Υποδομές στην Ελλάδα

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2015

Αυτοκινητόδρομοι: Δίκτυο 2.500 χιλιόμετρα μέχρι το 2017

κείμενο από το ypodomes.com
Στους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας σήμερα δεν έχουμε να επιδείξουμε πολλά. Το 2017 όμως θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα σημερινά υπό κατασκευή έργα σε αυτοκινητόδρομους στην Ελλάδα, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.

Η εικόνα τότε θα είναι πολύ διαφορετική και η Περιφέρεια θα έχει μία μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη μέσα από το μεγάλο δίκτυο αυτοκινητόδρομων που θα διαθέτει η χώρα. Το δίκτυο αυτό θα είναι ένα από τα πληρέστερα στην Ευρώπη και όλες οι Ηπειρωτικές Περιφέρειες της χώρας θα έχουν τουλάχιστον από δύο αυτοκινητόδρομους με το συνολικό μήκος να ξεπερνά τα 2.500χλμ.

Με βάση τα χιλιόμετρα η μεγάλη κερδισμένη είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 470χλμ  ενώ η Δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος που θεωρούνται οι «φτωχές» σε αυτοκινητόδρομους, θα αποκτήσουν σημαντικές υποδομές σε κλειστούς, ταχείς, οδικούς άξονες.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχεία πως η μοναδική Περιφέρεια χωρίς υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο είναι η Αττική. Σήμερα, σας παρουσιάζουμε την εικόνα των Περιφερειών σήμερα και το 2016 όταν τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί και θα λειτουργούν στο σύνολο τους όλοι οι αυτοκινητόδρομοι:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
2014: 290ΧΛΜ
Σήμερα διαθέτει αυτοκινητόδρομος στο τμήμα της Εγνατίας από την Αμφίπολη μέχρι τους Κήπους στον Έβρο. Το μήκος είναι 290χλμ. Το 2016 θα έχουν ολοκληρωθεί και τα έργα στους οδικούς άξονες Κομοτηνή-Σύνορα και Αρδάνιο-Ορμένιο που όμως είναι δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας και όχι κλειστοί αυτοκινητόδρομοι.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
2014:320ΧΛΜ   2016:470ΧΛΜ
Σήμερα διαθέτει αυτοκινητόδρομο στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου  Σκοτίνα-Κλειδί Ημαθίας μήκους 70χλμ, στο τμήμα της Εγνατίας από την Αμφίπολη μέχρι τα σύνορα με την Δυτική Μακεδονία (κοντά στην περιοχή Πολύμυλος) μήκους 195χλμ. Επίσης ολοκληρωμένος είναι ο αυτοκινητόδρομος από την Θεσσαλονίκη μέχρι τα Μουδανιά μήκους 55χλμ. Ολοκληρωμένος ως άξονας ταχείας κυκλοφορίας είναι ο δρόμος Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι.

Το 2016 θα έχει ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος Θεσσαλονίκη-Μουδανιά-Κασσάνδρα (μείον ένα χιλιόμετρο στην Ποτίδαια) μήκους 100χλμ, και ο κάθετος άξονας Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας μήκους 105χλμ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
2014:170ΧΛΜ    2016:210ΧΛΜ
Σήμερα διαθέτει αυτοκινητόδρομο στο τμήμα της Εγνατίας από την περιοχή του Πολύμυλου μέχρι τα σύνορα με Θεσσαλία μήκους 105χλμ. Αυτοκινητόδρομος είναι το τμήμα Κοζάνη-Πτολεμαϊδα (περίπου 25χλμ) του άξονα Κοζάνη-Φλόρινα-Νίκη. Ολοκληρωμένο είναι  και  το Σιάτιστα-Κορομηλιά (περίπου 50χλμ) του άξονα Σιάτιστα-Καστοριά-Κρυσταλλοπηγή.

Το 2016 θα έχει ολοκληρωθεί όλος ο άξονας Σιάτιστα-Καστοριά-Κρυσταλλοπηγή μήκους 72χλμ και το τμήμα Φλώρινα-Νίκη (περίπου 15χλμ).

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
2014:127ΧΛΜ     2016:202ΧΛΜ
Σήμερα διαθέτει αυτοκινητόδρομο στο τμήμα της Εγνατίας από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μέχρι τα σύνορα με Θεσσαλία (κοντά στην περιοχή Ανήλιο) μήκους 110χλμ.  Αυτοκινητόδρομος είναι και το τμήμα της Ιόνιας Οδού Φιλιππιάδα-Άγιος Δημήτριος Άρτας μήκους 17χλμ.

Μέχρι το 2017 θα έχει ολοκληρωθεί το τμήμα της Ιόνιας Οδού της Ηπείρου (Ιωάννινα-Κομπότι) μήκους 75χλμ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
2014:55ΧΛΜ      2016:238ΧΛΜ
Σήμερα διαθέτει αυτοκινητόδρομο στο τμήμα της Ιόνιας Οδού Κεφαλόβρυσο-Κουβαράς μήκους 35χλμ και την Περιμετρική Πάτρας μήκους 20χλμ.

Μέχρι το 2016 θα έχει ολοκληρωθεί το τμήμα της Ιόνιας Οδού στη Δυτική Ελλάδα (Κομπότι-Αντίρριο) περίπου 125χλμ, το τμήμα της Ολυμπίας Οδού (τμήμα Αιγείρα-Πάτρα-Πύργος) μήκους 165χλμ (μαζί με την Περιμετρική Πάτρας). Ολοκληρωμένος θα είναι και ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο-Αμβρακία μήκους 48χλμ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
2014:180ΧΛΜ       2016:290ΧΛΜ
Σήμερα διαθέτει αυτοκινητόδρομο στο τμήμα της Ολυμπίας Οδού Άγιοι Θεόδωροι-Κόρινθος μήκους 25χλμ, του Αυτοκινητόδρομου Μορέα, Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα μήκους 155χλμ.

Το 2016 θα έχει ολοκληρωθεί το τμήμα της Ολυμπίας Οδού Άγιοι Θεόδωροι- Κόρινθος-Αιγείρα (77χλμ), ο Περιμετρικός Καλαμάτας (12χλμ) και ο κλάδος του Αυτοκινητόδρομου Μορέα Λεύκτρο-Σπάρτη μήκους (46χλμ).

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
2014:197ΧΛΜ
Σήμερα διαθέτει αυτοκινητόδρομο στο τμήμα της Ολυμπίας Οδού Άγιοι Θεόδωροι-Ελευσίνα (47χλμ), την Αττική Οδό από Ελευσίνα-Μαρκόπουλο και Δυτική Περιφερειακή Υμηττού (65χλμ), το τμήμα της Νέας Οδού από Μεταμόρφωση μέχρι τα σύνορα με Στερεά Ελλάδα (κοντά στα Οινόφυτα, 65χλμ). Αυτοκινητόδρομος είναι και το τμήμα Φάληρο-Μεταμόρφωση (Κηφισός) 20χλμ.

Δεν προβλέπεται να προστεθεί άλλο τμήμα μέχρι το 2016.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
2014:185ΧΛΜ        2016:255ΧΛΜ
Σήμερα διαθέτει αυτοκινητόδρομο στο τμήμα της Νέας Οδού και της Κεντρικής Οδού από Οινόφυτα μέχρι τα σύνορα με Θεσσαλία μήκους 185χλμ. Χωρίς τα έργα του Μαλιακού.

Το 2016 θα έχουν προστεθεί στα παραπάνω επιπλέον 20χλμ λόγω της αποπεράτωσης των έργων του Μαλιακού. Θα έχει ολοκληρωθεί το τμήμα της Κεντρικής Οδού Λαμία-Νέο Μοναστήρι (σύνορα με Θεσσαλία) περίπου 50χλμ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
2014:125ΧΛΜ      2016:195ΧΛΜ
Σήμερα διαθέτει αυτοκινητόδρομο στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου από τον Ευαγγελισμό μέχρι τα σύνορα με Στερεά Ελλάδα μήκους 125χλμ.

Το 2016 θα έχει ολοκληρωθεί το τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου Ευαγγελισμός-Πλαταμώνας (σύνορα με Κεντρική Μακεδονία) μήκους 25χλμ και το τμήμα της Κεντρικής Οδού Ε65 Νέο Μοναστήρι-Τρίκαλα μήκους 50χλμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα