Υποδομές στην Ελλάδα

Τρίτη, 21 Απριλίου 2015

Νέος σχεδιασμός, νέο μοντέλο στην παραγωγή έργων

κείμενο από το ypodomes.com
Κλείνοντας το πρώτο μισό της Άνοιξης οδεύουμε στο πιο "περίεργο" καλοκαίρι, κατασκευαστικά τουλάχιστον. Η ανομβρία των έργων συνεχίζεται ως κληρονομιά είναι η αλήθεια από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η αλλαγή πολιτικής στα έργα φέρνει νέες καθυστερήσεις και τελικά σήμερα το αποτέλεσμα είναι όλοι να περιμένουμε για το τι θα γίνει τελικά με την παραγωγή έργων

Ο Ιούνιος θα είναι το πρώτο γερό crash test για τα νέα έργα καθώς έρχονται και πάλι τα έργα για την Υποθαλάσσια Σαλαμίνας, το Νέο Αεροδρόμιο Καστελίου και τον άξονα Ελευσίνα-Υλίκη. Για τον τελευταίο όλα δείχνουν πως θα είναι και η τελευταία καθώς οδεύει προς ακύρωση λόγω  προβλημάτων εμπλοκής με τους αυτοκινητόδρομους της Ολυμπίας Οδού και της Αττικής Οδού.

Στα σιδηροδρομικά έργα περιμένουμε τη νέα διοίκηση στην ΕΡΓΟΣΕ και μέτα θα δούμε για νέα έργα. Στην Εγνατία Οδό τα πράγματα δείχνουν δύσκολα καθώς λείπουν νέα έργα, άρα θα πρέπει να υπάρξει νέος προγραμματισμός. Το ίδιο λίγο-πολύ συμβαίνει και στις υπόλοιπες κατασκευαστικές ΔΕΚΟ. Αττικό Μετρό αναμένεται η γραμμή 4, στον ΟΑΚ κανείς δε βλέπει που μπορεί να συμμετέχει σε έργα, στις Κτιριακές Υποδομές αναζητείται πιο ισχυρή ταυτότητα στα έργα κ.ο.κ.

Τελικά τι πρέπει να περιμένουμε να δούμε το επόμενο τετράμηνο στην παραγωγή νέων έργων; Σχεδόν τίποτα είναι η απάντηση. Το Υποδομών έχει δηλώσει ότι θα περιμένει την οριστική ένταξη των έργων στο νέο ΕΣΠΑ και αυτό αναμένεται προς τα τέλη του έτους. Αυτό πρακτικά έχει την εξήγηση του καθώς ο χρόνος αυτός που απομένει μπορεί να χρησιμεύσει ως αναμονή για τις πολιτικές εξελίξεις στην κρίση χρέους της χώρας.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν έργα. Αντίθετα, υπάρχεια σωρεία έργων που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή τόσο στο επίπεδο των μεγάλων και πολύ μεγάλων έργων, όσο και σε επίπεδο μεσαίων και μικρών έργων.

Το ΕΣΠΑ 2007-2013 έδωσε πολύ μεγάλη βαρύτητα σε έργα τοπικού επιπέδου, ειδικά στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς για όσους δεν είναι γνώστες είχε προβλεφθεί ένα κονδύλι 2 δις ευρώ για την κάλυψη των αναγκών σε ύδρευση και αποχέτευση πανελλαδικά. Μάλιστα το συγκεκριμένο ποσό υπάρχει και στην περίφημη λίστα των 181 έργων προτεραιότητας του ΕΣΠΑ που είχε δημοσιευθεί το 2012.

Όλα αυτά τα έργα, μικρά και μεγάλα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο πιο κρίσιμο στάδιο τους που είναι η ωρίμανση της κατασκευής τους. Με απλά λόγια τους επόμενους μήνες θα δούμε ποια έργα θα καταφέρουν να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και ποια θα πρέπει να τα κληρονομήσουμε (ροκανίζοντας ωστόσο το ήδη μικρό χρηματικό πλαίσιο) του νέου ΕΣΠΑ (ή ΣΕΣ) 2014-2020.

Η τακτική αυτή βέβαια κρύβει και μία παγίδα που την έχουμε ζήσει στο παρελθόν. Μεταθέτοντας την παραγωγή έργων για μετά έχεις ήδη εξασφαλίσει καθυστερήσεις στα έργα νέας γενιάς παραβλέποντας το γεγονός πως το όλο σύστημα παραγωγής έργων στην Ελλάδα (από τη σχεδίαση, δημοπράτηση, υλοποίηση) είναι εξαιρετικά αργό σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αυτή η τακτική στο παρελθόν οδήγησε σε μαζική μετάθεση έργων σε μελλοντικά Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και σε απώλεια κονδυλίων. Οπότε η προσοχή στην διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ και το πως σχεδιάζουμε γενικότερα το αύριο των έργων έχει εξαιρετική σημασία για το πως θα γραφτεί η επιτυχία ή αποτυχία αυτού του νέου σχεδιασμού και η επίδραση του θα είναι σαφώς πανελλαδική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα