Υποδομές στην Ελλάδα

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

Ωραία, τελειώνουμε με τους Αυτοκινητόδρομους, μετά τι;

κείμενο από το ypodomes.com
Εδώ και χρόνια κρατάει η "κολόνια" με την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων. Πλέον εισερχόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των στοιχειωμένων έργων και την τμηματική απόδοση τους στην κυκλοφορία.
Σε περίπου 7 μήνες σε λειτουργική τροχιά θα υπάρχουν η Ολυμπία και η Ιόνια Οδός ενώ πλήρως θα λειτουργουν ο Μορέας, ο Αιγαίου και ο Ε65.
Τα "ψιλά" που θα μείνουν θα χρειαστούν μία έξτρα υπομονή μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο όπου και επίσημα θα κλείσει την αυλαία της μεγάλης σαπουνόπερας που ξεκίνησε το 2005 με τη δημοπράτηση αυτών των δρόμων και πέρασε από 40 κύματα μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή τελική ευθεία.
Εδώ κάπου αναρωτιώμαστε όλοι: και μετά τι; ποια είναι η επόμενη μέρα στις μεγάλες κατασκευές για τα επόμενα 5-10 χρόνια.
Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι πως θα ισορροπήσει κατασκευαστικά με τα φαινόμενα να δείχνουν πως τα έργα επιστρέφουν και πάλι στην Αθήνα ενώ 4-5 μεγάλα project θα γίνουν στην περιφέρεια.
Στην Κρήτη θα έχουμε το Αεροδρόμιο στο Καστέλι (με συνεχείς αναβολές στη δημοπράτηση) και πιθανότατα μέχρι το 2019 και τον ΒΟΑΚ. Αυτά τα 2 έργα θα αλλάξουν το πρόσωπο του νησιού που σήμερα ταλαιπωρείται από το κακό οδικό δίκτυο και το ανεπαρκές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Παρηγοριά η σχεδόν ολοκλήρωση της αναβάθμισης του Αεροδρομίου στα Χανιά και η πρόσφατη αναβάθμιση του Αεροδρομίου της Σητείας.
Στην Πελοπόννησο θα έχουμε το Πάτρα-Πύργος και κάποια σιδηροδρομικά, στη Στερεά και Θεσσαλία το βόρειο και νότιο άκρο του Ε65 με 2 σιδηροδρομικά και ...αυτά.
Η Θεσσαλονίκη παραμένει μέχρι σήμερα στο παρασκήνιο χωρίς κανένα έργο και το άγχος να τελειώσει με τα 2 μεγάλα έργα Μετρό που θα κατασκευάζονται μέχρι το 2020-2021. Εδώ υπάρχει η ανησυχία η πόλη να ξεμείνει από νέα μεγάλα έργα, κυρίως αστικά συγκοινωνιακά.
Στην Αθήνα αντίθετα υπάρχει πληθώρα έργα, με την κατασκευαστική άνθηση να επιστρέφει. Βασιλιάς όλων τα έργα του Ελληνικού που θα μας κρατούν συντροφιά για πολλά χρόνια, η Γραμμή 4 του Μετρό, οι επενδύσεις στο Θριάσιο, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, η επέκταση του Προαστιακού στο Λαύριο (πιθανόν και στη Ραφήνα), η υποθαλάσσια Σαλαμίνας κ.α.
Άρα είμαστε εντάξει με τον προγραμματισμό των υποδομών της επόμενης 10ετίας; Αν νομίζετε ότι επειδή διαβάσατε τα παραπάνω ότι είναι και αρκετά και σίγουρα, τότε αυταπατάσται.
Από όλα τα παραπάνω προς το παρόν, σε ραγες υλοποίησης είναι ....κανένα. Έχουμε δημοπρατήσεις για τμήματα του Πάτρα-Πύργος, εκκίνηση του προγράμματος του Ελληνικού, αναμονή για το νότιο τμήμα του Ε65 (Λαμία-Ξυνιάδα) και ...αυτά. Έργα σε κάποιο από τα παραπάνω δεν έχουμε.
Τα καμπανάκια του εφησυχασμού ήδη χτυπούν και θα πρέπει οι ρυθμοί που σήμερα είναι τύπου μεξικάνικης σιέστας να επιταχυνθούν καθώς σε 1 χρόνο από σήμερα θα πρέπει τα περισσότερα από τα παραπάνω έργα να έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται για να μην έχουμε "χρονική τρύπα" που μπορεί να αποβεί μοιραία για πολλές εταιρείες.
Αυτός ο εφησυχασμός είναι και ο πιο επικίνδυνος γιατί όσοι ασχολούμαστε με τα έργα, γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι σε αυτή τη χώρα κάτι να προχωρήσει και να φτάσει στην υλοποίηση και πόσο εύκολα μπορεί να κολλήσει, να καταρρεύσει ή να ακυρωθεί.
Θέλετε παραδείγματα; μα οι ίδιοι οι αυτοκινητόδρομοι είναι το μεγάλο παράδειγμα. Το Μετρό Θεσσαλονίκης με τα χιλιάδες προβλήματα, τα ακυρωμένα έργα για την δυτική Ολυμπία από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο και την Τσακώνα και τα προσφάτως ακυρωμένα έργα για τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Υλίκη και την Υποθαλάσσια Ελευσίνας.
Αυτά ήταν έργα που υποτίθεται μέχρι το 2012 ότι ήταν υλοποιήσιμα. Το μόνο που διασώθηκε από αυτά είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης με μεγάλες συνέπειες στη λειτουργία της πόλης που υποφέρει και θα υποφέρει για χρόνια.
Η επόμενη μέρα, δεν πρέπει να είναι λοιπόν μόνο στα γραπτά ή τα προφορικά. Πρέπει να είναι στα εργοτάξια και μάλιστα καλοσχεδιασμένα ειδάλλως σε λίγα χρόνια θα μιλάμε ξανά και ξανά για τα ίδια και τα ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα