Υποδομές στην Ελλάδα

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Υπεγράφη η σύμβαση για τον οδικό άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη - Η μεγάλη αξία του έργου

Στις πολλαπλές θετικές επιπτώσεις του οδικού έργου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, το οποίο συμβασιοποιήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στην σχετική εκδήλωση στην Καλαμάτα.

Ο κ. Καραγιάννης έκανε λόγο για «μία σημαντική ημέρα που σηματοδοτεί την απόφαση της Πολιτείας να επιταχύνει την αναβάθμιση των υποδομών για τη Μεσσηνία τηρώντας τις δεσμεύσεις της και επιβεβαιώνοντας την ορθότητα και τη δυναμική του Ειδικού Σχεδίου Αναβάθμισης των Υποδομών για όλη την Πελοπόννησο».

Εστιάζοντας στο νέο οδικό έργο, ο Υφυπουργός Υποδομών τόνισε ότι «αφορά την κατασκευή - αναβάθμιση του άξονα μήκους περίπου 49 χιλιομέτρων, το οποίο θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα τρία διακριτά τμήματα:

· Καλαμάτα – Ριζόμυλος μήκους 16,4 χλμ.

· Ριζόμυλος – Πύλος μήκους 24,4 χλμ.

· Πύλος – Μεθώνη μήκους 7,9 χλμ.».

Σχετικά με τα οφέλη του έργου, ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε ότι «διευκολύνει την προσβασιμότητα της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας σε σχέση με τη πρωτεύουσα Καλαμάτα, τον Διευρωπαϊκό Άξονα Μεταφορών Αθήνας – Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας – Σπάρτης, και το Αεροδρόμιο “Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”».

Παράλληλα, «λόγω της αύξησης της μέσης ταχύτητας κυκλοφορίας κατά μέσο όρο 35 χλμ/ ώρα, μειώνονται οι χρονοαποστάσεις μεταξύ των τουριστικών περιοχών και του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Ακόμα, το έργο ενισχύει και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και ιδιαίτερα της αγοράς των ευπαθών αγροτικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης για τα οποία η βελτίωση της προσβασιμότητας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα» πρόσθεσε ο Υφυπουργός Υποδομών.

Σημαντική θα είναι η συμβολή και στην οδική ασφάλεια καθώς, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη «ο νέος δρόμος αναμένεται να μειώσει τα ατυχήματα κατά 75% στο τμήμα της νέας αρτηρίας με διαχωρισμένο οδόστρωμα και κατά 40% στο μη διαχωρισμένο τμήμα του».

Όπως έκανε γνωστό ο Υφυπουργός Υποδομών, «κατά την περίοδο της κατασκευής του, ο οδικός άξονας, θα δημιουργήσει ακόμα 625 θέσεις εργασίας και περίπου 100 θέσεις εργασίας κατά την 26ετή περίοδο λειτουργίας του συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας».

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του κ. Καραγιάννη στο γεγονός ότι το «έργο θα πραγματοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα». «Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσουμε υψηλά επίπεδα συντήρησης και λειτουργίας για τριάντα έτη, στο πρότυπο όλων των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας, χωρίς την ύπαρξη διοδίων» συνέχισε ο Υφυπουργός Υποδομών.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι «τα πρώτα οδικά ΣΔΙΤ που “έτρεξαν” στη χώρα προχώρησαν από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήταν μία δύσκολη εξίσωση όπου έπρεπε οι υπηρεσίες του Δημοσίου, οι μελετητές, οι κατασκευαστές, οι σύμβουλοι και το τραπεζικό σύστημα να συλλειτουργήσουν με σχετική ταχύτητα και τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Και αυτό έγινε, δικαιώνοντας την επιλογή μας να ακολουθήσουμε αυτή τη μέθοδο κόντρα σε ιδεοληψίες του παρελθόντος που είχαν κόστος και σε χρόνο και σε χρήμα».

Ανατρέχοντας στην πορεία που οδήγησε στην συμβασιοποίηση του έργου, ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε την συμβολή του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά καθώς επί κυβερνήσεώς του δρομολογήθηκε επί της ουσίας το έργο. «Είναι βέβαιο ότι χωρίς τη συμβολή του πρώην Πρωθυπουργού, δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε «στη σύσκεψη στις αρχές του 2020 με τον Κώστα Καραμανλή όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα μεγάλα ζητήματα για το έργο και πάρθηκαν οι τελικές αποφάσεις, αποφάσεις που υλοποιούνται σήμερα. Η αγωνία όλων για να προχωρήσει αυτό το μεγάλο έργο ήταν σαφής, όπως σαφής ήταν και η αποφασιστικότητά μας για να λυθούν όλα τα προβλήματα άμεσα».

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υποδομών το Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη «λειτουργεί συνδυαστικά και συμπληρωματικά με τα έργα υποδομών που υλοποιούνται στην άμεση περιοχής επιρροής» και ενημέρωσε για την πορεία τριών σημαντικών έργων στη Μεσσηνία.

«Έχουμε ανάδοχο για το έργο της Παράκαμψης Γιάλοβας, ένα έργο που αφορά στη βελτίωση τμήματος μήκους 3,5 χλμ της υφιστάμενης 9ης εθνικής οδού Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος και στην κατασκευή νέου τμήματος μήκους 4,2 χλμ για την παράκαμψη του οικισμού της Γιάλοβας, στον Δήμο Πύλου – Νέστορος. Το έργο έχει προϋπολογισμό 40,5 εκατ. ευρώ και αναμένεται να κατασκευαστεί σε δύο έτη» σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννης.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι «τον Αύγουστο του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο της βελτίωσης της 9ης Ε.Ο. και η κατασκευή της επαρχιακής οδού Σουληνάρι – Κρεµµύδια – Κορυφάσιο, ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Ακόμα, «έχει δοθεί εντολή στον Παραχωρησιούχο της Ολυμπίας Οδού για την εκπόνηση μελετών στο τμήμα Πύργος – Αλφειός – Καλό Νερό – Τσακώνα, ένα έργο που ουσιαστικά δρομολογείται μετά την επίλυση των γνωστών πλέον ζητημάτων του Πάτρα – Πύργος» πρόσθεσε.

«Με την ολοκλήρωσή του θα αλλάξει ριζικά ο χάρτης των μετακινήσεων στη Πελοπόννησο, ενεργοποιώντας τον δυτικό άξονα από την Πάτρα στον Πύργο και ύστερα στην Κυπαρισσία και την Καλαμάτα μέσω των έργων που υλοποιούμε» εξήγησε.

Κλείνοντας, ο κ Καραγιάννης τόνισε ότι «όλα αυτά τα έργα υπηρετούν μία συγκεκριμένη αναπτυξιακή λογική, εντάσσονται σε ένα ευρύτερο περιφερειακό και εθνικό σχέδιο και το κυριότερο, έχουν συγκεκριμένο αποτύπωμα σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο».

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα