κείμενο από το ypodomes.com
Ξεμπλοκάρει μετά από αρκετό καιρό το έργο για την οδική σύνδεση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ με τον ΠΑΘΕ και το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της χώρας. Πριν από περίπου ένα μήνα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε την διαδικασία των απαλλοτριώσεων που είναι απαραίτητες για να προχωρήσει το έργο. Παράλληλα η Εγνατία Οδός Α.Ε. προχώρησε σε απόφαση παράτασης ολοκλήρωσης του έργου μέχρι τα τέλη Απριλίου 2025.
Ωστόσο μετά από αυτή την εξέλιξη, το έργο αναμένεται να επανεκκινήσει αλλά η ολοκλήρωση του είναι προφανές ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Εκτιμήσεις από την αγορά κάνουν λόγο για τουλάχιστον το Β` εξάμηνο του 2026, ανάλογα και με το πόσο θα τρέξει η εργολαβία που έχει αναλάβει η AKTOR.
Παράλληλα βγήκε απόφαση και για τις απαλλοτριώσεις που έχουν να κάνουν με την προαίρεση του έργου που αφορά στην σύνδεση του συγκεκριμένου άξονα με το τοπικό οδικό δίκτυο και περιοχές με μεγάλη εμπορευματική κίνηση όπως το Καλοχώρι. Με αυτό η σύμβαση της προαίρεσης μπορεί να προχωρήσει επίσης σε υλοποίηση.
Ουσιαστικά με αυτές τις κινήσεις το έργο ξεμπλέκει από τον γολγοθά των απαλλοτριώσεων και μπαίνε σε φάση επανεκκίνησης εφόσον δεν υπάρξει κάποια έκπληξη. Εφόσον ξεπεραστούν τα εμπόδια στις απαλλοτριώσεις και προχωρήσει η σύμβαση προαίρεσης, ο καθαρός χρόνος υλοποίησης του υπολειπόμενου κατασκευαστικού αντικειμένου του έργου είναι της τάξης των 18 μηνών.
Το έργο ο σχεδιασμός του οποίου ξεκινά από την δεκαετία του 1990 έχει την δική του μακρά ιστορία. Ξεκίνησαν εργολαβίες που δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν και τελικά στις 16 Ιουνίου 2021 τα έργα επανεκκινούν με ανάδοχο την AKTOR και αρχικό χρονοδιάγραμμα 30 μήνες, δηλαδή μέχρι τις αρχές του 2024. Ωστόσο τα προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις κόλλησαν για μια ακόμα φορά την ολοκλήρωση αυτού του στρατηγικού έργου καθώς είναι απαραίτητο ιδιαίτερα για την οδική μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων προς τον προορισμό τους.
Το προφίλ του έργου
Η σύνδεση της Εγνατίας Οδού με τον 6ο προβλήτα λιμένα Θεσσαλονίκης, είναι μήκους 3,5 χλμ. περίπου, εκ των οποίων τα 1,4 χλμ. είναι ήδη σε κυκλοφορία και η κατασκευή της είχε αρχίσει σε προγενέστερες περιόδους. Η σύνδεση αναπτύσσεται επί οδογέφυρας αμφίδρομης κατεύθυνσης, κατά το μεγαλύτερό της τμήμα. Παράλληλα, αναβαθμίζεται μέρος του τοπικού οδικού δικτύου στη βιομηχανική περιοχή του Καλοχωρίου, αποκαθιστώντας τη σύνδεσή του με τον 6ο προβλήτα και τον Π.Α.Θ.Ε..
Χάρη στο έργο, θα αποσυμφορηθεί η δυτική είσοδος της Θεσσαλονίκης, καθώς τα οχήματα μεταφορών με κατεύθυνση το λιμάνι θα εκτρέπονται πριν από τη συμβολή της εσωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ, με αποτέλεσμα την ομαλότερη και ασφαλέστερη ροή τους, ενώ θα αποφορτιστεί και το τοπικό οδικό δίκτυο από την κίνηση βαρέων φορτηγών.
Το έργο έργο που είχε ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας «ΔΙΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ (ΤΣ)» του Ε.Π. του ΥΠΟΜΕ, έχει τα εξής τεχνικά χαρακτηριστικά:
H νέα οδική σύνδεση έχει μήκος 3,5 χλμ. περίπου, από τα οποία 1,4 χλμ. έχουν ήδη κατασκευασθεί. Αναπτύσσεται επί οδογέφυρας αμφίδρομης κατεύθυνσης κατά το μεγαλύτερο της τμήμα και περιλαμβάνει:-
-Έξι (6) μεγάλες γέφυρες
-Εργασίες ολοκλήρωσης ανωδομής
-Κατασκευή συνδετήριου κλάδου μεταξύ της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης – Καλοχωρίου και του αριστερού κλάδου της οδογέφυρας
-Κατασκευή οδικών τμημάτων των κλάδων εισόδου και εξόδου του κόμβου σύνδεσης της οδογέφυρας με την ΠΑΘΕ
-Αναβάθμιση του τοπικού οδικού δικτύου της ΒΙΠΕ Καλοχωρίου, καθώς και αναμόρφωση τμημάτων του παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου της ΠΑΘΕ, με την κατασκευή δύο ισόπεδων κόμβων και του κυκλικού ισόπεδου κόμβου της οδού Καλοχωρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου