Υποδομές στην Ελλάδα

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Στην Δομική Κρήτης το νέο Φράγμα Κελεφίνας στη Λακωνία

 κείμενο από το ypodomes.com

Προσωρινός ανάδοχος ανδείχθηκε η Δομική Κρήτης για το μεγάλο έργο από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που αφορά το έργο για το Φράγμα Κελεφίνας στη Λακωνία. Πρόκειται για έργο που θα συμβάλει στην επαρκή άρδευση της ευρύτερης περιοχής ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η Δομική Κρήτης έδωσε προσφορά 21,29% και επικράτησε του ανταγωνισμού. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 31,5 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 25,4 εκατ. ευρώ). Τα προτεινόμενα έργα κατασκευάζονται εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Οινούντος, του Δήμου Σπάρτης.

Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2023. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 38 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Το έργο χρηματοδοτείται από το (Π.Α.Α.) 2014-2020 και τίτλο πράξης «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΚΕΛΕΦΙΝΑΣ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ» με κωδικό ΟΠΣΑΑ 0011409243. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κατά 75% και από εθνικούς πόρους κατά 25% . Η πράξη είναι ενταγμένη στο ΠΔΕ.

Το αντικείμενο του έργου

Σύμφωνα με την προτεινόμενη γενική διάταξη έργων, προβλέπεται χωμάτινο φράγμα επί του ρ. Κελεφίνα, ύψους 51,0 m από την κοίτη, με αργιλικό πυρήνα, φίλτρα και στραγγιστήρια και σώματα στήριξης από κατάλληλα υλικά αναγκαίων εκσκαφών και από δανειοθαλάμους της περιοχής του ταμιευτήρα.

Προβλέπονται έργα υπερχειλιστή στο αριστερό αντέρεισμα και προτείνεται ο τύπος του ανοικτού, μετωπικού υπερχειλιστή.

Τα έργα της προσωρινής εκτροπής της απορροής του ρέματος από την κοίτη, στη θέση των έργων θεμελίωσης του φράγματος, περιλαμβάνουν την κατασκευή σήραγγας, μήκους περί τα 420m και διαμέτρου D=5,50m, ενώ το συνολικό μήκος του έργου της σήραγγας εκτροπής είναι περί τα 467m. Η σήραγγα εκτροπής τοποθετείται κατά μήκος του αριστερού αντερείσματος και προβλέπεται η κατασκευή κυρίως ανάντη προφράγματος. Το έργο της εκτροπής, μετά την ολοκλήρωση των έργων του φράγματος και του υπερχειλιστή ασφαλείας, θα συμπληρωθεί με τα αναγκαία έργα ώστε να λειτουργεί ως έργο υδροληψίας και εκκένωσης του ταμιευτήρα.

Τέλος, στα έργα του φράγματος περιλαμβάνονται και τα έργα κατασκευής και αποκατάστασης της οδοποιίας, των προσπελάσεων που θίγονται από την κατασκευή του ταμιευτήρα του φράγματος: α) του τμήματος της υφιστάμενης οδού που συνδέει την Ε.Ο. Τρίπολης - Σπάρτης με τα γύρω χωριά της περιοχής η οποία κατακλύζεται, β) της μόνιμης οδού προσπέλασης της στέψης του φράγματος και γ) της προσπέλασης του κτιρίου δικλίδων και οργάνων.

Είναι ακόμα ένα έργο για μεγάλες υποδομές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει πλέον σειρά από μεγάλα έργα στα σκαριά και ελπίδα είναι πως η δημοπράτηση για το Φράγμα Κελεφίνας στη Λακωνία θα τραβήξει τα βλέμματα πολλών τεχνικών εταιρειών.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για το μεγάλο "διπλό" αρδευτικό έργο μέσω ΣΔΙΤ στο Λασίθι

 κείμενο από το ypodomes.com

Στην τελική ευθεία περνά και ο διαγωνισμός για το διπλό έργο-ΣΔΙΤ της Λιμνοδεξαμενής Χοχλακίων Σητείας και το φράγμα Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας. Με απόφαση του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ολοκληρώνεται η Β` φάση, ενέκρινε το Τεύχος Πρόσκλησης Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών και στην διεξαγωγή αυτής. 

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών είναι μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2024. Στην τελική φάση έχουν προκριθεί συνολικά 4 σχήματα:  ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΘΑΛΗΣ-ΑΒΑΞ-ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.  

Πρόκειται για το έκτο έργο-ΣΔΙΤ που υλοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0. Μέσα στον Σεπτέμβριο έχει οριστεί να δοθούν δεσμευτικές προσφορές για ακόμα πέντε έργα του υπουργείου: το Αρδευτικό Ταυρωπού, το Αρδευτικό Αλμωπαίου στην Πέλλα, το Αρδευτικό Υπέρειας Λάρισας -Ορφανών Καρδίτσας, η Ύδρευση Πεδιάδας Νέστου στην Ξάνθη και το Φράγμα Μιναγιώτικο στην Μεσσηνία.

Το κόστος του έργου «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Νομού Λασιθίου και Συνοδά Έργα - Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και Βασικά Έργα Αξιοποίησης Αρδευτικού Νερού» ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 69,31 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 55,9 εκατ. ευρώ).

Το έργο χρηματοδοτείται με πόρους που προέρχονται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 300 μήνες (25 χρόνια) εκ των οποίων τα πρώτα 3-4 χρόνια θα είναι η κατασκευαστική περίοδος και τα υπόλοιπα, η συντήρηση και λειτουργία.

Το έργο αποτελεί ΣΔΙΤ και περιλαμβάνει δύο υποέργα τα οποία βρίσκονται στον Ν. Λασιθίου στην Περιφέρεια Κρήτης. Το πρώτο υποέργο στη περιοχή Χοχλάκια αφορά στην κατασκευή και λειτουργία χωμάτινης Λιμνοδεξαμενής, με τα συνοδά της έργα για την ενίσχυση στην κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων του Παλαικάστρου και της Λαγκάδας της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου του Δήμου Σητείας.

Το δεύτερο υποέργο αφορά την κατασκευή του φράγματος Αγ. Ιωάννη – Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και των βασικών έργων αξιοποίησης αρδευτικού νερού (έργα προσαγωγής, έργα διανομής και έργα των δικτύων άρδευσης), εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προτεινόμενων έργων της μελέτης μικρών ταμιευτήρων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου για την αντιμετώπιση του προβληματικού υδρολογικού ισοζυγίου και της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων νερού που απαιτούνται για την περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργίας και του τουρισμού.

Τι θα κατασκευαστεί

Το υποέργο στα Χοχλάκια περιλαμβάνει:

1) Χωμάτινη Λιμνοδεξαμενή επί της κοίτης του ρέματος Φλέγας, με τις συνοδές της διατάξεις και έργα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της διώρυγας εκτροπής του ρέματος.

2) Τα έργα προσαγωγής στη Λιμνοδεξαμενή, ήτοι το έργο υδροληψίας στην Πηγή Φλέγας και τον Αγωγό Προσαγωγής του νερού από την πηγή στην Λιμνοδεξαμενή D600 & D700, μήκους ~ 1,064 μ

3) Τα έργα προσαγωγής στο υφιστάμενο αρδευτικό του Παλαικάστρου, που αποτελούνται από αντλιοστάσιο Υδροληψίας, την Δεξαμενή Φορτίου, τον αγωγό Προσαγωγής Αντλιοστασίου – Δεξαμενής Φορτίου D500, μήκους ~ 524 μ, τον Αγωγό Προσαγωγής Δεξαμενής Φορτίου – υφιστάμενης Δεξαμενής Δ3 D500, μήκους ~ 6,403 μέτρα.

Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά μεγέθη της Λιμνοδεξαμενής και των συνοδών έργων του φράγματος της έχουν ως ακολούθως: έκταση λεκάνης απορροής που αντιστοιχεί στη θέση της πηγής 6,09 τ. χλμ. , συνολική έκταση λεκάνης απορροής που αντιστοιχεί στην πηγή και ρέμα Φλέγα: 7,98 τ. χλμ., ταμιευτήρας Λιμνοδεξαμενής (ΑΣΠ: +164,90 μέτρα, ΚΣΛ: +141,00 μ., όγκος ταμιευτήρα στην ΑΣΛ: 840.700 κ.μ. )

Το υποέργο στον Αγ.Ιωάννη περιλαμβάνει:

1) ΑΣΠ: + 268,05 μ.

2) ΑΣΛ: + 266,50 μ.

3) Ωφέλιμος όγκος νερού:1.705.000 κ. μ.

4) Ύψος φράγματος: 52 μ

5) Μήκος στέψης (συνολικό): 274,31 μ.

6) Πλάτος στέψης (οδόστρωμα και ερείσματα οδού): 9,00 μ.

7) Όγκος επιχώματος φράγματος: 739.700 κ. μ.

8) Μετωπικός εκχειλιστής πρότυπης διατομής, πλάτους 2,95 μ., ύψους 1,50 / 2,00 μ. και μήκους στέψης 10,00 μ.

9) Πρόφραγμα ύψους 14,0 μ. (στέψη: +245,0 μ. πόδας: + 231.00 μ.)

10) Μήκος αγωγού εκτροπής: 300,26 μ.

11) Κατακόρυφος πύργος (υδροληψίας) εισόδου 2,70 x 2,70 μ., ύψους 9,61/10,62 μ., που ενώνεται με τον χαλύβδινο αγωγό εκτροπής DN1500, ο οποίος καταλήγει σε αγωγό DN600 στο στόμιο εξόδου εντός του θαλάμου δικλείδων.

12) Τα έργα μεταφοράς περιλαμβάνουν τέσσερις (4) δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 2.000m3, ένα αντλιοστάσιο με τρία αντλητικά συγκροτήματα και αγωγούς συνολικού μήκους 19km περίπου. Το αρδευτικό έργο κάνει επίσης χρήση υφιστάμενων δεξαμενών και αγωγών του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου της περιοχής.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Ιδρύθηκε η "Νέα Αττική Οδός" - Ξεκινά αντίστροφη μέτρηση για την υπογραφή της νέας σύμβασης παραχώρησης

 κείμενο από το ypodomes.com

Προ των πυλών είναι πλέον οι υπογραφές για την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού. Τελευταία εξέλιξη είναι η ίδρυση των δύο εταιρειών που θα τρέξουν την παραχώρηση από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πιο συγκεκριμένα οι δύο εταιρείες που ιδρύθηκαν είναι η Νέα Οδός Παραχώρηση ΜΑΕ και η νέα εταιρεία που αναλαμβάνει τη διαχείρισης ονομάζεται "ΝΕΑ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕ" και είναι το διάδοχο σχήμα από την σημερινή "Αττική διαδρομές" η οποία ολοκληρώνει την παρουσία της με την λήξη της υφιστάμενης παραχώρησης τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας παραχώρησης συμμετέχουν οι: Ε.Μουστάκας ως πρόεδρος, και οι Χ. Ζαρίμπα, Π. Λαζαρίδου και Β. Χουχουρέλου ως μέλη. Στο διοικητικό συμβούλιο για την εταιρεία λειτουργίας, συμμετέχουν οι: Π. Σουρέτης ως πρόεδρος και οι Ρ. Αντωνακόπουλος και Ν. Καταπόδης ως μέλη.

Η εταιρεία παραχώρησης που έχει αρχικό κεφάλαιο 3 εκατ. ευρώ και διάρκεια μέχρι τις 21 Αυγούστου 2054, θα πρέπει να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 494 εκατ. ευρώ καθώς είναι όρος της σύμβασης παραχώρησης. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει με την καταβολή μετρητών. Ένας ενδιαφέρος όρος είναι επίσης πως για την πρώτη πενταετία η νέα παραχωρησιούχος μπορεί να μεταβιβάσει μέχρι και το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου..

Να θυμίσουμε πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επικράτησε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού δίνοντας προσφορά ύψους 3,27 δισ. ευρώ.

Πως προχωρά η διαδικασία

Θυμίζουμε πως η νέα σύμβαση της Αττικής Οδού έχει ήδη εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μάλιστα σε ιδιαίτερα γρήγορο χρόνο παρά την πολυπλοκότητα της. Επόμενα βήματα είναι οι υπουργικές αποφάσεις, η υπογραφή της σύμβασης (που πιθανόν να γίνει και εντός Σεπτεμβρίου) και βέβαια η κύρωση του νέου νόμου από την Βουλή των Ελλήνων.

Σε σχέση με την έναρξη της νέας παραχώρησης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα χρειαστεί να περιμένει μερικούς μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να παραλάβει και να λειτουργήσει τον μεγάλο άξονα της Αττικής.

Ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης από το βήμα της πρόσφατης γενικής συνέλευσης είχε εκτιμήσει πως η ολοκλήρωση των διαδικασιών για να μπορέσει να παραλάβει τον άξονα θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, σε πρόσφατη δημοσιογραφική ενημέρωση χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση την παράδοση της Αττικής Οδού εντός του πρώτου τριμήνου του 2025, στο νέο παραχωρησιούχο, διευκρινίζοντας ότι στο μεσοδιάστημα θα διασφαλιστεί η λειτουργία υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Το πιθανότερο σενάριο παραμένει η σημερινή κοινοπραξία που λειτουργεί την Αττική Οδό (ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-EGIS), θα ολοκληρώσει την σύμβαση και στη συνέχεια θα συνεχίσει για ένα διάστημα που εκτιμάται από 5-7 μήνες ως λειτουργός του αυτοκινητοδρόμου, με τα έσοδα να περιέρχονται στο Δημόσιο.

Μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης θα ολοκληρωθούν τα έργα συντήρησης όπως προβλέπεται σε αυτήν. Στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο συμβάσεων παραχώρησης θα ολοκληρωθεί ο εκτενής έλεγχος του αυτοκινητοδρόμου σημείο-σημείο για να μπορέσει να παραδοθεί αρχικά στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στη συνέχεια στην νέα παραχωρησιούχο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

 

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Η 88η ΔΕΘ φέρνει στο προσκήνιο τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης - Από το Μετρό και το flyover μέχρι το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος

 κείμενο από το ypodomes.com

Καθώς η Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται εντατικά για την 88η ΔΕΘ σημαίνοντα ρόλο για το μέλλον της έχουν τα μεγάλα έργα τα οποία είτε είναι σε εξέλιξη είναι σε διαγωνιστική διαδικασία. Λίγο-πολύ τα περισσότερα από αυτά τα έργα είναι γνωστά από χρόνια όπως το Μετρό ή το flyover, όμως υπάρχουν και έργα τα οποία είναι νέα για την πόλη όπως το Μουσείο Ολοκαυτώματος ή το ThessINTEC ή το Στρατόπεδο Γκόνου.

Τα έργα αυτά έρχονται να δώσουν μια νέα δυναμική στην πόλη που τις δύο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα έλειψαν και που είναι απαραίτητα. Σημαντικό στοιχείο στα έργα αυτά είναι πως έχουν μπει σε μια σειρά και που τόσο η πόλη όσο και η ευρύτερη περιοχή θα τα δουν να υλοποιούνται ενώ κάποια άλλα είναι στη φάση της υλοποίησης.

Μιλάμε επίσης για δημόσια και ιδιωτικά έργα. Σημαντικοί επενδυτές  υλοποιούν επενδύσεις στην πόλη όπως η Dimand που τρέχει projects το Hub 26 και την ανάπλαση του κτιρίου στου Φιξ αλλά και άλλοι επενδυτές κυρίως για ξενοδοχειακές μονάδες.

Από αυτά φυσικά το έργο-σημαία για την Θεσσαλονίκη είναι το Μετρό. Η πόλη ζει σε ρυθμούς αντίστροφης μέτρησης για την ημέρα που οι σταθμοί θα ανοίξουν επίσημα τις πύλες τους και θα μετακινηθούν σε χρόνους που σήμερα μοιάζουν μυθικοί. Η επίσημη ημερομηνία λειτουργίας της βασικής γραμμής Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-Νέα Ελβετία αναμένεται να ανακοινωθεί στην ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και υπολογίζεται προς τα τέλη Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που η ΔΕΘ θα διεξαχθεί χωρίς Μετρό. Για τα τέλη του 2025 οδεύει και η επέκταση Καλαμαριάς που θα συμπληρώσει το πρώτο δίκτυο μετρό για την πόλη.

Εγκαίνια όμως εν μέσω ΔΕΘ, στις 6/9 θα έχουμε για το νέο “πράσινο” συγκρότημα γραφείων HUB 26 στη Θεσσαλονίκη. Το νέο “πράσινο” συγκρότημα γραφείων της Dimand στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί σταδιακά από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο.Οι χώροι του έχουν ήδη μισθωθεί σε μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες ενώ το συγκρότημα έχει προσυμφωνηθεί να αγορασθεί από την Prodea Investments.

Σημαντικά για την πόλη είναι και τα αντιπλημμυρικά τα οποία είναι σε εξέλιξη. όπως η κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου υδάτων του νοτίου τμήματος Δήμου Καλαμαριάς για την αποχέτευση ομβρίων υδάτων, η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων ευρύτερης περιοχής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, τα έργα διευθέτησης ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου και κατασκευή δικτύων ομβρίων. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά από το 2025 και μετά.

Ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα της χώρας εκτελείται στη Θεσσαλονίκη και φυσικά αναφερόμαστε στο flyover. Η κατασκευή ενός νέου υπερυψωμένου άξονα στο ανατολικό μισό της περιφερειακής έχει δημιουργήσει και ανησυχία για τον κυκλοφοριακό φόρτο που δημιουργεί αλλά και προσμονή για την δραστική βελτίωση που υπόσχεται να φέρει. Η προγραμματισμένη ολοκλήρωση του έργου είναι για τον Μάιο του 2027.

Μεγάλο και σημαντικό έργο για τον χαρακτήρα που βγάζει προς τα έξω η πόλη είναι και τα έργα για το ThessINTEC. Οι πρόδρομες εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη και μέσα στο 2024 αναμένεται να ξεκινήσει και η ανέγερση των κτιρίων αλλά και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών. Αυτό το πρότυπο κέντρο καινοτομίας και τεχνολογίας είναι κάτι που η Ελλάδα δεν το έχει και η Θεσσαλονίκη είναι αυτή που τολμά με την κατασκευή του.

Επίσης από τα Electra Hotels & Resorts σε εξέλιξη είναι 5άστερο ξενοδοχείο συνολικής επένδυσης 30 εκατ. ευρώ το οποίο όπως τονίζεται αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην Θεσσαλονίκη. Το ξενοδοχείο θα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, θα έχει 160 δωμάτια.

Σε εξέλιξη είναι και η κατασκευή του νέου -και πρώτου για την πόλη- Νοσοκομείου Παίδων στο Φίλυρο. Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα αφήσει παρακαταθήκη ένα πρότυπο νοσοκομείο που κατασκευαστικά θα διαθέτει όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, θα πιστοποιηθεί κατά LEED και θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες υγείας στην πόλη. Το κόστος κυμαίνεται περίπου σε 160 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι με την ίδια δωρεά το ΙΣΝ κατασκευάζει και τα Γενικά Νοσοκομεία σε Κομοτηνή και Σπάρτη.

Υπό κατασκευή είναι όμως και το σημαντικότατο έργο ανάπλασης για την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Στρατόπεδο του Παύλου Μελά, με φορέα υλοποίησης τον δήμο Παύλου Μελά και με προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια. Το έργο είναι σε προχωρημένη υλοποίηση και το 2025 πιθανόν να είναι και η χρονιά που θα ολοκληρωθεί.

Έναρξη εργασιών είχαμε όμως προ ημερών και για σημαντικό έργο που αφορά στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Δυτική είσοδο της πόλης της Θεσσαλονίκης. Το έργο ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 2 έτη και θα αποτελέσει ένα σημαντικό έργο πολιτιστικού χαρακτήρα.

Έργα προς έναρξη υλοποίησης και διαγωνισμό

Προς υπογραφή είναι το έργο για την ολοκλήρωση του 6ου προβλήτα στον λιμένα της Θεσσαλονίκης. Το project είναι ταλαιπωρημένο και έχει ιστορία 20 και πλέον ετών και όλοι τώρα πιστεύουν ότι θα μπορέσει το επόμενο διάστημα να υπογραφεί και ο ΟΛΘ να αποκτήσει ένα σημαντικό asset στην προσπάθεια αύξησης στην διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.

Προς υπογραφή είναι και το σημαντικό κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ για τα 17 σχολεία σε Θεσσαλονίκη και Πιερία. Η ΚΤΥΠ που έχει ήδη την εμπειρία της Αθήνας προετοιμάζεται πυρετωδώς για την έναρξη της υλοποίησης αυτού του έργου που υπόσχεται να αναβαθμίσει την παροχή εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 129 εκατ. ευρώ.

Σε προχωρημένο διαγωνισμό είναι και το έργο-ΣΔΙΤ για τα Δικαστικά Μέγαρα Κεντρικής Μακεδονίας, κόστους 120 εκατομμυρίων ευρώ. Περιλαμβάνει την λειτουργική ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, ανέγερση νέων Δικαστικών Μεγάρων Σερρών, Έδεσσας και Κιλκίς.

Σε προχωρημένο διαγωνισμό είναι τα δύο μεγάλα οδικά έργα που "αγγίζουν" τη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο αφορά στον άξονα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και το δεύτερο στον άξονα Δράμα-Αμφίπολη. Οι δύο διαγωνισμοί είναι στη Β` φάση και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2025. Το κόστος των έργων είναι 444 και 248 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ξεκινούν διαγωνισμοί

Στην έναρξη του διαγωνισμού για την δημιουργία ενός μεγάλου Logistics Park μέσω ΤΑΙΠΕΔ οδηγούμαστε για το πρώην Στρατόπεδο Γκόνου. Ο διαγωνισμός εκτιμάται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ και θα λειτουργήσει μαζί με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως πόλος έλξης για την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Σε πλήρη προετοιμασία είναι όμως και το έργο για την περίφημη Ανάπλαση της ΔΕΘ. Το έργο εκτιμώμενου κόστους 300 εκατ. ευρώ υπόσχεται να δώσει μια νέα όψη στο κέντρο της πόλης και να επαναφέρει την ΔΕΘ ως ένα από τα σημαντικότερα σημεία της Θεσσαλονίκης.

Για το μέλλον αναμένουμε την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος για τις επεκτάσεις του Μετρό με προτεραιότητα τα δυτικα προάστια αλλά και παρεμβάσεις στην πόλη από τον Δήμο για την περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της πόλης.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στην ΔΕΘ "κλειδώνει' η επίσημη ημερομηνία λειτουργίας της βασικής γραμμής

 κείμενο από το ypodomes.com

Τρέχουν οι διαδικασίες για να ολοκληρωθούν τα έργα για το Μετρό Θεσσαλονίκης. Σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε πως την αποκάλυψη της οριστικής ημερομηνίας για τα εγκαίνια του Μετρό θα την κάνει από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα κάποια ημέρα προς τα τέλη Νοεμβρίου, ωστόσο μένει να δούμε ποια θα είναι η ημερά που το Μετρό θα αρχίσει να γεμίζει με επιβάτες και να αλλάζει την συγκοινωνιακή και κοινωνική φυσιογνωμία της πόλης.

Σε σχέση με τα επιπλέον 15 τρένα, το πρώτο αναμένεται να έρθει στην πόλη προς τα τέλη του έτους και το 2025 να αρχίσει η παραλαβή και για τα υπόλοιπα. Πρόκειται για συμπληρωματική παραγγελία που μαζί με τους 18 συρμούς που βρίσκονται στο αμαξοστάσιο, θα αποτελέσουν τον πρώτο στόλο ενόψει και της πρώτης επέκτασης.

Αρχικά τα δρομολόγια του Μετρό θα εκτελούνται ανά 3 λεπτά, συχνότητα που θεωρείται ικανή να εξυπηρετήσει το επιβατικό κοινό και σε δεύτερη φάση, με την προσθήκη της επέκτασης προς Καλαμαριά και την έλευση των 15 επιπλέον συρμών, το σύστημα θα είναι ικανό να εκτελεί δρομολόγια ανά 90 δευτερόλεπτα.

Η επίδοση αυτή είναι πολύ καλύτερη από το σύστημα Μετρό της Αθήνας καθώς η αυτοματοποιημένη κίνηση των συρμών επιτρέπει καλύτερες συχνότητες στα τρένα.

Να θυμίσουμε ότι οι 13 σταθμοί που θα τεθούν σε λειτουργία είναι οι: ΝΕΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ/ΕΚΘΕΣΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΠΑΠΑΦΗ, ΕΥΚΛΕΙΔΗ, ΦΛΕΜΙΝΓΚ, ΑΝΑΛΗΨΕΩΣΜ 25Ης ΜΑΡΤΙΟΥ, ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ.Σταϊκούρας τοποθέτησε χρονικά την λειτουργία της επέκτασης προς Καλαμαριά μέχρι το τέλος του 2025. Τα έργα και σε αυτό το τμήμα προχωρούν, όμως η λειτουργία της επέκτασης θα μπορεί να γίνει μετά την λειτουργία της βασικής γραμμής.

Οι σταθμοί που θα λειτουργήσουν εδώ είναι οι 11 της βασικής γραμμής μέχρι την 25η Μαρτίου ως κοινοί σταθμοί και επιπλέον οι: ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΡΕΤΣΟΥ, ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΑ.

Παράλληλα έχουμε την συνεχιζόμενη επιφανειακή απελευθέρωση δρόμων και πλατειών, τελευταία είχαμε και την αποδέσμευση του εργοταξίου της 25ης Μαρτίου, από τα τελευταία σημεία στην πόλη.

Η Θεσσαλονίκη ήδη μοιάζει διαφορετική μετά από πολλά χρόνια εργοταξιακής "ομηρείας" και ο πυρετός προετοιμασίας για να λειτουργήσει το δεύτερο σύστημα μετρό της χώρας είναι εμφανής.

Αναφορικά με τα δοκιμαστικά δρομολόγια αυτά πραγματοποιούνται με πυρετώδεις ρυθμούς και δοκιμάζονται όλα τα συστήματα. Ελληνικό Μετρό, κοινοπραξία κατασκευής (ΑΚΤΩΡ-WEBUILD-HITACHI), η ΤΗΕΜΑ και η TUV Rheinland τεστάρουν, σημειώνουν και προχωρούν σε κάθε είδους έλεγχο του πολύπλοκου συστήματος που θα τεθεί σε επίσημη λειτουργία σε λίγους μήνες.

Μεγάλη έμφαση δίνει η Ελληνικό Μετρό και στα έργα διαμόρφωσης της επιφάνειας του τερματικού σταθμού Νέα Ελβετία. Η διάνοιξη της οδού Ψελλού αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα καθώς θα πρέπει σε χρόνο ρεκόρ να δημιουργηθεί από μια περιοχή κυριολεκτικά χωραφιών, σε μια περιοχή αστικής μετεπιβίβασης για να εξυπηρετούνται οι επιβάτες των λεωφορείων και του Μετρό.

Οι διαδικασίες όμως τρέχουν και για το κοινό ηλεκτρονικό εισιτήριο σε Μετρό και λεωφορεία. Οι Θεσσαλονικείς με την έναρξη λειτουργίας του Μετρό, θα μπορούν με ένα εισιτήριο να κινούνται και στα δύο μέσα, όπως γίνεται σε όλες τις πόλεις που διαθέτουν συνδυασμένες μεταφορές.

Αυτό συνδέεται με την αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών η οποία θα γίνει προκειμένου το μετρό να αποτελέσει την ραχοκοκαλιά των αστικών μετακινήσεων και πολλές λεωφορειακές γραμμές θα γίνουν τροφοδοτικές τερματίζοντας σε κάποιο σταθμό Μετρό.

«Η Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο, παράλληλα με τη λειτουργία του Μετρό, θα ζήσει μια επανάσταση στον χώρο των δημοσίων συγκοινωνιών, κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται ορατό, χάρη στα εκατόν δέκα καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία, τα οποία ήδη κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης» είχε πει σχετικά με το θέμα ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

"Καυτός Σεπτέμβρης" με προσφορές για 5 μεγάλα αρδευτικά έργα ΣΔΙΤ ύψους 770 εκατ. ευρώ - Ποιες περιοχές αφορά

 κείμενο από το ypodomes.com

"Καυτός" Σεπτέμβρης αναμένεται για πέντε μεγάλα έργα-ΣΔΙΤ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς μέσα σε αυτόν τον μήνα οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δώσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές. Μιλάμε για έργα με συνολικό εκτιμώμενο κόστος που φτάνει σωρευτικά τα 770 εκατ. ευρώ και που με την λειτουργία τους θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση των μεγάλων αγροτικών περιοχών σε Ξάνθη, Μεσσηνία, Πέλλα, Κρήτη και Θεσσαλία.

Στόχος είναι η ολοκλήρωση των διαγωνισμών τους επόμενους μήνες και η έναρξη των έργων από τα σχήματα που διεκδικούν τα μεγάλα αυτά έργα που έρχονται μάλιστα σε μια περίοδο στην οποία η απειλή της ξηρασίας δείχνει να είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Τα έργα έχουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αρδευτικό Ταυρωπού

Το πρώτο έργο που θα δούμε -αν δεν υπάρξει άλλη παράταση- να υποβάλλονται προσφορές είναι το αρδευτικό έργο Ταυρωπού. Το κόστος του έργου με ΦΠΑ ανέρχεται σε 159,65 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 128,75 εκατ. ευρώ). Τα σχήματα που έχουν συμμετάσχει μέχρι και τη Β` φάση του διαγωνισμού που ξεκίνησε στις 18.11.2022 είναι ΜΕΤΚΑ-ΙNTRAKAT-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Χ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ.

Το Αρδευτικό δίκτυο Ταυρωπού, που εξυπηρετεί συνολικά έκταση 115.000 στρεμμάτων, αποτελείται από τα έργα μεταφοράς και διανομής του νερού (κεντρικός προσαγωγός, πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο) και τα δίκτυα εφαρμογής (τριτεύον δίκτυο). Η σύμβαση περιλαμβάνει τις παρακάτω εργασίες στις οποίες θα προβεί ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης :

Αρδευτικό Αλμωπαίου

Για τις 10 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως η καταληκτική ημερομηνία για να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές για το έργο που αφορά στο Αρδευτικό Σύστημα Αλμωπαίου στην Πέλλα. Το κόστος του έργου με ΦΠΑ ανέρχεται σε 122,14 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό που ξεκίνησε στις 24.7.2023 έχουν συμμετάσχει τα σχήματα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-INTRAKAT, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΑΒΑΞ-THALIS-ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ.

Το έργο αφορά την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του Αρδευτικού Δικτύου Αλμωπαίου. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
- την εκπόνηση μελετών κατασκευής και κατασκευαστικών μελετών
- την κατασκευή αρδευτικού δικτύου (αγωγός μεταφοράς από φράγμα Αλμωπαίου, πρωτεύον, δευτερεύον και τριτεύον δίκτυο) και συνοδών έργων (δεξαμενές, αντλιοστάσια, Η/Μ, συστήματα αυτοματισμών, τηλεελέγχων και τηλεχειρισμών)
- την συντήρηση και λειτουργία του αρδευτικού δικτύου και των συνοδών έργων για 23 έτη.

Αρδευτικό Υπέρειας-Ορφανών

Επίσης στις 10 Σεπτεμβρίου θα έχουμε ακόμα ένα ορόσημο για την υλοποίηση του έργου για τα Αρδευτικά δίκτυα Υπέρειας Λάρισας - Ορφανών Καρδίτσας. Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ ανέρχεται 132,98 (χωρίς ΦΠΑ 107,2 εκατ. ευρώ). Πιο συγκεκριμένα μέχρι τότε καλούνται να δώσουν τις προσφορές τους τα σχήματα THALIS-ΑΒΑΞ-ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-INTRAKAT, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, METKA-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 16.6.2023.

Το έργο αποτελεί ΣΔΙΤ και περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία σωληνωτού αρδευτικού δικτύου για την άρδευση των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων των αγροκτημάτων Πολυνερίου, Σταυρού, Κατωχωρίου, Ελληνικού, Βρυσιών & Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και Ορφανών, Φύλλου και Λεύκης του Νομού Καρδίτσας. Τα δίκτυα θα αρδεύουν ακαθάριστη έκταση περί τα 74.650 στρέμματα και καθαρή έκταση 67.780 στρεμμάτων.

Ύδρευση Πεδιάδας Νέστου

Για τις 13 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί η ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για το έργο-ΣΔΙΤ Μεταφορά και διανομή Νερού από τον ποταμό Νέστο στην Πεδιάδα της Ξάνθης. Το κόστος του έργου με ΦΠΑ ανέρχεται σε 210 εκατ. ευρώ (χωρί ΦΠΑ 170 εκατ. ευρώ). Τα σχήματα που έχουν ακολουθήσει τον διαγωνισμό που ξεκίνησε στις 24.7.2023 είναι: ΓΕΚ ΤΕΡΒΑ, THALIS-ΑΒΑΞ-ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, METKA-MEΣΟΕΙΟΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-INTRAKAT.

Αφορά αφενός στην κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της. Αφετέρου, το έργο αφορά στην κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής Α2 η οποία είναι μία εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων (που αποτελούν το ~22% της συνολικής έκτασης της πεδιάδας) και παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης.

Φράγμα Μιναγιώτικο

Τέλος, ακολουθεί το έργο για το Φράγμα Μιναγιώτικο στη Μεσσηνία όπου οι δεσμεντικές προσφορές έχουν οριστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου. Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 145,08 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 117 εκατ. ευρώ). Στον διαγωνισμό που ξεκίνησε στις 19.12.2022, μέχρι και την δεύτερη φάση έχουν ενδιαφερθεί τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Χ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΕΤΚΑ- INΤRΑΚΑΤ– ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ.

Το έργο αφορά στην κατασκευή:
-του Φράγματος Μιναγιώτικου,
-του Αρδευτικού δικτύου για την άρδευση έκτασης 35,000 στρεμμάτων,
Επίσης των Συνοδών έργων οδοποιίας, ήτοι:
- Αποκατάσταση τμημάτων υφιστάμενων αγροτικών οδών που πρόκειται
- να κατακλυστούν,
- 19,5χλμ. οδικών προσβάσεων στη θέση του φράγματος, του κεντρικού
- αντλιοστασίου και περιμετρικά του ταμιευτήρα,
- Μικρά τμήματα προσβάσεων κατά μήκος των αγωγών μεταφοράς νερού,
o Συνοδών έργων δανειοθαλάμων – αποθεσιοθαλάμων με τις αντίστοιχες προσβάσεις τους,
o Υδραγωγείων Λαχανάδας και Μηλίτσας,
• Εκπόνηση μελέτης υδραγωγείων Λαχανάδας και Μηλίτσας, και τυχόν υποστηρικτικές μελέτες κατά την Φάση Κατασκευής.
• Υλοποίηση Συστήματος Διαχείρισης Πληροφοριών (ΣΔΠ) απομακρ. ελέγχου,
• Συντήρηση και λειτουργία του φράγματος και του αρδευτικού δικτύου για την Περίοδο Λειτουργίας.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

14 Περιφερειακά Αεροδρόμια: "Πέταξε" η αεροπορική κίνηση με πάνω από 19 εκατομμύρια επιβάτες το πρώτο επτάμηνο

κείμενο από το ypodomes.com

Πέταξε το πρώτο επτάμηνο η επιβατική κίνηση στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμιμο της Fraport Greece. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας περισσότεροι από 19 εκατομμύρια επιβάτες χρησιμοποίησαν κάποιο από τα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται.

Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για 19,11 εκατ. επιβάτες και αύξηση 6,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 που είχαν καταγραφεί 17,95 εκατ. επιβάτες. Ουσιαστικά μιλάμε για περίπου 1,2 εκατομμύρια περισσότερους επιβάτες στο συγκεκριμένο διάστημα.

Πρώτο αεροδρόμιο σε κίνηση αναδεικνύεται το "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης με 4,07 εκατ. επιβάτες και αύξηση 5,2%. Στη δεύτερη θέση έρχεται το αεροδρόμιο της Ρόδου με 3,62 εκατ. και τρίτο το αεροδρόμιο Κέρκυρας με 2,25 εκατ. Τέταρτο το αεροδρόμιο Χανίων με 2,11 εκατ. και πέμπτο το αεροδρόμιο της Κω με 1,55 εκατομμύρια επιβάτες.

Την χαμηλότερη κίνηση την παρατηρούμε στην Καβάλα με 153.786 επιβάτες, στην Σάμο με 267.023 επιβάτες και στην Μυτιλήνη με 315.040 επιβάτες.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην κίνηση επιβατών διαπιστώνεται στην Μυτιλήνη με 15,6%, στην Ρόδο με 12,3% και στη Ζάκυνθο με 7,1%. Τα μόνα αεροδρόμια που έχουμε μείωση στους επιβάτες είναι της Καβάλας με -4,9% και της Μυκόνου με -2,1%.

Πως πήγε ο Ιούλιος

Αντίστοιχα ο Ιούλιος κινήθηκε με αύξηση 3,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και καταγράφηκαν 6,41 εκατ. επιβάτες. Πρώτο σε κίνηση αεροδρόμιο είναι της Ρόδου με 1,23 εκατ., δεύτερο της Κέρκυρας με 894 χιλιάδες και τρίτο της Θεσσαλονίκης με 817 χιλιάδες.

Τα χαμηλότερα σε κίνηση ήταν τα αεροδρόμια Καβάλας με 55 χιλιάδες, της Μυτιλήνης με 83 χιλιάδες και της Σάμου με 89 χιλιάδες.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην κίνηση επιβατών διακρίνεται στην Μυτιλήνη με 17,9%, στην Ρόδο με 13% και στα Χανιά με 6,4%. Μειώσεις βλέπουμε στα αεροδρόμια της Καβάλας με -13,2%, της Μυκόνου με -4,2% και της Θεσσαλονίκης με -0,7%.

Οι κορυφαίες χώρες

Αναφορικά με τις χώρες που έχουμε την μεγαλύτερη κίνηση επιβατών συνδυαστικά στα 14 αεροδρόμια της Fraport Greece, σταθερά πρώτη και με μεγάλη διαφορά παραμένει η Μεγάλη Βρετανία με 1,31 εκατ., δεύτερη η Γερμανία με 769.589, τρίτη η Ιταλία με 636.027, τέταρτη η Πολωνία με 370.199 και πέμπτη η Ολλανδία με 221.553.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Γαλλία, η Δανία, η Τσεχία, η Αυστρία και η Σουηδία.

Σε επίπεδο πτήσεων έχουμε πρώτη την Μεγάλη Βρετανία με 7.965, την Γερμανία με 5.007, την Ιταλία με 4.333, την Πολωνία με 2,036 και την Γαλλία με 1.674.

Στις εκτός Ευρώπης χώρες αξιοσημείωτη κίνηση σε πτήσεις είχαμε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 116, από το Κατάρ με 38 και από την Αρμενία με 28.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Ο χάρτης των έργων: Σε ποιες περιοχές κατασκευάζονται τα μεγαλύτερα έργα υποδομής της χώρας

 κείμενο από το ypodomes.com

Η περίοδος που διανύουμε είναι από τις πιο πλούσιες στην ατζέντα των υπό κατασκευή υποδομών. Μεγάλα έργα είναι σε εξέλιξη ανά την επικράτεια και περνώντας τα χρόνια παρατηρούμε πως ο χάρτης των έργων μετακινείται. Πέρα από τις δυναμικές περιοχές της χώρας σε έργα όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, παρατηρούμε πως τα τελευταία χρόνια η Κρήτη κάνει αισθητή την παρουσία της με πολύ μεγάλα έργα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική, ο ΒΟΑΚ, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Το 2024 μέχρι τώρα μας έχει δώσει και έργα ολοκληρωμένα όπως η Αμβρακία Οδός, τμήματα του Ε65, ενώ έπεται και η μεγαλύτερη παράδοση έργου που έχει γίνει ποτέ στη Θεσσαλονίκη με το Μετρό να ετοιμάζεται πυρετωδώς να λειτουργήσει.

Στον χάρτη των μεγάλων έργων υποδομής βλέπουμε πως υπάρχουν έργα διαφορετικά. Θα διακρίνουμε έργα οδικά αλλά και έργα ενέργειας. Νέος μεγάλος παίκτης στον χάρτη είναι τα κτιριακά έργα και μάλιστα ιδιωτικού χαρακτήρα. Με την χώρα να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την κρίση της περασμένης δεκαετίας, η ιδιωτική κατασκευή επανέρχεται δυναμικά και φαίνεται άλλωστε και από τα έργα που υλοποιούνται.

Στα δημόσια έργα μεγάλος παράγοντας αποτελεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τα έργα με την συνεργασία κράτους και αγοράς δηλαδή έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ.

Κρήτη- Νότιο και Βόρειο Αιγαίο

Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττικής-Κρήτης: 1 δισ.ευρώ. Οι πολλαπλές εργολαβίες είναι σε εξέλιξη και το έργο στο σύνολο του εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2025. Ανάδοχοι: NEXANS, PRYSMIAN, K/Ξ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ, Κ/Ξ SIEMENS-ΤΕΡΝΑ. Αναθέτουσα Αρχή είναι ο ΑΔΜΗΕ. Υπεγράφη το 2020.

Νέο Αεροδρόμιο Καστέλι Ηρακλείου: 500εκατ.ευρώ: Πλέον είμαστε σε προχωρημένη κατασκευή με την πρόοδο να ξεπερνά το 35%. Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2027. Το κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ για λογαριασμό της Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-GMR. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Υπεγράφη το 2019.

ΒΟΑΚ: 2,1 δισ. ευρώ. Τριπλό τμηματικά έργο με δύο από τα τμήματα να είναι σε κατασκευή. Χερσόνησος-Νεάπολη και Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος είναι πλεόν ενεργά ως έργα με ανάδοχα τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΚΤΩΡ αντίστοιχα. Αναμένεται και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο όπου ανάδοχος είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Με την ολοκλήρωση του ο νέος αυτοκινητόδρομος υπόσχεται κατακόρυφη αύξηση των επιπέδων οδικής ασφάλειας, ταχύτητας και άνετης οδήγησης.

Ηλεκτρική Διασύνδεση Σερίφου-Μήλου-Σαντορίνης-Φολεγάνδρου: 328 εκατ.ευρώ. Πρόκειται για διπλό έργο που θα διασυνδέσει τα 4 νησιά των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Σύστημα. Η ολοκλήρωση εκτιμάται για το 2025. Κατασκευάζουν οι Hellenic Cables και η Prysmian. Αναθέτουσα Αρχή είναι ο ΑΔΜΗΕ. Υπεγράφη το 2023.

Αττική - Στερεά Ελλάδα

Οδικό έργο Μπράλος-Άμφισσα: 286 εκατ.ευρώ. Είναι τμήμα του διαγώνιου άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο ου ενώνει την ανατολική με την δυτική χώρα..  Η ολοκλήρωση του τοποθετείται το 2027. Το κατασκευάζει η ΑΒΑΞ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Υπεγράφη το 2023.

Integrated Resort Casino: Στα τέλη του 2023 ξεκίνησαν και επίσημα οι εργασίες για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό. Η επένδυση φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η κατασκευή και ο εξοπλισμός υπολογίζονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Την κατασκευή έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ ενώ το επενδυτικό σχήμα αποτελείται από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-HARD ROCK INTERNATIONAL. To συγκεκριμένο έργο είναι σήμερα το μεγαλύτερο κτιριακό έργο όλων των εποχών για τη χώρα.

Νέα Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας: 1,8 δισ. ευρώ. Ένα έργο το οποίο θα μας κρατήσει συντροφιά για αρκετά χρόνια. Λαμβάνει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και την ΕΤΕπ και το ΕΣΠΑ 2021-2027. Υπεγράφη το 2021. Το κατασκευάζειτο σχήμα  η ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Ελληνικό Μετρό. Υπεγράφη το 2021. Σήμερα είναι σε εξέλιξη η διάνοιξη της σήραγγας από δύο μετροπόντικες και η κατασκευή των 15 σταθμών που περιλαμβάνονται στην νέα "πορτοκαλί" γραμμή.

Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών: 210 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής της Εύβοιας και από τα μεγαλύτερα της Στερεάς Ελλάδας. Το κατασκευάζει η ΜΕΤΚΑ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Υπεγράφη το 2023.

Έργα Υποδομών Ελληνικού: 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα δημιουγίας υποδομών στην επένδυση του Ελληνικού. Περιλαμβάνει τη δημιουργία δικτύων, δρόμων, αντιπλημμυρικά, εξυγιαντικά έργα και την υπογειοποίηση κατά 2,5χλμ της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Κατασκευάζει η ΑΒΑΞ. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Lamda Development. Υπεγράφη το 2022.

Riviera Tower: 350 εκατ. ευρώ. Αφορά την κατασκευή του υψηλότερου κτιρίου της χώρας και βρίσκεται στο χώρο της επένδυσης του Ελληνικού. Κατασκευάζεται από το σχήμα INTRAKAT-BOUYGUES. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Lamda Development. Υπεγράφη το 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Logistics Center Ασπρόπυργος: 300 εκατ. ευρώ. Μεγάλο έργο που είναι σε εξέλιξη από την HIG Capital. Δημιουργείται ένα από τα μεγαλύτερα Logistics Centers το οποίο θα διαθέτει και το δικό του λιμάνι, ενώ θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο, εμπορικούς χώρους, γραφεία, αποθήκες κ.α. Εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει σταδιακά την περίοδο 2025-2026.

Data Centers Σπάτα. 1 δισ. ευρώ.  Αφορά την κατασκευή/ανάπτυξη τριών (3) νέων Data Centers (Κέντρων Δεδομένων) στην περιοχή της Αττικής από την Microsoft. Ένα στην περιοχή των Σπάτων και δύο στην περιοχή του Κορωπίου, και όλα μαζί θα βρίσκονται σε λειτουργική σχέση μεταξύ τους. Ωστόσο, η δυναμικότητα του Κέντρου Δεδομένων στα Σπάτα (19,2 MW) θα είναι η διπλάσια από αυτή των Κέντρων Δεδομένων που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί (9,6 MW). Tα έργα εκτελεί το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-RENCO.

Πελοπόννησος-Δυτική Ελλάδα

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος: 310 εκατ.ευρώ. Το έργο υλοποιεί η Ολυμπία Οδός  και είναι είναι σε εξέλιξη.  Την κατασκευή έχουν αναλάβει τμηματικά οι: ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ. Η ολοκλήρωση του τοποθετείται για το 2025 και σήμερα η πρόοδος είναι πάνω από 50%. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Υπεγράφη το 2022.

Οδικός Άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη: 312 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργο-ΣΔΙΤ που εκτελείται στη Μεσσηνία και θα βελτιώσει σημαντικά την οδική ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Θεωρείται ως η φυσική συνέχεια του αυτοκινητόδρομου Μορέα. Κατασκευάζεται από το σχήμα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Υπεγράφη το 2023.

Ήπειρος-Ιόνια Νησιά-Δυτική Μακεδονία

Βόρειο Τμήμα αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 Καλαμπάκα-Εγνατία: 442 εκατ. ευρώ. Τμήμα του έργου είναι και στη Θεσσαλία. Έργο είναι σε εξέλιξη που ολοκληρώνει στο σύνολο του τον αυτοκινητόδρομο Ε65 από τη Λαμία μέχρι την Εγνατία. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2026. Το κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Υπεγράφη το 2021.

Φωτοβολταϊκό Πάρκο 550 MW Πτολεμαϊδα: 216εκατ.ευρώ. Σε φάση έναρξης κατασκευής. Το κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ. Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του τοποθετείται το 2025. Υπεγράφη το 2023.

Θεσσαλία-Κεντρική Μακεδονία-Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Flyover Περιφερειακής Θεσσαλονίκης: 480εκατ.ευρώ: Το έργο-ΣΔΙΤ  είναι σε φάση κατασκευής. Εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το 2027. Το έχει αναλάβει το σχήμα ΑΒΑΞ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Υπεγράφη το 2022.

Βασική Γραμμή Μετρό Θεσσαλονίκης: 1,1 δισ.ευρώ: Πρόκειται για το παλαιότερο έργο υποδομής της λίστας με πολυετείς καθυστερήσεις ακι το μοναδικό με χρηματοδότηση από τρία συνεχόμενα ΕΣΠΑ. Ετοιμάζεται να λειτουργήσει τον προσεχή Νοέμβριο. Το κατασκευάζει το σχήμα  ΑΚΤΩΡ-WEBUILD-HITACHI. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Ελληνικό Μετρό. Υπεγράφη το 2006.

Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλάδος 25ης Μαρτίου-Μίκρα: 500εκατ.ευρώ: Το έργο είναι σε προχωρημένη κατασκευή. Εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το 2025. Το κατασκευάζει η ΑΚΤΩΡ. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Ελληνικό Μετρό. Υπεγράφη το 2012.

ThessINTEC. To πρώτο μεγάλο κέντρο καινοτομίας της χώρας. Αρχική επένδυση 100 εκατ. ευρώ ενώ μελλοντικά εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Σε αυτή τη φάση θα γίνει τριπλή επένδυση για το κτίριο του ThessINTEC, κτίρια του ΕΚΕΤΑ και Ισραηλινού Fund.

Νέα Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Κομοτηνής: 375 εκατ. ευρώ. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι δοκιμές που πραγματοποιούν οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» μικτής ισχύος 877 MW. Θα λειτουργήσει το 2025.

Νέα Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης: 400 εκατ. ευρώ. Στο έργο συμμετέχουν ΔΕΗ με ποσοστό 51%, ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό 29% και Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου με ποσοστό 20%, Το έργο που θα είναι ονομαστικής ισχύος 840MW και αναμένεται να γίνει η πιο αποδοτική μονάδα της χώρας,

Σε ξεχωριστή θέση είναι η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος  με μνημόνιο με το υπουργείο Υγείας  για την ανέγερση 3 νέων νοσοκομείων: το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης και το νέο Νοσοκομείο Παίδων στη Θεσσαλονίκη. Το κόστος ανέρχεται σε περίπου 440 εκατ. ευρώ. Τα έργα εκτελεί η ΑΒΑΞ.

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Στην τελική ευθεία για προσφορές για το νέο Φράγμα Μιναγιώτικο στη Μεσσηνία

κείμενο από το ypodomes.com

Ακόμα ένας διαγωνισμός για μεγάλο έργο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περνά στην τελική του φάση και αυτή τη φορά αφορά στην κατασκευή για το Φράγμα Μιναγιώτικο στη Μεσσηνία.

Με απόφαση του το υπουργείο δίνει το πράσινο φως για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών η οποία θα είναι τον επόμενο μήνα.

Τα σχήματα που έχουν φτάσει μέχρι και σε αυτή τη φάση είναι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Χ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ- INΤΡΑΚΑΤ– ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ. Τώρα το επόμενο βήμα είναι η αποσφράγιση των προσφορών για να προκύψει ο ανάδοχος του έργου.

Ο διαγωνισμός είχε πάρει μικρή παράταση και διεξήχθη στις 19 Δεκεμβρίου 2022. Το έργο λόγω της ένταξης του στο Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2026. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 22-25 χρόνια τα οποία θα αποτελέσουν πεδίο και του εν εξελίξει πλεόν διαγωνισμού.

Το κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 145,08 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 117 εκατ. ευρώ). Το κόστος χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή ανέρχεται σε 29,55 εκατ. ευρώ (ποσοστό 30%). Το έργο είναι στα διοικητικά όρια των Δήμων Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος.

Το αντικείμενο του έργου

Ειδικότερα, όπως ορίζει ο διαγωνισμός για το Φράγμα Μιναγιώτικο το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην κατασκευή:

-του Φράγματος Μιναγιώτικου,

-του Αρδευτικού δικτύου για την άρδευση έκτασης 35,000 στρεμμάτων,

Επίσης των Συνοδών έργων οδοποιίας, ήτοι:

– Αποκατάσταση τμημάτων υφιστάμενων αγροτικών οδών που πρόκειται

– να κατακλυστούν,

– 19,5χλμ. οδικών προσβάσεων στη θέση του φράγματος, του κεντρικού

– αντλιοστασίου και περιμετρικά του ταμιευτήρα,

– Μικρά τμήματα προσβάσεων κατά μήκος των αγωγών μεταφοράς νερού,

o Συνοδών έργων δανειοθαλάμων – αποθεσιοθαλάμων με τις αντίστοιχες προσβάσεις τους,

o Υδραγωγείων Λαχανάδας και Μηλίτσας,

• Εκπόνηση μελέτης υδραγωγείων Λαχανάδας και Μηλίτσας, καθώς και τυχόν υποστηρικτικές μελέτες κατά την Φάση Κατασκευής.

• Υλοποίηση Συστήματος Διαχείρισης Πληροφοριών (ΣΔΠ) απομακρυσμένου ελέγχου,

• Συντήρηση και λειτουργία του φράγματος και του αρδευτικού δικτύου για την Περίοδο Λειτουργίας της Σύμβασης Σύμπραξης.

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Η "πλούσια" σεζόν 2023 - 2024 για τα έργα - Ποια παραδόθηκαν ή ξεκίνησαν και ποιοί είναι οι νέοι διαγωνισμοί

 κείμενο από το ypodomes.com

Μια πολύ πλούσια περίοδος αποδείχθηκε τελικά η σεζόν 2023-2024. Στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου του 2023 και μέχρι τον Αύγουστο όπου ολοκληρώνεται, οι εξελίξεις στον χώρο των υποδομών ήταν σημαντικές. Παραδόσεις έργων, νέοι διαγωνισμοί, αλλά και ωρίμανση έργων ήταν μέσα στο μενού.

Επίσης υπήρξαν σημαντικά γεγονότα που επηρέασαν τις εξελίξεις όπως η καταιγίδα Daniel και η καταιγίδα Elias οι οποίες κατά κάποιο τρόπο διαφοροποίησαν προτεραιότητες και ανάγκες. Στο επιχειρηματικό πεδίο των κατασκευών οι 4 μεγάλοι κατασκευαστές είδαν τα ανεκτέλεστα και τα έσοδα τους να συνεχίζουν να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και μάλιστα σε μια περίοδο που η έλλειψη προσωπικού είναι η σημαντικότερη πρόκληση για την υλοποίηση έργων.

Μέσα στην εξεταζόμενη περίοδο η άνοδος της ιδιωτικής κατασκευής συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς με αιχμή του δόρατος το Ελληνικό. Παράλληλα η σταθερή συμβολή των δημόσιων έργων που συνεχίζει να είναι ο βασικός πυλώνας των κατασκευών, διατήρησε το κλίμα ευφορίας και προσδοκιών.

Κορυφαία στιγμή της σεζόν 2023-2024 είναι η παράδοση στην κυκλοφορία των τμημάτων του Ε65, Λαμία-Ξυνιάδα και Τρίκαλα-Καλαμπάκα. Ο Ε65 με αυτές τις παραδόσεις έπαψε να είναι ο τυφλός αυτοκινητόδρομος αποκτώντας σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Πλέον ο τρίτος κάθετος άξονας της χώρας, έχει μήκος 141 χιλιόμετρα ξεκινώντας από την Λαμία και φτάνοντας μέχρι την Καλαμπάκα. Τα έργα ολοκλήρωσε η ΤΕΡΝΑ, μέλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πολύ μεγάλη στιγμή ήταν και στις αρχές του έτους η συνολική παράδοση του άξονα της Αμβρακίας Οδού. Ο δρόμος Άκτιο-Αμβρακία που ταλαιπώρησε για πολλά χρόνια με τα σκαμπανεβάσματα στην κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο με την απόδοση και του τελευταίου τμήματος Βόνιτσα-Δρυμός από την ΜΕΤΚΑ, μέλος του Ομίλου Metlen. Για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι δύο παραπάνω παραδόσεις υπήρξαν δύο σημαντικά κλεισίματα πολύ μεγάλων έργων που αλλάζουν τις μετακινήσεις σε Περιφέρειες όπως η Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία η Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά.

Πέρα από αυτές τις κορυφαίες στιγμές στις κατασκευές είχαμε και παραδόσεις έργων σε πιο τοπικό επίπεδο, όπως αυτή του δρόμου Καλλονή-Σίγρι στη Λέσβο ή του λιμανιού του Αγίου Κωνσταντίνου στη Φθιώτιδα. Εξίσου σημαντική ολοκλήρωση έργου είναι και αυτή από την Dimand με τον Πύργο Πειραιά να λειτουργεί πλήρως ανακαινισμένος και σύγχρονος, ένα μεγάλο τοπόσημο για τον Πειραιά.

Τα νέα έργα

Σε επίπεδο νέων μεγάλων έργων το υπουργείο ΥΠΟΜΕ έχει να επιδείξει πολύ πλούσιο έργο. Μέσα στο καλοκαίρι υπέγραψε σημαντικά έργα όπως το Φράγμα Τσικνιά (ΑΚΤΩΡ), την ύδρευση Πρέβεζας-Αρτας-Λευκάδας (ΤΕΡΝΑ) και τα εγγειοβελτιωτικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία (INTRAKAT).

Σημαντικές υπογραφές θεωρούνται επίσης και αυτές για την Παράκαμψη Γιάλοβας (INTRAKAT) στη Μεσσηνία, ο ποδηλατοδρόμος της Αθηναϊκής Ριβιέρας (ZITAKAT), το Riviera Galleria (METKA) στο Ελληνικό και σε επίπεδο μεταφορών οι συμβάσεις για τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και για άλλα 300 λεωφορεία φυσικού αερίου. Επίσης έπεσαν υπογραφές για την παραχώρηση των λιμένων Καβάλας, Ηρακλείου και Ηγουμενίτσας. Ακόμα μια σημαντική υπογραφή είναι αυτή για το Φράγμα Αγιόκαμπου στη Λάρισα.

Το μεγαλύτερο σε αξία έργο υπεγράφη τον Δεκέμβριο για την ανέγερση του IRC στο Ελληνικό για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και HARD ROCK. Εξίσου μεγάλο είναι και το έργο για τα Data Centers της Microsoft στα Σπάτα με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Έργα είδαμε επίσης να ξεκινούν για τα οικιστικά συγκροτήματα στον Άγιο Κοσμά και για το Thess Intec, το πρώτο νέο κέντρο καινοτομίας και τεχνολογίας της χώρας.

Μεγάλο έργο είναι και αυτό για το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά από την Dimand που ξεκίνησε στην εξεταζόμενη περίοδο. Τα έργα ξεκίνησαν και αναμένεται να δώσει ζωή σε μια περιοχή που παλαιότερα υπήρξε βιομηχανική περιοχή.

Οι νέες δημοπρατήσεις

Σε επίπεδο νέων διαγωνισμών, ως κορυφαίο έχουμε να επιδείξουμε αυτόν για την επέκταση της Ιόνιας Οδού με το τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά. Με αυτό το έργο πρακτικά ολοκληρώνεται η Ιόνια Οδός ενώ προωθείται και το ελληνικό τμήμα της Αδριατικής Οδού που ξεκινά από την Τεργέστη στην Ιταλία και φτάνει μέχρι την Ελλάδα. Στον διαγωνισμό έχει επικρατήσει η ΑΒΑΞ.

Σχεδόν μισό δισ. ευρώ είναι και ο διαγωνισμός που ξεκίνησε για το Κυβερνητικό Πάρκο "Ανδρέας Λεντάκης" στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και προβλέπει την μεταφορά 9 υπουργείων και πολλών ακόμα φορέων.

Σημαντικότατος είναι και ο διαγωνισμός για το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής από το ΤΑΙΠΕΔ. Στον χώρο προβλέπεται να μετακινηθούν πολλές μεταφορικές εταιρείες που σήμερα εδρεύουν στον Βοτανικό. Τούτο λεχθέντος, σε εξέλιξη είναι και ο διπλός διαγωνισμός για τις υποδομές και το πράσινο στον Βοτανικό. Ανάδοχοι έχουν ανακηρυχθεί η ΟΔΟΣ και η ΖΙΤΑΚΑΤ.

Μεγάλος είναι και ο διαγωνισμός για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Νέα Καρβάλη-Τοξότες Ξάνθης. Θα ενώσει το λιμάνι της Καβάλας με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σε εξέλιξη είναι και οι διαγωνισμοί για τα Δικαστικά Μέγαρα Ηρακλείου-Ρεθύμνου ενώ στο Ελληνικό σχεδόν ολοκληρωμένοι είναι οι διαγωνισμοί για τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις και το Μητροπολιτικό Πάρκο.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Τον Σεπτέμβριο ο διαγωνισμός για το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ - Πως προχωρούν τα έργα αποκατάστασης

 κείμενο από το ypodomes.com

Διαγωνισμός 64 εκατ. ευρώ αναμένεται να προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης στο στέγαστρο ΄"Καλατράβα" του ΟΑΚΑ και όχι μόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com πρακτικά είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης και τον Σεπτέμβριο εκτιμάται πως θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός ο οποίος θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση του στεγάστρου στο Ολυμπιακό Στάδιο αλλά και του στεγάστρου στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο.

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι μέχρι τα τέλη του έτους να έχει ανάδοχο και αρχές του 2025 να ξεκινήσουν τα έργα που αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το 2026. Βασικό αντικείμενο του έργου είναι η στατική και λειτουργική αποκατάσταση των μεταλλικών κατασκευών. Το έργο θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Αθλητισμού.

Το μεγάλο έργο γίνεται στα πλαίσια μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΕΕ και υπάρχει χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το ΤΑΙΠΕΔ, ως Διενεργούσα Αρχή, έχει αναλάβει τις αρμοδιότητες της ωρίμανσης, της διενέργειας των διαγωνιστικών διαδικασιών και της παρακολούθησης της εκτέλεσης των συμβάσεων για την υλοποίηση του έργου ενώ το ΤΕΕ δρα ως Τεχνικός Σύμβουλος και εκτελεί κάθε συναφή δραστηριότητα για την ταχεία και ασφαλή αποκατάσταση των δομημάτων.

Στην ΑΚΤΩΡ τα έργα συντήρησης

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τον διαγωνισμό για έργα συντήρησης και αποκατάστασης στο ΟΑΚΑ ανακηρύχθηκε ως ανάδοχος η ΑΚΤΩΡ, μέλος του Ομίλου INTRAKAT.

Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ διενεργήθηκε στις 16 Ιουλίου 2024. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 180 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης. Αν η σύμβαση υπογραφεί μέσα στο Φθινόπωρο, τότε το έργο θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2026.

Στο έργο περιλαμβάνεται η συντήρηση – Επισκευή – Αντικατάσταση τμημάτων των μεταλλικών κατασκευών των δύο Εισόδων, του Τείχους των Εθνών και της Αγοράς του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ).

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 6,13 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 4,94 εκατ. ευρώ). Το Έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση –NextGenerationEU στο πλαίσιο του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Τα πρώτα και τα επόμενα έργα

Να θυμίσουμε ότι μέσω εργολαβίας ύψους 2,02 εκατ. ευρώ, είχαν ξεκινήσει τα πρώτα έργα στο στέγαστρο. Πιο συγκεκριμένα είχε γίνει με διαδικασίες fast track η απομάκρυναγ 5.000 πολυκαρβονικών φύλλων του Στεγάστρου "Καλατράβα". Με την ολοκλήρωση των εργασιών έγινε δυνατή η πραγματοποίηση εκδηλώσεων με κορυφαία την συναυλία των Coldplay.

Επίσης το ΤΑΙΠΕΔ προετοιμάζει ακόμα έναν διαγωνισμό εντός του χώρου του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών. Αυτό το έργο έχει εκτιμώμενο κόστος 11 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει δομικές αποκαταστάσεις σε κτηριακές εγκαταστάσεις, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιβάλλοντος χώρου στο ΟΑΚΑ. Η διάρκεια της σύμβασης έχει υπολογιστεί σε περίπου 16 μήνες.

Στόχος είναι με όλα τα παραπάνω έργα να μπορέσει να αποκατασταθεί η εικόνα και η λειτουργία του ΟΑΚΑ και να γίνει εφικτή η βιωσιμότητα του. Για αυτό τον λόγο θα εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας του χώρου αλλά και ένα στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο για την λειτουργία και ανάπτυξη του μεγάλου αυτού αθλητικού πόλου της χώρας.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Μετρό Αθήνας: Προχωρά ο Μετροπόντικας προς το κέντρο της Αθήνας

 κείμενο από το ypodomes.com

Το πέρασμα του από τον πρώτο σταθμό για τη Νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας έκανε πριν από λίγες ημέρες ο Μετροπόντικας "Αθηνά". Σύμφωνα με πληροφορίες, το βαρύ μηχάνημα πέρασε χωρίς τυμπανοκρουσίες από το σημείο που θα κατασκευαστεί ο μελλοντικά τερματικός σταθμός ΓΟΥΔΗ και πλέον κατευθύνεται προς τον επόμενο σταθμό ΖΩΓΡΑΦΟΥ.

Το ΤΒΜ καθημερινά διανοίγει 13-15 μέτρα και με την ταχύτητα αυτή υπολογίζεται ότι θα περάσει και από τον σταθμό ΖΩΓΡΑΦΟΥ προς τα τέλη Φθινοπώρου. Στόχος είναι στα τέλη του 2025, αρχές του 2026 να έχει φτάσει μέχρι το σημείο στον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ από όπου και θα εξέλθει.

Παράλληλα ο δεύτερος μετροπόντικας "Νίκη" στο φρέαρ ΒΕΙΚΟΥ, προετοιμάζεται για να ξεκινήσει την διάνοιξη καθώς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η συναρμολόγηση του. Στόχος είναι το μηχάνημα να ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα και να ολοκληρώσει την πορεία του μέχρι τον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ελληνικό Μετρό, μέχρι τα μέσα του 2026.

Το έργο για τη νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας είναι σήμερα το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας με προϋπολογισμό που αγγίζει με τον ΦΠΑ τα 1,8 δισ. ευρώ. Για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής για την πρωτεύουσα και την μάχη ενάντια στο κυκλοφοριακό.

Παραλαμβάνει σταθμούς η AVAX

Εξελίξεις όμως έχουμε και στο πεδίο κατασκευής των σταθμών. Μέχρι και πρόσφατα το σχήμα AVAX - GHELLA - ALSTOM είχε παραλάβει 5 σταθμούς από την ΕΡΕΤΒΟ που εκτελεί τις πρόδρομες εργασίες. Το τελευταίο διάστημα με ένα μπαράζ, ο βασικός εργολάβος παρέλαβε ακόμα πέντε σταθμούς και πλέον μπορεί να εκτελεί εργασίες σε 10 από τους 15 σταθμούς της γραμμής.

Πιο συγκεκριμένα πλέον έχει παραλάβει τους σταθμούς ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΕΛΙΚΩΝΟΣ, ΚΥΨΕΛΗ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΚΑΔΗΜΙΑ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΙΛΙΣΙΑ. Αυτό σημαίνει πως το επόμενο διάστημα θα δούμε να εξελίσσονται οι εργασίες εκσκαφής και διάνοιξης των χώρων για την κατασκευή των σταθμών της γραμμής 4.

Οι 5 σταθμοί που ακόμα δεν έχουν παραληφθεί από το σχήμα με leader την AVAX, είναι οι: ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΓΟΥΔΗ. Πρακτικά αν εξαιρέσουμε τον σταθμό στα Εξάρχεια, όλοι οι σταθμοί στη δυτική πλευρά και μέχρι το Κολωνάκι είναι πλέον διαθέσιμοι ως εργοτάξια για να υλοποιηθεί η κατασκευή.

Αν δεν έχουμε καθυστερήσεις το επόμενο διάστημα θα παραδοθούν και οι άλλοι 4 σταθμοί με εξαίρεση τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΜΟ που μένει να λυθεί το θέμα του σταθμού.

Μια διαφορετική γραμμή

Η νέα γραμμή 4 θα είναι μια διαφορετική γραμμή από αυτή που έχουν συνηθίσει οι Αθηναίοι. Σε αυτήν, θα έχουν ενσωματωθεί όλες οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και θα είναι μια γραμμή από το μέλλον.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι 15 σταθμοί θα είναι πλευρικοί, όπως άλλωστε είναι η συντριπτική πλειοψηφία των σταθμών Μετρό της Αθήνας και στις 3 γραμμές.

Οι σταθμοί της γραμμής 4 θα διαθέτουν στις αποβάθρες θύρες ασφαλείας οι οποίες θα ανοίγουν ταυτόχρονα με την έλευση του συρμού. Αυτή την τεχνολογία στη χώρα μας θα την γνωρίσουμε με τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης τους προσεχείς μήνες.

Στον σχεδιασμό της γραμμής 4 η Ελληνικό Μετρό, προέβλεψε την κίνηση συρμών αυτόματων που θα κινούνται μέσω του Κέντρου Ελέγχου της γραμμής. Οι αποβάθρες και οι συρμοί θα είναι μικρότεροι σε μήκος από τις γραμμές 2 και 3. Θα έχουν μήκος 90 μέτρα και την δυνατότητα να εκτελούν δρομολόγια ανά 90 δευτερόλεπτα, δηλαδή πολύ συχνότερα από όσο έχει σχεδιαστεί για τις άλλες γραμμές Μετρό.

Αυτό σημαίνει ότι οι 20 συρμοί που θα προμηθευτεί η Ελληνικό Μετρό, θα κινούνται αποκλειστικά στην γραμμή 4, καθώς είναι διαφορετικής τεχνολογίας από αυτούς που κινούνται σήμερα οι Αθηναίοι. Η γραμμή θα έχει πορτοκαλί χρώμα και σε αυτή την πρώτη φάση θα συνδέεται στον σταθμό ΑΚΑΔΗΜΙΑ με τον σταθμό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ της γραμμής 2 και στον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ με τον ομώνυμο σταθμό της γραμμής 3.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, υπάρχουν καθυστερήσεις όπως σχεδόν σε όλα τα έργα μετρό της Αθήνας. Ο επίσημος χρόνος ολοκλήρωσης της βασικής εργολαβίας είναι για τον 12ο του 2029, αλλά πλησιάζοντας προς το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας θα διαπιστωθεί ποιος θα είναι ο επιπλέον χρόνος που θα χρειαστεί για να τεθεί αυτή η νέα γραμμή σε λειτουργία και στην διάθεση του επιβατικού κοινού.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα