Υποδομές στην Ελλάδα

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

Σχόλια επισκεπτών. Ιανουάριος 2010

Λάζαρος Κ. είπε...
Πολύ ωραίο και αισιόδοξο το άρθρο σας σήμερα. Νομίζω ότι μέσα στη μιζέρια των ημερών χρειαζόμαστε τονωτικές ενέσεις ηθικού.
Πιστεύω ότι δε θα αργήσει η μέρα που οι αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας θα ολοκληρωθούν. Όταν γίνει αυτό, υπάρχει ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα: η βελτίωση του επαρχιακού δικτύου. Σίγουρα αυτός είναι ένας στόχος μακροπρόθεσμος, αλλά επιτέλους ας δείξουμε λίγη πίστη στους εαυτούς και τη χώρα μας.
15 Ιανουαρίου 2010 7:40 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...
Συμφωνώ με το σχόλιο του κου Καραγιάννη. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η Ιονία Οδός και μακάρι σύντομα να ολοκληρωθεί, μαζί με το Πάτρα-Κόρινθο που ειναι ο πιο επιβαρυμενος δρομος της Ελλαδας (δεν ξερω αν με το ανοιγμα της Εγνατιας, εχει περιοριστει δραματικα η κινηση φορτηγων, τα οποια κατεβαιναν αναγκαστικα στην Πατρα προ Εγνατιας).
16 Ιανουαρίου 2010 3:47 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...
Ακόμα η Β.Ελλάδα δεν έχει αντιληφθεί το αναπτυξιακό κέρδος από το έργο της Εγνατίας. Θα χρειαστούν λίγα χρόνια ακόμα για να καταλάβουν την σημασία του τεράστιου αυτού έργου.
Άντε να μπουν και τα διόδια για να υπάρξει και το οικονομικό κέρδος για την ελληνική οικονομία από τη διαμπερή κυκλοφορία των διεθνών μεταφορών. Χιλιάδες νταλίκες από την Ευρώπη χρησιμοποιούν σήμερα την Εγνατία με προορισμό την Τουρκία ή την Βουλγαρία.
Τέλος οι πινακίδες από Θεσσαλονίκη για Αθήνα δεν σε μπερδεύουν. Η κύρια και η πλέον ασφαλή παράκαμψη των Τεμπών ξεκινάει από την Κατερίνη μέσω Ελασσόνας. Τουλάχιστον εδώ μιλάμε για εθνική οδό ακόμα και αν έχει άσχημα χαρακτηριστικά...
Η "παραλιακή" παράκαμψη είναι δευτερεύουσα καθώς επιτρέπεται η διέλευση μόνο από Ι.Χ. και ο δρόμος είναι πολύ στενός (ως επαρχιακός). Μπορεί τα km να είναι λιγότερα αλλά το χρονικό κέρδος ελάχιστο...
16 Ιανουαρίου 2010 7:45 μ.μ.
Menelaos είπε...
Ισχύει μεν αυτό με την αλλαγή κυβερνήσεων, ας μην ξεχνάμε όμως πως στην προκειμένη περίπτωση τα έργα είχαν ΗΔΗ πάρει παράταση από τον Σουφλιά ο οποίος φρόντισε επιμελώς να ξεχάσει να το αναφέρει.
Επιπλέον, θα συμφωνήσω με το παραπάνω post. Μακάρι να βγούμε και οι δύο ψεύτες, αλλά ΠΟΛΥ δύσκολα θα δούμε πολλά με τέτοια οικονομική κατάσταση. Μακάρι να δώσουν βάση στα ΜΜΜ και ειδικά στα ΜΣΤ και στη βελτίωση των προβλημάτων των πόλεων μπας και αρχίσουμε να έχουμε λίγο περισσότερο τουρισμό γιατί ΜΟΝΟ έτσι θα σωθεί η κατάσταση οικονομικά. Και αυτό είναι το μόνο που με κάνει σχετικά αισιόδοξο. Ότι αν δεν είναι τυφλοί θα πρέπει να δουν ότι αυτά τα έργα δεν είναι σπατάλη αλλά επένδυση ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για να μας βοηθήσει να λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα...
07 Ιανουαρίου 2010 10:45 π.μ.
Σπύρος Γ. είπε...
H Ηπειρος είναι η φτωχότερη σε υποδομές και οικονομία γενικώς περιφέρεια της ΕΕ. Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να δημιουργηθεί ΜΣΤ στην πρωτεύουσά της, αφού αυτή έχει σήμερα κοντά 80.000 μόνιμο πληθυσμό, χώρια οι χιλιάδες φοιτητές, έντονο κυκλοφοριακό και δρόμους κατάλληλους για πεζοδρόμηση να αποσυμφορηθεί το κέντρο. Το πρώτο ΜΣΤ στην Ηπειρο λοιπόν θα μπορούσε να είναι το τραμ με μια διαμήκη (και για κάμποσο παραλίμνια) γραμμή Πανεπιστήμια-Εμπορικό Κέντρο- Αεροδρόμιο. Επειδή γνωρίζω καλά την πόλη πιστεύω ότι αυτό θα είχε μεγάλη επιτυχία και αποδοχή από την τοπική κοινωνία. Χώρια που θα κυκλοφορούσε πάντα ακόμη και στους συχνά παγωμένους δρόμους της πόλης όπου η λοιπή κυκλοφορία σταματά στον πολύ βαρύ χειμώνα που συνήθως έχει.
Κατά τα λοιπά στο πρώτο μου σχόλιο δεν αναφέρθηκα μόνο στα Γιάννενα αλλά στο τραμ γενικώς και στο πώς αντιμετωπίζεται και από τους σημερινούς κυβερνώντες.
Οι γνωστοί εμπαθείς ας βρουν κάτι άλλο να ασχοληθούν.
04 Ιανουαρίου 2010 9:02 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα