Τα σχέδια της Ρωσίας για νέους ενεργειακούς διαδρόμους για την διοχέτευση φυσικού αερίου στις αγορές της Ευρώπης παίρνουν σάρκα και οστά φέτος. Σύμφωνα με το πλάνο της Ρωσικής μεγάλο-εταιρείας Gazprom θα ξεκινήσει το μεγαλεπήβολο έργο του Southstream στα τέλη του 2010 και ολοκλήρωση 5 χρόνια μετά δηλαδή τέλη του 2015 ή εντός του 2016 αν υπάρξουν κάποιες μικρό-καθυστερήσεις. Στο έργο αυτό θα συμμετάσχει από κοινού και η Ιταλική εταιρεία Eni.
Ο Southstream θα ξεκινά από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και μέσω Βουλγαρίας θα διακλαδώνεται νότιο-δυτικά στην Ελλάδα και θα καταλήγει στη Νότια Ιταλία. Το άλλο τμήμα θα περνά από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία με προοπτική να καταλήγει στην Αυστρία. Ετησίως αναμένεται η μεταφορά 31δισ.κυβικών μέτρων φυσικού αερίου με ανώτατο όριο τα 63δις κυβικά μέτρα.
Το πιο δύσκολο μέρος του έργου είναι η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 900χλμ που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τις ακτές της Ρωσίας στις ακτές της Βουλγαρίας. Ο συγκεκριμένος αγωγός θεωρείται ανταγωνιστικός του αγωγού Nabucco που προγραμματίζεται από τις ΗΠΑ.
Φυσικά η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό το σχέδιο (μετά από αυτό του Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη) θεωρείται ύψιστης σημασίας για τη χώρας μας αφού γίνεται μέρος της ενεργειακής πίτας όπως θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια ενώ θα προσφέρει και σημαντική απασχόληση προσωπικού στις περιοχές που θα περνά: Θράκη, Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα. Το άγνωστο είναι οι διαθέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων που σίγουρα θα αντιταχθούν σε αυτό το σχέδιο μιας και ο αγωγός θα περνά από την Πίνδο. Άλλωστε είναι γνωστή η κόντρα μεταξύ του Αρκτούρου και του ΥΠΕΧΩΔΕ κατά τη διάρκεια κατασκευής της Εγνατίας Οδού που επέφερε μεγάλες αλλαγές στο έργο και σημαντική αύξηση του κόστους.
3 σχόλια:
Η ενέργεια είναι η σημαντικότερη επένδυση σήμερα. Ακόμα και ο μεγιστάνας Μπιλ Γκέητζ με αυτήν θα ασχοληθεί στο προσεχές μέλλον και αυτό από μόνο του λέει πολλά! Από την απελευθέρωσή της η Ελλάδα ήταν "γκόμενα" της Γαλλίας, περισσότερο της Αγγλίας και μεταπολεμικά των Αμερικάνων. Κανείς τους όμως δεν μας εξασφάλισε ούτε ενέργεια, αλλά ούτε και διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων (πετρέλαια του Αιγαίου). Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να αλλάξει "εραστή". Αν η Ρωσία και η Κίνα διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα (άντληση πετρελαίων Αιγαίου) και την ενεργειακή μας κάλυψη, αξίζει να τους παραχωρήσουμε από μια στρατιωτική και εμπορική βάση στη Μεσόγειο. Σε όποιον αρέσουμε (και μας κάνει τα γούστα) για τους άλλους δε θα μπορέσουμε...
Mono pou oi Voulgaroi de einai aksiopistoi kai prosfata dhlwsan oti den tous symferei ayth h symfwnia (isws daktylos HPA).
Etsi mporei na mhn proxwrhsei pote...
Κάποιος να μου απαντήσει ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ: με τον άλλον αγωγό, τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη τι τελικώς έγινε????
Μετρόφιλος ΚΑΙ Τραμόφιλος
Δημοσίευση σχολίου