Η ΤΗΕΜΑ θα φέρει έναν άλλο αέρα στην λειτουργία του Μετρό. "Η Ελληνικό Μετρό δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής τη λειτουργίας να πέσουν κάτω από τα standards που έχουν τεθεί" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ταχιάος.

Το σημαντικότερο ορόσημο είναι η άδεια λειτουργίας. Θα πρόκειται για το τελευταίο βήμα πριν δούμε το Μετρό να εγκαινιάζεται και στη συνέχεια να γεμίσει με κόσμο. Με την ολοκλήρωση των πάντων η Ελληνικό Μετρό θα αναλάβει με πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής το σύστημα Μετρό από την κοινοπραξία κατασκευής.

Στη συνέχεια, ίσως και την ίδια ημέρα θα πρέπει πάλι με πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής να το δώσει στη ΤΗΕΜΑ η οποία από εκείνη τη στιγμή θα αναλάβει πλέον το σύστημα για να το λειτουργήσει. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιήσεις θα εκδώσει την άδεια λειτουργίας.

Αυτή η χρονική στιγμή της έκδοσης της άδειας, θα είναι ίσως και η πιο ιστορική. Θα μας περάσει από το -ατελείωτο- στάδιο της κατασκευής, στο στάδιο της λειτουργίας. Η ΤΗΕΜΑ θα μπορεί με τις εντολές του υπουργείου να ξεκινήσει και επίσημα την εμπορική λειτουργία του νέου αυτού συστήματος, ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ακόμα και μετά την έναρξη λειτουργίας για μια περίοδο 3 ετών η κατασκευαστική κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-HITACHI-WEBUILD θα υπάρχει στο έργο καθώς υπάρχει συμβατική υποχρέωση.

Τέλος γεγονός είναι και το κοινό εισιτήριο μεταξύ Μετρό και λεωφορείων καθώς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τον ΟΣΕΘ έτρεξε την διαδικασία πλέον αναμένεται το τελικό κόμιστρο αλλά και οι διάφορες κατηγορίες τιμών, εκπτώσεων, καρτών κλπ.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Σε τροχιά υλοποίησης η Ανάπλαση της ΔΕΘ - Πως θα γίνει το ConFex Park και με ποιον σταθμό Μετρό θα συνδέεται

 κείμενο από το ypodomes.com

Σε τροχιά υλοποίησης είναι πλέον η περίφημη Ανάπλαση της ΔΕΘ καθώς το όλο εγχείρημα είναι σε φάση ωρίμανσης. Το ΤΑΙΠΕΔ μέσω της Μονάδας Ωρίμανσης έχει αναλάβει να προετοιμάσει το έργο καθώς και να το δημοπρατήσει με στόχο μέσα στο 2025 να έχει βγει ο ανάδοχος.

Το σύνολο του κόστους έχει εκτιμηθεί σε 300 εκατ. ευρώ αλλά το ακριβές ποσό θα "κλειδώσει" μετά την ολοκλήρωση των μελετών και την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα νέα έργα υποδομής και το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης που έχει δει η πόλη. Το έργο συνδυάζει την αναμόρφωση του χώρου και την ανάπτυξη νέων φουτουριστικών κτιρίων που θα κυριαρχούν στην οπτική της περιοχής.

Η Ανάπλαση της ΔΕΘ είναι ένα μεγάλο στοίχημα καθώς με την υλοποίηση της θα εκυσγχρονιστεί και θα αλλάξει το πρόσωπο του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Αυτό που έχει αποφασιστεί είναι πως το έργο θα προχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για 35 χρόνια ούτως ώστε ο ανάδοχος-επενδυτής να έχει και την ευθύνη συντήρησης προκειμένου η εικόνα και η λειτουργία του χώρου να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η ΔΕΘ-HELEXPO θα συνεχίσει να έχει την διαχείριση και εκμετάλλευση του χώρου ενώ εκτιμάται ότι με την νέα της εικόνα θα αναγεννηθεί και ο θεσμός της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ενώ θα μπορεί να προσελκύσει και άλλες μεγάλες εκδηλώσεις. Το όνομα που μέχρι τώρα δείχνει ότι θα έχει ο αναμορφωμένος χώρος είναι "ConFex Park".

Το όλο εγχείρημα περιλαμβάνει γκρέμισμα αρκετών κτιρίων αλλά και την διατήρηση κάποιων εμβληματικών κτισμάτων όπως ο πύργος του ΟΤΕ, το «Παλέ ντε Σπορ», το κτήριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το παλιό μικρό περίπτερο της Esso Pappas ως χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του ’60 και το τόξο στην είσοδο του χώρου.

Μεγάλο ατού του ConFex Park θα είναι η πρόσβαση στο χώρο με το Μετρό. Πιο συγκεκριμένα θα εξυπηρετείται από τον σταθμό ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ ενώ σε κοντινή απόσταση είναι και ο σταθμός ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΕΚΘΕΣΗ.

Ο επισκέπτης που έρχεται στον χώρο με τρένο θα μπορεί να φτάσει σε 6` λεπτά στον χώρο της ConFex Park ενώ για τους Θεσσαλονικείς η πρόσβαση θα είναι πλέον εύκολη υπόθεση με την χρήση του Μετρό ή του συνδυασμού λεωφορείου-Μετρό.

Τι περιλαμβάνει το ConfEx Park

Σύμφωνα με την προμελέτη για το project, στον χώρο του ακινήτου, που συνολικά καταλαμβάνει 175 στρέμματα, η δόμηση θα καλύπτει 91.000 τμ περίπου 12% λιγότερα από σήμερα. Tο Συνεδριακό Κέντρο και τα τρία περίπτερα θα έχουν εμβαδόν 69.000 τ.μ. Τα 51.000 αφορούν στα τρία περίπτερα και τα 18.000 στο Συνεδριακό Κέντρο.

Στη βόρεια πλευρά του ακινήτου θα δημιουργηθεί το Business Center, που θα αποτελείται από τέσσερα κτίρια (ξενοδοχείο, δύο εμπορικά κτίρια, ένα πολλαπλών χρήσεων).

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τόσο η κατασκευή ενός σύγχρονου ξενοδοχείου 12.000 τ.μ με 150 δωμάτια όσο και νέοι εμπορικοί χώροι 6.500 τ.μ, γραφεία 5.000 τ.μ και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 2.000 τ.μ. Η έκταση του πρασίνου πολλαπλασιάζεται και θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με ενδημικά φυτά από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα ικανοποιήθηκαν αιτήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης όπωςς η  μείωση κατά 4.000 τ.μ. του εμβαδού του συνεδριακού κέντρου που θα δημιουργηθεί στο νότιο τμήμα της έκτασης, ώστε να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία του οικοπέδου της ΔΕΘ με το Γ’ Σώμα Στρατού, την τροποποίηση της χωροθέτησης του επιχειρηματικού κέντρου και του ξενοδοχείου (βρίσκονται στην πλευρά προς την Αγγελάκη) και την αύξηση των δενδροφυτεύσεων, οι οποίες θα ξεπεράσουν τις 3000.

Το ConfEx Park θα είναι διαπερατό και προσβάσιμο από πεζούς και ποδηλάτες, ενώ προβλέφθηκαν χώροι για άθληση και ψυχαγωγία των κατοίκων. Επίσης θα κατασκευαστεί και ένα αμφιθέατρο για υπαίθριες εκδηλώσεις.

Την αρχιτεκτονική μελέτη, ύστερα από διαγωνισμό είχε αναλάβει να εκπονήσει το σχήμα Sauerbruch Hutton & Gustafson Porter + Bowman Offices και Έλενα Σταυροπούλου.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Μετρό Θεσσαλονίκης: Η αντίστροφη μέτρηση συνεχίζεται - 90 ημέρες μέχρι την ημερομηνία λειτουργίας

 κείμενο από το ypodomes.com

90 ημέρες απέμειναν μέχρι να ανοίξει επίσημα τις πύλες του το Μετρό Θεσσαλονίκης και οι σταθμοί και οι συρμοί του να γεμίσουν με κόσμο. Μετά την αποκάλυψη της ημερομηνίας λειτουργίας του Μετρό για τις 30 Νοεμβρίου, από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είμαστε πλέον στην απόλυτη αντίστροφη μέτρηση για να δούμε ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής της χώρας και σίγουρα το μεγαλύτερο όλων των εποχών για την Θεσσαλονίκη να παραδίδεται στους πολίτες.

Στο διάστημα των 90 ημερών δεν προβλέπεται "χαλάρωση". Κατασκευαστικά οι 12 σταθμοί είναι 100% έτοιμοι ενώ μέχρι το τέλος του μήνα προβλέπεται και η ολοκλήρωση του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Οι εργασίες στον σταθμό επικεντρώνονται στην βόρεια και τη νότια πρόσβαση.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί από την ηγεσία του, είχε τονίσει ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει στο τέλος Νοεμβρίου και πλέον είναι σε εγρήγορση για το τελευταίο "κατοστάρι"

Σε αυτό το διάστημα πρέπει να συντονιστούν όλοι καθώς τα έργα τελείωσαν, όχι όμως και οι δοκιμές. Αντίθετα, οι δοκιμές εντείνονται όλο και περισσότερο με την Ελληνικό Μετρό να είναι σε καθημερινή παρουσία μαζί με την κοινοπραξία κατασκευής, την ΤΗΕΜΑ, την TUV Rheinland ως τον φορέα πιστοποίησης.

Κάθε ημέρα κινούνται σχεδόν 10 συρμοί στη βασική γραμμή Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-Νέα Ελβετία. Το επόμενο διάστημα θα φτάσουν 15 και στον απόλυτο αριθμό του στόλου, τους 18.

Τα τεστ είναι εξαντλητικά και το ανάδοχο σχήμα ΑΚΤΩΡ-WEBUILD-HITACHI είναι σε ρυθμούς αυξανόμενους όπως σημειώνουν πηγές στο ypodomes.com. Αυτοί οι 3 σχεδόν μήνες μέχρι την ημέρα λειτουργίας είναι οι τελευταίοι στο ατελείωτο γαϊτανάκι της κατασκευής του δεύτερου συστήματος Μετρό της χώρας.

Πέρα από τη βασική γραμμή το ενδιαφέρον στρέφεται και στο δυτικό άκρο της γραμμής. Η διάνοιξη της Ψελλού προχωρά και σύμφωνα με πληροφορίες έχει πλέον διαμορφωθεί ο σταθμός μετεπιβίβασης.

Εδώ τα έργα τρέχουν σε καθημερινή βάση και γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται. Το στοίχημα είναι να υπάρχει ένας λειτουργικός σταθμός μετεπιβίβασης. Στην άλλη πλευρά του Σιδηροδρομικού Σταθμού, όλα είναι έτοιμα και αναμένεται η έναρξη της λειτουργίας.

Ο λειτουργός του Μετρό, η ΤΗΕΜΑ, προχωρά με την επάνδρωση της εταιρείας. Μέχρι σήμερα περίπου 150-200 άτομα έχουν προσληφθεί και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας η ΤΗΕΜΑ θα έχει την λειτουργία ενώ και η κοινοπραξία βάσει σύμβασης τον πρώτο χρόνο θα παρέχει τις υπηρεσίες της και στη συνέχεια θα παραδώσει σκυτάλη στον λειτουργό.

Ο πιο σημαντικός σταθμός της βασικής γραμμής αναδεικνύεται ο σταθμός ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Από όσους ασχολούνται με την κατασκευή της βασικής γραμμής αλλά και από την ηγεσία του υπουργείου ΥΠΟΜΕ, έχει ειπωθεί πως πρόκειται για ένα νέο σημείο-αναφοράς της Θεσσαλονίκης, ένας σταθμός-κόσμημα.

Για την Ελληνικό Μετρό η αντίστροφη μέτρηση και τελικά η λειτουργία θα είναι μια πορεία όπου η κάθε ημέρα θα μετρά για να επιτευχθεί ο στόχος. Η επόμενη ημέρα της λειτουργίας όμως θα βρει την εταιρεία διαφορετική, θα έχει δώσει το έργο σε κυκλοφορία και θα οδεύει για τον επόμενο στόχο που είναι η επέκταση προς Καλαμαριά.

Η πόλη που τις επόμενες ημέρες θα ζει στους ρυθμούς της 88ης ΔΕΘ, θα ζει παράλληλα και στους ρυθμούς της προσμονής για να λειτουργήσει το δικό της Μετρό και το πολυετές ανέκδοτο -που δεν είχε πλάκα τις περισσότερες φορές και ταλαιπώρησε- θα δώσει τη θέση του σε κάτι πιο χειροπιαστό, στη βασική γραμμή του Μετρό

Η αντίστροφη μέτρηση συνεχίζεται...

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα