Υποδομές στην Ελλάδα

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024

Τα μεγάλα γεγονότα του 2024 σε μεγάλα έργα και μεταφορές- Από το Μετρό Θεσσαλονίκης και τον Ε65 μέχρι το Πάτρα-Πύργος και την Αττική Οδό

κείμενο από το ypodomes.com

Το 2024 αδιαμφισβήτητα υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά τόσο στον κλάδο των υποδομών, όσο και στον κλάδο των μεταφορών. Το κυρίαρχο γεγονός είναι σαφώς η εκκίνηση της λειτουργίας της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης μετά από 18,5 χρόνια από τότε που υπεγράφη. Η χρονιά που φεύγει είχε επίσης να παρουσιάσει την ολοκλήρωση και άλλων μεγάλων έργων. Της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, των τμημάτων του Ε65: Λαμία-Ξυνιάδα και Τρίκαλα-Καλαμπάκα και της Αμβρακίας Οδού.

Είχε το ξεκινήμα πολύ μεγάλων νέων διαγωνισμών για το κυβερνητικό πάρκο στη Δάφνη, το εμπορευματικό κέντρο Γκόνου, το επιχειρηματικό πάρκο Φυλής, τα έργα στο ΟΑΚΑ. Είχε το ξεκίνημα πολλών νέων έργων όπως τα έργα αρδευσης στην Αιτωλοακαρνανία, το Φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο, τα έργα ύδρευσης σε Άρτα-Λευκάδα κ.α. Είχε επίσης και την έλευση των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα συνεχόμενα ρεκόρ επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος και τα υπόλοιπα ελληνικά αεροδρόμια, την εκκίνηση της νέας σύμβασης της Αττικης Οδού.

Αυτή η χρονιά θα μείνει χαραγμένη ως μια χρονιά αρκετά παραγωγική που δεν μας άφησε αδιάφορους καθώς οι εξελίξεις μέσα στην πορεία του έτους ήταν συναρπαστικές. Παρακάτω έχουμε την χαρά να σας παρουσιάσουμε συνοπτικά το τι συνέβη αυτή την χρονιά μήνα-μήνα και να διαπιστώσουμε πως κύλησε ακόμα ένα έτος σε υποδομές και μεταφορές.

Ιανουάριος

Παραδίδεται στο σύνολό του ο οδικός άξονας Άκτιο-Αμβρακία ολοκληρώνοντας μια περίοδο σχεδόν 15 ετών. Υπεγράφη το έργο μετατροπής του Silo στο λιμάνι του Πειραιά σε Μουσείο. Προκηρύσσεται διαγωνισμός για νέο μεγάλο έργο ανάπλασης στον Πειραιά. Στο 40% η πρόοδος στο βόρειο τμήμα του Ε65. Ιστορικό ρεκόρ καθώς ξεπέρασε τους 28 εκατ. επιβάτες το “Ελευθέριος Βενιζέλος” το 2023 το οποίο εισάγεται στο Χρηματιστήριο. Εγνατία Οδός: υπεγράφη με ΤΕΡΝΑ – INTRAKAT η συντήρηση και λειτουργία του άξονα. ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2023 αναδεικνύεται το κτιριακό συγκρότημα για ΑμεΑ στο Ελληνικό. Ξεκινά η mega τουριστική επένδυση του 1 δισ. στο Ελληνικό για το νέο Integrated Resort Casino. Διπλή Ανάπλαση: σε δημοπράτηση τα έργα υποδομών στον Βοτανικό. Ιστορικό ρεκόρ επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια το 2023 – Ξεπέρασε τα 72 εκατομμύρια. Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης: σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η παραχώρηση για το Χανιά – Ηράκλειο καθώς έδωσε την καλύτερη προσφορά. Στην φάση των προσφορών ο διαγωνισμός για το Φράγμα Μιναγιώτικο στη Μεσσηνία. Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για τη μεγάλη οικιστική επένδυση της Orilina Properties στο Ελληνικό.

Φεβρουάριος

Ξεκίνησε η κατασκευή του The Grid στο Μαρούσι. Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή του Thess INTEC. Δημοπρατείται το μεγάλο έργο τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη. Σιδηροδρομική Σήραγγα Σεπολίων. Σε ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ – ΤΕΝΑ τα 5 νέα Αστυνομικά Μέγαρα μέσω ΣΔΙΤ. Φτάνει στην Αθήνα το πρώτο από τα 250 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία. Ξεκινά η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 840 MW στην Αλεξανδρούπολη. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση της Αττικής Οδού με 2,7 δισ. ευρώ. Οι 7 εταιρείες που “κέρδισαν” στο διαγωνισμό για τα 11 νέα μεγάλα έργα αποθήκευσης ενέργειας. Μαζική κάθοδος των μεγάλων ομίλων στον διαγωνισμό για τα νέα Δικαστικά Μέγαρα μέσω ΣΔΙΤ στην Κρήτη.

Μάρτιος

Μετρό Αθήνας: ξεκίνησαν να μπαίνουν αυτόματες πύλες στους 6 σταθμούς στον Πειραιά. Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης: επίσημα ανάδοχος η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο έργο Χανιά – Ηράκλειο. Piraeus Tower: ολοκληρώνεται ο νέος Πύργος του Πειραιά. Το 2026 μετατέθηκε η ολοκλήρωση στα έργα αναβάθμισης στο αεροδρόμιο Πάρου. Μετρό Θεσσαλονίκης: ξεκινούν τα έργα για την αναδιαμόρφωση της περιοχής γύρω από τον σταθμό ”Νέα Ελβετία”. Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο: δίδυμες σήραγγες αποκτά το Μπράλος – Άμφισσα. Στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το μεγάλο συμβόλαιο για το Data Center της Microsoft στην Αττική. Η Intrakat ανάδοχος για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά. Φτάνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τα 110 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία. Προς υλοποίηση η νέα σιδηροδρομική γραμμή Νέα Καρβάλη – Τοξότες Ξάνθης. The Ellinikon: με ξενοδοχείο & κατοικίες μόνο προχωρά τελικά ο Πύργος Μικτής Χρήσης 40 ορόφων στο Ελληνικό. Στη γραμμή εκκίνησης το έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση Δωδεκανήσων. The Ellinikon: η METKA αναλαμβάνει το Riviera Galleria. Εγνατία Οδός: Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης. Αυξήθηκε η επιβατική κίνηση στα ελληνικά λιμάνια το 2023. Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των 140 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων Yutong στο λιμάνι του Πειραιά. Υπεγράφη η πρώτη σύμβαση για τις Έξυπνες Γέφυρες – Στο μικροσκόπιο 250 γέφυρες σε όλη τη χώρα. Υπεγράφη η σύμβαση για τα 200 νέα λεωφορεία φυσικού αερίου της Αθήνας. Αυξήθηκε κατά 40% η οικοδομική δραστηριότητα το Μάρτιο.

Απρίλιος

Ολυμπία Οδός: Στο 38% σκαρφάλωσε η πρόοδος του έργου στο Πάτρα – Πύργος. Dimand: Ξεκινά μεγάλη επένδυση των 150 εκατ. ευρώ στη Softex που αλλάζει τον Βοτανικό. Εγκαινιάστηκε και μεγάλωσε ο Ε65 – Σε λειτουργία από σήμερα το Αθήνα – Καλαμπάκα με τα τμήματα Λαμία-Ξυνιάδα και Τρίκαλα-Καλαμπάκα. Λιμάνι Θεσσαλονίκης: στο σχήμα ΜΕΤΚΑ – ΤΕΚΑΛ η επέκταση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ. Μετρό Αθήνας – Νέα Γραμμή 4: έτοιμο το 1ο χιλιόμετρο της σήραγγας από Κατεχάκη. Η Aegean επενδύει σε 4 νέα Airbus A321neo για longhaul ταξίδια. Νέο γήπεδο Παναθηναϊκού στο Βοτανικό: προχωρούν οι κατεδαφίσεις, στα σκαριά η οικοδομική άδεια. Παραδόθηκε από την Άκτωρ ο νέος αυτοκινητόδρομος Καλλονή – Σίγρι στη Λέσβο. Σιδηρόδρομος: επιστρατεύονται drones για τη φύλαξη γραμμών και εγκαταστάσεων. Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη: oλοκληρώνονται οι οριστικές μελέτες. Apollo Hills: Στα σκαριά mega οικιστική επένδυση 200 εκατ. των Henderson Park – Hines στη Βούλα. Μετρό Αθήνας: Η επιβατική κίνηση ξεπέρασε το 2019 – Ρεκόρ και στον σταθμό του αεροδρομίου. Ίδρυμα Σ.Νιάρχος: Ξεκινά η κατασκευή στη Σπάρτη, προχωρούν Θεσσαλονίκη-Κομοτηνή. Ωριμάζει η δημοπράτηση για το νέο Επιχειρηματικό Πάρκο στη Φυλή. Αυξήθηκε το κόστος κατασκευής νέων κατοικιών το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ενισχύει τον στόλο της κατά 17% η SKY Express. “Καλπάζει” η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”. Ξεκινά η έρευνα του ΟΑΣΑ για το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών της Αττικής.

Μάιος

Ανακοινώνεται ο σχεδιασμός των επεκτάσεων του Μετρό Θεσσαλονίκης με νέα δεύτερη γραμμή από τα δυτικά μέχρι τα ανατολικά της πόλης και επεκτάσεις προς Ευκαρπία και αεροδρόμιο. Έξυπνοι Μετρητές: ξεκινά από τον ΔΕΔΔΗΕ η εγκατάσταση στα πρώτα 500.000 νοικοκυριά. Ολυμπία Οδός: Έσπασε το φράγμα του 40% η πρόοδος του έργου Πάτρα-Πύργος.Διπλή Ανάπλαση: Η ΖΙΤΑΚΑΤ προσωρινή ανάδοχος για τα έργα υποδομής στον Βοτανικό. Αττική Οδός: “παγώνει” μέχρι τα τέλη του 2024 ο διαγωνισμός για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης. “Πέφτουν υπογραφές” για την Παράκαμψη Γιάλοβας. Ξεκινά ο σχεδιασμός για την προμήθεια για 700 ηλεκτρικά λεωφορεία και τρόλει – Επιπλέον 100 λεωφορεία υδρογόνου. Προχωρά ο διαγωνισμός για την επέκταση της Ιόνιας Οδού από Ιωάννινα έως Κακαβιά – Η AVAX ανάδοχος. Εγκαινιάστηκε η νέα γέφυρα Ευήνου στην Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων. Η ΤΕΡΝΑ μειοδότησε για τη νέα Μονάδα Απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία. Στα 17 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο των κατασκευαστικών ομίλων το 2023. Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η αναβαθμισμένη σήραγγα Κατερίνης. Προχωρά το mega project αντλησιοταμίευσης 680 MW στην Αμφιλοχία.Ωριμάζει αδειοδοτικά η μεγάλη επένδυση logistics στον Ασπρόπυργο. Ολοκληρώνεται το 2028 η μεγάλη real estate επένδυση της Noval Property στην Πειραιώς. Εκλογές ΤΕΕ: Ξανά πρόεδρος ο Γιώργος Στασινός. Εγκαινιάστηκε η νέα υπερπολυτελής Μαρίνα Βουλιαγμένης στον Αστέρα.

Ιούνιος

Αυτοκινητόδρομος Ε65: στο 50,9% η πρόοδος στο Βόρειο Τμήμα Καλαμπάκα – Εγνατία. Mega real estate επένδυση 300 εκατ. ευρώ στο Λαύριο σχεδιάζουν Dimand και Τράπεζα Πειραιώς. Ολυμπία Οδός: επόμενος στόχος το τμήμα Πύργος – Αρχαία Ολυμπία. Ολοκληρώνεται το 2025 ο νέος Περιφερειακός της Αλεξανδρούπολης. Ξεκινά η Β’ φάση του διαγωνισμού για τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα. Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 115 εκατ. ευρώ από το ΥΠΕΝ για την κατασκευή του νέου Γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Εγκαινιάστηκε ο νέος Piraeus Tower – Έγινε “πράσινος” και ψηφιακός μετά από 52 ολόκληρα χρόνια. Ολοκληρώνεται τέλος του 2024 η επένδυση στο Μινιόν. Σε 8 εργολαβίες τα οδικά και σιδηροδρομικά έργα αποκατάστασης 1,4 δισ. στη Θεσσαλία. “The Ilisian” το νέο όνομα του Hilton στην Αθήνα – Ολοκληρώνεται το 2025 η mega τουριστική επένδυση 340 εκατ. ευρώ. Παραδίδεται έως τέλος του 2024 ο νέος σύγχρονος σταθμός υπεραστικών ΚΤΕΛ στην Πάτρα. Nέος Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών ο Βασίλης Οικονόμου. Αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία του νέου FSRU Αλεξανδρούπολης. “Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη” για ακόμα μια φορά η AEGEAN. Προχωρά το deal ΔΕΗ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη μεταφορά του “ΗΡΩΝ 1” στην Κρήτη. Τρία σχήματα στη Β’ φάση του διαγωνισμού για το οδικό έργο μέσω ΣΔΙΤ Δράμα – Αμφίπολη. Στη ΜΕΤΚΑ το έργο κατασκευής του Riviera Galleria στο The Ellinikon. Στη ΜΕΤΚΑ το έργο κατασκευής του νέου πολυτελούς IKOS Kissamos στην Κρήτη.Ανατροπή στον διαγωνισμό για το Φράγμα Μπραμιανού στην Κρήτη – Νέος ανάδοχος η ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Σε διαγωνισμό τα έργα συντήρησης και αναβάθμισης της Υψηλής Γέφυρας Ευρίπου στη Χαλκίδα. Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υποδομών η Εθνική Στρατηγική για το ΒΙΜ.

Ιούλιος

Μετρό Αθήνας – Νέα Γραμμή 4: Ο Μετροπόντικας πέρασε κάτω από τον σταθμό ΓΟΥΔΗ. Flyover Θεσσαλονίκης: επεκτείνονται τα εργοτάξια. Υπογράφεται η σύμβαση για τα εγγειοβελτιωτικά έργα σε Αμβρακία – Αμφιλοχία – Βάλτο. Πάνω από 35% η πρόοδος για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Σε εξέλιξη οι πρόδρομες εργασίες για το νέο Thess INTEC – Ξεκινά διαγωνισμός 30 εκατ. ευρώ για το κυρίως έργο. Υπογράφεται σήμερα η ύδρευση Πρέβεζας Άρτας και Λευκάδας. Υπογράφεται το έργο ύδρευσης Άρτας-Λευκάδας. Σε δημόσια διαβούλευση ο διαγωνισμός προμήθειας 700 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων – τρόλεϊ σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Ολυμπία Οδός: ξεπέρασε το 50% η πρόοδος στο Πάτρα – Πύργος. Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του έργου-ΣΔΙΤ για το Κυβερνητικό Πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ – Ποια υπουργεία θα μεταφερθούν. Μετρό Θεσσαλονίκης: Τεχνικός Σύμβουλος για τα επόμενα 5 χρόνια το σχήμα Salfo-Hill-Setec. Δημοπρατείται η νέα σιδηροδρομική γραμμή Νέα Καρβάλη-Τοξότες Ξάνθης. “Τρέχουν” τα έργα ΤΕΡΝΑ – Dimand για τη νέα στέγη του ΤΕΕ στο δαχτυλίδι της Λεωφόρου Κηφισιάς. Προσφορά κατέθεσαν ΤΕΡΝΑ – ΤΙΤΑΝ για τη δεύτερη Μονάδα Απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη. Οριστικά στο σχήμα ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ ο διαγωνισμός για τα 17 σχολεία – ΣΔΙΤ στην Κεντρική Μακεδονία. ΟΔΟΣ – ΙΝΤΕΡΚΑΤ προσωρινοί ανάδοχοι για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα 60 εκατ. ευρώ στη Νέα Μάκρη. Μετρό Αθήνας: αναζητείται χρηματοδότηση για να εγκατασταθεί κλιματισμός σε 24 συρμούς. Υπεγράφη η σύμβαση για το mega έργο του νέου ποδηλατόδρομου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και MOTOR OIL στην Κομοτηνή. 5 “μνηστήρες” στο διαγωνισμό για το νέο Επιχειρηματικό Πάρκο στη Φυλή. Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος: “Πετάει” με 14 εκατ. επιβάτες το πρώτο εξάμηνο και συνεχόμενα ρεκόρ. “Πέταξε” η αεροπορική κίνηση με πάνω από 19 εκατομμύρια επιβάτες το πρώτο επτάμηνο.

Αύγουστος

Ιδρύεται η “Νέα Αττική Οδός” – Ξεκινά αντίστροφη μέτρηση για την υπογραφή της νέας σύμβασης παραχώρησης. ΕΡΓΟΡΟΗ – TΕΔΡΑ – ΧΩΡΟΤΕΧΝΙΚΗ – ΕΡΓΟΔΟΜΙΚΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ στον διαγωνισμό των 94 εκατ. ευρώ για τα έργα αποχέτευσης σε Σπάτα και Αρτέμιδα. Ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος θα επεκταθεί κατά 5 χιλιόμετρα μέχρι την Αγία Λαύρα. Ξεκινούν νέα έργα από τη Fraport στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια – ΒΟΑΚ: πήραν “μπροστά” τα έργα στο Χερσόνησος – Νεάπολη – Ξεκίνησε η διάνοιξη της σήραγγας Σεληναρίου. Στην Δομική Κρήτης το νέο Φράγμα Κελεφίνας στη Λακωνία. Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Υπεγράφη η σύμβαση για 300 νέα λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας. Μετρό Θεσσαλονίκης: ολοκληρώθηκε η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου. Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για 220 λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Ξεπέρασε το 70% η πρόοδος των έργων για το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. Ξεκινούν το 2026 τα έργα για τη μεγάλη ανάπλαση της ΔΕΘ για το νέο ConfEx Park. Προχωρούν τα έργα για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας. Κλειδώνει για τις 30 Νοεμβρίου η έναρξη λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης. Στη γραμμή εκκίνησης έργο-ΣΔΙΤ 350 εκατ. ευρώ για το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Σεπτέμβριος

Ολοκληρώνεται η σήραγγα στην υπογειοποίηση της Ποσειδώνος στο Ελληνικό. Μετρό Θεσσαλονίκης: στο 94,6% η πρόοδος του έργου. “Τροχοδρομεί” η επέκταση του αεροδρομίου “Ελ.Βενιζέλος” – Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή Project Manager. 5 προσφορές για το έργο της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Νέα Καρβάλη – Τοξότες – Μειοδότησε η ΤΕΡΝΑ. “Στα σκαριά” διαγωνισμός για Τεχνικό Σύμβουλο για τη νέα εταιρεία “Σιδηρόδρομοι Ελλάδος”. “Πράσινο φως” τελικά από το ΚΑΣ για τα νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Κρήτη. Εγκαινιάστηκε από Dimand και PRODEA το Hub 26 στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Δεσμευτική προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για αρδευτικό έργο μέσω ΣΔΙΤ στον ποταμό Νέστο. Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε το μεγάλο οδικό έργο Ιωάννινα – Κακαβιά. Υπεγράφη η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Στο σχήμα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ το έργο-ΣΔΙΤ για τα δίκτυα άρδευσης Ταυρωπού. Νέα αύξηση επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” τον Αύγουστο – Ξεπέρασε τα 21 εκατ. επιβάτες στο 8μηνο. “Εισέρχεται” στη Volotea η AEGEAN με επένδυση έως 50 εκατ ευρώ. Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το νέο Εμπορευματικό Κέντρο στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη.

Οκτώβριος

Αυτοκινητόδρομος Ε65 – Βόρειο τμήμα: ξεκίνησαν οι ασφαλτοστρώσεις. Restart για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει υλοποιηθεί ποτέ από την Περιφέρεια Αττικής – 370 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για το Φαληρικό Πάρκο. Προς ολοκλήρωση το νέο ΜΙΝΙΟΝ της Dimand στην Πατησίων. Ολυμπία Οδός: ξεπέρασε το 60% η πρόοδος των έργων στο Πάτρα – Πύργος. Μεταμορφώθηκε το πρώην mall Athens Heart στην Πειραιώς στο νέο “αρχηγείο” της ΑΑΔΕ. Στην τελική ευθεία τα έργα για το Ιωνικό Κέντρο – Σε λειτουργία μέχρι το Πάσχα του 2025. Στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πέρασε η λειτουργία της Αττικής Οδού.Υπεγράφη η σύμβαση με την ΕΤΕπ για τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Η INTRAKAT γίνεται Όμιλος AKTOR με 5 θυγατρικές σε κατασκευές, ενέργεια, real estate, συμμετοχές – Νέες επενδύσεις 2 δισ. ευρώ. Αρχές του 2025 ολοκληρώνεται η Δ’ φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων. Arxellence 2: προς δημιουργία Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου – πιλότου η ανάπλαση στο δυτικό παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης. 6 σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις φοιτητικές εστίες μέσω ΣΔΙΤ στη Δυτική Μακεδονία. FRAPORT AG - DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E. - ΠΗΛΕΑΣ έδωσαν προσφορά για την παραχώρηση του Αεροδρομίου Καλαμάτας. 3 “μνηστήρες” για το mega project του νέου Κυβερνητικού Πάρκου στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη. Το ΣτΕ αποφασίζει για το επιτρεπόμενο ύψος σε νέα κτίρια. Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ): και το Χανιά – Κίσσαμος στο βασικό έργο Χανιά – Ηράκλειο. Νέα επένδυση 300 εκατ. ευρώ για mega data center στα Σπάτα από Dromeus Capital – Apto. Υπογραφές για τα 17 σχολεία μέσω ΣΔΙΤ στην Κεντρική Μακεδονία – Ανάδοχο το σχήμα METLEN – ΑΤΕΣΕ. Μέσω Ταμείου Ανάκαμψης τα κτίρια για τα 13 νέα Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας. Στην ΤΕΡΝΑ το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου προς Βόρεια Μακεδονία. Προσωρινή ανάδοχος η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο μεγάλο “διπλό” αρδευτικό έργο μέσω ΣΔΙΤ στο Λασίθι. Ξεκίνησε η εμπορική λειτουργία για το πρώτο FSRU της Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη. Προσωρινή ανάδοχος η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το μεγάλο αρδευτικό έργο – ΣΔΙΤ στην Ξάνθη. Προχωρά η επένδυση της Trade Estates για το retail park στο The Ellinikon. “Πράσινο φως” στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για το υβριδικό ενεργειακό έργο στο Αμάρι.

Νοέμβριος

Εγκαινιάζεται μετά από 18,5 χρόνια το Μετρό Θεσσαλονίκης και ξεκινά η λειτουργία της βασικής γραμμής Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-Νέα Ελβετία. Διπλή Ανάπλαση: υπεγράφη το έργο για τα έργα υποδομών στον Βοτανικό – Η ΖΙΤΑΚΑΤ ανάδοχος. Βγαίνει από τα “συρτάρια” ο Τριπλός Κόμβος Σκαραμαγκά. Έξυπνοι Μετρητές: επιλέγεται ο ανάδοχος από τον ΔΕΔΔΗΕ – Στόχος η εγκατάσταση 7,3 εκατ. μετρητών μέχρι το 2030. Παράκαμψη Χαλκίδας: Το 2028 μετατίθεται η ολοκλήρωση των έργων – Οι βασικοί λόγοι. Στο σχήμα METLEN – INTRAKAT – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ το Φράγμα Μιναγιώτικο στη Μεσσηνία. “Μπαράζ” επενδύσεων logistics στο Θριάσιο Πεδίο. Προσωρινός ανάδοχος για τα νέα αρδευτικά έργα σε Λάρισα και Καρδίτσα το σχήμα METLEN – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ. Ολοκληρώθηκε από την ΕΚΤΕΡ το νέο σχολικό συγκρότημα ΔΕΛΑΣΑΛ στον Άλιμο. Στο ΕΣΠΑ τα έργα επέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας στο λιμάνι Πειραιά. Ξεκινά η Β’ φάση του διαγωνισμού για τα νέα Δικαστικά Μέγαρα μέσω ΣΔΙΤ στην Κρήτη. Ξεκίνησε η μεγάλη επένδυση της DATA4 για data center στην Παιανία – Πού θα γίνει το Campus Athens. “Κλειδώνει” η ΑΤΕΣΕ στο διαγωνισμό για τα 8 νέα σχολεία μέσω ΣΔΙΤ στα Χανιά. Η ΕΚΤΕΡ μειοδότησε στο έργο κατασκευής του νέου κολυμβητηρίου στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης ύψους 32 εκατ. ευρώ. Υπογράφεται η σύμβαση για τη Μονάδα Απορριμμάτων στην Αχαΐα. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ προσωρινοί ανάδοχοι στο μεγάλο αρδευτικό έργο μέσω ΣΔΙΤ στον Ταυρωπό.

Δεκέμβριος

Μετρό Αθήνας: ξεκινούν οι μελέτες για την επέκταση της γραμμής 2 προς Μενίδι. Μετρό Αθήνας – Νέα Γραμμή 4: Οι Μετροπόντικες πέρασαν από τους σταθμούς Ζωγράφου και Άλσος Βεϊκου. Ιόνια Οδός: Υπογράφεται στις 18 Δεκεμβρίου η σύμβαση για το μεγάλο οδικό έργο Ιωάννινα – Κακαβιά. Αεροδρόμιο “Ελ.Βενιζέλος”: ξεκινά η επέκταση με διαγωνισμό 188 εκατ. ευρώ για 7ώροφο parking και νέα πίστα αεροσκαφών. Ολυμπία Οδός: “σπάει” το φράγμα του 70% η πρόοδος στο Πάτρα – Πύργος. Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη: ξεκίνησαν τα πρώτα έργα. Διπλή Ανάπλαση: υπεγράφη η σύμβαση για το μεγάλο πάρκο στο Βοτανικό. Εντός του 2026 η ολοκλήρωση για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά – Ξεκινά η θεμελίωση του κτιρίου.Ξεκίνησαν οι διαγωνισμοί για τα 5+5 οδικά και σιδηροδρομικά έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία – Προσκλήσεις σε ΤΕΡΝΑ, AKTOR, METKA, AVAX. Αυτοκινητόδρομος Ε65 – Βόρειο Τμήμα: ξεπέρασε το 66% η πρόοδος των έργων. Σε δημοπράτηση μεγάλο έργο αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με 45 εκατ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε το νέο logistics center της BriQ στον Ασπρόπυργο. Ξεκίνησε η κατασκευή της mega οικιστικής επένδυσης Apollo Hills στη Βούλα – Τι περιλαμβάνει η mega επένδυση της Hines. Σε δημοπράτηση το έργο 78 εκατ. ευρώ για το στέγαστρο Καλατράβα – Ποια άλλα έργα θα γίνουν στο ΟΑΚΑ. Πριν το Πάσχα η πλήρης λειτουργία του Μινιόν. Ολυμπία Οδός: Αποχώρησε η Hochtief. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Με την ψήφιση του νόμου δημιουργείται ένας νέος, ενιαίος, σύγχρονος δημόσιος φορέας οι “Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Μ.Α.Ε.”. Ένα βήμα εμπρός για το Φράγμα Πλατύ στο Ρέθυμνο για να ξεκινήσει η δημοπράτηση – Στα 195 εκατ. ευρώ το κόστος. Αποδεκτή έγινε η προσφορά της κοινοπραξίας Fraport-Delta-Πηλέας για το αεροδρόμιο Καλαμάτας. Μετρό Θεσσαλονίκης: Κατασκευάζεται χώρος στάθμευσης 400 οχημάτων στη Νέα Ελβετία. Ξεκινά τρίτος διαγωνισμός για τα έργα αποθήκευσης ενέργειας σε 5 περιοχές της Ελλάδας. Προς νέα ρεκόρ επιβατικής κίνησης τα ελληνικά αεροδρόμια το 2024.

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Πάνω από 35 εκατ. επιβάτες στα 14 Περιφερειακά αεροδρόμια - Θεσσαλονίκη και Ρόδος οδηγούν την κούρσα

 κείμενο από το ypodomes.com

Με μεγάλη άνοδο στην επιβατική κίνηση κύλησε το πρώτο έντεκαμηνο στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμιμο της Fraport Greece. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας περισσότεροι από 35 εκατομμύρια επιβάτες χρησιμοποίησαν κάποιο από τα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται.

Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για 35,22 εκατ. επιβάτες και αύξηση 6,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 που είχαν καταγραφεί 33,11 εκατ. επιβάτες. Ουσιαστικά μιλάμε για παραπάνω από  2 εκατομμύρια περισσότερους επιβάτες στο συγκεκριμένο διάστημα.

Πρώτα αεροδρόμια σε κίνηση αναδεικνύονται το "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης με 6,856 εκατ. επιβάτες και αύξηση 4,6% και το αεροδρόμιο της Ρόδου με 6,854 εκατ. Τα δύο αεροδρόμια είχαν σχεδόν πανομοιότυπη κίνηση κατά το πρώτο εντεκάμηνο. Τρίτο το αεροδρόμιο Κέρκυρας με 4,32 εκατ. Τέταρτο το αεροδρόμιο Χανίων με 3,88 εκατ. και πέμπτο το αεροδρόμιο της Κω με 3,04 εκατομμύρια επιβάτες.

Την χαμηλότερη κίνηση την παρατηρούμε στην Καβάλα με 288.313 επιβάτες, στην Σάμο με 474.428 επιβάτες και στην Μυτιλήνη με 536.440 πιβάτες.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην κίνηση επιβατών διαπιστώνεται στην Μυτιλήνη με 14,2%, στην Ρόδο με 12,9% και στη Σκιάθο με 8,7%. Τα μόνα αεροδρόμια που έχουμε μείωση στους επιβάτες είναι της Καβάλας με -3,8% και της Μυκόνου με -2,7%.

Πως πήγε ο Νοέμβριος

Αντίστοιχα ο Ιούλιος κινήθηκε με σημαντική αύξηση 11,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και καταγράφηκαν 876.317 επιβάτες. Πρώτο σε κίνηση αεροδρόμιο είναι της Θεσσαλονίκης με 486.497 επιβάτες, δεύτερο της Ρόδου με 115.842 επιβάτες και τρίτο των Χανίων με 77.907 επιβάτες

Τα χαμηλότερα σε κίνηση ήταν τα αεροδρόμια Σκιάθου με 1.579 επιβάτες, του Ακτίου με 2.002 και Κεφαλονιάς με 3.898 επιβάτες.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην κίνηση επιβατών διακρίνεται στην Σκιάθο με 243% (αλλά η κίνηση είναι σχεδόν αμελητέα),  στην Καβάλα με 37,2% και στην Κέρκυρα με 20%. Μειώσεις βλέπουμε στο αεροδρόμιο Σάμου με-66,4%, Κεφαλονιάς με -4,5% και Μυτιλήνης με -0,3%.

της Καβάλας με 8%.

Οι κορυφαίες χώρες

Αναφορικά με τις χώρες που έχουμε την μεγαλύτερη κίνηση επιβατών συνδυαστικά στα 14 αεροδρόμια της Fraport Greece, σταθερά πρώτη και με μεγάλη διαφορά για τον μήνα είναι η Γερμανία με 121.864, δεύτερη η Μεγάλη Βρετανία με 50.326, τρίτη η Κύπρος με 39.542, τέταρτη η Ιταλία με 24.125 κα πέμπτη η Αυστρία 17.090.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Ολλανδία, η Πολωνία, Τουρκία, Βέλγιο και Ελβετία.

Σε επίπεδο πτήσεων έχουμε πρώτη την Γερμανία με 887 την Μεγάλη Βρετανία με 428, την Κύπρο με 297,  την Ιταλία με 207 και την Αυστρία με 142.

Στις εκτός Ευρώπης χώρες αξιοσημείωτη κίνηση σε πτήσεις είχαμε από το Ισραήλ με 37.

Σε δημοπράτηση το έργο 78 εκατ. ευρώ για το στέγαστρο Καλατράβα - Ποια άλλα έργα θα γίνουν στο ΟΑΚΑ

 κείμενο από το ypodomes.com

Επίσημα σε διαγωνισμό είναι το πολυαναμενόμενο έργο για το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ. Τον διαγωνισμό διενεργεί για λογαριασμό του υπουργείου Αθλητισμού το ΤΑΙΠΕΔ και πιο συγκεκριμένα η Μονάδα Ωρίμανσης Έργων με τίτλο «Στατική και Λειτουργική Αποκατάσταση των Στεγάστρων του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου του Ο.Α.Κ.Α.».

Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ είναι 78,23 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 63,08 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 10 Φεβρουαρίου 2025 και στις 11 του μην προγραμματίζεται να γίνει η αποσφράγιση των προσφορών.

Η συνολική προθεσμία των έργων έχει οριστεί σε 14 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Το Έργο χρηματοδοτείται με πόρους που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Αντικείμενο του έργου

Αντικείμενο του έργου είναι η εκπόνηση μελέτης και η πραγματοποίηση εργασιών για την επισκευή των προβληματικών σημείων και την υλοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών αποκατάστασης του απαιτούμενου επιπέδου στατικής επάρκειας των μεταλλικών κατασκευών των δύο Εμβληματικών Στεγάστρων του ΟΑΚΑ, καθώς και η συντήρηση-επισκευή-αντικατάσταση στοιχείων των μεταλλικών κατασκευών, και των πολυκαρβονικών πανέλων των στεγάστρων της εν λόγω αθλητικής εγκατάστασης.

«Ευχαριστώ θερμά για τη στήριξη τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και για την άριστη συνεργασία το ΤΑΙΠΕΔ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), τη διοίκηση, τη διεύθυνση και τους εργαζομένους στο ΟΑΚΑ. Όλοι μαζί προχωράμε συντονισμένα για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Ολυμπιακού Συγκροτήματος. Για να καταστεί εκ νέου, όπως αρμόζει στην ιστορία του, ως ο σημαντικότερος αθλητικός και πολιτιστικός προορισμός της χώρας μας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

Διπλή Ανάπλαση: υπεγράφη η σύμβαση για το μεγάλο πάρκο στο Βοτανικό - Σε τροχιά υλοποίησης και τα 3 έργα

 κείμενο από το ypodomes.com

Ακόμα ένα μεγάλο βήμα έγινε για την Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού-Αλεξάνδρας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου υπεγράφη το έργο πρασίνου στο Βοτανικό με το οποίο θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο αστικό πάρκο του Δήμου της Αθήνας.

Τα έργα περιλαμβάνουν την αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού / Ελαιώνα - με έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα.

Ανάδοχος του έργου είναι η ΟΔΟΣ ΑΤΕ με ποσοστό έκπτωσης 30,53%. Να θυμίσουμε πως ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 5 Μαρτίου 2024. Το ποσό με τον ΦΠΑ για το έργο προ έκπτωσης ανέρχεται σε 37,2 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναθέτουσα Αρχή είναι ο Δήμος Αθηναίων.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών έχει οριστεί σε 16 μήνες και έτσι αν δεν έχουμε καθυστερήσεις το έργο θα πρέπει να παραδοθεί μέχρι τις 13 Απριλίου 2026. Με την υπογραφή του συγκεκριμένου έργου, έχουν ενεργοποιηθεί πλέον οι 3 βασικές συμβάσεις ύψους σχεδόν 200 εκατ. ευρώ για τα έργα στον Βοτανικό, δηλαδή των έργων υποδομής (με ανάδοχο την ΖΙΤΑΚΑΤ), των έργων πρασίνου (με ανάδοχο την ΟΔΟΣ) και του γηπέδου του Παναθηναϊκού (με ανάδοχο το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΜΕΤΚΑ-ΑΚΤOR). 

Σε έκταση που ξεπερνά τα 300.000 m2 θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πρωτεύουσας, ένας νέος πνεύμονας πρασίνου με πολύ ήπιες χρήσεις και σύγχρονες δημόσιες υποδομές. Επιπροσθέτως, στο πάρκο [κάτω από τη σκιά των δέντρων] φιλοξενούνται χώροι αναψυχής, υπαίθριας άθλησης και παιχνιδιού, πλατείες και αναψυκτήρια, παιδικές χαρές, αμφιθέατρο, αστικές καλλιέργειες, πάρκο για σκύλους, καθώς και περισσότερα από 14.000 m2 χλοοτάπητα για διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Με τη δημιουργία του συγκεκριμένου πάρκου στο δυτικό τμήμα της Αθήνας, συμπληρώνεται ο νοητός κύκλος των μεγάλων αστικών «πνευμόνων» πρασίνου (Λυκαβηττός, Εθνικός Κήπος, Ακαδημία Πλάτωνος κλπ.), συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη θωράκιση και ανθεκτικότητα της Αθήνας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Τα δύο σημαντικά έργα στην περιοχή του Βοτανικού, έρχονται να αναβαθμίσουν την περιοχή καθώς από την σημερινή καθόλου κολακευτική εικόνα θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές και πράσινο που θα την αναδείξουν ως μια νέα αστική περιοχή πολύ κοντά από το κέντρο της πόλης. Επιπρόσθετα θα δημιουργηθούν και τα απαραίτητα δίκτυα για να λειτουργήσει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, όπως τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού κ.α.

Το 2026 με την ολοκλήρωση των έργων αυτών θα αλλάξει η εικόνα της περιοχής και σε συνδυασμό με την κατασκευή του γηπέδου αλλά και τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται και άλλες που εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν στην περιοχή θα κάνουν τον Βοτανικό μια νέα αστική περιοχή με σύγχρονες υποδομές που θα βοηθήσει στην ανανέωση της εικόνας της πρωτεύουσας.

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Ξεκινά έργο 535 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση της Λίμνης Κρεμαστών η ΕΥΔΑΠ - 300 εκατ. ευρώ για νέα έργα στην Ψυττάλεια

 κείμενο από το ypodomes.com

Τους άξονες με τους οποίους θα προχωρήσει το 10ετές επενδυτικό πρόγραμμα παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης σε χθεσινή δημοσιογραφική ενημέρωση.

Οι δύο βασικοί άξονες της ΕΥΔΑΠ για τα επόμενα χρόνια είναι να ξεπεραστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας που έχει κάνει την εμφάνιση του αλλά και τα έργα που τρέχει στην Ανατολική Αττική και το υφιστάμενο δίκτυο.

Καταρχάς για το θέμα της λειψυδρίας η εταιρεία κινητοποιήθηκε σημαντικά το 2024 καθώς τα αποθέματα νερού μειώνονται χρονιά με τη χρονιά. Ενδεικτικό είναι πως στο τέλος του 2022 υπήρχαν διαθέσιμα 1.059.786.000 κ.μ, ένα χρόνο αργότερα μειώθηκαν σε 902.616.000 κ.μ και φέτος παρουσίασαν ακόμα μεγαλύτερη μείωση σε 610.860 κ.μ.

Σήμερα τα αποθέματα αρκούν για περίπου 4 χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ "αν δεν κάνουμε καμία ενέργεια και συνεχιστεί η κατάσταση μένουμε από νερό σε 4 χρόνια".

Αναφορικά με την τιμή του νερού ο κ.Σαχίνης σημείωσε ότι γίνονται διαβουλεύσεις με τον ρυθμιστή (ΡΑΑΕΥ), έχουν υποβληθεί προτάσεις και αναμένεται πλέον να ληφθεί από την αρχή η απόφαση για την τιμή του νερού.

Το μεγαλύτερο έργο που εξετάζει η ΕΥΔΑΠ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας είναι η σύνδεση του δικτύου με την λίμνη Κρεμαστών. Το έργο κοστολογείται σε 535 εκατ. ευρώ που διανέμεται στα έργα α` φάσης (365 εκατ. ευρώ) και β` φάσης (170 εκατ. ευρώ).

Το έργο αυτή τη στιγμή χρειάζεται μελετητική ωριμότητα και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός, με τον κ.Σαχίνη να εκτιμά ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανάδοχος ακόμα και μέσα στο 2025. Τα έργα εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τρία χρόνια, άρα χωρίς να υπολογίζονται καθυστερήσεις θα μπορούσε η λίμνη Κρεμαστών να συνδεθεί το 2029.

Σήμερα η ΕΥΔΑΠ συνδράμει την Πολιτεία στην λύση του σύνθετου αυτού προβλήματος. Όπως είπε ο κ.Σαχίνης απαιτούνται επενδύσεις περίπου 400 εκατ. ευρώ για επισκευές και νέες λύσεις όπως είναι οι μονάδες αφαλάτωσης.

Μια από αυτές που παρουσιάζει ενδιαφέρον, είναι αυτή στην περιοχή Κύρα στην Ιτέα όπου το νερό είναι υφάλμυρο και το κόστος θα έφτανε μόνο στο 30% μιας παραδοσιακής μονάδας αφαλάτωσης που κοστολογείται από 0,85-1,15 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

Έσχατη λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας παρουσιάστηκε από την ΕΥΔΑΠ η μεταφορά νερού από τις εκβολές του Αχελώου με τάνκερ τα οποία θα μεταφέρονται στις περιοχές Άσπρα Σπίτια και Θίσβη και από εκεί θα μπορούν να διανέμονται στο δίκτυο.

Τα έργα της ΕΥΔΑΠ

Στα έργα της ΕΥΔΑΠ προχωρά το επενδυτικό πλάνο για την κάλυψη της Ανατολικής Αττικής ύψους 958,7 εκατ. ευρώ. Σήμερα εκτελούνται έργα 300χλμ αγωγών που θα καλύψουν 234.500 κατοίκους και μέχρι το 2033 θα τρέξουν έργα 1.400 χλμ αγωγών που θα καλύψουν 410.500 κατοίκους.

Παράλληλα τρέχουν έργα 681,6 εκατ. ευρώ για δίκτυα ύδρευσης, 364,5 εκατ. ευρώ για άλλα έργα αποχέτευσης και επιπρόσθετα 103,8 εκατ. ευρώ για έργα κτιριακά, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού.

Συνολικά το 10ετές επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ με την απορρόφηση το πρώτο εννεάμηνο του 2024 να ανέρχεται σε 38,1 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση ο κ.Σαχίνης ανέφερε πως θα επιδιωχθεί ένα blending χρημάτων με επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δανείων από την ΕΤΕπ. Πάντως προς το παρόν οι απορροφήσεις μένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα καθώς η εταιρεία θα πρέπει όπως είπε ο ίδιος, να φτάσει να απορροφά 225 εκατ. ευρώ ανά έτος και φέτος έφτασε περίπου τα 75 εκατ. ευρώ.

Στα μεγάλα έργα ξεκινά διαγωνισμός για τα υδρόμετρα. Η ΕΥΔΑΠ μιλά με 10-12 εταιρείες και το 2025 αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την σταδιακή αντικατάσταση των μετρητών με έξυπνους μετρητές που θα είναι ψηφιακοί. Το κόστος της επένδυσης τοποθετείται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να αντικαθίστανται 250.000 μετρητές ανά έτος.

Παράλληλα ο ισχυρός άνδρας της ΕΥΔΑΠ προανήγγειλε την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για το ΚΕΛ Ραφήνας τις επόμενες εβδομάδες και την έναρξη του διαγωνισμού για το ΚΕΛ Μαραθώνα. Το κάθε ένα από αυτά τα δύο έργα έχουν εκτιμώμενο κόστος 80 εκατ. ευρώ. Η ΕΥΔΑΠ διατηρεί επίσης συνεργασία με εταιρεία συμβούλων για την ελαχιστοποίηση του κόστους ενέργειας.

Τέλος, έρχεται και επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ για τα έργα Γ` φάσης της Ψυττάλειας. Όπως ανέφερε ο κ.Σαχίνης, με τα έργα η εταιρεία θα συμμορφωθεί με τις νέες οδηγίες για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων με 4βαθμια επεξεργασία. "Με το έργο θα δούμε ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας" είπε για το θέμα.

Παράλληλα με το έργο επιχειρείται η βέλτιστη αξιοποίηση του ανακτημένου νερού, και των προϊόντων της επεξεργασίας (βιολογικής ιλύος, βιοαερίου, βιομεθανίου, υδρογόνου, φωσφόρου, κλπ.) κυρίως για την παραγωγή ενέργειας. Επίσης εξασφαλίζεται η συνεχόμενη λειτουργία των εγκαταστάσεων (business continuity) σε περίπτωση αδυναμίας, μέσω της ανάπτυξης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΕΥΔΑΠ.

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024

Θριάσιο Ι: Στα 260 εκατ. ευρώ εκτοξεύτηκε το κόστος - Για το 2029 μεταφέρεται η λειτουργία του

 κείμενο από το ypodomes.com

Στα 260 εκατ. ευρώ εκτοξεύτηκε το κόστος για να κατασκευαστεί το Θριάσιο Ι. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την εποχή ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και Goldair είναι σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για να επιλεγεί κατασκευαστής για τα έργα. Να θυμίσουμε πως θα πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά εργολάβο, καθώς σύμφωνα με την κατάθεση της προσφοράς του σχήματος ήταν η ΑΡΧΙΚΟΝ να αναλάβει το κατασκευαστικό μέρος και στη συνέχεια έγινε μια αρχική συμφωνία με την ΜΕΤΚΑ.

Μετά την ενεργειακή κρίση και την κατακόρυφη αύξηση των υλικών και την τροποποίηση της σύμβασης το 2022, άλλαξαν τα χαρακτηριστικά του έργου με αποτέλεσμα το σχήμα να είναι και πάλι σε ανεύρεση εργολάβου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σήμερα είναι σε συζητήσεις με εταιρείες 7ης και 6ης τάξης αλλά το μεγάλο συμβόλαιο πιθανότατα θα καταλήξει σε έναν εκ των AKTOR, ΤΕΡΝΑ ή AVAX.

Χαρακτηριστικό της καθυστέρησης της έναρξης των έργων είναι πως στελέχη της ΘΕΚ ανέφεραν πως "αν δεν ξεκινήσουν τα έργα το 2025, τότε δεν θα ξεκινήσουν ποτέ". Σύμφωνα με τους ίδιους η σχετική συμφωνία αναμένεται να επιτευχθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2025.

Από τα 260 εκατ. ευρώ, τα 200 εκατ. ευρώ αποτελούν δάνειο που θα λάβει η ΘΕΚ και τα υπόλοιπα θα είναι ίδια κεφάλαια. Ο χρόνος κατασκευής επίσης έχει ενδιαφέρον καθώς όπως αναφέρουν είναι σε επίπεδο 4ετίας και θα γίνει σε μια φάση και όχι σε δύο όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο ανάπτυξης. Η ΘΕΚ εξασφάλισε συμφωνία χρηματοδότησης από τον Αμερικανικό Κρατικό Επενδυτικό βραχίονα, DFC, για το σύνολο της χρηματοδότησης του έργου, μια εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το έργο καθίσταται πλέον στρατηγικού χαρακτήρα για τον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Επιπρόσθετα δεν θα γίνει σταδιακή λειτουργία αλλά συνολική καθώς όπως σημειώνουν είναι τέτοια η φύση του έργου που δεν θα μπορεί εν μέσω κατασκευής να ξεκινήσει η είσοδος μισθωτών και σημείο κλειδί είναι η σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Αυτό σημαίνει πως εφόσον τελικά δούμε να ξεκινούν τα έργα το 2025, η λειτουργία του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου μεταφέρεται για το 2029. Θα πρέπει να θυμίσουμε πως η σύμβαση αυτή έχει περάσει από πολλές αλλαγές και είναι ένα έργο με μακρόχρονη ιστορία.

Ποιο είναι το έργο

Το συγκεκριμένο έργο αφορά στη μελέτη και στην κατασκευή του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα και η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ. Ενώ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 3.000 έως 5.000 νέων θέσεων εργασίας. Περιλαμβάνει αποθήκες και υποστηρικτικά κτίρια συνολικής επιφάνειας 265.000 τετραγωνικών μέτρων, εντός οικοπέδου επιφάνειας 588 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ.

Ο παραχωρησιούχος θα κατασκευάσει, ειδικότερα, τα κτίρια και εγκαταστάσεις του Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου. Θα αναλάβει επίσης τα εσωτερικά έργα υποδομής, όπως οδικά δίκτυα, δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και ακαθάρτων, δίκτυα ηλεκτροφωτισμού και επικοινωνιών και να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του πάρκου, κατά μήκος της νότιας πλευράς, θα κατασκευαστεί σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει το Κέντρο με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και εσωτερικό οδικό δίκτυο που θα συνδέεται με το εθνικό οδικό δίκτυο. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η δυνατότητα ανεφοδιασμού των αποθηκών με συνδυασμό μεταφορικών μέσων, κάτι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει επίσης να δημιουργήσει σταθμό εξυπηρέτησης οχημάτων και αυτοκινητιστών, πρατήριο υγρών καυσίμων, χώρους ανάπτυξης συστημάτων τηλεματικής και πληροφορικής, χώρους στάθμευσης, εγκαταστάσεις τελωνείου και υγειονομικές υπηρεσίες.

Οι άλλες δραστηριότητες της Goldair

Στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών η εταιρεία Rail Cargo Logistics Goldair, παρουσίασε σταθερότητα στα οικονομικά της αποτελέσματα, κυρίως από τον κλάδο των logistics. Το σιδηροδρομικό έργο διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα λόγω της υποβάθμισης των υποδομών του σιδηροδρομικού δικτύου και της έλλειψης σύγχρονης λειτουργίας.

Goldair Handling

Η Goldair Handling βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης για το 2024, επωφελούμενη από την ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού και την ενίσχυση της κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια. Οι πτήσεις που εξυπηρετήθηκαν από την εταιρεία στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση 8% σε σύγκριση με το 2023, ενώ η Goldair Handling διατήρησε την ηγετική της θέση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Ελ. Βενιζέλος). Παράλληλα, στον τομέα της διαχείρισης εμπορευμάτων, η εταιρεία πέτυχε εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 25%.

Η Goldair Handling κατέγραψε αύξηση της δραστηριότητάς της και στο διεθνές δίκτυό της. Στη Βουλγαρία οι εξυπηρετούμενες πτήσεις αυξήθηκαν κατά 2%, ενώ στην Κύπρο η ανάπτυξη έφτασε το 13%. Στη Σερβία, η εταιρεία ολοκλήρωσε το πρώτο έτος λειτουργίας της με επιτυχία, επεκτείνοντας τη βάση πελατών της με συνεργασίες, όπως αυτές με τις Aegean Airlines, Anatolu Jet, Arkia Israeli, Corendon, LOT, Sky Express και Sundair.

Στην Ινδία, η Goldair Handling διεύρυνε την παρουσία της δραστηριοποιούμενη πλέον και στο αεροδρόμιο Nagpur, στην Ελβετία έγινε Επιτυχής Ολοκλήρωση Παρουσίας στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης:

Η εταιρεία συνέχισε τις επενδύσεις της σε επίγειο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πλάνου αναβάθμισης. Προχώρησε σε προσθήκη 14 νέων λεωφορείων και ηλεκτρικών εφοδίων, ενώ εγκαινίασε δύο νέα Lounges: ένα στη Ρόδο και ένα στο Satellite Terminal του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Goldair Cargo

Η εταιρεία κατάφερε να ισορροπήσει, δημιουργώντας αξία στις προσφερόμενες υπηρεσίες της και να ενισχύσει σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό της, με προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας παράλληλα τις επενδύσεις στον τομέα των logistics.

Μέσα στη χρονιά, ολοκληρώθηκε η επέκταση του Logistics Park στον Ασπρόπυργο με την κατασκευή επιπλέον 5.000 τ.μ. στεγασμένων αποθηκευτικών χώρων, από τη θυγατρική της εταιρεία Hellas Logistics.

Επιπλέον ξεκίνησε η κατασκευή νέας εγκατάστασης logistics στην περιοχή του Ασπροπύργου, σε έκταση 50.000 τ.μ., μια επένδυση που αναμένεται να ξεπεράσει τα
20 εκατομμύρια € και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, με πρόβλεψη και για θαλάμους ελεγχόμενης θερμοκρασίας.

Η Hellas Logistics, εντός του 2024, πέτυχε μια σημαντική συνεργασία με το πανευρωπαϊκό δίκτυο διανομής System Alliance Europe, δίνοντας τη δυνατότητα για μεταφορές εμπορευμάτων οδικώς και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της Ευρώπης.

Τέλος, το 2024, η Goldair Cargo ξεκίνησε τη νέα της επένδυση στη Ρουμανία, ιδρύοντας την Goldair Cargo Romania srl και υπογράφοντας συμβόλαιο για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών Logistics με την SARKKROM, αντιπρόσωπο των brands TOMMY HILFIGER και Calvin Klein στην αγορά της Ρουμανίας, σε έναν υπερσύγχρονο αποθηκευτικό χώρο 3.000 τ.μ. στο Βουκουρέστι.

Goldair A.E

Η Goldair μέσα στο 2024 πραγματοποίησε μια σημαντική κίνηση στον ξενοδοχειακό κλάδο, με την εξαγορά του πολυτελούς ξενοδοχείου Mykonos Flow στη Μύκονο.

Το Mykonos Flow εξαγοράστηκε από την θυγατρική εταιρεία του ομίλου, Sunrise Properties, που ιδρύθηκε για τον σκοπό αυτό. Το σύγχρονο boutique hotel 5 αστέρων βρίσκεται στην παραλία του Super Paradise. Λειτούργησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2024 και περιλαμβάνει 21 σουίτες με ιδιωτική πισίνα. Η συνολική επιφάνεια του καταλύματος είναι 2.200 τ.μ., ενώ υπάρχει δυνατότητα επέκτασης. Η συνολική επένδυση ανήλθε στα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος της Goldair είναι να επεκταθεί σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, εστιάζοντας σε περιοχές με αυξημένη ζήτηση και προοπτικές ανάπτυξης. Οι νέες πρωτοβουλίες θα επικεντρωθούν στη δημιουργία πολυτελών καταλυμάτων που ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις της αγοράς.

Η απόφαση για την είσοδο στον ξενοδοχειακό κλάδο αποτελεί στρατηγική επιλογή της Προέδρου του Ομιλου Goldair, Ρεγγίνας Γκολέμη.

Η επένδυση στη Μύκονο αποτελεί νέο ορόσημο για την εταιρεία, ενδυναμώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξής της στον τομέα ακινήτων και στον ξενοδοχειακό κλάδο. Παράλληλα ενισχύει τη συμβολή της στην αναβάθμιση της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη: ξεκίνησαν τα πρώτα έργα - Σε ποιο τμήμα εντοπίζονται οι απαλλοτριώσεις

 κείμενο από το ypodomes.com

Σε κατά τόπους μέτωπα εξελίσσονται οι εργασίες για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη στην Μεσσηνία. Σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη η σύνταξη και έγκριση των οριστικών μελετών με ποσοστό προόδου που ανέρχεται μέχρι τέλος Οκτωβρίου σε περίπου 31,65%.

Οι εργασίες οι οποίες εκτελούνται έχουν φτάσει σε ποσοστό προόδου 2,22%, και αφορούν περιοχές κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες έχουν παραδοθεί από το Δημόσιο στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης ο οποίος είναι το σχήμα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-AKTOR GROUP.

Ειδικότερα, εξελίσσονται εργασίες στο τμήμα Α: Καλαμάτα – Ριζόμυλος, και συγκεκριμένα από Ασπρόχωμα έως είσοδος Αεροδρομίου από χ.θ. 2+600 έως χ.θ. 5+200, μήκους 2,6χλμ., καθώς και στο τμήμα Β: Ριζόμυλος – Πύλος στη χ.θ. 3+570, όπου εκτελούνται εργασίες για την κατασκευή της γέφυρας Γ3, μήκους 220μ, και πλάτος καταστρώματος 15,60μ με τη μέθοδο της προβολοδόμησης, η οποία αποτελείται από ένα μεσόβραθρο με 2 ανοίγματα. Παράλληλα κατασκευάζονται μικρά τεχνικά /οχετοί, εντός Δημοσίων εκτάσεων.

Έργα και απαλλοτριώσεις

Ποιο συγκεκριμένα για τις εργασίες ξεκίνησε η παράκαμψη Μεσσήνης αλλά και η κατασκευή νέας υπερυψωμένης γέφυρας στον Πάμισο ποταμό. Παράλληλα ξεκινούν έργα για την παράκαμψη της Βελίκας αλλά και συνολικά για τμήμα 7,1 χιλιομέτρων στο τμήμα Ανάλυψη-Καρποφόρα. Εργασίες επίσης εντοπίζονται στο τμήμα Ασπρόχωμα-Μεσσήνη. Στην περιοχή του αεροδρομίου εξελίσσονται έργα για την μετατόπιση αρδευτικού καναλιού.

Σχετικά με τις εναπομείνασες απαλλοτριώσεις αυτές εντοπίζονται στο υποτμήμα Ριζόμυλος-Πύλος όπου τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση τους και την κατάθεση των χρημάτων.

Εντός του μηνός Οκτωβρίου, παραδόθηκαν ιδιωτικές εκτάσεις σε μήκος 7.180,38μ και σύντομα αναμένεται η παράδοση και των λοιπών ιδιωτικών εκτάσεων προς το ανάδοχο σχήμα, ούτως ώστε να αναπτυχθούν περισσότερα μέτωπα Εργασιών

Να θυμίσουμε πως το έργο-ΣΔΙΤ υπεγράφη στις 21 Απριλίου του 2023 και έχει αρχικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής τα 4 έτη. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια παράταση αλλά δεδομένων των καθυστερήσεων που προκλήθηκαν από τις απαλλοτριώσεις, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για την παράταση του χρόνου. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το προφίλ του έργου

Το κόστος του έργου όπως αυτό εγγράφεται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υποδομών είναι 311,23 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση σχεδόν 50 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα μέχρι την Μεθώνη. Τα πρώτα χιλιόμετρα αφορούν ανακατασκευή του υφιστάμενου άξονα ενώ τα περισσότερα χιλιόμετρα αφορούν στην δημιουργία νέου δρόμου.

Η κατασκευή – αναβάθμιση του άξονα μήκους περίπου 49 χιλιομέτρων, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου 4 χρόνια. Ο άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη είναι η φυσική συνέχεια του αυτοκινητόδρομου Μορέα. Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του ο οδηγός θα μπορεί να φτάνει σε 2 ώρες και 30 λεπτά στην περιοχή της Πύλου και σε περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά στην περιοχή της Μεθώνης.

Τα χαρακτηριστικά του νέου άξονα δεν θα είναι κλειστού αυτοκινητόδρομου (δηλαδή με ανισόπεδους κόμβους). Ο νέος δρόμος θα είναι ταχείας κυκλοφορίας, δηλαδή με πιο ήπια χαρακτηριστικά και δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο έχει συνολικό μήκος 48,7 Km. Τα τρία τμήματα του έργου είναι: το τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος που έχει μήκος 16,4 Km, το τμήμα  Ριζόμυλος - Πύλος έχει μήκος 25,7 Km και το τμήμα Πύλος – Μεθώνη που έχει μήκος 7,9 Km.

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024

Στα σκαριά μελέτη σκοπιμότητας για την αναβίωση του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο - Τα σημεία-κλειδιά για να σφυρίξει πάλι τρένο

 κείμενο από το ypodomes.com

Στο δεύτερο βήμα της προχώρησε η Ελληνοελβετική συμμαχία για την αναβίωση του σιδηρόδρομου. Εχθές στο Ναύπλιο, έγινε η παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο θα εκπονηθεί η μελέτη σκοπιμότητας και το business plan για να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο μπορεί να ζωντανέψει η γραμμή σε πρώτη φάση Κόρινθος-Άργος-Ναύπλιο και Άργος-Τρίπολη μήκους 132 χιλιομέτρων.

Το Συμπόσιο αποτελεί μια συνεργασία του Δήμου Ναυπλιέων, της Πρεσβείας της Ελβετίας και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). Η συντονίστριά του εγχειρήματος είναι η αρχιτέκτων πολεοδόμος και μέλος του ΔΣ της ΕΛΛΕΤ, Ειρήνη Φρεζάδου.

Στην παρουσίαση έγινε αναλυτική αναφορά στα στοιχεία της μελέτης, του επιχειρηματικού μοντέλου και του τρόπου λειτουργίας-συντήρησης. Ουσιαστικά το επόμενο βήμα θα είναι η εκκίνηση αυτής της μελέτης που θα γίνει με δωρεά της Ελβετικής πρεσβείας και η οποία ακολούθως θα παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο.

Να θυμίσουμε πως κατά το πρώτο Συμπόσιο που είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο είχαν συνυπογράψει την προσπάθεια συνολικά 9 φορείς, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο ΟΣΕ.

Μιλώντας ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Ορφανός σημείωσε πως συμμετέχει στον διάλογο για την επανενεργοποίηση του τρένου στην Πελοπόννησο. "Αυτή τη φορά φαίνεται πως ξεκινά ένα σοβαρό κίνημα , θα εμπλουτίσει προοπτικές και θα γίνει ο Δήμος πιο προσβάσιμος" είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρέσβης της Ελβετίας, Στέφαν Έστερμαν, ο οποίος υποστηρίζει ένθερμα την πρωτοβουλία αυτή, είπε πως η Πελοπόννησος έχει πλούσια κουλτούρα, έχει έναν ιστορικό σιδηρόδρομο που έγινε επί Τρικούπη που ήθελε εκσυγχρονίσει την περιοχή και να βοηθήσει στην βιομηχανοποίηση της, όπως περίπου έγινε και στην Ελβετία.

"Το τρένο έχει την δυνατότητα να ενώσει όλες αυτές τις όμορφες περιοχές και να βοηθήσει την ανάπτυξη ενός αειφόρου τουρισμού. Η διαδρομή με τον σιδηρόδρομο θα δώσει μια νέα μοναδική εμπειρία στον τουρισμό της περιοχή και μπορεί να δημιουργήσει μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης" υποστήριξε ο κ.Έστερμαν και συνέχισε λέγοντας πως "πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε την σιδηροδρομική σύνδεση της Αθήνας με το Ναύπλιο μια από τις πιο τουριστικές περιοχές κοντά στην Αθήνα. Οι προκλήσεις μπροστά μας είναι να δημιουργηθεί μια μελέτη και ένα επιχειρηματικό σχέδιο που να πάει ένα βήμα μπροστά την προσπάθεια αυτή".

Η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ, κα Καρρά, σημείωσε πως ο Ελβετός πρέσβης είναι ένας φιλέλληνας, αφοσιωμένος στην προσπάθεια για την αναβίωση του σιδηρόδρομου στην Πελοπόννησο και αποκάλυψε πως ο ίδιος  περπάτησε με τον καθηγητή Scholl περίπου 40 χιλιόμετρα για να διαπιστώσουν την κατάσταση των γραμμών.

Η Ειρήνη Φρεζάδου από την πλευρά της, είπε πως οι μελετητές βρήκαν πως πολλοί από αυτούς του σταθμούς ευτυχώς έχουν διατηρηθεί εξωτερικά έχουμε μια απίστευτα καλή συγκυρία. "Δεν θέλουν πολλά πράγματα, έχουμε τον πρέσβη που έχει αφιερωθεί ενώ υπάρχουν και οι Ελβετοί εμπειρογνώμονες που έχουν μεγάλη τεχνογνωσία σε θέματα τρένων. Επίσης εδώ οι ράγες υπάρχουν και η επένδυση για την υποδομή είναι σχετικά μικρή και πιο σημαντικό είναι πως έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες της Πελοποννήσου. Μπορούμε ελληνικό Δημόσιο και Ελβετοί να προχωρήσουν την μελέτη για να μπορέσει να προσχωρήσει αυτό το σχέδιο" είπε η κ.Φρεζάδου.

Είπε πως η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2016 από τον καθηγητή Scholl και ανέφερε πως ειδικά για τους σταθμούς θα μπορούσε για να αναγεννηθούν να ισχύσει ένας ειδικός θεσμός "υιοθεσίας" για από χορηγούς ενώ τονίστηκε επίσης ότι θα πρέπει να προχωρήσει η επόμενη φάση που είναι η μελέτη σκοπιμότητας που θα αποκαλύψει αν και τι μπορεί να γίνει. Το τμήμα Κόρινθος-Αργος-Ναύπλιο είναι 64 χλμ και το Άργος-Τρίπολη 68χλμ.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο καθηγητής Scholl, σημείωσε πως είναι υπέρογκο ένα πιθανό κόστος αλλαγής της σημερινής μετρικής γραμμής με κανονική καθώς το εκτιμώμεο κόστος ανά χιλιόμετρο ανέρχεται σε 10-12 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει πως θα χρειάζονταν 1,3-2,1 δισ. ευρώ για να ανακαινιστεί πλήρως η γραμμή που είναι σήμερα ανενεργή.

Όπως είπε ο καθηγητής Scholl, τα σημεία-κλειδιά για μια επιτυχημένη μελέτη σκοπιμότητας είναι: η υποδομή, οι πιθανές εκτιμήσεις, λειτουργική έρευνα, business plan και φορέας υλοποίησης και εκτέλεση-χρονοδιάγραμμα-έγγραφα.

Το μεγαλύτερο βάρος ο καθηγητής το έδωσε στην υποδομή. Τα τμήματα που χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης ανακαίνισης είναι από το Ναύπλιο μέχρι το Άργος και από το Μύλιο μέχρι το Άργος. Εδώ προτείνεται να μπορέσει να γίνει αναβάθμιση της υποδομής-επιδομής που να επιτρέπει και μεγαλύτερες ταχύτητες.

Θα χρειαστεί σημαντικές παρεμβάσεις καθαρισμού των γραμμών, θα πρέπει να καταμετρηθούν οι διαβάσεις (επίσημες και ανεπίσημες), να διαπιστωθεί η κατάσταση στα τεχνικά της γραμμής (γέφυρες, σήραγγες, κάτω διαβάσεις, άνω διαβάσεις κλπ) για να κοστολογηθούν οι παρεμβάσεις. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει με τους σταθμούς οι οποίοι εξωτερικά δείχνουν σε καλή κατάσταση αλλά εσωτερικά είναι σε πολλές περιπτώσεις λεηλατημένοι.

Όπως αναφέρει ο κ.Scholl οι σταθμοί θα πρέπει να γίνουν λειτουργικοί, με αυτόματους πωλητές εισιτηρίων, info points καθώς και να συνδεθούν με τοπικές λεωφορειακές γραμμές αλλά και να διαθέτουν χώρους στάθμευσης. Θα εξεταστεί επίσης η δυνατότητα λειτουργίας καταστημάτων εστίασης.

Επίσης θα μελετηθεί (μελέτη κόστους-οφέλους) το τι τρένα μπορούν να δρομολογηθούν στην γραμμή, δηλαδή αν θα είναι πετρελαιοκίνητα, ηλεκτρικά, με μπαταρία, υδρογόνου. Τα πετρελαιοκίνητα μπορούν να δρομολογηθούν άμεσα καθώς υπάρχουν ανάλογα τρένα για μετρική γραμμή ενώ για ηλεκτροκίνητα, μπαταρίας, υδρογόνου θα χρειαστεί αγορά και χώρος για καύσιμο (για τα υδρογόνου).

Για τον σταβλισμο των τρένων, την συντήρηση και συνεργεία ελέγχου της γραμμής θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί το μηχανοστάσιο Τρίπολης που είχε ανακαινιστεί πριν κλείσει η γραμμή και θεωρείται πως παραμένει ακόμα και σήμερα σε σχετικά καλή κατάσταση.

Επίσης πρέπει να προσμετρηθούν τα κόστη επανενεργοποίησης της γραμμής και τελικά να προκύψει το κόστος ξεχωριστά για τα τμήματα Κόρινθος-Ναύπλιο και Άργος-Τρίπολη που θα δώσει και το κόστος ανά χιλιόμετρο βάσει του οποίου μπορεί να δρομολογηθεί ένας διαγωνισμός.

Επόμενο βήμα θα είναι η εξέταση του κατά πόσο μπορεί η γραμμή μπορεί να γίνει ελκυστική για κατοίκους-επισκέπτες-τουρίστες. Το μεγάλο θετικό στην υπόθεση επαναλειτουργίας της γραμμής είναι πως στον Σιδηροδρομικό Σταθμό στην Κόρινθο υπάρχει αποβάθρα για υποδοχή τρένων μετρικής γραμμής.

Αυτό σημαίνει πως ένας επιβάτης για παράδειγμα από την Αθήνα ή το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, μπορεί με μια μετεπιβίβαση στην Κόρινθο να χρησιμοποιήσει εύκολα τη γραμμή Κόρινθος-Ναύπλιο-Τρίπολη. Αυτό θεωρείται ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα σε όλη την διερεύνηση της αναβίωσης της γραμμής.

Από εκεί και έπειτα η μελέτη θα πάει στα θέματα λειτουργίας. Δηλαδή πόσα τρένα μπορούν να δρομολογούνται ανά ημέρα. Αν θα υπάρχουν ώρες αιχμής ή περίοδοι αιχμής (π.χ. καλοκαίρια λόγω τουρισμού), να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των μετακινήσεων και να αποφασιστεί αν τελικά θα χρησιμοποιηθεί το μηχανοστάσιο Τρίπολης.

Θα πρέπει να αναλυθούν τα λειτουργικά κόστη, ο οικονομικός αντίκτυπος από την ενεργοποίηση του σιδηρόδρομου στην περιοχή αλλά και το αν χρειάζεται για να λειτουργήσει η γραμμή κάποιο ποσοστό επιδότησης. Μπορεί επίσης να γίνει και μια χοντρική οικονομική ανάλυση για τα πιθανά έσοδα από τα εισιτήρια.

Όπως υποστήριξε ο κ.Scholl ακόμα και στην Ελβετία δεν υπάρχει τοπικό τρένο χωρίς επιδότηση. Στην περιοχή της Ζυρίχης για παράδειγμα όπως είπε, υπάρχει 40% επιδότηση για την λειτουργία των τοπικών τρένων και το χαρακτήρισε ως κοινό φαινόμενο παγκοσμίως,

Παράλληλα θα πρέπει να εκπονηθούν και περιβαλλοντικές μελέτες και μελέτες κόστους-οφέλους.

Σημαντικό σημείο της γενικής μελέτης σκοπιμότητας είναι ποιος θα είναι ο φορέας υλοποίησης. Θα είναι ο ΟΣΕ; ένα νέο σχήμα ΣΔΙΤ; θα μπορεί να γίνει μέσω ενός ιδιώτη; Επίσης να αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας ποιος θα είναι ο υπεύθυνος συντήρησης και λειτουργίας.

Εδώ ο κ.Scholl ανέφερε και την περίπτωση "δανεισμού" της γραμμής σε κάποιο ιδιωτικό σχήμα και έδωσε ως παράδειγμα αντίστοιχες ορεινές γραμμές στη Γερμανία το οποίο το χαρακτήρισε ως πολύ πετυχημένο.

Για την μελέτη σκοπιμότητας θα απαιτηθεί ένα διάστημα 1,5 έτους και μπορεί να γίνει από μια ειδικού σκοπού εταιρεία. Ο Ελβετός καθηγητής πρότεινε να υπάρχουν 3 ομάδες εργασίας για να προκύψουν πολλές περισσότερες πιθανές λύσεις που θα οδηγήσουν στην τελική λύση, ενώ θα υπάρχει ομάδα αξιολόγησης από Έλληνες και Ελβετούς.

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024

To 2025 o διαγωνισμός για την Ανάπλαση της ΔΕΘ και το νέο Confex Park - Με ποιον σταθμό θα συνδέεται

 κείμενο από το ypodomes.com

Μέσα στο 2025 θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και το δεύτερο εξάμηνο του 2026 θα υπογραφεί η σύμβαση για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου για την περίφημη Ανάπλαση της ΔΕΘ. Όπως ανέφερε στο 2° Growthfund Summit, ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας το σχέδιο προβλέπει 110 στρέμματα πάρκο στο νότιο τμήμα μαζί την Αγία Φωτεινή, θα αποκτήσει ένα εμβληματικό εκθεσιακό κέντρο περίπου 60.000 τμ.

"Είμαι αισιόδοξος ότι η θεμελίωση της ανάπλασης θα είναι το δεύτερο εμβληματικό έργο για την πόλη που αφορά το αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό αποτύπωμα της πόλης" είπε χαρακτηριστικά. To έργο ωριμάζει το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο θα πραγματοποιήσει και τον διαγωνισμό για λογαριασμό της εταιρείας που διαχειρίζεται σήμερα την ΔΕΘ και με την ολοκλήρωση του θα μετονομαστεί σε Confex Park.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το κόστος του έργου ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ και αφορά στην υλοποίηση ενός έργου παραχώρησης. Το έργο συνδυάζει την αναμόρφωση του χώρου και την ανάπτυξη νέων φουτουριστικών κτιρίων που θα κυριαρχούν στην οπτική της περιοχής.

Η Ανάπλαση της ΔΕΘ είναι ένα μεγάλο στοίχημα καθώς με την υλοποίηση της θα εκυσγχρονιστεί και θα αλλάξει το πρόσωπο του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Αυτό που έχει αποφασιστεί είναι πως το έργο θα προχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για 35 χρόνια ούτως ώστε ο ανάδοχος-επενδυτής να έχει και την ευθύνη συντήρησης προκειμένου η εικόνα και η λειτουργία του χώρου να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η ΔΕΘ-HELEXPO θα συνεχίσει να έχει την διαχείριση και εκμετάλλευση του χώρου ενώ εκτιμάται ότι με την νέα της εικόνα θα αναγεννηθεί και ο θεσμός της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ενώ θα μπορεί να προσελκύσει και άλλες μεγάλες εκδηλώσεις. Το όνομα που μέχρι τώρα δείχνει ότι θα έχει ο αναμορφωμένος χώρος είναι "ConFex Park".

Το όλο εγχείρημα περιλαμβάνει γκρέμισμα αρκετών κτιρίων αλλά και την διατήρηση κάποιων εμβληματικών κτισμάτων όπως ο πύργος του ΟΤΕ, το «Παλέ ντε Σπορ», το κτήριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το παλιό μικρό περίπτερο της Esso Pappas ως χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του ’60 και το τόξο στην είσοδο του χώρου.

Μεγάλο ατού του ConFex Park θα είναι η πρόσβαση στο χώρο με το Μετρό. Πιο συγκεκριμένα θα εξυπηρετείται από τον σταθμό ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ ενώ σε κοντινή απόσταση είναι και ο σταθμός ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΕΚΘΕΣΗ.

Ο επισκέπτης που έρχεται στον χώρο με τρένο θα μπορεί να φτάσει σε 6` λεπτά στον χώρο της ConFex Park ενώ για τους Θεσσαλονικείς η πρόσβαση θα είναι πλέον εύκολη υπόθεση με την χρήση του Μετρό ή του συνδυασμού λεωφορείου-Μετρό.

Τι περιλαμβάνει το ConfEx Park

Σύμφωνα με την προμελέτη για το project, στον χώρο του ακινήτου, που συνολικά καταλαμβάνει 175 στρέμματα, η δόμηση θα καλύπτει 91.000 τμ περίπου 12% λιγότερα από σήμερα. Tο Συνεδριακό Κέντρο και τα τρία περίπτερα θα έχουν εμβαδόν 69.000 τ.μ. Τα 51.000 αφορούν στα τρία περίπτερα και τα 18.000 στο Συνεδριακό Κέντρο.

Στη βόρεια πλευρά του ακινήτου θα δημιουργηθεί το Business Center, που θα αποτελείται από τέσσερα κτίρια (ξενοδοχείο, δύο εμπορικά κτίρια, ένα πολλαπλών χρήσεων).

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τόσο η κατασκευή ενός σύγχρονου ξενοδοχείου 12.000 τ.μ με 150 δωμάτια όσο και νέοι εμπορικοί χώροι 6.500 τ.μ, γραφεία 5.000 τ.μ και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 2.000 τ.μ. Η έκταση του πρασίνου πολλαπλασιάζεται και θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με ενδημικά φυτά από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα ικανοποιήθηκαν αιτήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης όπωςς η  μείωση κατά 4.000 τ.μ. του εμβαδού του συνεδριακού κέντρου που θα δημιουργηθεί στο νότιο τμήμα της έκτασης, ώστε να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία του οικοπέδου της ΔΕΘ με το Γ’ Σώμα Στρατού, την τροποποίηση της χωροθέτησης του επιχειρηματικού κέντρου και του ξενοδοχείου (βρίσκονται στην πλευρά προς την Αγγελάκη) και την αύξηση των δενδροφυτεύσεων, οι οποίες θα ξεπεράσουν τις 3000.

Το ConfEx Park θα είναι διαπερατό και προσβάσιμο από πεζούς και ποδηλάτες, ενώ προβλέφθηκαν χώροι για άθληση και ψυχαγωγία των κατοίκων. Επίσης θα κατασκευαστεί και ένα αμφιθέατρο για υπαίθριες εκδηλώσεις.

Την αρχιτεκτονική μελέτη, ύστερα από διαγωνισμό είχε αναλάβει να εκπονήσει το σχήμα Sauerbruch Hutton & Gustafson Porter + Bowman Offices και Έλενα Σταυροπούλου.

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

Κλειδώνει η χρηματοδότηση και η τελετή υπογραφών για το Ιωάννινα - Κακαβιά

 κείμενο από το ypodomes.com

Με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δεσμεύτηκε το ποσό των 269 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του έργου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Επέκταση Ιόνιας Οδού: τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά. Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες κλειδώνει και η ημέρα τελετής υπογραφών με πιθανότερη ημερομηνία την 16η Δεκεμβρίου 2024.

Αυτός καθώς έχει ολοκληρωθεί η προσυμβατική περίοδος του διαγωνισμού, έχει ολοκληρωθεί ο προ-συμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ έχει ενημερωθεί και η Βουλή των Ελλήνων. Ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου είναι 54 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης.

Να θυμίσουμε πως ανάδοχος του έργου είναι η AVAX η οποία προσθέτει ακόμα ένα μεγάλο έργο μετά από αυτό του Μπράλος-Άμφισσα.

Το έργο, συνολικού μήκους 69,5 χιλιομέτρων το οποίο αφορά στην κατασκευή του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά από την συμβολή της Ιόνιας Οδού με την Εγνατία (Α/Κ Εγνατίας) μέχρι την Κακαβιά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων και όλων των απαιτούμενων υποστηρικτικών δράσεων (απαλλοτριώσεις, μετατοπίσεις – αποκαταστάσεις δικτύων ΟΚΩ και συνδέσεις με αυτά και αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες) περιλαμβάνει δύο τμήματα:

  • Τμήμα 1: Ιωάννινα – Καλπάκι: Με αρχή τον ανισόπεδο κόμβο Εγνατίας και πέρας το τέλος του ανισόπεδου κόμβου Καλπακίου και συνολικό μήκος 46,40 χιλιόμετρα επί νέας χάραξης. Στο τμήμα περιλαμβάνονται έξι ανισόπεδοι κόμβοι.
  • Τμήμα 2: Καλπάκι – Κακαβιά: Με αρχή το πέρας του ανισόπεδου κόμβου Καλπακίου και πέρας τον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς και συνολικό μήκος 23,11 χιλιόμετρα, όπου προβλέπεται η αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού.

Πρόκειται για ένα έργο Εθνικού Επιπέδου και ένα από τα εμβληματικά έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η κατασκευή του είναι ζωτικής σημασίας για την Π.Ε. Ιωαννίνων και την ευρύτερη περιοχή, καθώς με την ολοκλήρωσή του αναμένεται να εξοικονομηθεί ο χρόνος μετακίνησης των οχημάτων αλλά και να μειωθεί ο αριθμός των ατυχημάτων.

Παράλληλα, θα επιλυθούν προβλήματα προσβασιμότητας και συνδεσιμότητας των γεωγραφικά απομονωμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της ευρύτερης Π.Ε. Ιωαννίνων, που είναι ωστόσο ιδιαίτερα σημαντική για την περιφερειακή οικονομία, αλλά και σε σημαντικούς πόλους παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, εκπαίδευσης, όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και εργασίας, όπως η Βιομηχανική Περιοχή.

Ακόμα, αποτελεί τον σύνδεσμο με την Αλβανία και κατ’ επέκταση με τις άλλες χώρες των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων (Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κροατία και Σλοβενία), που είναι αναπτυσσόμενες οικονομίες και πεδίο δραστηριοποίησης των ελληνικών εταιριών, ενώ εξυπηρετεί και το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων καθώς και τον κύριο και έντονο όγκο της κυκλοφορίας προς τις παραλιακές περιοχές της Αλβανίας και τα Τίρανα.

Επιπροσθέτως, με δεδομένο ότι το έργο αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) συνδέοντας το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας με τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας (κόμβοι του ΔΕΔ-Μ), η ένωσή του με την Ιόνια και την Εγνατία Οδό θα προσφέρει τις μέγιστες μεταφορικές δυνατότητες ανθρώπων και αγαθών τόσο στη Ήπειρο όσο και στη λοιπή Ελλάδα ενισχύοντας έτσι την τοπική κοινωνία και αναδεικνύοντας την Ήπειρο ως σημαντικό κόμβο στη Δυτική Ελλάδα.

 

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

Παράταση μέχρι το τέλος του 2026 για την δεύτερη εργολαβία αναβάθμισης του αεροδρομίου Χίου

 κείμενο από το ypodomes.com

Σε παράταση συνολικά 28 μηνών οδηγήθηκε η δεύτερη εργολαβία για την αναβαθμισης του αεροδρομίου Χίου.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έδωσε παράταση για τις 29.12.2026 προκειμένου να ολοκληρωθεί η εργολαβία για την επέκταση - βελτίωση του πεδίου ελιγμών Κρατικού Αερολιμένα Χίου «Όμηρος».

Στο έργο ανάδοχος είναι η ΘΕΜΕΛΗ με ποσοστό ποσοστό έκπτωσης 24,79%. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το έργο δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο του 2021 και υπεγράφη στις 21.12.2021 με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 32 μήνες, δηλαδή μέχρι τον Αύγουστο του φετινού έτους.

Παράλληλα στο τέλος του έτους παρατάθηκε η πρώτη εργολαβία με ανάδοχο την ΕΚΤΕΡ που έχει αναλάβει το έργο για την επέκταση, αναδιαρρύθμιση και βελτίωση των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του τερματικού σταθμού του Αεροδρομίου "Όμηρος".

Ποιο είναι το έργο για το πεδίο ελιγμού

Το κόστος του έργου για την επέκταση - βελτίωση του πεδίου ελιγμών Κρατικού Αερολιμένα Χίου «Όμηρος» ανέρχεται με ΦΠΑ σε 24,74 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 19,95 εκατ. ευρώ). Το αντικείμενο του έργου είναι η επέκταση του διαδρόμου προς βορρά, η διαμόρφωση ζωνών ασφαλείας και ζώνης RESA στο νότιο και βόρειο άκρο του διαδρόμου, η κατασκευή υδραυλικών και τεχνικών έργων και η κατασκευή υποσταθμού και σταθμού φωτοσήμανσης.

Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.» του Ε.Σ.Π.Α. 2014 - 2020, στην Πράξη «Βελτίωση και ανάπτυξη υποδομών Κρατικού Αερολιμένα Χίου» και από τον ενάριθμο 2021ΣΕ07700004 του Π.Δ.Ε., που αφορά στην κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής της Υ.Π.Α..

Η ταυτότητα του έργου

Αντικείμενα των έργων είναι:

-Η επέκταση του διαδρόμου προς βορρά σε απαλλοτριωμένη περιοχή, έτσι ώστε ο διάδρομος να αποκτήσει συνολικό μήκος 1.799 Μ και πλάτος 30.00 Μ, με εκατέρωθεν ασφάλτινα ερείσματα πλάτους 7,50 Μ. Μετά το επεκτεινόμενο βόρειο άκρο του διαδρόμου θα διαμορφωθεί ζώνη ασφαλείας (strip), σε μήκος 60 Μ και στη συνέχεια αυτής περιοχή ασφαλείας πέρατος διαδρόμου (resa) σε μήκος 90 Μ. Εκατέρωθεν του επεκτεινόμενου τμήματος του διαδρόμου και μετά, τα ερείσματα διαμορφώνονται πλευρικές ζώνες ασφάλειας σε πλάτος 75,00 από τον άξονα του διαδρόμου, ως αυτές του υφιστάμενου τμήματος του διαδρόμου,

— αναβάθμιση της αντοχής του υφιστάμενου τμήματος διαδρόμου,

— διαμόρφωση περιοχής ασφαλείας πέρατος διαδρόμου (resa) μετά από το πέρας του νότιου ακραίου strip του διαδρόμου σε μήκος 90,00 Μ,

— επέκταση της υφιστάμενης εσωτερικής υπηρεσιακής οδού του αεροδρομίου στα νέα όρια της απαλλοτριωμένης περιοχής,

— εκτέλεση των απαραίτητων υδραυλικών έργων εντός του αεροδρομίου, για την αποστράγγιση της περιοχής. Η εκτέλεση των αντίστοιχων έργων εκτός αεροδρομίου μέχρι την εκβολή τους στη θάλασσα θα εκτελεστεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,

— εκτέλεση των απαραίτητων τεχνικών έργων (τοίχοι αντιστήριξης κ.ά.),

— η απαραίτητη οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση στο πεδίο ελιγμών στα οδικά δίκτυα, που θίγονται από τα έργα του διαδρόμου,

— επέκταση και αντικατάσταση περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ, όπου απαιτείται,

— εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων πεδίου ελιγμών και τοποθέτηση αντίστοιχων στην επέκταση,

— κατασκευή νέου οικίσκου σταθμού φωτοσήμανσης και υποσταθμού αεροδρομίου,

— μετατόπιση του ραδιοβοηθήματος VOR,

— μεταφορά υφιστάμενης εγκατάστασης και κατασκευή νέου σκεπάστρου.

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Σε λειτουργία το Μετρό Θεσσαλονίκης - Ιστορική ημέρα για την πόλη - Γέμισαν με επιβάτες σταθμοί και συρμοί [VIDEO]

 κείμενο από το ypodomes.com

Ιστορική είναι η σημερινή ημέρα καθώς το Μετρό Θεσσαλονίκης, το δεύτερο σύστημα μετρό της χώρας, δόθηκε σε λειτουργία από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις 13:29, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάτησε το κουμπί με το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το μέσο που αναμένεται να αλλάξει προς το καλύτερο τις μετακινήσεις στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Λίγο αργότερα, οι σταθμοί του Μετρό γέμισαν με επιβάτες και κυριολεκτικά όλοι οι συρμοί έκαναν διαδρομές με γεμάτα βαγόνια. Η ιστορική σημερινή ημέρα, είναι από τις σπουδαιότερες στην ιστορία των υποδομών της χώρας. Είναι ημέρα χαράς και υπερηφάνειας για την Θεσσαλονίκης αλλά και για όλη τη χώρα που ενισχύεται με το πιο σύγχρονο μετρό στην Ευρώπη.

Για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως φορεά υλοποίησης είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής όλων των εποχών για την Θεσσαλονίκη και ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας. Για την Ελληνικό Μετρό είναι η 3η νέα γραμμή Μετρό που ολοκληρώνει και παραδίδει στη χώρα μετά από εκείνες για τις γραμμές 2 και 3 στο Μετρό της Αθήνας το 2000.

https://www.youtube.com/watch?v=Mm8S8s1YPMc&t=54s

Η Θεσσαλονίκη από σήμερα αλλάζει σελίδα και με το Μετρό πλέον ως ραχοκοκκαλιά του συστήματος μεταφορών της μπορεί να επανασχεδιάσει τον συγκοινωνιακό της χάρτη.

Οι ολοκαίνουργιοι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης που τέθηκαν ήδη στην υπηρεσία του κοινού έχουν γίνει αντικείμενο ευτυχίας και αυτή η σπουδαία ημέρα θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία της πόλης.

Πλέον σε θέση για λειτουργία είναι 13 σταθμοί: Οι 13 σταθμοί είναι οι: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη και Νέα Ελβετία. Στους τερματικούς σταθμούς θα υπάρχουν λεωφορειακές γραμμές για την μετεπιβίβαση από το ένα μέσο στο άλλο.

Το Μετρό θα είναι δωρεάν για τους επιβάτες μέχρι και τις 3 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια θα κλείσουν οι πύλες εισόδου-εξόδου με το εισιτήριο να κοστίζει 60 λεπτά και η διάρκεια να είναι 1 ώρα και 10 λεπτά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα thessmetro.gr από την εταιρεία λειτουργίας ΤΗΕΜΑ.

https://www.youtube.com/watch?v=qLfX5sJMNX8

Στους σταθμούς υπάρχουν αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων και πλέον οι επιβάτες θα μπορούν να επιλέξουν μια από τις κατηγορίες εισιτηρίων που είναι διαθέσιμες. Να θυμίσουμε ότι προς το παρόν η χρήση του λεωφορείου απαιτεί επιπλέον εισιτήριο του ΟΑΣΘ 60 λεπτών.

Η λειτουργία του Μετρό είναι από τις 5:30 το πρωί μέχρι τις 12:30 το βράδυ ενώ Παρασκευή και Σάββατο θα λειτουργεί μέχρι τις 2 το πρωί. Στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και την Νέα Ελβετία λειτουργούν από σήμερα οι σταθμοί μετεπιβίβασης για αυτούς που μετακινούνται και με λεωφορεία και με μετρό.

Η λειτουργία του Μετρό αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην ελάφρυνση του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης και σταδιακά να γίνει μέρος των μεταφορών. Η μεγάλη αλλαγή για τους Θεσσαλονικείς είναι πως πλέον θα μπορούν να κάνουν χρήση λεωφορείου και μετρό και με 1,20 να μετακινηθούν από άκρη σε άκρη σε όλη την πόλη.

https://www.youtube.com/watch?v=Wiqj8_noA44&t=5s

Δρομολόγια και σταθμοί

Τα δρομολόγια αρχικά, όπως έχει αναφέρει πρόσφατα ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, θα έχουν συχνότητα τις ώρες αιχμής ανά 3,5 λεπτά και μελλοντικά με την προσθήκη της επέκτασης Καλαμαριάς και των επιπλέον 15 συρμών θα μπορεί να φτάσει και τα 90 δευτερόλεπτα.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης μπορεί να εξυπηρετεί καθημερινά 254.000 επιβάτες ή 18 χιλιάδες επιβάτες ανά ώρα με συρμούς που κινούνται χωρίς οδηγό καθώς ελέγχονται αυτόματα από το Κέντρο Ελέγχου που βρίσκεται στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας. Η εικόνα επιβίβασης ανά συρμό φτάνει τους 465 επιβάτες (καθήμενοι και όρθιοι). Φυσικά οι συρμοί διαθέτουν κλιματισμό και οθόνες πληροφόρησης κοινού.

Οι επιβάτες με ποδήλατα θα μπορούν να μπαίνουν σε αυτό-επιτρέπονται δύο ποδήλατα στο πίσω μέρος κάθε βαγονιού- και οι γονείς κατοικίδιων μαζί με τα ζώα τους, υπό την προϋπόθεση ότι τα μεταφέρουν στα σπίτια/τσάντες που διατίθενται στο εμπόριο

Στην είσοδο των σταθμών θα υπάρχουν πύλες εισόδου-εξόδου (όπως και στην Αθήνα). Η πρόσβαση στην αποβάθρα θα μπορεί να γίνεται με διαδοχικές κυλιόμενες σκάλες ή με ανελκυστήρες.

Όλοι οι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης διαθέτουν κεντρική αποβάθρα με τα τρένα να σταματούν πλάγια των αποβαθρών. Στην Αθήνα κάποιοι αντίστοιχοι σταθμοί μπορούν να εντοπιστούν στον Άγιο Δημήτριο στη γραμμή 2, στο Αιγάλεω και την Εθνική Άμυνα στην γραμμή 3 και στον Ταύρο στην γραμμή 1.

Τα έργα ανέλαβε και πλεόν ολοκληρώνει το σχήμα AKTOR-WEBUILD-HITACHI ενώ την λειτουργία και συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει και επίσημα το Σάββατο η THEMA, μια εταιρεία που αποτελείται από την Ιταλική ΑΤΜ και την Γαλλική EGIS.

https://www.youtube.com/watch?v=GHcKp7sWSds

Νέες λεωφορειακές γραμμές

Από 1η Δεκεμβρίου θα υπάρξουν 13 λεωφορειακές γραμμές που θα τερματίζουν σε σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης:

Αναλυτικά οι νέες λεωφορειακές γραμμές και η αναδιάρθρωση των υφιστάμενων, στην πρώτη φάση του νέου Συγκοινωνιακού Χάρτη Θεσσαλονίκης

Νέες λεωφορειακές γραμμές:

1.Νέα γραμμή σύνδεσης του αεροδρομίου Μακεδονία: Ονομασία: Χ2 «Νέα Ελβετία – Αεροδρόμιο Μακεδονία»

2.Νέα γραμμή Ιστορικού Κέντρου

3.Νέα γραμμή σύνδεσης Νέας Ελβετίας με τον Α.Σ. ΙΚΕΑ: Ονομασία: Νο 79Χ «Νέα Ελβετία – Α.Σ. ΙΚΕΑ»

Τροποποίηση υφιστάμενων γραμμών

4.Νο 10 «Χαριλάου-Ν.Σ.Σ.» μέσω του άξονα της οδού Τσιμισκή

5.Νο 11 «Πυλαία- Πανεπιστήμιο» (σύνδεση με σταθμό Μετρό Σιντριβάνι)

6.Νο 17 «Τριανδρία-Αγίας Σοφίας» (σύνδεση με σταθμό Μετρό Αγίας Σοφίας)

7.Νο 20 «Μενεμένη-Ερμού» (απομάκρυνση από «πέταλο» και τερματισμός μεταξύ Βενιζέλου και Ίωνος Δραγούμη )

8.Νο 21 «Εύοσμος- Ερμού» (απομάκρυνση από «πέταλο» και τερματισμός μεταξύ Βενιζέλου και Ίωνος Δραγούμη)

9.Νο 35 «Ν.Σ. Σταθμός – Μετέωρα» (απομάκρυνση από Βενιζέλου)

10.Νο 36 «Βούλγαρη-Ζώνη Καινοτομίας» (διέλευση από Ν. Ελβετία-σύνδεση ΚΤΕΛ Χαλκιδικής και Εμπορικό Κέντρο Cosmos με Ν. Ελβετία)

11.Νο 57 «Διασταύρωση Χορτιάτη-Ασβεστοχώρι-ΝΣΣ» (απομάκρυνση από «πέταλο» και κατάληξη Ν.Σ.Σ)

12.Νο 58Α «Διασταύρωση Χορτιάτη - Πανεπιστήμιο» (σύνδεση με σταθμό Μετρό Σιντριβάνι)

13.Νο 58Β «Διασταύρωση Χορτιάτη – Νέα Ελβετία» (σύνδεση με Σταθμό Μετεπιβίβασης Ν. Ελβετία)

Η επέκταση προς Καλαμαριά

Στα τέλη του 2025, τον ερχόμενο Νοέμβριο  όπως ανέφερε στην ίδια τηλεοπτική εμφάνιση ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα λειτουργήσει και η γραμμή Καλαμαριάς με την οποία θα προστεθούν επιπλέον 5 σταθμοί: Καλαμαριά, Νομαρχία, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα.

Με αυτό τον τρόπο η Θεσσαλονίκη θα διαθέτει 2 γραμμές με 18 σταθμούς. Οι πρώτοι 11 σταθμοί, δηλαδή από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τον σταθμό 25ης Μαρτίου θα είναι κοινοί και από εκεί θα διακλαδώνονται προς Νέα Ελβετία και Μίκρα.

Μελλοντικά το Μετρό Θεσσαλονίκης θα αποκτήσει ακόμα μια γραμμή με εκκίνηση τα δυτικά και θα φτάνει μέχρι την Τούμπα ενώ προβλέπεται επέκταση μέχρι το Αεροδρόμιο Μακεδονία και ακόμα μια μέχρι τη Θερμή.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα