Υποδομές στην Ελλάδα

Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015

Στο τέλος του 2016 μεταφέρεται η μετατροπή της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης σε κλειστό αυτοκινητόδρομο

κείμενο από το ypodomes.com
Άσχημα τα μαντάτα για τα έργα της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Το τριπλό έργο που υπόσχεται να λυτρώσει τους οδηγούς από το βάσανο των φαναριών και να κάνει όλη την Περιφερειακή ένα κλειστό ασφαλή αυτοκινητόδρομο θα καθυστερήσει όπως φαίνεται αρκετά. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν με σημαντική καθυστέρηση και η παράταση τους μέχρι τα τέλη του 2016 θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com τα έργα δεν προχωρούν με καλούς ρυθμούς για πολλούς λόγους. Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι πως χρειάστηκε να μπει εμβόλιμη μια δημοπράτηση για τη μετατόπιση των δικτύων της ΕΥΑΘ από τον αυτοκινητόδρομο, έργο που εκ των πραγμάτων μετατοπίζει το έργο χρονικά καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εργολαβία αυτή για να συνεχίσουν τα έργα.

Η εξέλιξη αυτή είχε προβλεφθεί από το 2014 αλλά χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος μέχρι να γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού και να βρεθεί ανάδοχος του έργου. Τα έργα υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί το επόμενο εξάμηνο.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την κρίση καθώς η χρηματοδότηση (όπως και σε όλα τα έργα της χώρας) πάγωσε μέσα στο έτος και μαζί τους πάγωσαν και οι εργασίες.

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με τα περίφημα χρονοδιαγράμματα. Το τριπλό έργο έχει ως εξής:

1.Την κατασκευή του Ανισόπεδου Κόμβου (ΑΚ16) στη συμβολή της ΠΑΘΕ με τη Λαχαναγορά, που κατασκευάζεται με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ανάδοχο την J&P ΑΒΑΞ με κόστος 89,5εκ.ευρώ. Πρόκειται για έργο σύνθετο και πολυεπίπεδο στο όποιο η ολοκλήρωση ορίστηκε στο τέλος του έτους, όμως αυτό θεωρείται απίθανο να γίνει και θα υπάρξει παράταση.

Ακολούθως έχουμε 2 εργολαβίες της Εγνατίας Οδού ΑΕ

2.Ακολουθεί η κατασκευή του τμήματος ΑΚ16-Εύοσμος (ΑΚ Μακρυγιάννη) έργο με μήκος 3,4χλμ, κόστος 40,4εκ.ευρώ και ανάδοος την ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ. Η ολοκλήρωση του είχε τεθεί για τον Ιούλιο του 2015, η χρονική προθεσμία έχει λήξει και ο ανάδοχος έχει κάνει επίσημο αίτημα για παράταση των έργων μέχρι το τέλος του 2016. Το αίτημα σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή πρόκειται να γίνει αποδεκτό καθώς δεν πρόκειται για υπαιτιότητα του αναδόχου.

3.Η τρίτη εργολαβία αφορά το τμήμα Εύοσμος-Νοσ.Παπαγεωργίου (ΑΚ Μακρυγιάννη-ΑΚ5) έργο 3,2χλμ και κόστους 75εκ.ευρώ. Ανάδοχος του έργου είναι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Η χρονική προθεσμία του έργου είναι για τον επόμενο μήνα (Οκτώβριος 2015) αλλά και εδώ υπάρχει αίτημα για παράταση των έργων μέχρι το τέλος του 2016.

Τα έργα συνάντησαν και άλλες δυσκολίες όπως αρχαιολογικές ανασκαφές, οι συνηθισμένες καθυστερημένες απαλλοτριώσεις κ.α

Τα έργα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2013 και με την ολοκλήρωση τους θα δώσουν στη Θεσσαλονίκη ένα αστικό αυτοκινητόδρομο που θα ενώνει την ανατολική με τη δυτική πλευρά της πόλης σε μόλις 15 λεπτά, ενώ θα προσφέρει απευθείας σύνδεση του ΠΑΘΕ και του λιμανιού με το Αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Ανάμεσα στα ευεργετήματα που υπόσχεται ο αυτοκινητόδρομος είναι το τέλος των μποτιλιαρισμάτων, την πιο εύκολη σύνδεση με τη νότια πλευρά του Νομού Θεσσαλονίκης αλλά και τη Χαλκιδική αποσυμφορίζοντας το κυκλοφοριακό χάος της πόλης και δημιουργώντας ένα διαμπερές πέρασμα για τους οδηγούς που θα μπορούν να αποφύγουν την αστική διαδρομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα