Υποδομές στην Ελλάδα

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Το χρονοδιάγραμμα στα μεγάλα έργα υποδομής - Τι παραδίδεται, τι ξεκινά και πως τρέχουν τα σημαντικότερα projects

 κείμενο από το ypodomes.com

Το χρονοδιάγραμμα στα μεγάλα έργα του υπουργείου Υποδομών έδωσε στη χθεσινή δημοσιογραφική ενημέρωση η πολιτική του ηγεσία. Ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε αναλυτικά για τις εξελίξεις στον χώρο των έργων με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του ενώ ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, έδωσε διευκρινίσεις και πληροφορίες γύρω από αυτά.

Στα σημαντικότερα έργα υποδομής που τρέχουν στην Ελλάδα, έχουμε να περιμένουμε παραδόσεις έργων για τον επόμενο 1,5 χρόνο. Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε εχθές:

-Τον προσεχή Νοέμβριο παραδίδεται σε εμπορική λειτουργία η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι την Νέα Ελβετία (13 σταθμοί)

-Το καλοκαίρι του 2025 παραδίδεται η επέκταση της Ολυμπίας Οδού, στο τμήμα Πάτρα-Πύργος. Τα έργα είναι σχεδόν στο 50% και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα αγγίξουν το 75%.

-Το Β` εξάμηνο του 2025 θα παραδοθεί η πρώτη επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά. Πρόκειται για γραμμή με 5 σταθμούς (25ης Μαρτίου-Μίκρα).

-Γίνεται προσπάθεια ώστε στα τέλη του 2025 να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το βόρειο τμήμα του Ε65 από την Καλαμπάκα μέχρι το Κηπουρειό Γρεβενών (σε σύνδεση με την Εγνατία Οδό).

Παράλληλα στα έργα που τρέχουν έχουμε νέα δεδομένα, καθώς σε εξέλιξη είναι τα έργα στο Μπράλος-Άμφισσα, στο Flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, στα δύο τμήματα του ΒΟΑΚ (Χερσόνησος-Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος) ενώ ολοκληρώνεται και ο διαγωνισμός για το βασικό τμήμα Χανιά-Χερσόνησος.

Με επιμέρους θέματα προχωρά το έργο για τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας καθώς το χρονοδιάγραμμα χαρακτηρίστηκε εξωπραγματικό. Εργοτάξια έχουν στηθεί σε περίπου 7 σταθμούς ενώ συνεχίζονται και οι πρόδρομες εργασίες. Ο πρώτος μετροπόντικας από το σταθμό Κατεχάκη θα φτάσει στον Ευαγγελισμό στα τέλη του 2025 και ο δεύτερος από το Άλσος Βεϊκου στα μέσα του 2026.

Τρέχουν επίσης οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ του υπουργείου Υποδομών και παράλληλα οι διαδικασίες χρηματοδότησης των έργων όπως τα Δικαστικά Μέγαρα. Σε πορεία υποκατάστασης είναι το έργο για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην οδό Πειραιώς.

Υπό εξέταση είναι πλέον για το υπουργείο ΥΠΟΜΕ το θέμα του κυκλοφοριακού της Αττικής καθώς οι συνθήκες στην κίνηση δυσκολεύουν συνεχώς. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι άξονες Ελευσίνα-Οινόφυτα και η Σήραγγα Ηλιούπολης ενώ έρχονται και νομοθετικές ρυθμίσεις για τις Πρότυπες Προτάσεις για να μπορέσουν να προχωρήσουν σχετικοί διαγωνισμοί με τη μέθοδο παραχώρησης ή ΣΔΙΤ.

Σε εξέλιξη είναι η αλλαγή στις παραχωρήσεις της Αττικής Οδού και της Εγνατίας Οδού. Για το χρονοδιάγραμμα, γίνεται συνολική προσπάθεια για μπορέσει εντός του 2025 να παραδοθούν αμφότεροι τα μεγάλα έργα στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έχει επικρατήσει στους σχετικούς διαγωνισμούς.

Μεγάλες αλλαγές στον προγραμματισμό του υπουργείου ΥΠΟΜΕ επέφερε η κακοκαιρία Daniel και οι ζημιές που προκάλεσε στην Κεντρική Ελλάδα. Σήμερα προωθούνται έργα 1,4 δισ. ευρώ που χωρίζονται σε οδικά έργα 900 εκατ. ευρώ και 460 εκατ. ευρώ για σιδηροδρομικά έργα. Στόχος του υπουργείου είναι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου να έχουν υπάρξει στα παραπάνω έργα ανάδοχοι.

Το υπουργείο λειτουργεί με βάση την εύρεση χρηματοδότησης από όλες τις διαθέσιμες πηγές. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πήρε μια γενναία αύξηση περίπου στα 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση ενώ κυνηγά πόρους άνω του 1 δισ. ευρώ από το CEF II για έργα που δεν έχουν σήμερα χρηματοδότηση (κυρίως σιδηροδρομικά). Το ΕΣΠΑ 2021-2027 στο πρόγραμμα Μεταφορές έχει κονδύλια περίπου 2,2 δισ.ευρώ ενώ στη φαρέτρα του υπουργείου είναι και το πρόγραμμα Περιβάλλον-Κλιματική Αλλαγή στο οποίο ήδη έχουν ενταχθεί κάποια έργα.

Το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα υπογραφούν σημαντικά έργα 600 εκατ. ευρώ που αφορούν στην επέκταση της Ιόνιας Οδού στο τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά, στο Φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο, στην ύδρευση Άρτας-Πρέβεζας-Αιτωλοακαρνανίας-Λευκάδας, στα εγγειοβελτιωτικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Διαγωνισμός για την ανακαίνιση του ΟΑΚΑ - Ποια έργα περιλαμβάνονται

 κείμενο από το ypodomes.com

Διαγωνισμό για την ανακαίνιση του ΟΑΚΑ ξεκίνησε το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών Α.Ε. Στον διαγωνισμό αυτό περιλαμβάνεται η συντήρηση – Επισκευή – Αντικατάσταση τμημάτων των μεταλλικών κατασκευών των δύο Εισόδων, του Τείχους των Εθνών και της Αγοράς του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ).

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 6,13 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 4,94 εκατ. ευρώ). Το Έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση –NextGenerationEU στο πλαίσιο του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η καταληκτική ημερομηνία του έργου είναι η 16η Ιουλίου 2024. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 180 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης.

Το ΤΑΙΠΕΔ παράλληλα έχει αναλάβει το έργο για την αποκατάσταση της στατικής λειτουργίας του στεγάστρου τόσο του σταδίου όσο κα του ποδηλατοδρομίου. Η ωρίμανση του έργου είναι σε εξέλιξη και ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα βγει στον αέρα το επόμενο τρίμηνο.

Αντικείμενο του έργου

Αντικείμενο του έργου είναι η εκτέλεση εργασιών για την πλήρη αποκατάσταση των μεταλλικών κατασκευών του Τείχους των Εθνών, της Αγοράς και των δύο εισόδων, καθώς και η διενέργεια ελέγχων, με μη καταστροφικές μεθόδους (NDT).

Πιο συγκεκριμένα και σε συνέχεια της επιθεώρησης και του εκτενούς ελέγχου των εν λόγω μεταλλικών κατασκευών, ο Ανάδοχος θα πρέπει να πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης, επισκευής και αποκατάστασης κατασκευαστικών ατελειών, οι οποίες περιλαμβάνουν τα εξής:

α) Στο Τείχος των Εθνών, την εκτέλεση εργασιών ελέγχων με μη καταστροφικές δοκιμές κρίσιμων στοιχείων του δομήματος, επισκευή προβληματικών συγκολλήσεων, εξασφάλιση της στήριξης του συστήματος των κοιλοδοκών, αποκατάσταση κατασκευαστικών ατελειών, διασφάλιση στεγανότητας στο εσωτερικό της κύριας δοκού και επαναβαφή των μεταλλικών επιφανειών.

β) Στην Αγορά, την εκτέλεση εργασιών ελέγχων με μη καταστροφικές δοκιμές κρίσιμων στοιχείων του δομήματος, επισκευή προβληματικών συγκολλήσεων, αποκατάσταση κατασκευαστικών ατελειών και επαναβαφή των μεταλλικών επιφανειών,

γ) Στα δύο Στέγαστρα Εισόδων, την εκτέλεση εργασιών ελέγχων με μη καταστροφικές δοκιμές κρίσιμων στοιχείων του δομήματος, επισκευή προβληματικών συγκολλήσεων, αποκατάσταση κατασκευαστικών ατελειών και επαναβαφή των μεταλλικών επιφανειών, δ) Έκδοση των αναγκαίων οικοδομικών αδειών, εφόσον απαιτείται.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Ξεκινά η Β' φάση του διαγωνισμού για τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη - Έδεσσα - Ποιά σχήματα συμμετέχουν

 κείμενο από το ypodomes.com

Όλα τα σχήματα που συμμετείχαν στην εκδήλωση ενδιαφέροντος περνούν στη Β`φάση του διαγωνισμού για τον άξονα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα.

Το έργο είναι ένα από τα μεγάλα οδικά ΣΔΙΤ του υπουργείου Υποδομών και  Μεταφορών. Στις 5 Δεκεμβρίου το παρών είχαν δώσει : ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, AVAX. Με απόφαση του υπουργείου, προχωρά η συμμετοχή 3 σχημάτων στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, AVAX.. Στη Β`φάση θα καθοριστεί το ακριβές αντικείμενο του έργου (διάλογος) και θα δοθούν οι δεσμευτικές προσφορές από όπου θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου.

Ο διαγωνισμός θα είναι ένα από τα έργα που θα κληρονομήσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μετά τις εκλογές και που θα κληθεί θα προχωρήσει και να ολοκληρώσει την διαγωνιστική διαδικασία.

Η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ έχει οριστεί σε 360 μήνες (30 χρόνια). Τα 4 πρώτα έτη αφορούν στην κατασκευή/αναβάθμιση των υποδομών των οδικών αξόνων και τα υπόλοιπα αφορούν στην περίοδο λειτουργίας και συντήρησης. Το κόστος με ΦΠΑ για τον άξονα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα ορίστηκε σε 444,91 εκατ. ευρώ (358,8 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ).

Συνολικά στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ τρέχουν 5 οδικά έργα που της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Τρία από αυτά έχουν υπογραφεί και είναι σε φάση υλοποίησης: το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης που υπεγραφη στο τέλος του 2022, ο άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη και  το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη που υπεγράφησαν πριν μερικές εβδομάδες και τα δυο νέα έργα για Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Δράμα-Αμφίπολη οι διαγωνισμοί των οποίων ξεκίνησαν στο τέλος του 2022.

Το προφίλ των έργων στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα

Συνοπτικά ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα αναλάβει τα ακόλουθα:

  • (α) την εκπόνηση του συνόλου των απαιτούμενων μελετών για την κατασκευή του έργου (υποτμήματα Μαυροβούνι – Έδεσσα, παράκαμψη Γιαννιτσών, παράκαμψη Χαλκηδόνας), με βάση τις ήδη υφιστάμενες μελέτες και τις προβλέψεις της με αριθ. πρωτ. οικ.202042/27-09-2012 Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων καθώς και λοιπές απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες οι οποίες θα εκδοθούν με μέριμνα και επίσπευση της αναθέτουσας αρχής και θα μεριμνήσει και επισπεύσει για τη λήψη όλων των απαραίτητων αδειών , τον οριστικό σχεδιασμό του έργου που θα προκύψει κατά την διαδικασία ανάθεσης και την περιβαλλοντική αδειοδότησή του,
  • (β) την κατασκευή του συνόλου των εργασιών, οι οποίες προβλέπονται στις μελέτες του κατασκευαστικού σχεδιασμού του έργου καθώς και εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των τοπικών οδών που θα ενταχθούν στον οριστικό σχεδιασμό,
  • (γ) τη χρηματοδότηση του έργου, όπως θα προκύψει βάσει του οριστικού σχεδιασμού, και
  • (δ) τη συντήρηση / λειτουργία του συνολικού οδικού τμήματος γέφυρα Αξιού ποταμού – Έδεσσα, όπως αυτό θα προβλέπεται στον οριστικό σχεδιασμό, για όλη τη διάρκεια της σύμπραξης με αντάλλαγμα πληρωμές διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας του έργου.

Η αναβάθμιση του οδικού άξονα ΕΟ2 (Μαυροβούνι – Έδεσσα, Παράκαμψη Γιαννιτσών, Παράκαμψη Χαλκηδόνας) σχετίζεται με τρία επιμέρους τμήματα από τα πέντε που διαιρείται η νέα χάραξη της οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας (και συγκεκριμένα γέφυρα Αξιού ποταμού – Έδεσσας) ως εξής:

  • (α) Τμήμα παράκαμψης Χαλκηδόνας: νέα χάραξη της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας από την αρχή της οδού (που ορίζεται στο τέλος του υφιστάμενου τεχνικού γεφύρωσης του Αξιού ποταμού και των παραποτάμων του) έως το κατασκευασμένο τμήμα παράκαμψης Πελλαίας χώρας της οδού, συνολικού μήκους ~6,340 χλμ.
  • (β) Τμήμα παράκαμψης Πελλαίας χώρας: το τμήμα αυτό αποτελεί τμήμα της νέας Εθνικής Οδού αρ. 2 και έχει ήδη κατασκευασθεί με διατομή πλάτους (11 μ.) συμπεριλαμβανομένης ΛΕΑ και (13 μ.) με τα ερείσματα. Υπάρχει πρόβλεψη αργότερα να αποκτήσει το τυπικό πλάτος της διατομής β4ν*σ όπως και τα νέα τμήματα που θα κατασκευασθούν με την παρούσα σύμπραξη.
  • (γ) Τμήμα παράκαμψης Γιαννιτσών: το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή παράπλευρων οδών συνολικού μήκους 14.078,33 μ., κάθετων οδών συνολικού μήκους 254,19 μ., δεκατεσσάρων (14) γεφυρών (και κάτω ή άνω διαβάσεων) συνολικού μήκους περίπου 363,41 μ., εικοσιτριών (23) κιβωτοειδών ή σωληνωτών οχετών, ένα τοίχο αντιστήριξης 110 μ. περίπου, δύο (2) ανισόπεδων κόμβων, εξήντα (60) ισόπεδων κόμβων (οι περισσότεροι στις διασταυρώσεις των παράπλευρων οδών) , εικοσιπέντε (25) ιρλανδικών διαβάσεων.
  • (δ) Τμήμα Μελίσσι – Μαυροβούνι: το τμήμα αυτό αποτελεί τμήμα της νέας Εθνικής Οδού αρ. 2 και έχει ήδη κατασκευασθεί με διατομή πλάτους (11 μ.) συμπεριλαμβανομένης ΛΕΑ και (13 μ.) με τα ερείσματα. Υπάρχει πρόβλεψη αργότερα να αποκτήσει το τυπικό πλάτος της διατομής β4ν*σ όπως και τα νέα τμήματα που θα κατασκευασθούν με την παρούσα σύμπραξη.
  • (ε) Τμήμα Μαυροβούνι – Έδεσσα: το προς κατασκευή οδικό έργο, αφορά την βελτίωσης της Ε.Ο.2 στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και συγκεκριμένα στο οδικό υποτμήμα Μαυροβούνι – Έδεσσα. Ειδικότερα το προς μελέτη τμήμα «Μαυροβούνι – Έδεσσα», ανήκει στο νομό Πέλλας και αποτελεί νέα χάραξη της οδού με παράπλευρες οδούς (service road), για την εξυπηρέτηση των τοπικών μετακινήσεων.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

The Ellinikon: χρονιά - σταθμός το 2025 για την επένδυση - Ενεργοποιημένα πλέον τα μισά έργα της Α' φάσης

 κείμενο από το ypodomes.com

Μετά την υπογραφή για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στην Μαρίνα του Αγίου Κοσμά, αρχίζει και ολοκληρώνεται το παζλ των έργων που αποτελούν την πρώτη φάση του εγχειρήματος για το The Ellinikon.

Η Lamda Development στο παραλιακό μέτωπο έχει πλέον αρκετά projects που είναι σε φάση υλοποίησης και που ήδη περνώντας από την Λεωφόρο Ποσειδώνος μπορεί κάποιος να διακρίνει ένα δάσος από γερανούς. Ουσιαστικά το 2025 θα είναι η χρονιά σταθμός για την μεγάλη επένδυση όπως σημειώνουν πηγές στο ypodomes.com.

Αυτό καθώς τους επόμενους 12-15 μήνες, δηλαδή από τώρα και μέχρι το καλοκαίρι του 2025 θα ενεργοποιηθούν όλες οι κτιριακές αναπτύξεις της πρώτης φάσης. Το 2026 και το 2027 θα είναι οι χρονιές που σταδιακά θα βλέπουμε όλα αυτά τα κτίρια να λειτουργούν και όπως φαίνεται το βάρος χρονικά πέφτει στο παραλιακό μέτωπο, των οποίων τα περισσότερα έργα είναι σε εξέλιξη.

Στην δυτική πλευρά του παραλιακού μετώπου έχουν ξεκινήσει στο σύνολο τους τα έργα για τα Cove Residences από ΑΚΤΩΡ και Εθνοκατ. Τα κελύφη των κτιρίων είναι ευδιάκριτα σε όσους περνούν από την περιοχή. Το επόμενο διάστημα τα κτίρια θα αρχίζουν να παίρνουν το τελικό τους σχήμα. Η ολοκλήρωση των έργων τοποθετείται το 2026.

Παράλληλα προχωρώντας φαίνεται και η κατασκευή της περιοχής Marina Residences από την Orilina Properties που είναι σε φάση σκυροδετήσεων. Οι κατοικίες βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο του «Ελληνικού» δίπλα από τη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά. To συγκρότημα αποτελείται από 20 μεζονέτες σχεδιασμένες από τον Kengo Kuma. Τα έργα Α` φάσης έχει αναλάβει η Redex που είναι ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ομίλου Κοπελούζου.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το εμβληματικό έργο του Riviera Tower. Όσο περνά ο καιρός ο πύργος ανυψώνεται περισσότερο και τώρα είμαστε σχεδόν στην ανάπτυξη των πρώτων 8-10 ορόφων. Το έργο έχει αναλάβει το σχήμα BOUYGUES-INTRAKAT και στόχος του είναι να ολοκληρωθεί το 2026. Θα αποτελέσει το υψηλότερο κτίριο της χώρας με 200 μέτρα ύψος και ένα από τα υψηλότερα της Μεσογείου. Προς το παρόν υπολείπεται -σε ύψος- του Πύργου Αθηνών και του Πύργου Πειραιά.

Ακόμα ένας πύργος, αυτή τη φορά πάνω από την Λεωφόρο Ποσειδώνος, στην ανατολική πλευρά του ακινήτου, προχωρούν οι χωματουργικές εργασίες για το IRC, το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα του σχήματος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-HARD ROCK. Εδώ είμαστε στα πρώτα στάδια της κατασκευής και η θεμελίωση και η κατασκευή του κτιρίου έπονται. Τα έργα έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ. Τα έργα έχει υπολογιστεί ότι θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2026.

Συνδετήριος κρίκος όλων των έργων που περιγράφησαν είναι φυσικά τα έργα υποδομής που εκτελεί η ΑΒΑΞ. Είναι από τις πρώτες εργολαβίες που ενεργοποιήθηκαν και παρότι δεν έχει το glamour των μεγάλων αναπτύξεων, είναι το έργο που θα κάνει τα πάντα να λειτουργήσουν.

Στα πλαίσια της εργολαβίας περιλαμβάνεται η δημιουργία δικτύων (ύδρευσης, αποχέτευσης, τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρισμού, πεζοδρομίων, δρόμων), αντιπλημμυρικά έργα μεταξύ των οποίων και η ανάδειξη του Ρέματος Τραχώνων, η εξυγίανση και δημιουργία της νέας παραλίας 1χλμ στον Άγιο Κοσμά. Κυρίαρχο έργο είναι φυσικά η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος η οποία είναι σε προχωρημένο στάδιο. Τα έργα εκτιμάται ότι θα παραδίδονται σταδιακά από το 2025.

Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, υπεγράφη και η σύμβαση για το Riviera Galleria. Είναι το πρώτο από τα εμπορικά κέντρα του οποίου η κατασκευή ενεργοποιείται. Το έργο που ανέλαβε η ΜΕΤΚΑ είναι ένα από τα τοπόσημα της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά με την υπογραφή του Kengo Kuma. Η ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται για τις αρχές του 2027.

Πάνω από την Λεωφόρο Ποσειδώνος έχουμε δύο σημαντικά έργα. Το πρώτο είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ελληνικού, έργο που προχωρά μέχρι στιγμής με letter of intent από το σχήμα INTRAKAT-ΜΕΤΚΑ. Η υπογραφή της σύμβασης έπεται. Προς υπογραφή είναι και το έργο για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, που αναλαμβάνει η ΑΚΤΩΡ. Η ολοκλήρωση των δύο έργων τοποθετείται περί τα τέλη του 2026.

Ποια έργα είναι στην ουρά

Πέρα από τα έργα που βρίσκονται σε κατασκευή ή έχει κλειδώσει η κατασκευή τους, έχουμε και μια σειρά ακόμα από κτιριακά έργα που είναι στο pipeline και αποτελούν επίσης αντικείμενο της πρώτης φάσης των έργων.

Σημαντικότερο όλων είναι ο πόλος ανάπτυξης που περιλαμβάνει τον Πύργο Γραφείων και το Vouliagmenis Mall. Ειδικότερα για το mall έχουμε σε εξέλιξη τις μελέτες και αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για την υλοποίηση της κατασκευής. Προκαταρκτικές εργασίες εκτέλεσε το σχήμα ΑΒΑΞ-RIZZANI DE ECCHER.

Το 2025 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή για το Retail Park του Ομίλου Φουρλή μέσω της θυγατρικής του Trade Estates. Η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί ενώ στην παρούσα φάση είμαστε σε διαδικασία εκσκαφών. Το έργο έχει εκτιμώμενη επένδυση 75 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση των έργων εκτιμάται για το πρώτο εξάμηνο του 2027.

Η Εllinikon Park Tower, η κοινή εταιρεία Lamda (30%) και Brook Lane (Bincer 70%), θα αναπτύξουν ένα ακόμα πύργο στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης στην περιοχή του Commercial Hub. Αυτή την εποχή είμαστε στην επιλογή του αρχικού αναδόχου με την πεπατημένη διαδικασία του Early Contractor Involvement. Τα κυρίως έργα θα ξεκινήσουν το 2025 και η λειτουργία προβλέπεται για το 2027.

Προ ημερών ανακοινώθηκε η συνεργασία με τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου ο οποίος απέκτησε και το 2% της Lamda Development. O κ.Προκοπίου με την απόκτηση οικοπέδων 220 στρεμμάτων εντός του Ελληνικού θα προχωρήσει σε αναπτύξεις residentials, γραφεία αλλά και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με ∆ιεθνές Πρόγραμμα Σπουδών.

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί και η γειτονιά Little Athens στο δυτικό άκρο του ακινήτου. Περιλαμβάνει 10 οικοδομικά τετράγωνα με 1.100 κατοικίες και 100 καταστήματα. Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθούν κτιριακά συγκροτήματα με 460 κατοικίες. Τα έργα κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες σε δύο φάσεις, όπως σχεδόν όλες οι αναπτύξεις.

Στην ανατολική πλευρά του Ελληνικού θα έχουμε την ανάπτυξη του Healthcare Park από τον Όμιλο του Ιατρικού Αθηνών. Η ύπαρξη ολοκληρωμένων υποδομών υγείας θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πρωτοβάθμια φροντίδα, τμήμα επειγόντων περιστατικών, αλλά και παροχές ευεξίας. Έχει υπογραφεί το MoU με την LD και  η υπογραφή της τελικής συμφωνίας προβλέπεται να λάβει χώρα το 3ο τρίμηνο του 2024, ενώ η λειτουργία του Healthcare Park προβλέπεται εντός του 2027. Τα έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το 2025.

Τον περασμένο Μάιο υπεγράφη μακροχρόνια σύμβαση μίσθωσης, αρχικής διάρκειας 30 ετών με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 30 έτη, μεταξύ της έμμεσης 100% θυγατρικής ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΕ και της εταιρείας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΩΣΤΕΑ - ΓΕΙΤΟΝΑ ΑΕ (Costeas-Geitonas School «CGS»), σύμφωνα με την οποία το CGS θα αναλάβει την ανάπτυξη και λειτουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος CGS at the Ellinikon πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το 2025.

Στην περιοχή του Αγίου Κοσμά έχουμε επίσης την ανάπτυξη των δύο πεντάστερων ξενοδοχείων από την TEMES. Η εταιρεία Belt Riviera θα αναπτύξει ξενοδοχείο 5 αστέρων με 160 δωμάτια, μεγάλους υπαίθριους χώρους και εμβληματικά καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας δίπλα στη θάλασσα, πολυτελές Beach Club, Health Club με εγκαταστάσεις αναψυχής, γυμναστικής και ομορφιάς. Θα διαθέτει και οικιστικό συγκρότημα 17 επώνυμων πολυτελών κατοικιών/διαμερισμάτων (branded residences).

Η Malt Riviera θα αναπτύξει ξενοδοχείο 5 αστέρων με 200 δωμάτια, μεγάλους υπαίθριους χώρους και εμβληματικά καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας δίπλα στη θάλασσα, πολυτελές Beach Club, Health Club με εγκαταστάσεις αναψυχής, γυμναστικής και ομορφιάς, ενώ θα διαθέτει και οικιστικό συγκρότημα 49 επώνυμων κατοικιών/διαμερισμάτων (branded residences) με ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και τη Μαρίνα Αγ. Κοσμά. Οι δύο εταιρείες αποτελούνται από τις ΤΕΜΕΣ (70%) και Ελληνικό ΜΑΕ (30%, θυγατρική της LD). Για τα δύο έργα αναμένονται οι αποφάσεις για την εκκίνηση της υλοποίησης των δύο εμβληματικών ξενοδοχείων.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Νέα "γενιά" μεγάλων οδικών έργων 4,2 δισ. ευρώ - Ποια είναι σε εξέλιξη και σε ποιες περιοχές βρίσκονται

 κείμενο από το ypodomes.com

Μια νέα γενιά σε οδικά έργα είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Μετά την παράδοση του Ε65, της Αμβρακίας Οδού και της επικείμενης παράδοσης του Πάτρα-Πύργος το 2025, έρχονται νέοι δρόμοι που θα προστεθούν στο "ροστερ" της χώρας.

Αυτοί στην παρούσα χρονική στιγμή χωρίζονται στα έργα που είναι ήδη σε εξέλιξη και στα έργα που είναι υπό δημοπράτηση. Στην πρώτη κατηγορία μπορούμε να διακρίνουμε ως κορυφαία, τα 2 τμήματα του ΒΟΑΚ από τη Χερσόνησο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, το οδικό τμήμα Μπράλος-Άμφισσα, την παράκαμψη Χαλκίδας, το flyover στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης.

Στην δεύτερη κατηγορία μπορούμε να διακρίνουμε τέσσερα μεγάλα έργα που βρίσκονται υπό δημοπράτηση. Κορυφαίο όλων είναι το κεντρικό τμήμα του ΒΟΑΚ, Χανιά-Χερσόνησος ενώ πολύ σημαντικά είναι τα έργα για το Ιωάννινα-Κακαβιά, το Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και το Δράμα-Αμφίπολη.

Αυτά τα συνολικά εννιά οδικά έργα είναι εν πολλοίς η άμεση νέα γενιά που θα δούμε στη χώρα να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Σε αυτά υπάρχουν και κάποια πιο τοπικής αξίας έργα, όπως ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά που θεωρείται η μεγαλύτερη παρέμβαση στη Δυτική Αττική.

Τα έργα που υλοποιούνται

Συνολικά μπορούμε να ξεχωρίσουμε πέντε μεγάλα οδικά έργα που το υπουργείο ΥΠΟΜΕ έχει υπό εκτέλεση. Τα δύο αφορούν το ανατολικό τμήμα του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος-Άγιος Νικόλαος. Το πρώτο είναι το έργο Χερσόνησος-Νεάπολη που έχει αναλάβει το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-INTRAKAT. Εδώ είμαστε σε φάση ολοκλήρωσης των μελετών προκειμένου να ξεκινήοσυν μέσα στο έτος οι πρώτες εργασίες. Το έργο υλοποιείται ως Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. To κόστος του έργου είναι 360 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Το δεύτερο αφορά στο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος. Το έχει αναλάβει η ΑΚΤΩΡ και η σύμβαση έχει υπογραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2022. Τα έργα είναι σε πρώιμο στάδιο και αναμένεται να επιταχυνθούν μέχρι τα τέλη του έτους. Η χρηματοδότηση των 186 εκατ. ευρώ του έργου καλύπτεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακόμα ένα σημαντικό έργο είναι το τμήμα Μπράλος-Άμφισσα. Αποτελεί μέρος του λεγόμενου διαγώνιου άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο. Το έργο εκτελεί η AVAX και αυτή την εποχή η κατασκευή βρίσκεται σε ανάπτυξη με χωματουργικά και θεμελιώσεις. Το κόστος του έργου είναι 286 εκατ. ευρώ.

Συνολικά αυτή την εποχή αναβαθμίζονται 31 χιλιόμετρα καθώς πέρα από τα 24 χιλιόμετρα του Μπράλος-Άμφισσα, κατασκευάζεται από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το τμήμα Παράκαμψη Γραβιάς-Μεταλλεία Βωξίτη μήκους 5 χιλιομέτρων ενώ υπάρχει και η Παράκαμψη Γραβιάς μήκους 2 χιλιομέτρων.

Επόμενο έργο είναι η Παράκαμψη Χαλκίδας. Το έργο εκτελεί η ΜΕΤΚΑ. Το έργο που υπεγράφη πέρυσι είναι σε πρώιμη φάση καθώς έπρεπε αρχικά να ολοκληρωθούν οι μελέτες εφαρμογής. Εκτιμάται ότι τα έργα θα επιταχυνθούν και θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη μέσα στο 2024. Το κόστος του έργου είναι 210 εκατ. ευρώ.

Τα μεγάλα υπο κατασκευή έργα συμπληρώνει το Flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Το έργο εκτελεί το σχήμα ΑΒΑΞ-ΜΕΤΚΑ και είναι το μεγαλύτερο οδικό έργο στην πόλη εδώ και αρκετά χρόνια. Η υλοποίηση του έργου έχει βρεθεί αντιμέτωπη με προσφυγές στο ΣτΕ αλλά παρά ταύτα οι εργασίες συνεχίζονται. Το κόστος του έργου είναι 462 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Τα υπό δημοπράτηση νέα μεγάλα οδικά έργα

Στα υπό δημοπράτηση έργα ως το πλέον σημαντικό είναι το βασικό τμήμα του ΒΟΑΚ, Χανιά-Χερσόνησος. Ο αυτοκινητόδρομος θα περνά από τις 3 μεγάλες πόλεις της Κρήτης, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Στον διαγωνισμό του υπουργείου ΥΠΟΜΕ έχει επικρατήσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και αυτή την εποχή προχωρά η προσυμβατική περίοδος. Ωστόσο και εδώ υπάρχουν κάποιες προσφυγές (για τις παρακάμψεις των πόλεων) και εκτιμάται πως η σύμβαση θα υπογραφεί το 2025. Το κόστος εκτιμάται σε 1,7 δισ. ευρώ

Σε διαγωνισμό βρίσκονται και οι δύο άξονες της Βόρειας Ελλάδας, Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Δράμα-Αμφίπολη. Αμφότερα τα δύο έργα έχουν δημοπρατηθεί με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Αυτή την εποχή είμαστε στην Β` φάση του διαγωνισμού και σύμφωνα με εκτιμήσεις η ολοκλήρωση τους, εφόσον δεν παρουσιαστούν καθυστερήσεις, θα μπορεί να επιτευχθεί το 2025. Το κόστος των έργων είναι 444 εκατ. και 248 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Τέλος, προς υπογραφή βρίσκεται το μεγάλο οδικό έργο Ιωάννινα-Κακαβιά ο διαγωνισμός του οποίου ανέδειξη την ΑΒΑΞ ως ανάδοχο. Τις επόμενες ημέρες θα περάσει από την Βουλή και στη συνέχεια περιμένουμε να πέσουν οι υπογραφές για να ξεκινήσει η υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου. Θεωρειται ως η βόρεια επέκταση και ολοκλήρωση του άξονα της Ιόνιας Οδού. Το κόστος του είναι 310 εκατ. ευρώ.

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

"Ζωντανεύουν" οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού για Ραφήνα, Λαύριο, Σήραγγα Ηλιούπολης και Ελευσίνα - Οινόφυτα

 Κείμενο από το ypodomes.com

Ένα χρόνο μετά από την κατάθεση της Πρότυπης Πρότασης που έχει υποβάλλει προεκλογικά το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, το υπουργείο δείχνει πιο έτοιμο να συζητήσει για την υλοποίηση τους. Πιο συγκεκριμένα εχθές από το βήμα του πρώτου συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος αποκάλυψε πως το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο ΥΠΟΜΕ θα περάσει νομοθετική ρύθμιση για τον νόμο των Πρότυπων Προτάσεων προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος που θα επιτρέψει την υλοποίηση τους.

Στις πρότυπες προτάσεις περιλαμβάνονται οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Ραφήνα, Λαύριο και η Σήραγγα Ηλιούπολης (Κατεχάκη-Λ.Βουλιαγμένης) αλλά και η πρόταση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τον νέο αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Οινόφυτα. "Το υπουργείο είναι αποφασισμένο να καταπολεμήσει το κυκλοφοριακό" σημείωσε ο υφυπουργός και μίλησε για την συνεργασία κράτους και αγοράς για να μπορέσουν να τρέξουν τα μεγάλα αυτά έργα.  O κ.Ταχιάος σημείωσε πως σχετικά με τον νέο αυτοκινητόδρομο θα γίνει προσπάθεια να συνδυαστεί και με σιδηροδρομική γραμμή ούτως ώστε να επιτευχθεί και οδικά και σιδηροδρομικά η λεγόμενη παράκαμψη της Αττικής.

Η Πρότυπη Πρόταση που κατατέθηκε τον περασμένο Μάιο από τους τρεις μεγάλους κατασκευαστικούς Ομίλους ήταν η πρώτη του είδους της, καθώς η σχετική δυνατότητα θεσμοθετήθηκε το 2022 με τον νόμο 4903. Ακολούθησε αυτή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το ζητούμενο για τις προτάσεις αυτές είναι ποια μπορεί να είναι η συμμετοχή του δημοσίου που απαιτείται για να μπορέσει να υλοποιηθεί το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα. Εδώ φαίνεται πως μπορέι να γίνει διόρθωση του νόμου και να μικρύνει η συμμετοχή του κράτους προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα αυτά.

Στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου αναφέρουν στο ypodomes.com αναφέρουν ότι οι Πρότυπες Προτάσεις όπως αυτή που κατατέθηκε τον περασμένο Μάιο, έχουν το θετικό ότι είναι ευέλικτες αναφορικά με τον τρόπο που μπορεί να προχωρήσει ένα τέτοιου είδους έργα.

Κοινώς έχουμε να επιλέξουμε υλοποίηση είτε μέσω ΣΔΙΤ που αυτό σημαίνει μεγαλύτερη συμμετοχή του Δημοσίου στην αποπληρωμή (οι γνωστές πληρωμές διαθεσιμότητας) είτε μέσω παραχωρήσεων όπου εκεί η συμμετοχή του Δημοσίου μπορεί να είναι πολύ μικρότερη.

Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα θα μπορούσε η συμμετοχή να προέλθει από πηγές εκτός ΕΣΠΑ όπως είναι για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Αυτό το έχουμε δει για παράδειγμα τελευταία στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.

Η Πρότυπη πρόταση που κατέθεσε το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ αφορά στις επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Λαύριο, Ραφήνα και την Σήραγγα Ηλιούπολης που θα ενώσει την Δυτική Περιφερειακή Υμηττού με την Λεωφόρο Βουλιαγμένης. το project ονομάστηκε ΑΘΗΝΑ Ι.

Ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα-Οινόφυτα

Είναι η δεύτερη Πρότυπη Πρόταση  που κατατέθηκε πέρυσι αυτή την φορά από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η πρότυπη πρόταση έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός νέου άξονα με χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου, ο οποίος θα μπορεί να πάρει μέρος από την κορεσμένη Λεωφόρου Κηφισού.

Ο κυριότερος όμως στόχος είναι να πάρει την διαμπερή κίνηση του Κηφισού, δηλαδή κυρίως την κίνηση των οχημάτων που δεν έχουν ως τελικό προορισμό κάποια περιοχή εντός του λεκανοπεδίου ή την Βόρεια Αττική, αλλά βορειότερα από αυτήν.

Με αυτόν τον αυτοκινητόδρομο ο οποίος θα ξεκινά από την περιοχή της Ελευσίνας σε κόμβο με την Αττική Οδό και θα καταλήγει στην περιοχή των Οινοφύτων, εκτιμάται ότι θα μπορεί να διοχετευθεί όλη η κίνηση των βαρέων οχημάτων και εμπορικών δρομολογίων (εμπορευματοκιβώτια, μεταφορές προϊόντων σε διάφορες περιοχές της χώρας κλπ).

Δεύτερον θα εξυπηρετεί πολύ πιο άμεσα στην κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά καθώς τα φορτηγά από εκεί θα κατευθύνονται μέσω Σχιστού και Θριασίου Πεδίου στον νέο άξονα και αντίστροφα όταν έρχονται προς το λιμάνι. Κοινώς δεν θα χρειάζεται η χρήση των οδικών αξόνων από τον Πειραιά προς τον Κηφισό αλλά και η Λεωφόρος Αθηνών.

Τρίτον θα λειτουργεί αποσυμφορητικά για τον Κηφισό και για τα φορτηγά και οχήματα που έρχονται από την Πελοπόννησο αλλά θα έχουν ως τελικό προορισμό βορειότερα της Αττικής. Σήμερα η χρήση του υφιστάμενου οδικού άξονα είναι σχεδόν απαγορευτικά ειδικά για τα βαρέα οχήματα λόγω της στενότητας και των περιορισμένων χαρακτηριστικών που διαθέτει.

Τέταρτον θα εξυπηρετεί άμεσα τις βιομηχανικές περιοχές των Οινοφύτων, του Ασπροπύργου και γενικά του Θριασίου, το λιμάνι της Ελευσίνας και του Πειραιά καθως η μεταφορά εμπορευμάτων θα γίνεται με πολύ πιο άμεσο τρόπο.

Η αποφόρτιση της Λεωφόρου Κηφισού θεωρείται δεδομένη καθώς πρόκειται για άξονα που δέχεται καθημερινή επιβάρυνση από την κίνηση χιλιάδων φορτηγών, αριθμός που κάθε χρόνο μεγαλώνει, αναλογικά και με την αύξηση της εμπορικής κίνησης στο λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της πρότασης για τον νέο αυτοκινητόδρομο

Ο νέος αυτοκινητόδρομος εκτιμάται ότι θα ξεκινά από την περιοχή του Αγίου Λουκά στο Θριάσιο Πεδίο και θα καταλήγει βόρεια της περιοχής των Οινοφύτων. Θα έχει μήκος περίπου 40 χιλιόμετρα κάποια εκ των οποίων σήραγγες καθώς διασχίζει δυο ορεινούς όγκους. Η διαφορά σε σχέση με παλιότερες προτάσεις είναι πως δεν επιλέγεται η Θήβα ως το άκρο του άξονα αλλά η περιοχή των Οινοφύτων.

Θα είναι κλειστός αυτοκινητόδρομος με ανισόπεδους κόμβους και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την Αττική Οδό και την Ε.Ο. Αθήνας-Θεσσαλονίκης (Νέα Οδός), άξονες που διαχειρίζεται ή θα διαχειρίζεται (στην περίπτωση της Α.Ο.) από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Παράλληλα είναι σε απόσταση βολής από την αρχή της Ολυμπίας Οδού στην Ελευσίνα.

Το κόστος του δρόμου δεν έχει υπολογιστεί ακόμα αλλά προφανώς θα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ λόγω της έκτασης και της χάραξης του.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Μετρό Αθήνας: restart στα έργα για τη Γραμμή 4 - Εξελίξεις και για το νέο σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ

 κείμενο από το ypodomes.com

Restart έχουμε από σήμερα το πρωί στα έργα για την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Όπως αποκάλυψε στην χθεσινή τακτική Γενική Συνέλευση ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τους εργαζομένους ώστε να ζωντανέψουν και πάλι τα εργοτάξια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com οι εργαζόμενοι ξεκινούν αρχικά με πενθήμερη 8ωρη εργασία μέχρι να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις και όταν υπάρξει -πράγμα που όλοι εύχονται- θετική κατάληξη μετά θα δουλέψουν "στο φουλ οι μηχανές".

Από την πλευρά του ο κ.Μιτζάλης μιλώντας για το θέμα σημείωσε πως η εταιρεία σέβεται τους νόμους και τις συλλογικές συμβάσεις, πληρώνει σύμφωνα με αυτές, ενώ όπως είπε η ΑΒΑΞ δεν χρωστά, είναι ενήμερη, ενώ πληρώνει και τις όποιες υπερωρίες. "Υπάρχουν κατά καιρούς απεργίες, που δεν θέλω εγώ να κρίνω εάν είναι υποβολιμαίες, αλλά ζητάει ένα σωματείο +15%, δεν είναι μόνο αν το δώσουμε εμείς, θα συμπαρασύρει μια σειρά εταιρειών. Σεβόμαστε τις Συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από τα συνδικάτα, πιστεύω ότι θα βρούμε κοινή λογική χωρίς να υπάρχει επίπτωση στο έργο. Μετά τη 15ήμερη απεργία, έχουμε τη διαβεβαίωση μετά τη Γενική Συνέλευση του σωματείου ότι αύριο ξεκινούν οι εργασίες και από την άλλη εβδομάδα θα καθίσουμε στο τραπέζι ώστε να δούμε σε εύλογα περιθώρια τι μπορούμε να δώσουμε" είπε χαρακτηριστικά.

Η απεργία είχε ξεκινήσει στις 20 Μαϊου και από σήμερα η επιστροφή στα εργοτάξια θα σημάνει την επιστροφή σε μια πρώτη κανονικότητα. Σε χθεσινή ερώτηση για τα κοντινά ορόσημα του έργου, δηλαδή να φτάσει ο πρώτος μετροπόντικας στο σταθμό Βεϊκου και ο δεύτερος μετροπόντικας να ξεκινήσει να σκάβει με ρυθμό, ο κ.Μιτζάλης σημείωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να κερδηθεί ο χρόνος και να πιαστούν οι χρόνοι που έχουν προγραμματιστεί.

Τώρα ένα πρώτο στοίχημα θα είναι οι Μετροπόντικες. Τα βαριά μηχανήματα δεν ανοίγουν απλά με ένα κλειδί και δουλεύουν. Η περιπλοκότητα της κατασκευής τους θα απαιτήσει κάποιες ημέρες για να τεθούν πλήρως σε λειτουργία. Ο πρώτος στόχος παραμένει να φτάσει ο πρώτος Μετροπόντικας στον σταθμό ΓΟΥΔΗ, τερματικό σταθμό της γραμμής 4.

Προς το παρόν εξακολουθούν να είναι λίγοι οι σταθμοί που έχουν παραδοθεί για εργασίες στο σχήμα ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ.Μιτζάλη, γίνεται προσπάθεια μέχρι το τέλος του έτους να ενεργοποιηθούν και τα υπόλοιπα εργοτάξια.

Τι γίνεται με τον σταθμό Ευαγγελισμό

Σύμφωνα με πηγές κοντά στο έργο, εξελίξεις φαίνεται πως θα έχουμε και στο "παγωμένο" εργοτάξιο στον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. Τα έργα σε αυτόν τον σταθμό που είναι και ο κεντρικότερος της γραμμής 4 καθώς θα συνδέεται και με τον αντίστοιχο σταθμό της γραμμής 3, δεν μπορούν να προχωρήσουν λόγω της προσφυγής που είχε γίνει στο ΣτΕ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αυτή την εποχή είναι σε εξέλιξη από την Ελληνικό Μετρό η εκπόνηση της ΤΕΠΕΜ, σύμφωνα με τις επιταγές του ΣτΕ, και να προχωρήσει η έγκριση της από το ΥΠΕΝ. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη κυκλοφοριακή μελέτη με την οποία προβλέπεται να κλείσει ένα τμήμα της οδού Ριζάρη για να μπορέσει να αναπτυχθεί το εργοτάξιο.

Με αυτόν τον τρόπο ελπίζεται να βρεθεί η χρυσή τομή και να μπορέσει και το εργοτάξιο να τρέξει και να μειωθεί η όχληση στο πάρκο Ριζάρη. Ο σταθμός ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ είναι ο μοναδικός από τους 15 της γραμμής όπου η πρόοδος ακόμα και σε επίπεδο πρόδρομων εργασιών είναι πρακτικά μηδενικός.

H χθεσινή Γενική Συνέλευση

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΑΒΑΞ, κ. Χρήστος Ιωάννου στην χθεσινή τακτική Γενική Συνέλευση, οι Κατασκευές, ως το core business του Ομίλου, θα συνεχίσουν να παράγουν ολοένα και περισσότερες ταμειακές ροές το επόμενο διάστημα, οι Συμμετοχές σε ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις δημιουργούν ώριμες αποδόσεις και θετικές ταμειακές ροές, δίνοντας τη δυνατότητα είσπραξης σημαντικών μερισμάτων σε ετήσια βάση, ενώ οι Νέες Επενδύσεις θα τροφοδοτηθούν από την επικερδή δραστηριότητα στους τομείς των Κατασκευών και των Συμμετοχών.

Στον πυλώνα των Κατασκευών, η ΑΒΑΞ διαθέτει σήμερα ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ύψους 3,4 δις. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή έργων, έχει επιτύχει σημαντική βελτίωση του περιθωρίου EBITDA φτάνοντας τα 26,7 εκατ. ευρώ το 2023 από 17,6 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένει περαιτέρω αύξηση του τζίρου και βελτίωση της κερδοφορίας από το 2024 και έπειτα.

Όσον αφορά τις Νέες Επενδύσεις, στον τομέα των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων ο Όμιλος ΑΒΑΞ έχει προεπιλεγεί σε 25 διαγωνισμούς με προϋπολογισμό άνω των 3,5 δισ. ευρώ, από το οποίο αναμένει να κερδίσει ένα σημαντικό κομμάτι.

Η διοίκηση υπογράμμισε ότι ο Όμιλος αναζητά νέες ευκαιρίες ανάπτυξης σε τομείς όπως η ενέργεια και το real estate. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην IXION, ως το ενεργειακό όχημα της ΑΒΑΞ για τις ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας και τις εφαρμογές ηλεκτροκίνησης καθώς και στις οικιστικές αναπτύξεις σε νησιά ως προτεραιότητα της εταιρείας στον τομέα του real estate.

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Παράταση πήρε ο διαγωνισμός για να δημιουργηθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής

 κείμενο από το ypodomes.com

Μικρή παράταση πήρε ο διαγωνισμός για το σημαντικό έργο που θα δημιουργήσει το Επιχειρηματικό Πάρκο στη θέση «Σπηλιές» του Δήμου Φυλής. Σύμφωνα με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός από τις 17 Ιουνίου που είχε οριστεί αρχικά να ξεκινήσει, μετατέθηκε για την 1η Ιουλίου "λόγω έντονου ενδιαφέροντος". Ο διαγωνισμός διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του Δήμου Φυλής, που είναι ο τελικός δικαιούχος και κύριος του έργου.

Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, την ανάπτυξη, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη μακροχρόνια εκμετάλλευση του Επιχειρηματικού Πάρκου του Δήμου Φυλής. Η συνολική έκταση που προορίζεται για παραχώρηση είναι περίπου 412.000 τ.μ. Η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης θα αντιστοιχεί σε τριάντα πέντε (35) έτη κατ’ ελάχιστο.

Η ακριβής διάρκεια της παραχώρησης, καθώς και της παράτασης που δύναται να δοθεί, θα καθοριστούν με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου και θα περιληφθούν στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.

Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ ωρίμασε και ολοκλήρωσε όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την παραχώρηση του ακινήτου στο επενδυτικό σχήμα που θα επιλεγεί.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά την προεπιλογή υποψηφίων βάσει κριτηρίων τεχνικής και χρηματοοικονομικής ικανότητας και η δεύτερη φάση αφορά την ολοκλήρωση ανταγωνιστικού διαλόγου με τους προεπιλεγέντες υποψηφίους και την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Πως το Πάρκο στην Φυλή αλλάζει το κυκλοφοριακό

Η περιοχή που έχει επιλεγεί για να αναπτυχθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής είναι σε στρατηγικό σημείο ανάμεσα στο οδικό δίκτυο της Αθήνας. Βρίσκεται σε προνομιούχο θέση επί της Αττικής Οδού, στο δυτικό τμήμα και έχει εγγύτητα τόσο με την Λ.Κηφισού και κατ` επέκταση με την Ε.Ο.Αθηνών-Λαμίας όσο και με την Ολυμπία Οδό (Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου) ενώ μέσω της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά.

Ακόμα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα είναι πως οι επιχειρήσεις που θα μεταφερθούν στο Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής θα αποκτήσουν πρόσβαση και στο σιδηροδρομικό δίκτυο καθώς υπάρχουν σε πολύ κοντινή απόσταση σιδηροδρομικοί σταθμοί. Αυτό σημαίνει πως με τη χρήση του σιδηροδρομικού δικτύου θα διευκολυνθεί η αποστολή εμπορευμάτων εντός και εκτός Ελλάδας. Για παράδειγμα θα μπορούν εμπορεύματα από το λιμάνι του Πειραιά μέσω του σιδηρόδρομου να μεταφερθούν στο ΕΠΦ και από εκεί να αποσταλούν οδικά ή σιδηροδρομικα στις περιοχές των παραληπτών.

Παράλληλα βρίσκεται εντός της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου Πεδίου η οποία μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο hub για logistics Parks καθώς εκεί δραστηριοποιούνται ήδη πολλές εταιρείες του κλάδου ενώ σε διαδικασία δραστηριοποίησης βρίσκονται τόσο το Θριάσιο Ι όσο και το Θριάσιο ΙΙ.

Ο νέος οργανωμένος υποδοχέας στον Δήμο Φυλής θα είναι περιβαλλοντικά, τεχνολογικά και λειτουργικά από τους πλέον σύγχρονους στην ΕΕ, με διασύνδεση με σιδηρόδρομο και Αττική Οδό και δυνατότητα μείωσης του οδικού φορτίου στον άξονα Πάτρας-Αθήνας-Θεσσαλονίκης αλλά και του φόρτου που δέχονται βασικοί άξονες όπως το νότιο τμήμα της Λεωφόρου Κηφισού, η Λεωφόρος Αθηνών, η Ιερά Οδός κ.α.

Το Επιχειρηματικό Πάρκο θα αποτελέσει ένα σύγχρονο, πράσινο και καινοτόμο εθνικό κέντρο μεταφορών και logistics, που θα υποστηρίζει συνολικά και αποτελεσματικά τις ανάγκες της εθνικής αγοράς εμπορευματικών μεταφορών, ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσει ριζικά την περιοχή της Δυτικής Αττικής, θα ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά την περίοδο κατασκευής, όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας.

Στις προβλεπόμενες χρήσεις γης του ακινήτου περιλαμβάνεται και η ειδική χρήση των τουριστικών καταλυμάτων – ξενοδοχείων, για την ορθή λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Τρένο στην Κρήτη: Η Παγκρήτια Ανοικτή Επιτροπή ξεκινά συλλογή υπογραφών - Πρώτος στόχος η σύνδεση Ηρακλείου-Καστελίου

 κείμενο από το ypodomes.com

Την έναρξη συλλογής υπογραφών ξεκινά η Παγκρήτια Ανοικτή Επιτροπή που επιθυμεί την δημιουργία τρένου στην Κρήτη. Η Επιτροπή είναι αρκετά δραστήρια και έχει ήδη κάνει αρκετά βήματα ενημέρωσης.

Πέρσι είχε παρουσιάσει την βασική της διεκδίκηση που είναι η δημιουργία ενός τρένου-τραμ που να συνδέει το Ηράκλειο με το υπό κατασκευή αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Παράλληλα μέσω του κοινοβουλίου πριν από 3 μήνες τέθηκε το θέμα στην μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια. Μακροπρόθεσμος στόχος της ΠΑΕΠ είναι μια συνολική πρόταση που θα ενώνει τις μεγάλες πόλεις της βόρειας Κρήτης, η οποία όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της φιλοξενεί κάθε χρόνο περίπου το 20% των επισκεπτών της χώρας μας ενώ και πληθυσμιακά δεν είναι αμελητέα.

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν ληφθεί ομόφωνες αποφάσεις για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη, από τα Δημοτικά Συμβούλια των μεγαλύτερων πόλεων της Κρήτης. Δηλαδή, Ηρακλείου, Μινώα Πεδιάδος και Αγίου Νικολάου. Η βασική διεκδίκηση τέθηκε επί τάπητος και σε συνάντηση που είχαν τα μέλη της με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη ο οποίος είχε αναφέρει πως βλέπει θετικά την προοπτική δημιουργίας μέσου σταθερής τροχιάς αλλά και να εντάξει το ζήτημα ως υπό διερεύνηση στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης.

Η ΠΑΕΠ σκοπεύει να προχωρήσει σε ανάθεση μελέτης η οποία "θα καταγράψει όλα τα οικονομικά και περιβαλλοντικά δεδομένα που τεκμηριώνουν την ανάγκη σύνδεσης του Καστελλίου με το Ηράκλειο με τρένο, το οποίο σημειώνεται ότι εκτός των άλλων θα αποφορτίσει τις μετακινήσεις των ΙΧ, θα ενισχύσει την ενδοδημοτική συγκοινωνία και θα συμβάλλει στη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού".

Η συλλογή υπογραφών

Αυτές τις ημέρες η Παγκρήτια Ανοικτή Επιτροπή ξεκίνησε μέσω διαδικτύου την συλλογή υπογραφών για την υποστήριξη του αιτήματος της. Όπως αναφέρεται:

"Η Κρήτη πρέπει και μπορεί να αποκτήσει ένα μέσο σταθερής τροχιάς, τύπου tram- train ή άλλης υποδομής με σύγχρονα χαρακτηριστικά μετακίνησης, που να συνδέει τις μεγάλες πόλεις και τις πύλες εισόδου της (λιμάνια, αεροδρόμιο).

Η Κρήτη πρέπει και μπορεί να στραφεί στα μέσα μετακίνησης που είναι φιλικά στο περιβάλλον, γρήγορα, ασφαλή και προσβάσιμα σε όλες και όλους χωρίς διακρίσεις.

Θετικά έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στο κάλεσμα τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Χερσονήσου, Αγίου Νικολάου, Μινώα Πεδιάδας και Οροπεδίου Λασιθίου.

Γιατί μέσο σταθερής τροχιάς στην Κρήτη:

Γιατί αποδεδειγμένα τα μέσα σταθερής τροχιάς περιορίζουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση,
Γιατί αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του θορύβου και μειώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης,
Γιατί αποδεδειγμένα βελτιώνουν τη δημόσια υγεία,
Γιατί είναι μέσα γρήγορα και ασφαλή,
Γιατί αποδεδειγμένα βελτιώνουν την οδική ασφάλεια,
Γιατί αποδεδειγμένα αποτελούν τα πλέον οικονομικά μέσα μετακίνησης,
Γιατί αποδεδειγμένα τα μέσα σταθερής τροχιάς αποτελούν μέσα δημοκρατικά και προσβάσιμα σε όλους ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη, το φύλο, την ηλικία ή την εθνικότητα κ.α.

Γιατί αποδεδειγμένα τα μέσα σταθερής τροχιάς περιορίζουν την αστική διάχυση και την ανάγκη για άναρχη και εκτός σχεδίου δόμηση,

Γιατί υπάρχουν τεκμηριωμένες προβλέψεις για αύξηση της επισκεψιμότητας στο νησί και σχεδιάζονται συστηματικά νέες υποδομές (αεροδρόμιο, μαρίνες, καταλύματα) χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη ουσιαστική πρόβλεψη για κρίσιμες επενδύσεις σε σύγχρονα μέσα μεταφοράς και δίκτυα ασφαλούς και μαζικής προσπέλασης,

Γιατί η Ευρώπη επενδύει πλέον μόνο στις σύγχρονες, πράσινες καινοτόμες μεταφορές που μέσα σε αυτές ανήκουν τα μέσα σταθερής τροχιάς,

Γιατί η αναγκαιότητα αυτή για την Κρήτη έχει διατυπωθεί σε κεντρικούς σχεδιασμούς του κράτους ήδη από το 1911 και συστηματικά ‘κόβεται’ με ανεπαρκή τεχνικά και οικονομικά επιχειρήματα,

Γιατί το ζήτημα των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών σε όλα τα σύγχρονα κράτη (περιλαμβανομένων και νησιών με ανάλογο πληθυσμό ή σχετική επισκεψιμότητα) επιλύεται στη βάση του με συλλογικά μέσα ΜΑΖΙΚΗΣ μεταφοράς και κυρίως με μέσα σταθερής τροχιάς, που συνδέουν τους βασικούς αστικούς πόλους με τις πύλες εισόδου- εξόδου (αεροδρόμια, λιμάνια).
Υπογράφουμε – διεκδικούμε την ανάπτυξη μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη

Παγκρήτια Ανοικτή Επιτροπή για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη

εκ μέρους της Επιτροπής
Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Δ. Ρεθύμνης και πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης
Νίκος Ξυλούρης, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Περιφ. Κρήτης
Τάσος Βάμβουκας, πρ. Δήμαρχος Χανίων
Λευτέρης Μιχελάκης, Γρ. Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής
Άρης Ζωγράφος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής
Γιώργος Νάθενας, Συγκοινωνιολόγος, πρ. Ειδικός Σύμβουλος ΟΣΕ
Μαρία Σίτη, Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός - Συγκοινωνιολόγος"

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Τα νέα στοιχήματα για τα μεγάλα έργα υποδομών - Ποιες είναι οι επόμενες ανάγκες σε δρόμους, Μετρό και σιδηρόδρομο

 κείμενο από το ypodomes.com

Σε νέα στοιχήματα οδηγείται η Ελλάδα αναφορικά με την ανάπτυξη νέων υποδομών. Στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δημιουργηθεί σημαντικές υποδομές που στόχο είχαν τόσο την μείωση της απόστασης από άλλες χώρες της Ευρώπης όσο και την βελτίωση δεικτών όπως τα θανατηφόρα δυστυχήματα, την μείωση των αέριων ρύπων, την βελτίωση του κυκλοφοριακού, την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών κ.α.

Από το 1990 μέχρι και σήμερα έχουμε δει πολλά μεγάλα έργα να κατασκευάζονται και να λειτουργούν. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι οι γραμμές 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας και οι επεκτάσεις τους, η Αττική Οδός, το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Εγνατία Οδός, το σύμπλεγμα αυτοκινητοδρόμων, το Τραμ στην Αθήνα, η μεγάλη ανακαίνιση 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων, η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης που εξηλεκτρίστηκε κ.α.

Αυτή την χρονική περίοδο συμπληρώνονται υποδομές όπως η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήναςμ τμήματα στην Ολυμπία Οδό (Πάτρα-Πύργος), το βόρειο και νότιο τμήμα του Ε65 (το οποίο παραδόθηκε πρόσφατα), ο ΒΟΑΚ, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, το flyover, η νέα σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Αίγιο-Ρίο ενώ προς παράδοση οδεύει η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης και το 2025 της επέκτασης προς Καλαμαριά.

Τα νέα στοιχήματα

Για την επόμενη ημέρα η χώρα φαίνεται να αλλάζει ρότα καθώς τα μεγάλα οδικά έργα φαίνεται πως θα περιοριστούν στην Αττική και θα έχουμε κάποιες συμπληρώσεις στην περιφέρεια. Αυτό που δείχνει πως θα μας απασχολήσει είναι μια νέα γενιά έργων που θα περιλαμβάνει τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού (προς Ραφήνα, προς Λαύριο και την Σήραγγα Ηλιούπολης), η προτεινόμενη παράκαμψη Αττικής με τον άξονα Ελευσίνα-Οινόφυτα, οι παρεμβάσεις στην περιοχή Σχιστού-Ασπροπύργου.

Στην περιφέρεια πέρα από το Ιωάννινα-Κακαβιά και την αναβάθμιση του άξονα Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι, ίσως κάποια στιγμή να δούμε και το τμήμα Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα. Το κεφάλαιο οδικά έργα δεν φαίνεται να χρειάζεται περαιτέρω έργα.

Αντίθετα στον τομέα του Μετρό, οι ανάγκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη φαίνεται να μεγαλώνουν. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έχουν γίνει απαιτούνται περίπου 7-8 δισ. ευρώ. Είναι για τις επεκτάσεις στην Αθήνα της γραμμής 4 (προς Πετρούπολη, Μαρούσι-Λυκόβρυση, προς Ηλιούπολη), της γραμμής 2 προς Ίλιον (είναι σε δημοπράτηση), Μενίδι και Γλυφάδα, της γραμμής 1 προς Καλλιθέα (νέος κλάδος από το Θησείο) και Βαρυμπόμπη.

Στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα έχουμε την επέκταση προς τα βόρειοδυτικά (Σταυρούπολη-Ευκαρπία-Ν.Παπαγεωργίου), προς Αεροδρόμιο Μακεδονία και την νέα γραμμή 2 που θα έχει σχήμα διχάλας καθώς θα έχει δύο κλάδους στα δυτικά (ξεκινά απο Κορδελιό και Εύοσμο) και μέσω Τσιμισκή θα φτάνει Χαριλάου και Τούμπα.

Στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών όμως δεν έχει ανοίξει καθόλου το θέμα Τραμ στην περιφέρεια αλλά και οι επεκτάσεις του Τραμ στην Αθήνα. Δυστυχώς στην Ελλάδα το Τραμ παραμένει παρεξηγημένο μέσο και δεν γίνονται επαρκείς προσπάθειες ούτε σε τοπικό επίπεδο για να δούμε κάποιο δίκτυο σε κάποια από τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα επίσης δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο επεκτάσεων και ούτε κάποιο βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο πλάνο επεκτάσεων. Αντίθετα το θέμα των αστικών λεωφορείων έχει μεγάλη κινητικότητα μιας και προετοιμάζεται νέος διαγωνισμός για 700+100 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στο κομμάτι του Σιδηρόδρομου μετά τις περυσινές τραγωδίες με τα Τέμπη και τον Daniel ανακοινώθηκε ένας νέος 20ετής σχεδιασμός που έχει 3 σκέλη. Πενταετίας, δεκαετίας και εικοσαετίας. Παρά του ότι είναι ιδιαίτερα διευρυμένο το έργο με έργα που φτάνουν το τρένο μέχρι την Ηγουμενίτσα, φαίνεται πως στην τρέχουσα και μεσοπρόθεσμη περίοδο θα δούμε έργα όπως η αποκατάσταση των γραμμών στη Θεσσαλία, την αναβάθμιση της γραμμής ΣΚΑ-Οινόη και στη Βόρεια Ελλάδα την νέα γραμμή Καβάλα-Ξάνθη και την αναβάθμιση της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο.

Στον τομέα των αερομεταφορών δεν περιμένουμε ιδιαίτερες επενδύσεις σε νέες υποδομές. Το 2027 υπολογίζεται να λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και να αναβαθμιστούν μέσω ενός νέου διαγωνισμού παραχώρησης 22 Περιφερειακά Αεροδρόμια.

Αυτό που θα δούμε όμως σε επίπεδο πενταετίας θα είναι την επέκταση του αεροδρομίου της Αθήνας "Ελ.Βενιζέλος" πιθανόν σε δύο φάσεις. Ήδη για την πρώτη φάση της επέκτασης προετοιμάζεται διαγωνισμός 650 εκατ. ευρώ ενώ λόγω της ραγδαίας αύξησης της επιβατικής κίνησης φαίνεται πως σύντομα θα ακολουθήσει και η δεύτερη φάση της επέκτασης του, παρότι ο σχεδιασμός αναφέρεται στα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Στον τομέα των λιμενικών υποδομών επικρατεί ...νηνεμία. Μετά τις μεγάλες επενδύσεις της περασμένης δεκαετίας (νεοι προβλήτες ΟΛΠ, Ηγουμενίτσα, Πάτρα κλπ), στην τρέχουσα δεκαετία φαίνεται πως θα περιοριστούμε στο έργο επέκτασης του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ.

Στον Πειραιά η κουβέντα για την ανάπτυξη ενός τέταρτου προβλήτα είναι υπαρκτή εδώ και 2-3 χρόνια και αν συνεχιστεί η αύξηση της κίνησης στο κεντρικό λιμάνι της χώρας δεν θα είναι απίθανο να δούμε να δούμε να παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης.

Πέρα από αυτά τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα υποδομών υπάρχουν και οι υποδομές, ύδρευσης, άρδευσης, φράγματα κλπ που προχωρούν με έργα τοπικού χαρακτήρα, δημόσια ή ΣΔΙΤ. Σημαντικά έργα είναι τα έργα για το Φράγμα Τσικνιά, τον Ταυρωπό, την ύδρευση Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας κ.α.

Τέλος τα τελευταία χρόνια έχουμε και τα κτιριακά έργα που αυτή την περίοδο αφορούν φοιτητικές εστίες, σχολικά συγκροτήματα, Δικαστικά και Αστυνομικά Μέγαρα, Διοικητικά Κτίρια, Φυλακές κ.α. Ανάλογα έργα είναι πιθανόν να δούμε και στο μέλλον καθώς προσφέρονται για υλοποίηση κυρίως μέσω ΣΔΙΤ.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Εγκαινιάστηκε ο νέος Piraeus Tower - Έγινε "πράσινος" και ψηφιακός μετά από 52 ολόκληρα χρόνια

 κείμενο από το ypodomes.com

Με κάθε επισημότητα εγκαινιάστηκε την Τρίτη 4 Ιουνίου ο υπερσύγχρονος νέος Πύργος Πειραιά, με την ονομασία Piraeus Tower, που αποτελεί πλεόν ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα στην πόλη.

Χρειάστηκε να περάσουν 52 ολόκληρα χρόνια από τότε που κατασκευάστηκε για να μπορέσει να λειτουργήσει πλήρως, χάρη στην προσπάθεια του Δήμου Πειραιά που τόλμησε πριν από μερικά χρόνια, έβγαλε σε διαγωνισμό παραχώρησης το εμβληματικό κτίριο και στη συνέχεια ήρθε το σχήμα DIMAND - PRODEA - EBRD να αναλάβει να φέρει στη ζωή αυτό το σημαντικό κτίριο μέσα από τη σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 99 ετών. O νέος Piraeus Tower από σήμερα λειτουργεί 100% μισθωμένος και στους 22 ορόφους που διαθέτει.

[caption id="attachment_40955" align="aligncenter" width="740"]O νέος Piraeus Tower - Φωτό: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI O νέος Piraeus Tower - Φωτό: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI[/caption]

Η Dimand ανακαίνισε το κτίριο χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες δημιουργώντας τον πρώτο πράσινο και ψηφιακό πύργο της χώρας με πιστοποίηση κατά LEED.

Στην προσπάθεια ανακαίνισης αναφέρθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως «Όταν μας παραδόθηκε από τον δήμο, τον Νοέμβριο του 2020, είχε μέσα 150 τόνους σκουπίδια και άχρηστα υλικά. Η ανακομιδή έπρεπε να γίνει με συγκεκριμένα πρωτόκολλα για να μην χαθεί το πλατινένιο LEED».

Αναφορικά με τις μισθώσεις σημείωσε σκωπτικά πως «Από τους πολλούς αστικούς μύθους που βάρυναν τον Πύργο του Πειραιά, εκεί που είχαμε ενοικιάσει το 60% των τ.μ. πολύ γρήγορα, οι τελευταίοι 8-10 όροφοι έκλεισαν τους τελευταίους 4 μήνες, με πολλούς να μας λένε ότι περίμεναν να δουν το έργο να γίνεται πραγματικότητα», είπε ο κ. Ανδριόπουλος.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης υπογράμμισε:

"Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την πόλη του Πειραιά. Με υπερηφάνεια εγκαινιάζουμε τον Πύργο που άργησε να ολοκληρωθεί σχεδόν 40 χρόνια. Αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο κτίριο της Ελλάδας και πλέον δεν είναι ένα κουφάρι – φάντασμα που στέκει στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Ο Πύργος αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματά μας, καθώς μέσω αυτού αποδείξαμε πωςτα αδύνατα, γίνονται δυνατά".

Μετά το ζωντάνεμα του Πύργου Πειραιά έρχεται στην πόλη ακόμα ένα εμβληματικό κτίριο, αυτό για το νέο Δικαστικό Μέγαρο το οποίο είναι υπό κατασκευή και σύμφωνα με το χρονοδιάγρμμα θα έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2026.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και σε άλλα κτιριακά έργα που έπονται όπως το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει και πάλι την υλοποίηση της υπογειοποίησης της γραμμής 1 του Μετρό από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  απάντησε πως "η κυβέρνηση βλέπει πολύ θετικά το σχέδιο της υπογειοποίησης του Ηλεκτρικού. Αναμένουμε την τελική μελέτη, τη συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων" ενώ  τόνισε ότι ο Πύργος του Πειραιά αποτελεί, όχι μόνο το σύμβολο μιας πόλης που αλλάζει, αλλά και το σύμβολο μιας χώρας, η οποία προχωρά με αυτοπεποίθηση στο μέλλον.

Ο πρωθυπουργός επίσης ανέφερε πως "το έργο αυτό έγινε πράξη χάρη στην οραματική διάθεση του Δήμου αλλά και αυτών που το ανέπτυξαν και πήραν το επιχειρηματικό ρίσκο -συγχαρητήρια, κ. Ανδριόπουλε, σε εσάς και στο επιτελείο σας- σε μια συγκυρία όπου η χώρα έβγαινε από μια μεγάλη κρίση".

Το προφίλ του Piraeus Tower

Ο Πύργος Πειραιά ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1971 αλλά δεν κατάφερε να λειτουργήσει για δεκαετίες. Με την εκ βάθρων ανακαίνιση του περνάει στην ιστορία ως ο πρώτος ουρανοξύστης (ο δεύτερος υψηλότερος στην Ελλάδα μετά τον Πύργο Αθηνών). Η αξία του εκτιμάται πλέον σε 130 εκατ. ευρώ.

Διαθέτει 34.600 τ.μ. και την ανακαίνιση του ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες βάσει χρονοδιαγράμματος. Οι ενισχύσεις έγιναν από την εταιρεία ΕΧΙΝΟΣ. Lead Architect είναι η BETAPLAN, Façade Architect – Common Areas Architect η PILA και Retail Architect η ASPA KST.

Το κτίριο πιστοποιείται κατά Leed Platinum, το ανώτερο πιστοποιητικό κατασκευής αλλά και το WΕLL, πιστοποιητικό για την υγεία και ευεξία των εργαζόμενων στο κτίριο.

Παράλληλα ο Πύργος "σκαναρίστηκε" εξονυχιστικά και ψηφιοποιήθηκε με τη βοήθεια της τεχνολογίας του ΒΙΜ. Αυτό σημαίνει ότι πλέον ότι γίνεται στον Πύργο, θα έχει τη βοήθεια της τεχνολογίας. Κατά τη λειτουργία θα υπάρχει Κέντρο Ελέγχου μέσω του οποίου θα ελέγχονται όλα τα συστήματα (ηλεκτρομηχανολογικά, υδραυλικά κ.α.). Αυτό δίνει άλλωστε και τον τίτλο του πρώτου ψηφιακού Πύργου της χώρας.

Ο κάθε όροφος θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, θα είναι πλήρως βιοκλιματικοί και θα λειτουργούν με "έξυπνα" συστήματα, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε μισθωτή. Ακόμα μια πρωτιά για τον Πύργο αποτελούν οι ανελκυστήρες οι οποίοι όταν θα λειτουργήσει υπόσχονται πως σε μόλις 23 δευτερόλεπτα θα φτάνουν από το ισόγειο στην κορυφή.

Ανεβαίνοντας στους πιο ψηλούς ορόφους, η θέα κυριολεκτικά "κόβει την ανάσα". Ο χρήστης του κτιρίου μπορεί να έχει πανοραμική άποψη του λιμανιού, της πόλης του Πειραιά αλλά καθώς είναι το μοναδικό τόσο ψηλό κτίριο στην πόλη έχεις δυνατότητα 360ο μοιρών θέας και δυνατότητα να βλέπεις από το Φάληρο, το κέντρο της Αθήνας μέχρι το όρος Αιγάλεω και τις γύρω περιοχές του Πειραιά.

Πόσο "πράσινος" είναι ο νέος Πύργος;

Σε αυτόν θα λειτουργούν τα πιο προηγμένα συστήματα ψύξης και θέρμανσης ενώ στην κορυφή του κτιρίου θα τοποθετηθούν 500m2 φωτοβολταϊκών που θα συμβάλλουν στην καθημερινή ηλεκτροδότηση των κοινόχρηστων χώρων. Παράλληλα, στο υπόγειο υπάρχουν τρεις γεννήτριες οι οποίες θα δύναται να λειτουργούν ασφαλώς σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος.

Τα όμβρια ύδατα συλλέγονται σε 6 ειδικές δεξαμενές που υπάρχουν κάτω από το δεύτερο υπόγειο του Πύργου και θα επαναχρησιμοποιούνται για τις ανάγκες άρδευσης του κτιρίου. Στόχος είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Πύργου να είναι το μικρότερο δυνατό, δεδομένου των αναγκών που έχει.

Στην τοποθέτηση των πάνελ έγινε σε πολύ μεγάλο βαθμό ανακύκλωση και επανάχρηση της παλιάς γυάλινης πρόσοψης και μάλιστα τα νέα τελάρα διαθέτουν σκίαστρα, και είναι ενεργειακής κλάσης Α++.

Για τους χρήστες του Πύργου υπάρχουν 44 θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο ενώ έχει γίνει συμφωνία για περίπου 250 θέσεις στο γειτονικό χώρο στάθμευσης στην πλατεία Καραϊσκάκη, σε απόσταση μόλις 250 μέτρων και εντός του λιμένα Πειραιά.

Η πρόσβαση στο νέο Πύργο του Πειραιά

Η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα εύκολη στον Πύργο καθώς βρίσκεται σε απόσταση βολής από τους σταθμούς Μετρό ΠΕΙΡΑΙΑΣ και ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και απέναντι ακριβώς από τον σταθμό ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ του Τραμ. Ο Πύργος είναι ιδιαίτερα κοντά και στον Προαστιακό Σταθμό του Πειραιά.

Παράλληλα εξυπηρετείται από λεωφορεία, τρόλεϊ και φυσικά ταξί. Στο μέλλον προβλέπεται και η σύνδεση του Πύργου Πειραιά με το λιμάνι μέσω μιας πεζογέφυρας (έργο του ΟΛΠ) κάνοντας την πρόσβαση από το λιμάνι ιδιαίτερα ασφαλής.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Τρία σχήματα στη Β' φάση του διαγωνισμού για το οδικό έργο μέσω ΣΔΙΤ Δράμα - Αμφίπολη

 κείμενο από το ypodomes.com

Με τρία σχήματα ξεκινά η Β` φάση του διαγωνισμού για τον οδικό άξονα Δράμα-Αμφίπολη. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, συμμετοχή στον Διάλογο που αποτελεί το αντικείμενο αυτής της φάσης έχουν οι: ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Στον διαγωνισμό δεν συνεχίζει η INTRAKAT που είχε αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Μέσω του Διαλόγου θα εξειδικευτεί το αντικείμενο του προς υλοποίηση έργου και θα συνταχθεί και εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη. Με την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης θα περάσουμε στην τελική φάση του διαγωνισμού που είναι να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Στη συνέχεια θα αναδειχθεί ο προσωρινός ανάδοχος που θα κληθεί να προσκομίσει μια σειρά από έγγραφα. Η συνέχεια είναι η τυπική σε αυτούς τους διαγωνισμούς. Θα συνταχθεί η σύμβαση ΣΔΙΤ η οποία θα σταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Τελευταίο βήμα θα είναι η υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ, κάτι που υπολογίζεται ότι μπορεί να συμβεί -αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις- το 2025.

Το Δράμα-Αμφίπολη αποτελεί το πέμπτο έργο-ΣΔΙΤ της χώρας που τρέχουν από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Έχουν προηγηθεί τρία που έχουν υπογραφεί: το Flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (με ανάδοχο το σχήμα ΑΒΑΞ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ), το τμήμα του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος-Νεάπολη (με ανάδοχο το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ), τον οδικό άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη (με ανάδοχο το σχήμα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ). Επίσης σε διαδικασία διαγωνισμού βρίσκονται τα οδικά έργα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και το τμήμα Μακρακώμη-Σήραγγα Τυμφρηστού του άξονα Λαμία-Καρπενήσι.

Η ανατομία του διαγωνισμού

Η διάρκεια του έργου-ΣΔΙΤ έχει οριστεί σε 360 μήνες (30 χρόνια). Τα 4 πρώτα έτη αφορούν στην κατασκευή/αναβάθμιση των υποδομών των οδικών αξόνων και τα υπόλοιπα αφορούν στην περίοδο λειτουργίας και συντήρησης. Πρόκειται για ένα έργο που χαρακτηρίζεται αρκετά βατό καθώς δεν απαιτούνται μεγάλα τεχνικά έργα για σήραγγες και γέφυρες. Ο διαγωνισμός-ΣΔΙΤ ξεκίνησε στις 6 Δεκεμβρίου με την εκδήλωση ενδιαφέροντος. 

Το κόστος με ΦΠΑ για τον άξονα Δράμα - Αμφίπολη σε ποσό με ΦΠΑ 248,54 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 200,43 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για έργο με το οποίο θα αναβαθμίσει την οδική σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία Οδό ενώ θα παρέχει και άνετη σύνδεση με τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης.  Ο δρόμος θα έχει χαρακτηριστικά άξονα ταχείας κυκλοφορίας.

Το προφίλ του έργου

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα αναβαθμίσει την κύρια αρτηρία αναβαθμιστεί σε αυτοκινητόδρομο με αποκατάσταση της υπάρχουσας οδοποιίας για περίπου 13,5 χλμ. και κατασκευή περίπου 29,5 χλμ. νέων τμημάτων. Τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου περιλαμβάνουν την αναβάθμιση της κύριας αρτηρίας, την κατασκευή δύο νέων τμημάτων και τη σύνδεση με τις υφιστάμενες οδούς με 9 κόμβους. Πιο αναλυτικά:

Α. Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση των τμημάτων:
• Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη μήκους ~29.5 χλμ.
• Μαυρολεύκη – Δράμα μήκους ~13.5 χλμ.

Οι ανισόπεδοι κόμβοι θα είναι οι ακόλουθοι:
• Α/Κ Μεσορράχης
• Α/Κ Παλαιοκώμης
• Α/Κ Μ. Σουλίου
• Α/Κ Ροδολίβους
• Α/Κ Πρώτης
• Α/Κ Ν. Μπάφρας
• Α/Κ (Ημικόμβος) Αγγίτη
• Α/Κ Μαυρολεύκης
• Α/Κ Περιφερειακής Δράμας
• Κ/Κ Δράμας (σύνδεση με το αστικό δίκτυο της Δράμας)

Β. Λειτουργία, συντήρηση, χρηματοδότηση του βασικού οδικού άξονα Δράμα – Αμφίπολη συνολικού μήκους ~43 χλμ. και όσα επιπλέον τμήματα συμπεριλαμβάνονται στο προαναφερθέν τμήμα Α.

Συνοπτικά ο ΙΦΣ θα αναλάβει τα ακόλουθα:

(α) την εκπόνηση του συνόλου των απαιτούμενων μελετών για τον Κατασκευαστικό Σχεδιασμό του έργου, με βάση τις διατιθέμενες από την αναθέτουσα αρχή μελέτες και τις προβλέψεις της με αριθ. πρωτ. οικ.196664/07-03-2012 Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το τμήμα Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη της οδού Δράμας – Αμφίπολης (χρόνος ισχύος 10 έτη) και της ΑΕΠΟ για το σύνολο του έργου, η οποία θα λάβει υπόψη την υφιστάμενη ΑΕΠΟ και η οποία θα εκδοθεί με μέριμνα και επίσπευση της Αναθέτουσας Αρχής και θα μεριμνήσει και επισπεύσει για τη λήψη όλων των απαραίτητων αδειών,

(β) την κατασκευή του σύνολο του αντικειμένου των μελετών του Κατασκευαστικού Σχεδιασμού με στόχο την πλήρη λειτουργική απόδοση και ετοιμότητα του Έργου,

(γ) τη χρηματοδότηση του έργου, όπως θα προκύψει βάσει του οριστικού σχεδιασμού, και —

(δ) τη συντήρηση / λειτουργία (ελαφριά και βαριά) του προαναφερθέντος τμήματος όπως αυτό θα προβλέπεται στον οριστικό σχεδιασμό, για όλη τη διάρκεια της σύμπραξης με αντάλλαγμα πληρωμές διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας του έργου.

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Τα επτά ορόσημα που θα οδηγήσουν στην λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης

 κείμενο από το ypodomes.com

Επτά ορόσημα θα χρειαστούν μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο για να φτάσει στην πολυπόθητη λειτουργία του το Μετρό Θεσσαλονίκης. Σήμερα είμαστε 18 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής της βασικής γραμμής του Μετρό και μετά από τα τόσα επεισόδια φτάνουμε επιτέλους στο τέλος αυτής της περιπετειώδους διαδρομής.

Σήμερα βρισκόμαστε στην αντίστροφη μέτρηση η οποία εκτιμάται σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχουν γίνει, πως θα διαρκέσει 5 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και μια σειρά από "κουτάκια" θα πρέπει να τσεκαριστούν.  Αυτό θα επιτρέψει στη βασική γραμμή και τους 13 σταθμούς της που έχουν κατασκευαστεί να λειτουργήσουν και θα δοθεί τέλος στην πολυετή αναμονή των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της πόλης.

Στην πορεία αυτή θα πρέπει όλοι οι φορείς να λειτουργήσουν συνεργατικά για να ολοκληρωθούν οι τελευταίες εργασίες. Πρώτη στη γραμμή είναι η κοινοπραξία κατασκευής. ΑΚΤΩΡ-WEBUILD-HITACHI βρίσκονται σε πυρετώδεις εργασίες, όχι πολιτικού μηχανικού αλλά κυρίως συστημάτων.

Η Ελληνικό Μετρό είναι από πάνω ως η αναθέτουσα αρχή για να εποπτεύει, να εγκρίνει, να καθοδηγεί και να αξιολογεί. Επίσης είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως το αρμόδιο υπουργείο για να οδεύσει ομαλά το έργο προς το τέλος του.

Νέος εμπλεκόμενος είναι η ΤΗΕΜΑ, η ιταλογαλλική εταιρεία που έχει αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος. Μαζί με την κοινοπραξία κατασκευής ουσιαστικά είναι συμμέτοχος στην προσπάθεια καθώς πρέπει να γίνει γνώστης όλης αυτής της διαδικασίας μιας και θα παραλάβει αυτό το ολοκαίνουργιο σύστημα μετρό.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί και το σημαντικότερο συνοδό έργο της βασικής γραμμής του Μετρό που αφορά στην δημιουργία του σταθμού μετεπιβίβασης στον τερματικό σταθμό ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ.

Τα επτά ορόσημα

Ποια είναι όμως τα σημαντικότερα ορόσημα και με ποια χρονική σειρά θα τα δούμε να λαμβάνουν χώρα; Ας τα διατρέξουμε ένα προς ένα.

Ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα είναι η ολοκλήρωση των αρχαιολογικών κυρίως συντήρησης, ανάδειξης των αρχαιοτήτων στο σταθμού Βενιζέλου. Ο συγκεκριμενος σταθμός μετά από τις πολυετείς περιπέτειες που πέρασε, έχει αναδειχθεί -όπως και ο σταθμός Αγία Σοφία- ως ένας σταθμός-μουσείο που φέρνει στο φως την αρχαία ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Το δεύτερο ορόσημο είναι η ολοκλήρωση των δοκιμών όλων των συστημάτων, των σταθμών, των σηράγγων και της λειτουργίας των συρμών (software - hardware). Για να δώσουμε ένα παράδειγμα σε καθημερινή βάση γίνεται σε επανάληψη το ταυτόχρονο ανοιγμα των θυρών του συρμού και των θυρων ασφαλείας του σταθμού. Αυτό γίνεται σε όλους τους σταθμούς και προς τις δύο κατευθύνσεις. Αυτή η άσκηση γίνεται σε όλα τα συστήματα που συμβάλουν στην λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Γνώστης των συστημάτων πρέπει να είναι και η ΤΗΕΜΑ η οποία ουσιαστικά συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία. Όλο αυτό θα πρέπει να φτάσει στο ανώτατο επίπεδο επιτυχίας για να ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό ορόσημο.

Το τρίτο ορόσημο είναι η πιστοποίηση αυτού του νέου συστήματος Μετρό, του δεύτερου για τη χώρα μετά από εκείνο της Αθήνας. Σύμφωνα με πηγές στο ypodomes.com, σε καθε τεστ που ολοκληρώνεται η TUV Rheinland  που είναι ο ανεξάρτητος φορέας πιστοποίησης, πρέπει να κάνει και ο ίδιος, όλες τις δοκιμές συστημάτων όπως για παράδειγμα η σηματοδότηση ή το σύστημα CBTC που δείχνει με ακρίβεια που βρίσκεται ο κάθε συρμός. Στη συνέχεια ακολουθεί η έγγραφη πιστοποίηση για να προστεθεί στον όγκο πιστοποιήσεων που θα απαιτηθούν για την άδεια λειτουργίας.

Τέταρτο ορόσημο είναι να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση, θεωρητική και πρακτική του προσωπικού της ΤΗΕΜΑ. Το προσωπικό της νεοσύστατης εταιρείας θα πρέπει μέχρι τον Νοέμβριο να είναι σε θέση να εκτελέσει το συγκοινωνιακό έργο της βασικής γραμμής αλλά και τις καθημερινές εργασίες συντήρησης. Αυτό το ορόσημο μπορεί να είναι το πιο αφανές αλλά είναι ίσως και το πιο κρίσιμο. Η κατασκευή ολοκληρώνεται και το στοίχημα θα μεταφερθεί στην εύρυθμη καθημερινή λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Σημαντικό στοιχείο είναι η εμπειρία που έχουν και οι δύο εταιρείες που απαρτίζουν την ΤΗΕΜΑ, η μια εκ των οποίων, η ΑΤΜ, λειτουργεί το "δίδυμο αδελφό" σύστημα του Μετρό της Κοπεγχάγης. Φυσικά όπως κάθε τελείως νέο σύστημα που ξεκινά, περνά και τις λεγόμενες "παιδικές ασθένειες" αλλά και αυτό είναι κάτι που το έχουμε ζήσει στην εκκίνηση και του Μετρό (για τις γραμμές 2 και 3) και του Τραμ στην Αθήνα.

Το πέμπτο ορόσημο είναι να ολοκληρωθούν τα δοκιμαστικά δρομολόγια μέχρι να φτάσουν στο 100% της ετοιμότητας και της αρτιότητας που χρειάζεται σε επίπεδο ασφάλειας και ικανότητας διεξαγωγής του συγκοινωνιακού έργου. Μόλις  οριστικοποιηθεί αυτό θα έχουμε φτάσει μια ανάσα πριν την λειτουργία.

Το έκτο ορόσημο είναι η διασύνδεση των εισιτηρίων του Μετρό και των λεωφορείων. Είναι μια διαδικασία που εκτελείται από τον ΟΣΕΘ που θα εξασφαλίσει την λεγόμενη "διαλειτουργικότητα". Ουσιαστικά είτε με κάθε εισιτήριο ανεξαρτήτως μέσου (λεωφορείου ή μετρό) τα μηχανήματα θα έχουν συμβατά software και ο επιβάτης θα κινείται με ένα εισιτήριο από μέσο σε μέσο.

Μπορεί να φαίνεται απλό αλλά είναι δύο διαφορετικά συστήματα τα οποία πρέπει να συντονιστούν. Παράλληλα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα προϊόντα κομίστρου (χάρτινο - κάρτες- πιστωτικές - εκπτωτικά κλπ). Το κόστος του εισιτηρίου όπως έχει ανακοινωθεί είναι 90 λεπτά και θα έχει διάρκεια 70 λεπτά.

Εδώ  θα πρέπει να αναφέρουμε ότι έχει προχωρήσει και ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στην επέκταση προς Καλαμαριά. Η Ελληνικό Μετρό που τρέχει τη διαδικασία (της δόθηκε τελος του 2023 νομοθετικά η  αρμοδιότητα για τον διαγωνισμό), έφτιαξε τα τεύχη δημοπράτησης, στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com υποβλήθηκε μια προσφορά από σχήμα με leader την ΑΚΤΩΡ και πλέον βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης. H εκτίμηση που υπάρχει είναι πως θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης και αυτό το σύστημα πρέπει να διασυνδεθεί το 2025 όταν λειτουργήσει η επέκταση Καλαμαριάς (ή η λεγόμενο Γραμμή 1β) με τα άλλα δύο συστήματα εισιτηρίων.

Το έβδομο ορόσημο είναι η άδεια λειτουργίας. Θα πρόκειται για το τελευταίο βήμα πριν δούμε το Μετρό να εγκαινιάζεται και στη συνέχεια να γεμίσει με κόσμο. Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com με γνώση στην διαδικασία, θα πρέπει με την ολοκλήρωση των πάντων η Ελληνικό Μετρό να αναλάβει με πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής το σύστημα Μετρό από την κοινοπραξία κατασκευής.

Στη συνέχεια, ίσως και την ίδια ημέρα θα πρέπει πάλι με πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής να το δώσει στη ΤΗΕΜΑ η οποία από εκείνη τη στιγμή θα αναλάβει πλέον το σύστημα για να το λειτουργήσει. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιήσεις θα εκδώσει την άδεια λειτουργίας.

Αυτή η χρονική στιγμή της έκδοσης της άδειας, θα είναι ίσως και η πιο ιστορική. Θα μας περάσει από το -ατελείωτο- στάδιο της κατασκευής, στο στάδιο της λειτουργίας. Η ΤΗΕΜΑ θα μπορεί με τις εντολές του υπουργείου να ξεκινήσει και επίσημα την εμπορική λειτουργία του νέου αυτού συστήματος, ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη.

Το +1 ορόσημο

Φυσικά έχουμε και ένα έξτρα ορόσημο, ας το ονομάσουμε το +1: είναι τα εγκαίνια του Μετρό Θεσσαλονίκης. Αν σκεφτούμε ότι η σύμβαση κατασκευής υπεγράφη το 2006 και φέτος, το 2024 θα λειτουργήσει, θα λέγαμε αδιαμφισβήτητα είναι η μεγαλύτερη παράδοση έργου στην Ελλάδα μετά το 2004, στο ίδιο επίπεδο με εκείνη της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, νωρίτερα της Αττικής Οδού, νωρίτερα του αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος της Αθήνας και νωρίτερα, το 2000, των γραμμών 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας. Μην ξεχνάμε πως για χρόνια το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης αποτελούσε το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας. Για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι με κάθε βεβαιότητα το μεγαλύτερο έργο υποδομής που παραδίδει προς χρήση στους πολίτεε εδώ και πολλά χρόνια.

Σε αυτά τα εγκαίνια που θα είναι και συναισθηματικά φορτισμένα, αναμένεται να υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση για αυτή την πολυαναμενόμενη εκκίνηση και φυσικά η ομορφότερη ημέρα για την Θεσσαλονίκη, θα είναι -όπως είχε γίνει και στην Αθήνα- η πρώτη ημέρα λειτουργίας που θα αλλάξει για πάντα τον κυκλοφοριακό χάρτη της πόλης και τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται οι πολίτες και οι επισκέπτες της. Τότε θα έχουν όλοι την δυνατότητα να γεμίσουν τους σταθμούς και τους συρμούς, να δουν από κοντά το νέο αυτό μέσο που τόσο ταλαιπώρησε την πόλη αλλά και που τόσο θα την ομορφύνει και θα την κάνει καλύτερη.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Οι 15 μεγαλύτεροι διαγωνισμοί - ΣΔΙΤ που τρέχουν σήμερα στην Ελλάδα

 κείμενο από το ypodomes.com

Τα έργα με τη μορφή της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και μεγάλοι διαγωνισμοί-ΣΔΙΤ τρέχουν για πολλές και διαφορετικές υποδομές. Τα έργα αυτά έρχονται να προσθέσουν πλούσιο αντικείμενο στην κατασκευαστική βιομηχανία της χώρας και μάλιστα σε μια εποχή που οι κατασκευές δείχνουν να έχουν πάρει τα πάνω τους.

Όπως όλες οι μέθοδοι υλοποίησης έργων υποδομής, έτσι και τα έργα-ΣΔΙΤ έχει σημαντικά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Στα μεγάλα θετικά μπορεί κάποιος να βρει την υλοποίηση έργων που δεν μπορούν να τραβήξουν εύκολα χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ενώ το ποσό της σύμβασης δεν καταγράφεται στο δημόσιο χρέος. Από την άλλη η συσσώρευση έργων-ΣΔΙΤ δημιουργεί νέες υποχρεώσεις πληρωμών (που κυρίως είναι πληρωμές διαθεσιμότητας) σε βάθος χρόνου.

Αυτό που μπορεί να πει κανείς για τα έργα με τη μορφή ΣΔΙΤ είναι πως έχουν αλλάξει τη δυναμική των κατασκευών και έχουν σίγουρα επηρεάσει το πως μπορεί τελικά να υλοποιηθεί ένα έργο με την συνεργασία Πολιτείας και Αγοράς. Σήμερα θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε μια ματιά και να δούμε ποιοι είναι οι 15 μεγαλύτεροι διαγωνισμοί-ΣΔΙΤ που τρέχουν στην χώρα.

1.Νέες Φυλακές Ασπροπύργου 765 εκατ. ευρώ

Το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης είναι η χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των υποδομών που θα στεγάσουν το Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών (ΔΣΣΑ) και τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (ΔΜΔΑ). Η περιοχή επέμβασης χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ασπροπύργου Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για την περιοχή του Θριασίου, που οριοθετείται από τα όρη Ποικίλο, Αιγάλεω, Πάρνηθα, Πατέρας και τον κόλπο της Ελευσίνας, στην θέση του παλαιού Στρατοπέδου «Αμερικάνικης Ευκολίας», σε ακίνητο 100 στρεμάτων, περίπου.

Η διάρκεια της σύμβασης για το μεγάλο έργο-ΣΔΙΤ μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού έχει υπολογιστεί σε 360 μήνες εκ των οποίων τα πρώτα 3-4 χρόνια θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο του έργου. ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Αναθέτουσα Αρχή είναι το ΤΑΙΠΕΔ.

2.Θεσσαλονίκη-Έδεσσα με κόστος 444,9 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου με συμμετοχές από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Πρόκειται για την αναβάθμιση του άξονα στον οποίο περιλαμβάνεται η παράκαμψη Χαλκηδόνας. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες.

 

3.Διπλό Φράγμα Ταυρωνίτη με κόστος 267,09 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου 2022. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Για το διπλό Φράγμα στον Ταυρωνίτη ποταμό θα πραγματοποιηθούν έργα Αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού. Ειδικότερα, το αντικείμενο της Σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνει την κατασκευή των εξής υποδομών:
(1) του Φράγματος Ντεριανού (θέση Παπαδιανών) επί του παραπόταμου Ντεριανού του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών τεχνικών έργων,
(2) του Φράγματος Σεμπρωνιώτη επί του ομώνυμου παραπόταμου του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών τεχνικών έργων κ.α.

4.Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Κρήτης με κόστος 255 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2020. Ανάδοχος έχει αναδειχθεί η ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες. Στο αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων υποδομών και η κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων στις 2 Πανεπιστημιουπόλεις, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου. Το έργο αναμένεται να συμβασιοποιηθεί εντός του 2024.

5.Νέο Πρωτοδικείο Αθηνών με κόστος 254,4 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου 2023. Συμμετείχαν: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ,ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-TEKAΛ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 300 μήνες. Το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης είναι η χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών υποδομών που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών κατά μέγιστο για διάστημα εικοσιπέντε (25) ετών.

6.Δράμα-Αμφίπολη με κόστος 248,5 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου με συμμετοχές από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Περιλαμβάνει την κατασκευή των τμημάτων Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη μήκους ~29.5 χλμ και Μαυρολεύκη – Δράμα μήκους ~13.5 χλμ. και συμπεριλαμβάνεται η λειτουργία, συντήρηση, χρηματοδότηση του βασικού οδικού άξονα Δράμα – Αμφίπολη συνολικού μήκους ~43 χλμ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες.

7.Ύδρευση Νήσου Κέρκυρας με κόστος 255,6 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου 2024. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετείχαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Το έργο περιλαμβάνει σύνθετα έργα όπως η κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των φραγμάτων Μελισσουδίου, εκτροπής Κυπριανάδων και Καλαμιώτισσας με τα έργα προσαγωγής νερού από τα φράγματα στην κεφαλή των έργων διανομής και τα λοιπά συνοδά τεχνικά έργα.

8.Φράγμα Ενιπέα Τρικάλων με κόστος 230 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου 2022. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Ο ανάδοχος θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του Φράγματος Ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (στη θέση Παλιοδερλί), Δικτύων Διανομής Νερού και λοιπών Συνοδών Έργων.

9.Μεταφορά-Διανομή Νερού Νέστου στην Πεδιάδα Ξάνθης με κόστος 210 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο διαγωνισμός είναι στα πρόθυρα εκκίνησης. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 300 μήνες. Αφορά αφενός στην κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της. Αφετέρου, το έργο αφορά στην κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής Α2 η οποία είναι μία εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων (που αποτελούν το ~22% της συνολικής έκτασης της πεδιάδας) και παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης.

10.Τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας με κόστος 163 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΚΤΥΠ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 και είναι διπλός. Στο πρώτο cluster περιλαμβάνονται έξι ΠΕΚΕΠΠ κόστους 60,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και στο δεύτερο επτά ΠΕΚΕΠΠ κόστους 70,8 εκατ.ε ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η συνολική διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 324 μήνες (27 έτη) εκ των οποίων 24 μήνες κατασκευής και οι υπόλοιποι 300 μήνες (25 χρόνια) λειτουργία και διαχείριση.

11.Κατασκευή αρδευτικών δικτύων ΤΟΕΒ Ταυρωπού με κόστος 159,6 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 18 Νοεμβρίου 2022. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος το παρών έδωσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – INTRAKAT – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΑΒΑΞ . Η διάρκεια της σύμβασης είναι 25 έτη. Το Αρδευτικό δίκτυο Ταυρωπού, που εξυπηρετεί συνολικά έκταση 115.000 στρεμμάτων, αποτελείται από τα έργα μεταφοράς και διανομής του νερού (κεντρικός προσαγωγός, πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο) και τα δίκτυα εφαρμογής (τριτεύον δίκτυο).

12. Τα 17 Σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία με κόστος 159,2 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΚΤΥΠ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 21 Μαϊου 2021. Ανάδοχο έχει αναδειχθεί το σχήμα ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ. Η διάρκεια του έργου είναι 324 μήνες. Αφορά τον σχεδιασμό και την: κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία 17 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. Τα κτιριακά συγκροτήματα είναι μοιρασμένα στην Περιφέρεια και συγκεριμένα σε εννέα Δήμους. Το έργο αναμένεται να συμβασιοποιηθεί εντός του καλοκαιριού.

13.Δικαστικά Μέγαρα Κεντρικής Μακεδονίας με κόστος 148,8 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΚΤΥΠ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου 2021. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ, ΤΕΚΑΛ-JCC (ΛΙΒΑΝΟΣ), ΙΝΤΡΑΚΑΤ-REDEX. Ειδικότερα, στο αντικείμενο περιλαμβάνεται η λειτουργική ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και η ανέγερση τριών (3) νέων Δικαστικών Μεγάρων στο Κιλκίς, την Έδεσσα και τις Σέρρες, που περιλαμβάνει τα νέα κτίρια με τον απαραίτητο εξοπλισμό τους καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου τριών νέων κτιριακών εγκαταστάσεων.

14.Φράγμα Μιναγιώτικο Μεσσηνίας με κόστος 145,08 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου 2022. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος το παρών έδωσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – INTRAKAT – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΑΒΑΞ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 22-25 έτη. Ειδικότερα, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην κατασκευή:
-του Φράγματος Μιναγιώτικου και άλλων συνοδών έργων.

15.Νέο Κτίριο Γενικής Γραμματείας Υποδομών με κόστος 139,6 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου 2021. Ανάδοχο αναδείχθηκε το σχήμα ΙΝΤΡΑΚΑΤ-REDEX. H διάρκεια της σύμβασης είναι για 360 μήνες. Το αντικείμενο της Σύμβασης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση ενός λειτουργικού, σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Γ.Γ.Υ. του ΥΠ.Υ.ΜΕ. στην οδό Πειραιώς και το οποίο θα σχεδιαστεί με βάση τις «Αρχές» του βιοκλιματικού σχεδιασμού, στις οποίες συνυπάρχουν το περιβάλλον και η ενέργεια, και θα πρέπει να επιτύχει πιστοποίηση LEED (Silver ή ανώτερο), και 1 πεζογέφυρας επί της οδού Πειραιώς που εξασφαλίζει την πρόσβαση στο κτήριο.

Επιπλέον, περιλαμβάνει την ανάπλαση τού περιβάλλοντος χώρου, τμήμα του οποίου βρίσκεται σε όμορο οικόπεδο ιδιοκτησίας της Ο.Σ.Ε. Α.Ε., που διαχειρίζεται η ΓαίαΟ.Σ.Ε. Α.Ε., το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά την πρόσβαση μεταξύ του υπό ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος και του σταθμού «Ρουφ» του Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Το έργο αναμένεται να συμβασιοποιηθεί εντός του 2024.


Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα