Υποδομές στην Ελλάδα

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΥΠΕΚΑ: "Το Ρυθμιστικό θα οργανώσει την Αθήνα για τα επόμενα 20 χρόνια"

κείμενο από το ypodomes.com
«Στόχος μας είναι να οργανώσουμε το χωροταξικό, πολεοδομικό και αναπτυξιακό περιβαλλοντικό πλαίσιο της Αττικής για τα επόμενα 20 χρόνια», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, στο πλαίσιο ενημέρωσης των μελών της αρμόδιας Επιτροπής για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο «Αθήνα- Αττική 2021» .

«Η χώρα σε δύο χρόνια θα είναι άλλη. Και η Αττική, λόγω του μεγέθους της και της κατοίκησης από το 30% των Ελλήνων πολιτών, θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα, για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση», επισήμανε.

Δεσμεύτηκε μάλιστα, να δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο του νόμου για το Ρυθμιστικό Αθήνα- Αττική 2021, μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και περιληφθούν σε αυτό οι παρατηρήσεις των κομμάτων και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να έρθουν σε συνεννόηση, προσθέτοντας ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ένα υλοποιήσιμο με χαρακτηριστικά συναίνεσης και απλότητας Σχέδιο.

Ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε ακόμη ότι σύντομα τίθεται σε διαβούλευση το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο, ενώ είναι σε εξέλιξη 12 χωροταξικά σχέδια σε όλη την επικράτεια. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει η νομοθέτηση του ρυθμιστικού σχεδίου για τη Θεσσαλονίκη.

Όπως τόνισε, το ρυθμιστικό σχέδιο για την Αθήνα- Αττική 2021 αποτελεί το πλήρες φάσμα δράσεων για την ισόρροπη και βιώσιμη χωρική ανάπτυξη, ενώ για υλοποίηση των επιμέρους έργων θα απαιτηθεί η έκδοση υπουργικών αποφάσεων και αναφέρθηκε στο γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών, την πλατφόρμα που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν μία εικόνα για το τι συμβαίνει στην Αττική.

Σημείωσε ότι στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και μία ολοκληρωμένη αστική παρέμβαση για το κέντρο της Αθήνας, όπου διαπιστώνεται διαρκής υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων.

Για την Αττική, είπε πως διατηρούνται τα οδικά έργα, όπως είναι η επέκταση της Αττικής Οδού από το «Ελ. Βενιζέλος» προς το Λαύριο, ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα- Θήβα- Υλίκη, η ∆υτική Περιφερειακή Υμηττού από τη συμβολή με την Αττική Οδό μέχρι τη λεωφόρο Βουλιαγμένης (σύνδεση με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης μέσω αστικής σήραγγας) και η επέκταση των γραμμών του Μετρό, του ΗΣΑΠ, του τραμ και του Προαστιακού.

Επιχειρούμε, πρόσθεσε ο κ. Μανιάτης, να περιορίσουμε την αλόγιστη χρήση των ΙΧ στο κέντρο της Αθήνας με τη δημιουργία σταθμών μετεπιβίβασης, ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση του επιβάτη με σύγχρονους σταθμούς.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως ένας άλλος στόχος είναι και η «προκήρυξη 28 μελετών για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου με στόχο να αποκτήσουμε μία ολοκληρωμένη πληροφοριακή βάση για το σύνολο των ακινήτων των ιδιωτών και των δημοσίων κτημάτων». «Ουσιαστικά, επιχειρούμε να δημιουργήσουμε μια πλήρη ώσμωση ανάμεσα στην κοινωνία και την αειφορία, με την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα», είπε.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στα θέματα που πρόκειται να αποτελέσουν σημεία υψηλού ενδιαφέροντος για την ελληνική Προεδρία, το 2014, όπως είναι η θαλάσσια χωροταξία και η ολοκληρωμένη διαχείριση του παράκτιου χώρου, η θεσμοθέτηση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στα θέματα της ενέργειας με έμφαση στην ενεργειακή επάρκεια και η εξοικονόμηση ενέργειας. Ως προς τον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η χώρα μας θεωρείται μοναδική καθώς επενδύει 1 δισ. ευρώ στην ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών και παράλληλα αναδεικνύεται πρωτοπόρος στο ζήτημα διασφάλισης ρεύματος με σημαντικές εκπτώσεις για 470.000 οικογένειες χαμηλού εισοδήματος.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Επέκταση Μετρό προς Καλαμαριά: Με λιγότερα προβλήματα το έργο, δεν έχουν εντοπιστεί αρχαία

κείμενο από το ypodomes.com
Λιγότερες δυσκολίες και καθυστερήσεις, σε σχέση με την εξέλιξη του έργου στην κεντρική γραμμή του μετρό, θα έχει η επέκταση προς Καλαμαριά, η σύμβαση ανάθεσης της οποίας υπογράφηκε πριν από 4 μήνες. Τα παραπάνω τονίστηκαν σε ημερίδα για το μετρό, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ, με τη συμμετοχή και του Συνδέσμου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, στο κτίριο του ΕΚΕΤΑ.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης, η ωριμότητα των μελετών είναι σε σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ και το αρχαιολογικό έργο θα είναι μικρότερης κλίμακας. Ήδη, παραδόθηκε στην κοινοπραξία ο πρώτος χώρος, στην περιοχή Μίκρας, στον οποίο θα αρχίσουν οι εργασίες.

Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντινίδης επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσει το έργο στο σταθμό Βενιζέλου, όπου λόγω της επικείμενης απόφασης του ΚΑΣ για τις αρχαιότητες έχουν σταματήσει οι εργασίες.

Την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου συγκοινωνιακού φορέα, που θα προβλέπει την εναρμόνιση του έργου, αφού ολοκληρωθεί, με το γενικότερο συγκοινωνιακό σχεδιασμό επεσήμανε εξάλλου, ο διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, Γιώργος Γιαννόπουλος.

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ολυμπία Οδός: Μέσω ΕΣΠΑ θα δημοπρατηθεί το Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα

κείμενο από το ypodomes.com
Τον Απρίλιο του 2014 αναμένεται να δημοπρατηθούν, ως δημόσια έργα, τα τμήματα της Ολυμπίας Οδού από την Πάτρα έως τον Πύργο και από το Καλό Νερό έως την Τσακώνα, όπως δήλωσε ο υπουργός υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως είχε αποφασιστεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Δημοσίου, παραχωρησιούχων και τραπεζών, τα δύο αυτά τμήματα επρόκειτο να κατασκευαστούν μελλοντικά, καθώς προτεραιότητα είχε δοθεί στην ολοκλήρωση του τμήματος Ελευσίνα - Πάτρα του αυτοκινητόδρομου.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο προϋπολογισμός για την κατασκευή των δύο αυτών τμημάτων είναι της τάξεως των 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ήδη έχουν γίνει εργασίες ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ. Οι πόροι αναμένεται να προέλθουν από το νέο ΕΣΠΑ, που αφορά στα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα δοθούν στην Ελλάδα την εξαετία 2014-2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναθεωρημένες συμβάσεις για τους τέσσερις μεγάλους οδικούς άξονες αναμένεται να επικυρωθούν από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έως τις 9 Δεκεμβρίου, καθώς οι ευρωπαϊκοί πόροι από τους οποίους συγχρηματοδοτούνται τα έργα θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί έως τα τέλη του 2015. Σε διαφορετική περίπτωση είναι ορατό το ενδεχόμενο επιστροφής 950 εκατομμυρίων ευρώ στην Κομισιόν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόθεση του υπουργείου Υποδομών είναι η συγχώνευση κατασκευαστικών εταιρειών που υπάγονται στο υπουργείο, όπως ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων, η Θέμις Κατασκευαστική και ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Μετρό Αθήνας: Στα σκαριά η επέκταση προς Γλυφάδα με 200εκ.ευρώ

κείμενο από το ypodomes.com
Το πολύ φιλόδοξο πλάνο της Αττικό Μετρό για τα επόμενα χρόνια αφορά την κατασκευή της γραμμής 4 που θα μεγαλώσει το δίκτυο εντυπωσιακά.

Υπάρχει όμως και ένα πλάνο το οποίο είναι ιδιαίτερα εύκολο, τόσο σχεδιαστικά, όσο και κατασκευαστικά. Η επέκταση της γραμμής 2, της κόκκινης γραμμής του Μετρό της Αθήνας, από το Ελληνικό στην Γλυφάδα.

Πρόκειται για μία επέκταση που υπάρχει στα σχέδια της Αττικό Μετρό, ήδη από την δεκαετία του 1990, όταν κατασκευάζονταν οι πρώτες γραμμές 2 και 3.

Σήμερα η επέκταση αναβιώνει με τον πιο θεαματικό τρόπο καθώς στην Αττικό Μετρό θεωρούν ότι για να είναι ολοκληρωμένη η 2η γραμμή  του Μετρό πρέπει να φτάσει στα βόρειο-δυτικά στο Καματερό και στα νότια στην Γλυφάδα.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το ypodomes.com σε επικοινωνία που είχε με την Α.Μ έμαθε τις σημαντικές εξελίξεις γύρω από το πλάνο αυτό. Η επέκταση θα έχει μήκος περίπου 3χλμ και θα διαθέτει 2 σταθμούς. Ο πρώτος θα είναι και πάλι πάνω στον οδικό άξονα της Λ.Βουλιαγμένης.

Η ακριβής χωροθέτηση δεν είναι ακόμα γνωστή αλλά το σίγουρο είναι ότι εγκαταλήφθηκε η σκέψη για σταθμό πάνω από την Βουλιαγμένης καθώς θα εκτίνασε το κόστος κατασκευής κατακόρυφα. Ο δεύτερο σταθμός και τερματικός θα είναι κοντά στο Δημαρχείο Γλυφάδας και σίγουρα μέσα στο εμπορικό κέντρο.

Η όδευση της σήραγγας χαρακτηρίζεται εύκολη καθώς θα είναι κατά μήκος της Λ.Βουλιαγμένης και ενός από τους κάθετους που φτάνουν στο εμπορικό κέντρο τη πόλης. Οι ονομασίες των σταθμών είναι (προς το παρόν) ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ, ΓΛΥΦΑΔΑ.

Το κόστος της επέκτασης υπολογίζεται περίπου σε 200εκ.ευρώ και επιδίωξη είναι αυτά τα χρήματα να αναζητηθούν από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΣΗΜΕΡΑ
Προς το παρόν η Αττικό Μετρό ετοιμάζει τις μελέτες για την επέκταση και την ωρίμανση του έργου έτσι ώστε σε 2-3 χρόνια από σήμερα να μπορεί να δημοπρατηθεί και μέχρι το 2020 να έχει ολοκληρωθεί οδηγώντας το Μετρό της Αθήνας στην παραλιακή ζώνη της πόλης όπου θα συνδέεται με το δίκτυο Τραμ.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Πόσο "Δημόσια" είναι τα Δημόσια έργα μας;

κείμενο από το ypodomes.com
Πολύ κουβέντα γίνεται για τα νέα έργα που θέλουμε να κατασκευάσουμε τα επόμενα χρόνια ως χώρα μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020. Αυτό είναι και το σωστό καθώς από τον σχεδιασμό και τον οραματισμό των έργων αυτών θα δούμε τελικά τι χωράει στο σακούλι και τι δεν χωράει.

Αυτό που με κάνει να αναρωτιέμαι πολλές φορές είναι τι γίνεται με τα έργα που είναι σε κατασκευή. Αυτά τα έργα είναι σήμερα που δίνουν οξυγόνο στην κατασκευή, είναι τα έργα που δίνουν ελπίδα σε πολλές επιχειρήσεις και σε πολλούς, πάρα πολλούς εργαζόμενους.

Αυτά τα έργα δεν τα αναδεικνύουμε όσο πρέπει. Πόσοι μέσοι πολίτες γνωρίζουν σήμερα το έργο της Εγνατίας Οδού; Της εταιρείας που έχει σε κατασκευή 4 κάθετους άξονες, που έχει σειρά από έργα στην νησιωτική Ελλάδα, που ακόμα και στο εξωτερικό έχει συμμετοχές.

Ποιος ξέρει σήμερα το πόσα έργα έχει σε κατασκευή η ΕΡΓΟΣΕ, έργα κρίσιμα για την εθνική στρατηγική ανάπτυξης τις επόμενες δεκαετίες; Το ίδιο ισχύει για την Αττικό Μετρό. Το ίδιο ισχύει για τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Τα έργα δεν τα κατασκευάζουμε για να χαιρόμαστε εμείς που γνωρίζουμε από τα έργα λόγω ενασχόλησης. Είναι ανάγκη να γίνουν γνωστά στον καθημερινό πολίτη. Να γνωρίζει που και γιατί πληρώνει (καθότι δημόσια), τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα του με τη λειτουργία τους, πόσο θα δώσει τόνωση στην απασχόληση και την ανάπτυξη της περιοχής του.

Νομίζω ότι αν γίνει μία έρευνα, τα αποτελέσματα θα είναι απογοητευτικά. Έκανα ένα «πείραμα», ρωτώντας ανθρώπους που μένουν στον Πειραιά και πέριξ για το πόσο γνωρίζουν τα εργοτάξια που έχουν στηθεί για την επέκταση του Μετρό.

Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Κάποιοι λίγοι γνώριζαν μερικές περιφερειακές πληροφορίες, κάποιοι γνώριζαν πως ένας σταθμός Μετρό χτίζεται εκεί κοντά του. Κανείς δεν ήξερε το έργο σαν project. Κανείς δεν γνώριζε περισσότερες λεπτομέρειες (σε ποια γραμμή ανήκει, πότε θα ολοκληρωθεί, πόσο κοστίζει κλπ).

Αυτός ο αγώνας πληροφόρησης είναι καθημερινός εδώ στο ypodomes.com αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Θα πρέπει να υπάρχει συντονισμένη τακτική πληροφόρηση των πολιτών για τα δημόσια έργα γύρω τους.

Τελικά δεν είναι μόνο θέμα δημόσιας εικόνας ή δημοσίων σχέσεων ενός έργου. Είναι ανάγκη επικοινωνίας του φορέα υλοποίησης με το έργο και τον πολίτη. Να διοργανώνονται επισκέψεις στα εργοτάξια από σχολεία, ΚΑΠΗ, λέσχες, ομάδες ανθρώπων.  Να γίνει ποιο κατανοητό πως γίνεται ένα έργο, τις δυσκολίες του, τις προκλήσεις του, την ανάγκη να γίνει.

Σήμερα οι περισσότεροι τα έργα τα  βλέπουμε ως εμπόδια στην καθημερινότητα μας. Είναι λογικό, αν έχουμε άγνοια για αυτά. Για να καταλήξω θα πω το εξής: όταν θέλουμε να αλλάξουμε την κοινωνία μας, να την κάνουμε πιο διαδραστική στη σχέση της με το κράτος, πιο άμεση, αυτό δεν μπορεί να αφορά μόνο φόρους και πρόστιμα.

Να δείξει το κράτος τι κάνει στον πολίτη, για ποιο λόγο του ζητά όλο και περισσότερα και να κατανοήσει την ανάγκη να γίνει κοινωνός του έργου στους ανθρώπους που πρόκειται να το χρησιμοποιήσουν τελικά.  Ζητάω πολλά; Ίσως, αλλά πρέπει να γίνει η αρχή από κάπου…

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Άκτιο-Αμβρακία: Ωριμάζουν τα έργα, το 2014 οι πρώτες παραδόσεις

κείμενο από το ypodomes.com
Τα εργοτάξια έχουν ζωντανέψει και όλα δείχνουν ότι οι κακές ημέρες, για το μεγάλο αυτό δημόσιο έργο, έχουν περάσει οριστικά. Πριν από μερικές ημέρες παραδόθηκαν τρεις οδικές παρακάμψεις για την εξυπηρέτηση των οδηγών στο δυτικό τμήμα του έργου και στα σημεία που γίνονται οι αερογέφυρες. Η μια βρίσκεται στο επαρχιακό δίκτυο Βόνιτσας – Παλαίρου (φωτό κάτω), η δεύτερη στο δίκτυο Βόνιτσας – Ακτίου (μεγάλη φωτό) και η τρίτη στην κατεύθυνση προς Λευκάδα. Σημαντική είναι και η πρόοδος που παρατηρείται στο ανατολικό τμήμα του έργου στην παράκαμψη Αμφιλοχίας.

Αν και προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως τα νέα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν και από το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχουμε τις πρώτες παραδόσεις, όμως η πρόοδος στα έργα είναι φανερή.

Η ροή χρημάτων κυλάει ομαλά και οι πληρωμές από το υπουργείο Υποδομών έχουν πυκνώσει, δείγμα πως πιστοποιούνται συνεχώς εργασίες των εργολάβων στα 4 τμήματα. Τα προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις έχουν σχεδόν ξεπεραστεί και δεν υπάρχουν θέματα με την αρχαιολογική υπηρεσία. Αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει κάποια άλλη επιπλοκή, μέχρι το τέλος του 2014, θα παραδοθεί το τμήμα από Σαμάρι μέχρι Δρυμό, ενώ όλο το υπόλοιπο έργο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2016.

Ο δρόμος θα μετατραπεί σε κλειστό αυτοκινητόδρομο δύο λωρίδων με ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας και τσιμεντένιο διαχωριστικό διάζωμα με όριο ταχύτητας τα 130χλμ/ώρα. Nα θυμίσουμε πως τα έργα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2010 με σκοπό να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2013. Μετά από μία "παγωμένη" κατασκευαστικά περίοδο τα έργα κινητοποιήθηκαν και πάλι πριν λίγους μήνες και πλέον βαδίζουν προς την οριστική τους ολοκλήρωση.

Μετρό Αθήνας: Άμεση η δημοπράτηση του τμήματος Γαλάτσι-Ευαγγελισμός της γραμμής 4

κείμενο από το ypodomes.com
Νέο σχεδιασμό για τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, καθώς και άμεση δημοπράτηση νέων γραμμών του Μετρό, υποσχέθηκε ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε παρέμβασή του στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, η οποία ενέκρινε την τοποθέτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη στη θέση του προέδρου του ΔΣ του ΟΑΣΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το νέο ΔΣ του Οργανισμού θα επεξεργαστεί έναν νέο σχεδιασμό των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, «με βάση τις ανάγκες όπως προέκυψαν μετά την κρίση», καθώς σήμερα, όπως παραδέχθηκε, απλώς παρατηρείται αραίωση των δρομολογίων για λόγους οικονομικών περικοπών.

«Χρειάζεται νέος σχεδιασμός, γιατί ο σημερινός είναι μιας άλλης εποχής, προ κρίσης. Είμαστε ακόμα ακριβοί, με χειρότερες υπηρεσίες» ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Πρέπει να αποφασίσουμε τι συγκοινωνίες θέλουμε, με ποιες υποδομές, τι επίπεδο υπηρεσιών, και κυρίως πώς θα γίνουμε πάρα πολύ ευέλικτοι στο επίπεδο παροχής υπηρεσιών και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ώστε να αποκομίσουμε οφέλη από τη μείωση του κόστους. Υπάρχει πχ το ζήτημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που θα οδηγήσει σε τεράστια εξοικονόμηση πόρων μέσω της πάταξης της εισιτηριοδιαφυγής και το ζήτημα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ώστε να ξέρει ο επιβάτης τι ώρα περνά το λεωφορείο, το τραμ και το μετρό» ανέφερε ο υπουργός.

Επέκταση γραμμών
Εξάλλου, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών στη διαδρομή του Μετρό από την Αγία Μαρίνα ως τον Πειραιά, όπως επίσης και το τμήμα Αιγάλεω - Χαϊδάρι - Πειραιάς.

Άμεσα ξεκινά η δημοπράτηση του έργου που θα συνδέει το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού με το Άλσος Βεΐκου, αξίας 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα εξυπηρετήσει περιοχές, όπως το Γαλάτσι και η Λαμπρινή. «Πολύ γρήγορα» αναμένεται να ξεκινήσει η μελέτη της επέκτασης του Μετρό προς τη Γλυφάδα, με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ, ένα έργο «πολύ εύκολο κατασκευαστικά».

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη της επέκτασης του Μετρό από το Περιστέρι προς το Ίλιον, η δημοπράτηση της οποίας θα είναι έτοιμη σε περίπου έξι μήνες.

Όσον αφορά, εξάλλου, το Τραμ, «το έργο που ενώνει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, είναι ωριμότατο και προχωρά πολύ γρήγορα. Η μελέτη του τμήματος 'Δημοτικό Θέατρο-Καλλίπολη', θα χρηματοδοτηθεί άμεσα, γρήγορα, για να δούμε πότε θα το εντάξουμε ως έργο» ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Άξονας Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας: Στην κυκλοφορία τμήμα 4,5χλμ και ο Α/Κ Στρυμονικού

κείμενο από το ypodomes.com
Στην κυκλοφορία παραδόθηκε το πρωί τμήμα του δεξιού κλάδου του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών - Προμαχώνα, μήκους 4,5 χιλιομέτρων, καθώς και του ανισόπεδου κόμβου Στρυμονικού.

Στην παράδοση παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, και ο πρόεδρος της «Εγνατία Οδός ΑΕ», Παρασκευάς Σαββαϊδης.

«Τους τελευταίους μήνες, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και οι εποπτευόμενοι από αυτό φορείς, παραδίδουν συνεχώς έργα σε λειτουργία σε όλη την Ελλάδα με τοπικό και υπερτοπικό χαρακτήρα», δήλωσε ο κ. Σιμόπουλος, προσθέτοντας: «Ο κάθετος αυτός άξονας της Εγνατίας Οδού θα συμβάλλει ώστε η Βόρεια Ελλάδα σταδιακά, και μέσω των υποδομών, να καταστεί κόμβος συνδυασμένων μεταφορών».

Το υπό κατασκευή τμήμα του κάθετου άξονα είναι μήκους 23 χλμ., είναι προϋπολογισμού εργασιών 127 εκατομμυρίων ευρώ και η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται τέλη του 2014.

Ο άξονας Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας αποτελεί απόληξη του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου ΙV (Βερολίνο – Πράγα- Βουδαπέστη - Σόφια - Ελληνο-βουλγαρικά σύνορα) και βασική σύνδεση του οδικού δικτύου της χώρας μας με τη Βουλγαρία.  Η ολοκλήρωση του άξονα από Θεσσαλονίκη έως Σόφια αποτελεί έργο προτεραιότητας τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατασκευάζεται με διατομή τετράιχνου αυτοκινητοδρόμου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και Λωρίδα ΄Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) ανα κατεύθυνση.  Ο άξονας έχει μήκος 96 χλμ.  Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί σε κυκλοφορία 65 χλμ., ενώ υπό κατασκευή τελούν τα υπόλοιπα 31,0 χλμ. Η τελευταία εργολαβία για την ολοκλήρωση του τμήματος είναι υπό κατασκευή και αφορά τα τμήματα Α/Κ Λαγκαδά- Α/Κ Λαχανά και Α/Κ Στρυμονικού- Α/Κ Χριστού που εκτείνονται σε μήκος 30 χιλιομέτρων.

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Σιδηρόδρομος: Ξεκινούν οι μελέτες για την υπογειοποίηση του τμήματος Αθήνα-3 Γέφυρες

κείμενο από το ypodomes.com
Μετά από χρόνια ακινησίας η ΕΡΓΟΣΕ δημοπρατεί την ολοκλήρωση των μελετών για την κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου, μήκους 2,36 χλμ., που θα ξεκινά από την έξοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών και θα καταλήγει στις Τρεις Γέφυρες. Μιλάμε για ένα έργο το οποίο μας είχε απασχολήσει προ κρίσης και επανέρχεται στην επικαιρότητα.

Το πλήρως υπογειοποιημένο τμήμα θα είναι 1,3 χλμ., ενώ στην επιφάνεια του εδάφους θα απελευθερωθεί η επικοινωνία των καθέτων οδών που σήμερα διακόπτονται λόγω των σιδηροδρομικών γραμμών.

Ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε από την ΕΕ είναι 2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι Βρυξέλλες χρηματοδοτούν το 1 εκατ. ευρώ. Η αναβάθμιση ολόκληρου του άξονα Αθήνα - Αχαρνές εκτιμάται στα 187 εκατ. ευρώ, όμως το τελικό ποσό θα προσδιοριστεί από τις οριστικές μελέτες.

Η λύση της μερικής υπογειοποίησης είχε επιλεγεί από τον πρώην ΕΔΙΣΥ (καταργήθηκε και απορροφήθηκε από τον ΟΣΕ), σε συνέχεια της ακύρωσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου από το Συμβούλιο της Επικρατείας πριν από χρόνια.

ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΘΗΝΑ
Στο μεταξύ, μεικτή επιτροπή που συστάθηκε από τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ ετοιμάζεται να παραλάβει το ημιτελές έργο του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού άξονα της πρωτεύουσας, γνωστότερο ως σύμβαση του Προαστιακού (994/2005), την εργολαβία του οποίου είχε διαλύσει ο ΟΣΕ τον Φεβρουάριο του 2011. Έκτοτε, το έργο σαπίζει.

Ο ΟΣΕ ετοιμάζεται για την έγκριση και θεώρηση των μελετών του έργου, τις οποίες και θα παραδώσει στην ΕΡΓΟΣΕ, η οποία στη συνέχεια, θα δημοπρατήσει τις υπολειπόμενες εργασίες, με νέα εργολαβία, χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ.

Ωστόσο, ο ΟΣΕ θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα, προκειμένου να προλάβει την κατάθεση του φακέλου της χρηματοδότησης στις κοινοτικές αρχές. Το παράδοξο είναι ότι τα χρήματα που είχαν δοθεί το 2009 από το ΕΣΠΑ για τη διαλυθείσα σύμβαση 994/2005 κατά 99% θα χαθούν, λόγω της διάλυσης της εργολαβίας και της χαμένης τριετίας που μεσολάβησε.

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Πως θα είναι η Ελλάδα των Αυτοκινητόδρομων σε μερικά χρόνια;

κείμενο από το ypodomes.com
Πως θα είναι η Ελλάδα σε 2-3 χρόνια; Ποια μεγάλα έργα θα έχουν μπει στη ζωή μας και ποιες αλλαγές θα φέρουν; Αυτό το ερώτημα το έχω βάλει πολλές φορές στο παρελθόν. Θυμάμαι το 2008 όταν ξεκίνησαν τα 5 μεγάλα έργα στους αυτοκινητόδρομους που σκεφτόμουν ότι το μακρινό …2013 η Ελλάδα θα έχει αποκτήσει ένα σύγχρονο δίκτυο αυτοκινητόδρομων.

Τώρα, ακριβώς σε εκείνο το έτος που υπήρχε ως ο αρχικός στόχος δίδεται και πάλι το σήμα της επανεκκίνησης. Πλέον ο στόχος έχει αλλάξει, είναι μικρότερος ενώ ολοκληρωμένα έργα θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε από το 2015 μέχρι το 2017, σε πρώτη φάση.

Το έτος άλλαξε όμως ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Να αποκτήσει η χώρα ένα σύγχρονο δίκτυο οδικών αξόνων.  Τώρα που επιτέλους βλέπουμε ότι παίρνει μπρος ξανά η κατασκευή τους πρέπει να σκεφτούμε το στόχο.

Το 2008 θέλαμε να έχουν αυτοκινητόδρομο και στην Ηλεία και στα ορεινά των Τρικάλων. Θέλαμε να ενώνονται μεταξύ τους οι αυτοκινητόδρομοι για να υπάρχει ακόμα πιο μεγάλη αποτελεσματικότητα στην μετακίνηση αγαθών και ανθρώπων.

Σήμερα τι θέλουμε; Πέρα από την κρίση που μας αφήνει πίσω βαριά κληρονομιά και μας πάει πολλά χρόνια πίσω. Το σχέδιο που αφορά την διασύνδεση των αυτοκινητόδρομων πρέπει να ισχύσει και πάλι και μάλιστα ενισχυμένο, όχι αποδυναμωμένο.

Η προσωπική μου άποψη είναι πως αδιαμφισβήτητα η Ολυμπία Οδός πρέπει να φτάσει ως κλειστός αυτοκινητόδρομος μέχρι τον Πύργο. Το τμήμα Πύργος-Τσακώνα μπορεί να διαπλατυνθεί καθώς ο κυκλοφοριακός του φόρτος είναι φτωχός και να γίνει απλά ταχείας κυκλοφορίας. Θα κάνει όμως αυτό που πρέπει, σε πρώτη φάση.

Ο Ε65 πρέπει να κατασκευαστεί από άκρη σε άκρη. Του είναι απαραίτητη τόσο η σύνδεση προς Νότο, με την Λαμία για να υπάρχει τροφοδότηση με τον ΠΑΘΕ όσο και με την Εγνατία στα Γρεβενά για τον ίδιο λόγο. Φυσικά όλος ως κλειστός αυτοκινητόδρομος.

Αυτές οι ελλείψεις που δημιούργησε η κρίση αν κλείσουν έστω και με χρονική καθυστέρηση θα μας κρατήσουν στον αρχικό στόχο. Πλήρες δίκτυο οδικών αξόνων και διασύνδεση μεταξύ τους σημαίνει διαμπερή κυκλοφορία. Διαμπερή κυκλοφορία σημαίνει πλήρης απελευθέρωση δυνάμεων που σήμερα είναι κρυμμένες στην Ελληνική οικονομία.

Θα πρέπει να τονίσω πως σήμερα η χώρα δεν θεωρείται τόσο φτωχή σε κλειστούς οδικούς άξονες. Ειδικά στην Μακεδονία η Εγνατία έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο αυτοκινητόδρομων που μάλιστα φτάνουν μέχρι τα βόρεια σύνορα μας.

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι αυτή την εποχή γίνεται το γενικότερο restart της Ελλάδας τα έργα των αυτοκινητόδρομων, θα σύρουν τον χορό και θα βοηθήσουν σε μέγιστο βαθμό την προσπάθεια της χώρας για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Μετρό Αθήνας: Εξετάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων την χρηματοδότηση για την Νέα Γραμμή 4

κείμενο από το ypodomes.com
Την άμεση χρηματοδότηση τμήματος της Γραμμής 4 του Μετρό, που θα εκτείνεται από το Άλσος Βείκου έως και τον Ευαγγελισμό, με 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εξετάζει ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βερνερ Χόιερ.

Στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συζητήθηκε η ανάγκη άμεσης κατασκευής του έργου, εντός του 2014, στο οποίο προβλέπεται η δημιουργία 9 σταθμών, συνολικού μήκους 8,9 χλμ.

Ο κ. Χόιερ έδειξε ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης γραμμής και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις επεκτάσεις της Αττικό Μετρό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο χρηματοδότησης για την επέκταση του μέσου από το Ελληνικό έως τη Γλυφάδα, με 2 νέες στάσεις, συνολικής δαπάνης 200 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ανέφερε ότι είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές επισκέψεις του σε έργο το οποίο η ΕΤΕπ έχει χρηματοδοτήσει, υπογραμμίζοντας δε, ότι το Μετρό της Αθήνας είναι πραγματικά ένα αξιοσημείωτο έργο. Όπως δήλωσε, η ΕΤΕπ είναι υπερήφανη που έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη και χρηματοδότηση του Μετρό της Αθήνας και σκοπεύει να συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον.

Οι οριστικές αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αναμένονται στις αρχές του ερχόμενου χρόνου, οπότε και θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις επεκτάσεις που θα υλοποιηθούν τελικά. Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ υπήρξε ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για την πορεία των έργων και υπήρξε ένθερμος για τη χρηματοδότηση τους.

Η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη της Γραμμής 4, θα ξεκινά από το Άλσος Βείκου, διασχίζοντας τους σταθμούς: Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι, καταλήγοντας στο σημερινό σταθμό του Ευαγγελισμού. Ωστόσο, η πλήρης ανάπτυξη της Γραμμής 4 περιλαμβάνει 29 σταθμούς, συνολικής έκτασης 33 χλμ., με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται στα 3,3 δισ. ευρώ.

Επεκτάσεις
Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς της «Αττικό Μετρό» οι επεκτάσεις που αναμένεται να προωθηθούν μετά την κατασκευή του τμήματος Άλσος Βεΐκου - Ευαγγελισμός είναι οι εξής:

Ευαγγελισμός - Φάρος Ψυχικού και Φάρος Ψυχικού - Μαρούσι: Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο τμήμα της γραμμής 4, καθώς περιλαμβάνει 10 σταθμούς και 10 χιλιόμετρα υπόγειας γραμμής. Θεωρητικά θα δημοπρατηθεί μετά το 2015.

Άλσος Βεΐκου - Περισσός: Είναι μία σημαντική επέκταση πιθανότατα με 2 σταθμούς που θα ενώσει τη Γραμμή 4 με τη Γραμμή 1 του Μετρό στον σταθμό Περισσός, δίνοντας πολλαπλές δυνατότητες μετακίνησης στους επιβάτες.

Μαρούσι - Εθνική Οδός: Η επέκταση εντάσσεται μάλλον στη Γ` φάση των επεκτάσεων, καθώς για να ξεκινήσει πρέπει να έχει -έστω- μπει σε τροχιά η κατασκευή της γραμμής μέχρι το Μαρούσι. Η επέκταση αυτή θα περιλαμβάνει τρεις σταθμούς, ενώ θα φτάσει στην Εθνική Οδό περνώντας από τις περιοχές Πεύκης και Λυκόβρυσης.

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Στο ΤΑΙΠΕΔ Αττική Οδός και Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο

κείμενο από το ypodomes.com
Από τα τέλη Οκτωβρίου 2011 έχουν μεταφερθεί στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) τα έσοδα που θα έχουν οι μελλοντικές γενιές από την Αττική Οδό και τη ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου ώστε να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως ο έλεγχος του ΤΑΙΠΕΔ επί των δύο συμβάσεων παραχώρησης δεν αναφέρεται πουθενά στο δικτυακό τόπο του Ταμείου, παρά το γεγονός πως περιλαμβάνονται, με εξαντλητικές λεπτομέρειες, όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που θα πωληθούν.

Η δέσμευση των σημαντικών εσόδων από τα δύο έργα για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους ήρθε στην επιφάνεια προ ημερών όταν κυκλοφόρησε μια υπουργική απόφαση για την αποπληρωμή τμήματος των οφειλών σε μισή ντουζίνα συμβούλους που είχαν προσληφθεί από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, για το σχέδιο τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από τα διόδια στους οδικούς άξονες (Ολυμπια Οδός, Ιόνια Οδός, Αξονας Κεντρικής Ελλάδας, Μαλιακός – Κλειδί και Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα).

Το σχέδιο τιτλοποίησης ουδέποτε προχώρησε, αφού τα έργα στους οδικούς άξονες σταμάτησαν, αλλά το ελληνικό δημόσιο καλείται να πληρώσει στους συμβούλους περί τα 3.300.000 ευρώ. Οπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, μπορεί να μην έγινε μέχρι σήμερα η τιτλοποίηση, αλλά οι σύμβουλοι εργάστηκαν για την αναμόρφωση των συμβάσεων παραχώρησης. Τα παζάρια με εργολάβους και τράπεζες συνεχίζονται, με τον υπουργό Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοϊδη να δηλώνει πως είναι «θέμα ημερών» η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Με καθυστέρηση δύο ετών μαθαίνουμε πως στις 27 Οκτωβρίου 2011 η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων είχε μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ και τις χρυσοφόρες συμβάσεις για τη Ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου και την Αττική Οδό. Οπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, το Ταμείο αναλαμβάνει το δικαίωμα του Δημοσίου για επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης «για το χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των εν λόγω συμβάσεων, και για έως 25 χρόνια». Στην ουσία σχεδιάζεται να επεκταθούν από τώρα οι συμβάσεις παραχώρησης (που για την Αττική Οδό λήγει το αργότερο το 2024 και για την Ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου το 2039) ώστε να εισπραχθούν σήμερα χρήματα που θα κατευθυνθούν για τη μείωση του χρέους.

Τη διαχείριση της Ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου έχει αναλάβει η κοινοπραξία Γέφυρα στην οποία συμμετέχουν ο γαλλικός κατασκευαστικός κολοσσός Vinci μαζί με τους ελληνικούς ομίλους ΕΛΛΑΚΤΩΡ και J&P ΑΒΑΞ. Την Αττική Οδό διαχειρίζεται η φερώνυμη κοινοπραξία μεγαλύτερος μέτοχος της οποίας είναι ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ μικρότερα ποσοστά κατέχουν ο όμιλος J&P ΑΒΑΞ και η Τράπεζα Πειραιώς (στην οποία πέρασε η συμμετοχή της ΑΤΤΙΚΑΤ).

Μπορεί να μην αναφέρεται ούτε λέξη στις παρουσιάσεις και στην ιστοσελίδα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά από την τελευταία υπουργική απόφαση για την αποπληρωμή των συμβούλων προκύπτει πως προωθείται η «αξιοποίηση» των μελλοντικών εσόδων που θα έχει το Δημόσιο από όλους τους οδικούς άξονες για να κλείσει η μαύρη τρύπα του χρέους.

Οι συμβάσεις παραχώρησης έχουν, μάλιστα, χωριστεί σε τρεις ομάδες (clusters):
Στην πρώτη ομάδα ανήκουν οι πέντε οδικοί άξονες που βρίσκονται υπό κατασκευή και συγκεκριμένα η Ολυμπία Οδός, η Ιόνια Οδός, ο Αξονας Κεντρικής Ελλάδας, το τμήμα Μαλιακός – Κλειδί και ο άξονας Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα. Το ΤΑΙΠΕΔ είχε παγώσει το σχέδιο τιτλοποίησης αφού τα έργα σταμάτησαν το Νοέμβριο του 2010 και τώρα γίνεται προσπάθεια επανεκκίνησης.

Στη δεύτερη ομάδα έχει ενταχθεί μόνο η Εγνατία Οδός η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί (με τεράστιο κόστος για το δημόσιο) και πρόκειται να παραχωρηθεί η εκμετάλλευσή της σε ιδιώτες. Ο διαγωνισμός για την Εγνατία Οδό μεταφέρεται από τρίμηνο σε τρίμηνο εξαιτίας των εμπλοκών με τις τράπεζες που είχαν δώσει δάνεια (διευθετήθηκαν πρόσφατα) και των προβλημάτων στους άλλους οδικούς άξονες.

Στην τρίτη ομάδα βρίσκονται η Αττική Οδός και η Ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου για τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει αναφέρει ούτε λέξη μέχρι σήμερα. Ολα δείχνουν πως εξετάζεται η παράταση των συμβάσεων ώστε να συνεχίσουν οι σημερινοί ανάδοχοι να εκμεταλλεύονται τα διόδια στα δύο έργα. Εναντι της παράτασης της περιόδου εκμετάλλευσης το Δημόσιο θα λάβει χρήματα τα οποία θα διοχετευθούν στη μαύρη τρύπα του δημοσίου χρέους.

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Έρχονται τα νέα μεγάλα έργα από την Αττικό Μετρό

κείμενο από το ypodomes.com
Ανακοινώσεις θα έχουμε αύριο για τα νέα σχέδια της Αττικό Μετρό. Μετά από σιγή 6 και πλέον ετών (τότε είχε ανακοινωθεί το 2007 η επέκταση της γραμμής 3 στον Πειραιά) η Αττικό Μετρό είναι έτοιμη και πάλι να επεκτείνει το δίκτυο της πρωτεύουσας με νέα μεγάλα έργα.

Κανείς προς το παρόν δεν έχει ενημερώσει επίσημα για τα έργα που πρόκειται να παρουσιαστούν ως τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα για την διεύρυνση του δικτύου του Μετρό της Αθήνας.

Σήμερα η πόλη διαθέτει 3 γραμμές και 64 σταθμούς που σύντομα θα γίνουν 65 (με τον σταθμό ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ). Υπό κατασκευή είναι μόνο η επέκταση της γραμμής 3 από την  ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ στο κέντρο του Πειραιά.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
Έλειψαν από την Αθήνα τα έργα Μετρό. Εδώ και 20 χρόνια οι Αθηναίοι συνήθισαν τις αλουμινένιες προσόψεις των εργοταξίων που έφτιαξαν το Μετρό που σήμερα κυκλοφορούν περίπου 1εκ. επιβάτες καθημερινά (και στις 3 γραμμές).

Σήμερα θα κάνουμε μία προσπάθεια να «αποκωδικοποιήσουμε» τα νέα μεγάλα σχέδια της Αττικό Μετρό.

ΓΡΑΜΜΗ 1
Σε προχωρημένο στάδιο είναι η προώθηση του έργου υπογειοποίησης του τμήματος της γραμμής 1 από το Νέο Φάληρο στον Πειραιά. Με την υπογειοποίηση θα κατασκευαστεί ένας νέος σταθμός με τον όνομα ΚΑΜΙΝΙΑ.  Το έργο θα αφήσει παρακαταθήκη μία νέα λεωφόρο στον Πειραιά.

ΓΡΑΜΜΗ 2
Σε μελέτες έχουμε την βόρεια επέκταση της γραμμής 2 από την Ανθούπολη  στο Ίλιον με 4,5χλμ και 3 νέους σταθμούς. Όλοι οι σταθμοί θα βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Ιλίου που θα μπει στο κλειστό κλαμπ των Δήμων με πολλούς σταθμούς Μετρό.

ΓΡΑΜΜΗ 3
Δεν έχουμε κάποιο σχέδιο για το μέλλον της γραμμής που ως φαίνεται ολοκληρώνεται με την επέκταση προς Πειραιά.

ΓΡΑΜΜΗ 4
Το μελάνι που έχει χυθεί για την γραμμή 4 είναι τόνους ολόκληρους. Τώρα σε φάση μελέτης είναι το πρώτο τμήμα από το Γαλάτσι μέχρι τον Ευαγγελισμό, με 9χλμ και 9 σταθμούς. Το έργο είναι μαμούθ και πρόκειται να φέρει τα πάνω κάτω στον τρόπο μετακίνησης των Αθηναίων.

ΓΡΑΜΜΗ 5
Εδώ στο ypodomes.com θα τολμήσουμε να την πούμε έτσι καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία το τμήμα Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη  θα αποτελέσει την απαρχή για μία ακόμα γραμμή Μετρό για την πρωτεύουσα. Οι μελέτες  ήδη διεξάγονται και στην Αττικό Μετρό το έχουν ως έργο προτεραιότητας για τα επόμενα χρόνια.

Φυσικά αυτά τα έργα είναι τα αναμενόμενα καθώς μας έχουν απασχολήσει πολλές φορές στο μέλλον. Δεν αποκλείεται όμως να έχουμε και κάποιο έργο έκπληξη (ευχάριστη) που δεν το έχουμε δει στην ατζέντα. Με λίγη υπομονή αύριο θα έχουμε τα αποκαλυπτήρια.

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Σε δημοπράτηση το έργο-σκούπα για το σιδηροδρομικό τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη με 273εκ.ευρώ

κείμενο από το ypodomes.com
Ναι, είναι γεγονός. Μετά από αναμονή ενός και πλέον έτους η ΕΡΓΟΣΕ βγάζει σε δημοπράτηση το έργο-σκούπα στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη. Με το έργο αυτό η γραμμή ολοκληρώνεται και μαζί με το έργο Διακοπτό-Ροδοδάφνη που είναι σε εξέλιξη εδώ και ενάμιση έτος φέρνουν τον σύγχρονο σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο και κοντά στην Πάτρα.

Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι «Κατασκευή υπολειπομένων έργων υποδομής, επιδομής, σηματοδότησης - τηλεδιοικήσης, τηλεπικοινωνίων και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων σηράγγων για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο - Ροδοδάφνη» (Α.Δ. 715).

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 273εκ.ευρώ (Ποσό χωρίς ΦΠΑ). Η δημοπράτηση θα γίνει στο κτίριο της ΕΡΓΟΣΕ στις 31.12.2013. Η ολοκλήρωση των έργων ορίστηκε σε 24 μήνες από την ημερομηνία ανάθεσης της σύμβασης. Έτσι αν η σύμβαση υπογραφεί το καλοκαίρι του 2014, τότε το καλοκαίρι του 2016 θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα και η γραμμή θα μπορεί να λειτουργήσει, μετά από πολλά χρόνια διακοπής της.

Το έργο εντάσσεται εν μέρει στο έργο : «Κατασκευή Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής Αθήνας (ΣΚΑ) - Πάτρας, τμήμα Κιάτο - Διακοπτό», το οποίο συγχρηματοδοτείτο έως 31-12-2012 από το Ταμείο Συνοχής και από 1-1-2013 και μετά από αμιγώς εθνικούς πόρους και εν μέρει στο έργο : «Κατασκευή Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής στο τμήμα Διακοπτό - Ροδοδάφνη», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) από το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

ΤΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ
Το έργο χαρακτηρίζεται «σκούπα» καθώς ολοκληρωθεί παλιές εργολαβίες που δεν τέλειωσαν και άφησαν κατασκευαστικές εκκρεμότητες.  Ξεκινά από το Κιάτο και φτάνει μέχρι την Ροδοδάφνη. Μαζί με το έργο Διακοπτό-Ροδοδάφνη  ολοκληρώνουν τον διάδρομο μέχρι την Ροδοδάφνη  και το 2016 θα μπορεί να λειτουργήσει διπλή γραμμή υψηλών ταχυτήτων, μέχρι και 200χλμ/ώρα. Τα τρένα θα τερματίζουν στην Ροδοδάφνη και σε απόσταση μόλις 35χλμ από την Πάτρα.

Λίγο αργότερα θα έχει ολοκληρωθεί και το έργο Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος και το σύγχρονο τρένο θα φτάνει και μέσω της υπάρχουσας γραμμής στην Πάτρα (χωρίς όμως να έχει αναβαθμιστεί το τμήμα Ψαθόπυργος-Πάτρα) μετά από 10 χρόνια απουσίας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Αντικείμενο του έργου είναι:
— Η κατασκευή των υπολειπομένων εργασιών για την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής υποδομής (επιχώματα, ορύγματα, τεχνικά έργα, υδραυλικά έργα αποστράγγισης και αποχέτευσης, σήραγγες, και Κτίρια Εξυπηρέτησης των σηράγγων),
— Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου
— Η κατασκευή της σιδηροδρομικής επιδομής
— Η κατασκευή των Η/Μ εγκαταστάσεων εντός των σηράγγων και των Κτιρίων Εξυπηρέτησής τους
- Η κατασκευή ηλεκτρονικού συστήματος σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση από το κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας για την σηματοτεχνική εξασφάλιση της γραμμής από την Χ.Θ. 122+000,00 έως την Χ.Θ. 202+100, καθώς και εγκατάσταση συστήματος αυτόματης προστασίας συρμών ETCS γραμμής επιπέδου1(level 1).
— Η εγκατάσταση των κάτωθι Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων:
— Παθητικό Δίκτυο Μεταφοράς δεδομένων και σημάτων Σιδηροδρομικών Συστημάτων
— Σύστημα Δομημένης Καλωδίωσης (LAN/WAN) στα κτίρια των Σιδηροδρομικών Σταθμών και Στάσεων.
— Ο ενεργός εξοπλισμός δικτύου μεταφοράς δεδομένων και σημάτων Σιδηροδρομικών Συστημάτων.
— Σύστημα Υπηρεσιακής Τηλεφωνίας

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Λίγοι οι μεγάλοι παίκτες στα mega κατασκευαστικά projects

κείμενο από το ypodomes.com
Μετά από πολλές άσχημες εξελίξεις φτάσαμε στο τέλος της περιπέτειας για τους 4+1 παγωμένους αυτοκινητόδρομους. Οι συμβάσεις είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει παρουσίαση και κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων και θα πέσουν οι υπογραφές.

Ένα σήριαλ που κράτησε περίπου 3 χρόνια. Αυτή η λήξη δίνει την δυνατότητα στην Κυβέρνηση και στο Υπουργείο Υποδομών να προχωρήσει επιτέλους στα επόμενα σχέδια του. Αυτά περιλαμβάνουν μία νέα γενιά έργων με παραχώρηση.

Ένα ερώτημα είναι πως οι ελληνικές τεχνικές εταιρείες θα βρουν χρηματοδότηση για αυτά τα νέα έργα όταν θα πρέπει να χρηματοδοτούν τα σημερινά. Σίγουρα θα πρέπει να ελπίζουμε πως θα συμμετάσχουν σε κοινοπρακτικά σχήματα και εταιρείες από το εξωτερικό.

Σε άλλη περίπτωση είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την επιτυχία αυτών των νέων έργων που το κόστος τους θα φτάσει τα 2 δις ευρώ. Μιλάμε για τα έργα των υποθαλάσσιων σε Λευκάδα και Σαλαμίνα, τον οδικό άξονα Ελευσίνα-Θήβα και το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου.

Σήμερα οι μεγάλες τεχνικές μας είναι 3+1. Μιλάμε για εκείνες που αντέχουν την πολλαπλή χρηματοδότηση πολλών έργων και ταυτόχρονη συμμετοχή σε πολλά project. Αυτή η μικρή ύπαρξη εταιρειών είναι μεγάλος βρόγχος για το μέλλον των έργων με παραχώρηση στην Ελλάδα.

Οι τράπεζες για τα επόμενα χρόνια δεν θα χρηματοδοτούν ικανοποιητικά οπότε θα χρειάζονται στήριξη είτε πολλών τραπεζών είτε τραπεζών εξωτερικού, είτε παικτών από το εξωτερικό.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η χρονικές διάρκειες αυτών των έργων. Οι αυτοκινητόδρομοι ως project  ξεκίνησαν το 2001, ξαναξεκίνησαν το 2005, άρχισαν να κατασκευάζονται το 2008 και το 2014 θα ξαναξεκινήσουν για να ολοκληρωθούν από το 2015 έως το 20017.

Αυτές οι χρονικές αστάθειες προκαλούν προβλήματα στην συμμετοχή διεθνών παικτών που είναι αμφίβολο αν θέλουν να τοποθετήσουν τα χρήματα τους σε ένα έργο που μπορεί να διαρκέσει έως και 15-20 χρόνια.

Εδώ, απαιτείται μάξιμουμ θωράκιση των έργων από το Κράτος προκειμένου να γίνουν ελκυστικά και όχι εχθρικά σε επενδυτές και funds. Όσο το σκηνικό των καθυστερήσεων συνεχίζεται δεν θα πρέπει να περιμένουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις από το σημερινό status.

Στην προσπάθεια της χώρας για εκσυγχρονισμό, είναι ένα ακόμα κεφάλαιο που πρέπει να προστεθεί καθώς είναι σημαντικό να μην πέσουμε σε εσωστρέφεια του κατασκευαστικού μας κλάδου. Μας είναι απαραίτητη και η συμμετοχή και η επιλογή σε έργα ξένων ομίλων.

Πάντως για να είμαστε ειλικρινείς αυτή την εποχή τα βήματα γίνονται σωστά και πρέπει να δώσουμε πίστωση στο Υπουργείο να δείξει τις προθέσεις τους και τότε να κρίνουμε αν είμαστε πάλι στα ίδια ή κάτι επιτέλους αλλάζει.

Καλή εβδομάδα σε όλους
11.11.2013

Νίκος Καραγιάννης
n.karagiannis@ypodomes.com

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Ιδού τα έργα που θα δώσουν πνοή στη Δυτική πλευρά της πόλης

κείμενο από το ypodomes.com
Το σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών της Δυτικής Θεσσαλονίκης παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, μιλώντας σε σχετική εκδήλωση. «Οι υποδομές αποτελούν τις βάσεις πάνω στις οποίες πρέπει να οικοδομήσουμε το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας. Το μοντέλο αυτό προϋποθέτει την ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των περιοχών σε συνδυασμό με την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής. Κατασκευάζοντας, λοιπόν, υποδομές στη Δυτική Θεσσαλονίκη, δίνουμε ουσιαστικά σε μια αναπτυσσόμενη περιοχή εκείνα τα εργαλεία, τα οποία θα της επιτρέψουν να μειώσει σε σημαντικό βαθμό το αναπτυξιακό της χάσμα, από το υπόλοιπο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης», είπε ο κ.Σιμόπουλος και πρόσθεσε:

«Οι καλές προθέσεις υπήρχαν και στο παρελθόν, μόνο που η επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων υπερίσχυσε της ανάγκης για παραγωγή έργου. Οι διεκδικήσεις των πολιτών της δυτικής Θεσσαλονίκης για το οδικό δίκτυο, τη διπλοβάρδια, τις σιδηροδρομικές διαβάσεις επανέρχονταν με την πρώτη ευκαιρία, αλλά δεν γίνονταν εύκολα πράξη».

Στη συνέχεια ο κ. Σιμόπουλος παρουσίασε τα υπό εξέλιξη έργα και όσα σχεδιάζονται, σημειώνοντας πως έμφαση δίνεται στην αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υποδομών, της επέκτασης του μετρό προς τα δυτικά, ενώ αναφέρθηκε και στις σχολικές υποδομές.

Αναλυτικά:

- Αναβάθμιση της δυτικής εσωτερικής Περιφερειακής, ένα έργο πνοής, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Σιμόπουλος, για τη δυτική Θεσσαλονίκη με κατασκευή 6 ανισόπεδων κόμβων, το οποίο σήμερα υλοποιείται με 2 εργολαβίες.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, στον κόμβο του Ευόσμου έχει εγκατασταθεί ήδη ο εργολάβος και εντός των ημερών εγκαθίσταται ο ανάδοχος στα διοικητικά όρια του δήμου Σταυρούπολης.

Ακόμη, με σημαντικούς ρυθμούς κατασκευάζεται και ο κόμβος της Λαχαναγοράς από την Περιφέρεια. «Πρόκειται για έργο που “ξεμπλοκάραμε”, μέσω μιας νομοθετικής ρύθμισης», δήλωσε.

Σύνδεση της ΠΑΘΕ και της Εγνατίας Οδού με τον έκτο προβλήτα του λιμανιού, έργο που, σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, προσφέρει νέες προοπτικές για την εμπορική εκμετάλλευση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. «Λέω συχνά ότι δεν αρκεί να κατασκευάζουμε υποδομές, αλλά να σχεδιάζουμε την κατασκευή τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να συνδέονται τα δίκτυα οδικά, σιδηροδρομικά και λιμενικά μεταξύ τους, δημιουργώντας πρόσθετη υπεραξία στις περιοχές, από τις οποίες διέρχονται», σημείωσε.

- Σύμφωνα με τον ΓΓ Δημοσίων Έργων, δίνεται προτεραιότητα σε σιδηροδρομικές υποδομές. Στην κατεύθυνση αυτή, η υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών στη Μενεμένη εντάσσεται στο νέο ΕΣΠΑ, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών όχι μόνο της Μενεμένης, αλλά και συνολικά της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Γίνεται, επίσης, πραγματικότητα η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον Άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη-Ειδομένη,  δημιουργώντας νέα δεδομένα για την εμπορική δραστηριότητα στην πόλη, αφού προσφέρεται η ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί σε δυναμικό κέντρο logistics. Για πρώτη φορά οι σιδηροδρομικές γραμμές καταλήγουν στον 6ο προβλήτα του λιμανιού με έργα ανισοπεδοποίησης σε 2 πύλες/θέσεις (ανατολική – 26ης Οκτωβρίου και δυτική), δίνοντας στο σιδηρόδρομο άμεση εμπορική πρόσβαση στο λιμάνι.

Διαχωρίζεται, παράλληλα, η οδική από τη σιδηροδρομική κυκλοφορία και με έργα διασταύρωσης που περιέχουν ανισόπεδους κόμβους/ ανισοπεδοποιήσεις σε 9 θέσεις συνολικά στη δυτική Θεσσαλονίκη (λιμάνι, θέση Μυτιληνάκια, Λεωφόρος Καραμανλή, Διαβατά, Νέα Μαγνησία, Ίωνος Δραγούμη-Γαλλικός, Λαχανόκηποι-Ωραιόκαστρο) και καταργούνται έτσι οι ισόπεδες διαβάσεις του τρένου με το κατά τόπους οδικό δίκτυο. Ήδη, πραγματοποιούνται από την ΕΡΓΟΣΕ οι μελέτες πρώτης φάσης για το έργο αυτό, καθώς έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ως τμήμα των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών.

- Το έργο επέκτασης του μετρό προς Σταυρούπολη, μήκους περίπου 5 χλμ. με 5 σταθμούς (Νεάπολη, Π.Μελά, Σταυρούπολη, Πολίχνη και Ευκαρπία) βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης της Προμελέτης.

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι τοπογραφικές και οι γεωτεχνικές έρευνες, καθώς και η προκαταρκτική μελέτη, με την οποία καθορίστηκε η χάραξη του έργου και η χωροθέτηση των σταθμών και των λοιπών εγκαταστάσεων. Προϋπολογισμός έργου 500 εκατομμύρια ευρώ.  

Πρόσφατα μάλιστα ξεκίνησε η εκπόνηση της Προμελέτης του έργου από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και θα ακολουθήσει στη συνέχεια η Οριστική Μελέτη.

Εκτιμάται ότι η μελετητική ωρίμανση του έργου θα απαιτήσει χρονικό διάστημα περίπου 2-2,5 ετών για την ολοκλήρωση και της Οριστικής Μελέτης και για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, αλλά η δημοπράτησή του μπορεί να ξεκινήσει περίπου 8 μήνες νωρίτερα, εφόσον φυσικά διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του, δηλαδή περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η επέκταση του μετρό προς Εύοσμο, μήκους περίπου 4,4 χλμ. με 4 σταθμούς (Επτάλοφος, Μενεμένη, Εύοσμος-Πλατεία, Κορδελιό), με προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο εκπνόνησης των προκαταρκτικών μελετών. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για τις τοπογραφικές εργασίες και ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης για τις γεωλογικές μελέτες.

- Σχολικές υποδομές, ένα πεδίο στο οποίο η δυτική Θεσσαλονίκη κατέγραφε σημαντική υστέρηση. «Γνωρίζουμε το πρόβλημα και εποπτεύοντας τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων εργαζόμαστε ώστε να εξαφανιστεί η διπλοβάρδια», τόνισε ο κ. Σιμόπουλος.

Ήδη, δρομολογήθηκαν 14 νέα σχολικά συγκροτήματα για την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης. «Εξασφαλίζοντας εθνικούς και κοινοτικούς πόρους δημοπρατούμε, συμβασιοποιούμε και μελετάμε τα διδακτήρια αυτά, με στόχο να εξασφαλίσουμε σύγχρονες σχολικές υποδομές για τα παιδιά του νομού Θεσσαλονίκης, μειώνοντας ταυτόχρονα τη διπλοβάρδια».

Επιπλέον, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είχε ολοκληρωθεί η αποστολή 6.500 ειδών εξοπλισμού σε 60 σχολικές μονάδες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κατά τη μαθησιακή διαδικασία.

Αναλυτικά, αυτή τη στιγμή στο δήμο Ευόσμου – Κορδελιού έχουν δημοπρατηθεί το 7ο Γυμνάσιο & 4ο Λύκειο Ευόσμου, το 33ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου και το 28ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου. Μελετάται η κατασκευή του 24ου 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την απόκτηση γης για το  3ο Νηπιαγωγείο και  Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου.

Στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, κατασκευάζεται το  11ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων, έχουν δημοπρατηθεί το 8ο 2/θέσιο ολοήμερο και το 2ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων - Μενεμένης Θεσσαλονίκης, το 9ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων Μενεμένης και μελετάται η κατασκευή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης Θεσσαλονίκης .

Επιπλέον, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την απόκτηση γης με σκοπό την επέκταση χώρου του 1ου-2ου-6ου Δημοτικού Σχολείου & 1ου-6ου Νηπιαγωγείου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης

Στο δήμο Παύλου Μελά, κατασκευάζονται το10ο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο και το 13ο ολοήμερο Νηπιαγωγείο Σταυρούπολης, όπως και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εκδηλώσεων και πτέρυγα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης Δ. Παύλου Μελά.

Έχει ήδη δημοπρατηθεί το 24ο 2/θέσιο ολοήμερο Νηπιαγωγείο Σταυρούπολης και μελετάται η ανέγερση του 12ου 12/θέσιου ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και του 11ου 2/θέσιου ολοήμερου Νηπιαγωγείου Πολίχνης.

«Οι υποδομές στη δυτική Θεσσαλονίκη αποτελούν ένα εισιτήριό της για την μελλοντική της ανάπτυξη. Το στοίχημα για τις τοπικές κοινωνίες είναι να αξιοποιήσουν αυτές τις νέες υποδομές. Από την πλευρά μου, στόχος είναι να θεραπεύσουμε τις αδικίες του παρελθόντος και να συνεισφέρουμε και εμείς στη συνολική ανάπτυξη της περιοχής», κατέληξε ο κ. Σιμόπουλος.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ολυμπία Οδός: Επιβεβαιώνεται το "κούρεμα" του δρόμου που θα φτάνει μέχρι την Πάτρα

κείμενο από το ypodomes.com
Το τμήμα Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα δεν θα κατασκευαστεί με τη σύμβαση παραχώρησης της "Ολυμπίας Οδού". Αυτό ανακοίνωσε και επισήμως σε κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο Ε. Βιδάλης, διαπραγματευτής της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων των οδικών έργων, παρουσία του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη, του νομικού συμβούλου του υπουργείου κ. Β. Μαρκεζίνη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Η επίσημη ανακοίνωση του κουτσουρέματος της Ολυμπίας Οδού προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του βουλευτή Θανάση Πετράκου, ο οποίος με δηλώσεις του επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.   Συγκεκριμένα μετά την χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών ο κ.  Πετράκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η επιβεβαίωση από τον κ. Βιδάλη, ειδικό διαπραγματευτή που όρισε ο κ. Σαμαράς, ότι από τα 284 χιλιόμετρα της Ολυμπίας Οδού θα κατασκευαστούν μόνο τα 120 χιλιόμετρα, δηλαδή το τμήμα Κόρινθος - Πάτρα, ενώ το τμήμα Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα οδηγείται στις ελληνικές καλένδες, εξηγεί περίτρανα γιατί "κρύβεται" τόσο καιρό ο κ. Σαμαράς. Εξηγεί γιατί αρνείται να συναντηθεί με τους βουλευτές και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης των Νομών Μεσσηνίας, Ηλείας και Αχαΐας.

Επιβεβαιώθηκε επισήμως ότι η φιέστα του Απριλίου για δήθεν επανεκκίνηση  των έργων έκρυβε βαθύ κούρεμα, 164 χιλιόμετρα για την Ολυμπία Οδό. Επιβεβαιώθηκε ότι τα μεγάλα λόγια ήταν απλώς "τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα". Να είναι συνεπώς βέβαιος ο κ. Σαμαράς ότι ο λαός της Μεσσηνίας θα του πει στις ερχόμενες εκλογές: "Στο καλό κύριε Σαμαρά, αρκετά πια, χορτάσαμε με τα παραμύθια σου". Την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσαν οι Ευγενία Ουζουνίδου, Απόστολος Αλεξόπουλος, Θανάσης Πετράκος και Γιώργος Σταθάκης.  

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Οι αυτοκινητόδρομοι ξεκινούν, σε κατάσταση αναμονής πολίτες, κοινοπραξίες και Πολιτεία

κείμενο από το ypodomes.com
Τι να πει κανείς όταν μετά από τόσες παλλινωδίες έρχεται η είδηση πως η πολυπόθητη επανεκκίνηση των έργων στους 4 παγωμένους αυτοκινητόδρομους είναι γεγονός; Πολλοί ίσως γελάσουν, άλλοι ίσως ειρωνευτούν, άλλοι ίσως νευριάσουν. Αυτή η ιστορία έχει καταντήσει σαν την ιστορία με τον βοσκό που φύλαγε πρόβατα, έλεγε ψέμματα για λύκους και όταν είπε την αλήθεια κανείς δεν τον πίστεψε.

Σε αυτή την κατάσταση είμαστε με τα έργα στους αυτοκινητόδρομους. Όλοι θέλουμε να πιστέψουμε σε αυτή. Τα έργα στους αυτοκινητόδρομους είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο για τις κατασκευαστικές της χώρας, την ίδια την Πολιτεία  και τις Περιφέρειες που θα διέρχονται. Πρόκειται για έργα με μεγάλο πρόσημο ανάπτυξης και αυξανόμενη προστιθέμενη αξία.

Αυτό σημαίνει πως θα αποκτήσουμε πολλές "Εγνατίες", αυτοκινητόδρομους με αρχή και τέλος (εκτός από τον Ε65) και αυτό θα δώσει μεγάλες αναπτυξιακές ευκαιρίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Κατά την άποψη μου οι κερδισμένη θα είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καιη Περιφέρεια Ηπείρου καθώς η μία θα σύνδεσει το λιμάνι της Πάτρας με το δίκτυο των αυτοκινητόδρομων (και του σιδηρόδρομου μελλοντικά) και η δεύτερη θα έχει Εγνατία Οδό και Ιόνια Οδό για τις μετακινήσει είτε προς Ανατολή είτε προς Νότο.

Τα 5 μεγάλα έργα στους αυτοκινητόδρομους (προσθέτοντας και τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα στην Πελοπόννησο) τα επόμενα χρόνια με την κατασκευή τους θα τονώσουν την κατασκευαστική κοινότητα όλης της χώρας (με πυρήνα τις περιοχές των έργων) την απασχόληση και την ανόρθωση της Ελληνικής Οικονομίας.

Η πραγματική τους αξία όμως θα ξεκινήσει από την επόμενη ημέρα της παράδοσης τους σε λειτουργία. Εκεί θα αρχίσει ένας πανηγυρικός ανήφορος όπου με σωστές επιλογές η αγροτική παραγωγή, το εμπόριο και ο τουρισμός μπορούν να απογειωθούν. Αυτή είναι και η μοναδική ευκαιρία της Περιφερειακής Ελλάδας να ανταγωνιστεί (ή να συναγωνιστεί αν θέλετε) την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη που όσο πάει μακραίνουν την απόσταση που τις χωρίζει με την υπόλοιπη χώρα.

Φυσικά οι αυτοκινητόδρομοι από μόνοι τους δεν θα μπορέσουν να κάνουν ολοκληρωμένη "δουλειά". Η σύνδεση τους με λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικό δίκτυο είναι απαραίτητη και όταν θα έχουμε πλήρη δικτύωση όλων τότε η Ελλάδα θα μπορεί να είναι έτοιμη για εντυπωσιακά πράγματα στον τομέα των μεταφορών.

Αυτό είναι μία πρόβλεψη προς το παρόν όμως η κομβική θέση της χώρας στα σύνορα της Ευρώπης με Ασία και Αφρική δίνει όλα τις σωστές προϋποθέσεις για την μεγάλη ανάπτυξη που όλοι προσδοκούμε. Φυσικά όλα αυτά (ξαναγυρίζοντας στην αρχή) εφόσον δεν έχουμε ένα ακόμα πυροτέχνημα αλλά μία πραγματική λύση και βλέποντας τα εργοτάξια να γεμίζουν. Ελπίζω χωρίς φιέστες αυτή τη φορά..

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Μέσα Σταθερής Τροχιάς Αθήνας: Το νέο Ρυθμιστικό υπόσχεται παντού Μετρό, Τραμ και Προαστιακό

κείμενο από το ypodomes.com
Στο προσκήνιο είναι και πάλι το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας με στόχο το 2021 να υπάρχει μία εντελώς διαφορετική πόλη. Η Αθήνα έχοντας το ρόλο της Μητρόπολης όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, αντίβαρο της ολοένα και αναπτυσσόμενης Κωνσταντινούπολης κάνει την δική της επανάσταση στα μέσα σταθερής τροχιάς με ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο.

Το σχέδιο είναι τόσο φιλόδοξο που από πολλούς χαρακτηρίζεται ανέφικτο. Περιλαμβάνει εκτεταμένες επεκτάσεις του Μετρό του Τραμ και του Προαστιακού Σιδηρόδρομου σε τέτοιο βαθμό που το κόστος του ξεπερνά τα 4,5 δις ευρώ.

Μόνο η πλήρης ανάπτυξης της Γραμμής 4 θα κοστίσει περισσότερα από 3 δις ευρώ. Το Νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας δίνει μία εικόνα που θα θέλαμε για την πόλη παρά την ρεαλιστική απεικόνιση των ικανοτήτων σε τόσο μεγάλα έργα υποδομής σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Το Ν.Ρ. έχει ως στόχο το 2021, δηλαδή κάτι περισσότερα από 7 χρόνια από τώρα. Τι περιλαμβάνει όμως και γιατί χαρακτηρίζεται ως «υπερβολικά φιλόδοξο»;

ΜΕΤΡΟ, ΠΟΛΥ ΜΕΤΡΟ
Στο Ν.Ρ έχουμε την πλήρη ανάπτυξη της Γραμμής 4 από τον Περισσό μέχρι τον Ευαγγελισμό και από εκεί διαμέσου της  Λ.Κηφισίας θα φτάνει  στην Εθνική Οδό στο ύψος της Λυκόβρυσης. Σύνολο 26 σταθμοί.

Θα έχουμε την ανάπτυξη του πρώτου μικρού τμήματος της γραμμής 5 από τον Ευαγγελισμό μέχρι την Άνω Ηλιούπολη. Σύνολο 4 σταθμοί.

Την ολοκλήρωση της γραμμής 2 με επεκτάσεις προς Ίλιον αρχικά και κατόπιν προς Καματερό. Νότια θα τερματίζει στην Γλυφάδα. Σύνολο 7 σταθμοί.

Επέκταση της γραμμής 1 από την Κηφισιά στην Νέα Ερυθραία. Σύνολο 2 σταθμοί.

Συνολικά προβλέπεται η κατασκευή νέων γραμμών και επεκτάσεων με 39 νέους σταθμούς. Να υπενθυμίσουμε πως οι γραμμές 2 και 3 διαθέτουν σήμερα 40 σταθμούς και για να κατασκευαστούν χρειάστηκαν 20 χρόνια.

ΤΡΑΜ, ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΡΑΜ
Αναφορικά με την ανάπτυξη μεγάλου δικτύου Τραμ τα πράγματα είναι εξίσου φιλόδοξα. Καταρχάς έχουμε επεκτάσεις που καλύπτουν όλο τον Πειραιά. Προς Καλλίπολη, προς Φρεατίδα, προς Καμίνια. Μεγάλη επέκταση προς Κερατσίνι αρχικά και κατόπιν προς Πέραμα και Σαλαμίνα ( μέχρι το Δημαρχείο του νησιού, χρησιμοποιώντας την σχεδιαζόμενη υποθαλάσσια σήραγγα).

Επέκταση από τον Άγιο Κοσμά στην Αργυρούπολη. Επέκταση από το Σύνταγμα στην Πατησίων (στο ύψος της Λ. Αλεξάνδρας) αρχικά και κατόπιν μέχρι τον σταθμό του Μετρό Άνω Πατήσια.

Νέα γραμμή Σταθμός Λαρίσης-Γουδί μέσω της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Συνολικά θα προβλέπεται η κατασκευή 25χλμ νέου τροχιοδρόμου.


ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΚΑΙ BRT
Το τρίτο σταθερό μέσο της πόλης, ο Προαστιακός προβλέπεται να επεκταθεί προς Λαύριο, προς Ραφήνα, προς Ελευσίνα και Μέγαρα χρησιμοποιώντας την σημερινά κατηργημένη γραμμή του ΟΣΕ.

Η έκπληξη όμως έρχεται στα Νότια Προάστια. Εκεί προβλέπεται μία νέα γραμμή Ελληνικό-Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος (μέσω νότιας Αθήνας) η δημιουργία είτε Προαστιακής  Σιδηροδρομικής γραμμής είτε BRT.

Τι είναι το BRT; Είναι τα αρχικά των λέξεων Bus Rapid Transit.  Είναι η χρήση αποκλειστικής λωρίδας κυκλοφορίας (εντελώς ξεκομμένης από τον υπόλοιπο οδικό άξονα), μίας νέας τάσης στις μεγαλουπόλεις.  Για αυτό το τελευταίο δεν υπάρχει οριστική απόφαση.

Αυτό είναι το σχέδιο ανάπτυξης των μέσων σταθερής τροχιάς για την Αθήνα. Ευχή όλων φυσικά να μπορέσουμε να βρούμε την απαραίτητη χρηματοδότηση για την κατασκευή όλων αυτών των μεγάλων έργων.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα