κείμενο από το ypodomes.com
Το χρονοδιάγραμμα στα μεγάλα έργα του υπουργείου Υποδομών έδωσε στη χθεσινή δημοσιογραφική ενημέρωση η πολιτική του ηγεσία. Ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε αναλυτικά για τις εξελίξεις στον χώρο των έργων με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του ενώ ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, έδωσε διευκρινίσεις και πληροφορίες γύρω από αυτά.
Στα σημαντικότερα έργα υποδομής που τρέχουν στην Ελλάδα, έχουμε να περιμένουμε παραδόσεις έργων για τον επόμενο 1,5 χρόνο. Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε εχθές:
-Τον προσεχή Νοέμβριο παραδίδεται σε εμπορική λειτουργία η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι την Νέα Ελβετία (13 σταθμοί)
-Το καλοκαίρι του 2025 παραδίδεται η επέκταση της Ολυμπίας Οδού, στο τμήμα Πάτρα-Πύργος. Τα έργα είναι σχεδόν στο 50% και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα αγγίξουν το 75%.
-Το Β` εξάμηνο του 2025 θα παραδοθεί η πρώτη επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά. Πρόκειται για γραμμή με 5 σταθμούς (25ης Μαρτίου-Μίκρα).
-Γίνεται προσπάθεια ώστε στα τέλη του 2025 να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το βόρειο τμήμα του Ε65 από την Καλαμπάκα μέχρι το Κηπουρειό Γρεβενών (σε σύνδεση με την Εγνατία Οδό).
Παράλληλα στα έργα που τρέχουν έχουμε νέα δεδομένα, καθώς σε εξέλιξη είναι τα έργα στο Μπράλος-Άμφισσα, στο Flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, στα δύο τμήματα του ΒΟΑΚ (Χερσόνησος-Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος) ενώ ολοκληρώνεται και ο διαγωνισμός για το βασικό τμήμα Χανιά-Χερσόνησος.
Με επιμέρους θέματα προχωρά το έργο για τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας καθώς το χρονοδιάγραμμα χαρακτηρίστηκε εξωπραγματικό. Εργοτάξια έχουν στηθεί σε περίπου 7 σταθμούς ενώ συνεχίζονται και οι πρόδρομες εργασίες. Ο πρώτος μετροπόντικας από το σταθμό Κατεχάκη θα φτάσει στον Ευαγγελισμό στα τέλη του 2025 και ο δεύτερος από το Άλσος Βεϊκου στα μέσα του 2026.
Τρέχουν επίσης οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ του υπουργείου Υποδομών και παράλληλα οι διαδικασίες χρηματοδότησης των έργων όπως τα Δικαστικά Μέγαρα. Σε πορεία υποκατάστασης είναι το έργο για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην οδό Πειραιώς.
Υπό εξέταση είναι πλέον για το υπουργείο ΥΠΟΜΕ το θέμα του κυκλοφοριακού της Αττικής καθώς οι συνθήκες στην κίνηση δυσκολεύουν συνεχώς. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι άξονες Ελευσίνα-Οινόφυτα και η Σήραγγα Ηλιούπολης ενώ έρχονται και νομοθετικές ρυθμίσεις για τις Πρότυπες Προτάσεις για να μπορέσουν να προχωρήσουν σχετικοί διαγωνισμοί με τη μέθοδο παραχώρησης ή ΣΔΙΤ.
Σε εξέλιξη είναι η αλλαγή στις παραχωρήσεις της Αττικής Οδού και της Εγνατίας Οδού. Για το χρονοδιάγραμμα, γίνεται συνολική προσπάθεια για μπορέσει εντός του 2025 να παραδοθούν αμφότεροι τα μεγάλα έργα στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έχει επικρατήσει στους σχετικούς διαγωνισμούς.
Μεγάλες αλλαγές στον προγραμματισμό του υπουργείου ΥΠΟΜΕ επέφερε η κακοκαιρία Daniel και οι ζημιές που προκάλεσε στην Κεντρική Ελλάδα. Σήμερα προωθούνται έργα 1,4 δισ. ευρώ που χωρίζονται σε οδικά έργα 900 εκατ. ευρώ και 460 εκατ. ευρώ για σιδηροδρομικά έργα. Στόχος του υπουργείου είναι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου να έχουν υπάρξει στα παραπάνω έργα ανάδοχοι.
Το υπουργείο λειτουργεί με βάση την εύρεση χρηματοδότησης από όλες τις διαθέσιμες πηγές. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πήρε μια γενναία αύξηση περίπου στα 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση ενώ κυνηγά πόρους άνω του 1 δισ. ευρώ από το CEF II για έργα που δεν έχουν σήμερα χρηματοδότηση (κυρίως σιδηροδρομικά). Το ΕΣΠΑ 2021-2027 στο πρόγραμμα Μεταφορές έχει κονδύλια περίπου 2,2 δισ.ευρώ ενώ στη φαρέτρα του υπουργείου είναι και το πρόγραμμα Περιβάλλον-Κλιματική Αλλαγή στο οποίο ήδη έχουν ενταχθεί κάποια έργα.
Το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα υπογραφούν σημαντικά έργα 600 εκατ. ευρώ που αφορούν στην επέκταση της Ιόνιας Οδού στο τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά, στο Φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο, στην ύδρευση Άρτας-Πρέβεζας-Αιτωλοακαρνανίας-Λευκάδας, στα εγγειοβελτιωτικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου