Υποδομές στην Ελλάδα

Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016

Η γενιά μεγάλων σιδηροδρομικών έργων

κείμενο από το ypodomes.com
Καθώς βαδίζουμε μετά από 3 δεκαετίες έργων στην ολοκλήρωση του βασικού σιδηροδρομικού διαδρόμου της χώρας Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, μία νέα γενιά έργων υπόσχεται να δώσει ώθηση στις ράγες και στις μεταφορές, επιβατικές και εμπορευματικές.
Το 2018 θα είναι το έτος σταθμός καθώς στον παραπάνω διάδρομο θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα εκσυγχρονισμού. Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διαθέτει διπλή γραμμή με ηλεκτροκίνηση, Θεσσαλονίκη-Ειδομένη μονή γραμμή με ηλεκτροκίνηση. Το 2019 θα έχουμε διπλή γραμμή και ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Αίγιο-Κιάτο-Αθήνα.
Η νέα γενιά έργων είναι ήδη προετοιμασμένη και τους επόμενους μήνες θα έχουμε τις πρώτες δημοπρατήσεις. Τι θα περιλαμβάνουν;
Προτεραιότητα δίδεται στην ολοκλήρωση του δυτικού τμήματος του ΠΑΘΕΠ από το Αίγιο μέχρι το Λιμάνι της Πάτρας. Εδώ έχουμε διαφορετικές συνθήκες από τμήμα σε τμήμα. Στο τμήμα Αίγιο-Ψαθόπυργος τα έργα υποδομής εξελίσσονται ενώ στο τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο-Λιμάνι Πάτρας δεν έχουμε καθόλου έργα.
Οι δημοπρατήσεις που θα πραγματοποιηθούν με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Ε.Π ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ είναι:
-Τμήμα Κιάτο-Αίγιο. Το έργο υπολογίζεται να δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Θα περιλαμβάνει έργα ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης του τμήματος και η ολοκλήρωση του εκτιμάται μέχρι το 2019. Χρηματοδότηση ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ)
-Τμήμα Αίγιο-Ρίο. Μετά την όπως όλα δείχνουν άτυχη εργολαβία Ψαθόπυργος-Ρίο, έχουμε δύο επιλογές. Η μία και πιο πιθανή θα είναι η εργολαβία σκούπα που θα περιλαμβάνει τα πάντα δηλαδήεπιδομή-ηλεκτροκίνηση-σηματοδότηση στο Αίγιο-Ψαθόπυργος και υποδομή-επιδομή-ηλεκτροκίνηση-σηματοδότηση στο τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο ή θα έχουμε σπαστές δημοπρατήσεις ανά τμήμα (λιγότερες πιθανότητες καθώς θα καθυστερήσει τα έργα. Σε κάθε περίπτωση η ΕΡΓΟΣΕ θα επιδιώξει την όσο πιο σύντομη διεξαγωγή των δημοπρατήσεων ( ή της δημοπράτησης). Στόχος η ολοκλήρωση τμηματικά μέχρι το 2022. Χρηματοδότηση ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ) και εργαλείο "Συνδέοντας την Ευρώπη" (CEF).
-Τμήμα Ρίο-Λιμένας Πάτρας. Εφόσον συμφωνηθεί λύση, ξεκινούν άμεσα μελέτες και δημοπράτηση μέχρι το τέλος του 2017. Περιλαμβάνεται διπλή γραμμή με ηλεκτροκίνηση και ανακαίνιση σταθμών και στάσεων. Για τον Άγιο Διονύσιο προβλέπεται ένας μεγάλος σύγχρονος σταθμός. Αγκάθι η μέχρι σήμερα απουσία εύρεσης κοινά αποδεκτά λύσης. Χρηματοδότηση ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ)
Επίσης έχουμε τα έργα ηλεκτροκίνησης της Θεσσαλίας. Αυτά περιλαμβάνουν:
-Τμήμα Λάρισα-Βόλος: Τα έργα πρώτης φάσης ολοκληρώθηκαν και αναμένεται σύντομα η δημοπράτηση του έργου ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης αλλά και μίας παράκαμψης (υποδομή-επιδομή) της περιοχής της Νέας Ιωνίας. Η δημοπράτηση προς το τέλος του έτους. Εκτίμηση να ολοκληρωθεί μέχρι το 2019. Χρηματοδότηση ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ)
-Τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα: Το έργο περιλαμβάνει ηλεκτροκίνηση-σηματοδότηση και η δημοπράτηση θα γίνει πιθανότατα το πρώτο εξάμηνο του 2017. Η ολοκλήρωση εκτιμάται μέχρι το 2022. Χρηματοδότηση ΠΕΠ Θεσσαλίας (ΕΣΠΑ).
Τέλος μέσω του ΕΣΠΑ αναμένεται η εργολαβία αναβάθμιση της επιδομής στο τμήμα ΣΚΑ-Οινόηκαθώς αναμένεται μεγάλος φόρτος. Η δημοπράτηση μάλλον οδεύει για αργότερα (2017-2018). Χρηματοδότηση ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ).
Επίσης έχουμε μία τριάδα έργων που έχουν προταθεί στο Πακέτο Γιουνκέρ και αναμένουμε αποτελέσματα. Αυτά είναι τα:
-Επέκταση Προαστιακού Σιδηρόδρομου τμήμα Κορωπί-Λαύριο
-Ανασύσταση Γραμμής Δ.Πελοποννήσου Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα και κλάδος Κυλλήνη-Αρχαία Ολυμπία
-Ηλεκτροκίνηση-Σηματοδότηση τμήμα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα