Υποδομές στην Ελλάδα

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015

Αφιέρωμα στα Μεγάλα Έργα: Τα μεγάλα μελλοντικά έργα

κείμενο από το ypodomes.com
Τα μελλοντικά έργα της χώρας είναι πάντα πλουσιοπάροχα. Γιατί; Γιατί πολύ απλά μιλάμε για έργα "στα χαρτιά". Μία πλειάδα έργων οδικών, σιδηροδρομικών, μετρό και πολλά άλλα μας υπόσχονται πως η Ελλάδα του μέλλοντος θα είναι μία μοναδική εμπειρία. Ας δούμε λοιπόν:


ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ-ΤΡΑΜ
Στο Μετρό της Αθήνας θα δούμε την κατασκευή της νέας Γραμμής 4 με πρώτο το τμήμα Άλσος Βεϊκου-Γουδή. Επίσης προβλέπονται επεκτάσεις της γραμμής 1 προς Νέα Ερυθραία και της γραμμής 2 προς Ίλιον και προς Γλυφάδα.

Στο Μετρό Θεσσαλονίκης θα δούμε μελλοντικά επεκτάσεις προς Ευκαρπία, Εύοσμο και Αεροδρόμιο.

Στο Τραμ υπάρχουν αρκετά πλάνα για την Αθήνα με επεκτάσεις προς Κερατσίνι, Φρεαττίδα, Πατησίων, Αργυρούπολη κ.α.

Για τη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα πλάνο για δίκτυο τραμ που θα καλύπτει κυρίως το βόρειο-ανατολικό τμήμα της πόλης. Το σύνολο όλων των παραπάνω έργων (εκτός από πρώτο τμήμα της γραμμής 4) θα το δούμε την επόμενη δεκαετία.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ
Εδώ έχουμε πολλά έργα και αρκετά από αυτά θα τα δούμε στην τρέχουσα δεκαετία. Έχουμε:

Στη Πελοπόννησο προβλέπεται αναβάθμιση του τμήματος Ρίο-Λιμάνι Πάτρας, ηλεκτροκίνηση Κιάτο-Λιμάνι Πάτρας. Πιο μελλοντικά θα δούμε την αναβάθμιση του τμήματος Πάτρα-Πύργος-Κυπαρισία-Καλαμάτα.

Στην Αττική θα δούμε την επέκταση του Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα. Πιο μελλοντικά θα δούμε υπογειοποίηση του τμήματος Αθήνα-3 Γέφυρες.

Στη Θεσσαλία θα γίνει εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στα τμήματα Λάρισα-Βόλος, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα. Επίσης προβλέπεται σύνδεση με το Λιμένα και τη ΒΙΠΕ Βόλου.

Τα νέα μεγάλα πλάνα είναι στα βόρεια: Νέα γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη και αναβάθμιση του τμήματος Στρυμόνας-Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο με εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης. Εδώ έχουμε και το πλάνο ανάπτυξης του Δυτικού Προαστιακού Θεσσαλονίκης.

Πιο μελλοντικά θα έχουμε σύνδεση με το λιμάνι Καβάλας, το νέο σιδηροδρομικό τμήμα Καλαμπάκα-Κοζάνη και Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα.

ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ
Το μεγαλύτερο πλάνο είναι η μετατροπή του ΒΟΑΚ σε κλειστό αυτοκινητόδρομο. Επίσης θα έχουμε την παράκαμψη Χαλκίδας, το τμήμα της Ιόνιας Οδού Ιωάννινα-Κακαβιά, τον νέο κάθετο αξονα Ξάνθη-Εχίνος, την Εξωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, το τμήμα Καλό Νερό-Τσακώνα.

ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ
Στο μέλλον θα δούμε την αξιοποίηση Ελληνικού, την ανάπλαση Φαλήρου, την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης, τον ποδηλατόδρομο Γκάζι-Κηφισιά, η επέκταση του 6ου Προβλήτα Θεσσαλονίκης, ο νέος λιμένας κρουαζιέρας στον Πειραιά κλπ.

Δείτε αναλυτικά τα έργα Μετρό αλλά και όλα τα μεγάλα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή στο νέο 10ο ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ιστορικό, χρονοδιάγραμμα, λεπτομέρειες, ανάδοχοι, ταυτότητα του έργου, τηλέφωνα και πολλά ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα