Υποδομές στην Ελλάδα

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010

Ενέργεια: Τέλος του έτους αναμένεται η κατασκευή του South Stream


Τα σχέδια της Ρωσίας για νέους ενεργειακούς διαδρόμους για την διοχέτευση φυσικού αερίου στις αγορές της Ευρώπης παίρνουν σάρκα και οστά φέτος. Σύμφωνα με το πλάνο της Ρωσικής μεγάλο-εταιρείας Gazprom θα ξεκινήσει το μεγαλεπήβολο έργο του Southstream στα τέλη του 2010 και ολοκλήρωση 5 χρόνια μετά δηλαδή τέλη του 2015 ή εντός του 2016 αν υπάρξουν κάποιες μικρό-καθυστερήσεις. Στο έργο αυτό θα συμμετάσχει από κοινού και η Ιταλική εταιρεία Eni.
Ο Southstream θα ξεκινά από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και μέσω Βουλγαρίας θα διακλαδώνεται νότιο-δυτικά στην Ελλάδα και θα καταλήγει στη Νότια Ιταλία. Το άλλο τμήμα θα περνά από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία με προοπτική να καταλήγει στην Αυστρία. Ετησίως αναμένεται η μεταφορά 31δισ.κυβικών μέτρων φυσικού αερίου με ανώτατο όριο τα 63δις κυβικά μέτρα.
Το πιο δύσκολο μέρος του έργου είναι η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 900χλμ που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τις ακτές της Ρωσίας στις ακτές της Βουλγαρίας. Ο συγκεκριμένος αγωγός θεωρείται ανταγωνιστικός του αγωγού Nabucco που προγραμματίζεται από τις ΗΠΑ.
Φυσικά η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό το σχέδιο (μετά από αυτό του Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη) θεωρείται ύψιστης σημασίας για τη χώρας μας αφού γίνεται μέρος της ενεργειακής πίτας όπως θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια ενώ θα προσφέρει και σημαντική απασχόληση προσωπικού στις περιοχές που θα περνά: Θράκη, Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα. Το άγνωστο είναι οι διαθέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων που σίγουρα θα αντιταχθούν σε αυτό το σχέδιο μιας και ο αγωγός θα περνά από την Πίνδο. Άλλωστε είναι γνωστή η κόντρα μεταξύ του Αρκτούρου και του ΥΠΕΧΩΔΕ κατά τη διάρκεια κατασκευής της Εγνατίας Οδού που επέφερε μεγάλες αλλαγές στο έργο και σημαντική αύξηση του κόστους.

3 σχόλια:

Ευρωαμερικανοσκεπτικιστής είπε...

Η ενέργεια είναι η σημαντικότερη επένδυση σήμερα. Ακόμα και ο μεγιστάνας Μπιλ Γκέητζ με αυτήν θα ασχοληθεί στο προσεχές μέλλον και αυτό από μόνο του λέει πολλά! Από την απελευθέρωσή της η Ελλάδα ήταν "γκόμενα" της Γαλλίας, περισσότερο της Αγγλίας και μεταπολεμικά των Αμερικάνων. Κανείς τους όμως δεν μας εξασφάλισε ούτε ενέργεια, αλλά ούτε και διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων (πετρέλαια του Αιγαίου). Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να αλλάξει "εραστή". Αν η Ρωσία και η Κίνα διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα (άντληση πετρελαίων Αιγαίου) και την ενεργειακή μας κάλυψη, αξίζει να τους παραχωρήσουμε από μια στρατιωτική και εμπορική βάση στη Μεσόγειο. Σε όποιον αρέσουμε (και μας κάνει τα γούστα) για τους άλλους δε θα μπορέσουμε...

Ανώνυμος είπε...

Mono pou oi Voulgaroi de einai aksiopistoi kai prosfata dhlwsan oti den tous symferei ayth h symfwnia (isws daktylos HPA).
Etsi mporei na mhn proxwrhsei pote...

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος να μου απαντήσει ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ: με τον άλλον αγωγό, τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη τι τελικώς έγινε????

Μετρόφιλος ΚΑΙ Τραμόφιλος

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα