κείμενο από το ypodomes.com
Ξεκινά η διαδικασία αποκρατικοποίησης του Ελληνικού την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 16 Νοεμβρίου.
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα ενημερωθούν από τους συμβούλους του έργου (Citigroup, Τράπεζα Πειραιώς) για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά την επιλογή του παραχωρησιούχου της έκτασης του Ελληνικού που θα αξιοποιηθεί και παράλληλα, αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη της σχετικής διαδικασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσημη πρόσκληση ενδιαφέροντος αναμένεται την 1η Δεκεμβρίου 2011. Και σε αντίθεση με όσα αναφέρονταν στο παρελθόν, περί μιας κλασικής ανταγωνιστικής διαδικασίας, το ΤΑΙΠΕΔ τώρα διχάζεται για τον τρόπο επιλογής παραχωρησιούχου.
Αρχικά σχεδιαζόταν μια καθαρά διαγωνιστική διαδικασία, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος υποβάλλει το δικό του σχέδιο (master plan) και εγκρίνεται το καλύτερο και συμφερότερο για το Ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο φέρεται να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για μια διαδικασία που θα βασιστεί στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.
Η τελευταία διαδικασία προβλέπεται από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία και σύμφωνα με αυτή, οι υποψήφιοι παραχωρησιούχοι θα υποβάλουν ο καθένας από ένα master plan το οποίο και θα αξιολογηθεί.
Στη συνέχεια, το καλύτερο από αυτά θα τεθεί υπ? όψιν όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και συμφερότερη για το Ελληνικό Δημόσιο λύση-αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το προτεινόμενο στον ανταγωνιστικό διάλογο master plan να συνιστά σύνθεση επιμέρους «κομματιών» από τα master plans περισσοτέρων του ενός ενδιαφερομένων.
Η λύση αυτή, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εγκυμονεί κινδύνους, καθώς ο ανταγωνιστικός διάλογος προκρίνεται σε έργα για τα οποία η αναθέτουσα αρχή (το Ελληνικό Δημόσιο) πληρώνει για την υλοποίησή τους. Αντίθετα, στο Ελληνικό ο στόχος είναι ο παραχωρησιούχος να πληρώσει για την ανάπτυξη του έργου και στη συνέχεια να επιτύχει απόσβεση της επένδυσής του και τέλος να πραγματοποιήσει το όποιο κέρδος.
Επιπλέον στόχος είναι ο ανάδοχος-παραχωρησιούχος να προκαταβάλει μέρος των κερδών της επένδυσης που θα γίνει σε βάθος χρόνου στο Ελληνικό Δημόσιο, αμέσως μετά τη υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Το ποσό αυτό κατ? άλλους μπορεί να είναι της τάξης των μερικών εκατοντάδων εκατ. ευρώ (π. χ. 500 εκατ. ευρώ) και κατ? άλλους μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ ή ακόμη και να φτάσει έως 2 δισ. ευρώ.
Το ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως π. χ. από τους συντελεστές οικοδόμησης, το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία που θα συσταθεί για την εκμετάλλευση της έκτασης, τους ρυθμούς απόσβεσης της επένδυσης κ. ο. κ.
Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν λάθος τη διαδικασία επιλογής παραχωρησιούχου μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου, υποστηρίζοντας ότι κάθε ενδιαφερόμενος θα προσφέρει μια λύση την οποία ο ίδιος θα έχει επιλέξει με δικά του κριτήρια κόστους επένδυσης, επιστροφής κεφαλαίου κ. λπ.
Μάλιστα το master plan που θα υλοποιήσει θα αποτελέσει μια μάλλον ακριβή υπόθεση, αφού το κόστος του εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1,0 έως 1,5 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση του ανταγωνιστικού διαλόγου, κανένας δεν θα θελήσει η δουλειά του (ή μέρος αυτής) να αποτελέσει λύση για έναν ανταγωνιστή του. Αντίθετα, ο ίδιος θα είχε κάθε λόγο να υπογράψει ισχυρές συμφωνίες εμπιστευτικότητας με τον παραχωρούντα την έκταση του Ελληνικού.
Stress test
Η παραχώρηση της έκτασης του Ελληνικού θα αποτελέσει αναμφίβολα το μεγάλο «stress test» για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, την ελκυστικότητά της σε ξένες επενδύσεις και εν γένει για την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Αποτελεί το φιλέτο της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και ίσως το σημαντικότερο προς αξιοποίηση ακίνητο σε ολόκληρη την λεκάνη της Μεσογείου. Οι ειδικοί αναφέρονται σ αυτή ως να πρόκειται να δημιουργηθεί το νέο και σύγχρονο Μονακό.
Στο μεταξύ, οι κλυδωνισμοί σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο τις τελευταίες εβδομάδες απέτρεψαν ήδη μια σημαντική αποκρατικοποίηση. Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ καταγράφουν την απώλεια άλλης μιας «σίγουρης» αποκρατικοποίησης για το 2011 που αφορά την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).
Λαϊκές αγορές: Οι πωλητές δεν χρειάζονται αποδεικτικό φορολογικής και
ασφαλιστικής ενημερότητας για τις άδειες
-
Καταργείται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, η
υποχρέωση των πωλητών λαϊκών αγορών να προσκομίζουν αποδεικτικό φορολογικής
και ασφαλ...
Πριν από 2 εβδομάδες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου