Υποδομές στην Ελλάδα

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015

Κόλλησε η ηλεκτροκίνηση στο Θεσσαλικό Σιδηρόδρομο, προβληματισμένος ο Αγοραστός

κείμενο από το ypodomes.com
Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις που έκανε στο ypodomes.com σχετικά με την τύχη των έργων ηλεκτροκίνησης του Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου.

Όπως είπε στο ypodomes  έχει κολλήσει τόσο το έργο της ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στο τμήμα Λάρισα-Βόλος όσο και οι εξελίξεις για τη δημοπράτηση των έργων ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα. "Τα 2 έργα έχουν κολλήσει παρότι από την ΕΡΓΟΣΕ μας είχαν υποσχεθεί γρήγορες διαδικασίες. Τώρα που μετά από 8 μήνες υπάρχει διοίκηση θα ζητήσω συνάντηση για να προχωρήσουν το συντομότερο αυτά τα έργα. Θέλουμε να έχουμε ηλεκτροκίνητο σιδηρόδρομο σε όλη τη Θεσσαλία".

ΛΑΡΙΣΑ-ΒΟΛΟΣ
Η ηλεκτροκίνηση των 66χλμ μονής γραμμής στο τμήμα Λάρισα-Βόλος αποτελείται από 2 εργολαβίες. Η πρώτη βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ΟΣΕ και αφορά την αναβάθμιση της υποδομης της γραμμής. Το έργο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμρβιο αλλά οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για παράταση.

Μετά την ολοκλήρωση των έργων της πρώτης εργολαβίας πρέπει να δημοπρατηθεί και το έργο της ηλεκτροκίνησης (δηλαδή τα εναέρια καλώδια για να τροφοδοτείται το τρένο), έργο με ποσό γύρω στα 25εκ.ευρώ. Με την ολολήρωση το τρένο θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες έως και 200χλμ/ώρα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε η ΕΡΓΟΣΕ, η δημοπράτηση αυτή θα βγει στον αέρα το δεύτερο εξάμηνο του 2015 με σκοπό το έργο να ολοκληρωθεί το 2017. Το έργο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΣΕΣ 2014-2020. Μελετητικά το έργο είναι ώριμο ενώ υπάρχουν και εγκεκριμένες μελέτες περιβαλλοντικών όρων.

Αυτή την εποχή ουσιαστικά η νέα διοίκηση της εταιρείας αναδιοργανώνει τον προγραμματισμό της οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον ποια θα είναι η επιλογή της.

ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΟΣ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Η γραμμή Παλαιφάρσαλος-Καλαμπάκα ανακαινίστηκε όσον αφορά την υποδομή και την επιδομή την προηγούμενη δεκαετία και το έργο εγκατάστασης ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης θεωρητικά είναι εύκολο.Το κόστος εγκατάστασης εκτιμάται σε 51.136.400 ευρώ και η ολοκλήρωση του τοποθετείται μέχρι το 2018.

Η ΕΡΓΟΣΕ ολοκληρώνει την μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για να μπορέσει να τρέξει η δημοπράτηση. Από τα τέλη του 2014  το Περιφερειακό Συµβούλιο Θεσσαλίας έχει εγκρίνει τη «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Ηλεκτροκίνηση σιδηροδροµικής γραµµής Παλαιοφάρσαλος – Καλαµπάκα».

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Πρόκειται για σιδηροδροµικό έργο και αφορά στην εφαρµογή συστήµατος ηλεκτροκίνησης µε µονοφασικό εναλλασσόµενο ρεύµα 25 kV/50Hz, στην ανακαινισµένη σιδηροδροµική γραµµή Παλαιοφάρσαλος- Καλαµπάκα που έχει συνολικό µήκος 80 χλµ. περίπου.

∆ιοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Θεσσαλίας και διέρχεται τις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδροµικής γραµµής στο τµήµα Παλαιοφάρσαλος- Καλαµπάκα συντελεί στη µείωση των ρύπων στις περιοχές που διασχίζει, την οικονοµικότερη κίνηση και συντήρηση των συρµών, τη δυνατότητα έλξης βαρέων εµπορικών συρµών και στη µείωση του χρόνου µεταφοράς λόγω ανάπτυξης υψηλότερων ταχυτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα