Υποδομές στην Ελλάδα

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Στα χαρτιά παραμένει η κατασκευή Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου

κείμενο από το ypodomes.com
Στην αναγκαιότητα δημιουργίας του αεροδρομίου Καστελίου, αλλά και στο βάρος που πρέπει να δοθεί στις υπάρχουσες υποδομές έως ότου αυτό πάρει σάρκα και οστά αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνισμού κ. Σεραφείμ Τσόκας.

Ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας το έργο ως απόλυτα αναγκαίο, αλλά και ως θύμα της κρίσης, επισήμανε πως για να ξεκινήσει πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια, τονίζοντας ότι στην περίπτωση που η κατασκευή του δοθεί σε ιδιώτες, αυτό πρέπει να γίνει μετά από ώριμη σκέψη και προσοχή, ώστε να μη μας κοστίσει ακριβά.

Ωστόσο, αναφερόμενος στην ανηφορική πορεία των τιμών, προχώρησε σε μια ευχάριστη δήλωση, επισημαίνοντας πως τα νομοθετήματα που ετοιμάζονται θα συμβάλουν στη σημαντική τους πτώση και μάλιστα μέσα στους επόμενους μήνες.

Αεροδρόμιο
Η επισκεψιμότητα φέτος στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου αυξήθηκε κατά 17%, και όμως τουρίστες συνεχίζουν να στριμώχνονται μαζί με τις αποσκευές τους στην αίθουσα αναχωρήσεων. Την ίδια στιγμή, το αεροδρόμιο στο Καστέλι εξακολουθεί να μένει στις υποσχέσεις και στα χαρτιά, παρότι, όπως όλοι θυμόμαστε, είχε εξαγγελθεί επισήμως διά στόματος του τότε υφυπουργού Μεταφορών Μανόλη Στρατάκη, στις αρχές του 2000, για να χαρακτηριστεί σήμερα ως έργο-θύμα της κρίσης.

«Θα δημιουργήσει τέτοια δυναμική στον τουρισμό του νησιού, που πραγματικά θα τρίβουμε τα μάτια μας. Εάν δεν ήταν θύμα της κρίσης, θα είχε ξεκινήσει. Αλλά για να ξεκινήσει, θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια τόσο από το κράτος, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ιδιώτες. Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα χρήματα όσον αφορά στους ιδιώτες θα διατεθούν από τον τραπεζικό τομέα. Αυτή τη στιγμή ο τραπεζικός τομέας σίγουρα δεν μπορεί να σηκώσει ένα τόσο μεγάλο έργο, όπως σαφώς ούτε η χώρα», είπε ο κ. Τσόκας.

Ο ίδιος συνέχισε επισημαίνοντας το χρόνο που θα χρειαστεί ως την ολοκλήρωσή του, αλλά και το γεγονός πως, τουλάχιστον προς το παρόν, το βάρος πρέπει να δοθεί στις υπάρχουσες υποδομές.
«Παρ' όλα αυτά, θέλω να πω ότι, όποτε και να ξεκινήσει, για να φτιαχτεί απαιτούνται 8 με 10 χρόνια. Πρέπει λοιπόν να είμαστε ρεαλιστές στο τι σχεδιάζουμε. Άρα προς το παρόν πρέπει να προσέξουμε τις σημερινές μας υποδομές. Και αναφέρομαι στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, των Χανίων και της Σητείας.

Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις τα υπόλοιπα χρόνια, ώστε να μπορούμε να περιμένουμε το μεγάλο έργο», είπε ο κ. Τσόκας, ενώ σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα η κατασκευή του αεροδρονίου Καστελίου να περάσει σε ιδιώτες, απάντησε χαρακτηριστικά: «Δε θα διαφωνούσα. Θα έλεγα όμως ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί... Να δημιουργήσουμε ένα νέο αεροδρόμιο, αλλά όχι ένα ακριβό αεροδρόμιο, το οποίο δε θα μας φανεί τώρα, αλλά θα μας στοιχίζει κάθε μέρα».

Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε τι δήλωνε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στο αεροδρόμιο Καστελίου, το οποίο, ωστόσο, έχει περάσει στην ατζέντα του υπουργείου Υποδομών: «Τώρα που θα τελειώσει το θέμα των μεγάλων αυτοκινητόδρομων στη χώρα, μπορούμε να προχωρήσουμε έχοντας πλέον αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη απέναντι στους διεθνείς κατασκευαστές, οι οποίοι πάνω-κάτω είναι οι ίδιοι που συμμετείχαν και στο διαγωνισμό που ακυρώθηκε για το Καστέλι. Μπορούμε λοιπόν να ξεκινήσουμε και πάλι το διαγωνισμό, αν έχουμε, και φαίνεται πως θα έχουμε, μαζί μας την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε ο διαγωνισμός να προχωρήσει σε υγιείς βάσεις».

Με την παραδοχή ότι έχουν σημειωθεί σημαντικά λάθη, ο κ. Τσόκας αναφέρθηκε και στο θέμα του ΒΟΑΚ, λέγοντας: «Πλέον περιμένουμε να δούμε τα πάντα μέσα από τα γυαλιά του ΕΣΠΑ. Γι' αυτό δε φαίνεται η δουλειά. Είμαι ένας άνθρωπος που έχω βιώσει το πρόβλημα και έχω ξεκινήσει και το δρόμο Ηράκλειο-Μεσαρά, που το βλέπω τώρα και χωλαίνει. Άρα έχω πλήρη αντίληψη ότι το οδικό δίκτυο στην Κρήτη πράγματι δεν έχει τη μορφή που θα έπρεπε να είχε».

Τέλος, κάνοντας λόγο για στρεβλώσεις στην αγορά, όσον αφορά στο ζήτημα των τιμών που τουλάχιστον στα βασικά προϊόντα αυξάνονται διαρκώς σε αντίθεση με τους μισθούς των εργαζομένων, όπως τόνισε ο κ. Τσόκας, το υπουργείο προσανατολίζεται στην προώθηση νομοθετημάτων τα οποία, όπως είπε, θα καταργήσουν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό, ευνοώντας έτσι την πτώση στις τιμές χιλιάδων ειδών.

«Δεν έχει απελευθερωθεί η αγορά. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να μπαίνουν καινούργιοι ώστε να δημιουργούν μια δυναμική και γι' αυτό δεν υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών. Το χειμώνα που έρχεται και τους επόμενους μήνες θα δείτε ότι περνάμε μια σειρά νομοθετημάτων που καταργούν αυτά τα εμπόδια στον ανταγωνισμό», είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα