Υποδομές στην Ελλάδα

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014

Ο Γόρδιος Δεσμός των μεγάλων αυτοκινητόδρομων

κείμενο από το ypodomes.com
Ήταν τα μέσα της δεκαετίας του 1980 όταν ξεκινούσαν τα πρώτα έργα αναβάθμισης του ΠΑΘΕ από εθνική οδό με μία λωρίδα κυκλοφορίας σε κλειστό αυτοκινητόδρομο. Τα πρώτα τμήματα που άρχισαν να αλλάζουν ήταν από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Σκοτίνα και από την Αθήνα μέχρι την Θήβα.

Από τότε έχουν περάσει 30 χρόνια σχεδόν και από τα 500 χιλιόμετρα του κεντρικού διαδρόμου από την Αθήνα μέχρι την Θεσσαλονίκη έχουν ολοκληρωθεί τα 450 χιλιόμετρα. Τους επόμενους 14 μήνες θα έχουμε και την ολοκλήρωση για τα υπόλοιπα 50 χιλιόμετρα που συμπυκνώνονται στο τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα (με την περίφημη παράκαμψη Τεμπών και Πλαταμώνα), και τις εργολαβίες στον Μαλιακό (Στυλίδα-Ράχες και παράκαμψη Λαμίας).

Σε αυτά τα 30 χρόνια ιστορίας κατασκευής οδικών υποδομών είδαμε πολλά άλλα έργα να ολοκληρώνονται. Πρώτη από όλους η Εγνατία Οδός που χρειάστηκε περίπου 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί, η Αττική Οδός, η Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο κ.α

Με το βλέμμα στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκης βλέπουμε ότι οι προσπάθειες τελικά πετυχαίνουν αλλά όχι με τόσο καλούς όρους.

Σε αυτό τον διάδρομο έχουμε 3 εταιρείες που διαχειρίζονται τον δρόμο (Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) που με την υψηλή κοστολόγηση των διοδίων καθιστούν δύσκολα τα οδικά ταξίδια.

Για παράδειγμα ένα ταξίδι από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη κοστίζει σχεδόν 30 ευρώ σε διόδια. Αν προσθέσουμε και την βενζίνη (περίπου 80 ευρώ) τότε το ταξίδι κοστίζει 110 ευρώ και μαζί με την επιστροφή έχουμε ένα σύνολο 220 ευρώ.

Το ποσό φαντάζει τεράστιο για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα και σίγουρα είναι ένα πεδίο προβληματισμού για το πόσο θα μπορεί ο μέσος Έλληνας να μπορεί να ξοδεύει ένα τέτοιο ποσό μόνο για μετακίνηση.

Από την άλλη είναι δεδομένη η σύμβαση παραχώρησης αλλά και η πραγματικότητα της συντήρησης των εθνικών αυτοκινητόδρομων που απαιτεί πολύ μεγάλα ποσά ετησίως. Η Εγνατία Οδός που είναι ακόμα δημόσια εταιρεία χρειάζεται περίπου 80-100 εκ.ευρώ ετησίως για την συντήρηση του οδικού δικτύου.

Εξίσου σημαντικό είναι η εικόνα «έρημων αυτοκινητόδρομων» σε μεγάλα τμήματα των οδικών αξόνων, ειδικά τις καθημερινές. Αυτό το φαινόμενο είναι ανησυχητικό γιατί αποτελεί μέρος μίας αλυσίδας. Αν δεν πραγματοποιούνται αρκετές μετακινήσεις τότε το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να πληρώνει, οι τοπικές κοινωνίες δεν θα επωφελούνται από τον λεγόμενο εσωτερικό τουρισμό και η περιφέρεια θα παραμένει χωρίς την πολύτιμή «οικονομικά» στήριξη που τις προσφέρει η μετακίνηση από τα μεγάλα Ελληνικά αστικά κέντρα.

Αυτός ο Γόρδιος δεσμός που δημιουργείται μεταξύ ανάγκης ύπαρξης διοδίων για την συντήρηση των δρόμων και την αδυναμία μεγάλου ποσοστού οδηγών να ακολουθήσουν αυτό το μοντέλο ίσως στο μέλλον να γίνει πιο έντονος και μία διαβούλευση μεταξύ όλων των μερών να είναι απαραίτητη έτσι ώστε το φαινόμενο «έρημων αυτοκινητόδρομων» που σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει σήμερα να πάψει να υφίσταται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα