Υποδομές στην Ελλάδα

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Καμπανάκι κινδύνου για την βιωσιμότητα του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας

κείμενο από το ypodomes.com
Εδώ και καιρό μέσα από το ypodomes.com έχουμε επισημάνει την έλλειψη πολλών νέων έργων στη χώρα. Έχουμε επίσης πει πολλές φορές ότι σε επίπεδα βασικών υποδομών η Ελλάδα δεν είναι τόσο πίσω όσο πριν 15-20 χρόνια.
Μέχρι το 2020 η χώρα θα διαθέτει ένα ισχυρό δίκτυο αυτοκινητόδρομων, από τα πιο πλήρη στην Ευρώπη, ένα ανεκτό δίκτυο σιδηροδρόμων, πληθώρα από ανακαινισμένα και πολύ καλά αεροδρόμια, λιμάνια.
Στο αστικό τοπίο η χώρα μας θα διαθέτει πολλά νέα ή ανακαινισμένα νοσοκομεία ακόμα και σε περιοχές που στην υπόλοιπη Ευρώπη να μην υπάρχουν (τώρα αν λειτουργούν σωστά ή δεν είναι στελεχωμένα είναι μία άλλη κουβέντα).
Γενικότερα οι ανάγκες τις χώρες σε μεγάλα έργα υποδομής τα επόμενα χρόνια δεν θα έχουν το ρυθμό που είχαν και η στροφή αυτή θα γίνει πιο αισθητή όσο περνούν τα χρόνια.
Ένα πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι αν με τις παρούσες και τις μελλοντικές συνθήκες μπορούν να διατηρηθούν όλες οι τεχνικές εταιρίες στην Ελλάδα. Η αναβροχιά στις δημοπρατήσεις έχει γίνει κινούμενη άμμος για πολλές από αυτές και το μέλλον τους διαγράφεται σκοτεινό.
Στο πεδίο των μεγάλων τεχνικών ομίλων το μήνυμα το έχουν πάρει εδώ και χρόνια και η συμμετοχή τους σε έργα του εξωτερικού είναι ολοένα και μεγαλύτερη. Αυτό βοηθά στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην προσθήκη της Ελλάδας ως μίας χώρας με εξαιρετικά υψηλή τεχνογνωσία σε έργα απαιτήσεων όπως οι αυτοκινητόδρομοι, οι σιδηρόδρομοι, με σήραγγες και άλλα μεγάλα τεχνικά.
Στο πεδίο των μεσαίων εταιρειών αλλά και σε αυτό των μικρότερων μία πρώτη διαπίστωση είναι πως το αντικείμενο εργασιών τους είναι πρακτικά αδύνατο να διατηρηθεί στα επίπεδα προ κρίσης, στα "πέτρινα" κατασκευαστικά χρόνια που περνάμε αλλά όπως φαίνεται και σε αυτά που έρχονται.
Εδώ εστιάζουμε περισσότερο την προσοχή μας καθώς αυτός ο όγκος εταιρειών απασχολεί και τη μεγάλη μερίδα εργαζομένων στον τομέα των κατασκευών. Τι θα γίνει με όλες αυτές τις εταιρείες;
Πρόσφατα από το βήμα συνεδρίου το καμπανάκι κινδύνου για από την απουσία έργων χτύπησε ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ Ζαχαρίας Αθουσάκης που διερωτήθει τι μέλλον περιμένει τον τεχνικό κλάδο.
Σε αυτό το κρίσιμο σημείο υπάρχουν 2 βασικές, στρατηγικές επιλογές για τις μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις σε μία ρεαλιστική αποτύπωση των πραγμάτων:
Η πρώτη είναι να συμμετέχουν στα νέα μεγάλα έργα αυτού του ΕΣΠΑ, των Παραχωρήσεων-ΣΔΙΤ αλλά και του Πακέτου Γιουνκέρ που θα αποκτήσουν οι μεγάλες 7ης τάξης τεχνικές εταιρίες ως υπεργολάβοι και μαζί με τα δικά τους έργα να διατηρηθούν όσο γίνεται περισσότερο. Αυτό είναι μία λύση που έχουν επιλέξει πολλές από τις τεχνικές του χώρου.
Το πρόβλημα σε αυτή την επιλογή είναι αυτό που η αγορά ονομάζει "σκοτωμένη τιμή". Να δίδονται δηλαδή υποτμήματα έργου σε πολύ χαμηλές τιμές, τόσο χαμηλές που ίσως να είναι αμφίβολο ακόμα και αν καλύπτει το βασικό κόστος τους.
Από την άλλη εξασφαλίζει μία "συμμαχία" με τις μεγάλες δυνάμεις του χώρου και μία ροή χρημάτων που βοηθά την εταιρεία να επιζεί. Είναι όμως μακροπρόθεσμα μία βιώσιμη επιλογή ή αποτελεί τον κανόνα του σήμερα που λέει "ας ζήσουμε λίγο ακόμα έτσι και βλέπουμε αύριο";
Η δεύτερη επιλογή είναι η συνένωση εταιρειών μικρών και μεσαίων μεγεθών που θα βοηθήσει πολλές από τις σημερινές εταιρείες να συμμετάσχουν σε ένα μεγαλύτερο εταιρικό σχήμα που θα επιτρέψει την "εισβολή" τους σε μεγαλύτερα έργα αλλά και στην περαιτέρω εξωστρεφή πορεία του τεχνικού κλάδου της χώρας. Με αυτή την επιλογή, η συνένωση δυνάμεων θα έφερνε μεγαλύτερη δύναμη και τεχνογνωσία σε σχήματα που σήμερα από μόνη της η κάθε εταιρεία δεν έχει.
Αυτή η επιλογή είναι δύσκολη αλλά ίσως μακροπρόθεσμα μια πιο σοφή επιλογή. Άλλωστε η σημερινή ηγετική εταιρεία στον κλάδο ο ΑΚΤΩΡ προήλθε από την ένωση δυνάμεων πολλών αξιόλογων τεχνικών εταιρειών.
Οι κακές επιδόσεις της εγχώριας αγοράς να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του τεχνικού κλάδου δεν αναμένεται να αλλάξουν γρήγορα μιας και δεν περιμένουμε ούτε στο πεδίο των ιδιωτικών έργων (οικοδομή κυρίως) κάποια άνθηση.
Το πρόβλημα σε αυτή την επιλογή είναι πως στη χώρα μας δύσκολα κάποιος από "αφεντικό" γίνεται συνεταίρος. Όμως αυτή η πολυδιάσπαση οδηγεί μαθηματικά σε αφανισμό πολλά τεχνικά γραφεία και εταιρείες ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω.
Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα στον τεχνικό χώρο σχετικά με την επιβίωση πολλών από τα μέλη του, που αν προσθέσεις και την παράλογη φορολόγηση τότε έχεις ένα εκρηκτικά αρνητικό μείγμα θα πρέπει να απασχολήσει, να συζητηθεί και εντέλει να φέρει αποτέλεσμα.
Ο χρόνος ούτε βοηθά, η πολιτεία επίσης. Είναι θέμα κλαδικό, να υπάρξει μία καλύτερη μέρα, με περισσότερες ευκαιρίες και από την άλλη να υπάρξει ένας πραγματικά βιώσιμος τομέας με επιχειρήσεις που θα μπορούν να αντέξουν την σημερινή σκληρή πραγματικότητα και θα μπορέσουν να αποτελέσουν την ελπίδα για καλύτερες μέρες.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Αεροδρόμιο Χανίων: Τον Ιούνιο παραδίδεται το 70% της επέκτασης του Αεροσταθμού

κείμενο από το ypodomes.com
Σε προχωρημένο στάδιο είναι η πρόοδος των έργων της επέκτασης του Αεροσταθμού και των άλλων έργων στο Αεροδρόμιο Χανίων "Δασκαλογιάννης" ενώ τον Ιούνιο θα λειτουργήσει το 70% του υφιστάμενου κτιρίου ανακαινισμένου.
Αυτό προκύπτει από έγγραφο της Διεύθυνσης ΕΥΔΕ Κ.Σ.Σ.Υ του Υπουργείου Υποδομών και διαθέτει το ypodomes.com. Σύμφωνα με το έγγραφο μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 75%της ανατολικής και το 65% της δυτικής επέκτασης του Αεροσταθμού και εκτελούνται αρχιτεκτονικές και Η/Μ εργασίες.
Επίσης έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 95% το αμαξοστάσιο, η διαμόρφωση τους περιβάλλοντος χώρου του και ο νέος Πύργος Ελέγχου.
Σε ποσοστό 40% έχει ολοκληρωθεί η εργασία ανακατασκευής-αναδιαρρύθμισης του υφιστάμενου κτιρίου το οποίο λειτουργεί από τις 29.4.2015. Τέλος έχει ολοκληρωθεί το 90% του νέου περιβάλλοντα χώρου στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων και ΙΧ.
Μέχρι σήμερα από τα 61,39εκ.ευρώ της προσφοράς του αναδόχου που είναι η ΑΚΤΩΡ (έδωσε έκπτωση 44% στο αρχικό ποσό που ήταν 110εκ.ευρώ) έχουν πληρωθεί 31,96εκ.ευρώ και απομένουν ακόμα 29,43εκ.ευρώ.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω τον ερχόμενο Ιούνιο θα δοθεί το 70% του υφιστάμενου κτιρίου ανακαινισμένου, το 60% των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της αμφίπλευρης επέκτασης και το σύνολο σχεδόν του περιβάλλοντα χώρου του Αεροσταθμού, αυξάνοντας σημαντικά τις λειτουργικές δυνατότητες του Αερολιμένα Χανίων.
ο έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και μετά την παράταση που αποφασίστηκε αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14 Οκτωβρίου 2016.
Πάντως για στις παραπάνω παραδόσεις και ημερομηνίες το Υπουργείου υπογραμμίζει πως θα ισχύσουν με την προϋπόθεση της συνεχούς χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου η συνολική επιφάνεια του κτιρίου θα γίνει 31.572τ.μ από 13.325 τ.μ σήμερα υπερδιπλασιάζοντας τους υπάρχοντες χώρους. Ακόμα κατασκευάζεται νέος πύργος ελέγχου, νέο αμαξοστάσιο σε 2 επίπεδα συνολικής επιφάνειας 2.600τ.μ., κατασκευή νέου κτιρίου φύλαξης απορριμμάτων 484τ.μ και αναδιαμόρφωση του συνολικού περιβάλλοντα χώρου.
Να σημειώσουμε πως με το πέρας των έργων μαζί με άλλα 13 σημαντικά αεροδρόμια της χώρας, το Αεροδρόμιο Χανίων θα παραχωρηθεί στην Κοινοπραξία Fraport-Slentel για τα επόμενα 40 χρόνια με την ελπίδα πως θα υπάρξει κατακόρυφη ανάπτυξη τόσο για το αεροδρόμιο όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Κρήτης.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

14 μεγάλα έργα ολοκληρώθηκαν, τουλάχιστον άλλα 20 μέχρι το τέλος 2016

κείμενο από το ypodomes.com
Αγώνας δρόμου γίνεται στα έργα με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ προκειμένου να προλάβουν τις ασφυκτικές προθεσμίες για την ολοκλήρωση τους που φτάνουν μέχρι τον Μάρτιο του 2017.
Πολλά από αυτά τα έργα έχουν σημαντικά προβλήματα, είτε με απαλλοτριώσεις είτε με αστοχίες μελετών και ανηζητείτε επειγόντος λύση.
Από την άλλη έχουμε ήδη πληθώρα έργων που κατάφεραν να φτάσουν στη γραμμή του τερματισμού έστω και με μικρή καθυστέρηση.
Από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί συνολικα
14 μεγάλα έργα, πολλά από τα οποία είχαν ταλαιπωρήσει στο παρελθόν με τα προβλήματα τους. Τα έργα είναι τα παρακάτω:
-Πολυκεντρικό Μουσείο Βεργίνας. Το έργο ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου.
-Ποδηλατόδρομος Φάληρο-Γκάζι. Έργο που έφτασε στην ολοκλήρωση άλλα έχει μικρές ελλείψεις που συμπυκνώνονται σε κάτι φανάρια στην περιοχή της Καλλιθέας.
-Νέος Αεροσταθμός Αεροδρομίου Σητείας. Εκεί είχαμε και πανηγυρικά εγκαίνια στις 13 Ιανουαρίου.
-Ολοκλήρωση εκβάθυνησης λιμενολεκάνης στο λιμένα Αλεξανδρούπολης
-Βελτίωση του οδικού τμήματος Κόμβος Ιππικού Κέντρου-Καλύβια-Λαγονήσι-Αναβύσσος. Το έργο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
-Αυτοκινητόδρομος Φλώρινα-Νίκη. Το έργο ολοκληρώθηκε από τον περασμένο Δεκέμβριο.
-Εγκατάσταση Τηλεματικής σε 1.000 στάσεις λεωφορείων στην Αθήνα. Μόλις σήμερα το έργο αυτό εγκαινιάζεται.
Επίσης έχουμε σειρά άλλων έργων που ολοκληρώθηκαν αλλά δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα για διάφορους λόγους:
-Νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φιξ. Το έργο έχει ολοκληρωθεί από το 2014!
-Νέο Μουσείο Μεσσαράς. Το έργο ολοκληρώθηκε πέρυσι αλλά δεν υπάρχουν οι οδικές προσβάσεις..
-Έργα Αναβάθμισης Αεροδρομίου Σκιάθου. Ολοκληρωμένο έργο
-Έργα Αναβάθμισης Αεροδρομίου Πάρου. Ολοκληρωμένο έργο
-Λιμενικά έργα αναβάθμισης Λιμένα Αγίου Ευστρατίου
-Ρέμα Εσχατιάς (τμήμα Ίλιον-Ευπυρίδων)
-Σιδηροδρομικά έργα α`φάσης Λάρισα-Βόλος. Τα έργα έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται η δημοπράτηση της Β`φάσης.
ΑΚΟΜΑ 20 ΕΡΓΑ
Μέσα στο τρέχον έτος αναμένεται η ολοκλήρωση σε τουλάχιστον 20 επιπλέον έργα καθώς ο χρόνος τρέχει αντίστροφα. Μοναδική εξαίρεση σε αυτή τη λίστα η ολοκλήρωση των έργων στο Κέντρο Πολιτισμού Ι.Σ.Νιάρχος που κατασκευάστηκε με κεφάλαια του Ιδρύματος και τώρα μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές.
Στα έργα που θα ολοκληρωθούν ξεχωρίζουν μερικά μεγάλα projects όπως η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κυκλάδων, η κατασκευή 24 σχολείων στην Αττική με ΣΔΙΤ, τα σιδηροδρομικά έργα στο Θριάσιο Πεδίο, τα έργα στα Νοσοκομεία Μυτιλήνης, Πάτρας κ.α.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Σιδηρόδρομος: Σχεδιάζεται η μεγάλη Παράκαμψη της Αττικής

κείμενο από το ypodomes.com
Ένας μεγάλος σχεδιασμός έχει ξεκινήσει από τον ΟΣΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ραγδαία ανάπτυξη στη χρήση του σιδηρόδρομου τα επόμενα χρόνια. Με επίκεντρο την Αθήνα γίνεται αυτή την εποχή ένας επανασχεδιασμός των απαραίτητων έργων που θα βοηθήσουν στο να αποφευχθεί ο κορεσμός των γραμμών , στη μείωση της χρονοαπόστασης αλλά και στη δημιουργία ενός σημαντικού δικτύου που θα δίνει πολλές επιλογές στους χρήστες του.
Σήμερα στο δίκτυο της Αττικής έχουμε τη γραμμή Πειραιάς-Αθήνα-ΣΚΑ-Οινόη που συνεχίζει προς Θεσσαλία και Μακεδονία. Επίσης έχουμε τη γραμμή Θριάσιο-Λιμάνι Πειραιά (στην περιοχή του Ικονίου). Η σημερινή κίνηση διεξάγεται χωρίς σημαντικά προβλήματα αλλά αυτό έχει κάνει με το γεγονός πως η βασική εθνική αρτηρία Αθήνα-Θεσσαλονίκη δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς τα έργα θα τελειώσουν στο τέλος του 2017.
Επίσης ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος σχεδόν υπολειτουργεί και δεν αποδίδει τα αναμενόμενα ενώ λόγω των έργων τα εμπορευματικά δρομολόγια παραμένουν ισχνά.
ΤΟ 2018 ΚΑΙ Ο «ΚΟΡΕΣΜΟΣ»
Το 2018 είναι μία χρονιά σταθμός για τον Σιδηρόδρομο στη χώρα. Από τη μία θα έχουν ολοκληρωθεί (άνευ συγκλονιστικού απροόπτου) τα έργα και θα ξεκινήσει η λειτουργία του αναβαθμισμένου δρομολογίου Αθήνα-Θεσσαλονίκη και μαζί περισσότερα εμπορευματικά δρομολόγια λόγω μεγαλύτερης χωρητικότητας του δικτύου. Τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας θα μπορούν επίσης να εκτελούνται χωρίς προβλήματα.
Από την άλλη θα έχουμε την απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών με την πιθανότητα εισόδου νέων εταιρειών με δικό τους στόλο. Τι θα σημάνει όμως αυτό;
Όπως λένε στελέχη του ΟΣΕ υπάρχει σημαντική πιθανότητα να έχουμε γρήγορα κυκλοφοριακό κορεσμό καθώς στη διπλή γραμμή από το ΣΚΑ (το Μενίδι) μέχρι την Οινόη και τη Θήβα, θα πρέπει να χωρούν (χρονικά) τα επιβατικά, προαστιακά εμπορευματικά δρομολόγια. Αν σκεφτούμε ότι σήμερα η COSCO σκέφτεται τον διπλασιασμό των δρομολογίων χωρίς να συνυπολογίσουμε την αύξηση που επέλθει το 2018 από τη λειτουργία όλου του Προβλήτα ΙΙΙ τότε πάμε με συνοπτικές διαδικασίες για τον απόλυτο σιδηροδρομικό κορεσμό.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η σκέψη για την Παράκαμψη της Αττικής δεν είναι καινούργια αλλά το τελευταίο διάστημα πέφτει στο τραπέζι όλο και πιο δυνατά. Κάποτε υπήρχε η σκέψη να τρέξει παράλληλα με αυτοκινητόδρομο αλλά ναυάγησε.
Η ιδέα είναι να υπάρξει μία νέα διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή που να ξεκινά από το Θριάσιο Πεδίο και μέσω του Κιθαιρώνα να καταλήγει στο εθνικό δίκτυο στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Σφίγγα Θηβών. Πρόκειται για μία γραμμή μήκους περίπου 60χλμ η οποία αν υλοποιηθεί θα συντομεύσει κατά 30χλμ την απόσταση της διαδρομής Αθήνα-Θεσσαλονίκη κατεβάζοντας ακόμα περισσότερο την χρονοαπόσταση από 3.30 ώρες το 2018 σε 3 ώρες περίπου.
Το σπουδαίο σε αυτή τη γραμμή είναι πως θα μπορεί να λειτουργεί τόσο για επιβατικά όσο και για εμπορευματικά και προαστιακά τρένα, θα ανακουφίσει το βεβαρημένο τμήμα ΣΚΑ-Θήβα και θα συνολικά θα διπλασιάσει τη μεταφορική ικανότητα του σιδηρόδρομου.
Το έργο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο μελετών από τον ΟΣΕ και αποτελεί μία από τις μεγάλες ελπίδες του σιδηρόδρομου την επόμενη δεκαετία. Η μεγάλη Παράκαμψη Αττικής εκτός από το προφανές όφελος για τις σιδηροδρομικές μεταφορές θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ενδυνάμωση στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων από το λιμένα του Πειραιά αλλά και την ταχύτερη μεταφορά τους από το λιμάνι προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το συγκεκριμένο σχέδιο το επόμενο διάστημα θα το δούμε να φιγουράρει όλο και πιο συχνά στα μελλοντικά πλάνα των σιδηροδρομικών μεταφορών και όσο περνάει ο χρόνος και οι απαιτήσεις θα μεγαλώνουν τόσο θα γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη νέων γραμμών.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Ελληνικό: Τα 6 απαραίτητα συγκοινωνιακά έργα για την mega επένδυση

κείμενο από το ypodomes.com
Το έργο-μαμούθ στο Ελληνικό θα είναι μία εν δυνάμει τεράστια επένδυση στη χώρα μας. Θα είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση όλων των εποχών στη χώρα και μιλώντας για νούμερα μιλάμε για περίπου 8 δις ευρώ σε βάθος 20ετίας. Θα αποτελέσει επίσης τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Από τη μελέτη που έχει κάνει η Λάμδα τα οφέλη για την Ελληνική οικονομία θα είναι καταλυτικά: στην ολοκληρωμένη της μορφή θα έχει προσθέσει 70.000 νέες θέσεις εργασίας και 1 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως. Τα μεγέθη αυτά είναι εντυπωσιακά για την επένδυση, είναι όμως τρομακτικά για την συγκοινωνία της ευρύτερης περιοχής.
Αν υπολογίσουμε 70.000 εργαζόμενους και περίπου 30.000 τουρίστες καθημερινά και συνυπολογίσουμε και τους Έλληνες που θα επισκέπτονται την περιοχή για δουλειά-αναψυχή τότε μιλάμε για κολοσσιαίους αριθμούς. Αν φανταστούμε πόσοι θα μετακινούνται από-προς τα εμπορικά κέντρα, το πάρκο, τα γραφεία, τα ερευνητικά κέντρα, την παραλία κ.α. τότε ο καθημερινός αριθμός ίσως ξεπερνά τους 180.000 επιβάτες καθημερινά.
Επίσης θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι ακόμα και σήμερα εντός κρίσης η Λεωφόρος Βουλιαγμένης παρουσιάζει πολύ μεγάλους καθημερινούς φόρτους παρά τη γραμμή Μετρό που τη διατρέχει σε σημαντικό μέρος της. Το μποτιλιάρισμα είναι καθημερινό και όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και χειρότερο.
Όλη αυτή η καθημερινή κίνηση χρειάζεται συγκοινωνιακές υποδομές που σήμερα δεν έχει. Αν δούμε λίγο την ευρύτερη περιοχή σε επίπεδο μεταφορών θα δούμε ότι διαθέτει μία γραμμή Μετρό επί της Βουλιαγμένης που σήμερα φτάνει μέχρι το Ελληνικό και μία γραμμή Τραμ που κινείται επί της Λ.Ποσειδώνος και περνά την παραλιακή περιοχή της επένδυσης.
Με τους παραπάνω αριθμούς η συγκεκριμένη περιοχή δεν φτάνει ούτε για το ¼ των επισκεπτών. Οι υποδομές που απαιτούνται είναι πολύ μεγαλύτερες και θα πρέπει να σχεδιαστούν σύντομα καθώς αν έχουμε μερική λειτουργία από το 2021-2022 αυτό σε κατασκευαστικούς χρόνους είναι ελάχιστη περίοδος.
ΤΑ 6 ΜΕΓΑΛΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υπερμεγέθεις ανάγκες μετακίνησης από/προς την περιοχή είναι απολύτως απαραίτητα 6 μεγάλα έργα υποδομής που θα σηκώσουν το βάρος της καθημερινότητας χωρίς να δημιουργείται ο απόλυτος συγκοινωνιακός κορεσμός.
1.ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ
Η τελευταία επέκταση της Γραμμής 2 από το Ελληνικό στη Γλυφάδα είναι επιβεβλημένη. Με πρόσφατα στοιχεία της Αττικό Μετρό η επένδυση φτάνει τα 200εκ.ευρώ και περιλαμβάνει 2 σταθμούς. Θα χρειαστεί επανασχεδιασμός για να υπάρχει σταθμός στην «καρδιά» της επένδυσης που θα μπορεί να σηκώνει τους καθημερινούς φόρτους και φυσικά να καταλήγει στη Γλυφάδα. Προς το παρόν δεν υπάρχει στα σχέδια του Υπουργείου Υποδομών.
2.ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΡΑΜ
Η Αττικό Μετρό έχει στα συρτάρια της μία μικρή επέκταση της γραμμή από τη Λ.Ποσειδώνος (στο ύψος του Άγιου Κοσμά) μέχρι τη Λ.Βουλιαγμένης στο σταθμό Μετρό Αργυρούπολη. Δεδομένης της μεγάλης αστικής ανάπτυξης στην περιοχή ίσως χρειαστεί επανασχεδιασμός για να καλυφθεί η περιοχή πλήρως σε συνδυασμό με το Μετρό.
3.ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ
Το σχέδιο επέκτασης της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού από την Κατεχάκη μέχρι την Λ.Βουλιαγμένης στο ύψος της Ηλιούπολης είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα καθώς θα περιλαμβάνει αστική σήραγγα μεγάλων διαστάσεων και μήκους 3χλμ. Θα μεταφέρει όμως και το πρόβλημα του μποτιλιαρίσματος από τον Καρέα στη Βουλιαγμένης που ήδη έχει πρόβλημα. Στο Υπουργείο Υποδομών σκέφτονται το έργο αυτό να ενταχθεί στο Πακέτο Γιούνκερ.
4.ΑΝΙΣΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ: ΤΜΗΜΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ-ΓΛΥΦΑΔΑ
Για να λυθεί το παραπάνω πρόβλημα θα χρειαστεί να ανισοπεδοποιηθεί στα πρότυπα της Συγγρού το τμήμα που θα «σκάει» η Περιφερειακή Υμηττού και μέχρι την Γλυφάδα. Η ανισοπεδοποίηση θα δημιουργήσει μία συνεχόμενη ροή που θα λειτουργήσει καταλυτικά στη σημερινή ήδη προβληματική μετακίνηση μέσω της Λ.Βουλιαγμένης. Αναφορικά με το Ελληνικό θα μεταφέρει ομαλά την οδική κίνηση από και προς την Αθήνα και τα Βόρεια Προάστια.
5.ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ Λ.ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ: ΤΜΗΜΑ ΑΛΙΜΟΣ-ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ
Πρόκειται για project που είναι σχεδιασμένο και είναι το μοναδικό που μπορεί να χαρακτηριστεί «κλειδωμένο». Περιλαμβάνει την υπογειοποίηση του τμήματος του Αγίου Κοσμά ενώ επιφανειακή θα παραμείνει η γραμμή Τραμ προκειμένου να εξυπηρετεί την κίνηση από Λιμάνι/Πειραιά/Π.Φάληρο/Γλυφάδα. Πιθανότατα θα είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα ξεκινήσουν με την ενεργοποίηση της σύμβασης καθώς συμπεριλαμβάνεται σε αυτή.
6.ΟΔΙΚΗ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΗΡΑΓΓΑ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ 
Η σύνδεση Ελληνικού και γενικότερα των Νοτίων Προαστίων μέσω της Σήραγγας Αργυρούπολης έχει συζητηθεί και προταθεί πολλές φορές αλλά δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια για την καλύτερη διαχείριση του συγκοινωνιακού δικτύου που θα απαιτηθεί για να λειτουργήσει ομαλά το Ελληνικό.
Επί της ουσίας είναι η καλύτερη και πιο αποδοτική λύση για τη σύνδεση του Ελληνικού με τα Μεσόγεια και το Αεροδρόμιο καθώς καθημερινά μεγάλο μέρος των επισκεπτών θα έρχεται από εκεί ενώ τα λύσει το σημερινό πρόβλημα που έχουν τα Νότια Προάστια στη σύνδεση τους με την περιοχή.
Η Σήραγγα Αργυρούπολης θα διαπερνά τον Υμηττό και θα συνδέεται στο ύψος του Κορωπίου με την Αττική Οδό. Αν μαζί με αυτή προστεθεί και διπλή σιδηροδρομική (Προαστιακή) γραμμή τότε μιλάμε για το απόλυτο συγκοινωνιακό έργο τόσο για το Ελληνικό όσο και για τα Νότια Προάστια αλλά και τον Πειραιά.  Αυτοκινητόδρομος και Σιδηρόδρομος θα μπορούσα να μεταφέρουν γρήγορα οχήματα/επιβάτες από/προς το Αεροδρόμιο σε λιγότερο από 20 λεπτά.
Με ένα τερματικό σταθμό στην περιοχή του Ελληνικού η Αθήνα θα αποκτούσε μία εναλλακτική διαδρομή προς το Αεροδρόμιο καλύπτοντας πλήρως τις μεγάλες ανάγκες μετακίνησης ενώ σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη γραμμή προς Λαύριο θα κάλυπτε συνολικά όλη την Αττική με το σιδηρόδρομο για πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια να «πατάει πόδι» σε διαφορετικό μέρος του αστικού ιστού του Λεκανοπεδίου. Η σιδηροδρομική σύνδεση Ελληνικού με Μεσόγεια, Αεροδρόμιο, Λαύριο θα δημιουργήσει μία εξασφαλισμένη εμπορικά επένδυση και θα φέρει όλη την Ανατολική Αττική "δίπλα" στον αστικό ιστό της πόλης και ειδικότερα τα Νότια Προάστια.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξεκινούν ξανά οι 2 Μετροπόντικες μετά από 5 χρόνια

κείμενο από το ypodomes.com
Τα τελευταία "μαστορέματα" δέχονται οι 2 μετροπόντικες του Μετρό Θεσσαλονίκης και δεν έχουμε απρόοπτα της τελευταίας στιγμής τότε σύμφωνα με πηγές από την Αττικό Μετρό στο ypodomes.com στο τέλος Μαρτίου (προσωρινά έχει στοχευθεί η 28η Μαρτίου) θα γίνει η πανηγυρική επανεκκίνηση τους ύστερα από 5 και πλέον χρόνια.
Στο εργοτάξιο της Νέας Ελβετίας όπου βρίσκονται τα δύο μηχανήματα οι εργασίες για να ολοκληρωθεί η συναρμολόγηση τους προχωρά και τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να διανυθούν τα τελευταία 1.890 μέτρα μέχρι τα μηχανήματα να φτάσουν στο σταθμό ΑΝΑΛΗΨΗ και να βγούν.
Οι υπολογισμοί είναι καθημερινοί και η εκτίμηση είναι πως θα χρειαστούν περίπου 8 μήνες (με μία μέση ημερήσια διάνοιξη των 10 μέτρων) δηλαδή μέχρι τα τέλη του έτους. Σε αυτό το διάστημα θα περάσουν από τους σταθμούς ΒΟΥΛΓΑΡΗ και ΠΑΤΡΙΚΙΟ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή των σταθμών, έργο που όπως και σε άλλους σταθμούς θα γίνει ετεροχρονισμένα με τοπική καθαίρεση της σήραγγας.
Η χρονική πίεση είναι μεγάλη δεδομένου ότι τα μηχανήματα θα πρέπει να μεταφερθούν τάχιστα για να ξεκινήσουν την διάνοιξη της επίσης διπλής σήραγγας των 4,8χλμ της επέκτασης προς Καλαμαριά. Στην καλύτερη των περιπτώσεων τα 2 μηχανήματα σε 1 χρόνο από τώρα θα ξεκινούν από το ειδικο σημείο εισόδου τους στον τερματικό σταθμό ΜΙΚΡΑ και θα σκάψουν προς δυσμάς μέχρι να συναντήσουν την σήραγγα διασταύρωσης με τη βασική γραμμή στο σταθμο ΠΑΤΡΙΚΙΟ.
Αναφορικά με τα έργα στη βασική γραμμή αυτές τις μέρες άνοιξαν 4 ακόμα εργοτάξια σεΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙΠΑΠΑΦΗ, bκαι διασταύρωση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (για τη μελλοντική επέκταση προς Ευκαρπία), ενώ ήδη έχουν ανοίξει τα εργοτάξια στο αμαξοστάσιο, στον ΠΑΤΡΙΚΙΟ όπου εργάζονται 3 διαφορετικά συνεργεία και στο σταθμό ΒΟΥΛΓΑΡΗ που γίνονται οι παρακάμψεις των ΟΚΩ.
Ταυτόχρονα γίνονται διεργασίες για την τελική απόφαση του Υπουργείου για την αντικατάσταση της ΑΕΓΕΚ από τον ΑΚΤΩΡ ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι παρέμεινε ο επικεφαλής των κατασκευαστών κος Σίμας.
ΟΙ ΣΥΡΜΟΙ MADE IN ITALY
Αυτή την εποχή όπως μαθαίνει το ypodomes.com είναι σε εξέλιξη οι μελέτες για τους συρμούς της βασικής γραμμής. Συνολικά 18 συρμοί θα κατασκευαστούν στην Ιταλία για τις ανάγκες της βασικής γραμμής από την εταιρεία AnsaldoBreda που όμως έχει εξαγοραστεί εδώ και 2 χρόνια από την Ιαπωνική Hitachi.
Οι συρμοί θα αρχίσουν να καταφθάνουν το 2019 και θα αφού περάσουν τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο που θα εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία τους και την ασφάλεια των επιβατών θα ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια για να "τεστάρουν" τις γραμμές, τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης μέχρι να ξεκινήσουν τα πρώτα δρομολόγια με επιβάτες στον χρονικό ορίζοντα του πρώτου εξαμήνου του 2020, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Υποδομών και της Αττικό Μετρό.
Για την επέκταση της Καλαμαριάς θα χρειαστούν επιπρόσθετα τρένα, κίνηση η οποία πρέπει επίσης να ξεκινήσει δεδομένης της λειτουργίας της γραμμής επίσης το 2020. Να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη εργολαβία δεν περιλαμβάνει τα Η/Μ και την προμήθεια των συρμών και θα πρέπει να γίνει ξεχωριστή δημοπράτηση για αυτά το συντομότερο δυνατόν για να μην υπάρξει "νεκρό διάστημα" όπως αυτό που υπήρξε στην Αθήνα όπου 7 σταθμοί ήταν έτοιμοι από το 2010 αλλά λόγω καθυστέρησης της σηματοδότησης παραδόθηκαν σταδιακά με καθυστέρηση που έφτασε μέχρι και τα 3,5 χρόνια.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Συγκοινωνίες Αθήνας: Ολοένα και χειρότερη η κατάσταση στους σταθμούς Μετρό

κείμενο από το ypodomes.com
Ανησυχητική γίνεται η κατάσταση στους σταθμούς Μετρό της Αθήνας. Για πρώτη φορά βανδαλίστηκαν μέσα σε λίγα 24ωρα 3 κεντρικοί σταθμοί του δικτύου (Μοναστηράκι, Κεραμεικός και Άγιος Ελευθέριος) από ομάδες αγνώστων.
Το γεγονός αυτό ουσιαστικά διακόπτει την "ασυλία" που υπήρχε στους σταθμούς του Μετρό που ακόμα και τις ταραχώδεις περιόδους από το 2009 μέχρι και τώρα είχαν μείνει αλώβητοι.
Να σημειώσουμε πως εδώ και μέρες σε αρκετούς σταθμούς είναι αισθητή η παρουσία αστυνομικών για την φύλαξη των σταθμών ενώ αντίστοιχα δεν υπάρχει παρουσία ιδιωτικών security.
To παραπάνω συμβάν έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά κακών νέων για το δίκτυο των σταθμών της πόλης που μήνα με το μήνα αποκτά όλο και χειρότερη εικόνα.
Η εικόνα σε αρκετούς σταθμούς είναι υποβαθμισμένη με τους χρωματισμούς τοίχων και επιφανειών να είναι σε κακή κατάσταση. Η ελλειπής συντήρηση είναι κάτι παραπάνω από εμφανής παρά το γεγονός πως η καθαριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Την ίδια ώρα μέσα στους συρμούς υπάρχει κατακόρυφη αύξηση της επαιτείας και κάθε είδους πώλησης δημιουργώντας μία ιδιαίτερα κακή εικόνα για την φύλαξη των σταθμών.
Ακόμα και τα δρομολόγια εμφανίζονται κάπως απορρυθμισμένα καθώς υπάρχει το φαινόμενο ειδικά στη γραμμή 2 να υπάρχει συρμός ανά 1-2 λεπτά και μετά να ακολουθεί συρμός ανά 6` ενώ στο τμήμα Άγιος Δημήτριος-Ελληνικό η διαφορετική δρομολογιακή πολιτική οδηγεί τους επιβάτες να επιλέγουν τον Άγιο Δημήτριο ως σημείο εκκίνησης για να μην περιμένουν το συρμό 8 λεπτά τις ώρες αιχμής.
Είναι χαρακτηριστικό πως ειδικά αυτές τις ώρες, οι συρμοί που ξεκινούν από το Ελληνικό φτάνουν στον Άγιο Δημήτριο σχεδόν γεμάτοι με τον κόσμο να επιλέγει να περιμένει τον επόμενο συρμό που ξεκινά από αυτό τον σταθμό.
Να θυμίσουμε πως αυτοί οι 4 σταθμοί έχουν χαρακτηριστεί ως σταθμοί με πολύ αραιή κίνηση και είναι οι μοναδικοί ανάμεσα στους 60 που λειτουργούν μέσα στον αστικό ιστό της πόλης με υποβαθμισμένη δρομολογιακή πολιτική.
Η γενικότερη εικόνα στο δίκτυο των σταθμών του Μετρό δείχνει την επείγουσα ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα για να μην έχουμε περαιτέρω υποβάθμιση του Μετρό της Αθήνας που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα δίκτυα στον κόσμο, χαρακτηρισμός που για να παραμείνει θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη αντιμετώπιση στην εικόνα και τη λειτουργία του.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Δημόσια Έργα: Αυστηρό πλαίσιο για τις υπερβολικές εκπτώσεις

κείμενο από το ypodomes.com
Σειρά από βελτιώσεις με στόχο την καλύτερη θωράκιση των έργων από τυχοδιωκτικές πρακτικές που τα οδηγούν μαθηματικά σε αδιέξοδα και τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις επιδιώκει το Υπουργείο Υποδομών με το νέο νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα.
Ένα από τα σημαντικά στοιχεία είναι η εφαρμοφή οικονομικής και ποινικής ρήτρας σε περίπτωση αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην παράδοση του έργου στο φορέα υλοποίησης ενώ ο έλεγχος θα είναι πολύ πιο αυστηρός.
Στις δημοπρατήσεις η επιλογή του αναδόχου θα γίνεται μεικτή από 100% σύμφωνα με την οικονομική προσφορά. Πλέον η βαρύτητα της οικονομικής προσφοράς θα είναι 80% και της τεχνικής προσφοράς 20% προκειμένου τα έργα να καταλήγουν όχι μόνο στους φθηνότερους αλλα και στους πιο τεχνικά ικανούς.
Εδώ έχουμε επίσης ένα "ανακουφιστικό" μέτρο καθώς εργοληπτικές που δίνουν υπερβολικές εκπτώσεις θα πρέπει εντός 10 ημερών να καταθέτουν στους φορείς υλοποίησης τα στοιχεία που να αποδεικνύει ότι η τιμή είναι ρεαλιστική επί ποινή αποκλεισμού.
Το Υπουργείο προσδοκά πολλά από αυτό το μέτρο καθώς οι "μαγικές εκπτώσεις" εν πολλοίς γίνονται θηλιά στα έργα και λίγους μήνες μετά την ανάληψη των έργων είτε άρχιζαν τις το παιχνίδι των καθυστερήσεων είτε άλλαζε η μορφή της εταιρείας (με τις κατασκευαστικές κοινοπραξίες) είτε εγκατέλειπαν το έργο προκαλώντας οικονομική και κοινωνική ζημία. Μέσα στο 2015 αλλά και τους πρώτους μήνες του 2016 η μέση τιμή της έκπτωσης στα έργα άνω των 2εκ.ευρώ είναι 55%, ποσοστό που εύλογα δημιουργεί ανησυχία για το κατά πόσο αυτά τα έργα
Επίσης επιταχύνεται η διαδικασία κήρυξης έκπτωσης ενός αναδόχου ενώ στο στόχαστρο θα μπαίνουν και οι φορείς υλοποίησης που θα βαρύνονται με οικονομικές ρήτρες προς τον εργολάβο σε περίπτωση που δεν ακολουθούν το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης από δική τους ευθύνη.
Αυτό φυσικά σηκώνει κουβέντα καθώς στα δημόσια έργα και ειδικά σε οδικά ή κτιριακά τα αρχαιολογικά και οι απαλλοτριώσεις πολλές φορές τινάζουν το χρονοδιάγραμμα στον αέρα.
Η όλη διαδικασία της διαβούλευσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και ακολούθως το σχέδιο νόμου θα οδεύσει στη Βουλή των Ελλήνων.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Δέδες: Στην κυκλοφορία το καλοκαίρι Κουβαράς-Αμφιλοχία και Ιωάννινα-Άρτα το χειμώνα

κείμενο από το ypodomes.com
Την λειτουργία του πρώτου τμήματος της Ιόνιας Οδού από τον Κουβαρά μέχρι και την παράκαμψη Αμφιλοχίας το καλοκαίρι προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Περιφέρεια Ηπείρου. Μέσα στο 2016 θα λειτουργήσει το τμήμα Ιωάννινα-Άρτα ενώ συνολική παράδοση του έργου θα είναι τον Μάρτιο του 2017

Ο Γενικός Γραμματέας μεταξύ άλλων, ανέφερε: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Ηπείρου όχι μόνο για την υποδοχή και την φιλοξενία, αλλά και για την έμπρακτη και ενεργή συνεργασία στα μεγάλα εθνικής σημασίας έργα, τα οποία εξελίσσονται στην Ήπειρο.

Και πράγματι, πρώτο και κρισιμότερο, για την Ιόνια Οδό, έχουμε πλέον ένα καταληκτικό χρονοδιάγραμμα παράδοσής της, μετά από συμφωνία στο πλαίσιο συναντίληψης που υπογράφτηκε από τον υπουργό κ. Σπρίρτζη τους εκπροσώπους του παραχωρησιούχου και του κατασκευαστή, η οποία έχει αρχίσει και παίρνει σάρκα και οστά, μέσα από μια μεγαλύτερη κινητοποίηση και επιτάχυνση από αυτή που υπήρχε και ήταν ήδη αρκετά ικανοποιητική, σε όλες τις εργασίες σε όλο το μέτωπο της Ιόνιας Οδού.

Ο στόχος της παράδοσης το Μάρτιο του 2017 είναι εθνικός. Αν η πατρίδα μας δεν καταφέρει να τον εκπληρώσει, θα αναγκαστεί να επιστρέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και να πληρώσει πρόστιμα σε σχέση με την καθυστέρηση του έργου.

Άρα η συσπείρωση και η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, και της κατασκευαστικής κοινοπραξίας  και των υπηρεσιών του Υπουργείου, αλλά και η καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας είναι αναγκαία για να επιτύχουμε αυτό το στόχο. Μετά την εικόνα που είχαμε σήμερα θεωρούμε σίγουρα ότι θα τον πετύχουμε.

Ήδη υπάρχουν και δύο ενδιάμεσοι χρονικοί ορίζοντες. Ότι αρκετά χιλιόμετρα δρόμου, από το Κουβαρά μέχρι την Αμφιλοχία, παρακάμπτοντας την Αμφιλοχία θα παραδοθεί μέσα στο καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, ενώ το κομμάτι Ιωάννινα-Άρτα θα είναι έτοιμο και θα παραδοθεί μέχρι τέλος της χρονιάς.

Είμαστε και εγώ και οι υπηρεσιακοί παράγοντες απόλυτα ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς που έχουν επιτευχθεί σήμερα στα εργοτάξια, αλλά και από την ποιότητα του κατασκευαστικού έργου. Γιατί εκτός από το να παραδώσουμε το έργο, πρέπει να είμαστε βέβαιοι, και αυτό διασφαλίζεται, ότι θα είναι τεχνικά άρτιο και άριστο από άποψη τεχνικής ασφάλειας.

Αναλάβαμε συγκεκριμένη δέσμευση σε σχέση με το σύστημα των αναλογικών διοδίων, που θα εφαρμοστεί στην Εγνατία Οδό και κατ’ επέκταση σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας, και στην Ιόνια. Όπως γνωρίζετε, στα πρώτα θέματα της ατζέντας του υπουργείου που έθεσε ο κ. Σπίρτζης στις διαπραγματεύσεις, τις επαφές και τις συνεργασίες με τους παραχωρησιούχους όλων των αυτοκινητόδρομων είναι η εφαρμογή ενός αναλογικού συστήματος διοδίων, που θεωρούμε ότι είναι το πιο δίκαιο σύστημα καθώς ο χρήστης πληρώνει για τα χιλιόμετρα που διανύει και όχι όπως στα τοπικά διόδια, τα οποία είναι σε καθορισμένες αποστάσεις.

Η Εγνατία Οδός Α.Ε. έχει πλέον εντολή του Υπουργείου να προχωρήσει στην μελέτη του αναλογικού συστήματος διοδίων με τη γρήγορη εφαρμογή του και μάλιστα με συγκεκριμένες ελαφρύνσεως και ρυθμίσεις για τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών που διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος, οι οποίοι δεν έχουν παράπλευρο δίκτυο για να εξυπηρετηθούν. Θα υπάρχει μια ειδική εκπτωτική πολιτική ανακούφισης των μόνιμων κατοίκων που έχουν τακτικές και καθημερινές μετακινήσεις διαμέσου των αυτοκινητοδρόμων.

Πιστεύω είναι μια καλή ευκαιρία η Ιόνια Οδός, που δεν αποτελεί απλά έναν αυτοκινητόδρομο αλλά μια αρτηρία ανάπτυξης, να συνδυαστεί με όλα τα παράπλευρα έργα και παρεμβάσεις και υποδομές, που είναι αναγκαίες ώστε η Ήπειρος να ξεφύγει από την εικόνα της φτωχής Περιφέρειας της Ευρώπης και να αρχίσει να οδηγείται σιγά- σιγά στην αναπτυξιακή ανασυγκρότησή της, και γιατί όχι και απογείωση. Υπάρχουν χρήσιμες  και ενδιαφέρουσες προτάσεις του Περιφερειάρχη, όχι μόνο για τον  βηματισμό των έργων, αλλά και σε μεθόδους χρηματοδότησης τους.

Άρα θα επακολουθήσει μια συνάντηση σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο με τον Υπουργό κ. Σπίρτζη όπου η δέσμη των αναπτυξιακών υποδομών που έθεσε ο Περιφερειάρχης θα συζητηθεί και από εκεί θα έχουμε χρήσιμα και θετικά νέα και αποφάσεις".

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: "Σήμερα είχαμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Δέδε. Πρώτο θέμα που συζητήσαμε είναι η Ιόνια Οδός.  Τονίσαμε ότι σε κάποια σημεία που υπάρχουν προβλήματα, θα βοηθήσουμε και μεις για να εφαρμοστεί η μέθοδος της επίταξης και να τελειώνει αυτό το θέμα. Κάνω έκκληση σε όλους, ότι  πρέπει αυτά τα λίγα χιλιόμετρα,  με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με τα δικαστήρια και τις απαλλοτριώσεις να αποδοθούν και να τελειώσει άμεσα αυτό το έργο.

Δεύτερον συζητήσαμε  τη δυνατότητα κατασκευής μέσω του πακέτου Γιούνκερ των τμημάτων Γιάννενα- Κακαβιά και  Άκτιο - κόμβο της Φιλιππιάδος. Επίσης συζητήσαμε για το υπόλοιπο τμήμα του Ε65 που μας ενδιαφέρει,  για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων και για το τι πρέπει να γίνει, αλλά και για το υψηλό κόστος των εισιτηρίων. Συζητήσαμε  για τις ζημιές από την κακοκαιρία  και ζητήσαμε να υπάρξει η ανάλογη βοήθεια από το υπουργείο Υποδομών.

Αναφερθήκαμε στην Εγνατία οδό και στους κόμβους που πρέπει να γίνουν, αλλά και  για  τα διόδια που διαχρονικά έχουμε πει ότι πρέπει να είναι αναλογικά και να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός  ότι ειδικά στην Ήπειρο σε πολλές περιπτώσεις  λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους, είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορούν να ακολουθήσουν οι κάτοικοι της περιοχής μας.
Θέλω να   ευχαριστήσω τον Γ.Γ.  για τη συνεργασία.   

Ήταν πολύ χρήσιμη η σημερινή συνάντηση και επίσκεψη του, ο οποίος  μας ενημέρωσε και τον ενημερώσαμε γιατί από κοντά παρακολουθούμε τα θέματα,  δεν θέλουμε να είμαστε έξω από τα προβλήματα της περιοχής, τα οποία  πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί.  

Περιμένουμε η Ιόνια Οδός το 2017 να είναι γεγονός, δεύτερον να έχει και τα υπόλοιπα τμήματα  και τρίτον από τη συζήτηση που κάναμε στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων,  από ότι φαίνεται θα πάμε καλά.   Αναμένω ό,τι συζητήσαμε να γίνουν πράξη".

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Επιταχύνονται οι ρυθμοί στα Μεγάλα Έργα Υποδομής

κείμενο από το ypodomes.com
Επιταχύνονται τα μεγάλα έργα υποδομής στους αυτοκινητόδρομους και το Μετρό, ενώ έρχεται ο διαγωνισμός για το Αεροδρόμιο στο Καστέλι. Ο ρυθμός των έργων όπως φαίνεται γίνεται όλο και καλύτερος με το Υπουργείο να εκτιμά πως μέχρι το καλοκαίρι στο Μετρό Θεσσαλονίκης θα προστεθούν περίπου 1.000 νέες θέσεις εργασίες στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την Τρίτη 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής υπό τον Συντονιστή Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

Η Διυπουργική Επιτροπή προέβη σε έναν απολογισμό της προόδου εργασιών των εν εξελίξει έργων παραχώρησης:

-των πέντε αυτοκινητοδρόμων (Μορέας, Αιγαίου, Ιόνια, Ολυμπία και Ε65)

-του Μετρό Θεσσαλονίκης,

-του εν εξελίξει διαγωνισμού για το αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης

καθώς και των πρωτοβουλιών που έχει πάρει μέχρι στιγμής η Διυπουργική Επιτροπή προκειμένου να επιταχυνθούν τα εν λόγω έργα και να τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης τους.

-Συγκεκριμένα για τους αυτοκινητόδρομους Ολυμπία, Ιόνια και Ε65 έχουν ήδη υπογραφεί Πλαίσια Συναντίληψης με τους παραχωρησιούχους και υπάρχει δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την πλήρη αποπεράτωση των έργων εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων. Η παράδοση τους σε πλήρη κυκλοφορία ορίζεται για το Μάρτιο του 2017. Ήδη σε εφαρμογή των πλαισίων συναντίληψης, στην Ολυμπία Οδό, υπάρχει σημαντική αύξηση του ρυθμού εκτέλεσης εργασιών στα εργοτάξια του τμήματος Κόρινθος-Πάτρα, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνονται δραστικά οι εργασίες σε όλα τα εργοτάξια της Ιόνιας Οδού και του αυτοκινητοδρόμου Ε65. Και οι τρεις αυτοκινητόδρομοι έχουν ολοκληρωθεί, έως σήμερα, σε ποσοστό περίπου 70%.

-Στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου έχει αποκατασταθεί πλήρως ο ρυθμός εκτέλεσης των εργασιών στα εργοτάξια των νέων τμημάτων Ευαγγελισμός-Ραψάνη και Πλαταμώνας-Σκότινα και εντός του Μαρτίου θα υπογραφεί η Συμφωνία Ολοκλήρωσης του Έργου. Ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίου έχει ξεπεράσει το 92% της ολοκλήρωσης του.

-Στον αυτοκινητόδρομο Μορέα, από το Δεκέμβριο του 2015, έχουν ξεκινήσει με εντατικό ρυθμό οι εργασίες, τόσο στο εργοτάξιο Καλαμάτας όσο και στο εργοτάξιο Πελλάνας του τμήματος Λεύκτρο-Σπάρτη. Η επανεκκίνηση (Reset) του συγκεκριμένου έργου έχει ήδη πραγματοποιηθεί ενώ έχουν καταβληθεί από το Δημόσιο όλα τα προβλεπόμενα χρηματικά ποσά. Ο Μορέας θα είναι ο πρώτος από τους αυτοκινητοδρόμους που θα παραδοθεί σε πλήρη κυκλοφορία και χρήση εντός του 2016. Συγκεκριμένα, το τμήμα Λεύκτρο-Σπάρτη θα ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου 2016, ο κόμβος της Μεγαλόπολης θα παραδοθεί σε χρήση στις αρχές του καλοκαιριού και το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί με την παράδοση της περιμετρικής Καλαμάτας το φετινό Σεπτέμβριο.

-Σχετικά με το Μετρό Θεσσαλονίκης, έχει υπογραφεί και ενεργοποιήθηκε η συμπληρωματική σύμβαση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, για τη χρηματοδότηση και την επανέναρξη των αρχαιολογικών ερευνών στο σύνολο του έργου ενώ κατασκευάζονται με εντατικούς ρυθμούς οι σταθμοί Πατρίκιος, Νέα Ελβετία, Βούλγαρη καθώς και το Αμαξοστάσιο στο ανατολικό άκρο της βασικής γραμμής του Μετρό. Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα ενεργοποιηθούν επιπλέον πέντε εργοτάξια. Με αυτόν τον προγραμματισμό αναμένεται ότι στις γραμμές του μετρό Θεσ/νικης (βασική γραμμή και Καλαμαριά) θα δημιουργηθούν χίλιες νέες θέσεις εργασίας μέχρι το καλοκαίρι.

-Με γοργούς ρυθμούς κινείται η εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία που αφορά στο έργο της κατασκευής με παραχώρηση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης. Η διαδικασία της διαβούλευσης ολοκληρώθηκε και με βάση τις παρατηρήσεις και προτάσεις που υποβλήθηκαν θα συνταχθούν τα τελικά τεύχη δημοπράτησης των οποίων η έγκριση αναμένεται την πρώτη βδομάδα του Μαΐου 2016.

Για την ταχύτερη επίσπευση των διαδικασιών απόκτησης και διάθεσης γης, που αφορούν τις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις των αυτοκινητοδρόμων και του Μετρό Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της Διυπουργικής Επιτροπής και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει τροποποιηθεί το Άρθρο 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων ενώ με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου τα εν λόγω έργα έχουν κηρυχθεί ιδιαίτερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.
Δραστική επιτάχυνση παρατηρείται και στην απελευθέρωση χώρων που είχαν δεσμευτεί για αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Διυπουργικής Επιτροπής σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού απελευθερώθηκε μεγάλος αριθμός χώρων ενώ παράλληλα μειώθηκαν σημαντικά οι χρόνοι παράδοσης των υπολοίπων με αποτέλεσμα να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις από τις εν εξελίξει αρχαιολογικές έρευνες.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στις βασικές υποδομές της χώρας;

κείμενο από το ypodomes.com
Αν ξεκινήσουμε μία σοβαρή κουβέντα για τις βασικές υποδομές της χώρας και τις ελλείψεις που έχει σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες θα κάνουμε πολύ ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις.

Σήμερα έχουμε μία σαφή εικόνα στο τι έχουμε, τι ετοιμάζουμε και τι πρέπει να γίνει στο μέλλον για να ενδυναμωθεί η ισχύς της χώρας μας. Οι βασικές υποδομές μίας ανεπτυγμένης χώρας διαθέτουν ικανές βασικές υποδομές για τους κατοίκους τους.

Ενέργεια, ολοκληρωμένα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και αστικές δημόσιες εγκαταστάσεις για τον πληθυσμό: σχολεία (όλων των βαθμίδων), νοσοκομεία (όλων των βαθμίδων επίσης), δημόσια κτίρια διοίκησης και άλλων ασχολιών.

Ένα πρώτο αγκάθι που συναντούμε εδώ είναι η ενέργεια. Μπορεί η χώρα μας λόγω της κρίσης να παρουσιάζει επάρκεια στην κατανάλωση ηλεκτρισμού όμως υπάρχουν  σοβαρά θέματα. Το σημαντικότερο είναι η πηγή της παραγωγής που σήμερα κατά 88% βασίζεται σε «βρώμικες» ύλες όπως το πετρέλαιο και ο λιγνίτης και όλα τα συνεπακόλουθα που φέρνουν. Οι ΑΠΕ αν και η Ελλάδα διαθέτει άφθονα βουνά, θάλασσες και ηλιοφάνεια παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στις υπόλοιπες υποδομές αυτής της κατηγορίας μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένα μέτριο επίπεδο με ανάγκη εκσυγχρονισμού σε επί μέρους υποδομές (καλύτερα σχολεία, ευπρεπείς σωφρονιστικά ιδρύματα ή νοσοκομεία, κ.α).

Στις υποδομές συγκοινωνιών-μεταφορών έχουμε μία πιο μεικτή εικόνα. Οι βασικές οδικές αρτηρίες με αυτοκινητόδρομους μέχρι το 2017 θα είναι ολοκληρωμένες. Τα λιμάνια της χώρας με εξαιρέσεις είναι σχετικά ικανοποιητικά με ανάγκη επί μέρους εκσυγχρονισμού που πραγματοποιείται.

Τα αεροδρόμια της χώρας με αιχμή του δόρατος το Ελ.Βενιζέλος έχουν επίσης μία καλή εικόνα. Περιμένουμε την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του Μακεδονία και συνολικά των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων που έχει πλέον η Fraport αλλά και την ανάπτυξη του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι Κρήτης. Και εδώ η κατάσταση χαρακτηρίζεται ικανοποιητική.

Στις αστικές μεταφορές Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν δρομολογήσει μεγάλα έργα με την Αθήνα να διαθέτει αξιόλογο πλέον δίκτυο Μετρό, να αναπτύσσει δίκτυο Τραμ και Προαστιακού. Η Θεσσαλονίκη αναπτύσσει δίκτυο Μετρό που θα καλύψει την πόλη από το 2020 ενώ ίσως δούμε και ένα μικρό δίκτυο Τραμ.

Σε πιο χαμηλό επίπεδο βλέπουμε στον Σιδηρόδρομο. Είναι απορίας άξιο πως σαν χώρα αφήσαμε να κατρακυλήσει τόσο πολύ ένα μέσο που στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα αγαπητό. Μέχρι το 2018 θα έχουμε ηλεκτροκίνηση με διπλή γραμμή από το Κιάτο μέχρι τη Αθήνα και μέχρι την Θεσσαλονίκη και μέχρι το 2020 μέχρι την Πάτρα. Ηλεκτροκίνηση θα διαθέτει επίσης το δίκτυο της Θεσσαλίας και η γραμμή Θεσσαλονίκη-Ειδομενή.

Ωστόσο το δίκτυο δεν έχει κάποια σύνδεση με την Δυτική και Κεντρική Στερεά, την Ήπειρο, την Δυτική Μακεδονία,την Δυτική, Κεντρική και Νότια Πελοπόννησο. Αυτή η υστέρηση οφείλεται σε λάθη του παρελθόντος και στην κρίση της χώρας.

Εδώ εντοπίζεται μεγαλύτερη ανάγκη για μεγάλα έργα υποδομών για την σύνδεση περισσότερων περιοχών της χώρας με ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο. Ανάγκη επίσης υπάρχει για σύνδεση του δικτύου με όσο το δυνατόν περισσότερα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας δημιουργώντας ένα μεγάλο συγκοινωνιακό ιστό.

Η Ελλάδα του 2016 μπορεί να έχει πολλά να φοβηθεί αλλά έχει και πολλά που μπορεί να κερδίσει. Τα χρόνια που έρχονται μας δίνουν μια τεράστια ευκαιρία να αποδείξουμε ότι θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε και μοντέρνες υποδομές κάνοντας την Ελλάδα μία χώρα με σημαντικές υποδομές και ένα μεγάλο συγκοινωνιακό κόμβο-πύλη της Ευρώπης.

Αν θα το κάνουμε τελικά είναι μία άλλου είδους κουβέντα.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Ολυμπία Οδός: Το Φθινόπωρο στην κυκλοφορία το Κόρινθος-Κιάτο

κείμενο από το ypodomes.com
To Φθινόπωρο θα παραδοθεί το τμήμα Κόρινθος-Κιάτο και μέχρι το τέλος του έτους το τμήμα μέχρι το Ξυλόκαστρο. Αυτό δήλωσε σήμερα μετά από συνάντηση που έγινε με τους Δημάρχους της περιοχής ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες.

Σε σύσκεψη που έγινε στο εργοτάξιο Ξυλοκάστρο όπου παραβρέθηκε το ypodomes.com, για την επίλυση των προβλημάτων ενημερώθηκε από την κατασκευάστρια κοινοπραξία και άκουσε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.

Το έργο της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα έχει επανεκκινήσει πλήρως και μάλιστα πριν από 2 εβδοαμάδες υπεγραφη μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και του παραχωρησιούχου.

Ταυτόχρονα υπεγράφη μνημόνιο μεταξύ του Υπουργείου, της ΕΡΓΟΣΕ και της Ολυμπίας Οδού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις εμπλοκές του οδικού με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κου Δέδε όλος ο αυτοκινητόδρομος από την Κόρινθο μέχρι την Πάτρα θα παραδοθεί στην κυκλοφορία στο τέλος του Μαρτίου του 2017.

Θα έχουμε μία "λειτουργική" Ολυμπία Οδός εκτός από 2-3 σημεία και το παράπλευρο οδικό δίκτυο που θα παραδοθεί λίγους μήνες αργότερα.

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Η Κομισιόν ενέκρινε την συμφωνία κατασκευής του Αγωγού ΤΑΡ

κείμενο από το ypodomes.com
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η συμφωνία φιλοξενούσας χώρας μεταξύ των ελληνικών αρχών και της εταιρείας Trans Adriatic Pipeline AG (TAP) είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων. Το έργο αυτό θα βελτιώσει την ασφάλεια και θα διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, χωρίς να στρεβλώσει αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς.

Η αρμόδια επίτροπος για την πολιτική ανταγωνισμού Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή απόφαση ανοίγει τον δρόμο για ένα έργο υποδομών πολλών δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα. Ο Διαδριατικός αγωγός θα εξασφαλίσει στην ΕΕ επιπλέον φυσικό αέριο και θα αυξήσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα επενδυτικά κίνητρα που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση περιορίζονται σε ό,τι είναι αναγκαίο για την πραγματοποίηση αυτού του έργου και σε συμμόρφωση με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.»

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφτσοβιτς, δήλωσε: «Η σημερινή έγκριση της συμφωνίας TAP αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Η στρατηγική-πλαίσιο για την Ενεργειακή Ένωση του Φεβρουαρίου 2015 αναγνωρίζει ότι το έργο αυτό συμβάλλει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, εφοδιάζοντας την Ευρώπη με νέες οδούς και πηγές φυσικού αερίου. Η υπουργική διάσκεψη για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού τη Δευτέρα και στην οποία συμμετείχα, επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα όλων των συμμετεχουσών χωρών και κοινοπραξιών για την έγκαιρη ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου υποδομής».

Ο Διαδριατικός αγωγός είναι το ευρωπαϊκό σκέλος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, που στοχεύει στη σύνδεση της αγοράς της ΕΕ με νέες πηγές φυσικού αερίου. Με αρχική ικανότητα μεταφοράς 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ II στο Αζερμπαϊτζάν στην αγορά της ΕΕ από το 2020. Ο αγωγός θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μέσω Αλβανίας θα καταλήγει στην Ιταλία, διασχίζοντας υπογείως την Αδριατική.

Η εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία του Διαδριατικού αγωγού είναι η Trans Adriatic Pipeline AG (TAP), μια κοινοπραξία ενεργειακών εταιρειών. Η TAP θα επενδύσει στο έργο 5,6 δισ. ευρώ για μια πενταετία, εκ των οποίων 2,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές και η TAP υπέγραψαν συμφωνία φιλοξενούσας χώρας. Η συμφωνία αυτή καθορίζει τους όρους κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού από την TAP, καθώς και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις των δύο μερών. Ειδικότερα, η συμφωνία παρέχει στην TAP ειδικό φορολογικό καθεστώς για 25 χρόνια από την έναρξη των εμπορικών δραστηριοτήτων.

Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να παρέχει στην εταιρεία οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, οι οποίοι δεν θα ωφελούνται από το ειδικό φορολογικό καθεστώς και, ως εκ τούτου, να συνεπάγεται κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ. Η Επιτροπή εξέτασε το έργο με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του 2014 σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος (οι «κατευθυντήριες γραμμές»). Σύμφωνα με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, οι κρατικές ενισχύσεις μπορούν να θεωρούνται συμβατές με τους κανόνες της ΕΕ υπό ορισμένες προϋποθέσεις εφόσον προωθούν στόχους κοινού ενδιαφέροντος.

Η Επιτροπή διαπίστωσε τα εξής: -το έργο θα συμβάλει στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών και των οδών του ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού: θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας και τη Μέση Ανατολή στην ΕΕ· -θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου χάρη στις επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου και στη νέα οδό εφοδιασμού της ΕΕ· -η κατασκευή του αγωγού απαιτεί σημαντικές αρχικές επενδύσεις για πολλά χρόνια προτού αρχίσει να παράγει έσοδα.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από ιδιωτικές επενδύσεις και θα αποφέρει έσοδα στο ελληνικό τμήμα μόνο από τα τέλη που θα καταβάλλουν οι πελάτες που μεταφέρουν φυσικό αέριο μέσω του αγωγού. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έργο θα ήταν απίθανο να υλοποιηθεί χωρίς ενίσχυση· -η ενίσχυση αυτή έγκειται σε ειδικό φορολογικό καθεστώς το οποίο, ανάλογα με το αν αυξάνονται ή μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές, θα έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλλει η TAP λιγότερους ή περισσότερους φόρους απ΄ό,τι θα έκανε χωρίς την ενίσχυση.

Σε περίπτωση αύξησης των συντελεστών, η ενίσχυση θα περιορίζεται στο ελάχιστο φορολογικό πλεονέκτημα για την TAP· -ειδικότερα, το καθεστώς περιλαμβάνει έναν μηχανισμό αναπροσαρμογής που περιορίζει το μέγιστο πλεονέκτημα για την TAP. Αν ο αντίστοιχος φορολογικός συντελεστής που ισχύει στην Ελλάδα αυξηθεί ή μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από 20%, η συμμετοχή της TAP θα υπολογιστεί εκ νέου μέσω του μηχανισμού αναπροσαρμογής. Οι ελληνικές ρυθμιστικές αρχές θα παρακολουθούν τη διαδικασία αυτή ώστε να διασφαλίζεται ότι η TAP συμμορφώνεται με την προβλεπόμενη μεθοδολογία και ότι, συνεπώς, η ενίσχυση περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε ότι, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, τα οφέλη του έργου, ως προς την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, υπερέχουν σαφώς των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού που ενδεχομένως να προκαλούσε η κρατική ενίσχυση. Η συμφωνία της Επιτροπής ως προς τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης είναι ένας από τους όρους της συμφωνίας φιλοξενούσας χώρας που πρέπει να εκπληρωθεί προτού ξεκινήσει το έργου του Διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου. Η Transans Adriatic Pipeline AG είναι μια κοινοπραξία με έδρα την Ελβετία. Μέτοχοί της είναι οι εταιρείες BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Μετρό Αθήνας: Ξεκινάει ο Μετροπόντικας για το λιμάνι του Πειραιά

κείμενο από το ypodomes.com
Ξεκολλάει ο Μετροπόντικας έπειτα από σχεδόν 1 χρόνο παραμονής στο σταθμό ΝΙΚΑΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αττικό Μετρό στο ypodomes.com η ¨περιποίηση" του ΤΒΜ έχει ολοκληρωθεί και πλέον όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα το ταξίδι του για το υπόλοιπο μισό της διαδρομής.

Επόμενη στάση του μηχανήματος θα είναι ο σταθμός ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ που υπολογίζεται να φτάσει το ερχόμενο Φθινόπωρο. Ο χρόνος που θα χρειαστεί θα καθοριστεί από το υπέδαφος που θα συναντήσει και όπως εκτιμάται θα είναι σκληρο και πετρώδες.

Η μεγάλη πρόκληση θα είναι μετά, στην προσέγγιση του σταθμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Στο εργοτάξιο του σταθμού δεν έχει ξεκινήσει για τα καλά η εκσκαφή και αυτό θα γίνει σταδιακά καθώς απαιτείται "χειρουργική" ακρίβεια.

Η εγγύτητα με τη θάλασσα έχει προκαλέσει σημαντικές τεχνικές προκλήσεις που έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα και τώρα περνάμε στην κρίσιμη φάση της διάνοιξης του σταθμού η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο Μετροπόντικας δεν μπορεί να φτάσει στον σταθμό αν προηγουμένως δεν έχει υπάρξει η πλήρης εκσκαφή του και η τσιμεντένια πλάκα δαπέδου για να τον υποδεχθεί.

Ακολούθως θα συνεχίσει μέχρι τον τερματικό σταθμό ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και από εκεί για μερικές εκατοντάδες μέτρα, πιθανότατα μέχρι το τέλος του 2017 θα φτάσει το Φρέαρ Δηληγιάννη από όπου θα εξέλθει.

ΣΤΑ ΜΙΣΑ
Σήμερα η εκσκαφή του συνόλου των σηράγγων έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 50,80%. Ο Μετροπόντικας ξεκίνησε την πορεία του τον Σεπτέμβριο του 2013 από το εργοτάξιο της εισόδου του και έφτασε κατά σειρά στους σταθμούς ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ στις 16 Ιουνίου 2014, στον ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ στις 25 Νοεμβρίου και στη ΝΙΚΑΙΑ στις 27 Απριλίου 2015. Έκτοτε βρίσκεται εκεί και συντηρείται.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Σε αυτή τη φάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί είναι εκτός πραγματικότητας και αναμένεται η επιμήκυνση του τουλάχιστον μέχρι το 2019. Το έργο χρηματοδοτείται ως έργο-γέφυρα από το Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσα από το Ε.Π.ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ ενώ χρηματοδοτήθηκε και από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Το κόστος του φτάνει τα 660εκ.ευρώ και σήμερα είναι το μοναδικό έργο Μετρό στο δίκτυο της Αθήνας.

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Ανώριμη μελετητικά η Υπόγεια Επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού στη Βουλιαγμένης

κείμενο από το ypodomes.com
Ανώριμο χαρακτηρίζει το έργο της υπόγειας επέκτασης της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού το Υπουργείο Υποδομών σε σχετική απάντηση ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.

Όπως απαντά ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών/Διεύθυνσης Προγραμματισμού Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης κος Ιωάννης Μπακογιάννης "μέχρι σήμερα δεν μας έχει απασχολήσει ως Υπηρεσία το υπόψη έργο δεδομένου ότι δεν υφίσταται καμία μελέτη και η ωριμότητα του είναι ιδιαίτερα χαμηλή".

Πέραν τούτου το έργο χρειάζεται σειρά από ενέργειες για να θεωρηθεί ώριμο προς υλοποίηση όπως χρηματοοικονομικές μελέτες, τεχνικές μελέτες, έγκριση περιβαλλοντικών μελετών και στρατηγικό-χρονικό σχεδιασμό.

Όπως σημειώνεται στην απάντηση θα πρέπει να διευκρινιστεί αν το έργο θα υλοποιηθεί αυτόνομα ή σε συνδυσαμό και συσχετισμό με άλλα προς υλοποίηση ή υφιστάμενα, λαμβάνοντας υπόψη τωον αστικό χαρακτήρα και το μικρό τελικό μήκος της οδικής αρτηρίας αλλά και το ενδεικνυόμενο  χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του ενώ άγνωστο είναι αν το έργο προχωρήσει μέσω μελέτης ή ανταγωνιστικού διαλόγου.

Ωστόσο η απάντηση δεν κλείνει τελείως την πόρτα υλοποίησης καθώς έχει διαρρεύσει από το Υπουργείο Υποδομών ότι το συγκεκριμένο έργο έχει προταθεί για ένταξη στο Πακέτο Γιουνκέρ όπως άλλωστε πολλά άλλα. Την τελική απόφαση θα την μάθουμε σε μερικές εβδομάδες με την ανακοίνωση της λίστας Γιουνκέρ.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ
Η περίπτωση της επέκτασης της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (μέσω αστικής σήραγγας) απασχολεί εδώ και χρόνια τα Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος ενώ εντάσσονται και στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής στους Πρωτεύοντες Άξονες Μητροπολιτικής Σημασίας.

Το έργο θεωρείται πρώτης προτεραιότητας από τη Διεύθυνηση Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και Περιαστικών Περιοχών (είναι η διάδροχη υπηρεσία του ΟΡΣΑ) όμως πάσχει από μελετητική ωριμότητα και όπως τονίζεται στην απάντηση "υπήρξε μόνο μία καταρχήν πρόταση της μελετητικής εταιρείας ΔΡΟΜΟΣ προς το Γενικό Γραμματέα Συγχρηματοδοτούμενων Έργων το 2011 η οποία αναφέρεται με γενικό τρόπο στην εφικτότητα και βιωσιμότητα του έργου".

Έκπληξη πάντως προκαλεί το γεγονός πως ακόμα και στον παλαιό σχεδιασμό των Νέω Οδικών Έργων που αφορούσε τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού που είχε ατύχως προκηρυχθεί το 2009 δεν περιελάμβανε το συγκεκριμένο έργο.

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα