κείμενο από το
ypodomes.com
Μέσα στην γενικότερη σύγχυση που υπάρχει αυτή την εποχή σχετικά με το μέλλον και την ανάπτυξη, υπάρχουν οι φωνές που ολοένα και μεγαλώνουν και μιλούν για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση εκτάσεων του Δημοσίου.
Αυτό γίνεται για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι για να δείξουμε στους πιστωτές μας ότι αυτή τη φορά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε σημαντικές αλλαγές. Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος είναι για να κάνουμε επιτέλους βήματα προς τον «αποκρατισμό» της Ελλάδας και την προώθηση της ιδιωτικής δύναμης στην χώρα.
Πολλοί θα πουν, και τι θα αλλάξει αν δώσουμε το ακίνητο που βρίσκεται π.χ στην Κασσιώπη της Κέρκυρας; Σήμερα είναι μία έκταση η οποία δεν έχει κανένα όφελος για την τοπική κοινωνία αλλά και συνολικά για την ελληνική οικονομία. Με την αξιοποίηση της θα αλλάξουν πολλά.
Ο ιδιώτης που θα την αξιοποιήσει θα επενδύσει χρήματα για να κατασκευάσει προφανώς τουριστικές υποδομές και δεύτερον για να αναπτύξει το χώρο. Αυτή θα είναι και η μεγάλη αλλαγή για την Κέρκυρα αλλά και αλλαγή προς το θετικό για την πραγματική οικονομία.
Θα λειτουργήσει ο κατασκευαστικός τομέας σε πρώτη φάση για την ανάπτυξη όλων αυτών των τουριστικών υποδομών (ξενοδοχεία, εσωτερικοί δρόμοι, γήπεδα γκολφ κλπ). Με την ολοκλήρωση ο τουριστικός τομέας θα παρουσιάσει ανάπτυξη.
Αυτό σημαίνει νέες θέσεις εργασίες, περισσότερος τουρισμός με ότι ευεργετικό αυτό μπορεί να σημαίνει για την τοπική οικονομία και κατ` επέκταση για όλη την οικονομία της χώρας.
Μία άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Ελληνικού. Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου είναι μία τεράστια έκταση που μαζί με τον Άγιο Κοσμά φτάνει τα 6.500 στρέμματα. Χωρίς να παραγνωρίζουμε την ανάγκη για ένα μεγάλο Μητροπολιτικό πάρκο στην πρωτεύουσα δεν πρέπει ν παραγνωρίζουμε και την ανάγκη για να απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας χιλιάδες άτομα.
Σύμφωνα με τους πρόχειρους υπολογισμούς η επένδυση στο Ελληνικό που περιλαμβάνει και Μητροπολιτικό πάρκο 2.500 στρεμμάτων θα φτάσεις τα 5-6 δις ευρώ και θα προσφέρει περίπου 35-40.000 νέες θέσεις εργασίας. Το νούμερο είναι από μόνο του ανατριχιαστικά μεγάλο.
Αν σκεφτούμε ότι η Αθήνα έχει περίπου 400.000 άνεργους το 10% αυτών των εργαζομένων μπορούν να βρουν θέση εργασίας εκεί. Ποιος μπορεί να το παραβλέψει αυτό; Ποιος δήμος ή πιο κόμμα θα πάρει πάνω του την ευθύνη να μπλοκάρει αυτή την επένδυση που θα έχει πανελλαδική συμβολή στην μείωση της ανεργία και την στροφή στην ανάπτυξη.
Όλη η ιστορία των αποκρατικοποιήσεων έχει ένα «ζουμί». Να ξεφύγουμε από τον εναγκαλισμό του κράτους και να περάσουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Να δώσουμε επιτέλους στη χώρα τις ευκαιρίες που αξίζει, μακριά από «βολεμένες» και καλοπληρωμένες θέσεις στο Δημόσιο με ότι κακό έχει φέρει στην πατρίδα μας.
Οι επενδύσεις που μπορούν να γίνουν σε εταιρείες και ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο φόβητρο δεν είναι. Είναι μια απαραίτητη επιλογή που θα μας πάει μπροστά και θα δώσει σε πολλούς συνανθρώπους μας να ξαναβρούν θέσεις εργασίας. Μόνο οι λίγοι, οι «εκλεκτοί» ενός διεφθαρμένου συστήματος εξουσίας 40 ετών ενοχλείται γιατί ξεβολεύεται και δείχνει τα δόντια του σε μία απελπισμένη προσπάθεια να μείνει στην επιφάνεια βυθίζοντας όμως το γενικό σύνολο.
Θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο;
Καλή εβδομάδα σε όλους
Νίκος Καραγιάννης
2.7.2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου