Υποδομές στην Ελλάδα

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Τον Οκτώβριο οι προσφορές για το αεροδρόμιο Καλαμάτας - To προφίλ των 4 μνηστήρων

 κείμενο από το ypodomes.com

Στις 11 Οκτωβρίου οριστηκε από το Υπερταμείο η  προθεσμία για να δοθούν οι προσφορές για το αεροδρόμιο Καλαμάτας με σύμβασης παραχώρησης. Στόχος του Υπερταμείου είναι να υπάρξει προτιμητεός επενδυτής μέχρι το τέλος του έτους και πιθανότατα εντός του 2025 να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

Να θυμίσουμε πως στη Β` φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει τα σχήματα:

  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - GMR Airports Limited
  • ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε. - CORPORATION AMERICA AIRPORTS S.A
  • Egis Airport Operation - AKTOR CONCESSIONS SINGLE MEMBER S.A.- Aéroports de la Cote d’Azur
  • FRAPORT AG - DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E.- ΠΗΛΕΑΣ Α.Ε.

Τα 4 σχήματα έχουν πολύ δυνατή παρουσία στις παγκόσμιες αερομεταφορές ενώ δύο από τα σχήματα έχουν ενεργή παρουσία στην Ελλάδα. Το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-GMR έχει αναλάβει επίσης μέσω διαγωνισμού παραχωρήσης το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Το έργο είναι υπό κατασκευή και σύμφωνα με τον προγραμματισμό η επίσημη λειτουργία του τοποθετείται το 2027 (το έργο θα ολοκληρωθεί το 2026).

Επίσης η Fraport μέσω της Fraport Greece που έχει συμμαχήσει με τις Delta και Πηλέας έχει αναλάβει 14 Περιφερειακά Αεροδρόμιο της χώρας, μεταξύ των οποίων εκείνο της Θεσσαλονίκης, της Μυκόνου, της Κέρκυρας, της Ρόδου και των Χανίων.

Η Μυτιληναίος που κατέβηκε με την CORPORATION AMERICA AIRPORTS S.A. που είναι operator σε συνολικά 52 αεροδρόμια παγκοσμίως εξυπηρετώντας 81,1 εκατομμύρια επιβάτες το 2023 σε συνολικά έξι χώρες, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της.

Tέλος η Egis Airport λειτουργεί σε 20 αεροδρόμια παγκοσμίως και έχει κατέβει με την ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και την Aéroports de la Cote d’Azur που είναι ο διαχειριστής του αεροδρομίου της Νίκαιας-Κυανής Ακτής, τρίτο μεγαλύτερο στη Γαλλία.

Ο διεθνής αερολιμένας της Καλαμάτας ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα δυναμικό προορισμό -με αιχμή του δόρατος το Costa Navarino-  έχει κινήσει το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών της αγοράς. Τα τέσσερα σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - GMR Airports, Μυτιληναίος - Corporation America Airports, Egis Airport Operation – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - Aéroports de la Cote d’Azur, Fraport AG – Delta Airports – ΠΗΛΕΑΣ (του ομίλου Κωνσταντακόπουλου).

Το σχήμα που θα επικρατήσει θα αναλάβει μέσω ενός SPV τη διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη, επέκταση, διατήρηση και εκμετάλλευση του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας για 40 χρόνια.

Από το 2010 μέχρι σήμερα η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Καλαμάτας έχει παρουσιάσει αύξηση κατά 250%. Το 2022 ξεπέρασε τους 351.000 επιβάτες ενώ και φέτος η κίνηση δείχνει νέο ρεκόρ και στόχος πλέον είναι μέχρι το 2030 το Μεσσηνιακό αεροδρόμιο να φτάσει τους 500.000 επιβάτες.

[caption id="attachment_93017" align="aligncenter" width="564"]Τα 22 Περιφερειακά Αεροδρόμια προς παραχώρηση - Πηγή: Υπερταμείο Τα 22 Περιφερειακά Αεροδρόμια προς παραχώρηση - Πηγή: Υπερταμείο[/caption]

Τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια

Εξελίξεις και μάλιστα σύντομα αναμένονται όμως και για τον νέο διαγωνισμό παραχώρησης των 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας από το Υπερταμείο. Σύμφωνα με πηγές κοντά στον διαγωνισμό αυτή την εποχή προχωρά η ωρίμανση της προκήρυξης του διαγωνισμού από τον σύμβουλο που έχει προσλάβει το Υπερταμείο.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να μπορέσει να βγει στον αέρα η προκήρυξη του έργου και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτου να μπορέσει ξεκινήσει με την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Αυτό που έχει ξεκαθαρίσει είναι πως τα 22 αεροδρόμια θα μπουν σε ένα cluster και δεν θα έχουμε διαχωρισμό τους δύο ή τρεις ομάδες όπως έγινε με τα 14 αεροδρόμια που ανέλαβε τελικά η Fraport Greece.

Τα 22 αεροδρόμια που μπαίνουν σε τροχιά παραχώρησης είναι τα εξής: Χίος, Αλεξανδρούπολη, Άραξος, Κάρπαθος, Λήμνος, Ιωάννινα, Μήλος, Νάξος, Πάρος, Ικαρία, Κύθηρα, Λέρος, Σητεία, Ν. Αγχίαλος, Κάλυμνος, Σκύρος, Σύρος, Αστυπάλαια, Καστελλόριζο, Καστοριά, Κάσος και Κοζάνη. Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για μικρά αεροδρόμια που δεν έχουν σημαντικό εμπορικό ενδιαφέρον, έχουν όμως σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο στην ζωή των κατοίκων των περιοχών που λειτουργούν.

Τα σημαντικότερα εξ` αυτών είναι της Χίου, της Σύρου της Νάξου και της Πάρου όλα με σημαντικό τουριστικό χαρακτήρα. Τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια ολοκληρώνουν την σειρά διαγωνισμών με την οποία ιδιωτικοποιούνται στο σύνολο τους τα κρατικά αεροδρόμια της χωρας. Η αρχή έγινε με το αεροδρόμιο της Αθήνας την δεκαετία του 1990, ακολούθησαν το 2017 τα 14 Περιφερειακά αεροδρόμια, το 2019 το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου και το 2022 το αεροδρόμιο Καλαμάτας.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Από τη νέα Γραμμή 4 του Μετρό μέχρι το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού - Ποιά είναι τα μεγαλύτερα έργα που αλλάζουν την Αττική

 κείμενο από το ypodomes.com

Η Αττική κυριαρχεί στα νέα μεγάλα έργα που είτε σε υλοποίηση είτε πρόκειται να τα δούμε να υλοποιούνται χώρα. Πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις έργα που θα μεταμορφώσουν την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας να βελτιώσει περαιτέρω τις υποδομές της και να την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της. Τα περισσότερα είναι έργα συγκοινωνιακά που αφορούν σε έργα Μετρό, οδικά ή σιδηροδρομικά αλλά και κτιριακά έργα.

Η μεγαλύτερη επένδυση βρίσκεται στο Ελληνικό όπου πλέον βλέπουμε ένα δάσος γερανών, ενώ στην Αθήνα εκτελείται το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας γι τη γραμμή 4. Στην πρωτεύουσα θα βρούμε και το σημαντικό στοίχημα της Διπλής Ανάπλασης με κορυφή το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Στα συγκοινωνιακά σε εξέλιξη είναι ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής, η Σήραγγα Σεπολίων και έργα στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Πιο βόρεια αναμένεται η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης και στα ανατολικά εξελίσσεται η μεγαλύτερη τεχνολογική επένδυση της χώρας με τα Data Centers της Microsoft.

Το Ελληνικό

Αδιαμφιβήτητα το μεγαλύτερο όλων των έργων είναι αυτό της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού. Η πρώτη φάση των έργων η οποία υπολογίζεται να διαρκέσει μέχρι το 2026-27, περιλαμβάνει επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Θα δημιουργηθεί μεγάλο μέρος του Μητροπολιτικού Πάρκου, μια νέα παραλία ενός χιλιομέτρου, υποδομές δικτύων.

Στα κτιριακά έργα θα δούμε την ανάπτυξη του Riviera Tower, του IRC, του Vouliagmenis Mall,  συγκροτήματα κατοικιών και επενδύσεις για ξενοδοχεία και χώρους εκπαίδευσης και νοσοκομείων . Τα έργα κατασκευών τρέχουν σε μεγάλο μέρος της έκτασης. Πιο προχωρημένα είναι τα έργα υποδομής που ξεκίνησαν το 2022 και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το 2025..

Γραμμή 4 Μετρό

Εξίσου κορυφαίο έργο θεωρείται η κατασκευή της νέας γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Το έργο ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα μας απασχολήσει όλη την δεκαετία καθώς η παράδοση σε λειτουργία έχει τοποθετηθεί, χωρίς να υπολογίζουμε καθόλου καθυστερήσεις, το 2029. Το κυρίως έργο έχει αναλάβει η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM ενώ τις πρόδρομες εργασίες η ΕΡΕΤΒΟ.

Με την ολοκλήρωση του 15 νέοι σταθμοί θα λειτουργήσουν σε κορεσμένες πληθυσμιακά και κυκλοφοριακά περιοχές της πόλης όπως Κυψέλη, το Γκύζη, το κέντρο, η Καισαριανή, του Ζωγράφου και τα Ιλίσια. Η Γραμμή 4 θα έχει δύο σταθμούς ανταπόκρισης, στην Ακαδημία, με τον σταθμό Πανεπιστήμιο της Γραμμής 2, και στον Ευαγγελισμό, με τη Γραμμή 3.

Η Γραμμή 4 «Άλσος Βεΐκου - Γουδή» του Μετρό έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας, με την κατασκευή τεσσάρων νέων σταθμών σε κομβικά σημεία του κέντρου (Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός).

Επέκταση Προαστιακού στη Δυτική Αττική

Με αυτό το έργο ο Προαστιακός της Αθήνας θα αποκτήσει ακόμα μια γραμμή που θα εξυπηρετεί τα δυτικά προάστια της πόλης, την βιομηχανική περιοχή Ασπροπύργου-Ελευσίνας αλλά και την Δυτική Αττική μέχρι τα Μέγαρα ενώ επανέρχεται το τρένο σε Ελευσίνα και Μέγαρα. Συνολικά θα είναι η 4η γραμμή του Προαστιακού Σιδηροδρόμου που διαμορφώνονται ως εξής: Χαλκίδα-Αθήνα, Πειραιάς-Κιάτο και το Πειραιάς-Αεροδρομίο και Άνω Λιόσια-Μέγαρα.

Η νέα γραμμή, μήκους 34,6 χλμ, θα εξυπηρετεί τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, τη Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα, διασφαλίζοντας τη διασύνδεση των οικισμών της Δυτικής Αττικής μεταξύ τους. Θα εξυπηρετεί το εμπορευματικό έργο, τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και Ελευσίνας, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη μετεπιβίβασης επιβατών στις γραμμές του υφιστάμενου δικτύου.

Επέκταση Λ. Κύμης

Πολύ σημαντικό έργο είναι και η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι την Λυκόβρυση στον κόμβο Καλυφτάκη. Ο νέος άξονας των περίπου 4 χιλιομέτρω (σε μεγάλο μέρος υπόγειος) θα λειτουργήσει ως ένα by pass του κορεσμένου κυκλοφοριακά τμήματος της Αττικής Οδού από τη Μεταμόρφωση μέχρι την Πλακεντίας.

Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ . Με την ολοκλήρωση του θα μεγαλώσει για πρώτη φορά μετά το 2004 την Αττική Οδό και για τα βόρεια προάστια θα αποτελέσει ένα ακόμα σύμμαχο ενάντια στην κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Data Centers

Πρόκειται για την μεγάλη επένδυση της Microsoft στα Σπάτα Αττικής. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 976.168.800 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Το κόστος περιλαμβάνει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες αγοράς των οικοπέδων, ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού (software, hardware, servers κ.α.) ποσού 746.548.800 ευρώ. Όπως και τις λειτουργικές δαπάνες για χρονικό διάστημα οκταετίας ύψους 229.620.000 ευρώ για μισθοδοσία, διαχείριση εγκαταστάσεων, συντήρηση κ.α.

Σήραγγα Σεπολίων και Σταθμός Αθήνας

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το μεγάλο έργο της Σιδηροδρομικής Σήραγγας Σεπολίων που αφορά την υπογειοποίηση του τμήματος Αθήνα-3 Γέφυρες. Με την ολοκλήρωση του όλο το αστικό σιδηροδρομικό τμήμα βόρεια του σταθμού της Αθήνας θα είναι υπογειοποιημένο, αλλάζοντας την περιοχή των Σεπολίων. Στη θέση των γραμμών θα δημιουργηθεί ένα γραμμικό πάρκο, ένας πνεύμονας πρασίνου για την περιοχή.

Παράλληλα τρέχουν έργα αναβάθμισης στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αθήνας. Με αυτά θα συνδεθεί απευθείας ο σταθμός με τον σταθμό του Μετρό "Σταθμός Λαρίσης", θα ολοκληρωθούν οι αποβάθρες και θα αποκτήσει πιο σύγχρονη εικόνα.

Ανάπλαση Φαλήρου

Μεγάλης προστιθέμενης αξίας έργο για την πόλη είναι το έργο της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Τα έργα Α`φάσης σταδιακά ολοκληρώθηκαν και αναμένεται ο διαγωνισμός για τη Β`φάση που θα δημιουργήσει ένα παράκτιο πάρκο 240 στρεμμάτων που θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου για τον ευρύτερο Πειραιά.

Με το έργο αυτό ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις στην περιοχή που ξεκίνησαν πριν από 9 περίπου χρόνια με την κατασκευή του σημαντικότερου έργου της προηγούμενης δεκαετίας και αφορούσαν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μαζί με το πάρκο θα γίνουν μια από τις σημαντικότερες περιοχές πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής.

Νέο γήπεδο Παναθηναϊκού

Στον Βοτανικό είναι υπό κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών FIFA / UEFA 4 αστέρων, αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού́, αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Αθηναίων, χώρων πρασίνου και αστικών υποδομών.

Το νέο Γήπεδο του Παναθηναϊκού σε αριθμούς:  Έως 40.000 θέσεις θεατών, 1.300 θέσεις σε σουίτες,  325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ,  7 εμπορικά καταστήματα. Το γήπεδο θα συνδέεται με υπόγεια διάβαση με τον σταθμό Μετρό Ελαιώνας της γραμμής 3.

Ποια έργα έρχονται

Παράλληλα έχουμε και στην ουρά, νέα έργα που αναμένεται να προστεθούν στο μέλλον. Τα σημαντικότερα από αυτα αφορούν την επέκταση της γραμμής 2 στο Ίλιον που είναι σε διαγωνισμό, την επέκταση του προβλήτα κρουαζιεροπλοίων στον Πειραιά, η ανάπλαση στον Βοτανικό, τα νέα Δικαστήρια στον Πειραιά και την Αθήνα κ.α. Σημαντικές είναι και οι επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική για την σύνδεση των περιοχών με το δίκτυο αποχέτευσης και την δημιουργία ΚΕΛ.

Σημαντικές παρεμβάσεις έχουμε και απο τον ιδιωτικό τομέα με την ανάπτυξη μεγάλων real estate επενδύσεων στο Λαύριο από  Dimand-Πειραιώς, σημαντικές επενδύσεις αναμένονται και στο λιμάνι μέσω της ιδιωτικοποίησης του.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Σε εξέλιξη οι πρόδρομες εργασίες για το νέο Thess INTEC - Ξεκινά διαγωνισμός 30 εκατ. ευρώ για το κυρίως έργο (φωτο)

 κείμενο από το ypodomes.com

Σε πλήρη εξέλιξη είναι πλέον οι πρόδρομες εργασίες για την ανάπτυξη του ThessINTEC στην περιοχή της Περαίας στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα αυτό το διάστημα ξεκινά και ο διαγωνισμός για το κυρίως έργο ύψους 30 εκατ. ευρώ, με στόχο το 2026 να έχει ολοκληρωθεί πλήρως.

Εχθές πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας στο υπουργείο Ανάπτυξης ώστε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, να ενημερωθεί αναλυτικά για την πορεία εξέλιξης της κατασκευής του εμβληματικού Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς Thess INTEC στη Θεσσαλονίκη, το οποίο χρηματοδοτείται με 33 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στη συνάντηση ο κ.Θεοδωρικάκος ζήτησε τον βέλτιστο συντονισμό όλων των φορέων για να τρέξουν τα έργα με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

[ Πρόδρομες εργασίες στο Thess INTEC - Πηγή: Thess INTEC[/caption]

Όπως εξηγεί στο ypodomes.com o Διευθύνων Σύμβουλος του ThessINTEC, Νίκος Ευθυμιάδης, πλέον είναι σε εξέλιξη τρεις εργολαβίες που αφορά την προετοιμασία του χώρου για να παραδοθεί το Φθινόπωρο στον κύριο εργολάβο. Η πρώτη αφορά χωματουργικές εργασίες, η δεύτερη αντιπλημμυρικά με την προσθήκη εδάφους και η τρίτη με την στεγάνωση του χώρου για να μπορέσουν να αναπτυχθούν τα μελλοντικά κτίρια. Το κόστος των τριών εργολαβιών είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ξεκινά αυτό το διάστημα από το Thess Intec και ο διαγωνισμός για το κυρίως έργο ύψους 30 εκατ. ευρώ και στόχο να έχει δοθεί η σύμβαση το Φθινόπωρο για να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα. To έργο υποστηρίζεται από την Πολιτεία, φορείς και την αγορά.

Το πρώτο που θα γίνει είναι η δημιουργία βασικών υποδομών, δηλαδή η δημιουργία εσωτερικού οδικού δικτύου, πεζοδρομίων, φωτισμού, κοινόχρηστων χώρων, στάθμευσης κ.α.

Επίσης θα δημιουργηθούν και τα βασικά δίκτυα, δηλαδή ηλεκτροδότηση, ύδρευση, αποχέτευση, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κ.α. Αυτά τα έργα εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σε κάποιους μήνες για να ακολουθήσει η ανέγερση του κτιρίου του Thess Intec όγκου 10.000 τ.μ.

Το κτίριο θα έχει 4 ορόφους περίπου 2.500 τμ έκαστος. Δύο όροφοι θα αφορούν τα ερευνητικά εργαστήρια, ένας όροφος θα είναι "θερμοκοιτίδα" για start-ups και spin-offs και ένας όροφος θα είναι συνεδριακό κέντρο.

Το στοίχημα είναι η ολοκλήρωση όλων των έργων το 2026 καθώς η χρηματοδότηση καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 35 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπά από ιδιωτικούς πορους. Το όλο κόστος έχει εκτιμηθεί σε περίπου 50 εκατ. ευρώ.

[] Πρόδρομες εργασίες στο Thess INTEC - Πηγή: Thess INTEC[/caption]

Τα άλλα κτίρια

Πέρα από το κτίριο του ThessINTEC, στον χώρο θα αναπτυχθούν επίσης κτίρια από το ΕΚΕΤΑ όγκου 11.000 τ.μ.  για να εγκατασταθούν πέντε ινστιτούτα.  Περιλαμβάνει μεικτή χρηματοδότηση από το ΕΤΕπ και Ταμείο Ανάκαμψης και ίδιοι πόροι 20 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει μια πίστα δοκιμών I-mile για νέες τεχνολογίες οχημάτων όπως τα αυτόνομα οχήματα.  Μελλοντικά υπάρχει και δικαίωμα επέκτασης με προαίρεση στην σύμβαση που έχει συναφθεί με το ThessINTEC.

Επίσης έχει κλειδώσει και η συμφωνία με το Ισραηλινό fund JTLV για συνολικά 70.000 τ.μ. Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθούν κτιριακές εγκαταστάσεις 15.000 τ.μ.

Όλα τα κτίρια θα αναπτυχθούν με την προηγούμενη ολοκλήρωση των βασικών υποδομών και δικτύων από τον εργολάβο που θα εγκατασταθεί φέτος.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κ.Ευθυμιάδης, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με πολυεθνικό όμιλό που ενδιαφέρεται για την ανέγερση του ξενοδοχείου που προβλέπεται από το masterplan. Είναι πολύ πιθανόν η συμφωνία να κλείσει μέσα στο 2024 για να μπει και αυτό το πλάνο σε σειρά υλοποίησης.

Μεγάλο πλεονέκτημα του Thess Intec είναι η κοντινή του απόσταση από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης αλλά και από την πόλη, πράγμα που διευκολύνει την πρόσβαση για τους μελλοντικούς χρήστες και επισκέπτες που κέντρου τεχνολογίας.

[] Πρόδρομες εργασίες στο Thess INTEC - Πηγή: Thess INTEC[/caption]

Το Thess Intec

Το ακίνητο που αναπτύσσεται το Thess Intec είναι 760 στρεμμάτων και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στην ευρύτερη περιοχή όχι μόνο της Περαίας αλλά και όλου του Νομού Θεσσαλονίκης.

Μεγάλος στόχος είναι σε βάθος χρόνου να δημιουργηθούν 7.000 θέσεις εργασίες, οι περισσότερες εκ των οποίων, στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Θα είναι ένα Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς που στόχο θα έχει την προσέλκυση εταιρειών και επιστημόνων και ανάδειξη της περιοχής ως κέντρο τεχνολογίας με συμβολή και στο ΑΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο σύνολό τους οι επενδύσεις από το Thess Intec, το ΕΚΕΤΑ και το fund, ανέρχονται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ ενώ θα μπορεί να υπάρξει και επόμενη φάση με περαιτέρω ανάπτυξη κτιρίων.

Πολύ σημαντικό κίνητρο αποτελεί και η πρόσφατη ενημέρωση για την Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό η γραμμή Καλαμαριάς που εκτιμάται πως θα τεθεί σε λειτουργία το 2025, μελλοντικά προβλέπεται να επεκταθεί μέχρι το αεροδρόμιο Μακεδονία αλλά και το Thess Intec, όπου θα είναι και το τέρμα της γραμμής.

Για αυτό τον λόγο στο Thess Intec όπως σημειώνει ο κ.Ευθυμιάδης, έχει προβλεφθεί έκταση 100 στρεμμάτων για την μελλοντική δημιουργία του σταθμού Μετρό αλλά και χώρου στάθμευσης οχημάτων.

Είναι σήμερα η πιο μεγάλης κλίμακας πρωτοβουλία στο χώρο της καινοτομίας στη χώρα, και στόχος του είναι να δημιουργήσει αμφίδρομη κίνηση ανάμεσα στην επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα και να καταστήσει την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ως πόλο έλξης εταιριών υψηλής τεχνολογίας και ανθρώπινου δυναμικού υψηλού επιπέδου.

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Flyover Θεσσαλονίκης: επεκτείνονται τα εργοτάξια για το μεγάλο οδικό έργο της Θεσσαλονίκης

 κείμενο από το ypodomes.com

Μεγαλώνει σταδιακά η εργοταξιακή κατάληψη για την κατασκευή του έργου του flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Πλέον οι εργοταξιακοί χώροι εκτείνονται από την περιοχή του νοσοκομείου Παπαγεωργίου και για περίπου 6 χιλιόμετρα περίπου μέχρι τον κόμβο Ασβεστοχωρίου.

Αυτές τις ημέρες εκτελούνται εργασίες πάνω στον κεντρικό άξονα όπως ασφαλτοστρώσεις, ενισχύσεις κ.α. ενώ προχωρούν και οι γεωτρήσεις σε διάφορα σημεία. Οι εργασίες σταδιακά ενισχύονται με στόχο μέχρι το 2025 και το 2026 να έχουν φτάσει στο απώγειο τους ενώ συνεχίζεται και η ενίσχυση σε προσωπικό. Οι κατασκευές των γεφυρών  και των άλλων μεγάλων τεχνικών που περιλαμβάνονται στο έργο θα αρχίσουν ορατά από το 2025.

Σήμερα το προσωπικό αριθμεί περίπου 200 άτομα ενώ περίπου 50 μηχανήματα είναι στη διάθεση του σχήματος AVAX - METKA που υλοποιεί το έργο. Στο ζενίθ των εργασιών εκτιμάται πως στο έργο θα φτάσει τις 1.000 θέσεις εργασίας, έμμεσα και άμεσα.

Το έργο του flyover ουσιαστικά αφορά έναν νέο άξονα σχεδόν στην μισή Περιφερειακή Θεσσαλονίκης και σε ένα μεγάλο μήκος του θα είναι πάνω σε γέφυρα. Κατά κύριο λόγο θα κινείται όχι στο μέσον της Περιφερειακής αλλά στο ανατολικό της μέρος (στο ρεύμα προς Λαχαναγορά).

Μεγάλος σύμμαχος για τα έργα θα είναι η θερινή ραστώνη που σιγά σιγά καταλαμβάνει την πόλη και θα βοηθήσει στην εξέλιξη των έργων. Τα δύσκολα θα αρχίσουν και πάλι από τον Σεπτέμβριο με την επιστροφή των Θεσσαλονικέων, την ΔΕΘ και την έναρξη της σχολικής χρονιάς που σηματοδοτεί και την έναρξη της σεζόν.

Προ ημερών πραγματοποιήθηκε και μεγάλη σύσκεψη για την πρόοδο του έργου παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, των δύο υφυπουργών, Υποδομών και Μεταφορών, Νίκου Ταχιάου και Βασίλη Οικονόμου, του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κώστα Γκιουλέκα, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου, του προέδρου της ΠΕΔΚΜ Ιγνάτιου Καϊτεζίδη και υπηρεσιακών παραγόντων. Σε αυτήν έγινε γνωστό ότι έχει αποδοθεί τα περισσότερα μέτωπα στο ανάδοχο σχήμα.

Με βάση τα σημερινά χρονοδιαγράμματα το Flyover θα ολοκληρωθεί στις 14 Μαΐου 2027. Η σύμβαση είναι μια Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και περιλαμβάνει εκτός από τα έργα κατασκευής, την λειτουργία και συντήρηση όλης της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, όταν τα έργα ολοκληρωθούν . H Salfo είναι ο Τεχνικός Σύμβουλος για το μεγάλο έργο του Flyover στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης.

Η διάρκεια της σύμβασης ΣΔΙΤ είναι 26 χρόνια. Οι χρήστες του δρόμου δεν θα πληρώνουν διόδια γιατί η σύμβαση ΣΔΙΤ προβλέπει πως η αποπληρωμή του έργου θα γίνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας από πλευράς Δημοσίου. Για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι ακόμα ένα οδικό έργο-ΣΔΙΤ, όπως και το Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη αλλά και το τμήμα του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος-Νεάπολη. Το υπουργείο στη Βόρεια Ελλάδα έχει επίσης σε διαγωνισμό με τη μέθοδο ΣΔΙΤ του άξονες Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Δράμα-Αμφίπολη.

Η αξία του έργου

Το έργο του Flyover εντάσσεται στην ευρύτερη αναβάθμιση της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 373,2 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αφορά συνολικά σε 13 χιλιόμετρα. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο οδικό έργο για τη Θεσσαλονίκη αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα σε εθνικό επίπεδο.

Πρόκειται για κομβικό έργο υποδομής, καθώς θα διασφαλιστεί καλύτερη σύνδεση με το αεροδρόμιο «Μακεδονία», την Εγνατία Οδό, τη νότια Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Ο νέος συμπληρωματικός υπέργειος άξονας θα έχει μήκος τέσσερα χιλιόμετρα, ενώ η εργολαβία περιλαμβάνει εκτεταμμένα έργα ανακατασκευής, βελτίωσης και κατά τόπους διαπλάτυνσης του υφιστάμενου δρόμου, εννέα ανισόπεδους κόμβους για την εξυπηρέτηση διασυνδέσεων, 10 νέες γέφυρες και τρεις νέες σήραγγες.

Ο αναβαθμισμένος άξονας θα βελτιώσει ουσιαστικά την οδική ασφάλεια και θα συμβάλλει στην επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων της Θεσσαλονίκης, καθώς υπολογίζεται πως θα μπορεί να εξυπηρετεί 10.000 οχήματα την ώρα ανά κατεύθυνση, διπλάσια σε σύγκριση με την υπάρχουσα κυκλοφοριακή ικανότητα. Θα συνεισφέρει παράλληλα, ειδικά σε συνδυασμό με το Μετρό, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μετακινήσεων, λόγω της αποσυμφόρησης των δρόμων της πόλης.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Σε επαναδημοπράτηση το έργο-ΣΔΙΤ για 750 φοιτητικές εστίες στη Δυτική Μακεδονία

 κείμενο από το ypodomes.com

Σε επαναδημοπράτηση οδηγήθηκε το έργο-ΣΔΙΤ για τις 750 φοιτητικές εστίες στο έργο-ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Ο προηγούμενος διαγωνισμός δεν προχώρησε και ματαιώθηκε παρότι είχε ξεκινήσει η πρώτη φάση της εκδήλωσης με συμμετοχή τον περασμένο Φεβρυάριο από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, TEKAΛ.

Με την νέα προκήρυξη του διαγωνισμού το έργο έχει και νέα ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είναι στις 6 Σεπτεμβρίου 2024. Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 105,34 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 84,95 εκατ. ευρώ). Το ενδιαφέρον πλέον θα έχει αν θα τραβήξει εκ νέου το ενδιαφέρον των μεγάλων ομίλων της χώρας.

Με τον διαγωνισμό αυτό  μετά τη Θράκη, την Κρήτη και τη Θεσσαλία, έρχεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να προστεθεί στα ακαδημαϊκά ιδρύματα που υλοποιούν φοιτητικές εστίες μέσω ΣΔΙΤ.  Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το σχέδιο αφορά στην κατασκευή 750 φοιτητικών εστιών σε Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και Κοζάνη. Στο έργο συμπεριλαμβάνεται και νέο πολυδύναμο συνεδριακό Κέντρο στην πανεπιστημιούπολης Κοζάνης.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εξυπηρετεί 41.000 φοιτητές ενώ η έλλειψη ιδιόκτητων εστιών καθώς και η διασπορά των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθιστούν προβληματική τη λειτουργία και αυξάνουν το λειτουργικό κόστος του Πανεπιστημίου. Να θυμίσουμε ότι πριν από μερικές ημέρες εγκαινιάστηκε η νέα Πανεπιστημιούπολη στην Κοζάνη, αναβαθμίζοντας το επίπεδο παροχής μόρφωσης στους πολυάριθμους φοιτητές της.

Που θα κατασκευαστούν οι φοιτητικές εστίες

Αναλυτικότερα τώρα, οι 750 φοιτητικές εστίες για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μοιράζονται ως εξής: 350 στην Πανεπιστημιούπολη Κοζάνης, 150 στην Φλώρινα, 150 στην Καστοριά και 100 στην Πτολεμαΐδα. Ενδιαφέρον θα έχει η συμμετοχή ενδιαφερόμενων επενδυτών με βάση την εμπειρία που ήδη υπάρχει από άλλους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες.

Στη σύμβαση ΣΔΙΤ περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση, η κατασκευή, η λειτουργία, η τεχνική διαχείρισης και οι υπηρεσίες φύλαξης-καθαριότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων στις 4 πόλεις.

Αναλυτικά τα έργα στις 4 πόλεις

Ανέγερση φοιτητικών εστιών και συνεδριακού κέντρου (η αναγκαιότητα/απαιτήσεις του οποίου θα οριστικοποιηθούν στη Β΄ Φάση) στην πανεπιστημιούπολη ΖΕΠ Κοζάνης. Το προτεινόμενο συγκρότημα φοιτητικών εστιών προτείνεται να έχει συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 350 ατόμων. Η φοιτητική λέσχη αναμένεται να μπορεί να εξυπηρετεί τη σίτιση 700 – 800 ατόμων καθημερινά, ανεξάρτητα αν διαμένουν σε κάποια φοιτητική εστία του συγκροτήματος.

Όσον αφορά στο συνεδριακό κέντρο, τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του οποίου θα οριστικοποιηθούν στη Β’ Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αυτό θα αποτελεί ένα συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων που θα περιλαμβάνει ενδεικτικά αμφιθεατρική/ες αίθουσα/ες, κυλικείο, χώρους παράλληλων χρήσεων (αίθουσες συναντήσεων, συνεδριάσεων, προβολής, αποθήκες κλπ.), χώρο φιλοξενίας περιοδικών εκθέσεων, χώρους διοίκησης (γραφεία προσωπικού) και βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, Η/Μ εγκαταστάσεις). Η ανάπτυξη των φοιτητικών εστιών και του συνεδριακού κέντρου έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα εντός δύο Οικοδομικών Τετραγώνων της Πανεπιστημιούπολης Κοζάνης (συνολικού εμβαδού 948.087,20 τ.μ.), η οποία βρίσκεται εντός της Ζ.Ε.Π. Κοζάνης, σε απόσταση 4 χλμ. δυτικά από την πόλη της Κοζάνης.

Ανέγερση φοιτητικών εστιών στη Φλώρινα. Το συγκρότημα φοιτητικών εστιών προτείνεται να έχει συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 150 ατόμων και φοιτητική λέσχη δυναμικότητας 350 ατόμων. Το συγκρότημα των Φοιτητικών Εστιών Φλώρινας προτείνεται να ανεγερθεί εντός ακινήτου του ΠΔΜ, συνολικής έκτασης 49.999 τ.μ., το οποίο ευρίσκεται βόρεια σε απόσταση περίπου 3 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας επί της κεντρικής λεωφόρου Μοναστηρίου.

Ανέγερση φοιτητικών εστιών στην πανεπιστημιούπολη Καστοριάς. Το προτεινόμενο συγκρότημα φοιτητικών εστιών προτείνεται να έχει συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 150 ατόμων. Η φοιτητική λέσχη αναμένεται να μπορεί να εξυπηρετεί τη σίτιση 400 ατόμων καθημερινά, ανεξάρτητα αν διαμένουν σε κάποια φοιτητική εστία του συγκροτήματος. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του έργου προγραμματίζεται να ανεγερθούν εντός της Πανεπιστημιούπολης Καστοριάς, σε κεντρικό σημείο του ακινήτου πίσω από τις υφιστάμενες υποδομές των εκπαιδευτηρίων. Το εν λόγω ακίνητο εξυπηρετείται περιμετρικά από οδικό δίκτυο και έχει συνολικό εμβαδό 68.469 τ.μ.

Ανέγερση φοιτητικών εστιών στην Πτολεμαΐδα. Η θέση του οικοπέδου όπου αναμένεται να κατασκευαστεί το νέο συγκρότημα των Φοιτητικών Εστιών Πτολεμαΐδας, χωροθετείται εντός του ακινήτου του πρώην στρατοπέδου «ΦΟΥΦΑ» και βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης. Η χωροθέτηση του συγκροτήματος της φοιτητικής μέριμνας προτείνεται να υλοποιηθεί εντός συνολικού εμβαδού 6.639,87 τ.μ. Το προτεινόμενο συγκρότημα φοιτητικών εστιών προτείνεται να έχει συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 100 ατόμων.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Υπογράφτηκε η σύμβαση για τα εγγειοβελτιωτικά έργα σε Αμβρακία - Αμφιλοχία - Βάλτο - Ανάδοχος η Intrakat

 κείμενο από το ypodomes.com

Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία με την υπογραφή της σύμβασης για τα εγγειοβελτιωτικά έργα σε Αμβρακία-Αμφιλοχία-Βάλτο. Η Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ανάδοχος εταιρεία είναι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Η μεγάλη τεχνική εταιρεία αναλαμβάνει το έργο με ποσοστό έκπτωσης 3,57%. 

Η δημοπράτηση του έργου ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου με την παραλαβή των φακέλων και συνεχίστηκε στις 30 του ίδιου μήνα με την αποσφράγιση των προσφορών. Η διάρκεια κατασκευής του έργου έχει οριστεί σε 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, οπότε αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις κατά την διάρκεια της κατασκευής, η ολοκλήρωση τοποθετείται στα τέλη του καλοκαιριού του 2027. Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ ανέρχεται σε 64,5 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Για την ΙΝΤΡΑΚΑΤ είναι ακόμα ένα σημαντικό έργο που πρόκειται να προστεθεί στο portfolio της, ανεβάζοντας περισσότερο το ανεκτέλεστο της.  Για την περιοχή είναι ακόμα ένα σημαντικό έργο υποδομής που μπαίνει μπρος.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει βάλει μπρος στην υλοποίηση σε σειρά από μεγάλα αρδευτικά και έργα ύδρευσης καθώς υπέγραψε ήδη την Ύδρευση Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας, σήμερα υπογράφει το έργο για τα εγγειοβελτιωτικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί και το έργο για το Φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο.

Το φυσικό αντικείμενο της σύμβασης για τα εγγειοβελτιωτικά έργα περιλαμβάνει:

Α) Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας-Αμφιλοχίας: Σωληνωτά αρδευτικά δίκτυα νερού, Τέσσερις δεξαμενές Αναρρόφησης/Αναρρύθμισης, Δύο αντλιοστάσια άρδευσης, Α1m και A2m, -Αποχετευτικό δίκτυο στις κατάντη περιοχές, Οχετούς για την κυκλοφορία στους αγροτικούς δρόμους που θα δημιουργηθούν, Διευθετήσεις ρεμάτων και τάφρων, Αναβάθμιση και βελτίωση των υφιστάμενων αγροτικών οδών που θα εγκατασταθεί αγωγός άρδευσης, Λοιπά συνοδά έργα (συσκευές, φρεάτια κ.λπ.). Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων, από τη συνολική ακαθάριστη έκταση των 12.760 στρ. στην περιοχή κατασκευής τους θα αρδεύονται 11.500 στρ. καθαρής έκτασης.

Β) Εγγειοβελτιωτικά έργα Α' φάσης περιοχών Βάλτου: Κεντρική Λιμνοδεξαμενή αναρρύθμισης ωφέλιμου όγκου 17 χιλ. m3, Δεξαμενές 200 m3 , (Δ2, Δ3, Δ4, Δ5), οι οποίες θα εξυπηρετούν τις ανάντη περιοχές στις ώρες αιχμής της ζήτησης, Δεξαμενή αναρρόφησης (Δ1) και το αντλιοστάσιο ΑΒ1, Δίκτυο σωληνώσεων για την μεταφορά και την διανομή του νερού στις ζώνες άρδευσης Α΄ φάσης, Τεχνικά έργα διέλευσης των αγωγών σε ρέματα και τάφρους αποχέτευσης και από οδικούς άξονες, Αντιπλημμυρικά-αποχετευτικά δίκτυα, Έργα αγροτικής οδοποιίας, Λοιπά συνοδά έργα (συσκευές, φρεάτια κ.λπ.). Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων, από τη συνολική ακαθάριστη έκταση των 25.186 στρεμμάτων στην περιοχή κατασκευής τους θα αρδεύονται 21.985 στρέμματα καθαρής έκτασης.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Τελική ευθεία για προσφορές στον διαγωνισμό για το μεγάλο αρδευτικό έργο - ΣΔΙΤ στην Ξάνθη

 κείμενο από το ypodomes.com

Ένα βήμα πριν την ανάδειξη αναδόχου είναι πλεόν το μεγάλο αρδευτικό έργο ΣΔΙΤ "Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς" στη Θράκη. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εγκρίθηκε το Τέυχος Πρόσκλησης Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών και ξεκινά η διαδικασία που θα καταλήξει στον ορισμό ημερομηνίας για την κατάθεση τους.

Τα τέσσερα σχήματα υποψηφίων αναδόχων είναι:

1) η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και INTRAKAT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και για την διαχείριση η γαλλική SAUR, η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και η INTRAKAT,

(2) THALIS E.S. S.A., ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε. και για την διαχείριση THALIS E.S. S.A., ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε.,

(3) ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και για την διαχείριση ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και ΕΡΜΩΝ Α.Ε. και

(4) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και για την διαχείριση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε..

Το έργο έχει προϋπολογισμό 210 εκατ. ευρώ, ενώ αναθέτουσα αρχή του έργου είναι η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων (ΕΥΕ ΑΕΤΠ).

Η αρχική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος ήταν στις 17/07/2023, με την παράταση να οδηγεί στην τελική ημερομηνία παραλαβής υποψηφιοτήτων 24/07/2023.

Ταυτότητα του έργου

Το αντικείμενο της σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των έργων απόληψης νερού από τον ποταμό Νέστο (φράγμα Τοξοτών) και διάθεσής του στην πεδιάδα της Ξάνθης.

Το mega αρδευτικό έργο ΣΔΙΤ στη Θράκη αφορά αφενός στην κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της. Αφετέρου, το έργο αφορά στην κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής Α2 η οποία είναι μία εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων (που αποτελούν το ~22% της συνολικής έκτασης της πεδιάδας) και παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης.

Ειδικότερα, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην κατασκευή των εξής υποδομών:

Α) Των κύριων έργων μεταφοράς νερού της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης: (έργα κεφαλής), που περιλαμβάνουν:

• Βελτιωτικές παρεμβάσεις έργων υδροληψίας Τοξοτών

• Διάταξη υδροληψίας – εξάμμωσης από την ανατολική προσαγωγό διώρυγα

• Κεντρικό αντλιοστάσιο Α0

• Ηλεκτρομηχανολογικά έργα (Η/Μ) κοντά στην περιοχή υδροληψίας

• Δίδυμο αγωγό συμπίεσης 2Φ2000 (μήκους 292 m)

• Αναρρυθμιστική δεξαμενή Δ0 ωφέλιμου όγκου 3.580 m3

• Διώρυγα μεταφοράς τραπεζοειδούς διατομής, μεταβλητής παροχής, (μήκους 10,59 km)

• Αντλιοστάσιο Α0.6 στο πέρας της Διώρυγας

• Αγωγό συμπίεσης Φ1400 (μήκους 670 m)

• Αναρρυθμιστική δεξαμενή Δ0.6 ωφέλιμου όγκου 2.600 m3

Β) Των κύριων έργων διανομής νερού της περιοχής Α2 της ανατολικής πεδιάδας της Ξάνθης, που εμπεριέχει τις πέντε αγροτικές εκτάσεις Μυρωδάτου-Αβδηρών-Βελόνης-Μάνδρας- Πεζούλας. Τα βασικά έργα είναι ενδεικτικά:

• Aγωγός μεταφοράς νερού Α2 από τη δεξαμενή Δ0.6 έως το αντλιοστάσιο Α/Σ 2.5 Μάνδρας (μήκους 20.757 m)

• Πέντε (5) αντλιοστάσια

• Αγωγός τροφοδοσίας αντλιοστασίων Φ2000 έως Φ1000, μήκους 96 m

• Έξι (6) διασυνδετήριοι αγωγοί (5 αγωγοί συμπίεσης) Φ500 έως Φ800, μήκους περίπου 3,74 km

• Επτά (7) αναρρυθμιστικές δεξαμενές ωφέλιμου όγκου από 1.650 m3 έως 5.400 m3

• Επτά (7) κεντρικοί αγωγοί (διανομής) Φ700 έως Φ1000, μήκους περίπου 6,98 km

• Δίκτυο άρδευσης (διανομής) συνολικού μήκους περίπου 282.490 m (εκ των οποίων 86.240 m αφορούν σε κύριο δίκτυο και 196.250 m σε δευτερεύον δίκτυο)

Γ) Στο έργο προβλέπεται να εφαρμοστούν και έξυπνα αρδευτικά συστήματα (συστήματα τηλεμετρίας – τηλε-ελέγχου, ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης άρδευσης με ασύρματη επικοινωνία, μετεωρολογικοί σταθμοί, συστήματα μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών, κ.λ.π.)

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Μετρό Θεσσαλονίκης: Τεχνικός Σύμβουλος για τα επόμενα 5 χρόνια το σχήμα Salfo-Hill-Setec

 κείμενο από το ypodomes.com

Υπεγράφη της περασμένη Παρασκευή 12 Ιουνίου η σύμβαση με την οποία στο Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι και για τα επόμενα χρονια Τεχνικός Σύμβουλος  το σχήμα Salfo-Hill-Setec. Leader του σχήματος είναι η ελληνική εταιρεία συμβούλων μηχανικών  Salfo και Συνεργάτες. To σχήμα επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό της Ελληνικό Μετρό που ξεκινήσε στις 15 Μαϊου 2023 ενώ στις 19 του ίδιου μήνα πραγματοποιήθηκε η αποσφράγιση των προσφορών.

Η διάρκεια της νέας σύμβασης είναι για πέντε χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως η Salfo, μαζί με τις Hill & Setec θα είναι Τεχνικός Σύμβουλος των έργων στη Θεσσαλονίκη μέχρι το 2029. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται και η παρουσία συμβουλευτικών υπηρεσιών για την επόμενη ημέρα του Μετρό Θεσσαλονίκης, μιας και η βασική γραμμή προβλέπεται να λειτουργήσει τον προσεχή Νοέμβριο και ένα χρόνο αργότερα η επέκταση για Καλαμαριά.

Να θυμίσουμε πως στο έργο για το Μετρό Θεσσαλονίκης η εταιρεία Salfo ήταν ήδη Τεχνικός Σύμβουλος τα προηγούμενα χρόνια, άρα συνεχίζει ουσιαστικά την παροχή των υπηρεσιών της. Συνολικά η ελληνική εταιρεία μηχανικών συμβούλων είναι για έξι χρόνια στο τιμόνι του Τεχνικού Συμβούλου στο συγκεκριμένο έργο.

Πρόσφατα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Ελληνικό Μετρό παρουσίασαν την Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία θα ακολουθήσουν οι επεκτάσεις της βασικής γραμμής προς Ευκαρπία και της επέκτασης προς Καλαμαριά προς Αεροδρόμιο αλλά και μια νέα γραμμή με δύο κλάδου από τα δυτικά που θα διασχίζει το κέντρο μέσω της Τσιμισκή για να καταλήξει σε Τούμπα και Χαριλάου.

Ποιο είναι το αντικείμενο

Το αντικείμενο του Τεχνικού Συμβούλου θα είναι το Βασικό έργο Μετρό Θεσσαλονίκης, η επέκταση Μετρό προς Καλαμαριά, η επέκταση Μετρό προς Αεροδρόμιο, η επέκταση Μετρό προς Βόρειο-Δυτικές Συνοικίες, υπόλοιπα έργα προς ωρίμανση στο Ν. Θεσσαλονίκης καθώς και στην υλοποίηση όλων των δραστηριοτήτων που απαρτίζουν το τεχνικό αντικείμενο της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και εμπεριέχονται στις αρμοδιότητές της.

Το ποσό για τη νέα σύμβαση των υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου ανέρχεται με ΦΠΑ σε 31,3 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 25,24 εκατ. ευρώ). Είναι μια από τις σημαντικότερες νέες συμβάσεις συμβούλων στη χώρα.

Η συγκεκριμένη σύμβαση της Ελληνικό Μετρό θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (από τους πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027) και από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ΠΔΕ.

Οι υποχρεώσεις του Συμβούλου

Οι υποχρεώσεις του Αναδόχου συνοψίζονται ως εξής:

1. Συμμετοχή και υποστήριξη σε κάθε δραστηριότητα (μελέτη, δημοπράτηση, κατασκευή, δοκιμές και θέση σε λειτουργία), που απαιτείται στο πλαίσιο του τεχνικού αντικειμένου των υπό κατασκευή αλλά και των νέων έργων της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. στον Νομό Θεσσαλονίκης για την επιτυχή ολοκλήρωσή τους.

2. Παροχή εξειδικευμένων τεχνικών λύσεων, πληροφοριών και προτάσεων βελτιστοποίησης με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας όπου απαιτείται.

3. Συμμετοχή και υποστήριξη σε θέματα μελέτης, διαχείρισης και επίβλεψης των έργων.

Όπως επισημαίνεται στην προκήρυξηη, οι ειδικότερες εργασίες, υπηρεσίες και υποχρεώσεις που απαιτούνται να εκτελεστούν από τον Τεχνικό Σύμβουλο, περιλαμβάνονται αναλυτικά στο τεύχος «Τεχνικά Στοιχεία Προσωπικού και Υπηρεσιών Συμβούλου».

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του έργου-ΣΔΙΤ για το Κυβερνητικό Πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ - Ποια υπουργεία θα μεταφερθούν

 κείμενο από το ypodomes.com

Γεγονός είναι η εκκίνηση του διαγωνισμού για το μεγάλο έργο που αφορά στο Κυβερνητικό Πάρκο "Ανδρέας Λεντάκης" στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ. Η προκήρυξη του διαγωνισμού δημοσιεύθηκε και σύμφωνα με αυτήν η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το μεγάλο έργο είναι στις 6 Σεπτεμβρίου 2024. Πρόκειται για την αρχή μιας μακράς διαδικασίας καθώς το έργο -και ο διαγωνισμός- υλοποιούνται με την μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα".

Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις: η πρώτη φάση είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος, η δεύτερη φάση ο ανταγωνιστικός διάλογος και η τρίτη φάση η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενώ το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί αντ` αυτού ως διενεργούσα αρχή του διαγωνισμού.

Να θυμίσουμε πως πριν μερικές ημέρες το ΥΠΟΙΚ είχε εγκρίνει την διεξαγωγή διαγωνισμού με την μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) από το ΤΑΙΠΕΔ. Η δημοπράτηση σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ωριμάσει εντός του 2025. Για το έργο υπάρχει ακόμα δρόμος καθώς είναι σε εκκρεμότητα πολεοδομικές ρυθμίσεις, διαβούλευση με τοπικούς δήμους αλλά και να είναι πλήρως ελεύθερο το ακίνητο.

Να θυμίσουμε πως στις 3 Ιουνίου υπεγράφη σύμβαση για την ανάθεση στο ΤΑΙΠΕΔ της διενέργειας του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» στις πρώην εγκαταστάσεις της ΕΒΟ- ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη.

Το κόστος του έργου εκτιμήθηκε σε 522 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (421 εκατ. χωρίς ΦΠΑ). Η υλοποίηση του έργου με πρόχειρες εκτιμήσεις θα απαιτήσει περίπου τρία χρόνια ενώ η μετεγκατάσταση των κυβερνητικών φορέων θα γίνει σταδιακά.

Στο Πάρκο προβλέπεται να μετεγκατασταθούν εννέα υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών) και ορισμένοι φορείς (ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ ΑΕ, ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, ΕΤΑΔ ΑΕ). Οι υπηρεσίες αυτές σήμερα στεγάζονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό, σε 127 συνολικά κτίρια, εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα από το Δημόσιο και τα υπόλοιπα 20 είναι ιδιόκτητα.

Το έργο

Από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει ξεκινήσει και η διαδικασία των απαλλοτριώσεων στην έκταση των 154,8 στρεμμάτων που θα αναπτυχθεί το Κυβερνητικό Πάρκο με την ονομασία “Ανδρέας Λεντάκης”. Πρόκειται για έκταση 154,9 στρεμμάτων που καταλαμβάνεται από 93 εγκαταστάσεις (91 από αυτά κτήρια) συνολικής κάλυψης 68.084,95 τ.μ. και δόμησης 88.670,7 τ.μ.

Στο νέο κυβερνητικό πάρκο θα στεγαστούν οι κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Εργασίας, Υγείας, Πολιτισμού και της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Στις εγκαταστάσεις της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ θα παραμείνουν διατηρούμενα κτίρια έκτασης 47.704 τ.μ., τα οποία έχουν κατασκευαστεί σε τρεις αρχιτεκτονικές περιόδους (1890-1930, 1930-1950 και 1950-2000) τα οποία καλύπτουν επιφάνεια 27,7 περίπου στρεμμάτων. Η επιφάνειά τους θα αυξηθεί κατά 55% -με εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν- και θα φτάσει τα 64.314 τ.μ. Τα βιομηχανικά κτίρια θα διατηρηθούν κατόπιν στατικής ενίσχυσης, ριζικής ανακαίνισης και επέκτασης.

Με την πρόταση ανάπτυξης ο αριθμός των κτηρίων θα ανέρχεται σε 30, εκ των οποίων τα 5 αποτελούν νέα κτήρια, ενώ τα υπόλοιπα 25 διατηρούνται και προστατεύονται. Η συνολική κάλυψη θα ανέρχεται σε 45.257τ.μ. και η συνολική δόμηση σε 148.704 τ.μ. εκ των οποίων τα 98.000 θα αφορούν στα 5 νέα κτήρια.

Νέα δόμηση 98.000τ.μ. με συνολική επιπλέον κάλυψη 17,6 περίπου στρεμμάτων.

Όπως αναφέρεται, τα νέα κτήρια οφείλουν να τηρούν απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων από το όριο της ιδιοκτησίας-ακινήτου. Η ζώνη αυτή έχει σκοπό να απαλείψει την σημερινή κατάσταση του οπτικού και λειτουργικού φράγματος λόγω της ύπαρξης του περιμετρικού τοίχου.

Σε όλα τα κτίρια προβλέπεται η λειτουργία δύο υπόγειων χώρων στάθμευσης συνολικής δυναμικότητας 2.000 θέσεων που θα καλύψουν τις ανάγκες σε στάθμευση για τις νέες λειτουργίες σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των συγκοινωνιακών συνδέσεων της περιοχής (απευθείας υπόγεια σύνδεση με σταθμό «Δάφνη», αύξηση λεωφορειακών γραμμών που διέρχονται από την περιοχή επέμβασης).

Οι χώροι αυτοί μπορούν να αναπτύσσονται και κάτω από κοινόχρηστους και ελεύθερους χώρους αστικού πρασίνου, όχι όμως κάτω από διατηρητέα κτίσματα για την προστασία τους.

Τέλος εντός των κοινόχρηστων χώρων αλλά και εντός του Ελεύθερου Χώρου Αστικού Πρασίνου υπάρχουν και διατηρούνται κτήρια σημαντικού αρχιτεκτονικού αποτυπώματος και ενδιαφέροντος που θα λάβουν χρήσεις κοινωφελών δραστηριοτήτων, χώρων συνάθροισης κοινού και καθημερινών εξυπηρετήσεων.

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Booming με επενδύσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ για logistics parks σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Ποια είναι τα μεγαλύτερα projects

 κείμενο από το ypodomes.com

Σε μεγάλη άνοδο βρίσκεται πλέον η αγορά των logistics parks στη χώρα καθώς οι επενδύσεις από τις εταιρείες real estate και ΑΕΕΑΠ συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό. Υπολογίζεται ότι στον τομέα των αποθηκευτικών χώρων οι επενδύσεις που εκτελούνται και που προγραμματίζονται ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Μεγάλο μέρος των επενδύσεων αυτών κατέχει το Θριάσιο Ι, του οποίου η εκκίνηση της κατασκευής αναμένεται αλλά και το Θριάσιο ΙΙ όπου ο διαγωνισμός είναι σε ώριμη φάση.

Παράλληλα βλέπουμε μεγάλες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου με μεγάλα ονόματα όπως η Trastor, η Streem GLobal (HIG Capital), η Premia Properties, η Prodea κ.α. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αγορά της Θεσσαλονίκης καθώς η εγγύτητα της με τα σύνορα προς Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη δημιουργεί σοβαρές επενδυτικές συνθήκες.

Στην περιοχή του Ασπροπύργου η Prodea Investments προχωρά την μεγάλη επένδυση για την ανέγερση Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής αποτελούμενο από τέσσερα (4) αυτόνομα κτήρια συνολικής επιφάνειας 59.015 τ.μ. H επένδυση εκτιμάται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο της υπάρχουν 150.000 τ.μ. και θα προστεθούν ακόμα 110.000 τ.μ. με την αξία τους να εκτιμάται πως θα φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της η Streem Global, κλάδος του fund HIG CAPITAL που δραστηριοποείται εδώ και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα έχει σε εξέλιξη μεγάλη επένδυση στο ακίνητο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο. Εκεί τα έργα εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν το 2025 για να ολοκληρωθούν σταδιακά το 2026 και το 2027.

Αφορά στη μετατροπή του οικοπέδου σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τρένου, πλοίου, φορτηγών – trimodal) με συνολικό κόστος επένδυσης άνω των €300εκ. Το οικόπεδο εκτείνεται σε 291 στρέμματα και περιλαμβάνει τη δημιουργία αποθηκών 180.000 τ.μ. και 20.000 τ.μ. συνοδών χώρων, με δυνατότητα μεταποιητικών δράσεων.

Το έργο πέρασε από την Διυπουργική Επιτροπή κι εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας τον Μάρτιο του 2023. Έχει, προς ώρας, ολοκληρωθεί η εξυγίανση του οικοπέδου, καθώς και το γκρέμισμα του παλαιού χαλυβουργείου. Στην παρούσα φάση τρέχει η αδειοδοτική διαδικασία. Το έργο ωριμάζει υπό την εποπτεία της Inventio Edge.

Μεγάλη επένδυση στον χώρο των logistics ετοιμάζει και η Trastor A.E.E.A.Π. η οποία έγινε κάτοχος ακινητου συνολικής επιφάνειας 185.110 τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής, επί των οποίων θα ανεγερθεί ένα υπερσύγχρονο κέντρο εμπορικής αποθήκευσης και διανομής, συνολικής επιφάνειας 74.766 τ.μ.

Η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των €216 εκατ. και επιφάνειας 240χιλ. τ.μ., με το 54% αυτού να είναι πιστοποιημένο κατά το διεθνές πρότυπο αειφορίας LEED και το 80% να αποτελεί απόθεμα σύγχρονων προδιαγραφών κατασκευασμένο κατά την τελευταία τετραετία.

Τον ίδιο δρόμο έχει ακολουθήσει και η Trade Estates η οποία σχεδιάζει και δύο νέες επενδύσεις logistics: στην Ελευσίνα, σε έκταση 106 στρεμμάτων, με εκτιμώμενη μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 58.500 τ.μ. και στον Ασπρόπυργο, σε έκταση 111 στρεμμάτων, με εκτιμώμενη μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 51.100 τ.μ..

Το Κέντρο Διανομής 50.000τμ που θα αποτελεί ιδιοκτησία της Trade Estates ΑΕΕΑΠ θα σχεδιαστεί και αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Ten Brinke Hellas, ενώ τη λειτουργική διαχείριση θα έχει η Trade Logistics, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 70 εκ. ευρώ (κτηριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικός εξοπλισμός). Τα έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν μέσα στο 2024 και θα ολοκληρωθούν το 2025.

Στον Ασπρόπυργο επένδυσε και η Skroutz όπου απέκτησε νέες σύγχρονες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις είναι στρατηγικά τοποθετημένες και εύκολα προσβάσιμες, με χώρους αποθήκευσης που φτάνουν τα 11.000 τ.μ. και υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 30.000 μοναδικούς κωδικούς προϊόντων.

Πρόσφατα οοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση logistics της Noval Property στη Μάνδρα Αττικής. Το ακίνητο, συνολικής δομημένης επιφάνειας 9.830 τ.μ., είχε πλήρως εκμισθωθεί πριν από την έναρξη κατασκευής του, ενώ το συνολικό κόστος επένδυσης ανήλθε σε 8 εκατ. ευρώ.

Τα logistics parks από το Δημόσιο

Σε διαδικασία υλοποίησης όμως είναι και 4 μεγάλοι χώροι από διαγωνισμούς του Δημοσίου. Αφορούν στα 3 logistics parks για το Θριάσιο Ι, το Θριάσιο ΙΙ και το ακίνητο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη αλλά και το Επιχειρηματικό Πάρκο στη Φυλή. Τα δύο πρώτα τρέχουν από την ΓΑΙΑΟΣΕ και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τα δύο επόμενα από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το Θριάσιο Ι είναι σε αναμονή εκκίνησης της ανέγερσης των αποθηκών και της δημιουργίας των σχετικών υποδομών. Προσφάτως η ΓΑΙΑΟΣΕ έλαβε απόφαση για την παράταση της έναρξης ισχύος της σύμβασης παραχώρησης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Στον χώρο θα δημιουργηθούν αποθήκες δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών σε μια επένδυση που εκτιμάται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Στο Θριάσιο ΙΙ έχουμε σε προχωρημένο στάδιο τον διαγωνισμό για άλλη μια σύμβαση παραχώρησης. Εκεί έχει υπάρξει μια παράταση μέχρι το τέλος Φθινοπώρου στην προσφορά του σχήματος Hellenic Train-Damco για να κλείσει το προσυμβατικό μέρος του διαγωνισμού που είναι να εγκριθεί η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να γίνει ο κυρωτικός νόμος στη Βουλή των Ελλήνων. Εκεί αναμένουμε την υπογραφή της σύμβασης εντός του 2024 και την έναρξη της παραχώρησης το 2025.

Πριν λίγες εβδομάδες ξεκίνησε, με την διαδικασία της σύμβασης παραχώρησης ο διαγωνισμός για το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής από το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του Δήμου Φυλής. Το Επιχειρηματικό Πάρκο, συνολικής επιφάνειας περίπου 437 στρεμμάτων, θα αποτελέσει ένα σύγχρονο, πράσινο και καινοτόμο εθνικό κέντρο μεταφορών και logistics, που θα υποστηρίζει συνολικά και αποτελεσματικά τις ανάγκες της εθνικής αγοράς εμπορευματικών μεταφορών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε με ενδιαφέρον από 5 σχήματα.

Τέλος υπάρχει και ο σχεδιασμός για το logistics park στη Θεσσαλονίκη. Το "ΕΚΕΘΕ" θα αναπτυχθεί στο πρώην στρατοπέδου Γκόνου, έκτασης 672 στρεμμάτων, με στόχο να αποτελέσει ένα σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο εθνικής εμβέλειας. Το κέντρο θα διασυνδέει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη μέσω συνδυασμένων μεταφορών οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων. Ο διαγωνισμός που θα τρέξει το ΤΑΙΠΕΔ, εκτιμάται πως θα ξεκινήσει μέσα στο 2024. H επένδυση εκτιμάται σε πάνω από 150 εκατ. ευρώ.

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος: "Πετάει" με 14 εκατ. επιβάτες το πρώτο εξάμηνο και συνεχόμενα ρεκόρ - Οδεύει για πάνω από 31 εκατ. το 2024

 κείμενο από το ypodomes.com

Συνεχίζει και τον Ιούνιο τα άλματα στην επιβατική κίνηση το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας καθώς έπιασε ήδη 14 εκατομμύρια επιβάτες για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Μόνο για τον μήνα Ιούνιο έπιασε 3,3 εκατ. επιβάτες δημιουργώντας νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης σε έναν μήνα. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2023 με 2,29 εκατ. επιβάτες.

Το γεγονός ότι το ρεκόρ αυτό καταγράφεται στην αρχή του καλοκαιριού και είναι σε εξέλιξη οι δύο σταθερά κορυφαίοι μήνες στην κίνηση του ΔΑΑ, Ιούλιος και Αύγουστος, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να δούμε ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις και νέα ρεκόρ. Για τον Ιούνιο ειδικά είναι και η πρώτη φορά που σπάει το φράγμα των 3 εκατομμυρίων επιβατών.

Στον μήνα που ολοκληρώθηκε η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 12,9% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023 όπου είχαμε 2,93 εκατ. επιβάτες. Οι επιβάτες εξωτερικού είχαν την μερίδα του λέοντος με 2,3 εκατ. επιβάτες και αύξηση 15,4% ενώ οι επιβάτες εσωτερικού ήταν κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο (994 χιλιάδες) αυξανόμενοι κατά 7,5% σε σχέση με πέρυσι.

Σε επίπεδο εξαμήνου τώρα η συνολική επίδοση του αεροδρομίου όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι 14,01 εκατ. επιβάτες παρουσιάζοντας μια αύξηση 16% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Για να είμαστε πιο σαφείς, στο πρώτο εξάμηνο του 2024 το αεροδρόμιο της Αθήνας το χρησιμοποίησαν 2 εκατομμύρια περισσότεροι επιβάτες από πέρυσι (12,07 εκατ.).

Οι επιβάτες εξωτερικού κατέχουν περίπου το 70,36% της επιβατικής κίνησης με 9,86 εκατομμύρια παρουσιάζοντας αύξηση κατά 19,5%. Αντίστοιχα οι επιβάτες εσωτερικού κινήθηκαν σε 4,15 εκατομμύρια επιβάτες έχοντας επίσης σημαντική αύξηση κατά 8,6% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο (3,82 εκατ.). Στην συνολική επιβατική κίνηση του "Ελ.Βενιζέλος" οι επιβάτες εσωτερικού καταλαμβάνουν ποσοστό 29,64%.

Πάνω από 31 εκατομμύρια οι επιβάτες το 2024

Έχοντας πλέον διαθέσιμα τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης για το πρώτο εξάμηνο, μπορούμε να πούμε σχεδόν με σιγουριά πως το αεροδρόμιο της Αθήνας πως μπορεί να κινηθεί σε επίπεδα μεταξύ 31-32 εκατομμυρίων επιβατών. Αν υποθέσουμε ότι θα συνεχιστεί κατά ένα ποσοστό του 15% η αύξηση της επιβατικής κίνησης, όσο περίπου δηλαδή και η αύξηση του πρώτου εξαμήνου, το αεροδρόμιο θα σπάσει το φράγμα των 32 εκατομμυρίων επιβατών.

Αν η κίνηση στο Β` εξάμηνο (που πρακτικά έχει και τους πιο δυνατούς μήνες) αυξηθεί μετριοπαθώς με ένα ποσοστό γύρω στο 12% τότε το αεροδρόμιο θα φτάσει περίπου τους 31,5 εκατ. επιβάτες. Όπως φαίνεται η δυναμική που έχει φέτος το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας είναι τέτοια που άνευ απροόπτου θα δούμε να κινείται πάνω από τα 31 εκατομμύρια και με τάσεις για ψηλότερα.

Τώρα, στο θέμα της προετοιμασίας της επέκτασης του ΔΑΑ, είναι αρκετά πιθανό να θα δούμε να τρέχουν παράλληλα τόσο η Α` φάση όσο και η Β` φάση των επεκτάσεων που προβλεπόταν για κάποια χρόνια αργότερα.

Μελετητικά, όπως είχε αναφερθεί σε φετινή δημοσιογραφική εκδήλωση οι δύο πρώτες φάσεις για το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος τρέχουν παράλληλα και τα στατιστικά με επιβάτες ρεκόρ είναι τέτοια που μάλλον δημιουργούν τις επιπλέον ανάγκες πολύ πιο σύντομα από το αναμενόμενο.

Αυτή την εποχή ολοκληρώνεται η προετοιμασία για την ανάδειξη του ανεξάρτητου μηχανικού και του Τεχνικού Συμβούλου για να τρέξει ο διαγωνισμός για την πρώτη φάση των επεκτάσεων που έχει κόστος 650 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με φετινές εκτιμήσεις, μπορεί να έχουμε ανάδοχο ακόμα και μέσα στο 2024, ωστόσο θα πρέπει να δούμε πως επακεκτιμά την κατάσταση το αεροδρόμιο σε σχέση και με τις επιδόσεις τους για να δούμε πως θα τρέξουν τελικά τα έργα των επεκτάσεων.

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Οριστικά στο σχήμα ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ ο διαγωνισμός για τα 17 σχολεία - ΣΔΙΤ στην Κεντρική Μακεδονία

 κείμενο από το ypodomes.com

Προς  ολοκλήρωση βαδίζει ο διαγωνισμός για τα 17 σχολεία με ΣΔΙΤ στην Κεντρική Μακεδονία. Σύμφωνα με απόφαση της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. προσωρινός αναδοχος είναι το σχήμα ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ. Επόμενο βήμα -αν δεν υπάρξουν προσφυγές το επόμενο 10ήμερο- είναι η αποστολή προς έγκριση του κειμένου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια οι υπογραφές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συμβασιοποίηση τοποθείται, άνευ απροόπτου, εντός του καλοκαιριού ή αρχές Φθινοπώρου. Περίπου 10 χρόνια μετά την πρώτη υπογραφή για τα 22 σχολεία με ΣΔΙΤ στην Αττική, η ΚΤΥΠ επανέρχεται με 17 σχολεία στην περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οδηγός είναι η μεγάλη αποδοχή και επιτυχία που έχουν τα 24 σχολεία της Αττικής, όπου κυριολεκτικά αποτελούν πρότυπα δημόσια σχολεία, ανταγωνιζόμενα σε υποδομές και εξοπλισμό ιδιωτικά σχολεία. Δεν είναι τυχαίο ότι στις περιοχές που λειτουργούν κάθε χρόνο δίδεται μάχη για την είσοδο των παιδιών προκειμένου να φοιτήσουν σε ένα από αυτά.

Τώρα σειρά έχει η Κεντρική Μακεδονία όπου οι περιοχές που πρόκειται να αποκτήσουν αντίστοιχων προδιαγραφών σχολεία είναι:

1. 7ο Νηπιαγωγείο Πεύκων στο Δήμο Νεάπολης Συκεών
2. 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων στο Δήμο Νεάπολης Συκεών
3. 1ο ΕΠΑΛ Συκεών στο Δήμο Νεάπολης Συκεών
4. ΓΕΛ Ευκαρπίας στο Δήμο Παύλου Μελά
5. 4ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας στο Δήμο Παύλου Μελά
6. 3ο ΓΕΛ Πολίχνης στο Δήμο Παύλου Μελά
7. 1ο Λύκειο Πολίχνης στο Δήμο Παύλου Μελά
8. 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά στο Δήμο Λαγκαδά
9. 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου στο Δήμο Ωραιοκάστρου
10. 6ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου στο Δήμο Ωραιοκάστρου
11. 1ο ΓΕΛ Μίκρας στο Δήμο Θέρμης
12. 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης
13. Ειδικό Δημοτικό Σχολείο & Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς στο Δήμο Καλαμαριάς
14. 3ο Γυμνάσιο Πυλαίας στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη
15. 3ο Λύκειο Πυλαίας Χορτιάτη ο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη
16. 3ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη
17. Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Κατερίνης στο Δήμο Κατερίνης

Ο ανάδοχος και το έργο

Ανάδοχος του έργου είναι το σχήμα METLEN-ΑΤΕΣΕ. Για την ΑΤΕΣΕ είναι η δεύτερη φορά που αναλαμβάνει σύμβαση ΣΔΙΤ καθώς συμμετείχε και σε ένα από τα cluster του διαγωνισμού για τα 24 σχολεία της Αττικής. Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΚΤΥΠ, εταιρεία που υπάγεται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Για την ΚΤΥΠ πέρα του ότι υλοποιεί το δεύτερο έργο-ΣΔΙΤ για σχολεία μετά από εκείνο του διπλού έργου για την υλοποίηση 24 σχολείων στην Αττική είναι και το πρώτο κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ για τη Θεσσαλονίκη καθώς στο παρελθόν είχε και πάλι επιχειρηθεί η κατασκευή σχολείων μέσω της μεθόδου Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα χωρίς όμως επιτυχία.

Ο ανάδοχος πρόκειται να αναλάβει τον σχεδιασμό, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία 17 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε, στις 31 Μαϊου 2021 και πλεόν προχωρά στην τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το κόστος του έργου με ΦΠΑ ανέρχεται σε 159,21 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 128,4 εκατ. ευρώ). Τα κτιριακά συγκροτήματα είναι μοιρασμένα στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα σε εννέα Δήμους.

27 χρόνια

 Η διάρκεια του έργου για τα 17 σχολεία-ΣΔΙΤ  στην Κεντρική Μακεδονία, ορίστηκε σε 324 μήνες, δηλαδή 27 έτη. Τα δύο πρώτα χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης θα αφορούν την κατασκευή των σχολικών συγκροτημάτων.

Ο ανάδοχος με την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού αντικειμένου θα αναλάβει την λειτουργία-συντήρηση και φύλαξη των σχολείων. Το έργο αυτό αποτελεί μέρος των κτιριακών έργων-ΣΔΙΤ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Παράλληλα τρέχουν και οι διαγωνισμοί για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην οδό Πειραιώς, για 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας και για Δικαστικά Μέγαρα σε Κεντρική Μακεδονία, Κεντρική Ελλάδα και Κρήτη.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Υπογράφεται σήμερα η ύδρευση Πρέβεζας Άρτας και Λευκάδας - Ανάδοχος η ΤΕΡΝΑ

 κείμενο από το ypodomes.com

Σήμερα είναι η ημέρα που θα υπογραφεί η σύμβαση για το μεγάλο έργο ύδρευσης των περιοχών Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας. Ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώνεται και περνάμε πλέον στη φάση υλοποίησης του έργου. Η συμβασιοποίηση του έργου θα γίνει στην περιοχή της Λευκάδας.

Ανάδοχος είναι η εταιρεία ΤΕΡΝΑ και αναθέτουσα αρχή το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στον  σχετικό διαγωνισμό στον οποίο επίσης συμμετείχαν οι ΜΕΤΚΑ, ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου του μήνα μετά από 2 παρατάσεις και στις 30 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η αποσφράγιση των προσφορών.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 141,68 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 112,9 εκατ. ευρώ). Το συμβατικό αντικείμενο της εργολαβίας αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς πόσιμου νερού με σκοπό την αντικατάσταση του σημερινού υδραγωγείου για την εξυπηρέτηση περιοχών στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Η διάρκεια κατασκευής του έργου έχει οριστεί σε 40 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αν η σύμβαση δεν έχει καθυστερήσεις θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2028.

Ύδρευση Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας

Το προς κατασκευή νέο δίκτυο μεταφοράς νερού ύδρευσης διαχωρίζεται στα εξής επί μέρους τμήματα :

- Έργα υδροληψίας και κεφαλής, το οποίο αφορά στη διάταξη για τη συλλογή των υδάτων από τις πηγές Αγ. Γεωργίου και τη διοχέτευσή τους στα έργα μεταφοράς και διανομής. Περιλαμβάνονται τα έργα σύνδεσης με τις υφιστάμενες δεξαμενές υδροληψίας και ο νέος θάλαμος υδροληψίας από την έξοδο του οποίου ξεκινά ο νέος αγωγός μεταφοράς Μ.

- Αγωγός μεταφοράς προς Λευκάδα [Αγωγός Μ], συνολικού μήκους 87.903,25μ.

- Αγωγός Άρτας [Αγωγός Α], συνολικού μήκους 10.509,05μ. .

- Αγωγός προς νέα δεξαμενή Σμυρτούλας Πρεβεζας [Αγωγός Σ], συνολικού μήκους 608,65μ, για την τροφοδοσία της νέας δεξαμενής Σμυρτούλας.

- Αγωγός προς υφιστάμενο αντλιοστάσιο Λυγιάς [Αγωγός Λ], συνολικού μήκους 1.389,00μ.

- Αγωγός προς νέα δεξαμενή στη θέση Φρύνι [Αγωγός Φ], συνολικού μήκους 3.252,77μ.

- Έργα ταμίευσης, τα οποία αφορούν στην κατασκευή δύο (2) νέων δεξαμενών για την αποθήκευση και διανομή του νερού. Η μία δεξαμενή προβλέπεται να γίνει κοντά στον οικισμό της Νικόπολης στην περιοχή της Σμυρτούλας Πρέβεζας (χωρητικότητας 4.000m3) και η άλλη δεξαμενή στη θέση Φρύνι Ν. Λευκάδας (χωρητικότητας 1.200m3)

- Νέο Αντλιοστάσιο Αγ. Νικολάου ν. Λευκάδας.

Για τη σωστή λειτουργία και ορθολογική διαχείριση των έργων μεταφοράς προβλέπεται η εγκατάσταση εντός ειδικών φρεατίων: ειδικών διατάξεων εκκενωτών (χαμηλά σημεία), βαλβίδων εισαγωγής - εξαγωγής αέρα διπλής ενέργειας (υψηλά σημεία, αμέσως κατάντη δικλίδων απομόνωσης, είσοδος δεξαμενών κλπ.), δικλίδων ρύθμισης παροχής (needle valves), με χειροκίνητο μηχανισμό σε κρίσιμες θέσεις του δικτύου (περιοχή υδροληψίας, κεφαλή κλάδων, είσοδος υποθαλάσσιων αγωγών), διαφραγματικών βαλβίδων ελέγχου στάθμης με φλοτεροβαλβίδα, στην είσοδο των δεξαμενών, δικλίδων απομόνωσης δικτύου τύπου πεταλούδας ή συρταρωτές (για διαμέτρους ≤ 200mm) σε φρεάτια λοιπών συσκευών δικτύου, σε θαλάμους δικλίδων δεξαμενών και υδροληψίας και σε ειδικά φρεάτια ανά max 10km, Ηλεκτρομαγνητικών παροχομέτρων και μετρητών πίεσης κατά μήκος του δικτύου μεταφοράς. Το σύνολο των συσκευών δικλίδων και λοιπών ειδικών τεμαχίων είναι ονομαστικής πίεσης PN16. Προβλέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος Τηλεμετρίας – Τηλελέγχου Διαρροών το οποίο θα δώσει την δυνατότητα ορθολογικής διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού και καλύτερης αξιοποίησης των διαθέσιμων υδάτινων πόρων. Στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνεται επίσης και η λειτουργία & συντήρηση του έργου για 36 μήνες μετά τη βεβαίωση περαίωσης.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Ποια μεγάλα έργα θα προσθέσουν μέσα στο 2024 ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT - ΑΚΤΩΡ, AVAX και ΜΕΤΚΑ

 κείμενο από το ypodomes.com

Σημαντικά έργα έχουν να προσθέσουν στο portfolio τους το επόμενο διάστημα οι 4 μεγάλοι κατασκευαστικοί Όμιλοι. Μετά από ένα διάστημα με λίγες διαφοροποιήσεις, το δεύτερο εξάμηνο του 2024 εκτιμάται ότι θα είναι πιο ενδιαφέρον από άποψη νέων έργων.

ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT, AVAX και ΜΕΤΚΑ έχουν "κλειδώσει" σειρά από έργα που μπορεί να προσθέσουν ακόμα κάτι παραπάνω στο ήδη μεγάλο ανεκτέλεστο τους. Το έργο που ξεχωρίζει και είναι ο ΒΟΑΚ στο τμήμα Χανιά-Χερσόνησος, έργο παραχώρησης στο οποίο έχει ανακηρυχθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και που θα κατασκευάσει η ΤΕΡΝΑ. Ωστόσο το συγκεκριμένο έργο δεν προβλέπεται να συμβασιοποιηθεί νωρίτερα από το 2025.

Στα υπόλοιπα όμως μεγάλα έργα έχουμε αρκετούς διαγωνισμούς όπου είναι πολύ πιθανό να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Από αυτά ξεχωρίζουμε κάποια κτιριακά αλλά και κάποια άλλα έργα υποδομής.

ΤΕΡΝΑ

Η ΤΕΡΝΑ φέτος διανύει μια χρονιά όπου αναμένονται νέες προσθήκες. Σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί το μεγάλο έργο για την ύδρευση Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας ύψους περίπου 140 εκατ.ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νέο έργο του είδους του για την χώρα.

Παράλληλα έχει μικρές πιθανότητες να προλάβει να υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή της Μονάδας Απορριμμάτων του Δυτικού Τομέα στη Θεσσαλονίκη, έργο 240 εκατ. ευρώ. Το έργο το αναλαμβάνει μαζί με την ΗΛΙΟΧΩΡΑ.

ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Ο Όμιλος ΙΝTRAKAT έχει δύο κατασκευαστικές εταιρείες από το 2023 καθώς προστέθηκε και η ΑΚΤΩΡ. Για το επόμενο εξάμηνο αν όλα κυλήσουν ιδανικά θα προσθέσει έργα με ανεκτέλεστο κοντά στο 1 δισ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Σε κατάσταση αναμονής για την υπογραφή σύμβασης είναι για το έργο των Αθλητικών Εγκαταστάσεων από κοινού με την ΜΕΤΚΑ ύψους 120 εκατ. ευρώ. H AKTΩΡ θα υπογράψει σύμβαση και για την ανάπτυξη της πρώτης φάσης του Μητροπολιτικού Πάρκου ύψους 100 εκατ. ευρώ. Στα έργα αυτά εκτελούνται εργασίες.

Σε λίγες εβδομάδες εκτιμάται ότι θα υπογράψει για τα εγγειοβελτιωτικά έργα στην περιοχή της Αμβρακίας ύψους 64,5 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ. Τα έργα χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σημαντικά για την περιοχή για την αγροτική της ανάπτυξη.

Η INTRAKAT έχει όμως και έντονη παρουσία στα νέα έργα-ΣΔΙΤ καθώς "χτίζει" το δικό της portfolio σε αντίστοιχα έργα. Είναι ανάδοχος στα έργα για τις φοιτητικές εστίες σε Κρήτη και Θεσσαλία αλλά και για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην οδό Πειραιώς. Τα τρία έργα εκτιμάται ότι θα υπογραφούν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους έχοντας κόστος που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Η ΑΚΤΩΡ θα αναλάβει σε λίγες εβδομάδες το έργο της κατασκευής του Φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο. Το έργο είναι ύψους 104 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ και είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής για την περιοχή του Βορείου Αιγαίου.

Επίσης είναι ανάδοχος για επτά ΣΜΑ στην Πελοπόννησο 7,4 εκατ. ευρώ και στη Μονάδα Απορριμμάτων Αιτωλοακαρνανίας ύψους 18 εκατ. ευρώ.

AVAX

Η AVAX μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις στις κατασκευές της χώρας από το 2021 και έπειτα έχει κάνει ένα εντυπωσιακό comebeack με την απόκτηση μεγάλων έργων όπως η Γραμμή 4 του Μετρό και το flyover. Μέσα στις επόμενες εβδομάδας θα προσθέσει στο ανεκτέλεστο του το μεγάλο οδικό έργο Ιωάννινα-Κακαβιά ύψους 386 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Θα είναι για φέτος το μεγαλύτερο έργο στην κατηγορία του που συμβασιοποιείται.

Επίσης αναμένει τις εξελίξεις για το μεγάλο κτιριακό έργο στο Ellinikon Mall (πρώην Vouliagmenis Mall) καθώς εκεί είναι σε εξέλιξη οι μελέτες. Η AVAX με την Rizzani de Eccher πραγματοποίησαν τις πρόδρομες εργασίες.

Αναμένεται επίσης η υπογραφή ακόμα ένα μεγάλο ενεργειακού στο εξωτερικό που θα προσθέσει ένα ακόμα σημαντικό κομμάτ ανεκτέλεστου.  Επίσης μόλις πριν λίγες ημέρες υπέγραψε τη σύμβαση για μεγάλο φωτοβολταικό πάρκο 42 εκατ. ευρώ στην Μεγαλόπολη με την ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ.

ΜΕΤΚΑ

Η ΜΕΤΚΑ, η κατασκευαστική εταιρεία του Ομίλου ΜΕΤLEN έχει αρχίσει και "παίρνει φόρα" με την ανάληψη νέων έργων. Για το επόμενο διάστημα με την ανάληψη έργων ύψους 700 εκατ. ευρώ το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι για ιδιωτικά έργα.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η σύμβαση για την κατασκευή του παράκτιου εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στην Μαρίνα του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό, ύψους 150 εκατ. ευρώ μέρος της αξιοποίησης του Ελληνικού.

Ακόμα ένα φρέσκο απόκτημα για την ΜΕΤΚΑ είναι η κατασκευή του Ικοs Kissamos στα Χανιά της Κρήτης. Πρόκειται για νέα μεγάλη επένδυση ύψους 125 εκ. ευρώ από τον όμιλο Sani / Ikos για το νέο resort 5 αστέρων στην Κρήτη θα αναπτυχθεί σε έκταση 200 στρεμμάτων στον κόλπο της Κισσάμου.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω αναμένει την υπογραφή της σύμβασης απο κοινού με την INTRAKAT για τις Αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, έργο 130 εκατ. ευρώ.

Μέσα στους επόμενους μήνες επίσης αναμένεται να υπογράψει και για το έργο επέκτασης του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ από κοινού με την ΤΕΚΑΛ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νέο λιμενικό έργο υποδομής της χώρας, κόστους περίπου 160 εκατ. ευρώ.

Η ΜΕΤΚΑ όμως θα κατασκευάσει και το έργο-ΣΔΙΤ για τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία. Η σύμβαση εκτιμάται ότι θα υπογραφεί το επόμενο διάστημα και θα την εκτελέσει από κοινού με την ΑΤΕΣΕ. Αποτελεί έργο 160 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ.

Τέλος μην ξεχνάμε ότι έρχονται και οι fast track δημοπρατήσεις 1,4 δισ. ευρώ για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία.

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

ΒΟΑΚ: Προχωρούν οι απαλλοτριώσεις - Τα πρώτα εργοτάξια στο Νέαπολη-Άγιος Νικόλαος

 κείμενο από το ypodomes.com

Ξεκινούν σταδιακά τα έργα στα δύο από τα τρία τμήματα του ΒΟΑΚ, καθώς λύνονται τα θέματα απαλλοτριώσεων, απαραίτητα για την υλοποίηση των μεγάλων έργων. Τόσο στο τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη όσο και στο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, τα βασικά εμπόδια ήταν οι απαλλοτριώσεις ακινήτων για να αποδοθούν οι χώροι στους αναδόχους των έργων.

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές στην διαδικασία εκδίκασης για τον ορισμό της τιμής των προς απαλλοτρίωση ακινήτων στο τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη είμαστε πλέον κοντά στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ολοκλήρωση τους. Για το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα ενώ και οι μελέτες εφαρμογής φτάνουν στο τέλος τους.

Στο τμήμα Νέαπολη-Άγιος Νικόλαος τα πρώτα έργα έχουν ξεκινήσει και πριν από λίγες ημέρες έργα εκσκαφής και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε να προγραμματισμένες ανατινάξεις στα πλαίσια διάνοιξης του δρόμου στο 193ο-195ο χλμ επί του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Στο τμήμα αυτό σε λίγους μήνες θα δούμε να αναπτύσσονται σε όλο το μήκος των 14 χιλιομέτρων τα έργα από την ανάδοχο ΑΚΤΩΡ και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Παράλληλα εκτιμάται πως εντός του 2024 θα ξεκινήσουν και τα έργα στο τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη από το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Τα έργα περιλαμβάνουν διαπλάτυνση του υφιστάμενου άξονα και μετατροπή του σε αυτοκινητόδρομο. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει και η κυκλοφορία να διεξάγεται και τα έργα να εκτελούνται παράλληλα.

Το ίδιο μοντέλο ζήσαμε και στα έργα κατασκευής της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα αλλά και στο Πάτρα-Πύργος στα πρώτα χιλιόμετρα στο τμήμα Πάτρα-Κάτω Αχαΐα.

Αυτό που θα γίνεται είναι ανά τμήματα δρόμου περίπου 2 χιλιομέτρων και υποχρεωτικά εκατέρωθεν αυτών να υπάρχουν ελεύθερα τμήματα στον κεντρικό δρόμο και σε κάθε φάση κατασκευής. Στα άλλα θα εκτελούνται εργασίες διαπλάτυνσης. Με την ολοκλήρωση κάθε τμήματος θα προχωρούν τα έργα μέχρι την ολοκλήρωση των έργων.

Στο τμήμα του ΒΟΑΚ από την Χερσόνησο μέχρι την Νεάπολη με απόφαση του ΥΠΕΝ εγκρίθηκε η ΤΕΠΕΜ (τεχνική περιβαλλοντική μελέτη) των δύο εργοταξίων σε Χερσόνησο και Βραχάσι. Η έγκριση αυτή είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των εργοταξίων και την εκκίνηση των έργων.

Το βασικό τμήμα του ΒΟΑΚ

Στο βασικό τμήμα του αυτοκινητόδρομου από τα Χανιά μέχρι τη Χερσόνησο, ο διαγωνισμός στο τεχνικό του μέρος έχει ολοκληρωθεί καθώς έχει αναδειχθεί ως προσωρινός ανάδοχος η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οι προσφυγές των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου για τις παρακάμψεις έχουν μετατεθεί για τον Νοέμβριο οπότε βρισκόμαστε σε στάση αναμονής μέχρι την συζήτησης τους από το ΣτΕ.

Προ εβδομάδων ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος είχε συνάντηση με τους Δημάρχους των δύο περιοχών στα πλαίσια εύρεσης της χρυσής τομής που θα επιτρέψει την εύρεση λύσης και την συμβασιοποίηση του έργου.

Αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2025 καθώς η ολοκλήρωση του διαγωνισμού παραχώρησης είναι περίπλοκη διαδικασία και θα χρειαστούν κάποιοι μήνες μέχρι να πέσουν οι υπογραφές.

Το έργο έχει κόστος που εκτιμάται πως αγγίζει το 1,75 δισ. ευρώ. Χρηματοδότηση θα τραβήξει από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης. Με την ολοκλήρωση όλων των παραπάνω έργων, ο ΒΟΑΚ θα έχει μετατραπεί σε αυτοκινητόδρομο σε όλο το μήκος του από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Θα διαθέτει δύο λωρίδες + ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας και θα έχει ανισόπεδους κόμβους για την σύνδεση του με τις περιοχές από τις οποίες θα διέρχεται.

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Νέος διαγωνισμός από την Ελληνικό Μετρό για τον νέο λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης

 κείμενο από το ypodomes.com

Ένα νέο διαγωνισμό ξεκινά η Ελληνικό Μετρό για να αποκτήσει το Μετρό Θεσσαλονίκης το δικό του λογότυπο. Μετά την ακύρωση του πρώτου διαγωνισμού ο δεύτερος διαγωνισμός είναι για τον "σχεδιασμό συστήματος οπτικής ταυτότητας" για το δεύτερο δίκτυο Μετρό της χώρας του οποίου η λειτουργία έχει προγραμματιστεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Ελληνικό Μετρό για τον προσεχή Νοέμβριο.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης είναι 30.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε σε 70 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 -ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των φακέλων είναι η 25η Ιουλίου.

Για να είμαστε πιο σαφείς, η Ελληνικό Μετρό αποφάσισε αυτή τη φορά να μην σχεδιάσει η ίδια (όπως είχε γίνει με το Μετρό της Αθήνας όπου το λογότυπο ήταν εσωτερική υπόθεση) αλλά να βγάλει έναν δημόσιο διαγωνισμό, να κατατεθούν ιδέες και η επικρατέστερη να υιοθετηθεί από την Ελληνικό Μετρό και να αποτελέσει το επίσημο λογότυπο για το δίκτυο του

Αντικείμενο του διαγωνισμού θα είναι η πρόταση ενός απεικονιστικού σήματος/εμβλήματος (δηλαδή λογοτύπου) το οποίο θα γίνει το επίσημο σήμα του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της πόλης, δηλαδή του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Μέσω της σύμβασης ο ανάδοχος θα εκπονήσει:

-Λογότυπο Μετρό Θεσσαλονίκης και σήμανση σταθμών για το σύνολο των σταθμών του Βασικού Έργου και της επέκτασης προς Καλαμαριά.

-Επιγραφές των σταθμών και των από αποβαθρών και κατευθυντήριες σημάνσεις για το σύνολο του Βασικού έργου και της επέκτασης προς Καλαμαριά. Η Ελληνικό Μετρό θα παραδώσει 5 ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης προμελέτη σήμανσης η οποία θα περιλαμβάνει περίπου τριάντα πινακίδες σήμανσης για κάθε σταθμό του Βασικού Έργου και της επέκτασης προς Καλαμαριά προκειμένου ο ανάδοχος να προχωρήσει στην εκπόνηση της μελέτης σήμανσης.

-Διάγραμμα στάσεων της γραμμής του Μετρό το οποίο θα τοποθετηθεί εντός των συρμών σύμφωνα με την πρόταση της Τεχνικής προσφοράς του αναδόχου.

-Εγχειρίδιο οπτικής ταυτότητας (brand manual) το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει κατ` ελάχιστον:
-Κανόνες ορθής και επιτρεπτής χρήσης του λογοτύπου για διαφορετικές ανάγκες, μεγέθη, υλικά κλπ και τα σχετικά lock-ups, αποστάσεις ασφαλείας κ.ο.κ.
-Λεπτομέρειες για τη σωστή χρωματική απόδοση σε διαφορετικά μεγέθη, υλικά κλπ.
-Πρότυπα χρήσης του λογοτύπου όπως π.χ. σε καταχωρήσεις, ανακοινώσεις, διαφημίσεις, χορηγίες, χάρτες, παρουσιάσεις κ.ο.κ.
-Κανόνες συνύπαρξης του λογοτύπου με άλλα λογότυπα
-Χρωματική παλέτα
-Γραμματοσειρές και ορθή χρήση τους.
-Πικτογράμματα
-Λοιπά συστατικά οπτικής ταυτότητας όπως τυχόν συμπληρωματικά γραφιστικά στοιχεία και κανόνες ορθής επιτρεπτής χρήσης τους κατά περίπτωση βάσει των όσων αναφέρονται παραπάνω.

Στόχος της Ελληνικό Μετρό είναι να έχει τοποθετηθεί το λογότυπο σε όλες τις επιφάνειες πριν την ολοκλήρωση των έργων, ούτως ώστε να υπάρχει παντού όταν ξεκινήσει η λειτουργία της βασικής γραμμής. Αυτή όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα είναι τον ερχόμενο Νοέμβριο, δηλαδή σε περίπου 8 μήνες από σήμερα. Το λογότυπο θα ακολουθεί και όλες τις επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης, με πρώτη εκείνη στην Καλαμαριά το Β` εξάμηνο του 2025.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα