κείμενο από το ypodomes.com
Το μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό της Αττικής είναι αναμφισβήτητα η κρουαζιέρα! Ποιός όμως θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας; Θα είναι μόνο ο Πειραιάς ή θα πάρουν κομμάτι της πίτας και οι 3 νέοι μνηστήρες;
Μέχρι σήμερα, η επίσημη θέση της πολιτείας παραμένει ότι ο χώρος υποδοχής κρουαζιερόπλοιων στην Αττική παραμένει το λιμάνι του Πειραιά. Σήμερα, το λιμάνι διαθέτει εννέα θέσεις πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων, οι οποίες σχεδιάζεται να αυξηθούν σε 11 εντός του 2012 και σε 17 μετά την επέκταση του νέου λιμένα κρουαζιερόπλοιων. Στην κατεύθυνση αυτή, στις 25 Νοεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε την επέκταση του κεντρικού επιβατικού λιμένα προς τη νότια πλευρά, για την εξυπηρέτηση μεγάλου μεγέθους κρουαζιερόπλοιων.
Στην επιλογή αυτή συμφωνεί και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Οπως ανέφερε χθες ο πρόεδρός του, κ. Γιάννης Πολύζος, σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Πολεοδόμων ? Χωροτακτών, συμπληρωματικά προς τον Πειραιά θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο το Λαύριο. «Το Λαύριο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει δύο μέσου μεγέθους θέσεις, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα προωθηθεί η δημιουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου».
Η δεύτερη υποψηφιότητα, μετά το Λαύριο, είναι η περιοχή του Νέου Φαλήρου. Η πρόταση για τη δημιουργία πέντε ή έξι θέσεων στις εκβολές του Κηφισού υποβλήθηκε από το υπουργείο Υποδομών (!) προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, με σκοπό να συμπεριληφθεί στις μελέτες για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου. Σύμφωνα με την πρόταση, λόγω του μικρού βάθους του πυθμένα (έως 20 μέτρα, έναντι 25-60 μ. στον Πειραιά), τα έργα στο Νέο Φάληρο θα κόστιζαν 265 εκατ. ευρώ έναντι 465 εκατ. ευρώ στον Πειραιά. Επίσης η περιοχή θεωρείται πλεονεκτικότερη λόγω της γειτνίασης με τη λεωφόρο Συγγρού και τα μέσα σταθερής τροχιάς. Το σχέδιο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», έχει απορριφθεί ασυζητητί, καθώς δεν θεωρείται συμβατό με τα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Το επιβεβαίωσε χθες και ο κ. Πολύζος: «Η επιλογή αυτή δεν λογαριάζει το πολεοδομικό και περιβαλλοντικό κόστος», ανέφερε.
Η τελευταία «νύφη» δεν είναι άλλη από το Ελληνικό. «Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, το Ελληνικό αναφέρεται ως πύλη εξόδου προς τα νησιά του Αιγαίου», σημείωσε χθες ο κ. Πολύζος, εκτιμώντας ότι η περιγραφή αυτή ενδεχομένως να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας εγκαταστάσεων για την κρουαζιέρα.
Το παράδοξο στις τρεις υποψηφιότητες, ιδίως στις δύο τελευταίες που είναι και οι πιο πρόσφατες, είναι ότι υποβάλλονται από κρατικούς φορείς (το υπουργείο Υποδομών και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αντίστοιχα), παρακάμπτοντας βέβαια τον υπό κατάρτιση πολεοδομικό σχεδιασμό. Μένει, λοιπόν, η κυβέρνηση να αποφασίσει ποιο υπουργείο θα έχει τον πρώτο λόγο, δηλαδή... ποιος θα είναι τελικά ο «γαμπρός».
Λαϊκές αγορές: Οι πωλητές δεν χρειάζονται αποδεικτικό φορολογικής και
ασφαλιστικής ενημερότητας για τις άδειες
-
Καταργείται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, η
υποχρέωση των πωλητών λαϊκών αγορών να προσκομίζουν αποδεικτικό φορολογικής
και ασφαλ...
Πριν από 2 εβδομάδες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου