κείμενο από το ypodomes.com
Τη μελέτη του για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου παρουσίασε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Renzo Piano, στο Γυάλινο Κτήριο της Πλατείας Νερού του σταδίου tae kwo do. Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας αναφέρθηκε σε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την πρόταση και είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις.
Είχε προηγηθεί συνάντηση εργασίας του με όλους τους Έλληνες μελετητές που θα ολοκληρώσουν το σχεδιασμό για τη δημοπράτηση του έργου.
Ο Renzo Piano που σαν αρχιτέκτονας τυγχάνει αναγνώρισης όχι μόνο για το έργο του, αλλά και για την οικολογική του συνείδηση, μελέτησε σχολαστικά τα προβλήματα και τις συνθήκες της παρέμβασης και τα αντιμετώπισε σε βάθος. Μεγαλύτερη έμφαση έδωσε στο όραμα που διαπνέει το σχεδιασμό του masterplan και στην αντιπλημμυρική προστασία που παρέχεται στους Δήμους της ευρύτερης περιοχής.
Το όραμα αναφέρεται στη σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα και την ανάκτηση του θαλάσσιου μετώπου και προτείνεται η διείσδυση του πάρκου προς την πόλη με φυτεύσεις όλων των διαθέσιμων χώρων. Οι δρόμοι αντίστοιχα εκτείνονται προς τη θάλασσα ως πεζόδρομοι και καταλήγουν σε προκυμαίες.
Το Πάρκο αποτελεί φίλτρο ανάμεσα στην πόλη και τη θάλασσα και ένα απόλυτα φυσικό τοπίο. Καταργείται ο σημερινός αυτοκινητόδρομος της λεωφόρου Ποσειδώνος και δημιουργείται νέος σε νέα θέση προς τη θάλασσα που απέχει περίπου εκατό μέτρα από τη σημερινή του θέση, υπογειοποιείται και δεν είναι ορατός διότι περνάει από πάνω του το Πάρκο. Έτσι ο πεζός δεν συναντάει κανένα εμπόδιο και μπορεί να περάσει από οποιοδήποτε σημείο της πόλης στο Πάρκο και να φτάσει έως τη θάλασσα.
Η πρόταση επιλύει τα πλημμυρικά προβλήματα της περιοχής με υδραυλικά έργα και αντιπλημμυρική προστασία, την πρόσβαση και τις κυκλοφοριακές εξυπηρετήσεις, θέτει τις πρώτες προτάσεις για τον τρόπο χρήσης του πάρκου και δίνει τις κατευθύνσεις του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και της επιθυμητής φυσιογνωμίας του τοπίου.
Στα ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβάνονται παράκτιες πισίνες με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, χώροι για αθλητισμό και αναψυχή, άλση, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, περιοχές με θεματικές ενότητες δραστηριοτήτων, προβλήτες και καταδυτικό πάρκο. Προβλέπεται η προκήρυξη εθνικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από το ΥΠΕΚΑ για τη μελέτη της κεντρικής προκυμαίας με το μικρό κτήριο στην απόληξή της στη θάλασσα, που θα υποδεχτεί εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης και αναψυχής.
Για την περιοχή ανάπλασης ο νόμος «Ταυτότητα κτηρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγής χρήσης, Μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις» (3843/2010) ρυθμίζει μεταξύ άλλων τις χρήσεις γης και δεν επιτρέπει τη δόμηση νέων κτηρίων, παρά μόνο για 2.500 μ2 περίπου που θα καλύψουν και τις εξυπηρετήσεις για τη χρήση του πάρκου. Όπως προβλέπεται, τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Πολιτισμού και Τουρισμού με KYA των 3 Υπουργών θα συγκροτήσουν επιτροπή παρακολούθησης, εγκρίσεων και παραλαβής των μελετών.
Έχει ήδη ανατεθεί από το ΥΠΠΟΤ και εκπονηθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η Πολεοδομική θεώρηση του Προγράμματος. Στο πλαίσιο της διαδικασίας ψήφισης Προεδρικού Διατάγματος, προβλέπεται διαβούλευση με τους αρμόδιους ΟΤΑ, φορείς και οργανώσεις.
Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά από συμφωνία με το Ελληνικό δημόσιο, χορηγεί όλες τις μελέτες που απαιτούνται για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Στο πρόγραμμα ανάπλασης εντάσσεται και ο διαγωνισμός παραχώρησης για τη μετασκευή και εκμετάλλευση του Συνεδριακού Κέντρου (Τae Kwon Do) και της ζώνης ανάπλασης ΙΙΙ του Φαληρικού Όρμου, οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για το οποίο αναμένονται, μετά από την έγκριση σχετικής παράτασης, στις 21 Ιουλίου.
Με την έκταση των 760 στρεμμάτων του Φαληρικού Όρμου και την περιοχή των 245 στρεμμάτων του παλαιού Ιπποδρόμου (από τα οποία μόνο τα 32 καλύπτονται με δόμηση) προκύπτουν σχεδόν 1000 στρέμματα που μετατρέπονται σε Πάρκο ελεύθερο στους πολίτες, δίνοντας τον πρώτο από τους νέους μεγάλους πνεύμονες πρασίνου.
Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου περιλαμβάνεται στις παρεμβάσεις του Προγράμματος ΑΘΗΝΑ 2014 του ΥΠΕΚΑ και τις στρατηγικές της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, την ανάδειξη της θαλάσσιας σχέσης, την απόκτηση ανταγωνιστικής σύγχρονης ταυτότητας και την ενίσχυση της Αθήνας ως τουριστικού πόλου.
Υπενθυμίζονται επίσης τα παρακάτω:
Χρονοδιάγραμμα:
Η Στρατηγική Μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει διαβιβαστεί στην αρμόδια υπηρεσία για την έναρξη της διαδικασίας δημοσιότητας.
Έναρξη Β φάσης των μελετών: 31.07.2011.
Ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος σχεδιασμού: 15.03.2012
Ολοκλήρωση της Περιβαλλοντικής αδειοδότησης: 15.04.2012.
Ολοκλήρωση των τεχνικών προμελετών για την υποβολή πρότασης ένταξης στο ΕΣΠΑ: 30.11.2011
Ολοκλήρωση τεχνικών μελετών: 31.05.2012
Δημοπράτηση του έργου 1.9.2012
Ανάδειξη αναδόχου για την κατασκευή του έργου 1.1.2013
Κόστος: Το κόστος προεκτιμάται σε 215 εκ. ευρώ και θα ορισθεί ακριβέστερα τον Νοέμβριο, σε σχέση με την ωριμότητα των μελετών. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΠΕΠ Αττικής, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα συμμετάσχει με πόρους από το Πράσινο Ταμείο και πιθανά θα συμμετάσχει το πρόγραμμα JESSICA.
Μελετητές: Στην φάση του masterplan συμμετείχαν ως σύμβουλοι τα ελληνικά μελετητικά γραφεία που είχαν επιλεγεί προ των Ολυμπιακών Αγώνων για τη μελέτη ανάπλασης της περιοχής: Θ. Παπαγιάννης & Συνεργάτες, DENCO Consulting Engineers, Εξάρχου-Νικολόπουλος-Μπενσασσων Consulting Engineers SA, DROMOS Consulting Ltd., Tekem Consulting SA, Δ. Μπαϊρακτάρης και Συνεργάτες, Έ. Παγκάλου και Συνεργάτες, τα οποία θα συνεχίσουν ως μελετητές για την ολοκλήρωση των επιμέρους μελετών.
Στην επόμενη φάση μελετών επελέγησαν από το Renzo Piano και θα συμμετάσχουν επιπλέον: για την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης ομάδα γραφείων με εκπρόσωπο τον Κ. Πανηγύρη, ο Θ. Σπυρόπουλος για τη μελέτη φωτισμού και οι Λ. Καλλιπολίτη και Ν. Γκατένιο για το σχεδιασμό δύο εφήμερων κατασκευών-γλυπτών.
Όσον αφορά στην άρδευση του πάρκου, αυτή προβλέπεται να καλυφθεί με την επανάχρηση μέρους των επεξεργασμένων λυμάτων της Ψυττάλειας. Το ΥΠΕΚΑ έβγαλε ήδη την πρόσκληση για χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων που περιλαμβάνουν την πρόσθετη επεξεργασία των λυμάτων καθώς και δίκτυο διανομής του ανακτημένου νερού. Προβλέπεται πως η ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου της άρδευσης θα προηγηθεί της ολοκλήρωσης της ανάπλασης και της φύτευσης του πάρκου.
Τέλος είναι σημαντικό να αναζητηθεί ο καταλληλότερος τρόπος παραγωγής εσόδων για τη συντήρηση του Πάρκου με την ένταξη σε αυτό δραστηριοτήτων συμβατών με τη φυσιογνωμία του. Για να διατηρηθεί η ποιότητά του και να είναι βιώσιμο κατά τη λειτουργία του, προβλέπονται δραστηριότητες αναψυχής και αθλητισμού που θα το καθιστούν ζωντανό κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
Λαϊκές αγορές: Οι πωλητές δεν χρειάζονται αποδεικτικό φορολογικής και
ασφαλιστικής ενημερότητας για τις άδειες
-
Καταργείται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, η
υποχρέωση των πωλητών λαϊκών αγορών να προσκομίζουν αποδεικτικό φορολογικής
και ασφαλ...
Πριν από 2 εβδομάδες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου