Υποδομές στην Ελλάδα

Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Με την Παράκαμψη Τεμπών και Πλαταμώνα ξεκινά ο χορός των εγκαινίων

κείμενο από το ypodomes.com
Με κομμένη την ανάσα πάμε στις τελευταίες μέρες πριν την υποχρεωτική λειτουργία των αυτοκινητόδρομων. Το ενδιαφέρον στρέφεται στα προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν στην κατασκευή και όπως φαίνεται οι επόμενες μέρες θα είναι γεμάτες ένταση μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα.
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα "καλά νέα" καθώς κλείδωσε η λειτουργία του τμήματος Ευαγγελισμός-Σκοτίνα, μέχρι τις 31 Μαρτίου. Όπως αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Υποδομών στο ypodomes.com, ξεκινούν πλέον οι διαδικασίες για την παράδοση του τμήματος που περιλαμβάνει την Μεγάλη Σήραγγα Τεμπών μήκους 6χλμ αλλά και τις άλλες 2 (μία στα Τέμπη και μία στον Πλαταμώνα) και οι εργασίες κυλούν με μεγάλη ένταση. Το πιθανότερο είναι να είναι και ο πρώτος από τους 4 αυτοκινητόδρομους που θα παραδοθεί.
Εδώ έχουμε και την συμβολική ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Αθήνα-Θεσσαλονίκη μετά από 45 χρόνια εργασιών. Είναι αναμφίβολα η κορυφαία στιγμή στα οδικά έργα με το τελευταίο τμήμα να ενώνει οριστικά Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να κατεβάζει τον χρόνο σε περίπου 4 ώρες.
Μετά τα εγκαίνια θα ανοίξει ο δρόμος που σημάνει και την παράδοση του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου και τότε κανένα από τα 503χλμ της διαδρομής δεν θα είναι παλιός δρόμος. Σημαντικό στοιχείο είναι και η οδική σύνδεση μέσω αυτοκινητόδρομου των Περιφερειών Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας.
Η αλλαγή στις οδικές μεταφορές θα φανεί άμεσα καθώς μιλάμε για τον κεντρικό οδικό άξονα της χώρας και αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι είναι ο άξονας που όχι μόνο συνδέει τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας αλλά και την ίδια τη χώρα, με την Ευρώπη (με το τμήμα Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι) τότε μπορεί να αντιληφθεί κανείς την αναβάθμιση των οδικών μεταφορών.
Εκτός από την μείωση της χρονοαπόαστασης των ι.χ. θα δούμε εντυπωσιακή μείωση σε όλα τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ από την Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη, μέχρι τη Φλώρινα και την Αλεξανδρούπολη καθώς θα επωφεληθούν από τη λειτουργία του νέου αυτού τμήματος.
Όσον αφορά την ίδια τη μείωση του χρόνου, λόγω της λειτουργίας του τμήματος Ευαγγελισμός-Σκοτίνα, αυτή ποικίλλει από 15 λεπτά (αν δεν έχει καθόλου κίνηση) μέχρι και 30 λεπτά (με κανονική κίνηση) ενώ ο αριθμός μεγαλώνει προοδευτικά όταν υπάρχουν -ειδικά το καλοκαίρι- ανασχέσεις κυκλοφορίας λόγω μεγάλης κίνησης.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτά τα 25 χιλιόμετρα έχουν χρειαστεί ακόμα και μία ώρα λόγω πυκνής κίνησης. Ερώτημα παραμένει για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το μέχρι σήμερα πολυσύχναστο πέρασμα της Κοιλάδας των Τεμπών αλλά και του ιστορικού Πλαταμώνα και αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την τουριστική πλέον αξιοποίηση των περιοχών που μέχρι σήμερα αποτελούν σημείο-τρόμος για τους οδηγούς. Ο φόρος αίματος στο τμήμα αυτό είναι ο υψηλότερος από άποψη αριθμού ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα