Υποδομές στην Ελλάδα

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016

Ελληνικό: Τα 6 απαραίτητα συγκοινωνιακά έργα για την mega επένδυση

κείμενο από το ypodomes.com
Το έργο-μαμούθ στο Ελληνικό θα είναι μία εν δυνάμει τεράστια επένδυση στη χώρα μας. Θα είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση όλων των εποχών στη χώρα και μιλώντας για νούμερα μιλάμε για περίπου 8 δις ευρώ σε βάθος 20ετίας. Θα αποτελέσει επίσης τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Από τη μελέτη που έχει κάνει η Λάμδα τα οφέλη για την Ελληνική οικονομία θα είναι καταλυτικά: στην ολοκληρωμένη της μορφή θα έχει προσθέσει 70.000 νέες θέσεις εργασίας και 1 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως. Τα μεγέθη αυτά είναι εντυπωσιακά για την επένδυση, είναι όμως τρομακτικά για την συγκοινωνία της ευρύτερης περιοχής.
Αν υπολογίσουμε 70.000 εργαζόμενους και περίπου 30.000 τουρίστες καθημερινά και συνυπολογίσουμε και τους Έλληνες που θα επισκέπτονται την περιοχή για δουλειά-αναψυχή τότε μιλάμε για κολοσσιαίους αριθμούς. Αν φανταστούμε πόσοι θα μετακινούνται από-προς τα εμπορικά κέντρα, το πάρκο, τα γραφεία, τα ερευνητικά κέντρα, την παραλία κ.α. τότε ο καθημερινός αριθμός ίσως ξεπερνά τους 180.000 επιβάτες καθημερινά.
Επίσης θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι ακόμα και σήμερα εντός κρίσης η Λεωφόρος Βουλιαγμένης παρουσιάζει πολύ μεγάλους καθημερινούς φόρτους παρά τη γραμμή Μετρό που τη διατρέχει σε σημαντικό μέρος της. Το μποτιλιάρισμα είναι καθημερινό και όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και χειρότερο.
Όλη αυτή η καθημερινή κίνηση χρειάζεται συγκοινωνιακές υποδομές που σήμερα δεν έχει. Αν δούμε λίγο την ευρύτερη περιοχή σε επίπεδο μεταφορών θα δούμε ότι διαθέτει μία γραμμή Μετρό επί της Βουλιαγμένης που σήμερα φτάνει μέχρι το Ελληνικό και μία γραμμή Τραμ που κινείται επί της Λ.Ποσειδώνος και περνά την παραλιακή περιοχή της επένδυσης.
Με τους παραπάνω αριθμούς η συγκεκριμένη περιοχή δεν φτάνει ούτε για το ¼ των επισκεπτών. Οι υποδομές που απαιτούνται είναι πολύ μεγαλύτερες και θα πρέπει να σχεδιαστούν σύντομα καθώς αν έχουμε μερική λειτουργία από το 2021-2022 αυτό σε κατασκευαστικούς χρόνους είναι ελάχιστη περίοδος.
ΤΑ 6 ΜΕΓΑΛΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υπερμεγέθεις ανάγκες μετακίνησης από/προς την περιοχή είναι απολύτως απαραίτητα 6 μεγάλα έργα υποδομής που θα σηκώσουν το βάρος της καθημερινότητας χωρίς να δημιουργείται ο απόλυτος συγκοινωνιακός κορεσμός.
1.ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ
Η τελευταία επέκταση της Γραμμής 2 από το Ελληνικό στη Γλυφάδα είναι επιβεβλημένη. Με πρόσφατα στοιχεία της Αττικό Μετρό η επένδυση φτάνει τα 200εκ.ευρώ και περιλαμβάνει 2 σταθμούς. Θα χρειαστεί επανασχεδιασμός για να υπάρχει σταθμός στην «καρδιά» της επένδυσης που θα μπορεί να σηκώνει τους καθημερινούς φόρτους και φυσικά να καταλήγει στη Γλυφάδα. Προς το παρόν δεν υπάρχει στα σχέδια του Υπουργείου Υποδομών.
2.ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΡΑΜ
Η Αττικό Μετρό έχει στα συρτάρια της μία μικρή επέκταση της γραμμή από τη Λ.Ποσειδώνος (στο ύψος του Άγιου Κοσμά) μέχρι τη Λ.Βουλιαγμένης στο σταθμό Μετρό Αργυρούπολη. Δεδομένης της μεγάλης αστικής ανάπτυξης στην περιοχή ίσως χρειαστεί επανασχεδιασμός για να καλυφθεί η περιοχή πλήρως σε συνδυασμό με το Μετρό.
3.ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ
Το σχέδιο επέκτασης της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού από την Κατεχάκη μέχρι την Λ.Βουλιαγμένης στο ύψος της Ηλιούπολης είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα καθώς θα περιλαμβάνει αστική σήραγγα μεγάλων διαστάσεων και μήκους 3χλμ. Θα μεταφέρει όμως και το πρόβλημα του μποτιλιαρίσματος από τον Καρέα στη Βουλιαγμένης που ήδη έχει πρόβλημα. Στο Υπουργείο Υποδομών σκέφτονται το έργο αυτό να ενταχθεί στο Πακέτο Γιούνκερ.
4.ΑΝΙΣΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ: ΤΜΗΜΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ-ΓΛΥΦΑΔΑ
Για να λυθεί το παραπάνω πρόβλημα θα χρειαστεί να ανισοπεδοποιηθεί στα πρότυπα της Συγγρού το τμήμα που θα «σκάει» η Περιφερειακή Υμηττού και μέχρι την Γλυφάδα. Η ανισοπεδοποίηση θα δημιουργήσει μία συνεχόμενη ροή που θα λειτουργήσει καταλυτικά στη σημερινή ήδη προβληματική μετακίνηση μέσω της Λ.Βουλιαγμένης. Αναφορικά με το Ελληνικό θα μεταφέρει ομαλά την οδική κίνηση από και προς την Αθήνα και τα Βόρεια Προάστια.
5.ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ Λ.ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ: ΤΜΗΜΑ ΑΛΙΜΟΣ-ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ
Πρόκειται για project που είναι σχεδιασμένο και είναι το μοναδικό που μπορεί να χαρακτηριστεί «κλειδωμένο». Περιλαμβάνει την υπογειοποίηση του τμήματος του Αγίου Κοσμά ενώ επιφανειακή θα παραμείνει η γραμμή Τραμ προκειμένου να εξυπηρετεί την κίνηση από Λιμάνι/Πειραιά/Π.Φάληρο/Γλυφάδα. Πιθανότατα θα είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα ξεκινήσουν με την ενεργοποίηση της σύμβασης καθώς συμπεριλαμβάνεται σε αυτή.
6.ΟΔΙΚΗ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΗΡΑΓΓΑ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ 
Η σύνδεση Ελληνικού και γενικότερα των Νοτίων Προαστίων μέσω της Σήραγγας Αργυρούπολης έχει συζητηθεί και προταθεί πολλές φορές αλλά δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια για την καλύτερη διαχείριση του συγκοινωνιακού δικτύου που θα απαιτηθεί για να λειτουργήσει ομαλά το Ελληνικό.
Επί της ουσίας είναι η καλύτερη και πιο αποδοτική λύση για τη σύνδεση του Ελληνικού με τα Μεσόγεια και το Αεροδρόμιο καθώς καθημερινά μεγάλο μέρος των επισκεπτών θα έρχεται από εκεί ενώ τα λύσει το σημερινό πρόβλημα που έχουν τα Νότια Προάστια στη σύνδεση τους με την περιοχή.
Η Σήραγγα Αργυρούπολης θα διαπερνά τον Υμηττό και θα συνδέεται στο ύψος του Κορωπίου με την Αττική Οδό. Αν μαζί με αυτή προστεθεί και διπλή σιδηροδρομική (Προαστιακή) γραμμή τότε μιλάμε για το απόλυτο συγκοινωνιακό έργο τόσο για το Ελληνικό όσο και για τα Νότια Προάστια αλλά και τον Πειραιά.  Αυτοκινητόδρομος και Σιδηρόδρομος θα μπορούσα να μεταφέρουν γρήγορα οχήματα/επιβάτες από/προς το Αεροδρόμιο σε λιγότερο από 20 λεπτά.
Με ένα τερματικό σταθμό στην περιοχή του Ελληνικού η Αθήνα θα αποκτούσε μία εναλλακτική διαδρομή προς το Αεροδρόμιο καλύπτοντας πλήρως τις μεγάλες ανάγκες μετακίνησης ενώ σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη γραμμή προς Λαύριο θα κάλυπτε συνολικά όλη την Αττική με το σιδηρόδρομο για πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια να «πατάει πόδι» σε διαφορετικό μέρος του αστικού ιστού του Λεκανοπεδίου. Η σιδηροδρομική σύνδεση Ελληνικού με Μεσόγεια, Αεροδρόμιο, Λαύριο θα δημιουργήσει μία εξασφαλισμένη εμπορικά επένδυση και θα φέρει όλη την Ανατολική Αττική "δίπλα" στον αστικό ιστό της πόλης και ειδικότερα τα Νότια Προάστια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα